KISA URUN BILGISI
1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
VASOXEN 10 mg tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
10 mg nebivolole eşdeğer 10,9 mg nebivolol hidroklorür içerir: 5 mg SRRR-nebivolol (veya d-nebivolol) ve 5 mg RSSS-nebivolol (veya l-nebivolol).
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı) 136,3 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Tablet
Hemen hemen beyaz, bir tarafı “10” kabartmalı, yuvarlak, hafif bikonveks tabletler
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Hipertansiyon
Esansiyel hipertansiyon tedavisi Kronik Kalp Yetmezliği (KKY)
70 yaş ve üzerindeki hastalarda standart tedavilere ilave olarak stabil, hafif ve orta şiddetteki kronik kalp yetmezliği tedavisi.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji:
Hipertansiyon
Yetişkinler
Doz genellikle günde 5 mg'dır. Tercihen her zaman günün aynı saatinde alınmalıdır. Kan basıncını düşürücü etkisi tedavinin 1-2 haftasından sonra ortaya çıkmaya başlar. Bazen,optimal etkiye ancak 4 hafta sonra erişilebilir. Kan basıncında ilave azalma isteyenhastalarda, 2 haftalık aralıklarla doz 40 mg'a kadar çıkartılabilir.
Diğer antihipertansif ilaçlarla kombinasyonu
Beta-blokörler tek başlarına veya diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullamlabilirler. Bugüne kadar, aditif bir antihipertansif etki sadece, VASOXEN hidroklorotiyazid 12,5-25mg ile kombine edildiğinde gözlenmiştir.
Kronik kalp yetmezliği (KKY)
Stabil kronik kalp yetmezliği tedavisi, dozun dereceli titrasyonu ile başlar ve en uygun bireysel idame dozuna ulaşılıncaya kadar devam edilir.
Hastalarda, son 6 hafta içerisinde akut yetmezlik yaşamaksızın stabil kronik kalp yetmezliği olması gereklidir. Tedaviyi uygulayan hekimin, kronik kalp yetmezliğitedavisinde deneyimli bir hekim olması önerilmektedir. Diüretikler ve/veya digoksinve/veya ADE inhibitörleri ve/veya Anjiyotensin II antagonistleri gibi kardiyovasküler ilaçtedavisi gören bu hastalarda, VASOXEN ile tedaviye başlamadan önceki iki haftaboyunca bu ilaç dozlarının stabilize edilmesi gerekmektedir.
Başlangıç titrasyonu, hasta toleransına bağlı olarak aşağıdaki basamaklara göre 1-2 haftalık aralıklarla yapılmalıdır:
Günde bir kez alınan 1,25 mg nebivolol önce günde bir kez 2,5 mg'a, sonra günde bir kez 5 mg'a ve daha sonra günde bir kez 10 mg'a yükseltilir. Tavsiye edilen en yüksek dozgünde bir kez 10 mg nebivololdür.
Hastanın klinik durumunun stabil kalmasını sağlamak için (özellikle kan basıncı, kalp hızı, iletim bozuklukları ve kalp yetmezliğinin kötüleşmesine dair gözlenecek belirtileraçısından), tedavinin başlatılması ve sonraki doz artışlarının en az 2 saatlik bir süreçte,deneyimli bir hekimin gözetimi altında yapılması gereklidir.
Advers olay oluşumu, tüm hastaların önerilen maksimum doz ile tedavi edilmesini önleyebilir. Gerekli olduğu takdirde, ulaşılan doz kademeli olarak da azaltılabilir veuygun şekilde yeniden uygulanabilir.
Titrasyon fazı sırasında kalp yetmezliğinin kötüleşmesi ya da intolerans gelişmesi durumunda, ilk olarak nebivolol dozunun azaltılması ya da gerekli olduğu takdirde,tedavinin hemen kesilmesi önerilmektedir (şiddetli hipotansiyon, akut pulmoner ödem ilebirlikte kalp yetmezliğinin kötüleşmesi, kardiyojenik şok, semptomatik bradikardi ya daAV blok).
Stabil kronik kalp yetmezliğinin nebivolol ile tedavisi genellikle uzun vadeli bir tedavidir.
Nebivolol tedavisinin aniden kesilmemesi önerilmektedir. Bu, kalp yetmezliğinde geçici bir şiddetlenmeye neden olabilir. Eğer tedavinin sonlandırılması gerekli ise, doz haftalıkolarak yarıya indirilmek suretiyle kademeli olarak azaltılmalıdır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Tedavinin ne kadar devam edeceğine hekim karar vermelidir.
Uygulama şekli:
VASOXEN günün herhangi bir saatinde aç veya tok kamına ağızdan alınabilir.
Tabletler yeterli miktarda sıvı ile çiğnenmeden yutulmalıdır.
Tabletler her gün tercihen aynı saatte alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hipertansif hastalarda önerilen başlangıç dozu günde 2,5 mg'dır. Gerektiğinde, günlük doz 5 mg'a artırılabilir.
Kronik kalp yetmezliğine sahip hafif-orta şiddetteki böbrek yetmezliği olan hastalarda maksimum tolere edilebilir doz düzenlemesi yapıldığında doz ayarlamasına gerek yoktur.Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda, bu ilacın kullanımına dair herhangi birdeneyim mevcut değildir (serum kreatinin > 250 mikromol/L). Bu nedenle, bu hastalardanebivolol kullanımı önerilmemektedir.
VASOXEN diyaliz hastalarında, bu hastalarda herhangi bir çalışma yapılmadığından dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalardaki veriler kısıtlıdır. Bu nedenle, bu hastalarda VASOXEN kullanımı kontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
18 yaş altı çocuklar ve adolesanlarda VASOXEN'in güvenliliği veya etkinliliği kanıtlanmamıştır. Mevcut veri bulunmamaktadır.Dolayısıyla, çocuklarda ve adolesanlardakullanımı önerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:
65 yaşın üzerindeki hipertansif hastalar için önerilen başlangıç dozu günde 2,5 mg'dır. Gerekirse, günlük doz 5 mg'a arttırılabilir. Ancak, 75 yaş üzerindeki hastalara ilişkinsınırlı veri bulunduğundan, bu hastalarda dikkatli kullanılmalı ve hastalar yakındanizlenmelidir.
Kronik kalp yetmezliği olan hastalarda, maksimum tolere edilebilir doz düzenlemesi yapıldıktan sonra doz ayarlamasına gerek yoktur.
Kontrendikasyonlar
• VASOXEN'in etkin maddesine veya içindeki herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığıolanlarda
• Karaciğer yetmezliği veya karaciğer fonksiyon bozukluğunda
• Akut kalp yetmezliği, kardiyojenik şok veya IV inotropik tedavi gerektirendekompanse kalp yetmezliği durumlarında kontrendikedir.
İlave olarak, diğer beta blokörlerde olduğu gibi VASOXEN aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
• Sino-atrial blok dahil olmak üzere hasta sinüs sendromu İkinci ve üçüncü dereceden blok (kalp pili olmadan)
Bronkospazm ve bronşiyal astım hikayesi olanlarda Tedavi edilmemiş feokromasitomaMetabolik asidoz
Bradikardi (tedaviye başlamadan önce kalp atım hızı < 60 atım/dakika). Hipotansiyon (sistolik kan basıncı < 90 mmHg)
Şiddetli periferik dolaşım bozukluğu.
Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Ayrıca Bkz. Bölüm 4.8.
Aşağıdaki uyarılar ve önlemler beta-adrenerjik antagonistlere genel olarak uygulanır. Anestezi
Beta blokajın sürdürülmesi indüksiyon ve intübasyon sırasındaki aritmi riskini azaltır. Eğer cerrahi girişim hazırlığı sırasında beta blokaja ara verilecekse, beta-adrenerjikantagonistler en az 24 saat önce kesilmelidir.
Miyokard depresyonuna neden olan bazı anestezikler kullanılırken dikkatli olunmalıdır. İntravenöz atropin uygulamasına bağlı vagal reaksiyonlara karşı hasta korunmalıdır.
Kardiyovasküler
Genel olarak, beta-adrenerjik antagonistler tedavi altında olmayan konjestif kalp yetmezliği (KKY) olan hastalarda, durumları stabilize oluncaya kadar kullanılmamalıdır.İskemik kalp hastalığı olan hastalarda, beta-adrenerjik antagonist tedavisi yavaş yavaş(örn. 1-2 haftadan uzun) kesilmelidir. Gerekirse, angina pektoris alevlenmelerini önlemekamacıyla başka bir tedavi eş zamanlı olarak başlanmalıdır.
Beta-adrenerjik antagonistler bradikardiye yol açabilirler: Eğer nabız hızı istirahatte 50-55 atım/dakika'nın altına düşerse ve/veya hasta bradikardi izlenimi veren semptomlar yaşarsadozaj azaltılmalıdır.
Beta-antagonistler aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdırlar:
• Periferik dolaşım bozukluğu (Raynaud hastalığı veya sendromu, intermittentkladikasyon) olan hastalarda bu bozuklukların artmasına nedenolabileceklerinden;
• Birinci dereceden kalp bloğu olan hastalarda, beta-blokörlerin iletim-süresiüzerindeki negatif etkisinden dolayı;
• Karşılanmamış alfa reseptör aracılı koroner arter vazokonstriksiyonuna bağlıPrinzmetal anginası olan hastalarda: Beta-adrenerjik antagonistler anginanöbetlerinin sayısını arttırabilir ve süresini uzatabilirler.
Nebivololün genellikle, verapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal antagonistleri, sınıf I anti-aritmik ilaçlar ve merkezi etkili antihipertansif ilaçlarla kombine olarak kullanılmasıönerilmemektedir; ayrıntılar için lütfen Bölüm 4.5'e bakınız.
Metabolik/Endokrinolojik
VASOXEN diyabetik hastalarda glukoz düzeylerini etkilemez. Ancak, nebivolol hipogliseminin bazı semptomlarını (taşikardi, palpitasyon) maskeleyebileceğinden, şekerhastalarında dikkatli olunmalıdır.
Beta-adrenerjik blokörler hipertiroidizmde taşikardik semptomları maskeleyebilir. İlacın ani kesilmesi semptomları şiddetlendirebilir.
Solunum
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda, havayollarındaki konstriksiyon şiddetlenebileceğinden beta-adrenerjik antagonistler dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer
Geçmişinde psoriazis hikayesi olan hastalarda, beta-adrenerjik antagonistleri hastaların durumları dikkatli değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır.
Beta-adrenerjik antagonistler, alerjenlere duyarlılığı ve anafilaktik reaksiyonların şiddetini artırabilir.
Nebivolol ile kronik kalp yetmezliği tedavisine başlanması, hastaların düzenli olarak gözlem altında tutulmasını gerektirmektedir. Pozoloji ve uygulama şekli için lütfenBölüm 4.2'ye bakınız. Kesin olarak belirtilmediği takdirde, tedavi anidensonlandırılmamalıdır. İlave bilgi için bkz. Bölüm 4.2.
Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Nadiren görülen galaktoz intoleransı, Lapp- laktaz yetmezliği veya glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi kalıtımsal problemleri bulunanhastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Farmakodinamik etkileşimler:
Aşağıdaki etkileşimler beta-adrenerjik antagonistler ile genellikle rastlanan etkileşimlerdir:
Birlikte kullanılması önerilmeyen kombinasyonlar:
Sınıf I anti-aritmikler (kinidin, hidrokinidin, sibenzolin, flekainid, disopiramid, lidokain, meksiletin, propafenon):
Atriyoventriküler iletim süresi üzerindeki etki şiddetlenebilir venegatif inotropik etki artabilir (bkz. Bölüm 4.4).
Verapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal antagonistleri:
Kontraktilite ve
atriyoventriküler iletim üzerinde olumsuz etki. Beta-blokör tedavisi gören hastalara yapılan intravenöz verapamil uygulaması şiddetli hipotansiyona ve atriyoventriküler blokgelişimine neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4). Beta-blokerle birlikte eş zamanlı olarakverapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal blokerleri kullanan hastalarda dikkatliolunmalıdır; EKG ve kan basıncı takibi yapılmalıdır.
Merkezi etkili antihipertansifler (klonidin, guanfasin, moksonidin, metildopa, rilmenidin):
Merkezi etkili antihipertansif ilaçların eşzamanlı kullanımı kalp hızının ve kalp debisininazalması, vazodilatasyon gibi merkezi sempatik tonusta meydana gelecek bir azalma ilekalp yetmezliğini şiddetlendirebilir (bkz. Bölüm 4.4). İlacın aniden kesilmesi, özellikle debeta-blokör tedavisinin kesilmesinden önce gerçekleştiriliyorsa “rebound hipertansiyon”riskini arttırabilir.
Birlikte uygulanması dikkat gerektiren kombinasyonlar:
Sınıf III anti-aritmik ilaçlar (Amiodaron):
Atriyoventriküler iletim süresi üzerindeki etki şiddetlenebilir.
Anestezikler - uçucu halojenler:
Beta-adrenerjik antagonistlerin anesteziklerle birlikte kullanılması refleks taşikardiyi azaltabilir ve hipotansiyon riskini artırabilir (bkz. Bölüm4.4). Genel bir kural olarak, beta-blokör tedavisinin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır.Hastanın VASOXEN kullanıyor olması durumunda anestezist bilgilendirilmelidir.
İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar:
Nebivololün glukoz düzeyini etkilememesine rağmen, eş zamanlı kullanım belirli hipoglisemi semptomlarını maskeleyebilir (çarpıntı,taşikardi).
Baklofen (antispastik ajan), amifostin (antineoplastik yardımcı ilaç):
Antihipertansiflerle birlikte kullanıldığında kan basıncındaki düşme artabilir, bu nedenle antihipertansif ilacındozu buna göre ayarlanmalıdır.
Birlikte kullanılabilecek kombinasyonlar:
Dijitalis glikozitleri:
Eş zamanlı kullanımı atriyoventriküler iletim süresini artırabilir. Nebivolol ile gerçekleştirilen klinik çalışmalar, etkileşime dair herhangi klinik bir kanıtortaya koymamıştır. Nebivolol digoksinin kinetiğini etkilemez.
Dihidropiridin tipi kalsiyum antagonistleri (amlodipin, felodipin, lasidipin, nifedipin, nikardipin, nimodipin, nitrendipin):
Eşzamanlı kullanım hipotansiyon riskini artırabilir vekalp yetmezliği olan hastalarda ventriküler pompa fonksiyonunun daha da kötüleşmeriskini artırabileceği göz ardı edilmemelidir.
Antipsikotikler, antidepresanlar (trisiklikler, barbitüratlar ve fenotiazinler):
Eşzamanlı kullanım beta-blokörlerin hipotansif etkisini artırabilir (aditif etki).
Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAll):
Nebivololün kan basıncını düşürücü etkisi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Sempatomimetik ajanlar:
Eşzamanlı kullanım, beta-adrenerjik antagonistlerin etkisini ortadan kaldırabilir. Beta-adrenerjik ajanlar, hem alfa hem de beta-adrenerjik etkilerle(hipertansiyon, şiddetli bradikardi ve kalp bloğu riski) sempatomimetik ajanlarınkarşılanmamış alfa-adrenerjik aktivitesine yol açabilir.
Farmakokinetik etkileşimler:
Nebivololün metabolizmasında CYP2D6 izoenzimi rol oynadığı için, bu enzimi inhibe edici maddelerle, özellikle de paroksetin, fluoksetin, tioridazin ve kinidin ile eşzamanlıkullanım, aşırı bradikardi ve advers olay riskinde artışa eşlik eden plazma nebivololdüzeylerinin yükselmesine yol açabilir.
Simetidin ile nebivololün birlikte uygulanması nebivololun klinik etkilerini değiştirmeksizin kan düzeylerini arttırmıştır. Ranitidin ile birlikte uygulanması nebivololfarmakokinetiğini etkilememiştir. VASOXEN'in yemeklerle, antasitlerin de yemeklerarasında alınması koşuluyla iki uygulama beraber reçetelendirilebilir.
Nebivololün nikardipin ile kombinasyonu, klinik etkilerini değiştirmeden, her iki ilacın plazma düzeylerini hafifçe artırmıştır. Birlikte alkol, furosemid veya hidroklorotiyaziduygulaması nebivololün farmakokinetiğini etkilememiştir. Nebivolol varfarininfarmakokinetiğini ve farmakodinamiğini etkilemez.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye:
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hamile kalmayı planlayan kadınlarda kullanılması önerilmemektedir. Eğer tedavi sırasında hamile kalınırsa, VASOXEN kullanımı sonlandırılmalıdır.
Gebelik dönemi
VASOXEN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir(Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potensiyel risk bilinmemektedir.
VASOXEN'in gebelik ve/veya fetus/yenidoğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.
Genel olarak beta-adrenoseptör blokörler gelişme geriliği, intrauterin ölüm, düşük yapma ya da erken doğum ile bağlantılı plasental perfüzyonu azaltır.
Fetus ve yenidoğanda advers etkiler (hipoglisemi ve bradikardi gibi) ortaya çıkabilir. Eğer beta-adrenoseptör blokörleri ile tedavi gerekliyse, betaı-selektif adrenoseptör blokörleritercih edilmelidir.
VASOXEN gerekli olmadıkça gebelik boyunca kullanılmamalıdır. Eğer gerekli olduğu düşünülürse, uteroplasental kan akışı ve fetal büyüme takip edilmelidir. Gebelik ya dafetus üzerine zararlı etkileri olması durumunda alternatif tedavi düşünülmelidir.Yenidoğanlar yakından takip edilmelidir. Hipoglisemi ve bradikardi semptomlarıgenellikle ilk 3 gün içinde beklenir.
Laktasyon dönemi
Hayvanlarda yapılan çalışmalar nebivololün anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Bu ilacın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Beta-blokörlerin çoğu, özellikle nebivololgibi lipofilik bileşikler ve aktif metabolitleri anne sütüne değişik oranlarda geçer. Yenidoğanlar/bebekler için bu risk göz ardı edilemez. Bu nedenle nebivolol alan anneleremzirmemelidir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Nebivolol'ün sıçanlarda ve farelerde erkek ve dişi üreme organları üzerinde advers etki gözlenen ve insan için önerilen maksimum dozun birkaç katı yüksek dozları dışındafarelerin doğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi gözlenmemiştir. Ancak, nebivololün insandoğurganlığı üzerine etkisi bilinmemektedir
Sağlıklı erkek gönüllülerle yapılan randomize, çift körlü, plasebo ve aktif kontrollü, paralel grup çalışması, nebivololün adrenal fonksiyon, luteinizan hormon ve testosterondüzeyleri üzerine etkisini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, 6 hafta, günlük10 mg nebivolol dozunun, ACTH sitümüle erkek serum kortizolü AUX 0-120 dakika,serum LH veya serum toplam testosteron üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığınıgöstermiştir.
Erkek sıçan ve farelerde MRHD'nin sırasıyla 10 ve 5 katı dozajlarda spermatogenez etkileri görülmüştür. Sıçanlarda spermatogenez etkileri, geri döndürülememiş ve dörthaftalık iyileştirme dönemi esnasında kötüleşmiştir. Ancak farelerde nebivololün spermüzerine etkileri, kısmen geri döndürülebilirdir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
VASOXEN'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Farmakodinamik çalışmalar VASOXEN'in psikomotor fonksiyonuetkilemediğini göstermiştir. Ancak araç veya makine kullanırken bazen baş dönmesi veyorgunluk hissinin oluşabileceği dikkate alınmalıdır.
İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkiler, Sistem Organ Sınıfına göre sıralanmış ve şu sıklık tanımları kullanılarak başlıklar altında toplanmıştır.
Çok yaygın (> l/10); yaygın (> 1/100 ila < l/10); yaygın olmayan (> l/1000 ila < 1/100); seyrek (> l/10000 ila < 1/1000); çok seyrek (<l/10000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)
Hipertansiyon ve kronik kalp yetmezliği için yan etkileri, hastalıkların patogenezlerinin farklılığından dolayı ayrı ayrı listelenmiştir.
Hipertansiyon
Rapor edilen, çoğu hafif veya orta şiddette olan yan etkiler, organ sistemi sınıfına göre ve sıklığa göre aşağıda verilmiştir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem, hipersensivite
Psikiyatrik hastalıklar:
Yaygın olmayan: Kabus, depresyon
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, parestezi Çok seyrek: Senkop
Göz hastalıkları:
Yaygın olmayan: Görme bozuklukları
Kardiyak hastalıklar:
Yaygın olmayan: Bradikardi, kalp yetmezliği, AV iletiminde yavaşlama/AV blok
Vasküler hastalıklar:
Yaygın olmayan: Hipotansiyon, intermitant kladikasyon (artışı)
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın: Dispne
Yaygın olmayan: Bronkospazm
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın: Konstipasyon, bulantı, diyare Yaygın olmayan: Dispepsi, karında gaz, kusma
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Yaygın olmayan: Kaşıntı, eritematöz döküntü Çok seyrek: Psöriazis alevlenmesiBilinmiyor: Ürtiker
Üreme ve meme hastalıkları:
Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Yaygın: Yorgunluk, ödem
Aşağıdaki istenmeyen etkiler bazı beta-adrenerjik antagonistler için de bildirilmiştir: Halüsinasyonlar, psikozlar, konfüzyon, soğuk/siyanotik ekstremiteler, Raynaud fenomeni,göz kuruluğu ve praktolol-tipi okulo-mukokütanöz toksisite.
Kronik kalp yetmezliği
Kronik kalp yetmezliği hastalarında görülen yan etkilerle ilgili veriler, nebivolol kullanan 1067 hasta ve plasebo kullanan 1061 hastanın yer aldığı bir plasebo-kontrollü klinikçalışmadan elde edilmiştir. Bu çalışmada, 449 nebivolol kullanan hastanın tümü (%42,1),334 plasebo kullanan hastayla (%31,5) kıyaslandığı en azından mümkün nedensel olarakilişkili yan etkiler rapor edilmiştir. Nebivolol kullanan hastalarda en sık rapor edilen yanetkiler hastaların yaklaşık %11'inde görülen bradikardi ve baş dönmesidir. Plasebokullanan hastalarda bu yan etkilerin görülme sıklığı sırasıyla %2 ve %7'dir.
Kronik kalp yetmezliği tedavisinde özel olarak anlamlı kabul edilen advers reaksiyonlar için (en azından ilaçla muhtemelen bağlantılı) aşağıdaki insidanslar bildirilmiştir.
- Plasebo hastalarının %5,2'sine kıyasla, nebivolol hastalarının %5,8'inde kalp yetmezliğişiddetlenmiştir.
- Plasebo hastalarının %1'ine kıyasla, nebivolol hastalarının %2,1'inde postüralhipotansiyon bildirilmiştir.
- Plasebo hastalarının %0,8'ine kıyasla, nebivolol hastalarının %1,6'sında ilaca karşıintolerans gelişmiştir.
- Plasebo hastalarının %0,9'una kıyasla, nebivolol hastalarının %1,4'ünde birinci dereceatriyoventriküler blok gelişmiştir.
- Plasebo hastalarının %0,2'sine kıyasla, nebivolol hastalarının %1'inde alt ekstremiteödemi bildirilmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir
VASOXEN'in doz aşımına ilişkin veri yoktur.
Semptomlar
Beta-blokörlerle aşırı doza bağlı semptomlar şunlardır: Bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm ve akut kalp yetmezliği
Tedavi
Doz aşımı veya aşırı duyarlılık durumunda, hasta yakın takibe alınmalı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmelidir. Kan glukoz düzeyleri kontrol edilmelidir. Gastrointestinalkanalda hala bulunabilecek herhangi bir ilaç kalıntısının emilimi gastrik lavajla önlenmelive aktive edilmiş kömür ve bir laksatif uygulanmalıdır. Suni solunum gerekli olabilir.Bradikardi veya aşırı vagal reaksiyonlar atropin veya metilatropin uygulanarak tedaviedilmelidir. Hipotansiyon ve şok plazma/plazma substituentleri ve gerekli ise,katekolaminlerle tedavi edilmelidir. Beta-bloke edici etki, yavaş intravenöz uygulamaşeklinde istenen etki elde edilinceye kadar izoprenalin hidroklorür ile yaklaşık 5mikrogram/dakika veya dobutamin ile 2,5 mikrogram/dakika dozu ile başlanarakkaldırılabilir. Refraktör olgularda izoprenalin, dopamin ile kombine edilebilir. Eğer bu daarzu edilen etkiyi oluşturamazsa intravenöz 50-100 mikrogram/kg glukagon uygulamasıdüşünülebilir. Gerekirse, bir saat içinde enjeksiyon tekrarlanmalı, ve bunu gerekirse 70mikrogram/kg/saat dozunda i.v. glukagon infüzyonu izlemelidir. Tedaviye dirençlibradikardilerin ekstrem olgularında bir pacemaker takılabilir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antihipertansifler, Selektif Beta Blokör İlaçlar ATC kodu: C07AB12
Nebivolol selektif bir beta-blokördür.
Nebivolol iki enantiomerin, SRRR-nebivolol (veya J-nebivolol) ile RSSS-nebivolol (veya /-nebivolol), bir rasematıdır. Nebivolol iki farmakolojik aktiviteyi birleştirir:
• Kompetitif ve selektif bir beta-reseptör antagonistidir: Bu etki SRRR-enantiomerine(J-enantiomeri) bağlıdır.
• L-arjinin/nitrik oksit yolağı ile etkileşmeye bağlı hafif bir vazodilatör etkiye sahiptir.
Nebivololün tek ve tekrarlanan dozları, istirahatte ve egzersiz sırasında, hem normotansiflerde hem de hipertansif hastalarda, kalp atım hızı ve kan basıncını düşürür.Antihipertansif etki kronik tedavi süresince sürdürülür.
Terapötik dozlarda, nebivololün alfa-adrenerjik antagonistik etkisi yoktur.
Hipertansif hastaların nebivolol ile akut ve kronik tedavisi sırasında sistemik vasküler rezistans azalır. Kalp atım hızı azalmasına rağmen, atım hacmindeki artış nedeni iledinlenme ve egzersiz sırasındaki kalp debisinin azalması sınırlanabilir. Diğer beta1reseptör antagonistleri ile kıyaslandığında bu hemodinamik farklılıkların klinikle ilişkisitam olarak tespit edilmemiştir.
Hipertansif hastalarda, nebivolol endotel disfonksiyonlu hastalarda azalan, NO- aracılı Asetilkolin (ACh)'in vasküler yanıtını arttırır.
Sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda bozukluk olan ya da olmayan (ortalama SVEF: %36 ± 12,3, Dağılım şu şekildedir: hastaların %56'sı SVEF %35'in altında , hastaların%25'in SVEF %35 ile %45 arası ve hastaların %19'u SVEF %45'in üzerinde), >70(ortalama yaş 75,2), yaşındaki 2128 stabil kronik kalp yetmezliği hastasındagerçekleştirilen plasebo kontrollü bir mortalite-morbidite çalışmasında, ortalama 20 aylıkbir gözlem süresi sonunda, standart tedavinin başında verilen nebivolol, %14'lük nispibir risk düşüşü ile birlikte (mutlak düşüş: %4,2), ölüm ya da kardiyovasküler nedenlere(etkililik için primer son nokta) bağlı hospitalizasyonların meydana gelme süresinianlamlı düzeyde uzatmıştır. Riskteki bu düşüş tedavinin 6. ayından sonra meydanagelmiştir ve tüm tedavi süresince devam etmiştir (ortalama süre: 18 ay). Nebivololünetkisinin, çalışma popülasyonun yaş, cinsiyet ya da sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonudeğerlerinden bağımsız olduğu gözlenmiştir. Tüm nedenlere bağlı mortalite üzerindekinebivololün faydası, plaseboya kıyasla istatiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (mutlakdüşüş: %2,3). Nebivolol ile tedavi edilen hastalarda, ani ölüm vakalarında bir düşüşgözlenmiştir (%4,1 ve %6,6, %38 oranında bağıl azalma).
Hayvanlar üzerindeki
in vitroin vivo
çalışmalar, nebivololün intrinsik sempatomimetik aktivitesinin olmadığını göstermiştir.
Hayvanlar üzerindeki in vitro ve in vivo çalışmalar farmakolojik dozlarda nebivololün membran stabilize edici etkisinin olmadığını göstermiştir.
Sağlıklı gönüllülerde yapılan araştırmalar, nebivololün maksimum egzersiz kapasitesini azaltması üzerine ya da dayanıklılık üzerine anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir.
Hipertansif hastalardaki mevcut preklinik ve klinik kanıtlar, nebivololün erektil fonksiyon üzerinde zararlı bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:
Emilim:
Nebivololün her iki enantiomeri de oral uygulamadan sonra hızla absorbe edilir. Nebivololün absorpsiyonu yiyeceklerden etkilenmez; nebivolol yemeklerle veya açkarnına alınabilir.
Nebivololün oral biyoyararlanımı metabolizması hızlı olan kişilerde ortalama %12, yavaş olanlarda ise hemen hemen tamdır. Kararlı-durumda ve aynı doz düzeyinde, değişmemişnebivololün doruk plazma konsantrasyonu, metabolizması hızlı olan kişilere oranlametabolizması yavaş olan kişilerde yaklaşık 23 kez daha yüksektir. Değişmemiş ilaç veaktif metabolitler dikkate alındığında, doruk plazma konsantrasyonlarındaki fark 1,3 ila1,4 kattır. Metabolizma hızlarındaki varyasyon nedeniyle VASOXEN'in dozu her zamanhastanın bireysel gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır, dolayısıyla metabolizması yavaşolanlar daha düşük dozlara gereksinim duyabilirler.
Plazma konsantrasyonları 1-30 mg arasında doz-bağımlıdır. Nebivololün farmakokinetiği yaş ile etkilenmez.
Dağılım
:
Plazmada, her iki nebivolol enanatiomeri başlıca albumine bağlıdır. Plazma proteinlerine bağlanma SRRR-nebivolol için %98,1, RSSS-nebivolol için ise %97,9'dur.
Biyotransformasyon:
Nebivolol, kısmen aktif hidroksi-metabolitleri olmak üzere ileri derecede metabolize edilir. Nebivolol alisiklik ve aromatik hidroksilasyon, N-dealkilasyon ve glukuronidasyonyoluyla metabolize edilir. N-dealkilasyon ile oluşan hidroksi metabolitlerine,glukoronidasyon ile glukuronitlerine dönüşür. Nebivololün aromatik hidroksilasyon ilemetabolizması CYP2D6 bağımlı genetik oksidatif polimorfizm gösterir.
Eliminasyon:
Metabolizması hızlı olan kişilerde, nebivolol enantiomerlerinin eliminasyon yarı-ömürleri ortalama 10 saattir. Metabolizması yavaş olanlarda ise, bunların yarı-ömürleri 3-5 kezdaha uzundur. Metabolizması hızlı olan kişilerde, RSSS-enantiomerlerinin plazmadüzeyleri SRRR-enantiomerlerinden biraz daha fazladır. Metabolizması yavaş olanlardabu fark daha büyüktür. Metabolizması hızlı olan kişilerde, her iki enantiomerinhidroksimetabolitlerinin eliminasyon yarı-ömürleri ortalama 24 saattir ve metabolizmasıyavaş olan kişilerde bu süre iki kat daha uzundur.
Bireylerin çoğunda (hızlı metabolize ediciler) kararlı-durum plazma düzeylerine, nebivolol ile 24 saat içinde, hidroksimetabolitleri ile ise bir kaç günde ulaşılır.
Uygulamadan bir hafta sonra, dozun %38'i idrarla, %48'i feçesle atılır. İdrarla değişmemiş nebivolol atılımı dozun %0,5'inden azdır.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Nebivolol doğrusal farmakokinetik gösterir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik öncesi veriler, genotoksisite, üreme ve gelişimsel toksisite ve karsinojenik potansiyele ilişkin konvansiyonel çalışmalara dayalı olarak insanlara yönelik özel birtehlike ortaya koymamaktadır.
Üreme işlevi üzerindeki olumsuz etkiler, yalnızca, önerilen maksimum insan dozunun birkaç katını aşan yüksek dozlarda kaydedilmiştir (Bölüm 4.6'ya bakınız).
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Polisorbat 80 Hipromelloz
Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı)
Mısır nişastası Kroskarmelloz sodyumMikrokristalize selülozKolloidal susuz silikaMagnezyum stearat
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar
25oC altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Tabletler blister (PVC/aluminyum blister) ambalaj içindedir.
VASOXEN 10 mg - 28 ve 84 tablet/paket
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve " Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Menarini İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Maslak Mah. Sümer Sok. No:4 Maslak Office Building (MOB)
Kat:7-8 34485 Maslak, Sarıyer / İstanbul Tel.: (212) 467 11 11Faks: (212) 467 12 12
8. RUHSAT NUMARASI
2021/256
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 20.08.2021 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ