Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ekiperta 1 G Im/iv Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EKİPERTA® 1 g IM/IV enjeksiyon için liyofilize toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon 1 g ertapeneme eşdeğer 1,046 g ertapenem sodyum içerir.

Yardımcı madde(ler):

175 mg

k.m. (pH ayarı için)

Sodyum bikarbonat Sodyum hidroksit

3. FARMASOTIK FORM

Enjeksiyon için liyofilize toz

Enjeksiyon için steril, beyazdan açık sarıya liyofilize tozdur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Tedavi


EKİPERTA, ertapeneme duyarlı olduğu bilinen veya olma olasılığı yüksek olan bakterilerin neden olduğu ve parenteral tedavinin gerekli olduğu durumlarda, pediyatrik hastalarda (3 ay ila17 yaş arası) ve yetişkinlerde aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir (Bkz. Bölüm 4.4ve 5.1):

• İntra-abdominal enfeksiyonlar

• Toplumdan edinilen pnömoni

• Akut jinekolojik enfeksiyonlar

• Deri ve yumuşak dokunun diyabetik ayak enfeksiyonları (Bkz. Bölüm 4.4)

Profilaksi


EKİPERTA erişkinlerde elektif kolorektal cerrahiden sonra operasyon bölgesinde enfeksiyonun önlenmesi (profilaksi) için endikedir (Bkz. Bölüm 4.4).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji


Tedavi


Yetişkinler ve ergenlerde (13 ila 17 yaş):

EKİPERTA dozu intravenöz yolla günde bir kez 1 gramdır (g) (bkz. Bölüm 6.6).

Bebekler ve çocuklar (3 ay ila 12 yaş):

EKİPERTA dozu intravenöz yolla günde iki kez 15 mg/kg'dır (günde 1 g'ı geçmemelidir) (bkz. bölüm 6.6).

Rrofilaksi


Yetişkinler:

Elektif kolorektal cerrahi sonrası enfeksiyonu önlemek için operasyondan 1 saat önce intravenöz yolla 1 g (tek doz) ertapenem verilir.

Böbrek yetmezliği


EKİPERTA, hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliği olan yetişkin hastalardaki enfeksiyonların tedavisi için kullanılabilir. Kreatinin klerensi > 30 mL/dk/1,73 m2 olan hastalarda doz ayarlamasıgerekli değildir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda ertapenemin güvenliliği ve etkililiğiile ilgili bir doz önerisini destekleyecek yeterli veri yoktur. Bu nedenle ertapenem bu hastalardakullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 5.2). Böbrek yetmezliği olan çocuk ve ergenlere ilişkin veribulunmamaktadır.

Hemodiyaliz


Ertapenem'in hemodiyaliz hastalarındaki güvenliliği ve etkililiğine ilişkin bir doz önerisini desteklemek için yeterli veri yoktur. Bu nedenle bu hastalarda ertapenem kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği


Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon


EKİPERTA'nın 3 aylıktan küçük çocuklarda güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Veri yoktur.

Geriyatrik popülasyon


Şiddetli böbrek yetmezliği vakaları dışında önerilen EKİPERTA dozu uygulanmalıdır

(Böbrek yetmezliğineUygulama şekli:

İntravenöz uygulama:

EKİPERTA 30 dakika içinde infüze edilmelidir.

EKİPERTA ile olağan tedavi süresi 3 ila 14 gündür ancak enfeksiyonun tipine ve ciddiyetine ve neden olan patojen(ler)e bağlı olarak değişebilir. Klinik olarak endike olduğunda, klinik iyileşmegözlenirse uygun bir oral antibakteriyel ajana geçiş uygulanabilir.

Uygulamadan önce tıbbi ürünün hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bkz. Bölüm 6.6.

İntravenöz veya intramusküler yoldan uygulanır.

EKİPERTA, 14 güne kadar intravenöz infüzyon ya da 7 güne kadar intramusküler enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.

İntravenöz yoldan uygulanırken EKİPERTA 30 dakika içinde infüze edilmelidir.

EKİPERTA IM, intramusküler uygulamanın uygun olduğu enfeksiyonlarda, intravenöz uygulamaya alternatif olarak kullanılabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine aşırıduyarlılık

• Diğer karbapenem antibakteriyel ajanlardan herhangi birine aşırı duyarlılık

• Beta-laktam antibakteriyel ajanın (örn. penisilinler veya sefalosporinler) diğer herhangi birtürüne şiddetli aşırı duyarlılık (örn. anafilaktik reaksiyon, şiddetli deri reaksiyonu)

• Seyreltici olarak lidokain HCl'nin kullanımı nedeniyle, intramusküler yoldan uygulananEKİPERTA, amid türündeki lokal anestetiklere bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalardakontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hipersensitivite

Beta-laktamlar ile tedavi edilen hastalarda ciddi ve bazen ölümle sonuçlanan aşırı duyarlılık (anafilaksi) reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar çoklu alerjenlere karşı duyarlılık öyküsüolan kişilerde daha fazla ortaya çıkma eğilimi gösterir. Ertapenem ile tedaviye başlanmadan öncepenisilinler, sefalosporinler, diğer beta-laktamlar ve diğer alerjenlere karşı geçmişteki aşırıduyarlılık reaksiyonları dikkatle araştırılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Alerjik bir reaksiyongeliştiğinde ertapenem hemen kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Ciddi anaflaktik reaksiyonlaracil tedavi gerektirir.

Süper enfeksiyon

Ertapenemin uzun süre kullanımı duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesine yol açabilir. Hastanın durumunun izlenerek tekrar değerlendirilmesi gereklidir. Tedavi sırasındasüperenfeksiyon gelişirse uygun önlemler alınmalıdır.

İntramusküler uygulama

EKİPERTA'yı intramusküler olarak uygularken, yanlışlıkla damar içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır.

Lidokain HCl, EKİPERTA'nın intramusküler uygulamasında kullanılan çözücüdür. İlave önlemler için lidokain HCl'nin ürün bilgilerine bakınız.

Antibiyotikle ilişkili kolit

Ertapenem ile antibiyotikle ilişkili kolit ve psödomembranöz kolit rapor edilmiştir ve şiddeti hafif ila yaşamı tehdit edici arasında değişebilir. Bu nedenle, antibakteriyel ajanlarınuygulanmasından sonra ishal görülen tüm hastalarda bu tanının değerlendirilmesi önemlidir.EKİPERTA ile tedavinin kesilmesi ve

Clostridioides difficile

için belirli bir tedavininuygulanması düşünülmelidir. Peristaltizmi inhibe eden tıbbi ürünler verilmemelidir.

Nöbetler

Tedavi sırasında veya 14 günlük takip döneminde, ertapenem (günde bir kez 1 g) ile tedavi edilen yetişkin hastalara yönelik klinik inceleme sırasında nöbetler rapor edilmiştir. Nöbetler, enyaygın olarak yaşlı hastalarda ve önceden merkezi sinir sistemi (MSS) bozuklukları (örn. beyinlezyonları veya nöbet hikayesi) olan ve/veya böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda ortayaçıkmıştır. Pazarlama sonrası ortamda benzer bulgular görülmüştür.

Ensefalopati

Ertapenem kullanımı ile ensefalopati bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ertapenem kaynaklı ensefalopatiden şüpheleniliyorsa (örneğin; miyoklonus, nöbetler, mental durum değişikliği,bilinç düzeyinde azalma), ertapenem tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir. Böbrek yetmezliğiolan hastalarda ertapenem kaynaklı ensefalopati riski daha yüksektir ve rezolüsyon uzayabilir.

Valproik asit ile eşzamanlı kullanım

Ertapenem ve valproik asit/sodyum valproatın eşzamanlı kullanımı önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).

Optimum düzeyin altında maruziyet

Mevcut verilere dayanarak, 4 saati aşan cerrahi müdahalelere ilişkin birkaç vakada, hastaların optimum düzeyin altında ertapenem konsantrasyonlarına ve sonuç olarak da potansiyel tedavibaşarısızlığına ilişkin riske maruz kalma olasılığı göz ardı edilemez. Bu nedenle, bu türolağandışı vakalarda dikkatli olunmalıdır.

Özel popülasyonlarda kullanıma yönelik hususlar

Şiddetli enfeksiyonların tedavisinde ertapenem kullanımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Toplumdan edinilen pnömoninin tedavisine yönelik klinik çalışmalarda, ertapenem ile tedaviedilen, değerlendirilebilir hastaların %25'inde yetişkinlerde şiddetli hastalık görülmüştür(pnömoni şiddeti indeksi > III olarak tanımlanır). Akut jinekolojik enfeksiyonların tedavisineyönelik bir klinik çalışmada, ertapenem ile tedavi edilen, değerlendirilebilir hastaların%26'sında, yetişkinlerde şiddetli hastalık görülmüştür (>39°C vücut sıcaklığı ve/veyabakteriyemi); on hastada ise bakteriyemi görülmüştür. İntra-abdominal enfeksiyonlarıntedavisine yönelik bir klinik çalışmada ertapenem ile tedavi edilen değerlendirilebilir hastaların%30'unda, yetişkinlerde yaygın peritonit, %39'unda ise mide, duodenum, ince bağırsak, kolonve safra kesesi dahil apandis dışındaki bölgeleri içeren enfeksiyonlar görülmüştür. APACHE IIskorları >15 olan, çalışmaya kaydedilmiş, değerlendirilebilir nitelikte sınırlı sayıda hastamevcuttur ve bu hastalarda etkililik belirlenmemiştir.

Penisiline dirençli

Streptococcus pneumoniae'den

kaynaklanan, toplumdan edinilen pnömoninin tedavisinde ertapenemin etkililiği belirlenmemiştir.

Eşzamanlı osteomiyelit ile birlikte diyabetik ayak enfeksiyonlarında, ertapenemin etkililiği belirlenmemiştir.

2 yaşından küçük çocuklarda, ertapenem ile nispeten az sayıda deneyim mevcuttur. Bu yaş grubunda, enfekte eden organizma(lar)nın ertapeneme duyarlılığını belirlemek için özel dikkatgösterilmelidir. 3 aylıktan küçük çocuklara yönelik veri mevcut değildir.

Sodyum


Bu tıbbi ürün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bir yetişkin için önerilen günlük maksimum 2 g sodyum alımının % 6,85'ine eşdeğer, her 1,0 g doz için yaklaşık 137 mg sodyumiçerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

İntramusküler uygulama

EKİPERTA'yı intramusküler olarak uygularken, yanlışlıkla damar içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır.

Lidokain HCl, EKİPERTA'nın intramusküler uygulamasında kullanılan çözücüdür. İlave önlemler için lidokain HCl'nin ürün bilgilerine bakınız.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Tıbbi ürünlerin CYP aracılı klerensinin veya P-glikoprotein aracılı klerensinin inhibisyonundan kaynaklanan etkileşim olasılığı çok düşüktür (bkz. Bölüm 5.2). Valproik asit düzeylerindeterapötik aralığın altına düşebilecek azalmalar, valproik asit karbapenem ajanlarıyla birlikteuygulandığında rapor edilmiştir. Düşük valproik asit düzeyi, nöbet kontrolünün yetersizolmasına yol açabilir; bu nedenle, ertapenem ile valproik asit/sodyum valproatın eşzamanlıkullanımı önerilmemektedir ve alternatif antibakteriyel veya antikonvülzan tedavilerdüşünülmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi B.

Ertapenemin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda gebelik, embriyofetal gelişim, doğum sırasında veya sonrasında gelişim açısındandoğrudan veya dolaylı zararlı etkileri görülmemektedir. Bununla birlikte, potansiyel yarar fetüseyönelik olası riske ağır basmadığı sürece, ertapenem gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Ertapenem anne sütüne geçer. Bebeğe yönelik advers reaksiyon potansiyeli nedeniyle, anneler ertapenem alırken bebek emzirmemelidir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Ertapenem kullanımının erkek ve kadınlarda fertilite üzerindeki etkisine ilişkin yeterli ve iyi kontrollü bir çalışma mevcut değildir. Klinik öncesi çalışmalar, fertilite açısından doğrudan veyadolaylı zararlı etkileri belirtmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler konusunda bir çalışma yapılmamıştır. EKİPERTA, hastaların araç ve makine kullanma yeteneğini etkileyebilir. Hastalara, EKİPERTAile baş dönmesi ve somnolansın rapor edildiği bildirilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

Erişkinler

Klinik çalışmalara ertapenem ile tedavi edilen toplam hasta sayısı 2.200'ün üzerindedir; bu hastaların 2.150'sinden fazlası 1 g ertapenem dozu almıştır. Ertapenem ile tedavi edilenhastaların yaklaşık %20'sinde advers reaksiyonlar (yani, araştırıcı tarafından büyük olasılıkla,muhtemelen veya kesinlikle tıbbi ürünle ilişkili olduğu kabul edilen) rapor edilmiştir. Tedavi,hastaların %1,3'ünde advers reaksiyonlar nedeniyle kesilmiştir. 476 hasta daha, kolorektalcerrahi sonrası cerrahi bölge enfeksiyonlarının profilaksisi için klinik çalışmada cerrahi öncesi1 g tek doz halinde ertapenem almıştır.

Yalnızca ertapenem alan hastalarda tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık bildirilen advers reaksiyonlar diyare (%4,8), infüze edilen damardakomplikasyon (%4,5) ve bulantıdır (%2,8).

Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen laboratuvar anormallikleri ve ilgili insidans oranlarışunlardır: ALT (%4,6), AST (%4,6), alkalin fosfataz (%3,8) ve trombosit sayımında (%3,0)yükselmeler.

Pediyatrikpopülasyon (3 aylık ila 17yaş arasındaki çocuklar):


Klinik çalışmalarda ertapenem ile tedavi edilen toplam hasta sayısı 384'tür. Genel güvenlilik profili, yetişkin hastalarınkiyle karşılaştırılabilirdir. Ertapenem ile tedavi edilen hastalarınyaklaşık %20,8'inde advers reaksiyonlar (yani, araştırıcı tarafından büyük olasılıkla,muhtemelen veya kesinlikle tıbbi ürünle ilişkili olduğu kabul edilen) rapor edilmiştir. Tedavi,hastaların %0,5'inde advers reaksiyonlar nedeniyle kesilmiştir.

Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen advers reaksiyonlar şunlardır: diyare (%5,2) ve infüzyonbölgesinde ağrı (%6,1).

Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen laboratuvar anormallikleri ve ilgili insidans oranlarışunlardır: nötrofil sayımında (%3,0) azalmalar ve ALT (%2,9) ve AST'de (%2,8) yükselmeler.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında aşağıdaki advers reaksiyonlar rapor edilmiştir:

Yaygın (>1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000); Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).


18 yaş ve üzeri yetişkinler


Çocuklar ve adolesanlar (3aylık ila 17yaşında)


Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan:

Oral kandidiyazis, kandidiyazis, fungal enfeksiyon,psödomembranöz enterokolit,vajinit

Seyrek:

Pnömoni, dermatomikoz, operasyon sonrası yara enfeksiyonu,idrar yolu enfeksiyonu

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek:

Nötropeni, trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek:Bilinmiyor:

Anafilaktoidreaksiyonlar dahil anafilaksi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan:Seyrek:

Hipoglisemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan:Seyrek:

Ajitasyon, anksiyete,depresyon

Bilinmiyor:

Zihinsel durumda değişiklik (agresyon, deliryum,oryantasyon bozukluğu,zihinsel durumda değişikliklerdahil)

Bilinmiyor:


Zihinsel
durumda değişiklik (agresyon dahil)

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın:Yaygın olmayan:

Baş dönmesi,somnolans, tat almada anormallik,nöbet (bkz. Bölüm 4.4)

Seyrek:Bilinmiyor:

Halüsinasyonlar,bilinçte inhibisyon, diskinezi,miyoklonus, yürüme güçlüğü,ensefalopati (bkz. Bölüm 4.4)

Yaygın olmayan:Bilinmiyor:

Halüsinasyonlar

Göz hastalıkları

Seyrek:

Skleral bozukluk

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan:Seyrek:

Aritmi, taşikardi

Vasküler hastalıklar

Yaygın:Yaygın olmayan:Seyrek:

Kanama, kan basıncındayükselme

Yaygın olmayan:

Sıcak basması,hipertansiyon.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar

Yaygın olmayan:

Dispne, farengeal rahatsızlık

Seyrek:

Burun tıkanıklığı, öksürük, epistaksis, raller/ronkus, hırıltı

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın:Yaygın olmayan:Seyrek:

Disfaji, fekal inkontinans,pelvik peritonit

Bilinmeyen:

Dişlerde renk değişimi

Yaygın:Yaygın olmayan:

Dışkıda renkdeğişimi, melena

Hepatobiliyer hastalıklar

Seyrek:

Kolesistit, sarılık, karaciğer bozukluğu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın:Yaygın olmayan:Seyrek:Bilinmiyor:

Akut generalizeekzantematöz püstüloz (AGEP),Eozinofili ile birlikte ilaç döküntüsüve sistemik semptomlar (DRESSsendromu)

Yaygın:Yaygın olmayan:

Eritem, döküntü,peteşi

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek:Bilinmiyor:

Kas güçsüzlüğü

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek:

Böbrek yetmezliği, akut renal yetmezlik

Gebelik, puerperiyum durumları ve perinatal hastalıklar

Seyrek:

Abortus

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Seyrek:

Genital kanama

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan:Seyrek:

Enjeksiyon yerindesertleşme, halsizlik

Yaygın:Yaygın olmayan:

İnfüzyon yerindeyanma, infüzyonyerinde kaşıntı,infüzyon yerindeeritem, enjeksiyonyerinde eritem veinfüzyon yerindesıcaklık

Araştırmalar/Laboratuvar teknikleriBiyokimya


Yaygın:Yaygın olmayan:

Total serumbilirubinde, direkt serumbilirubinde, dolaylı serumbilirubinde, serum kreatininde,serum ürede ve serum glikozundaartışlar

Seyrek:

Serum bikarbonat, serum kreatinin ve serum potasyumdaazalmalar; serum LDH düzeyinde,serum fosfor ve serum potasyumdaartış

Yaygın:

ALT ve
AST'de
yükselmeler

Hematoloji


Yaygın:

Trombosit sayımında yükselme

Yaygın olmayan:Seyrek:

Lenfositlerde azalma;band nötrofillerde, lenfositlerdemetamiyelositlerde, monositlerde,miyelositlerde, atipik lenfositlerdeartışlar

Yaygın:

Nötrofil
sayımında
azalmalar

Yaygın olmayan:


Trombosit
sayımında, aktive
parsiyel
tromboplastin
zamanında,
protrombin
zamanında
artışlar;
hemoglobinde
azalmalar

İdrar analizi


Yaygın olmayan:Seyrek:Muhtelif


Yaygın olmayan:Clostridioides difficile

toksini

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Ertapenem ile doz aşımının tedavisi için spesifik bir bilgi bulunmamaktadır. Ertapenem ile doz aşımı pek muhtemel değildir. Sağlıklı erişkin gönüllülere 8 gün boyunca 3 gram tek dozertapenemin intravenöz uygulanması anlamlı toksisiteye yol açmamıştır. Erişkinlerde yapılanklinik çalışmalarda, günde en fazla 3 g yanlışlıkla uygulama, klinik açıdan önemli adversreaksiyonlara yol açmamıştır. Çocuklarda yürütülen klinik çalışmalarda 40 mg/kg ve maksimum2 grama kadar tek doz IV toksisiteye yol açmamıştır.

Ancak doz aşımı halinde, EKİPERTA ile tedavi kesilmeli ve ilaç böbreklerden atılana kadar genel destekleyici tedavi yapılmalıdır.

Ertapenem büyük ölçüde hemodiyalizle uzaklaştırılabilir (bkz. Bölüm 5.2); ancak doz aşımı tedavisi için hemodiyaliz kullanımına ilişkin hiçbir bilgi yoktur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Sistemik kullanılan antibakteriyeller, Karbapenemler ATC kodu: J01DH03

Genel özellikler

Etki mekanizması


Ertapenem, penisilin bağlayıcı proteinlere (PBP'ler) bağlandıktan sonra bakteriyel hücre duvarı sentezini inhibe eder.

Escherichia colf de,

afinite PBP 2 ve 3'te en güçlü düzeydedir.

Farmakokinetik/Farmakodinamik (PK/PD) ilişkisi


Diğer beta-laktam antimikrobiyal ajanlara benzer şekilde, ertapenemin plazma konsantrasyonunun enfekte eden organizmanın MIC'sini aşma süresinin, klinik öncesi PK/PDçalışmalarındaki etkililikle en iyi şekilde ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Direnç mekanizması


Ertapeneme duyarlı olduğu kabul edilen türlerde, direnç Avrupa'daki gözetim çalışmalarında yaygın değildir. Dirençli izolatlarda, karbapenem sınıfında diğer antibakteriyel ajanlara direnç,izolatların tümünde olmasa da bazılarında görülmüştür. Ertapenem; penisilinaz, sefalosporinazlarve genişletilmiş spektrumlu beta-laktamazlar dahil ancak metallo-beta-laktamazlar hariç olmaküzere, beta-laktamazların çoğu sınıfında hidrolize karşı etkili şekilde stabildir.

Metisiline dirençli staphylococci ve enterococci, hedef PBP duyarsızlığı nedeniyle ertapeneme karşı dirençlidir;

P. aeruginosa

ve diğer fermantatif olmayan bakteriler, muhtemelen sınırlıpenetrasyon ve aktif dışarı atım nedeniyle genelde dirençlidir.

Direnç Enterobacteriaceae'de yaygın değildir ve ertapenem, genişletilmiş spektrumlu beta-laktamazlarda (ESBL'ler) genelde aktiftir. Bununla birlikte, ESBL'ler veya diğer potent beta-laktamazlar (örn. AmpC türleri) azalmış geçirgenlikle birlikte var olduğunda, direnç gözlenebilir; direnç, bir ya da birden fazla dış membran porini veya artan dışarı atılmayla gelişir.Ayrıca direnç, karbapenemi hidrolize eden anlamlı düzeyde aktivite ile beta-laktamazların alımıyoluyla da artabilir (örn. IMP ve VIM metallo-beta-laktamazlar veya KPC türleri); ancak bunlarnadir görülür.

Ertapenemin etki mekanizması; kinolonlar, aminoglikozitler, makrolidler ve tetrasiklinler gibi diğer antibiyotik sınıflarmdakinden farklılık gösterir. Ertapenem ile bu maddeler arasında hedefbazlı bir çapraz direnç yoktur. Bununla birlikte, mekanizmanın bazı bileşiklere ve/veya dışarıatım (efflux) pompasına geçirgenliği olduğunda, mikroorganizmalar, birden fazla antibakteriyelajan sınıfına direnç gösterebilir.

Kesme noktaları


EUCAST MIC kesme noktaları şunlardır:

Enterobacterales: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/L Streptococcus pneumoniae: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/LHaemophilus influenzae: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/LM. catarrhalis: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/LGram negatif anaeroblar: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/LGram pozitif anaeroblar: S < 0,5 mg/ L ve R > 0,5 mg/ LViridans grubu streptococci: S< 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/ LTürlerle ilgili olmayan kesme noktaları: S < 0,5 mg/L ve R > 0,5 mg/L


(Not: Staphylococci'nin ertapeneme duyarlılığı, metisilin duyarlılığından ve grup A, B, C ve G streptococci duyarlılığı, benzilpenisilin duyarlılığından elde edilir)


Reçete yazan kişilere, varsa lokal MIC kesme noktalarıyla ilgili danışılması gerektiği bildirilmelidir.

Mikrobiyolojik duyarlılık


Edinilmiş direnç prevalansı coğrafi olarak değişebilir; özellikle şiddetli enfeksiyonları tedavi etme sırasında, seçilmiş türlere ilişkin süre ve dirence ilişkin lokal bilgiler istenmektedir.Karbapeneme dirençli organizmalardan kaynaklanan lokalize enfeksiyon kümesi AvrupaBirliği'nde rapor edilmiştir. Aşağıdaki bilgiler, mikroorganizmanın ertapeneme duyarlı olmaolasılığıyla ilgili yalnızca yaklaşık kılavuz bilgiler sağlamaktadır.

Yaygın briçimde duyarlı türler:



Gram pozitif aeroblar:

Metisiline duyarlı staphylococci

(Staphylococcus aureusStreptococcus agalactiae*


Streptococcus pneumoniae*^


Streptococcus pyogenes



Gram negatif aeroblar:

Citrobacter freundiiEnterobacter aerogenesEnterobacter cloacaeEscherichia coli*Haemophilus influenzae*Haemophilus parainfluenzaeKlebsiella oxytocaKlebsiella pneumoniae*Moraxella catarrhalis*



Morganella morganii Proteus mirabilis*Proteus vulgarisSerratia marcescens



Anaeroblar:

Clostridium(C. DijficileEubacterium

türleri*

FusobacteriumPeptostreptococcusPorphyromonas asaccharolytica*Prevotella

türleri*

Edinilmiş direncin sorun olabileceği türler:



Gram-pozitif aeroblar Metisiline dirençli staphylococci +#
Anaeroblar:

Bacteroides jTagilisB.jragilis

Grubunda yer alan ürünler*

Doğal olarak dirençli organizmalar:



Gram pozitif aeroblar:

Corynebacterium jeikeium


Enterococcus jaecalisEnterococcus jaecium

dahil Enterococci

Gram negatif aeroblar:

AeromonasAcinetobacterBurkholderia cepaciaPseudomonas aeruginosaStenotrophomonas maltophilia



Anaeroblar:

Lactobacillus

türleri

Diğer:

ChlamydiaMycoplasmaRickettsiaLegionella

türleri

* Aktivite, klinik çalışmalarda tatmin edici biçimde gösterilmiştir.

tPenisiline dirençli

Streptococcus pneumoniae" den

kaynaklanan, toplumdan edinilen pnömoninin tedavisinde ertapenemin etkililiği belirlenmemiştir.

+ Bazı Üye Devletlerde edinilmiş direnç sıklığı > %50

# Metisiline dirençli staphylococci (MRSA dahil) beta-laktamlara her zaman dirençlidir.

Klinik çalışmalardan elde edilen bilgiler


Pediyatrik Çalışmalarda Etkililik


Ertapenem, 3 aylık ila 17 yaşındaki hastalarda, randomize, karşılaştırmalı, çok merkezli çalışmalarda, öncelikle pediyatrik güvenlik, ikinci olarak da etkilik açısından değerlendirilmiştir.


Klinik MITT popülasyonunda, tedavi sonrası vizitte, klinik yanıt değerlendirmesi olumlu olan hasta oranı, aşağıda gösterilmektedir:

Hastalık Grubu|

Yaş Grubu

Ertapenem

Seftriakson

n/m

%

n/m

%

Toplumdan Edinilen Pnömoni (CAP)

3 ila 23 aylık

31/35

88,6

13/13

100,0

2 ila 12 yaş

55/57

96,5

16/17

94,1

13 ila 17 yaş

3/3

100,0

3/3

100,0


Hastalık Grubu

Yaş Grubu

Ertapenem

Tikarsilin/klavulanat

n/m

%

n/m

%

İntraabdominal Enfeksiyonlar (IAI)

2 ila 12 yaş

28/24

82,4

7/9

77,8

13 ila 17 yaş

15/16

93,8

4/6

66,7

Akut Pelvik Enfeksiyonlar (API)

13 ila 17 yaş

25/25

100,0

8/8

100,0

Bu, ertapenem grubundaki 9 hastayı (7 CAP ve 2 IAI), seftriakson grubundaki 2 hastayı (2 CAP) ve tikarsilin/klavulanat grubunda çalışmaya girişte sekonder bakteremisi ve IAI'si olan 1hastayı kapsar.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Plazma konsantrasyonları


Sağlıklı genç erişkinlerdeki (25-45 yaş arası) 1 g ertapenem dozunun tek bir 30 dakikalık intravenöz infüzyonunu takiben ertapenem plazma konsantrasyonları 0,5 saat sonra (infüzyonsonu) 155 mikrogram/ml (Cmaks),12 saat sonra 9 mikrogram/ml ve 24 saat sonra

1 mikrogram/ml'dir.

Yetişkinlerde ertapenem'in plazma konsantrasyon eğrisi altındaki alan (EAA), 0,5 ila 2 g doz aralığında neredeyse doz orantılı olarak artar.

Yetişkinlerde günde 0,5 ila 2 g arasında değişen çoklu intravenöz dozları takiben ertapenem birikimi olmaz.

3 ay ile 23 ay arasındaki hastalarda 15 mg/kg ertapenem dozunun (maksimum 1 g doza kadar) tek bir 30 dakikalık intravenöz infüzyonunu takiben ertapenem plazma konsantrasyonları0,5 saat sonra (infüzyonun sonu) 103,8 mikrogram/ml (Cmaks), 6 saat sonra 13,5 mikrogram/mlve 12 saat sonra 2,5 mikrogram/ml'dir.

2 ila 12 yaş arasındaki hastalarda 15 mg/kg ertapenem dozunun (maksimum 1 g doza kadar) tekbir 30 dakikalık intravenöz infüzyonunu takiben ertapenem plazma konsantrasyonları 0,5 saatsonra (infüzyonun sonu) 113,2 mikrogram/ml (Cmaks), 6 saat sonra 12,8 mikrogram/ml ve 12 saatsonra 3,0 mikrogram/ml'dir.

13 ila 17 yaş arasındaki hastalarda 20 mg/kg ertapenem dozunun (maksimum 1 g doza kadar) tek bir 30 dakikalık intravenöz infüzyonunu takiben ertapenem plazma konsantrasyonları 0,5 saatsonra (infüzyonun sonu) 170,4 mikrogram/ml (Cmaks), 12 saat sonra 7,0 mikrogram/ml ve 24 saatsonra 1,1 mikrogram/ml'dir.

13-17 yaş arası üç hastada 1 g ertapenem dozunun tek bir 30 dakikalık intravenöz infüzyonunu takibenertapenem plazma konsantrasyonları 0,5 saat sonra (infüzyonun sonu)

155,9 mikrogram/ml (Cmaks), 12 saat sonra 6,2 mikrogram/ml'dir.

Emilim

:

%1 lidokain HCl enjektabl, USP (adrenalinsiz serum fizyolojik) ile hazırlanan ertapenem önerilen 1 g dozda IM uygulamayı takiben hemen hemen tamamen emilir. Ortalamabiyoyararlanım yaklaşık %90'dır. 1 g günlük IM uygulamadan sonra ortalama pik plazmakonsantrasyonlarına (Cmaks) yaklaşık 2,3 saat (Tmaks) içinde ulaşılır.

Dağılım:


Ertapenem insan plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Sağlıklı genç erişkinlerde (25- 45 yaş arası), ertapenemin proteinlere bağlanması plazma konsantrasyonu yükseldikçe azalır;50 mikrogram /ml'den düşük plazma konsantrasyonlarında bağlanma oranı yaklaşık %95 iken,yaklaşık 155 mikrogram/ml plazma konsantrasyonunda, bağlanma oranı yaklaşık %92 olmuştur(intravenöz yoldan 1 g dozundan sonra infüzyon sonunda elde edilen ortalama konsantrasyon).

Ertapenemin dağılım hacmi (Vdss) erişkinlerde yaklaşık 8 litre (0,11 litre/kg), 3 ay - 12 yaş arası pediyatrik hastalarda yaklaşık 0,2 litre/kg ve 13-17 yaş arası pediyatrik hastalarda yaklaşık 0,16litre/kg'dır.

Günde bir kez 1 g'lık intravenöz dozların üçüncü gününde, her bir numune alım noktasında yetişkinlerin vezikül (içi sıvı dolu deri kabarcığı) sıvısında elde edilen ertapenemkonsantrasyonları vezikül sıvısındaki EAA'nın plazmadaki EAA'ya oranının 0,61 olduğunugöstermiştir.

İn vitroİn vivo

olarak, probenesid (6 saatte bir 500 mg), 1 g tekintravenöz doz uygulanan gönüllülerde infüzyonun sonunda plazmada bağlanan ertapenemfraksiyonunu yaklaşık % 91'den yaklaşık % 87'ye düşürmüştür. Bu değişikliğin etkileriningeçici olması beklenmektedir. Plazma proteinlerine bağlanma bakımından, ertapenemin başkabir tıbbi ürünün yerini alması veya başka bir tıbbi ürünün ertapenemin yerini alması nedeniyleklinik olarak anlamlı bir etkileşimin ortaya çıkma olasılığı bulunmamaktadır.

İn vitro

çalışmalar, ertapenemin P-glikoprotein aracılı digoksin veya vinblastin taşınmasını inhibe etmediğini ve ertapenemin P-glikoprotein aracılı taşımaya yönelik bir substrat olmadığınıgöstermektedir.

Biyotransformasyon:


Sağlıklı genç erişkinlerde (23-49 yaş arası) radyoaktif olarak işaretlenmiş/etiketlenmiş Ertapenem 1 g IV infüzyonundan sonra plazma radyoaktivitesi esas olarak ertapenemdenoluşmaktaydı (% 94). Ertapenemin en önemli metaboliti beta-laktam halkasının dehidropeptidaz-I-aracılı hidrolizi ile oluşan inaktif açık halka türevidir.

İnsan karaciğer mikrozomlarında yapılan

in vitro

çalışmalarda, ertapenemin, herhangi bir 6 major CYP izoformu (1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1, 3A4) aracılığıyla olan metabolizmayı inhibeetmediği görülmüştür.

Eliminasyon:


Radyoaktif olarak işaretlenmiş/ etiketlenmiş ertapenem 1 g IV dozundan sonra sağlıklı genç erişkinlerde (23-49 yaş arası), yaklaşık % 80'i idrarda, % 10'u feçeste bulunmuştur. İdrardaki% 80'nin yaklaşık % 38'i değişmemiş ilaç olarak ve yaklaşık % 37'si açık halka metabolitiolarak atılır.

1 g intravenöz dozu verilen genç yetişkin hastalarda (18 ila 49 yaş arası) ve 13 ila 17 yaşındaki hastalarda, ortalama plazma yarı ömrü yaklaşık 4 saattir. 3 aylık ila 12 yaşındaki çocuklardaortalama plazma yarı ömrü yaklaşık 2,5 saattir. İdrarda ortalama ertapenem konsantrasyonları,doz sonrası 0 ila 2 saatlik dönemde 984 mikrogram/ml'yi, uygulamadan sonra 12 ila 24 saatlikdönemde ise 52 mikrogram/ml'yi aşar.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Yetişkinlerde tek bir 1 g intravenöz ertapenem dozunun ardından, toplam ertapenem (bağlı ve bağlanmamış) ve bağlanmamış ertapenem EAA'ları sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığında hafifderecede böbrek yetmezliği olan hastalara (Clcr 60 ila 90 ml/dk /1,73 m2) benzerdir (25-82 yaşarası). Toplam ertapenem ve bağlanmamış ertapenem EAA'ları sağlıklı kişilerlekarşılaştırıldığında orta derecede böbrek yetmezliği (Cl cr 31 ila 59 ml/dk/1,73 m2) yaklaşıkolarak 1,5 kat ve 1,8 kat arttı. Toplam ertapenem ve bağlı olmayan ertapenem EAA'ları sağlıklıkişilerle karşılaştırıldığında ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda (Clcr 5 ila 30 ml/dk/1,73 m2)sırasıyla yaklaşık 2,6 kat ve 3,4 kat, artar. Hemodiyaliz gerektiren hastalarda, diyalizseanslarında sırasıyla yaklaşık 2,9 kat ve 6,0 kat artmış olan toplam ertapenem ve bağlı olmayanertapenemin EAA'ları, sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığında artar. Bir hemodiyaliz oturumundanhemen önce verilen tek bir 1 g intravenöz dozdan sonra, diyalizatta dozun yaklaşık % 30'u gerikazanılır. Böbrek yetmezliği olan pediyatrik hastalarda herhangi bir veri bulunmamaktadır.

İlerlemiş böbrek yetmezliği olan hastalarda ertapenemin güvenilirliği ve etkinliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır ve bir doz önerisini desteklemek için hemodiyaliz gerektirenhastalar bulunmaktadır. Bu nedenle ertapenem bu hastalarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ertapenemin farmakokinetik özellikleri belirlenmemiştir. Ertapenemin karaciğer metabolizmasının limitli içeriği dolayısıyla, farmaokinetiğinin karaciğeryetmezliğinden dolayı etkilenmesi beklenmez. Dolayısıyla, karaciğer yetmezliği olan hastalardadoz ayarlaması yapılması önerilmemektedir.

Çocuklar:


Ertapenemin plazma konsantrasyonları günde bir kez 1 g intravenöz dozdan sonra 13-17 yaş arası pediyatrik hastalarda ve erişkinlerde benzerdir.

20 mg/kg dozdan sonra (maksimum 1 g doza kadar) 13-17 yaş arası hastalarda farmakokinetik parametre değerleri sağlıklı genç erişkinlerdekiyle genel olarak benzerdir. Bu yaş grubundakitüm hastaların 1 g doz alması durumunda, farmakokinetik verilere ilişkin bir tahmin sunmak için,farmakokinetik veriler, doğrusallık varsayılarak 1 g doz için ayarlanarak hesaplanmıştır.Sonuçların karşılaştırması, günde bir kez 1 g ertapenem dozu ile, 13 ila 17 yaşındaki hastalardayetişkinlerinkiyle karşılaştırılabilir bir farmakokinetik profil elde edildiğini göstermektedir. EAAoranları (13 ila 17 yaş/yetişkinler), infüzyon sonu konsantrasyon ve dozlama aralığının ortanoktasındaki konsantrasyon, sırasıyla 0,99, 1,20 ve 0,84'tür.

3 ay-12 yaş arası hastalarda ertapenemin 15 mg/kg tek doz intravenöz uygulamadan sonra,dozlam aralığının ortasına karşılık gelen plazma konsantrasyonları erişkinlerde günde bir kez 1 gintravenöz dozdan sonra dozaj aralığının ortasına karşılık gelen plazma konsantrasyonlarıylabenzerdir (Bkz. Plazma konsantrasyonları). 3 ay-12 yaş arası hastalarda ertapenemin plazmaklerensi (ml/dak/kg) erişkinlere göre yaklaşık 2 kat daha fazladır. 3 ay-12 yaş arası hastalarda 15mg/kg dozundaki EAA değeri ve dozlama aralığının orta noktasındaki plazma konsantrasyonları,1 g ertapenem intravenöz dozunu alan genç sağlıklı erişkinlerdeki konsantrasyonlarıylabenzerdir.

Yaşlılar:


1 g ve 2 g ertapenem intravenöz dozunun ardından plazma konsantrasyonları, genç yetişkinlere kıyasla (< 65 yaş) sağlıklı yaşlı hastalarda (> 65 yaş) biraz daha yüksektir (sırasıyla yaklaşık% 39 ve % 22). Şiddetli böbrek bozukluğu bulunmadığında, yaşlı hastalarda dozaj ayarlamasıgerekmez.

Cinsiyet:


Ertapenemin plazma konsantrasyonları, erkeklerde ve kadınlarda karşılaştırılabilirdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik olmayan veriler; farmakoloji, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite, üreme toksisitesi ve gelişime yönelik geleneksel çalışmalara dayanarak, insanlar için özel bir tehlike ortayakoymamıştır. Bununla birlikte, yüksek dozlarda ertapenem alan sıçanlarda, nötrofil sayımlarıazalmış ve bu durum, önemli bir güvenlilik sorunu olarak kabul edilmemiştir. Hayvanlarda,ertapenemin karsinojenik potansiyelini değerlendirmeye yönelik uzun süreli çalışmalaryürütülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

- Sodyum bikarbonat

- Sodyum hidroksit

6.2. Geçimsizlikler

Ertapenemin rekonstitüsyonu veya uygulaması için dekstroz içeren infüzyon sıvılarını veya çözücüleri kullanmayın.

Uyumluluk çalışmaları yapılmadığı için, bu tıbbi ürün, Bölüm 6.6'da söz edilenler haricinde, başka tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Liyofilize tozu

sulandırılmadan önceSulandırılmış EKİPERTA çözeltileri

Rekonstitüsyondan sonra sulandırılmış çözelti hemen kullanılmalıdır. Hemen kullanılmayacaksa % 0,9'luk sodyum klorür enjeksiyonu ile hazırlanmış çözelti (bkz. Bölüm 4.2. Pozoloji veuygulama şekli), 25oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklandığında 6 saat içinde kullanılmalıdır.Buzdolabı sıcaklığında (2-8oC) 24 saat saklanabilir, ancak buzdolabından çıkardıktan sonra 4saat içinde kullanılmalıdır.

İntramusküler uygulama için % 1 lidokain HCl çözeltisi ile sulandırıldığında, 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklandığında 1 saat stabildir.

EKİPERTA çözeltisi dondurulmamalıdır.6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

1 g liyofilize toz içeren cam flakon.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanım için talimatlar:

Sadece tek kullanımlıktır.

Sulandırılmış çözeltiler, hazırlandıktan hemen sonra 9 mg/ml (%0,9) sodyum klorür çözeltisinde seyreltilmelidir.

İntravenöz uygulama için hazırlık:EKİPERTA sulandırılmalı ve uygulamadan önce seyreltilmelidir.

Yetişkinler ve ergenler (13 ila 17 yaş arası)


Rekonstitüsyon


1 g EKİPERTA flakonunun içeriğini 10 ml enjeksiyonluk su veya 9 mg/ml (% 0,9) sodyum klorür çözeltisiyle sulandırarak yaklaşık 100 mg/ml'lik yeniden yapılandırılmış bir çözelti eldeedin. Çözünmesi için iyice çalkalayın (Bkz. Bölüm 6.4).

Seyreltme


50 ml'lik bir seyreltici torbası için: 1 g'lık bir doz için, sulandırılmış flakonun içeriğini hemen 50 ml'lik bir torba sodyum klorür 9 mg/ml (% 0,9) çözeltisine aktarın; veya50 ml'lik bir seyreltici flakon için: 1 g'lık bir doz için, 50 mL'lik bir flakon sodyum klorür9 mg/ml (% 0,9) çözeltisinden 10 ml çekin ve atın. Sulandırılmış 1 g EKİPERTA flakonununiçeriğini 50 ml'lik flakon sodyum klorür 9 mg/ml (% 0,9) çözeltisine aktarın.

İnfüzyon


30 dakikalık bir süre boyunca infüze edin.

Çocuklar (3 aydan 12 yaşına kadar)


Rekonstitüsyon


1 g EKİPERTA flakonunun içeriğini 10 ml enjeksiyonluk su veya 9 mg/ml (% 0,9) sodyum klorür çözeltisiyle sulandırarak yaklaşık 100 mg/ml'lik yeniden yapılandırılmış bir çözelti eldeedin. Çözünmesi için iyice çalkalayın (Bkz. bölüm 6.4).

Seyreltme


Bir torba seyreltici için: 15 mg/kg vücut ağırlığına eşit bir hacmi (1 g/gün'ü aşmayacak şekilde) nihai konsantrasyonu 20 mg/ml veya daha az olan bir torba sodyum klorür 9 mg/ml (%0,9)çözeltisine aktarın veya

Bir flakon seyreltici için: 15 mg/kg vücut ağırlığına eşit bir hacmi (1 g/gün'ü aşmayacak şekilde) 20 mg/ml veya daha düşük nihai konsantrasyon için 9 mg/mL (%0,9) sodyum klorür flakonunaaktarın.

İnfüzyon


30 dakikalık bir süre boyunca infüze edin.

Sulandırılmış çözeltiler, uygulamadan önce, partiküler madde ve renk değişikliği açısından görsel olarak incelenmelidir. EKİPERTA çözeltileri beyazdan açık sarıya kadar değişir. Buaralıktaki renk değişimleri aktivitesini etkilemez.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmelikleri”'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

TÜM EKİP İLAÇ AŞ.

İstanbul Tuzla Kimya Organize Sanayi Bölgesi Aromatik Cad. No:55, 34956 Tuzla / İSTANBULTel. no: 0 216 593 24 25 (Pbx) Faks no: 0 216 593 31 41

8. RUHSAT NUMARASI

2018/5

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 12.01.2018 Ruhsat yenileme tarihi: 03.01.2023

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Ekiperta 1 G Im/iv Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz

Etken Maddesi: Ertapenem Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.