Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Famprimes 10 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

FAMPRIMES 10 mg uzatılmış salımlı tablet

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her bir uzatılmış salımlı tablet 10 mg fampiridin içerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Uzatılmış salımlı tablet.

Beyaz ila kırık beyaz, bikonveks oval şeklinde, bir tarafında R10 baskılı film kaplı tabletler. Diğer tarafında kabartma yoktur.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

FA^IPRIMES, yürüme güçlüğü yaşayan yetişkin Multipl Skleroz hastalarında yürümenin iyileştirilmesi için endikedir (EDSS 4-7).

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

FA^IPRIMES tedavisi, MS konusunda uzman hekimlerin reçetesi ve gözetimi altında gerçekleştirilmek üzere sınırlandırılmıştır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz, 12 saat arayla günde iki defa (bir tablet sabah ve bir tablet akşam olmak üzere) alınan 10 mg'lık tek tablet şeklindedir. FA^IPRIMES önerilenden daha sık veya daha yüksekdozda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4). Tabletler aç karnına alınmalıdır. (Bkz. Bölüm 5.2).

FA^IPRIMES tedavisinin başlatılması ve değerlendirilmesi

:

• Klinik faydanın sağlanıp sağlamadığı genellikle FAMPRIMES tedavisine başlandıktansonraki iki ila dört hafta içinde tespit edildiği için başlangıç reçetesi iki ila dört hafta ilesınırlandırılmalıdır.

• İki ila dört hafta içindeki gelişimin değerlendirilmesi için yürüme yeteneği değerlendirmesi,örneğin Zamanlı 25 Adım Yürüme Testi (T25FW) ya da On İki Maddeli Multipl SklerozYürüme Skalası (MSWS-12) önerilmektedir. Herhangi bir iyileşme gözlenmezseFAMPRIMES kullanımı sonlandırılmalıdır.

• Hasta tarafından fayda görüldüğü bildirilmemişse FAMPRIMES kullanımısonlandırılmalıdır.

FAMPRIMES tedavisinin yeniden değerlendirilmesi:


Yürüme yeteneğinde bir gerileme gözlenirse, hekim tarafından FAMPRIMES'in yararı yeniden değerlendirilmeli ve tedavinin kesilmesi düşünülmelidir (yukarıda belirtilen “FAMPRIMEStedavisinin başlatılması ve değerlendirilmesi” bölümüne bakınız). Yeniden değerlendirme,FA^IPRIMES'in kesilmesini ve yürüme yeteneği değerlendirmesinin yapılmasını içermelidir.

Hastanın yürümesinde daha fazla iyileşme görülmemesi halinde FAMPRIMES kullanımı sonlandırılmalıdır.

Uygulama şekli:

FAMPRIMES ağızdan kullanım içindir. Tabletler bütün olarak yutulmalıdır. Tabletler bölünmemeli, ezilmemeli, eritilmemeli, emilmemeli ve çiğnenmemelidir.

Unutulan doz:

Her zaman uygulanan doz rejimi izlenmelidir. Bir doz unutulduğu zaman çift doz alınmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

FAMPRIMES, orta veya şiddetli böbrek yetmezliği olan (kreatinin klirensi <80 mL/dk) hastalarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek olmadığı düşünülmektedir.

Pediyatrik popülasyon:

0 ila 18 yaş arasındaki çocuklarda FAMPRIMES'in güvenlilik ve etkililiği bildirilmemiştir. Bu konuda hiçbir veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

FAMPRIMES ile tedaviye başlamadan önce yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Herhangi bir böbrek fonksiyonunun bozukluğunu tespit etmek için böbrekfonksiyonlarının izlenmesi yaşlılarda önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

4.3 Kontrendikasyonlar

• Fampiridine ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırıduyarlılık bulunması

• Fampiridin (4-aminopiridin) içeren başka bir ilaçla eş zamanlı tedavi

• Nöbet geçmişi olan veya nöbet geçirmekte olan hastalar

• Orta veya şiddetli böbrek yetmezliği olan (kreatinin klirensi <50 mL/dk) hastalar

• FAMPRIMES'in Organik Katyon Taşıyıcı 2 (OCT2) inhibitörü (simetidin gibi) ilaçlar ilebirlikte kullanımı.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Nöbet riski


FAMPRIMES tedavisi nöbet riskini arttırmaktadır (Bkz. Bölüm 4.8).

FAMPRIMES nöbet geçirme eşiğini düşürebilen herhangi bir faktörün varlığında dikkatli uygulanmalıdır.

Tedavi sırasında nöbet geçiren hastalarda FAMPRIMES kullanımı sonlandırılmalıdır.

Böbrek yetmezliği


FAMPRIMES değişikliğe uğramadan, çoğunlukla böbrekler tarafından atılmaktadır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda, artmış yan etkilerle özellikle nörolojik etkilerle ilişkilendirilenyüksek plazma konsantrasyonu gözlenmiştir. Tedaviye başlamadan önce böbrekfonksiyonunun belirlenmesi ve tedavi boyunca düzenli izlenmesi bütün hastalarda (özellikleböbrek fonksiyonunda azalma olabilen yaşlı hastalarda) önerilmektedir. Kreatinin klirensiCrockroft-Gault formülü kullanılarak hesaplanabilmektedir.

FA^IPRIMES, karvedilol, propranolol ve metformin gibi OCT2 substratı olan ilaçları kullanan ya da hafif böbrek yetmezliği olan hastalara reçetelendirildiğinde dikkatli olunmalıdır.

Hipersensitivite reaksiyonları


Pazarlama sonrası deneyimlerde, vakaların çoğunluğu tedavinin ilk haftasında meydana gelen ciddi hipersensitivite reaksiyonları (anaflaktik reaksiyon dahil) bildirilmiştir. Alerjik reaksiyonöyküsü olan hastalara özel uyarı yapılmalıdır. Eğer anaflaktik bir reaksiyon veya ciddi biralerjik reaksiyon meydana gelirse FA^PRIMES kullanımı sonlandırılmalı ve yenidenbaşlanmamalıdır.

Diğer uyarılar ve önlemler


FAMPRIMES, ritim bozukluğu ve sinoatrial veya atrioventriküler iletim bozukluğunun kardiyovasküler semptomları (bu belirtiler aşırı doz alındığında görülmektedir) olan hastalardadikkatli uygulanmalıdır. Bu hastalarda güvenlilik bilgisi sınırlıdır.

FA^IPRIMES ile görülen artan baş dönmesi ve denge bozukluğu insidansı, düşme riskinin artmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle, hastalar gerektiğinde yürüme desteği kullanmalıdır.

Klinik çalışmalarda düşük beyaz kan hücre sayısı, plasebo grubundaki hastaların %1,9'unda görülmesine karşın FAMPRIMES kullanan hastaların %2,1'inde görülmüştür. Enfeksiyonlarklinik çalışmalarda görülmüştür (Bkz. Bölüm 4.8) ve enfeksiyon oranındaki artış ve immüncevap bozukluğu dışlanamaz.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinler üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Fampiridin (4-aminopiridin) içeren diğer ilaçlarla eş zamanlı tedavi kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

Fampiridinin yaklaşık %60'lık kısmı aktif renal sekresyon ile öncelikli olarak böbrekler üzerinden atılmaktadır (bkz. Bölüm 5.2). OCT2, fampiridinin aktif sekresyonundan sorumlutaşıyıcıdır. Bu nedenle, fampiridinin OCT2 inhibitörü olan ilaçlarla (örneğin simetidin) birliktekullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3) ve fampiridinin, OCT2 substratı ilaçlarla (örneğinkarvedilol, propranolol ve metformin) birlikte kullanımına dikkat edilmelidir.

İnterferon:

Fampiridin interferon-beta ile birlikte kullanılmış ve herhangi bir farmakokinetik ilaç etkileşimi gözlenmemiştir.

Baklofen:Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Yeterli veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

FAMPRIMES'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Hamile kadınlarda fampiridinin kullanımı hakkında sınırlı miktarda veri bulunmaktadır.

Hayvan çalışmalarında reprodüktif toksisite gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Dolayısıyla önlem olarak gebelikte FA^PRIMESkullanımından kaçınılması önerilmektedir.

Laktasyon dönemi

Fampiridinin insanlarda ve hayvanlarda süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Fampiridinin süt ile atılımına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik verilernedeniyle emzirme dönemindeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez.FA^IPRIMES'in emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda fertilite üzerine herhangi bir etkisi görülmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FA^IPRIMES sersemliğe neden olabileceği için, araç veya makine kullanımı üzerinde orta düzeyde etki göstermektedir. Hastalara araç ve makine kullanmamaları konusunda uyarıyapılmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

FA^lPRIMES'in güvenliliği, randomize edilmiş kontrollü klinik çalışmalarda, uzun süreli açık çalışmalarda ve pazarlama sonrası düzenlemelerde değerlendirilmiştir.

Tanımlanan advers reaksiyonlar; çoğunlukla nörolojiktir ve nöbet, insomnia, anksiyete, denge bozukluğu, sersemlik, oarestezi, tremor, baş ağrısı ve asteniyi içermektedir. Bu etkilerfampiridinin farmakolojik aktivitesiyle uyumludur. Önerilen dozda FA^PRIMES verilenMultipl Skleroz hastalarında gerçekleştirilen plasebo kontrollü deneylerde en sık karşılaşılanyan etki idrar yolu enfeksiyonlarıdır (hastaların yaklaşık %12'sinde).

Aşağıda yer alan advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfı ve mutlak görülme sıklığına göre belirtilmiştir. Görülme sıklıkları şu şekilde tanımlanmıştır. Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çokseyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerle hesaplanamamaktadır).

Her görülme sıklığı grubunda advers reaksiyonlar, azalan ciddiyet derecesine göre sıralanmıştır.

MedDRA SOC

Advers Reaksiyon

Görülme sıklığı kategorisi

Enfeksiyonlar ve

İdrar yolu enfeksiyonu1
Çok yaygın

enfestasyonlar

İnfluenza 1
Yaygın

Nazofarenjit 1
Yaygın

Viral enfeksiyon 1
Yaygın

Bağışıklık sistemi

Anafilaksi
Yaygın olmayan

hastalıkları

Anjiyoödem
Yaygın olmayan

Hipersensitivite
Yaygın olmayan

Psikiyatrik hastalıklar

Insomnia
Yaygın

Anksiyete
Yaygın

Sinir sistemi hastalıkları

Sersemlik
Yaygın

Baş ağrısı
Yaygın

Denge bozukluğu
Yaygın

Vertigo
Yaygın

Parestezi
Yaygın

Tremor
Yaygın

Nöbet2
Yaygın olmayan

Trigeminal nevraliji3
Yaygın olmayan

Kardiyak hastalıklar

Palpitasyon
Yaygın

Taşikardi
Yaygın olmayan

Vasküler hastalıklar

Hipotansiyon4
Yaygın olmayan

Solunum, göğüs

Dispne
Yaygın

bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Faringolaaringeal ağrı
Yaygın

Gastrointestinal hastalıklar

Bulantı
Yaygın

Kusma
Yaygın

Konstipasyon
Yaygın

Dispeps
Yaygın

Deri ve deri altı doku

Döküntü
Yaygın olmayan

hastalıkları

Ürtiker
Yaygın olmayan

Kas- iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemikhastalıkları

Sırt ağrısı
Yaygın

Genel bozukluklar ve

Asteni
Yaygın

uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Göğüs rahatsızlığı2
Yaygın olmayan

1 Bkz. Bölüm 4.4

2 Bölüm 4.3 ve 4.4

3 Hem

de novo

semptomları hem de mevcut trigeminal nevraljinin alevlenmesini içerir.

4 1

^ Bu semptomlar, aşırı duyarlılık bağlamında gözlenmiştir.

Seçilen advers reaksiyonların tanımlanması Hipersensitivite


Pazarlama sonrası deneyimlerde, aşağıda yer alan bulgulardan biri veya birkaçıyla birlikte hipersensitivite reaksiyonları (anafilaksi dahil) bildirilmiştir; dispne, göğüs rahatsızlığı,hipotansiyon, anjiyoödem, döküntü ve ürtiker. Hipersensitivite reaksiyonları hakkında dahafazla bilgi için lütfen bölüm 4.3 ve 4.4'e bakınız.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;www.titck.gov.tr4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar


FAMPRIMES'in doz aşımına bağlı akut semptomları, merkezi sinir sistemi eksitasyonu ile uyumludur ve konfüzyon, ürkeklik, diaforez, nöbet ve amnezi semptomlarını içermektedir.

4-aminopiridinin yüksek dozlarında merkezi sinir sistemi yan etkileri, konfüzyon, nöbet, status epileptikus, istemsiz koreoatetoid hareketleri içermektedir. Yüksek doz verilmesi halindegörülen dğer yan etkiler arasında, kardiyak aritmiler (örneğin, supraventriküler taşikardi vebradikardi) ve olası QT uzamasının bir sonucu olarak gelişen ventriküler taşikardi yeralmaktadır. Ayrıca hipertansiyon vakaları da bildirilmiştir.

Tedavi


Aşırı doz almış hastalara destek tedaviler uygulanmalıdır. Tekrarlayan nöbet durumunda hastalara benzodiazepin, fenitoin veya uygun başka bir akut nöbet önleyici tedaviuygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Diğer sinir sistemi ilaçları ATC kodu: N07XX07.

Farmakodinamik etkiler


FAMPRIMES bir potasyum kanal blokörüdür. FAMPRIMES potasyum kanallarını bloke ederek iyon akımının bu kanallardan sızmasını azaltmaktadır ve bu sayede repolarizasyonuzamaktadır. Böylece demiyelinize aksonlarda aksiyon potansiyeli oluşumunu ve nörolojikfonksiyonları iyileştirmektedir. Aksiyon potansiyeli oluşumunu arttırarak, merkezi sinirsisteminde daha fazla uyarımın oluşmasını sağlayabildiği tahmin edilmektedir.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Üç adet faz III, randomize edilmiş, çift körlü, plasebo kontrollü doğrulama çalışması (MS-F203 ve MS-F204 ve 218MS305) gerçekleştirilmiştir. Yanıt verenlerin oranı, eş zamanlı kullanılanimmünomodülatör tedaviden (interferonlar, glatiramer asetat, fingolimod ve natalizumab dahil)bağımsızdır. Fampiridin dozu günde iki kez 10 mg'dır.

Çalışma MS-F203 ve MS-F204


Çalışma MS-F203 ve MS-F204'te primer sonlanım noktası Zamanlı 25 Adım Yürüme Testi (T25FW) ile ölçülen yürüme hızına yanıtlı hasta oranıdır. Yanıt veren hasta, tedavi dışı beşziyaretin maksimum değeri kıyaslanarak çift kör çalışma dönemindeki olası dört ziyaretten enaz üçünde tutarlı bir şekilde daha yüksek yürüme hızı sergileyen hasta olarak tanımlanmıştır.Plaseboyla karşılaştırıldığında fampiridin ile tedavi edilen hastaların daha büyük kısmı yanıtveren hasta grubunda yer almıştır (MS-F203: %34,8'e karşılık %8,3, p<0,001; MS-F204:%42,9'a karşılık %9,3, p<0,001).

Fampiridin tedavisine yanıt veren hastaların yürüme hızında ortalama olarak plaseboya göre %26,3'e karşılık %5,3 oranında (p<0,001) (MS-F203) ve %25,3'e karşılık %7,8 oranında(p<0,001) (MS-F204) iyileşme yaşanmıştır. Yaşanan iyileşme fampiridin kullanmayabaşladıktan sonra hızlı (birkaç hafta içinde) biçimde görülmüştür.

12- maddeli Multipl Skleroz Yürüme Skalası ile ölçülen yürümede istatiksel ve klinik açıdan anlamlı gelişme kaydedilmiştir.

Tablo1: Çalışma MS-F203 ve MS-F204


ÇALIŞMA *

MS-F203

MS-F204


Plasebo

Fampiridin Günde iki defa10 mg

Plasebo

Fampiridin Günde iki defa10 mg

Katılımcı sayısı

72

224

118

119

Tutarlı iyileşme

%8,3

%34,8

%9,3

%42,9

Fark


%26,5


%33,5

GA%95


%17,6, %35,4


%23,2, %43,9

P değeri


<0,001


<0,001

> %20 iyileşme

%11,1

%31,7

%15,3

%34,5

Fark


%20,6


%19,2

GA%95


%11,1, %30,1


%8,5, %29,9

P değeri


<0,001


<0,001

Yürüme hızı Adım/saniye

Adım/sn.

Adım/sn.

Adım/sn.

Adım/sn.

Başlangıç noktası

2,04

2,02

2,21

2,12

Sonlanım noktası

2,15

2,32

2,39

2,43

Değişim miktarı

0,11

0,3

0,18

0,31

Fark

0,19

0,12

p-değeri

0,01

0,038

% olarak Ortalama Değişim

5,24

13,8

7,74

14,36

Fark

8,65

6,62

p-değeri

<0,001

0,007

MSWS-12-puanlı (ortalama,sem)(Multipl SklerozYürüme Ölçeği)





Başlangıç noktası

69,27 (2,22)

71,06 (1,34)

67,03 (1,9)

73,81 (1,87)

Ortalama değişim

-0,01 (1,46)

-2,84 (0,878)

0,87 (1,22)

-2,77 (1,2)

Fark

2,83

3,65

p-değeri

0,084

0,021

LEMMT(ortalama,

sem)(Alt

Ekstremite Manuel Kas Testi)





Başlangıç noktası

3,92 (0,07)

4,01 (0,042)

4,01 (0,054)

3,95 (0,053)

Ortalama değişim

0,05 (0,024)

0,13 (0,014)

0,05 (0,024)

0,10 (0,024)

Fark

0,08

0,05

p-değeri

0,003

0,106

Ashworth Skoru (Kas spastisitesiiçin bir test)





Başlangıç noktası

0,98 (0,078)

0,95 (0,047)

0,79 (0,058)

0,87 (0,057)

Ortalama değişim

-0,09 (0,037)

-0,18 (0,022)

-0,07 (0,033)

-0,17 (0,032)

Fark

0,1

0,1

p-değeri

0,021

0,015

Çalışma 218MS205


Çalışma 218MS305, multipl sklerozlu ve yürüme güçlüğü yaşanan 636 denekte yürütülmüştür. Çift kör tedavinin süresi, 2 hafta tedavi sonrası takiple birlikte 24 haftadır. Primer sonlanımnoktası, 24 haftada temel MSWS-12 skorundan ortalama > 8 puan iyileşme gösteren hastalarınoranı olarak ölçülen, yürüme yeteneğindeki gelişmeydi. Bu çalışmada, istatiksel anlamdaönemli bir tedavi farkı bulunmaktadır; plasebo kontrollü hastalara kıyasla, Fampiridin ile tedaviedilen hastaların daha büyük bir kısmının yürüme yeteneğinde iyileşme göstermiştir. (1,38Rölatif risk (%95 GA:[1,06, 1,7])). İyileşme genellikle tedavi başladıktan sonra 2 ila 4 haftaiçinde görülür ve tedavi kesildikten sonra 2 hafta içinde ortadan kalkar.

Fampiridin ile tedavi edilen hastalar, statik ve dinamik denge ve fiziksel hareketliliğin bir ölçütü olan Zamanlı Kalk ve Yürü (TUG) testinde istatistiksel olarak önemli bir iyileşmegöstermişlerdir. İkincil sonlanım noktası plaseboya kıyasla Fampiridin ile tedavi edilenhastaların daha büyük bir kısmı 24 haftalık bir periyotta temel TUG hızından > %15 iyileşmegöstermiştir. Berg Denge Ölçeği'ndeki fark (BBS; statik dengenin bir ölçütü), istatistikselolarak önemli değildir.

Ayrıca, Fampiridin ile tedavi edilen hastalar Multipl Skleroz Etki Ölçeği (MSIS-29) fiziksel skorunda plaseboya kıyasla başlangıçtan istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme göstermiştir(LSM farkı- 3,31, p < 0,001).

Tablo 2: Çalışma 218MS305


24 hafta

Plasebo

Fampiridin 10 mg

Fark (%95 GA)


N=318*

BID N=315*

p-değeri

Başlangıç MSWS skorundan

%34

%43

Risk farkı: %10,4

ortalama >8 puan iyileşme



(%3; %17,8)

gösteren hastaların oranı



0,006

MSWS-12 skoru



LMS: -4,14

Başlangıç

65,4

63,6

(-6,22; -2,06)

Başlangıç nokrasından

-2,59

-6,73

< 0,001

itibaren görülen iyileşme




TUG

%35

%43

Risk farkı: %9,2

TUG hızında ortalama > %15



(%0,9; %17,5)

iyileşme gösteren hastaların



0,03

oranı




TUG



LMS: -1,36

Başlangıç

27,1

24,9

(-2,85; 0,12)

Başlangıç noktasından

-1,94

-3,3

0,07

itibaren görülen iyileşme




(sn)




MSIS-29 fiizksel skor

55,3

52,4

LMS: -3,31

Başlangıç

-4,68

-8

(-5,13;-1,5)

Başlangıç noktasından



<0,001

itibaren görülen iyileşme




BBS skoru



LMS: 0,41

Başlangıç

40,2

40,6

(-0,13; 0,95)

Başlangıç noktasından

1,34

1,75

0,141

itibaren görülen iyileşme




*Tedavi amaçlı popülasyon= 633; LSM= En küçü
k kareler ortalaması

Avrupa İlaç Ajansı, pediyatrik popülasyonların tüm alt gruplarındaki yürüme zorluğu çeken Multipl Skleroz vakalarının Fampiridin ile tedavisine ilişkin çalışma sonuçlarının sunulmazorunluluğundan vazgeçmiştir (pediyatrik hastalarda kullanıma ilişkin bilgi için Bkz. Bölüm4.2).

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Oral olarak uygulanan fampiridin, gastrointestinal sistemden hızlıca ve tamamen emilir. Fampiridin dar bir terapötik indekse sahiptir. Fampiridin uzatılmış salımlı tabletlerin mutlakbiyoyararlanımı değerlendirilmemiştir. Ancak, bağıl biyoyararlanımı (sulu bir oral solüsyonlakarşılaştırıldığında) %95'tir. Fampiridin uzatılmış salımlı tablet, emilim derecesi üzerindeherhangi bir etki olmaksızın, daha düşük pik konsantrasyonuna daha yavaş yükselerekfampiridinin emiliminde bir gecikme göstermektedir.

Fampiridin tabletler yiyecekler ile birlikte alındığında fampiridinin plazma konsantrasyonu-zaman eğrisi (EAA0-^) altında kalan alanındaki azalma yaklaşık %2-7'dir (10mg'lık doz). EAA değerindeki bu küçük azalmanın terapötik etkinlik üzerinde herhangi bir azalmaya nedenolması beklenmemektedir. Ancak, C maks değerinde %15-23 oranında bir artış gözlenir. C maksve doza bağlı advers reaksiyonlar arasında açık bir ilişki bulunduğu için Fampiridinin açkarnına alınması önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.2).

Dağılım:


Fampiridin kan-beyin bariyerini kolaylıkla geçen yağda çözünen bir tıbbi üründür. Fampiridinin plazma proteinlerine bağlanma oranı çok düşüktür (bağlanmış olan kısım insanplazmasında %3-7 arasındadır). Fampiridinin dağılım hacmi yaklaşık 2,6 L/kg'dır.

Fampiridin bir P-glikoprotein substratı değildir.

Biyotransformasyon:


Fampiridin insanlarda 3-hidroksi-4-aminopiridine oksidasyonu ve 3-hidroksi-4-aminopiridin sülfata konjugasyonu ile metabolize olmaktadır.

İn vitro

ortamda fampiridin metabolitlerininseçilmiş potasyum kanallarına karşı herhangi bir farmakolojik aktivitesi bulunmamıştır.

Fampiridinin insan karaciğer mikrozomları tarafından 3-hidroksi-4-aminopiridine 3-hidroksilasyonunun Sitokrom P450 2E1 (CYP2E1) tarafından katalizlendiği görülmüştür.

10 mg tablet için ölçülen ortama plazma fampiridin konsantrasyonunun yaklaşık 100 katına karşılık gelen 30 pM'de fampiridin tarafından CYP2E1'in doğrudan inhibisyonunungerçekleştiğine (yaklaşık %12 inhibisyon) ilişkin bulgular mevcuttur.

Kültürü yapılmış insan hepatositerinin fampiridin ile tedavisi, CYP1A2, CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2E1 ya da CYP3A4/5 enzim aktivitelerinin inhibisyonunda hiç etkigöstermemiştir ya da çok az etki göstermiştir.

Eliminasyon:


Fampiridinin eliminasyonu öncelikli olarak böbreklerden yapılmaktadır ve 24 saat içinde ana tıbbi ürünün yaklaşık %90'ı idrarla atılmaktadır. Renal klirens (CLR 370 mL/dk), kombineedilmiş glomerüler filtrasyon ve renal OCT2 taşıyıcısı tarafından gerçekleştirilen aktifekskresyon nedeniyle glomerüler filtrasyon hızından oldukça yüksektir. Fekal atılan kısım,uygulanan dozun %1'inden daha azına karşılık gelmektedir.

Böbrek fonksiyonları tam olan hastalarda, önerilen dozda alındığında fampiridin akümülasyonu olduğuna dair klinik bir kanıt yoktur. Böbrek yetmezliği olan hastalarda akümülasyon,yetmezlik derecesiyle ilişkili olarak meydana gelmektedir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum


Fampiridin yaklaşık 6 saatlik terminal eliminasyon yarı ömrüne sahip lineer (doz orantılı) farmakokinetiklerle karakterize edilmektedir Cmaks -daha düşük oranda olmak üzere- ve EAAdozla orantılı olarak artmaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik popülasyon:


Fampiridin değişikliğe uğramaksızın öncelikli olarak böbrek yoluyla atılır ve kreatinin klerensinin yaşla birlikte azalması nedeniyle yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarının izlenmesiönerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.2).

Pediyatrik popülasyon:


Pediyatrik popülasyonla ilgili veri bulunmamaktadır.

Böbrek yetmezliği olan hastalar:


Fampiridin, öncelikli olarak böbrek yoluyla değişmemiş tıbbi ürün olarak atılır ve bu nedenle böbrek fonksiyonlarında bozulma olabilecek hastalarda böbrek fonksiyonlarının kontroledilmesi gerekmektedir. Hafif böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbrek fonksiyonu normalolan hastalarda ulaşılan konsantrasyona göre yaklaşık 1,7 ile 1,9 kat daha fazla fampiridinkonsantrasyonu olması beklenebilir. Fampiridin, hafif, orta ve şiddetli böbrek yetmezliği olanhastalarda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Fampiridinin çeşitli hayvan türleri üzerinde oral yinelenen doz toksisitesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Oral olarak kullanılan fampiridine başlangıçta hızlı bir şekilde, daha çok doz alımını takip eden 2 saat içerisinde meydana gelen, advers yanıt alınmıştır. Yüksek tek dozlar veya yinelenendüşük dozlar alındıktan sonra çalışılan tüm türlerde titreme, konvülsiyonlar, ataksi, dispne,pupillerde dilatasyon, halsizlik, anormal ses çıkışı, solunum hızında artış ve aşırı tükürüksalgılanması da dahil olmak üzere benzer klinik belirtiler gözlenmiştir. Ayrıca, yürümebozuklukları ve hipereksitabilite de gözlenmiştir. Bu klinik belirtiler beklenmeyen belirtilerdeğildir ve fampiridinin aşırı farmakolojik etkisini temsil etmektedir. Buna ek olarak, fatalüriner sistem tıkanıklıklarına ilişkin tek vaka sıçanlarda gözlenmiştir. Bu bulguların klinikönemi açıklığa kavuşturulmaya çalışılmaktadır ancak bu bulguların fampiridin tedavisi ilenedensel ilişkisi göz ardı edilmemelidir.

Sıçanlar ve tavşanlarda yapılan reprodüksiyon toksisite çalışmalarında maternal toksik dozlarda, fetüs ve yavruların kilosunda ve canlılığında azalma görülmüştür. Yine demalformasyon riskinde herhangi bir artış ya da fertilite üstünde advers etkiler görülmemiştir.

İn vitrovivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği:


Kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat HipromelozKolloidal susuz silikaMagnezyum stearat

Film kaplaması:


Hidroksipropil metil selüloz/Hipromeloz Titanyum dioksitPolietilen glikol 400

6.2 Geçimsizlikler

Bulunmamaktadır.

6.3 Raf Ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

FAMPRIMES blister ambalajlarda tedarik edilir.

AL/PVC/PVDC veya desikanlı AL/PVC/PVDC blister ambalajlarda sunulmaktadır.

28 tabletlik veya 56 tabletlik ambalaj büyüklükleri bulunmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik bulunmamaktadır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ:

Teva İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Ümraniye/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2023/147

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.04.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Famprimes 10 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Fampiridin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.