Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Baxen 10 Mg/5 Ml İntratekal İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BAXEN 10 m/5 mL intratekal infüzyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 5 mL'lik flakon;

Baklofen.................................10 m

Yardımcı madde(ler):

Sodyum klorür.......................45 m

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İntratekal infüzyonluk çözelti Berrak, renksiz çözelti.

Çözeltinin pH'sı 5,0 ve 7,5 arasında olmalıdır.

Çözeltinin ozmolalitesi 270 - 320 mOsm/k aralığında olmalıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

BAXEN, travma, multipl skleroz ya da diğer omurilik hastalıklarından kaynaklanan şiddetli kronik spastisitesi olan hastalarda, oral baklofen ya da diğer oral yolla alınan antispastiklerecevap vermeyen ve/veya etkili oral dozlarda kabul edilemeyecek yan etkiler deneyimleyenhastalarda kullanılır.

BAXEN, klinik deneyimin sınırlı olmasına rağmen serebral palsi, beyin travması ya da serebrovasküler kaza ibi durumlardan kaynaklanan serebral kaynaklı şiddetli kronikspastisitesi olan yetişkin hastalarda etkilidir.

Pediyatrik popülasyon

BAXEN, serebral ya da spinal şiddetli kronik spastisitesi olan (incinme, multipl skleroz ya da diğer omurilik hastalıkları ile ilişkili) 4 ile 18 yaş arası hastalarda, oral yolla alınanantispastiklere (oral baklofen de dahil), cevap vermeyen ve/veya etkili oral dozlarda kabul

^'Bu Dele, üvenli eleKtronıIfımza ile imzalanmıştır.

Bele Do

eaıremeyecek yan etkiler deneyımieyen nastalarda KÛllanflır. jj

4.2. Pozoloji ve uyulama şekliPozoloji/uyulama sıklığı ve süresi:

BAXEN, tek bolus test dozları (spinal katater ya da lumbar ponksiyon aracılığıyla) ve intratekal boşluğa sürekli uyulanmasına uyun implante pompalarda (AB sertifikalı pompalar) kronikkullanım için tasarlanmıştır. Her hasta için optimum doz intratekal olarak başlanıç bolusuyulamasının değerlendirmesi ve ardından çok dikkatli bireysel doz titrasyonu ile idametedavi dozu belirlenir. BAXEN uyulaması, implante edilmiş bir salım sistemi vasıtasıyla veyalnızca erekli bili ve deneyimi olan doktorlar tarafından yapılmalıdır. İmplantasyon, implantepompanın proramlama ve/veya yeniden dolumu için özel talimatlar pompa üreticileri tarafındanverilmektedir ve bu talimatlara kesinlikle uyulmalıdır.

BAXEN'in etkililiği, Avrupa Birliği onaylı bir pompa ile kontrollü randomize çalışmalarda österilmiştir. Bu, implante edilebilir bir uyulama sistemidir; yeniden doldurulabilir rezervuarenellikle abdominal duvarın içine olmak üzere deri altına yerleştirilir. Bu sistem deri altındansubaraknoid boşluğa eçen intratekal katatere bağlıdır.

Pozoloji:


Test aşaması


BAXEN'i sürekli intratekal infüzyon olarak uyulamadan önce hastalar, başlanıç test aşamasında intratekal test dozu uyulamasına pozitif yanıt vermiş olmalıdır. Genellikle bolustest dozu, yanıt oluşturmak amacıyla lumbar iğne ya da intratekal kateter aracılığıyla uyulanır.Hastanın değerlendirme öncesinde enfeksiyonunun olmaması erekmektedir, çünkü sistemikenfeksiyon varlığı, yanıtın doğru değerlendirilmesini enelleyebilir. Başlanıç dozu enellikle25 ya da 50 mikroramdır; doz, 4-8 saat süreli yanıtlar elde edilene kadar en az 24 saataralıklarla 25 mikroramlık artışlar ile yükseltilir. Doz, en az bir dakika süren barbotaj ileenjekte edilmelidir.

Düşük doz flakonlar (0.05m/mL) bu test aşaması için bulunmaktadır.

İlk doz verilirken, resüsitatif ekipman hazırda bekletilmelidir.

Kas tonusunda ve/veya sıklığında ve/veya spazmların şiddetinde azalma österen hastalar pozitif yanıt verenler olarak kabul edilir.

İntratekal baklofene duyarlılık konusunda büyük bir değişkenlik vardır. Erişkin bir hastada tek bir 25 mikroram test dozundan sonra şiddetli doz aşımı (koma) belirtileri özlenmiştir.

100 mikroram test doza cevap vermeyen hastalara daha fazla doz verilmemesi erekir, bu hastalar sürekli intratekal infüzyon için uyun değildir.

Özellikle kardiyopulmoner hastalık ve
solunum depresyonu riski altında olan

Bele Takip Adresi:https://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys

solunum kasları zayıflığı veya daha

Bele Do


benzodiazepin rubu ilaçlar ya da opiyatlarla tedavi ören hastalarda, solunum ve ka'^

fonksiyonlarmm izlenmesi bu aşamada çok önemlidir.

Pediatrik Pop-ülasyon Araştırma Aşaması


4 -

18 yaş arası hastalar için intratekal başlanıç test dozu, çocuğun yaşına ve ölçülerine bağlı olarak 25 - 50 ^/ün aralığında olmalıdır. Bir yanıt vermeyen hastalar 24 saatte bir 25 ^/ündoz yükseltmeye maruz bırakılabilir. Çocuklarda maksimum araştırma aşaması dozu 100^/ün'ü eçmemelidir.

Titrasyon Aşaması


Hastada, BAXEN test dozları aracılığıyla pozitif yanıt alındıysa, uyun uyulama sistemi ile intratekal infüzyon uyulama başlatılır. Enfeksiyon varlığı cerrahi komplikasyon riskini artırırve doz ayarlama irişimlerini zorlaştırabilir.

İmplantasyonu takiben, ünlük toplam başlanıç dozu, bolus dozun etkisi 12 saatten fazla sürmedikçe, test aşamasında pozitif etki veren dozun iki katı başlanır ve 24 saatlik süredeuyulanır. Bolus dozun etkisinin 12 saatten fazla sürmesi durumunda, ünlük başlanıç dozutest aşamasındaki doz ile benzer olmalıdır ve 24 saatlik bir sürede uyulanmalıdır. Doz ilk 24saat sırasında yükseltilmemelidir. İlk 24 saatten sonra istenen etkiyi elde etmek için doz yavaşyavaş ünlük olarak ayarlanır. Herhani bir doz aşımını önlemek için artışlar %10 - 30 'ueçmemelidir. Serebral kaynaklı spastisitesi olan hastalar: İlk 24 saatten sonra istenen etkiyielde etmek için doz yavaş yavaş ünlük olarak ayarlanır. Herhani bir doz aşımını önlemek içinartış %5 - 15'i eçmemelidir.

Eğer proramlanabilir pompa kullanılıyorsa, dozaj 24 saatte sadece bir kere yükseltilmelidir. Proramlanamayan pompalarda ise 76 cm katater ile 1mL/ün hızı ile uyulanmaktaysa,yanıtın yalnızca 48 saatlik bir aralıkta değerlendirilmesi önerilir. Eğer ünlük dozun herhanibir klinik etki özlenmeden önemli ölçüde yükseltilmesi söz konusuysa, pompa fonksiyonlarıve kateter eçirenliği doğrulanmalıdır.

1000 mikroram/ün dozunu eçen dozlarda sınırlı deneyimler bulunmaktadır.

Test dozu aşamasında ve implantasyonu takiben titrasyon aşamasında da hastalar erekli tüm ekipman ve personele sahip bir kurumda yakından izlenmelidir. Yaşamı tehdit eden herhanibir reaksiyon veya çok ciddi istenmeyen etkilerin başlaması durumuna karşı resüsitatif ekipmanhazır konumda bekletilmelidir. Perioperatif aşamadaki riskleri azaltmak için, pompa sadecedeneyimli personeli olan merkezlerde implante edilmelidir.

jı ^bele

Bele D(4dameK'edai^isi5 6 Q3NRSHY3aklUZW56S3k0Q3NRZlAx Bele Takip Adresi:https://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys


Klinik açıdan, olabildiğince normal kas tonusunu sürdürmek ve spazm sıklığını ve şiddeti |

tolere edilemeyen yan etkilere neden olmadan en aza indirmek hedeflenmektedir. Yeterli bir yanıt sağlayan en düşük doz kullanılmalıdır. Bazı spastisitelerin kalması, hasta tarafından “felç”hissini enellemesi için tercih edilir. Buna ek olarak, kas tonusunun bir derece varlığı ve nadirspazmlar dolaşım fonksiyonun desteklenmesinde ve muhtemel derin ven trombozununönlenmesinde yardımcı olacaktır.

Spinal kökenli spastisitesi olan hastalarda belirtilerin kontrolü için ünlük doz kademeli olarak %10-30 artırılabilir. Serebral kaynaklı spastisitelerde ise doz artışı %20 (aralık %5-20) ilesınırlıdır.

Her iki durumda da eğer hastada yan etkiler örülüyorsa, ünlük doz %10-20 azaltılabilir.

Eğer önemli bir doz artışı aniden erekli olursa, bu kateter komplikasyonu (kırılma ya da yerinden çıkma) veya pompa arızasının österesidir.

Uzun süreli, sürekli infüzyon idame tedavisinde, Spinal kaynaklı spastisitesi olan hastalarda intratekal baklofen dozajı 10-1200 mikroram/ün aralığındadır ve çoğu hastada yeterli yanıt300-800 mikroram/ün doz ile sağlanmaktadır.

Serebral kaynaklı spastisite hastalarında idame dozu, 12 ay boyunca ünde ortalama 276 mikroram ve 24 ay boyunca ünde 307 mikroram olmak üzere 22-1400 mikroram/ünaralığında tespit edilmiştir.

Uzun süreli tedavi alan hastaların yaklaşık %5'i doz artışına yanıt vermemeye başlamıştır. Bu durum tedavinin başarısızlığından kaynaklanmış olabilir. Tedavi başarısızlığı ile ilili herhanibir tavsiyede bulunmak için yeterli klinik deneyim mevcut değildir. Ancak, bu durum 2 - 4 haftaiçerisinde hastanede baklofen intratekal dozunun kademeli olarak azaltılarak durdurulduğu vespastisite tedavisi için alternatif metotların (örneğin; intratekal koruyucu içermeyen morfinsülfat) uyulandığı “ilaç tatili” ile nadiren tedavi edilebilir. Bu dönemden sonra baklofeneduyarlılık yeniden başlayabilmektedir. Tedavide önce başlanıç infüzyon dozunda devametmelidir, doz aşımından kaçınmak için titrasyon aşaması ile devam edilmelidir.

BAXEN'den morfine ya da morfinden BAXEN'e eçerken dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5 “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”).

Hastanın doz ereksinimini belirlemek, uyulama sisteminin düzün çalıştığını kontrol etmek için ve herhani bir istenmeyen etkiyi ya da enfeksiyon varlığını kaydetmek için düzenli klinikizleme ereklidir.

Bu bele

Bele D(fğı*ûhİMâ'lk6üuf Y3aklUZW56S3kOQ3NRZlAxBele Takip Adresi:https://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys


Serebral ve spinal kaynaklı spastisitesi olan 4 ila 18 yaş arası çocuklarda, BAXEN'in uzı|

süreli sürekli infüzyonu için başlanıç idame dozu 25 ila 200 mikroram/ün (ortalama doz: 100 mikroram/ün) arasında değişmektedir. Toplam ünlük doz tedavinin ilk yılı içerisindeyükselme eğilimindedir, bu yüzden idame dozun bireysel klinik yanıta bağlı olarak ayarlanmasıerekmektedir. 1000 mikroram/ün dozunu eçen dozlarda sınırlı deneyimler mevcuttur.

4 yaşından daha küçük, serebral ya da spinal kaynaklı şiddetli spastisite tedavisi ören çocuklar için İntratekal Baklofen'in üvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir (Bkz. Bölüm 4.4).

Tedavinin kesilmesi


Doz aşımı ile ilili acil durumlar dışında, tedavi yavaş yavaş ardışık doz azaltması ile kesilmelidir. BAXEN aniden kesilmemelidir (Bkz. Bölüm 4.5 “Özel kullanım uyarıları veönlemleri”).

Uyulama: Önemli spesifikasyonlar


0,05m/mL, 10m/5mL ve 10m/20mL dozundaki BAXEN flakonları özel olarak infüzyon pompası için eliştirilmiştir.

Seçilecek doğru konsantrasyon, pompanın minimum infüzyon hızına olduğu kadar ünlük toplam doz ihtiyacına da bağlıdır. Lütfen tüm özel önerileri içeren üretici kılavuzunabaşvurunuz.

Uyulama şekli

Birçok vakada, BAXEN, implantasyon sonrasında doğrudan sürekli infüzyon olarak uyulanır. Hasta, ünlük dozaj ve fonksiyonel açıdan stabil olduğunda ve şayet pompa da uyunsa,spastisite üzerinde optimum kontrol sağlamak için, ünün belirli zamanlarında farklı dozlarınverildiği daha karmaşık bir uyulama metoduna eçilebilir. Örneğin, eceleri spazmları artanhastalar saatlik infüzyon hızında %20 artışa ihtiyaç duyabilir. Bu değiştirilmiş infüzyon hızı,beklenen klinik etkinin 2 saat öncesinde proramlanmalıdır.

Her flakon yalnızca tek kullanım içindir. Tekrar sterilize etmeyiniz.

Tıbbi ürün kullanımdan önce örsel olarak kontrol edilmelidir. Sadece partikül içermeyen berrak çözeltiler kullanılmalıdır.

Uyulamadan önce ürünün seyreltilmesi hakkında talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız.Özel popülasyonlara ilişkin ek bililer:

Böbrek yetmezliği

Bu bele

Bele Do

Intratekal baklofen ile tedavi ören, karaciğer bozukluğu olan hastalarda çalışma erçekleştirilmemiştir.BAXEN'inintratekal uyulamasından sonra baklofenin

metabolizasyonunda karaciğerin çok önemli bir rolü olmadığı için herhani bir dozaj ayarlaması önerilmemiştir. Bu nedenle, karaciğer bozukluğunun ilaç sistemik maruziyetinietkilemesi beklenmemektedir.

Pediyatrik Popülasyon

Gerekli bili yukarıda sunulmuştur.

Geriyatrik Popülasyon:

Klinik çalışmalar sırasında 65 yaşın üstündeki çeşitli hastalar enç hastalara kıyasla artan risk olmadan klinik çalışmalar sırasında baklofen ile tedavi edilmiştir. Doz bireysel olarak titreedildiği için bu yaş rubunda spesifik problemler beklenmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden birine aşırı duyarlılığı olanlar

Tedaviye dirençli epilepsisi olanlarda kullanılmamalıdır.

İlaç intratekalden başka herhani bir yolla uyulanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Medikal yönetim


Pompa; BAXEN, bolus enjeksiyonlarına ve/veya doz titrasyonuna hastanın verdiği yanıtın dikkatle değerlendirilmesinden sonra implante edilmelidir. Başlanıç uyulaması ve baklofenintratekal doz ayarlaması ile ilili riskler (Merkezi Sinir Sistemi (MSS)) fonksiyonlarının eneldepresyonu, kalp yetmezliği ve/veya solunum depresyonu) öz önünde bulundurulduğunda, buadımlar “Pozoloji ve uyulama şekli” bölümünde verilen talimatlar doğrultusunda yalnızcaerekli ekipmanlara sahip medikal merkezlerde erçekleştirilmelidir. Resüsitatif ekipmanlar,hayati tehlike arz eden doz aşımı semptomları ile karşılaşılması durumunda hemen kullanılmaküzere hazır durumda bekletilmelidir. Doktorlar intratekal infüzyon ile kronik tedavide yeterincedeneyimli olmalıdır.

Hasta izlemeBu bele

Bele Do

Pompanın cerrahi implantasyonundan sonra, özellikle pompa kullanımının ilk aşamasında

salım hızı ve/ veya rezervuardaki baklofen konsantrasyonunun yeniden ayarlanmasının her seferinde, hastanın infüzyona yanıtı kabul edilebilir olana ve makul sınırlar içerisinde stabilizeolana kadar hasta yakından takip edilmelidir.

Bu tür tedavi yöntemlerinin risklerinin; hasta, hastadan sorumlu doktorlar ve tüm bakım verenler tarafından tam olarak bilinmesi önemlidir. Tedaviye katılan herkes ya da hastaya bakankişiler pompa ve iriş yeri ile ilili evde alınacak önlemlerin yanı sıra doz aşımı ve yetersiz dozbelirtileri, zehirlenme durumunda yerine etirilecek irişimler hakkında açıkçabililendirilmelidir.

Kafa travması nedeniyle spastisitesi olan hastalarda spastisite semptomları stabil olana kadar uzun süreli BAXEN tedavisine eçmemeleri önerilmektedir (örn. yaralanmadan sonra en az bir

yıl).

Test Aşaması


İlk test aşamasında, özellikle Benzodiazepin veya opioid-türü ilaçlar alan, kardiyopulmoner durumu veya solunum kas üçsüzlüğü olan hastalarda, bu durumda solunum depresyonu riskiarttığından, solunum ve kardiovasküler fonksiyonların yakından izlenmesi çok önemlidir.

BAXEN ile test aşaması öncesi tüm enfeksiyonlar iderilmiş olmalıdır, çünkü sistemik enfeksiyonlar hastanın BAXEN enjeksiyonuna yanıtın değerlendirilmesinde yanıltıcı olabilir.

İmplante kateterin ucundaki inflamatuar kitle:

İmplante kateterin ucunda; felç dahil olmak üzere ciddi nörolojik bozukluk ile sonuçlanabilen inflamatuvar kitle oluşumları raporlanmıştır.Bunlar, baklofen intratekal ürünü ile raporlanmış olmasına rağmen kontrast MRG (ManyetikRezonans Görüntüleme) veya histopatoloji ile doğrulanmamıştır. İnflamatuvar kitle ile ilişkilien yayın semptomlar: 1) terapötik yanıtın azalması (spastisitenin kötüleşmesi, daha öncekontrol edilen spastisitenin eri dönmesi, yoksunluk semptomları, artan dozlara karşı düşükyanıt, sık veya büyük doz artışları), 2) ağrı, 3) nörolojik eksiklik/bozukluk. Klinisyenler,intraspinal tedavi sırasında yeni nörolojik belirti veya semptomlara ilişkin olarak hastalarıdikkatli şekilde izlemelidir. Klinisyenler; özellikle opioid içeren farmasötik ilaçlar ya dakarışımları kullanan hastalarda, inflamatuvar kitle için prodromal belirtileri ve semptomlarıtanımlamak amacıyla hastalarının tıbbi ihtiyaçlarına en uyun spesifik izlemeye öre medikaldeğerlendirmelerini yapmalıdır. İnflamatuvar kitleyi düşündüren yeni nörolojik belirtileri veyasemptomları olan hastalarda; .çoğu, inflamatuvar kitle semptomlarının, hastalıklarından ötürü

^öii bele? üvemi eleKtromk imza ıTe imzalanmıştır.'

Bele Do


Ciddi sjıasûsıtesı olan nastaların ğeçırdığı sempıornlardan çoIc farklı ofmamasr nedeniyle

nöroşirürji konsültasyonu düşünülmelidir. Bazı durumlarda inflamatuvar kitle tanısının doğrulanması veya bertaraf edilmesi için örüntüleme yapılması uyun olabilmektedir.

Pompa implantasyonu


Operasyon sonrası komplikasyon riski artabileceğinden dolayı pompa implantasyonundan önce hastada enfeksiyonun olmaması erekmektedir. Ayrıca sistemik bir enfeksiyon, dozayarlamasını zorlaştırabilmektedir. Lokal enfeksiyon veya kateterin yanlış yerleştirilmesi; ilaçsalımının kesilmesine ve buna bağlı olarak yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına nedenolabilir.

Rezervuar dolumu


Bu işlem, üreticinin talimatları doğrultusunda eğitimli ve tam kalifiye personel tarafından erçekleştirilmelidir. Rezervuarın boşalması, spastisitenin ciddi şekilde nüksetmesine veyaİntratekal Baklofen'in potansiyel olarak hayatı tehdit edici yoksunluk semptomlarına sebepolabileceğinden her bir yeniden doldurma aralığının dikkatli bir şekilde hesaplanmasıerekmektedir (bakınız, ”tedavinin kesilmesi” bölümü). Dolum işlemi; mikrobiyalkontaminasyondan veya herhani bir ciddi MSS (Merkezi Sinir Sistemi) enfeksiyonundankaçınmak için sıkı aseptik koşullar altında erçekleştirilmelidir. Her bir rezervuar dolumundanveya kullanımından sonra klinik durum ile uyumlu şekilde bir özlem periyodu olmalıdır.

İntratekal katetere bir bağlantı yolu (port) ile direkt erişimi olan implante pompaya dolum sırasında aşırı dikkatli olunmalıdır, çünkü katetere doğrudan enjeksiyon,yaşamsal tehdit oluşturabilecek bir doz aşımına yol açabilir.

Doz ayarlaması: ilave bililer

İntratekal Baklofen; ayakta durma ve yürüyüş denesi için belirli bir spastisite derecesinin erekli olması veya spastisitenin, fonksiyonel bakıma katkı sağlaması durumunda aşırıhalsizliğin önlenmesi için dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Dolaşım fonksiyonunun çalışması vederin ven trombozunun olası oluşumunu önlemek için belirli miktarda kas tonusununkorunması önemli olabilir.

Olası bir doz aşımı durumunun veya istenmeyen etkileşimlerin önlenmesi için, mümkün olduğu durumlarda, tercihen İntratekal Baklofen infüzyonu başlamadan önce ve yakın tıbbi özetim

Bu bele

altında iken, bütün oral antispazmodik ilaçların birlikte kullanımı kesilmelidir. Ancak İntratekal Baklofen ile erçekleştirilen kronik tedavi sırasında, birlikte kullanılmakta olan antispazmod

8

ilacın birlikte kullanımın aniden kesilmesi veya azaltılması durumundan kaçınılmalıdır.

Özelpopülasyonlarda alınacak önlemler:


Pediatrik hastalarda alınacak önlemler:


Kronik infüzyon için implante edilebilir pompanın yerleştirilmesi için çocukların yeterli bir vücut kütlesine sahip olması erekir. Pediatrik popülasyonda intratekal baklofen kullanımı,sadece erekli biliye ve deneyime sahip olan uzmanlar tarafından yazılmalıdır. İntratekalbaklofenin 4 yaş altındaki çocuklarda kullanımının üvenliliği ve etkililiğine ilişkin oldukçasınırlı klinik veriler mevcuttur.

Pompa implantasyonu sırasında traskutanöz kateterin takılması ve PEG (Perkütan endoskopik astrostomi) borusunun varlığı, çocuklarda enfeksiyonun örülme sıklığını arttırır.

Özel Hasta Grupları


Örneğin inflamasyon veya travmadan dolayı meydana elen blokaj nedeniyle beyin omurilik sıvısının dolaşımı yavaşlayan hastalarda eciken İntratekal Baklofen mirasyonu, antispastiketkililiği azaltabilir ve advers reaksiyonları hızlandırabilir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda, azalmış böbrek klerensi seviyesi ve klinik koşullar öz önünde bulundurularak dozajın azaltılması erekebilir.

Psikotik bozukluk, şizofreni, konfüzyonel durum veya Parkinson hastalığıepilepsili

hastalar izlenmelidir.

İntratekal Baklofen,

otonomik disrefleksi

hikayesi olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Nosiseptif stimülasyon veya İntratekal Baklofen'in aniden kesilmesi, bu türataklara neden olabilmektedir.

Baklofen

serebrovasküler veya respiratuvar yetmezliği

olan hastalarda, tabloyu daha da kötüleştirdiğinden, bu hastalarda dikkatli olunmalıdır.

İntratekal uyulamayı takiben ürünün sistemik biyoyararlanımı, oral yolla uyulamadaki biyoyararlanıma öre oldukça düşük olduğu için, BAXEN intratekal'in altta yatan, merkezisinir sistemi dışı hastalıklar üzerinde herhani bir etkisi olması beklenmez.

Bu bele

Bele Do

Böbrek yetmezliği


Oral yolla erçekleştirilen baklofen tedavisi sırasında yapılan özlemlere dayanarak şu durumlarda dikkatli olunması önerilmektedir: astro duodenal ülser hikayesi, daha öncesfinkter hipertonisinin varlığı, böbrek yetmezliği.

Karaciğer yetmezliği


Oral baklofen ile birlikte SGOT (AST), alkalin fosfataz ve kan lukoz seviyelerinin yükselmesi ibi nadir durumlar kaydedilmiştir.

Yaşlı hastalar


65 yaş üzerindeki birçok hasta, herhani spesifik problem olmaksızın klinik çalışmalar sırasında intratekal baklofen ile tedavi edilmiştir.

Yaşlı hastaların;

titrasyon fazında oral baklofen ileistenmeyen etkiler yaşamaları olasıdır ve bu durum İntratekal Baklofen için de eçerli olabilir.Ancak optimal doz bireysel olarak belirlendiği için yaşlı hastaların tedavisinde spesifik birproblem oluşması beklenmez.

Tedavinin kesilmesi


Spastisitenin artması, pruritus, parastezi ve hipotansiyon ile ortaya çıkan herhani bir nedenden dolayı intratekal baklofenin aniden kesilmesi; örn. zihin karışıklığı ve kas rijiditesi olmak üzerenöroleptik malin sendromu (NMS) ile sürekli ve kontrol edilemez hızlı spazmlar ile hiperaktifdurum, hipertermi ve semptomları dahil olmak üzere sekellere ilişkin bir artışa sebep olur.Nadir durumlarda bu; epileptik nöbet/status epileptikus, rabdomiyoliz, koaülopati, çokluoran yetmezliği ve ölüm şeklinde elişmektedir. İntratekal baklofen ile tedavi ören tümhastalar, potansiyel olarak yoksunluk riski altındadır. İntratekal baklofen yoksunluğu ile ilişkilibazı klinik buluların özellikleri; otonomik disrefleksi, enfeksiyon (sepsis), malin hipertermi,nöroleptik malin sendromu (NMS) veya status hipermetabolikus veya ileri rabdomiyoliz ileilişkili diğer koşullar ile benzerlik österebilmektedir.

Hastalar ve hastalara bakan kişiler, dolum kontrolü için bir zaman çizelesinin tutulmasının önemi konusunda bililendirilmelidir ve özellikle yoksunluk sendromunun erken aşamasındaortaya çıkanlar olmak üzere, baklofen yoksunluğunun belirtilerine ve semptomlarına karşıdikkatli olmaları erekmektedir.

Birçok durumda intratekal baklofen tedavisinin kesilmesinden sonra birkaç saat içerisinde yoksunluk semptomları örülmektedir. İntratekal Baklofen tedavisinin aniden kesilmesininyayın nedenleri arasında kateter bozukluğu (özellikle bağlantının kesilmesi), pomparezervuarında aşırı düşük hacim ve pompa pil ömrünün sona ermesi yer almaktadır; bazıdurumlarda insan kaynaklı hatalar sebep veya katkı sağlayıcı bir rol oynayabilmektedir.İntratekal Baklofen salımının aniden kesilmesini önlemek üzere, infüzyon sisteminin, dolum

Bele Do1tck-el3ys


prorammm/prosedürlerin ve pompa alarmlarının özetilmesine ve proramlanmasına dikk^

edilmesini erektirir.

İntratekal Baklofen'in salımının kesilmesine ilişkin önerilen tedavi, tedavinin bırakılmasında olduğu ibi, aynı veya yakın dozda İntratekal Baklofen'in yeniden yüklenmesidir. Ancakintratekal olarak verilmesinin ecikmesi durumunda oral veya enteral İntratekal Baklofen veyaoral, enteral veya intravenöz benzodiazepinler ibi GABA-erjik aonist ilaçlar ile tedavi,potansiyel olarak ölümcül sekelleri önleyebilmektedir. Tek başına oral veya enteral İntratekalBaklofen uyulamasının; intratekal baklofen yoksunluğunun elişmesini önleyeceğineüvenilmemelidir.

Üreticinin; uyulamaya, pompa proramlamasına ve/veya rezervuar dolumuna ilişkin talimatlarının harfiyen takip edilmesi oldukça önemlidir.


Bu tıbbi ürün maksimum ünlük dozunda 1 mmol (23 m)'dan daha az sodyum içerir, yani esasında 'sodyum içermez' olarak kabul edilebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Mevcut deneyimler; diğer ilaçlar ile İntratekal Baklofen'in spesifik etkileşimlerinin neler olacağının tahmin edilmesi için yeterince sistematik değildir.

Olası bir doz aşımı durumunun veya istenmeyen etkileşimlerin önlenmesi için, mümkün olduğu durumlarda, tercihen İntratekal Baklofen infüzyonu başlamadan önce ve yakın tıbbi özetimaltında iken, bütün oral antispazmodik ilaçların birlikte kullanımı kesilmelidir.

Ancak İntratekal Baklofen ile erçekleştirilen kronik tedavi sırasında, birlikte kullanılan antispazmodik ilacın birlikte kullanımın aniden kesilmesi veya azaltılması durumundankaçınılmalıdır.

Morfin ve intratekal baklofen kombinasyonu bir hastada hipotansiyona sebep olmuştur. Konkomitant uyulama sırasında solunum üçlüğü veya diğer merkezi sinir semptomlarıpotansiyeli öz önünde bulundurulmalıdır.

İntratekal yolla diğer ajanlar ile birlikte kullanım, sınırlıdır ve bu tür kombinasyonların üvenliliği hakkında az miktarda bili bulunmaktadır.

Bu seviyede alkol ve diğer bileşiklerin merkezi sinir sistemini deprese edici etkisi, İntratekal Baklofen'in etkisini arttırabilir.

Tedavide oral baklofen ve trisiklik antidepresanların birlikte kullanımı, baklofenin etkisini artırabilmekte ve belirin kas .hipotonisine neden, olabilmektedir. Bu tür kombinasyonlarda

Bele ^^^^uAdresi:https://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys

Oral baklofen ve antihipertansif ajanların birlikte kullanımı, kan basıncında düşüşe neden olabileceğinden, kan basıncınm izlenmesi ve antihipertansifin dozunun yeniden ayarlanmasıerekli olabilmektedir.

Levodopa ile birlikte uyulama sırasında Levodopaya bağlı istenmeyen etkilerin artma riski bulunmaktadır (zihinsel bulanıklık, halüsinasyon, endişe).

İntratekal baklofenin ve enel anestezik ilaçların (örn. fetanil, propofol) birlikte kullanımı, kardiyak bozukluk ve atak riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle İntratekal Baklofen alanhastalara anestezi uyulanırken dikkat edilmelidir.

Özel popülasyona ilişkin ek bililer

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kateorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar için herhani bir özel öneriyi destekleyen veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

BAXEN'in ebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu östermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebe kadınlarda yeterli ve uyun kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Baklofen, plasentayı eçmektedir. İntratekal Baklofen; potansiyel faydaların, fetüse ilişkin potansiyel riskten dahaönemli olmadıkça ebelik sırasında kullanılmamalıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar,oral uyulama yoluyla baklofenin teratojenik etkisini östermiştir (5.3 bölümüne bakınız)BAXEN erekli olmadıkça ebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

/-V1. ...«I111Bubele. üvenli elektronik imza, ile imzalanmıştır.. ı«ı ı«ı .ı

Oral terapötik dozlarda etkin madde anne sütüne eçmektedir, ancak bu miktar çok az olduğundan bebeğin, istenmeyen bir etki yaşaması beklenmez.

İntratekal Baklofen ile tedavi edilen annelerde, ölçülebilir dozlarda anne sütüne eçip eçmediği bilinmemektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da BAXENtedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınıp kaçınılmayacağına ilişkin kararverilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve BAXEN tedavisinin emziren anne açısındanfaydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bir yıla kadar oral baklofen ile tedavi edilen multipl skleroz hastalarının yaklaşık %4'ünde elle muayene yoluyla yumurtalık kistleri tespit edilmiştir. Vakaların çoğunda hastalar ilacı almayadevam ederken kistler kendiliğinden kaybolmuştur. Normal kadın popülasyonunun bir kısmındayumurtalık kistlerinin kendiliğinden oluştuğu bilinmektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Intratekal baklofen tedavisi ören hastaların bir kısmında uyku halinin başladığı raporlanmıştır. Hastalar, dikkat eksikliği ihtimalinden dolayı araç ve tehlikeli makine kullanırken veya diğertehlikeli olabilen işler yaparken dikkatli olmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Raporlanan istenmeyen etkilerin çoğunun altta yatan bir hastalık ile ilişkili olabilmesinden dolayı birçok vakada, özlemlenen etkiler ile baklofen uyulanmasının arasında nedensel birilişki tespit edilememektedir. Buna rağmen yayın şekilde raporlanan bazı reaksiyonların(somnolans, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, hipotansiyon, hipotoni) ilaç ile ilişkili ibiörünmektedir. Bu etkiler çoğunlukla eçicidir ve çoğunlukla test fazı sırasında veyakonsantrasyon değişimlerinde meydana elmektedir.

Advers reaksiyonlar (Tablo 1) MedDRA'daki sistem oran sınıflarına ve sıklıklarına öre listelenmiştir.

İstenmeyen etkiler sistem oran sınıfına ve sıklığa öre sıralanmakta olup, en sık örülen reaksiyonlar ilk sırada yer almaktadır. Her bir sıklık rubunda, istenmeyen etkiler azalanciddiyet sırasına öre sunulmaktadır. Ayrıca, her bir istenmeyen etkiye karşılık elen sıklıkkateorisi aşağıdaki kurala dayanmaktadır:

Çok yayın (&t;1/10), yayın (&t;1/100 ila <1/10), yayın olmayan (&t;1/1.000 ila <1/100), seyrek (&t;1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000).

Bu bde.^venli elektronik imza ile imzalanmıştır.

* ''""^^^^^0Q3NRZ1AX


Bele Do




Metabolizma ve beslenme hastalıkları


Yayın olmayan:
Dehidratasyon

Psikiyatrik hastalıklar


Yayın:
Depresyon, ajitasyon, anksiyete.
Yayın olmayan:
İntihar düşüncesi, intihar irişimi, paranoya, halüsinasyon, öforik his

Sinir sistemi hastalıkları


Çok yayın:
Somnolans (uyku hali), uyuşukluk (özellikle test fazı sırasında)
Yayın:
Konvülziyon, sedasyon, baş dönmesi/sersemlik, epileptik nöbetler (özellikle tedavinin aniden sonlandırılması üzerine),baş ağrısı, parestezi, dizartri, letarji, uykusuzluk, kafakarışıklığı/oryantasyon bozukluğu, eveleyerek konuşma,halsizlik
Yayın olmayan:
Ataksi, hafıza bozukluğu, nistamus, disfori

Konvülsiyon ve baş ağrısı, serebral kökenli spastisite olan hastalarda spinal kaynaklı spastisitesi olan hastalara öre daha sık ortaya çıkmaktadır.

Göz hastalıkları


Yayın:
Bulanık örme, diplopi, akommodasyon bozuklukları

Kardiyovasküler hastalıklar


Yayın olmayan:
Bradikardi

Vasküler hastalıklar


Yayın:
Hipotansiyon
Yayın olmayan:
Derin ven trombozu, hipertansiyon, cilt kızarması, solukluk

Solunum, öğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar


Yayın:
Pnömoni, dispne, solunum depresyonu, bradipne

Gastrointestinal hastalıklar



Bulantı/kusma, kabızlık, diyare, bulantı, ağız kuruluğu, iştahsızlık, salivasyon artışı

Yayın:
Yayın olmayan:

Ileus, hipouzi, disfaji, auzi

Bulantı ve kusma, serebral kökenli spastisitesi olan hastalarda spinal kaynaklı spastisitesi olan hastalara öre daha sık ortaya çıkmaktadır.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

üvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Bele Iiopnılama Kodu: 1 ZW.56O:tNRSHY:taklUZW.56Ş:tk0O:tNRZl Ax_Relpe Takip Adresi :lıttps://www.tıırkive.pov.tr/saplik-titck-ehvs



Yayın:

Ürtiker, yüzde/periferde ödem, prurit


Yayın olmayan:

Alopesi, diyaforez

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları


Çok yayın:

Musküler hipotoni (özellikle test fazı sırasında - eçici etkiler)

Yayın:

Musküler hipertoni

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları


Yayın:

Üriner inkontinans, idrar retansiyonu.

Üriner retansiyon serebral kökenli spastisitesi olan hastalarda spinal kaynaklı spastisitesi olan
hastalara öre daha sık örülmektedir.

Üreme sistemi ve meme hastalıkları


Yayın:

Cinsel işlev bozuklukları (İntratekal Baklofen ereksiyon ve ejekülasyonu olumsuz etkileyebilmektedir. Bu etki enelolarak intratekal baklofenin kesilmesi ile önceki halinedönebilir.)

Bilinmiyor:

Erektil disfonksiyon

Genel bozukluklar ve uyulama bölesine ilişkin hastalıklar


Yayın:

Asteni, pireksi, ağrı, üşüme, ateş/titreme

Yayın olmayan:

Hipotermi

Seyrek:
İlacın verilmesinin aniden bırakılmasının sonucunda potansiyel olarak hayati risk içeren eri çekilme belirtileri(Bakınız “Tedavinin bırakılması”).

Burada uyulama sisteminden kaynaklı istenmeyen etkilerden (örneğin implante kateterin ucunda inflammatuar kitle, kateterin yerinden çıkması, lokal enfeksiyon, menenjit, sistemin hatalımanipülasyonundan kaynaklı doz aşımı) söz edilmemektedir.

Bir tarama çalışmasında bir PEG borusunun varlığı, çocuklarda derin enfeksiyonların örülme sıklığını artırmıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk denesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhani bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovüilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri erekmektedir (www.titck.ov.tr; e- posta:

Bu bele

[email protected]^^R

!ll:30 8003140008; ^fiks: O

://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Hasta, tedavinin tamamı boyunca, özellikle de ilk test fazı ve titrasyon fazı sırasında ve ayrıca kısa aralardan sonra İntratekal Baklofen'in uyulanması devam ettiğinde, doz aşımı işaretlerive belirtileri açısından yakından takip edilmelidir.

Doz aşımı belirtileri aniden veya izlice ortaya çıkabilmektedir.

Doz aşımı belirtileri:

aşırı musküler hipotoni, uyku hali, sersemlik, baş dönmesi, sedasyon, epileptik nöbetler, bilinç kaybı, pityalizm, bulantı ve kusma.

Majör doz aşımı durumunda; solunum depresyonu, apne ve koma meydana elmektedir.

Örneğin kateter içeriklerinin, kateter eçirenliği/konumlandırılmasının doğrulanması sırasında yanlışlıkla intratekal aralığa eçmesi durumunda ciddi doz aşımı meydanaelebilmektedir. Proramlama hataları, aşırı hızlı doz artışları ve oral Baklofen ile birliktetedavi, doz aşımının diğer olası nedenleri arasındadır. Pompa işlev bozukluğu da ayrıcaaraştırılmalıdır.

Tedavi

İntratekal Baklofen doz aşımının tedavisi için herhani bir spesifik antidot bulunmamaktadır. Genel olarak aşağıda yer alan önlemler alınmaktadır:

1) Pompadaki eri kalan baklofeni olabildiğince hızlı boşaltın.

2) Gerekirse ilaç elimine edilene kadar solunum depresyonu olan hastaları intübe edin.

Belirli raporlar, fizostiminin özellikle uyku hali ve solunum depresyonu olmak üzere merkezi sinir sistemi etkilerini ortadan kaldırabildiğini ileri sürmektedir.

Ancak epileptik nöbetler, bradikardi ve kalp iletim bozukluklarına neden olmasından dolayı fizostimin intravenöz olarak enjekte edilirken dikkatli davranılmalıdır. 5 ila 10 dakikalık birsüre boyunca 1-2 m fizostimin IV ile bir test erçekleştirilebilir. Bu süre esnasında hastalarçok yakından izlenmelidir. Hastanın olumlu şekilde yanıt vermesi durumunda 1 m'lık tekrarlıdozlar, yeterli ventilasyonun ve vijilansın korunması için 30 ila 60 dakikalık aralıklardaverilebilmektedir.

Fizostimin, çok büyük doz aşımı durumlarında etkili olmayabilmekte ve hastaya suni solunumun yapılması erekebilmektedir.

Lomber ponksiyonun kontrendike olmaması kaydıyla beyin omurilik sıvısı (CSF) içerisindeki baklofen konsantrasyonunun ''azalifimasf'^fçfft 'İHtok§ikâsyoftün erken aşamasında 30-40 mL

Bele Do

beyin omurilik sıvısının boşaltımı düşünülebilir.

Kardiyovasküler işlevin korunması. Nöbetler sırasında: diyazepamın dikkatli şekilde IV enjeksiyonu.

Fizostimin, sadece destekleyici önlemlere karşı yanıt vermeyen şiddetli toksisite için önerilmektedir.

Çocuklarda 0,02 m/k fizostimin dozu, dakikada 0,5 m'ı aşmayan bir hızda IV olarak uyulanabilmektedir. Bu doz, terapötik bir etki elde edilene kadar veya toplam 2 m'lık bir dozverilene kadar 5 ila 10 dakikalık aralıklarda tekrarlanabilmektedir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik rup: spinal atak bölesine sahip antispastik ajan Kas Gevşeticiler, Diğer Merkezi Etkili AjanlarATC kodu: M03BX01

Etki Mekanizması


Baklofen GABA

B

reseptörlerini uyararak spinal kortta hem monosinaptik hem de polisnaptik refleks iletimini yavaşlatmaktadır.

Farmakodinamik etkiler


Baklofenin kimyasal yapısı, bir nörotransmitter inhibitörü olan amma-aminobütirik asidin (GABA) yapısına paraleldir.

Nöromusküler iletim, baklofen ile değişmemektedir. Baklofen antinosiseptif etkiye sahiptir. Muskuloskeletal spazmların eşlik ettiği nörolojik hastalıklarda baklofenin özellikleri, reflekskası kasılmalarının üzerinde bir etkinin yanı sıra ağrılı spazmların ve klonusun yoğunluğundabelirin bir azalma formunda da belli olmaktadır.

Klinik etkililik ve üvenlilik


Baklofen, hasta hareketliliğini iyileştirip, hastalara daha fazla bağımsızlık sağlamakta fizyoterapiye olanak sağlamaktadır.

Baklofen sedasyon, somnolans, solunum depresyonu ve kardiyovasküler depresyona yol açarak enel olarak merkezi sinir sistemini zayıflatmaktadır.

İntratekal Baklofen, tahrip edici nöroşirürjik prosedürlere alternatif olarak değerlendirilebilir. İntratekal boşluğa doğrudan verilen baklofen, oral yola öre en az 400 ila 1000 kat daha düşükdozlarda spastisitenin tedavisine olanak sağlamaktadır.

intratekal bolusbele

Bele Do


Tıbbi ürün, enel olarak tek bir intratekal dozun uyulanmasından yarım saat ila bir saat son ^

etki etmeye başlamaktadır. Doruk spazmolitik etki, dozdan yaklaşık 4 saat sonra belirinleşmekte ve etkisi 4 ila 8 saat sürmektedir. Etkinin başlanıcı, doruk yanıt ve etkininsüresi; doz, belirtilerin şiddeti ve uyulama yöntemi ve hızına bağlı olarak bireyler arasındadeğişiklik österebilmektedir.

Sürekli infüzyon.


Baklofenin antispazmodik etkisi, sürekli infüzyonun başlatılmasından 6 ila 8 saat sonra başlamaktadır ve 24 ila 48 saat içerisinde pike ulaşmaktadır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

İntratekal uyulama yönteminin doğası ve beyin omurilik sıvısının (BOS) yavaşlamış dolaşımı, aşağıda yer alan kinetik parametreler değerlendirilirken hesaba katılmalıdır.

Emilim


Beyin omurilik sıvısının içerisine doğrudan infüzyon, absorpsiyon proseslerinin ihmal edilmesine olanak sağlamaktadır ve ayrıca omuriliğin dorsal boynuzunda etkin maddeninadsorpsiyon yoluyla reseptör bölelerine temas etmesine olanak sağlamaktadır.

Dağılım


Tek bir intratekal bolus enjeksiyonu/kısa süreli infüzyonu takiben dağılım hacmi, beyin omurilik sıvısı içerisinde mevcut seviyelerden hesaplanmış 22 ile 157 mL arasındadır. Sürekliintratekal infüzyonlar şeklinde verildiğinde 50 ila 1200 mikroramlık ünlük dozlar, lomberbeyin omurilik sıvısında 130 - 1240 n/mL'lik baklofen kararlı durum konsantrasyonlarınaneden olmaktadır. Beyin omurilik sıvısında ölçülen yarılanma süresine öre kararlı durumbeyin omurilik sıvısı konsantrasyonları 1 ila 2 ün içerisinde elde edilmektedir. İntratekalinfüzyon sırasında plazma konsantrasyonları 5 n/mL'yi aşmamaktadır. Bu, baklofenin kan-beyin bariyerinden eçişinin yavaş olduğunu doğrulamaktadır.

Eliminasyon


50 ila 136 mikroram baklofenden oluşan tek bir intratekal bolus enjeksiyonu/kısa süreli infüzyonu takiben beyin omurilik sıvısının eliminasyon yarılanma süresi 1 ila 5 saat arasındadeğişkenlik östermektedir. Baklofenin kararlı durumdaki beyin omurilik sıvısının eliminasyonyarılanma süresi belirlenmemiştir.

Ortalama beyin omurilik sıvısı klerensi, implante edilebilir bir pompanın kullanılması ile lomber subaraknoid aralıkta hem tek bir bolus enjeksiyonu hem de sürekli infüzyondan sonraortalama 30 mL/saatttir. „ , ,......,

Bu bele

Bele Do

Sürekli intratekal infüzyon sırasında kararlı duruma ulaşıldığında bir baklofen konsantrasyc

18

radyanı, lomber beyin omurilik sıvısı (BOS) ve subaraknoid sisternal beyin omurilik sıvısı (BOS) arasında 1.8 : 1 ve 8.7 : 1 (ortalama = 4 : 1) aralığında oluşturulur. Bu, ilacın beyinmerkezlerinin üzerindeki etkisinden dolayı daha az advers merkezi sinir etkisi ile üstekstremiteleri çok fazla etkilemeden alt ekstremitelerin spastisitesinin etkili bir şekilde tedaviedilebilmesinden dolayı klinik açıdan önem taşımaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bililerGeriyatrik popülasyon:


İntratekal uyulama Baklofen'in uyulanmasından sonra yaşlı hastalarda farmakokinetik veri mevcut değildir. Tek doz oral formülasyon uyulandığında veriler, yaşlı hastaların daha yavaşeliminasyona sahip olduğunu, ancak enç yetişkinlere kıyasla baklofene benzer sistemikmaruziyete sahip olduğunu östermektedir. Ancak bu sonuçların, çoklu doz tedavisineekstrapolasyonu, enç yetişkinler ve yaşlı hastalar arasında kayda değer herhani birfarmakokinetik fark östermemektedir.

Pediyatrik popülasyon:


Pediyatrik hastalarda beklenen plazma konsantrasyonları 10 n/mL ya da 10 n/mL'nin altındadır.

Karaciğer yetmezliği:


İntratekal uyulama Baklofen'in uyulanmasından sonra karaciğer yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik veri mevcut değildir. Ancak baklofenin dağılımda karaciğerin önemli bir roloynamamasından dolayı farmakokinetik özelliklerinin, karaciğer yetmezliği olan hastalardaklinik olarak önemli bir seviyeye değişmesi olası değildir.

Böbrek yetmezliği:


İntratekal uyulama Baklofen'in uyulanmasından sonra böbrek yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik veri mevcut değildir. Baklofenin esas olarak böbreklerden değişmemiş şekildeatılmasından dolayı böbrek yetmezliği olan hastalarda değişmemiş ilacın birikimi öz ardıedilemez.

5.3. Klinik öncesi üvenlilik verileri

Sıçanlar üzerinde erçekleştirilen 2 yıllık bir çalışma (oral yol); baklofenin karsinojenik olmadığını östermiştir. Bu çalışma; yumurtalık kistlerinin örülme sıklığında doza bağlı birartışın ve hipertropik ve/veya kanamalı adrenal bezlerin örülme sıklığında daha az belirin artışınmeydana eldiğini östermiştir. Bu buluların klinik ilişkisi bilinmemektedir.

İn vivoin vitro

mutajenez testlerde, mutajenik etki .örülmemiştir.. , ¦,

Bu Dele, ü^niı eieKtromK imza ile imzalanmıştır.

Bele Do


Oral baklofen, yüksek dozlarda sıçanların fetüsünde omfaloselin (ventral fıtık) örülme sıkl ^

arttırmaktadır. Farelerde teratojenik etki örülmemiştir.

Yüksek dozda oral baklofen verilen sıçanların fetüslerinde tamamlanmamış sternebral ossifikasyon örülme sıklığının arttığı özlemlenmiştir. Yüksek dozda oral baklofen, aynızamanda tavşan fetüslerinde ön ve arka bacakların osifiye edilmemiş falanjiyal nukleusun örülmesıklığını arttırmaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Dekstroz, bu iki kimyasal arasında kimyasal reaksiyon erçekleştiği için baklofen ile eçimsizlik östermektedir.

Bu tıbbi ilaç Bölüm 6.6'da belirtilen ürünler dışında diğer tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.6.3. Raf ömrü

24 ay

Mikrobiyolojik açıdan ürün hemen kullanılmalıdır. Eğer hemen kullanılmaz ise, saklama zamanı ve saklama koşulları kullanıcının sorumluluğundadır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Buzdolabında saklamayınız ya da dondurmayınız.

Orijinal ambalajında ışıktan koruyarak saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutu içinde; infüzyon çözeltisini içeren, ri floro polimer kaplı klorobutil likit tıpalı, mor renkli plastik alüminyum flip-off kapaklı 6 mL kapasiteli şeffaf tip 1 cam flakon vekullanma talimatı içerir (5 adet flakon/kutu).

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

yv..1İlil Bu hele, üvenli elektronik İmza ileim^lanmıştır.

Bele DÜrüfidSnlartakal^löe?'hanliZb,lf6 maddemia ediTmelJPfrkip Adresi:https://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys

Kullanım talimatları/işlem talimatları.


İntratekal baklofen, intratekal enjeksiyon ve sürekli infüzyon için tasarlanmış ve her bir infüzyon sistemine eşlik eden spesifikasyonlara öre uyulanmaktadır.

Stabilite.


Mümkün olması durumunda uyulamadan önce parenteral kullanım için tıbbi ürünler, partiküler madde varlığı ve renk değişimi bakımından kontrol edilmelidir.

Spesifik uyulama talimatları.


Seçilecek kesin konsantrasyon, erekli toplam ünlük doza ve pompanın minimum infüzyon hızına bağlıdır. Lütfen, bütün spesifik öneriler için üreticinin kullanım kılavuzuna bakınız.

Seyreltme.


Kullanıcıların, 50, 500 veya 2000 mikroram/mL'dan farklı konsantrasyon elde etmek istemesi durumunda İntratekal Baklofen, aseptik koşullar altında steril ve koruyucusuz enjeksiyonluk%0,9 sodyum klorür çözeltisi içerisinde seyreltilmelidir.

Uyulama sistemleri.


Uzun dönemli intratekal baklofen uyulaması için birçok sistem kullanılmıştır. Bunların arasından doldurulabilir rezervuar ile donatılmış implante edilebilir sistemler olan ve -lokalveya enel anestezi durumunda- deri altına veya enellikle abdominal duvardaki bir böleyeimplante edilebilen AB tarafından onaylanmış pompalardan söz edilebilmektedir. Bu sistemler,subkutan olarak subaraknoid aralık içerisine eçen bir intratekal katetere bağlanmaktadır.

Bu sistemler kullanılmadan önce kullanıcılar; teknik spesifikasyonların ve rezervuarda baklofenin kimyasal stabilitesinin, intratekal baklofen uyulaması için erekli koşulların yerineetirilmesini sağlamalıdır.

7. RUHSAT SAHIBI

Centurion İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Sarıyer/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2023/192

. . Bu bele, üvenli elektronikjmza ile imzalann^tır. .

Bele Dc§KU1 alLKdRUHSATRTARIHI/RUÖSAT^YENlLEl^^ETTARlHİttps://www.turkiye.ov.tr/salik-titck-ebys

İlk ruhsat tarihi: 23.05.2023

Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KUB'UN YENILENME TARİHİ


Bu bele

Bele Do



İlaç Bilgileri

Baxen 10 Mg/5 Ml İntratekal İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Baklofen

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.