Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bimiere 100 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

^1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BIMIERE® 100 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir film kaplı tablet 100 mg lasmiditan (115,65 mg lasmiditan hemisüksinata eşdeğer) içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddelerin tamamı için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Açık mor, oval, film kaplı, bir tarafında “L-100” ve diğer tarafında “4491” yazılı tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 Terapötik endikasyonlar

BIMIERE, yetişkinlerde auralı veya aurasız migrenin akut tedavisinde endikedir.

BIM

IE4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Önerilen doz, ağızdan alınan 100 mg BIMIERE'dir. Yirmi dört saat içinde en fazla bir doz alınmalı ve hasta, dozlama ile araç ya da makine kullanımı arasında en az 8 saat bekleyemiyorsaBIM

IE

RE kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Aynı migren atağında ikinci bir BIM

IE

RE dozunun etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

Otuz günlük dönemde ortalama olarak 4'ten fazla migren atağını tedavi etmenin güvenliliği belirlenmemiştir.

Uygulama şekli:

BIMIERE oral kullanım içindir.

BIM

IEÖzel popülasyonlara iliskin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyonuna bağlı olarak doz ayarlaması gerekli değildir.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif ya da orta karaciğer yetmezliği olan hastalar için dozaj ayarlaması gerekli değildir (Child-Pugh A ya da B). BIMIERE şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh C) olan hastalarda araştırılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı önerilmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalardaki güvenlilik ve etkinlik belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Kontrollü klinik çalışmalarda, sersemlik hali 65 yaş ve üzeri hastalarda (BIMIERE ile %19, plaseboyla %2) 65 yaşından küçük hastalara kıyasla (BIMIERE ile %14, plaseboyla %3) dahasık meydana gelmiştir. Sistolik kan basıncında da 65 yaş ve üzeri hastalarda 65 yaşından küçükhastalara kıyasla daha büyük bir artış olmuştur (bkz. Bölüm 4.8). Klinik BIMIEREçalışmalarında yeterli sayıda 65 yaş ve üzeri hasta yer almadığından, bu hastalarda daha gençhastalara kıyasla etkililik farkı olup olmadığı saptanamamıştır. Öte yandan, klinik farmakolojiçalışmalarında yaşlı hastalarda BIMIERE maruziyeti üzerinde klinik açıdan anlamlı etkigözlenmemiştir. Genel olarak, yaşlı bir hasta için doz seçimi, çoğunlukla daha yüksek sıklıktakaraciğer, böbrek veya kalp fonksiyonu azalmasını ve eşzamanlı hastalık ya da başka ilaçtedavisini düşünerek, doz aralığının düşük ucundan başlanarak dikkatlice yapılmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İlacın yanlış kullanımı veya suistim al potansiyeli


Tüm BIMIERE dozlarında gönüllüler, BIMIERE'nin suistimal potansiyeline sahip olduğunu gösteren, plaseboya göre istatistiksel olarak önemli ölçüde daha yüksek " maddeden hoşlanma"puanları bildirmişlerdir.

Sağlıklı gönüllülerde, 7 günlük 200 mg veya 400 mg lasmiditan dozunu takiben dozun aniden kesilmesinin ardından fiziksel yoksunluk gözlenmemiştir.

Faz 2 ve 3 çalışmaları, terapötik dozlarda BIMIERE'nin plaseboya göre daha fazla öfori ve halüsinasyon yan etkileri oluşturduğunu göstermektedir. Ancak bu olaylar düşük bir sıklıktameydana gelmiştir (hastaların yaklaşık %1'i).

Hastalar, ilaç suistimali riski açısından değerlendirmeli ve BIMIERE'nin yanlış kullanımı veya suistimali belirtileri açısından gözlem lenmelidir.

Merkezi Sinir Sistemi Depresyonu


BIMIERE sersemlik hali ve sedasyonu içeren merkezi sinir sistemi (MSS) depresyonuna neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

BIMIERE'nin sedasyona, başka bilişsel ve/veya nöropsikiyatrik advers reaksiyonlara ve araç kullanma yetisinde bozukluğa neden olma potansiyeli nedeniyle, BIMIERE alkolle ya da başkaMSS depresanlarıyla beraber alınacaksa dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Hastalar, BIMIERE aldıktan en az 8 saat sonrasına kadar araba kullanmamaları ve tam zihinsel uyanıklık gerektiren diğer aktivitelere girişmemeleri gerektiği konusunda uyarılmalıdır (bkz.Bölüm 4.4).

Serotonin Sendromu


Klinik çalışmalarda, serotonin sendromuyla ilişkili başka ilaç kullanmayan, BIMIERE tedavisi gören hastalarda serotonin sendromuyla uyumlu reaksiyonlar raporlanmıştır.

Serotonin sendromu aynı zamanda serotonerjik ilaçlarla [örn. selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'lar), trisiklikantidepresanlar (TCA'lar) ve monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri] beraber uygulananBIM

IE

RE ile de görülebilir. Serotonin sendromu semptomları içinde mental durumdeğişiklikleri (örn. ajitasyon, halüsinasyonlar, koma), otonom instabilite (örn. taşikardi,değişken kan basıncı, hipertermi), nöromusküler bulgular (örn. hiperrefleksi,koordinasyonsuzluk) ve/veya gastrointestinal bulgu ve semptomlar (örn. bulantı, kusma,diyare) yer alır. Semptomlar çoğunlukla yeni ya da yüksek dozda serotonerjik ilaç alındıktansonra birkaç dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkmaya başlar. Serotonin sendromu şüphesiolduğu takdirde, BIMIERE tedavisi kesilmelidir.

Fazla İlaç Kullanımına Bağlı Baş Ağrısı


Akut migren ilaçlarının fazla kullanımı (örn. ergotaminler, triptanlar, opioidler ya da bu ilaçların kombinasyonunun ayda en az 10 gün kullanımı) baş ağrısının şiddetlenmesine yolaçabilir. Fazla ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı, kendini migren benzeri günlük baş ağrıları yada migren ataklarının sıklığında belirgin bir artış olarak gösterebilir. Fazla kullanılmış olanilaçların kesilmesi ve yoksunluk semptomlarının tedavisi (çoğunlukla baş ağrısının geçiciolarak kötüleşmesini içerir) gibi detoksifikasyon uygulamaları gerekebilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

MSS Depresanları


BIMIERE ve alkolün ya da diğer MSS depresanlarının eşzamanlı olarak uygulanması klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir. BIMIERE'nin sedasyona ve başka bilişsel ve/veyanöropsikiyatrik advers reaksiyonlara neden olma potansiyeli bulunduğundan, BIMIERE alkolleya da başka MSS depresanlarıyla beraber alınacaksa dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Serotonerjik İlaçlar


BIMIERE ve ilaçların (örn. SSRI'lar, SNRI'lar, TCA'lar, MAO inhibitörleri, trazodon vb.), reçetesiz ilaçların (örn. dekstrometorfan) ya da serotonini artıran bitkisel takviyelerin (örn.Kantaron (St. John' s wort)) eşzamanlı olarak uygulanması serotonin sendromu riskini artırabilir(bkz. Bölüm 4.4). BIM

IE

RE serotonin artıran ilaç alan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Kalp Atım Hızı Düşürücü İlaçlar


BIM

IE

RE kalp atım hızının düşürülmesi ile ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bir ilaç etkileşimi çalışmasında, propranolol tedavisine tek doz 200 mg BIMIERE eklenmesi kalp atımhızında tek başına propranolol uygulanmasına kıyasla dakika başı 5 atım düşüş daha olmasınayol açarak, ortalama dakika başı maksimum 19 atım düşüşle sonuçlanmıştır.

Bu büyüklükteki kalp atım hızı düşüşünün tehlike arz ettiği durumlarda, kalp atım hızını düşüren eşzamanlı tedaviler gören hastalarda BIMIERE dikkatli kullanılmalıdır.

P-glikoprotein (P-gp) Taşıyıcı Substratlar


BIMIERE'nin, substrat plazma konsantrasyonundaki küçük bir değişikliğin ciddi toksisitelere yol açabileceği P-gp substratları (örn., digoksin) ile birlikte uygulanması önerilmez (bkz.Bölüm 5.2).

Lasmiditanın Diğer İlaçları Etkileme Potansiyeli İlaç Metabolize Edici Enzimler


Lasmiditan CYP2D6'nın

in-vitro

bir inhibitörüdür ancak diğer CYP450 enzimlerinin aktivitesini anlamlı ölçüde inhibe etmemiştir. Lasmiditanın bilinen duyarlı bir CYP2D6substratı olan dekstrometorfan üzerindeki etkisinin modeli ve simülasyonu, lasmiditanınCYP2D6'yı klinik açıdan anlamlı derecede inhibe etmesinin olası olmadığını göstermektedir.Lasmiditan, M7, S-M8 ve [S,R]-M18; monoamin oksidaz A'nın (MAO-A) geri dönüşümlü vezamana bağlı inhibitörleri değildir.

Günlük lasmiditan dozlaması sırasıyla CYP3A, CYP1A2 ve CYP2C9 substratları olan midazolam, kafein ya da tolbütamidin FK'sini değiştirmemiştir. Lasmiditanın sumatriptan,propranolol ya da topiramat ile beraber uygulanması, bu tıbbi ürünlerin maruziyetinde klinikolarak anlamlı değişikliklerle sonuçlanmamıştır.

İlaç Taşıyıcıları


Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir ilaç etkileşimi çalışmasında, 200 mg BIMIERE'nin dabigatran (P-gp substratı) ile birlikte uygulanması dabigatranın sistemik maruziyetlerini, EAA ve C maksdeğerlerini sırasıyla %25 ve %22 arttırmıştır. Rosuvastatin (BCRP sub stratı) ile birlikte 200 mgBIMIERE'nin uygulanması, rosuvastatin maruziyetini etkilememiştir.

Lasmiditan OCT1'i

in-vitroin-vitro

inhibe eder.

Diğer İlaçların Lasmiditanı Etkileme Potansiyeli


İlaç Metabolize Edici Enzimler


Lasmiditan primer olarak CYP dışı enzimler tarafından hepatik ve ekstrahepatik olarak metabolize edilir. Dolayısıyla CYP inhibitörlerinin ya da indükleyicilerinin lasmiditanınfarmakokinetik özelliklerini etkileme olasılığı düşüktür. Lasmiditanın sumatriptan, propranololya da topiramat ile birlikte değerlendirildiği klinik çalışmalarda anlamlı bir ilaç etkileşimipotansiyeli görülmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Tedavi sırasında gebe kalan ya da gebe kalmayı planlayan hastaların bu durumu hekimlerine bildirmeleri önerilmelidir.

Gebelik dönemi

BIMIERE'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

BIMIERE, gerekli olmadıkça (potansiyel yararların fetusun maruz kalabileceği potansiyel risklerden fazla olduğu durumlar) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlarda BIMIERE kullanımıyla ilişkili gelişimsel risk hakkında yeterli veri yoktur. Hayvanlar üzerindeki çalışmalarda, gelişim üzerindeki advers etkiler (fetal anormallikinsidanslarında artış, embriyo-fetal ve yavru mortalitesinde yükselme, fetal vücut ağırlığındaazalma) klinik olarak gözlemlenen maternal maruziyetlerden daha düşük (tavşan) ya da dahayüksek (sıçan) maruziyetlerde meydana gelmiştir. ABD genel popülasyonunda, klinik olaraktanınan gebeliklerde majör doğum kusurlarının ve düşüklerin tahmini arka plan riski sırasıyla%2 ila %4 ve %15 ila %20'dir. Migrenli kadınların yaptığı doğumlarda tahmini majör doğumkusurları (%2,2 ila %2,9) ve düşük (%17) oranları, migreni olmayan kadınlarda bildirilenoranlara benzerdir.

Yayımlanan veriler migrenli kadınlarda gebelik sırasında preeklampsi ve gestasyonel hipertansiyon riskinin daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir.

Lasmiditanın (0, 100, 175 veya 250 mg/kg/gün) gebe sıçanlara organogenez boyunca oral yoldan verilmesi, orta ve yüksek dozlarda iskelet varyasyonlarında artışa ve yüksek dozda fetalvücut ağırlığında azalmaya neden olmuştur. Yüksek doz, maternal toksisite ileilişkilendirilmiştir.

Sıçanlarda embriyofetal gelişim üzerindeki advers etkiler için etkisiz dozda (100 mg/kg/gün), plazma maruziyeti (EAA) insanlarda önerilen maksimum dozdakinin yaklaşık 10 katıdır.

Organogenez boyunca gebe tavşanlara oral lasmiditan (0, 50, 75 veya 115 mg/kg/gün) uygulanması malformasyonlara (iskelet ve iç organlara), iskelet varyasyonlarında artışa veembriyofetal ölüme ve en yüksek dozda fetal vücut ağırlığının azalmasına neden olmuştur, bumaternal toksisite ile ilişkilendirilmiştir. Tavşanlarda embriyofetal gelişim üzerindeki adversetkiler için etkisiz dozda (75 mg/kg/gün), plazma maruziyeti (EAA) insanlarda önerilenmaksimum dozdakinden daha azdır.

Sıçanlara gebelik ve emzirme boyunca oral yoldan lasmi ditan (0, 100, 150 veya 225 mg/kg/gün) uygulanması, test edilen en yüksek dozda ölü doğum ve yenidoğan ölümlerinde artışa nedenolmuştur, bu maternal toksisite ve gecikmiş doğum ile ilişkilendirilmiştir. Doğum öncesi vesonrası gelişim üzerindeki olumsuz etkiler için etkisiz dozda (150 mg/kg/gün) plazmamaruziyeti (EAA), insanlarda önerilen maksimum dozdakinin yaklaşık 16 katıdır.

Laktasyon dönemi

Lasmiditanın insan sütüyle atılıp atılmadıgı bilinmemektedir Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, lasmiditanın sütle atıldıgını göstermektedir. Emzirmenin durdurulupdurdurulmayacagına ya da BIMIERE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedavidenkaçınılıp kaçınılmayacağına iliskin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası veBIMIERE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Lasmiditanın anne sütünde bulunması, lasmiditanın emzirilen bebeğe etkileri veya lasmiditanın süt üretimi üzerindeki etkileriyle ilgili veri bulunmamaktadır. Oral lasmiditan uygulamasındansonra, emziren sıçanlarda lasmiditanın ve/veya metabolitlerin maternal plazmaya kıyasla süteyaklaşık 3 kat düzeyde geçtiği gözlenmiştir.

Anne sütü vermenin gelişimsel ve sağlıkla ilgili yararları annenin BIMIERE ile ilgili klinik ihtiyacı ile birlikte değerlendirilmeli, ayrıca BIMIERE'nin ve altta yatan maternal hastalığınanne sütü alan bebekteki her türlü potansiyel advers etkileri dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Lasmiditanın insanlarda fertilite üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Sıçanlarla yapılan çalışmalarda erkek veya dişi fertilitesi üzerine etkisi görülmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BIMIERE araç kullanma yetisi üzerinde belirgin olumsuz etkilere neden olabilir. Araç kullanımıyla ilgili bir çalışmada 50 mg, 100 mg ya da 200 mg tek doz BIMIERE uygulanmasıhastaların sürüş yeteneklerini anlamlı biçimde bozmuştur (bkz. Bölüm 5.1). Buna ilaveten tekdoz BIMIERE'nin ardından 8 saat sonra plaseboya kıyasla daha fazla uyku hali raporlanmıştır.Hastalara her BIMIERE dozundan en az 8 saat sonrasına kadar motorlu araç ya da makinekullanmak gibi tam zihinsel uyanıklık gerektiren tehlike potansiyeline sahip aktiviteleregirişmemeleri tavsiye edilmelidir. Bu tavsiyeye uyamayacak hastalar BIMIEREkullanmamalıdır. Reçete yazanlar ve hastalar, hastaların kendi araç kullanma kabiliyetlerini veBIM

IE4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti


BIM

IEIEIE

RE almıştır (bkz. Bölüm 5.1). Bu iki çalışmadaBIMIERE ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %84'ü kadın, %78'i beyaz ırk, %18'i siyahi ve%18'i Hispanik ya da Latin kökenlidir. Gönüllülerin çalışmaya dahil edilmesi aşamasındaortalama yaş 42,4 (aralık: 18 ila 81) olarak saptanmıştır.

Uzun dönem güvenlilik çalışmasında, 12 aya kadar aralıklı dozlama yapılan 2.030 hastada uzun dönem güvenlilik değerlendirilmiştir. Bunlar arasında 728 hasta en az 3 ay boyunca 100 mg yada 200 mg'a maruz bırakılmış, 361 hasta bu dozlara en az 6 ay boyunca maruz bırakılmış ve180 hasta bu dozlara en az 12 ay boyunca maruz bırakılmış olup, tümünde ayda ortalama 2migren atağı tedavi edilmiştir. Bu çalışmada advers olay nedeniyle 200 mg doz grubunun %14'ü(1.039 kişiden 148'i) ve 100 mg doz grubunun %n'i (991 kişiden n2'si) çalışmadançekilmiştir. Uzun dönem güvenlilik çalışmasında tedaviyi bırakmayla sonuçlanan en yaygınadvers olay (%2'den fazla) sersemlik hali olarak kaydedilmiştir.

Tablo 1'de, Çalışma 1 ve 2'de BIMIERE tedavisi gören hastaların en az %2'sinde ve plasebo alan hastalardan daha sık olarak meydana gelen advers reaksiyonlar gösterilmektedir. En yaygınadvers reaksiyonlar (en az %5) sersemlik hali, yorgunluk, parestezi ve sedasyon olmuştur.

Tablo 1: Çalışma 1 ve 2'de >%2 Oranında ve Plaseboya Kıyasla Daha YüksekSıklıkta Gelişen Advers Reaksiyonlar

Advers Reaksiyon

BIMIERE 50 mg

N=654

%

BIMIERE 100 mg N=1265

%

BIMIERE 200 mg N=1258

%

Plasebo

N=1262

%

Sersemlik hali

9

15

17

3

Yorgunluka

4

5

6

1

Parestezib

3

7

9

2

Sedasyonc

6

6

7

2

Bulantı ve/veya kusma

3

4

4

2

Kas Güçsüzlüğü

1

1

2

0

a Yorgunluk, advers reaksiyonla ilgili asteni ve kırgınlık terimlerini içerir.

b Parestezi, advers reaksiyonla ilgili oral parestezi, hipoestezi ve oral hipoestezi terimlerini içerir. c Sedasyon, advers reaksiyonla ilgili somnolans terimini içerir.

Daha Az Yaygın Advers Reaksiyonlar


Aşağıdaki advers reaksiyonlar BIMIERE ile tedavi edilen hastaların %2'sinden azında fakat plasebo alan hastalara kıyasla daha yüksek sıklıkta meydana gelmiştir: vertigo,koordinasyonsuzluk, letarji, görme bozukluğu, kendini tuhaf hisset me, sıcak hissetme veyasoğuk hissetme, çarpıntı, anksiyete, titreme, huzursuzluk, uyku bozukluğu ve anormal rüyalargibi uyku anormallikleri, kas spazmı, uzuv rahatsızlığı, bilişsel değişiklikler, konfüzyon, öforihali, göğüste rahatsızlık hissi, konuşma anormallikleri, dispne ve halüsinasyonlar.

Aşırı duyarlılık


BIMIERE tedavisi gören hastalarda anjiyoödem, döküntü ve fotosensitivite reaksiyonu gibi aşırı duyarlılık olayları gerçekleşmiştir. Kontrollü çalışmalarda BIMIERE tedavisi görenhastaların %0,2'sinde aşırı duyarlılık raporlanırken plasebo alan hastalarda aşırı duyarlılıkgörülmemiştir. Ciddi ya da şiddetli bir aşırı duyarlılık reaksiyonu meydana geldiği takdirdeuygun tedavi başlatılmalı ve BIMIERE uygulaması kesilmelidir.

Yaşamsal Belirti DeğişiklikleriKalp Atım Hızında Düşüş


BIMIERE kalp atım hızında 5 ila 10 dakika başı atım (bpm) ortalama azalmayla ilişkili bulunurken, plasebo 2 ila 5 bpm ortalama azalmayla ilişkilendirilmiştir. Kalp atım hızınıdüşüren başka ilaçlar alan hastalar dahil olmak üzere, bu değişikliklerin tolere edilem eyeceğihastalara BIM

IE

RE verildikten sonraki kalp atım hızının değerlendirilmesi düşünülmelidir(bkz. Bölüm 4.5).

Kan Basıncının Yükselmesi


BIMIERE, tek doz ardından kan basıncını artırabilir. Yaşlı olmayan sağlıklı gönüllülerde, 200 mg BIMIERE uygulandıktan bir saat sonra ambulatuvar sistolik ve diyastolik kan basıncındabaşlangıca göre yaklaşık 2 ila 3 mmHg ortalama artış saptanırken, plasebo ile o rtalama 1 mmHgartış görülmüştür. Sağlıklı ve 65 yaş üstü gönüllülerde, 200 mg BIMIERE uygulandıktan birsaat sonra ambulatuvar sistolik kan basıncında başlangıca göre 7 mmHg ortalama artışsaptanırken, plasebo ile ortalama 4 mmHg artış kaydedilmiştir. İki saat sonunda, BIMIEREuygulaması için ortalama kan basıncı bakımından plaseboya kıyasla artış görülmemiştir.BIMIERE iskemik kalp hastalığı olan hastalarda yeterli düzeyde araştırılmamıştır. Budeğişikliklerin tolere edilemeyeceği hastalarda BIMIERE uygulamasından sonra kan basıncınındeğerlendirilmesi düşünül melidir.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Aşağıdaki tablolarda, advers reaksiyonların sıklığı ve şiddeti MedDRA vücut sistem organ sınıfı, sıklık ve şiddet derecesine göre listelenmiştir. Sıklık dereceleri: Çok yaygın (>1/10);yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).Her sıklık grubunda, advers reaksiyonlar azalan sıklıkta sunulmaktadır.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipersensitivite*

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Uyku bozuklukları

Yaygın olmayan: Öforik hal, huzursuzluk, anksiyete, halüsinasyonlar, konfüzyon

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Sersemlik hali

Yaygın: Parestezi, somnolans, hipoestezi, koordinasyonsuzluk, letarji, sedasyonYaygın olmayan: Tremor, konuşma bozuklukları, bilişsel değişiklikler

Seyrek: Serotonin sendromu

Göz Hastalıkları

Yaygın: Görme bozukluğu

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın: Vertigo

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: Palpitasyonlar

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Dispne

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı, kusma

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas güçsüzlüğü

Yaygın olmayan: Kas spazmı, ekstremitelerde rahatsızlık

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ili şkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk, anormal hissetme

Yaygın olmayan: Göğüste rahatsızlık, sıcak veya soğuk hissetme * Döküntü ve anjiyoödem gibi olaylar bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlanma yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyo nu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı dozda lasmiditan ile ilgili sınırlı klinik deney deneyim mevcuttur. Aşırı doz durumunda, hastayı advers reaksiyon belirtileri veya semptomları açısından izleyiniz ve uygunşekildedestekleyici semptomatik tedavi uygulayınız. Aşırı dozda lasmiditan için bilinen birantidot yoktur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Selektif serotonin (5HT1) agonistleri ATC kodu: N02CC08

Etki mekanizması


Lasmiditan 5-HT 1F reseptörüne yüksek afinite ile bağlanır. Lasmiditan migren tedavisindeki

terapötik etkilerini tahminen 5-HT1F reseptöründeki agonist etkiler yoluyla göstermektedir; ancak kesin mekanizması bilinmemektedir.

Farmakodinamik etkilerKardiyak Elektrofizyoloji


Önerilen maksimum günlük dozun iki katı dozdaki BIMIERE, QTc aralığını klinik açıdan anlamlı derecede uzatmaz.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Migren


BIM

IEIE

RE 50 mg (n=750), 100mg (n=754) veya 200 mg (n=750) ya da plasebo (n=751) için randomize etmiştir. Hastalarınçalışma ilacını aldıktan 2 saat sonra kurtarma ilacı almalarına izin verilmiştir; ancak çalışmailacının uygulanmasından itibaren 24 saat süreyle opioidlere, barbitüratlara, triptanlara veergotlara izin verilmemiştir.

Primer etkililik analizleri, atağın başlamasından itibaren 4 saat içinde orta ila şiddetli ağrılı migrenin tedavi edildiği hastalarla yürütülmüştür. BIMIERE'nin plaseboya kıyasla etkililiği,Çalışma 1 ve 2'de 2. saatte ağrının giderilmesi ve 2. saatte En Can Sıkıcı Semptomun (MB S)ortadan kalkması üzerindeki etkisiyle saptanmıştır. Ağrının giderilmesi orta ya da şiddetli başağrısının ağrısızlığa düşürülmesi ve MBS'nin ortadan kalkması hastanın belirlediği MBS'nin(fotofobi, fonofobi ya da bulantı) yokluğu olarak tanımlanmıştır.

Bir MBS seçen hastalar arasında en fazla seçilen MBS fotofobi (%54) olup, bunu bulantı (%24) ve fonofobi (%22) izlemiştir.

Her iki çalışmada, tedaviden 2 saat sonra ağrının giderildiği ve MBS'nin ortadan kalktığı hasta yüzdesi, tüm dozlarda BIMIERE alan hastalar arasında plasebo alanlara kıyasla anlamlı ölçüdeyüksek bulunmuştur (bkz. Tablo 2).

Tablo 2: Çalışma 1 ve 2'de Tedavi Sonrası Migren Etkililik Sonlanım Noktaları


Çalışma 1

Çalışma 2


BIMIERE

BIMIERE

Plasebo

BIMIERE

BIMIERE

BIMIERE

Plasebo


100 mg

200 mg


50 mg

100 mg

200 mg


2 saatte ağrısızlık

N

498

503

515

544

523

521

534

Yanıt veren %

28.3

31.8

15.3

28.3

31.4

38.8

21.0

Plasebo ile fark (%)

13

16.5


7.3

10.4

17.8


p-değeri

<0.001

<0.001


0.006

<0.001

<0.001


2 saatte MBS'sizlik

N

464

467

480

502

491

478

509

Yanıt veren %

41.2

40.7

29.6

40.8

44.0

48.7

33.2

Plasebo ile fark (%)

11.6

11.1


7.6

10.8

15.5


p-değeri

<0.001

<0.001


0.014

<0.001

<0.001


Migren ağrısının orta ya da şiddet

li ağrıdan hafif ağrıya düşürülmesi ya da ortad
an kaldırılması
olarak tanımlanan, ağrının 2 saatte giderilmesi de değerlendirilmiştir (bkz. Tablo 3).

Tablo 3: Çalışma 1 ve 2'de Tedavi Sonrası İlave Migren Etkililik Sonlanım Noktası


Çalışma 1

Çalışma 2


BIMIERE

BIMIERE

Plasebo

BIMIERE

BIMIERE

BIMIERE

Plasebo


100 mg

200 mg


50 mg

100 mg

200 mg


2 saatte ağrıyı gidermea

N

498

503

515

544

523

521

534

Yanıt veren %

54.0

55.3

40.0

55.9

61.4

61.0

45.1

Plasebo ile fark (%)

14.0

15.3


10.8

16.3

15.9


Ağrının giderilmesi analizi tanımlayıcı niteliktedir ve Tip I hata için kontrol edilmemektedir.
a

Şekil 1: Birleştirilmiş Çalışmalar 1 ve 2'de Tedaviden Sonraki 2 Saat içinde Migren

Ağrısının Ortadan Kalktığı Hastaların Yüzde Oranı

Dozdan itibaren geçen süre, saat

50 mg kolu sadece Çalışma 2'de bulunmaktadır.

a

Şekil 2: Birleştirilmiş Çalışmalar 1 ve 2'deki 2 saat içinde MBS'nin Ortadan Kalktığı

Hastaların Yüzde Oranı

a 50 mg kolu sadece Çalışma 2'de bulunmaktadır.

Araç Kullanma Üzerindeki Etkiler


Sağlıklı 90 gönüllü (ortalama yaş 34,9) ile yürütülen randomize, çift kör, plasebo ve aktif kontrollü, beş dönemlik çapraz geçişli bir çalışmada BIMIERE 50 mg, 100 mg, 200 mg,alprazolam 1 mg ve plasebo uygulandıktan 90 dakika sonra araç kullanma performansıbilgisayar tabanlı bir simülasyon ile değerlendirilmiştir. Araç kullanma performansı, kanda%0.05 alkol konsantrasyonuna sahip bir popülasyonda saptanan valide edilmiş bir eşiğe göredeğerlendirilmiştir. Primer sonuç ölçütü, bir araç kullanma performansı ölçütü olan LateralPozisyondan Standart Sapma (SDLP) ölçütünde plaseboya kıyasla kaydedilen farktır.Bilgisayar tabanlı simüle araç kullanma performansında doza bağlı bozukluk, uygulamadan 90dakika sonra tüm BIMIERE dozlarında görülmüştür.

Sağlıklı 67 gönüllü (ortalama yaş 32.8) ile yürütülen ayrı bir randomize, çift kör, plasebo ve aktif kontrollü, dört dönemlik çapraz geçişli çalışmada da BIMIERE 100 mg ya da 200 mguygulanmasından 8, 12 ve 24 saat sonra primer sonlanım noktası olarak SDLP kullanılıp

bilgisayar tabanlı simüle araç kullanma performansı ölçülerek araç kullanma performansı değerlendirilmi şti r.

Pozitif kontrol olarak difenhidramin 50 mg kullanılmıştır. BIMIERE 100 ya da 200 mg uygulandıktan sonraki 8. saat ve sonrasında ortalama SDLP araç kullanmanın bozulması eşiğineulaşmamıştır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim


Oral uygulamanın ardından lasmiditan medyan Tmaks 1,8 saat olmak üzere hızla emilir. Migren hastalarında lasmiditanın emilimi ya da farmakokinetik özellikleri, migren atağı sırasında veinteriktal süre sırasında farklı değildir.

Yiyecek Etkisi


Lasmiditanın yüksek yağlı bir yemekle beraber alınması ortalama lasmiditan Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %22 ve %19 artırmış ve medyan tmaks değerini 1 saat geciktirmiştir.Maruziyetteki bu farkın klinik açıdan anlamlı olması beklenmemektedir (bkz. Bölüm 4.2).Lasmiditan klinik etkililik çalışmalarında yiyecek göz önüne bulundurulmaksızınuygulanmıştır.

Dağılım


Lasmiditanın insan plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %55 ila %60'tır ve 15 ile 500 ng/mL arasında konsantrasyondan bağımsızdır.

Biyotransformasyon


Lasmiditan primer olarak CYP dışı enzimler tarafından hepatik ve ekstrahepatik olarak metabolize edilir.

Lasmiditanın metabolizmasına aşağıdaki enzimler dahil değildir: MAO-A, MAO-B, flavin monooksigenaz 3, CYP450 redüktaz, ksantin oksidaz, alkol dehidrogenaz, aldehiddehidrogenaz ve aldo-keto redüktazlar. Lasmiditan ayrıca M7 (piperidin halkada oksidasyon)ve M18'e (M7 ve M8 yolaklarının kombinasyonu) metabolize edilir. Bu metabolitlerfarmakolojik olarak inaktif kabul edilir.

Eliminasyon


Lasmiditan yaklaşık 5.7 saatlik geometrik ortalama t1/2 değeri ile elimine edilmiştir. Günlük dozlamada lasmiditan birikimi gözlenmemiştir. Lasmiditan primer olarak metabolizma yoluyla,majör yolağı temsil eden keton azaltımı ile elimine edilir. Renal atılı m, lasmiditan klirensininminör bir yoludur.

Atılım


Değişmemiş lasmiditanın idrarda geri kazanım oranı düşüktür ve dozun yaklaşık %3'üne karşılık gelir. S-M8 metaboliti idrardaki dozun yaklaşık %66'sını temsil etmekte olup, gerikazanımın büyük kısmı doz sonrası 48 saat içinde kaydedilir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


50 ila 200 mg klinik doz aralığının üzerinde, lasmiditan maruziyeti yaklaşık olarak doğrusal olacak şekilde doza bağlı olarak artmıştır.

İlaç Etkileşimi Çalışmaları


Lasmiditanın Diğer İlaçları Etkileme Potansiyeli


İlaç Metabolize Edici Enzimler


Lasmiditan CYP2D6'nın

in-vitro

bir inhibitörüdür ancak diğer CYP450 enzimlerinin aktivitesini anlamlı ölçüde inhibe etmemiştir. Lasmiditanın bilinen duyarlı bir CYP2D6substratı olan dekstrometorfan üzerindeki etkisinin modeli ve simülasyonu, lasmiditanınCYP2D6'yı klinik açıdan anlamlı derecede inhibe etmesinin olası olmadığını göstermektedir.Lasmiditan, M7, S-M8 ve [S,R]-M18; monoamin oksidaz A'nın (MAO-A) geri dönüşümlü vezamana bağlı inhibitörleri değildir.

Günlük lasmiditan dozlaması sırasıyla CYP3A, CYP1A2 ve CYP2C9 substratları olan midazolam, kafein ya da tolbütamidin FK'sini değiştirmemiştir. Lasmiditanın sumatriptan,propranolol ya da topiramat ile beraber uygulanması, bu tıbbi ürünlerin maruziyetinde klinikolarak anlamlı değişikliklerle sonuçlanmamıştır.

İlaç Taşıyıcıları


Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir ilaç etkileşimi çalışmasında, 200 mg BIMIERE'nin dabigatran (P-gp substratı) ile birlikte uygulanması dabigatranın sistemik maruziyetlerini, EAA ve C maksdeğerlerini sırasıyla %25 ve %22 arttırmıştır (bkz. Bölüm 4.5). Rosuvastatin (BCRP substratı)ile birlikte 200 mg BIMIERE'nin uygulanması, rosuvastatin maruziyetini etkilememiştir.

Lasmiditan OCT1'i

in-vitroin-vitro

inhibe eder.

Diğer İlaçların Lasmiditanı Etkileme Potansiyeli


İlaç Metabolize Edici Enzimler


Lasmiditan primer olarak CYP dışı enzimler tarafından hepatik ve ekstrahepatik olarak metabolize edilir. Dolayısıyla CYP inhibitörlerinin ya da indükleyicilerinin lasmiditanınfarmakokinetik özelliklerini etkileme olasılığı düşüktür. Lasmiditanın sumatriptan, propranololya da topiramat ile birlikte değerlendirildiği klinik çalışmalarda anlamlı bir ilaç etkileşimipotansiyeli görülmemiştir.

İlaç Taşıyıcıları


Lasmiditan, P-gp'nin

in-vitroHastalardaki karekteristik özellikler

Özel popülasyonlar:


Yaş, Cinsiyet, Irk/Etnik Köken ve Vücut Ağırlığı


Popülasyon farmakokinetiği (FK) analizine göre yaş, cinsiyet, ırk/etnik köken ve vücut ağırlığının lasmiditan FK'si (Cmaks ve EAA) üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Dolayısıylayaş, cinsiyet, ırk/etnik köken ve vücut ağırlığına dayalı doz ayarlamaları gerekli değildir.

Geriyatrik Kullanım


Bir klinik farmakoloji çalışmasında, lasmiditanın 65 yaş ve üzeri hastalara uygulanması 45 yaş ve altı hastalara kıyasla EAA(O-ro) değerimde %26 daha fazla maruziyet ve %21 daha yüksekCmaks ile sonuçlanmıştır. Maruziyetteki bu farkın klinik açıdan anlamlı olmasıbekl enm em ektedi r.

Böbrek Yetmezliği


Bir klinik farmakoloji çalışmasında, lasmiditanın şiddetli böbrek yetmezliği bulunan hastalara uygulanması (eGFR<30 mL/dak/1.73 m2) normal böbrek fonksiyonuna sahip hastalara kıyaslaEAA(0-ro) değerinde % 18 daha fazla maruziyet ve % 13 daha yüksek Cmaks ile sonuçlanmıştır.Böbrek fonksiyonuna dayalı doz ayarlaması gerekli değildir.

Karaciğer Yetmezliği


Bir klinik farmakoloji çalışmasında, hafif ve orta karaciğer yetmezliği bulunan hastalar (sırasıyla Child-Pugh A ve B sınıfı) normal karaciğer fonksiyonuna sahip hastalara kıyaslalasmiditana sırasıyla %11 ve %35 daha yüksek maruziyet [EAA(0 -ro)] sergilemiştir.

Cmaks değerinin hafif ve orta karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda sırasıyla %19 ve %33 daha yüksek olduğu görülmüştür. Maruziyetteki bu farkın klinik açıdan anlamlı olmasıbeklenmemektedir. Şiddetli karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda lasmiditanın kullanımıaraştırılmamıştır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinogenez


Lasmiditanın TgRasH2 farelerine 26 hafta boyunca 150 (erkek) ya da 250 (dişi) mg/kg/gün dozlarına kadar ya da sıçanlara 2 yıl boyunca 75 mg/kg/gün dozuna kadar oral yoldanuygulanmasının ardından ilaçla ilgili tümörler gözlenmemiştir.

Sıçanlarda test edilen en yüksek dozlardaki plazma maruziyetleri (EAA), insanlar için önerilen maksimum doz (MRHD) olan 200 mg/gün için, insanlardaki maruziyetin yaklaşık 15 katıolarak kaydedilmiştir.

Mutagenez


Lasmiditan in vitro (bakteriyel ters mutasyon testi, memeli hücrelerinde kromozomal aberasyon testi) ve in vivo (fare kemik iliği mikronükleus testi) deneylerde negatif sonuç vermiştir.

Fertilitenin Bozulması


Lasmiditanın erkek (0, 100, 175 ya da 200 mg/kg/gün) ya da dişi (0, 100, 150 ya da 200 mg/kg/gün) sıçanlara çiftleşme öncesi ve sırasında oral yoldan uygulanması ve dişilerdegebeliğin 7. gününe kadar devam edilmesi fertilite ya da üreme performansında advers etkioluşturmamıştır.

Test edilen en yüksek dozdaki (200 mg/kg/gün) plazma maruziyetleri (EAA) MRHD'de insanlarınki maruziyetin yaklaşık 26 katı olarak saptanmıştır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Çekirdek tablet - granül içi bileşenler:


Kroskarmeloz sodyum

Magnezyum stearat

Mikrokristalin selüloz

Prejelatinize nişasta

Sodyum lauril sülfat

Çekirdek tablet - granül dışı bileşenler:


Kroskarmeloz sodyum Magnezyum stearat

Film kaplama:


Renk karışımı, mor 85F100069:


Siyah demir oksit Polietilen glikolPolivinil alkolTalk

Titanyum dioksit Demir oksit kırmızı

6.2 Geçimsizlikler6.3 Raf ömrü6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Alüminyum folyo ile kapatılmış PCTFE/PVC blisterlerde veya alüminyum folyo ile kapatılmış

PVC bilisterlerde, 2, 4, 6, 12 veya 16 film kaplı tablet içeren ambalajlarda.

Tüm ambalaj boyutlarında pazarlanmayabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Lilly İlaç Ticaret Ltd Şti

Acıbadem Mah. Çeçen Sokak

Akasya Acıbadem Kent Etabı

A Blok Kat: 3

34660 Üsküdar / İstanbul

Tel : 0 216 554 00 00 Faks : 0 216 474 71 99

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2022/235

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.04.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Bimiere 100 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Lasmiditan Hemisüksinat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.