Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Safecaine 30 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Karpül Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SAFECAINE 30 mg/mL enjeksiyonluk çözelti içeren karpül Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir karpül 54 mg mepivakain hidroklorür içerir.

Yardımcı madde(ler):

Sodyum klorür..................10,8 mg

Sodyum hidroksit...............y.m

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti içeren karpül Berrak, renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

SAFECAINE yetişkinlerde, adolesanlarda ve 4 yaşın üzerindeki (yaklaşık 20 kg vücut ağırlığı) çocuklarda gerçekleştirilecek diş cerrahisinde lokal ve loko-bölgesel anestezi içinkullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

SAFECAINE yalnızca diş hekimleri, stomatologlar veya sistemik toksisitenin tanı ve tedavisi konusunda yeterince eğitimli ve aşina diğer klinisyenler tarafından veya bu kişilerin gözetimialtında kullanılmalıdır. Kardiyovasküler ve solunumla ilgili herhangi bir acil durumda erkenmüdahalede bulunmak için lokal anestetiklerle bölgesel anestezi indüksiyonundan önce uygunresüsitasyon ekipmanın ve eğitimli personelin varlığı önemlidir. Hastanın bilinç durumu, herlokal anestezik enjeksiyondan sonra izlenmelidir.

Pozolojiygulama sıklığı ve süresi:

Ağrının olmaması hastanın bireysel duyarlılığıyla ilişkili olduğundan, etkili anesteziyi elde etmek için en düşük anestezik doz kullanılmalıdır. Daha kapsamlı prosedürler için, önerilenmaksimum dozu aşmadan bir veya daha fazla karpül gerekebilir.

Yetişkinler için önerilen maksimum doz 4,4 mg/kg vücut ağırlığıdır. 70 kg üzerindeki bireyler için önerilen mutlak maksimum doz 300 mg'dır ve bu 10 mL çözeltiye karşılık gelir.Maksimum doz miktarının hastanın vücut ağırlığına göre hesaplandığı unutulmamalıdır.Hastalar farklı vücut ağırlıklarına sahip olduğundan, her hastanın tolere edebileceğimaksimum mepivakain dozu farklıdır. Ek olarak, etkinin başlangıcı ve süresi açısındanönemli bireysel farklılıklar vardır.

Aşağıdaki tabloda, en sık kullanılan anestezi teknikleri ve kartuş bakımından eşdeğerleri için yetişkinlerde izin verilen maksimum dozlar listelenmiştir:

Kilo (kg)

Mepivakain hidroklorür dozu (mg)

Hacim (mL)

Kartuşta eşdeğeri (1,8 mL)

50

220

7,3

4.1

60

264

8,8

4.9

>70

300

10

5,6

Hasta kaygısını azaltmak için birlikte sakinleştirici kullanımı:


Sedatif ilaç verilirse, kombinasyonun merkezi sinir sistemi depresyonu üzerindeki ilave etkisine bağlı olarak maksimum güvenli mepivakain dozu azaltılabilir (Bkz. Bölüm 4.5).

Uygulama şekli:

SADECE DENTAL ANESTEZİDE KULLANILIR.

İnfiltrasyon ve perinöral uygulamalar içindir. Tek kullanımlıktır.

Koruyucu içermediğinden SAFECAİNE karpül enjeksiyonlarının kullanılmayan kısmı atılmalıdır.

Tıbbi ürünü uygulamadan önce alınması gereken önlemler

Eğer ürünün rengi bulanıksa ve değişmişse kullanılmamalıdır.

Enjeksiyon hızı çok yavaş olmalıdır ve dakikada 1 mL çözeltiyi geçmemelidir.

Enjeksiyon bölgesinde iltihap ve/veya enfeksiyon olduğunda lokal anestezikler dikkatle enjekte edilmelidir.

Kazara intravasküler enjeksiyonla ilişkili risk


Kazara intravasküler enjeksiyon (ör. sistemik dolaşıma kasıtsız intravenöz enjeksiyon, baş ve boyun bölgesine kasıtsız intravenöz veya intra arteriyel enjeksiyon), sistemik dolaşımdaki aniyüksek mepivakain seviyesi nedeniyle, nihayetinde solunum durmasına ilerleyen, merkezisinir sistemi veya kardiyorespiratuar depresyon ya da komanın takip ettiği konvülsiyonlar gibiciddi advers reaksiyonlarla ilişkili olabilir.

Bu nedenle damar içi enjeksiyonun önlenmesi için her enjeksiyondan önce mutlaka bir aspirasyon denemesi yapılmalıdır. Bununla birlikte, şırıngada kan bulunmaması intravaskülerenjeksiyondan kaçınıldığını garanti etmemektedir.

intranöral enjeksiyonla ilişkili risk


Kazara intranöral enjeksiyon, ilacın sinir boyunca retrograd hareketine neden olabilir. İntranöral enjeksiyondan kaçınmak ve sinir blokajlarıyla bağlantılı sinir hasarını önlemekiçin, enjeksiyon sırasında hasta tarafından elektrik şoku hissedilir veya ağrılı enjeksiyonmeydana gelirse iğne her zaman hafifçe geri çekilmelidir. İğne kaynaklı sinir hasarı meydanagelirse, perinöral kan akışı bozulup mepivakainin uzaklaştırılması engellenebileceğinden,nörotoksik etki mepivakainin potansiyel kimyasal nörotoksisitesiyle şiddetlenebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Klinik verilerin eksikliğinden dolayı, böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalara etkili anesteziye yol açan en düşük doz uygulanmalıdır.

Mepivakain, karaciğer tarafından metabolize edilir ve özellikle tekrarlanan kullanımdan sonra, karaciğer yetmezliği olan hastalarda plazma seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.Yeniden enjeksiyon gerekmesi durumunda, herhangi bir doz aşımı belirtisine karşı hastaizlenmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

4 yaşın (20 kg vücut ağırlığı) altındaki çocuklarda kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

Tavsiye edilen terapötik doz:


Enjeksiyon miktarı çocuğun yaşına ve vücut ağırlığına, operasyonun büyüklüğüne bağlı olarak ayarlanmalıdır. Ortalama doz 0,75 mg/kg = 0,025 mL mepivakain çözeltisi/kg vücutağırlığıdır: 20 kg vücut ağırlığındaki bir çocuk için H kartuş (15 mg mepivakain hidroklorür).

Tavsiye edilen maksimum doz:


3 mg mepivakain/kg vücut ağırlığına eşdeğer (0,1 mL mepivakain/kg) olan miktarı aşmamalıdır.

Aşağıdaki tabloda, çocuklarda izin verilen maksimum doz ve kartuş bakımından eşdeğerleri listelenmiştir:

Kilo (kg)

Mepivakain hidroklorür dozu (mg)

Hacim (mL)
Kartuşta eşdeğeri (1,8 mL)

20

60

2

1,1

30

90

3

1,7

40

120

4

2,2

50

150

5

2,8

Geriyatrik popülasyon:

Klinik verilerin eksikliğinden dolayı, yaşlı hastalara uygulanırken etkili anesteziye yol açan en düşük doz uygulanmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeye (ya da amid tipi lokal anesteziklere) ya da ürün içeriğindeki yardımcımaddelerden (Bkz. Bölüm 6.1) herhangi birine karşı aşırı hassasiyet durumunda,

- 4 yaşın (20 kg vücut ağırlığı) altındaki çocuklarda,

- Kalp pili ile kompanse edilemeyen ciddi atrioventriküler iletim bozukluklarında,

- Tedaviyle kontrol edilemeyen epilepsi durumlarında kullanılmamalıdır.

Ayrıca, SAFECAINE karpülün intravenöz enjeksiyonu kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Özel uyarılar


Eğer alerjik reaksiyon riski varsa, anestezi için başka bir ilaç seçilmelidir (Bkz. Bölüm 4.3). SAFECA!^, uygun koşullar altında güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır:SAFECA!^, iltihaplı veya enfekte bir bölgeye enjekte edildiğinde lokal anestezik etkilerazalabilir.

Hastalar, özellikle çocuklarda anestezinin dudaklarda, dilde ve mukozada veya yumuşak damakta ısırma travması kaynaklı hasar riskini arttırabildiği konusunda bilgilendirilmelidirler.Anestezinin etkisi geçene kadar gıda alımından ve sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır.

SAFECAINE aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdır:

Kardiyovasküler bozukluğu olan hastalar:


• Periferik vasküler hastalık

• Özellikle ventriküler kaynaklı aritmiler

• Atriyoventriküler ileti bozuklukları

• Kalp yetmezliği

• Hipotansiyon

Kalp yetmezliği olan hastalarda mepivakain, atriyoventriküler iletinin uzaması nedeniyle ortaya çıkan değişiklikleri daha az dengeleyebileceği veya kötüleştirebileceği için dikkatleuygulanmalıdır.

Epileptik hastalar:


Konvülsif etkileri nedeniyle tüm lokal anestezikler çok dikkatli kullanılmalıdır.

Zayıf kontrollü epileptik hastalar için bölüm 4.3'e bakınız.

Karaciğer hastalığı olan hastalar:


Etkili anestezi sağlayan en düşük doz kullanılmalıdır.

Böbrek hastalığı olan hastalar:


Etkili anestezi sağlayan en düşük doz kullanılmalıdır.

Porfirisi olan hastalar:


SAFECAİNE, akut porfirisi olan hastalarda sadece daha güvenli bir alternatifin bulunmadığı durumlarda kullanılmalıdır. Porfirisi olan tüm hastalarda bu tıbbi ürün porfiriyitetikleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Asidozlu hastalar:


Böbrek yetmezliğinin kötüleşmesi veya tip I diabetes mellitusun zayıf şekilde kontrol edilmesi gibi asidoz durumunda dikkatli olunmalıdır.

Yaşlı hastalar:


Yaşlı hastalarda doz azaltılmalıdır (klinik veri eksikliğinden dolayı).

Mepivakain, antiplatelet/antikoagülan ilaçlar kullanan veya pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda kanama riskinin daha yüksek olması nedeniyle dikkatle uygulanmalıdır. Dahayüksek kanama riski, ilaçtan çok prosedürle ilişkilidir.

Kullanım önlemleri


Lokal anestezikler yalnızca dozla ilgili toksisite ve oluşacak bloktan kaynaklanabilecek diğer acil durumların tanı ve yönetiminde deneyimli sağlık uzmanları tarafından kullanılmalıdır.Oksijen, diğer resüsitatif ilaçlar, kardiyopulmoner resüsitatif ekipman ile toksik reaksiyonlarve ilgili acil durumların uygun yönetimi için ihtiyaç duyulan personel varlığı dikkatealınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Doza bağlı toksisitenin tedavisindeki gecikme, herhangi bir nedenden dolayı yetersiz ventilasyon ve/veya değişen hassasiyete, asidoz gelişmesine, kardiyak arreste ve muhtemelenölüme yol açabilir.

Hipoksemi ve metabolik asidoz, kardiyovasküler toksisiteyi artırabilir. Hipoksemi ve asidozu tedavi etmek için nöbetlerin erken kontrolü ve agresif hava yolu yönetimi, kardiyak arrestiönleyebilir.

Diğer tıbbi ürünlerin eş zamanlı kullanımı kapsamlı izleme gerektirebilir (Bkz. Bölüm 4.5).

Bu tıbbi ürün her 2 mL'sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer lokal anestetiklerle aditif etkileşimler


Lokal anestetiklerin toksisitesi aditif etki kaynaklıdır. Uygulanan mepivakainin toplam dozu, önerilen maksimum dozu aşmamalıdır.

H2 antihistaminikler (Simetidin)


Eş zamanlı simetidin uygulamasından sonra amid anesteziklerin serum seviyelerinde artış bildirilmiştir. Simetidin, mepivakain klirensini azaltır.

Sedatifler (Merkezi sinir sistemi depresanları)


Hastanın endişesini azaltmak için sakinleştirici kullanılırsa, sedatifler gibi lokal anestezik maddeler, kombinasyon halinde aditif etkiye sahip olabilen merkezi sinir sistemi depresanlarıolduğundan, azaltılmış anestezik dozları kullanılmalıdır.

Antiaritmik ilaçlar


Antiaritmik ilaçlarla tedavi edilen hastalar, mepivakain kullanımından sonra yapı benzerliğinden dolayı (ör. lidokain gibi Sınıf I ilaç) yan etki birikimi ile karşılaşabilirler.

CYP1A2 inhibitörleri


Mepivakain, esas olarak CYP1A2 enzimi tarafından metabolize edilir. Bu sitokrom inhibitörleri (ör. siprofloksasin, enoksasin, fluvoksamin) sitokromun metabolizmasınıazaltabilir, yan etki riskini artırabilir ve uzun süreli veya toksik kan seviyelerine katkıdabulunabilir. Simetidinin muhtemel olarak CYP1A2 üzerindeki inhibitör etkisinden dolayı,simetidin ile eş zamanlı uygulamadan sonra artmış serum amid anestetik seviyeleribildirilmiştir. Baş dönmesi daha uzun sürebileceğinden, ilgilenilen ürün bu ilaçlarla birliktekullanılırken dikkatli olunması önerilir (Bkz. Bölüm 4.7).

Propranolol


Propranolol ile birlikte kullanıldığında mepivakain klirensi azalabilir ve daha yüksek anestezik serum konsantrasyonlarına neden olabilir. Mepivakain, propranolol ile birlikteuygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir. 4 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda mepivakain hidroklorürün kullanımıyla ilgili yeterli veri yoktur.

Gebelik dönemi

SAFECAINE'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm5.3). Hayvan çalışmaları, üreme toksisitesi açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkilergöstermemektedir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Bu nedenle, SAFECAİNE gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Mepivakain ile yapılan klinik çalışmalara hiçbir emziren anne dahil edilmemiştir. Bununla birlikte, mepivakain için veri eksikliği göz önüne alındığında, yenidoğanlar/bebekler için riskgöz ardı edilemez. Bu nedenle, emziren annelere SAFECAİNE ile anesteziyi takiben 10 saatiçinde emzirmemeleri tavsiye edilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Mepivakain ile hayvanlarda fertilite üzerinde herhangi bir toksik etki rapor edilmemiştir. Bugüne kadar, insanlar hakkında hiçbir veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Mepivakain, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde minör bir etkiye sahip olabilir. Mepivakain uygulamasını takiben baş dönmesi (vertigo, görme bozukluğu ve yorgunlukdahil) meydana gelebilir (Bkz. Bölüm 4.8). Bu nedenle hastalar, dental prosedürü takibenyeteneklerini geri kazanana kadar (genellikle 30 dakika içinde) kliniği terk etmemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Mepivakain uygulamasını takiben görülen yan etkiler diğer amid tipi lokal anestezik ajanlarda görülenlere benzerdir.

Yan etkiler genel olarak doza bağlıdır ve aşırı kullanım, hızlı absorpsiyon veya yanlışlıkla yapılan intravasküler enjeksiyonlardan kaynaklanan yüksek plazma seviyelerindenkaynaklanmaktadır. Ayrıca hastanın aşırı hassasiyeti, idiosenkrazi veya azalmış tolerans dayan etkilere yol açabilir.

Ciddi yan etkiler genellikle sistematiktir.

Mepivakaine bağlı olarak bildirilen, spontan raporlama ve literatür taramaları sonrasında belirlenen advers etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre sıralanmıştır: Çok yaygın (>1/10),yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), seyrek (>1/10.000, <1/1.000),çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

anjiyoödem

Seyrek: Aşırı duyarlılık, anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonlar,

(Yüz/dil/dudak/boğaz/larinks1/periorbital ödem), bronkospazm/astım2, ürtiker

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: Öforik mod, anksiyete/sinirlilik3

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı
Seyrek:

Nöropatf*:.Derin MSS depresyonu:Derin MSS depresyonu:

Bilinç kaybı, koma, konvülsiyonu (tonik-klonik nöbet)

Presenkop, senkop:.Göz hastalıkları

Seyrek: Görme bozukluğu, bulanık görme, akomodasyon bozukluğu

Bilinmiyor: Horner sendromu, göz kapağı düşüklüğü, enoftalmi, diplopi (okülomotor kasların felci), amoroz (körlük), midriyazis, miyoz

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Vertigo

Bilinmiyor: Kulakta rahatsızlık, kulak çınlaması, hiperakuzi

Kardiyak hastalıkları

Seyrek: Kardiyak arrest, bradiaritmi, bradikardi, taşiaritmi (ventriküler ekstrasistoller ve ventriküler fibrilasyon dahil)5, anjina pektoris6, iletim bozuklukları (atriyoventriküler blok),taşikardi, çarpıntı

Bilinmiyor: Miyokardiyal depresyon

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Hipotansiyon (olası dolaşım çökmesi ile)

Çok seyrek: Hipertansiyon

Bilinmiyor: Vazodilatasyon, lokal/bölgesel hiperemi

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek: Solunum depresyonu, bradipne, apne (solunum durması), esneme, dispne2, taşipne Bilinmiyor: Hipoksi7 (serebral dahil), hiperkapni7, disfoni (ses kısıklığı1)

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Mide bulantısı, kusma, dişeti/oral mukozal soyulma (pul pul dökülme)/ülser, dil, dudak, diş etlerinde şişme8

Bilinmiyor: Stomatit, glossit, diş eti iltihabı, aşırı tükürük salgılanması

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Döküntü (püskürme), eritem, kaşıntı, yüzde şişme, hiperhidroz (terleme)

Kas-iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Kas seğirmesi, titreme

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Seyrek: Lokal şişme, enjeksiyon bölgesinde şişme

Bilinmiyor: Göğüs ağrısı, yorgunluk, asteni (halsizlik), sıcak hissetme, enjeksiyon yerinde ağrı

Yaralanma ve zehirlenme

Bilinmiyor: Sinir hasarı

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı


1 Laringo-faringeal ödem karakteristik olarak ses kısıklığı ve/veya disfaji ile ortaya çıkabilir.

2 Bronkospazm (bronkokonstriksiyon) karakteristik olarak dispne ile ortaya çıkabilir.

3 MSS depresyonundan önce uyarı işaretleri ajitasyon, anksiyete/sinirlilik titremesi, konuşmabozukluğu gibi birkaç yan etki olabilir. Bu belirtilerin eşlik ettiği hastalarda, hiperventilasyontalep edilmeli ve gözetim başlatılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.9).

4 Anormal duyuların çeşitli semptomları ile ortaya çıkabilen nöral patolojiler (dudak, dil veağız dokularında parestezi, hipoestezi, disestezi, hiperestezi, vb.). Bu veriler pazarlamasonrası raporlardan elde edilmiştir ve çoğunlukla trigeminal sinirin çeşitli dallarını içerenmandibular sinir bloklarını takip etmektedir.

5 Çoğunlukla altta yatan kalp hastalığı olan veya belirli ilaçları alan hastalarda.
6 Yatkınlığı olan hastalarda veya iskemik kalp hastalığı risk faktörlerine sahip kişilerde.7Hipoksi ve hiperkapni, solunum depresyonuna ve/veya nöbetlere ve sürekli kasyorgunluğuna bağlıdır.

8 Anestezi devam ederken yanlışlıkla dudakların veya dilin ısırılması veya çiğnenmesi.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

([email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı çeşitleri:


Lokal anestetiklerde doz aşımı, mutlak (aşırı doz enjeksiyonundan dolayı) veya göreceli (normalde toksik olmayan bir doz enjeksiyonundan dolayı) olabilir. Bunlar, yanlışlıklaintravasküler enjeksiyon, sistemik dolaşıma anormal hızlı absorpsiyon veya gecikmişmetabolizma ve eliminasyonu içerir.

Semptomlar:


Göreceli doz aşımı durumunda, hastalar genellikle 1-3 dakika içinde semptom gösterir.

Mutlak doz aşımı durumunda ise enjeksiyon yerine bağlı olarak toksisite belirtileri enjeksiyondan yaklaşık 20-30 dakika sonra ortaya çıkar.

Toksik etkiler doza bağlı olarak, giderek daha şiddetli nörolojik belirtiler, ardından vasküler ve solunum sistemi ile ilgili belirtiler ve son olarak hipotansiyon, bradikardi, aritmi ve kalpdurması gibi kardiyovasküler belirtileri içerecek şekilde değişiklik gösterir.

MSS toksisitesi, giderek artan şiddette ciddi reaksiyonlar ve semptomlarla kademeli olarak ortaya çıkar. Başlangıçtaki semptomlar arasında; ajitasyon, zehirlenme hissi, dilde vedudaklarda uyuşma hissi, ağız çevresinde parestezi, görme ve işitme problemleri vekulaklarda uğultu yer almaktadır. Eğer bu etkiler enjeksiyon devam ederken gözlenirse,bunlar bir uyarı sinyalidir ve enjeksiyon derhal durdurulmalıdır.

Kardiyovasküler semptomlar, MSS toksisitesini tetikleyenleri aşan plazma seviyelerinde meydana gelir ve bu nedenle, hasta genel anestezi altında olmadıkça veya benzodiazepinlerveya barbitüratlar gibi ilaçlarla ağır bir şekilde yatıştırılmadıkça genellikle MSS toksisitesibelirtilerinden önce gelmektedir. Bilinç kaybı ve genel nöbetlerin başlangıcından önce eklemve kas sertliği veya seğirme gibi uyarıcı semptomlar görülebilir. Nöbetler birkaç saniyedenbirkaç dakikaya kadar sürebilir ve artan kas aktivitesi ve yetersiz ventilasyonun bir sonucuolarak hızla hipoksi ve hiperkapniye yol açabilir. Şiddetli vakalarda solunum durmasımeydana gelebilir.

İstenmeyen toksik etkiler 5 mg/L'den daha yüksek plazma seviyeleri ile konvülziyonlar ise 10 mg/L'den daha yüksek plazma seviyeleri ile ortaya çıkabilir. Doz aşımı ile ilgili sınırlı sayıdadeneyim vardır.

Asidoz, lokal anestetiklerin toksik etkilerini şiddetlendirir.

Hızlı bir intravasküler enjeksiyon uygulanırsa, koroner arterlerde yüksek bir mepivakain konsantrasyonu miyokardiyal yetmezliğe ve ardından MSS etkilenmeden önce muhtemelolarak kalp durmasına neden olabilir. Bu etkiyle ilgili veriler tartışmalı olmaya devametmektedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

Tedavi:


Akut sistemik toksisite belirtileri ortaya çıkarsa lokal anestezik uygulaması derhal durdurulmalıdır. MSS semptomları (konvülsiyonlar, MSS depresyonu) derhal uygun havayolu/solunum desteği ve antikonvülsan ilaçların uygulanmasıyla tedavi edilmelidir.

Optimal oksijenasyon, ventilasyon ve dolaşım desteği ile asidoz tedavisi hayati önem taşımaktadır.

Kardiyovasküler depresyon meydana gelirse (hipotansiyon, bradikardi), intravenöz sıvılar, vazopresör ve/veya inotropik ajanlarla uygun tedavi düşünülmelidir. Çocuklara yaş ve vücutağırlığı ile orantılı dozlar verilmelidir.

Kardiyak arrest meydana gelirse, başarılı bir sonuç için uzun süreli resüsitatif çaba gerekebilir. Aşırı doz mepivakain tedavisinde diyaliz etkili değildir. İdrarın asitleştirilmesiyleeliminasyon hızlandırılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Amid yapılı lokal anestezikler ATC kodu: N01BB03

Etki mekanizması


Mepivakain, amid tipi bir lokal anesteziktir.

Mepivakain, hücre membranları boyunca iyonik taşıma sırasında sodyum (Na+) akışını azaltarak veya bloke ederek sinir impulslarını geri dönüşümlü olarak inhibe eder. Sinirdeanestezik etki giderek geliştikçe, elektriksel uyarılabilirlik eşiği kademeli olarak artar, aksiyonpotansiyelinin yükselme hızı azalır ve impuls iletimi yavaşlar.

Mepivakain hızlı etki, yüksek anestezi gücü ve düşük toksisiteye sahiptir.

Mepivakain, vazokonstriktör olmadan uygulandığında diğer birçok lokal anestetikten daha uzun bir etki süresine yol açan hafif vazokonstriktif özellikler gösterir.

Çalışmalar, mepivakainin vazokonstriktif özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu özellik, vazokonstriktör kullanımı kontrendike olduğunda faydalı olabilir. Doku pH'ı, pKa,lipid çözünürlüğü, lokal anestetik konsantrasyon, lokal anestetik sinirinde difüzyon vb. gibiçeşitli faktörler lokal anestetiğin başlangıcını ve süresini etkileyebilir.

Etki başlangıcı


Bir dental periferik sinir bloğu yapıldığında, mepivakain etkisi hızla (genellikle 3 ila 5 dakika içinde) oluşur.

Analjezi süresi


Pulpa anestezisi genellikle maksiller infiltrasyondan sonra yaklaşık 25 dakika ve inferior alveolar bloktan sonra yaklaşık 40 dakika sürer, oysa yumuşak doku anestezisi maksillerinfiltrasyondan sonra yaklaşık 90 dakika ve inferior alveolar sinir bloğundan sonra yaklaşık165 dakika sürdürülür.

Biyoyararlanım


Etki bölgesindeki biyoyararlanım %100'dür.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Absorbsiyon:


Dental olağan prosedürler sırasında peri-oral enjeksiyonları takiben mepivakain 30 mg/mL çözeltisinin pik plazma seviyeleri çeşitli klinik çalışmalarda belirlenmiştir. Mepivakaininmaksimum plazma seviyelerine yaklaşık 30-60 dakikada ulaşılır.

Dağılım:


Mepivakain dağılımı tüm vücut dokularını kapsar. Karaciğer, akciğerler, kalp ve beyin gibi yüksek oranda perfüze olan dokularda daha yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Mepivakain,yaklaşık %75 oranında plazma proteinlerine bağlanır ve basit difüzyonla plasental bariyerigeçebilir.

Metabolizma:


Tüm amid tipi lokal anestetikler gibi mepivakain, karaciğerde büyük ölçüde mikrozomal enzimler (sitokrom P450 1A2 (CYP1A2)) tarafından metabolize edilir. Bu gerçek göz önünealındığında, P450 izoenzimlerinin inhibitörleri, metabolizmasını azaltabilir ve yan etki riskiniartırabilir (Bkz. Bölüm 4.5). Dozun % 50'den fazlası metabolitler olarak safraya atılır, ancakbunlar muhtemelen entero-hepatik dolaşıma girer çünkü dışkıda sadece küçük miktarlargörülür.

Eliminasyon:


Plazma eliminasyon yarılanma ömrü yetişkinler için 2 saattir. Amidlerin klirensi hepatik kan akışına bağlıdır. Hastanın karaciğer ve böbrek yetmezliğinden muzdarip olması durumundaplazma yarı ömrü uzar. Lokal anestetiğin süresi, ilaç reseptörden ayrıldığında etkisi sona
erdiği için yarılanma ömrü ile ilişkili değildir. Metabolitler, %10'un daha az değişmemiş mepivakain ile idrarla atılır.

Eliminasyon, idrarın asitleştirilmesiyle hızlandırılabilir (Bkz. Bölüm 4.9).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İyi bir güvenlik marjı gösteren mepivakain ile genel toksisite çalışmaları (Tek doz toksisitesi, Tekrar doz toksisitesi) gerçekleştirilmiştir. Mepivakain hidroklorür üzerinde gerçekleştirilen

in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür

Sodyum hidroksit/Hidroklorik asit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışması bulunmadığından, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

1,8 mL çözelti içeren 1,8 mL kapasiteli 50 adet karpül içeren karton kutularda kullanıma sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

VEM İLAÇ San. ve Tic. AŞ Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2021/272

9. İLK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENİLEME TARIHI


İlk ruhsat tarihi: 03.09.2021 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Safecaine 30 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Karpül

Etken Maddesi: Mepivakain Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.