Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

İsoptin 5mg/2 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti İçeren Ampul Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

İSOPTİN 5mg/2 ml IV® infüzyonluk çözelti içeren ampul Steril

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

verapamil hidroklorür

Her 2 ml'lik ampul, 4,6 mg verapamile eşdeğer, 5 mg verapamil hidroklorür içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür: 17 mg

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Tek kesim noktalı (OPC), renksiz cam ampul içerisinde berrak, renksiz, enjeksiyonluk steril çözelti.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

İSOPTİN IV,

• Aşağıdaki durumlarda aritmiler:

- paroksismal supraventriküler taşikardi

- atriyal flatter / atriyal fibrilasyondaki hızlı atriyoventriküler iletimi [WPW (Wolff-Parkinson-White) sendromu veya Lown-Ganong-Levine sendromu hariç, bkz. bölüm4.3]

• Nitrat ve/veya beta reseptör blokerler endike olmadığında stabil olmayan anginapekrosisin başlangıç tedavisi

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresiYetişkinler ve 50 kg'ın üzerindeki ergenler:

Başlangıç dozu 5 mg en az iki dakika süreyle yavaş verilir. Gerektiğinde 5-10 dakika sonra 5 mg daha uygulanabilir. Gerekirse, izotonik sodyum klorür, %5 glikoz veya diğer uygunçözeltiler (pH <6.5) içinde toplam ortalama 100 mg verapamil hidroklorür doza kadar, 5-10mg verapamil hidroklorür/saat sürekli infüzyon çözeltisi şeklinde uygulanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon

Taşikardiye bağlı kalp yetmezliğinin (miyokardiyal enerjinin tükenmesi) belirtilerini takiben intravenöz verapamil hidroklorür uygulamasından önce dijitalizasyon gereklidir .

0 - 1 yaş: yalnızca başka alternatif olmadığında kesin olarak gerekli ise. Yeni doğan bebeklere ve bebeklere intravenöz verapamil hidroklorür uygulamasını takiben izolevakalarda bazıları ölümcül olan ciddi geçici hemodinamik etkiler gözlenmiştir.

Yaş

İSOPTİN IV dozu

Şuna karşılık gelmektedir:

Yeni doğmuş bebekler

0,75 - 1,0 mg

0,3 - 0,4 ml İsoptin enjeksiyonluk çözelti

Bebekler

0,75 - 2,0 mg

0,3 - 0,8 ml İsoptin enjeksiyonluk çözelti

1 - 5 yaş

2,0 - 3,0 mg

0,8 - 1,2 ml İsoptin enjeksiyonluk çözelti

6 - 14 yaş

2,5 - 5,0 mg

1,0 - 2,0 ml İsoptin enjeksiyonluk çözelti

Enjeksiyon, yalnızca etkililik başlayıncaya kadar yapılmalıdır.

Uygulama şekli:

İntravenöz Enjeksiyon:


İntravenöz enjeksiyon, mümkünse hasta gözlemi ve EKG ve kan basıncı takibi ile yavaşça (enjeksiyon süresi en az 2 dakika) uygulanmalıdır. Parenteral müstahzarlar, çözelti ve kabınizin verdiği ölçüde, uygulamadan önce partikül varlığı ve renk değişikliği açısından görselolarak incelenmelidir. Preparat yalnızca çözelti berraksa ve ampul hasar görmemiş isekullanılmalıdır.

Enjeksiyondan sonra ampulde kalan kalıntılar atılmalıdır.

Isoptin IV® infüzyonluk solüsyonlarla seyreltilerek uygulanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği

Şu anda mevcut olan bilgiler bölüm 4.4'te açıklanmaktadır.

Böbrek yetmezliği olan hastalara verapamil hidroklorür uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Hastalar yakın takip edilmelidir.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda verapamil hidroklorürün biyolojik yararlılığı önemli ölçüde artabilir. Bu nedenle, bu hastalar için doza karar verirken özel dikkatgösterilmelidir (ayrıca bkz. bölüm 4.4).

Geriyatrik popülasyon

Doz yetişkinlerde olduğu gibidir.

Not:

Kararsız anjina pektoris başlangıçta İsoptin enjeksiyonluk çözelti ile tedavi edilirse, tedavi mümkün olan en kısa sürede oral verapamil hidroklorüre değiştirilmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin madde ya da bölüm 6.1 de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık,

• Kardiyovasküler şok,

• Kardiyak iletiminde belirgin bozukluklar [örn. kalp pili takılı hastalar hariç, ikinci veüçüncü derece sinoatriyal (SA) veya atriyoventriküler (AV) blok]

• Hasta sinüs sendromu (çalışan bir ventriküler kalp pili olan hastalar dışında),

• %35'ten düşük olacak düzeyde azalmış ejeksiyon fraksiyonu ve/veya 20 mmHg'yi aşan pulmoner kama (wedge) basıncı ile birlikte olan kalp yetmezliği (verapamile yanıt verensupraventriküler taşikardiye sekonder olmadıkça)

• Atriyal fibrilasyon/flatter ve eşlik eden aksesuar bypass yolunun varlığı (ör. WPW veya Lown-Ganong-Levine sendromu). Bu hastalarda verapamil uygulandığında ventrikülerfibrilasyon dahil olmak üzere ventriküler taşikardi gelişme riski daha yüksektir.

• İvabradin ile birlikte kullanım (Bkz. Bölüm 4.5).

• Hamilelik ve emzirme (Bkz. Bölüm 4.6)

Verapamil, beta reseptör blokerleri ile intravenöz olarak uygulanmamalıdır (yoğun bakım

ilacı hariç; ayrıca bkz. bölüm 4.5).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Akut miyokard infarktüsü


Verapamil, komplikasyonlu akut miyokard infarktüsü durumunda (bradikardi, hipotansiyon, sol kalp yetmezliği) dikkatle kullanılmalıdır.

İletim bozukluğu/I. derece A V blok/bradikardi/asistol


Verapamil, AV ve sinüs düğümlerini etkileyip AV iletimini geciktirir. II. veya III. derece AV blok (kontrendikasyon) veya unifasiküler, bifasiküler veya trifasiküler dal bloğu, tedavininkesilmesini ve gerekirse uygun tedavinin başlatılmasını gerektirdiğinden dikkatlikullanılmalıdır.

AV ve sinüs düğümlerini etkiler ve nadir durumlarda II. veya III. derece AV blok, bradikardiyi veya uç durumlarda asistolü tetikleyebilir. Bunun, yaşlı hastalarda daha sıkgörülen hasta sinüs sendromlu hastalarda meydana gelme olasılığı daha yüksektir.

Hasta sinüs sendromundan muzdarip olmayan hastalarda, spontan olarak AV düğüme veya normal sinüs ritmine dönüş göstermesiyle asistol normalde kısa sürelidir (birkaç saniye veyadaha az). Bu hemen olmazsa, gecikmeden uygun tedaviye başlanmalıdır (ayrıca bkz. bölüm4.8).

Antiaritmik ajanlar, beta blokerler ve inhalasyon anestezikleri


Antiaritmik ajanlar (ör. flekainid, disopiramid), beta reseptör blokerleri (ör. metoprolol, propranolol) ve inhalasyon anestezikleri verapamil ile birlikte uygulandığında, karşılıklıolarak kardiyovasküler etkileri (şiddetli AV blok, kalp hızında ciddi düşüş, kalp yetmezliğininbaşlaması, belirgin hipotansiyon) arttırabilir (ayrıca bkz. bölüm 4.5).

Timolol (bir beta bloker) içeren göz damlası kullanan ve eş zamanlı olarak verapamil alan bir hastada, bir gezici atriyal pacemaker eşliğinde asemptomatik bradikardi (36 atım/dak)gözlenmiştir.

Digoksin


Verapamil ile birlikte alındığında digoksin dozu azaltılmalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.5).

Kalp yetmezliği


Ejeksiyon fraksiyonu %35'in üzerinde olan kalp yetmezliği hastaları tedaviye başlamadan önce telafi edilmeli ve tedavi boyunca uygun şekilde tedavi edilmelidir.

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ("statinler")


Bölüm 4.5'e bakın.

Bozulmuş nöromusküler iletimli bozukluklar


Daha önce bozulmuş nöromusküler iletim

(Myastenia gravis

, Lambert-Eaton sendromu, progresif Duchenne musküler distrofi) teşhisi konmuş hastalara verapamil reçete edilirkendikkatli olunmalıdır.

Hipotansiyon


Hipotansiyon durumunda (90 mmHg'den az sistolik kan basıncı) özellikle sıkı izlem gereklidir.

Diğer Bilgiler

Özel hasta grupları Böbrek yetmezliği


Karşılaştırmalı çalışmalar, son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğunun verapamilin farmakokinetik profili üzerinde hiçbir etkisinin olmadığınıgüvenilir bir şekilde göstermiş olsa da, bireysel vaka raporları böbrek yetmezliği olanhastalara verapamil uygulanırken dikkatli olunmasını ve sıkı izlem (EKG, kan basıncı)yapılmasını önermektedir.

Verapamil hemodiyalizle atılamaz.

Karaciğer yetmezliği


Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanın (ayrıca bölüm 4.2'deki karaciğer yetmezliği hakkındaki bilgilere bakın).

Ventriküler taşikardi


Verapamil hidroklorürün intravenöz uygulaması, geniş QRS kompleksi (QRS>0,12 sn) ile birlikte ventriküler taşikardi ile başvuran hastalarda belirgin hemodinamik bozulmaya veventriküler fibrilasyona yol açabilir. Geniş bir QRS kompleksi ile birlikte olansupraventriküler taşikardilerin uygun ön tedavisi, teşhisi ve ayırt edilmesi acil servise

girişlerde acilen gereklidir. gy belge

Akut kararsız anjina pektoris tedavisinde özellikle dikkatli izlem gereklidir. Bu gibi durumlarda, intravenöz uygulama, kesinlikle belirtildiği şekilde ve dikkatli bir izlemlegerçekleştirilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn vitro

metabolik çalışmalar verapamil hidroklorürün sitokrom P450 CYP3A4, CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9 ve CYP2C18 enzimleri ile metabolize olduğunu göstermiştir. CYP3A4inhibitörleri ile verapamil hidroklorürün plazma düzeyinin yükselmesine ve CYP3A4indükleyicileri ile verapamil hidroklorürün plazma düzeyinin azalmasına yol açan klinikolarak anlamlı etkileşimler bildirilmiştir, bu nedenle hastalar ilaç etkileşimleri açısındanyakından izlenmelidir.

Verapamil, CYP3A4 ve P-glikoproteini (P-gp) inhibe eder. Verapamil ve başlıca CYP3A4 yoluyla metabolize edilen veya bir P-gp substratı temsil eden başka bir tıbbi ürünün eşzamanlı uygulanması, eş zamanlı tıbbi ürünün etkin madde konsantrasyonunu artırabilir,böylece terapötik etkiyi güçlendirebilir veya uzatabilir ve eş zamanlı ilaçla ilişkili adversolayları artırabilir.

Potansiyel farmakokinetik etkileşimler aşağıdaki tabloda vurgulanmıştır:


Belge Do

Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama

Alfa blokerleri


Prazosin

Prazosinin cmaks değeri t (~% 40), yarı ömürüzerinde etkisi yok
Kümülatif hipotansif etki

Terazosin

t terazosinin AUC'sinde (~% 24) ve (% 25)

Antiaritmik ajanlar


Flekainid

Flekainidin plazma klerensi üzerindeminimum etki (<~% 10);verapamil plazma klerensiüzerinde etkisi yok
Daha fazla bilgi (bkz. Bölüm 4.4 - Antiaritmikajanlar, beta reseptörblokerleri ve inhalasyonanestezikleri)

Amiodaron

Amiodaron plazma seviyelerinde artış

Kinidin

Oral kinidin klirensi 1 (~ % 35)

Hipotansiyon.

Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopatilihastalarda pulmoner ödemoluşabilir.

Antiastmatik ajanlar


Teofilin

Bu belp

Oral ve sistemik klerensi ^ ~% 20 oranında
i. püvenli elektronik imza ile imzalanmıştır
Klerensteki azalma sigara içenlerde daha azbelirgindi (~% 11)

'^A^tikOnVÜ[Si^AnitiepileptlkalaHlar''^'^^y

^elge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-e

Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama

Karbamazepin

Dirençli parsiyel epilepsili hastalarda karbamazepininAUC değeri t (~% 46)

Karbamazepin seviyelerinde artış.

Bu durum, diplopi, baş ağrısı, ataksi veya başdönmesi/vertigo gibiadvers olaylarıtetikleyebilir.

Verapamil hidroklorür plazma seviyelerindeazalma
Fenitoin
Verapamil plazma konsantrasyonları

i



A ntidepresanlar


İmipramin
İmipraminin AUC değeri t (~% 15)
Aktif metabolit desipramin seviyeleriüzerinde etkisi yoktur.
Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış

A ntidiyabetikler


Glibenklamid

Glibenklamidin cmaks (~% 28) ve AUC değeri t (~%26)


Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış
Metformin
Verapamil ve metforminin eşzamanlı kullanımı,metforminin etkinliğiniolumsuz etkileyebilir.

Gut önleyici ajanlar


Kolşisin
t Kolşisinin AUC (~2.0 kat) ve cmaks (~1.3 kat)değerleri
Kolşisin dozunun azaltılması (kolşisininverapamil hidroklorür ilebirlikte kullanılmasıtavsiye edilmez).

A nti-enfektifler


Klaritromisin
Verapamil seviyelerinde potansiyel t

Eritromisin
Verapamil seviyelerinde potansiyel t

Rifampisin

Bu belg

Imtl Kodu: lZW36Q3NRS3k0ZW36Q3NR;

Oral verapamil uygulaması ileverapamilin AUC (~%
97), cmaks (~% 94) ve oral biyoyararlanım (~% 92)

değerlerinde ^ imzalanmıştır imxjS'IOFyYnUy—~—Belge Takıp Adri

Hipotansif etki azalabilir.

lsı;luıps;//www. iufkiye.gov. if/saglık-ıııek-el

Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama


İntravenöz verapamil uygulaması ile PC'dedeğişiklik yok

Telitromisin
Verapamil seviyelerinde olası t

Antineoplastik ajanlar


Doksorubisin
Oral verapamil uygulaması iledoksorubisinin AUC (%104) ve cmaks (% 61)değerlerinde t
Küçük hücreli akciğer kanseri olan hastalarda.
İntravenöz verapamil kullanımı iledoksorubisinin PC'sindeanlamlı bir değişiklik yok
İleri evre tümörü olan hastalarda.

Azol fungistatikleri


Klotrimazol
Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış

Ketokonazol
Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış

İtrakonazol
Verapamil hidroklorür plazma seviyelerindeazalma

Barbitüratlar


Fenobarbital
Oral verapamil klerensi t (~ 5 kat)

Benzodiazepinler ve diğer anksiyolitikler


Buspiron
Buspironun AUC ve cmaks değerleri t (~ 3,4 kat)

Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış
Midazolam
Midazolamın AUC (~ 3 kat) ve cmaks (~ 2 kat)değerleri t

Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış

Beta-blokerler


Metoprolol
Anjina pektoris hastalarında metoprololünAUC (% 32,5) ve cmaks (%41) değerinde t
Bkz. Bölüm 4.4.
Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış
Belge Do

Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama

Propranolol

Anjina pektoris hastalarında propranololAUC (~% 65) ve cmaks(~% 94) değerinde t

Verapamil hidroklorür plazma seviyelerindeazalma

Kardiyak glikozidler


Digitoksin

i

Digitoksin toplam klerensinde(~% 27) veekstrarenal klerenste (~%29)

Digoksin

Sağlıklı olgularda: digoksin Cmaks değerinde t(~% 44), digoksin C12 saatdeğerinde t (~% 53),digoksin CSS değerinde t(~% 44) ve digoksininAUC değerinde t (~% 50)
Digoksin dozunda azalma (ayrıca bkz. bölüm 4.4.)

H2 reseptör antagonistleri


Simetidin

R- ve S-verapamil klerensinde karşılık geleni ile birlikte R- (~% 25)ve S-verapamil (~% 40)AUC değeri
Simetidin, intravenöz verapamil
uygulanmasından sonra verapamil klerensiniazaltır.

İmmünolojik ajanlar/İmmünosupresanlar


Siklosporin

Siklosporin AUC,

CSS , CMAKS DEĞERLERINDE T (~%45)


Everolimus

Everolimus-AUC değeri t (~3,5 kat), Cmaks değeri t(~2,3 kat),
verapamil: cen düşük değeri t (~ 2,3 kat)
Everolimus için konsantrasyon tayini vedoz ayarlamasıgerekebilir.

Sirolimus

Sirolimus-AUC değerinde t (~ 2,2 kat);S-verapamil-AUCdeğerinde t (~ 1,5 kat)
Sirolimus için konsantrasyon tayini vedoz ayarlamasıgerekebilir.

Takrolimus

Takrolimus seviyelerinde olası t

Lipid düşürücü ajanlar/HMG-CoA redüktaz inhibitörleri


Atorvastatin

Bu belg

i ma Kodu: lZW56Q3NRS3k0ZW56Q3NR;

Atorvastatin seviyelerinde olası t
Verâpamil4n AUC idiiSSiiıştır

Belge Takip Adn

Daha fazla bilgi için aşağıya bakın.

;si:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-e


Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama

Lovastatin
Lovastatin seviyelerinde olası t
Verapamilin AUC (~% 63) ve cmaks (~% 32)değerlerinde t

Simvastatin
Simvastatin AUC (~ 2,6 kat) ve Cmaks (~ 4,6 kat)değerlerinde t

Serotonin reseptör agonistleri


Almotriptan
Almotriptanın AUC (~% 20) ve Cmaks (~% 24)değerlerinde t

Verapamil hidroklorür plazma seviyelerinde artış

Antikoagülanlar


Diğer direkt oral antikoagülanlar (DOACs)
Direkt oral
antikoagülanların P-gp substratı olarak artmışemilimi ve gerekirse CYP3A4 tarafından parçalanandirekt oralantikoagülanlarıneliminasyonununazalması, sistemikbiyoyararlanımınartmasıyla sonuçlanır.
Bazı veriler, özellikle risk faktörleri olan hastalardakanama riskininartabileceğinidüşündürmektedir. Direktantikoagülanların dozu,gerekirse verapamil ilebirlikte uygulandığındaazaltılmalıdır (direktantikoagülan kullanmatalimatındaki ve KÜB'dekidozlama talimatlarınabakın).

Ürikozürik ajanlar


Sülfinpirazon
Verapamilin oral klerensi t (~ 3 kat),
biyoyararlanımı ^ (~% 60)
Hipotansif etki azalabilir.
İntravenöz verapamil kullanımı ile PC'dedeğişiklik yok

Diğer kardiyak tedaviler


İvabradin
Verapamilin ivabradin üzerindeki ilave kalp atımhızını azaltıcı etkisinedeniyle ivabradin ile eşzamanlı kullanımkontrendikedir.
Bölüm 4.3'e bakın

Diğer


Potansiyel etkileşimler

Eş Zamanlı ilaçlar

Verapamil veya eş zamanlı ilaç üzerindekipotansiyel etki

Açıklama

Greyfurt suyu
t R- (~% 49) veya S-verapamilin (~%37) AUC değerinde
t R- (~% 75) veya S-verapamilin (~% 51) cmaks değerinde
Eliminasyon yarı ömrü ve renal klerens etkilenmez.İsoptin alırken greyfurtiçeren yiyecek veiçeceklerdenkaçınılmalıdır.
Sarı Kantaron
^ Karşılık gelen cmaks değerinde bir azalma ilebirlikte R- (~% 78) ya daS-verapamilin (~% 80)AUC değerinde

Diğer etkileşimler ve ek bilgiler

HIV antiviral ilaçlar


Verapamil plazma konsantrasyonları, ritonavir gibi bazı HIV antiviral ilaçların inhibe etme potansiyeli nedeniyle artabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı ve gerekirse verapamil dozuazaltılmalıdır.

Benzer şekilde, verapamil degradasyonu etkileyerek bu tıbbi ürünlerin plazma seviyelerini artırabilir.

Lityum


Lityum ile eş zamanlı uygulamayı takiben lityumun etkilerine karşı artmış hassasiyet (nörotoksisite) bildirilmiştir; tedavi sırasında lityum seviyeleri değişmemiş veya artmamıştır.Bununla birlikte, verapamil uygulaması uzun süreli oral lityum tedavisi alan hastalarda serumlityum seviyelerinde bir azalmaya da yol açmıştır. Her iki etkin maddeyi de alan hastalar bunedenle yakından izlenmelidir.

Kas gevşeticiler


Hem klinik hem de deneysel hayvan verileri, verapamilin kas gevşeticilerin (hem kürar hem de depolarizasyon oluşturan) etkilerini güçlendirebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, herikisi de aynı anda uygulanıyorsa, verapamil dozunun ve/veya kas gevşetici dozununazaltılması gerekli olabilir.

AsetilsalisUik asit


Artmış kanama eğilimi.

Diğer direkt oral antikoagülanlar (DOAC'lar)


Verapamil gibi hem CYP3A4 hem de P-gp inhibitörleri olanlar DOAC plazma konsantrasyonlarını klinik olarak anlamlı ölçüde artırabilir. Bazı veriler, özellikle riskfaktörleri bulunan hastalarda kanama riskinde potansiyel bir artış olduğunu göstermektedir.Gerekirse, verapamilin eş zamanlı uygulanması sırasında DOAC dozu azaltılmalıdır (DOACkullanma talimatındaki/KÜB'deki dozlama talimatlarına bakın).

Etanol (Alkol)


Gecikmiş etanol degradasyonu ve artmış etanol plazma seviyeleri, böylece alkolün etkisini güçlendirir.

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri (statinler)


Verapamil alan hastalarda, HMG-CoA redüktaz inhibitörü tedavisi (ör. simvastatin, atorvastatin veya lovastatin) mümkün olan en düşük dozda başlatılmalı ve titre edilmelidir.Mevcut HMG-CoA redüktaz inhibitör tedavisine (ör. simvastatin, atorvastatin veyalovastatin) verapamil eklenirse, serum kolesterol seviyesine karşı geri titrasyon ile statindozunun azaltılması düşünülmelidir.

Daha yüksek dozlarda verapamil ve simvastatinin birlikte uygulanmasını takiben miyopati/rabdomiyoliz riski artar. Simvastatin dozu buna göre ayarlanmalıdır (üreticininüretim bilgilerine bakın; ayrıca bkz. bölüm 4.4).

Fluvastatin, pravastatin ve rosuvastatin, sitokrom P450 izoenzim 3A4 yoluyla metabolize edilmez. Verapamil ile etkileşim daha az olasıdır.

Plazma Proteinine bağlanması yüksek tıbbi ürünler


Verapamilin plazma proteinlerine afinitesi yüksek olduğundan, yüksek plazma protein bağlanması olan diğer tıbbi ürünleri alan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.

Antihipertansifler, diüretikler, vazodilatörler:


Kan basıncını aşırı düşürme riski ile hipotansif etkinin güçlendirilmesi.

Antiaritmik ajanlar (ör. flekainid, disopiramid), beta blokerler (ör. metoprolol, propranolol), inhalasyon anestezikleri:


Kardiyovasküler etkilerin karşılıklı güçlenmesi (şiddetli AV blok, kalp hızında ciddi düşüş, kalp yetmezliğinin başlaması, şiddetlenmiş hipotansiyon).

İntravenöz beta reseptör blokerleri, intravenöz verapamil alan hastalara eş zamanlı olarak uygulanmamalıdır (yoğun bakım ilacı hariç; ayrıca bkz. bölüm 4.3). Anti-adrenerjikmaddelerin birlikte uygulanması aşırı hipotansiyona neden olabilir. Eş zamanlı intravenözbeta bloker veya disopiramid uygulanması, özellikle kardiyovasküler hastalık öyküsü olanhastalarda (ör. şiddetli kardiyomiyopati, konjestif kalp yetmezliği veya yakın zamandageçirilmiş miyokard enfarktüsü), her iki madde sınıfı da miyokardiyal kontraktiliteyi ve AViletimini baskıladığından, advers olay riskini artırmıştır (ayrıca bkz. bölüm 4.8).

İnhalasyon anestezikleri


İnhalasyon anestezikleri ve verapamil gibi kalsiyum antagonistleri birlikte uygulandığında, aşırı kardiyovasküler depresyondan kaçınmak için her ikisi de dikkatlice titre edilmelidir.

Verapamilin metformin ile eş zamanlı kullanımı, metformin etkinliğini azaltabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye Gebelik kategorisi X'tir.

Çocuk doğurma potansiyeM ıfeuJunaffi kftdi0iar/Dpgttmkıon.trolü (Kontrasepsiyon): (Kontrasepsiyon):

Veri bulunmamaktadır.

Gebelik

Verapamil plasentaya geçer. Gebelik sırasında intravenöz verapamil kullanımına ilişkin deneyim yetersizdir. İntravenöz uygulama, hipotansiyon riski ile ilişkilidir ve dolayısıyla fetalhipoksi riski ile birlikte azalmış uteroplasental perfüzyon ile ilişkilidir. Bununla birlikte, oralverapamil ile tedavi edilen sınırlı sayıda hamile kadına ilişkin verilerde teratojenik etkileredair hiçbir kanıt vurgulanmamıştır. Hayvan çalışmalarında üreme toksisitesi gözlemlenmiştir(bkz. Bölüm 5.3). Gebelikte intravenöz verapamil uygulaması kontrendikedir.

Laktasyon

Verapamilin intravenöz uygulaması, etkin madde anne sütüne geçtiği için emzirme sırasında kontrendikedir. İzole vakalarda hiperprolaktinemiye ve galaktoreye neden olabileceğinigösteren kanıtlar vardır. Emzirme döneminde bu ilaç kesinlikle endike ise emzirmeye sonverilmelidir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Verapamil tedavisi düzenli tıbbi gözetim gerektirir. Bireysel tepkilerdeki çeşitlilik göz önüne alındığında, tepki verme yeteneği o kadar değiştirilebilir ki, araç kullanma, makine kullanmaveya tehlikeli koşullar altında çalışma olumsuz etkilenir. Bu durum özellikle tedavininbaşında, doz yükseltilirse veya preparat değiştirilirse ve alkolle birlikte kullanımda geçerlidir.Kandaki alkol seviyeleri yükselebilir ve alkol atılımı yavaşlayabilir, böylece alkolün etkileripotansiyel olarak artabilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki advers reaksiyonlar, klinik çalışmalarda, pazarlama sonrası gözetimde veya faz IV klinik çalışmalarda bildirilmiştir. Her bir sistem organ sınıfında advers ilaç reaksiyonlarıaşağıdaki sıklığa göre sıralanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10), yaygınolmayan (>1/1,000, <1/100), seyrek (>1/10,000, <1/1.000), çok seyrek (< 1/10,000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

En sık bildirilen istenmeyen etkiler baş ağrısı, baş dönmesi veya sersemlik, gastrointestinal bozukluklar (mide bulantısı, kabızlık, abdominal rahatsızlık) yanı sıra bradikardi, taşikardi,çarpıntı, hipotansiyon, yüz kızarması, periferal ödem ve yorgunluktur.


Verapamil ile yapılan klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası gözlemlerden bildirilenistenmeyen etkiler


MedDRA sistem organ sınıfı

Yaygın

Yaygın

olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Bilinmiyor

Bağışıklık sistemi hastalıkları




Hipersensitivite
Sinir sistemi hastalıkları
Baş dönmesi veya
sersemlik, baş ağrısı, nöropati

Parestezi,

Titreme


Ekstrapiramidal
semptomlar,
paralizi
(tetraparezi)1,
nöbetler
Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Azalmış
glukoz
toleransı


Hiperkalemi
Psikiyatrik hastalıklar
Sinirlilik.

Uxku,hali


Kttlaka veciç ıkuiafosNRsik

0ZW56Q3NRZmxXM(

FyYnUy Belge

Stnnilus :https:,

^www.turkiye.gov.tr/s

Vfifltigobys

MedDRA sistem organ sınıfı

Yaygın

Yaygın

olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Bilinmiyor

hastalıkları





Kardiyak hastalıklar
Bradikardi,
kalp
yetmezliğinin başlaması veyaönceden varolan kalpyetmezliğininkötüleşmesi,aşırı kanbasıncı düşüşüve/veyaortostatikdüzensizlik

Çarpıntı,

taşikardi



AV blok (I., II. veya III. Derece),kalp yetmezliği,sinüs arresti, sinüsbradikardisi,asistol
Vasküler hastalıklar
Yüz kızarması, hipotansiyon




Solunum, göğüs hastalıkları vemediastinal hastalıklar




Bronkospazm,

dispne

Gastrointestinal

hastalıklar

Kabızlık,

bulantı

Karın ağrısı
Kusma

Karında
rahatsızlık, dişeti hiperplazisi, ileus

Hepatobiliyer

hastalıklar


Karaciğere
özgü
enzimlerde
geri
dönüşümlü artışla birliktemuhtemelenalerjiye bağlıhepatit.



Deri ve deri altı doku hastalıkları
Eritromelalji

Hiperhidroz
Fotodermatit
Anjiyoödem, Stevens-Johnsonsendromu, eritemamultiforme,alopesi, kaşıntı,pruritus, purpura,makulopapülerekzantem, ürtiker

Kas-iskelet ve bağ doku hastalıkları

)oğralama Kodu: lZW5603NRS3k

i elektronik imza ile im

FvYnUv Belge

:alanmıştır.

Takip Adresi:https:/

Myasthenia gravis

,Lambert-Eaton
sendromu ve progresifDuchenne kasdistrofisininşiddfttleamefiis

Artralji, kas zayıflığı , miyalji

ıglik-titck-ebvs

MedDRA sistem organ sınıfı

Yaygın

Yaygın

olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Bilinmiyor

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları




Böbrek yetmezliği
Üreme sistemi ve meme hastalıkları




Erektil

disfonksiyon,

galaktore,

jinekomasti

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar
Periferik ödem
Yorgunluk



Araştırmalar




Yükseltilmiş kan prolaktin değerleri

^Verapamil ve kolşisinin eş zamanlı uygulamasına ilişkin paralizi (tetraparezi) hakkında pazarlama sonrası tek bir rapor vardır. Bu durum, verapamil tarafından CYP3A4 ve P-gp'nininhibisyonunu takiben kolşisinin kan-beyin bariyerinden geçişinden kaynaklanmış olabilir(ayrıca bkz. bölüm 4.5).

Not


Kalp pili takılan hastalarda, verapamil tedavisi sırasında uyarım ve algılama eşiğinde bir artış göz ardı edilemez.

Kardiyovasküler hastalık öyküsü olan hastalarda, ör. şiddetli kardiyomiyopati, konjestif kalp yetmezliği veya yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsü, intravenöz beta blokerlerinveya disopiramidin intravenöz verapamil ile birlikte uygulanması, her iki madde sınıfının dakardiyodepresif etkisi olması nedeniyle ciddi yan etki riskini artırmıştır (bkz. bölüm 4.5).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmesi gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]:4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı belirtileri:


Verapamil zehirlenmesini takiben intoksikasyon semptomları, alınan miktara, detoksifikasyon önlemlerinin uygulandığı zamana ve miyokardın kasılma işlevselliğine (yaşa bağlı) bağlıolarak ilerler.

Şiddetli zehirlenme ile aşağıdaki belirtiler gözlenmiştir:

Potansiyel olarak kardiyovasküler şok ve kardiyak arrest ile sonuçlanan ciddi hipotansiyon, kalp yetmezliği, bradikardi veya taşikardi aritmi (ör. AV disosiasyon ve şiddetli AV blok ilebileşke ritmi).

Koma ile sonuçlanan bilinç bulanıklığı, hiperglisemi, hipokalemi, metabolik asidoz, hipoksi, akut solunum sendromu, pulmoner ödem ile kardiyojenik şok, bozulmuş böbrek fonksiyonuve konvülsiyonlar. Ara sıra ölümler rapor edilmiştir.

Verapamil doz aşımının diğer klinik belirtileri ile birlikte akut solunum sıkıntısı sendromu eklenmelidir.

Doz aşımı durumunda terapötik önlemler:


Öncelikli tedavi, detoksifikasyon ve stabil kardiyovasküler koşulların restorasyonundan oluşur.

Verapamil diyalize edilemediğinden, hemodiyaliz önerilmez, ancak hemofiltrasyon ve muhtemelen plazmaferez (kalsiyum kanal blokerlerinin yüksek oranda plazma proteinlerinebağlanması) önerilir.

Ekstratorasik kalp masajı, ventilasyon, defibrilasyon ve kalp pili tedavisi gibi standart yoğun bakım resüsitasyon önlemleri.

Spesifik önlemler:


Kardiyodepresif etkilerin, hipotansiyon ve bradikardinin ortadan kaldırılması.

Bradikardi aritmi semptomatik olarak atropin ve/veya beta sempatomimetik ajanlarla (izoprenalin, orsiprenalin) tedavi edilir; Hayatı tehdit eden bradikardi aritmi durumundageçici kalp pili tedavisi gereklidir. Asistol, beta adrenerjik stimülasyon (izoprenalin) dahilolmak üzere standart yöntemlerle tedavi edilmelidir.

Kalsiyum spesifik bir antidot olarak kullanılabilir, ör. 10 ila 20 ml %10 intravenöz kalsiyum glukonat çözeltisi (2,25 ila 4,5 mmol), gerekirse tekrarlanır veya sürekli damla infüzyon (ör. 5mmol/saat) olarak uygulanır.

Kardiyojenik şok ve arteriyel vazodilatasyonun bir sonucu olarak hipotansiyon, dopamin (25 mcg/kg vücut ağırlığı/dak.ya kadar), dobutamin (15 pg/kg vücut ağırlığı/dak.ya kadar),epinefrin veya norepinefrin ile tedavi edilir. Bu tıbbi ürünlerin dozajı, yalnızca elde edilenetkiye göre belirlenir. Serum kalsiyumu yüksek-normal ila hafif yüksek seviyelerdetutulmalıdır. Arteriyel vazodilatasyon nedeniyle erken aşamalarda ek sıvı replasman tedavisi(Ringer veya sodyum klorür çözeltisi) uygulanır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu:

Fenilalkilamin türevi, doğrudan kardiyak etkili seçici kalsiyum kanal blokörleri

ATC kodu:

C08DA01

Etki mekanizması ve farmakodinamik etkiler

Verapamil, kalsiyum antagonistleri grubuna aittir. Bu maddeler, kas hücresi zarlarından kalsiyum akışını inhibe ederler.

Verapamil ayrıca, özellikle damarlar ve gastrointestinal sistem bölgesinde, düz kas üzerinde bir kalsiyum antagonisti olarak görev yapar. Düz kas üzerindeki etki vazodilatasyondakendini gösterir. Kalsiyum antagonisti olarak miyokard üzerinde de belirgin bir etkiyesahiptir. AV düğümleri üzerindeki etki, uzamış iletim süresi ile ifade edilir. Bu durum, çalışanmiyokardda olumsuz bir inotropik etkiye neden olabilir.

İnsanlarda vazodilatasyonun bir sonucu olarak, toplam periferik dirençte azalma gözlenir. Kalp debisinde önemli bir artıişisözkonutetirdeği^dire Sanuçıolarak kan basıncı düşer.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler:

Verapamil hidroklorür eşit oranda R enantiomeri ve S enantiomeri içeren rasemik bir karışımdır. Verapamil yaygın biçimde metabolize olur. Norverapamil idrarda saptanan 12metabolitten biri olup verapamilin farmakolojik aktivitesinin %10-20'sine sahiptir ve atılanilacın %6'smıoluşturur. Norverapamil ve verapamilin kararlı durum plazma

konsantrasyonları benzerdir.

Emilim


Günde tek doz çoklu uygulamada kararlı duruma 3-4 gün sonra ulaşılır.

Dağılım


Verapamil tüm vücut dokularına yaygın biçimde dağılır, sağlıklı kişilerde dağlım hacmi 1,86,8 l/kg'dır. Verapamil plazma proteinlerine yaklaşık %90 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


Verapamil yaygın biçimde metabolize olur.

İn vitro

metabolik çalışmalar verapamilin sitokrom P450 CYP3A4, CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9 ve CYP2C18 enzimleri ile metabolizeolduğunu göstermiştir. Sağlıklı erkeklerde oral uygulanan verapamil hidroklorür karaciğerdeyaygın biçimde metabolize olur. On iki metabolit tanımlanmıştır, ancak çoğunlukla yalnızcaeser miktardadır. Majör metabolitler çeşitli N ve O-dealkilli ürünlerdir. Bu metabolitlerdenyalnızca norverapamilin köpeklerle yürütülen çalışmada saptandığı gibi, önemli farmakolojiketkisi (ana ilacın etkisinin yaklaşık %20'si) gözlenmiştir.

Eliminasyon


İntravenöz infüzyondan sonra, verapamil bi-eksponansiyel olarak elimine edilir; hızlı bir erken dağılım fazı (yarılanma ömrü dört dakika civarında) ve arkasından daha yavaş birterminal eliminasyon fazı (yarılanma ömrü iki ile beş saat).

Oral verapamilin eliminasyon yarılanma ömrü doz sonrası üç ila yedi saattir.

Uygulanan dozun yaklaşık %50'si 24 saat içinde ve %70'i beş gün içinde böbreklerden atılır. Dışkı ile %16 kadarı atılır. Etkin maddenin yaklaşık %3 ila 4'ü değişmeden böbrekler yoluylaatılır. Toplam klerens yaklaşık olarak hepatik kan akışı ile eşittir, yaklaşık 1 l/sa/kg (aralık:0,7 ila 1,3 l/sa/kg).

Klerens açısından bireyler arası önemli farklar belirgindir.

Özel popülasyonlar Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonda farmakokinetik ile ilişkili sınırlı bilgi bulunmaktadır. İntravenöz doz ardından verapamilin ortalama yarı ömrü 9.17 saat ve ortalama klerens 30 l/saattir (70 kg biryetişkinde yaklaşık 70 l/saat). Oral uygulamadan sonra kararlı durum plazmakonsantrasyonları, çocuklarda yetişkinlere göre daha düşük görünmektedir.

Geriyatrik popülasyon

Yaş hipertansif hastalarda Belge DtyarınömEü : uzsyab^i^ 3"


^etkileyebilir. Yaşlılarda eliminasyon

titck-ebysBöbrek yetmezliği

Son evre böbrek hastalığı olan hastalarla sağlıklı böbrekleri olan kişilerin karşılaştırma çalışmalarında gösterildiği gibi böbrek fonksiyonları bozukluğu verapamil farmakokinetiğinietkilemez. Verapamil ve norverapamil hemodiyaliz ile önemli ölçüde uzaklaştırılamaz.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda verapamilin yarı ömrü uzar. Bunun nedeni, ağızdan uygulanan maddenin klerensinin azalması ve artmış dağılım hacmidir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Mevcut standartlara uygun olarak gerçekleştirilmemiş embriyonik toksisite çalışmaları, test edilen en yüksek dozlarda sıçan ve tavşanlarda teratojen etkiler ortaya koymamıştır (sırasıyla360 mg/m2 ve 180 mg/m2). Maternal toksisite (azalmış yem alımı ve vücut ağırlığı artması)ve artmış embriyo ölümü ve büyüme geriliği ile kendini gösteren embriyo toksisitesi insanterapötik doz aralığında 300 mg/m2'ye eşdeğer en yüksek doz verilmesinden sonra sıçanlardarapor edilmiştir. Tavşanlarda test edilen en yüksek doz, insan terapötik dozunun çok altındaolduğundan, çalışmanın anlamı belirsizdir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

İSOPTİN IV, alkali çözeltiler ile geçimli değildir.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

2 ml'lik renksiz, I. hidrolitik sınıf huni ampul.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve özel önlemler

Bölüm 4.2'ye bakınız.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Abbott Laboratuarları İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti.

Saray Mah., Dr. Adnan Büyükdeniz Cad., No:2,

Kelif Plaza, 34768 Ümraniye -İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

198/61

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 07.12.2001

Son yenileme tarihi: —

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


İlaç Bilgileri

İsoptin 5mg/2 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti İçeren Ampul

Etken Maddesi: Verapamil

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.