Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Luigon 120 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LUİGON 120 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Lurasidon hidroklorür (111.7 mg lurasidona eşdeğer) 120 mg

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet

Beyaz veya hemen hemen beyaz renkte oval film kaplı tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

LUİGON, 13 yaş ve üzerindeki adolesanlarda ve yetişkinlerde şizofreni tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkin popülasyonu:


LUİGON'un tavsiye edilen başlangıç dozu, günde bir defa 40 mg'dır. Başlangıç doz titrasyonu gerekmemektedir. Etkili doz aralığı, günde bir defa 40 mg - 160 mg'dır. Dozartırımı, hekim kararı ve gözlenen klinik yanıta göre yapılmalıdır. Maksimum günlük doz160 mg'ı geçmemelidir.

Etkileşimler nedeniyle doz ayarlaması:


20 mg'lık bir başlangıç dozu önerilir ve maksimum lurasidon dozu, orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri ile kombinasyon halinde günde bir defa 80 mg'ı geçmemelidir. Hafif ve ortaşiddette CYP3A4 indükleyicileri ile kombinasyon halinde lurasidon dozunun ayarlanmasıgerekebilir (bkz. Bölüm 4.5). Güçlü CYP3A4 inhibitörleri ve indükleyicileri için bölüm 4.3'ebakınız.

Uygulama şekli:

LUİGON film kaplı tabletler yemekle birlikte günde bir defa oral olarak alınmalıdır. LUİGON tabletler her gün aynı zamanda alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek yetmezliği:

Hafif böbrek yetmezliği olan hastalarda, lurasidon doz ayarlanması gerekmez.

Orta (Kreatinin Klerensi (CrCl) > 30 ve < 50 ml/dak.), şiddetli (CrCL >15 ve < 30 ml/dak) ve son evre böbrek yetmezliği (CrCl <15 ml/dak) olan hastalarda önerilen başlangıç dozu20 mg'dır ve maksimum doz günde bir kez 80 mg'ı geçmemelidir.

Son evre böbrek yetmezliği olgularında ilacın potansiyel faydası riskine göre ağır basmadıkça lurasidon kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliğinin son evresinde kullanılması durumundaklinik izleme tavsiye edilir.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda lurasidon doz ayarlanması gerekmez.

Orta (Child Pugh Sınıf B) ve şiddetli karaciğer yetmezliği (Child Pugh Sınıf C) olan hastalarda, doz ayarlaması önerilmektedir. Önerilen başlangıç dozu 20 mg'dır. Orta şiddettekaraciğer yetmezliği olan hastalarda, maksimum günlük doz 80 mg'ı geçmemelidir ve şiddetlikaraciğer yetmezliği olan hastalarda günde bir kez 40 mg'ı geçmemelidir.

Pediyatrik popülasyon:

LUİGON'un tavsiye edilen başlangıç dozu, günde bir defa 40 mg'dır. Başlangıç doz titrasyonu gerekmemektedir. Etkili doz aralığı, günde bir defa 40 mg - 80 mg'dır. Dozartırımı, hekim kararı ve gözlenen klinik yanıta göre yapılmalıdır. Maksimum günlük doz80 mg'ı geçmemelidir. Çocuklarda, lurasidon çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanıtarafından reçete edilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Normal böbrek fonksiyonu (CrCl > 80 ml/dakika) olan yaşlı hastalar için doz tavsiyeleri normal böbrek fonksiyonu olan yetişkinlerle aynıdır. Ancak, yaşlı hastalarda böbrekfonksiyonu azalmış olabileceği için, doz ayarlamasının hastanın böbrek fonksiyonu durumunagöre yapılması gerekebilir (Bakınız “Böbrek Yetmezliği”).

Yaşlı hastaların, yüksek dozlarda lurasidon ile tedavisinde sınırlı veriler bulunmaktadır. Yaşlı hastaların, 160 mg lurasidon hidroklorür ile tedavisinde veri bulunmamaktadır. 65 yaş veüzerindeki hastaların, yüksek dozlarda lurasidon ile tedavisinde dikkatli olunmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeye veya bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırıduyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

- Güçlü CYP3A4 inhibitörler (örneğin; boseprevir, klaritromisin, kobisistat, indinavir,itrakonazol, ketokonazol, nefazodon, nelfinavir, posakonazol, ritonavir, sakinavir, telaprevir,telitromisin, vorikonazol) ve güçlü CYP3A4 indükleyiciler (örneğin; karbamazepin,fenobarbital, fenitoin, rifampisin, sarı kantaron

(Hypericum perforatum)4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Antipsikotik tedavisi süresince hastanın klinik durumundaki iyileşme birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Hastalar bu periyot süresince yakından izlenmelidir.

İntihar eğilimi:

İntihar eğiliminin ortaya çıkması, psikotik bozuklukların doğasında vardır ve antipsikotik tedavi başlangıcından ya da ilaç değişikliğini takiben bazı durumlarda erken olarakbildirilmiştir. Yüksek riskli hastaların yakından gözlenmesi antipsikotik tedaviyle birlikteolmalıdır.

Parkinson hastalığı:

Hastalarda Parkinson hastalığı saptanıyorsa, antipsikotik tıbbi ürünler parkinsonizmin altında yatan semptomları şiddetlendirebilir. Bu nedenle, hekimler Parkinson hastalığı olan hastalardalurasidon reçete ederken yararlara karşı riskleri değerlendirmelidirler.

Ekstrapiramidal semptomları:

Dopamin reseptör antagonisti özelliğine sahip tıbbi ürünler; rijidite, titreme, maske yüzü, kas gevşekliği, salya artışı, vücut pozisyonunda eğilme ve anormal yürüme dahil ekstrapiramidaladvers reaksiyonlar ile ilişkilendirilmiştir. Yetişkin şizofreni hastalarının plasebo kontrollüklinik çalışmalarında, lurasidonla tedavi plasebo ile karşılaştırıldığında, ekstrapiramidalsemptomlarında artış meydana gelmiştir.

Tardif diskinezi:

Dopamin reseptör antagonisti özelliğine sahip tıbbi ürünler, özellikle dil ve/veya yüzün ritmik istemsiz hareketleri ile karakterize edilen tardif diskinezi indüksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.Eğer tardif diskinezi belirtileri ve semptomları görülürse, lurasidon dahil tüm antipsikotiklerinkesilmesi düşünülmelidir.

Kardiyovasküler hastalıklar/QT uzaması:

Bilinen kardiyovasküler hastalığı veya QT uzamasının aile öyküsü, hipokalemi olan hastalarda ve QT aralığını uzattığı düşünülen diğer tıbbi ürünlerle birlikte kullanımındalurasidon reçete edilirken dikkat edilmelidir.

Nöbet:

Nöbet hikayesi olan hastalarda veya nöbet eşiğini düşüren durumlarda lurasidon dikkatli kullanılmalıdır.

Nöroleptik malign sendrom:

Yüksek ateş, kaslarda sertlik, otonomik dengesizlik, bilinç değişkenliği ve yüksek serum kreatin fosfokinaz seviyesi ile karakterize edilen Nöroleptik Malign Sendromunun lurasidonile meydana geldiği bildirilmiştir. Ek belirtiler arasında, miyoglobinüri (rabdomiyoliz) ve akutböbrek yetmezliğini içerebilir. Bu durumda, lurasidon kesilmelidir.

Demanslı yaşlı hastalar:

Lurasidon, demanslı yaşlı hastalarda çalışılmamıştır.

Genel Ölüm Oranı:

17 kontrollü klinik çalışmanın meta-analizinde, demansı olan yaşlı hastaların risperidon, aripiprazol, olanzapin ve ketiapin dahil olmak üzere atipik diğer antipsikotiklerle tedavisiplasebo ile karşılaştırıldığında ölüm riskinde bir artış görülmüştür.

Serebrovasküler olay:

Risperidon, aripiprazol ve olanzapin dahil olmak üzere bazı atipik antipsikotikler ile demans popülasyonunda yapılan randomize plasebo-kontrollü klinik çalışmalarda, serebrovasküleradvers reaksiyon riskinin yaklaşık üç kat arttığı görülmüştür. Bu artış riskinin mekanizmasıbilinmemektedir. Risk artışı diğer antipsikotikler veya diğer hasta popülasyonu için göz ardıedilemez. Felç riski olan demanslı yaşlı hastalarda lurasidon dikkatli kullanılmalıdır.

Venöz Tromboembolizm:

Venöz Tromboembolizm vakaları antipsikotik tıbbi ilaçlar ile rapor edilmiştir. Antipsikotikler ile tedavi edilen hastalarda genellikle venöz tromboembolizm vakaları oluştuğundan,lurasidon ile tedavi öncesinde ve tedavi sırasında venöz tromboembolizm için tüm olası riskfaktörleri tanımlanmalı ve önleyici tedbirler alınmalıdır.

Hiperprolaktinemi:

Lurasidon, dopamin D2 reseptör antagonizm nedeniyle prolaktin seviyelerini yükseltmektedir. Hastalar, jinekomasti, galaktore, amenore ve erektil disfonksiyon gibi yükselmiş prolaktininbelirti ve semptomları hakkında bilgilendirilmelidir. Hastalar herhangi bir belirti ve semptomgörüldüğünde tıbbi yardım almaları konusunda uyarılmalıdır.

Kilo artışı:

Atipik antipsikotik kullanımı ile kilo artışı gözlenmiştir. Klinik izleme önerilmektedir. Hiperglisemi:

Lurasidon ile yapılan klinik çalışmalarda nadir olarak glukoz ile ilgili advers reaksiyonlar (örneğin; kandaki glukozun artması) bildirilmiştir. Diyabetik hastalarda ve diabetes mellitusoluşum riski olan hastalarda uygun klinik izleme önerilmektedir.

Ortostatik hipotansiyon/senkop:

a1-adrenerjik reseptör antagonizm nedeniyle lurasidon ortastatik hipotansiyona neden olabilir. Hipotansiyona yatkın olan hastalarda, yaşamsal ortostatik bulguların izlenmesi gözönünde bulundurulmalıdır.

Greyfurt suyu ile etkileşim:

Lurasidon ile tedavi boyunca greyfurt suyundan kaçınılmalıdır.

Serotonin sendromu:

Lurasidon ve buprenorfin/opioidler, MAO inhibitörleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler) veya trisiklik antidepresanlargibi diğer serotonerjik ajanların birlikte uygulanması, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden birdurum olan serotonin sendromuna neden olabilir.

Diğer serotonerjik ajanlarla eşzamanlı tedavi klinik olarak gerekliyse, özellikle tedavinin başlangıcı ve doz artışları sırasında hastanın dikkatle gözlenmesi tavsiye edilir.

Serotonin sendromunun semptomları arasında zihinsel durum değişiklikleri, otonomik dengesizlik, nöromüsküler anormallikler ve / veya gastrointestinal semptomlar yer alabilir.Serotonin sendromundan şüpheleniliyorsa, semptomların şiddetine bağlı olarak doz azaltılmasıveya tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.

Uyku apnesi sendromu:

Lurasidon kullanan hastalarda uyku apnesi sendromu rapor edilmiştir. Eş zamanlı olarak santral sinir sistemi depresanı kullanan hastalar ile uyku apnesi öyküsü olan ya da uyku apnesi riskitaşıyan (örn; aşırı kilolu/obezler veya erkekler) hastalarda lurasidon kullanılırken dikkatliolunmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakodinamik etkileşimler:


Lurasidonun başlıca santral sinir sistemi etkileri göz önüne alındığında, lurasidonun santral sinir sistemini etkileyen diğer tıbbi ürünlerle kombinasyonu ve alkol ile birlikte kullanımındadikkatli olunmalıdır.

QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ilaçlar; örneğin, sınıf I A antiaritmikler (örnek: kinidin, disopramid) ve sınıf III antiaritmikler (örneğin, amiodaron, sotalol), antihistaminikler, bazıantipsikotikler ve antimalaryaller (örneğin, meflokin) lurasidon ile birlikte reçete edildiğindedikkat edilmesi tavsiye edilir.

Lurasidon, buprenorfin/opioidler, MAO inhibitörleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler) veya trisiklik antidepresanlargibi diğer serotonerjik ajanlarla birlikte uygulandığında, potansiyel olarak yaşamı tehdit edenbir durum olan serotonin sendromu riski artabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. (bkz. bölüm4.4).

Farmakokinetik etkileşimler:


Lurasidon ve greyfurt suyunun birlikte alınması değerlendirilmemiştir. Greyfurt suyu CYP 3A4'ü inhibe eder ve lurasidonun serum konstrasyonunu artırabilir. Lurasidon ile tedavisüresince greyfurt suyundan kaçınılmalıdır.

Lurasidonu etkileyecek diğer tıbbi ürünler:


Lurasidon ve aktif metaboliti olan ID-14283, dopaminerjik ve serotonerjik reseptörlerde farmakodinamik etkiye katkı sağlamaktadır. Lurasidon ve aktif metaboliti olan ID-14283,öncellikle CYP3A4 tarafından metabolize edilir.

CYP3A4 inhibitörleri:

Lurasidon, güçlü CYP3A4 inhibitörleri (örneğin boseprevir, klaritromisin, kobisistat, indinavir, itrakonazol, ketokonazol, nefazodon, nelfinavir, posakonazol, ritonavir, sakinavir,telaprevir, telitromisin, vorikonazol ) ile kontrendikedir.

Lurasidon ile güçlü CYP3A4 inhibitörü olan ketokozanolün birlikte uygulanmasıyla lurasidonun maruziyeti 9 kat ve aktif metaboliti ID-14283'ün ise 6 kat artmıştır.

Lurasidon ve posakonazolün birlikte uygulanması (güçlü CYP3A4 inhibitörü) lurasidon maruziyetinde yaklaşık 4-5 kat bir artışla sonuçlanmıştır. Eş zamanlı posakonazoluygulanması kesildikten 2-3 hafta sonrasına kadar lurasidon maruziyeti üzerindeposakonazolün kalıcı bir etkisi gözlenmiştir.

Lurasidon ile birlikte CYP3A4'ü orta derecede inhibe eden tıbbi ürünlerin birlikte alınması (örneğin; diltiazem, eritromisin, flukonazol, verapamil), lurasidon maruziyetini artırabilir.Orta şiddetteki CYP3A4 inhibitörlerinin CYP3A4 substrat maruziyetini 2 - 5 kat artırdığıtahmin edilmektedir.

Lurasidon ile diltiazemin (yavaş salınım formülasyonu) birlikte uygulanması, lurasidona maruziyeti 2.2 kat, ID 14283 maruziyetini 2.4 kat artırmasıyla sonuçlanmıştır. Diltiazeminhemen salınım formülasyonun kullanımı, lurasidon maruziyetini büyük ölçüdeartırabilmektedir.

CYP3A4 indükleyiciler:

Lurasidon, güçlü CYP3A4 indükleyiciler (örneğin karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, rifampisin, sarı kantaron

(Hypericum perforatum)

ile kontrendikedir.

Lurasidon ile güçlü CYP3A4 indükleyici olan rifampisinin birlikte uygulanması lurasidon maruziyetinin 6 kat azaltmasıyla sonuçlanmıştır.

Lurasidon ile hafif şiddetli (örneğin armodafinil, amprenavir, aprepitant, prednizon, rufinamid) veya orta şiddetli (örneğin bosentan, efavirenz, etravirin, modafinil, nafsillin)CYP3A4 indükleyicilerin birlikte kullanımı ile hafif veya orta şiddetli CYP3A4 indükleyicilerkesildikten sonra 2 haftaya kadar lurasidon maruziyetinin < 2 kat azaltılması beklenmektedir.

Lurasidonun hafif veya orta CYP3A4 indükleyicilerle ile birlikte uygulanmasında, lurasidon etkinliğinin dikkatle izlenmesi gerekmektedir ve doz ayarlaması gerekebilir.

5 / 21

Taşıyıcılar:

Lurasidon, in vitro olarak bir P-gp ve BCRP substratıdır ve bunun in vivo uygunluğu belirsizdir. Lurasidonun P-gp ve BCRP inhibitörleriyle birlikte uygulanması lurasidonmaruziyetini artırabilir.

Lurasidonun diğer tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli:


Lurasidonun hassas CYP3A4 substratı olan midazolam ile birlikte uygulanması, midazolam maruziyetinde <1.5 kat artış ile sonuçlanmıştır. Lurasidon ve dar terapötik indekse sahipolduğu bilinen CYP3A4 substratları (örneğin, astemizol, terfenadin, sisaprid, pimozid,kinidin, bepridil veya ergo alkaloidleri [ergotamin, dihidroergotamin]) birlikte uygulandığındaizleme önerilmektedir.

Lurasidon ile digoksinin (P-gp substratı) birlikte uygulanması, digoksine maruziyetini artırmamıştır, sadece az miktarda Cmax'ı artırmıştır (1.3 kat). Bu nedenle, lurasidonundigoksin ile birlikte uygulanabileceği düşünülmektedir. Lurasidon, akış taşıyıcısı P-gp'nin bir

in vitro

inhibitörüdür ve klinik açıdan intestinal P-gp inhibisyonu ile ilişkisi göz ardıedilmemelidir. P-gp substratı dabigatran eteksilat ile eş zamanlı uygulanması, dabigatranplazma konsantrasyonun artmasına neden olabilir.

Lurasidon, akış taşıyıcısı BCRP'nin bir

in vitro

inhibitörüdür ve klinik açıdan intestinal BCRP inhibisyonu ile ilişkisi göz ardı edilmemelidir. BCRP substratlarının eş zamanlıuygulanması, bu substratların plazma konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir.

Lurasidon ile lityumun birlikte uygulanması, lityumun lurasidon farmakokinetiği üzerine etkisinin klinik olarak önemsiz olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, lurasidonun lityum ilebirlikte uygulanmasında, doz ayarlamasına gerek yoktur. Lurasidon lityum konsantrasyonunaetki göstermemektedir.

Norgestimat ve etinil estradiol içeren oral kombine kontraseptifler alan hastalar üzerinde lurasidonun birlikte kullanım etkisini araştıran bir klinik ilaç etkileşim çalışması, lurasidonunkontraseptif veya seks hormon bağlayıcı globülin (SHBG) düzeylerinin farmakokinetiğiüzerinde klinik ya da istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olmadığını göstermiştir. Bunedenle, lurasidon oral kontraseptifler ile birlikte kullanılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda (300 gebelikten daha az), lurasidon kullanımına ilişkin hiçbir veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları, gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum ve doğumsonrası gelişim üzerindeki etkileri açısından yetersizdir. İnsanlar için potansiyel riskbilinmemektedir. Lurasidon, gebelik dönemi süresince gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Üçüncü trimester boyunca, antipsikotiklere (lurasidon dahil) maruz kalan yeni doğmuş bebekler, extrapiramidal ve/veya eksiklik semptomlar dahil olmak üzere advers reaksiyon riski altındadır.

Ajitasyon, hipertoni, hipotoni, tremor, somnolans, solunum sıkıntısı veya beslenme bozuklukları rapor edilmiştir. Sonuç olarak, yeni doğanlar dikkatle izlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Lurasidon, laktasyon döneminde sıçanların sütüne geçmiştir. Lurasidon veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Laktasyon dönemindelurasidon kullanımına ilişkin karar ancak tedavinin potansiyel yararı ile çocuğa olabilecekpotansiyel risk değerlendirildikten sonra verilmelidir.

Üreme yeteneği (fertilite)

Hayvanlarda yapılan çalışmalar, insan üremesi ile ilgili olduğu düşünülmeyen prolaktin artışına bağlı olarak fertilite üzerinde bazı etkiler olduğunu göstermiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Lurasidonun araç ve makine kullanımı üzerinde az etkisi bulunmaktadır. Lurasidonun olumsuz etkilemediği kesin olana kadar, hastalar tehlikeli makine kullanımı hakkında dikkatliolmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti:

Lurasidonun güvenliliği, pazarlama sonrasında ve 52 haftaya kadar tedavi edilen şizofreni hastalarında yapılan klinik çalışmalarda 20 - 160 mg'lık dozlarda değerlendirilmiştir. Günlük120 mg doz ile bildirilen en yaygın advers reaksiyonlar (ADRs) (>%10) akatizi, bulantı veuykusuzluktur.

Advers reaksiyonların tablo özeti:

Toplanan verilere bağlı olarak görülen advers ilaç reaksiyonları (ADRs); sistem ve organ sınıfına göre aşağıda listelenmiştir. Klinik çalışmalarda bildirilen advers ilaç reaksiyonları(ADRs) sıklık kategorisine göre tablolanmıştır.

Aşağıdaki şartlar ve sıklıklar uygulanır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor). Her sıklık grubunda adversreaksiyonlar ciddiyetteki azalmaya göre sunulmuştur.

Tablo 1: Yetişkinler için advers ilaç reaksiyonları

Sistem organ sınıfı

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

olmayan

Seyrek

bilinmiyor

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar



Nazofarenjit



Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları



Anemi

Eozinofili

Lökopeni

Nötropeni ****

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları


Aşırı duyarlılık



Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları


Kilo artışı İştah azalması

Kan şekeri artışı Hiponatremi



Psikiyatrik

hastalıklar

Uykusuzluk
Ajitasyon
Anksiyete
Huzursuzluk
Kabus KatatoniPanik atak
İntihar eğilimi

Uyku

bozukluğu****

Sinir sistemi hastalıkları

Akatizi
Somnolans* Parkinsonizm **Baş dönmesiDistoni***Diskinezi
Letarji
Dizartri
Tardif diskinezi
Senkop
Konvülsiyon
Nöroleptik malign sendrom(NMS)
Serebrovasküler
olay

Göz

bozuklukları



Bulanık görme


Kulak ve

labirent

hastalıkları



Vertigo


Kardiyak

hastalıkları


Taşikardi

Anjina pektoris

Birinci
dereceden
Atrioventriküler

blok

Bradikardi



Vasküler

hastalıklar


Hipertansiyon

Hipotansiyon

Ortostatik

hipotansiyon

Ani ateş basması

Kan basıncı artışı



Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıklar




Uyku apnesi sendromu

Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı
Diyare
Kusma

Hazımsızlık

Tükürük salgısında artış

Ağız kuruluğu Üst karın ağrısı

Mide

rahatsızlığı

Flatulans
Disfaji
Gastrit


Hepatobilyer

hastalık



Alanin
aminotransferaz
artışı


Deri ve deri altı doku hastalıkları


Döküntü

Kaşıntı

Aşırı terleme
Anjiyoödem

Stevens-Johnson

sendromu

Kas-iskelet ve bağ dokusuhastalıkları


Sırt ağrısı
Kas-iskelet
sertliği
Eklem sertliği Kas ağrısıBoyun ağrısı
Rabdomiyoliz

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları


Serum kreatinin artışı

Dizüri

Böbrek

yetmezliği


Gebelik, lohusalık veperinataldurumlar





Neonatal ilaç yoksunluk sendromu

Üreme sistemi ve

meme

hastalıkları



Kanda prolaktin artışı

Erektil

disfonksiyon

Amenore

Dismenore

Meme ağrısı Galaktore

Göğüs

büyümesi****

Genel

bozukluklar ve uygulama yerikoşulları


Yorgunluk

Yürüme

bozukluğu

Ani ölüm

Araştırmalar


Kanda kreatinin fosfokinaz artışı




* Somnolansm içerdiği adves reaksiyon terimleri: hipersomni, hipersomnolans, sedasyon ve somnolans

** Parkinsonizmin içerdiği advers reaksiyon terimleri: bradikinezi, kas gerginliği, salya

artışı, ekstrapiramidal bozukluk, hipokinezi, kas sertliği, parkinsonizm, psikomotor gerileme ve titreme

***Distonin içerdiği advers reaksiyon terimleri: distoni, okulojirik kriz, oromandibüler distoni, dil spazmı, boyun eğriliği ve trismus

**** Kontrollü ve kontrolsüz Faz 2 ve 3 çalışmalarındaki advers ilaç reaksiyonları; Bunlar için oluşum sıklığı çok düşüktür.

Tablo2:Adolesanlar için advers ilaç reaksiyonları

Sistem organ sınıfı

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

bilinmiyor

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar



Nazofarenjit

Rinit

Üst solunum yolu enfeksiyonu



Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları



Nötropeni


Bağışıklık

sistemi

hastalıkları



Aşırı duyarlılık


Endokrin

hastalıkları


Hiperprolaktinemi (kanda prolaktinartışı dahil)
Otoimmun tiroidit Hiperandroj enizmHipotiroidizm


Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları


İştah azalması İştah artışı
Hiperinsülinemi


Saldırganlık

Anormal rüyalar
Ajitasyon
Anksiyete
Depresyon
Uykusuzluk
Psikotik bozukluk
Şizofreni
Gerginlik

Psikiyatrik

hastalıklar

İlgisizlik

Zihin karışıklığı

Depresyon

Ayrışma

Halüsinasyon

(işitsel)

Halüsinasyon

(görsel)

Cinayet düşüncesi Dürtüsel davranışİlk uykusuzlukLibido azalmasıLibido artışıHalsizlik

Ruhsal durum değişiklikleri

Obsesif düşünceler

Panik atak

Psikomotor

hiperaktivite

Huzursuzluk Uyku bozukluğuİntihar düşüncesi

Terminal

uykusuzluk

Anormal düşünme

Sinir sistemi hastalıkları


Akatizi Baş ağrısıSomnolans*

Dikkat dağınıklığı Baş dönmesiDiskineziDistoni***Parkinsonizm **

Postural baş dönmesi

Disguzi HiperkineziHafıza bozukluğuMigrenParestezi

Psikomotor

hiperaktivite

Huzursuz bacak sendromu

Tardif diskinezi

Gerilim tipi baş ağrısı


Göz

bozuklukları

Akomodasyon

bozukluğu

Bulanık görme


Kulak ve

labirent

hastalıkları



Hiperakuzis


Kardiyak

hastalıkları


Taşikardi

Palpitasyonlar

Supraventriküler

ekstrasistoller



Vasküler

hastalıklar



Ortostatik

hipotansiyon

Hipertansiyon



Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıklar



Orofarenjeal ağrı Dispne
Uyku
apnesi
sendromu

Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı

Konstipasyon Ağız kuruluğu

Tükürük salgısında artış

Kusma

Karında rahatsızlık

Üst karın ağrısı AptyalizmDiyareDispepsiDudak kuruluğuDiş ağrısı



Deri ve deri altı doku hastalıkları


Hiperhidrozis

Alopesi

Anormal saç büyümesi

Döküntü

Ürtiker



Kas-iskelet ve bağ dokusuhastalıkları


Kas sertliği

Artralji Kas gerginliği

Kas-iskelet sisteminde sertlik

Miyalji
Ekstremitede ağrı Çene ağrısı



Böbrek ve idrar yolu hastalıkları



Bilirubinüri

Dizüri

Miktürisyon

bozukluğu

Poliüri ProteinüriBöbrek bozukluğu



Amenore Meme ağrısı

Erektil

disfonksiyon

Üreme sistemi ve

meme

hastalıkları

Ejakülasyon

bozukluğu

Galaktore

Jinekomasti

Düzensiz

menstrüasyon

Oligomenore

Cinsel işlev bozukluğu

Tourette hastalığı

Doğuştan, ailesel ve genetikhastalıklarGenel

bozukluklar ve uygulama yerikoşulları


Asteni
Yorgunluk
Sinirlilik

Titreme

Yürüme bozukluğu Halsizlik

Kardiyak olmayan göğüs ağrısı

Pireksi


Araştırmalar


Kanda kreatin fosfokinaz artışı

C-reaktif protein artışı

Kilo kaybı Kilo artışı


Alanin
aminotransferaz

artışı

Anti-tiroid antikoru pozitif

Aspartat
aminotransferaz

artışı

Kanda alkalin fosfataz azalması

Kanda alkalin fosfokinaz artışı

Kanda kolesterol artışı

Kanda glukoz artışı Kanda insülin artışı

Kanda testosteron azalması

Kanda tiroid uyarıcı hormonartışı

Kanda
trigliseridlerin

artışı

_




El ektrokardiyogram PR kısalması

Hemoglobin

azalması

Yüksek yoğunluklu

lipoprotein

azalması

Düşük yoğunluklu

lipoprotein

azalması



Yaralanma, zehirlenme veprosedürelkomplikasyonlar



Kasıtlı doz aşımı



* Somnolans, adolesanlarda gözlenen şu ac

vers reaksiyonları içerir: Hipersomni, sedasyon ve

somnolans.

** Parkinsonizm, adolesanlarda gözlenen şu advers reaksiyonları içerir: Ekstrapiramidal bozukluk, hipokinezi, parkinsonizm ve titreme.

*** Distoni, adolesanlarda gözlenen şu advers reaksiyonları içerir: Distoni, okülojirik kriz ve tortikollis.

Seçilen advers reaksiyonların tanımı:


Lurasidon tedavisi ile ilişkili olarak, Stevens-Johnson sendromunun bazı raporları da dahil olmak üzere, klinik olarak ciddi deri vakalarının ve diğer aşırı duyarlılık reaksiyonlarınınpazarlama sonrası raporları bildirilmiştir.

Sınıfı ilgilendiren olaylar


Ekstrapiramidal semptomlar (EPS):

Yetişkinlerdeki kısa süreli plasebo kontrollü

çalışmalarda, akatizi ve huzursuzluk hariç EPS ile ilgili bildirilen olayların sıklığı lurasidon ile tedavi edilen deneklerde %13.5 iken, plasebo ile tedavi edilen deneklerde %5.8 olmuştur.Lurasidon ile tedavi edilen denekler için akatizi sıklığı, %12.9 iken plasebo ile tedavi edilendenekler için % 3.0 olmuştur. Adolesana yönelik kısa süreli plasebo kontrollü çalışmada,akatizi hariç EPS ile ilgili bildirilen olayların sıklığı lurasidon ile tedavi edilen deneklerde%5.1 iken, plasebo ile tedavi edilen deneklerde %1.8 olmuştur. Lurasidon ile tedavi edilendenekler için akatizi sıklığı, %8.9 iken plasebo ile tedavi edilen denekler için % 1.8 olmuştur.

Distoni:

Distoni semptomları, kas gruplarının uzamış anormal kasılmaları, tedavinin ilk birkaç gününde duyarlı bireylerde ortaya çıkabilir. Distonik semptomlar şunları içerir: Boyunkaslarının spazmı, bazen boğazın sıkılığında ilerleme, yutma zorluğu, nefes almada zorlukve/veya dilin çıkıntısı. Bu semptomlar düşük dozlarda oluşabilirken, daha sık ve daha fazlaşiddette, daha yüksek potens ve daha yüksek dozlarda birinci jenerasyon antipsikotik tıbbiürünler ile ortaya çıkar. Erkeklerde ve genç yaş gruplarında yüksek akut distoni riski gözlenir.

Venöz tromboembolizm:

Antipsikotik ilaçlar ile pulmoner embolizm ve derin ven trombozu vakaları dahil olmak üzere venöz tromboembolizm vakaları bildirilmiş olup, sıklığıbilinmemektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Lurasidona karşı spesifik bir antidot bulunmamaktadır. Bu nedenle, uygun destekleyici önlemler alınmalı ve hasta iyileşene kadar yakından tıbbi gözetim ve izlemeye devamedilmedir. Olası aritmiler için, sürekli elektrokardiyografik izlemeyi içeren kardiyovaskülerizlemeye hemen başlanılmalıdır. Lurasidonun akut doz aşımı olan hastalarda, disopramid,prokainamid ve kinin uygulandığı zaman, antiaritmik tedavisi uygulanırsa, QT aralığınıuzatan etkiler görülür. Benzer şekilde bretilyumun alfa-bloke edici özellikleri lurasidonunkineilave olabilir ve bu durum da sorunlu hipotansiyona neden olur.

Hipotansiyon ve dolaşım kollapsı uygun önlemler ile tedavi edilmelidir. Lurasidon kaynaklı alfa blokajı ortamında, beta uyarısı hipotansiyonu kötüleştirebildiğinden, adrenalin vedopamin veya diğer beta agonist aktiviteli sempatomimetikler kullanılmamalıdır. Ciddiekstrapiramidal semptomlar olması halinde, antikolinerjik tıbbi ilaçlar uygulanmalıdır.

Gastrik lavaj (intubasyon sonrası eğer hasta baygın ise) ve bir laksatif ile birlikte aktif karbon uygulaması düşünülmelidir.

Doz aşımını takiben bilinç kapanması, felç veya baş ve boyun distonik reaksiyon olasılığı kusma ile birlikte aspirasyon riski yaratabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Psikoleptikler, antipsikotikler ATC Kodu: N05AE05

Etki mekanizması:


Lurasidon, dopamin ve monoamin etkilerini bloke eden selektif bir ajandır. Lurasidon, dopaminerjik D2, serotonerjik 5-HT2A ve 5-HT7 reseptörlerine sırasıyla 0.994, 0.47 ve0.495 nM yüksek bağlanma afinitesi ile kuvvetlice bağlanır. Lurasidon, ayrıca a2c-adrenerjikreseptörler ve a2a-adrenerjik resöptörlerini sırasıyla 10.8 ve 40.7 nM bağlanma afinitesi ilebloke eder. Lurasidon 5HT-1A reseptöründe 6.38 nM bağlanma afinitesiyle kısmi agonizmde gösterir. Lurasidon, histaminerjik veya muskarinik reseptörlere bağlanmaz.

Lurasidonun minör aktif metaboliti olan ID-14283'ün etki mekanizması lurasidon ile aynıdır. Sağlıklı deneklere uygulanan 9-74 mg (10-80 mg lurasidon hidroklorür) lurasidon dozaralığında, 11C-rakloprid, D2/D3 reseptör ligandının bağlanması, positron emisyontomografisi ile tespit edilen kaudat, putamen ve ventral striyatumunda doza bağlı azalmagörülmüştür.

Farmakodinamik Etkiler:


Klinik etkinlik çalışmalarında, lurasidon 37-148 mg lurasidon (40-160 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer) dozlarında uygulanmıştır.

Klinik etkililik:

Lurasidonun şizofreni tedavisindeki etkililiği, şizofreni için Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, Dördüncü Baskı (DSM-IV) kriterini karşılayan deneklerde beş çokmerkezli, plasebo kontrollü, çift kör, 6 haftalık çalışmalarda gösterilmiştir. Lurasidonundozları, beş deneysel çalışma boyunca, 37-148 mg lurasidon (40-160 mg lurasidonhidroklorüre eşdeğer) aralığında günde bir kez değiştirilmiştir. Kısa süreli çalışmalarda,birincil etkinlik sonlanım noktası ortalaması, başlangıçtan 6 haftaya değişim ortalamasıPozitif ve Negatif Sendrom Skalası toplam skorunda valide edilen beş faktörden oluşan çoklumadde envanteri değerlendirmesi, pozitif semptomlar, negatif semptomlar, dağınıkdüşünceler, kontrolsüz kin/heyecan ve kaygı/depresyon olarak tanımlanmıştır. Lurasidon,plasebo ile karşılaştırıldığında Faz 3 çalışmaları boyunca üstün etkinlik göstermiştir. (bakınızTablo 2) Lurasidonun plasebodan belirgin ayrılması en erken 4 gündür. Ayrıca, lurasidonönceden tanımlanmış ikincil sonlanım noktası Klinik Global İzlenim-Şiddet Skalasındaplasebodan üstündür. Etkinlik, tedavi cevabının ikincil analizinde doğrulanmıştır.

Tablo 3: Şizofreni Yetişkin Çalışmaları: Şizofreni için Pozitif ve Negatif Sendrom Skalası (PANSS) Toplam Skor - D1050229, D1050231 ve D1050233 çalışmaları içinbaşlangıçtan 6 Haftaya kadar değişiklik: Tedavi Amaçlı Analiz Seti

Çalışma İstatistiği

Plasebo


Lurasidon dozu (b)


Aktif



37 mg (40 mglurasidonhidroklorüreeşdeğer)

74 mg (80 mglurasidonhidroklorüreeşdeğer)

111 mg (120 mglurasidonhidroklorüreeşdeğer)

148 mg (160 mglurasidonhidroklorüreeşdeğer)

kontrol

(a)

Çalışma D1050229
N=124
N=121
N=118
N=123
--
--
Temel ortalama (SD)
96.8 (11.1)
96.5 (11.6)
96.0 (10.8)
96.0 (9.7)
--
--
LS Ortalama değişiklik
-17.0 (1.8)
-19.2 (1.7)
-23.4 (1.8)
-20.5 (1.8)
--
--
(SE)
Plaseboya karşı tedavi
farklılığı
Tahmin (SE)

-2.1 (2.5)
-6.4 (2.5)
-3.5 (2.5)


p-değeri
--
0.591
0.034
0.391
--
--
Çalışma D1050231
N=114
N=118
--
N=118
--
N=121
Temel ortalama (SD)
95.8 (10.8)
96.6 (10.7)
--
97.9 (11.3)
--
96.3 (12.2)
LS Ortalama değişiklik
-16.0 (2.1)
-25.7 (2.0)
--
-23.6 (2.1)
--
-28.7 (1.9)
(SE)
Plaseboya karşı tedavi
farklılığı
Tahmin (SE)

-9.7 (2.9)

-7.5 (3.0)

-12.6 (2.8)
p-değeri
--
0.002
--
0.022
--
<0.001
Çalışma D1050233
N=120
--
N=125
--
N=121
N=116
Temel ortalama (SD)
96.6 (10.2)
--
97.7 (9.7)
--
97.9 (11.8)
97.7 (10.2)
LS Ortalama değişiklik
-10.3 (1.8)
--
-22.2 (1.8)
--
-26.5 (1.8)
-27.8 (1.8)
(SE)
Plaseboya karşı tedavi
farklılığı
Tahmin (SE)


-11.9 (2.6)

-16.2 (2.5)
-17.5 (2.6)
p-değeri
--
--
<0.001
--
<0.001
<0.001

(a) Çalışma D1050231'de olanzapin 15 mg, Çalışma D1050233'de ketiapin uzatılmış salım (XR) 600 mg.N model tahmini başına denek sayısıdır

(b) Lurasidon için plaseboya karşı p değerleri çoklu karşılaştırmalar için ayarlanmıştır.Olanzapin ve ketiapin XR için plaseboya karşı P değerleri ayarlanmamıştır.

Kısa süreli çalışmalarda tutarlı olmayan doz-cevap korelasyonu gözlenmiştir.

Lurasidonun uzun süreli etkinliği (günde bir kez 37 -148 mg lurasidon (40-160 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer)), uzatılmış salınımlı ketiapin (XR) (günde bir kez 200 ila 800 mg) ile12 aylık bir non-inferiorite çalışmasında gösterilmiştir. Şizofreni nüks ettiği zaman,lurasidon, ketiapin XR'a eş etkinlikte olmuştur. Lurasidon, vücut ağırlığında ve vücut kütleindeksinde (Ortalama (SD) sırasıyla 0.73 (3.36) kg ve 0.28 (1.17) kg/m2 ) ketiapin XR(sırasıyla, 1.23 (4.56) kg ve 0.45 (1.63) kg/m2) ile karşılaştırıldığında başlangıçtan 12 ayakadar küçük bir artış olmuştur. Genel olarak lurasidonun, kilo ve total kolestrol, trigliseridlerve glukoz seviyelerini içeren diğer metabolik parameterler üzerindeki etkisi göz ardıedilmiştir.

Uzun süreli güvenlilik çalışmasında, klinik olarak stabil hastalar, 37-111 mg lurasidon (40120 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer) veya 2-6 mg risperidon kullanarak tedavi edilmiştir. 12 aylık sürede yapılan çalışmada, nüks oranları lurasidon için %20 ve risperidon için%16'dır. Bu fark yakındır ancak, istatiksel bir anlama ulaşmamıştır.

Etkilerin devamlılığını değerlendirmek için tasarlanmış uzun süreli bir çalışmada, şizofreni semptom kontrolünün sürdürülmesi ve nüks etmesinin geciktirilmesinde lurasidon plasebodandaha etkili olmuştur. Akut bir epizod için tedavi edildikten ve minimum 12 hafta boyuncalurasidon ile stabilize edildikten sonra hastalar, şizofreni semptomlarında bir nüks yaşayanakadar lurasidon veya plaseboya devam etmek üzere çift kör olarak randomize edilmiştir. Nüksolmadan geri çekilen hastaların geri çekilme anında görüldüğü nüks süresinin primeranalizinde, lurasidon alan hastalar plasebo alan hastalara kıyasla önemli ölçüde daha uzun birnüks süresi göstermiştir (p=0.039). Kaplan-Meierin değerlendirmesine göre, 28 haftada nüksetme olasılığı lurasidon için %42.2, plasebo için %51.2'dir. 28 haftada tüm vakalarınkesilmesi olasılığı, lurasidon için %58.2 ve plasebo için %69.9'dur (p=0.072).

Pediyatrik popülasyon:


Şizofreni:

Lurasidonun etkililiği, şizofreni için DSM-IV-TR kriterini karşılayan adolesanların (13-17 yaş) 6 haftalık, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmasında saptanmıştır (N = 326).Hastalar, lurasidonun iki sabit dozundan (37 veya 74 mg (40 veya 80 mg lurasidonhidroklorüre eşdeğer)/gün) birine veya plaseboya randomize edilmiştir.

Psikiyatrik belirti ve semptomları değerlendirmek için kullanılan primer değerlendirme aracı PANSS olmuştur. Anahtar sekonder araç CGI-S olarak bildirilmiştir.

Her iki doz grubu için, lurasidon 6. haftada PANSS ve CGI-S skorlarının azalmasında plasebodan üstün olmuştur. Ortalama olarak, 74 mg (80 mg lurasidon hidroklorüreeşdeğer)/gün'lük doz, 37 mg (40 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer)/gün'lük doza kıyasla ekfayda sağlamamıştır.

Primer etkililik sonuçları Tablo 4'te verilmiştir.

Tablo 4: Primer etkililik sonuçları (PANSS Toplam Skor) - Başlangıçtan 6 Haftaya kadar değişiklik - Adolesan şizofreni çalışması D1050301 için MMRM: Tedavi Amaçlı Analiz Seti

Çalışma İstatistiği

Plasebo

Lurasidon dozu (a)

37 mg

(40 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer)

74 mg

(80 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer)

Çalışma D1050301
N=112
N=108
N=106
Temel ortalama (SD)
92.8 (11.08)
94.5 (10.97)
94.0 (11.12)
LS ortalama değişiklik (SE)
-10.5 (1.59)
-18.6 (1.59)
-18.3 (1.60)
Plaseboya karşı tedavi farklılığı



Tahmin (SE)
--
-8.0 (2.21)
-7.7 (2.22)
p-değeri
--
0.0006
0.0008

N model tahmini başına denek sayısıdır.

(a) Plaseboya karşı lurasidon için p-değerleri çoklu karşılaştırmalar için ayarlanmıştır.

6. haftada CGI-S skorlarındaki düzelmeler, lurasidon 74 mg (80 mg lurasidon hidroklorüreeşdeğer)/gün (-0.42 ± 0.130, ayarlanmış p = 0.0015) ve lurasidon 37 mg (40 mg lurasidonhidroklorüre eşdeğer)/gün (-0.47 ± 0.130, ayarlanmış p = 0.0008) tedavi gruplarının her ikisiiçin plasebodan önemli derecede farklı olmuştur.

104 haftalık bir uzatma çalışması (Çalışma D1050302), çeşitli endikasyonların önceki üç çalışmasında 6 haftalık tedavi periyodunu tamamlayan pediyatrik deneklerde esnek şekildedozlanan lurasidonun [18.5, 37, 55.5 veya 74 mg (20, 40, 60 veya 80 mg lurasidonhidroklorüre eşdeğer)/gün] uzun süreli güvenliliğini, tolerabilitesini ve etkililiğinideğerlendirmek için tasarlanmıştır. Sadece Çalışma D1050301'de kayıtlı olan 271 şizofrenihastası için sonuçlar incelendiğinde, bunlardan 186 denek (% 68.6) 52 haftayı tamamlamıştırve 156 (% 57.6) denek, lurasidon 18.5 - 74 mg (20 - 80 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer) /gün ile 104 haftalık esnek dozlamayı tamamlamıştır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Lurasidon, yaklaşık 1-3 saatte doruk serum konsantrasyonlarına ulaşır. Bir gıda etki çalışmasında, lurasidon gıdayla birlikte alındığı zaman açlık koşulları altında gözlenendüzeyler ile karşılaştığında ortalama Cmax yaklaşık 2-3 kat ve EAA yaklaşık 1.5-2 katartmıştır.

Dağılım:


37 mg lurasidon (40 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer) alımını takiben, ortalama yaklaşık dağılım hacmi 6000 L olmuştur. Lurasidon, serum proteinlerine yüksek derecede (~% 99)bağlanır.

Biyotransformasyon:


Lurasidon, CYP3A4 yoluyla metabolize olur. Majör biyotransformasyon yolları, oksidatif N-dealkilasyon, norbornan halkasının hidroksilasyonu ve S-oksidasyon'dur.

Lurasidon, iki aktif metabolite (ID-14283 ve ID-14326) ve iki non-aktif metabolite (ID-20219 ve ID-20220) metabolize edilir. Lurasidon ve metabolitleri ID-14283, ID-14326, ID-20219ve ID-20220 yaklaşık olarak sırasıyla %11.4, %4.1, %0.4, %24 ve %11 serumradyoaktifliğine karşılık gelmektedir.

CYP3A4, aktif metabolit olan ID-14283'ün metabolizmasından sorumlu önemli bir enzimdir. Lurasidon ve aktif metaboliti ID-14283, dopaminerjik ve serotonerjik reseptörlerdefarmakodinamik etkiye katkıda bulunmaktadır.

İn vitro

çalışmalara dayanarak, lurasidon CYP1A1, CYP1A2, CYP2A6, CYP4A11, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 veya CYP2E1 enzimlerinin substratı değildir.

in vitro olarak, lurasidon, sitokrom P450 (CYP)1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 ve CYP3A4 enzimlerinin doğrudan veya zayıf (doğrudan veyazamana bağlı) (IC50>5,9 ^M) inhibisyonunu göstermemiştir. Bu verilere dayanarak,lurasidonun CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 ve CYP2E1'insubstratları olan tıbbi ürünlerin farmakokinetiğini etkilemesi beklenmemektedir. Dar birterapötik aralığa sahip CYP3A4 substratları olan tıbbi ürünlerin uygulanması için bkz. bölüm4.5.

Lurasidon, akış taşıyıcıları olan P-gp ve BCRP'nin

in vitro

substratıdır. Lurasidon, OATP1B1 veya OATP1B3 ile aktif alım taşımasına bağlı değildir.

Lurasidon, P-gp, BCRP ve OCT1'in

in-vitroi^ vitro

verilere göre OATP1B1, OATP1B3, OCT2, OAT1, OAT3, MATE1, MATE2K veya BSEP taşıyıcılarıüzerinde klinik açıdan anlamlı inhibitör potansiyelinin olması beklenmemektedir.

Eliminasyon:


Lurasidonun uygulanmasını takiben, eliminasyon yarı ömrü 20-40 saattir. Radyoişaretli dozun oral uygulanmasını takiben, dozun yaklaşık %67'si feçes ve %19'u idrar ile gerikazanılmıştır. İdrar, çoğunlukla, ana bileşiğin minimal renal atılımı ile birkaç metabolittenoluşmuştur.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Lurasidonun farmakokinetiği, 18.5 mg - 148 mg'lık (20 mg - 160 mg lurasidon hidroklorüre eşdeğer) toplam günlük doz aralığı içerisinde dozla orantısaldır. Lurasidonun kararlı durumkonsantrasyonuna lurasidona başladıktan 7 gün içerisinde ulaşılır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlı hastalar:


65 yaş ve üzerindeki sağlıklı deneklerde sınırlı veriler toplanmıştır. Toplanan verilerden, 65 yaşından küçük deneklerle karşılaştırıldığında benzer maruziyet elde edilmiştir. Ancak,karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan yaşlı hastalarda maruziyetin artmasıbeklenebilir.

Karaciğer yetmezliği:


Lurasidonun serum konsantrasyonları, sırasıyla 1.5, 1.7 ve 3 kat maruziyet artışı olan Child-Pugh Sınıf A, B ve C karaciğer bozukluğu olan sağlıklı deneklerde artmıştır.

Böbrek yetmezliği:


Lurasidonun serum konsantrasyonları, sırasıyla 1.5, 1.9 ve 2 kat maruziyet artışı olan hafif, orta ve şiddetli böbrek yetmezliği olan sağlıklı deneklerde artmıştır. Son evre böbrekyetmezliği (CrCl <15 ml/dak) olan hastalar araştırılmamıştır.

Cinsiyet:


Şizofenili hastalardaki bir popülasyon farmakokinetik analizde, lurasidonun farmakokinetiğinde cinsiyetler arasında klinik açıdan anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.

Irk:


Şizofenili hastalardaki bir popülasyon farmakokinetik analizde, lurasidonun farmakokinetiğinde klinik açıdan anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Asyalı hastalarda Kafkas hastalarına kıyaslalurasidona maruziyetin 1.5 kat artığı bildirilmiştir.

Sigara içmek:


İnsan karaciğer enzimlerini kullanan

in vitro

çalışmalara dayanarak, lurasidon CYP1A2 için bir substrat değildir; bu nedenle sigara içmenin lurasidonun farmakokinetiği üzerinde biretkisi olmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:


Lurasidonun pediyatrik hastalardaki farmakokinetiği, 6-12 yaş arasındaki 47 çocukta ve 13-17 yaş arasındaki 234 adolesanda araştırılmıştır. Lurasidon, 42 güne kadar 20, 40, 80, 120 mg'lık(6-17 yaş) veya 160 mg'lık (10-17 yaş) günlük dozlarda lurasidon hidroklorür olarakuygulanmıştır. Elde edilen plazma maruziyetinde ve yaş veya vücut ağırlığı arasında tamkorelasyon bulunmamıştır. 6-17 yaş arasındaki pediyatrik hastalarda, lurasidonunfarmakokinetiği yetişkinlerle karşılaştırılabilir düzeyde bulunmuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farmakoloji güvenliliği, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel çalışmalarına dayanarak, klinik olmayan verilerle insanlar için tehlike meydanagelmemektedir. Lurasidonun tekrarlanan doz toksisitesi ile ilgili yapılan çalışmalarda sıçan,köpek ve maymunlarda merkez aracılı endokrin değişimlerinin neden olduğu serum prolaktinyükselmeleri önemli bulgulardır. Dişi sıçanlarda uzun dönem tekrarlı doz çalışmalarında,yüksek serum prolaktin seviyeleri kemikler, böbrek üstü bezleri ve üreme dokuları üzerindekietkileri ile ilişkili bulunmuştur. Köpeklerde, uzun dönem tekrarlı doz çalışmasında, yüksekserum prolaktin seviyeleri dişi ve erkek üreme dokuları üzerindeki etkileri ile ilişkiliolmuştur.

Erkek sıçanlarda 150 mg/kg/gün, dişi sıçanlarda 0.1 mg/kg/gün oral dozlarda lurasidon hidroklorür üremelerine etki etmemektedir. 15 mg/kg/gün oral dozda lurasidon hidroklorürün,erken embriyonik gelişim üzerine etkisi bulunmamaktadır.

Dişi sıçanlarda yapılan bir fertilite çalışması, uzamış östrus siklusu ile >1.5 mg/kg/gün lurasidon hidroklorür dozunda gecikmeli çiftleşmeyle sonuçlanırken, çiftleşme ve fertiliteendeksleri ile corpora lutea, implantasyonlar ve canlı fetusların sayıları 150 mg/kg/günlurasidon hidroklorür dozunda azalmıştır. Lurasidon tedavisini takiben kandaki prolaktinyükselmesine bağlı olarak, östrus siklusu ve çiftleşme davranışının yanı sıra dişi sıçanlardakorpus luteumun devamlılığını etkileyerek implantasyon ve canlı fetüs sayısında azalma ilesonuçlanmıştır. Prolaktin ile ilgili etkilerin insan üremesiyle ilgili olduğu düşünülemez.

Gebe sıçanlarda, tek doz 10 mg/kg lurasidon hidroklorür, fetal maruz kalma ile sonuçlanmıştır. Gebe sıçanlardaki doz aralığını tespit etme çalışmasında, 150 mg/kg/günlurasidon hidroklorür teratojenite belirtisi olmadan, fetal büyümenin gecikmesine nedenolmuştur. Lurasidon, insanda önerilen maksimum dozun (160 mg lurasidon hidroklorüreeşdeğer 148 mg lurasidon) altında veya aynı mazuriyette sıçanlarda veya tavşanlardateratojenik bulunmamıştır.

Genç sıçan toksisite çalışmasında, genç hayvanların vücut ağırlığı, gıda tüketimi ve klinik gözlemler üzerinde lurasidon ile ilgili etkilere karşı artan bir duyarlılık görülmemiştir, ancakyetişkin sıçanda olduğu gibi benzer etkiler kaydedilmiştir (büyüme ve gelişmede gecikmelerve hiperprolaktinemi). Tedavi sonrası dönemde >3 mg/kg/gün'de belirgin olan hiperaktivitediğer D2 reseptör antagonistleri için de rapor edilmiştir. Daha önce >30 mg/kg/gün ile tedaviedilen genç sıçanların yavrularında, doğum sonrası dönemde biraz daha düşük doğumağırlıkları ve vücut ağırlıkları/vücut ağırlığı artışları kaydedilmiştir. 3 mg/kg/gün'lükNOAEL'de, lurasidon ve çoğu metabolitin maruziyetleri, 13 yaş ve üzerindeki adolesanlardaönerilen klinik dozda elde edilenden daha düşük olmuştur.

Lurasidon, laktasyon boyunca sıçanların sütünden atılır.

Lurasidon, bateri testlerinde genotoksik değildir. Fare ve sıçanlarda yapılan karsinojenite çalışmalarında, meme ve hipofiz bezi tümörleri büyük olasılıkla kan prolaktin seviyelerininartmasına bağlı olarak görülmüştür. Bu bulgular, dopamin D2 blokaj aktivitesi ile antipsikotiktıbbi ürünler ile tedavi edilmiş kemirgenlerde yaygındır ve bunların kemirgenlere özel olduğudüşünülmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol

Prejelatinize nişasta Kroskarmelloz sodyumMikrokristalin selülozPolivinilprolidonMagnezyum stearatHidroksipropil metilselülozTitanyum dioksit (E 171)

Talk

Makrogol

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

30 film kaplı tablet içeren Al/Al folyo blister ve karton kutu ambalaj

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GENVEON İlaç San. ve Tic. AŞ.

Maslak-Sarıyer/İSTANBUL Tel: 0 212 376 65 00Faks: 0 212 213 53 24

8. RUHSAT NUMARASI

2023/294

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.07.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Luigon 120 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Lurasidon Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.