Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Clin 600 Mg/4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

UYARI: CLOSTRIDİUM DIFFICILE ILIŞKILI İSHAL

Klindamisin dahil olmak üzere neredeyse tüm antibakteriyel ajanların kullanımında hafif ishalden ölümcül kolit derecesine kadar değişebilen

Clostridium difficileC. difficile'inC.difficile,C. diffıcildyeC. difficile1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

CLİN® 600 mg/4 mL enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMI

Etkin madde:Yardımcı maddeler:

Disodyum edetat dihidrat 2 mg Benzil alkol37,8 mg

Sodyum hidroksit k.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

İntramüsküler ve intravenöz kullanım için enjeksiyonluk ampul Renksiz, berrak çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

CLİN, duyarlı gram-pozitif organizmalar, streptokoklar

{Streptococcus faecalis),

stafilokoklar (penisilinaz üereten veya üretmeyen) ve pnömokoklarm neden olduğu ciddi enfeksiyonlarda veBacteroides türleri, Fusobacterium türleri, Propionibacterium türleri, Peptostreptococcus türlerive mikroaerofilik streptokoklar gibi duyarlı anaerobik patojenlerin neden olduğu ciddienfeksiyonlarda da endikedir.

Klindamisin, kan/beyin bariyerini terapötik olarak etkili olabilecek şekilde geçmez.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Parenteral (İntramüsküler veya intravenöz uygulama) - Bkz. aşağıdaki “Uygulama şekli” Yetişkinler

Ciddi enfeksiyonlarda, intramüsküler ya da intravenöz yoldan günde 600 mg-1.2 g 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde uygulanır. Daha ciddi enfeksiyonlarda 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmeküzere günde 1.2-2.7 g uygulanır.

Hayatı tehdit eden durumlarda günde 4,8 g'a kadar varan dozlar başarıyla uygulanmıştır.

600 mg'ın üzerindeki dozların tek bir intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanması ve bir saatlik tek bir infüzyonda 1,2 g'dan fazla uygulama önerilmez.

Alternatif olarak ilaç, ilk dozun hızlı infüzyon şeklinde uygulanmasından sonra sürekli infüzyon şeklinde verilebilir.

Beta-hemolitik streptokokların neden olduğu enfeksiyonların tedavisine, daha sonraki romatizmal ateş veya glomerülonefrite karşı korunmak için en az 10 gün devam edilmelidir.

Uygulama şekli:

Parenteral (İntramüsküler veya intravenöz) uygulanır.

CLİN, intramüsküler uygulama için seyreltilmeden kullanılmalıdır.

CLİN, intravenöz uygulama öncesinde seyreltilmeli ve en az 10-60 dakika süreyle infüze edilmelidir

IV kullanım için seyreltme ve infüzyon hızı


CLİN, intravenöz yoldan uygulanmadan önce seyreltilmelidir. İnfüzyon için seyreltilerek hazırlanan solüsyondaki klindamisin konsantrasyonu 18 mg/ml'yi ve infüzyon hızı dakikada 30mg'ı aşmamalıdır. İnfüzyon hızları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Doz

Seyreltici

İnfüzyon süresi

300 mg
50 mL
10 dakika
600 mg
50 mL
20 dakika
900 mg
50-100 mL
30 dakika
1200 mg
100 mL
40 dakika

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özellikle kolit gibi gastrointfiKiinal'basta^knöykttsü iotaftıJsireylere CLİN reçete ederken dikkatli olunmalıdır.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olanlarda bir doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 4.5).

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olanlarda bir doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 4.5).

Pediyatrik popülasyon:

Bir aylıktan büyük çocuklar


İntramüsküler ya da intravenöz yoldan 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 15-25 mg/kg.

Daha ciddi enfeksiyonlar:

3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 25-40 mg/kg. Ciddi enfeksiyonlarda, çocuklara vücut ağırlığından bağımsız olarak günde 300 mg'dan az olmayacak şekilde uygulama önerilir.

Geriyatrik popülasyon:

Klindamisin fosfat uygulamasından sonra yarı ömür, dağılım ve klerens hacmi ile emilim derecesi artan yaşla birlikte değişmez. Klinik çalışmalardan elde edilen verilerin analizi,toksisitede yaşa bağlı herhangi bir artış ortaya koymamıştır. Bu nedenle, yaşlı hastalarda dozajgereksinimleri yalnızca yaşa bağlı olarak belirlenmemelidir. Dikkate alınması gereken diğerfaktörler için Bölüm 4.4'de yer alan “Önlemler” kısmına bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

CLİN, klindamisin ya da linkomisine veya formülasyondaki herhangi bir bileşene duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

CLİN, benzil alkol içeriği nedeniyle prematüre bebeklere veya yenidoğanlara verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.6).

4.4. Özel kullanım uyarları ve önlemleri

Uyarılar

CLİN benzil alkol içerir (bkz. Bölüm 2). Koruyucu benzil alkol, aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. Benzil alkolün intravenöz uygulaması, yeni doğanlar da dahil olmak üzerepediyatrik hastalarda ciddi advers olaylar ve ölümle ilişkilendirilmiştir (“gasping sendromu”). Buürünün normal terapötik dozları genellikle “gasping sendromu” ile ilişkili olarak bildirilendenbelirgin şekilde daha düşük miktarlarda benzil alkol içerse de, toksisitenin oluşabileceğiminimum benzil alkol miktarı bilinmemektedir. Benzil alkol içeren formülasyonlaryenidoğanlarda yalnızca gerekli olduğunda ve başka alternatif bulunmadığında kullanılmalıdır.Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı yenidoğanların toksisite geliştirme olasılığı daha yüksekolabilir. Benzil alkol içeren formülasyonlar gerekli olmadıkça 3 yaşından küçük çocuklarda 1haftadan fazla kullanılmamalıdır. Tüm kaynaklardan alınan toplam benzil alkol miktarının gözönünde bulundurulması önemlidir. Birikme ve toksisite riski (metabolik asidoz) nedeniyleözellikle karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda ve ayrıca hamile veya emzirenkadınlarda yüksek hacimler dikkatle ve sadece gerektiğinde kullanılmalıdır.

Klindamisin tedavisi alanB,hasta^rdaiei^eoz^nofiliievfeailistemik semptomların eşlik ettiği ilaç Belge Dcreaksiyonul 4DRES®)nuStev®nsJwhnsonzseKdromUei(SJS), ^^oksiksepidermaf ¦ mekro^^Z-ti(ci'-BN) ve

akut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP) içeren ciddi cilt reaksiyonları gibi şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Eğer hipersensitivite veya ciddi bir cilt reaksiyonumeydana gelirse, klindamisin kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.8).

Klindamisin ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır. Bu ilacın kullanımı düşünüldüğünde, klindamisin uygulanması sırasında hatta iki veya üç hafta sonrasında kolitvakaları bildirildiğinden, hekim enfeksiyonun türünü ve diyare potansiyel tehlikesini göz önündebulundurmalıdır.

Antibakteriyel ajanlarla yapılan tedavi, kolonun normal florasını değiştirerek

Clostridium difficiie'inClostridium di;^ıcild'inClostridium difficileClostridium diffıcildninC. difficile

toksin(ler)ininsaptanması da tanıyı kanıtlar.

Antibakteriyel ajanların uygulanmasından sonra diyare görülen hastalarda CDİD teşhisini düşünmek önemlidir. Bu, hafif ila ölümcül kolit arasında değişebilen psödomembranöz kolit(bkz. Bölüm 4.8) dahil olmak üzere kolite ilerleyebilir. Antibiyotik ilişkili diyare veyaantibiyotik ilişkili kolit şüphesi varsa veya tanı konulduysa, klindamisin de dahil olmak üzereantibakteriyel ajanlarla devam eden tedavi sonlandırılmalıdır ve uygun tedavi önlemleri hemenbaşlatılmalıdır. 7 - 10 gün boyunca günde dört kez 125 mg ila 500 mg vankomisin oral yoldanverildiğinde, dışkı örneklerinde toksinin hızlı bir şekilde kaybolduğu ve ishalde klinik iyileşmegörülür. Bu durumda peristaltizmi inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.

C. diffıcildnin

hipertroksin üreten suşları, morbidite ve mortalite artışına neden olur, bu enfeksiyonlar antimikrobiyal tedaviye dirençli olabildiğinden kolektomi gerektirebilir.Antibiyotik kullanımı sonrası diyare ile başvuran tüm hastalarda CDİD düşünülmelidir.CDİD'nin antibakteriyel ajanların uygulanmasından iki ay sonra ortaya çıktığı bildirildiğindendikkatli bir tıbbi öykü gereklidir.

Önlemler


Özellikle kolit olmak üzere gastrointestinal hastalık öyküsü olan bireylere CLİN reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

Klindamisin, serebrospinalsıvıyayeterincegeçmediğinden, menenjit tedavisinde

kullanılmamalıdır.

Uzun süreli tedavilerde, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Bu kontrolün yenidoğanlarda ve infantlarda da yapılması tavsiye edilir. 1 aylıktan küçük bebeklerde güvenlilikve uygun dozaj belirlenmemiştir.

Akut böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere nadiren akut böbrek hasarı bildirilmiştir. Önceden böbrek fonksiyon bozukluğu olan veya eşzamanlı nefrotoksik ilaçlar alan hastalarda böbrekfonksiyonunun izlenmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.8)

CLİN tedavisi, duyarlı olmayan organizmaların, özellikle maya mantarlarlarının aşırı üremesine neden olabilir.

CLİN'in uzun süreli uygulanması, herhangi bir anti-infektifte olduğu gibi, klindamisine dirençli organizmalara bağlı olarak süperenfeksiyona neden olabilir.

CLİN seyreltilmeden bolus olarak intravenöz yoldan enjekte edilmemeli, bölüm 4.2'de anlatıldığı gibi en az 10-60 dakikada infüze edilmelidir.

Yardımcı madde bilgisi


Bu tıbbi ürün her bir ampulde (4 mL) 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Vitamin K antagonistleri


Bir vitamin K antagonisti (örneğin varfarin, asenokumarol, fluindion) ile birlikte klindamisin tedavisi alan hastalarda koagülasyon test (PT/INR) değerlerinde artış ya da kanama artışı raporedilmiştir. Bu yüzden, vitamin K antagonisti ile tedavi edilen hastalarda koagülasyon belirteçlerisık izlenmelidir.

Klindamisinin CYP3A4 ve CYP3A5 inhibitörleri ile birlikte uygulanması

Klindamisin, ağırlıklı olarak CYP3A4 tarafından ve daha az oranda CYP3A5 ile ana metabolitklindamisin sülfoksit ve minör metabolit N desmetilklindamisine metabolize edilir. Bu nedenleCYP3A4 ve CYP3A5 inhibitörleri klindamisin klerensini azaltabilir ve bu izoenzimlerinindükleyicileri klindamisin klerensini artırabilir. Rifampisin gibi güçlü CYP3A4indükleyicilerinin varlığında etkinlik kaybını izleyin.

In vitro

çalışmalar, klindamisinin CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2E1 veya CYP2D6'yı inhibe etmediğini ve CYP3A4'ü sadece orta derecede inhibe ettiğini göstermektedir. Bu nedenle,klindamisin ve birlikte uygulanan bu CYP enzimleri tarafından metabolize edilen ilaçlar arasındaklinik olarak önemli etkileşimlerin olmaması muhtemeldir.

Nöromüsküler blok yapan ilaçlar

Klindamisinin, diğer nöromüsküler blok yapan ilaçların etkisini güçlendirebilecek nöromüsküler blok yapıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: İlk trimesterde C, ikinci ve üçüncü trimesterde B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Klindamisinin hamile kadınlardaki güvenliliği kanıtlanmadığından, CLİN korunma yöntemi uygulamayan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. CLİN kullanan kadınlar uygun bir doğumkontrolü yöntemi uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

Sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan oral ve subkutan reprodüktif toksisite çalışmalarında, maternal toksisiteye neden olan dozlar dışında, klindamisin nedeniyle oluşan bozulmuş fertilite ya dafetüse zarar görülmemiştir. Hayvan reprodüksiyon çalışmaları, insan cevapları konusunda herzaman belirleyici değildir.

Klindamisin insanlarda plasentayı geçer. Çoklu dozlardan sonra amniyotik sıvı konsantrasyonları maternal kan konsantrasyonlarının yaklaşık %30'udur.

CLİN, koruyucu olarak benzil alkol içerir. Benzil alkol plasentadan geçebilir (bkz. Bölüm 4.4). Gebe kadınlar ile yapılan klinik çalışmalarda, ikinci ve üçüncü trimesterde sistemik olarakuygulanan klindamisin, konjenital abnormalitenin sıklığında artış ile ilişkilendirilmemiştir.CLİN'in gebeliğin ilk trimesterindeerde kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollü çalışma yoktur.Klindamisinin gebelik döneminde kullanımının güvenliliği henüz gösterilmemiştir. Dolayısıyla,CLİN gebelik durumunda sadece kesinlikle gerekli ise kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Oral ve parenteral uygulanan Klindamisinin <0,5-3,8 pg/mL konsantrasyonlarda anne sütüne geçtiği bildirilmiştir.

Klindamisin, emzirilen bebeğin gastrointestinal florası üzerinde ishal, dışkıda kan veya döküntü gibi yan etkilere neden olma potansiyeline sahiptir. Emziren bir annenin oral veya intravenözklindamisin kullanması gerekiyorsa, bu durum emzirmenin durdurulması için bir neden değildir.Ancak alternatif bir ilaç tercih edilebilir. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık açısından yararları ileannenin klindamisine olan klinik ihtiyacı ve klindamisinin ya da temel maternal durumun bebeğeolası olumsuz etkileri birlikte değerlendirilmelidir.

CLİN , koruyucu olarak benzil alkol içerir (bkz. Bölüm 4.4).

Üreme yeteneği / Fertilite

Oral olarak tedavi edilen sıçanlarda fertilite testleri sonucunda, üreme ve çiftleşme yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klindamisinin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi yoktur veya etkisi önemsizdir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki liste, klinik çalışmalarda görülen ve pazarlama sonrası sürveyansa göre tanımlanan istenmeyen etkileri içermekte olup sistem organ sınıfına ve sıklığına göre sınıflandmlmıştır.

Sıklık şu şekilde tarif edilmiştir: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Psödomembranöz kolit2,3 Bilinmiyor: Vajinal enfeksiyon1

Kan ve lenf Sistem Bozuklukları

Bilinmiyor: nötropeni (lökopeni)1, eozinofili1, agranülositoz1 ve trombositopeni1

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktoid reaksiyonlar1, anafilaktik şok1, anafilaktik reaksiyon1, hipersensitivite1

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: disguzi

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kardiyovasküler arrest2

Vasküler hastalıklar

2,4

Yaygın: Tromboflebit2 Yaygın olmayan: Hipotansiyon

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Bulantı, ,ishal

Bilinmiyor: Özofajit, özofagal ülser, karın ağrısı, kusma

Hepato-biliyer hastalıkları

Bilinmiyor: Sarılık1

Deri, ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Makülopapüler döküntüler

Bilinmiyor: Stevens Johnson Sendromu1, toksik epidermal nekroliz1, eksfoliyatif dermatit1, morbilliform benzeri cilt kızarıklığı1, vezikülobüllöz dermatit1, eozinofili ve sistemiksemptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS)1, akut jeneralize ekzantematöz püstülozis(AGEP)1

Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmiyor: Akut böbrek hasarı1

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın olmayan: Ağrı2, steril abse2 (İntramüsküler uygulamadan sonra)

Bilinmiyor: Lokal iritasyon (İntramüsküler uygulamadan sonra)1

Araştırmalar

Yaygın : Anormal karaciğer fonksiyon testleri 1 Advers İlaç Reaksiyonu (AİR) pazarlama sonrası tespit edildi.

O

3

Belge Doı

2

-)k ck-ebys

¦ Advers İlaç Reaksiyonu (AİR)'ları sadece enjekte edilebilir formülasyonlar için geçerlidir. Bkz. Bölüm 4.4.


Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]:4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda spesifik tedavi gerekli değildir.

Klindamisinin serumdaki biyolojik yarılanma süresi 2,4 saattir. Klindamisin kandan hemodiyaliz ya da periton diyalizi ile kolaylıkla uzaklaştırılamaz.

Alerjik bir reaksiyon görülürse, kortikosteroidler, adrenalin ve antihistaminikler dahil acil tedavi önlemleri uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik Antibakteriyeller, Linkozamidler ATC Kodu: J01FF01

Etki mekanizması

Klindamisinfosfat,

in vitroin vivo

hidroliz sonunda antibakteriyel yönden etkili klindamisine dönüşür. Klindamisin, makrolidlere benzer şekilde bakteriribozomlarının 50S alt birimine bağlanarak, protein sentezinin ilk aşamasını inhibe eder. Temelolarak bakteriyostatik olmakla birlikte, yüksek konsantrasyonlarda duyarlı suşlara karşıbakterisid etki gösterir.

Direnç

makrolid-linkozamid-

Klindamisine direnç genellikle, temel olan veya indüklenebilir streptogramin B (MLSB) direnç tipi aracılığıyla gerçekleşir.

Kırılma noktaları

Minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) kesme noktaları aşağıdaki gibidir:

EUCAST

Staphylococci: duyarlı < 0,25 dirençli> 0,5 Streptococci ABCG ve pneumoniae: duyarlı < 0,5 dirençli> 0,5Gram pozitif anaeroblar: duyarlı < 4 dirençli> 4Gram negatif anaeroblar: duyarlı < 4 dirençli> 4

Farmakokinetik/Farmakodinamik ilişkisi

Etkinlik, bağlanmamış antibiyotiğin, konsantrasyon-zaman eğrisi alanının, patojen minimum efektif konsantrasyonuna (EAA / MİK) oranı ile ilgilidir.

Duyarlılık


Kazanılan direncin prevalansı coğrafi olarak ve seçilen türler için zamanla değişebilir. Özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken, dirençle ilgili yerel bilgiler istenebilir.

Gerekirse, yerel direnç prevalansı en azından bazı enfeksiyon türlerinde ajanın kullanımmın sorgulanabilir olması gerektiğinde uzman tavsiyesi alınmalıdır.

TürlerDuyarlıGram-pozitif aeroblar

Staphylococcus aureus

*

Staphylococcus epidermidis Streptococcus pneumoniaStreptococcus pyogenesViridans streptococciAneroblar

Bacteriodes fragilis grubu


Prevotella (daha önceden Bacteroides melaninogenicus olarak bilinen)


Bifidobacterium spp.


Clostridium perfringens Eubacterium spp.


Fusobacterium spp.


Peptococcus spp.


Peptostreptococcus spp.


Propionibakteri spp.


Veillonella spp.Dirençliler

Clostridia spp.


Enterococci


Enterobacteriaceae


* %50'ye kadar metisiline duyarlı

S. aureus'un,

bazı bölgelerde klindamisine dirençli olduğu bildirilmiştir. Metisiline dirençli S.aureus'un (MRSA) %90'ından fazlası klindamisine dedirençlidir ve MRSA şüphesi varsa duyarlılık testi sonuçlarını beklerken kullanılmamalıdır.

Enterobacteriaceae dahil olmak üzere çoğu gram negatif aerobik bakteri, klindamisine dirençlidir. Klindamisin, lincomisin ile çapraz direnç gösterir.

In vitro5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel özellikler:

Parenteral uygulamayı takiben, biyolojik olarak aktif olmayan klindamisin fosfat, klindamisine hidrolize edilir. 300 mg klindamisin eşdeğeri intramüsküler yolla enjekte edildiğinde, üç saatiçinde ortalama 6 mikrogram/mL'lik bir doruk plazma konsantrasyonu elde edilir; 600 mg dozise 9 mikrogram/mL'lik bir pik konsantrasyonunu verir. Çocuklarda, doruk konsantrasyonuna birsaat içinde ulaşılabilir. Aynı dozlar intravenöz olarak verildiğinde, infüzyonun sonunda sırasıylamL başına 7 ve 10 mikrogramlık doruk konsantrasyonları elde edilir.

Dağılım:


Klindamisin vücut sıvılarında ve kemik dahil dokularda dağılır, serebrospinal sıvıya etkin konsantrasyonda ulaşamaz. Plasentadan fötal dolaşıma geçer ve laktasyonda süte geçer. Safradayüksek konsantrasyonda bulunur.

Biyotransformasyon:


Klindamisin, tahminen karaciğerde, aktif N-demetil ve sülfoksit metabolitlerine ve bazı inaktif metabolitlerine metabolize olur.

Eliminasyon:


Alınan dozun yaklaşık %10'u idrar, %4'ü feçesle aktif ilaç ya da aktif metabolitler şeklinde, kalanı ise inaktif metabolitler şeklinde atılır. . Yarılanma süresi 2 ila 3 saattir, ancak böbrekişlevleri azalmış hastalarda ve premature yenidoğanlarda klindamisinin serumdaki yarılanmasüresi hafifçe uzar. Diyaliz le kandan etkili bir şekilde uzaklaştırılamaz.

Klindamisin lökosit ve makrofajlarda birikir. Dolaşımda klindamisinin %90'ından fazlası plazmaya bağlanır. Atılım yavaştır ve birkaç gün sürer. İnsan karaciğeri ve bağırsakmikrozomlarındaki

in vitro

çalışmalar; klindamisinin,az miktarda CYP3A5 ağırlıklı olarak iseCYP3A4 tarafından klindamisin sülfoksit ve küçük bir metabolit olan N desmetilklindamisinoluşturmak üzere oksitlendiğini göstermiştir. Yarılanma süresi 2 ila 3 saattir, ancak prematüreyeni doğanlarda ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda uzayabilir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Klindamisinin serum konsantrasyonu, dozla doğru orantılı olarak yükselir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Özel bir karakteristik özellik yoktur. Bkz. Bölüm 4.4

Farmakokinetik ilişki

2 ila 18 yaş arası obez pediatrik hastalar ve 18 ila 20 yaş arası obez yetişkinler:


2 ila 18 yaş arasındaki obez pediyatrik hastalarda ve 18 ila 20 yaş arası obez yetişkinlerde farmakokinetik verilerin analizi, klindamisin klerensinin ve toplam vücut ağırlığı ile normalizeedilen dağılım hacminin obeziteden bağımsız olarak karşılaştırılabilir olduğunu göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriKarsinojenite

Klindamisin'in karsinojenik potansiyelinin değerlendirildiği uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

Mutajenite

Bir sıçan mikro çekirdekBuites|İ , gKeni^jıEktAffie& reversiyon testinin dahil olduğu

Belge DoÜreme toksisitesi

Sıçanlarda, günde 300 mg/kg'a kadar çıkan dozlarda (insanlar için önerilen mg/m esaslı en yüksek dozun yaklaşık 1,1 katı) yapılan fertilite çalışmalarında, üreme üzerine herhangi bir etkigözlenmemiştir.

Gebelik

Sıçanlarda yapılan oral embriyo-fetal reprodüktif gelişim çalışmalarında ve sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan subkutan reprodüktif toksisite çalışmalarında, maternal toksisite üretendozlarda embriyo-fetal toksisite gözlenmiştir. Sıçanlarda maternal ölüm, hastanın maruziyetinegöre yaklaşık 1'lik bir maruziyet oranı ile meydana gelmiştir. Tavşanlarda, düşükler dahil olmaküzere maternal toksisite, yaklaşık 0,1'lik maruziyet oranında meydana gelmiştir. İmplantasyonsonrası kayıp ve azalmış canlılık dahil olmak üzere embriyo-fetal toksisite, tavşanlarda 0,2maruz kalma oranında meydana gelmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzil alkol

Disodyum edetat dihidrat Enjeksiyonluk su

Sodyum hidroksit (pH ayarı için k.m.)

6.2. Geçimsizlikler

Klindamisin tuz çözeltilerinin pH değerlerinin düşük olması nedeniyle alkalin preparatları veya düşük pH'da stabil olmayan ilaçlar ile geçimsizlikler beklenebilir. CLİN, aşağıdaki ilaçlar ilefiziksel olarak geçimsizdir: Ampisilin sodyum, fenitoin sodyum, barbitüratlar, aminofilin,kalsiyum glukonat, seftriakson sodyum, siprofloksasin, difenilhidantoin, idarubisin hidroklorür,ranitidin hidroklorür ve magnezyum sülfat.

6.3. Raf ömrü6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Her mL'sinde 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 4 ml'lik renksiz cam ampul ambalajlarda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Klindamisin fosfat'ın aşağıdaki antibiyotikleri içeren %5'lik dekstroz ve sodyum klorür enjeksiyonluk solüsyonları^aein aze24e ısaakboyunpafAz

ik

sel ve kimyasal olarak uyumlu olduğugösterilmiştir: Amikasin sülfat, aztreonam, sefamandol nafat, sefazolin sodyum, sefotaksim

sodyum, sefoksitin sodyum, seftazidim sodyum, seftizoksim sodyum, gentamisin sülfat, netilmisin sülfat, piperasilin ve tobramisin.

İlaç karışımlarmın uyumları ve stabil kalma süreleri konsantrasyona ve diğer şartlara bağlıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Menarini Sağlık ve İlaç Sanayi Tic. A.Ş.

Maslak Mah. Sümer Sok. No: 4 Maslak Office Building Kat: 7-834485 Maslak, Sarıyer/İstanbulTel.: (212) 467 11 11Fax: (212) 467 12 12

8. RUHSAT NUMARASI

168/28

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

İlk ruhsat tarihi: 21.03.1994 Ruhsat yenileme tarihi: 26.04.2005

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:

İlaç Bilgileri

Clin 600 Mg/4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Klindamisin Fostat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Clin 600 Mg 1 Ampul
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.