Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Latamed %0.005+%0.5 Göz Damlası Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LATAMED %0.005+%0.5 Göz Damlası

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Latanoprost 0.05 mg

Timolol maleat 6.83 mg*

Yardımcı maddeler:

0.20 mg

Benzalkonyum klorür

*5 mg/ml timolol eşdeğeri.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası.

LATAMED berrak, renksiz çözeltidir. Görünür partikül olmamalıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Beta-blokerler, prostaglandinler veya intraoküler basıncı azaltan diğer topikal ilaçlara yeterli yanıt vermeyen oküler hipertansiyonu ve açık-açılı glokomu olan hastalarda intraokülerbasıncı düşürmede endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi :

Erişkinler için önerilen tedavi, hastalıktan etkilenmiş göz(ler)e günde bir kez, bir damla damlatılması şeklindedir.

Bir doz atlandığında, tedaviye, bir sonraki dozu önceden planlandığı zamanda uygulayarak devam edilmelidir. Latanoprostun günde 1 kereden fazla kullanılması göz tansiyonu düşürücüetkisini azalttığı bilindiğinden LATAMED günde bir kereden fazla kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

LATAMED damlatılmadan önce kontakt lensler çıkartılmalıdır. Lensler 15 dakika sonra yeniden takılabilir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Nazolakrimal kanalın tıkanması ile veya göz kapağını iki dakika kapalı tutarak kullanımı, sistemik absorbsiyonu düşürür. Bu uygulama sistemik istenmeyen etkileri azaltıp, lokal etkiyiartırabilir.

Birden fazla göz damlası kullanılıyorsa, ilaçlar en az beş dakika arayla uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ve adolesanlardaki güvenlilik ve etkililik saptanmadığından, LATAMED'in bu yaş grubunda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Doz erişkin dozu ile aynıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

LATAMED aşağıda belirtilen hastalarda kontrendikedir:

• Ciddi kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşiyal astım veya bronşiyal astım hikayesinin de dahil olduğu reaktif havayolu hastalıkları.

• Sinüs bradikardisi, hasta sinüs sendromu, sinoatriyal blok, kalp pili ile kontrol altınaalınamayan ikinci veya üçüncü derece atriyoventriküler blok, belirgin kalp yetmezliği,kardiyojenik şok.

• LATAMED'in bileşiminde bulunan latanoprost, timolol maleat veya ürünün bileşimindeki

maddelerden birine karşı aşırı duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Sistemik etkiler

Diğer topikal uygulanan oftalmik ilaçlar gibi LATAMED göz damlası da sistemik olarak emilir. İlacın bileşiminde bulunan beta adrenerjik etkili timolole bağlı olarak, sistemik betaadrenerjik blokerlerle ortaya çıkan kardiyovasküler, pulmoner ve diğer advers etkilerle aynıtipte etkiler görülebilir. Topikal oftalmik kullanım sonrasında görülen sistemik adversolayların oranı sistemik kullanıma göre daha azdır.

Kardiyak bozukluklar

Kardiyovasküler hastalıkları (koroner kalp hastalığı Prinzmetal anjina ve kalp yetmezliği gibi) ve hipotansiyonu olan hastalarda beta blokerler ile tedavi dikkatli değerlendirmeli ve diğeraktif maddeler ile tedavi düşünülmelidir. Kardiyovasküler hastalıkları olan hastalar, hastalığınkötüye gitmesi ve advers reaksiyonlar açısından izlenmelidir.

İletim zamanına negatif etkilerinden dolayı beta blokörler, birinci derece kalp bloğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Timolol uygulamasını takiben, kardiyak reaksiyonlar ve nadir olarak kalp yetmezliğine bağlı ölüm vakaları bildirilmiştir.

Vasküler bozukluklar

Periferik dolaşım bozukluğu/düzensizliği (Raynaud hastalığı veya Raynaud sendromunun ağır formları gibi) olan hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır.

Solunum bozuklukları

Bazı oftalmik beta blokörlerin kullanımı ile astım hastalarında bronkospazma bağlı ölüm ile sonuçlanan solunum reaksiyonları bildirilmiştir. LATAMED hafif/orta derecede KOAH'ıolan hastalarda dikkatli olarak ve sadece hastaya yararı, potansiyel riskin üzerinde isekullanılmalıdır.

Hipoglisemi/diyabet

Beta blokerler, spontan hipoglisemiye eğilimli hastalarda veya labil diyabeti olanlarda, akut hipogliseminin belirti ve semptomlarını maskeleyebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Beta blokerler ayrıca hipertriodizm belirtilerini de maskeleyebilirler.

Korneal bozukluklar

Oftalmik beta blokerler göz kurululuğunu indükleyebilirler. Kornea ile ilgili hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Diğer beta blokör ajanlar

Timololün sistemik beta blokör ilaç alan hastalarda kullanılması halinde, intraoküler basınç üzerine veya sistemik beta blokaja bağlı olarak bilinen etkilerinde artış gözlenebilir. Hastanıncevabı yakinen takip edilmelidir. İki lokal beta blokörün bir arada kullanılması önerilmez.

Anafilaktik reaksiyonlar

Beta blokerlerle tedavi sırasında, çeşitli alerjenlere karşı atopi hikayesi veya ciddi anafilaktik reaksiyon hikayesi olan hastalar, bu alerjenlerle tekrarlanan maruziyetlerle daha duyarlı halegelebilir ve anafilaktik reaksiyonları tedavi etmek için uygulanan alışılmış adrenalin(epinefrin) dozlarına yanıt vermeyebilirler.

Koroidal ayrılma

Filtrasyon cerrahileri sonrasında aköz baskılayıcı tedavi (ör. timolol, asetazolamid gibi) uygulanmasıyla koroidde ayrılma bildirilmiştir.

Cerrahi anestezi

Beta-blokör oftalmik preperatlar adrenalinin sistemik beta agonist etkisini bloke edebilirler. Hastanın timolol kullandığı anestezi doktoruna bildirilmelidir.

Birlikte uygulanan tedaviler

Timolol diğer ilaçlar ile etkileşebilir (bkz. Bölüm 4.5).

Diğer prostaglandin analogları

İki veya daha fazla prostaglandinin, prostaglandin analogunun veya prostaglandin türevinin birlikte kullanımı tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).

İris pigmentasyon değişimi

Latanoprost, iristeki kahverengi pigmentin miktarını artırarak, zamanla göz rengini değiştirebilir. Latanoprost göz damlalarıyla edinilen deneyime benzer olarak, LATAMED ilebir yıla kadar tedavi edilen tüm hastaların %16-20'sinde artan iris pigmentasyonu görülmüştür(fotoğraflara dayanarak). Bu etki özellikle irisin yeşil-kahverengi, sarı-kahverengi veyamavi/gri-kahverengi gibi karışık renkli olduğu hastalarda gözlenmiştir ve irisin stromalmelanositlerindeki melanin içeriğinin artmasına bağlıdır. Etkilenmiş gözde tipik olarakpupillaların çevresindeki kahverengi pigmentasyon merkezden perifere doğru genişler, ancakirisin tümü veya bir bölümü daha kahverengi bir görünüm alabilir. Latanaprostlagerçekleştirilen klinik çalışmalarda, göz renginin homojen mavi, gri, yeşil veya kahverengiolduğu hastalarda, iki yıllık tedavi süresince nadiren değişiklik gözlenmiştir. İris renkdeğişikliği yavaş oluşur ve birkaç aydan birkaç yıla kadar fark edilmeyebilir. Değişikliğinherhangi bir semptom veya patolojik değişikliğe neden olduğu saptanmamıştır.

Beş sene süreyle iris pigmentasyonunu değerlendirmek için yapılan bir klinik çalışmada, latanoprostun kullanımına devam edildiği zaman bile artmış pigmentasyondan dolayı adverssonuç olduğuna dair delil yoktur. Bu sonuçlar 1996'dan itibaren elde edilen pazarlama sonrasıdeneyimle uyumludur. Ayrıca, artmış iris pigmentasyonu gelişmesinden bağımsız olarakintraoküler basınç azalmaları benzerdir. Böylelikle, artmış iris pigmentasyonu gelişenhastalarda latanoprost ile tedaviye devam edilebilir. Bu hastalar düzenli olarak kontroledilmeli ve klinik duruma göre gerekirse tedavi kesilmelidir.

Artmış iris pigmentasyonunun başlangıcı tipik olarak tedavinin ilk yılı içinde, nadiren ikinci veya üçüncü yılında olur ve tedavinin dördüncü yılından sonra görülmez. İris pigmentasyonugelişme hızı zamanla azalır ve beş yılda stabil olur. Artan pigmentasyonun etkisi beş yıldansonraki dönemde değerlendirilmemiştir.

Tedavinin kesilmesini takiben kahverengi iris pigmentindeki artış devam etmez, ancak ortaya çıkmış olan renk değişikliği kalıcı olabilir.

İris üzerindeki ben ve çiller ise tedaviden etkilenmez.

Trabeküler ağ veya ön kamarada başka bir yerde pigment birikimi gözlenmemiştir, ancak hastalar düzenli olarak muayene edilmeli ve iris pigmentasyonunda artış ortaya çıkarsa tedavikesilmelidir.

Tedavinin uygulamaya konulmasından önce hastalar, göz renginde değişiklik olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Tek taraflı tedavi, iki gözün kalıcı olarak birbirinden farklırenkte olmasına neden olabilir.

Göz kapağı ve kirpik değişiklikleri

LATAMED kullanımı ile ilişkili olarak geri dönüşümü olabilen göz kapağı derisinde koyulaşma bildirilmiştir.

LATAMED ile tedavi edilen gözün kirpiklerinde ve ayva tüylerinde tedrici değişiklikler olabilir; bu değişiklikler uzunluk, kalınlık, pigmentasyon ve kirpik veya vellus kıllarınınsayısında artış ve kirpiklerin yanlış yönde büyümesidir. Kirpik değişiklikleri tedavikesildikten sonra geri dönüşümlüdür.

Glokom

Enflamatuvar, neovasküler veya kronik açı kapanması glokomda, psödofakik hastalardaki açık açılı glokomda ve pigmenter glokomda latanoprost ile klinik deneyim yoktur.Latanoprostun pupilla üzerinde etkisi yoktur veya azdır, ancak akut kapalı açılı glokomataklarında klinik deneyim bulunmamaktadır. Bu nedenle, daha fazla deneyim elde edilinceyekadar LATAMED'in bu durumlarda dikkatli kullanılması önerilir.

Herpetik keratit

LATAMED, herpetik keratit öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, aktif herpes simpleks keratiti olgularında ve özellikle prostaglandin analogları ile ilişkili yineleyenherpetik keratit öyküsü olan hastalarda kullanımından kaçınılmalıdır.

Maküler ödem

Latanoprostla tedavi sırasında, kistoid maküler ödemin de dahil olduğu maküler ödem vakaları bildirilmiştir. Bu raporlar çoğunlukla afakik hastalarla, posterior lens kapsülündeyırtılma olan psödofakik hastalarla veya maküler ödem açısından risk faktörü bulunanhastaları kapsamaktadır. LATAMED bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Koruyucu madde

LATAMED, oftalmik ürünlerde koruyucu madde olarak yaygın kullanılan benzalkonyum klorür içerir. Benzalkonyum klorürün noktalı keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiyeyol açtığı bildirilmiştir; gözde iritasyona ve yumuşak kontak lenslerde renk kaybına nedenolabilir. Göz kuruluğu olan hastalarda veya korneanın risk altında olduğu koşullarda sık veyauzun süreli LATAMED kullanımı yakından izleme gerektirir (bkz. Bölüm 4.2).

Kontakt lens

Yumuşak kontakt lensler, renk kaybına neden olmasıyla bilinen benzalkonyum klorürü absorbe edebilir. Uygulamadan önce kontakt lensler çıkartılmalı ve en az 15 dakika sonratakılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

LATAMED ile hiçbir spesifik ilaç etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.

İki prostaglandin analogunun birlikte oftalmik uygulanmasını takiben intraoküler basınçta çelişkili yükselme olduğuna dair raporlar mevcuttur. Dolayısıyla, iki veya daha fazlaprostaglandinin, prostaglandin analogunun veya prostaglandin türevlerinin kullanımıönerilmez.

Timolol ile CYP2D6 inhibitörleri (kinidin, fluoksetin, paroksetin gibi) birlikte kullanıldığında sistemik beta blokaj etkisini (kalp hızında düşüş, depresyon) potansiyelize ettiğiraporlanmıştır.

Halen bir oral beta adrenerjik bloker ajan almakta olan hastalara LATAMED verildiğinde intraoküler basınç üzerindeki etki veya sistemik beta blokajın bilinen etkilerikuvvetlenebileceğinden iki veya daha fazla topikal beta adrenerjik bloker ajanın birliktekullanımı önerilmez.

Oftalmik beta-blokerlerin adrenalin ile eşzamanlı kullanılması halinde bazen midriazise neden olduğu bildirilmiştir.

Timolol içeren göz damlalarının oral kalsiyum kanal blokerleri, beta adrenerjik blokerler, antiaritmikler (amiodaron dahil), dijital glikozidler, parasempatomimetikler ve guanetidin ilebirlikte uygulanması halinde, hipotansiyon ve/veya belirgin bradikardiye yol açan aditif etkiolasılığı vardır.

Beta blokerler alınırken, klonidinin ani kesilmesine karşı hipertansif reaksiyon kuvvetlenebilir.

Beta blokerler antidiyabetik ajanların hipoglisemik etkilerini artırabilir. Beta blokerler hipoglisemi belirti ve semptomlarını maskeleyebilirler (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Latanoprost:

Latanoprostun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Timolol:

Timololün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Timolol gebe kadınlarda sadece eğer gerçekten gerekli ise kullanılmalıdır. Sistemik emilimi düşürmek içinbölüm 4.2 ye bakınız.

Beta blokerlerin kullanımı ile ilgili yapılan epidemiyolojik çalışmalarda malformatif etki izlenmezken, beta blokörlerin oral yolla alımı sonucunda rahim içi büyüme geriliği için riskgözlenmiştir. Ayrıca, doğum öncesi beta blokör alımı sonucu yeni doğanlarda beta blokaj(bradikardi, hipotansiyon, solunum baskılanması ve hipoglisemi gibi) bulgu ve belirtilerigözlenmiştir.

Eğer doğum öncesinde LATAMED kullanılmış ise, yeni doğan, hayatının ilk günlerinde dikkatlice izlenmelidir.

Bu nedenlerle LATAMED gebelik sırasında kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 5.3).

Laktasyon dönemi

Beta blokörler anne sütüne geçerler. Ancak timolol göz damlasının terapötik dozunun, yeni doğanda beta blokaj etkisi yaratacak miktarda anne sütüne geçmesi beklenmez. Sistemikemilimi azaltmak için bölüm 4.2'ye bakınız.

Latanoprost ve metabolitleri anne sütüne geçebilir. Bu nedenle LATAMED emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvan çalışmalarında latanoprostun erkek ve dişi sıçanlarda üreme yeteneği üzerine etkisi görülmezken, tavşan ve sıçanlarda teratojenik potansiyeli olduğu görülmemiştir. Sıçanlaraintravenöz yolla verilen 250 mikrogram/kg/gün'e kadar olan dozlarda embriyotoksisitegörülmemiştir. Ancak latanoprost tavşanlara 5 mikrogram/kg/gün (klinik dozun yaklaşık 100katı) ve daha yüksek dozlarda verildiğinde gecikmiş rezorpsiyon, düşük (aborsiyon) ve düşükdoğum ağırlığı insidansında artışla karakterize embriyofetal toksisiteye neden olmuştur.Timolol ile sıçanlar üzerinde yapılan üreme ve fertilite çalışmalarında, dişi ve erkek sıçanlarınfertilitesi üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Fertilite:

Hayvan çalışmalarında, latanoprost ve timololün, kadın veya erkek fertilitesi üzerinde bir etkisi bulunmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LATAMED'in araç ve makine kullanımı üzerine etkisi oldukça azdır. Göz damlasının damlatılması, diğer göz ilaçlarında da olduğu gibi, geçici olarak görme bulanıklığına nedenolur. Bu durum geçinceye kadar, hastalar araç ve makine kullanmamalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Latanoprost için, yan etkilerin çoğu oküler sistemle ilgilidir. Latanoprostun önemli çalışmalarının uzun dönemli takiplerinde latanoprost kullanan hastaların %16-20'sinde kalıcıolabilen iris pigmentasyonunda artışı olduğu görülmüştür. Açık etiketli, 5 yıllık birlatanoprost güvenlilik çalışmasında hastaların %33'unde iris pigmentasyonu gelişmiştir. (bkz.Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri) Diğer oküler etkiler genellikle geçici ve ilaçuygulaması sırasında ortaya çıkmaktadır. Timolol için en ciddi advers olaylar sistemik olupbunlar bradikardi, aritmi, konjestif kalp yetmezliği, bronkospazm ve alerjik reaksiyonlardır.

Diğer topikal oftalmik ilaçlarda olduğu gibi timolol sistemik dolaşıma geçebilir. Bu durum sistemik beta blokörlerde görülen benzer yan etkilerin görülmesine neden olabilir. Sistemikadvers etkilerin oranı, topikal oftalmik preperatlarda, sistemik alıma göre daha düşüktür.Listelenmiş advers reaksiyonlar oftalmik beta blokörler grup etkisi ile görülen advers etkileride içermektedir.

Latanoprost ve timolol kombinasyonuyla yapılan klinik çalışmalarda görülen tedavi ile ilgili advers olaylar sistem, organ sınıfı ve sıklık gruplandırmasına göre şu şekilde verilmiştir: (çokyaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek(>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor) açısından aşağıda listelenmiştir:

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Göz hastalıkları:

Çok yaygın: İriste pigmentasyon artışı

Yaygın: Gözde ağrı, gözde iritasyon (batma, yanma, kaşınma ve yabancı cisim hissi dahil) Yaygın olmayan: Korneal bozukluklar, konjonktivit, blefarit, gözde hiperemi, bulanık görme,gözyaşı salgılanmasında artış

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan: Deri döküntüsü, kaşıntı

Aşağıdaki advers olaylar LATAMED'in bileşimindeki ilaçlar ile yapılan klinik çalışmalardan, spontan bildirimlerden ve mevcut literatürlerden elde edilen bilgilere dayanmaktadır.

Latanoprost icin bu advers olaylar şunlardır:Enfeksiyon ve Enfestasyonlar:

Bilinmiyor: Herpetik keratit

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Sersemlik

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Kirpik ve vellus tüylerinde değişiklikler (uzunluk, kalınlık, pigmentasyon, sayı artışı), punktat keratit, periorbital ödem, irit/üveit, kistoid maküler ödem dahil maküler ödem,kuru göz, keratit, kornea ödemi ve erezyonları, trikiyazis, iris kisti, fotofobi, göz kapağıkıvrımının derinleşmesi ile sonuçlanan periorbital ve göz kapağı değişiklikleri, göz kapağındaödem, göz kapaklarına lokalize deri reaksiyonu, oküler konjuktivada psödopemfigoid(koruyucu benzalkoniyum klorürle ilişkili olabilir), palpebral deri renginde koyulaşma

Kardiyak hastalıklar:

Bilinmiyor: Angina, kararsız angina, çarpıntı.

Solunum, göğüs bozuklukları ve medaistinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Astım, astımın kötüleşmesi, dispne.

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bulantı*, kusma*

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Eklem ve kas ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Bilinmiyor: Göğüs ağrısı

*Tahmini yaygın olmayan bir sıklıkta pazarlama sonrası tespit edildi.

Timolol için bu advers olaylar şunlardır:Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Anafilaktik reaksiyonlar dahil sistemik alerjik reaksiyonlar, anjiyoödem, ürtiker, lokalize ve yaygın döküntü, kaşıntı

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Bilinmiyor: Hipoglisemi

Psikiyatrik hastalıklar:

Bilinmiyor: Hafıza kaybı, insomnia, depresyon, kabus görme, halüsinasyonlar

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Serebrovasküler olay, serebral iskemi, sersemlik, myastenia gravis

semptomlarının kötüleşmesi, parestezi, baş ağrısı, bayılma

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Filtrasyon cerrahisini takiben koroidal ayrılma, korneal erozyon, keratit, diplopi, korneal duyarlılığın azalması, oküler iritasyon belirti ve bulguları (yanma, batma, kaşıntı,sulanma, kızarıklık gibi), kuru göz, pitoz, blefarit, görmede bulanıklık

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Bilinmiyor: Tinnitus

Kardiyak hastalıklar:

Bilinmiyor: Kardiyak arrest, kalp yetmezliği, atrioventriküler blok, konjestif kalp yetmezliği, göğüs ağrısı, aritmi, bradikardi, ödem, palpitasyon

Vasküler hastalıklar:

Bilinmiyor: Soğuk el ve ayaklar, hipotansiyon, Raynaud fenomeni

Solunum, göğüs bozuklukları, medaistinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Bronkospazm (özellikle önceden bronkospastik hastalığı olan hastalarda), öksürük, dispne

Gastrointestinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Bulantı, diyare, dispepsi, ağız kuruluğu, tat alma duyusunda bozulma, kusma, karın ağrısı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Deri döküntüsü söriasiform döküntü söriazisin alevlenmesi alo esi

Bilinmiyor:

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Miyalji

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Bilinmiyor: Seksüel fonsiyon bozukluğu, libido azalması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Bilinmiyor: Asteni, yorgunluk

Ciddi kornea hasarı olan bazı hastalarda, fosfat içeren göz damlalarının kullanımına bağlı olarak korneal kalsifikasyon oluştuğu çok nadir rapor edilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezine (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda LATAMED'e bağlı doz aşımıyla ilgili veri yoktur.

Semptomlar:

Sistemik timolol doz aşımının semptomları: Bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm ve kalp durmasıdır. Latanoprost ile doz aşımına bağlı olarak, göz iritasyonu ve konjonktiva hiperemisidışında oküler veya sistemik bir istenmeyen etki bilinmemektedir.

Tedavi:

Bu semptomlar ortaya çıktığı takdirde semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Kazara içilmesi halinde, şu bilgiler faydalı olabilir:

In vitro olarak yapılan hemodiyaliz çalışmasında timololün kan plazmasından veya tüm vücuttan kolayca diyaliz edilemediğini gösterilmiştir. Böbrek yetmezliği olan hastalardayapılan bir çalışmada timololun kolayca diyaliz edilemediği gösterilmiştir. Gerekli ise gastriklavaj. Latanoprost karaciğerden ilk geçiş sırasında büyük oranda (%90'dan fazlası) metabolizeolur. Sağlıklı gönüllülerde 3 mikrogram/kg dozunda intravenöz infüzyon herhangi birsemptoma yol açmazken, 5,5-10 mikrogram/kg dozunda bulantı, abdominal ağrı, başdönmesi, yorgunluk, sıcak basması ve terlemeye neden olmuştur. Bu etkiler hafif ila ortaşiddette olup, enfüzyonun sona ermesinden 4 saat sonra, tedaviye gerek olmadan ortadankalkmıştır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojik- beta bloker ajanlar- timolol, kombinasyonlar ATC kodu: S01ED51

Etki mekanizması

LATAMED iki aktif madde ihtiva eder: Latanoprost ve timolol maleat. Bu iki madde artmış intraoküler basıncı farklı etki mekanizmalarıyla düşürür ve her iki etkinin birleşmesisonucunda, intraoküler basınçta maddelerden biriyle tek başına elde edilebilenden daha fazlabir düşme sağlanabilir.

Latanoprost:

Bir prostaglandin F2a analoğu olan latanoprost, aköz hümörün dışa akışını artırarak göz içi basıncı düşüren, selektif bir prostanoid FP reseptör agonistidir. Başlıca etki mekanizmasıuveoskleral dışa akımı artırmasıdır. Buna ek olarak insanlarda, trabekuler dışa akım direncinidüşürerek dışa akımın kolaylaşmasını bir miktar artırdığı da bildirilmiştir. Latanoprostun,aköz hümör üretimi, kan-aköz hümör bariyeri veya göziçi kan dolaşımı üzerinde belirginetkisi yoktur. Ekstrakapsüler lens ekstraksiyonu geçirmiş maymun gözlerinde latanoprost ilekronik tedavi, floresein anjiyografisi ile yapılan belirlemeye göre retinal kan damarlarınıetkilememiştir. Latanoprost, kısa süreli tedavi sırasında psödofakik insan gözlerinin arkasegmentinde floresein sızıntısını indüklememiştir.

Timolol:

Non-selektif bir P-1 ve P-2 adrenerjik reseptör blokeri olan timolol, intrinsik sempatomimetik etkisi, doğrudan miyokard üzerinde depresan etkisi veya membran-stabilizasyonu etkisibulunmayan bir ajandır. Timolol, siliyer epitelde aköz hümör üretimini azaltarak intraokülerbasıncı düşürür. Kesin etki mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber, endojenbetaadrenerjik stimulasyonun neden olduğu siklik AMP sentez oranındaki artışı baskılamasıolasıdır. Timololun kan-aköz hümör bariyerinin plazma proteinlerine karşı permeabilitesinibelirgin olarak etkilemediği bulunmuştur. Tavşanlarda, kronik tedaviden sonra timololunbölgesel oküler kan akışı üzerinde etkisi olmamıştır.

Bronşlarda ve bronşiyollerde beta adrenerjik reseptör blokajı, karşı koyulmamış parasempatik aktivite kaynaklı olarak artan solunum yolu direncine neden olur. Astım veya diğerbronkospastik koşulların bulunduğu hastalarda böyle bir etki potansiyel olarak tehlikelidir(bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar ve bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ).Timolol maleat oftalmik çözeltisi göze topikal olarak uygulandığında, glokom eşlik etsin yada etmesin, yüksek ve normal intraoküler basıncı azaltma etkisine sahiptir. Yüksek intraokülerbasınç, glokomatöz görüş alanı kaybının patogenezinde önemli bir risk faktörüdür. İntraokülerbasınç düzeyi arttıkça, glokomatöz görüş alanı kaybı ve optik sinir hasarı olasılığı da artar.Timolol maleatın oküler hipotansif etkisinin tam mekanizması şu an için net bir şekildebelirlenmemiştir. İnsanlar üzerinde yapılan tonografi ve florofotometri çalışmaları, baskınetkisinin düşük sıvı oluşumuyla ilgili olabileceğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, bazıçalışmalarda dışa akımda hafif bir artış da gözlenmiştir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Doz bulma çalışmalarında, günde bir kez monoterapi olarak uygulanan latanoprost ve timolole göre latanoprost ve timolol kombinasyonunda ortalama günlük intraoküler basınçtaanlamlı ölçüde daha büyük düşüşler oluşturmuştur. İyi kontrollü, çift maskeli altı aylık ikiklinik çalışmada, intraoküler basıncı en az 25 mm Hg veya üzeri olan hastalarda latanoprostve timolol kombinasyonunun intraoküler basınç düşürücü etkisi latanoprost ve timololmonoterapisi ile karşılaştırılmıştır. Timolol ile 2-4 haftalık alıştırma süresinin ardından(çalışmaya kayıttan itibaren intraokuler basınçtaki ortalama düşüş 5 mm Hg), 6 aylıktedaviden sonra ortalama diurnal günlük intraoküler basınç değerlerinde LATAMED,latanoprost ve timolol (günde iki kez) için sırasıyla 3.1, 2.0 ve 0.6 mm Hg'lik ilave azalmalargözlenmiştir. Latanoprost ve timolol kombinasyonunun intraoküler basınç düşürücü etkisi, buçalışmaların 6 aylık açık etiketli uzatma döneminde korunmuştur.

Mevcut veriler, akşam dozunun intraoküler basıncı düşürmede sabah dozundan daha etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak, gerek sabah gerekse akşam dozlaması için biröneride bulunurken, hastanın yaşam tarzı ve uyumluluk olasılıkları yeterince dikkatealınmalıdır.

Sabit kombinasyonun etkililiğinin yetersiz olması durumunda, çalışmalardan elde edilen sonuçların ayrı ayrı günde iki kez timolol ve günde bir kez latanoprost uygulamasınınkullanılmasının da etkili olabileceğini gösterdiği akılda tutulmalıdır.

LATAMED'in etki başlangıcı bir saat içindedir ve maksimum etki altı ila sekiz saat içinde meydana gelir. Birkaç günlük uygulamadan sonra yeterli intraoküler basıncı düşürücü etkinin24 saate kadar devam ettiği kanıtlanmıştır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

LATAMED'in etkisi 1 saat içinde başlar ve maksimum etki 6 - 8 saat içinde ortaya çıkar. Tekrarlayan tedavi sonrasında, intraoküler basıncı düşürücü etkinin, dozu takiben 24 saatekadar devam ettiği gösterilmiştir.

Monoterapi ile karşılaştırıldığında latanoprost-timolol maleat uygulamasından 1 ila 4 saat sonra aköz hümördeki latanoprost asidinin konsantrasyonu yaklaşık iki kat yüksek olmasınakarşın, latanoprost ile timolol maleat arasında farmakokinetik etkileşim gözlenmemiştir.

Latanoprost

Emilim

:

Latanoprost kendi başına inaktif olan, fakat korneadaki esterazlarla hidrolizi sonucunda asit formuna dönüşerek biyolojik olarak aktif özellik kazanan bir izopropil ester ön ilacıdır. Önilaç formundaki latanoprost korneadan iyi absorbe olur ve akoz hümöre geçen ilacın tümü,korneadan geçiş sırasında hidrolize uğrar.

Dağılım

:

İnsanlarda yapılan çalışmalarda, aköz hümörde yaklaşık 15-30 ng/ml olan maksimum konsantrasyona, latanoprostun tek başına topikal uygulamasından 2 saat sonra erişilmiştir.Maymunlarda topikal uygulamadan sonra latanoprost öncelikle ön segmente, konjuktivaya vegöz kapaklarına dağılır. Latanoprost asidinin plazma klerensi 0,40 l/s/kg olup, dağılım hacmidüşüktür (0,16 l/kg). İnsanlarda dağılım hacmi 0,16±0,02 L/kg'dır. Lokal uygulamadan sonralatanoprostun asit formu aköz hümörde ilk dört saatte ve plazmada ise sadece ilk saatteölçülebilir. Latanoprostun asidi plazma proteinlerine %87 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon

:

Bir izopropil ester pro-ilacı olan latanoprost, korneada esterazlar tarafından biyolojik olarak aktif aside hidrolize edilir Topikal uygulamadan sonra aktif asidin biyoyararlanımı %45'dir.Latanoprost asidi gözde pratik olarak metabolize olmaz. Metabolizma esas olarak karaciğerdegerçekleşir. Latanoprostun sistemik dolaşıma ulaşan aktif asidi, esasen karaciğer tarafındanyağ asidi P-oksidasyonu aracılığıyla 1,2-dinor ve 1,2,3,4-tetranor metabolitlerine metabolizeedilir. Hayvan çalışmalarında, başlıca metabolitleri olan 1,2-dinor ve 1,2,3,4-tetranormetabolitlerinin hemen hiç biyolojik etkinliğe sahip olmadıkları gösterilmiştir.

Eliminasyon

:

Hem intravenöz hem de topikal uygulama sonrasında, latanoprostun asit formunun insan plazmasından eliminasyonu hızlıdır (t1/2= 17 dak). Sistemik klerensi yaklaşık 7 ml/dak/kg'dır.Hepatik P-oksidasyonu takiben, metabolitler başlıca böbrekler yoluyla elimine edilir. Topikalve intravenöz dozdan sonra, uygulanan dozun sırasıyla % 88 ve % 98'i idrarda bulunur.

Timolol

Emilim

:

Göz damlasının topikal uygulamasından yaklaşık 1 saat sonra, timolol aköz hümörde maksimum konsantrasyonuna ulaşır. Dozun bir bölümü sistemik olarak absorbe edilir.

Dağılım:


Her bir göze günde bir damla (300 mikrogram/gün) topikal uygulamadan 10-20 dakika sonra 1 ng/ml düzeyindeki maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşılır.

Biyotransformasyon

:

Timolol büyük oranda karaciğerde metabolize olur. Metabolitler, metabolize olmamış timololle birlikte idrarla atılırlar.

Eliminasyon

:

Timololün plazma yarılanma ömrü yaklaşık 6 saattir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

LATAMED' in bileşenlerini oluşturan latanoprost ve timolol' ün güvenlilik profilleri iyi bilinmektedir. Tavşanlarda latanoprost ve timololun oftalmik solüsyonlarmın sabitkombinasyon şeklinde veya bileşenlerin ard ardına kullanılması sonrası oküler veya sistemikadvers olay gelişmemiştir. Timolol ve latanoprostun her biri ile yapılan güvenlilikfarmakolojisi, genotoksistesi ve karsinojenite çalışmaları insanlar için özel bir zararıolmadığını göstermiştir. Göze günde birden fazla latanoprost uygulanması korneal yaraiyileşmesini tavşanlarda etkilemezken, timolol uygulanması tavşan ve maymun gözlerindekorneal yara iyileşmesini inhibe etmiştir.

Hayvan çalışmalarında latanoprostun erkek ve dişi sıçanlarda üreme yeteneği üzerine etkisi görülmezken, tavşan ve sıçanlarda teratojenik potansiyeli olduğu görülmemiştir. Sıçanlaraintravenöz yolla verilen 250 mikrogram/kg/gün'e kadar olan dozlarda embriyotoksisitegörülmemiştir. Ancak latanoprost tavşanlara 5 mikrogram/kg/gün (klinik dozun yaklaşık 100katı) ve daha yüksek dozlarda verildiğinde gecikmiş rezorpsiyon, düşük (aborsiyon) ve düşükdoğum ağırlığı insidansında artışla karakterize embriyofetal toksisiteye neden olmuştur.Timolol ile sıçanlar üzerinde yapılan üreme ve fertilite çalışmalarında, dişi ve erkek sıçanlarınfertilitesi üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir.

6. FARMASOTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Disodyum fosfat dodekahidrat Sodyum dihidrojen fosfat dihidratSodyum klorürBenzalkonyum klorürSodyum hidroksit veyaDerişik hidroklorik asitEnjeksiyonluk su, k.m.

6.2 Geçimsizlikler

İn vitro6.3. Raf ömrü

48 ay.

Açıldıktan sonra 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Açılmadan önce 2-8°C arasında buzdolabında, ışıktan koruyarak saklayınız.

Açıldıktan sonra 25°C' nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

2.5 ml göz damlası çözeltisi, 5 ml nominal kapasitesi olan beyaz opak LDPE şişelerde, beyaz LDPE damlalık ile ambalajlanır ve emniyet halkalı, beyaz HDPE vidalı kapak ile kapatılır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Bağcılar/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2017/881

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 24.11.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Latamed %0.005+%0.5 Göz Damlası

Etken Maddesi: Latanoprost, Timolol Maleat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.