Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Omnitrope® 10 Mg (30 Iu)/1.5 Ml Sc Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Kartuş Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonlarıTÜFAM'a bildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasılraporlanır?

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

OMNİTROPE® 10 mg (30 IU)/1,5 mL SC enjeksiyon için çözelti içeren kartuş Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Somatropin* 6,7 mg (20 IU'ya eşdeğer)/ mL.

Bir kartuş 10 mg Somatropin*'e eşdeğer (30 IU) 1,5 mL çözelti içerir.

• rekombinant DNA teknolojisi ile

Escherichia colf denYardımcı maddeler:

Disodyum hidrojen-fosfat-heptahidrat 1,7 mg

Sodyum dihidrojen fosfat dihidrat 1,35 mg

Yardımcı maddeler için bkz. 6.1

3. FARMASÖTİK FORM

SurePal™ 10 için bir kartuş içerisinde bulunan enjeksiyon için çözelti Çözelti berrak ve renksizdir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

İnfantlar, çocuklar ve adolesanlar:

• Büyüme hormonunun (GH) yetersiz salınımından kaynaklanan büyüme bozuklukları

• Turner sendromu ile ilişkili büyüme bozuklukları

• Kronik böbrek yetmezliği ile ilişkili büyüme bozuklukları

• Doğum ağırlığı ve/veya doğum boyu -2 standart sapma (SD) olan 4 yaşında veya dahasonraki yaşlarda büyümede geri kaldığı gösterilen (son yıl süresince uzama hızı (HV) SDS< 0), gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş kısa boylu çocuklardaki (mevcut uzunlukstandart sapma puanı (SDS) < -2,5 ve anne ve babaya uyarlanmış SDS < -1) büyümebozuklukları.

• Prader-Willi sendromunda (PWS), büyüme ve vücut kompozisyonunun düzeltilmesi için.PWS'nin tanısı uygun genetik testlerle doğrulanmalıdır.

Yetişkinler:

• Belirgin bir büyüme hormonu yetmezliği olan yetişkinlerde replasman tedavisi için.

• Yetişkin başlangıcı: Bilinen hipotalamik veya hipofiz patolojisinin bir sonucu olarak çokluhormon yetersizlikleri ile ilişkili şiddetli büyüme hormonu yetmezliği olan ve prolaktindışında bilinen en az bir hipofiz bezi hormonu yetmezliği bulunan hastalardır. Bu hastalardabüyüme hormonu yetmezliği tanısını koymak veya olmadığını belirlemek için uygun birdinamik test uygulanması gerekmektedir.

• Çocukluk çağı başlangıcı: Doğuştan, genetik, kazanılmış veya idiyopatik nedenler sonucunda çocukluk çağında GH yetmezliği olan hastalar. Çocukluk çağından başlayan GHyetmezliği olan hastalar, boydaki büyümenin tamamlanmasından sonra GH salgı kapasitesibakımından tekrar değerlendirilmelidir. Yüksek ihtimalle kalıcı GH yetmezliği olan, birbaşka deyişle doğuştan bir neden veya hipotalamo-hipofizer hastalık veya hasara ikincil birGH yetmezliği olan çocuklarda, insülin-benzeri büyüme faktörü-I (IGF-I) SDS < -2 ise, budurum yerleşmiş GH yetersizliği için yeterli bir kanıt olarak değerlendirilmelidir.

Tüm diğer hastaların, IGF-I tayini ve bir büyüme hormonu uyarılma testini yaptırmaları gerekmektedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Somatropin ile teşhis ve tedavi, büyüme bozukluğu olan hastaların diyagnoz ve idaresinde tecrübeli bir hekim tarafından başlatılmalı ve takip edilmelidir.

Pozoloji:

Pediyatrik popülasyon:

Somatropin dozu ve uygulama takvimi her hastaya göre bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Çocuklarda büyüme hormonunu salgılama yetersizliğine bağlı büyüme bozukluğu:

Genel olarak günlük 0,025 - 0,035 mg/kg (günlük 0,7 - 1 mg/m2) tavsiye edilmektedir. Daha yüksek dozlar da kullanılmıştır.

Çocukluk çağında başlayan GH yetmezliği adolesan dönemde de devam ediyorsa, tam bir somatik büyüme (örn; vücut kompozisyonu, kemik kütlesi) elde edilinceye kadar tedaviyedevam edilmelidir. Takip için, geçiş dönemi sırasında T skoru > -1 (bir başka deyişle cinsiyetve etnik kökenin dikkate alındığı çift enerji X-ışını absorpsiyometresi ile ölçülen ortalamayetişkin pik kemik kütlesine standardize edilmiş) olarak tanımlanan normal bir pik kemikkütlesine ulaşma terapötik amaçlardan biridir. Doz için yetişkinlerle ilgili bölümüne bakınız.

Prader-Willi Sendromu olan çocuklarda büyüme ve vücut kompozisyonunun düzeltilmesi için: Genel olarak günlük 0,035 mg/kg (günlük 1 mg/m2) tavsiye edilmektedir. Günlük doz 2,7 mg'ıaşmamalıdır. Epifizi aşağı yukarı kapanmış veya yıllık 1 cm'den daha az büyüme artış hızı olançocuklarda tedavi uygulanmamalıdır.

Turner sendromuna bağlı büyüme bozukluğu:

Günlük 0,045 - 0,05 mg/kg (günlük 1,4 mg/m2) tavsiye edilmektedir.

Kronik böbrek yetmezliğine bağlı büyüme bozukluğu:

Günlük 0,045 - 0,05 mg/kg (1,4 mg/m2) doz tavsiye edilmektedir. Büyüme artış hızı çok düşükse yüksek dozlara gerek duyulabilir. Altı aylık bir tedaviden sonra doz ayarlamasıgerekebilir (bkz. bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Gestasyonel yaşa göre küçük doğmuş (SGA) çocuklarda / adolesanlarda büyüme bozukluğu: Genellikle en son uzunluğa ulaşılıncaya kadar günlük 0,035 mg/kg (günlük 1 mg/m2) tavsiyeedilmektedir (bkz bölüm 5.1). Tedavinin birinci yılının sonunda boy artış hızı SDS'si +1'in

altında ise tedavi kesilmelidir. Eğer uzama hızı < 2 cm/yıl ise ve eğer onaylanması gerekiyorsa epifizel büyüme plaklarının kapanmasına bağlı olarak kemik yaşında, kızlar için > 14 yaş veerkekler için > 16 yaşa ulaşılmışsa tedavi bırakılmalıdır.

Pediyatrik Hastalar için doz önerileri

Endikasyon

Günlük mg/kg vücut ağırlığı dozu

Günlük mg/m2 vücut yüzey alanıdozu

Büyüme hormonu yetersizliği

0,025 - 0,035

0,7 - 1

Prader-Willi sendromu

0,035

1

Turner sendromu

0,045 - 0,05

1,4

Kronik böbrek yetmezliği

0,045 - 0,05

1,4

Gestasyonel yaşa göre (SGA) kısa doğan çocuklar/adolesanlar

0,035

1

Yetişkinlerde büyüme hormonu yetersizliği:

Çocukluk çağı GH yetersizliğinden sonra GH tedavisine devam eden hastalarda, tedaviye günlük 0,2 - 0,5 mg dozu ile tekrar başlanması tavsiye edilmektedir. Doz, IGF-Ikonsantrasyonuna göre belirlenen bireysel hasta gereksinimlerine göre aşamalı olarakazaltılmalı ya da artırılmalıdır.

Yetişkin dönemde başlayan GH yetmezliği olan yetişkin hastalarda, günlük 0,15 - 0,3 mg gibi düşük bir dozla başlanmalıdır. Doz, IGF-I konsantrasyonuna göre belirlenen bireysel hastagereksinimlerine göre aşamalı olarak artırılmalıdır.

Her iki durumda tedavinin hedefi, insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-I) konsantrasyonlarının yaşa göre düzeltilmiş ortalamaların 2 SDS içerisinde olmasıdır. Tedavinin başında IGF-Ikonsantrasyonları normal olan hastalara, IGF-I seviyeleri normalin üst sınırını 2 SDSaşmayacak şekilde büyüme hormonu dozları uygulanmalıdır. Doz titrasyonunda klinik yanıt veyan etkiler de bir rehber olarak kullanılabilir. İyi bir klinik yanıta rağmen IGF-I seviyelerinormalleşmeyen ve bu nedenle doz artırımının gerekli olmadığı GH yetmezliği olan hastalarınvar olduğu bilinmektedir. Günlük devam dozu nadiren 1 mg'ı aşmaktadır. Erkeklerin zamanlaIGF-I duyarlılığında artış göstermesiyle birlikte, kadınların erkeklerden daha yüksek dozlaragereksinimi olabilir. Bu durum, erkeklerin aşırı tedavi edilmesinin yanısıra, özellikle oralöstrojen replasmanı alan kadınların yetersiz tedavi edilme riski olduğu anlamına gelmektedir.Bu nedenle büyüme hormonu dozunun doğruluğu her 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Normalfizyolojik büyüme hormonu üretimi yaşla birlikte azaldığından, doz gereksinimleri azaltılabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

OMNİTROPE® günde bir defa, akşamları uygulanır. Büyüme hormonu eksikliği tedavisi normal olarak, uzun süreli tedavi gerektirir. Dozaj ve tedavi süresi hastanın tedaviye vereceğiyanıta göre bireyselleştirilmelidir.

Uygulama şekli:

lipoatrofiyi engellemek açısından her

Subkütan enjeksiyon şeklinde uygulanır. Enjeksiyon, defasında değişik bir bölgeye uygulanmalıdır.

Yalnızca OMNİTROPE® 10 mg (30 IU)/1,5 mL ile kullanım için özel olarak geliştirilmiş bir enjeksiyon aracı (enjeksiyon kalemi) olan SurePal™ 10 ile uygulanmalıdır.

Uygulama talimatları ve imhası ile ilgili detaylı bilgi için Bölüm 6.6. “Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler” bölümüne bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek yetmezliği:

Kronik böbrek yetmezliği durumunda, tedaviye başlanmadan önce böbrek fonksiyonları normalin %50'sinin altında olmalıdır. Büyüme bozukluğunu doğrulamak için tedavininbaşlatılmasından önce bir yıl süreyle büyüme takip edilmelidir. Bu dönem süresince böbrekyetmezliği için konservatif tedavi (asidoz, hiperparatiroidizm ve beslenme durumu kontrolünüiçeren) uygulanmalı ve tedavi süresince sürdürülmelidir.

Renal transplantasyon durumunda tedavi kesilmelidir.

Şu ana kadar OMNİTROPE® ile tedavi gören kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda final uzunluk üzerine veri bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda somatropin klirensinde azalma görülebilmektedir, ancak bu durumun klinik önemi bilinmemektedir. Bu hastalar için özel birdoz önerisi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Somatropin dozu ve uygulama takvimi her hastaya göre bireysel olarak ayarlanmalıdır. Epifiz füzyonu oluşmuşsa tedaviye devam edilmemelidir. Büyüme hormonu tedavisine yanıt zamanlaazalma eğilimi gösterir. Ancak büyüme hızında artış olmazsa - özellikle tedavinin ilk yılında-hipotiroidizm, yetersiz beslenme ve ilerlemiş kemik yaşı gibi büyüme yetersizliğinin diğernedenleri ve tedaviye uyum yakından değerlendirilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

60 yaşın üzerindeki hastalarda, tedaviye günlük 0,1 - 0,2 mg dozu ile başlanmalıdır ve bireysel hasta gereksinimlerine göre yavaşça artırılmalıdır. Minimum etkin doz kullanılmalıdır. Buhastalarda günlük devam dozu nadiren 0,5 mg'ı aşar.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Somatropin veya herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı duyarlılık

• Somatropin; tümör aktivitesine dair herhangi bir bulgu olduğu zaman kullanılmamalıdır vetedaviye başlamadan önce anti-tümör tedavisi tamamlanmış olmalıdır. Tümör büyümesineait bir kanıt var ise tedavi durdurulmalıdır.

• Somatropin epifizleri kapanmış çocuklarda büyümenin uyarılması için kullanılmamalıdır.

• Açık kalp ameliyatı, abdominal cerrahi, multiple kaza travması, akut solunum yetmezliğiveya benzer durumlar gibi akut kritik hastalığı olanlarda somatropin ile tedaviuygulanmamalıdır (Sübstitüsyon tedavisi altındaki hastalarla ilgili olarak Bölüm 4.4. “Özelkullanım uyarıları ve önlemleri”ne bakınız).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Maksimum tavsiye edilen günlük doz aşılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

İzlenebilirlik

Biyolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka kaydedilmelidir.

Diğer tüm terapötik proteinlerde olduğu gibi OMNİTROPE® için de potansiyel immunojenesite riski söz konusudur.

Hipoadrenalizm


Somatropin tedavisinin başlatılması 11PHSD-1 inhibisyonu ve azalan serum kortizol konsantrasyonları ile sonuçlanabilir. Somatropin ile tedavi edilen hastalarda, daha önce teşhisedilmemiş merkezi (sekonder) hipoadrenalizm görünür hale gelebilir ve glukokortikoidreplasmanı gerekli olabilir. İlaveten, somatropin tedavisinin başlatılmasını takiben, daha önceteşhis edilmiş hipoadrenalizm için glukokortikoid replasman tedavisi ile tedavi görmekte olanhastaların idame veya stres dozlarının arttırılması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.5).

Oral östrojen tedavisi ile kullanım


Eğer somatropin almakta olan bir kadın oral östrojen tedavisine başlarsa, serum IGF-1 seviyelerinin yaşa göre uygun aralıkta muhafaza edilebilmesi için somatropin dozununarttırılması gerekli olabilir. Bunun aksine, eğer somatropin almakta olan bir kadın oral östrojentedavisini bırakırsa, büyüme hormonu fazlalığı ve/veya yan etkilerden kaçınmak içinsomatropin dozunun azaltılması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.5).

İnsülin duyarlılığı


Somatropin, insülin duyarlılığını azaltabilir. Diabetes mellitusu olan hastalar için, somatropin tedavisi başlatıldıktan sonra insülin dozunun ayarlanması gerekebilir. Diyabeti olan, glukozintoleransı olan veya diyabet için ilave risk faktörleri bulunan hastalar, somatropin tedavisisırasında yakından takip edilmelidir.

Tiroid fonksiyonu


Büyüme hormonu, T4'ün T3'e tiroid bezi dışındaki dönüşümünü artırabilir, bu durum serum T4 seviyesinde azalma ve serum T3 konsantrasyonlarında bir artışla sonuçlanabilir. Sağlıklıdeneklerde periferik tiroid hormon seviyeleri referans aralıklar içerisinde kalırken subklinikhipotiroidizm hastalarında teorik olarak hipotiroidizm gelişebilir. Sonuç olarak, tüm hastalardatiroid fonksiyonunun takibi bu sebeple yapılmalıdır. Standart replasman tedavisindehipotiroidizm hastalarında, büyüme hormonu tedavisinin tiroid fonksiyonu üzerindeki olasıetkisi yakından takip edilmelidir.

Neoplazmalar


Malign hastalıkların tedavisine sekonder olarak görülen bir büyüme hormonu yetmezliği varsa malignitenin nüks belirtilerine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklukta kanserden sağkalanlarda, ilk neoplazmalarının ardından somatropinle tedavi edilen hastalarda artan ikincineoplazma riski raporlanmıştır. İlk neoplazması için kafalarına radyasyon tedavisi uygulananhastalarda intrakraniyal tümörler, özellikle de meninjiyoma, bu ikinci neoplazmaların enyaygınları olmuştur.

Femur başı epifiz kayması


Büyüme hormonu yetmezliği dahil olmak üzere endokrin bozukluğu olan hastalarda, kalça epifizlerinde sıkışma genel popülasyondakinden daha sık olarak meydana gelebilir.Somatropinle tedavi süresince topallama gösteren çocuklar klinik olarak muayene edilmelidir.

İyi huylu intrakraniyal hipertansiyon


Şiddetli ve yinelenen baş ağrısı, görme problemleri, mide bulantısı ve/veya kusma durumlarında papillödemi için fundoskopinin yapılması tavsiye edilmektedir. Eğer papillödemivarlığı doğrulanırsa, iyi huylu intrakraniyal hipertansiyon tanısı düşünülmelidir ve eğeruygunsa büyüme hormonu tedavisi kesilmelidir. İntrakraniyal hipertansiyon belirtileri ortadankalkmış olan hastalarda büyüme hormonu tedavisine devam edilmesi ile ilgili yeterli verimevcut değildir. Büyüme hormonu tedavisine yeniden başlandığı takdirde intrakraniyalhipertansiyon belirtilerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.

Lösemi


Bazıları somatropin ile tedavi edilmiş olan büyüme hormonu yetmezliği olan hastaların az bir kısmında lösemi bildirilmiştir. Bununla beraber, büyüme hormonu kullanan hastalarda lösemiinsidansının yatkınlık faktörleri olmadan arttığına dair bir kanıt yoktur.

Antikorlar


Hastaların az bir yüzdesinde OMNİTROPE®'a karşı antikorlar gelişebilir. OMNİTROPE®, hastaların yaklaşık olarak %1'inde antikor oluşumunda artışa sebep olmuştur. Bu antikorlarınbağlanma kapasitesi düşük olup büyüme oranı üzerinde bir etkisi yoktur. Somatropine karşıantikor gelişip gelişmediği tedaviye yanıtsızlığı başka şekilde açıklanamayan her hastada testedilmelidir.

Pankreatit


Her ne kadar seyrek de olsa, somatropin ile tedavi edilirken abdominal ağrı gelişen hastalarda, özellikle çocuklarda pankreatit olasılığı değerlendirilmelidir.

Skolyoz


Somatropin ile tedavi edilen bazı hasta gruplarında skolyozun daha sık görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca çocuklarda hızlı büyüme skolyozun ilerlemesine neden olabilir.Somatropinin skolyoz insidansını veya şiddetini arttırdığı gösterilmemiştir. Tedavi sırasındaskolyoz belirtileri izlenmelidir.

Akut kritik hastalık


Somatropinin iyileşme üzerindeki etkileri, açık kalp ameliyatı, abdominal cerrahi, multipl kaza travması veya akut solunum yetmezliğini takiben meydana gelen komplikasyon şikayetleri olankritik hastalıklı 522 yetişkin hastayı içeren plasebo kontrollü iki çalışmada araştırılmıştır.Mortalite, plasebo alan hastalarla karşılaştırıldığında, günlük 5,3 mg veya 8 mg somatropin iletedavi gören hastalarda yüksektir (sırasıyla %19'a karşı %42). Bu bilgiye dayanılarak, bu türhastalarda somatropin ile tedavi uygulanmamalıdır. Akut kritik hastalığı olan hastalardabüyüme hormonu substitüsyon tedavisinin güvenliği üzerine bilgi bulunmadığından, budurumda devam eden tedavinin faydaları, potansiyel risklere karşı tartılmalıdır.

Benzer akut kritik veya diğer hastalık gelişen tüm hastalarda somatropinle tedavinin olası faydaları ilgili potansiyel riske karşı tartılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon


80 yaşın üzerindeki hastalarda deneyim kısıtlıdır. Yaşlı kişiler, OMNİTROPE®'un etkisine daha hassas olabilir ve bu nedenle advers etki oluşumuna daha eğilimlidir.

Prader-Willi sendromu


PWS'li hastalarda tedavi daima kalorisi kısıtlanmış bir diyetle kombine halde olmalıdır.

Şiddetli obezitesi (%200'lük bir ağırlık/boy oranını aşan hastalar), solunum bozukluğu veya uyku apnesi veya tanımlanamamış solunum enfeksiyonu hikayesi gibi risk faktörlerinden birya da daha fazlasını taşıyan PWS'li pediyatrik hastalardaki büyüme hormonu kullanımıylailişkili fataliteler rapor edilmiştir. PWS'li hastalar ve bu risk faktörlerinden bir veya dahafazlasına sahip hastalar, daha fazla bir risk altındadır.

PWS'li hastalarda üst havayolu obstrüksiyonu, uyku apnesi veya solunum enfeksiyonları, somatropin tedavisine başlanmadan önce değerlendirilmelidir.

Üst havayolu obstrüksiyonu değerlendirmesi sırasında, patolojik bulgular gözlenmiş ise, somatropin tedavisine başlanmadan önce hastayı bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları (KBB)uzmanı görmeli ve solunum rahatsızlığı çözümlendirilmelidir.

Polisomnografi veya gece oksimetrisi gibi tanımlanmış metotlarla büyüme hormonu tedavisine başlanmadan önce, uyku apnesi değerlendirilmelidir ve uyku apnesinden şüpheleniliyorsa takipyapılmalıdır.

Somatropin tedavisi süresince hastalar, üst solunum yolu obstrüksiyonu belirtileri (horlama başlaması veya horlama artışı dahil) gösterirse, tedaviye ara verilmeli ve yeni bir KBBdeğerlendirilmesi yapılmalıdır.

PWS'li tüm hastalar uyku apnesi açısından değerlendirilmeli ve uyku apnesinden şüpheleniliyorsa izlenmelidir.

Tüm hastalarda solunum enfeksiyonu belirtileri izlenmeli ve bunlar mümkün olan en kısa sürede teşhis ve tedavi edilmelidir.

PWS'li tüm hastalarda somatropin tedavisine başlanmadan önce ve tedavi süresince etkin ağırlık kontrolü yapılmalıdır.

PWS'li hastalarda ve yetişkinlerde uzun süreli tedavi konusundaki deneyim sınırlıdır.

Gestasyonel yaşa göre küçük doğmuş çocuklar/adolesanlar


SGA doğmuş kısa çocuklarda/adolesanlarda tedaviye başlamadan önce büyüme bozukluklarını izah edebilecek diğer nedenler veya tedaviler ekarte edilmelidir.

SGA çocuklarda/adolesanlarda tedaviye başlanmadan önce ve başlandıktan sonra yılda bir kere açlık insülin ve kan glukoz düzeylerinin ölçülmesi tavsiye edilmektedir. Diabetes mellitusaçısından yüksek risk altındaki hastalarda (örn. ailesel diyabet geçmişi, obezite, şiddetli insülindirenci, akantozis nigrikans gibi) oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılmalıdır. Eğer belirgindiyabet saptanırsa, büyüme hormonu uygulanmamalıdır.

SGA çocuklarda/adolesanlarda, tedaviye başlanmadan önce ve başlandıktan sonra yılda iki kere IGF-I seviyesinin ölçülmesi önerilmektedir. Eğer tekrarlayan ölçümlerde IGF-I seviyesi yaş vepubertal durum bakımından referans değerlerle karşılaştırıldığında +2 SD'yi aşarsa, dozayarlamasında IGF-I / IGFBP-3 oranı kullanılmalıdır.

Pubertenin başlamasına yakın olan SGA hastalarda tedaviye başlanması konusundaki deneyim sınırlıdır. Bu yüzden puberteye yakın dönemde tedaviye başlanması tavsiye edilmemektedir.Silver-Russell sendromu olan hastalardaki deneyim sınırlıdır.

Büyüme hormonu ile tedavi gören SGA doğmuş kısa çocuklarda/adolesanlarda eğer tedavi final uzunluğa ulaşılmadan önce kesilirse, elde edilen boy artışının birazı kaybedilebilir.

Kronik böbrek yetmezliği


Kronik böbrek yetmezliği durumunda, tedaviye başlanmadan önce böbrek fonksiyonları normalin %50'sinin altında olmalıdır. Büyüme bozukluğunu doğrulamak için tedavininbaşlatılmasından önce bir yıl süreyle büyüme takip edilmelidir. Bu dönem süresince böbrekyetmezliği için konservatif tedavi (asidoz, hiperparatiroidizm ve beslenme durumu kontrolünüiçeren) uygulanmalı ve tedavi süresince sürdürülmelidir.

Renal transplantasyon durumunda tedavi kesilmelidir.

Şu ana kadar OMNİTROPE® ile tedavi gören kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda final uzunluk üzerine veri bulunmamaktadır.

Sodyum içeriği


OMNİTROPE® her "doz"unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında "sodyum içermez".

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Glukokortikoidlerle eş zamanlı kullanımı, OMNİTROPE®'un büyümeyi artırıcı etkilerini engeller. ACTH yetmezliği olan hastalar, büyüme üzerindeki inhibitör etkilerden kaçınmakamacıyla glukokortikoid replasman tedavilerini dikkatli biçimde almalıdır.

Büyüme hormonu kortizonun kortizola dönüştürülmesini azaltır ve daha önce keşfedilmemiş merkezi hipoadrenalizmin görünür hale gelmesine veya düşük glukokortikoid replasmandozlarının etkisiz olmasına yol açabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Oral östrojen replasman tedavisi gören kadınlarda, tedavinin amacına ulaşabilmesi için daha yüksek bir büyüme hormonu dozu gerekli olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Büyüme hormonu yetmezliği olan yetişkinlerde gerçekleştirilen bir etkileşim çalışmasından elde edilen veriler, somatropin uygulamasının, sitokrom P450 izoenzimleri tarafındanmetabolize edildiği bilinen bileşiklerin klirensini artırabileceğini ileri sürmektedir. SitokromP450 3A4 tarafından metabolize edilen bileşiklerin (ör. cinsiyet steroidleri, kortikosteroidler,antikonvülsanlar ve siklosporin gibi) klirensi özellikle artabilir ve bu durum, bu bileşiklerinplazma seviyesinde düşüş ile sonuçlanmaktadır. Bunun klinik önemi bilinmemektedir.

Ayrıca diabetes mellitus ve tiroid bozuklukları ile ilgili durumlar için bölüm 4.4, oral östrojen replasmanı tedavisi konusundaki durumlar için de bölüm 4.2'ye bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

OMNİTROPE®'un doğum kontrol yöntemleri üzerine bir etkisi bulunduğuna dair veri bulunmamaktadır. Kontraseptif yöntem kullanmayan doğurma potansiyeli bulunan kadınlardakullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Somatropinin hamile kadınlarda kullanımına dair yeterli veri yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal / fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyelrisk bilinmemektedir.

Somatropin, hamilelikte ve doğum kontrolü kullanmayan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

Emziren kadınlarda somatropin içeren ürünlerle yapılan klinik çalışma yoktur. Somatropinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir, ancak bebeklerde intakt proteinin (tam,bütünlüğü bozulmamış protein) gastrointestinal sistemden emilme olasılığı oldukça düşüktür.Bu nedenle emziren kadınlara OMNİTROPE® uygulanırken dikkat edilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

OMNİTROPE®'un fertilite üzerindeki etkilerine dair çalışmalar yapılmamıştır.

Üreme toksisitesi bakımından hayvan çalışmaları yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

OMNİTROPE®'un araç ve makine kullanım yeteneği üzerinde etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti


Büyüme hormonu yetmezliği olan hastalar, ekstrasellüler hacim eksikliği ile karakterizedir. Somatropinle tedaviye başlandığı zaman, bu yetmezlik hızla düzelmektedir. Periferal ödem veartralji gibi sıvı tutulmasıyla ilgili advers etkiler çok yaygındır; kas-iskelet tutukluğu, miyaljive parestezi yaygın olarak meydana gelmektedir. Genelde bu advers etkiler hafif ve ortadereceli olup tedavinin ilk ayları içerisinde ortaya çıkar ve kendiliğinden veya dozazaltılmasıyla birlikte hafifler.

Bu istenmeyen etkilerin insidansı uygulanan doz, hastanın yaşı ile ilişkili ve muhtemelen, hastanın büyüme hormonu yetmezliğinin başlaması sırasındaki yaşı ile ters ilişkilidir.

Somatropin, hastaların yaklaşık olarak %1'inde antikor oluşumunda artışa sebep olmaktadır. Bu antikorların bağlanma kapasitesi düşüktür ve bu oluşum ile ilgili klinik değişikliklersaptanmamıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Tablo 1 arasında listelenen yan etkilerin, organ sınıfları içerisinde sıklıkları aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Tablo 1:Organ sınıflarına göre yan etki sıklıkları


Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

İyi huylu, kötü huylu ve tanımlanmamış neoplazmalar (Kist ve polipler dahil olmaküzere)

Yaygın olmayan:Bilinmiyor:Bilinmiyor:

Lösemi^2,3,4,5

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Hipotiroidi1

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Tip II diabetes mellitus

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Parestezi2, İyi huylu intrakraniyal hipertansiyon5, Karpal tünel sendtomu6Bilinmiyor: İyi huylu intrakraniyalhipertansiyon1,2,3,4,6Bilinmiyor: Baş ağrısı1

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kızarıklık1, Ürtiker1 Yaygın olmayan: Kaşıntı1

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok yaygın: Artralji2

Yaygın: Miyalji2, Kas-iskelette tutukluk2

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan: Jinekomasti1

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu$, Periferik ödem2Bilinmiyor: Yüzde ödem2

Araştırmalar

Bilinmiyor: Kan kortizol seviyelerinde azalmaJ

1 Büyüme hormonu yetmezliği olan çocuklarda yapılan klinik çalışmalar

2 Turner sendromu olan çocuklarda yapılan klinik çalışmalar

3 Kronik böbrek yetmezliği olan çocuklarda yapılan klinik çalışmalar

4 Gestasyonel yaşa göre küçük doğmuş (SGA) çocuklarda yapılan klinik çalışmalar

5 Prader-Willi sendromu (PWS) olan çocuklarda yapılan klinik çalışmalar

6 Büyüme hormonu yetmezliği olan yetişkinlerde yapılan klinik çalışmalart Somatropin ile tedavi edilmiş büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda raporlanmıştır,fakat bu insidansın, büyüme hormonu eksikliği olmayan çocuklardakiyle benzer olduğugörülmektedir.

Seçili advers etkiler için açıklamalar

Azalmış serum kortizol seviyeleri

Somatropinin serum kortizol seviyelerini büyük olasılıkla taşıyıcı proteinleri etkilemek suretiyle yada artan hepatik klirens yoluyla azalttığı rapor edilmiştir. Bu bulguların klinik önemisınırlı olabilir. Buna rağmen, kortikosteroid replasman tedavisi, tedaviye başlamadan önceoptimize edilmelidir.

Prader-Willi sendromu

Pazara erişim sonrası deneyimde, her ne kadar nedensel bir ilişki gösterilemese de somatropin ile tedavi edilen Prader-Willi sendromlu hastalarda seyrek olarak ani ölüm raporlanmıştır.

Lösemi

Somatropinle tedavi gören büyüme hormonu yetmezliği olan çocuklarda (seyrek veya çok seyrek) lösemi vakaları meydana geldiği rapor edilmiştir ve bu durum pazarlama sonrasıdeneyimde yer almıştır. Fakat beyin veya kafaya radyasyon uygulaması gibi hazırlayıcıfaktörler olmaksızın lösemi riskinin arttığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Femur başı epifiz kayması ve Legg-Calve-Perthes hastalığı

GH ile tedavi edilen çocuklarda femur başı epifiz kayması ve Legg-Calve-Perthes hastalığı raporlanmıştır. Femur başı epifiz kayması, endokrin bozukluklar halinde daha sık meydanagelmektedir ve boy kısalığı halinde Legg-Calve-Perthes daha sıktır. Fakat somatropin ile tedaviedilirken bu 2 patolojinin daha sık olup olmadığı bilinmemektedir. Kalça veya dizinderahatsızlığı veya ağrısı olan çocuklarda bunların teşhisleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer advers ilaç reaksiyonları

Azalan insülin duyarlılığının neden olduğu olası hiperglisemi, azalan serbest tiroksin seviyesi ve iyi huylu intrakraniyal hipertansiyon gibi diğer advers ilaç reaksiyonlarının somatropine aitsınıf etkileri olduğu düşünebilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar:


Akut doz aşımı başlangıçta hipoglisemiye ve daha sonra hiperglisemiye neden olabilir.

Uzun süreli doz aşımı, yüksek doz insan büyüme hormonunun bilinen etkileri ile uyumlu belirti ve bulgularla sonuçlanabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Hipofiz ve hipotalamus hormonları ve analogları, ön hipofiz lobu hormonları ve analogları.

ATC kodu: H01AC01

OMNİTROPE®, biyobenzer bir tıbbi üründür. Detaylı bilgi, Avrupa İlaç Dairesi'nin websitesinde yer almaktadır

(www.ema.europa.eu)

.

Etki mekanizması:


Somatropin lipit, karbonhidrat ve protein metabolizmaları için önemli güçlü bir hormondur. Endojen büyüme hormonu yetersizliği olan çocuklarda somatropin büyümeyi lineer olarakuyarır ve büyüme oranını artırır. Somatropin, çocuklarda ve yetişkinlerde nitrojenretansiyonunu artırıp iskelet kası büyümesini uyararak ve vücut yağını mobilize ederek normalbir vücut kompozisyonunu korumaktadır. Visseral adipoz dokular somatropine özellikleduyarlıdır. Somatropin, artmış lipolize ilaveten trigliseridlerin vücut yağ depolarına alımını daazaltır. IGF-I (İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-I) ve IGFBP3 (İnsülin benzeri Büyüme FaktörüBağlanma Proteini 3) serum konsantrasyonları somatropinle artmaktadır. Ayrıca, aşağıdakietkiler de gösterilmiştir.

Farmakodinamik etkiler:


Lipid metabolizması:

Somatropin hepatik LDL kolesterol reseptörlerini indüklemekte ve serum lipidleri ile lipoproteinlerin profilini etkilemektedir. Genel olarak, büyüme hormonu yetmezliği olanhastalara somatropin uygulanması, serum LDL ve apolipoprotein B seviyelerinde azalmaylasonuçlanmaktadır. Aynı zamanda serum total kolesterol seviyelerinde de bir azalmagözlenebilir.

Karbonhidrat metabolizması:

Somatropin insülin seviyesini artırır, fakat açlık kan glukozu genellikle değişmemektedir. Hipopitüitarizmi olan çocuklarda açlık hipoglisemisi gelişebilir. Bu durum somatropintarafından tersine çevrilmektedir.

Su ve mineral metabolizması:

Büyüme hormonu yetmezliği plazma ve ekstrasellüler hacimlerde azalmayla ilişkilidir. Her ikisi de somatropin tedavisinden sonra hızla artmaktadır. Somatropin sodyum, potasyum vefosfor retansiyonunu indüklemektedir.

Kemik metabolizması:

Somatropin iskelet kemikleri döngüsünü (turnover) stimule eder. Osteopeni ile birlikte büyüme hormonu yetmezliği olan hastalara uzun süreli somatropin verilmesi, ağırlık taşıyan bölgelerdekemik mineral içeriği ve yoğunluğunda artma ile sonuçlanmaktadır.

Fiziksel kapasite:

Kas dayanıklılığı ve fiziksel egzersiz kapasitesi somatropinle uzun süreli tedaviden sonra düzelmektedir. Ayrıca somatropin kardiyak output'u da artırmaktadır fakat bunun mekanizmasıhenüz açıklığa kavuşturulamamıştır. Periferal vasküler dirençteki azalmanın bu etkiye katkıdabulunduğu düşünülebilir.

Klinik etkililik ve güvenlilik:


SGA doğmuş kısa çocuklarda yapılan bir klinik çalışmada, final uzunluğa ulaşıncaya kadar günlük 0,033 ve 0,067 mg/kg vücut ağırlığı dozu ile tedavi uygulanmıştır. Devamlı tedavi görenve final uzunluğa ulaşmış (yakın) 56 hastada, tedavinin başlangıcındaki uzunluğa göre ortalamadeğişim +1,9 SDS (günlük 0,033 mg/kg vücut ağırlığı) ve +2,19 SDS (günlük 0,067 mg/kgvücut ağırlığı) olmuştur. Erken spontan yakalama görülmeyen tedavi edilmemiş SGAçocuklardan elde edilen literatür verileri 0,5 SDS'lik geç bir büyümeye işaret etmektedir.

Pazarlama sonrası deneyim:


Sandoz tarafından 2006 ve 2020 yılları arasında, 11 Avrupa ülkesi, Kuzey Amerika, Kanada, Avusturalya ve Tayvan'da Omnitrope ile çeşitli endikasyonlarda tedavi edilen 7359 pediyatrikhastanın güvenlik ve etkinlik verilerini kaydetmek için tasarlanmış uluslararası, girişimselolmayan, kontrolsüz, boylamsal, açık ve çok merkezli, gönüllü kategori 3 PASS çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Ana pediatrik endikasyonlar şunlardır: GHD (Büyüme hormonu eksikliği)(%57,9), SGA (Gestasyonel yaşa göre kısa doğan çocuklar) (%26,6), TS (Turner sendromu)(%4,9), ISS (İdiyopatik kısa boy) (%3,3), PWS (Prader-Willi sendromu) (%3,2) ve KBY(Kronik böbrek yetmezliği) (%1,0). Hastların çoğu daha önce rekombinan insan büyümehormonu (riBH) tedavisi görmemiştir (%86.0). Tüm endikasyonlarda, değerlendirilen 7359pediyatrik hastada Omnitrope tedavisiyle bir nedensel ilişkili en sık görülen advers etkiler, başağrısı (%1.6), enjeksiyon bölgesi ağrısı (%1.1), enjeksiyon bölgesi hematomu (%1.1) veartraljidir (%0.6). Omnitrope tedavisiyle ilişkili olarak değerlendirilen advers etkilerinçoğunluğunun, KÜB'e dayalı olarak ve bu tür molekül sınıfı (GH) için bilinmektedir. Çoğuadvers etkinin şiddeti hafif veya orta düzeydeydedir. 6589 pediyatrik hastada (5671 hiç tedavigörmemiş, 915 daha önce rekombinan insan büyüme hormonu tedavisi görmüş ve tedavi öncesibilgisi eksik 3 hastadan oluşan) değerlendirilen etkililik sonuçları Omnitrope tedavisinin etkiliolduğunu ve diğer onaylanmış rekombinan insan büyüme hormonu ilaçlarının gözlemselçalışmalarında bildirilenlerle tutarlı olan önemli bir büyüme yakalama ile sonuçlandığınıgöstermektedir: medyan H SDS; daha önce tedavi görmemiş hastalarda, başlangıçta -2.64'ten 1yıl sonra -1.97'ye ve 5 yıllık tedaviden sonra -0.98'e etkili bir şekilde yükselmiştir ve medyanH SDS; önceden tedavi görmüş hastalarda, 1 yıl sonra -1.49'dan -1.21'e ve 5 yıllık Omnitropetedavisi sonrasında -0.98'e yükselmiştir. 1628/6589 (%24,7) hastada hekimin görüşüne görefinal boya ulaşılmıştır (önceden tedavi görmemiş: 1289/5671, %22,7); rekombinan insanbüyüme hormonu ile önceden tedavi görmüş tedavi görmüş: 338/915, %36.9). Daha önce tedavigörmemiş hastalarda medyan (aralık) final H SDS -1,51 (-9,3 ila 2,7) ve önceden tedavi görmüşhastalarda -1,43 (-8,7 ila 2,1)'tür.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Sağlıklı gönüllülerde ve büyüme hormonu yetersizliği olan çocuklarda subkütan olarak uygulanan somatropinin biyoyararlanımı yaklaşık %80'dir.

Sağlıklı yetişkinlerde 10 mg/1,5 mL OMNİTROPE®'un 5 mg subkütan enjeksiyonundan sonra Cmaks ve tmaks değerleri sırasıyla 74 ± 22 gg/L ve 3,9 ± 1,2 saattir.

Dağılım:


Bilgi bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon:


Bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Büyüme hormonu yetersizliği olan yetişkinlerde intravenöz uygulamadan sonra somatropinin ortalama terminal yarı ömrü yaklaşık 0,4 saattir. Ancak, OMNİTROPE® 5 mg/1,5 mL ve 10mg/1,5 mL'nin subkütan uygulamasından sonra 3 saatlik, OMNİTROPE® 15 mg/1,5 mL'ninsubkütan uygulamasından sonra ise 2,76 saatlik bir yarı ömre ulaşılmıştır. Gözlenen farklılığasubkütan uygulamayı takiben enjeksiyon bölgesinden yavaş emilimin neden olmasımuhtemeldir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet:


Subkütan uygulamayı takiben somatropinin mutlak biyoyararlanımı kadınlarda ve erkeklerde benzerdir.

Diğer:


Geriyatrik ve pediyatrik popülasyonda, farklı ırklarda ve böbrek, karaciğer veya kardiyak yetmezliği olan hastalarda somatropinin farmakokinetik özellikleri hakkında bilgibulunmamaktadır veya henüz tamamlanmamıştır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

OMNİTROPE®'un subakut toksisitesi ve lokal toleransı ile ilgili çalışmalarda klinik olarak ilişkili etkiler gözlenmemiştir.

Somatropin genel toksisite, lokal tolerans ve reprodüksiyon toksisitesi ile ilgili diğer çalışmalarda, klinik açıdan anlamlı etkiler gözlenmemiştir.

Somatropinle gen mutasyonu üzerinde

in vitroin vivo

genotoksisite çalışmaları ve kromozom aberasyonu indüksiyonu negatif sonuç vermiştir.

Somatropinle uzun süreli tedavi ve radyomimetik tıbbi ürün olan bleomisin uygulaması sonrasında hastalardan alınan lenfositler üzerindeki bir

in vitro

çalışmada kromozomfrajilitesinde bir artış gözlenmiştir. Bu bulgunun klinik önemi net değildir.

Somatropin ile yapılan bir başka çalışmada uzun süreli somatropin tedavisi gören hastaların lenfositlerinde kromozomal anormalliklerde artış görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Disodyum hidrojen fosfat heptahidrat

Sodyum dihidrojen fosfat dihidrat

Poloksamer 188

Fenol

Glisin

Enjeksiyonluk su Fosforik asitSodyum hidroksit

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları bulunmadığından, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

18 ay

İlk kullanımdan sonra raf ömrü:

İlk kullanımdan sonra kartuş enjeksiyon kaleminin içinde kalmalıdır. Açıldıktan sonra buzdolabında (2°C-8°C) saklanması koşulu ile 28 gün içerisinde kullanılmalıdır.Dondurulmamalıdır. Orijinal enjeksiyon kaleminin içerisinde ışıktan korunarak saklanmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Açılmamış kartuş: 2°C-8°C arasında buzdolabında saklanmalı ve taşınmalıdır.

Dondurulmamalıdır. Orijinal ambalajında ışıktan korunarak saklanmalıdır.

Kullanılmış ürünün saklama şartları için bölüm 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, bromobutil tıpası ve Al çek-çıkar kapağı olan renksiz, 1,5 mL'lik tip I kartuş.

1, 5 ve 10 kartuş içeren ambalajlarda bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

OMNİTROPE® 10 mg (30 IU)/1,5 mL, cam bir kartuşa doldurulmuş subkütan enjeksiyon için kullanıma hazır, steril bir çözeltidir.

Bu sunum çoklu kullanım için tasarlanmıştır. Yalnızca OMNİTROPE® 10 mg (30 IU)/1,5 mL ile kullanım için özel olarak geliştirilmiş bir enjeksiyon aracı (enjeksiyon kalemi) olanSurePal™ 10 ile uygulanmalıdır. Steril ve tek kullanımlık kalem iğneleri kullanılarakverilmelidir. Hastalar ve hasta yakınları ya da bakıcıları OMNİTROPE® kartuşları veenjeksiyon kaleminin doğru kullanımı ile ilgili uygun eğitim ve tavsiyeleri, ilgili hekim veyakalifiye sağlık personelinden almalıdır.

Uygulama işlemlerine dair genel tanımlamalar aşağıdadır. Kartuşun doldurulması, enjeksiyon iğnesinin bağlanması ve uygulama ile ilgili olarak, her bir enjeksiyon kaleminin üreticikullanma talimatı takip edilmelidir.

1. Ellerinizi yıkayınız.

2. Eğer çözelti bulanık ise veya partikül içeriyorsa asla kullanılmamalıdır. İçerik berrak verenksiz olmalıdır.

3. Kartuşun tıpasını bir temizleme pamuğu ile dezenfekte ediniz.

4. Enjeksiyon kalemine ait kullanma talimatında belirtildiği şekilde SurePal™ 10 içerisinekartuşu takınız.

5. Enjeksiyon bölgesini alkollü bir pamuk ile temizleyiniz.

6. Steril bir kalem iğnesi kullanılarak subkütan enjeksiyonla uygun dozu uygulayınız. Kalemiğnesini çıkarınız ve “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj AtıklarınınKontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha ediniz.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Suryapı & Akel İş Merkezi Rüzgarlıbahçe Mah. Şehit Sinan Eroğlu Cad.

No: 6 34805 Kavacık/Beykoz/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

132/16

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:12.10.2011 Ruhsat yenileme tarihi:-

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

1
Pazarlama sonrası tanımlanan advers ilaç reaksiyonu (AİR).
$ Çocuklarda geçici enjeksiyon bölgesi reaksiyonları raporlanmıştır.
J Klinik önem bilinmemektedir.
2

Genelde bu advers etkiler hafif ve orta dereceli olup tedavinin ilk ayları içerisinde ortaya çıkmakta ve kendiliğinden veya doz azaltılmasıyla birlikte hafiflemektedir. Bu advers etkilerininsidansı, uygulanan doz, hastanın yaşı ile ilişkili ve muhtemelen, hastanın büyüme hormonuyetmezliğinin başlaması sırasındaki yaşı ile ters ilişkilidir.

İlaç Bilgileri

Omnitrope® 10 Mg (30 Iu)/1.5 Ml Sc Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Kartuş

Etken Maddesi: Somatropin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.