Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Panzyga 5 G/50 Ml İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm “4.8 Şüpheli advers reaksiyonlarınraporlanması”.

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PANZYGA 5 g/ 50 ml infüzyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

İnsan normal immünglobulini (IVIg)

1 ml içinde:

İnsan normal immünglobulin (IVIg) 100 mg (En az %95 Ig G içeren saflıktadır)

Her bir 50 ml'lik flakon, 5 g insan normal immünglobulini içerir.

IgG alt sınıf dağılımı (yaklaşık değerler):

IgG1 %65

IgG2 %28

IgG3 %3

IgG4 %4

Maksimum IgA içeriği 300 mikrogram/ml'dir.

İnsan donörlerin plazmasından üretilmiştir.

Yardımcı Maddeler:

Bu tıbbi ürün 100 ml'de 69 mg sodyum içerir. Bu miktar, Dünya Sağlık Örgütünün erişkin bir kişi için önerdiği günlük maksimum sodyum alım miktarı olan 2 g'ın %3,45'ineeşdeğerdir.

Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk çözelti

Çözelti berrak ya da hafif opalesan, renksiz veya hafif sarı renktedir. Çözeltinin pH değeri 4,5-5, ozmolalitesi >240 mosmol/kg'dır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar1. immün yetmezlik durumlarında replasman tedavisi için;

a) Antikor üretiminin bozulduğu primer (Konjenital) immün yetmezliklerde,

b) Şiddetli veya tekrarlayan enfeksiyonlar gelişen, antimikrobiyal tedavinin yetersiz kaldığıve kanıtlanmış spesifik antikor yetmezliği (SAE)* olan ya da serum IgG düzeyi <4 g/L olanhastalarda sekonder immün yetmezliklerde (SİY) kullanılır.

* Kanıtlanmış SAE: lgG antikor titresinde pnömokokal polisakkarit ve polipeptit antijen aşılarına en az 2 kat artış sağlanamaması

2. İmmünomodülatuar etki için;

a) Kanama riski yüksek olan veya cerrahi müdahale öncesi trombosit sayısının hızlayükseltilmesi gereken immün trombositopeni (İTP) olgularında,

b) Guillain-Barre sendromunda,

c) Kawasaki hastalığında,

d) Multifokal motor nöropati hastalığında,

e) Kronik Enflamatuar Demiyenilizan Polinoröpatinin tedavisinde (KIDP),

f) Bulber tutulumu olan Myastenia Gravis tedavisinde uygulanır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Replasman tedavisi immün yetmezlikler konusunda deneyimli bir uzman hekimin denetiminde başlatılmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji ve uygulama sıklığı endikasyonlara göre değişir.

Replasman tedavisinde hastanın farmakokinetik ve klinik yanıtına bağlı olarak dozun bireysel şekilde ayarlanması gerekebilir.

Primer immün yetmezliklerde replasman tedavisi:

Doz, bir sonraki infüzyondan önce ölçülen serum IgG düzeyinin en az 500-600 mg/dL düzeyinde kararlı olarak sürdürülmesini sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu dengeninsağlanabilmesi için tedavinin başlangıcından itibaren 3-6 ay gereklidir.

Önerilen başlangıç dozu bir seferde verilen 0,4-0,8 g/kg infüzyonu takiben her 3-4 haftada bir uygulanan en az 0,2 g/kg'dır.

Serum immünoglobulin düzeyinin 500-600 mg/dL olacak şekilde sabit tutulabilmesi için gereken doz ortalama 0,2-0,8 g/kg düzeyindedir.

Kararlı serum düzeyi sağlandıktan sonra doz aralığı 3 ile 4 hafta arasında değişir.

Hastanın klinik yanıtı ile birlikte kararlı serum düzeyleri ölçülmeli ve değerlendirilmelidir. Klinik yanıta bağlı olarak (ör, enfeksiyon sıklığı) daha yüksek kararlı serum düzeylerininsağlanması amacıyla doz ve/veya doz aralığının ayarlanması düşünülebilir.

Sekonder immün yetmezlikte replasman tedavisi

:

Sekonder immün yetmezlikte replasman tedavisinde tavsiye edilen doz 3-4 haftada bir uygulanan 0,2-0,4 g/kg'dır.

Primer immün trombositopenide:

İki alternatif doz şeması vardır:

• Birinci gün 0,8-1 g/kg dozunda uygulanır; doz, 3 gün içerisinde bir kez tekrarlanabilir veya

• 2-5 gün süreyle 0.4 g/kg/gün dozunda uygulanır.

Relaps olduğunda tedavi tekrarlanabilir.

Guillain Barre Sendromu:

5 gün süreyle 0,4 g/kg/gün dozunda uygulanır.

Kawasaki Hastalığı:

8-12 saat süreyle tek doz olarak uygulanan 2 g/kg'dır ve asetil salisilik asit ile kombine olarak verilir.

Multifokal Motor Nöropati (MMN) hastalığında:

Başlangıç dozu: 2-5 gün süreyle bölünmüş dozlarda toplam 2 g/kg İdame dozu: 2-6 haftada bir 1-2 g/kg

Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati (KIDP

):

Önerilen başlangıç dozu: 2-5 ardışık günde bölünmüş dozlarda toplam 2 g/kg'dır. Yanıt alınamaması durumunda 3 haftada bir 1 g/kg total doz 1-2 günde verilir ve 2 ay sonundayanıt alınamazsa tedavi kesilir. İdame dozu: başlangıç tedavisine yanıt alınmışsa 3 haftadabir 0,4-1 g/kg total doz 1-2 günde uygulanır. Maksimum yarar elde edilen doz önerilir ve dozdoktor tarafından belirlenir. En düşük etkin idame dozu belirlenene kadar doz azaltılır veuygulama sıklığı ayarlanır.

Myastenia Gravis:

Diğer özel tedavilere cevap vermeyen kritik fazda 5 gün süreyle 0,4 g/kg/gün dozunda uygulanır.

Pediyatrik popülasyon

Çocuklar ve adölesanlardaki (0-18 yaş) pozoloji her bir endikasyon için erişkinlerden farklı değildir ve yukarıda belirtilen durumlardaki klinik sonlanımlara göre ayarlanır.

Uygulama Şekli:

İntravenöz yoldan uygulanır.

İnsan normal immünglobulini ilk 30 dakikada 0,6 ml/kg/saat hızıyla intravenöz olarak uygulanmalıdır. (Bkz. Bölüm 4.4). Advers reaksiyon durumunda uygulama hızı azaltılmalıya da infüzyon durdurulmalıdır. Hasta tarafından iyi tolere edilirse uygulama hızı kademeliolarak maksimum saatte 4,8 ml/kg'a kadar arttırılabilir.

Primer immün yetmezlik (PID) hastalarında saatte 4,8 ml/kg infüzyon hızının iyi tolere edilmesi durumunda, uygulama hızı kademeli olarak saatte 8,4 ml/kg'a kadar arttırılabilir.

İnfüzyondan sonra infüzyon setinde kalan ürünü infüze etmek için set, %0,9 sodyum klorür veya %5 dekstroz steril çözeltisi ile yıkanabilir.

Özel Popülasyonlara İlişkin Ek Bilgiler:

Böbrek / Karaciğer yetmezliği

: IVIG tedavisi uygulanan hastalarda akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Böbrek yetmezliği riski bulunan hastalarda, IVIG preparatlarıuygulanabilir en düşük infüzyon hızında ve dozda kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).Karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilişkin ek bir bilgi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

: Yukarıda bahsedilen her durumda pozoloji vücut ağırlığına göre ve klinikte alınan yanıta göre verildiğinden, çocuklarda ve adölesanlarda (0-18 yaş) pozolojideğişmez.

Geriyatrik popülasyon4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye (insan immünglobulinleri) veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık (Bkz. Bölüm 4.4 ve 6.1).

IgA'ya karşı antikorların geliştiği selektif IgA eksikliği bulunan hastalarda IgA içeren bir ürün kullanılması anaflaksiye neden olabilir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İzlenebilirlik


Biyolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliğini iyileştirmek için, uygulanan ilacın ismi ve seri numarası net bir şekilde kaydedilmelidir.


Kullanım sırasında alınacak önlemler


Aşağıdaki önlemler ile potansiyel komplikasyonlar genellikle önlenebilir:

• Ürünün uygulamasına yavaş infüzyon hızı ile başlanarak (0,6-1,2 ml/kg/sa) insan normal immünglobuline duyarlılık durumu anlaşılabilir.

• Hastalar infüzyon süresince herhangi bir semptoma karşı dikkatle takip edilmelidir.Özellikle, insan normal immünglobulini ile hiç tedavi görmemiş hastalar, başka birIVIg ürününden insan normal immünglobulin tedavisine geçiş yapmış hastalar ya dabir önceki infüzyondan sonra uzun bir ara vermiş olan hastalar, ilk infüzyonsüresince ve ilk infüzyondan sonraki bir saat boyunca izlenmelidir. Diğer tümhastalar, infüzyondan sonra en az 20 dakika gözlemlenmelidir.

Tüm hastalarda, IVIg kullanımı şunları gerektirir:

• IVIg infüzyonuna başlamadan önce yeterli hidrasyon

• İdrar çıkışının izlenmesi

• Serum kreatinin düzeylerinin izlenmesi

• Loop diüretiklerin birlikte kullanımından kaçınılması (Bkz. 4.5)

Advers reaksiyon ortaya çıkması durumunda, uygulama hızı düşürülmeli veya infüzyon durdurulmalıdır. Gerekli tedavi, advers reaksiyonun doğasına ve şiddetine bağlıdır.

İnfüzyon reaksiyonu


Bazı advers reaksiyonlar (örneğin; baş ağrısı, flushing, ürperme, miyalji, hırıltılı nefes alma, taşikardi, alt sırt ağrısı, bulantı ve hipotansiyon) infüzyon hızı ile bağlantılı olabilir. “4.2.Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde tavsiye edilen infüzyon hızı yakından takipedilmelidir. Hastalar infüzyon süresince yakından izlenmeli ve herhangi bir semptoma karşıdikkatle gözlenmelidir.

Bazı advers reaksiyonlar daha sık meydana gelebilir:

• İnsan normal immünglobulinini ilk kez alan hastalarda veya seyrek vakalarda insannormal immünglobulin ürününün değiştirilmesi ya da önceki infüzyondan sonra uzunbir süre geçmesi durumunda

• Tedavi edilmemiş enfeksiyonu bulunan veya altta yatan kronik inflamasyonu olanhastalarda.

Hipersensitivite


Hipersensitivite reaksiyonları seyrektir.

Anafilaksi aşağıdaki durumlarda gelişebilir:

• Anti-IgA antikorları olan, tespit edilemeyen IgA hastaları

• İnsan normal immünglobulinleri ile önceki tedaviyi tolere etmiş hastalar

Şok ortaya çıkarsa, şok için standart tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Tromboembolizm


IVIg uygulaması ile miyokard enfarktüsü, serebral vasküler olay (inme dahil), pulmoner emboli ve derin ven trombozu gibi tromboembolik olaylar arasında ilişki olduğunu gösterenklinik kanıtlar mevcuttur. Bu durumun, risk altıdaki hastalarda immünglobulinin yüksekinfluksu nedeniyle kan viskozitesinde görülen göreceli artışa bağlı olduğu düşünülmektedir.Obez hastalarda ve trombotik olaylar açısından risk faktörleri bulunan hastalarda (ileri yaş,hipertansiyon, diabetes mellitus ve vasküler hastalık öyküsü veya trombotik atak öyküsü,kazanılmış veya kalıtımsal trombofilik bozuklukları olan hastalar, uzun süredir hareketsizolan hastalar, ağır hipovolemik hastalar, kan viskozitesini artıran hastalıkları olan hastalargibi) IVIg reçetelenmesi ve infüzyonu dikkatle yapılmalıdır.

Tromboembolik advers reaksiyon riski bulunan hastalarda IVIg ürünleri mümkün olan en düşük infüzyon hızında ve dozda kullanılmalıdır.

Akut renal yetmezlik


IVIg tedavisi gören hastalarda akut renal yetmezlik vakaları rapor edilmiştir. Vakaların çoğunda, daha önce var olan renal yetmezlik, diabetes mellitus, hipovolemi, aşırı kilo,birlikte nefrotoksik ilaç kullanımı veya kişinin 65 yaş üzeri olması gibi risk faktörleritanımlanmıştır.

IVIg infüzyonu öncesinde renal parametreler değerlendirilmelidir, bu değerlendirme özellikle akut renal yetmezlik riskinin yüksek olduğu düşünülen hastalarda önemlidir vesonrasında uygun aralıklarla tekrarlanmalıdır. Akut renal yetmezlik riski bulunan hastalarda,IVIg ürünleri, mümkün olan en düşük infüzyon hızında ve dozda kullanılmalıdır. Renalbozukluk durumunda IVIg kullanımının durdurulması düşünülmelidir.

Sukroz, glikoz, maltoz gibi çeşitli yardımcı maddeler içeren ruhsatlı IVIg ürünlerinin birçoğunun kullanımı ile akut böbrek yetmezliği ve böbrek disfonksiyonu raporlarıilişkilendirilmekle birlikte, stabilizan olarak sukroz içerenlerin bu tür vakalara ait toplam

5

sayı içindeki payları orantısızdır. Risk altındaki hastalarda, bu yardımcı maddeleri içermeyen IVIg ürünlerinin kullanımı düşünülebilir. PANZYGA sukroz, maltoz veya glikoz içermez.

Aseptik Menenjit Sendromu (AMS)


IVIg tedavisi ile ilişkili olarak aseptik menenjit sendromunun ortaya çıktığı bildirilmiştir. Sendrom genellikle, IVIg tedavisini izleyen birkaç saat ila iki gün içinde başlar. Beyinomurilik sıvısı (BOS) çalışmaları sıklıkla pozitiftir ve çoğunlukla granülositik serilerdenolmak üzere, mm3 başına birkaç bin hücreye kadar pleositoz ve birkaç yüz mg/dl'ye kadarartan protein düzeyleri mevcuttur.

AMS, yüksek doz IVIg tedavisi (2 g/kg) ile ilişkili olarak daha sık ortaya çıkabilir.

Bu belirti ve bulguları gösteren hastalara, diğer menenjit nedenlerini ekarte etmek için BOS çalışmaları dahil ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılmalıdır.

IVIg tedavisinin kesilmesi birkaç gün içerisinde AMS'de sekelsiz bir iyileşme ile sonuçlanmıştır.

Hemolitik anemi


IVIg ürünleri, hemolizinler gibi davranabilen ve pozitif direkt antiglobülin reaksiyonuna (Coomb's testi) ve nadiren, hemolize neden olan, kırmızı kan hücrelerinin

in vivo

olarakimmünglobülinle kaplanmasına yol açan kan grubu antikorlarını içerebilir. IVIg tedavisindensonra, kırmızı kan hücrelerinin sekestrasyonundaki artışa bağlı olarak hemolitik anemigelişebilir. IVIg alan hastalar, hemolizin klinik belirtileri ve semptomları açısından takipedilmelidir (Bkz. Bölüm 4.8).

Nötropeni/Lökopeni


IVIg tedavisinden sonra, bazen şiddetli olabilen nötrofil sayısında geçici bir azalma ve/veya nötropeni atakları bildirilmiştir. Bu durum tipik olarak IVIg uygulamasından saatler veyagünler sonra ortaya çıkar ve 7-14 günde kendiliğinden düzelir.

Transfüzyon ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI)


IVIg ürünleri ile tedavi edilen hastalarda akut nonkardiyojenik pulmoner ödem (transfüzyonla ilişkili akut akciğer hasarı -TRALI-) olduğunu bildiren raporlar mevcuttur.TRALI; şiddetli hipoksi, dispne, takipne, siyanoz, ateş ve hipotansiyon ile karakterizedir.Semptomlar tipik olarak tedavi sırasında veya tedaviden sonra 6 saat içinde, sıklıkla 1-2saatte ortaya çıkar. Bu nedenle, IVIg tedavisi alan hastalar TRALI açısından izlenmelidir vepulmoner advers reaksiyonların ortaya çıkması halinde IVIg infüzyonu hemendurdurulmalıdır. TRALI, hemen yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmesi gereken potansiyelolarak hayatı tehdit eden bir durumdur.

Serolojik testlerle etkileşim


Immünglobulin enjeksiyonundan sonra, hastanın kanında, pasif olarak geçen çeşitli antikorlar geçici olarak yükselir. Bu antikorlar, serolojik testlerde yanıltıcı pozitif sonuçlarayol açabilir.

A, B, D gibi eritrosit antijenlerine karşı antikorların pasif geçişi, kırmızı hücrelerinin antikorları için yapılan direkt antiglobulin testi (DAT, direkt Coombs testi) gibi bazıserolojik testlerle etkileşebilir.

Bulaşıcı ajanlar


İnsan kanından veya plazmasından hazırlanan ilaçların kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesi için standart önlemler, donörlerin seçimi, her bir bağışın veplazma havuzlarının spesifik enfeksiyon markırları açısından taranması ve virüslerininaktivasyonu/uzaklaştırılması için etkili üretim basamaklarının dahil edilmesini içerir. Bunarağmen, insan kanı veya plazmasından hazırlanan ürünlerin kullanılması halinde, enfekteedici ajanların bulaşma olasılığı tamamen ekarte edilemez. Bu, aynı zamanda bilinmeyenveya yeni ortaya çıkan virüsleri ve diğer patojenleri de kapsar.

Alınan önlemlerin HIV, HBV ve HCV gibi zarflı virüslerle, HAV ve parvovirüs B19 gibi zarfsız virüsler için etkili olduğu kabul edilir.

İmmünglobulinlerle hepatit A veya parvovirüs B19 bulaşımının olmadığı ile ilgili güven verici klinik deneyimler mevcuttur ve antikor içeriğinin de viral güvenliliğe önemli bir katkısağladığı öngörülmektedir.

PANZYGA'nın içeriğinde bulunan bazı maddeler ile ilgili önemli bilgi

Bu tıbbi ürün her 100 ml'lik flakonunda 69 mg sodyum içerir. Bu miktar, Dünya SağlıkÖrgütü'nün erişkin bir kişide günlük maksimum sodyum alımı için önerdiği 2 g'ın%3,45'ine eşdeğerdir.

Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon


Belirtilen uyarı ve önlemler hem erişkinler hem de çocuklar için geçerlidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Canlı atenüe virüs aşıları:


İmmünglobulin kullanımı, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı atenüe virüs aşılarının etkililiğini en az 6 haftadan 3 aya kadar azaltabilir. Bu ürününuygulanmasından sonra canlı atenüe virüs aşıları ile aşılanmadan önce 3 aylık bir süregeçmelidir. Kızamıkta bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle kızamık aşısı uygulananhastanın antikor durumu kontrol edilmelidir.

Loop diüretikler


Loop diüretiklerin eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon


Listelenen etkileşimler hem erişkinler hem de çocuklar için geçerlidir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Bu tıbbi ürünün hamilelikte kullanımının güvenliliği bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Bu tıbbi ürünün hamilelikte kullammınm güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarla saptanmamıştır. Bu nedenle gebe kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. IVIg ürünlerininplasentaya geçtiği ve bu geçişin 3. trimesterde arttığı gösterilmiştir. İmmünglobulinlerleklinik deneyimler, gebelik süreci, fetüs veya yeni doğanda zararlı bir etki beklenmediğinidüşündürmektedir.

Laktasyon dönemi

PANZYGA'nın hamilelerde güvenli kullanımı kontrollü klinik çalışmalarla

değerlendirilmemiştir. Bu nedenle emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır. İmmünglobulinler anne sütüne geçmektedir. Anne sütü alan yenidoğanlarda/infantlardanegatif bir etki oluşturması beklenmemektedir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

İmmünoglobulinlerle klinik deneyim, fertilite üzerinde zararlı bir etki beklenmediğini düşündürmektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PANZYGA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde ya hiç etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir. Bununla birlikte, tedavi sırasında advers reaksiyon yaşayan hastalar,araç ve makine kullanmadan önce bu belirtilerin düzelmesini beklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti


İnsan normal immünglobulinlerinin neden olduğu advers reaksiyonlar şunları kapsar (Bkz. Bölüm 4.4) (Azalan sıklıkta):

• Ürperme, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, kusma, alerjik reaksiyonlar, bulantı, artralji,kan basıncında düşme ve orta alt sırt ağrısı

• Geri dönüşlü hemolitik reaksiyonlar, özellikle kan grubu A, B ve AB olanlarda ve(seyrek olarak) transfüzyon gerektiren hemolitik anemi

• (Seyrek olarak) kan basıncında ani düşme ve izole vakalarda, önceki uygulamalardahipersensitivite göstermemiş olsa bile anafilaktik şok

• (seyrek olarak) geçici kütanöz reaksiyonlar (kütanöz lupus eritematozus dahil-sıklığıbilinmiyor)

• (çok seyrek) miyokard enfarktüs, inme, pulmoner emboli, derin ven trombozu gibitromboembolik reaksiyonlar

• Geri dönüşlü aseptik menenjit vakaları

• Artmış serum kreatinin düzeyi ve/veya akut renal yetmezlik oluşumu vakaları

• Transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı (TRALI) vakaları

Advers reaksiyonların çizelgeli listesi


Aşağıdaki tablo MedDRA sistem organ sınıflamasına göre (sistem organ sınıfı ve tercih edilen terim düzeyinde) sunulmuştur.

Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek(< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Her bir organ gruplamasında istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sıralamasına göre sunulmuştur.

PANZYGA ile yürütülen klinik çalışmalardaki advers ilaç reaksiyon sıklığı:

MedDRA sistem organ sınıfı

Advers reaksiyon

Sıklık/infüzyon

Sıklık/hasta

Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Hemoliz^
Anemi
Lökopeni
Yaygın olmayan
Yaygın
Sinir sistemi hastalıkları
Baş ağrısı
Yaygın
Çok yaygın
Aseptik menenjit HipoesteziBaş dönmesi
Yaygın olmayan
Yaygın
Göz hastalıkları
Gözde kaşıntı
Yaygın olmayan
Yaygın
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Kulak ağrısı
Yaygın olmayan
Yaygın
Kardiyak hastalıkları
Taşikardi
Yaygın olmayan
Yaygın
Vasküler hastalıkları
Hipertansiyon
Yaygın olmayan
Yaygın
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinalhastalıkları
Öksürük
Yaygın olmayan
Yaygın
Gastrointestinal hastalıklar
Bulantı
Yaygın
Çok yaygın
Kusma
Abdominal ağrı Abdominal rahatsızlık
Yaygın olmayan
Yaygın
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Döküntü
Yaygın olmayan
Yaygın
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemikhastalıkları
Artralji
Miyalji
Kas iskelet ağrısı veya sertliği
Yaygın olmayan
Yaygın
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar
Ateş
Yaygın
Çok yaygın
Ürperme Göğüs ağrısıAğrı
Soğukluk hissetme
Asteni
Kırıklık
Enjeksiyon yerinde kaşıntı
Yaygın olmayan
Yaygın
Araştırmalar
Hepatik enzimlerde
Yaygın olmayan
Yaygın

yükselme


^Subklinik vaka

Aşağıda verilen reaksiyonlar PANZYGA'nın pazarlama sonrası deneyimlerinde bildirilmiştir. Pazarlama sonrası dönemde bildirilen reaksiyonların sıklıkları mevcutverilerden hareketle tahmin edilememektedir.

MedDRA sistem organ sınıfı

Advers reaksiyon (Tercih edilen terim düzeyi)

Sıklık

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anafilaktik reaksiyon Hipersensitivite
Bilinmiyor

Psikiyatrik hastalıklar

Anksiyete
Bilinmiyor

Sinir sistemi hastalıkları

Hipoestezi
Parestezi
Tremor
Bilinmiyor

Kardiyak hastalıklar

Taşikardi
Bilinmiyor

Vasküler hastalıklar

Hipertansiyon
Bilinmiyor

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Öksürük

Dispne

Bilinmiyor

Gastrointestinal hastalıklar

Abdominal ağrı Diyare
Bilinmiyor

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Eritem
Kaşıntı
Döküntü
Ürtiker
Bilinmiyor

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Kas spazmları Boyun ağrısıEkstremitelerde ağrı
Bilinmiyor

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Asteni
Göğüste rahatsızlık hissi Göğüs ağrısıKırıklık
Sıcaklık hissetme Halsizlik
Bilinmiyor

Aşağıda verilen reaksiyonlar IVIg tedavisinden sonra ortaya çıktığı bildirilmiştir ve PANZYGA uygulamasından sonra da görülebilir:

MedDRA sistem organ sınıfı

Advers reaksiyon (Tercih edilen terim düzeyi)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Pansitopeni
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anafilaktoid reaksiyon Anjiyonörotik ödemYüzde ödem
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Aşırı sıvı yüklenmesi (Pseudo) hiponatremi
Psikiyatrik hastalıklar
Ajitasyon
Konfüzyonel durum Sinirlilik
Sinir sistemi hastalıkları
Serebrovasküler olay Koma

Bilinç kaybı KonvülziyonEnsefalopatiMigren

Konuşma bozuklukları Fotofobi

Kardiyak hastalıklar

Kardiyak arrest Anjina pektorisBradikardiPalpitasyonlarSiyanoz

Vasküler hastalıklar

Periferik dolaşım yetmezliği veya kollaps
Flebit
Solukluk

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Solunum yetmezliği Apne
Akut solunum sıkıntısı sendromu
Pulmoner ödem
Bronkospazm
Hipoksi
Hırıltılı nefes

Hepatobiliyer hastalıklar

Hepatik disfonksiyon

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Steven-Johnson sendromu EpidermolizisDeride eksfoliasyonEgzema

(büllöz) dermatit Alopesi

Böbrek ve idrar hastalıkları

Renal ağrı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Enjeksiyon yerinde reaksiyon
Sıcak basması
Grip benzeri hastalık
Flushing
Ödem
Letarji
Yanma hissi
Hiperhidrozis

Araştırmalar

Coombs' direkt test pozitifliği
eritrosit sedimentasyon hızı yüksekliği
Oksijen satürasyonunda düşme

Seçilmiş advers reaksiyonların açıklanması


Hipersensitivite reaksiyonları, tromboembolizm, akut renal yetmezlik, aseptik menenjit sendromu ve hemolitik anemi gibi seçilmiş advers reaksiyonların açıklaması için Bkz.Bölüm 4.4.

Pediyatrik popülasyon


Advers reaksiyonların çocuklardaki sıklığı, tipi ve şiddeti erişkinlerle aynıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:

[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı, özellikle yaşlı hastalar veya kardiyak veya renal yetmezliği olan hastalar da dahil, risk altındaki hastalarda aşırı sıvı yüklemesine ve hiperviskoziteye neden olabilir (Bkz.Bölüm 4.4).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

ATC kodu : J06B A02

Farmakoterapötik grup: İmmün serum ve immünglobulinler: immünglobulinler, normal

insan, intravasküler uygulama için.

İnsan normal immünglobulini esas olarak, enfeksiyon ajanlarına karşı geniş antikor dağılımına sahip immünglobulin G (IgG) içerir.

İnsan normal immünglobulini, normal popülasyonda bulunan IgG antikorları içerir. En az 1000 bağıştan oluşan plazma havuzundan elde edilir. Doğal insan plazmasına çok yakın birIgG alt sınıf dağılımına sahiptir. Bu tıbbi ürünün yeterli dozları, anormal derecede düşük IgGseviyesini normal değerlere çıkarır.

Replasman tedavisi dışındaki endikasyonlarda etki mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır.

Klinik çalışmalar


Primer immün yetmezliği bulunan 51 hastada prospektif, açık tasarımlı ve kontrollü olmayan bir çalışma yapılmıştır. Hastalar yaşlarına göre 3 gruba ayrılmıştır (>2-<12 yaş, >12-<16 yaşve >16-<75 yaş). Çalışmanın primer sonlanım noktası, tedavi altındaki hastalarda ciddibakteriyel enfeksiyon oranı (SBI)/kişi yılıdır. Hastalar bu çalışma sırasında düzenli tedaviaralıklarının 3 hafta veya 4 hafta olmasına bağlı olarak sırası ile toplam 17 veya 13PANZYGA infüzyonu almıştır. İnfüzyon dozu 0,2-0,8 g/kg'dır, infüzyon hızı maksimum0,08 ml/kg/dk olmak üzere giderek yükseltilmiştir. İki hasta 4 SBI deneyimlemiştir. 50,2hasta maruziyet yılı ile birlikte bu primer sonlanım noktasının sonucu 0,08 SBI/hastamaruziyet yılıdır (GA: %99, en yüksek sınır: 0,5). Enfeksiyon, antibiyotik kullanımı, okulaveya işe gidememe ve enfeksiyon nedeni ile hastaneye yatma gibi, maruziyet yılına görehesaplanan diğer etkililik parametreleri de daha önce geliştirilmiş IVIg preparatları içinyapılmış yayınlarla aynı doğrultudadır.

Bu çalışmayı bir uzatma çalışması takip etmiştir. Uzatma çalışması, PANZYGA'nın daha yüksek infüzyon hızlarında (0,08 ml/kg/dk hızından, 0,14 ml/kg/dk hızına kadar)tolerabilitesini değerlendirmek üzere yürütülmüştür. Toplamda 21 hasta dahil edilmiştir.Ürün iyi tolere edilmiş ve tüm hastalar planlandığı şekilde çalışmayı tamamlamıştır. 2 çocukve 2 erişkinde çalışma ilacı ile ilişkili advers olaylar bildirilmiştir. En sık bildirilenreaksiyonlar bulantı ve baş ağrısıdır.

Başka bir prospektif, açık tasarımlı, kontrollü olmayan çalışma, en az 12 aydır immün trombositopenik purpurası olan 40 hastada yapılmıştır. Hastalar birbirini takip eden 2 günboyunca günlük 1 g/kg doz almıştır. EMA kılavuzlarına göre alternatif yanıt (AR), en az 7günlük aralıklarla yapılan 2 ayrı kontrolde doğrulanmış, platelet sayısında >30x109/l artışolması ve başlangıçtaki platelet sayısının en az iki katına çıkması ile kanamanınolmamasıdır. 24 hastada AR gözlenmiştir (%66,7).

EMA kılavuzlarına göre tam yanıt (CR), en az 7 günlük aralıklarla yapılan 2 ayrı kontrolde doğrulanmış, platelet sayısında >100x109/l artış olması ile kanamanın olmamasıdır. 18hastada CR gözlenmiştir (%50).

Eğer AR/CR yanıtı tam olarak karşılanmış ancak sonradan bozularak platelet sayısında <30x109/l (AR) düşme olması veya <100x109/l (CR) düşme olması halinde veyabaşlangıçtaki platelet sayısında iki katından daha az bir azalma olması halinde veyakanamanın ortaya çıkması durumunda AR/CR kayıp olarak kabul edilmiştir. AR kriterlerinikarşılayan 24 hastanın 11'inde (%45,8) AR kaybolmuştur. CR kriterlerini karşılayan 18hastanın 14'ünde (%77,8) CR kaybolmuştur.

Klinik çalışmalardan elde edilen güvenlilik bilgisi için lütfen Bölüm 4.8'e bakınız.

Pediyatrik popülasyon


Advers olay (AE) yaşayan çocuk ve adolesan hastaların oranı ile erişkinlerin oranı arasında majör bir farklılık yoktur. Tüm yaş gruplarında “enfeksiyonlar ve enfestasyonlar” sistemorgan sınıfı ile ilişkili AE'ler en yaygın olanlardır, bununla birlikte bu AE'ler çocuk veadolesan hastalarda daha fazla bildirilmiştir. Aynı farklılık gastrointestinal AE'ler içindebelirtilmiştir. Aynı zamanda “cilt ve cilt altı bağ dokusu hastalıkları” sistem organ sınıfına aitAE'lerin de çocukluk yaş grubundaki hastalarda daha yüksek bir orana sahip olduğuna dadikkat edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İnsan normal immünglobulinleri intravenöz uygulama sonrasında hızla ve tamamen biyorarlanıma uğrar.

Dağılım:


Plazma ve ekstravasküler sıvı arasında görece olarak hızlı bir şekilde dağılır, yaklaşık 3-5 gün sonra intra ve ekstra vasküler kompartmanlar arasındaki denge sağlanır.

Biyotransformasyon:


IgG ve IgG-kompleksleri retiküloendotelial sistem hücrelerinde yıkıma uğrarlar.

Eliminasyon:


PANZYGA'mn ortalama yarılanma ömrü 26-39 gündür. Bu yarılanma ömrü, özellikle primer immün yetmezlik durumunda hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Eliminasyon lineerdir.

Pediyatrik popülasyon:


çalışmaların sonuçları, erişkinlerle

Farklı pediyatrik yaş gruplarında farmakokinetik karşılaştırarak aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Farklı yaş gruplarında göre PANZYGA için total IgG farmakokinetik özelliklerinin gözden geçirilmesi (medyan değerler)



Pediyatrik popülasyon


Erişkinler


Tüm yaş grupları


Çocuk


Adolesan


>2-<12 yaş


>12-<16 yaş


>16-<75 yaş


Parametre


Birim


N=13


N=12


N=26


N=51


Cmaks


g/l


18,6


19,3


17,1


18,2


Cmin [aralık]


g/l


10,7[7,2-16,8]


9,3[7,4-20,4]


10,1[6,8-20,6]


9,9(6,8-20,6]


AUC0-tau


h»g/l


6957


6826


7224


7182


t1/2


gün


36


33


37


36


5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İmmünglobulinler insan vücudunun normal bileşenleridir.

PANZYGA'nın güvenliliği çeşitli klinik dışı güvenlilik farmakolojisi (kardiyovasküler, respiratuvar ve bronkospastik etkiler, trombojebik potansiyel) ve toksikoloji (akut toksisite,lokal tolerans) çalışmalarında gösterilmiştir. Klinik dışı veriler, geleneksel güvenlilik vetokisiste çalışmalarına dayanarak insanlar için spesifik bir risk ortaya koymamıştır.Hayvanlarda, tekrar doz çalışmaları, genotoksisite ve üreme toksisitesi çalışması, heterologproteinlere karşı gelişen antikorların indüksiyonu ve bu antikorlarla etkileşim nedeniyleuygulanabilir değildir. Klinik deneyim, immünglobulinlerin karsinojenik potansiyelinigösteren bir kanıt ortaya koymadığı için, heterojen türlerde genotoksisite/karsinojenisitepotansiyeli ile ilgili bir deneysel çalışma yürütülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Glisin

Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmaları bulunmadığından, bu ilaç diğer ilaçlarla veya başka bir IVIg ürünü ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C). Dondurmayınız.

Ürünü, ışıktan korumak için orijinal dış ambalaj içinde saklayınız.

Bu ürün, +8 °C'nin üstündeki ve +25°C'nin altındaki sıcaklıklarda 12 ay süre ile saklanabilir. Bu dönem içinde tekrar buzdolabına konmamalı ve bu sürenin sonunda kullanılmazsa imhaedilmelidir.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

50 ml içinde 5 g

50 ml çözelti 70 ml şişe içindedir.

Flakonlar tip II camdan yapılmış, bromobutil lastik tıpalarla kapatılıp, alüminyum geçme kapaklarla contalanmıştır.

Ayrıca, PANZYGA'nın 10 g/100 ml içeren 100 ml ve 20g/200 ml içeren 250 ml ambalaj büyüklüğündeki formları da bulunmaktadır.

Tüm ambalaj büyüklükleri piyasada bulunmayabilir.

6.6 Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve dier özel önlemler

Ürün kullanılmadan önce oda veya vücut sıcaklığına getirilmelidir.

Çözelti berrak veya hafif opalesan, renksiz veya hafif sarı renkli olmalıdır.

Bulanık veya içinde çökeltiler bulunan çözeltiler kullanılmamalıdır.

Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Atık Yönetimi Yönetmeliği” hükümlerine uygun olarak imha edilmelidir.

Açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır.

Bakteriyel kontaminasyon olasılığı nedeniyle kullanılmayan kısımlar imha edilmelidir.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

7. RUHSAT SAHİBİ

İnterrul İlaç Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Poligon Mah. Sarıyer Cad. ABC PlazaNo: 117/B Kat: 2İstinye-Sarıyer / İstanbul

Telefon: 0 212 277 33 03 Faks: 0 212 277 30 36

8. RUHSAT NUMARASI

2023/301

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 08.08.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

:

İlaç Bilgileri

Panzyga 5 G/50 Ml İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: İnsan Normal Immünglobulini

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.