Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Skyrizi 75 Mg/0,83 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SKYRIZI 75 mg/0,83 mL eneksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enektör Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her tek kullanımlık enektör 0,83 mL çözelti içerisinde 75 mg risankizumab içerir.

Risankizumab, rekombinant DNA teknoloisi kullanılarak Çin hamsteri over hücrelerinde üretilen, interlökin (IL)-23 proteinine karşı seçici bir hümanize immünoglobülin G1 (IgG1)monoklonal antikordur.

Yardımcı maddeler:

68 mg / 150 mg doz 1,76 mg / 150 mg doz

Sorbitol

Disodyum süksinat hekzahidrat

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Eneksiyonluk çözelti.

Renksiz ila hafif sarı renkli, berrak ila hafif opalesan çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Plak psöriyazis

SKYRIZI, sistemik tedavilere aday olan ve konvansiyonel sistemik tedavilere (örneğin siklosporin, metotreksat veya fototerapi) yanıt vermeyen, bunların kontrendike olduğu veya butedavileri tolere edemeyen erişkin hastalarda orta ile şiddetli plak tip psöriyazis tedavisindeendikedir.

Psöriyatik artrit

SKYRIZI, tek başına veya metotreksat (MTX) ile kombinasyon halinde, bir veya daha fazla hastalık modifiye edici anti-romatizmal ilaç (DMARD) tedavisine yeterli yanıt vermeyen veya

Bd8.D.y.4.2 Pozoloi ve uygulama şekli

SKYRIZI, endike olduğu durumların teşhisi ve tedavisinde uzman bir doktorun gözetimi ve rehberliği altında kullanılmalıdır.

Pozoloi/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz, 0. haftada, 4. haftada ve ardından 12 haftada bir subkütan eneksiyonla uygulanan 150 mg'dır (iki 75 mg eneksiyon).

16 haftalık tedavinin ardından, tedaviye yanıt vermeyen hastalarda tedavinin kesilmesine yönelik değerlendirme yapılmalıdır. Başlangıçta kısmi yanıt veren bazı plak psöriyazishastalarında 16 haftayı aşan devamlı tedavinin ardından düzelme görülebilir.

Unutulan doz

Bir dozun unutulması durumunda, doz en kısa sürede uygulanmalıdır. Ardından, doz uygulamasına planlanan şekilde devam edilmelidir.

Uygulama şekli:

SKYRIZI subkütan eneksiyonla uygulanır. Eneksiyonlar uyluk ya da karına uygulanmalıdır. Hastalar cildin hassas, morarmış, eritemli, sertleşmiş veya psöriyazisten etkilenmiş bölgelerineenekte etmemelidir.

Hastalar subkütan eneksiyon tekniğine ilişkin eğitim aldıktan sonra SKYRIZI'yi kendi kendilerine enekte edebilirler. Hastalar uygulama öncesinde Kullanma Talimatı'nı okumalarıkonusunda bilgilendirilmelidir.

SKYRIZI üst kolun dış kısmına sadece bir sağlık çalışanı tarafından uygulanmalıdır.

Tam 150 mg doz için iki adet kullanıma hazır enektör enekte edilmelidir. İki eneksiyon farklı anatomik bölgelere uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer yetmezliğinin risankizumab farmakokinetiği üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlı özel bir çalışma yürütülmemiştir. Genel olarak, bu rahatsızlıklarınmonoklonal antikorların farmakokinetiği üzerinde anlamlı bir etkisi olması beklenmemektedirve bir doz ayarlaması gerekli görülmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

5-18 yaş arası hastalarda risankizumabın güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Risankizumabın 6 yaşından küçük çocuklarda orta veya şiddetli plak psöriyazis endikasyonu için ya da 5 yaşından küçük çocuklarda psöriyatik artrit endikasyonu için uygun bir kullanımıbulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

65 yaş ve üstü hastalar için sınırlı bilgi bulunmaktadır.

Aşırı kilolu hastalar:

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

SKYRIZI aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

- Etkin maddeye veya bölüm 6.1'de liste halinde verilen yardımcı maddelerden herhangibirine aşırı duyarlılık.

- Klinik olarak anlamlı aktif enfeksiyonlar (örn. aktif tüberküloz, bkz. Bölüm 4.4).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İzlenebilirlik

Biyoteknoloik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için, uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Enfeksiyonlar

Risankizumab enfeksiyon riskini artırabilir.

Kronik enfeksiyonu veya nükseden enfeksiyon hikayesi olan veya enfeksiyon için bilinen risk faktörleri olan hastalarda risankizumab dikkatli kullanılmalıdır. Klinik olarak anlamlı aktifenfeksiyonu olan hastalarda, enfeksiyon iyileşene veya uygun şekilde tedavi edilinceye kadarrisankizumab tedavisi başlatılmamalıdır.

Risankizumab ile tedavi edilen hastalar, klinik olarak anlamlı kronik veya akut enfeksiyon belirtileri veya semptomları ortaya çıkarsa tıbbi yardım almaları konusunda bilgilendirilmelidir.Hastada bu tür bir enfeksiyon ortaya çıkması veya hastanın standart enfeksiyon tedavisine yanıtvermemesi durumunda, hasta yakından izlenmelidir ve enfeksiyon geçene kadar risankizumabuygulanmamalıdır.

Tüberküloz

Risankizumab tedavisine başlamadan önce, hastalar tüberküloz (TB) enfeksiyonu için değerlendirilmelidir. Risankizumab alan hastalar, aktif TB belirtileri ve semptomları açısındanizlenmelidir. Yeterli tedavi seyrinin doğrulanamadığı, geçmişte latent ya da aktif TB öyküsüolan hastalarda, risankizumaba başlamadan önce anti-TB tedavisi düşünülmelidir.

Aşılamalar

Risankizumab tedavisine başlamadan önce, güncel bağışıklama programına uygun olarak tüm aşıların tamamlanması düşünülmelidir. Bir hastaya canlı aşı yapıldıysa (viral veya bakteriyel),risankizumab ile tedaviye başlamadan önce en az 4 hafta beklemesi önerilir. Risankizumab iletedavi edilen hastalara tedavi sırasında ve tedaviden sonra en az 21 hafta boyunca canlı aşılaruygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Aşırı duyarlılık

Risankizumab kullanımı ile ilgili ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Ciddi bir aşırı duyarlılık reaksiyonu oluşursa, risankizumab uygulaması hemen durdurulmalı ve uygun tedavibaşlatılmalıdır.

Yardımcı maddeler

Bu tıbbi ürün, 150 mg dozda 68 mg sorbitol içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün 150 mg doz başına 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Risankizumabın karaciğerenzimleriylemetabolizasyonaveya böbrekeliminasyonuna

uğraması beklenmemektedir. Risankizumab ile tıbbi ürün metabolize edici enzim inhibitörleri, indükleyicileri ya da sübstratları arasında etkileşim beklenmemektedir ve doz ayarlamasıgerekmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Eşzamanlı immunosüpresif tedavi veya fototerapi

Biyoloikler veya fototerapi dahil olmak üzere immunosüpresantlarla kombine risankizumabın etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Risankizumabın karaciğerenzimleriylemetabolizasyonaveya böbrekeliminasyonuna

uğraması beklenmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaş ve üstü hastalar ile ilgili sınırlı güvenlilik bilgisi bulunmaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

5-18 yaş arası hastalarda SKYRIZI'nin güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

SKYRIZI'nin 6 yaşından küçük çocuklarda orta veya şiddetli plak psöriyazis endikasyonu için uygun bir kullanımı bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, tedavi süresince ve tedaviden sonra en az 21 hafta boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Hamile kadınlarda risankizumab kullanımına dair sınırlı sayıda veri (300'den az hamilelik sonucu) mevcuttur ya da veri bulunmamaktadır.

Gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler, risankizumabın gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir.Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyoloik veri elde edilmemiştir. Hayvanlar üzerindeyapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişimile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm5.3). Önlem amaçlı olarak hamile kadınlarda risankizumab kullanımından kaçınılması tercihedilebilir.

Laktasyon dönemi

Risankizumabın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. İnsan IgG'nin doğumdan sonraki ilk günlerde anne sütüne geçtiği bilinmekte olup, hemen ardından anne sütündekikonsantrasyonu azalır. Bu sebeple bu kısa dönem sırasında anne sütüyle beslenen bebeklereyönelik risk göz ardı edilemez. Emzirmenin çocuğa yararı ve risankizumab tedavisinin kadınayararı göz önünde bulundurularak risankizumab tedavisinin kesilip kesilmeyeceğine/tedavidenuzak durulup durulmayacağına karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Risankizumabın insan fertilitesi üzerindeki etkisi değerlendirilmemiştir. Hayvan çalışmaları fertilite açısından doğrudan ya da dolaylı zararlı bir etki göstermemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

SKYRIZI araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir ya da etkisi ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

En sık bildirilen advers reaksiyonlar üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

SKYRIZI ile ilişkili advers etkiler aşağıda Tablo 1'de sunulmaktadır.

Advers reaksiyonların sıklığı, aşağıdaki sınıflandırma kullanılarak tanımlanır.

Psöriyazis ve psöriyatik artrit ile ilgili risankizumaba ilişkin klinik çalışmalardan elde edilen, advers reaksiyonlar (Tablo 1), MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir ve şu düzenedayanmaktadır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000ila < 1/100); ve seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000)

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Advers Reaksiyon

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Çok yaygın
Üst solunum yolu enfeksiyonları^
Yaygın
Tinea enfeksiyonlarıb

Yaygın olmayan
Follikülit
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
Baş ağrısıc
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın

Kaşıntı

Döküntü


Yaygın olmayan
Ürtiker

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın

Yorgunlukd

Eneksiyon yeri reaksiyonları®


a Şunları içerir: solunum yolu enfeksiyonu (viral, bakteriyel veya belirlenmemiş), sinüzit (akut dahil), rinit, nazofarenit, farenit (viral dahil), tonsilit, larenit, trakeitb Şunları içerir: ayak mantarı, kasık mantarı, vücuttaki tinea, tinea versikolor, tinea manuum,onikomikoz, deride mantar enfeksiyonuc Şunları içerir: baş ağrısı, tansiyon baş ağrısı, sinüs baş ağrısıd Şunları içerir: yorgunluk, asteni

e Şunları içerir: eneksiyon yerinde morarma, eritem, hematom, hemorai, tahriş, ağrı, kaşıntı,

reaksiyon, şişme, sertleşme, döküntü

_

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması

Enfeksiyonlar


Enfeksiyon oranı, uzun süre risankizumaba maruz kalma dahil, psöriyazis klinik çalışmalarında 100 hasta yılında 75,5 olay ve psöriyatik artrit klinik çalışmalarında 100 hasta yılında 43 olayolmuştur. Vakaların çoğu ciddi değildir ve şiddeti hafif ve orta derecededir ve risankizumabınkesilmesine yol açmamıştır. Ciddi enfeksiyon oranı psöriyaz çalışmalarında her 100 hastayılında 1,7 ve psöriyatik artrit çalışmalarında her 100 hasta yılında 2,6'dır (bkz. Bölüm 4.4).

Psöriyatik artrit

Genel olarak, risankizumab ile tedavi gören psöriyatik artritli hastalarda gözlemlenen güvenlilik profili, plak psöriyazisli hastalarda gözlemlenen güvenlilik profili ile benzerdir.

İmmünoenisite


Diğer terapötik proteinler ile olduğu gibi, risankizumab ile immünoenisite gelişme potansiyeli mevcuttur. Antikor oluşumunun saptanması büyük ölçüde testin hassasiyetine ve özgüllüğünebağlıdır.

Psöriyazis klinik çalışmalarında, önerilen klinik dozda risankizumab ile 52 haftaya kadar tedavi edilen hastalarda, tedavi ile ortaya çıkan anti-ilaç antikorları ve nötralizan antikorlar,değerlendirilen hastaların sırasıyla %24'ünde (263/1.079) ve %14'ünde (150/1.079) tespitedilmiştir.

Birçok psöriyazis hastasında, nötralizan antikorlar da dahil olmak üzere, risankizumaba karşı antikorlar, klinik cevap veya güvenlilikteki değişikliklerle ilişkilendirilmemiştir. Yüksekantikor titrelerine (>128) sahip az sayıdaki (yaklaşık % 1; 16. haftada 7/1.000 ve 52. haftada6/598) hastalar arasında klinik yanıtın azaldığı görülmüştür. Eneksiyon yeri reaksiyonlarının

görülme sıklığı, klsa süreli (l6ehgaf|a^e%e2e7tr-„%ı^3)levedlfe&ıuzun süreli (>52 hafta: %5 - %3,3) Belge Do

görülme sıklığı, klsa süreli (l6ehgaf|a^e%e2e7tr-„%ı^3)levedlfe&ıuzun süreli (>52 hafta: %5 - %3,3) Belge DoGeriyatrik popülasyon:

65 yaş ve üstü hastalar ile ilgili sınırlı güvenlilik bilgisi bulunmaktadır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakoviilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda, hastanın advers reaksiyonlara ilişkin belirti ve semptomlara karşı izlenmesi ve uygun semptomatik tedavinin derhal uygulanması tavsiye edilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmmünosüpresanlar, interlökin inhibitörleri ATC kodu: L04AC18

Etki mekanizması

Risankizumab, IL-12'ye bağlanmadan insan interlökin 23 (IL-23) sitokininin p19 alt birimine yüksek afiniteyle seçici olarak bağlanan ve IL-23 reseptör kompleksiyle etkileşimini inhibeeden bir hümanize immünoglobulin G1 (IgG1) monoklonal antikorudur. IL-23 enflamatuvar veimmün yanıtlara katılan bir sitokindir. Risankizumab, IL-23'ün reseptörüne bağlanmasını blokeederek IL-23 bağımlı hücre sinyalini ve pro-enflamatuvar sitokinlerin salınmasını inhibe eder.

Farmakodinamik etkiler

Psöriyazisi olan hastaları içeren bir çalışmada, IL-23/IL-17 ekseni ile ilişkili genlerin ekspresyonu, tek doz risankizumabın ardından deride azalmıştır. Ayrıca psöriyatik lezyonlardaepidermal kalınlıkta, enflamatuvar hücrelerin infiltrasyonunda ve psöriyatik hastalıkbelirteçlerinin ekspresyonunda azalma gözlemlenmiştir.

Psöriyatrik artritli hastaları içeren bir çalışmada, 0. hafta, 4. hafta ve sonrasında 12 haftada bir subkütan olarak 150 mg risankizumab ile tedavinin ardından, serum IL-17A, IL-17F ve IL-22dahil olmak üzere IL-23 ve IL-17 ile ilişkili biyobelirteçlerde 24. haftada başlangıca göre

Klinik etkililik ve güvenlilik

Plak psöriyazis


Risankizumabın etkililiği ve güvenliliği çok merkezli, randomize, çift kör dört çalışmada (ULTIMMA-1, ULTIMMA-2, IMMHANCE ve IMMVENT) orta veya şiddetli plak psöriyazisiolan 2.109 hastada değerlendirilmiştir. Kaydedilen hastalar 18 yaş ve üzerinde, plak psöriyazisiolan, vücut yüzey alanı (VYA) tutulumları >%10 olan, genel değerlendirmede (plakkalınlığı/sertliği, eritem ve pullanma) psöriyazis için 0 ila 4 şiddet skalasındaki, statik DoktorGlobal Değerlendirme (static Physician Global Assessment, sPGA) skoru >3 olan ve PsöriyazisAlan ve Şiddet Endeksi (Psoriasis Area and Severity Index, PASI) skoru >12 olan ve sistemiktedavi veya fototerapi için aday olan hastalardır.

Genel olarak, hastaların medyan başlangıç PASI skoru 17,8'dir ve medyan VYA değeri %20'dir ve medyan başlangıç Dermatoloi Yaşam Kalite İndeksi (Dermatology Life QualityIndex, DLQI) değeri 13'tür. Başlangıç sPGA skoru hastaların %19,3'ünde şiddetli ve %80,7'sinde orta derecelidir. Çalışma hastalarının toplam %9,8'inde tanı konmuş psöriyatik artrithikayesi vardır.

Tüm çalışmalar boyunca psöriyazis tedavisi için hastaların %30,9'u hiçbir sistemik (biyoloik olmayan ve biyoloik dahil) tedavi görmemiştir, %38,1'i daha önce fototerapi ya dafotokemoterapi almıştır, %48,3'ü daha önce biyoloik olmayan sistemik tedavi almıştır, %42,1'idaha önce biyoloik tedavi almıştır ve %23,7'si en az bir anti-TNF alfa aanı almıştır.

ULTIMMA-1 ve ULTIMMA-2

ULTIMMA-1 ve ULTIMMA-2 çalışmalarına 997 hasta kaydedilmiştir (598'i risankizumab 150 mg, 199'u ustekinumab 45 mg veya 90 mg [başlangıç ağırlığına göre] ve 200'ü plasebo almaküzere randomize edilmiştir). Hastalar 0. haftada, 4. haftada ve ardından 12 haftada bir tedavialmıştır. ULTIMMA-1 ve ULTIMMA-2 için iki ko-primer sonlanım noktası, 1) PASI 90cevabına ve 2) plaseboya karşı 16. haftada temiz ya da neredeyse temiz sPGA skoruna (sPGA0 ya da 1) ulaşan hasta oranıdır. Ko-primer ve diğer sonlanım noktaları için sonuçlar Tablo 2'deve Şekil 1'de gösterilmektedir.

Tablo 2: ULTIMMA-1 ve ULTIMMA-2 çalışmalarında plak psöriyazisi olan yetişkinlerdeki etkililik ve yaşam kalitesi sonuçları


Belge Do


ULTIMMA-1

ULTIMMA-2


Risankizuma

b

(N=304) n (%)

Ustekinum

ab

(N=100) n (%)

Plasebo (N=102)n (%)

Risankizuma

b

(N=294) n (%)

Ustekinum

ab

(N=99) n (%)

Plasebo (N=98)n (%)

sPGA temiz veya neredeyse temiz (0 veya 1)

16.

haftaa

267 (87,8)

63 (63,0)

8 (7,8)

246 (83,7)
61 (61,6)

5 (5,1)

52.

hafta

262 (86,2)

54 (54,0)

--

245 (83,3)
54 (54,5)

--

sPGA temiz (0)

16.

rulhaıftaiu: İZ

112 (36,8) B.

V56Q3NRZmxXQ3NR

bJ4®( 14,0) elekt S3k0ZW56kG83M0

"y ' Belge

a450ş(5i,0)

Takip Aaresi:https://ww\

25 (25,3)

kturkiye.gov.tr/saglil

3 (3.1)

-titck-ebys

52.

hafta

175 (57,6)
21 (21,0)

--

175 (59,5)
30 (30,3)
--

PASI 75

12. hafta

264 (86,8)
70 (70,0)

10 (9,8)

261 (88,8)
69 (69,7)
8 (8,2)

52. hafta

279 (91,8)
70 (70,0)

--

269 (91,5)
76 (76,8)
--

PASI 90

16.

haftaa

229 (75,3)
42 (42,0)

5 (4,9)

220 (74,8)
47 (47,5)
2 (2,0)

52. hafta

249 (81,9)
44 (44,0)

--

237 (80,6)
50 (50,5)
--

PASI 100

16. hafta

109 (35,9)
12 (12,0)

0 (0,0)

149 (50,7)
24 (24,2)
2 (2,0)

52. hafta

171 (56,3)
21 (21,0)

--

175 (59,5)
30 (30,3)
--

DLQI 0 ya da 1b

16. hafta

200 (65,8)

43 (43,0)
8 (7,8)

196 (66,7)

46 (46,5)
4 (4,1)

52. hafta

229 (75,3)

47 (47,0)
--

208 (70,7)

44 (44,4)

PSS 0 (semptomsuz)c

16. hafta

89 (29,3)

15 (15,0)
2 (2,0)

92 (31,3)

15 (15,2)
0 (0,0)

52. hafta

173 (56,9)

30 (30,0)
--

160 (54,4)

30 (30,3)
--
Risankizumabın ustekinumab ve plasebo ile bütün karşılaştırmalarında, ULTIMMA-2 çalışmasının 52. haftasında p=0,001 değerinin elde edildiği PASI 75 hariç olmak üzere,p<0,001 değeri elde edilmiştir.a Ko-primer sonlanım noktalarına karşı plasebob Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi üzerinde etkisi bulunmamaktadır.
c Psoriazis Semptom Ölçeği (PSS)'nin 0 olması, son 24 saat boyunca ağrı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma semptomları olmadığı anlamına gelir.

UST = ustekinumab PBO = plasebo

her bir zaman noktasında p<0,001

Yaş, cinsiyet, ırk, vücut ağırlığı <130 kg, başlangıç PASI skoru, eşzamanlı psöriyatik artrit, geçmişteki bir biyoloik olmayan sistemik tedavi, geçmişteki bir biyoloik tedavi ve geçmiştekibir biyoloik tedavi başarısızlığına ilişkin incelemede, bu alt gruplarda risankizumaba karşıverilen cevap açısından herhangi bir fark tespit edilmemiştir.

Risankizumab ile tedavi edilen hastalarda, 16. haftada ve 52. haftada kafa derisi, tırnaklar, avuç içi ve ayak tabanını içeren psöriyazisde iyileşmeler gözlemlenmiştir.


ULTIMM

lA-1

ULTIMMA-2

IMMHAN

CE


Risankizumab

Plasebo

Risankizumab

Plasebo

Risankizumab

Plasebo

NAPSI:

16.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=178; -9,0 (1,17)

N=56;

2,1 (1,86)

***

N=177; -7,5 (1,03)

N=49;

3,0

(1,76)

***

N=235; -7,5 (0,89)

N=58;

2,5
(1,70)

***

PPASI:

16.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=95;

-5,93 (0,324)

N=34;

-3,17

(0,445)

***

N=86;

-7,24 (0,558)

N=23;

-3,74

(1,025)

**

N=113; -7,39 (0,654)

N=26;
-0,27
(1,339)

***

PSSI:

16.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=267; -17,6 (0,47)

N=92;

-2,9

(0,69)

***

N=252; -18,4 (0,52)

N=83;

-4,6

(0,82)

***

N=357; -20,1 (0,40)

N=88;

-5,5
(0,77)

***

NAPSI:

52.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=178; -15,7 (0,94)

-

N=183; -16.7 (0,85)

-

-

-

PPASI:

52.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=95;

-6,16 (0,296)

-

N=89;

-8,35 (0,274)

-

-

-

PSSI:

52.haftadaki

değişiklikler

(SE)

N=269; -17,9 (0,34)

-

N=259; -18,8 (0,24)

-

-

-

Tırnak Psöriyazis Şiddet İndeksi (NAPSI), Palmoplantar Psöriyazis Şiddet İndeksi (PPASI), Kafa Derisi Psöriyazisi Şiddet İndeksi (PSSI), and Standart Hata (SE)


** p < 0,01 risankizumab ile karşılaştırıldığında *** p < 0,001 risankizumab ile karşılaştırıldığında


Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS) ile ölçülen anksiyete ve depresyon, risankizumab grubunda 16. haftada plasebo grubuna göre düzelmiştir.

Yanıtın korunması

ULTIMMA-1 ve ULTIMMA-2 çalışmalarında risankizumab alan hastaların entegre analizinde, 16. haftada PASI 100 cevabı verenler için, risankizumaba devam eden hastaların %79,8'i(206/258) 52. haftaya kadar cevap vermeyi sürdürmüştür. 16. haftada PASI 90 cevabı verenleriçin hastaların %88,4'ü (398/450) 52. haftaya kadar cevap vermeyi sürdürmüştür.

16 haftaya kadar

Risankizumaba 77 haftaya kadar maruz kalındığında güvenlilik profili, gözlemlenen profille benzer bulunmuştur.

IMMHANCE

IMMHANCE çalışmasına 507 hasta kaydedilmiştir (407 hasta risankizumab 150 mg almak üzere ve 100 hasta plasebo almak üzere randomize edilmiştir). Hastalar 0. haftada, 4. haftadave ardından 12 haftada bir tedavi almıştır. Başlangıçtan itibaren risankizumab almakta olan ve28. haftada sPGA yanıtı temiz ila neredeyse temiz olan hastalar 88. haftaya kadar 12 haftadabir risankizumab almak üzere yeniden randomize edilmiştir (son risankizumab dozundanitibaren 16 haftaya kadar takip edilmiştir) veya tedaviden ayrılmıştır.

16. haftada, risankizumab sPGA skoru temiz ila neredeyse temiz (risankizumab ile %83,5'e karşı plasebo ile %7) ve PASI 90 (risankizumab ile %73,2'ye karşı plasebo ile %2) ko-primersonlanım noktalarında plasebodan üstündür.

IMMHANCE çalışmasında yer alan ve latent tüberkülozlu (TB) olduğu belirlenip çalışma boyunca profilaksi almayan 31 hastanın hiçbirinde, risankizumab ile 55 haftalık ortalama takipsüresince aktif TB gelişmemiştir.

IMMHANCE'de 28. haftada temiz veya neredeyse temiz sPGA'ya sahip hastalar arasında, risankizumab ile tedaviye devam etmek için yeniden randomize edilen hastaların % 81,1'i(90/111), risankizumab tedavisi kesilmek üzere yeniden randomize edilen %7,1'e (16/225)kıyasla bu yanıtı 104. haftada sürdürdü. Bu hastalardan, risankizumab ile tedaviye devametmesi için yeniden randomize edilen hastaların % 63,1'i (70/111), risankizumab tedavisikesilmek üzere yeniden randomize edilen %2,2'ye (5/225) kıyasla 104. haftada temiz bir sPGAyanıtına ulaşmıştır.

28. hafta sonunda sPGA skoru temiz veya neredeyse temiz olan, ancak tedavileri kesildikten sonra orta ve şiddetli sPGA yanıtlarına nüks eden hastaların %83,7'si (128/153), tedaviyeyeniden başladıklarında, sPGA skorunda temiz ve neredeyse temiz değerini 16. haftada gerikazanmıştır. Temiz ve neredeyse temiz sPGA yanıtlarının kaybı, ilk doz atlandıktan 12 haftasonra gözlemlenmiştir. Tedavisi kesilen gruba randomize edilen hastaların %80,9'unda(182/225) nüks gözlemlenirken, nüks görülmesine kadar geçen ortalama süre 295 gün olmuştur.Bireysel olarak hasta seviyesinde tekrar yanıt alma ihtimalinin ya da yanıt kaybı süresininöngörülebilmesi için herhangi bir karakteristik özellik tanımlanmamıştır.

IMMVENT

IMMVENT çalışmasına 605 hasta kaydedilmiştir (301 hasta risankizumab almak üzere ve 304 hasta adalimumab almak üzere randomize edilmiştir). Risankizumab almak üzere randomizeedilen hastalar 0. haftada, 4. haftada ve ardından 12 haftada bir 150 mg tedavi almıştır.Adalimumab almak üzere randomize edilen hastalar 0. haftada 80 mg, 1. haftada 40 mg veardından 15. haftaya kadar iki haftada bir 40 mg tedavi almıştır. 16. haftadan itibaren,adalimumab almakta olan hastalar yanıta bağlı olarak tedaviye devam etmiştir veya başka

geçiş yap

RZşıxX'Q3NRS3k0ZW56RG83M0Fy

Belge Do

tır* Bu belge

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


• <PASI 50 yanıtlı hastalar risankizumab tedavisine geçmiştir

• PASI 50 ila <PASI 90 yanıtı olan hastalar adalimumab tedavisine devam etmek veyarisankizumab tedavisine geçiş yapmak üzere yeniden randomize edilmiştir.

• PASI 90 yanıtını sağlayan hastalar adalimumab tedavisi ile devam etmiştir.

Sonuçlar Tablo 4'te sunulmaktadır.

Tablo 4: IMMVENT çalışmasında plak psöriyazisi olan yetişkinlerde 16. haftadaki etkililik ve yaşam kalitesi sonuçları


Risankizumab (N=301)n (%)

Adalimumab (N=304)n (%)

sPGA temiz veya neredeyse temiza

252 (83,7)
183 (60,2)

PASI 75

273 (90,7)
218 (71,7)

PASI 90a

218 (72,4)
144 (47,4)

PASI 100

120 (39,9)
70 (23,0)

DLQI 0 ya da 1b

198 (65,8)
148 (48,7)

Tüm karşılaştırmalarda p<0,001 sağlandı a Ko-primer sonlanım noktaları
b Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi üzerinde etkisi bulunmamaktadır.

16. haftada adalimumab ile PASI 50 ila <PASI 90 arasında skoru olan hastalar yeniden randomize edilmiştir. Risankizumaba geçen ve adalimumab tedavisine devam eden hastalardaPASI 90 yanıt oranları arasındaki fark, yeniden randomizasyondan sonraki 4. haftadan itibarengörülmeye başlanmıştır (sırasıyla, %49,1 ve %26,8).

Yeniden randomizasyondan 28 hafta sonra elde edilen sonuçlar Tablo 5 ve Şekil 2'de sunulmaktadır.

Tablo 5: IMMVENT'te yeniden randomizasyondan 28 hafta sonra etkililik sonuçları


Risankizumaba geçiş (N=53)n (%)

Adalimumaba devam (N=56)n (%)

PASI 90

35 (66,0)
12 (21,4)

PASI 100

21 (39,6)

4 (7,1)_

Tüm karşılaştırmalarda p<0,001 sağlandı

Şekil 2: IMMVENT'te yeniden randomizasyonun ardından PASI 90 süreci

Yeniden Randomizasyondan Sonra Haftalar

ADA/ADA: Adalimumaba randomize edilen ve adalimumaba devam eden hastalar ADA/RZB: Adalimumaba randomize edilen ve risankizumaba geçen hastalar4. haftada p<0,05 ve 8. haftadan itibaren her bir zaman noktasında p<0,001

Bir arınma dönemi olmadan adalimumabdan risankizumaba geçen 270 hastada, risankizumabın güvenlilik profili, daha önceki herhangi bir sistemik tedavinin arınma döneminin ardındanrisankizumaba geçen hastalardakine benzerdir.

Psöriyatik artrit


Risankizumabın aktif psöriyatik artritli (PsA) yetişkinlerde bulgu ve belirtileri, fiziksel fonksiyonu, sağlıkla ilgili yaşam kalitesini ve radyografik ilerleme görülmeyen hastalarınoranını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Risankizumabın güvenliliği ve etkililiği, 2 randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışmada yer alan aktif PsA'lı 1.407 hastada değerlendirilmiştir (KEEPSAKE1'de 964 ve KEEPSAKE2'de443).

Bu çalışmalardaki hastalarda, Psöriyatik Artrit Sınıflandırma Kriterlerine (CASPAR) göre en az 6 aydır devam eden PsA tanısı, başlangıçta 4,9 yıllık medyan PsA süresi, >5 hassas eklemve >5 şişmiş eklem ile başlangıçta aktif plak psöriyazis veya tırnak psöriyazisi bulunmaktadır.Hastaların %55,9'unda aktif plak psöriyazisi ile birlikte >%3 BSA olmuştur. Hastalarınsırasıyla %63,4 ve %27,9'unda entezit ve daktilit olmuştur. Tırnak psöriyazisinin daha ayrıntılıdeğerlendirildiği KEEPSAKEl'de hastaların %67,3'ünde tırnak psöriyazisi olmuştur.

Her iki çalışmada da, hastalar 0, 4 ve 16. haftalarda risankizumab 150 mg veya plasebo almak üzere randomize edilmiştir. 28. haftadan başlayarak tüm hastalar, 12 haftada bir risankizumabalmıştır.

KEEPSAKE1'de, tüm hastalar daha önceden biyoloik olmayan DMARD tedavisine yetersiz yanıt ya da intolerans göstermiş ve biyoloik tedavi görmemiştir. KEEPSAKE2'de, hastaların%53,5'inde daha önceden byoloifeolmasanDMARfiztedavis.ine yetersiz yanıt veya intoleransBelge D(ya!şa»m'ışve%â4®,ı^^ndgzbi'yöl^ikfedgvf:yeyetersizyaSıitizy4dda :itttoleranszyaişanm}f^ıf:zitck-ebys

Her iki çalışmada da, hastaların %59,6'sı eş zamanlı metotreksat (MTX), %11,6'sı MTX dışında eş zamanlı biyoloik olmayan DMARD ve %28,9'u risankizumab monoterapisialmıştır.

Klinik yanıt

Risankizumab ile tedavi, 24. haftada plaseboya kıyasla hastalık aktivitesi ölçümlerinde anlamlı bir iyileşme ile sonuçlanmıştır. Her iki çalışmada da birincil sonlanım noktası, 24. haftadaAmerikan Romatoloi Derneği (ACR) 20 yanıtına ulaşan hastaların oranı olmuştur. Temeletkililik sonuçları Tablo 6'da gösterilmiştir.

Tablo 6: KEEPSAKE1 ve KEEPSAKE2 çalışmalarındaki etkililik sonuçları


KEEPSAKE1

KEEPSAKE2

Sonlanım

Noktası

Plasebo

N=481

n (%)

Risankizumab

N=483

n (%)

Plasebo

N=219

n (%)

Risankizumab

N=224

n (%)

ACR20 Yanıtı

16. Hafta

161 (33,4)

272 (56,3) a

55 (25,3)

108 (48,3) a

24. Hafta

161 (33,5)

277 (57,3) a

58 (26,5)

115 (51,3) a

52. Hafta*

-

338/433 (78,1)

-

131/191 (68,6)

ACR50 Yanıtı

24. Hafta

54 (11,3)

162 (33,4) b

20 (9,3)

59 (26,3) b

52. Hafta*

-

209/435 (48,0)

-

72/192 (37,5)

ACR70 Yanıtı

24. Hafta

23 (4,7)

74 (15,3) b

13 (5,9)

27 (12,0) c

52. Hafta*

-

125/437 (28,6)

-

37/192 (19,3)

Enteziti Rezolüsyonu (LEI=0)

24. Hafta*

156/448 (34,8) d

215/444 (48,4) a' d

-

-

52. Hafta*

-

244/393 (62,1) d

-

-

Daktiliti Rezolüsyonu (LDI=0)

24. Hafta*

104/204 (51,0) e

128/188 (68,1) a' e

-

-

52. Hafta*

-

143/171 (83,6) e

-

-

Minimum Hastalık Aktivitesi (MDA) Yanıtı

24. Hafta

49 (10,2)

121 (25,0)a

25 (11,4)

57 (25,6)a

52. Hafta*

-

183/444 (41,2)

-

61/197 (31,0)

*veriler mevcut hastalar için, n/N gözlem çoklu kontrollü p<0,001 risankizumab -b- nominal p<0,001 risankizumab - plasebc- nominal p<0,05 risankizumab - plasebod- Başlangıçta LEI>0 olan hastalar içirhavuzlanmış verilerden özetlenmiştir.e- Başlangıçta LDI>0 olan hastalar içiıhavuzlanmış verilerden özetlenmiştir.

enen (%) biçiminde gösterilmektec plasebo karşılaştırması.

0 karşılaştırması.karşılaştırması.

11

KEEPSAKE1 ve KEEPSAKEİ

ir

rden alınmış olan rden alınmış olan

Zaman içinde yanıt


KEEPSAKEl'de, 4. hafta kadar erken bir dönemde, risankizumab grubunda plasebo grubuna kıyasla daha yüksek ACR20 yanıtı gözlemlenmiştir (%25,7) ve tedavi farkı, zaman içinde 24.haftaya kadar devam etmiştir (bkz. Şekil 3).

Şekil 3: KEEPSAKE1 çalışmasında 24. haftaya kadar ACR20 yanıtları elde edilen

hastaların yüzdesi

KEEPSAKE2'deki hastaların %19,6'sında, 4. hafta kadar erken bir dönemde risankizumab kolu için plaseboya kıyasla daha fazla ACR20 yanıtı görülmüştür.

Risankizumab gruplarında gözlemlenen yanıtlar, eş zamanlı biyoloik olmayan DMARD kullanımına, önceki biyoloik olmayan DMARD sayısına, yaşa, cinsiyete, ırka ve VKİ'yebakılmaksızın benzer olmuştur. KEEPSAKE2'de, önceki biyoloik tedaviye bakılmaksızınyanıtlar görülmüştür.

52 haftaya kadar maruziyet ile risankizumabın güvenlilik profili, 24 haftaya kadar gözlemlenen profil ile tutarlıdır.

Her iki çalışmada da, 24. haftada modifiye PsA Yanıt Kriterlerine (PsARC) ulaşılan hastaların oranı, plaseboya kıyasla risankisumab alan hastalarda daha yüksek olmuştur. Ek olarak,risankizumab alan hastalar, 24. haftada plaseboya kıyasla CRP ile Hastalık Aktivite Skorunda(28 eklem) (DAS28-CRP) daha fazla iyileşme göstermiştir. İyileşmeler, PsARC ve DAS28-CRP için 52. haftaya kadar sürdürülmüştür.

Risankizumab ile tedavi, her bir ACR bileşeni, Sağlık Değerlendirme Anketi-İş Göremezlik İndeksi (HAQ-DI), ağrı değerlendirmesi ve yüksek hassasiyetli C-reaktif proteinde (hsCRP)plaseboya kıyasla iyileşme ile sonuçlanmıştır.

Risankizumab ile tedavi, PsA'lı hastalarda psöriyazise ilişkin cilt bulgularında istatistiksel açıdan anlamlı iyileşme ile sonuçlanmıştır.

Risankizumab ile tedavi, KEEPSAKE1'de başlangıçta tırnak psöriyazisi olan hastalarda (%67,3) modifiye Tırnak Psöriyazisi Şiddet İndeksinde (mNAPSI) ve 5 puanlı Hekimin TırnakPsöriyazisine İlişkin Genel Değerlendirmesi (PGA-F) skorlarında istatistiksel açıdan anlamlıiyileşme ile sonuçlanmıştır. Bu iyileşme 52. haftaya kadar sürdürülmüştür (bkz. Tablo 7).

Tablo 7: KEEPSAKEl'de tırnak psöriyazisi etkililik sonuçları


Plasebo

N=338

Risankizumab

N=309

Başlangıca göre mNA

*SI değişikliği

a
24. Hafta

-5,57

-9,76 b

52. Hafta

-

-13,64

Başlangıca göre PGA-F değişikliği

a
24. Hafta

-0,4

-0,8 b

52. Hafta

-

-1,2

PGA-F belirgin/minimal ve >2-derece iyileşme

c
24. Hafta n (%)

30 (15,9)

71

(37,8) d

52. Hafta n (%)

-

105 (58,0)

Başlangıçta tırnak psöriyazisi olan hastalar için özetlenmiştir (Plasebo N=338; risankizumab N=309; 52. Haftada, mNAPSI için, gözlemlenen risankizumab N=290, PGA-F, gözlemlenenrisankizumab N=291).

b- Çoklu kontrollü p<0,001 risankizumab - plasebo karşılaştırması. c- Başlangıçta tırnak psöriyazisi ve “Hafif', “Orta” veya “Şiddetli” PGA-F genel globaldeğerlendirmesi olan hastalar için özetlenmiştir (Plasebo N=190; risankizumab N=188, 52.Haftada, gözlemlenen risankizumab N=181).d- Nominal p<0,001 risankizumab - plasebo karşılaştırması.

Radyografik yanıt

KEEPSAKE1'de, yapısal hasarda ilerlemenin engellenmesi radyografik olarak değerlendirilmiş ve başlangıca kıyasla 24. haftada modifiye Total Sharp Skorunda (mTSS)değişiklik olarak ifade edilmiştir. mTSS skoru, el distal interfalengeal (DIP) eklemlerinineklenmesi ile PsA için değiştirilmiştir. 24. haftada, plaseboya kıyasla (ortalama mTSS 0,32)risankizumab (ortalama mTSS 0,23) ile yapısal hasardaki ortalama ilerleme istatistiksel açıdananlamlı olmamıştır. 24. haftada, radyografik ilerleme olmayan hastaların oranı (mTSS'debaşlangıca göre değişikliğin <0 olması olarak tanımlanır), plaseboya kıyasla (%87,7)risankizumab kolunda (%92,4) daha yüksek olmuştur. Bu yanıt, 52. haftaya kadarsürdürülmüştür.

Fiziksel fonksiyon ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesi

Her iki çalışmada da risankizumab ile tedavi gören hastalar, HAQ-DI ile değerlendirilen fiziksel fonksiyonda 24. haftada plaseboya kıyasla başlangıca göre istatistiksel açıdan anlamlı iyileşmegöstermiştir ( plaseboya kıyasla (-0,11) (p<0,001) KEEPSAKE1 (-0,31), plaseboya kıyasla (0,05) (p<0,001) KEEPSAKE2e(-.Û^))i-e2Arobâfiadae filâsefeoya kıyasla risankizumab grubundaBelge Dtteaşlangıca göre HAQaDIosk©rönda ^aeaz o0ı,ft5 değer^^deıfeliniıks açıdan'oanlamiıeazslmaosağl-aban

daha yüksek bir gönüllü oranına erişilmiştir. Fiziksel fonksiyondaki iyileşmeler 52. haftaya kadar sürdürülmüştür.

Her iki çalışmada da risankizumab ile tedavi gören hastalar, SF-36 V2 fiziksel bileşen özeti skorlarında ve 24. haftada FACIT-Yorgunluk skorlarında plaseboya kıyasla anlamlı iyileşmelergöstermiş ve iyileşmeler 52. haftaya kadar sürdürülmüştür.

Başlangıçta, psöriyatik spondilit, KEEPSAKE1'deki hastaların %19,6'sında (%7,9'u radyograf veya MRG ile teşhis edilmiştir) ve KEEPSAKE2'nin %19,6'sında (%5 radyografi veya MRGile teşhis edilmiştir) bildirilmiştir. Risankizumab ile tedavi görmüş olan, klinik olarakdeğerlendirilmiş psöriyatik spondilitli hastalar, 24. haftada plaseboya kıyasla Bath AnkilozanSpondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) skorlarında iyileşmeler göstermiştir. İyileşmeler52. haftaya kadar korunmuştur. Çalışmaya az sayıda hasta dahil olduğundan, radyograf ya daMRG ile doğrulanmış ankilozan spondilit benzeri psöriyatik artropatili hastalardarisankizumabın etkililiğine ilişkin yeterli kanıt yoktur.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik kullanıma yönelik bilgiler için bkz. Bölüm 4.2.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Risankizumabın farmakokinetiği, plak psöriyazisi olan hastalar ve psöriyatik artriti olan hastalar arasında benzerdir.

Genel özellikler

Emilim:


Risankizumab, subkütan olarak uygulanan 18 ila 300 mg ve 0,25 ila 1 mg/kg ve ayrıca intravenöz olarak uygulanan 200 ila 1.200 mg ve 0,01 ila 5 mg/kg doz aralıklarındakimaruziyette, doz orantılı artışla birlikte doğrusal farmakokinetik sergilemiştir.

Risankizumabın subkütan dozlamasının ardından, tahmini %89 mutlak biyoyararlanımla birlikte dozlamadan sonra 3 ila 14 gün arasında tepe plazma konsantrasyonlarına ulaşılmıştır.0. haftada, 4. haftada ve bunun ardından 12 haftada bir 150 mg şeklindeki dozlama reimindetahmini kararlı durum tepe konsantrasyonu ve tahmini çukur plazma konsantrasyonlarısırasıyla 12 ve 2 mikrogram/mL'dir.

Dağılım:


Faz 3 çalışmalarında psöriyazisi olan hastalarda risankizumabın ortalama (±standart sapma) kararlı durum dağılım hacmi (Vss) 11,4 (±2,7) L olup, risankizumabın dağılımının öncelikliolarak vasküler ve interstisyel boşluklarla sınırlı olduğunu göstermektedir.

Biyotransformasyon:


Terapötik IgG monoklonal antikorlar tipik olarak, endoen IgG'ler ile aynı şekildeki katabolik yollarla küçük peptitler ve amino asitlere bozunur. Risankizumabın sitokrom P450 enzimleritarafından metabolize edilmesi beklenmemektedir.

Eliminasyon:


Faz 3 çalışmalarında psöriyazisi olan hastalarda risankizumabın ortalama (±standart sapma) sistemik klerensi (CL) 0,3 (±0,1) L/gündür ve risankizumabın ortalama terminal eliminasyonyarılanma ömrü, Faz 3 çalışmalarında psöriyazisi olan hastalarda 28-29 gün aralığındadır.

Bir IgG1 monoklonal antikoru olarak risankizumabın böbreklerde glomerüler filtrasyonla süzülmesi veya değişmemiş molekül olarak idrarla atılması beklenmemektedir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Risankizumab, sağlıklı hastalarda veya psöriyazisi olan hastalarda subkütan olarak uygulanan 18 ila 300 mg ya da 0,25 ila 1 mg/kg doz aralığı değerlendirmelerinde sistematik maruziyette(Cmaks ve EAA) yaklaşık olarak doz orantılı artışla birlikte doğrusal farmakokinetiksergilemiştir.

Etkileşimler

Plak psöriyazisi olan hastalarda, risankizumabın tekrarlanan uygulamasının sitokrom P450 (CYP) duyarlı prob substratlarının farmakokinetiği üzerindeki etkisini değerlendirmek için biretkileşim çalışması yürütülmüştür. Risankizumab tedavisinin ardından kafein (CYP1A2substratı), varfarin (CYP2C9 substratı), omeprazol (CYP2C19 substratı), metoprolol (CYP2D6substratı) ve midazolam (CYP3A substratı) maruziyeti, risankizumab tedavisi öncesidekimaruziyetleriyle karşılaştırılabilir ölçüde idi, bu da bu enzimlerle klinik olarak anlamlıetkileşim olmadığını belirtmektedir.

Popülasyon farmakokinetik analizleri risankizumab maruziyetinin, klinik çalışmalar sırasında plak psöriyazisi olan ya da psöriyatik artriti olan hastalar tarafından kullanılan eşzamanlıtedaviler tarafından etkilenmediğini göstermektedir.

Hastalardaki karekteristik özellikler

Pediyatrik popülasyon:


Risankizumabın pediyatrik hastalardaki farmakokinetiği belirlenmemiştir.

Yaşlı popülasyon:


Risankizumabı kullanan plak psöriyazisli 2.234 hasta arasından 243'ü 65 yaş veya üstü olup, 24 hasta ise 75 yaş veya üstüdür. Risankizumabı kullanan psöriyatrik artritli 1.542 hastanın246'sı 65 yaş veya üstü, 34'ü ise 75 yaş veya üstüdür. Risankizumab alan yaşlı ve genç hastalararasında risankizumab maruziyetinde genel bir farklılık gözlemlenmemiştir.

Karaciğer / böbrek yetmezliği:


Karaciğer ya da böbrek yetmezliğinin risankizumabın farmakokinetiği üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlı özel bir çalışma yürütülmemiştir. Popülasyon farmakokinetikanalizlerine dayanarak, serum kreatinin seviyeleri, kreatinin klerensi veya karaciğer fonksiyonbelirteçleri (ALT/AST/bilirubin), plak psöriyazisli ya da psöriyatik artritli hastalardarisankizumabın klerensi üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir.

IgG1 monoklonal antikoru olarak, risankizumab temelde hücre içi katabolizmayla elimine edilir ve karaciğer P450 sitokrom enzimleri ya da böbrek eliminasyonuyla metabolizmaya uğramasıbeklenmemektedir.

Vücut ağırlığı:


Risankizumab klerensi ve dağılım hacmi vücut ağırlığı ile birlikte artar, bu da vücut ağırlığının yüksek olduğu (> 130 kg) hastalarda etkililiği azaltabilir. Ancak, bu gözlem sınırlı sayıdahastayı temel almaktadır. Halen vücut ağırlığına göre doz ayarlaması önerilmemektedir.

Cinsiyet veya ırk:


Risankizumabın klerensi plak psöriyazisi olan ya da psöriyatik artriti olan yetişkin hastalarda cinsiyet veya ırktan anlamlı ölçüde etkilenmemiştir. Bir klinik farmakokinetik çalışmasında,beyaz ırk hastalarına kıyasla, Çinli veya Japon hastalarda risankizumab maruziyeti bakımındanklinik olarak anlamlı farklılıklar gözlemlenmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler, güvenlilik farmakoloisi değerlendirmeleri dahil tekrar-doz toksisitesi çalışmalarına ve sinomolgus maymunlarında 50 mg/kg/hafta'ya kadar dozlarda (maksimumönerilen insan dozundaki (MRHD) klinik maruziyetin yaklaşık 70 katı düzeyinde maruziyetüreten) gerçekleştirilen bir üreme toksisitesi ve gelişimsel toksisite çalışmasına dayanarak,insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamıştır.

Risankizumab ile mutaenisite ve karsinoenisite çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Sinomolgus maymunlarında 50 mg/kg/hafta'ya kadar dozlarda (MRHD'de klinik maruziyetinyaklaşık 70 katı) gerçekleştirilen 26 haftalık bir kronik toksikoloi çalışmasında pre-neoplastikveya neoplastik lezyonlar gözlemlenmemiştir ve advers immunotoksisite ya da adverskardiyovasküler etkiler kaydedilmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Disodyum süksinat hekzahidrat Süksinik asit (E363)

Sorbitol (E420)

Polisorbat 20 Eneksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları mevcut olmadığından, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

2°C-8°C arasında buzdolabında saklanmalıdır. Ürün, ışıktan korunmak için, enektör kullanım anına kadar oriinal ambala kutusunda saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

6.5 Ambalaın niteliği ve içeriği

SKYRIZI otomatik iğne muhafazasına yerleştirilmiş, sabit iğne ve iğne kapağına sahip kullanıma hazır cam enektör içerisinde bulunmaktadır. Her tek kullanımlık enektör 0,83 mLiçerisinde 75 mg risankizumab içerir.

Her bir ambala, 2 adet kullanıma hazır enektör ve 2 adet alkollü ped içermektedir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Eneksiyondan önce kutu buzdolabından çıkarılır ve kutudan çıkartmadan kullanıma hazır enektörlerin, doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde (15 ila 30 dakika süreyle) oda sıcaklığınagelmesi beklenmelidir.

Kullanım öncesinde, kullanıma hazır enektörlerin her birinin gözle kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Çözelti, renksiz ila hafif sarı renkli ve berrak ila hafif opalesan olmalıdır ve ürünile ilgili birkaç yarısaydam veya beyaz renkte partikül içerebilir. Çözeltinin bulanık olması veyarenginde değişiklik olması veya büyük parçacıkları içermesi durumunda SKYRIZIkullanılmamalıdır.

Tam 150 mg doz için iki adet kullanıma hazır enektör enekte edilmelidir. Kullanma Talimatı'nda ürünün kullanımına dair kapsamlı bilgi sunulmuştur.

Her kullanıma hazır enektör yalnızca tek kullanımlıktır.

Tüm kullanılmayan ürün veya atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü” ve “Ambala Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

AbbVie Tıbbi İlaçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Barbaros Mah. Begonya Sk.

Nidakule Ataşehir Batı Blok No: 1 İç Kapı No: 33 Ataşehir / İstanbul

Tel : 0216 636 06 00 Faks : 0216 425 09 69

8. RUHSAT NUMARASI

2020/288

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.12.2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Skyrizi 75 Mg/0,83 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Risankizumab

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.