Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Hexarin 25.000 Iu/5 Ml Iv/sc Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGILERI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

HEXARIN 25.000 IU/5mL IV/SC enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIM

Her 5 mLde;

Etkin madde:

Heparin sodyum.......25.000 IU (Domuzdan elde edilir)

Yardımcı maddeler:

Benzil alkol.............50 mg

Sodyum klorür...........17,50 mg

Sodyum hidroksit.................k.m

Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Enjeksiyonluk çözelti.

Renksiz, berrak solüsyon.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER4.1. Terapötik Endikasyonlar

Aşağıdaki durumlarda endikedir:

- Derin ven trombozu, pulmoner emboli ve arteriyel tromboembolik olayların profilaksisi,

- Derin ven trombozu, pulmoner emboli, stabil olmayan angina pektoris, akut miyokardenfarktüsü ve akut periferik arter oklüzyonunun tedavisi,

- Miyokard enfarktüsünü takiben mural trombozun profilaksisi,

- Ekstrakorporeal dolaşım ve hemodiyalizde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

İntravenöz olarak veya subkütan kullanılır. HEXA^IN intramusküler yolla uygulanmamalıdır.

Heparin solüsyonunun konsantrasyonu 5.000 IU/mL'dir. Tüm heparin preparatları aynı konsantrasyonu içermediği için heparin dozu I.U. olarak belirtilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

• Derin ven trombozu, pulmoner emboli ve arteriyel tromboembolik olayların profilaksisi:

Operasyondan 2 saat önce: 5.000 ünite subkütan.

Operasyonu takiben: Her 8-12 saatte bir 5.000 ünite subkütan olarak 7-10 gün veya hasta en azından ayakta tedavi edilinceye kadar.

Laboratuvar izleme, düşük doz heparin profilaksisi sırasında gerekli değildir.

Eğer izleme istenirse, Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı (aPTT) anlamlı derecede uzamadığından, anti-Faktör Xa tayinleri kullanılmalıdır.

Laboratuvar testleri günlük olarak yapılmalıdır. İdeali her gün aynı saate ve ilk numune tedavi başlangıcından 6 saat sonra, daha sonra her doz değişimini takiben 4-6 saat içerisindealınmalıdır. Heparinin mutlaka tüm doz tedavileri esnasında, günlük laboratuvar izlemede,aktive edilmiş kısmi tromboplastin zamanının (aPTT değeri) normal aralığın mediannoktasının 1,5-2,5 katına veya kontrol değerine ayarlanması gereklidir.

• Derin ven trombozu, pulmoner emboli, stabil olmayan angina pektoris ve akutperiferik arter oklüzyonunun tedavisi:

Yükleme dozu: 5.000 ünite intravenöz (şiddetli pulmoner embolide l0.000 ünite gerekebilir). İdame dozu: l.000 -2.000 ünite/saat intravenöz infüzyonla veya12 saatte 10.000-20.000 ünite subkütan veya4 saatte 5.000-l0.000 intravenöz enjeksiyonla.

• Miyokard enfarktüsünü takiben mural trombozun profilaksisi:

En az 10 gün, 12 saatte bir 12.500 ünite subkütan.

• Ekstrakorporeal dolaşım ve hemodiyalizde:

Kardiyopulmoner by-pass: Başlangıçta 300 ünite/kg intravenöz, sonra aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı (ACT)' nı 400-500 saniye arasında korumak için doz ayarlanabilir.Hemodiyaliz ve hemofiltrasyon: Başlangıç 1.000-5.000 ünite,

İdame: 1.000-2.000 ünite/saat, pıhtılaşma zamanını >40 dakika korumak için doz ayarlanır.

Uygulama şekli:

%5 glukoz veya %0,9 sodyum klorür içinde devamlı intravenöz infüzyon yoluyla veya aralıklı intravenöz enjeksiyon veya subkütan enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Heparinin intravenöz enjeksiyon hacmi 15 mL'yi geçmemelidir.

Heparinin etkisi kısa süreli olduğundan, aralıklı intravenöz enjeksiyon yerine, intravenöz infüzyon ile veya subkütan enjeksiyonla uygulama tercih edilmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Dikkatli uygulanmalıdır. İlerlemiş renal ve hepatik hastalığı bulunan hastalarda, doz miktarında azaltma gerekebilir. Şiddetli renal bozukluğu olanlarda ve yaşlılarda (özellikleyaşlı kadınlarda) kanama riski artmaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Dozun azaltılması ve aPTT izlenmesi tavsiye edilir

Pediyatrik popülasyon:

Derin ven trombozu, pulmoner emboli ve arteriyel tromboembolik olayların profilaksisi için: Doz önerilmez.

Derin ven trombozu, pulmoner emboli, stabil olmayan angina pektoris ve akut periferik arter oklüzyonunun tedavisi için:

Yükleme dozu: 50 ünite/kg intravenöz İdame dozu: 15-25 ünite/kg/saat intravenöz infüzyonla veya12 saatte 250 ünite/kg subkütan veya4 saatte 100 ünite/kg intravenöz enjeksiyonla.

Hamilelerde:

Doz aPTT veya anti-Faktör Xa tayinine göre ayarlanır, subkütan olarak her 12 saatte bir 5.000 - l0.000 ünite.

4.3. Kontrendikasyonlar

HEXARIN aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

• Heparin'e veya ilacın içeriğindeki yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığı olanlarda,

• Prematüre bebekler veya yeni doğanlarda (benzil alkol içerdiğinden),

• Yüksek miktarda alkol tüketenler, aktif kanaması olanlar veya diğer kanama hastalığıolanlar, ciddi karaciğer hastalığı bulunan (özofagus varisleri dahil), purpura, şiddetlihipertansiyon, aktif tüberküloz veya aşırı kılcal damar permeabilitesi olan hastalarda,

• Halen veya önceden trombositopenisi bulunan hastalar. Heparin kullanan hastalardanadiren oluşan deri nekrozu durumunda; trombositopeni riskine karşı, heparin'in subkütanveya intravenöz yoluyla daha fazla kullanımına devam edilmemesi gerekmektedir.Ameliyat sonrası kanama riskleri nedeniyle beyin ameliyatlarında, omurilik ve gözde,kanama riski bulunan bölgelerde yapılacak işlemlerde, henüz ameliyat olmuş hastalarda,lomber ponksiyon veya bölgesel anestetik blok yapılan hastalar da heparinkullanılmamalıdır.

Kanama eğilimi bulunan hastalarda veya gerçek veya potansiyel olarak bir kanama bölgesine sahip, örneğin hiatus fıtığı, peptik ülser, neoplazma, bakteriyel endokardit, retinopati,kanamalı hemoroid, kafa içi kanaması şüphesi olan hastalarda, serebral tromboz veya düşüktehdidi olan hastalarda HEXA^IN göreceli risk ve yararları dikkatlice hesaplanmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Heparin ile tedavi edilen (küratif veya koruyucu dozlarda) bir hastada;

- İskemik inme,

- Miyokard enfarktüsü,

- Alt uzuvlarda akut iskemi,

- Pulmoner embolizm,

- Flebit,

- Tromboz şiddetlenmesi gibi trombotik vakalar olması halinde

Heparin kaynaklı trombositopeni (HIT) sistematik olarak düşünülmeli ve bir trombosit (platelet) sayımı testi acilen gerçekleştirilmelidir.

Önlemler

Riskli durumlarda:


Peptik ülser, koriyoretinal vasküler hastalık öyküsü olan veya beyin ve spinal kord ameliyatını takiben postoperatif periyotta lomber ponksiyon performansı intraspinal kanama riski içindikkate alınmalıdır. Mümkün olduğunca ertelenmelidir.

Trombosit sayımının izlenmesi:

HIT riskine bağlı olarak, endikasyona ve uygulanan doza bakmaksızın trombosit sayımının izlenmesi gereklidir. Tedaviden önce bir kez, sonrasında 21 gün boyunca haftada 2 keztrombosit sayımı gerçekleştirilmeli, bu periyottan sonra tedavinin kesin uzatılması gerekendurumlarda, trombosit sayımının gözlenme sıklığı tedavi durdurulana kadar haftada bir defayaazaltılmalıdır.

Heparin, aldosteronun adrenal sekresyonunu baskılayabilir, bu durum hipo-aldosteronizm ile birlikte hiperkalemi ve/veya metabolik asidoza yol açar. Bu olay, yüksek potasyum kanseviyelerine sahip yüksek riskli hastalarda (diyabet hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanhastalar, metabolik asidoz hikayesi olan hastalar, ACE inhibitörleri ve NSAID gibi potasyumkan seviyesini artıran ilaçlar kullanan hastalar) gözlenmiştir. Hiperkalemi riski tedavi boyuncaartar ve genellikle geri dönüşümlüdür. Tedavinin uzaması halinde plazma potasyum seviyeleriyüksek riskli hastalarda izlenebilir. Plazma potasyum miktarı, riskli hastalarda heparintedavisinden önce ve 7 günden fazla tedavi gören tüm hastalarda mutlaka ölçülmelidir.

Heparin kgynaklı trombositopeni (HIT):.


İmmünolojik orijinli, bazen tromboza neden olan (fraksiyone olmayan heparin ve daha az sıklıkla düşük molekül ağırlıklı heparinlerin (DMAH) neden olduğu) tip II trombositopeniolarak bilinen heparin kaynaklı trombositopeni riski vardır. HIT, < 100,000 değerindekitrombosit sayımı ve/veya trombosit sayımındaki %30-50 oranında belirgin bir düşüş ile ikiardışık ölçümle belirlenir. Başlıca, heparin uygulanmasını takiben 5-21. günler arasındagelişir (l0 günlük bir pik insidansı ile), fakat heparin ile tedavi sırasında trombositopeniöyküsü olan hastalarda daha erken oluşabilir. Sonuç olarak, bu tipteki bir öykü derinlemesinesorgulamayla sistematik olarak araştırılmalıdır. Ek olarak, ilacın tekrar aynı yan etkiyioluşturma (rechallenge) riski birkaç yıl hatta ömür boyu sürebilir (Bkz bölüm 4.3).

5 günden fazla bir süre heparin tedavisi görenlerde trombosit ölçümü mutlaka yapılmalı ve trombositopeni gelişimi görülen hastalarda tedavi derhal durdurulmalıdır.

Tüm durumlarda, HIT başlangıcı acil bir durumdur ve uzman tavsiyesi gerektirir.

Trombosit sayımındaki belirgin herhangi bir düşüş (başlangıçtaki değerin %30-50'si), değer kritik seviyeye ulaşmadan önce bir uyarı olarak görülmelidir. Trombosit sayımındaki düşüşüngözlenmesi her zaman;

• Acil bir trombosit sayımını

• Düşüş doğrulanmışsa heparin tedavisinin durdurulmasını gerektirir.

Bu koşullar altında, yapılacak acil ölçümler

in vitro

veya immünolojik trombosit agregasyon testlerinin sonuçlarına bağlı değildir. Bu testler yine de komplikasyonun tanısına yardımetmek için gerçekleştirilmelidir. Tedavi devam ederse majör bir tromboz riski vardır.

• HIT'in trombotik komplikasyonlarının tedavisi veya önlenmesi:

Antikoagülasyona devam edilmesi gerekliyse heparin, başka sınıf bir antitrombotik ilaç ile değiştirilmelidir; danaparoid sodyum veya hirudin, duruma göre profilaktik veya küratifdozlarda verilir.

Oral antikoagülan ilaçlarla yer değiştirilme, oral antikoagülanlar ile trombotik olgunun şiddetlenme riskine bağlı olarak yalnızca bir defa trombosit sayımı normale döndüğündemeydana gelmelidir.

Her ne kadar heparine karşı aşırı duyarlılık nadir olsa da, alerji geçmişi olan hastalara 1.000 IU'lik bir deneme dozu tatbik edilmesi önerilmektedir. Düşük moleküler ağırlıklı heparinlerekarşı aşırı duyarlı olan hastalarda özen gösterilmelidir.

Önerilen düşük doz rejimi, hastaların çoğunda, pıhtılaşma süresinde bir değişiklik yaratmamaktadır. Ancak, heparine karşı kişisel tepkisi olan hastaların büyük ameliyatlarındatedavinin kan pıhtılaşması üzerindeki etkisi mutlaka gözlem altında tutulmalıdır.

Spinal veya epidural anestezi durumunda dikkat edilmelidir (spinal hematom riski).

Heparin direnci

:

Heparinin antikoagülan etkisi kişiden kişiye belirgin farklılıklar gösterir.

Terapötik bir hedefe ulaşmak için bir standart dozdaki heparine yetersiz yanıt olarak tanımlanan Heparin Direnci, hastaların yaklaşık %5 - 30'unda görülür.

Heparin direncinin gelişimine yol açan faktörler şunlardır;

- Normalin %60'ından daha az Antitrombin III aktivitesi (antitrombin III -bağımlı heparin direnci):

Azalmış Antitrombin III aktivitesi, kalıtımsal ya da daha yaygın olarak, sonradan kazanılmış (çoğunlukla ikincil preoperatif heparin tedavisi, kronik karaciğer hastalığı, nefrotik sendrom,kardiyopulmoner by-pass, düşük dereceli yaygın intravasküler koagülasyon-DIC veya ilaçkullanımına bağlı örneğin aprotinin, östrojen veya muhtemelen nitrogliserin kullanımı)olabilir.

- Normal veya normalin üstünde Antitrombin III düzeyleri olan hastalar (Antitrombin III -bağımsız heparin direnci):

Tromboembolik hastalıklar, artmış heparin klirensi

- Heparin bağlayıcı proteinlerin, faktör VIII, von Willebrand faktör, fibrinojen, trombositfaktör 4 veya histidinden-zengin glikoprotein'in yükselmesi:

Aktif enfeksiyon (sepsis veya endokardit),

Ameliyat öncesi intra-aortik balon kontrpulsasyon,

Trombosit azlığı,

Trombositoz,

İleri yaş,

Plazma albümin konsantrasyonu 35 g/dl.

Heparin direnci, akut hastalarda, maligniteli ve gebelik veya doğum sonrası dönemde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

HEXARIN koruyucu olarak 50 mg benzil alkol içermektedir. Benzil alkol alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Benzil alkol küçük çocuklarda nefes darlığı (gasping) sendromuolarak adlandırılan solunum problemleri dahil olmak üzere ciddi yan etki riski ileilişkilendirilmiştir. Yeni doğan bebeklerde (0-4 haftalıklarda) kontrendikedir. Hekim veyaeczacı tarafından tavsiye edilmedikçe, 3 yaşından küçük çocuklarda bir haftadan fazlakullanılmaz. Karaciğer veya böbrek hastalığı varsa hekime veya eczacıya danışılmalıdır.Bunun nedeni, vücutta büyük miktarda benzil alkolün birikmesi ve metabolik asidoza nedenolabilmesidir.

HEXARIN her dozunda, 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Analjezikler: Trombosit agregasyonunu etkileyen ilaçlarla, örneğin Asetilsalisilik asit (analjezik ve antipiretik dozda), Asetilsalisilik asit (trombositleri inhibe eden dozda) ve diğerNSAID'ler ile dikkatli kullanılmalıdır. Ketorolak ile kanama riski artar (düşük-doz heparinlebirlikte bile kullanılmasından kaçınılmalıdır).

Kortikostereoidler (gluko-): Addison hastalığının tedavisinde yerine koyma tedavisi olarak kullanılan hidrokortizon haricinde.

Antikoagülanlar, trombosit inhibitörleri ve benzerleri: Oral antikoagülanlar, epoprostenol, klopidogrel, tiklopidin, streptokinaz, dipridamol, dekstran solüsyonları ile veya koagülasyonuetkileyebilen diğer ilaçlarla kanama riski artar.

Sefalosporinler: Heparin ile birlikte aynı zamanda kullanıldığında bazı sefalosporinler, örneğin sefaklor, sefiksim ve seftriakson koagülasyon prosesini etkilerler ve bu nedenlekanama riskini artırabilirler.

ACE inhibitörleri: Birlikte kullanılması ile hiperkalemi oluşabilir.

Nitratlar: Eşzamanlı olarak heparinle, intravenöz gliseril trinitrat infüzyonu uygulandığında heparin aktivitesinin azaldığı rapor edilmiştir.

Trombolitik ilaçlar: Hemorajik risk artabilir. Hasta düzenli olarak izlenmelidir.

Probenesid: Heparinin antikoagülan etkisi artabilir.

Sigara kullanımı: Nikotin, heparinin antikoagülan etkisini kısmen önleyebilir. Heparin dozu sigara içenlerde artırılabilir.

Tanı testleri ile etkileşim, psödo-hipokalemi (hemodiyaliz hastalarında), total tiroksin ve tri-iyodotironinin doğal olmayan artışı, stimule metabolik asidoz ve endotoksin için kromojenik lizat tayininin inhibisyonu ile ilişkili olabilir. Heparin, immuno-assay ile aminoglikozitlerinbelirlenmesini etkileyebilir.

4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Heparinin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü üzerindeki etkisi ile ilgili yapılmış herhangi bir çalışma yoktur.

Gebelik dönemi

Gebelerde kullanılması kontrendike değildir. Heparin plasenta bariyerini geçmez. Herhangi bir durumda heparinin gebelerde kullanılmasına risk/yarar oranının değerlendirilmesindensonra karar verilmelidir.

Hamilelik sırasında uzun süreli heparin tedavisi ile azalmış kemik dansitesi bildirilmiştir.

Kanama problemi gebelik sırasında veya doğumdan sonra görülebilir. Özellikle uteroplasental hemoraji nedeniyle doğumda önlem alınması gereklidir.

Bu ürün benzil alkol içerdiği için hamilelikte hekime veya eczacıya danışılmalıdır. Bunun nedeni vücutta büyük miktarlarda benzil alkolün birikmesi ve metabolik asidoza nedenolabilmesidir

.Laktasyon dönemi

Heparin anne sütüne geçmez. Bu nedenle, heparin ile tedavi boyunca emzirmek mümkündür.

Bu ürün benzil alkol içerdiği için laktasyonda hekime veya eczacıya danışılmalıdır. Bunun nedeni vücutta büyük miktarlarda benzil alkolün birikmesi ve metabolik asidoza nedenolabilmesidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Yeterli çalışma yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır veya ihmal edilebilir bir etkiye sahiptir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10 ); yaygın olmayan (>1/1000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

En sık bildirilen istenmeyen etkiler; kanama, karaciğer enzimlerinde geri dönüşümlü artış, geri dönüşümlü trombositopeni ve çeşitli deri reaksiyonları. İzole raporlarda yaygın alerjikreaksiyonlar, deri nekrozu ve priapizm bildirilmiştir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Trombositopeni gözlemlenmiştir ( Bkz. Bölüm 4.4).

Heparine bağlı iki tip trombositopeni tanımlanmıştır:

En yaygın olanı Tip I'dir. Tip I, genellikle orta derecelidir ( genellikle >50x109/L) ve geçicidir. Heparinin uygulanmasından sonra 1-5 gün içinde meydana gelir.

Tip II, daha seyrek görülür ama çoğu şiddetli trombositopeni şeklindedir (genellikle <50 x 109/L). İmmun sisteme bağımlıdır ve heparinin uygulanmasından bir hafta sonraveya daha sonra meydana gelir (daha önce heparin kullanmış hastalarda daha erkenmeydana gelir). Bu durum trombositopeninin başlamasından önce görülebilentrombosit - kümelenmesi antikorunun üretimi ve tromboembolik komplikasyonlar ileilişkilidir. Heparin derhal kesilmelidir.

Bazı durumlarda trombositopeni tip Il'ye venöz veya arteriyel tromboz eşlik eder.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Çeşitli hipersensitivite belirtiler ile her tür ve şiddetli alerjik reaksiyonlar (konjonktivit, rinit, astım, taşikardi, ateş)

Anaflaktik reaksiyonlar ve anaflaktik şok Anjiyonörotik ödem

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: Heparin plazmada potasyum artışıyla sonuçlanabilen hipo-aldosteronizme neden

olabilir. Nadiren klinik olarak anlamlı hiperkalemi özellikle böbrek yetmezliği olan ve diyabetli hastalarda oluşabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Kanama. Daha çok heparinin yüksek dozuyla oluşabilir ( Bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 4.9).

Çok nadir epidural ve spinal hematom vakaları, spinal veya epidural anestezi veya spinal ponksiyon uygulanmasında proflaksi için heparin alan hastalardabildirilmiştir.

Hepatobiliyer hastalıklar

Seyrek: Yükselmiş transaminaz, gamma-GT, LDH ve lipaz düzeyleri.

Genellikle heparin kesildikten sonra düzelirler.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Döküntü (eritematöz ve makülopapüler gibi çeşitli tipte döküntü ), ürtiker, kaşıntı. Seyrek: Cilt nekrozu. Cilt nekrozu oluşursa tedavi derhal durdurulmalıdır.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Heparinle uzun süreli tedavilerde (bir kaç aydan fazla) osteoporoz ve alopesi oluşabilir. En az 6 ay, günde 10.000 I.U.'den fazla heparinuygulanan kadınlarda önemli ölçüde kemik demineralizasyonu bildirilmiştir.

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok seyrek: Priapizm rapor edilmiştir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon yeri reaksiyonları; cilt altına lokal enjekte edildiğinde

irritasyon oluşabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

([email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Heparin tedavisinde potansiyel tehlike kanamadır. Fakat genellikle doz aşımından dolayı oluşur ve bu risk sıkı laboratuvar kontrolleri ile azaltılabilir. Hafif kanama, genellikle heparinuygulanmasının sona erdirilmesiyle tedavi edilebilir. Eğer kanama daha şiddetliyse pıhtılaşma

9

zamanı ve trombosit sayısı tayin edilmelidir. Uzamış pıhtılaşma zamanı, aşırı antikoagülan etkisi intravenöz protamin sülfat ile nötralize edilebilir. Her 100 IU heparini, 1mg protaminsülfat nötralize eder. İhtiyaç duyulan protamin miktarı, nötralizasyonu tamamlayacakmiktarda olmalıdır. Protamin sülfat yavaş yavaş yaklaşık l0 dakika içinde bolus olarakuygulanır ve dozu 50 mg'ı geçmemelidir. Eğer heparin enjeksiyonundan 15 dakikadan fazlageçmişse gereken protamin dozu daha düşük olacaktır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antitrombotik ilaç/heparin grubu

ATC kodu: B01AB01

Heparin normal koagülasyon sisteminin çeşitli safhalarında etkisini gösteren bir antikoagülan ilaçtır.

İn vitrovivo

koşullarda kanın pıhtılaşmasına ve fibrin pıhtılarının oluşumunaöncülük eden reaksiyonları inhibe eder. Küçük terapötik dozlardaki heparinin plazmadabulunan Antitrombin III (heparin ko-faktörü) ile kombinasyonu, aktive olmuş Faktör X'uinaktive eder ve protrombinin trombine dönüşmesini engelleyerek trombozu inhibe eder. Buinhibisyonunun hızı doza bağımlı olarak artar. Aktif trombozun meydana gelmesi durumundadaha fazla miktarlardaki heparin, trombini inaktive ederek ve fibrinojenin fibrine dönüşümünüengelleyerek, daha fazla pıhtı oluşumunu engelleyebilir. Heparin ayrıca fibrin-stabilizefaktörünün aktive olmasını inhibe ederek, dayanıklı bir fibrin pıhtı oluşumunu da önler.Heparin fibrinolitik aktiviteye sahip değildir, bu nedenle mevcut pıhtıları çözmez.

Kanama zamanı genellikle heparin ile etkilenmez. Pıhtılaşma zamanı heparinin tam tedavi dozunda uzar, düşük dozlarında ise etkilenmez.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

İntravenöz enjeksiyondan hemen sonra, subkütan enjeksiyonda ise 20-30 dakika sonra antikoagülan etkisini gösterir.

Emilim:


Oral, rektal, intramüsküler, subkütan uygulamalarda heparin normal absorbsiyonunu göstermez. Subkütan uygulama şekli sadece profilaktik amaçlı kullanımda kabul edilebilir.

Dağılım:


Heparin plasentaya geçmez, anne sütüne karışmaz.

Biyotransformasyon:


Heparin karaciğerde metabolize olur. Heparinin bir kısmı trombosit faktörü IV, plazma proteinleri (fibrinojen dahil), retikülo-endoteliyal sistem gibi çeşitli faktörlerle nötralize edilir.Metaboliti inaktiftir.

Eliminasyon:


Heparinin plazma yarı ömrü doza ve kullanım şekline bağlı olarak kişiden kişiye büyük değişiklik gösterir ve ortalama olarak 90 dakika olarak kabul edilir.

Heparin böbrekler tarafından elimine olur ve az miktarı idrarla değişmeden atılır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yarı ömür eliminasyon süresi (tı/2); obezite, böbrek yetmezliği, malignite, pulmoner embolizm, karaciğer fonksiyon bozukluklarının ve enfeksiyonların varlığına bağlı olarakdeğişebilir. 60 yaşın üstündeki hastalar aynı miktar doz alan 60 yaşın altındaki hastalaraoranla daha yüksek heparin plazma seviyelerine ve daha uzun aktive parsiyel tromboplastinzamanına (aPPT) sahip olabilirler.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi güvenlilik verileri diğer bölümlere dahil edilmiştir, eklenecek klinik veri bulunmamaktadır.

6.FARMASOTIK ÖZELLİKLERİ6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzil alkol Sodyum klorür

Sodyum hidroksit veya hidroklorik asit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Herhangi bir uygunluk çalışması yürütülmediği için bu ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

Heparin birçok enjektabl preparatlarla geçimsizdir, örneğin bazı antibiyotikler, opioid analjezikler ve antihistaminikler.

Aşağıdaki ilaçlar heparinle geçimsizdir:

Alteplaz, amikasin sülfat, amiodaron hidroklorür, ampisilin sodyum, aprotinin, benzilpenisilin potasyum veya sodyum, sefalotin sodyum, klorpromazin hidroklorür, siprofloksasin laktat,cis-atraküriyum besilat, sitarabin, dakarbazin, daunorubisin hidroklorür, diazepam,doksorubisin hidroklorür, droperidol, eritromisin laktobionat, gentamisin sülfat, haloperidollaktat, hiyaluronidaz, hidrokortizon sodyum süksinat, kanamisin sülfat, labetolol hidroklorür,metisilin sodyum, metotrimeprazin, netilmisin sülfat, nikardipin hidroklorür, oksitetrasiklinhidroklorür, petidin hidroklorür, polimiksin B sülfat, promethazin hidroklorür, streptomisinsülfat, tobramisin sülfat,triflupromazin hidroklorür, vankomisin hidroklorür ve vinblastinsülfat.

Dobutamin hidroklorür ve heparinle çökelti oluşacağından, karıştırılmamalı veya aynı intravenöz hat üzerinden infüzyonu yapılmamalıdır.

Heparin ve reteplaz'ın kombine çözeltisi geçimsizdir. Eğer reteplaz ve heparinin, bir Y-hattı ile birlikte aynı hat boyunca verilmesi gerekliyse, reteplaz enjeksiyonundan önce veenjeksiyonu takiben hat,%0.9 salin veya %5 glukoz çözeltisi ile yıkanmalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dış ambalajı içinde, ışıktan korunarak saklanmalıdır. Dondurmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Gri bromobutil tıpalı, plastik başlıklı alimünyum flip-off kapak ile kapatılmış, renksiz Tip I camdan yapılmış 6 mL'lik 1 flakon.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.Preparat, ambalaj üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanılmamalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Centurion İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Sarıyer/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2019/115

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.02.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ

İlaç Bilgileri

Hexarin 25.000 Iu/5 Ml Iv/sc Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Heparin Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.