KISA URUN BILGISI1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
RENALAMER CO3 800 mg film tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her bir film tablet 800 mg sevelamer karbonat içerir.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Film tablet
Beyazımsı, parlak, oval, film kaplı tabletler.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
RENALAMER CO3, hemodiyaliz veya periton diyaliz alan yetişkin hastalarda hiperfosfataminin kontrolünde endikedir.
RENALAMER CO3 aynı zamanda serum fosfor düzeyi > 5,5 mg/dl (1,78 mmol/l) değerinin üzerinde olup diyaliz almayan erişkin kronik böbrek hastalığında da hiperfosfatemininkontrolünde endikedir.
RENALAMER CO3 renal kemik hastalığının kontrolünde kalsiyum suplementleri, 1,25-dihidroksi Vitamin D3 veya analoglarından birini içerebilen çoklu tedavi yaklaşımı içerisinde yer almalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler:
Başlangıç Dozu:
Klinik ihtiyaç ve serum fosfor seviyelerine göre sevelemar karbonat için önerilen başlangıç dozu günlük 2,4 g ile 4,8 g'dır. RENALAMER CO3 günde 3 kez yemekle ile birliktealınmalıdır.
Hastalardaki serum fosfor değerleri |
Toplam günde 3 kez yemekle birlikte alınması gereken sevelamer karbonat dozu |
1.78-2.42 mmol/l (5.5 - 7.5 mg/dl)
|
2.4 g*
|
> 2.42 mmol/l (> 7.5 mg/dl)
|
4.8 g*
|
|
*Müteakip titrasyonla birlikte talimatlara göre önerilen
|
Daha önce fosfor bağlayıcı ilaç (sevelamer hidroklorür ya da kalsiyum bazlı) kullanan hastalarda uygun günlük dozlar belirlenirken serum fosfor düzeyleri takibine göre grambazında eşdeğer RENALAMER CO3 dozu verilmelidir.
Doz Titrasyonu ve İdame Tedavisi:
Serum fosfor düzeylerini hedeflenen aralıkta tutmak için, gerektiğinde RENALAMER CO3 dozunu 2 ila 4 haftalık aralıklarla, günde üç kez yemeklerle birlikte 0,8 g doz olarak titreediniz.
RENALAMER CO3 alan hastalar reçetelenmiş diyet listesine sadık kalmalıdırlar.
Klinik uygulamada, serum fosfor seviyelerinin kontrol gereksinimine göre tedaviye devam edilmelidir ve beklenen günlük ortalama doz yaklaşık 6 g'dır.
Uygulama şekli:
Oral olarak kullanılır. Tabletler bir bütün olarak yutulmalı ve ezilmemeli, çiğnenmemeli veya kullanmadan önce parçalara bölünmemelidir. RENALAMER CO3 aç karnına değil yemeklebirlikte alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda RENALAMER CO3 kullanımı hakkında veri bulunmamaktadır.
Böbrek yetmezliği:
RENALAMER CO3'ün etkinlik ve güvenilirliliği, kronik böbrek yetmezliği olup serum fosfor düzeyi < 1,78 mmol/l olan ve diyaliz almayan erişkin hastalarda belirlenmemiştir. Bu nedenlebu hastalarda RENALAMER CO3 kullanımı henüz önerilmemektedir.
Pediyatrik popülasyon:
RENALAMER CO3'ün 18 yaş ve altındaki hastalarda güvenilirliği ve etkinliği belirlenmemiştir. Bu nedenle bu hastalarda RENALAMER CO3 kullanımı henüzönerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş üstü hastalarda önerilen doz yetişkin hastalardaki gibidir.
4.3. Kontrendikasyonlar
- Etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık
- Hipofosfatemi
- Bağırsak tıkanması
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
RENALAMER CO3'ün etkinlik ve güvenilirliği 18 yaşın altındaki çocuklarda çalışılmamıştır.
RENALAMER CO3'ün etkinlik ve güvenilirliği, kronik böbrek yetmezliği olup serum fosfor düzeyi < 5.5 mg/dl (1.78 mmol/l) olan ve diyaliz almayan erişkin hastalarda belirlenmemiştir.Bu nedenle bu hastalarda RENALAMER CO3 kullanımı henüz önerilmemektedir.
aşağıdaki hasta gruplarında henüz
RENALAMER CO3'ün etkinlik ve güvenilirliliği belirlenmemiştir:
- Disfaji
- Yutma bozukluğu
- Ciddi veya tedavi edilmemiş gastroparezi, gastrik içerik retansiyonu ve anormalveya düzensiz bağırsak hareketleri dahil gastrointestinal motilite bozuklukları
- Aktif inflamatuar bağırsak hastalıkları
- Majör gastrointestinal cerrahi işlem hikayesi
Bu hastaların RENALAMER CO3 ile tedavisine ancak dikkatli bir yarar/risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra başlanmalıdır. Eğer tedavi başlatılırsa, bu rahatsızlıkları olan hastalar tedavisüresince takip edilmelidir. Şiddetli konstipasyon veya diğer ciddi gastrointestinal semptomlargelişen hastalarda RENALAMER CO3 tedavisi yeniden değerlendirilmelidir.
Bağırsak tıkanması ve ileus/subileus
Çok nadir olarak, sevelamer karbonatla aynı aktif içeriğe sahip sevelamer hidroklorür ile tedavi sırasında, hastalarda bağırsak tıkanması ve ileus/subileus gözlemlenmiştir.
Konstipasyon bir öncü semptom olabilir. Konstipasyon olan hastalar RENALAMER CO3 ile tedavi edilirken dikkatle izlenmelidir . Ciddi konstipasyon veya diğer ciddi gastrointestinalsemptomlar gelişen hastalarda RENALAMER CO3 tedavisi tekrar değerlendirilmelidir.
Yağda çözünen vitaminler
Kronik böbrek yetmezliği hastalarında yağda çözünen A, D, E ve K vitamin seviyeleri gerek diyet ile alınan miktarlarına ve gerekse hastalıklarının şiddetine göre düşük seyredebilir.RENALAMER CO3'ün yiyeceklerde bulunan yağda çözünen vitaminleri bağladığı göz ardıedilemez. Tamamlayıcı vitamin kullanmayan sevelamer hastalarında A, D, E ve K vitaminseviyeleri düzenli olarak değerlendirilmelidir. İhtiyaç olduğunda vitamin takviyelerininverilmesi tavsiye edilmektedir.
RENALAMER CO3 dozundan bağımsız olarak diyaliz almayan kronik böbrek yetmezliği hastalarına D vitamini içeren (günlük yaklaşık 400 IU doğal vitamin D) multivitamintakviyelerinin verilmesi tavsiye edilir.
Periton diyalizi alanlarda, daha önce herhangi bir klinik çalışmada A, D, E ve K vitamin düzeyleri ölçülmediğinden yağda çözünen vitaminler ve folik asit seviyelerinin izlenmesiönerilmektedir.
Folat eksikliği
Uzun dönem sevelamer karbonat tedavisi sırasında folat eksikliğinin gelişmeyeceğini gösteren yeterli veri henüz bulunmamaktadır. Folik asit takviyesi almayan ancak sevelamer kullananhastalarda, folat seviyesi düzenli olarak izlenmelidir.
Hipokalsemi/hiperkalsemi
Kronik böbrek yetmezliği hastalarında hipokalsemi veya hiperkalsemi gelişebilir. RENALAMER CO3 kalsiyum içermez. Bu nedenle serum kalsiyum seviyeleri düzenliaralıklarla izlenmeli ve gerektiğinde elementer kalsiyum takviyesi verilmelidir.
Metabolik asidoz
Kronik renal yetmezliği olan hastalar gelişen metabolik asidoza yatkındır. Bu nedenle iyi bir klinik yaklaşım olarak serum bikarbonat seviyelerinin yakından takip edilmesi önerilmektedir.
Peritonit
Diyaliz alan hastalar, kullanılan diyaliz modalitesine spesifik olarak bazı enfeksiyon risklerine karşı açıktır. Peritonit, periton diyalizi alan hastalarda bilinen bir komplikasyondur vesevelamer hidroklorür ile yapılan bir çalışmada sevelamer alan grupta kontrol grubuna göredaha fazla sayıda hastada peritonit bildirilmiştir. Dolayısıyla, periton diyalizi alan hastalar,peritonit ile ilişkili herhangi bir belirti veya semptomun acil teşhisi ve tedavisi ile birlikteuygun aseptik tekniğin kullanıldığının garanti altına alınması için yakından takip edilmelidir.
Yutma ve boğulma sorunları
Sevelamer tableti yutma güçlüğüne ilişkin nadir raporlar bildirilmiştir. Bu vakaların birçoğu, yutma bozuklukları veya özofagus anormallikleri gibi komorbid rahatsızlıkları olan kişileriiçermektedir.
Komorbid rahatsızlıkları olan hastalarda uygun yutma kabiliyeti dikkatle izlenmelidir. Yutma güçlüğü öyküsü olan hastalarda sevelamer karbonat tozu kullanımı düşünülmelidir.
Anti aritmik ve anti nöbet ilaçlar
Anti aritmik ve anti nöbet ilaç kullanan hastalarda RENALAMER CO3 kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5).
Hipotiroidizm
Sevelamer karbonat ve levotiroksini birlikte kullanan hipotirodili hastaların daha yakın takip edilmesi önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.5).
Uzun dönem kronik tedavi
Bir yıllık klinik bir çalışmada, sevelamerin vücutta birikim yaptığına dair bir kanıt görülmemiştir. Ancak uzun süreli (> 1 yıl) tedavi sırasında potansiyel absorbsiyon vesevelamer birikimi tamamen göz ardı edilemez (Bkz. Bölüm 5.2).
Hiperparatiroidizm
RENALAMER CO3 hiperparatiroidinin kontrolünde endike değildir. RENALAMER CO3 sekonder hiperparatiroidisi olan hastalarda serum intakt paratiroid hormon (iPTH) seviyesinindüşürülmesi için kalsiyum suplementleri, 1,25-dihidroksi Vitamin D3 veya analoglarındanbirini içerebilen çoklu tedavi yaklaşımı içerisinde yer almalıdır.
İnflamatuar gastrointestinal hastalıklar
Sevelamer kristallerinin varlığı ile ilişkili olarak gastrointestinal sistemin farklı bölümlerinde ciddi inflamatuar bozukluklar (hemoraji, perforasyon, ülserasyon, nekroz, kolit vekolonik/çekal kitle gibi ciddi komplikasyonlar dahil) bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.8).Sevelamer kesildiğinde inflamatuar bozukluklar düzelebilir. Şiddetli gastrointestinalsemptomlar gelişen hastalarda sevelamer karbonat tedavisi yeniden değerlendirilmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diyaliz
Etkileşim çalışmaları diyaliz hastalarında yürütülmemiştir.
Siprofloksasin
Sağlıklı gönüllülerde RENALAMER CO3 ile aynı aktif içeriğe sahip sevelamer hidroklorür ile yapılan bir tek doz çalışmasında, eşzamanlı olarak kullanılan siproflaksasininbiyoyararlanımı % 50 oranında düşmüştür. Dolayısıyla RENALAMER CO3, siproflaksasin ileeşzamanlı kullanılmamalıdır.
Transplantasyon hastalarında siklosporin, mikofenolat mofetil ve takrolimus
Transplantasyon hastalarında sevelamer hidroklorür ile birlikte kullanılan siklosporin,mikofenolat mofetil ve takrolimus seviyelerinde, herhangi bir klinik komplikasyon (graftreddi gibi) olmaksızın düşüş bildirilmiştir. Etkileşim olasılığı ekarte edilmediğindenmikofenolat mofetil, siklosporin ve takrolimus ile kombine kullanımda ve bırakılmasısonrasında bu ilaçların serum seviyeleri yakından takip edilmelidir.
Levotiroksin
Sevelamer karbonat ile aynı aktif içeriğe sahip sevelamer hidroklorür ve levotiroksin kullanan hipotiroidi vakaları çok nadir olarak raporlanmıştır. Bu nedenle Sevelamer karbonat velevotiroksini birlikte alan hastaların tiroid stimüle edici hormon (TSH) seviyelerinin yakındantakip edilmesi önerilmektedir.
Anti-aritmikler ve nöbet önleyici ilaçlar
Aritmi kontrolü için anti-aritmik ilaçlar alanlar ile nöbetlerin kontrolü için anti nöbet ilaçları kullanan hastalar klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu nedenle, emilimdeki olası azalmagöz ardı edilemez. Anti-aritmik ilaçlar RENALAMER CO3 kullanmadan bir saat önce ya dakullandıktan 3 saat sonra alınmalıdır ve kan düzeyleri takip edilmelidir.
Proton Pompası İnhibitörleri (PPI)
Pazarlama sonrası deneyim sırasında, sevelamer karbonat ile birlikte proton pompası inhibitörleri alan hastalarda fosfor düzeylerinde çok seyrek olarak yükselme vakalarıbildirilmiştir. RENALAMER CO3 ile eşzamanlı olarak tedavi edilen hastalara PPI reçeteedilirken dikkatli olunmalıdır. Serum fosfor seviyesi izlenmeli ve buna göre RENALAMERCO3 dozu ayarlanmalıdır.
Biyoyararlanım
RENALAMER CO3 absorbe edilmez ve diğer ilaçların biyoyararlanımlarını etkileyebilir. Biyoyaralanımının azalmasıyla klinik güvenliliği veya etkileri değişebilecek bir ilaç alınırken,bu ilaç RENALAMER CO3 kullanmadan bir saat önce ya da kullandıktan 3 saat sonraalınmalıdır veya doktor kan düzeylerini izlemeyi göz önünde bulundurmalıdır.
Digoksin, varfarin, enalapril veya metoprolol
Sağlıklı gönüllülerde yapılan etkileşim çalışmalarında, RENALAMER CO3 ile aynı aktif içeriğe sahip sevelamer hidroklorürün digoksin, varfarin, enalapril ve metoprolol'ünbiyoyararlanımı üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
RENALAMER CO3'ün çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımı ile ilgili mevcut bir bilgi bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Sevelamerin gebelerde kullanımına ilişkin veri mevcut değildir ya da sınırlı sayıdadır. Sevelamerin yüksek dozda farelere uygulandığı hayvan çalışmalarında bazı üremetoksisiteleri gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Sevelamerin ayrıca folik asit de dahil olmaküzere bazı vitaminlerin emilimini azalttığını göstermiştir (Bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.3).İnsanlardaki potansiyel riski bilinmemektedir. RENALAMER CO3 hamilelerde sadece eğerçok açık ihtiyaç varsa ve anne ve fetüsün her ikisi için de dikkatli bir risk/yarar analiziyapıldıktan sonra kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Sevelamerin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
Sevelamerin emilmeyen yapısı anne sütüne sevelamer salınma ihtimalinin olmadığını göstermektedir. Emzirme veya RENALAMER CO3 tedavisinden birine devam edipetmemeye karar verilirken çocuğun emzirmeden ve annenin RENALAMER CO3'dansağlayacağı yarar göz önünde bulundurulmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
RENALAMER CO3'ün insanlardaki fertilite üzerindeki etkisine dair hiçbir veri bulunmamaktadır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, bağıl vücut yüzey alanı karşılaştırmasınagöre, 13 g/gün olan maksimum klinik deneme dozunun 2 katı insan eşdeğer dozundakimaruziyetlerde sevelamerin erkek veya dişi sıçanlarda fertiliteyi bozmadığını göstermiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Sevelamerin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlik profilinin özeti
Sevelamer ile ilişkili olarak en sık (hastaların > %5'i) meydana gelen advers reaksiyonların tümü sistem organ sınıflandırmasına göre gastrointestinal bozukluklardır. Bu adversreaksiyonların çoğu hafif ila orta şiddettedir.
Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi
Sevelamerin (karbonat ya da hidroklorür tuzu) güvenliliği toplam 969 hemodiyaliz hastasının 4 ila 50 hafta tedavi gördüğü ( 724 hasta sevelamer hidroklorür ve 245 sevelamer karbonattedavisi almıştır), 97 periton diyaliz hastasının 12 hafta tedavi gördüğü (tümü sevelamerhidroklorür tedavisi almıştır) ve diyaliz olmayan 128 kronik böbrek yetmezliği hastasının 8 ile12 hafta tedavi gördüğü (79 hasta sevelamer hidroklorür ve 49 sevelamer karbonat tedavisialmıştır) birçok klinik çalışmada araştırılmıştır.
Aşağıdaki tabloda, bu çalışmalarda RENALAMER CO3 ile ilişkili mümkün ve olası veriler görülme sıklıklarına göre listelenmiştir. Bildirilme sıklıkları şu şekildedir:
Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100, < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1000, < 1/100), seyrek (> 1/10000, < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).
MedDRA Sistem Organ Sınıfı |
Çok yaygın |
Yaygın |
Çok
seyrek |
Bilinmiyor |
Bağışıklık
sistemi
hastalıkları |
|
|
aşırı
duyarlılık*
|
|
Gastrointestinal
hastalıklar |
bulantı, kusma,üst karınağrısı,
konstipasyon
|
diyare, dispepsi,flatulans,karın ağrısı
|
|
bağırsak tıkanıklığı, ileus/subileus,bağırsak perforasyonu1,gastrointestinal hemoraji*1,bağırsak ülserasyonu*1,gastrointestinal nekroz*1,
kolit*1,
bağırsak kitlesi*1
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları |
|
|
|
kaşıntı,
döküntü
|
İncelemeler |
|
|
|
bağırsakta kristal birikmesi*1
|
*pazarlama sonrası d
|
eneyim
|
|
1Bölüm 4.4'teki inflamatuar gastrointestinal hastalıklar uyarısına bakınız.
|
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Sevelamer karbonat ile aynı aktif içeriğe sahip olan sevelamer hidroklorür normal sağlıklı gönüllülere sekiz gün boyunca 14 gram/gün dozuna kadar istenmeyen bir etki görülmeksizinverilmiştir. Kronik böbrek yetmezliği hastalarında, sevelamer karbonat en yüksek ortalamagünlük doz olan 14,4 g günde bir kere verilerek denenmiştir.
Doz aşımı durumunda gözlenen semptomlar, başlıca kabızlık ve bilinen diğer gastrointestinal hastalıklar dahil olmak üzere bölüm 4.8'de listelenen advers reaksiyonlara benzerdir.
Uygun semptomatik tedavi sağlanmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Hiperkalemi ve hiperfosfatemi tedavisinde kullanılan ilaçlar ATC kodu: V03A E02
Etki mekanizması
RENALAMER CO3, metal ve kalsiyum içermeyen ve absorbe olmayan fosfor bağlayıcı çapraz polimer sevelamer içermektedir. Sevelamer polimer iskeletten bir karbon ile ayrılanmultipl aminler içerir ve midede protone olur. Bu protone aminler bağırsakta negatif yüklüiyonları (diyetle alınan fosfor gibi) bağlar.
Farmakodinamik etkiler
Sevelamer, gastrointestinal sistemde fosforu bağlayarak emilimini azaltır ve serumdaki fosfor konsantrasyonunu düşürür. Fosfor bağlayıcılar ile tedavi edilenlerin serum fosfor düzeylerininher zaman takip edilmesi gerekmektedir.
Klinik etkinlik ve güvenlik
İki randomize, çapraz geçişli klinik çalışmada, günde 3 kez tablet ve toz olarak uygulanan sevelamer karbonatın, sevelamer hidroklorüre terapötik eşdeğer olduğu gösterilmiştir ve bunedenle hemodiyaliz alan kronik böbrek hastalarının serum fosforunu kontrol etmekteetkindir.
79 hemodiyaliz hastasının, 8 haftalık ilk randomize klinik çalışmasında, günde 3 kez verilen sevelamer karbonat tabletin, günde 3 kez verilen sevelamer hidroklorür tablete eşdeğer olduğukanıtlanmıştır (Sevelamer karbonat ve sevelamer hidroklorür için serum fosfor zaman-ağırlıkortalaması 1,5 ± 0,3 mmol/l'dir). 31 Hiperfosfatemisi (serum fosfor düzeyi >1,78 mmol/l)olan hemodiyaliz hastasının, 4 haftalık tedavi süreli ikinci randomize klinik çalışmasında,günde 3 kez alınan sevelamer karbonat tozun, sevelamer hidroklorür tablete eşdeğer olduğukanıtlanmıştır (Sevelamer karbonat toz için serum fosfor zaman-ağırlık ortalaması 1,6 ± 0,5mmol/l ve sevelamer hidroklorür tablet için serum fosfor zaman-ağırlık ortalaması 1,7 ± 0,4mmol/l dir).
Hemodiyaliz hastalarında yapılan klinik çalışmalarda, sevelamer tek başına serum intakt paratiroid hormonu (iPTH) üzerinde devamlı ve klinik olarak anlamlı bir etki oluşturmamıştır.Bununla birlikte periton diyaliz hastalarını içeren 12 haftalık çalışmada kalsiyum asetat alanhastalar ile karşılaştırıldığında benzer iPTH düşüşü görülmüştür. RENALAMER CO3sekonder hiperparatiroidisi olan hastalarda serum intakt paratiroid hormon (iPTH) seviyesinindüşürülmesi için kalsiyum suplementleri, 1,25-dihidroksi Vitamin D3 veya analoglarındanbirini içerebilen çoklu tedavi yaklaşımı içerisinde yer almalıdır.
Sevelamer'in
in-vitroin-vivo
deneysel hayvan modellerinde safra asitlerini bağladığı gösterilmiştir. Serum kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde iyon değişim resinleri ile safraasitlerinin bağlanması yerleşik bir tedavi yöntemidir. Klinik çalışmalarda ortalama totalkolesterol ve LDL kolesterol % 15-39 oranında düşmüştür. Bu etki 2 haftadan sonragözlenmiştir ve uzun süreli tedavide de korunmuştur. Trigliseridler, HDL kolesterol vealbumin düzeyleri sevelamer tedavisi sonrası değişmemiştir.
Sevelamer safra asitlerini bağladığından A, D, E ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini engelleyebilir.
Sevelamer, sadece kalsiyum bazlı fosfor bağlayıcıları kullanan hastalarla karşılaştırıldığında, büyük bir ihtimalle ürünün kendisinin kalsiyum içermemesi nedeni ile hiperkalsemikepisodların sıklığını düşürür. Fosfor ve kalsiyum üzerindeki etkilerinin bir yıllık takip süreliçalışma boyunca korunduğu kanıtlanmıştır. Bu bilgiler sevelamer hidroklorür ile yapılanklinik çalışmalardan elde edilmiştir.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim
Sevelamer karbonat ile henüz yapılan farmakokinetik çalışma bulunmamaktadır. Sevelamer karbonat ile aynı aktif içeriğe sahip olan sevelamer hidroklorürün sağlıklı gönüllülerle yapılanbir absorbsiyon çalışmasında gastrointestinal kanaldan emilmediği gösterilmiştir.
Bir yıllık bir klinik çalışmada, sevelamer birikimine dair hiçbir kanıt görülmemiştir. Bununla birlikte, uzun süreli kronik tedavi sırasında (> bir yıl) sevelamerin olası absorbsiyonu vebirikimi tamamen göz ardı edilemez.
Dağılım
Sevelamerin dağılımına ilişkin herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Biyotransformasyon
Sevelamerin biyotransformasyonuna ilişkin herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Eliminasyon
Sevelamerin eliminasyonuna ilişkin herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durumHastalardaki karakteristik özellikler:
Karaciğer yetmezliği:
Farmakokinetik çalışmalar karaciğer yetmezliği olan hastalarda yapılmamıştır.
Böbrek yetmezliği:
Farmakokinetik çalışmalar böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
Farmakokinetik çalışmalar 65 yaşın üstündeki hastalarda yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Farmakokinetik çalışmalar 18 yaşın altındaki çocuklarda yapılmamıştır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Sevelamer ile yapılan klasik güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi ve genotoksisitite çalışmalarında, insanlara yönelik özel bir tehlike yaratacağına dair klinik verisaptanmamıştır.
Oral sevelamer hidroklorür ile yapılan karsinojenik çalışmalar fareler (9 g/kg/gün dozuna kadar) ve sıçanlar (0,3; 1 veya 3 g/kg/gün dozuna kadar) üzerinde yürütülmüştür. Yüksek dozgrubundaki erkek sıçanlarda mesane geçiş hücreli papilloma insidansında artış saptanmıştır(insan eşdeğer dozu klinik çalışma maksimum dozu olan 14,4 g'lık dozun 2 katıdır). Farelerdetümör insidansında artış olmamıştır (insan eşdeğer dozu klinik çalışma maksimum dozunun 3katıdır)
Metabolik aktivasyon olan
in vitro
memeli sitogenetik testte, sevelamer hidroklorür yapısal kromozom anomalilerinde istatistiksel olarak anlamlı artışa neden olmuştur. Ames bakteriyelmutasyon test sonuçlarına sevelamer hidroklorürün mutajenik olmadığı bildirilmiştir.
Sıçanlarda ve köpeklerde sevelamerin yağda eriyen D, E ve K (koagulasyon faktörü) vitaminleri ile folik asitin emilimini azalttığı gösterilmiştir.
Orta ve yüksek doz sevelamer alan dişi sıçanların fetuslarının farklı bölgelerinde iskelet osifikasyonunda kayıplar gözlenmiştir (insan eşdeğer dozu klinik çalışma maksimum dozuolan 14,4 g'lık dozdan düşüktür). Bu etkiler D vitamini kaybına ikincil olarak oluşuyorolabilir.
Organogenez döneminde sonda ile sevelamer hidroklorür verilen gebe farelerde, yüksek doz grubunda (insan eşdeğer dozu klinik çalışma maksimum dozunun 2 katıdır) erken rezorpsiyonartışı gelişmiştir.
Sevelamer hidroklorür ile yapılan bir çalışmada, erkek sıçanlara çiftleşmeden 28; dişi sıçanlara 14 gün önce başlanıp dişilerde gebelik süresince devam edildiğinde fertiliteninetkilenmediği gösterilmiştir. Çalışmadaki günlük en yüksek doz 4,5 g/kg/gün'dür (insaneşdeğer dozu, bağıl vücut yüzey alanı karşılaştırmasına göre klinik çalışma maksimum dozuolan 13 g/gün'lük dozun 2 katıdır).
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Tablet çekirdeği:
Mikrokristalin selüloz Kolloidal silikon dioksitTalk
Stearik asit
Film kaplama:
Opadry (II) Clear (içeriği: Polisorbat 80, talk, polivinil alkol, polietilen glikol/makrogol) Opadry Fx Yellow (içeriği: mika-bazlı pearlescent pigment, talk, polietilen glikol/makrogol,polivinil alkol, polisorbat 80)
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ambalajında saklanmalıdır. Nemden koruyunuz.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutuda, PVDC Alüminyum blister ambalaj içerisinde, 180 Film Tablet.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
DİNÇSA İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ.
1. Organize Sanayi Bölgesi Avar Cad. No:2 06935 Sincan / ANKARA Tel : 0 312 267 11 92Fax : 0 312 267 11 99
8. RUHSAT NUMARASI
2017 / 22
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihiRuhsat yenileme tarihi
:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ