Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Propofol %2 Mct/lct Fresenius 1000 Mg/50 Ml Enj Eks Iyonluk/infüzyonluk Emülsiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. TIBBI URUNUN ADI

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS 1000 mg/50 ml enjeksiyonluk/infüzyonluk emülsiyon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 1 ml emülsiyon 20 mg propofol içerir.

Her 50 ml flakon, 1000 mg propofol içerir.

Yardımcı maddeler:

Her 1 ml emülsiyon:

50 mg

mak. 0,06 mg içerir.

Soya fasulyesi yağı, rafine Sodyum

Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORMU

Enjeksiyonluk veya infüzyonluk emülsiyon Beyaz renkte su içinde yağ emülsiyonu.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik Endikasyonlar

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS,

- Yetişkinlerde ve 3 yaşından büyük çocuklarda genel anestezinin indüksiyonu ve idamesi

- Yoğun bakım tedavisi gören 16 yaşından büyük hastaların sedasyonu

- Yetişkinlerde ve 3 yaşından büyük çocuklarda tek başına veya lokal veya rejyonal anesteziile kombine olarak diagnostik ve cerrahi prosedürlerde sedasyon kısa etkili bir intravenözgenel anesteziktir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, sadece anesteziyoloji ve/veya acil tıp uzmanları tarafından hastanelerde veya uygun ekipmanlı günlük tedavi ünitelerinde uygulanmalıdır.Dolaşım ve solunum fonksiyonları (EKG, nabız-oksimetri gibi), sürekli olarak izlenmeli vehastanın hava yolunun açık tutulması yapay ventilasyon ve diğer resüsitasyon işlemleri içingerekli ekipman sürekli hazır bulundurulmalıdır.

Diagnostik ve cerrahi prosedürlerde sedasyon esnasında PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, cerrahi veya diagnostik prosedürü uygulayan kişi tarafından verilmemelidir.

Genellikle PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'a analjezik ilaçların ilavesi gerekmektedir.

Genel anestezinin indüksiyonu:


Yetişkinler


İnfüzyon ile anestezi indüklemek için PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS kullanılabilir. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un bolus enjeksiyonu ile uygulanmasıönerilmemektedir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, infüzyon ile anesteziyi indüklemek için kullanılabilir, ancak sadece anestezi idamesi için PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUSalacak olan hastalarda kullanılabilir.

Anestezi indüksiyonu için hastanın cevabı karşısında anestezinin başladığının klinik belirtileri görülünceye kadar (her 10 saniyede yaklaşık 2 mL [40 mg]) hastaya verilmelidir.

55 yaşından daha genç olan birçok yetişkin hasta muhtemelen kg başına 1,5 - 2,5 mg propofole gereksinim duyar. Gereken toplam doz daha düşük uygulama oranlarıyla azaltılabilir (1-2,5mL/dak [20-50 mg/dak]).

Bu yaşın üstündeki hastalarda doz gereksinimi daha düşüktür. ASA derecesi III ve IV olan hastalarda ilacın veriliş hızı düşük olmalıdır (her 10 saniyede 20 mg'a tekamül eden yaklaşık 1ml).

Yaşlılar


Yaşlı hastalarda anestezi indüksiyonu PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un daha düşük dozda verilmesi gerekebilir. Düşük doz verilirken hastanın fiziksel durumu ve yaşı dikkatealınmalıdır. Düşük doz daha yavaş bir hızda verilmeli ve doz hastanın cevabına göre dikkatlicetitre edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon


PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, 3 yaşından küçük çocuklarda anestezi indüksiyonu için önerilmemektedir.

3 yaşından büyük çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Bu doz, yaşa ve vücut ağırlığına göreayarlanmalıdır. 8 yaşının üzerindeki çocuklar için, yaklaşık 2,5 mg/kg doz gerekmektedir.Daha küçük çocuklar için özellikle küçük çocuklarda doz gereksinimleri artabilir (kg başına2,5-4 mg).

ASA III ve IV hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4.)

Genel anestezinin idamesi:

Anestezi idamesi anestezinin klinik belirtilerini önlemek için PROPOFOL %2 MCT/LCT

FRESENIUS'un sürekli infüzyonu ile yapılır. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS anestezinin idamesi için bolus enjeksiyonlarla verilmez. Anesteziden uyanma genel olarakhızlıdır ve bu nedenle prosedürün sonuna kadar PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUSuygulamasının sürdürülmesi önemlidir.

Yetişkinler


Gerekli uygulama oranı hastalar arasında önemli ölçüde değişmektedir, sürekli infüzyon ile anestezi idamesi için gereken dozlar genellikle 4-12 mg/kg/saat arasındadır.

Yaşlılar


PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, anestezi idamesi için kullanıldığında, infüzyon oranı veya hedef konsantrasyonda azaltılmalıdır. ASA III ve IV evresindeki hastalarda dahadüşük doz genellikle yeterli olmaktadır. Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yolaçabileceği için hızlı bolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


3 yaşından küçük çocuklarda PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS anestezi idamesi için önerilmemektedir. 3 yaşın üzerindeki çocuklarda PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUSinfüzyonu ile gerekli anestezi derinliği sürdürmek için anestezi sağlanabilir.

Gerekli uygulama hızı hastalar arasında oldukça değişmektedir, fakat 9-15 mg/kg/saat doz aralığında genellikle istenen anestezi seviyesine ulaşılır. Daha küçük çocuklarda dozgereksinimleri daha yüksek olabilir.

ASA III ve IV olan hastalar için daha düşük dozlar tavsiye edilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Yoğun bakım sedasyonuYetişkinler


Yoğun bakımda ventilasyondaki hastaların sedasyonunu sağlamak için kullanıldığında, propofolün sürekli infüzyon ile verilmesi tavsiye edilmektedir. İnfüzyon hızı istenen sedasyonderinliğine göre ayarlanmalıdır. Çoğu hastada 0,3-4 mg/kg/saat propofol dozu ile yeterlisedasyon sağlanabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Propofol 16 yaşındaki ve daha küçük hastaların yoğun bakımdaki sedasyonu için endike değildir (Bkz. Bölüm 4.3).

Yoğun bakım ünitesinde propofolün hedef kontrollü infüzyon (TCI) sistemi üzerinden uygulanması tavsiye edilmez.

Özellikle yağ fazlalığı riski olabilecek hastalarda PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS uygulanırken, kan lipid düzeylerinin takip edilmesi tavsiye edilir. Takip esnasında yağınvücuttan atılmasının yetersiz olduğu tespit edilirse, PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUSuygulaması uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Eğer hasta aynı zamanda başka bir intravenözlipid alıyorsa, PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS formülündeki infüze edilen lipidmiktarı hesaba alınarak hastanın aldığı diğer lipidin miktarı azaltılmalıdır. 1 mL PROPOFOL%2 MCT/LCT FRESENIUS 0,1 g yağ içermektedir.

Sedasyon süresi 3 günden fazlaysa lipidler tüm hastalarda izlenmelidir.

Yaşlılar


Sedasyon için PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS kullanıldığında infüzyon hızı da azaltılmalıdır. ASA derecesi III ve IV olan hastalar için daha düşük dozlar önerilmektedir.Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tekya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


16 yaşındaki ve daha küçük hastaların yoğun

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS,

bakımdaki sedasyonu için kontrendikedir.

Diagnostik ve cerrahi ^prosedürlerde sedasyonYetişikinler


Cerrahi ve diagnostik prosedürlerde sedasyonu sağlamak için, dozlar ve uygulama hızları klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Bir çok hasta sedasyonun başlaması için 1-5 dakikada 0,5-1 mg/kgvücut ağırlığı propofole gereksinim duyar. Sedasyonun idamesi PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS infüzyonunun istenilen sedasyon seviyesine titrasyonu ile sağlanabilir. Bir çokhasta 1,5-4,5 mg/kg vücut ağırlığı/saat propofole gereksinim duyar. Eğer sedasyon derinliğindehızlı bir artış istenirse, infüzyona bolus enjeksiyonu ile 10-20 mg propofol takviyesi yapılabilir.ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük dozlarda PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS'a gereksinim olabilir ve veriliş hızının düşürülmesi gerekebilir.

Yaşlılar


Sedasyon için PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS kullanıldığında, infüzyon oranı veya hedef konsantrasyon azaltılmalıdır. ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük dozagereksinim olabilir. Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlıbolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, 3 yaşından küçük çocuklarda cerrahi ve diagnostik prosedürler için önerilmemektedir.

3 yaşından daha büyük çocuklarda dozlar ve uygulama hızları gereken sedasyon derinliğine ve klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Çoğu pediyatrik hasta sedasyonun başlaması için 1-2 mg/kgvücut ağırlığı propofole ihtiyaç duyar. Sedasyonun idamesi PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS infüzyonunun istenilen sedasyon seviyesine titrasyonu ile sağlanabilir. Bir çokhasta 1,5-9 mg/kg/saat propofole gereksinim duyar.

ASA III ve IV hastalarda daha düşük dozlar gerekebilir.

Uygulama şekli


PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un analjezik özellikleri yoktur ve bu nedenle PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'a genellikle ek analjezik ajanlar gereklidir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un spinal ve epidural anestezi ile ve yaygın kullanılan premedikasyon, nöromüsküler blokörler, inhalasyon ajanları ve anajezik ajanları ileilişkili olarak kullanılması durumunda hiçbir farmakolojik uyumsuzluk ile karşılaşılmamıştır.Genel anestezinin bölgesel anestetik tekniklere ek olarak kullanılması durumunda PROPOFOL%2 MCT/LCT FRESENIUS'un daha düşük dozlarına ihtiyaç duyulabilir. Rifampisin ile tedaviedilen hastalarda propofol ile anestezi sonrasında profund hipertansiyon bildirilmiştir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS seyreltilmemelidir. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, cam kaplar, plastik şırıngalar veya önceden PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS ile doldurulmuş şırıngalar ile seyreltilmemiş infüzyon için kullanılabilir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, anestezi idamesi için kullanıldığında, infüzyon hızlarını kontrol etmek için şırınga pompaları veya volumetrik infüzyon pompaları gibiekipmanlar ile kullanılması önerilir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, infüzyonluk ya da enjeksiyonluk çözeltiler ile karıştırılmamalıdır. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS enjeksiyon bölgesine yakın birY-seti ile aşağıdaki infüzyonlar uygulanabilir:

• %5'lik glukoz çözeltisi

• %0,9'luk sodyum klorür çözeltisi

• %0,18'lik sodyum klorürlü ve %0,4'lük glukoz çözeltisi

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS 3 yaşından küçük çocuklarda anestezi indüksiyonu idamesi ve cerrahi, rejyonal anestezi ile kombine olarak diagnostik ve cerrahi prosedürlerdesedasyon için önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

Diğer:

Hipovolemik veya genel durumları stabil olmayan ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

4.3 Kontrendikasyonlar

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS, propofol veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 6.1).

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS soya yağı içerir ve fıstık veya soyaya aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS yoğun bakımda 16 yaşında veya daha küçük çocuklarda sedasyonda kullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Propofol anestezi eğitimi almış doktorlar tarafından (veya, uygulanabilen yerlerde, yoğun

bakımdaki hastaların bakımı için eğitim almış doktorlar tarafından) uygulanmalıdır.

Hastalar sürekli izlenmeli ve hastanın hava yolunun açık tutulması, yapay ventilasyon, oksijen sağlanması ve diğer resüsitasyon işlemleri için gerekli ekipman sürekli hazırbulundurulmalıdır. Propofol cerrahi veya diagnostik prosedürü uygulayan kişi tarafındanverilmemelidir.

Özellikle sağlık çalışanları tarafından yapılan propofol suistimali rapor edilmiştir. Diğer genel anesteziklerde olduğu gibi, hava yolu bakımı olmadan uygulanan propofol, ölümcülrespiratuvar komplikasyonlar ile sonuçlanabilir.

Propofol cerrahi ve diagnostik prosedürlerde bilinç sedasyonu için uygulandığında, hastalar, hipotansiyon, hava yolu obstrüksiyonu ve oksijen desaturasyonunun erken işaretleri konusundasürekli izlenmelidir.

Diğer sedatif ajanlarda olduğu gibi, propofol cerrahi prosedürler sırasında sedasyon için kullanıldığında, istemsiz hasta hareketleri gelişebilir. Hareketsizliğin gerekli olduğuprosedürler sırasında bu hareketler ameliyat edilen bölgeye zarar verebilir.

Propofol kullanımından sonra, hastanın tamamen uyandığından emin olmak için, hastanın taburcu edilmesine kadar, uygun bir süre gereklidir. Propofolün kullanımı çok nadiren, artankas tonusu ile birlikte, postoperatif bilinçsizlik döneminin gelişmesi ile ilişkilendirilebilir.

Bundan önce uyanık bir dönem olabilir veya olmayabilir. Uyanma spontan olmasına rağmen, bilinçsiz bir hastaya uygun bir bakım uygulanmalıdır.

12 saatten sonra propofole bağlı bir bozukluk genelde tespit edilememektedir. Hastalara aşağıdakilerle ilgili bilgi verirken, propofolün etkileri, prosedürü, beraber uygulanan ilaçlar,yaş ve hastanın durumu dikkate alınmalıdır:

• Hastanın uygulamanın yapıldığı yerden refakatçi eşliğinde ayrılmasının tavsiyeedilmesi,

• Araba kullanmak gibi, tehlikeli veya riskli işlere başlama zamanı,

• Sedatif etkili olabilen diğer ajanların kullanımı (örn: benzodiazepinler, opiatlar, alkol).

Diğer intravenöz anestezik ajanlarda olduğu gibi kalp, solunum, böbrek veya karaciğer bozukluğu olan veya hipovolemik ya da halsiz hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Propofol klirensi kan akışına bağlı olduğundan dolayı, eş zamanlı verilen, kardiyak outputu azaltan ilaçlar, aynı zamanda propofol klirensini de azaltır.

Propofolün vagolitik aktivitesi yoktur ve bradikardi (bazen şiddetli) ve ayrıca asistol raporları ile bağdaştırılmıştır. Özellikle vagal etkinin baskın durduğu veya propofolün bradikardi yapıcıdiğer ajanlar ile birlikte kullanıldığı durumlarda, indüksiyon öncesinde veya anestezi idamesisırasında intravenöz bir antikolinerjik ajan uygulanması düşünülmelidir.

Diğer anestezik ve sedatif ajanlarda olduğu gibi, PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un uygulanmasından önce ve uygulandıktan sonra en az 8 saat boyunca hastalar alkol alınmamasıkonusunda bilgilendirilmelidir.

Operatif prosedürler için bolus uygulanması sırasında, akut pulmoner yetmezliği veya respiratuvar depresyonu olan hastalarda özellikle dikkatli olunmalıdır.

Örn. alkol, genel anestezikler, narkotik analjezikler gibi santral sinir sistemi depresanların eş zamanlı kullanılması bu ilaçların sedatif etkilerini kuvvetlendirir. PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS parenteral uygulanan santral deprese edici ilaçlar ile kombine edilirse, şiddetlisolunum ve kardiyovasküler depresyon gelişebilir. PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS'un analjezik ajanı takiben uygulanması tavsiye edilir ve doz hastanın cevabınagöre dikkatlice titre edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.5).

Anestezi indüksiyonu sırasında, premedikasyon ajanlarının ve diğer ajanların dozuna ve kullanımına bağlı olarak hipotansiyon ve geçici apne görülebilir.

Anestezinin idamesi sırasında bazen, hipotansiyon, intravenöz sıvıların uygulanmasını ve PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un uygulanma hızının azaltılmasını gerektirebilir.

Propofol epileptik hastaya tatbik edildiğinde, konvülsiyon riski söz konusu olabilir.

Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalarda ve lipid emülsiyonlarının dikkatli kullanılmasının gerektiği durumlarda dikkatli olunmalıdır.

Eğer propofol yağ yüklemesi sendromu için belirli risk altında olduğu düşünülen hastalara uygulanırsa, kan lipid seviyelerinin izlenmesi tavsiye edilir. Eğer izleme sırasında yağınyetersiz bir şekilde vücuttan temizlendiği görülürse, propofol uygulaması uygun bir şekildeayarlanmalıdır. Eğer hastaya aynı zamanda farklı intravenöz lipid veriliyorsa, propofolformülasyonunun bir kısmı olarak infüze edilen lipid miktarını hesaba katarak, miktarazaltılmalıdır.

Elektrokonvülsif tedavi ile kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Diğer anesteziklerde olduğu gibi, uyanma periyodu esnasında, seksüel disinhibisyon oluşabilir.

Pediyatrik popülasyon


Bu hasta popülasyonu tam olarak araştırılmadığı için, propofol kullanımı yenidoğan bebeklerde tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler, yenidoğanlardaki klirensin, çok büyükbireysel farklılıklarla, oldukça azalmış olduğunu göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.2).

Daha büyük çocuklar için tavsiye edilen dozların uygulanması ile, şiddetli kardiyovasküler depresyon ile sonuçlanan, rölatif doz aşımı oluşabilir

PROPOFOL% 2 MCT/LCT FRESENIUS'un 3 yaşından küçük çocuklarda kullanımı önerilmez.

16 yaşından daha küçük çocuklardaki sedasyon için propofolün etkililiği ve güvenliliği gösterilmemiştir.

Yoğun Bakım Ünitesi Yönetimine İlişkin Tavsiye Niteliğinde Açıklamalar

Yoğun bakım sedasyonu için propofol emülsiyon infüzyonlarının kullanımı ölüm ilesonuçlanabilecek metabolik bozuklukların ve organ sistem yetmezliklerinin konstellasyonu ileilişkilendirilmiştir. Aşağıdakilerin kombinasyonlarına ilişkin raporlar elde edilmiştir: Metabolikasidoz, rabdomiyoliz, hiperkalemi, hepatomegali, renal yetmezlik, hiperlipidemi, kardiyakaritmi, Brugada tipi EKG (ST-segment yükselmeli ve T-dalga çukurlu) ve genellikle inotropikdestekleyici tedaviye yanıt vermeyen hızlı progresif kardiyak yetmezlik. Bu olaylarınkombinasyonu Propofol İnfüzyon Sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu olaylar çoğunluklaciddi kafa yaralanmaları olan hastalarda ve yoğun bakım ünitesinde sedasyon için yetişkinlereönerilen yüksek dozajları alan solunum yolu sendromu olan çocuklarda görülmüştür.

Aşağıdakiler bu olayların gelişmesi için yüksek risk faktörleri olarak görülmektedir: dokulara iletilen oksijenin azalması; ciddi nörolojik yaralanma ve/veya sepsis; aşağıdaki farmakolojikajanların bir veya birden fazlasının yüksek dozajları- vazokonstriktörler, steroidler, inotroplarve/veya propofol (genellikle 48 saatten fazla 4 mg/kg/saat"ten yüksek dozlarda).

Reçete yazanların bu olaylar konusunda yukarıdaki risk faktörlerine sahip olan hastalarda dikkatli olmalı ve yukarıda bahsi geçen belirtiler geliştiğinde propofolün dozajını azaltmayıveya kesmeyi düşünmelidirler. Yoğun bakım ünitesinde kullanılan tüm sedatif ve terapötikajanlar optimal oksijen iletimini ve hemodinamik parametreleri sağlamak için titre edilmesigerekmektedr. İntrakraniyel basıncın arttığı hastalara bu tedavi modifikasyonları süresinceserebral perfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedavi verilmelidir.

Tedavi eden doktorlara, eğer mümkünse 4 mg/kg/saat dozajını aşmamaları hatırlatılmaktadır. Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalarda ve lipid emülsiyonlarının dikkatli kullanılmasıgerektiği diğer durumlarda uygun bakım sağlanmalıdır.

Propofolün aşırı yağ yükleme riski altında olduğu düşünülen hastalara uygulanması durumunda, hastanın kan lipid düzeylerinin izlenmesi önerilmektedir. Yağın vücuttan yeterlibir şekilde atılmadığını gözlenirse propofol uygulaması buna göre ayarlanmalıdır. Eğer hastabaşka intravenöz lipidi beraber alıyorsa propofol formülasyonunun bir parçası olarakinfüzyonla verilen lipidin miktarını göz önünde bulundurmak adına miktarda bir azaltmayapılmalıdır.

İlave önlemler


Mitokondriyal hastalığı olan hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar ameliyat veya yoğun bakım ünitesi bakımı altında hastalıklarının alevlenmelerine karşı duyarlıolabilirler. Böyle hastalarda normoterminin sürdürülmesi, karbonhidrat ve iyi hidrasyonunsağlanması önerilmektedir. Mitokondriyal hastalık alevlenmesinin erken prezentasyonları ve“propofol infüzyon sendromu” benzer olabilir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS antimikrobiyal koruyucular içermemektedir ve mikroorganizma büyümesini destekler.

EDTA, çinko dahil metal iyonlarını şelatlar ve mikrobiyal büyüme oranlarını azaltır.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un uzun süre kullanımı sırasında, özellikle yanık, diyare ve/veya majör sepsisi olanlar gibi çinko yetersizliğine yatkın hastalarda çinko takviyesiihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un aspire edildiği durumlarda, aseptik olarak steril bir şırıngaya çekilmeli veya flakon açıldıktan sonra sete verilmelidir. Uygulama gecikmeolmadan yapılmalıdır. Hem PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS hem de infüzyonekipmanı için infüzyon periyodu boyunca asepsis sağlanmalıdır. PROPOFOL %2 MCT/LCTFRESENIUS hattına eklenen tüm sıvılar kanula yerine yakın olarak verilmelidir. PROPOFOL%2 MCT/LCT FRESENIUS mikrobiyolojik filtre yoluyla uygulanmamalıdır.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'u içeren tüm şırıngalar tek bir hastada tek kullanım içindir. Diğer lipid emülsiyonları için belirlenen kılavuzlara uygun bir şekilde propofolün tekbir infüzyonu 12 saati geçmemelidir. Prosedür sonunda veya 12. saatte, hangisi daha kısasürüyor ise, hem propofol rezervuarı hem de infüzyon hattı atılmalı ve uygun bir şekildeyenilenmelidir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS ile anestezi indüksiyonu sırasında, enjeksiyon yerinde oluşan ağrıyı azaltmak için propofol emülsiyonundan önce lidokain enjekte edilebilir(bkz. Bölüm 4.2).

Lidokain kalıtsal akut porfirisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Bu tıbbi ürün her 100 ml'de 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Propofolün spinal ve epidural anestezi ile ve yaygın kullanılan premedikasyon, nöromüsküler blok ilaçları, inhalasyon ajanları ve anajezik ajanları ile ilişkili olarak kullanılması durumundahiçbir farmakolojik uyumsuzluk ile karşılaşılmamıştır. Genel anestezinin bölgesel anestetiktekniklere ek olarak kullanılması durumunda, PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'undaha düşük dozlarına ihtiyaç duyulabilir. Rifampisin ile tedavi edilen hastalarda propofol ileanestezi sonrasında şiddetli hipertansiyon bildirilmiştir.

Premedikasyon ilaçları, inhalasyon ajanları, analjezik ajanlar gibi diğer MSS baskılayıcıları ile beraber uygulama PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un sedatif, anestezik vekardiyorespiratuar depresan etkilerini arttırabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Fentanil verildikten sonra apne oranındaki artış ile PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un kandaki düzeyi geçici olarak artabilir.

Valproat alan hastalarda düşük propofol dozu ihtiyacı gözlenmiştir. Beraber kullanıldığında propofolün dozunda azaltma düşünülmelidir. Siklosporin alan hastalarda PROPOFOL %2MCT/LCT FRESENIUS gibi lipid emülsiyonları uygulandığında lökoensefalopati bildirilmiştir.

Suksemetonyum veya neostigmin tedavisinden sonra bradikardi ve kardiyak arrest gelişebilir.

4.6 Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

Propofolün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS gerekliolmadıkça (bunun koşulları belirtilmelidir) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Propofol plasentadan geçer ve neonatal depresyona neden olabilir. Ancak, propofol indüklenmiş düşük sırasında kullanılabilir. Anestezi indüksiyonu için 2,5 mg/kg vücut ağırlığı ve idame için6 mg/kg vücut ağırlığından daha yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Emziren kadınlarda yapılan çalışmalar propofolün düşük miktarlarda süte geçtiğini göstermiştir. Bu nedenle, propofol verilmesini takip eden 24 saat boyunca kadınlar emzirmemelidir. Bu süreiçerisinde oluşan süt atılmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Etkisi bilinmemektedir.

4.7 Araç ve Makine Kullanma Yeteneği Üzerindeki Etkiler

Araba veya makine kullanımı gibi, yetenek gerektiren işlerin propofol kullanımdan sonra belli bir süre bozulabileceği konusunda hastalar uyarılmalıdır.

12 saatten sonra propofole bağlı bir bozukluk genelde tespit edilememektedir (lütfen Bölüm 4.4"e bakınız).

4.8 İstenmeyen Etkiler

Anestezinin veya sedasyonun indüksiyonu ve sürdürülmesi genellikle çok az eksitasyon ile düzgün bir şekilde sağlanır. En yaygın olarak bildirilen advers reaksiyonlar, anestezik/sedatifbir ajanın hipotansiyon gibi farmakolojik olarak tahmin edilebilir yan etkileridir. PROPOFOL%2 MCT/LCT FRESENIUS alan hastalarda gözlenen advers olayların doğası, şiddeti veinsidansı hastanın durumuna ve uygulanan operatif ve terapörik prosedüre bağlı olabilir

Advers etkilerin değerlendirilmesi, aşağıdaki görülme sıklıklarına dayanmaktadır: Çok yaygın (>1/10)
Yaygın (>1/100 ila 1/10)
Yaygın olmayan (>1/1.000 ila 1/100)
Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000)
Çok seyrek (<1/10.000)

Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

Advers Reaksiyon Tablosu


Sistem-Organ Sınıfı

Sıklık

İstenmeyen Etkiler

Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek

Anafilaksi-anj iyoödemi, bronkospazm, eritem vehipotansiyon dahil olabilir.

Metabolizma ve Beslenme hastalıkları

:


Bilinmiyor (9)
Metabolik asidoz (5), hiperkalemi (5), hiperlipidemi (5)
Psikiyatrik hastalıklar:
Bilinmiyor (9)
Öforik ruh hali, ilaç suistimali (8)
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın
Uyanma periyodu süresince baş ağrısı
Seyrek

Anestezi indüksiyonu, idame ve uyanma sırasında konvülsiyonlarve opistotonus dahil epileptiformhareketler, baş dönmesi, titremeve uyanma sırasında soğuklukhissi

Çok seyrek
Postoperatif bilinç kaybı
Bilinmiyor (9)
İstemsiz hareketler
Kardiyak hastalıklar:
Yaygın
Bradikardi (1) ve anesteziye başlangıç sırasında taşikardi
Çok seyrek
Pulmoner ödem
Bilinmiyor (9)
Kardiyak aritmi (5), kalp yetmezliği (5), (7)
Vasküler hastalıklar:
Yaygın
Hipotansiyon (2)
Yaygın olmayan
Tromboz ve flebit
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın
Anestezi indüksiyonu esnasında geçici apne, öksürük, hıçkırık
Bilinmiyor (9)
Solunum depresyonu (doza bağlı)
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın
Uyanma periyodu sırasında bulantı ve kusma
Çok seyrek
Pankreatit
Hepato-bilier hastalıklar:
Bilinmiyor (9)
Hepatomegali (5)

(4)

Kas-iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor (9)

Rabdomiyoliz (3), (5)

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Çok seyrek

Uzun süreli uygulamasını takiben idrar renginde değişiklik

Bilinmiyor (9)

Renal yetmezlik (5)

Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Çok seyrek

Seksüel disinhibisyon

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Çok yaygın

İndüksiyonda lokal ağrı (4)

Çok seyrek

Kazara ekstravasküler uygulamayı takiben doku nekrozu(10)

Bilinmiyor (9)

Kazara ekstravasküler uygulamayı takiben lokal ağrı, şişme

Araştırmalar
Bilinmiyor (9)

Brugada-tipi EKG (5), (6)

Yaralanma zehirlenme ve prosedüre bağlıkomplikasyonlar:
Çok seyrek

Post-operatif ateş

(1)

(2)

(3)

Şiddetli bradikardiler seyrektir. Asistole kadar ilerlemesi ile ilgili izole vakalar rapor edilmiştir.

Bazen hipotansiyon intravenöz sıvıların uygulanmasını ve propofolün uygulanma hızının azaltılmasını gerektirebilir.

Yoğun bakım ünitelerinde propofol sedasyon için 4 mg/kg/saatten fazla dozda verildiğinde, çok seyrek rabdomiyoliz ile ilgili raporlar alınmıştır.

Önkoldaki geniş damarları ve antecubital fossayı kullanarak azaltılabilir. PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS ile lokal ağrı ayrıca eşzamanlı lidokain enjeksiyonu ile azaltılabilir.

"Propofol infüzyon sendromu" olarak rapor edilen bu olayların kombinasyonu, sık sık bu olayların gelişmesi için bir çok risk faktörüne sahip, şiddetli bir şekilde hasta olanlarda görülebilir (daha detaylı bilgi için bölüm 4.4"e bakınız).

Brugada-tipi EKG - EKG"de yükselmiş ST-segmenti ve coved (çadır tipi) T-dalgası

Yetişkinlerde hızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik (bazı vakalarda ölüm ile sonuçlanan). Bu vakalarda kardiyak yetmezlik genelde inotropik destekleyici tedaviye cevap vermemiştir.

İlaç suistimali, özellikle sağlık çalışanları tarafından

Mevcut klinik çalışma verilerinden tahmin edilemediği için bilinmemektedir.

Doku canlılığının bozulmuş olduğu nekroz bildirilmiştir.

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)

Distoni/diskinezi bildirilmiştir.

Lokal


PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS anestezisinin indüksiyon fazında oluşan lokal ağrı, lidokainin beraber uygulanması ile ve önkolun ve antekübital fossanın büyük damarlarınkullanılması ile en aza indirilebilir. Tromboz ve flebit nadirdir. Kazara klinik ekstravazasyonve hayvan çalışmaları minimal doku reaksiyonu göstermiştir. Hayvanlarda intra-arteriyelenjeksiyon lokal doku etkilerini indüklememiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların rapolanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected]:

tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 09).

4.9 Doz Aşımı ve Tedavisi

Kazara doz aşımının kardiyo-respiratuvar depresyona neden olması muhtemeldir. Solunum depresyonu oksijenli yapay ventilasyon ile tedavi edilmelidir. Kardiyovasküler depresyondahastanın bacaklarını yukarıya kaldırmak gerekebilir ve, eğer kardiyovasküler depresyon şiddetliise, plazma genişletici ve uyarıcı ajanların kullanımını gerektirebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik Özellikler

Diğer farmakoterapötik grup: genel anestezikler.

ATC kodu: N01A X10

Etki mekanizması


Propofol (2,6-diizopropilfenol) yaklaşık 30 saniyelik hızlı etki başlangıçlı, kısa etkili bir genel anestetik ajandır. Diğer tüm genel anestezikler gibi etki mekanizması az anlaşılmıştır. Ancakpropofolün sedatif/anestetik etkisini ligand kapılı GABA

A

reseptörleri yolu ile nörptransmitterGABA"nın inhibitör fonksiyonunun pozitif modülasyonu ile gösterdiği düşünülmektedir.

Farmakodinamik özellikleri


Genel olarak anestezinin indüksiyonu ve idamesi için propofol uygulandığında ortalama arteriyel kan basıncında düşüş ve kalp atış hızında küçük değişiklikler gözlenmiştir. Ancakidame sırasında hemodinamik parametreler görece olarak stabil kalmaktadır ve beklenmeyenhemodinamik değişim insidansı düşüktür.

Her ne kadar propofol uygulanmasını takiben ventilatuar baskılanma görülebilirse de etkiler kalitatif olarak diğer intravenöz anestetik ajanlarınkine benzerdir ve klinik pratikte rahat birşekilde yönetilebilir.

Propofol serebral kan akışını, intrakraniyal basıncı ve serebral metabolizmayı azaltır. İntrakraniyal basınçtaki düşüş, başlangıçta intrakraniyal basıncı artmış hastalarda dahayüksektir.

Klinik etkinlik ve güvenlik


Anesteziden uyanma genellikle hızlıdır ve zihin açıktır, baş ağrısı ve post-operatif mide bulantısı ve kusma insidansı düşüktür.

Genel olarak propofol ile anestezinin arkasından, inhale edilen ajanlarla anestezinin arkasından olduğundan daha az post-operatif mide bulantısı ve kusma görülür. Bu durum propofolünazalmış emetik potansiyeli ile ilişkili olabileceğine ilişkin kanıt bulunmaktadır.

Propofol, klinik olarak görülebilecek konsantrasyonlarda adrenokortikal hormonların sentezini inhibe etmemektedir.

Pediyatrik popülasyın


Çocuklarda propofole dayalı anestezinin süresine ilişkin sınırlı çalışmalar, 4 saate kadar güvenlilik ve etkililiğin değişmediğini belirtmektedir. Literatürde yer alan kanıtlar, çocuklarda

propofolün güvenlik ve etkinlikte değişim olmadan uzayan prosedürlerde kullamldığma ilişkin kanıtlar sunmaktadır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:

Propofol anestezinin idamesini sağlamak için kullanıldığında, kan konsantrasyonları asemptomatik olarak verilen uygulama hızı için kararlı durum değerine ulaşır.

Dağılım

:

Propofol iyi bir şekilde dağılım gösterir ve vücuttan hızlı bir şekilde temizlenir (toplam vücut kleransı 1,5-2 litre/dakikadır).

Eliminasyon

:

Bolus bir dozun uygulanmasının veya infüzyonun durdurulmasının ardından propofol konsantrasyonlarındaki düşüş, çok hızlı dağılım (yarılanma ömrü 2-4 dakika), hızlı eliminasyon(yarılanma ömrü 30-60 dakika) ve propofolün zayıf perfüze olduğu dokulardan yenidendağılımını temsil eden daha yavaş bir final fazlı, 3 kompartmanlı açık model ile tanımlanabilir.Klirens, çoğunlukla kan akışına bağlı olduğu karaciğerde metabolik prosesler yoluyla, idrar ileatılan propofolün ve karşılık gelen kinolün inaktif konjugatlarını oluşturmak için olmaktadır.

İntravenöz tek 3 mg/kg dozundan sonra propofol klirensi/kg vücut ağırlığı yaş ile aşağıdaki gibi artmıştır: Medyan klirens <1 aylık (n=25) (20 mL/kg/dk) neonatlarda, daha büyükçocuklara kıyasla (n=36, yaş aralığı 4 ay-7 yaş) belirgin olarak daha düşüktür. Ayrıcaneonatlarda bireyler arası değişkenlik belirgindir (3,7-78 mL/kg/dk aralığında). Büyük birdeğişkenlik gösteren bu sınırlı çalışma verileri sebebiyle bu yaş grubu için doz önerisiverilememektedir.

Daha büyük çocuklarda tek 3 mg/kg bolusdan sonra medyan propofol klirensi yetişkinlerdeki 23,6 mL/dk/kg"a (n=6) karşılık 37,5 mL /dk/kg (4-24 ay) (n=8), 38,7 mL /dk/kg (11-43 ay)(n=6), 48 mL /dk/kg (1-3 yaş) (n=12), 28,2 mL /dk/kg (4-7 yaş) (n=10).

Doğrusal/doğrusal olmayan durum

:

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS'un önerilen infüzyon hızı aralığı boyunca farmakokinetiği lineerdir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvanlarda yapılan çalışmalara ilişkin yapılan yayınlar, hızlı beyin gelişmesi veya sinaptogenez süreci boyunca anestetik ajanların kullanımının gelişen beyinde yaygın olaraknöronal ve oligodendrosit hücre kaybı ve sinaptik morfoloji ve nörogenezde değişimler ilesonuçlandığını göstermektedir. Türler arası karşılaştırmalara dayanarak bu değişikliklerehassasiyet penceresinin, yaşamın ilk birkaç ayı boyunca ilk trimesterdeki maruziyet ile ilişkiliolduğu ancak insanlarda yaklaşık 3 yaşına kadar uzayabileceği düşünülmektedir.
Neonatal primatlarda anestezi için hafif bir ameliyat noktası oluşturan 3 saatlik anestetik

rejimine maruziyetin nöronal hücre kaybı ile ilişkilendirilmediği ancak 5 saat ve daha uzun tedavi rejimlerinin nöronal hücre kaybını artırdığı gözlenmiştir. Fetal ve neonatalkemirgenlerde ve primatlardaki veriler, nöronal ve oligodendrosit hücre kayıplarını öğrenme vehafızada hafif ancak uzun süren kognitif bozukluklar ile ilişkilendirmiştir. Bu preklinikbulguların klinik anlamlılığı bilinmemektedir ve preklinik verilerin önerdiği şekilde sağlıkpersoneli prosedür ihtiyacı olan 3 yaşından küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda uygunanestezinin faydalarını potansiyel risk ile dengelemelilerdir.

Propofol yaygın klinik deneyimin bulunduğu bir ilaçtır. Reçete yazanların ihtiyacı olan bilgiler Kısa Ürün Bilgisinin farklı yerlerinde sağlanmaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Soya fasulyesi yağı, rafine Orta zincirli trigliseridler

Saflaştırılmış yumurta fosfatidleri (tavuk yumurtası kullanılarak üretilir)

Gliserol Oleik asitSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS diğer ilaçlar ile karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

Orijinal ambalajında ürünün raf ömrü 36 aydır.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS içeren uygulama sistemleri, ürünün açılmasından 12 saat sonra yenisi ile değiştirilmelidir. Ürün açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, ağzı ALU kapüşonlu kırmızı plastik flip-off kapak ile kapatılmış, gri bromobütil kauçuk tıpalı, 50 mL emülsiyon içeren Tip II renksiz cam flakon

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS ile enjeksiyonluk 50 mg/ml (% 5) glukoz çözeltisi veya enjeksiyonluk 9 mg/ml sodyum klorür çözeltisi veya enjeksiyonluk 1,8 mg/ml (% 0,18)sodyum klorür çözeltisi ve enjeksiyonluk 40 mg/ml (% 4) glukoz çözeltisi ile birlikteuygulanmasına enjeksiyon bölgesine yakın bir yerden Y konektörü ile verilebilir.

PROPOFOL %2 MCT/LCT FRESENIUS diğer infüzyonluk veya enjeksiyonluk solüsyonlarla karıştırılmamalıdır.

Tek kullanımlıktır. Kullanılmayan kısım imha edilmelidir.

Kullanmadan önce iyice çalkalayınız.

Ürün çalkalandıktan sonra iki faz görülürse tıbbi ürün kullanılmamalıdır.

Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.

Kullanılmadan önce kauçuk membran bir alkol speyi veya alkole batırılmış bir çubukla Temizlenmelidir. Ambalajlar kullandıktan sonra imha edilmelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine'' uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

İDE İlaç Ruhsatlandırma, Biyofarmasötik, Danışmanlık,

Eğitim ve Mümessillik Hizmetleri, Dış Tic., İth.-İhr. Ltd. Şti.

Söğütözü Mah. 2176. Cad.

Platin Tower Apt. No:7/42 06530 Çankaya / AnkaraTel : (0 312) 426 29 29Fax : (0 312) 426 33 44

8. RUHSAT NUMARASI:

2023/236

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.06.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Propofol %2 Mct/lct Fresenius 1000 Mg/50 Ml Enj Eks Iyonluk/infüzyonluk Emülsiyon

Etken Maddesi: Propofol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.