Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Proquad 0,5 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon ve Çözücü Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PROQUAD 0.5 ml enjeksiyonluk süspansiyon hazırlamak için liyofilize toz ve çözücü Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Sulandırıldıktan sonra aşının bir dozu (0,5 mL) aşağıdakileri içerir:

Etkin maddeler şunlardır:

Kızamık virüsü1 Enders Edmonston suşu (canlı, zayıflatılmış)..............3,00 log10 TCID50*'den

az değil

Kabakulak virüsü1 Jeryl Lynn® (B Düzeyi) suşu (canlı, zayıflatılmış) ..4,30 log10 TCID50*'den az değil

Kızamıkçık virüsü2 Wistar RA 27/3 suşu (canlı, zayıflatılmış)..............3,00 log10 TCID50*'den

az değil

Su çiçeği virüsü3 Oka/Merck suşu (canlı, zayıflatılmış).........................3,99 log10 PFU**'den az

değil

*%50 doku kültürü enfeksiyöz dozu **plak oluşturan birimler

(1) Civciv embriyo hücrelerinde üretilmiş.

(2) İnsan diploid akciğer (WI-3 8) fibroblastlarında üretilmiş.

(3) İnsan diploid hücrelerinde (MRC-5) üretilmiş.

Aşı eser miktarda rekombinant insan albumini (rHa) içerir.

Bu aşı eser miktarda neomisin içerir. Bkz. Bölüm 4.3.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür 2,3 mg

Sodyum fosfat 1,4mg

Sodyum bikarbonat 0,130 mg

Monosodyum L-glutamat monohidrat 0,38 mg Potasyum fosfat94 mcg

Potasyum klorür 58 mcg

Sorbitol (E 420) 16mg

Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren enjektör

Sulandırılmadan önce toz beyaz- açık sarı arası renkte, kompakt, kristalimsi kitledir ve çözücü berrak, renksiz bir sıvıdır.

4. KLINIK ÖZELLIKLER

4.1 Terapötik endikayonlar

PROQUAD 12 aylıktan itibaren kişileri kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı eş zamanlı aşılama için endikedir.

PROQUAD özel durumlarda 9 aylıktan büyük kişilere uygulanabilir (örn., ulusal aşılama takvimlerine uyum için, salgın durumlarında veya kızamık prevalansının yüksek olduğu birbölgeye seyahat durumunda; Bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1). Ancak bu uygulama aşı takviminde,etkili aşı olarak kabul edilmez.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

PROQUAD resmi tavsiyelere uygun şekilde kullanılmalıdır.

• 12 aylık ve daha büyük yaştaki kişiler

12 aylıktan büyük kişiler su çiçeğine karşı optimal korunma için iki doz PROQUAD aşısı veya tek doz PROQUAD ve ardından monovalan su çiçeği aşısının ikinci dozunu almalıdır (Bkz.Bölüm 5.1). Herhangi bir canlı zayıflatılmış virüs aşısı uygulanırken birinci ve ikinci dozarasında en az bir ay bırakılmalıdır. İkinci dozun ilk dozdan sonraki üç ay içerisindeuygulanması tercih edilir.

• 9- 11 aylık kişiler

İmmünojenite ve güvenlilik verileri PROQUAD'ın özel durumlarda 9-11 aylık kişilere uygulanabileceğini göstermektedir (örn., resmi tavsiyelere uygunluk için veya erken korumagerekli görüldüğünde). Bu tip durumlarda, kızamık ve su çiçeğine karşı korunmada bu aşınınetkili olduğundan emin olmak için en erken 4 hafta sonra olmak üzere 12. aydan itibaren aşıtekrarlanmalıdır (Bkz. bölüm 4.4 ve 5.1).

• 9 aylıktan küçük kişiler

PROQUAD pediyatrik popülasyonun bu alt grubunda endike değildir. Dokuz aylıktan küçük çocuklarda PROQUAD'ın etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

PROQUAD daha önce kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve su çiçeği aşısı almış kişilerde ikinci doz olarak kullanılabilir.

Uygulama şekli

Aşı intramusküler (İM) veya subkutan (SK) yolla enjekte edilmelidir.

Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun anterolateral bölgesi ve büyük çocuklar, adolesanlar ve yetişkinlerde deltoid bölgedir.

Trombositopenisi ya da herhangi bir koagülasyon bozukluğu olan kişilerde aşı subkutan olarak enjekte edilmelidir.

Ürünün kullanımı veya uygulanması sırasında alınacak önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.

Uygulanmadan önce tıbbi ürünün sulandırılmasına ilişkin önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.

AŞIYI DAMAR İÇİNE ENJEKTE ETMEYİNİZ

.Özel po pülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek yetmezliği:

Veri yoktur.

Karaciğer yetmezliği :

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Bkz. Bölüm 4.1.

Geriyatrik popülasyon:4.3 Kontrendikasyonlar

Su çiçeği, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını içeren aşılar veya, neomisinin de dahil olduğu yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık (Bkz. Bölüm 2, 4.4 ve 6.1).

Kan diskrazileri, lösemi, herhangi bir tip lenfoma veya hematopoetik ve lenfatik sistemi etkileyen diğer malign neoplazmlar.

Mevcut immün supresif tedavide kontrendikedir (yüksek kortikosteroid dozları dahil) (Bkz. Bölüm 4.8).

PROQUAD topikal veya düşük doz parenteral kortikosteroidler alan kişilerde kontrendike değildir (örn. astım profilaksisi veya replasman tedavisi şeklinde).

Şiddetli humoral veya hücresel (primer veya edinsel) immün yetmezlik: örneğin, şiddetli kombine immün yetmezlik, agamaglobülinemi ve AIDS veya semptomatik HIV enfeksiyonu yada 12 aylıktan küçük çocuklarda yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi: CD4+ <%25, 12-35aylık çocuklar: CD4+ < %20; 36-59 aylık çocuklar: CD4+ < %15 (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

Kızamık içeren aşıyla bilmeden aşılanan, bağışıklığı ciddi şekilde bozulmuş kişilerde, kıza mık inklüzyon cisimciği ensefaliti, pnömoni ve yayılmış kızamık aşı virüsü enfeksiyonunun direktsonucu olarak ölüm bildirilmiştir.

Ailede konjenital veya kalıtsal immün yetmezlik öyküsü (aşı uygulanması muhtemel kişinin immün yeterliliği gösterilmedikçe kontrendikedir).

Aktif, tedavi edilmeyen tüberküloz. Tüberküloz tedavisi altında olan çocuklar canlı kızamık virüs aşısıyla bağışıklandıklarında hastalık alevlenmesi yaşamamıştır. Bugüne kadar, tedaviedilmeyen tüberkülozu olan çocuklarda kızamık virüs aşılarının etkisine dair hiçbir çalışmabildirilmemiştir.

38,5°C'den yüksek ateşle seyreden herhangi bir hastalık sırasında aşılama ertelenmelidir. Gebelikte kontrendikedir.

Aşılamadan sonra 1 ay süreyle gebe kalınmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.6).

4.4 Özel kulla mm uyarıları ve önlemleri

Aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.

Ayrıca, canlı kızamık aşısı ve canlı kabakulak aşısı civciv embriyo hücre kültüründe üretilir. Geçmişte yumurta yedikten sonra anaflaktik, anaflaktoid veya başka erken tipte reaksiyonlar(örn., kurdeşen, ağız ve boğazda şişme, solunum güçlüğü, hipotansiyon veya şok) yaşamış kişilererken tip aşırı duyarlılık reaksiyonları için daha yüksek risk taşıyabilir. Bu tip kişilerde aşılamayapmadan önce potansiyel risk/yarar oranı dikkatle değerlendirilmelidir.

Ailesel veya kişisel öyküsünde konvulsiyon veya öyküsünde serebral travma olan kişilere PROQUAD uygularken çok dikkatli olunmalıdır. Hekim aşılamadan sonra vücut ısısındayükselme olasılığının farkında olmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).

Kızamık salgınları sırasında veya başka nedenlerle kızamık içeren bir aşıyla aşılanan 12 aylıkta n küçük kişiler dolaşımlarında annelerinden gelen antikorların varlığı ve/veya bağışıklıksistemlerinin henüz olgunlaşmamış olması sebebiyle aşıya yanıt vermeyebilirler (Bkz. Bölüm 4.2ve 5.1).

Aşılanan kişiler PROQUAD aşılamasından sonra 6 hafta salisilat sınıfı ilaçları almaktan kaçınmalıdır çünkü yabanıl tip su çiçeği enfeksiyonu sırasında salisilatlar kullanıldıktan sonraReye sendromu bildirilmiştir.

PROQUAD aşılaması aşılanan kişilerin tümünde koruma sağlamayabilir.

Bulaşma


Duyarlı kişilerin büyük kısmında, aşılamadan 7-28 gün sonra burun veya boğaz salgıları yoluyla az miktarda canlı zayıflatılmış kızamıkçık virüs aşısının atıldığı saptanmıştır. Bu tip virüsünaşılanmış kişilerle temas eden duyarlı kişilere bulaştığını gösteren doğrulanmış kanıtlar yoktur.Buna bağlı olarak, teorik bir olasılık mevcut olmakla birlikte, yakın kişisel temas yoluylabulaşma anlamlı bir risk kabul edilmez; ancak anne sütü yoluyla bebeklere kızamıkçık aşıvirüsünün bulaştığı ve klinik hastalık bulgularına yol açmadığı belgelenmiştir (Bkz. Bölüm 4.6).

Kızamık virüsünün daha da zayıflatılmış Enders Edmonston suşu veya kabakulak virüsünün Jeryl Lynn® suşunun aşılanan kişilerden duyarlı kişilere bulaştığına dair hiçbir rapor yoktur.

Pazarlama sonrası deneyim, dissemine hastalığın da dahil olduğu su çiçeği enfeksiyonuyla sonuçlanan su çiçeği aşı virüsünün (Oka / Merck suşu) bulaşmasının, yüksek riskli bireylerinyanı sıra, aşılanmış sağlıklı kişiler (su çiçeği benzeri bir kızarıklık geliştiren veya geliştirmeyen)ile onların temas ettiği sağlıklı kişiler arasında da nadiren meydana gelebileceğinigöstermektedir. (Bkz. Bölüm 4.8).

Su çiçeğine duyarlı yüksek riskli kişiler şunlardır:

• bağışıklığı bozulmuş kişiler (Bkz. Bölüm 4.3),

• belgelenmiş pozitif su çiçeği (varisella) öyküsü veya geçirilmiş enfeksiyona ait laboratuvar bulguları olmayan gebe kadınlar,

• belgelenmiş pozitif su çiçeği öyküsü veya geçirilmiş enfeksiyona ait laboratuvar bulgularıolmayan kadınların yeni doğmuş bebekleri.

Aşılanan kişiler aşılamadan sonra 6 haftaya kadar, su çiçeğine duyarlı yüksek riskli kişilerle yakın temastan mümkünse kaçınmalıdır. Su çiçeğine duyarlı yüksek riskli kişilerle temasınkaçınılmaz olduğu durumlarda, su çiçeği aşı virüsünün potansiyel bulaşma riski yabanıl tip suçiçeği virüsüne yakalanma ve bulaştırma riski ile karşılaştırılmalıdır.

Trombositopeni


Bu aşı trombositopeni veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere subkutan yolla verilmelidir çünkü bu kişilere intramusküler uygulamadan sonra kanama meydana gelebilir.

Klinik çalışmalarda, PROQUAD ile aşılanan kişilerde trombositopeni gelişimi veya kötüleşmesine ilişkin hiçbir vaka rapor edilmemiştir. Pazarlama sonrası deneyimde PROQUADile primer aşılama sonrasında trombositopeni vakaları bildirilmiştir. Ayrıca, kızamık aşısı,kızamık-kabakulak-kızamıkçık açısı ve su çiçeği aşısı ile primer aşılamadan veya tekraraşılamadan sonra trombositopeni vakaları rapor edilmiştir.

Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısıyla pazarlama sonrası deneyim güncel olarak trombositopenik kişilerde aşılamadan sonra daha şiddetli trombositopeni gelişebildiğinigöstermektedir. Ayrıca, canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının ilk dozundan sonratrombositopeni yaşayan kişilerde tekrarlanan dozlarla trombositopeni gelişebilir. Serolojikdurum ilave aşı dozlarının gerekip gerekmediğini belirlemek için değerlendirilebilir. Bu tipkişilerde PROQUAD ile aşılama yapmadan önce potansiyel risk/yarar oranı dikkatledeğerlendirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.8).

Ateşli nöbetler


Çocuklara dört bileşenli kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşılarının ilk dozu uygulan dıktan sonra 5-12 günlük zaman diliminde, kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğiaşılarının eş zamanlı uygulanmasına kıyasla ateşli nöbet riskinin arttığı gözlenmiştir (Bkz.Bölüm 4.8 ve 5.1).

Diğer


Seçilmiş immün yetmezlikleri olan hastalarda yararlar risklerden fazla ise aşılama düşünülebilir (semptomsuz HIV hastaları, İgG alt sınıf eksiklikleri, konjenital nötropeni, kronik granülomatözhastalık ve komplement eksikliği hastalıkları).

Bu aşılama için hiçbir kontrendikasyonu bulunmayan, bağışıklığı bozulmuş hastalar (Bkz. Bölüm 4.3) bağışıklığı güçlü hastalar kadar iyi yanıt vermeyebilir; dolayısıyla bu hastalarınbazıları, uygun aşının uygulanmasına rağmen, temas olması durumunda kızamık, kabakulak,kızamıkçık veya su çiçeğine yakalanabilir. Bu hastalar kızamık, parotit, kızamıkçık ve su çiçeğibulguları yönünden dikkatle takip edilmelidir.

Maruz kalım sonrası profilaksi


Kızamık, kabakulak, kızamıkçık veya su çiçeğine maruz kalımdan sonra uygulanan PROQUAD'a ilişkin hiçbir klinik veri yoktur. Ancak, su çiçeği ve kızamık için maruz kalımsonrası profilaksi Merck Sharp & Dohme Corp. tarafından üretilen Canlı Su çiçeği Aşısı(Oka/Merck) ve kızamık içeren aşılarla gösterilmiştir.

Laboratuvar testleriyle etkileşim için Bkz. Bölüm 4.5.

Yardımcı maddeler:


PROQUAD 0,5 mL'lik dozu 23 mg'dan daha az sodyum (sodyum fosfat, sodyum bikarbonat ve sodyum klorür), 39 mg'dan daha az potasyum (potasyum fosfat ve potasyum klorür) içerir, yaniaslında “sodyum ve potasyum içermez”.

PROQUAD 0,5 mL'lik dozu 16 mg sorbitol içermektedir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastalar bu aşıyı kullanmamalıdır.

Takip edilebilirlik

Biyolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bir canlı virüs aşısı ile PROQUAD aşılaması arasında en az 1 ay bırakılmalıdır.

Aşılanan kişiler PROQUAD ile aşılandıktan sonra 6 hafta salisilat kullanmaktan kaçınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

PROQUAD ile eş zamanlı olarak immün globulin (IG) veya Varisella- Zoster İmmün Globulini (VZİG) verilmemelidir.

PROQUAD ile immün globulinlerin birlikte uygulanması, beklenen immün yanıtı azaltabilir. Kan veya plazma transfüzyonlarından veya immün globulinlerin (İG) uygulanmasından sonraaşılama en az 3 ay ertelenmelidir. Ancak transfüzyon veya İG uygulaması ile aşılama a rasındabırakılması önerilen uygun süre transfüzyonun tipine veya İG'nin dozu ve endikasy onuna göredeğişir (örn., VZİG için 5 ay).

Varisella- zoster virüs antikoru içeren kan ürünlerinin (VZİG veya diğer immün globulin preparatları) PROQUAD'ın 1 dozundan sonraki bir ay içerisinde uygulanması aşıya verilenimmün yanıtı ve dolayısıyla koruyucu etkililiği azaltabilir. Bu nedenle, zorunlu olduğudüşünülmedikçe, bu ürünlerden herhangi birinin PROQUAD'ın 1 dozundan sonraki aydauygulanmasından kaçınılmalıdır.

Ayrı ayrı uygulanan canlı zayıflatılmış kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüs aşılarının tüberkülin deri testinin duyarlılığında geçici azalmaya yol açtığı bildirilmiştir. Bu nedenle,tüberkülin testi yapılacaksa, PROQUAD ile aşılamadan önce herhangi bir zamanda, onunla aynıanda veya en az 4-6 hafta sonra yapılmalıdır.

Diğer aşılarla eş zamanlı uygulama:


Klinik çalışmalar PROQUAD'ın PCV13 ve/veya hepatit A aşısıyla veya tek bileşen olarak ya da kombine şekilde difteri, tetanoz, aselüler boğmaca,

Haemophilus influenzae

tip b, inaktifpolyomiyelit veya hepatit B antijeni içeren aşılarla eş zamanlı (ancak ayrı enjeksiyonbölgelerine) olarak uygulanabileceğini göstermiştir. Bu klinik çalışmalarda immün yanıtlarınetkilenmediği gösterilmiştir. Uygulanan aşıların güvenlilik profilleri benzer bulunmuştur (B kz.Bölüm 4.8).

PROQUAD'ın başka herhangi bir aşıyla birlikte kullanımını destekleyen veriler yetersizdir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin ilave etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve la ktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü(Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar aşılamadan sonra 1 ay gebe kalmaktan kaçınmalıdır. PROQUAD kullanan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların gebeliğiertelemeleri önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlar PROQUAD kullan mamalıdırlar. Gebe kadınlarda PROQUAD kullanımıyla ilgili çalışma bulunmamaktadır. PROQUAD'ın gebe kadınlarda fetüste hasara neden olup olmadığı yada üreme kapasitesine etkisi bilinmemektedir. İnsanlara yönelik mevcut risk bilinmemektedir.

PROQUAD'ın hamile kadınlarda kullanımı için yeterli veri mevcut değildir.

PROQUAD ile hayvan üreme ve geliştirme çalışmaları yapılmamıştır.

Laktasyon dönemi

Çalışmalar canlı zayıflatılmış kızamıkçık aşısıyla aşılanmış, doğumdan sonra emziren kadınların anne sütüne virüs geç ebildiğini ve emzirilen bebeğe virüsün bulaştığını göstermiştir. Kızamıkçıkenfeksiyonuna dair serolojik bulguları olan bebeklerin hiçbirinde semptomatik hastalıkgörülmemiştir. Su çiçeği aşı virüsünün anne sütüne geçtiğine dair kanıt bulunmamaktadır.Kızamık veya kabakulak aşı virüsünün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bunedenle, emziren bir kadına PROQUAD uygulamayı düşünürken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği (fertilite)

PROQUAD ile hayvan çalışmaları yürütülmemiştir. PROQUAD, fertiliteyi olumsuz etkileme potansiyeli yönünden değerlendirilmemiştir.

4.7

4.8Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç veya makine kullanma yeteneğine etkileri inceleyen hiçbir çalışma yapılmamıştır. PROQUAD'ın araç ve makine kullanma becerisi üzerinde hiçbir etkisi olması beklenmez veyaihmal edilebilir bir etkisi olması beklenir.

İstenmeyen etkiler

a) Güvenlilik profilinin özeti

5 klinik çalışmada, PROQUAD 12- 23 aylık 6038 çocuğa eş zamanlı başka aşılar olmaksızın uygulanmıştır. Bu çalışmalardaki çocuklar ya PROQUAD'ın mevcut, buzdolabında saklanabilenformülasyonunu veya daha önceki formülasyonunu aldılar. Bu çocuklar aşılamadan sonra altıhafta izlendiler. İki farklı formülasyonun güvenlilik profili tek dozdan sonra benzerdi.PROQUAD'ın daha önceki formülasyonunu alan çocuklarda, Merck Sharp&Dohme Corp.tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck)alan çocuklara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda bildirilen, aşıya bağlı yegane sistemikreaksiyonlar ateş (>39,4°C rektal eş değeri veya anormal ateş) ve kızamık benzeri döküntüydü.

Hem ateş hem de kızamık benzeri döküntü genellikle aşılamadan sonraki 5 -12 gün içinde gelişti, kısa süreliydi ve uzun süren sekeller bırakmadan iyileşti. Enjeksiyon bölgesindeağrı/hassasiyet/acı PROQUAD alan kişilerde istatistiksel olarak daha düşük oranda bildirildi.

PROQUAD alan kişilerde Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından ü retilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) alan kişilere göre enjeksiyon bölgesindeaşıya bağlı olarak daha sık bildirilen tek advers reaksiyon enjeksiyon bölgesinde döküntüydü.

7 klinik çalışmada, tek başına verilen PROQUAD'dan sonra gözlenen ateş oranları (>39,4°C rektal eşdeğeri) %10,1 ile %39,4 arasındaydı. Buna karşılık, 3 klinik çalışmada PCV13 ve/veyahepatit A aşısı ile eş zamanlı olarak PROQUAD verildikten sonra gözlenen ateş oranları(>39,4°C rektal eşdeğeri) %15,2 ile %27,2 arasındaydı.

PROQUAD'ın DTPa-HBV-IPV/Hib aşısı ile eş zamanlı olarak uygulandığı bir klinik çalışmada, >38°C rektal eşdeğeri ateş oranları eş zamanlı uygulamadan sonra %69,3, tek başına PROQUADverildikten sonra %61,1 ve tek başına DTPa-HBV-IPV/Hib verildikten sonra %57,3'dü; >39,4°Crektal eşdeğeri ateş oranları eş zamanlı uygulamadan sonra %22,6, tek başına PROQUADverildikten sonra %20,5 ve tek başına DTPa-HBV-IPV/Hib verildikten sonra %15,9'du.

Tek başına veya eş zamanlı olarak uygulandıktan sonra PROQUAD'ın genel güvenlilik profili benzerdi.

PROQUAD'ın ikinci dozunu alan çocuklar


Sekiz klinik çalışmada PROQUAD'ın ikinci dozundan sonra ortaya çıkan advers reaksiyonların toplam oranları genel olarak ilk dozdan sonrakiyle benzer veya daha düşüktü. Bu çalışmalardanüçünde, ikinci dozdan sonra enjeksiyon bölgesinde eritem ve şişlik oranları ilk dozdan sonrakioranlara kıyasla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti; ancak geri kalan beş çalışmada, bureaksiyonların her birinin oranları ilk doz ve ikinci dozdan sonra benzerdi. Sekiz çalışmanınhepsinde ateş oranı ilk doza kıyasla ikinci dozdan sonra daha düşüktü.

PROQUAD'ı intramusküler yolla alan çocuklar


İntramusküler ve subkutan uygulama yollarının genel güvenlilik profilleri benzerdi; ancak İM grubunda her bir dozdan sonra enjeksiyon bölgesinde advers reaksiyonlar yaşayan hastalarınsayısı daha azdı (çalışma hakkında bilgi için Bkz. Bölüm 5.1).

Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ile primer bağışıklamadan sonra 4-6 yaşındayken PROQUADuygulanan çocuklar


PROQUAD alan çalışma grubunda görülen advers reaksiyonların oranları ve tipleri, Merck Sharp&Dohme Corp.Jarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Suçiçeği Aşısı (Oka/Merck) uygulanan gruplarda gözlenenler ile benzerdi (çalışma hakkında bilgiiçin Bkz. Bölüm 5.1).

Daha önce kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşıları uygulanmayan 2 yaşından büy ük çocuklarda spesifik çalışmalar yürütülmemiştir.

PROQUAD kullanımı sırasında rapor edilen en yaygın advers olaylar şunlardı: enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar (ağrı/hassasiyet/acı, kızarıklık, şişlik veya morluk dahil); >39,4°C rektaleşdeğeri ateş; irritabilite; döküntü (kızamık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü veenjeksiyon bölgesinde döküntü dahil); üst solunum yolu enfeksiyonu, kusma ve diyare.

b) Advers reaksiyonların özeti

PROQUAD'm tek bir dozundan sonra aşağıdaki advers reaksiyonlar araştırmacı tarafından aşıya bağlı olarak bildirilmiştir. Klinik çalışmalarda birçok advers olay kaydedilmiştir ve bunlar (J)sembolüyle belirtilmektedir. Ayrıca, PROQUAD'ın pazarlama sonrası kullanımı sırasındave/veya Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı,Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısınınmonovalent bileşen aşıları veya Canlı Su çiçeği Aşısının (Oka/Merck) klinik çalışmalarında vepazarlama sonrası kullanımında başka advers reaksiyonlar da bildirilmiştir. Eldeki verileredayanarak tahmin edilemediğinde bu advers etkilerin sıklığı “bilinmiyor” olarak sınıflandırılır.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Kulak enfeksiyonu, gastroenterit, orta kulak iltihabı, farenjit, viral enfeksiyon, viral döküntü.

Seyrek: Selülit, solunum yolu enfeksiyonu, deri enfeksiyonu, bademcik iltihabı, su çiçeği+I, viral konjunktivit.

Bilinmiyor: Aseptik menenjit*, ensefalit*, epididim iltihabı, herpes zoster*, enfeksiyon, kızamık, orşit, parotit.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Sey rek: Lökositoz, lenfadenopati.

Bilinmiyor: Lenfadenit, trombositopeni.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Aşırı duyarlılık.

Bilinmiyor: Anaflaktoid reaksiyon, anaflaktik reaksiyon, anjiyoödem, yüz ödemi ve periferik ödem)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: İştah azalması.

Seyrek: Dehidratasyon.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: İrritabilite.

Yaygın olmayan: Ağlama, uyku bozukluğu.

Seyre k: Apati, aşırı duygusal bağlılık, huzursuzluk.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Ateşli nöbet*, uyku hali.

Seyrek: Ataksi, nöbet, baş ağrısı, hiperkinezi, aşırı uyuma, letarji, tremor.

Bilinmiyor: Bell palsi, serebrovasküler travma, baş dönmesi, ensefalopati*, Guillain-Barre sendromu, kızamık inklüzyon cisimciği ensefaliti (Bkz. Bölüm 4.3), oküler palsiler, parestezi,polinöropati, subakut sklerozan panensefalit*, bayılma, transvers miyelit.

Göz hastalıkları

Seyrek: Konjuktivit, gözde akıntı, blefarit, göz tahrişi, göz lerde şişlik, oküler hiperemi, artan gözyaşı, oküler rahatsızlık.

Bilinmiyor: Göz kapağı ödemi, optik nörit, retinit, retrobulbar nörit.

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Kulak ağrısı.

Bilinmiyor: Sensörinöral sağırlık.

Vasküler hastalıkları

Seyrek: Sıcak basması, solukluk.

Bilinmiyor: Ekstravazasyon.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinum hastalıkları

Yaygın olmayan: Öksürük, solunum yolu konjesyonu, rinore.

Seyrek: Sinüs hastalığı, hapşırık, hırıltılı solunum.

Bilinmiyor: Bronkospazm, bronşit, pnömonit (Bkz. Bölüm 4.3), pnömoni, rinit, sinüzit, orofaringeal ağrı.

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: İshal, kusma.

Seyrek: Üst abdominal ağrı, bulantı, stomatit.

Bilinmiyor: Karın ağrısı, hematokezi (kahverengi dışkı).

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kızamık benzeri döküntüi, döküntü, su çiçeği benzeri döküntüi.

Yaygın olmayan: Dermatit (kontakt ve atopik dermatit dahil), kızamıkçık benzeri döküntüi, ürtiker, eritem.

Seyrek: Soğuk terleme, eksfolyatif dermatit, ilaca bağlı kabartı, Henoch-Schönlein purpura, papüler döküntü, kaşıntı, deride renk değişikliği, deri lezyonu, zoster benzeri döküntü.Bilinmiyor: Eritema multiforme, pannikülit, purpura, deride sertleşme, Stevens-Johnsonsendromu.

Kas-iskelet bozuklukları ve bağ doku hastalıkları

Seyrek: Kol ağrısı, kas-iskelet tutukluğu.

Bilinmiyor: Artrit, artralji*, kas-iskelet ağrısı, miyalji, şişlik.

Genel bozukluklar ve uygula ma bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Ateş i, enjeksiyon b ölgesinde eritemi veya ağrı/hassasiyet/acıi .

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ekimoz (morluk) veya şişliki , enjeksiyon bölgesinde döküntüi. Yaygın olmayan: Asteni/yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde hemoraji, enjeksiyon bölgesindesertleşme, enjeksiyon bölgesinde kitle, kırıklık.

Seyrek: Gribal hastalık, enjeksiyon bölgesinde pul pul dökülme, enjeksiyon bölgesinde renk değişikliği, enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon, enjeksiyonbölgesinde skar, hipertermi, ağrı.

Bilinmiyor: Enjeksiyon bölgesi şikayetleri (ağrı, ödem, ürtiker, hematom, sertleşme, kitle, su kabarcıkları), enflamasyon, papillit.

Araştırmalar

Sey rek: Kilo kaybı.

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplika syonlar

Seyrek: Kontüzyon.

Sosyal koşullar

Seyrek: Günlük yaşam aktivitelerinde bozulma.

+ Canlı Su çiçeği Aşısının (Oka/Merck) pazarlama sonrası kullanımı sırasında aşı suşundan kaynaklanan su çiçeği gözlenmiştir.

*Bkz. Bölüm c.

c) Seç ilmiş advers reaksiyonlar hakkında açıklamaAseptik menenjit

Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılamasından sonra aseptik menenjit olguları bildirilmiştir. Diğer kabakulak aşı suşları ile aseptik menenjit arasında nedensel bir ilişki gösterilmişse de,Jeryl Lynn® kabakulak aşısı ile aseptik menenjit arasında bağlantıyı gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Varisella ile ilişkili komplikasyonlar

İmmünolojik yönden sağlam veya immün yetmezliği olan bireylerde, aşı suşundan kaynaklı varisella ile ilişkili herpes zoster ile aseptik menenjit ve ensefalit gibi yaygın hastalıkların dahilolduğu komplikasyonlar bildirilmiştir.

Ateşli nöbetler

PROQUAD ile aşılanan çocuklarda ateşli nöbetler bildirilmiştir. Ateş ve kızamık benzeri döküntünün ortaya çıktığı zamana ilişkin klinik çalışma verileriyle uyumlu olarak, 12-60 aylıkçocuklarda yürütülen bir pazarlama sonrası gözlem çalışması, Merck Sharp&Dohme Corp.tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısının(Oka/Merck) eş zamanlı uygulanmasına (N=31.298) kıyasla PROQUAD'ın ilk dozundan(N=31.298) sonra 5-12 günlük zaman diliminde ateşli nöbet riskinde yaklaşık iki kat artışı(sırasıyla 1000 çocukta 0,32 ve 0,7) göstermiştir. Bu veriler Merck Sharp&Dohme Corp.tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısının(Oka/Merck) ayrı uygulanmasına kıyasla, PROQUAD ile aşılanan her 2.600 çocukta ilave 1ateşli nöbet vakası görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu veriler A.B.D. Hastalık Kontrol veÖnleme Merkezleri tarafından desteklenen bir pazarlama sonrası gözlem çalışmasıyladoğrulanmıştır. Aşılamadan sonraki 30 günlük zaman diliminde ateşli nöbetlerin riskinde artışgözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 5.1).

Ensefalit ve ensefalopati

Kazara kızamık içeren aşıyla aşılanan şiddetli immün yetmezliği olan kişilerde, kızamığın e şlik ettiği vücut ensefaliti, pnömonit ve fatal sonucu dissemine kızamık aşısı virüs enfeksiyonu,dissemine kızamıkçık ve kabakulak aşısı virüs enfeksiyonu rapor edilmiştir (Bkz. Bölüm 4.3).

SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit)

Kızamık aşısının SSPE'ye yol açtığına dair hiçbir kanıt yoktur. Yabanıl tip kızamık ile enfeksiyon öyküsü olmayan ancak kızamık aşısı alan çocuklarda SSPE bildirimleri olmuştur. Buvakalardan bazıları yaşamın ilk yılında varlığı fark edilmeyen kızamıktan veya kızamıkaşılamasından kaynaklanmış olabilir. A.B.D. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)tarafından yürütülen geriye dönük bir vaka-kontrollü çalışmanın sonuçları, kızamık aşısınıngenel etkisinin kızamığı ve içerdiği SSPE riskini önleyerek SSPE'ye karşı koruma olduğunugöstermektedir.

Artralji ve/veya artrit

Artrit ve/veya artralji (genellikle geçici ve nadiren kronik) ve polinörit yabanıl tip kızamıkçık enfeksiyonunun özellikleridir ve sıklığı ve şiddeti yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişir. En sıkerişkin kadınlarda ve en az püberte dönemine girmemiş çocuklarda görülür. Çocuklaraşılandıktan sonra, eklemlerdeki reaksiyonlar genellikle yaygın değildir (%0 - 3) ve kısasürelidir. Kadınlarda artrit ve artralji insidans oranları çocuklardaki o ranlardan genellikle dahayüksektir (%12 - 20) ve reaksiyonlar daha belirgin ve daha uzun süreli olma eğilimi gösterir.Semptomlar birkaç ay veya nadiren yıllar boyu devam edebilir. Adolesan kızlarda reaksiyonlarorta insidansta görülmektedir (çocuklarla erişkin kadınlar arası bir değerde). Daha yaşlıkadınlarda bile (35- 45 yaş arası) bu reaksiyonlar genellikle iyi tolere edilir ve nadiren normalaktiviteleri engeller.

Kronik artrit

Kronik artrit yabanıl tip kızamıkçık enfeksiyonuyla ilişkilendirilmiş ve vücut dokularından izole edilen persistan virüs ve/veya viral antijenle bağıntılı olmuştur. Aşılanan kişilerde kronik eklemsemptomları nadiren gelişmiştir.

Klinik çalışmalarda herpes zoster vakaları

Bir klinik çalışmada, PROQUAD'ın bir dozuyla aşılanan ve 1 yıl takip edilen 12-23 aylık 2108 sağlıklı çocukta 2 herpes zoster vakasın da belirgin özellikler yoktu ve hiçbir sekel bildirilmedi.

Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ile aşılanan ve aşılamadan sonra 14 yıl izlenen çocuklarda aktif takip verileri, aşı öncesi çağda daha önce yabanıl tip su çiçeğine maruz k almış çocuklarakıyasla herpes zoster sıklığında hiçbir artış olmadığını göstermiştir. Gerçekte bu takip verileri suçiçeği aşısıyla aşılanan çocuklarda herpes zoster riskinin daha düşük olabileceğini ortayakoymaktadır. Ancak şu anda, su çiçeği aşılamasının herpes zoster insidansı üzerinde uzunvadedeki etkisi bilinmemektedir. Halihazırda PROQUAD'ın uzun vadedeki verileri mevcutdeğildir (Bkz. Bölüm 5.1).

Bulaşma

Pazarlama sonrası takibine göre, su çiçeği aşı virüsünün (Oka/Merck suşu) PROQUAD ile aşılanan ve su çiçeği benzeri döküntü gelişen veya gelişmeyen kişilerin temas ettiği kişilerenadiren bulaşma olasılığı mevcuttur (Bkz. Bölüm 4.4).

Diğer özel popülasyonlar

Bağışıklığı bozulmuş bireyler (Bkz. Bölüm 4.3)

Bağışıklığı bozulmuş bireylerde pazarlama sonrası dönemde nekrotizan retinit rapor edilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Önerilenden daha yüksek bir PROQUAD dozunun uygulanması nadiren bildirilmiştir ve advers reaksiyon profili, önerilen PROQUAD dozu ile gözlemlenenle karşılaştırılabilir olmuştur.

5 FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Aşılar, Viral aşılar.

ATC Kodu: J07BD54

Etkililik


PROQUAD'm etk ililiğini değerlendirmek için resmi çalışmalar yürütülmemiştir. Ancak Merck Sha rp&Dohme Corp. tarafından üretilen Canlı Su çiçeği Aşısının (Oka/Merck) ve kızamık,kabakulak ve kızamıkçık aşısının etkililiği birçok çalışmada gösterilmiştir.

PROQUAD'ın kızamık, kabakulak ve kızamıkçık bileşenlerinin etkililiği Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen monovalent aşıları içeren bir dizi çift-kör, kontrollü saha çalışmalarındadaha önce değerlendirilmiş ve bu çalışmalar yüksek derec ede koruyucu etkililiği göstermiştir. Buçalışmalarda kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı aşılamada serokonversiyon yanıtı buhastalıklara karşı korumayla paralellik göstermiştir.

PROQUAD'ın kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı antikor yanıt oranları, Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısıyla aşılamadansonra gözlenen oranlar ile benzerdir.

Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının 518 milyondan fazla dozu tüm dünyada dağıtılmıştır (1978 - 2007 arası). Amerika Birleşik Devletlerive Fin landiya ve İsveç gibi ülkelerde 2 dozlu aşılama takviminin yaygın şekilde uygulanması,hedeflenen 3 hastalığın her birinin insidansında >%99 azalma sağlamıştır.

Sağlıklı çocuklarda Canlı Su çiçeği Aşısının (Oka/Merck) tek bir dozuyla yürütülen kombine klinik çalışmalarda, aşının her şiddetteki su çiçeği hastalığına karşı koruyucu etkililiği %81-%100 arasındaydı. Büyük bir vaka kontrol çalışmasında, aşının tüm su çiçeği formları na karşı%85 etkili ve orta derecede ve şiddetli hastalığa karşı %97 oranında etkili olduğu hesaplanmıştır.

Canlı Su çiçeği Aşısının (Oka/Merck) 1 dozu (N=1.114) ile 2 dozunu (N=1.102) karşılaştıran bir çalışmada, 10 yıllık gözlem döneminde aşının her şiddette su çiçeği hastalığına karşı hesaplananetkililiği 1 doz için %94 ve 2 doz için %98'di (p<0,001). 10 yıllık gözlem döneminde, kümülatifsu çiçeği oranı 1 dozdan sonra %7,5 ve 2 dozdan sonra %2,2'ydi. Aşının 1 dozunu veya 2dozunu alan kişilerde bildirilen su çiçeği vakalarının çoğu hafifti.

Glikoprotein enzime bağlı immüosorbent testte (gpELISA, piyasada bulunmayan, yüksek düzeyde duyarlı bir test) su çiçeği virüsüne karşı >5 gpELISA ünitesi/ mL düzeyinde antikoryanıtlarının uzun süreli koruma ile yüksek düzeyd e korelasyonu gösterilmiştir. Klinik çalışmalarPROQUAD ile bağışıklamanın, Canlı Su çiçeği Aşısıyla (Oka/Merck) aşılamadan sonragözlenenle benzer şekilde, su çiçeği virüsüne karşı >5 gpELISA ünitesi/ mL düzeyinde an tikoryanıt oranları sağladığını göstermiştir.

İmmünojenite


İmmünojenite 5 randomize klinik çalışmaya katılan ve klinik öyküsünde kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği bulunmayan 12-23 aylık çocuklarda incelenmiştir. Aşının tek dozundan

altı hafta sonra mevcut, buzdolabında saklanabilen formülasyonun immünojenitesinin PROQUAD'm önceki formülasyonuyla benzer olduğu gösterilmiştir.

PROQUAD'm önceki bir formülasyonunun tek bir dozunun immünojenitesi, birçok ülkede rutin aşılama için halihazırda kullanılan bileşen aşılarının (Merck Sh arp&Dohme Corp. tarafındanüretilen Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ve kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı) teklidozunun immünojenitesiyle benzerdi.

PROQUAD uygulanan 6987 gönüllüde yürütülen klinik çalışmalar bu kişilerin yüksek bir oranında kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı ölçülebilir düzeyde immünyanıtları göstermiştir. Ölçülebilir antikor varlığı kızamık, kabakulak (yabanıl tip ve aşı suşları) vekızamıkçık için uygun duyarlılığa sahip, enzime bağlı immünosorbent test (ELISA) ve su çiçeğiiçin gpELISA ile saptanmıştır. PROQUAD'ın tek bir dozundan sonra aşı yanıt oranları kızamıkiçin %97,7, kabakulak için %96,3-%98,8 ve kızamıkçık için %98,8'di. Su çiçeği içinserokonversiyon oranı sürekli yüksek bulunmuşsa da (tüm çalışmalarda %97,9- %99,8),serokonversiyon ile koruma arasında iyi bir korelasyon gösterilememiştir. Aşılama sonrasıantikor titresi >5 gpELISA ünitesi/ mL (uzun süreli koruma ile yüksek düzeyde korelasyongöste ren bir antikor titresi) esas alındığında, su çiçeği için aşı yanıt oranı %90,9'du (aralık:%80,8 -% 94,5). Bu sonuçlar Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen Canlı Su çiçeğiAşısı (Oka/Merck) ile kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının tekli dozu eş zamanlı olarakayrı enj eksiyon bölgelerine uygulandığında gözlenen immün yanıt oranlarıyla benzerdi.

İlk dozun uygulandığı tarihte 9-12 aylık olan çocuklarda immünojenite değerlendirilmesi

PROQUAD'ın 2 dozlu takvimle uygulandığı bir klinik çalışma yürütülmüş ve çalışmada, ilk doztarihinde 9-12 aylık olan 1.620 sağlıklı çocuğa dozlar 3 ay arayla verilmiştir. Birinci ve ikincidozdan sonraki güvenlilik profili tüm yaş kohortlarında genel olarak benzer bulunmuştur.

Tam Analiz Setinde (başlangıçta antikor titresine bakılmaksızın aşılanan kişiler), aşılananların ilk doz tarihindeki yaşından bağımsız olarak, 2.dozdan sonra kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeğine karşı yüksek seroproteksiyon oranları (>%99) görülmüştür. İki dozdan sonra, kızamığakarşı gelişen seroproteksiyon oranları ilk doz 11 aylıkken verildiğinde %98,1 iken ilk doz 12aylıkken verildiğinde %98,9'du (çalışmanın non-inferiorite amacına ulaşılmıştır). İki dozdansonra, kızamığa karşı gelişen seroproteksiyon oranları ilk doz 9 aylıkken verildiğinde %94,6iken, ilk doz 12 aylıkken verildiğinde %98,9'du (çalışmanın non-inferiorite amacınaulaşılmamıştır).

Tam Analiz Setinde, 1. dozdan 6 hafta sonra ve 2. dozdan 6 hafta sonra kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı seroproteksiyon oranları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Bileşen

(seroproteksiyon

düzeyi)

Zaman

Noktası

9. ayda 1. Doz/ 12. ayda 2. DozN = 527

11. ayda 1. Doz / 14. ayda 2. DozN = 480

12. ayda 1. Doz / 15. ayda 2. DozN = 466

Seroproteksiyon oranları[%95 GAİ

Seroproteksiyon oranları[%95 GAİ

Seroproteksiyon oranları[%95 GAİ

Kızamık

(titre >255 mlU/mL)

1.

dozdan

sonra

%72,3 [68,2; 76,1]

%87,6 [84,2; 90,4]

%90,6 [87,6; 93,1]


2.

dozdan

sonra

%94,6 [92,3; 96,4]

%98,1 [96,4; 99,1]

%98,9 [97,5; 99,6]

Kabakulak

(titre >10 ELISA Ab units/mL)

1.

dozdan

sonra

%96,4 [94,4; 97,8]

%98,7 [97,3; 99,5]

%98,5 [96,9; 99,4]

2.

dozdan

sonra

%99,2 [98,0; 99,8]

%99,6 [98,5; 99,9]

%99,3 [98,1; 99,9]

Kızamıkçık

(titre >10 lU/mL)

1.

dozdan

sonra

%97,3 [95,5; 98,5]

%98,7 [97,3; 99,5]

% 97,8 [96,0; 98,9]

2.

dozdan

sonra

%99,4 [98,3; 99,9]

%99,4 [98,1; 99,9]

%99,6 [98,4; 99,9]

Su çiçeği

(titre >5 gp ELISA units/mL)

1.

dozdan

sonra

%93,1 [90,6; 95,1]

%97,0 [95,1; 98,4]

%96,5 [94,4; 98,0]

2.

dozdan

sonra

%100 [99,3; 100]

%100 [99,2; 100]

%100 [99,2; 100]

Kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı 2. dozdan sonraki geometrik ortalama titreler (GMT'ler) tüm yaş kategorilerinde benzer iken, kızamığa karşı GMT'ler ilk dozu 9 aylıkken alançocuklarda ilk dozu 11 veya 12 aylıkken alan çocuklara kıyasla daha düşüktü.

PROQUAD'ın ikinci dozunu alan çocuklar


İki klinik çalışmada, 1.035 gönüllüye PROQUAD'ın ikinci dozu ilk dozdan yaklaşık 3 ay sonra uygulanmıştır. Aşı yanıt oranları kızamık için %99,4, kabakulak için %99,9, kızamıkçık için%98,3 ve su çiçeği için %99,4'dü (>5 gpELISA ünitesi/ mL). PROQUAD'ın ikinci dozundansonra geometrik ortalama titreler (GMT'ler) kızamık, kabakulak ve kızamıkçığın her biri içinyaklaşık 2 kat ve su çiçeği için yaklaşık 41 kat yükselmiştir (güvenlilik bilgisi için B kz. Bölüm4.8).

PROQUAD'ın 2 dozunu intramusküler veya subkutan yolla alan çocuklar

Bir klinik çalışmada, 405 çocuk İM veya subkutan uygulama yoluyla PROQUAD 'ın 2 dozunualmıştır. İntramusküler uygulama yoluyla uygulanan iki doz PROQUAD, kızamık, kabakulak,kızamıkçık ve su çiçeğine karşı antikor titreleri ve antikor yanıt titreleri bakımından subkutanyolla uygulanan iki doz ile aynı derecede immünojenikti.

PROQUAD'ı Merck & Co., Inc. tarafından üretilen Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ve kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısıyla primer aşılamadan sonra alan 4-6 yaşında alançocuklar


PROQUAD'ın immünojenitesi ve güvenliliği Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ile kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısını çalışmayagirmede n en az 1 ay önce almış 4-6 yaş arası 799 çocukta yürütülen bir klinik çalışmadadeğerlendirilmiştir.

PROQUAD dozundan sonra kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği GMT'leri, ayrı enjeksiyon bölgelerine eş zamanlı uygulanan Merck & Co., Inc. tarafından üretilen Canlı Suçiçeği Aşısı (Oka/Merck) ile kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının ikinci dozundan sonrakiGMT'ler ile benzerdi. Ayrıca, kızamık, kabakulak, kızamıkçık GMT'leri plaseboyla eş zaman lıuygulanan Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçıkaşısının ikinci dozundan sonraki GMT'ler ile benzerdi (güvenlilik bilgisi için Bkz. Bölüm 4.8).

İmmün yanıtın kalıcılığı


Aşılamadan 1 yıl sonra antikorların kalıcılığı bir klinik çalışmaya katılan 2.108 gönüllünün bi r alt grubunda değerlendirilmiştir. PROQUAD'ın tek bir dozunu alan kişilerde aşılamadan 1 yılsonraki antikor kalıcılık oranları kızamık için %98,9 (1.722/1.741), kabakulak için %96,7(1.676/1.733), kızamıkçık için %99,6 (1.796/1.804) ve su çiçeği için (>5 gpELISA ünitesi/ mL)için %97,5'di (1.512/1.550).

Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısıyla elde edilen deneyim, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüslerine karşı antikorların primeraşılamadan sonra 11-13 yaş arası çocukların çoğunda halen saptandığını göstermektedir. CanlıSu çiçeği Aşısının (Oka/Merck) bir dozunu alan sağlıklı gönüllülerdeki klinik çalışmalarda,ölçülebilir su çiçeği antikorları aşılamadan sonra 10 yıla kadar test edilen kişilerin çoğundamevcuttu.

Su çiçeği aşısının uzun dönemli etkililiğine ilişkin gözlem çalışmaları


A.B.D.'de yürütülen iki gözlemsel etkililik çalışmasının takip verileri geniş kapsamlı su çiçeği aşılamasının su çiçeği riskini yaklaşık % 90 oranında azalttığını ve korumanın hem aşılanmışhem de aşılanmamış bireylerde en az 15 yıl boyunca devam ettiğini doğrulamıştır. Bu veriler suçiçeği aşılamasının aşılanan bireylerde herpes zoster riskini azaltabildiğini ortaya koymaktadır.

Uzun süreli ileriye dönük bir kohort çalışması olan ilk çalışmada, 1995 yılında yaşamın ikinci yılında su çiçeği aşısı uygulanan yaklaşık 7.600 çocuk su çiçeği ve herpes zosterin görülmesıklığını hesaplamak amacıyla 14 yıl boyunca aktif şekilde izlenmiştir. Tüm takip döneminde,aşılanan çocuklarda su çiçeği insidansı aşı öncesi dönemde aynı yaştan çocuklara kıyaslayaklaşık 10 kat daha düşüktü (çalışma döneminde hesaplanan aşı etkililiği %73 - %90arasındaydı). Herpes zoster açısından, su çiçeği aşısı uygulanan çocuklarda takip dönemindegörülen herpes zoster vakalarının sayısı, aşı öncesi dönemde daha önce yabanıl tip su çiçeğinemaruz kalmış aynı yaştan çocuklarda beklenen oranlara kıyasla daha düşüktü (relatif risk = 0,61,%95 güven aralığı 0,43 - 0,89). Yeni gelişen su çiçeği ve zoster vakaları genellikle hafifti.

İkinci uzun dönemli takip çalışmasında, her biri rastgele seçilmiş 5-19 yaş arası yaklaşık 8.000 çocuk ve adolesandan oluşan bir örneklemde olmak üzere, 1995'den (aşı öncesi çağ) 2009'akadarki 15 yıllık dönemde su çiçeği insidansına ilişkin beş kesitsel araştırma yapılmıştır.Sonuçlar tüm yaş gruplarında hem aşılanmış hem de aşılanmamış çocuklarda ve adolesanlarda1995-2009 arasında su çiçeği oranlarında toplam %90 - % 95 arasında (yaklaşık 10-20 kat)kademeli bir azalma olduğunu göstermiştir. Ayrıca, tüm yaş grupların da su çiçeğine bağlıhastaneye yatış oranlarında yaklaşık %90 oranında (yaklaşık 10 kat) azalma olmuştur.

Pazarlama Sonrası Gözlemsel Güvenlilik Takip Çalışması


PROQUAD ile aşılanan 12 aylıktan 12 yaşa kadar 69.237 çocuğu ve eş zamanlı olarak Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Suçiçeği Aşısı (Oka/Merck) uygulanan geçmişteki bir karşılaştırma grubunda yer alan benzer

özelliklere sahip 69.237 çocuğu içeren bir gözlem çalışmasında güvenlilik değerlendirilmiştir. İlk dozdan sonra 30 gün içinde ortaya çıkan ateşli nöbetlerin insidansmın değerlendirilmesine ekolarak (Bkz. Bölüm 4.8) çalışma ilk veya ikinci dozdan sonraki 30 günlük dönemdePROQUAD'm genel güvenliliğini değerlen dirmiştir. İlk dozdan sonra ateşli nöbetlerde artışındışında, birinci veya ikinci dozdan sonra hiçbir güvenlilik sorunu tespit edilmemiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekmemektedir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klasik klinik dışı çalışmalar gerçekleştirilmemiştir; ancak, Kısa Ürün Bilgisinin diğer bölümlerinde sunulan verilerin dışında, klinik güvenlilik açısından önemli olduğu k a bul edilenhiçbir klinik dışı sorun yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Toz


Sukroz

Hidrolize jelatin (domuz kaynaklıdır)

Üre

Sodyum klorür Sorbitol (E 420)

Monosodyum L-glutamat monohidrat Sodyum fosfatSodyum bikarbonatPotasyum fosfatPotasyum klorür

Hanks tuzlarını içeren medyum 199 Minimum Esansiyel Medyum, Eagle (MEM)

Neomisin Fenol kırmızısı

Hidroklorik asit (pH'ı ayarlamak için)

Sodyum hidroksit (pH'ı ayarlamak için)

Çözücü


Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları yapılmadığından, aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

18 ay.

Sulandırıldıktan sonra aşı hemen kullanılmalıdır. Bununla birlikte, firma-içi çalışmalarda 20°C -25°C arasındaki sıcaklıklarda 30 dakika stabilite gösterilmiştir.

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

2°C - 8°C arasındaki sıcaklıklarda (buzdolabında) saklanmalıdır ve taşınmalıdır. Işıktan korumak için ürün orijinal ambalajında saklanmalıdır.

Dondurmayınız.

Sulandırılmış tıbbi ürünün saklama ko şulları için Bkz. Bölüm 6.3.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Tıpa (bütil kauçuk) takılmış 1 adet flakon (Tip I cam) içerisinde toz ve uç kapaklı (klorobütil veya stiren bütadien kauçuk) ve piston tıpalı (klorobütil kauçuk) 1 adet önceden doldurulmuşenjektö r (Tip I cam) içerisinde çözücü; takılmamış iki iğneyle birlikte 1 'lik paketlerde bulunur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Çözücü ile karıştırılmadan önce, toz aşı beyaz- açık sarı arası renkte, kompakt, kristalimsi toz şeklindedir. Çözücü berrak ve renksiz sıvıdır. Tamamen sulandırıldıktan sonra aşı berrak, açıksarı ile açık pembe arası renkte bir sıvıdır. Aşıyı sulandırmak için sadece ambalajda verilençözücüyü kullanınız çünkü bu çözücü aşıyı inaktive edebilecek koruyucu maddeler veya d iğerantiviral maddeler içermez.

Enfeksiyöz ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için, her hastada ayrı bir steril enjektör ve iğne kullanılması önemlidir.

Bir iğne sulandırma için diğer ayrı yeni iğne enjeksiyon için kullanılmalıdır.

PROQUAD başka aşılarla aynı enjektör içerisinde karıştırılmamalıdır.

Hazırlama Talimatları


İğnenin takılabilmesi için nazikçe enjektörün ucuna yerleştirilmelidir ve bir çeyrek tur (90o) döndürülerek emniyeti sağlanmalıdır.

Enjektör içeriğinin tamamını, içerisinde toz bulunan flakona enjekte ediniz. Tozun tamamen çözünmesi için yavaşça çalkalayınız.

Uygulamadan önce herhangi yabancı partiküllü madde ve/veya anormal fiziksel görünüş tespiti için sulandırılmış aşı görsel olarak incelenmelidir. Herhangi birinin gözlenmesi durumunda aşıyıatınız.

POTENS KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN, AŞININ SULANDIRILDIKTAN HEMEN SONRA UYGULANMASI TAVSİYE EDİLİR. SULANDIRILMIŞ AŞI 30 DAKİKAİÇERİSİNDE KULLANILMAZSA ATINIZ.

Sulandırılmış aşıyı dondurmayınız.

Sulandırılmış aşının tüm içeriğini flakondan enjektöre çekiniz. İğneyi değiştiriniz ve tüm hacmi subkutan veya intramusküler yolla enjekte ediniz.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

No:199 Levent 199 Ofis Blok Kat: 13 Levent 34394 İstanbulTel: (0212) 336 10 00Faks: (0212) 355 02 02

8. RUHSAT NUMARASI

2017/194

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 05.04.2017 Ruhsat yenileme tarihi: 31.03.2022

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Proquad 0,5 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon ve Çözücü

Etken Maddesi: Kizamik Virüsü Enders Edmonston Susu (canli, Atenüe), Kabakulak Virüsü Jeiyl Lynn (b Düzeyi) Susu (canli, Atenüe), Kizamikçik Virüsü Wistar Ra 27/3 Susu (canli, Atenüe), Su Çiçeği Virüsü Oka/merck Susu (canli, Atenüe)

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.