Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Boostrix 0.5 Ml Im Enjeksiyon İçin Süspansiyon İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BOOSTRIX 0,5 mL IM enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir doz aşı (0,5 mL) içerisinde;

Difteri toksoidi1..................................en az 2 Uluslararası Ünite (IU) (2,5Lf)

Tetanoz toksoidi1.................................en az 20 Uluslararası Ünite (IU) (5Lf)

Bordetellapertussis

antijenleri

Boğmaca toksoidi1...........................................................8 mikrogram

Filamentöz hemaglutinin1................................................8 mikrogram

Pertaktin1......................................................................2,5 mikrogram

1alüminyum hidroksit, hidrate (Al(OH)3)............................0,3 miligram Al3+

ve alüminyum fosfat (AlPO4)..............................................0,2 miligram Al3+

üzerine adsorbe edilmiştir.

Yardımcı maddeler:

Bir doz aşı (0,5 mL) içerisinde;

Sodyum klorür.......................................................................................4,5 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk süspansiyon.

BOOSTRIX opak, beyaz bir süspansiyondur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

BOOSTRIX, 4 yaş ve üzeri kişilerin difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı rapel aşılanması için endikedir (bkz. Bölüm 4.2).

BOOSTRIX ayrıca hamilelik sırasında maternal immünizasyonun ardından erken bebeklik döneminde boğmacaya karşı pasif koruma için endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.6 ve 5.1).

BOOSTRIX resmi öneriler doğrultusunda kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Aşının 0,5 mL'lik tek dozu önerilir.

BOOSTRIX 4 yaş ve üzeri kişilere uygulanabilir.

BOOSTRIX azaltılmış difteri, tetanoz ve boğmaca antijenleri içeren aşıların kullanımına ilişkin resmi öneriler ve/veya lokal uygulamalar ile uyumlu biçimde uygulanmalıdır.

BOOSTRIX resmi öneriler doğrultusunda gebeliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde kullamlabilir (bkz. Bölüm 4.1, 4.6 ve 5.1).

BOOSTRIX, ayrıca difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı bağışıklama serisi kapsamında difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı aşılama durumu bilinmeyen veya aşıları eksik olan adölesan veerişkinlere uygulanabilir. Erişkinlerdeki verilere dayanılarak, difteri ve tetanoza aşı yanıtını enüst düzeye çıkarmak için ilk dozdan bir ve altı ay sonra difteri ve tetanoz içeren aşının ikiilave dozu önerilmektedir (bkz. Bölüm 5.1).

Difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı tekrar aşılama, resmi önerilerde belirtilen zaman aralıklarında yapılmalıdır (genellikle 10 yıl).

BOOSTRIX, önceden tetanoz toksoid aşısının primer aşılama serileri uygulanmış kişilerde tetanoza eğilimli yaraların bakımında ve difteri ve boğmaca için rapel dozun gerekli olduğukişilerde kullanılabilir. Resmi öneriler doğrultusunda beraberinde tetanoz immünoglobuliniuygulanmalıdır.

Uygulama şekli:

BOOSTRIX derin intramüsküler enjeksiyon şeklinde, tercihen deltoid bölgeye uygulanır (bkz. Bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

BOOSTRIX'in böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar üzerinde veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

BOOSTRIX'in, 4 yaş altı çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

BOOSTRIX'in geriyatrik popülasyon üzerindeki verileri için Bölüm 4.8 ve 5.1'e bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

BOOSTRIX, aşının etkin maddelerine veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen (bkz. Bölüm 6.1) veya daha önce difteri, tetanoz veya boğmacaaşılarınınuygulanmasınınardından aşırı duyarlılık göstermiş olan bireylere

uygulanmamalıdır.

Eğer birey önceki aşılamada boğmaca bileşeni içeren aşının uygulanmasını takiben 7 gün içerisinde etiyolojisi bilinmeyen ensefalopati geçirmişse BOOSTRIX kontrendikedir. Budurumda, boğmaca aşısına son verilmeli ve aşılamaya difteri ve tetanoz aşıları ile devamedilmelidir.

BOOSTRIX, daha önce difteri ve/veya tetanoza karşı bağışıklamanın ardından geçici trombositopeni veya nörolojik komplikasyonlar yaşayan bireylere uygulanmamalıdır(konvülsiyonlar veya hipotonik-hiporesponsif ataklar için bkz. Bölüm 4.4).

Diğer aşılarla olduğu gibi akut ciddi ateşli hastalığı olan bireylerde BOOSTRIX uygulaması ertelenmelidir. Minör bir enfeksiyonun varlığı bir kontrendikasyon değildir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşılama öncesinde tıbbi geçmişin gözden geçirilmesi (özellikle daha önceki aşılama ve istenmeyen olayların ortaya çıkma ihtimali ile ilişkili olarak) ve klinik muayene gereklidir.Eğer aşağıdaki olayların herhangi birinin, boğmaca içeren aşının alımı ile zamansal açıdanilişkili olarak ortaya çıktığı biliniyorsa, boğmaca içeren aşıların dozlarının verilme kararıdikkatle gözden geçirilmelidir:

• Ateşin aşılamayı izleyen 48 saat içinde tanımlanabilir başka bir neden olmaksızın >40,0°C'ye yükselmesi.

• Aşılamayı izleyen 48 saat içinde kollaps ya da şok benzeri durum (hipotonik-hiporesponsifatak).

• Aşılamayı izleyen 48 saat içinde 3 saat veya daha uzun süre boyunca sürekli,durdurulamayan ağlama.

• Aşılamayı izleyen 3 gün içinde görülen ateşli ya da ateşsiz konvülsiyonlar.

Yüksek boğmaca insidansı gibi, potansiyel faydaların olası risklere ağır bastığı durumlar olabilir.

Tüm aşılarda olduğu gibi, yeni başlayan ağır bir nörolojik bozukluğu olan veya var olan nörolojik bozukluğun kötüleştiği bir çocukta BOOSTRIX ile bağışıklamanın veya bu aşıyıertelemenin risk-fayda dengesi dikkatle değerlendirilmelidir.

Bütün enjektabl aşılarla olduğu gibi aşının uygulaması sonrasında seyrek anafilaktik reaksiyon ortaya çıkması ihtimaline karşı gerekli tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazırbulundurulmalıdır.

BOOSTRIX hiçbir koşulda damar içine uygulanmamalıdır.

Trombositopeni ya da kanama bozukluğu olan kişilerde intramüsküler uygulamanın ardından kanama görülebileceğinden, bu kişilere BOOSTRIX dikkatle uygulanmalıdır (bkz. Bölüm4.3). Resmi öneriler doğrultusunda, aşı bu kişilere subkutan olarak uygulanabilir. Her ikiuygulama yönteminde, enjeksiyon bölgesine en az iki dakika boyunca (ovalamadan) sabitbasınç uygulanmalıdır.

Hastanın veya ailesinin anamnezinde bulunan konvülsiyonlar ya da aile anamnezinde DTP (difteri, tetanoz, boğmaca) aşılaması sonucunda bir istenmeyen olay bulunmasıkontrendikasyon oluşturmaz.

İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonu, difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı için bir kontrendikasyon olarak değerlendirilmemektedir. Bağışıklığı baskılanmış hastalarınaşılanmalarının ardından beklenen bağışıklık yanıtı alınamayabilir.

Özellikle adölesanlarda, iğne ile enjeksiyona karşı bir psikojenik yanıt olarak aşılamanın ardından, hatta aşılama öncesinde senkop (bayılma) görülebilir. Buna geçici görmebozukluğu, parestezi ve iyileşme sırasında tonik-klonik hareketler gibi birçok nörolojik belirtieşlik edebilir. Bayılma sebebiyle oluşabilecek yaralanmaları önlemek için gerekliprosedürlerin hazır olması önemlidir.

Herhangi bir aşıyla olduğu gibi, her aşılananda koruyucu bir bağışıklık yanıtı meydana gelmeyebilir.

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

BOOSTRIX her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder, yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriDiğer aşılarla veya immünoglobulinlerle kullanımı

BOOSTRIX, insan papilloma virüsü aşısı ile aynı anda uygulanabilir; her iki aşının bileşenlerine karşı gelişen antikor yanıtında klinik olarak anlamlı bir etkileşim söz konusudeğildir.

BOOSTRIX, meningokokal serogrup A, C, W-135 ve Y (MenACWY) konjuge aşılarla birlikte uygulanabilir. 9 ila 25 yaş arası katılımcılarla yürütülen klinik çalışmalarda tetanoz,difteri antijenlerine ve meningokokal antijenlere karşı oluşan immün yanıtın etkilenmediğigösterilmiştir. Boğmaca antijeni için daha düşük geometrik ortalama konsantrasyon (GMC)gözlemlenmiştir; ancak, bu veriler klinik açıdan anlamlı etkileşim olduğuna işaretetmemektedir.

BOOSTRIX, adjuvansız inaktif mevsimsel grip aşıları ile eş zamanlı olarak uygulanabilir. BOOSTRIX, 19 ila 64 yaşları arasındaki gönüllülerde bir trivalan inaktif grip aşısı ile eşzamanlı olarak uygulandığında, klinik veriler; tetanoz, difteri, boğmaca toksoidi (PT) ve gripantijenlerine immün yanıtların etkilenmediğini göstermiştir. Boğmaca filamentözhemaglütinin (FHA) ve pertaktin (PRN) antijenleri için daha düşük GMC'ler gözlenmiştir;ancak, bu veriler klinik açıdan anlamlı bir etkileşime işaret etmemektedir. Aşıların 65 yaş veüzerindeki gönüllülere eş zamanlı ya da ayrı ayrı uygulandığı önceden tanımlanmış birkeşifsel kohortta farklılık gözlenmemiştir.

BOOSTRIX, canlı olmayan herpes zoster aşısı ile eş zamanlı olarak uygulanabilir. 50 yaş ve üzeri gönüllülerden elde edilmiş klinik veriler; tetanoz, difteri, PT, FHA ve herpes zosterantijenlerine verilerin immün yanıtların etkilenmediğini göstermiştir. PRN antijeni için dahadüşük GMC'ler gözlenmiştir; ancak, bu veriler klinik açıdan anlamlı bir etkileşime işaretetmemektedir.

BOOSTRIX'in, diğer aşılar veya immünoglobulinlerle aynı anda uygulanması çalışılmamıştır. Diğer inaktif aşılar veya immünoglobulinlerle eş zamanlı uygulamanın bağışıklık yanıtındaklinik açıdan anlamlı bir etkileşim ile sonuçlanması beklenmez.

Genel olarak kabul gören aşı uygulamaları ve tavsiyeler doğrultusunda, BOOSTRIX'in, diğer enjektabl aşılar veya immünoglobulinler ile aynı anda uygulanması gerekli görülürse, ürünlerdaima farklı bölgelerden uygulanmalıdır.

immünosupresif tedavi ile uygulama

Diğer aşılarla olduğu gibi, bağışıklığı baskılayan tedavi gören hastalarda yeterli bağışıklık yanıtı elde edilemeyebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlarda etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

BOOSTRIX, HPV (insan papilloma virüsü) aşısı ile ve bu bölümde belirtildiği üzere MenACWY konjüge aşısı ile birlikte 9 ila 25 yaşlarındaki kişilerde kullamlabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan ve konstraseptif kullanan kadınlar, BOOSTRIX'in birçok klinik çalışmasında kaydolmuştur.

Hormonal kontraseptifler ile BOOSTRIX'in birlikte kullanımının, karşılıklı olarak etkinliklerini değiştirdiklerine dair herhangi bir veri yoktur. Çocuk doğurma çağındakikadınlar için herhangi bir kontrendikasyon bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

BOOSTRIX resmi öneriler doğrultusunda gebeliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde kullanılabilir.

Gebelik sırasında aşılanan kadınlardan doğan bebeklerde boğmaca hastalığının önlenmesiyle ilgili veriler için bölüm 5.1'e bakınız.

BOOSTRIX'in gebe kadınlara üçüncü trimester sırasında uygulandığı bir randomize, kontrollü klinik çalışmadan (341 gebeden elde edilen sonuçlar) ve prospektif bir gözlemselçalışmanın (793 gebelik sonucu) güvenlilik verileri, gebelik üzerinde ya da fetüs/yenidoğansağlığı üzerinde aşıyla ilişkili herhangi bir advers etki göstermemiştir.

BOOSTRIX veya BOOSTRIX POLIO'nun gebeliğin birinci ve ikinci trimesterleri sırasında kullanımına ilişkin prospektif klinik çalışmalardan elde edilen güvenlilik verisibulunmamaktadır.

Gebe kadınların üçüncü veya ikinci trimesterda BOOSTRIX veya BOOSTRIX POLIO'ya (dTpa-IPV) maruz kaldığı pasif sürveyans çalışmasına ait veriler gebelik üzerinde ya dafetüs/yenidoğan sağlığı üzerinde aşıyla ilişkili herhangi bir advers etki göstermemiştir.

Diğer tüm inaktif aşılarda olduğu gibi BOOSTRIX ile aşılamanın gebeliğin herhangi bir trimesterinde fetüse zarar vermesi beklenmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelisim / doğum ya da doğum sonrası gelisim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. kısım 5.3).

Laktasyon dönemi

BOOSTRIX'in emziren kadınlarda kullanımına bağlı etkiler değerlendirilmemiştir.

Bununla birlikte, BOOSTRIX toksoidler ve inaktif antijenler içerdiğinden, emzirilen bebek için herhangi bir risk beklenmemektedir. Emziren kadınlara BOOSTRIX uygulamasınınfaydaları ve riskleri, sağlık profesyonelleri tarafından dikkatle değerlendirilmelidir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

İnsanlar üzerinde yapılan prospektif klinik çalışmalar mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar dişi fertilitesi üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak zararlı bir etkisiolduğunu göstermemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Sıçanlar ve tavşanlarda dişi fertilitesi üzerine yapılan konvansiyonel çalışmalara dayanarak elde edilen klinik öncesi veriler BOOSTRIX POLIO'nun insanlar üzerinde spesifik bir zararıolmadığını göstermektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler

Aşının araç ve makine kullanım becerisi üzerine bir etkisi olması beklenmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki güvenlilik profili BOOSTRIX'in 839 çocuğa (4-8 yaş arası) ve 1.931 yetişkin, adölesan ve çocuğa (10-76 yaş arası) uygulandığı klinik çalışmalardan elde edilen verileredayanmaktadır.

Her iki grupta da BOOSTRIX uygulamasından sonra görülen en yaygın etkiler, her bir çalışmada gönüllülerin %23,7 - %80,6'sı tarafından bildirilen lokal enjeksiyon yerireaksiyonları olmuştur (ağrı, kızarıklık ve şişme). Bunların başlangıcı genellikle aşılamadansonraki ilk 48 saat içinde olmuştur. Tümü sekelsiz düzelmiştir.

İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor)

Her sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan ciddiyete göre sunulmuştur.

BOOSTRIX klinik çalışmalarında raporlanan advers reaksiyonlar 4- 8 yaş arasındaki çocuklar (N=839)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Üst solunum yolu enfeksiyonu

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Anoreksi

Psikiyatrik hastalıklar

Çok yaygın: İrritabilite

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Somnolans

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Dikkat bozukluğu

Göz hastalıkları

Konjonktivit

Yaygın olmayan:

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Diyare, kusma, gastrointestinal bozukluklar

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar


Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (kızarıklık ve/veya şişme gibi), enjeksiyon bölgesinde ağrı, yorgunluk

Çok yaygın: Yaygın:
Yaygın olmayan:

Pireksi (Ateş>37,5°C (ateş >39°C dahil)),enjeksiyon yapılan

ekstremitede aşırı şişme (bazen komşu eklemi de içeren)

Diğer uygulama bölgesi reaksiyonları (sertlik gibi), ağrı

10-76 yaş arasındaki kişiler (N=1931)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Lenfadenopati

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Yaygın: Sersemlik

Yaygın olmayan: Senkop

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Öksürük

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı, gastrointestinal bozukluklar

Yaygın olmayan: Diyare, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Aşırı terleme, kaşıntı, döküntü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Artralji, miyalji, eklem tutulması, kas-iskelet sertliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (kızarıklık ve/veya şişme gibi),

yorgunluk, halsizlik, enjeksiyon bölgesinde ağrı Yaygın:Pireksi (Ateş >37,5°C, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (enjeksiyon

bölgesinde kütle ve enjeksiyon bölgesinde steril apse gibi))

Yaygın olmayan: Ateş >39°C, grip benzeri hastalık, ağrı

Tekrar doz sonrası reaktojenisite


146 bireyden elde edilen veri, 40 yaşından büyük yetişkinlerde 0, 1, 6 ay şemasına göre tekrarlanarak yapılan aşılamayla birlikte, lokal reaktojenisitede (ağrı, kızarıklık, şişme) küçükbir artış olduğunu düşündürmektedir.

Çocukluk döneminde DTP ile aşılanmış kişilerde ikinci bir tekrar doz lokal reaktojenisitede artışa neden olabilir.

Pazarlama sonrası veriler Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar (anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar dahil)

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hipotonik-hiporesponsif episodlar, konvülsiyonlar (ateşli veya ateşsiz)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Ürtiker, anjiyoödem

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor: Asteni

Tetanoz toksoidi içeren aşıların uygulanmasını takiben, asendan paralizi ve hatta solunum paralizi dahil olmak üzere merkezi ve periferal sinir sisteminde istenmeyen etkiler çok seyrekrapor edilmiştir (örneğin Guillain-Barre Sendromu).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Pazarlama sonrası gözlem esnasında doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Doz aşımını takiben bildirilen istenmeyen olaylar, normal aşı uygulaması ile bildirilenlere benzer olmuştur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Bakteriyel aşılar, boğmaca aşıları ATC kodu: J07AJ52

Bağışıklık yanıtı


BOOSTRIX ile rapel aşılamanın sonrasında yaklaşık bir ay içinde aşağıdaki seroproteksiyon / seropozitivite oranları gözlenmiştir (Tablo 1).

Tablo 1: Çocuk, ergen ve
yetişkinlerde
bağışıklık yanıtı


Antijen

Yanıt(1)

Yetişkinler ve 10 yaş üzeri ergenlerATP(2)

N= 1694 kişi (aşılananların % oranı)

4 yaş ve üzeri çocuklarATP(2)N=415

(aşılananların % oranı)

Difteri

>0,1

lU/mL

%97,2

%99,8

Tetanoz

>0,1

lU/mL

%99,0

%100,0

konsantrasyonlarının seroproteksiyon kabul edildiği ve boğmaca karşısında >5 EL.U/ml'lik konsantrasyonlarının seropozitivite kabul edildiği durum.

Boğmaca:

- Boğmaca toksoidi

>5

%97,8

%99,0

- Filamentöz
EL.U/mL

%99,9

%100,0

hemaglutinin - Pertaktin


%99,4

%99,8

(1)Yanıt: tanımlı bir zaman noktasında, difteri ve boğmacaya karşı anti
korların >0,1 lU/ml'lik

(2)Protokole göre - BOOSTRIX'in tek bir rapel aşısını almış olan, tanımlı zaman noktasında en az bir antijen için immünojenisite verilerinin bulunduğu tüm uygun gönüllüleri içerir.

N: her bir antijen için verileri bulunan minimum hasta sayısı

Adölesanlarda ve erişkinlerde karşılaştırmalı çalışmalar, aşılamadan bir ay sonra difteri antikoru titrelerinin, BOOSTRIX ile aynı antijen içeriğine sahip erişkin tip Td aşılarındaki ilebenzer olduğunu göstermiştir; erişkin tip Td aşıları ile karşılaştırıldığında daha düşük tetanozantikoru titreleri görülmüştür. Diğer erişkin tip Td aşılarında olduğu gibi, BOOSTRIX,çocuklarda ve adölesanlarda, erişkinlere kıyasla, gerek anti-D gerekse anti-T antikorları içindaha yüksek titrelere neden olur.

İmmün yanıtın kalıcılığı


BOOSTRIX ile ilk aşılamanın ardından 3 - 3,5 yıl, 5-6 yıl ve 10 yıl sonra, protokole göre aşılanan bireylerde (ATP1 2 3) aşağıdaki seroproteksiyon / seropozitivite oranları gözlenmiştir(Tablo 2).

Antijen

Yanıt

*1»

Yetişkinler ve 10 yaş üzeri ergenler (aşılananların % oranı)

4 yaş ve sonrası çocuklar

(aşılananların % oranı)



3-3,5 yıl kalıcılık

5 yıl kalıcılık

10 yıl kalıcılık

3-3,5 yıl kalıcılık

5-6 yıl kalıcılık



Yetişkin(3)

(N=309)

Ergen(3)

(N=261)

Yetişkin(3)

(N=232)

Ergen(3)

(N=250)

Yetişkin(3)

(N=158)

Ergen(3)

(N=74)

(N=118)

(N=68)

Difteri

>0,1 lU/mL

%71,2

%91,6

%84,1

%86,8

%64,6

%82,4

%97,5

%94,2

>0,016
IU/mL(4)

%97,4

%100

%94,4

%99,2

%89,9

%98,6

%100

Saptanmamı

ştır

Tetanoz

>0,1 lU/mL

%94,8

%100

%96,2

%100

%95,0

%97,3

%98,4

%98,5

Boğmaca
-Boğmaca

toksoidi
-Filamentöz
hemaglutinin
-Pertaktin

>5 EL.U/mL









%90,6

%81,6

%89,5

%76,8

%85,6

%61,3

%58,7

%51,5

%100

%100

%100

%100

%99,4

%100

%100

%100

%94,8

%99,2

%95,0

%98,1

%95,0

%96,0

%99,2

%100

(4)Hastalığa karşı koruma ile ilişkilendirilen antikor konsantrasyonlarına sahip gönüUülerin yüzdesi (ELISA yöntemi ile > 0,1 lU/ml veya bir

in-vitro

Vero hücre nötralizasyon tayini ile> 0,016 lU/ml).

N: her bir antijen için verileri bulunan minimum gönüllü sayısı

Boğmayaca karşı korumada etkililik


BOOSTRIX içinde bulunan boğmaca antijenleri, primer aşılama sonrasında etkililiğin hane halkı temas etkililik çalışmasında gösterilmiş olduğu pediyatrik aselüler boğmacakombinasyon aşısının ayrılmaz bir parçasıdır. BOOSTRIX ile aşılama sonrasında üçboğmaca bileşenine karşı oluşan antikor titreleri de, hane halkı temas etkililik çalışmasısırasında gözlenenlerden yüksektir. Bu karşılaştırmalara dayanılarak BOOSTRIX, boğmacayakarşı etkililik sağlayacaktır ancak aşının sağladığı korumanın derecesi ve süresibelirlenmemiştir.

Gebelik sırasında aşılanan kadınlardan doğan bebeklerde (3 aylıktan küçük) boğmacaya karşı pasif korunma


Randomize, çapraz geçişli, plasebo kontrollü bir çalışmada, gebeliğin 27-36. haftasında BOOSTRIX ile aşılanan (dTpa grubu; N=291) gebe kadınlardan doğan bebeklerin doğumsırasındaki kordon kanında plasebo (kontrol grubu; N=292) grubuna göre daha yüksek antikorkonsantrasyonu olduğu gösterilmiştir. Boğmaca antijenleri PT, FHA ve PRN'ye karşı kordonkanındaki geometrik ortalama antikor konsantrasyonları dTpa grubunda 46,9, 366,1 ve 301,8lU/ml, kontrol grubunda 5,5, 22,7 ve 14,6 lU/ml idi. Bu aşılanmış annelerden doğanbebeklerin kordon kanında kontrol grubuna göre 8, 16 ve 21 kat daha yüksek olan antikortitrelerine karşılık gelmektedir. Bu antikor titreleri, gözlemsel etkililik çalışmalarındagösterildiği gibi boğmacaya karşı pasif koruma sağlayabilir.

Gebelik sırasında aşılanan kadınlardan doğan bebekler ve küçük çocuklarda immünojenisiteHaemophilus influenzae

tip B kombine aşısının immünojenisitesi iki klinik çalışmadadeğerlendirilmiştir.

Difteri, tetanoz, boğmaca, Hepatit B, inaktif poliovirüs, konjüge

Haemophilus influenzae

tip B kombine aşısı, primer aşılama için bebeklere (n=268) 13 valanlı pnömokok konjüge aşısı ileeş zamanlı, ve aynı bebeklere/çocuklara (n=229) 11 ila 18 aylık arasında pekiştirme dozuolarak uygulanmıştır.

Aşının primer ve pekiştirme dozu uygulamaları sonrası immünolojik veriler BOOSTRIX ile maternal aşılamayla bebekler ve küçük çocukların difteri, tetanoz, Hepatit B, inaktifpoliovirüs,

Haemophilus influenzae

tip B veya pnömokokal antijenlere verdiği yanıtlarüzerinde klinik olarak anlamlı etkileşim göstermemiştir.

Gebelik sırasında BOOSTRIX ile aşılanmış annelerden doğan bebeklerde ve küçük çocuklarda primer aşılama sonrası (PT, FHA ve PRN) ve pekiştime dozu aşılama (PT, FHA)sonrası boğmaca antijenlerine karşı daha düşük antikor konsantrasyonları gözlenmiştir.BOOSTRIX pekiştirme dozu veya plasebo ile aşılanmış annelerden doğan bebekler ve küçükçocuklar için; pekiştirme dozu öncesi 1 ay ve pekiştirme dozu sonrası 1 ay zaman noktalarıarasındaki anti-pertussis antikor konsantrasyonlarının katlı artışları bağışıklık sisteminin etkilibir şekilde hazırlandığını gösterir. Boğmacaya karşı koruma ilişkisinin haricinde, bugözlemlerin klinik önemi henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bununla birlikte, dTpa maternalaşılamasını takiben elde edilen boğmaca hastalığına ilişkin mevcut epidemiyolojik veriler bubağışıklık etkileşiminin herhangi bir klinik ilgisi olduğunu göstermemektedir.

Gebelik sırasında aşılanan kadınlardan doğan bebeklerin boğmacaya karşı korunmasında etkililik


BOOSTRIX ya da BOOSTRIX POLIO aşı etkililiği (AE) İngiltere, İspanya ve Avustralya'da yapılan üç gözlem çalışmasında değerlendirilmiştir. Aşı, anne aşılama programının bir parçasıolarak 3 aylıktan küçük bebekleri boğmacaya karşı korumak için gebeliğin üçüncü trimesterisırasında kullanılmıştır.

Her bir çalışmanın tasarımı ve sonuçları aşağıdaki Tablo 3'te verilmiştir.

Tablo 3: BOOSTRIX/BOOSTRIX POLIO ile gebeliğin üçüncü trimesteri sırasında aşılanmış annelerden doğan 3 aylıktan küçük bebeklerde boğmaca hastalığına karşı AE:

Çalışma

Yeri

Aşı

Çalışma Tasarımı

Aşılamanın etkililiği

İngiltere

BOOSTRIX

POLIO

Retrospektif, tarama yöntemi

% 88 (%95 GA: 79, 93)

İspanya

BOOSTRIX

Prospektif, eşleştirmeli olgu-kontrolü

%90,9 (% 95 GA: 56,6, 98,1)

Avustralya

BOOSTRIX

Prospektif, eşleştirmeli olgu-kontrolü

%69 (%95 GA: 13, 89)

GA: Güven aralığı

Eğer anne doğumdan önceki iki hafta içinde aşılanırsa, bebekteki aşı etkililiği tablodaki sayılardan düşük olabilir.

BOOSTRIX'in tekrar dozundan sonra bağışıklık yanıtı


Azaltılmış antijen içerikli difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca aşısı (aşıları) ile yapılan önceki bir pekiştirme dozundan 10 yıl sonra uygulanan BOOSTRIX'in immünojenisitesideğerlendirilmiştir. Aşılamadan 1 ay sonra gönüllülerin >%99'unda difteri ve tetanoza karşıseroproteksiyon ve boğmacaya karşı seropozitivite görülmüştür.

Önceden aşılanma öyküsü olmayan veya aşılanma öyküsü bilinmeyen gönüllülerde bağışıklık yanıtı


Daha önce boğmaca aşısı olmamış ve önceki 5 yılda difteri ve tetanoza karşı aşılanmamış 1118 yaş arası 83 adölesana bir BOOSTRIX dozunun uygulanmasından sonra tüm gönüllülerde tetanoz ve difteriye karşı seroproteksiyon tespit edilmiştir. Bir doz sonrasında seropozitiviteoranı farklı boğmaca antijenleri için %87-100 arasında değişmiştir.

Son 20 yılda herhangi bir difteri ve tetanoz içeren aşı olmamış 40 yaş ve üzerinde 139 erişkine bir BOOSTRIX dozunun uygulanmasından sonra erişkinlerin %98,5'inden fazlasındaüç boğmaca antijenine karşı seropozitivite ve sırasıyla %81,5 ve %93,4'ünde difteri vetetanoza karşı seroproteksiyon gözlenmiştir. İlk dozdan bir ve altı ay sonra iki ilave dozuygulandıktan sonra seropozitivite oranları üç boğmaca antijenine karşı da %100 olmuş vedifteri ve tetanoza karşı seroproteksiyon oranları sırasıyla %99,3 ve %100 olmuştur.

Obstrüktif hava yolu hastalıkları için aktif tedavi gören kişilerde immün yanıt ve güvenlilik profili


Boostrix'in güvenliliği ve immünojenitesi, astım veya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi obstrüktif hava yolu hastalığı için aktif tedavi görürken Boostrix ile aşılanan 18yaş ve üzeri 222 kişiden elde edilen verileri birleştiren tanımlayıcı bir meta analizçalışmasında değerlendirilmiştir. Boostrix aşılamasından bir ay sonra, seroprotektif oranlar (>0,1 lU/mL) açısından difteri ve tetanoz antijenlerine karşı bağışıklık yanıtları sırasıyla %89,0ve %97,2'idi. Boğmacaya karşı güçlendirici yanıtlar ise boğmaca toksoidi [PT], filamentözhemaglutinin [FHA] ve pertaktine [PRN] karşı sırasıyla %78,3, %96,1 ve %92,2 olmuştur. Busonuçlar genel yetişkin popülasyonunda elde edilen yanıtlarla tutarlıdır ve benzer birgüvenlilik profiline sahiptir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekmemektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Üreme toksikolojisi


Fertilite: Sıçanlar ve tavşanlarda dişi fertilitesi üzerine yapılan konvansiyonel çalışmalara dayanarak elde edilen klinik öncesi veriler BOOSTRIX'in insanlar üzerinde spesifik bir zararıolmadığını göstermektedir.

Gebelik: BOOSTRIX ile sıçanların ve tavşanların embriyonal/fetal gelişimleri üzerine ve ayrıca sıçanlarda doğum ve doğum sonrası (laktasyon süresinin sonuna kadar) toksisiteüzerine yapılan konvansiyonel çalışmalara dayanarak elde edilen klinik öncesi veriler insanlarüzerinde spesifik bir zararı olmadığını göstermektedir.

Deney hayvanlarındaki toksikolojik ve/veya farmakolojik çalışmalar


Konvansiyonel güvenlilik ve toksisite çalışmalarından elde edilen preklinik veriler insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

BOOSTRIX, diğer hiçbir aşıyla aynı enjektörde karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

48 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

BOOSTRIX +2°C ila +8°C arası sıcaklıkta saklanmalıdır.

Dondurmayınız.

Eğer aşı donmuşsa kullanmadan atınız.

Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

Buzdolabından çıkartıldıktan sonra aşı +37°C'de 7 gün stabildir. Bu süre içerisinde kullanılmayan aşılar atılmalıdır. Bu bilgiler sıcaklıkta geçici bir değişiklik olması durumundasağlık uzmanlarına rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

BOOSTRIX, tek dozluk cam (Avrupa Farmakopesi'ne uygun tip I) enjektör içinde, opak beyaz süspansiyon şeklinde sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi ürünlerden arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Aşı kullanılmadan önce homojen opak beyaz bir süspansiyon oluşturacak şekilde iyice çalkalanmalıdır ve kullanım öncesi aşının içinde yabancı parçacık ve/veya fizikselgörünümünde değişiklik olup olmadığı görsel olarak kontrol edilmelidir. Bunlardan biriningörülmesi durumunda aşıyı uygulamayınız.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Büyükdere Cad. No:173 1.Levent Plaza B Blok 34394, l.Levent / İSTANBULTel no: 0 212 339 44 00Faks no: 0 212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

56

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 22.03.2013 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

1

ATP: Protokole göre - BOOSTRIX'in tek bir rapel aşısını almış olan, tanımlı zaman noktasında en az bir antijen için immünojenisite verilerinin bulunduğu tüm uygun gönüllüleriiçerir.
2

Yanıt: tanımlı bir zaman noktasında difteri ve tetanoza karşı antikorların >0,1 IU/ml'lik konsantrasyonlarının seroproteksiyon kabul edildiği ve boğmacaya karşı >5 EL.U/ml'likantikor konsantrasyonlarının seropozitivite kabul edildiği durum.
3

“Erişkin” ve “adölesan” terimleri gönüllülerin ilk BOOSTRIX dozlarını aldıkları yaşlarıyansıtmaktadır.

İlaç Bilgileri

Boostrix 0.5 Ml Im Enjeksiyon İçin Süspansiyon İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Boğmaca Toksoidi (pt), Filamentöz Hemaglutinin (fha), Pertaktin (prn), Difteri Toksoidi (dt), Tetanoz Toksoidi (tt)

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.