KISA URUN BILGISI
V Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
ARTİSS 4 mL Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Steril
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Bileşen 1:
Yapıştırıcı protein çözeltisi
91mg(1)/mL 3000 KIU(2)/mL
• İnsan fibrinojeni (pıhtılaşabilir protein)
• Aprotinin (sentetik)
Bileşen 2:
Trombin çözeltisi
4IU(3)mL 40 mikromol/mL
• İnsan trombini
• Kalsiyum klorür dihidrat
(1) 96-125 mg/mL toplam konsantrasyondaki protein içinde
(2) 1 EPU (Avrupa Farmakope Ünitesi), 1800 KIU'ye (Kallidinogenaz İnaktivatör Ünitesi) karşılık gelir.
(3) Trombin aktivitesi, trombin için geçerli WHO Uluslararası Standardı kullanılarak hesaplanmıştır.
Önceden doldurulmuş, çift bölmeli enjektör, bölmelerden birinde derin dondurulmuş 2 mL yapıştırıcı protein çözeltisi (aprotininli), diğerinde ise derin dondurulmuş 2 mL trombinçözeltisi (kalsiyum klorür dihidratlı) içerir. Bölmeler içerisindeki çözeltiler karıştırıldığında 4mL kullanıma hazır çözelti oluşur.
Çift bölmeli enjektörün içeriği karıştırıldıktan sonra 4 mL
Bileşen 1: Yapıştırıcı protein çözeltisi
İnsan fibrinojeni (pıhtılaşabilir protein)Aprotinin (sentetik)
Bileşen 2: Trombin çözeltisi
İnsan trombiniKalsiyum klorür dihidrat
mg
ARTİSS 0,6-5 IU/mL kadar insan fibrinojeni ile birlikte saflaştırılmış insan faktör XIII'ü içerir.
Yardımcı madde(ler):
ARTİSS 4 mL, her mililitresinde 80,5 pmol/mL (1,85 mg/mL) olmak üzere toplam 322 pmol (7,4 mg) sodyum içerir.
Polisorbat 80 0,6-1,9 mg/mL
Yardımcı maddeler için, bkz. Bölüm 6.1.
3. FARMASÖTİK FORM
Doku yapıştırıcı çözeltiler Derin dondurulmuş
Renksiz ya da soluk sarı renkli, berrak ya da hafifçe bulanık çözeltiler.
Bileşen 1, Yapıştırıcı protein çözeltisi: pH 6,5 - 8 Bileşen 2, Trombin çözeltisi: pH 6 - 8
4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 Terapötik endikasyonlar
ARTİSS, plastik, rekonstrüktif ve yanık cerrahisinde sütür veya zımba yerine ya da bunlara ek olarak subkutan dokunun yapıştırılması / sızdırmazlığının sağlanmasında doku yapıştırıcıolarak endikedir (Bkz. Bölüm 5.1).
Buna ek olarak ARTİSS, subkutan doku yüzeyinde hemostaza yardımcı olarak endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
ARTİSS sadece hastanede kullanım içindir. Yalnızca ARTİSS kullanımı konusunda eğitim almış, deneyimli cerrahlar tarafından kullanılmalıdır.
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:
Uygulanacak ARTİSS miktarı ve uygulama sıklığı her zaman için hastanın altta yatan klinik gereksinimine göre belirlenmelidir.
Uygulanacak dozu, sadece bunlarla sınırlı olmamakla beraber, cerrahi girişimin şekli, alanın büyüklüğü, uygulama şekli ve uygulama sayısı belirler.
Ürünün uygulanması tedaviyi uygulayan hekim tarafından bireysel olarak belirlenmelidir. Klinik çalışmalarda 0,2 ile 12 mL arasında değişen bireysel dozlar kullanılmıştır. Bazıprosedürler için (örn., geniş yanık alanlarının sızdırmazlığının sağlanması için yapılanlar) dahayüksek hacimler gerekebilir.
Tedavi başlangıcında seçilen anatomik alana veya hedef yüzeye uygulanacak ürün miktarı belirlenen uygulama alanını tamamen kaplamaya yetecek miktarda olmalıdır. Gerekirse, dahaönce tedavinin uygulanmadığı küçük alanlarda uygulama tekrarlanabilir. Ancak ARTİSSpolimerize olmuş bir tabakaya yapışmayacağından, daha önceden polimerize olmuş birARTİSS tabakası üzerine yeniden uygulanmasından kaçınılmalıdır.
İlk uygulamanın, belirlenen uygulama alanını tamamen kaplaması önerilir.
Yapıştırılacak yüzeyler için bir rehber olmak üzere 1 kutu ARTİSS 2 mL (1 mL yapıştırıcı protein çözeltisi artı 1 mL trombin çözeltisi) en az 10 cm2 lik bir alan için yeterli olacaktır.
Deri greftinin yara yatağına ARTİSS uygulandıktan hemen sonra yerleştirilmesi gerekir. Polimerizasyon gerçekleşmeden greftin manipüle edilerek pozisyon verilmesi için cerrahın 60saniye kadar süresi vardır. ARTİSS'in tam olarak işlevini görerek
flepgrefti
alttaki dokuyasıkıca yapıştırdığından emin olmak için flep veya grefte istediğiniz pozisyonu verdikten sonra,
Belge Dcha^ifçe feaski\u;ygulEyaıraknescaz[ ı3dafcik%busıpozi sy©ı^daısabiıtetutunuzww ¦turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys
Kullanılacak ARTİSS dozu, kaplanacak alanının genişliğine göre değişir. 4 mL'lik ARTİSS'in spreyleme yöntemi ile uygulanmasıyla doku yapışması sağlanabilecek alanın büyüklüğüyaklaşık 200 cm2dir.
Aşırı granülasyon dokusunun oluşumunun önlenmesi ve katılaşmış fibrin yapıştmcının yavaş yavaş absorpsiyonu için karıştırılmış yapıştırıcı protein - trombin çözeltisinin sadece ince birtabaka halinde uygulanması gerekir.
Uygulama şekli:
Epilezyonel (topikal) kullanım içindir. Enjekte edilmemelidir.
ARTİSS'in laparoskopik cerrahide kullanımı önerilmez. Yalnızca açık cerrahide, subkutan tabakalar üzerinde kullanım içindir.
ARTİSS'in optimum güvenli kullanımını garantilemek için, ürünün maksimum 2 bar (28,5 psi) basınç uygulayan bir basınç regülatörlü spreyleme cihazıyla kullanılması önerilir.
ARTİSS uygulamadan önce, yara yüzeyinin standart teknikler ile kurutulması (örn. belirli aralarla kompres ya da gazlı bez uygulama, aspirasyon cihazlarının kullanımı) gerekmektedir.Bölgenin kurutulması için basınçlı hava veya gaz kullanmayınız.
ARTİSS sadece görünen uygulama alanlarına spreylenmelidir.
ARTİSS yalnızca Bölüm 6.6'da tarif edildiği şekilde kullanıma hazırlanmalı ve bu ürünle kullanılması önerilen cihazlar aracılığıyla Bölüm 6.6'da anlatılan şekilde uygulanmalıdır.
Spreyleme yöntemiyle kullanımda, spesifik olarak cerrahi girişimin türüne göre gereken basınç ve dokuya uzaklık ile uygulama uçlarının uzunluğu için Bölüm 4.4 ve Bölüm 6.6'ya bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Epilezyonel (topikal) yoldan uygulanarak yerel etki göstermek amacıyla geliştirilmiştir. Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozaj ayarlamasına yönelik bir çalışmabulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Bölüm 5.1'de bu popülasyonda kullanımıyla ilgili mevcut bilgiler verilmektedir, ancak pozolojiyle ilgili bir öneride bulunulmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
Klinik çalışmalarda ARTİSS 65 yaşından yaşlı hastalarda uygulanmamıştır.
4.3. Kontrendikasyonlar
• ARTİSS cerrahi yaranın kapatılmasında kullanılan deri sütürlerinin yerine kullanılamaz.
• ARTİSS'in yoğun ve basınçlı arteriyel veya venöz kanamalarda tek başına kullanımı endikedeğildir.
• ARTİSS, bu endikasyonlarda kullanımını destekleyecek veri olmadığından sinircerrahisinde ve gastrointestinal anastomozlar veya vasküler anastomozlarda sütür desteğiolarak kullanılmamalıdır.
• Laparoskopik cerrahide kullanılmamalıdır.
• ARTİSS, hiçbir şekilde intravasküler olarak uygulanmamalıdır.
• ARTİSS içeriğindeki aktif veya yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir. Aprotinin ya da sığır proteinine karşı alerjidurumunda kullanılmamalıdır ( ayrıca bkz. Bölüm 4.4).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
ARTİSS, insan plazmasından üretilmiştir. İnsan plazmasından üretilen preparatlar, örneğin virüsler ve teorik olarak Creutzfeldt-Jacobs (CJD) etkeni gibi, hastalıklara yolaçabilecek enfeksiyon etkenleri içerebilir. Bu durum bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkanvirüslerle diğer patojenler için de geçerlidir. İnsan kanı veya plazmasından hazırlanantıbbi ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önüne geçmek için alınanstandart önlemler, donörlerin seçilmesini, münferit kan bağışlarının ve plazmahavuzlarının belli enfeksiyon belirteçleri açısından izlenmesini ve üretim sürecinevirüslerin etkisizleştirilmesi / uzaklaştırılması için etkili basamakları dahil etmeyikapsamaktadır. Buna karşın, insan kanı veya plazmasından hazırlanan ürünleruygulandığında enfeksiyöz ajanların geçiş olasılığı tümüyle bertaraf edilememektedir. Buürünlerde henüz bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüslerin ya da diğer patojenlerinbulunma olasılığı da mevcuttur.
Alınan önlemlerin insan immün yetmezlik virüsü (HIV), hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV) gibi zarflı virüsler ile hepatit A virüsü (HAV) gibi zarfsız virüsler içinetkili olduğu düşünülmektedir.
Alınan önlemlerin Parvovirüs B19 gibi bazı zarfsız virüsleri uzaklaştırmak ya da inaktive etmek için etkisi ise kısıtlıdır. Parvovirus B19 virüsü en ciddi olarak gebe kadınları(fetusta enfeksiyona neden olabilmektedir), immün yetmezlikli hastaları veya artmışeritropoezi olan hastaları (örn. hemolitik anemi durumu) etkilemektedir.
Sadece epilezyonel kullanım içindir. İntravasküler uygulamayınız. ARTİSS'in intravasküler
olarak uygulanması durumunda yaşamı tehdit eden tromboembolik olaylar gelişebilir.
ARTİSS'in yumuşak dokuya enjeksiyonu lokal doku hasarı riski içermektedir.
Fibrin yapıştırıcılar basınçlı hava veya gaz ile kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
•
Basınçlı hava veya gaz kullanılarak yapılan herhangi bir uygulamada yaşamı tehditedebilecek ya da ölümcül olabilecek boyutlarda hava veya gaz embolisi, doku yırtılmasıveya kompresyona neden olan gaz sıkışması riski bulunmaktadır.
•ARTİSS, ince bir tabaka oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Aşırı pıhtı kalınlığıürünün etkililiğini ve yara iyileşmesi sürecini olumsuz etkileyebilir.
•Fibrin yapıştırıcıların uygulanması için basınç regülatörü içeren sprey cihazlarınınkullanımı ile yaşamı tehdit eden/ölümcül hava veya gaz embolisi vakaları görülmüştür.Bu olayların sprey cihazının önerilen basınçlardan daha yüksek basınçta ve/veya dokuyüzeyine yakın olarak kullanımıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Riskin fibrinyapıştırıcıların, COı'le spreylenmesine kıyasla havayla spreylendiğinde daha yüksekolduğu düşünülmektedir ve bu nedenle ARTİSS açık yara cerrahisinde spreylenerekkullanıldığında risk gözardı edilemez.
•ARTİSS'i sprey cihazı kullanarak uygularken, sprey cihazı üreticisi tarafındanönerilen basınç aralığı dahilinde bir basınç kullanıldığından emin olunuz (basınç vepüskürtme uzaklıkları için Bölüm 6.6'daki tabloya bakınız).
•
ARTİSS'in sprey cihazı ile uygulanması yöntemi, yalnızca cihazın üreticisi tarafındanönerilen püskürtme uzaklığının kesin olarak değerlendirilmesi mümkün olduğundakullanılmalıdır. Önerilen uzaklıktan daha yakından spreyleme yapmayınız.
•
ARTİSS'i sprey cihazı kullanarak uygularken, hava veya gaz embolisi oluşma ihtimalinedeniyle kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu ve solunum sonu (end-tidal) CO2düzeylerindeki değişimler izlenmelidir (ayrıca bkz. Bölüm 4.2).
• ARTİSS, kapalı vücut alanlarında Easy Spray / Spray Set sistemiyle kullanılmamalıdır.
• ARTİSS'i uygulamak için yalnızca CE işaretli uygulama cihazları kullanınız.
• Bu ürünle birlikte aksesuar uçları kullanırken, bunlara ait kullanım talimatlarına uyulmalıdır.
ARTİSS, yapıştırıcının hızla pıhtılaşmasının gerektiği durumlarda hemostaz ve sızdırmazlığın sağlanması için endike değildir. Özellikle vasküler anastomozların sızdırmazlığının hızlasağlanması gereken kardiyovasküler prosedürlerde ARTİSS kullanılmamalıdır.
ARTİSS beyin cerrahisinde ve gastrointestinal anastomozlar veya vasküler anastomozlar için sütür desteği olarak kullanım için, bu endikasyonları destekleyecek veri mevcut olmadığından,endike değildir.
Vücudun istenmeyen bölgelerinde doku yapışıklıklarının önlenmesi için, ARTİSS uygulamasından önce uygulama yapılacak alanın dışındaki bölgelerin yeteri kadar korunmasına/ örtülmesine dikkat edilmelidir.
Okside selüloz içeren preparatlar ARTİSS'in etkililiğini azaltır ve taşıyıcı materyal olarak kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 6.2).
Herhangi bir protein ürününde olduğu gibi, alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları mümkündür. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının belirtileri arasında kurdeşen, yaygın ürtiker,göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon ve anafilaksi bulunur. Bu semptomlarortaya çıkarsa uygulama derhal durdurulmalıdır.
ARTİSS aprotinin içermektedir. Aprotinin varlığına bağlı olarak dikkatli bir lokal uygulamada dahi anaflaktik reaksiyon riski vardır. Önceki uygulama iyi tolere edilmiş olsa bile dahaönceden maruziyetin olduğu durumlarda risk daha yüksek görünmektedir. Bu nedenle aprotininveya aprotinin içeren ürünün herhangi bir uygulaması hasta kayıtlarına işlenmelidir.
Sentetik aprotinin yapısal olarak sığır aprotinini ile aynı olduğundan, sığır proteinlerine alerjisi olanlarda ARTİSS kullanımı dikkatle değerlendirilmelidir.
Anafilaktik / anafilaktoid ya da şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları görüldüğünde uygulama durdurulmalıdır. Eğer mümkünse, uygulanmış polimerize ürün cerrahi bölgedentemizlenmelidir. Bir anafilaktik reaksiyon durumunda anında müdahalede bulunabilmek içinuygun medikal tedaviler ve şartlar mevcut olmalıdır. En güncel acil önlemler alınmalıdır.
Şok durumunda, standart şok tedavisi uygulanmalıdır.
Hasta ile ürün serisi arasındaki bağıntıyı koruyabilmek amacıyla hastaya her ARTİSS uygulamasında ürünün ismi ve seri numarasının kaydedilmesi önemle tavsiye edilmektedir.
ARTİSS, her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani aslında “sodyum içermez”.
Polisorbat 80, temas dermatiti gibi yerel deri iritasyonuna neden olabilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
ARTİSS ile formal etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.
Bu Delge, güvenli elektronik imza ile imza
oelge, güvenli ğ
Belge Do
Benzer veya karşılaştırılabilir ürünler veya trombin çözeltileri alkol, iyot ya da ağır metal iyonları içeren çözeltilere maruziyet sonrasında (örn. antiseptik çözeltilerle) denatüre olabilir.Ürünü uygulamadan önce bu maddelerin mümkün olan en geniş bir şekilde uzaklaştırılmasıgerekir. Ürünün performansını etkileyebilecek maddeler için Bölüm 4.4 ya da Bölüm 6.2'yebakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediatrik popülasyon:
Pediatrik popülasyonda hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
ARTİSS'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Fibrin yapıştırıcılar/hemostatiklerin gebe kadınlarda kullanıldığındaki güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarla gösterilmemiştir. Hayvan çalışmaları da gerçekleştirilmemiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gebelik / ve-veya / embriyonal / fötal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe kadınlara kesinlikle gerekli olmadıkça uygulanmamalıdır.
Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından Bölüm 4.4'e bakınız.
Laktasyon dönemi
Fibrin yapıştırıcılar/hemostatiklerin emzirme döneminde kadınlarda kullanıldığındaki güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarla gösterilmemiştir. Hayvan çalışmaları dagerçekleştirilmemiştir. Laktasyon döneminde kesinlikle gerekli olmadıkça uygulanmamalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Hayvan üreme çalışmaları yürütülmemiştir. ARTİSS'in i nsanlardaki üreme yeteneği / fertiliteyi etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
ARTİSS'in araç veya makine kullanımı üzerindeki etkileri hakkında hiçbir bilgi yoktur (Bu, ürünün sadece “hastane” ürünü olması nedeniyledir, yani sağlık mesleği mensupları tarafındansadece cerrahi operasyonlar sırasında kullanılmalıdır).
4.8. İstenmeyen etkiler
İntravasküler enjeksiyonu tromboembolik olaylara ve dissemine intravasküler koagülasyona (DIC) neden olabilir ve aynı zamanda anaflaktik reaksiyon riski de vardır (bkz. Bölüm 4.4).
Fibrin yapıştırıcılar/hemostatiklerle tedavi edilen hastalarda seyrek olarak aşırı duyarlılık veya alerjik reaksiyonlar (anjiyoödem, uygulama yerinde yanma ve batma, bradikardi, bronkospazm,üşüme/ürperme, dispne, yüz,vegboyTC9deaekı?narmfa (flu
sThiing
liı yaygın ürtiker, baş ağrısı, ürtiker,
Belge Do
hipotansiyon, letarji, bulantı, kaşıntı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste baskı hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum gibi belirtileri olabilen) ortaya çıkabilir.
İzole olgularda bu reaksiyonlar şiddetli anafılaksiye kadar ilerlemiştir. Bu reaksiyonlar özellikle preparat ile tekrarlanan uygulamalarda ya da aprotinine (bkz. Bölüm 4.4) veya ürününbileşimdeki diğer maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarauygulandığında görülebilir.
ARTİSS ile ilk tedavi iyi tolere edilmiş olsa bile, ARTİSS'in sonraki uygulanmaları ya da sistemik aprotinin uygulanması ağır anafilaktik reaksiyonlarla sonuçlanabilir.
Seyrek olarak fibrin yapıştırıcıların bileşenlerine karşı antikorlar gelişebilir.
Bulaşıcı ajanlar ile ilgili güvenlilik için Bölüm 4.4'e bakınız.
Basınçlı hava veya gazlı cihazlar kullanıldığında, yaşamı tehdit eden/ölümcül hava veya gaz embolisi görülmüştür; bunun sprey cihazının uygun olmayan şekilde kullanılmasıyla (örneğintavsiye edilenden daha yüksek basınçla ve doku yüzeyine çok yakın) ilişkili olduğudüşünülmektedir.
Aşağıda özetlenen advers reaksiyonlar klinik çalışmalarda veya Baxter Fibrin Yapıştırıcıları ile pazarlama sonrası deneyimlerinde (advers olay tablosunda p ile işaretli) bildirilmiştir.
Bu advers reaksiyonların bilinen sıklığı, eksize edilmiş yanık yaralarının deri grefti ile tedavi edilmesi için ARTİSS kullanılan 138 hastada yapılan kontrollü bir klinik çalışmanın verilerinegöre hesaplanmıştır. Klinik çalışmada görülen bu olayların hiçbiri ciddi olaraksınıflandırılmamıştır.
Advers ilaç reaksiyonları ve sıklıkları aşağıda özetlenmiştir:
Sıklık aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilmiştir.
Çok yaygın (>1/10),
Yaygın (>1/100 ila <1/10),
Yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100),
Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000),
Çok seyrek (<1/10.000),
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Sistem organ sınıfı (SOC)/Sıklık |
Tercih Edilen MedDRA Terimi |
Sıklığı |
Vasküler hastalıklar
|
Sprey cihazının uygun olmayan şekilde kullanılması nedeniyle oluşanhava embolisip (bkz. Bölüm 4.4)
|
Bilinmiyor
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
|
Kaşıntı
|
Yaygın
|
Dermal kist
|
Yaygın olmayan
|
Yaralanma ve zehirlenme
|
Deri grefti reddi
|
Yaygın
|
|
p Baxter Fibrin Yapıştırıcılar ile pazarlama sonrası deneyimlerde görülen advers olaylar.
|
Sınıf etkileri
Fibrin doku yapıştırıcılar / hemostatik ürün sınıfından ürünler ile ilişkilendirilen diğer advers etkiler arasında şunlar bulunmaktadır: Uygulama bölgesinde iritasyon, göğüste rahatsızlık hissi,titreme/ürperme, baş ağrısı,, letarji,- yerinde duramama/huzursuzluk ve kusma gibi belirtilerle
^® Bu^vemı eleKtroım imza ire ımzaranmıpır.®
Belge DckendiniogÖsteren)aşUKınduy^rllJjkireabsiyonlarR. Belge Takip Adresi:https://www.turklye.gov.tr/saglik-tltck-ebys
Sınıfa özgü diğer reaksiyonlar şunlardır: Anafilaktik reaksiyon, bradikardi, taşikardi, hipotansiyon, hematom, dispne, bulantı, ürtiker, yüzde ve boyunda kızarıklık (flushing),iyileşmede gecikme, ödem, ateş ve seroma.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Herhangi bir doz aşımı vakası bildirimi bulunmamaktadır.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik Grubu: Lokal hemostatikler, ATC kodu: B02BC30
ARTİSS, yanarak ya da diğer nedenlerle hasar görmüş alanlara deri greftlerinin sabitlenmesinde sütür veya zımba yerine kullanılabilir. ARTİSS, sütür ya da zımba kullanıldığında postoperatifhematom ya da seroma oluşumu açısından tatmin edici yanıt alınamayacağı düşünülendurumlarda, deri fleplerinin yapıştırılması ve sızdırmazlığının sağlanması için sütür ya dazımbaya yardımcı olarak kullanılabilir.
Fibrin adezyon sistemi, fizyolojik kan pıhtılaşmasının son dönemini başlatır. Fibrinojenin fibrin monomerleri ve fibrinopeptidlere parçalanmasıyla fibrinojenin fibrine dönüşümü gerçekleşir.Fibrin monomerleri biraraya toplanır ve bir fibrin pıhtısı oluşur. Trombinin etkisiyle faktörXIII'den aktive olan faktör XIIIa, fibrini çapraz bağlar. Fibrinojenin dönüşümü ve fibrininçapraz bağlanması için kalsiyum iyonları gereklidir.
Yarada iyileşme süreci ilerlerken, plazmin uyarısıyla fibrinolitik aktivite artar ve fibrinin fibrin yıkım ürünlerine dönüşümü başlar. Fibrinin proteolitik yıkımı anti-fibrinolitiklerce inhibeedilir. ARTİSS (donmuş formu) bileşiminde bulunan aprotinin bir anti-fibrinolitik olarakpıhtının prematür yıkımını önler.
Etkililiği kanıtlamak için gerçekleştirilen
in vivo
çalışmalarda hastaların durumunu mümkün olduğunca yansıtan bir hayvan modeli seçilmiştir. Çalışmalarda ARTİSS (donmuş ve liyofilizeformları) otolog split deri greftleri ve mesh greftleri sızdırmazlığının sağlanmasında etkiliolarak bulunmuştur.
Prospektif, randomize, kontrollü çok merkezli bir klinik çalışmada ARTİSS'in (donmuş formu) yanıklı hastalarda kısmi kalınlıkta (split thickness) tabakalı deri greftlerinin sabitlenmesindekietkililiği araştırılmıştır. Toplam 138 hastanın hepsinde karşılaştırılabilir iki test alanıtanımlanmıştır. Test alanlarından birinde deri grefti ARTİSS kullanılarak sabitleştirilmiş,diğerinde ise sabitleştirmede zımba kullanılmıştır (kontrol). Fotoğraflara bakarakdeğerlendirmeyi yapanların hangi tedavinin kullanıldığını bilmediği bir değerlendirici grubutarafından, ARTİSS'in, primer sonlanma noktası olarak seçilen yirmi sekizinci (28) gündekitam yara kapanması açısından zımbalardan daha düşük etkinlikte olmadığı bulunmuştur. Primersonlanma noktasında başarı oranları ARTİSS (donmuş formu) ile %43,3 (55/127) iken, bu oranzımbayla tedavi görenlerde %37 (47/127) olarak bulunmuştur.
İkincil sonlanma noktası olan birinci gündeki hematom/seroma oluşumu insidansı ve boyutu
T3u Delge, ^venFPeleKtroniK imza ne ımzaTanmışnr. '
Belge Do
açısından
p < 0,0001).(p < 0,0001)0,0001).(p < 0,0001).
Bu çalışmada yaşları 1,1 ile 18 arası değişen otuzyedi (37) pediyatrik hasta değerlendirilmiştir. Hastalardan on sekizi (18) 6 yaşında veya daha küçüktür.
Klinik çalışmalarda pediyatrik ve erişkin hastalarda kullanılan dozlar aynı olmuştur.
5.2. Farmakokinetik özellikler
ARTİSS yalnızca epilezyonel kullanım için tasarlanmıştır. İntravasküler uygulama kontrendikedir. Dolayısıyla insanda intravasküler farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.
Değişik türden laboratuvar hayvanlarında farmakokinetik çalışmalar gerçekleştirilmemiştir.
Fibrin yapıştırıcılar/hemostatikler endojen fibrin ile aynı yolla yani fibrinoliz ve fagositoz yoluyla metabolize olurlar.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
ARTİSS (trombin 4 IU/mL) ile klinik öncesi güvenlilik verisi bulunmamaktadır. Trombini 4 IU/mL düzeyinde içeren ürünleri temsil etmesi açısından 500 IU/mL trombin içeren fibrinyapıştırıcılarla toksisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sıçan ve tavşanlarda yapılan tek doztoksisite çalışmalarında fibrin doku yapıştırıcı VH S/D (500 IU/mL) akut toksisiteye nedenolmamıştır. Fibrin doku yapıştırıcı VH S/D (500 IU/mL) aynı zamanda sıçan ve tavşanlar ile
invitro6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Bileşen 1: Yapıştırıcı Protein Çözeltisi
İnsan Albumin çözeltisi L-HistidinNiyasinamidPolisorbat 80 (Tween 80)
Sodyum Sitrat Dihidrat Enjeksiyonluk Su
Bileşen 2: Trombin Çözeltisi
İnsan Albumin çözeltisi Sodyum Klorür
Enj eksiyonluk Su gy belge
6.2. Geçimsizlikler
Diğer tıbbi ürünlerle geçimlilik çalışmaları yapılmadığından diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır. ARTİSS'in etkililiğini azaltabileceğinden okside selüloz içeren preparatlar taşıyıcı materyalolarak kullanılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Dondurulmuş olarak (< -20°C) saklayınız ve transfer ediniz.
Işıktan korumak için enjektörü karton dış kutusu içinde saklayınız.
Ambalajı açılmamış şekilde oda sıcaklığında çözülmüş ürünler kontrollü oda sıcaklığında (+25°C'yi geçmeyecek şekilde) 14 güne kadar saklanabilir. Bir kez çözüldükten sonra yenidendondurmayınız ya da buzdolabında saklamayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
ARTİSS'in kutusu içinde; iki torbayla ambalajlanmış önceden doldurulmuş, tek kullanımlık çift hazneli polipropilen bir enjektör ile bu enjektörün ucunu kapatan kapağı ve 2 birleştirme parçasıile 4 uygulama kanülü içeren bir cihaz seti bulunur.
2 mL Yapıştırıcı Protein Çözeltisi ve 2 mL Trombin Çözeltisi tek kullanımlık çift hazneli polipropilen enjektör içinde yer alır.
Ürünün uygulanması için diğer aksesuarlar BAXTER'dan temin edilebilir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemlerGenel
- ARTİSS uygulamasından önce, istenmeyen bölgelerde doku yapışmasını önlemek içintedavi edilecek alan dışındaki vücudun tüm kısımları kapatılmalıdır.
- ARTİSS'in yapışmasını önlemek için temastan önce eldiven ve aletler serum fizyolojik ileıslatılmalıdır.
- Yapıştırılacak yüzeyler için bir rehber olmak üzere 1 kutu ARTİSS 2 mL (1 mL yapıştırıcıprotein çözeltisi artı 1 mL trombin çözeltisi) en az 10 cm2 lik bir alan için yeterli olacaktır.
- Kullanılacak ARTİSS dozu, kaplanacak alanının genişliğine göre değişir.
- ARTİSS'in iki bileşenini (yapıştırıcı protein çözeltisi ve trombin çözeltisi) ayrı ayrıUYGULAMAYIN. Her iki bileşen birlikte uygulanmalıdır.
- ARTİSS'i, 37°C'nin üzerindeki sıcaklıklara MARUZ BIRAKMAYIN. Çözme/ısıtma içinmikrodalga fırın KULLANMAYIN.
- Ürünü elleriniz arasında tutarak çözmeye ÇALIŞMAYIN.
- Tamamen çözülmeden ve 33°C - 37°C'ye kadar ısıtılmadan ARTİSS'i KULLANMAYIN.
- Şırınganın koruyucu kapağını yalnızca çözdürme ve ısıtma işlemi tamamlandığında çıkarın.Koruyucu kapağın şırıngadan çıkarılmasını kolaylaştırmak için kapağı ileri-geri hareketettirerek sallayın, ardından koruyucu kapağı şırıngadan çekip çıkarın.
- Şırıngadaki tüm havayı boşaltın, ardından birleştirme parçasını ve uygulama kanülünü takın.
Kullanıma hazırlama
Dıştaki ambalajın bütünlüğü bozulmadıysa, içteki torba ve içindekiler sterildir.
Steril teknik kullanarak steril iç torbayı ve içindekileri steril alana aktarın.
Kullanıma hazır şırınga, aşağıdakigyöntemjlerdenzbâri .kuHamılarak çözülebilir ve ısıtılabilir:
Hızlı çözme/ısıtma (steril su banyosu) - Önerilen yöntem
2. Steril olmayan bir su banyosunda çözme/ısıtma
3. Bir inkübatörde çözme/ısıtma
4. Kullanıma hazır şırınga ayrıca oda sıcaklığında (25°C'yi geçmeden) çözülebilir ve 14 günekadar saklanabilir. Kullanmadan önce ısıtmak gereklidir.
. Hızlı çözme/ısıtma (steril su banyosunda) - Önerilen yöntem
İki bileşenli yapıştırıcının çözülmesi ve ısıtılması işleminin 33 - 37°C arası sıcaklıkta steril su banyosuyla yapılması önerilir.
- Su banyosunun sıcaklığı 37°C'yi geçmemelidir. Belirlenmiş bu sıcaklıklar arasındatutulması için su banyosunun sıcaklığı bir termometre aracılığıyla izlenmeli vegerektiğinde içindeki su yenilenmelidir.
- Çözme ve ısıtma için steril su banyosu kullanılırken, önceden doldurulmuş enjektörsteril su banyosuna koymadan önce torbalardan çıkarılmalıdır.
Talimatlar
İç torbayı steril ortama getiriniz. Kullanıma hazır enjektörü iç torbasından çıkararak doğrudan steril su banyosuna koyunuz. Kullanıma hazır enjektör içeriğinin tümüyle su içinde kaldığındanemin olunuz.
Tablo 1: Steril su banyosu-kullanılarak minimum çözme ve ısıtma süreleri
ÜRÜN
|
Steril su banyosunda (33°C - 37°C sıcaklık arasında) minimum çözme ve ısıtma süreleri(torbalardan çıkarılmış ürün)
|
ARTİSS 2 mL
|
5 dakika
|
ARTİSS 4 mL
|
5 dakika
|
ARTİSS 10 mL
|
10 dakika
|
2. Steril olmayan bir su banyosunda çözme/ısıtmaTalimatlar
Kullanıma hazır enjektörü iç ve dış torbası içinde kalacak şekilde steril alan dışındaki su banyosunda uygun sürelerle tutunuz (Bkz. Tablo 2). Çözme işlemi boyunca torbaların su içindekaldığından emin olunuz. Çözüldükten sonra torbayı su banyosundan çıkararak dışınıkurulayınız kullanıma hazır enjektörün bulunduğu iç torbayı steril alana götürünüz.
Tablo 2: Steril olmayan su banyosu kullanılarak minimum çözme ve ısıtma süreleri
ÜRÜN
|
Steril olmayan su banyosunda (33°C - 37°C sıcaklık arasında) minimum çözme ve ısıtma süreleri(iç ve dış torbalardaki ürün)
|
ARTİSS 2 mL
|
15 dakika
|
ARTİSS 4 mL
|
20 dakika
|
ARTİSS 10 mL
|
35 dakika
|
|
|
3. Bir inkübatörde çözme/isıtmag"''®"'*®'®'^^™"*™^'^*'® imzalanmıştır.
Belge Do
Kullanıma hazır enjektörü iç ve dış torbası içinde kalacak şekilde steril alan dışındaki bir inkübatörde uygun sürelerle tutunuz (Bkz. Tablo 3). Çözme/ısıtma sonrasında torbayıinkübatörden çıkarın, dış torbayı çıkarıp, kullanıma hazır enjektörün bulunduğu iç torbayı sterilalana götürünüz.
Tablo 3: İnkübatörde minimum çözme ve ısıtma süreleri
ÜRÜN
|
İnkübatörde (33°C - 37°C sıcaklık arasında) minimum çözme ve
ısıtma süreleri
(iç ve dış torbalardaki ürün)
|
ARTİSS 2 mL
|
40 dakika
|
ARTİSS 4 mL
|
50 dakika
|
ARTİSS 10 mL
|
90 dakika
|
4. Isıtmadan ÖNCE Oda sıcaklığında çözme (+25°C'yi aşmayan):Talimatlar
Kullanıma hazır enjektörü iç ve dış torbası içinde kalacak şekilde uygun süre boyunca (Bkz. Tablo 4) steril alanın dışında oda sıcaklığında çözün. Tablo 4'te belirtilen süreler odasıcaklığındaki minimum çözme süreleridir.
Ürün oda sıcaklığında çözüldükten sonra, kullanımdan hemen önce dış torbası içerisinde inkübatörde 33-37°C sıcaklığa ısıtılmalıdır. Tablo 4'te ürün çözüldükten sonraki inkübatördegerçekleştirilen bu ek ısıtma süreleri de yer almaktadır. Ürün oda sıcaklığında çözüldüktensonra, oda sıcaklığında en fazla 14 gün süreyle saklanabilir (iç ve dış torbalardan çıkarılmadan).
Tablo 4:
Steril alanın dışında Oda Sıcaklığında minimum çözülme süreleri ve bir inkübatörde 33°C ila 37°C'ye kadar ek ısıtma süreleri
|
Oda sıcaklığında ürünün Minimum Çözülme Süreleri (25°C'yi aşmayan) ardından kullanımdan önce birinkübatörde 33°C'den maksimum 37°C'ye kadar ilave ısıtmasüreleri (iç ve dış torbalardaki ürün) |
ÜRÜN
|
Oda sıcaklığında çözme süreleri
(25°C'yi aşmayan) |
Oda sıcaklığında çözdükten sonra inkübatörde ısıtma süreleri(33-37°C sıcaklığa) |
ARTİSS 2 mL
|
80 dakika
|
+ 11 dakika
|
ARTİSS 4 mL
|
90 dakika
|
+ 13 dakika
|
ARTİSS 10 mL
|
160 dakika
|
+ 25 dakika
|
Çözüldükten sonra stabilite
Çözme ve ısıtma yapıldıktan sonra (33 - 37°C arasındaki sıcaklıklarda, 1, 2 ve 3 numaraları yöntemler kullanıldığında) ARTİSS, 33 - 37°C'de 4 saat boyunca kimyasal ve fiziksel olarakstabildir.
A^TİSS'in açılmamış torbada oda sıcaklığında çözülmesi durumunda (4 numaralı yöntem), 25°C'den fazla olmayan sıcaklıklarda, .1,4 sün boyunca kimyasal ve fiziksel olarak stabildir.
''
Mikrobiyolojik açıdan, açma/çözme yöntemi mikrobiyal kontaminasyon risklerini ortadan kaldırmıyorsa, ürün 33°C ila 37°C'ye ısıtıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.
Hemen kullanılmadığı takdirde, kullanımdaki saklama süreleri ve koşulları kullanıcının sorumluluğundadır.
Çözme işlemi başladıktan sonra tekrar dondurmayın veya soğutmayın.
Çözüldükten sonra / uygulamadan önce kullanım
İki çözeltinin optimal karışımını ve fibrin yapıştırıcının optimal katılaşmasını sağlamak için,
iki yapıştırıcı bileşenini uygulamaya kadar 33°C - 37°C'de tutun.
Yapıştırıcı protein ve trombin çözeltileri berrak ya da hafif opelasan olmalıdır. Bulanık olan ya da partikül içeren çözeltileri kullanmayınız. Çözülmüş ürünlerin kullanmadan önce partiküliçerip içermediği, renk değiştirip değiştirmediği ya da fiziksel görünümünde herhangi birdeğişiklik olup olmadığı görsel olarak kontrol edilmelidir. Bunlardan herhangi birigörüldüğünde ürün kullanılmadan atılmalıdır.
Çözülmüş yapıştırıcı protein çözeltisi hafif visköz sıvı halde olmalıdır. Çözeltinin kıvamı katılaşmış jöle gibiyse, denatüre olduğu varsayılmalıdır (örneğin soğuk zincirde olan birkırılmaya bağlı olarak veya ısıtma sırasında aşırı sıcaklığa maruz kalma sonucu). Bu durumdaARTİSS kullanılmamalıdır.
- Şırıngayı, kullanımdan kısa bir süre önce torbalarından çıkarın.
- ARTİSS'i yalnızca çözülüp tamamen ısıtıldığında (sıvı kıvamında) kullanın.
- Koruyucu kapağı, uygulamadan hemen önce şırıngadan çıkarın. PRIMA şırınga için:Koruyucu kapağının şırıngadan çıkarılmasını kolaylaştırmak için kapağı ileri-geri hareketettirerek sallayın, ardından koruyucu kapağı şırıngadan çekip çıkarın.
PRIMA Şırınga ile Püskürtmesiz (non-spray) Uygulama:
Uygulama için ürünle birlikte verilen cihaz seti içindeki birleştirme parçası ve uygulama kanülü, yapıştırıcı protein çözeltisi ve trombin çözeltisi içeren çift hazneli kullanıma hazırşırıngaya iliştirilir.
Çift hazneli şırınganın ortak pistonu, iki çözeltinin eşit hacimlerinin birleştirme parçası vasıtasıyla uygulama kanülüne beslenmesini, burada karıştırılmalarını ve ardındanuygulanmalarını sağlar.
-
Herhangi bir uygulama cihazını takmadan önce şırıngadaki tüm havayı boşaltın.
- Birleştirme parçasını ve bağlantı şeridini, şırınganın kenarına bağlantı şeridi deliğinehizalayın.
- Birleştirme parçası çift hazneli kullanıma hazır enjektörün uçlarına iliştirilerek, sıkıcasabitlenir.
• Bağlantı şeridi çift hazneli kullanıma hazır enjektöre iliştirilerek birleştirme parçasınınayrılmaması garanti altına alınır.
• Bağlantı şeridinin kopması durumunda, set ile birlikte verilen yedek birleştirmeparçası kullanılır.
• Yedek parçadaki şeridin de kopması durumunda ürün yine de kullanılabilir amaherhangi bir sızıntı riskini önlemek için bağlantının sağlamlığı iyice kontroledilmelidir.
• Birleştirme parçasının içinde kalan havayı ÇIKARMAYIN.
- Birleştirme parçasına bir uygulama kanülü iliştirilir.
• Uygulama kanülünün tıkanmaması için birleştirme parçası ve uygulama kanülüiçindeki havayı uygulamaya başlamadan hemen öncesine kadar çıkarmayınız.
Uygulama
ARTİSS uygulanmadan önce yara yüzeyinin standart tekniklerle (örn. aralıklı olarak kompresler, swablar, aspirasyon cihazlarının kullanımı) kurutulması gerekir. Alanı kurutmakiçin basınçlı hava veya gaz kullanmayınız.
- Uygulama yapılacak yüzeye ya da sızdırmazlığı sağlanacak bölgelerin yüzeyine karışmışyapıştırıcı protein - trombin çözeltisini, ortak pistonun arkasına yavaşça bastırarakuygulayınız.
- Minimum hacimde fibrin yapıştırıcı kullanılmasını gerektiren cerrahi prosedürlerde, ürününilk birkaç damlasının atılması önerilir.
- ARTİSS uygulandıktan sonra, yeterli polimerizasyonun sağlanması için en az 3 dakikabekleyiniz.
Not:
Fibrin yapıştırıcı bileşenlerin uygulanması sırasında kesinti olursa kanül içinde tıkanıklık oluşur. Bu durumda, uygulamaya yeniden devam etmeden hemen önce uygulama kanülüyenisiyle değiştirilir. Birleştirme parçasının açıklıklarında tıkanma olması durumundaambalajdaki yedek birleştirme parçasını kullanınız.
Uygulamanın özel durumlarda, örneğin geniş ya da erişilmesi güç alanlarda kullanım için, BAXTER tarafından sağlanan diğer aksesuarlarla yapılması da mümkündür. Bu uygulamacihazlarıyla yapılacak uygulamalarda cihazın Kullanım Talimatı'na harfiyen uyulmalıdır.
Sprey cihazıyla uygulama
Basınç regülatörü, üreticinin talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır.
ARTİSS'i sprey cihazı kullanarak uygularken, sadece aşağıda belirtildiği şekilde cihazın üreticisi tarafından önerilen basınç ve dokuya olan uzaklık aralıkları dahilinde kullandığınızaemin olunuz.
ARTİSS'in sprey cihazı kullanarak uygulanması için önerilen basınç, dokuya olan uzaklık ve cihazlar |
|
Kullanılacak sprey seti
|
Kullanılacak
uygulama
uçları
|
Kullanılacak
basınç
regülatörü
|
Hedef dokuya olması gerekenuzaklık
|
Önerilen
spreyleme
basıncı
|
Subkutan dokununaçık yaracerrahisi
|
ARTİSS Sprey Seti
|
Uygulanabilir
değildir.
|
EasySpray
|
10 - 15 cm
|
1,5-2 bar
(21,5-28,5
psi)
|
ARTİSS Sprey Seti
10 paket
|
Uygulanabilir
değildir.
|
EasySpray
|
ARTİSS'i sprey cihazı kullanarak uygularken, hava veya gaz embolisi oluşma ihtimali nedeniyle kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu ve solunum sonu (end-tidal) CO2düzeylerindeki değişimler izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).
Bu ürünle birlikte aksesuar uçları kullanırken, bunlara ait kullanım talimatlarına uyulmalıdır.
Artan ürünün atılması
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş. Sarıyer-İSTANBUL Tel: (0212) 365 53 00
Faks: (0212) 276 87 23
8. RUHSAT NUMARASI
2019/488
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
08/01/2015
10 KÜB'ÜN YFNİT FMETARİHİ'
® lektronik imza ile imzalanmıştır.
Belge Do