Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Turkovac 3 Mcg/0,5 Ml Im Enjeksiyonluk Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

^ Bu aşı ek izlemeye tabidir. Bu üçgen, yeni bir güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TURKOVAC 3 mcg/0,5 mL IM enjeksiyonluk süspansiyon

İnaktif SARS-CoV-2 virüs (hCoV-19/Turkey/ERAGEM 001/2020 suşu) antijeni

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Bir doz aşı (0,5 mL) içerisinde:

SARS-CoV-2 virüsünden1 elde edilen (inaktif) 3 mcg/0,5 mL antijen içerir.

1(VERO CCL-81) hücre kültüründe üretilir.

Yardımcı maddeler:

Bir doz aşı (0,5 mL) içerisinde:

Sodyum klorür : ................................... 8,77 g/L

Potasyum klorür : ................................. 0,2 g/L

Potasyum dihidrojen fosfat : ..................... 0,24g/L

Disodyum hidrojen fosfat heptahidrat : ......... 2,73 g/L

Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

IM enjeksiyonluk süspansiyon

Opelesan süspansiyon, tabaka halinde çökeltiler çalkalama ile giderilebilir, çalkalamadan sonra tortu yada kümeleşme kalmamalıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

TURKOVAC, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalıkların önlenmesine yönelik olarak SARS-CoV-2 virüsüne karşı aktif bağışıklama ve rapel dozu için endikedir (bkz. bölüm 4.2).TURKOVAC, 18 yaş üzerindeki kişilerden itibaren uygulanabilir (bkz. bölüm 5.1).

TURKOVAC resmi tavsiyelere göre uygulanmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

18 yaş üzerindeki kişiler


TURKOVAC, 18 yaş üzerindeki kişilere, primer bağışıklamada dört hafta arayla birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanır.

Herhangi bir şekilde, ikinci doz TURKOVAC dört haftadan daha erken uygulandıysa erken uygulanan doz geçerli doz olarak sayılmamalıdır ve erken uygulanan dozdan dört hafta sonra doztekrarı önerilir.

Rapel dozu tek doz olarak uygulanır.

18 yaş ve altındaki kişiler


18 yaş ve altındaki kişilerde TURKOVAC kullanımına ilişkin etkinlik ve güvenlilik verileri bulunmamaktadır.

TURKOVAC' ın mevcut bilgiler ışığında aktif COVID-19 hastalarına, 180 gün içerisinde COVID-19 hastalığını geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) ve aşının uygulanmasından önceki 10gün içerisinde doğrulanmış bir COVID-19 vakasıyla temas etmiş kişilere uygulanması önerilmez.

Uygulama şekli:

Aşı intramusküler (IM) yolla enjekte edilmelidir. Tercih edilen enjeksiyon bölgesi deltoid bölgedir. Aşı kişiye oturur durumdayken uygulanmalıdır.

Damar İçine Enjekte Edilmez.

Aşı subkutan (SC) veya intradermal (ID) yolla uygulanmamalıdır.

Tıbbi ürünün kullanımından veya uygulanmasından önce alınması gereken önlemler ve tıbbi ürünün uygulanmadan önce hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bölüm 4.4 ve 6.6' ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

TURKOVAC' ın böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilgili çalışma mevcut değildir. Doz ayarlaması gerektirmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

TURKOVAC' ın 18 yaş ve altındaki kişilerde güvenlilik ve etkinliği belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

TURKOVAC' ın 65 yaş ve üzerindeki kişilerde güvenlilik ve etkinliği belirlenmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı hayatı tehdit eden alerji/anafilaksi öyküsü varlığında ve aşının ilk dozu sonrasında anafilaksi öyküsü varlığında ikinci doz uygulanmaz.Aşının ateş, akut hastalık ve kronik hastalıkların akut dönemlerinde uygulanması tercih edilmez.Aşının Ertelenmesi Gereken Durumlar (Geçici Kontrendikasyon):

• 38°C ve üzerinde ateşi olan kişiler,

• Henüz kesin tanı konulamamış akut hastalıklar,

• Kronik hastalıkların akut atakları sırasında ertelenmelidir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İğne ile enjeksiyona karşı bir psikojenik yanıt olarak aşılamanın ardından, hatta aşılama öncesinde senkop (bayılma) görülebilir. Buna geçici görme bozukluğu, parestezi ve iyileşme sırasında tonik-klonik hareketler gibi birçok nörolojik belirti eşlik edebilir. Bayılma sebebi ile oluşabilecekyaralanmaları önlemek için gerekli prosedürlerin hazır olması önemlidir.

Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra nadir anafilaktik reaksiyonların görülme ihtimaline karşı uygun tıbbi tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır.

Alerji öyküsü olan kişiler anafilaksi veya anafilaktoid reaksiyonlar için potansiyel olarak daha yüksek risk altında olabilirler. Aşılamadan sonra bu tip reaksiyonların erken belirtileri yönündenyakından takip önerilir.

Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ya da aşının ilk dozunu takiben anafilaksi dışı akut alerjik reaksiyon öyküsü varlığında; aşının bir sonraki dozu uygulanmadan önce biralerji/immünoloji uzmanına danışılmalıdır.

Aşı uygulamasından sonra olası alerjik reaksiyonlar açısından kişi bilgilendirilmeli ve kişi 15 dakika süresince sağlık tesisinden ayrılmamalıdır. Alerji hikayesi olan kişiler 30 dakika süresincesağlık tesisinden ayrılmamalıdır. Daha sonraki dönemde de herhangi bir yan etki gelişiminde enyakın sağlık kuruluşuna başvurması söylenmelidir.

Trombositopeni ya da kanama bozukluğu olan kişilerde intramüsküler uygulamanın ardından kanama görülebileceğinden bu kişilere dikkatle uygulanmalıdır.

Kontrolsüz epilepsi ve Guillain-Barre Sendromu, transvers myelit gibi enfeksiyonla ve aşıyla alevlenebilen nörolojik hastalık tanısı bulunanlara takip eden klinisyen tarafından yapılacakdeğerlendirmeye bağlı olarak aşılama kararı verilir.

Primer immün yetersizlik tanısı bulunan hastaları takip eden klinisyen tarafından yapılacak değerlendirmeye istinaden aşılama kararı verilir.

Diğer


İmmün suprese kişilere aşı yanıtının en iyi olabileceği zaman aralığını saptayabilmek için takip eden klinisyenin değerlendirmesine bağlı olarak aşı uygulanmalıdır. Dört hafta ara ile birer dozolmak üzere toplam iki doz olarak uygulanmalıdır. Gerektiğinde klinisyen kararı ile ilave dozuygulanabilir.

Diğer aşılarda olduğu gibi, TURKOVAC ile aşılanan kişilerin hepsinde tam koruma sağlanmayabilir.

Laboratuvar testleriyle etkileşim için: bkz. bölüm 4.5.

Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin daha iyi takip edilebilmesi için uygulanan ürünün marka adı ve seri numarası açık olarak hasta dosyasına kayıt edilmelidir (veya belirtilmelidir).

TURKOVAC 0,5 mL'lik tek dozda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; yani sodyum içeriği göz ardı edilebilir.

TURKOVAC 0,5 mL'lik tek dozda 1mmol (39 mg)'dan daha az potasyum içerir; yani potasyum içeriği göz ardı edilebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriImmünsüpresif tedavi ile kullanım

Bağışıklık inhibitörü monoklonal antikorlar, kemoterapi ilaçları, kortikosteroidler vb. vücudun bu aşıya karşı bağışıklık yanıtını etkileyebilir.

İmmünglobulin tedavi ile kullanım

TURKOVAC inaktif aşı olmakla birlikte eş zamanlı olarak immünglobulin (İG) verilmesi tercih edilmez. Zorunluluk halinde eş zamanlı verilmesi gerektiğinde aşı cevabının etkilenmesibeklenmez.

Diğer aşılarla kullanım

Diğer aşıların eşzamanlı (öncesinde, sonrasında veya aynı anda) uygulanması ile ilgili yeterli klinik çalışma verisi bulunmamaktadır.

Ancak diğer inaktif SARS-CoV-2 aşılarının formülasyonu ile benzer güvenlilik ve immünojenite profiline sahip olduğu gösterildiğinden, bu aşılarla elde edilen deneyim dikkate alınabilir. Bunagöre;

• TURKOVAC ve inaktif mevsimsel influenza aşıları eş zamanlı olarak uygulanabilir. Buaşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklı ekstremitelerden uygulanmalıdır.

• TURKOVAC ile pnömokok, meningokok ve diğer inaktif rutin aşılar eş zamanlıuygulanabilir. Bu aşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklı ekstremitelerdenuygulanmalıdır.

• TURKOVAC ile canlı aşılar eş zamanlı olarak uygulanabilir. Aşılar arasında (öncesindeve sonrasında) zaman bırakılması gerekmez. Ancak olanak var ise dört hafta bırakılmasıtercih edilir.

• Kuduz ve tetanos aşısı gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığıbırakılmaksızın uygulanabilir. Bu aşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklıekstremitelerden uygulanmalıdır.

Primer serinin diğer COVID-19 aşıları ile tamamlanabilirliği


COVID-19 aşılamasında diğer COVID-19 aşıları ile TURKOVAC' ın uygulanarak primer serinin tamamlanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

TURKOVAC'ın laboratuvar testleri ile etkileşimi beklenmez.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin çalışma yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel Tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Klinik çalışmalarda gebelik dönemindeki kadınlar çalışma kapsamı dışında tutulduğundan TURKOVAC uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

Gebelikte TURKOVAC uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik SARS-CoV-2 aşılarının COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riskiyüksek olan gebelere, kendi istekleri halinde uygulanabileceği önerilmektedir.

Laktasyon dönemi

Klinik çalışmalarda emzirme dönemindeki kadınlar çalışma kapsamı dışında tutulduğundan TURKOVAC uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

Laktasyon döneminde TURKOVAC uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik SARS-CoV-2 aşılarının COVID-19 hastalığının ağırgeçirilme riski yüksek olan emzirenlere, kendi istekleri halinde uygulanabileceği önerilmektedir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

TURKOVAC' a ilişkin fertilite verisi bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TURKOVAC' ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. TURKOVAC' ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisiolmaması veya ihmal edilebilir bir etkiye yol açması beklenir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik Profilinin Özeti


Sağlıklı GönüUülerde İki Doz İnaktif COVID-19 Aşısına (TURKOVAC) Karşı İki Doz CoronaVac (Sinovac) Aşısının Etkililiğinin, İmmünojenisitesinin ve GüvenliliğininDeğerlendirildiği, Randomize, Gözlemci Kör Faz III Klinik Çalışma

Çalışmaya 1290 gönüllü dahil edilmiş, 2508 doz aşı yapılmıştır.

Çalışma aşıları yapılan gönüllülerde, ilk 24 saat içinde şiddetli alerjik reaksiyon gözlemlenmemiştir.

Aşıların güvenlilik analizleri 1290 gönüllüye ait verileri kapsamaktadır. Bu verilere göre 710 gönüllüde toplam 2399 advers olay gözlenmiştir. İlk doz uygulama sonrası en sık görülen vebildirilen sistemik advers etkilerin yorgunluk (168 olay) ve baş ağrısı (163 olay) olduğubelirlenmiştir. İkinci doz sonrasında ise en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin başağrısı (130 olay), boğaz ağrısı (107 olay) olduğu belirlenmiştir. CoronaVac kolunda en sık görülenve bildirilen sistemik advers etkilerin baş ağrısı (151 olay) ve yorgunluk (133 olay) olduğubelirlenmiştir. TURKOVAC kolunda en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin başağrısı (142 olay) ve yorgunluk (140 olay) olduğu belirlenmiştir.

Görülen advers olayların tamamı Evre 1 (hafif) (%89,49), Evre 2 (orta derece) (%10,47) ve Evre 3 (şiddetli) (%0,04) olarak gözlemlenmiştir. En sık görülen ve bildirilen sistemik advers olaylarınsıklığı sırasıyla baş ağrısı %12,2 yorgunluk %11,4, boğaz ağrısı %8,1'dir.

Bildirilen sistemik advers olayların 683'ü (%28,5) “aşı ile ilişkili değil” (ilgisiz), 249'u (%10,4) “aşı ile muhtemel ilişkili değil” (uyumlu değil), 900'ü (%37,5) ise “aşı ile ilişkili” (zayıfolası/olası) bulunmuştur. En sık görülen ve bildirilen sistemik advers olaylardan sırasıyla başağrısı %7,3, yorgunluk %7,3, boğaz ağrısı %3,2 oranında aşı ile ilişkili görülmüştür.

SARS-CoV-2'ye Rapel Aşılamanın (TURKOVAC) Etkililiğini, Güvenliliğini ve İmmünojenitesini Belirlemek için İki Kollu, Açık Etiketli, Çok Merkezli, Faz Ilb KlinikÇalışma

Bu çalışmada Comirnaty (Kod adı: BNT162b2) aşısının 2. dozu uygulandıktan sonra en az 90 gün ve en fazla 240 gün geçirmiş gönüllülere uygulanan TURKOVAC aşısı sonrası istenmeyenetkiler değerlendirilmiştir. Analizler 19 Ağustos 2022 tarihli veriye göre yapılmıştır, bu tarihinekadar çalışmaya 65 gönüllü dahil edilmiştir.

Çalışma aşısı uygulanan gönüllülerde, ilk 24 saat içinde şiddetli alerjik reaksiyon gözlenmemiştir. 17 gönüllüde toplam 36 advers olay gözlenmiştir.

Çalışma aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı kolunda ağrı (3 olay) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin boğaz ağrısı (5 olay) ve başağrısı (4 olay) olduğu gözlenmiştir.

17 gönüllüde toplam 36 advers olay gözlenmiştir.

Çalışma aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı kolunda ağrı (3 olay) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin boğaz ağrısı (5 olay) ve başağrısı (4 olay) olduğu gözlenmiştir.

SARS-CoV-2'ye Karşı Rapel Aşılamanın Etkililiğini, Güvenliliğini ve İmmünojenitesini Belirlemek için Açık Etiketli, Çok Merkezli, Faz III Klinik Çalışma

Aşağıda Faz III aşı çalışmasında CoronaVac aşısının 2. dozundan sonra en az 90 gün ve en fazla 270 gün geçmiş olanlara verilen inaktive edilmiş COVID-19 aşıların rapel dozları sonrasıistenmeyen etki bilgileri sunulmuştur. Analizler 22 Ağustos 2022 tarihli veriye göre yapılmıştırİnaktif Rapel Faz III çalışmasına aşı kolu CoronaVac olan 488, TURKOVAC olan 3.852 olmaküzere toplam 4.340 gönüllü dahil edilmiştir.

Uygulanan aşının güvenlilik analizleri çalışmaya dahil edilmiş olan 4.340 gönüllüyü kapsamaktadır. 1.689 gönüllüde toplam 4.035 advers olay gözlenmiştir.

CoronaVac aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı bölgesinde ağrı (47 olay, 46 gönüllü, %9,4) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin başağrısı (47 olay, 39 gönüllü, %8,0) ve yorgunluk (41 olay, 30 gönüllü, %6,1) olduğu gözlenmiştir.TURKOVAC aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşıbölgesinde ağrı (846 olay, 827 gönüllü, %21,5) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemikadvers etkinin baş ağrısı (326 olay, 292 gönüllü, %7,6) ve yorgunluk (320 olay, 270 gönüllü,%7,0) olduğu gözlenmiştir.

Advers reaksiyonlar MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sıklık gruplandırması içinde advers olaylar azalan ciddiyetlerine göre derecelendirilir. Sıklıklar şuşekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila < 1/100); seyrek(> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, koku kaybı

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Göz ağrısı, bulanık görme

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı Yaygın olmayan: Göğüs ağrısı, hapşırık, boğazda kaşıntı

Kardiyovasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Hipotansiyon, taşikardi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: İshal

Yaygın olmayan: Kusma, mide bulantısı, kabızlık, karın ağrısı, yutma zorluğu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Vücutta kaşıntı

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas ağrısı

Yaygın olmayan: Bel ağrısı, eklem ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde sertlik veya şişme, yorgunluk

Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesindeki kol ağrısı, enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, ateş, üşüme, terleme

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr:[email protected]:4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda normal dozun 50 katına kadar uygulamalarda herhangi bir histopatolojik bulgu saptanmamıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Veriler sağlandığındagüncellenecektir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Viral aşılar, Covid-19 aşıları ATC kodu: J07BN03

Faz I ve Faz II çalışma verileri ile Klinik Etkinlik Değerlendirmeleri; “Sağlıklı Gönüllülerde İki Doz İnaktif COVID-19 Aşısına (TURKOVAC) Karşı İki Doz CoronaVac (Sinovac) AşısınınEtkililiğinin, İmmünojenisitesinin ve Güvenliliğinin Değerlendirildiği, Randomize, GözlemciKör Faz III Klinik Çalışma” başlıklı çalışma kapsamında toplam

1.251*1.0412.292

doz uygulanmıştır. 0. gün ve28. günlerde olmak üzere 2 doz uygulama yapılmıştır.

Ayrıca, İnaktif Rapel Faz III çalışmasına aşı kolu CoronaVac olan 258, TURKOVAC olan 2617 olmak üzere toplam 2875 gönüllü ile değerlendirilmiştir.

İmmünojenite ve Klinik Etkililik Değerlendirmesi


Faz I: TURKOVAC aşısının, yan etki takibi yaparak araştırma ürününü güvenliliğini araştırmak amacı ile, çalışmaya toplam 44 gönüllü alınmış ve 31 gönüllü sonucu değerlendirilmiştir. 13gönüllü çeşitli nedenlerle (çalışma ürününden bağımsız) çalışmadan erken ayrılmıştır. ToplamÇalışmanın ilk 43 gününde toplam 25 yan etki görülmüştür. Bunların 10 tanesi aşı yerinde ağrı vehassasiyet, 6 tanesi ise baş ağrısı olmuştur. Görülen diğer yan etkiler birer tane olmak üzere aşıgruplarında görülürken plasebo alan hiçbir gönüllüde yan etki görülmemiştir. Çalışma boyuncakontrol edilen hayati bulgular (nabız, tansiyon ve ateş) ve laboratuvar kan sonuçları ile çalışmabaşında ve sonunda çekilen EKG'ler arasında herhangi bir fark tanımlanmamıştır. Genel olarakaşı dozları arasında güvenlilik açısından bir fark görülmemiştir. Çalışmanın 43. gününde her ikidoz ERUCOV-VAC Aşısı uygulanan tüm gönüllülerde (%100) IgG antikor oluşumunugözlenmiştir. Sayısal olarak IgG oranları arasında her iki aşı arasında anlamlı bir farkgörülmemiştir. Plasebo alan gönüllülerde IgG antikor oluşumu gözlenmemiştir. Aşı uygulanangönüllülerden sadece 5 tanesinde ve plasebo uygulanan hiçbir gönüllüde nötralizan antikorölçülememiştir. Aşı uygulanan toplam 32 gönüllünün 27'sinde, 1. dozdan 35 gün sonra 2'denyüksek titre ölçülmüştür. Bu sonuçlar, aşı dozları arasında istatistik olarak anlamlı bir farkolmadığını göstermiştir. Çalışmanın asıl amacı olan güvenlilik bu çalışma ile gösterilmiştir.

Faz II: Yeni geliştirilen inaktif COVID-19 aşısının etkililik ve immunojenisitesini göstermek için, Çalışmaya 250 gönüllü dahil edilmiş olup bunlardan 100 tanesine düşük doz aşı, 100 tanesineyüksek doz aşı ve karşılaştırma amacıyla 50 tanesine plasebo 2 doz şeklinde uygulanmıştır.Gönüllüler belli zaman aralıklarında merkeze çağrılmış ve toplamda 12 ay boyunca izlenmişlerdir.Sonradan çalışmaya yapılan bir ek ile, düşük doz aşı uygulanan gönüllülerden kabul edenlere aynıdoz ile, çalışmanın 4. ayında 3. aşı uygulanmıştır. Çalışmanın 43. gününde her iki doz ERUCOV-VAC Aşısı uygulanan tüm gönüllülerde (%100) IgG antikor oluşumunu gözlenmiştir. Sayısalolarak IgG oranları arasında her iki aşı arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Plasebo alangönüllülerde IgG antikor oluşumu gözlenmemiştir.

Aşı uygulanan gönüllülerden sadece 6 tanesinde ve plasebo uygulanan hiçbir gönüllüde nötralizan antikor ölçülememiştir. 2 aşı uygulanan toplam 188 gönüllünün 182'sinde, 1. dozdan 43 gün sonra8'den yüksek titre ölçülmüştür. Bu sonuçlar, aşı dozları arasında istatistik olarak anlamlı bir farkolmadığını ancak plaseboya göre anlamlı bir şekilde antikor üretimine neden olduğunugöstermiştir.

4. ayda, kabul eden gönüllülere uygulanan 3. 3gg/0,5 mL aşısından sonra, kontrol grubuna göre aşı uygulanan grupta hem IgG hem de nötralizan antikorda, istatistiksel açıdan anlamlı artışlargözlenmiştir. Çalışmanın sonraki aşamalarında özellikle sadece 2 doz alan gönüllülerde antikororanları hem IgG hem de nötralizan antikorlar için hızlı bir şekilde düşüş göstermiştir.

1. ve 2. aşılamadan 14 gün sonrasına kadar 244 yan etki görülmüştür. Bu yan etkilerden 84 tanesi hafif şiddetli (derece 1) olarak, 159 tanesi orta şiddetli (derece 2) ve 1 tanesi şiddetli (derece 3)olarak değerlendirilmiştir. Buna ek olarak 43. güne kadar 32 yan etki daha görülmüştür. 9 tanesihafif şiddetli ve 23 tanesi orta şiddetli olarak değerlendirilmiştir.

Çalışmanın 43. gününe kadar 3 ciddi yan etki gözlemlenmiştir. Bunlar, kayak yaparken düşme, ilk araştırma aşısı uygulandıktan 20 gün sonra kalp krizi sonucunda ölüm ve COVID-19 hastalığınedeniyle hastaneye yatış olmuştur. Çalışmanın 43. gününden sonra 2 tane daha ciddi advers olay(böbrek taşı ve yüksekten düşme nedeniyle ayak bileğinin kırılması) görülmüştür. Bu yanetiklerde birincil neden olarak aşılardan şüphelenilmemiştir.

1. ve 2. aşılamanın sonrasında görülen en önemli yan etki aşıların uygulama bölgesinde ağrı olmuştur. Çalışma boyunca kontrol edilen hayati bulgular (nabız, tansiyon ve ateş) ve laboratuvarkan sonuçlarında herhangi bir problem görülmemiştir. Genel olarak aşı dozları arasında güvenlilikaçısından bir fark görülmemiştir.

3. doz aşıdan 2 ay sonrasına kadar, booster aşıyı alan gönüllülerde toplam 16 yan etki görülmüştür. Çalışma sonuna kadar toplam 250 gönüllüden 149'unda 425 advers olay kaydedilmiştir.

2 ciddi advers olay (kayak sırasında düşme, kalp krizi) dışında tüm advers olaylar sekel bırakmaksızın iyileşmiştir. Bunlara ek olarak 2 gönüllü COVID-19 enfeksiyonu sonrasında PCRtestlerinin tekrarlanması için kliniğe geri dönmemiştir. O nedenle PCR testlerinin negatife dönüpdönmediği bilinmemektedir.

TURKOVAC aşısının her iki dozu da sağlıklı gönüllülerde iyi tolere edilmiş olup 18 - 62 yaş aralığında yeteri kadar immunojenisite oluşturduğu gözlemlenmiştir. Her iki doz ile birliktegörülen advers olayların oranı benzer bulunmuştur.

Aşının her iki dozu sonrasında oluşan hümoral immün cevaplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Faz III: İki dozun etkinlik, immünojenisite ve güvenliğine ilişkin ilk elde edilen ara sonuçlara göre TURKOVAC ve CoronaVac aşıları, randomize, gözlemci-kör, non-inferierite çalışmasında;Gönüllüler 18-55 yaş arasında ve 1:1 oranında randomize edildi. 0. günde ve 28. günde yaTURKOVAC ya da CoronaVac her ikisi de 3 g/0,5 mL alüminyuma adsorbe edilmiş inaktif aşısıuygulandı Birincil etkinlik sonucu, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) pozitifliği olan vakalarınönlenmesiydi. İkinci dozdan en az 14 gün sonra doğrulanmış semptomatik koronavirüs hastalığı2019 (COVID-19) vakaları protokol başına (mPP) her iki aşı grubunda değerlendirildi. Çalışmaya22 Haziran 2021 ile 7 Ocak 2022 arasında 1290 katılımcı randomize edildi. Ortalama 90 (IQR86-90) günlük takip sırasında, TURKOVAC ile göreceli risk azalması CoronaVac ilekarşılaştırıldığında PCR ile doğrulanmış semptomatik vakaları önlemek için %41,03 (%95 GA12,95-60,06) idi. Genel olarak advers olay (AE) insidansları TURKOVAC'ta %58,8 veCoronaVac %49,7 idi. Çalışmada ölüm veya ciddi dördüncü derece advers olay tespit edilmedi.Etkinlik açısından TURKOVAC, CoronaVac tan daha aşağı değildi ve iyi bir güvenlik ve tolereedilebilirlik profili gösterdi.

Sağlıklı Yetişkinlerde SARS-CoV-2 Aşısının Klinik Çalışmaları:

Tablo 1: Faz I Sonuçları


Faz
Faz I
Farklı
Antikor
Yanıtları
Zaman

Grup 3 mcg

Grup 6 mcg

Plasebo

P1 değeri

P2 değeri

0.gün (Referans). Aşılamadan sonra 14. ve 28. gün.
Nötralizan
antikor
(MN)
Referans
GM
(%95
GA)

2.0

(2.4-1.5)

1.8

(2.0-1.6)

1.6

(2.0-1.3)

0.4410

0.3988

14.gün
GM
(%95
GA)

9.3

(11.2-7.5)

9.1

(11.0-7.9)

1.8

(2.0-1.5)

0.9999

0.0001

28.gün
GM
(%95
GA)

10.4

(14.2-6.6)

10.8

(13.5-9.5)

1.8

(2.0-1.6)

0.7021

0.0001

Nötralizan
antikor
(FRNT)
Referans
GM
(%95
GA)

1.8

(1.8-1.6)

1.7

(1.7-1.4)

1.4

(1.4-1.1)

0.5560

0.1688

14.gün
GM
(%95
GA)

9.3

(11.-7.4)

9.2

(11.0-7.5)

1.8

(2.0-1.5)

0.7322

0.0001

28.gün
GM
(%95
GA)

11.6

(15.4-7.8)

11.8

(13.8-9.9)

2.0

(2.4-1.5)

0.3986

0.0001

S1-

RBD'ye

Referans

47.2

(49.8-43.6)

46.4

(49.2-43.6)

45.4

0.6701

0.4533

antikor

cevabı

GM
(%95
GA)



(48.4

42.6)



14.gün
GM
(%95
GA)

437.2

(568.9

305.4)

461.5

(501.8

421.1)

48.0

(50.4

45.6)

0.5840

0.0001

28.gün
GM
(%95
GA)

488.8

(630.2

347.3)

504.2

(539.7

468.6)

47.0

(49.8

44.2)

0.5404

0.0001

Tam
antijene
antikor
cevabı
Referans
GM
(%95
GA)

47.2

(49.8-44.7)

46.4

(49.2-43.6)

44.7
(47.6
41.7)

0.6254

0.7065

14.gün
GM
(%95
GA)

375.9

(428.8

208.4)

395.6

(471.7

319.4)

48.9
(50.7
47.2)

0.5206

0.0001

28.gün
GM
(%95
GA)

414.5

(525.3

303.2)

442.0

(522.1

361.8)

47.0
(49.8
44.2)

0.6860

0.0001

Tablo2:İkinci aşılamadan sonra 14.gün, 28.gün ve 3. ayda antikor yanıtları



"az II Klini
c çalışma

Faz II Klinik çalışma


Grup

3mcg

Grup

6mcg

Plasebo

P

değeri*

Grup

3mcg

Grup

6mcg

Plasebo
P değeri*

Canlı SARS-CoV-2 virusuna karşı Nötralizan antikorlar (MN assay)

Canlı SARS-CoV-2 Nötralizan antikorlar

(


virusuna karşı "RNT assay)

14.gün Geometrikortalamatitre, %95GA

30.0

(37.9

22.0)

34.9

(47.6

22.1)

1.96

(2.11

1.88)

0.0666

28.9

(37.7

20.0)

30.1

(41.6

18.5)

2

(2.19

2.1.90)

0.3366

28.gün, Geometrikortalamatitre, %95GA

36.5

(49.9

23.0)

43.5

(60.3

26.6)

2

(2.12

1.92)

0.2149

34.2

(44.5

23.8)

40.4

(58.0

20.7)

1.96

(2.23

1.86)

0.0854

3. ay
Geometrik ortalamatitre, %95GA

14.7

(18.5

10.88)

14.8

(17.3

12.2)

1.93

(2.09

1.85)

0.8303

11.8

(14.4

9.1)

11.4

(12.9

9.8)

1.90

(2.19

1.80)

0.8853

SI-RBD'ye karşı IgG cevabı sonlanım noktası

Tam SARS-CoV-2 antijenine karşı IgG cevabı sonlanım noktası

14.gün
Geometrik
ortalama

2561.5
(2969.8
2153.1)

2549.6

(3349.4

1749.7)

49.2
(50.07

48.53)

0.2301

1586.3

(1773.73)

1964.2

(2139.6

1788.7)

48.4

(49.6

47.5)

0.0226

titre, %95 GA









28.gün Geometrikortalamatitre, %95GA

2710.7

(3143.5

2277.8)

2688.0

(3531.4

1844.5)

49.4

(50.17

48.89)

0.3181

1738.7

(1954.3

1538.6)

2056.5

(2264.1

1848.8)

48.2

(49.4

47.2)

0.0233

3. ay
Geometrik ortalamatitre, %95GA

865.0

(1065.5

664.4)

770

(897.3

642.6)

49.7

(50.22

49.31)

0.1154

493.8

(604.5

383.0)

565.4

(627.8

502.9)

48.8

(50.3

47.7)

0.1319

Kısaltmalar: GA- Güven Aralığı, MN- Microneutralizasyon, FRNT- Focus Reduction Neutralization Tiler (Odak Azaltma Nötralizasyon Titresi), S1-RBD- Spike S1 Receptor Binding Domain (Spike SI Reseptör Bağlama Alanı). Faz II'deki tümkatılımcılar aşılama için rastgele seçildi ve antikor yanıtları için örnekler toplandı. Antikor yanıtlarının geometrik ortalama titresi,2. aşılamadan 14, 28 ve 3 ay sonra hesaplandı. Gruplar arasında karşılaştırma yapmak için eşleştirilmemiş t testi kullanılır. *pdeğeri, 3 ^g ve 6 ^g grupları arasındaki karşılaştırmayı göstermektedir. Geometrik ortalama titre, %95 güven aralığının üst ve altsınırıyla gösterilmiştir.

Tablo 3 İkinci aşılamadan sonra 14. gün, 28. gün ve 3. ayda serokonversiyon hızları (%)


Faz I

Klinik çalışma

Faz II Klinik çalışma

Grup

3mcg

Grup

6mcg

Plasebo

Grup 3mcg

Grup 6mcg

Plasebo

Canlı SARS-CoV-2 virusuna karşı N antikorlar (MN assay)

ötralizan

Canlı SARS-CoV antikorlar (FRN^

V-2 virusuna karşı Nötralizan ' assay)

14. gün

Serokonversiyon hızı %

%95.6

(92

kişinin

88'i)

%98.9

(96

kişinin

95'i)

%0.0

%95.6 (92 kişinin88'i)

%98.9 (96 kişinin95'i)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.000965

0.000338


0.002994

0.001649


Day 28,

Serokonversiyon hızı %

%96.6

(88

kişinin

85'i)

%98.9

(90

kişinin

89'u)

%0.0

%96.6 (88 kişinin85'i)

%98.9 (90 kişinin89'u)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.000316

0.000204


0.002238

0.000759


3. ay,

Serokonversiyon hızı %

%79.6

(88

kişinin

70'i)

%81.1

(90

kişinin

73'ü)

%0.0

%79.6 (88 kişinin70'i)

%84.4 (90 kişinin76'sı)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.003757

0.009739


0.042399

0.007436


SI-RBD'ye karşı IgG cevabı sonlanım noktası

Tam SARS-CoV-2 antijenine karşı IgG cevabı sonlanım noktası

14. gün

Serokonversiyon hızı %

%100

(92

kişinin

92'si)

%100

(96

kişinin

96'sı)

%0.0

%100 (92 kişinin92'si)

%100 (96 kişinin96'sı)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.000217

0.007179


0.001036

0.001188


Day 28,

Serokonversiyon hızı %

%100

(88

kişinin

88'i)

%100

(90

kişinin

90'ı)

%0.0

%100 (88 kişinin88'i)

%100 (90 kişinin90'ı)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.000211

0.006991


0.001118

0.001252


3. ay,

Serokonversiyon hızı %

%100

(88

kişinin

88'i)

%100

(90

kişinin

90'ı)

%0.0

%96.5 (88 kişinin85'i)

%100 (90 kişinin90'ı)

%0.0

p değeri (Fisher' in kesin testi)

0.000927

0.049847


0.012157

0.006082


Serokonversiyon hızı (%), her gönüllünün başlangıç değerine göre nötralizan antikor ya da ELISA litresindeki dört katlık bir artışla belirlenir. Bu durumda, serokonversiyon yüzdesi hesaplanır. Parantez '()', her gruptaki toplam gönüllü sayısındanserokonversiyon sayısını gösterir. Fisher'in kesin testi p değeri Serokonversiyonlu ve serokonversiyonsuz gönüllüler arasındakiönemli farklılıkları gösterir.

Sağlıklı GönüUülerde İki Doz İnaktif COVID-19 Aşısına (TURKOVAC) Karşı İki Doz CoronaVac (Sinovac) Aşısının Etkililiğinin, İmmünojenisitesinin ve GüvenliliğininDeğerlendirildiği, Randomize, Gözlemci Kör Faz III Klinik Çalışma

Tablo 4 Semptomatik Hastalığı Engelleme

Tedavi Kolu

COVID-19 Vaka Sayısı*

Toplam

Gönüllü

Sayısı**

%

Kişi-Gün

Maruziyet***

İnsidans Hızı (/1000kişi-yıl)

İnsidans Hızı (/100kişi-gün)

CoronaVac

40

519
7,71
30.030
486,51
0,133
TURKOVAC

20

527
3,80
30.993
235,70
0,065
Toplam

60

1046




* 2. doz sonrası 14. gün ve sonrası semptomatik ve PCR pozitif COVID-19 vakalarına göre ** 2. doz sonrası 14. gün ve sonrası gönüllü sayısı***09.12.2021 tarihi itibari ile

GA95

RRR

(Rölatif Riskteki Azalma)

%50,76
(16,94-70,81)

ARR

(Mutlak Riskteki Azalma)

%3,51
(1,09-6,85)
OR (Odds Ratio)
2,12
(1,22-3,67)
ilk Doz Aşı Sonrası Kümülatif Covıd-19 Vaka İnsidansı

İkinci Doz Aşıdan 14 Gün Ve Üzeri COVID-19 Vaka İnsidansı

*Semptomatik COVID-19 PCR pozitif vakalan üzerinden yapılmıştır.


5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekmemektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tek, tekrarlayan ve yüksek doz akut toksisite testlerinde fare ve ferretlerde toksik etki rapor edilmemiştir. Lokal tolerans çalışmalarında irritasyon gözlenmemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Alüminyum hidroksit,

Sodyum klorür,

Potasyum klorür,

Potasyum dihidrojen fosfat,

Disodyum hidrojen fosfat heptahidrat,

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmalarının bulunmamasından dolayı bu aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

15 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

2 - 8 °C arasında buzdolabında saklanmalıdır.

Donmaya ve gün ışığına karşı duyarlıdır; aşının donmamasına dikkat edilmelidir. Donmuş ürünler çözülüp uygulanmamalıdır.

Aşı dolabının herhangi bir rafında muhafaza edilebilir.

Aşı dolabı özelliği bulunmayan no-frost buzdolaplarında (aşı dolabı yok ise sadece no-frost buzdolapları kullanılmalıdır) ise dolap iç cidarına temas etmeyecek ve üfleme kanallarının önündeolmayacak şekilde tercihen üstten ikinci rafta ve rafın kapağa yakın tarafında saklanmasıgereklidir.

Dolap içerisinde tercihen donma göstergesi bulunmalıdır.

Kullanım stabilite çalışması ile 5 doz olarak kullanıma sunulan TURKOVAC açıldıktan sonra saklama koşullarında saklaması şartıyla 8 saat içerisinde kullanılabileceği gösterilmiştir.Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesine uygun soğuk zincir sağlanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Geçme kapaklı, bromobutil tıpalı, 1 adet flakon (tip I şeffaf) içerisinde 5 doz olacak şekilde piyasaya sunulmaktadır.

Ambalaj büyüklüğü: 10 adet flakon

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Enjeksiyon güvenliğinin sağlanması için, her hastada ayrı bir steril enjektör ve iğne kullanılması önemlidir.

Aşıyı Hazırlama Talimatları

:

TURKOVAC 5 dozluk kullanıma hazır flakonda enjektörsüz olarak sunulmaktadır. Uygulama standart aşı enjektörü ile yapılmalıdır.

1 doz 0,5 mL'dir.
18 yaş üzerindeki kişilere 0,5 mL olarak 90° açı ile kas içine (intramusküler) olarak uygulanır. Kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

TURKOVAC opelesan süspansiyon şeklindedir. Tabaka halinde çökeltiler çalkalama ile giderilebilir, çalkalamadan sonra tortu ya da kümeleşme kalmamalıdır.

Flakon içerisinde yabancı partikül fark edildiğinde, aşı ambalajında çatlama veya bozukluk varsa uygulanmaz.

Aşı flakonunda partiküllü madde gözlenirse veya görünümü yukarıda tarif edilenden farklıysa aşı kullanılmamalıdır.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra TURKOVAC uygulanmamalıdır.

TURKOVAC 3mcg/0,5mL İntramüsküler (IM) Enjeksiyonluk Süspansiyon İçeren Flakon ilk açılmasından sonra +2 ila +8 °C arasındaki saklama sıcaklığında en fazla 8 saat bekletilebilir.Flakon en geç 8 saat içerisinde kullanılacak şekilde planlama yapılmalıdır. Açılma saati flakonunüzerine kaydedilmelidir. 8 saatin sonunda flakonda aşı kaldıysa kullanılmamalı ve kalan aşı uygunşekilde imha edilmelidir.

Asepsi kurallarına uygun olarak

flakonun tıpası antiseptikle silinmeli

ve Sağlık Bakanlığı tarafından bu aşıya uygun olarak dağıtılan aşı enjektörüne 0,5 mL çekilerek bekletmedenuygulanmalıdır. Başka bir enjektör kullanılmamalıdır.

5 doz aşı çekilmesi sonrasında flakonda aşı kalması durumunda flakonda kalan miktar yeni bir aşı dozu olarak kullanılmamalı ve uygun şekilde imha edilmelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği' ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

SBT Sağlık Bilim Teknolojileri A.Ş.

Üniversiteler Mah. 1604 Cad. No:9/3 İç Kapı No:1 Ç ankaya/ANKARA

8. RUHSAT NUMARASI

2023/169

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 10.05.2023 Ruhsat Yenileme Tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Turkovac 3 Mcg/0,5 Ml Im Enjeksiyonluk Süspansiyon

Etken Maddesi: İnaktif Sars-cov-2 Virüs (hcov-19/turkey/eragem-001/2020 Suşu) Antijeni

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.