Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Todavit Im/iv Enjeksiyonluk/infüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TODAVİT® I.M./I.V. enjeksiyonluk/infüzyonluk çözelti hazırlamak için toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler

Her flakonda:

3500 IU (2,06 mg) 220 IU (0,22 mg)11,2 IU125 mg3,51 mg4,14 mg4,53 mg0,006 mg0,414 mg17,25 mg0,069 mg46 mg

Vitamin A (Retinol palmitat olarak)

Vitamin D3 (Kolekalsiferol) (Koyun kaynaklı)

Vitamin E (11,2 mg Vitamin E asetat olarak)

Vitamin C (Askorbik asit)

Vitamin B1 (Tiamin; 3,935 mg Tiamin HCl olarak)

Vitamin B2 (Riboflavin; 5,26 mg Riboflavin sodyum fosfat) Vitamin B6 (Piridoksin; 5,5 mg Piridoksin hidroklorür olarak)Vitamin B12 (Siyanokobalamin)

Folik asit

Pantotenik asit (16,15 mg Dekspantenol olarak)

D-Biotin

Nikotinamid

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit : Soya lesitini:

k.m. (pH ayarlamak için) 112,5 mg


Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Sarı-turuncu renkli liyofilize kek.

Steril.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Erişkin ve 11 yaşından büyük çocukların günlük ihtiyaçlarına uygun olarak, oral alımın kontrendike veya yetersiz olduğu (yetersiz beslenme, gastrointestinal malabsorbsiyon,parenteral beslenme vb.) veya mümkün olmadığı durumlarda intravenöz yoldan vitaminuygulaması gerektiğinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler ve 11 yaş üstündeki çocuklarda günlük doz 1 flakondur.

Artmış besin gereksinimi olan özel durumlarda (ciddi yanıklar vb.) günlük 2-3 flakon gibi yüksek dozlar kullanılabilir.

Besinsel kaynaklar, diğer vitamin takviyeleri veya inaktif madde formunda vitamin içeren ilaçlar (örneğin tipranavir oral çözeltisi (Bkz. Bölüm 4.5) gibi tüm kaynaklardan alınan toplamvitamin miktarı göz önünde bulundurulmalıdır. Uygun düzeylerin korunduğundan emin olmakiçin hastanın klinik durumu ve vitamin düzeyleri izlenmelidir.

Ayrıca A, B2 ve B6 vitaminleri başta olmak üzere bazı vitaminlerin ultraviyole ışınlara (direkt veya dolaylı gün ışığı gibi) duyarlı olduğu dikkate alınmalıdır. A, Bı, C ve E vitaminlerininkaybı, çözeltideki yüksek oksijen miktarını daha da arttırabilir. İstenen vitamin düzeylerininelde edilemediği durumlarda, bu faktörlerin dikkate alınması gerekir.

Uygulama şekli:

İntravenöz ya da intramüsküler yoldan kullanılır.

İntravenöz kullanım:

- Uygulamadan hemen önce, bir enjektörle flakon içerisine 5 mL enjeksiyonluk su uygulanır.Flakon, homojen karışım sağlamak amacıyla nazikçe çalkalanır.

- Daha sonra yavaş intravenöz enjeksiyon şeklinde (en az 10 dakikada) uygulanabildiği gibi,izotonik sodyum klorür veya %5 glukoz (dekstroz) çözeltileri içinde infüzyonla dauygulanabilir.

- TODAVİT, geçimlilik ve stabilitesi doğrulandıktan sonra karbonhidrat, lipid, amino asit,elektrolit ve eser element içeren parenteral beslenme karışımlarına eklenerek deuygulanabilir.

İntramüsküler kullanım:

- Liyofilize flakon içerisindeki preparat uygulamadan hemen önce 2,5 mL enjeksiyonluk suile sulandınlır.

Uygulamayla ilgili ayrıntılar için ayrıca bölüm 6.6 'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Bu popülasyona özel gerçekleştirilen bir çalışma bulunmadığından, bu hasta grubu için özel bir dozaj önerisi bulunmamaktadır. Böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda yağda çözünen vitamindüzeyleri izlenmelidir ve glikokolik asit içerdiğinden sarılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği olanlarda doz: hepatik sarılığı olan veya laboratuvar değerlerine göre belirgin kolestazı olan hastalarda tekrarlayan dozlarda ve uzun süreli uygulamalarda hepatikfonksiyonların dikkatle takip edilmesi ve dozun buna göre ayarlanması gereklidir (Bkz. Bölüm4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, erişkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır. Bu popülasyonda ııyaşın altındaki kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, erişkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik

durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Bı vitamini başta olmak üzere etkin maddeye/maddelere veya Bölüm 6.1'de listelenenyardımcı maddelerden herhangi birine, soya proteini/ürünlerine (karma miseldeki lesitinsoya kaynaklıdır) veya yer fıstığı proteini/ürünlerine karşı aşırı duyarlılık,

- Hipervitaminoz varlığı,

- Yenidoğanlar, bebekler ve 11 yaşından küçük çocuklar

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleriUYARILAR

Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları

- TODAVİT, diğer multivitamin preparatları ve ayrı vitaminlerin (Bı, B2, B12 ve folik asitdahil) kullanımıyla şiddetli sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. TODAVİTve diğer parenteral vitamin ürünleriyle ölümcül sonuçlanan reaksiyonlar bildirilmiştir(Bkz. Bölüm 4.8).

- Soya proteinleri ve yer fıstığı proteinleri arasında çapraz alerjik reaksiyonlar gözlenmiştir.

- Bazı durumlarda, multivitaminlerin intravenöz uygulaması sırasında aşırı duyarlılıkreaksiyonunun oluşması, uygulama hızıyla ilişkili olabilir. İntravenöz infüzyonda,TODAVİT yavaş şekilde uygulanmalıdır. İntravenöz enjeksiyonda, enjeksiyon yavaşşekilde (en az 10 dakika boyunca) uygulanmalıdır.

- Aşırı duyarlılık reaksiyonuna ilişkin belirti veya semptomlar gelişmesi halinde infüzyonveya enjeksiyon derhal durdurulmalıdır.

Vitamin Toksisitesi


- Özellikle A, D ve E vitaminlerine bağlı doz aşımının ve toksik etkilerin önlenmesiamacıyla, diğer kaynaklardan ilave vitamin alan veya vitamin toksisitesi riskini arttırandiğer ajanları kullanan hastalar başta olmak üzere, hastaların klinik durumu ve kan vitaminkonsantrasyonları izlenmelidir.

- Aşırı D vitamininden kaynaklanan semptomatik hiperkalsemi (örneğin kalsiyum taşları,ensefalopati) bulunan hastalara TODAVİT uygulanırken dikkatli olunmalıdır.Hiperkalsemi komplikasyonlarının riski nedeniyle, primer hiperparatiroidi veya sekonderhiperkalsemi eşliğinde malignite bulunan hastalarda TODAVİT dikkatli şekildeuygulanmalıdır. Bu hastalarda kalsiyum ve D vitamini uygulaması yakından izlenmelidir.

- Uzun dönem takviye alan hastalarda izlem özellikle önemlidir.

A Hipervitaminozu


- A hipervitaminozu ve A vitamini toksisitesi (örneğin deri ve kemik anormallikleri, diplopi,siroz) riski, aşağıdaki hastalarda yüksektir:

• Protein malnütrisyonu olan hastalar,

• Böbrek yetmezliği olan hastalar (A vitamini takviyesi uygulanmadığında bile),

• Karaciğer yetmezliği olan hastalar,

• Vücudu küçük olan hastalar (örneğin pediatrik hastalar),

• Kronik tedavi alan hastalar.

- Hepatik A vitamini depoları satüre hastalarda akut karaciğer hastalığı, A vitamini toksisitesinin belirtilerine yol açabilir.

Parenteral Beslenen Hastalarda Yeniden Beslenme Sendromu


Şiddetli düzeyde yetersiz beslenmiş hastaların yeniden beslenmesi, hasta anabolik hale geldikçe potasyum, fosfor ve magnezyumun intraselüler artışıyla karakterize yeniden beslenmesendromuna yol açabilir. Tiamin eksikliği ve sıvı tutulumu da gelişebilir. Dikkatli izlem vebesin alımının yavaş şekilde arttırılmasıyla birlikte aşırı beslenmeden kaçınılması, bukomplikasyonları önleyebilir. Besin yetersizliği durumunda, uygun takviye verilmesigerekebilir.

Parenteral Beslenen Hastalarda Çökeltiler


Parenteral beslenen hastalarda pulmoner vasküler çökeltiler bildirilmiştir. Bazı olgularda ölümcül sonuçlar meydana gelmiştir. Aşırı kalsiyum ve fosfat eklenmesi, kalsiyum fosfatçökeltilerinin oluşma riskini arttırır. Çözeltide fosfat tuzu bulunmadığında dahi çökelti oluşumubildirilmiştir. Ayrıca, hat içi filtre distalinde çökelti oluşumu ve kan akımında çökelti oluşumuşüphesi bildirilmiştir.

Çözeltinin yanı sıra, infüzyon seti ve kateter de çökeltiler açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Akciğer sıkıntısı belirtilerinin oluşması halinde infüzyon durdurulmalı ve tıbbi değerlendirme başlatılmalıdır.

ÖZEL KULLANIM ÖNLEMLERİ

Hepatik Etkiler


- TODAVİT alan hastalarda karaciğer fonksiyonu parametrelerinin izlenmesi önerilir. Hepatik sarılık veya başka kolestaz bulguları olan hastalarda özellikle yakın izlemyapılması önerilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalarda izole alanin aminotransferaz (ALT) artışları dahil, TODAVİT alan hastalarda karaciğer enzimi artışları bildirilmiştir (Bkz.Bölüm 4.8).

İnflamatuar enterokolit olan bazı hastalarda transaminazların arttığı gözlenmiştir. Dolayısıyla, bu tip hastalarda transaminazlar izlenmelidir.

Ayrıca, TODAVİT alan hastaların safra asidi düzeylerinde (toplam ve glikokolik asit dahil ayrı safra asitleri) artış bildirilmiştir.

Hepatik sarılık veya kolestaza ilişkin önemli laboratuvar bulguları olan hastalarda, glikokolik asit varlığı nedeniyle, tekrarlı ve uzun süreli uygulama sırasında karaciğer fonksiyonu dikkatlişekilde izlenmelidir.

- Parenteral beslenen bazı hastalarda (vitamin takviyeli parenteral beslenme dahil) karaciğer yetmezliğine yol açabilen kolestaz, hepatik steatoz, fibroz ve sirozu içeren hepatobiliyerhastalıkların yanı sıra kolesistit ve kolelitiyazis geliştiği bilinmektedir. Bu bozukluklarınetiyolojisi çok faktörlü kabul edilmekte olup, hastalar arasında farklılık gösterebilir.Anormal laboratuvar parametreleri veya hepatobiliyer hastalıklara ilişkin diğer belirtilergözlenen hastalar, olası nedensel ve etkili faktörlerin ve olası terapötik ve profilaktikgirişimlerin belirlenmesi için karaciğer hastalıklarında bilgili bir hekim tarafından erkenaşamada değerlendirilmelidir.

Karaciğer Fonksiyonu Yetersiz Hastalarda Kullanım


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda vitamin takviyesinin bireyselleştirilmesi gerekebilir. A vitamini toksisitesinin önlenmesine özellikle dikkat edilmelidir çünkü karaciğer hastalığı,özellikle kronik aşırı alkol tüketimi söz konusu olduğunda, A vitamini toksisitesine duyarlılıktaartışla ilişkilidir (Bkz. Bölüm 4.4).

Böbrek Fonksiyonu Yetersiz Hastalarda Kullanım


Böbrek yetmezliği olan hastalarda, böbrek yetmezliğinin derecesine ve eşzamanlı tıbbi rahatsızlıkların bulunmasına göre bireyselleştirilmiş vitamin takviyesi gerekli olabilir. Şiddetliböbrek yetmezliği olan hastalarda özellikle D vitamininin uygun düzeyde tutulmasına ve düşükdoz A vitamini takviyesi alan, hatta takviye almayan bu tip hastalarda oluşması muhtemel Avitamini toksisitesinin önlenmesine dikkat edilmelidir.

Uzun süre boyunca yüksek dozlar kullanan hastalarda ve haftada üç kez 4 mg piridoksin (B6 vitamini) içeren intravenöz multivitaminlerin uygulandığı kronik hemodiyalizde piridoksinhipervitaminozu ve toksisitesi (periferik nöropati, istemsiz hareketler) bildirilmiştir.

Genel İzlem


• Uzun süre boyunca tek vitamin kaynağı olarak parenteral multivitaminler alan hastalartakviyenin yeterliliği açısından izlenmelidir; örneğin:

• Bası ülserleri, yaraları, yanıkları, kısa bağırsak sendromu veya kistik fibrozu olanhastalarda A Vitamini

• Diyaliz hastalarında B1 Vitamini

• Kanserli hastalarda B2 Vitamini

• Böbrek yetmezliği olan hastalarda B6 Vitamini

• Diğer ilaçlarla etkileşimler nedeniyle gereksinimleri artan hastalarda münferit vitaminler(Bkz. Bölüm 4.5)

Bir veya daha fazla vitaminin eksikliği, spesifik takviye yoluyla düzeltilmelidir.

K Vitamini


TODAVİT, K vitamini içermez; bu nedenle gerekli olduğunda ayrı şekilde uygulanmalıdır.

B12 Vitamini Eksikliği Olan Hastalarda Kullanım


B12 vitamini eksikliği açısından risk altındaki hastalarda ve/veya birkaç hafta takviyenin planlandığı durumlarda TODAVİT takviyesine başlamadan önce B12 vitamini durumunundeğerlendirilmesi önerilir.

Uygulamadan birkaç gün sonra, TODAVİT içeriğindeki siyanokobalamin (B12 vitamini) ve folik asidin münferit miktarları, B12 vitamini eksikliğiyle ilişkili megaloblastik anemili bazıhastalarda kırmızı kan hücresi sayısının, retikülosit sayısının ve hemoglobin düzeylerininartması açısından yeterli olabilir. Bu durum, mevcut B12 vitamini eksikliğini maskeliyorolabilir. B12 vitamini eksikliğinin etkin tedavisi TODAVİT ile sağlanandan daha yüksek dozdasiyanokobalamin gerektirir.

B12 vitamini eksikliği olup, B12 vitamini almayan hastalarda folik asit takviyesi, B12 vitamini eksikliğiyle ilişkili nörolojik belirtilerin gelişmesini veya progresyonunu önlemez. Nörolojikkötüleşmenin hızlanabileceği dahi öne sürülmüştür.

B12 vitamini düzeyleri yorumlanırken, yakın zamanlı B12 vitamini alımının, dokularda eksiklik olmasına rağmen normal düzeyler sağlayabileceği dikkate alınmalıdır.

Laboratuvar Testlerinin Müdahalesi

Biotin:

Biotin, biotin / streptavidin etkileşimine dayanan laboratuvar testlerine müdahale edebilir, teste bağlı olarak hatalı bir şekilde azalmış veya hatalı bir şekilde artmış test sonuçlarına yol açabilir.Müdahale riski çocuklarda ve böbrek yetmezliği olan hastalarda daha yüksektir ve daha yüksekdozlarla artar. Laboratuvar testlerinin sonuçları yorumlanırken, özellikle klinik durum ileuyumsuzluk gözlenirse biotinin olası müdahalesi dikkate alınmalıdır (örneğin, biotin alanasemptomatik hastalarda Graves hastalığını taklit eden tiroid testi sonuçları, biotin alanmiyokard enfarktüslü hastalarda yanlış negatif troponin testi sonuçları). Müdahalenin şüpheliolduğu durumlarda, eğer varsa, biotin etkisine duyarlı olmayan alternatif testler kullanılmalıdır.Biotin alan hastalarda laboratuvar testleri istenirken laboratuvar personeline danışılmalıdır.

Askorbik asit:

Kan ve idrarda askorbik asit bulunması, test çubukları ve portatif glukoz ölçüm cihazlarını da içeren bazı idrar ve kan glukozu test sistemlerinde, kullanılan reaktiflere bağlı olarak yanlışyüksek veya düşük glukoz ölçümlerine yol açabilir. Vitaminlerden kaynaklanan olasımüdahaleyi belirlemek için laboratuvar testleri hakkında teknik bilgiye başvurulmalıdır.

Anti-epileptik tıbbi ürünlerle eşzamanlı uygulama


TODAVİT içeriğinde folik asit bulunduğundan, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin veya primidon içeren anti-epileptik tıbbi ürünlerle kombinasyon halinde kullanım sırasında önlemleralınması gerekir (Bkz. Bölüm 4.5).

Levodopa ile eşzamanlı uygulama


TODAVİT içeriğinde piridoksin bulunduğundan, L-Dopa'nın etkililiğini azaltabilmesi nedeniyle levodopa ile kombinasyon halinde kullanım sırasında önlemler alınması gerekir(Bkz. Bölüm 4.5).

TODAVİT, 11 yaşından büyük pediatrik hastalarda endikedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Yaşlılarda kullanım


Hepatik, renal veya kardiyak fonksiyonda azalma ve eşzamanlı hastalıklar ya da ilaç tedavisi daha yüksek sıklıkta görüldüğünden, genel olarak yaşlı hastalarda doz ayarlamaları dikkatealınmalıdır (dozun azaltılması ve/veya doz aralıklarının uzatılması). TODAVİT içeriğindekispesifik vitaminler ile diğer ajanlar arasındaki etkileşimler uygun şekilde ele alınmalıdır.

Sodyum miktarı


TODAVİT, her flakonda 24 mg sodyum (1 mmol) içerir. Kontrollü sodyum diyeti uygulayan hastalarda bu durum dikkate alınmalıdır.

Diğer infüzyonluk çözeltilerle karıştırılmadan önce ve özellikle glukoz, elektrolit ve aminoasitler çözeltisinden oluşan ikili parenteral besin karışımları yanı sıra glukoz, elektrolitve aminoasit çözeltisi ile lipidlerden oluşan üçlü karışımları içeren torbalara TODAVİT'ineklendiği durumlarda geçimlilik test edilmelidir (Bkz. Bölüm 6.2).

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TODAVİT içeriğindeki spesifik vitaminler ile diğer ajanlar arasındaki etkileşimler uygun şekilde ele alınmalıdır.

Bu tip etkileşimler aşağıdakileri içerir:

- Psödotümör serebriye neden olabilen ajanlar (belli tetrasiklinler dahil): Eşzamanlı AVitamini uygulamasıyla psödotümör serebri riski artar.

- Alkol (kronik aşırı tüketim): A vitamini hepatotoksisitesi riskini arttırır.

- Antikonvülsanlar (fenitoin, fosfenitoin, fenobarbital ve primidon): Folik asit takviyesiserum antikonvülsan konsantrasyonunu azaltabilir ve epilepsi nöbeti riskini arttırabilir.Eşzamanlı folat kullanımında, antikonvülsanların plazma konsantrasyonları izlenmelidir.Folik asit takviyesi sırasında ve sonlandırılması ardından klinik denetim, nihai plazmadüzeyi izlemi ve gerekiyorsa antikonvülsan dozunda ayarlama yapılmalıdır.

- Antitrombosit ajanlar (örneğin aspirin): E Vitamini, trombosit fonksiyonu inhibisyonunuarttırabilir.

- Aspirin (yüksek doz tedavi): Üriner atılımı arttırarak folik asit düzeyleri azaltabilir.

- Belli antikonvülsanlar (örneğin fenitoin, karbamazepin, fenobarbital, valproat): Folat,piridoksin ve D vitamini eksikliklerine neden olabilir.

- Belli antiretroviral ajanlar: Efavirenz ve zidovurin gibi ajanlar D vitamini düzeylerindeazalmayla ilişkili bulunmuştur. Aktif D vitamini metaboliti oluşumunda azalma, proteazinhibitörleriyle ilişkilendirilmiştir.

- Kloramfenikol: B12 vitamini tedavisine hematolojik yanıtı inhibe edebilir.

- Deferoksamin: Suprafizyolojik C vitamini takviyesi nedeniyle artan demir mobilizasyonu,demir indüklü kalp yetmezliği riskini arttırır. Spesifik önlemler için deferoksamin ürünbilgisine bakınız.

- Etionamid: Piridoksin eksikliğine neden olabilir.

- Floropirimidinler (5-florourasil, kapesitabin, tegafur): Folik asit ile kombinasyondasitotoksite artar.

- Metotreksat, sülfasalazin, pirimetamin, triamteren, trimetoprim gibi folat antagonistleri veyüksek doz çay kateşinleri: Folatın aktif metabolitlerine dönüşümünü bloke eder vetakviyenin etkililiğini azaltır.

- Folat antimetabolitleri (metotreksat, raltitreksed): Folik asit takviyesi, antimetabolit etkileriazaltabilir.

- Levodopa: Levodopa dekarboksilasyonu için B6 vitaminine bağımlı enzim gerektiğinden,B6 vitamini levodopanın etkililiğini azaltabilir. Bu etkileşimin önlenmesi için karbidopagibi bir dopa-dekarboksilaz inhibitörü eklenebilir.

- Sikloserin, hidralazin, izoniazid, penisilamin, fenelzin dahil piridoksin antagonistleri:

- Piridoksin eksikliğine neden olabilir.

- Beksaroten dahil retinoidler: A vitaminiyle eşzamanlı kullanıldığında toksisite riskiniarttırır (Bkz. Bölüm 4.4).

- Teofilin: Piridoksin eksikliğine neden olabilir.

- Tipranavir oral çözeltisi: 116 IU/mL E vitamini içerir ve bu miktar, günlük önerilen alımmiktarının üzerindedir.

- K Vitamini antagonistleri (örneğin varfarin): E vitamini nedeniyle antikoagülan etki artar.

Alfa 1-Asit Glikoproteine (AAG) Bağlanan İlaçlar


İnsan serumu kullanılan bir

in vitro

çalışmada; erişkinlerde TODAVİT bolus enjeksiyonunun sağladığı glikokolik asit serum konsantrasyonunun yaklaşık 4 katı glikokolik asitkonsantrasyonları, alfa 1-asit glikoproteine (AAG) bağlandığı bilinen belli ilaçlarınbağlanmayan fraksiyonlarını %50-%80 arttırmıştır.

Standart TODAVİT dozunda bulunan glikokolik asit miktarının (karma misel bileşeni olarak) yavaş intravenöz enjeksiyonla, intramusküler enjeksiyonla veya daha uzun süreli infüzyonlauygulanması durumunda bu etkinin klinik açıdan önem taşıyıp taşımadığı bilinmemektedir.

TODAVİT ile birlikte AAG'ye bağlanan ilaçları alan hastalar, bu ilaçlara yanıttaki artışlar açısından yakından izlenmelidir. Söz konusu ilaçlar propranolol, prazosin ve çok sayıda diğerilacı içerir.

İlave Vitamin Takviyesi İle Etkileşimler

Bazı ilaçlar, TODAVİT ile sağlanan dozlardan belirgin olarak yüksek dozlardaki belli vitaminlerle etkileşim gösterebilir. Birden fazla kaynaktan vitamin alan hastalarda bu durumdikkate alınmalı ve mümkün olduğunda, hastalar bu tip etkileşimler açısından izlenmeli veuygun şekilde tedavi edilmelidir.

Bu etkileşimler aşağıdakileri içerir:

- Amiodaron: Eşzamanlı B6 vitamini kullanımı amiodaron indüklü ışığa duyarlılığı arttırabilir.

- Antikoagülan etkilere sahip ajanlar (absiksimab, klopidogrel, heparin, varfarin gibi): Yüksekdoz A vitamini ile ilişkili ilave kanama riski nedeniyle kanama riskinde artış.

- Karbamazepin: Yüksek dozlarda nikotinamid ile ilişkili metabolizma inhibisyonu.

- Aktivite için reaktif oksijen türlerinin üretilmesine bağımlı kemoterapötik ajanlar: Yüksekdozlarda E vitamininin antioksidan etkileri nedeniyle kemoterapötik aktivitenin olasıinhibisyonu.

- İnsülin, antidiyabetik ajanlar: İnsülin duyarlılığında, yüksek dozlarda nikotinamid ile ilişkiliazalma.

- Demir: Yüksek doz E vitamini takviyesi, anemik hastalarda hematolojik yanıtı azaltabilir.

- Oral kontraseptifler (kombine hormon tipleri): Yüksek dozlarda C vitamini, menstrüasyonlararası kanama ve kontrasepsiyon başarısızlığı ile ilişkilendirilmiştir.

- Fenobarbital: Yüksek dozlarda piridoksin ile ilişkili metabolizma artışı/düşük serumdüzeyleri ve düşük etki.

- Fenitoin, fosfenitoin: Yüksek dozlarda piridoksin ile ilişkili düşük serum düzeyleri.

- Primidon: Yüksek dozlarda nikotinamid ile ilişkili olarak fenobarbital metabolizmasındaazalma ve primidon düzeylerinde artış.

- Folik asit: TODAVİT içerisindeki folik asit pernisiyöz anemiyi gizleyebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

TODAVİT'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Bilinen olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

Oral kontraseptif (kombine hormon tipleri) kullanımı ile birlikte yüksek dozlarda C vitamini alınması kontrasepsiyon başarısızlığı ile ilişkilendirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.5).

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik sırasında TODAVİT kullanımı ile ilgili herhangi bir güvenlilik verisi mevcut değildir. TODAVİT'in gebelik ve emzirme sırasında kullanımı yalnızca mutlaka gerekli olduğunda(potansiyel yararları, yalnızca fetüse ilişkin risklerden yüksek ise) önerilmektedir.

Bu tıbbi ürün, vitamin doz aşımının önlenmesi için endikasyona ve dozajlara uyulması şartıyla, gebelik sırasında reçete edilebilir.

Laktasyon dönemi

Yenidoğanlardaki A vitamini doz aşımı riski nedeniyle, emzirme sırasında kullanılması önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Erkek veya kadın hastalarda fertilite açısından TODAVİT kullanımı hakkında yeterli veri bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.

A Vitamini artışıa,b, retinol bağlayıcı protein artışıb

4.8 İstenmeyen etkiler

Advers ilaç reaksiyonlarmm sıklık sınıflandırması şu şekildedir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek

(>1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek, izole raporlar dahil (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki

verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Solunum sıkıntısı, göğüste rahatsızlık, boğazda daralma, ürtiker, döküntü,

eritem, epigastrik rahatsızlık yanı sıra ölümcül sonuçlanan kardiyak arest ve anafilaktik reaksiyonlar gibi belirtilerle görülen sistemik aşırı duyarlılıkreaksiyonları

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor:

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Disgözi (metalik tat)

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Taşikardi

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor: Taşipne

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Bulantı, kusma

Bilinmiyor: İshal

Hepatobiliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Transaminazlarda artış, izole alanin aminotransferaz artışıc glutamat

dehidrojenaz artışı, kan alkali fosfataz artışı, safra asitlerinde artışd, gama glutamiltransferaz artışı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Pruritus

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enjeksiyon/İnfüzyon bölgesinde ağrı

Bilinmiyor: Pireksi, jeneralize ağrı,infüzyon bölgesi reaksiyonları; yani yanma hissi,

Döküntü

a) A hipervitaminozu semptomları bildirilmemiştir

b) Parenteral besin içinde TODAVİT alan 20 hastanın 8'inde, uygulamanın 45. günündeplazma A vitamini düzeylerinde artış bildirilmiştir. Ürünün uygulandığı 45. günden 90.güne kadar yüksek A vitamini değerleri sabit kalmıştır (maksimum gözlenen değer 90.günde 3,6 mikromol/L; normal değerler: 1 ila 2,6 mikromol/L). Ayrıca, retinol bağlayıcıproteinde (RBP) ortalama bir artış saptanmıştır. 90. günde maksimum gözlenen RBP değeriolarak 60 mg/L bildirilmiştir (normal değerler: 30 ila 50 mg/L).

c) İnflamatuar bağırsak hastalığı varlığında izole alanin aminotransferaz artışlarıbildirilmiştir. TODAVİT, parenteral beslenme yokluğunda intravenöz enjeksiyon yoluylauygulanmıştır.

d) TODAVİT alan hastalarda parenteral beslenmenin ilk döneminde, glikokolik asit dahiltoplam ve münferit safra asitlerinde artış oluştuğu bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Vitaminlerin (özellikle A, B6, D ve E) akut veya kronik doz aşımı semptomatik hipervitaminoza yol açabilir.

Hastanın birden fazla kaynaktan vitamin aldığı ve topla m vitamin takviyesinin bireysel gereksinimlerine uygun olmadığı durumlarda ve hipervitaminoza duyarlılığı yüksek olanhastalarda doz aşımı riski özellikle yüksektir (Bkz. Bölüm 4.4).

Vitamin doz aşımının tedavisi, vitamin uygulamasının sonlandırılmasını ve klinik açıdan gerekli diğer önlemlerin alınmasını kapsar.

5. FARMAKOLOJK ÖZELLKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:ATC kodu:

B05XC

TODAVİT steril enjeksiyonluk su ile sulandırıldıktan sonra parenteral yoldan kullanıma uygun liyofilize bir multivitamin preparatıdır.

TODAVİT, suda çözünen ve yağda çözünen vitaminlerin dengeli bir karışımıdır ve parenteral beslenme sırasında günlük gereksinimleri sağlar. TODAVİT; erişkinlerin ve 11 yaş ve üzeriçocukların metabolizmasında esas olan, K vitamini dışında, suda çözünen 9 ve yağda çözünen3 vitamini içerir. Bileşenleri, FDA'nın devraldığı AMA (Amerikan Tıp Birliği) önerilerineuygundur. TODAVİT, karma misel olarak adlandırılan fizyolojik bir yardımcı madde sayesindedoğrudan intravenöz veya intramusküler yolla uygulanabilir.

TODAVİT'in farmakodinamik özellikleri, bileşiminde bulunan 12 vitamine ait özelliklerdir.

Preparatın asiditesi, sulandırıldıktan sonra pH'ı 5-7 olacak şekilde sodyum hidroksit ve hidroklorik asitle ayarlanmıştır.

TODAVİT bileşimindeki vitaminler vücutta birçok metabolik süreç için az miktarlarda gerekli olan organik maddelerdir. Vücutta hiç sentezlenmezler veya yetersiz ve çok az miktardasentezlenirler.

Vitaminler suda çözünen ve yağda çözünenler olarak sınıflandırılabilirler:

- A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir.

- Biotin, folik asit, niasin, pantotenik asit, Bı, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile C vitamini ise sudaçözünen vitaminler olarak sınıflandırılır.

Vitamin eksiklikleri genellikle diyetle yetersiz alım sonrası veya hamilelik gibi artmış ihtiyaç sonrası gelişebileceği gibi emilim, kullanım veya atılım gibi metabolizma bozukluklarınıngörüldüğü hastalıklar sırasında da (kronik alkolizm, hipertiroidizm, kaşeksi, ağır hastalıklarveya yaralanmalar gibi) gelişebilir.

Vitamin preparatları, klinik olarak spesifik vitamin eksikliklerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilir.

Bir vitamin eksikliği olduğunda genellikle diğer vitamin eksiklikleri (klinik veya subklinik olarak) eşlik eder. Bu yüzden, multivitamin preparatlarının kullanımı bu hastalarda faydalıolabilir.

Yüksek miktarlarda vitamin kullanımı, birçok hastalıkta önerilmektedir. Fakat bu kullanımın yararı hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Suda çözünen vita minlerin fazla miktarlardaalınımı, idrarla atılmaları sebebiyle çok az etkiye sahiptir. Yağda çözünen vitaminlerin fazlamiktarlarda alınımı ise vücutta birikmelerinden dolayı tehlikelidir.

Suda çözünen vitaminler özelikle ışığa maruz kalan çözeltilerde olmak üzere seyreltildiklerinde degrade olmaya eğilimlidirler. Vitaminlerin beslenme karışımlarına ilavesi infüzyondan hemenönce yapılmalıdır. Karışım hazırlandıktan sonra genellikle 24 saat içerisinde kullanılmalı veışıktan korunmalıdırlar.

A vitamini:

- Vücutta 3 şekilde bulunur: retinol, retinoik asit ve retinal.

- A vitamininin fizyolojik görevleri karışıktır: hücre proliferasyonu ve diferansiyasyonunda,görme ve üreme fonksiyonlarında ve steroid metabolizmasında görev alır.

D vitamini:

- Fosfor ve kalsiyum homeostazisinde rol alır.

- Bağırsak, kemikler ve böbrekteki spesifik transport mekanizmalarını stimüle eder ve serumkalsiyum, fosfor seviyelerini arttırır.

- D vitamininin başlıca etkileri şunlardır:

• Kalsiyum ve fosforun bağırsaktan aktif transportunun stimülasyonu

• Kalsiyum ve fosforun kemikten resorpsiyonlarının stimülasyonu

• Kalsiyumun renal reabsorbsiyonunun stimülasyonu.

E vitamini:

- Temel fonksiyonu bir antioksidan olarak hücresel metabolizmada bazı temel moleküllerinoksidasyondan korunması ve hücre membranlarının stabilizasyonudur.

- A vitaminini ve karotenleri oksidasyondan korur.

- Eritrositlerdeki hemoglobulin molekülünün “hem” bölümünün sentezinin düzenlenmesinderol alır.

Bı vitamini (tiamin):

- Vücutta az miktarda depo halde bulunur.

- Oksidatif dekarboksilasyon reaksiyonlarında koenzim olarak görev alır.

- Enerji metabolizmasındaki reaksiyonlar için gereklidir.

- Aktif şekli olan tiamin-pirofosfat (TPP) karbonhidrat metabolizması ve nöral iletimde görevalır.

B2 vitamini (riboflavin):

- Fosforilasyona uğrayarak, bazı enzimlerin prostetik grubu olan flavin monoükleotid (FMN)ve flavin adenin dinüklotid (FAD) isimli iki fosfor esterinin oluşumuna yol açar. Buflavoproteinlerin, değişik substratların degradasyonunda önemli görevleri vardır.

- Hücresel enerji üreten enzimatik reaksiyonlarda görev alır (Krebs döngüsü, solunum zinciri,yağ asitlerinin ve pürin metabolizması).

Niasin (nikotinik asit):

- Aktif şekli; nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinükleotidfosfat (NADP) isimli iki koenzimdir.

- Bu iki koenzim hidrojen alıcısı ve vericisi görevi görürler. Karbonhidratların, lipidlerin veproteinlerin sentez ve degradasyonunda görev alırlar.

B5 vitamini (pantotenik asit):

- Koenzim-A'nın bileşiminde yer alır. Özellikle şeker, yağ asitleri ve steroidlerin sentez vedegradasyon reaksiyonları olmak üzere birçok metabolik reaksiyonda görev alır.

B6 vitamini:

- Birçok metabolik reaksiyonda görev alır.

- Aminoasitlerin metabolizmasında bir koenzim olarak dekarboksilasyon, transminasyon,deaminasyon ve transsülfirasyon reaksiyonları için gereklidir.

Biotin:

- Karbonhidratların, lipidlerin ve proteinlerin ara metabolizmalarında önemli göreve sahiptir.

- Karboksilasyon reaksiyonlarında önemli göreve sahiptir.

- Pürin, pirimidin ve bazı amino asitlerin (lösin, ornitin, sitrülin, methiyonin vb.)metabolizmasında görev alır.

Folik asit:

- Tek başına biyolojik aktiviteye sahip değildir. Biyolojik aktif şekli indirgenmiş şeklidir.

- Folik asidin indirgenmiş şekli olan tetrahidrofolik asit, serin ve histidin metabolizmasınınsonucunda oluşan monokarbonat gruplarının transferinde görev alan folik koenzimlerintümünün ortak bir substratıdır.

- Metiyonin, pürin ve nükleik asitlerin sentezinde görev alır.

- BI

2 vitamini pirimidinlerin ve DNA'nın sentezi için gereklidir.

C vitamini:

- Biyolojik fonksiyonları tam olarak henüz anlaşılamamıştır.

- Hidrojen iyonlarının transferine ve intraselüler oksidasyon-redüksiyon potansiyelinindüzenlenmesine katkıda bulunur.

- Amino asit, kolajen, ilaçların mikrozomal metabolizması, adrenerjik hormonların üretimive metabolizması ve folat metabolizması için gereklidir.

- Ayrıca bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasında ve antikorsentezinde görev alır.

5.2 Farmakokinetik özellikler

TODAVİT'in farmakokinetik özellikleri, bileşimindeki 12 vitaminin özellikleriyle aynıdır.

Genel özellikler

Emilim

:

Ürün intravenöz yoldan verildiği için uygulanabilir değildir.

Dağılım

:

• A vitamini:

A vitamini plazmada spesifik bir a1-globuline (retinol-bağlayan protein) bağlı durumda dolaşır.

Normal şartlarda vücutta yaklaşık 2 yıla kadar vücut gereksinimlerini karşılamaya yetecek miktarlarda A vitamini depolanmıştır. A vitamini esas olarak retinil palmitat olarak, azmiktarlarda ise retinol ve retinal olarak karaciğerde depolanır. Karaciğer dışında daha azmiktarlarda olmak üzere böbrek, akciğer, adrenal, retina ve intraperitoneal yağ dokusundaretinil palmitat olarak dağılır.

Plasentadan kolayca geçemez; süte dağılır.

• D3 vitamini (kolekalsiferol):

Benzer kimyasal yapıya sahip kimyasal maddeler olan ve topluca D vitamini olarak adlandırılan D vitaminlerinin metabolitleri arasında alfakalsidiol (1-hidroksikolekalsiferol), kalsitriol (1,25-dihidroksikolekalsiferol), kolekalsiferol (vitamin D3),dihidrotaşisterol (DHT) ve ergokalsiferol (vitamin D2) yer alır. TODAVİT, normaldeinsan derisinde ultraviyole ışını ile üretilen kolekalsiferol (D3 vitamini) içerir.

TODAVİT bileşimindeki kolekalsiferol karaciğerde 25-hidroksikolekalsiferole metabolize olduktan sonra böbreklerde hidroksile edilerek, en aktif D vitamini formuolarak kabul edilen kalsitriole (1,25-dihidroksikolekalsiferol) dönüşür.

D3 vitamini metabolitleri plazmada spesifik plazma proteinlerle taşınır ve plazmadaki terapötik etkinliklerini yaklaşık 3-5 gün devam ettirirler.

Plasentadan geçer; süte dağılır.

E vitamini (alfa-tokoferol):

Hızla tüm dokulara dağılır ve yağ dokusunda depolanır.

E vitamini plasentadan geçer; süte dağılır.

C vitamini (askorbik asit):

Vücudun sulu kompartmanlarına dağılır. Adrenal kortekste, lökositlerde, trombositlerde ve hipofiz bezinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

B1 vitamini (tiamin):

Tiamin, en yüksek konsantrasyonları karaciğer, beyin, böbrekler ve kalp dokusunda olmak üzere tüm dokularda yaygın olarak dağılıma uğrar. Alınan miktarları günlükgereksinimden fazla olduğunda dokulardaki düzeyi normalin 2-3 katı fazla olur.

B2 vitamini (riboflavin):

Plazmada proteinlere bağlanma oranı %60'dır. Plazma proteinlerine riboflavin 5-fosfat (flavin mononükleotid [FMN]) ve flavin adenin dinükleotid (FAD) olarak bağlanır.Riboflavin aralarında gastrointestinal mukoza hücreleri, eritrositler ve karaciğer dokusuolmak üzere birçok dokuda FMN ve FAD olarak yaygın bir şekilde dağılıma uğrar.Riboflavin yalnızca retina dokusunda serbest olarak depolanır; karaciğer, dalak böbreklerve kalpte esas olarak FAD şeklinde kısıtlı bir depolanması vardır.

Riboflavin plasentadan geçer; süte dağılır.

B6 vitamini (piridoksin):

B6 vitamini piridoksin, piridoksal ve piridoksamin şeklinde birçok yiyecekte bulunan ve suda eriyebilen bir B kompleks vitaminidir. Gıdalarla alınan B6 vitamininin bu formlarıinsan vücudunda triptofan gibi bazı amino asitlerin metabolizması ile karbonhidrat ve lipidmetabolizmasının, hem molekülüyle bir inhibitör nörotransmitter olan GABA'nınsentezinde esansiyel ko-enzimler olan piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfata dönüşür.TODAVİT'in bileşiminde bulunan piridoksin hidroklorür plazmada proteinlerebağlanmaz. Esas olarak karaciğerde ve daha az olarak kas ve beyin dokusunda depolanır.B12 vitamini (siyanokobalamin):

B12 vitamini kobalt içeren B grubundan bir vitamindir. Siyanokobalamin ve hidroksikobalamin B12 vitamininin sentetik formlarıdır.

B12 vitamini karaciğere, kemik iliğine ve diğer dokulara dağılır.

B12 vitamini plasentadan geçer; süte dağılır.

B9 vitamini (folik asit):

Folatın serumda normal düzeyleri yaklaşık 5 ila 15 ng/mL; beyin-omurilik sıvısındaki normal düzeyleriyse yaklaşık 16 ila 21 ng/mL'dir.

B5 vitamini (pantotenik asit):

Tüm dokulara konsantrasyonu 2 ila 45 mcg/g olacak şekilde dağılır.

B8 vitamini (biotin):

Biotin plazmada serbest olarak ya da proteinlere bağlı olarak bulunur; esas olarak karaciğerde depolanır.

• Nikotinamid:

Aynı zamanda niasin amid olarak da bilinen nikot inamid, B3 vitaminin (niasin) amididir. Nikotinamid B vitaminleri grubundan suda çözünen bir vitamindir. İnsan vücudundaniasin nikotinamide dönüşür ve bu nedenle vitamin işlevleri açısından her ikisi de aynışekilde iş görür. Ancak nikotinamid niasinle aynı farmakolojik ve toksik etkilere sahipdeğildir ve erişkinlerde günlük 3 g'dan yüksek dozlarda karaciğere toksik etkiler olabilsede kolesterolü düşürmez veya yüz/boyunda kızarmaya (flushing) neden olmaz.

Biyotransformasyon:


• A vitamini:

Oral yoldan alınan retinol esterleri gastrointestinal lümende pankreas enzimlerince hidrolize edilir. Retinol glukuronik asitle konjuge olur; B-glukuronid enterohepatiksirkülasyona girerek okside olur ve retinal ile retinoik aside dönüşür. Retinoik asitdekarboksilasyona uğrar ve glukronik asitle ileri konjugasyona uğrar. Retinol re-esterifiyeolarak esas olarak retinil palmitata dönüşür.

• D3 vitamini (kolekalsiferol):

TODAVİT bileşimindeki kolekalsiferol karaciğerde 25-hidroksikolekalsiferole metabolize olduktan sonra böbreklerde hidroksile edilerek, en aktif D vitamini formuolarak kabul edilen kalsitriole (1,25-dihidroksikolekalsiferol) dönüşür.

Kalsitriolün değişik derecelerde D vitamini etkinliğinde bulunan birçok metaboliti olduğu belirlenmiştir. Bu metabolitler şunlardır: la,25-dihidroksi-24-okzo-kolekalsiferol;la,23,25-trihidroksi-24-okzo-kolekalsiferol; la, 24R,25-trihidroksikolekalsiferol; la,25Rdihidroksikolekalsiferol- 26, 23S-lakton; la, 25S, 26-trihidroksikolekalsiferol; la, 25-dihidroksi-23-okzo-kolekalsiferol; la, 25R,26-trihidroksi-23-okzo-kolekalsiferol vela-hidroksi-23-karboksil-24, 25, 26, 27-tetranorkolekalsiferol.

• E vitamini (alfa-tokoferol):

Esas olarak karaciğerde olmak üzere tokoferonik asidin glukoronidlerine ve bunun y-laktonuna yoğun biçimde metabolize olur.

• C vitamini (askorbik asit):

C vitamini, noradrenalin ve karnitinin biyosentezi, peptit hormonların amitlenmesi ve tirozin metabolizmasında rol oynayan mono-oksigenaz ya da di-oksigenaz etkinliği olanenzimlerle etkileşerek elektron alıp verir. Bu nedenle gerçek bir metabolizasyondanbahsedilemez. Metaboliti sayılabilecek olan dehidro-askorbat, oksalik asit, 2-O-metilaskorbat ve 2-ketoaskorbitol de vücuttan idrarla atılır.

• B1 vitamini (tiamin):

Tiamin, plazmada ATP alarak tiamin pirofosfat (ko-karboksilaz) koenzimine hızla metabolize olur.

• B2 vitamini (riboflavin):

Gastrointestinal mukoza hücrelerinde, eritrositlerde ve karaciğerde fosforilasyona uğrayarak riboflavin 5-fosfata (flavin mononükleotid [FMN]) dönüşür; karaciğerde oluşanFMN ise yine karaciğerde flavin adenin dinükleotide (FAD) dönüşür.

• B6 vitamini (piridoksin):

Piridoksin karaciğerde metabolize olarak 4-piridoksik asit metabolitine dönüşür.

• B9 vitamini (folik asit):

Folik asit karaciğerde 7,8-dihidrofolik aside daha sonra da 5,6,7,8-tetrahidrofolik aside dönüşür.

• Nikotinamid:

Hücrelerde niasin, nikotinamide çok benzer yollarla nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfata (NADP) dönüşür. NAD+ ve NADP+ birdizi oksidasyon-redüksiyon enzim reaksiyonunda koenzim olarak rol oynar.

Eliminasyon:


• A vitamini:

Retinal, retinoik asit ve diğer suda eriyebilen metabolitler idrar ve feçesle atılır.

Retinoik asit esas olarak safra eliminasyonuyla feçes ile atılır.

Değişikliğe uğramamış retinol genel olarak idrarla atılmamaktadır.

• D3 vitamini (kolekalsiferol):

Kalsitriolün serumdaki eliminasyon yarılanma süresi 9-10 saattir.

D vitaminleri böbreklerden elimine edilerek idrarla ve safra yoluyla elimine edilerek feçesle atılırlar.

• E vitamini (alfa-tokoferol):

E vitamini esas olarak safra yoluyla elimine edilerek feçesle atılır.

İdrarla atılımı da vardır.

• C vitamini (askorbik asit):

Askorbik asitin ortalama yarılanma süresinin 16 ila 20 gün kadar olduğuna inanılmaktadır. C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan idrarla atılır. Askorbikasidin böbreklerden atılım için eşik plazma değerlerinin 0,8 ila 1,4 mg/dl arasında olduğudüşünülür. Bu düzeylerin üzerindeki vitamin C böbreklerden süzülerek atılır.

• B1 vitamini (tiamin):

Tiaminin fazlası idrarla atılır.

• B2 vitamini (riboflavin):

B2 vitamininin oral ya da IM enjeksiyonu sonrası yarılanma süresi yaklaşık 66 ila 84 dakikadır. Uygulanan bir dozun %9 kadarı değişmeden atılır; kalanın nasıl elimineedildiği bilinmemektedir.

• B6 vitamini (piridoksin):

Plazma yarılanma süresi 15 ila 20 gün kadardır.

Esas olarak idrarla 4-piridoksik asit metaboliti şeklinde atılır.

• B12 vitamini (siyanokobalamin):

B12 vitaminin %50 ila %98'i idrarla atılır.

• B9 vitamini (folik asit):

Folik asitin %90'a kadar olan büyük bölümü idrarla ve az miktarlarda feçesle elimine edilir.

• B5 vitamini (pantotenik asit):

Yaklaşık %70'i idrarla atılır.

• B8 vitamini (biotin):

Biotin esas olarak idrarla değişmeden atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Bu konu ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

• A vitamini:

Pnömoni ve kronik nefritli hastalarda, değişikliğe uğramamış retinol da idrarla atılabilir.

• D3 vitamini (kolekalsiferol):

Nefritik sendromu olan ya da hemodiyaliz gören hastalarda serum D vitamini düzeyleri düşer ve dışardan alınan D vitaminlerinin plazmada en yüksek düzeylerine ulaşma zamanıuzar.

• B2 vitamini (riboflavin):

Hemodiyalizle eliminasyonu, böbreklerden normal yolla atılımından daha yavaştır. Yenidoğan bebeklerde üriner eliminasyon daha yavaş olmasına rağmen, atılan toplammiktar infantlardakiyle aynıdır.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler)

Uzun süreli parenteral beslenme sırasında TODAVİT alan hastalarda A, D ve E vitaminlerinin plazma konsantrasyonları normal düzeylerine gelir ve bu şekilde normal sınırları içinde idameeder.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

TODAVİT ile klinik öncesi güvenlilik çalışması yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Glisin

Glikokolik asit Soya lesitini

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Hidroklorik asit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmalarının yapılmaması durumunda, bu tıbbi ürün, diğer tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.

Aditifler, TODAVİT içeren parenteral besinlerle geçimsizlik gösterebilir.

Diğer tıbbi ürünler veya maddeler eklenmeden önce, geçimlilikleri ve elde edilecek preparatın stabilitesi doğrulamalıdır.

Y-kateterde geçimsizlik gösteren ilaçların eşzamanlı uygulanması gerekiyorsa, ayrı IV hatlar yoluyla uygulama yapılmalıdır.

TODAVİT içeriğindeki A vitamini ve tiamin, parenteral besin çözeltilerindeki bisülfitlerle (örneğin eklenen maddeler sonucu) reaksiyona girerek, A vitamini ve tiaminin bozunmasınayol açabilir.

• Çözeltinin pH değerindeki artış, bazı vitaminlerin bozunmasını arttırabilir. TODAVİT içeren karışımlara alkali çözeltiler eklenirken bu durum dikkate alınmalıdır.

Karışımda kalsiyum konsantrasyonlarının artmasıyla, folik asit stabilitesi bozulabilir. Vitaminler ile belli antibiyotikler ve eser elementler dahil diğer tıbbi ürünler arasındabirçok geçimsizlik tanımlanmıştır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan korunmuş olarak saklanmalıdır.

TODAVİT sulandırıldıktan sonra oda sıcaklığında, ışıktan korunmuş şekilde 6 saat süreyle ve buzdolabında 2-8 °C 24 saat süreyle etkinliğini kaybetmemesine rağmen, mümkün olan en kısasürede kullanılması önerilir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda 4 adet, bromobutil tıpa ve şeffaf flip off kapak ile kapatılmış amber renkli Tip 1 cam flakon yer alır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği“ ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

Sulandırma ve parenteral besin karışımının bileşeni olarak ürünün kullanımı sırasında aseptik koşullara uyulmalıdır.

Flakonun sağlam olduğundan emin olunmalıdır.

Flakondan aktarmadan önce, TODAVİT tamamen çözünmelidir.

Sulandırılan çözelti berrak değilse ve ambalaj bütünlüğü bozulmuşsa ürün kullanılmamalıdır.

TODAVİT parenteral besin çözeltisine ekledikten sonra, anormal renk değişimi ve/veya çökelti, çözünmeyen kompleksler veya kristallerin oluşumu açısından kontrol edilmelidir.

TODAVİT'in parenteral besin karışımının bileşeni olarak kullanıldığı durumlarda nihai çözelti iyice karıştırılmalıdır.

Sulandırılan TODAVİT'in tamamı kullanılmadığında, kalan kısım imha edilmeli ve sonraki karışımlar için saklanmamalıdır.

Parenteral tıbbi ürünler, uygulamadan önce partiküllü madde ve anormal renk değişimi açısından, çözeltinin ve kabın izin verdiği ölçüde görsel olarak incelenmelidir.

Tüm parenteral besin çözeltilerinin uygulanması sırasında nihai filtre kullanılması önerilmektedir.

Şırınga kullanarak, 5 mL enjeksiyonluk çözelti suyunu veya %5 glukoz çözeltisini veya %0,9 sodyum klorür çözeltisini flakon içine enjekte ediniz.

Tozu çözündürmek için nazikçe karıştırınız.

Elde edilen çözelti sarı-turuncu renkte olmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Vakıflar OSB Mahallesi

Sanayi Caddesi No:22/1 Ergene/ TEKİRDAĞ

Tel : 0282 675 14 04

Faks : 0282 675 14 05

8. RUHSAT NUMARASI

2019/689

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 19.12.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Todavit Im/iv Enjeksiyonluk/infüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Etken Maddesi: Multivitamin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.