Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Rotateq 2 Ml Oral Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ROTATEQ 2 ml oral çözelti Rotavirüs aşısı (canlı)

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Her bir 2 mL doz;

Rotavirüs tip* G1.........minimum 2,2 x 101 lU1,2

Rotavirüs tip* G2.........minimum 2,8 x 101 lU1,2

Rotavirüs tip* G3.........minimum 2,2 x 101 lU1,2

Rotavirüs tip* G4.........minimum 2,0 x 101 lU1,2

Rotavirüs tip* P1A(8) ^minimum 2,3 x 101 lU1,2

* Vero hücrelerinde üretilmiş, canlı, tekrar çeşitlendirilmiş insan-sığır rotavirüsü

1 Enfeksiyoz üniteler

2 En düşük güvenlilik limiti olarak (p=0,95)

Yardımcı maddeler:

Sukroz.................................................... 1080 mg

Sodyum sitrat dihidrat..............................127 mg

Sodyum fosfat monobazik monohidrat.....29,8 mg

Sodyum hidroksit....................................2,75 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Oral çözelti

Soluk sarı, hafif bir pembelik içerebilen, berrak bir çözeltidir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

ROTATEQ, rotavirüs enfeksiyonu kaynaklı gastroenterit oluşumunu önlemek için 6-32 haftalık bebeklerin aktif bağışıklanmasında endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1).

ROTATEQ kullanımı resmi tavsiyelere dayanmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

Doğumdan 6. haftaya kadar


ROTATEQ, pediyatrik popülasyonun bu alt grubunda endike değildir.

ROTATEQ'in doğumdan 6. haftaya kadar olan bireylerde güvenliliği ve etkinliği belirlenmemiştir.

Aşılama programı üç dozdan oluşmaktadır.

İlk doz 6 haftalıktan sonra ve 12 haftadan geç olmamak kaydıyla uygulanabilir.

ROTATEQ gebeliğin en az 25. haftasında doğan prematüre bebeklere uygulanabilir. Bu bebekler ROTATEQ ilk dozunu doğumdan en az 6 hafta sonra almalıdır (bkz. Bölüm

4.4

ve 5.1).

Dozlar arasında en az 4 hafta aralık olmalıdır.

Tercihen üç dozluk aşılama programının 20-22 haftaya hadar tamamlanması gerekir. Eğer gerekirse, üçüncü (son) doz 32 haftaya kadar verilebilir (bkz. Bölüm 5.1).

ROTATEQ'in diğer rotavirüs aşılarıyla değiştirilebilirliğine dair herhangi bir çalışma mevcut olmadığından, rotavirüse karşı ilk immünizasyon için ROTATEQ alan bebeklerdebir sonraki dozlar için de aynı aşı kullanılmalıdır.

Eksik doz uygulandığı gözlenirse veya bundan ciddi olarak şüphelenilirse (örn. bebek aşıyı tükürürse veya çıkarırsa), aynı aşı vizitinde tek replasman dozu verilebilir, ancak budurum klinik çalışmalarda incelenmemiştir. Sorun tekrarlanırsa ek replasman dozlarıverilmemelidir.

3 dozluk aşılama programının tamamlanmasını takiben daha fazla doz uygulanmasıönerilmez (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1 korumanın sürekliliği ile ilgili mevcut bilgiler).

33 haftadan 18 yaşa


ROTATEQ, pediyatrik popülasyonun bu alt grubunda endike değildir.

Uygulama şekli

ROTATEQ yalnızca oral uygulama içindir.

ROTATEQ HİÇ BİR KOŞULDA ENJEKTE EDİLMEMELİDİR.

ROTATEQ, yiyecek, içecek veya anne sütünden bağımsız olarak verilebilir.

Uygulama ile ilgili açıklama için bkz. Bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek /Karaciğer yetmezliği:

Mevcut bir veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

ROTATEQ 6-32 haftalık bebeklerde kullanılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyonlar için endike değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin madde ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık

• Bir önceki rotavirüs aşı uygulamasında oluşan aşırı duyarlılık

• Geçmişte intususepsiyon (barsak düğümlenmesi) hikayesinin varlığı

• Gastrointestinal sistemde intususepsiyona yatkınlığı artıran konjenital malformasyon

varlığı

• Bilinen veya şüphelenilen immün yetmezliği olan bebeklerde kontrendikedir (bkz. Bölüm4.4 ve 4.8).

• Akut şiddetli febril hastalığı bulunan bebeklerde ROTATEQ uygulaması ertelenmelidir.Minör bir enfeksiyonun varlığı immünizasyon için kontrendikasyon oluşturmaz.

• Eğer bebek akut kusma veya ishal geçirmekte ise ROTATEQ uygulaması ertelenmelidir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tüm aşılarda oldugu gibi aşı uygulamasından sonra ortaya çıkabilecek anaflaktik reaksiyonlar için uygun tıbbi tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

İmmün sistemi baskılanmış, uterusta immün sistemi baskılayıcı bir tedaviye maruz kalmış, HIV ile enfekte olmuş veya aşı dozundan önce 42 gün içinde kan transfüzyonu veya immünglobulin almış olan bebeklerde ROTATEQ uygulamasının güvenliliği ve etkililiğine dair klinikçalışmalardan alınmış herhangi bir bilgi mevcut değildir. Asemptomatik HIV enfeksiyonununROTATEQ'in güvenliliğini veya etkililiğini etkilemesi beklenmez. Ancak yeterli bilgi mevcutolmadığından asemptomatik HIV'li bebeklerde ROTATEQ uygulaması önerilmez.ROTATEQ'in uterusta immün sistemi baskılayıcı bir tedaviye maruz kalmış bebeklereuygulanması, potansiyel yarar ve risklerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinedayanmalıdır.

Pazarlama sonrasında, şiddetli kombine immün yetmezliği (SCID, bkz. Bölüm 4.3) olan bebeklerde aşı virüsüyle ilişkili gastroenterit vakaları rapor edilmiştir.

Yapılan çalışmalarda ROTATEQ, aşı uygulanan bebeklerin %8,9'unda hemen hemen 1.dozdan sonraki haftada ve sadece bir bebekte (%0,3) 3.dozdan sonra dışkılarındasaptanmıştır. Doz uygulamasından sonra 7 gün içinde atılım doruğa ulaşmıştır. Pazarlamasonrasında, aşı virüs suşunun aşılanmayan kişilere bulaştığı görülmüştür. ROTATEQ immünyetmezliği olan (maligniteleri olan hastalar, immün sistemi baskılanmış ve immün sistemibaskılayıcı tedavi alan hastalar) kişilerle yakın temasta olanlara uygulanırken dikkatliolunmalıdır. Aynı zamanda yeni aşı olmuş bebeklerin bakımını yapan kişiler özellikle dışkıtemizlenirken hijyene çok dikkat etmelidir.

Yapılan bir klinik çalışmada ROTATEQ 25-36 haftalık gebelik periyodunda doğmuş olan yaklaşık 1.000 bebeğe uygulanmıştır. İlk doz doğumdan 6 hafta sonra uygulanmıştır.ROTATEQ'in güvenliliği ve etkililiği bu gruptaki bebeklerde ve zamanında doğan bebeklerdekarşılaştırılabilir olmuştur. Ancak yaklaşık 1.000 bebeğin 19'u 25-28 haftalık iken doğmuş, 55bebek 29-31 haftalık doğmuş ve geri kalan bebekler 32-36 haftalık iken doğmuşlardır (bkz.Bölüm 4.2 ve 5.1).

İntususepsiyon

Gözlemsel çalışmalarda rotavirus uygulamasının ardından çoğunlukla 10 gün içinde intususepsiyon riskinde artış gözlendiğinden, doktorlar önlem olarak intususepsiyona işareteden tüm semptomları takip etmelidirler (şiddetli karın ağrısı, sürekli kusma, kanlı dışkı,abdominal şişkinlik ve/veya yüksek ateş) (bkz. Bölüm 4.8). Ebeveynlere/vasilere bu türsemptomları derhal doktorlarına bildirmeleri tavsiye edilmelidir.

İntususepsiyona yatkınlığı olan bireyler için, bkz. Bölüm 4.3.

Büyüme geriliği veya (kronik diyare dahil) aktif gastrointestinal hastalığı olan bebeklerde güvenlilik ve etkililik verileri mevcut değildir. Doktorun görüşüne göre aşının yapılmamasıdaha büyük bir risk almayı gerektiriyorsa ROTATEQ bu bebeklerde dikkat göstererekuygulanabilir.

ROTATEQ'in koruyucu etki seviyesi her üç dozun da tamamlanmasıyla elde edilir. Diğer tüm aşılarda olduğu gibi ROTATEQ de tüm bebeklerde tamamen koruma sağlamayabilir.ROTATEQ gastroenterit vakalarında rotavirüs haricindeki diğer patojenlere karşı korumasağlamaz.

Avrupa, ABD, Latin Amerika ve Asya'da rotavirüs gastroenteritine karşı klinik etkililik çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında en yaygın olarak sirküle olan genotip G1P[8]iken, G2P[4], G3P[8], G4P[8], ve G9P[8] daha seyrek olarak tanımlanmıştır. Diğerpopülasyonlarda başka genotiplere karşı ROTATEQ'in koruma kapsamı bilinmemektedir.

Sonradan maruziyet halinde ROTATEQ'in profilaksisi ile ilgili klinik veri mevcut değildir.

Çok erken doğmuş prematüre bebeklere (gebeliğin <28. haftasında doğmuş) ilk immünizasyon serisi uygulanırken, potansiyel apne riski ve 48-72 saat boyunca solunum izlemesi gerekliliğidikkate alınmalıdır. Bu bebek grubunda aşılamanın faydası büyük olduğundan, aşılamageciktirilmemeli veya ertelenmemelidir.

ROTATEQ HİÇ BİR KOŞULDA ENJEKTE EDİLMEMELİDİR.

İzlenebilirlik

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliği için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Sukroz

ROTATEQ doz başına 1.080 mg sukroz içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu aşıyı kullanmamaları gerekir (bkz. Bölüm 2).

Sodyum

ROTATEQ ayrıca doz başına 37,6 mg sodyum içermektedir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

2, 4 ve 6 aylık bebeklerde aşağıdaki antijenlerden bir veya birkaçını içeren aşılarla ROTATEQ'in uygulanması, aşıların immün yanıt ve güvenlilik profilleri etkilenmemiştir.

• Difteri-tetanoz-aselüler boğmaca aşısı (DTaB)

Haemophilus influenzae

tip b aşısı (Hib)

• İnaktif poliomyelit aşısı (IPV)

• Hepatit B aşısı (HBV)

• Konjüge pnömokok aşısı (KPA)

ROTATEQ ile birlikte DaBT-IPV-HBV-Hib aşısı (difteri, tetanoz, boğmaca, hepatit b, çocuk felci, Haemophilus influenza tip b'nin neden olduğu hastalıklara karşı aşı) yaklaşık 2, 3 veya 4aylık bebeklere uygulandığında, birlikte uygulanan aşıların immün yanıtlarının ve güvenlilikprofillerinin, ayrı uygulamalara kıyasla etkilenmediği kanıtlanmıştır.

ROTATEQ ile birlikte bir C grubu konjuge meningokok aşısı (MenCC, incelenen aşı tetanoz toksoid konjugatıdır) 3 ve 5 aylık bebeklere uygulandığında (çoğunlukla DaBT-IPV-Hibaşısıyla aynı zamanda) ve ardından üçüncü ROTATEQ dozu yaklaşık 6 aylık bebeklereuygulandığında, ROTATEQ ve MenCC'ye verilen immün yanıtların etkilenmediğikanıtlanmıştır. Birlikte uygulama, kabul edilebilir bir güvenlilik profiliyle sonuçlanmıştır.

ROTATEQ ve oral poliomyelit aşısı (OPV) birlikte uygulandıklarında polio antijenlerine kaışı oluşan immün yanıt etkilenmemektedir. Eş zamanlı uygulandıklarında OPV, rotavirüs aşısınakarşı oluşacak immün yanıtı hafifçe azaltmasına rağmen şiddetli rotavirüs gastroenteritine karşıklinik korumanın etkilendiğine dair veri yoktur. OPV ile ROTATEQ uygulaması arasında 2hafta ara olduğundan ROTATEQ'e karşı oluşan immün yanıt etkilenmez.

Dolayısıyla ROTATEQ, monovalan veya şu antijenlerden birini veya daha fazlasını içeren kombine bebek aşılarıyla eşzamanlı olarak verilebilir: DaBT, Hib, IPV veya OPV, HBV, PCVve MenCC.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Bebeklerde kullanılması nedeniyle geçerli değildir

.Gebelik dönemi

Bebeklerde kullanılması nedeniyle geçerli değildir.

Laktasyon dönemi

Bebeklerde kullanılması nedeniyle geçerli değildir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Bebeklerde kullanılması nedeniyle geçerli değildir. Hayvan fertilitesi veya üremesi hakkında herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bebeklerde kullanılması nedeniyle geçerli değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

a.

Güvenlilik profili özeti


Bir grup bebekte yapılan 3 plasebo kontrollü klinik çalışmada (n=6.130, ROTATEQ verilen bebekler ve 5.560 plasebo verilen bebekler) aşılama sonrasında 42 gün içerisinde diğerpediyatrik aşılarla veya tek başına kullanımında ROTATEQ'in tüm yan etkilerideğerlendirilmiştir. Toplamda ROTATEQ uygulanan bebeklerin % 47'sinde advers etkilergörülürken plasebo alan bebeklerin % 45,8'inde advers etkiler gözlenmiştir. En sık rapor edilenve plasebodan daha çok aşıda görülen advers reaksiyonlar ateş (% 20,9), diyare (% 17,6) vekusma (% 10,1 )'dir.

Üç klinik çalışmadaki tüm katılımcılarda (36.150 ROTATEQ alan bebek ve 35.536 plasebo alan bebek) her dozdan sonra 42 güne kadar görülen ciddi advers reaksiyonlardeğerlendirilmiştir. Bu ciddi advers reaksiyonların genel sıklığı, ROTATEQ alan bebeklerde%0,1 ve plasebo alan bebeklerde %0,2'dir.

b.

Advers reaksiyonların tablolanmış özeti


Klinik çalışmalarda aşılanan grupta gözlenen daha yaygın advers reaksiyonlar sistem organ sınıf ve sıklıklarına göre aşağıda listelenmektedir. 6.130 bebeğin ROTATEQ aldığı ve 5.560bebeğin plasebo aldığı üç klinik çalışmanın havuzlanmış verilerindeki advers reaksiyonlardaROTATEQ alanlar plasebo ile karşılaştırıldığında %0,2 ve %2,5 aralığında artmış insidanstaolduğu görülmüştür.

Sıklıklar aşağıdaki şekilde rapor edilmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Klinik çalışmalarda ROTATEQ uygulamasının ardından görülen advers reaksiyonlar ve

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık
Advers Reaksiyon/Olay

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın olmayan
Nazofarenjit, otitis media

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor

Anafilaktik reaksiyon^


Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Seyrek
Bronkospazm
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın
İshal, kusma

Yaygın olmayan

Hematokezı^,

Üst karında ağrı
Çok seyrek

İntususepsiyon


Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan
Döküntü
Seyrek

Ürtiker


Bilinmiyor

Anjiyoödemr±


Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın
Yüksek ateş
Bilinmiyor

İritabilite^


^ Bu advers reaksiyon, pazarlama sonrası gözetim ile belirlenmiştir. Sıklık kategorisi, ilgili klinik araştırmalara dayanılarak hesaplanmıştır.

“ Sıklık kategorisi, gözlemsel klinik çalışmalara dayanılarak öngörülmüştür.

* Bkz. Bölüm 4.4.

± Pazarlama sonrası advers olaylar (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

c.

Seçilen advers reaksiyonların açıklaması


Kawasaki hastalığı, 36.150 aşı alan bebeğin 5'inde (<%0,1) ve 35.536 plasebo alan bebeğin 1'inde (<%0,1) 4,9'luk bağıl risk (RR) ile rapor edilmiştir [%95 GA, 0,6 - 239,1] (istatistikselolarak anlamlı değildir). Büyük bir pazarlama sonrası gözlemsel güvenlilik gözetimçalışmasında ROTATEQ alan bebeklerde Kawasaki hastalığı riskinde artış gözlenmemiştir(bkz. Bölüm 5.1).

İntususepsiyon


Birçok ülkede yapılan gözlemsel güvenlilik çalışmaları verileri, rotavirüs aşılarının aşılamadan sonraki 7 gün içinde her 100.000 bebeğin 6'sında intususepsiyonda artış riski taşıdığınıgöstermektedir. İkinci dozu takiben daha az risk artışı olduğına dair limitli kanıt mevcuttur. Buülkelerde 1 yaşın altındaki bebeklerde intususepsiyonun arka plan insidansı, yıllık 100.000bebeğin 25 ila 101'i arasında değişmektedir. Rotavirüs aşılarının, uzun süreli takibinedayanarak intususepsiyonun genel insidansını etkileyip etkilemediği belirsizliğinikorumaktadır (bkz. Bölüm 4.4).

d.

Diğer özel popülasyonlar


Çok erken doğmuş premature bebeklerde (< 28 hafta) apne (bkz. Bölüm 4.4)

Pazarlama sonrasında, şiddetli kombine immün yetmezliği (SCID) olan bebeklerde aşı virüsü kaynaklı gastroenterit rapor edilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Önerilen ROTATEQ dozlarından daha yüksek dozda uygulamalar rapor edilmiştir.

Genel olarak, aşırı dozla bildirilen yan etki profili, önerilen ROTATEQ dozlarıyla gözlenen yan etki profili ile karşılaştırılabilir niteliktedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için antienfektifler; Aşılar; Viral aşılar; Rotavirüs diyare aşıları; rotavirüs, pentavalan, canlı, yeniden sınıflandırılmışATC Kodu: J07BH02

Etkililik

:

Gastroenterite karşı rotavirüs G1P[8], G2P[4], G3P[8], G4P[8], ve G9P[8] genotiplerinden dolayı etkinlik, klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır.

ROTATEQ'in koruyucu etkililiği plasebo kontrollü rotavirüs etkililik ve güvenlilik çalışmasında (REST) iki yoldan değerlendirilmiştir.

1. Aşılamadan sonra ilk tam rotavirüs sezonu boyunca, üçüncü dozun yapılmasından en az 14 gün sonra aşı G genotipleri G1 ve G4'ün sebep olduğu rotavirüs (RV) gastroenteritinininsidansında azalma şeklinde koruyucu etkililik, 5.673 aşılanmış bebekte (2.834 aşı grubu)ölçülmüştür.

2. Üçüncü doz aşı verildikten sonra 14. günden itibaren RV gastroenteriti ile ilgili olarak hastane ve acile gidiş insidansında azalma şeklinde koruyucu etkililik 68.038 aşılı bebekte(34.035 aşı grubunda) ölçülmüştür.

Bu analizlerin sonuçları aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Bir sezon boyunca aşılama sonrası RV gastroenteritinin insidansında azalma (ROTATEQ n=2.834) (% [%95 GA])


Rotavirus genotipine göre herhangi bir şiddetteki hastalığa etkililik

Şiddetli

hastalık*

(G1-G4)

Herhangi bir şiddette(G1-G4)

G1

G2

G3

G4

G9

%98,0

[88,3,

100,0]§

%74,0 [66,8, 79,9] §

%74,9 [67,3, 80,9] §

%63,4 [2,6, 88,2] §

%82,7 [<0, 99,6] §

%48,1 [<0, 91,6]

%65,4 [<0, 99,3]


Aşılamadan 2 yıl sonrasına kadar RV gastroenteritir

(ROTATEQ n=34,035) (%

ide hastane/acile başvuruda azalma %95 GA])

G1-G4

G1

G2

G3

G4

G9

% 94,5 [91,2, 96,6] §

%95,1
[91,6, 97,1] §

%87,6 [<0, 98,5]

%93,4
[49,4,
99,1]§

%89,1
[52,0, 97,5] §

%100
[69,6, 100] §

* Şiddet; bir skor olarak tanımlanmış olup >16/24 valide edilmiş klinik skor sisteminde semptomların (ateş, kusma, ishal ve davranış değişiklikleri) yoğunluğu ve uzunluğu temelalınır.

§ İstatistiksel olarak anlamlı

Aşılama sonrası ikinci rotavirüs sezonu boyunca G1-G4 genotiplerinin sebep olduğu RV gastroenterit insidansında azalma, şiddetli hastalıklarda % 88,0 [%95 GA 49,4, 98,7] veherhangi bir şiddette hastalık için %62,6 [%95 GA 44,3, 75,4]'dir.

G2P[4], G3P[8], G4P[8] ve G9P[8] rota virüslere karşı etkililik G1'e göre daha az vakayı temel alır. G2P[4]'e karşı görülen etkililik büyük ihtimalle aşının G2 bileşenindenkaynaklanmaktadır.

REST ve başka bir faz III çalışmanın kombine post-hoc analizinde, G1-, G2-, G3- ve G4-serotip RVG vakalarına karşı (herhangi şiddette) aşı etkinliği, 3 doz alan >26 ila <32 haftalık bebeklerde % 61,5 [%95 GA: 14,2; 84,2] olmuştur.

REST çalışmasının uzatması yalnızca Finlandiya'da yapılmıştır. Finlandiya Uzatma Çalışması (FES)'e daha önceden REST'e dahil olan 20.736 kişi katılmıştır. FES çalışmasında bebekleraşılanmadan sonra 3 yıla kadar takip edilmişlerdir.

REST çalışmasında her bir protokol popülasyonu için G1-G4 ve G9 RV gastroenteritle ilişkili 403 vaka ile karşılaşılmıştır (aşı grubunda 20 adet ve plasebo grubunda 383 adet). FESçalışmasında bu rakam toplamda 9 aşı gurubunda ve 127 plasebo grubunda olmak üzere 136artmıştır. Sonuç olarak FES çalışması sırasında ardışık gruplarda %31 ve %25 vaka ilekarşılaşılmıştır.

REST ve FES çalışmasının kombine verilerine dayanarak aşılamadan 3 yıl sonrasına kadar RV gastroenteriti için hastaneye gitme ve acil bölümünü ziyaret etme oranındaki azalma, 94,4%(95% GA: 91,6, 96,2) genotip G1-G4 için, 95,5% (95% GA: 92,8, 97,2) genotip G1 için,81,9% (95% GA: 16,1, 98,0) genotip G2 için, 89,0% (95% GA: 53,3, 98,7) genotip G3 için,83,4% (95% GA: 51,2, 95,8) genotip G4 için, ve 94,2% (95% GA: 62,2, 99,9) genotip G9içindir. 3 yıl boyunca aşı gurubunda RV gastroenterit için sağlıkla ilgili konularda iletişimegeçme (n=3.112) görülmezken plasebo (n=3.126) gurubunda 1'dir (sınıflandırılamamaktadır).

Klinik çalışmalarda rotavirüs gastroenteritine karşı koruma seviyesi sağlanması için her üç doz ROTATEQ aşısınında uygulanması gerektiği bulunmuştur (bkz. Bölüm 4.2). Ancak sonrakigeçici analizlerde ROTATEQ'in her üç dozu tamamlanmadan da (örneğin ilk dozunuygulanmasından itibaren yaklaşık 14 gün sonrasında) hastaneye yatırılmayı veya acile gitmeyigerektiren rotavirüs gastroenteriti vaka sayısının azaldığı görülmüştür.

Prematüre bebeklerde etkinlik:

REST çalışmasında gebeliğin 25-36 haftalarında doğmuş olan yaklaşık 1.000 bebeğe ROTATEQ uygulanmıştır. ROTATEQ'in etkinliği zamanında doğan ve prematüre doğanbebekler arasında benzer bulunmuştur.

Pazarlama sonrası büyük bir gözleme dayalı güvenlik izleme çalışması

ABD'de yapılan büyük bir prospektif pazarlama sonrası gözlemsel çalışmada, bir veya dahafazla ROTATEQ dozu alan 85.150 bebekte Kawasaki hastalığı riski analiz edilmiştir (17.433kişi yılı takip).

Aşılamadan sonraki 0-30 günlük takip döneminde, beklenen normal popülasyondaki oranlara kıyasla, Kawasaki hastalığı oranında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılıkgözlemlenmemiştir. Ayrıca, DaBT alan ancak ROTATEQ almayan eşzamanlı bir bebekkontrol grubuna kıyasla (n=62.617, 12.339 kişi yılı takip), 0-30 günlük takip döneminde buadvers olaya ilişkin riskte istatistiksel olarak anlamlı bir artış yoktur. Eşzamanlı DaBTkontrollerinde dosyayla doğrulanmış bir vakaya kıyasla, ROTATEQ ile aşılanan bebeklerde dedosyayla doğrulanmış bir vaka kaydedilmiştir (bağıl risk = 0,7, %95 GA: 0,01-55,56). Genelgüvenlilik analizlerinde özel bir güvenlilik sorunu belirlenmemiştir.

Etkililik çalışması verileri


RV Gastroenterit (RVGE) önleme etkinliğini gösteren Pazarlama sonrası çalışmalar

Çalışma Modeli (Millet)

Çalışma

Popülasyonu

Bitiş noktaları

Etkililik

%[95%CI]

RV

dönemleri

Veritabanı

Analizleri

(ABD)

33.140 aşılanan 26.167 aşılanmayanYaş > 7 ay3 doz alan

RVGE nedeniyle hastaneye yatırılma veacil servise gitme

100%

[87,100]

2007-2008



RVGE nedeniyle ayakta hasta bakım

96% [76,100]




Tüm nedenlere bağlı gastroenterite nedeniylehastaneye yatırılma veacil servise gitme

59% [47,68]


Kohort

çalışması

(Fransa)

1.895 3 doz ile aşılanan
2.102 aşılanmayan Yaş <2 yaş

RVGE nedeniyle hastaneye yatırılma

98% [83,100]

2007- 2008

2008- 2009

Vaka kontrol
402 vaka
RVGE nedeniyle
80% [74,84]

2011-2012

çalışması
2.559 kontrol*

hastaneye yatırlma ve


2012-2013

(ABD)

Yaş <8 yaş
acil servise gitme



3 doz alan

Spesifik Soy






- G1P[8]

89% [55,97]




- G2P[4]

87% [65,95]




- G3P[8]

80% [64,89]




- G12P[8]

78% [71,84]




Spesifik Yaş






- 1 yaş

91% [78,96]




- 2 yaş

82% [69,89]




- 3 yaş

88% [78,93]




- 4 yaş

76% [51,88]




- 5 yaş

60% [16,81]




-6 -7 yaş

69% [43,84]


*RV- negatif akut gastroenterit kontrolleri

İmmunojenite


ROTATEQ'in rotavirüs gastroenteritine karşı korumasının immünolojik mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Rotavirüs aşılarının koruma ile immünolojik ilişkisi henüztanımlanabilmiş değildir. Yapılan faz III çalışmasında üç dozluk ROTATEQ rejimitamamlandıktan sonra alıcıların % 92,5 ve %100'ünde serum anti rotavirüs IgA'larında anlamlıbir artış görülmüştür. Aşı çeşitlendirilmiş beş insan rotavirüsüne (G1, G2, G3, G4 ve P[8]) karşıimmün yanıt (örn. serum nötralize edici antijenin görülmesi) meydana getirir.

5.2. Farmakokinetik özeUikler

Geçerli değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farelerde yapılan tek doz ve tekrarlı doz oral toksisite çalışmaları insanlarda herhangi bir

spesifik tehlike oluşmadığını göstermektedir. Farelere uygulanan doz yaklaşık 2,79 x10 enfeksiyoz ünitesi/kg'dır (bebeklere verilmesi planlanan dozun yaklaşık 14 katı).

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sukroz

Sodyum sitrat dihidrat Sodyum fosfat monobazik monohidratSodyum hidroksitPolisorbat 80

Kültür ortamı (inorganik tuzlar, aminoasitler ve vitaminler içerir)

Saf su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmaları bulunmadığından, bu aşı diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

ROTATEQ buzdolabından çıkarıldıktan sonra hemen uygulanmalıdır.

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

2°C-8°C'de (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Aşıyı ışıktan korumak için kendi karton ambalajı içerisinde saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Kullanıma hazır 2 mL çözelti içeren sıkılabilir (LDPE) dozajlı tüp ve çevirilerek açılan kapaklı (HDPE) ve koruyucu ambalaj içerisinde 1 veya 10'luk paketlerde bulunur. Tüm ambalajboyutları piyasada bulunmayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Aşı diğer aşı veya çözeltiler ile karıştırılmadan, oral yolla uygulanır. Seyreltilmemelidir.

Aşının uygulanması:

.

u


Poşeti yırtarak açın ve dozaj tüpünü çıkarın.


Tüpü dik tutarak ve kapağa vurarak dağıtıcı uçtaki sıvıyı uzaklaştırın.


Dozaj tüpünü 2 basit hareketle açın:

1 .Kapağı sıkışıncaya kadar

saat yönünde

çevirerek dağıtıcı ucu delin.


2 .Saatin ters yönünde

çevirerek kapağı çıkarın.


Sıvıyı çocuğun ağzına yanağın iç tarafına doğru tüpü yavaşça sıkarak ve tüp tam boşalıncaya kadar uygulayın(Tüpün dibinde bir damla kalabilir).

Kullanılmamış olan tıbbi ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

No:199 Levent 199 Ofis Blok Kat: 13 Levent 34394 İstanbulTel: (0212) 336 10 00Fax: (0212) 355 02 02

8. RUHSAT NUMARASI

17

9. İLK RUHSAT TARIHI/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.06.2009 Ruhsat yenileme tarihi: 04.03.2015

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

1

haftadan 32 haftaya


İlaç Bilgileri

Rotateq 2 Ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: Pentavalan Rotavirus Serotipleri [g1,g2,g3,g4,p1(8)]

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Rotateq 2 Ml Oral Çözelti - KUB
  • Rotateq 2 Ml Oral Çözelti - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.