Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Yazz 3 Mg/0,02 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

YAZZ® 3 mg/0,02 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin maddeler:

Her biri 3 mg drospirenon ve 0,02 mg etinilestradiol (betadeks klatrat olarak) içeren 24 adet hormon içeren film kaplı tablet ve bunları takip eden 4 adet hormoniçermeyen beyaz film kaplı tablet.

Yardımcı maddeler:

Hormon içeren tabletler 48,18 mg laktoz monohidrat (sığır) içermektedir.

Hormon içermeyen tabletler ise 23,205 mg laktoz monohidrat (sığır kaynaklı) içermektedir. Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Hormon içeren tabletler; yuvarlak, bikonveks, bir yüzünde düzgün altıgen içine “DS” işaretli açık pembe renkli tabletlerdir.

Hormon içermeyen tabletler; yuvarlak, bikonveks, bir yüzünde düzgün altıgen içine “DP” baskılı beyaz renkli tabletlerdir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

• Gebeliği önleyici etkisinin yanısıra antimineralokortikoid ve antiandrojenik etkilerisayesinde, hormona bağlı su tutulması ve buna bağlı belirtiler gösteren kadınlarda,

• Oral kontrasepsiyon tercih eden kadınlarda orta derecede akne vulgaris tedavisinde,

• Oral kontrasepsiyon tercih eden hastalarda premenstruel disforik bozukluk (PMDD;Premenstrual Dysphoric Disorder) semptomlarının tedavisinde endikedir.

YAZZ reçete etme kararı, venöz tromboembolizmi (VTE) olan kadınlar başta olmak üzere her kadının mevcut risk faktörleri ve YAZZ ile ortaya çıkan VTE riskinin diğer kombinehormonal kontraseptifler (KHK) ile karşılaştırması (Bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 4.4) dikkatealınarak verilmelidir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tabletler paketin üstünde gösterildiği sırayla, her gün yaklaşık aynı zamanda bir miktar su ile alınmalıdır. Tablet alımı süreklidir. Birbirini izleyen 28 gün boyunca hergün bir tablet alınır.Bir sonraki pakete önceki kutudaki son tablet alımının ertesi günü başlanır. Çekilme kanamasıgenellikle hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet alımına başlanmasından 2-3 gün sonrabaşlar ve bir sonraki pakete başlandığında devam ediyor olabilir.

Kombine oral kontraseptiflerin (KOK) doğru şekilde alındıklarında yılda yaklaşık % 1 kadar başarısızlık oranı mevcuttur. Başarısızlık oranı tablet alımı unutulduğunda veya doğrualınmadığında artabilir.

Uygulama şekli:

Oral yolla kullanılır.

YAZZ'a başlangıç:


Bir önceki ay hormonal kontraseptif kullanımı yoksa:

Tabletler normal siklusun ilk günü (kanamanın ilk günü) alınmaya başlanmalıdır. Tablete 2. ile 5. günler arasında başlanması da kabul edilebilir, ancak bu durumda tablet alınmayabaşlanmasından itibaren yedi gün boyunca ilave olarak bir bariyer kontrasepsiyon yöntemikullanılmalıdır.

Diğer bir kombine hormonal kontraseptiften (KOK, vajinal halkadan veya transdermal flaster) geçiş:


Kullanıcı tercihen, bir önceki KOK'un son tabletini (hormon içeren son tablet) aldığı günü izleyen günde YAZZ'a başlamalıdır. En geç, önceki KOK' un tabletsiz döneminin veyahormon içermeyen tablet döneminin ertesi gününde başlayabilir. Vajinal halka veyatransdermal flaster kullanılıyorsa YAZZ alımına döngü paketindeki son halkanın ya daflasterin çıkartıldığı gün veya en geç yeni uygulamanın yapılması gereken gün başlanmalıdır.

Yalnız progesteron içeren bir yöntemden (minipil, enjeksiyon, implant) ya da progesteron salımlı rahim içi sistemden (RİS) geçiş:


Minipilden herhangi bir günde, (implant veya RİS'in çıkarıldığı gün, enjeksiyonda ise bir sonraki enjeksiyonun yapılması gereken gün) geçiş yapılabilir. Ancak tüm bu koşullardatablet alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yönteminin kullanılması önerilir.

İlk trimestr düşüğünden sonra:


Hemen başlanabilir. Bu durumda ek kontraseptif yöntemlere ihtiyaç duyulmaz.

Doğumdan ya da ikinci trimestr düşüğünden sonra:


(Emziren kadınlar için Bkz. Bölüm 4.6)

Kadınlar, tablet almaya doğumu veya ikinci trimester düşüğünü takip eden 21.-28. günleri arasında başlaması konusunda uyarılmalıdır. Eğer daha geç başlanacaksa tablet kullanımınınilk yedi gününde ek bir bariyer yöntemi önerilir. Ancak daha önce bir cinsel birleşme olduysa,oral kontraseptife başlamadan önce gebelik ekarte edilmeli ya da kullanıcı bir sonraki kanamadönemini beklemelidir.

Tablet alımı unutulduğunda:


Hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet alımı unutulduğunda ek tedbire gerek yoktur, ancak hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet alımının istem dışı uzamaması için unutulantablet atılmalıdır. Aşağıdaki öneriler sadece hormon içeren açık pembe renkli film kaplıtabletlerin alınması unutulduğunda uygulanmalıdır:

Eğer kullanıcı aktif tabletini almakta 24 saatten daha az geç kalmışsa, kontraseptif koruyuculuk azalmaz. Hatırlanır hatırlanmaz tablet alınmalı ve bir sonraki tabletler de herzamanki gibi alınmaya devam edilmelidir. Eğer aktif tablet alımında 24 saatten daha fazlagecikme olmuşsa kontraseptif koruyuculuk azalmış olabilir. Bu durumda 2 basit kuraluygulanır:

1. Aktif tablet alımına hiçbir zaman 7 günden fazla ara verilmez (önerilen hormon içermeyen tablet dönemi süresinin 4 gün olduğunu dikkate alınız).

2. Hipotalamus-hipofiz-over aksının düzgün şekilde baskılanması için 7 gün boyunca ara vermeden tablet alınması gereklidir.

Buna bağlı olarak günlük uygulamada şu öneriler verilebilir:

1-7. gün: Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de, kullanıcı son unuttuğu tableti hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan tabletlerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir.Ayrıca takip eden yedi gün için kondom gibi ek bir bariyer yöntemi kullanılmalıdır. Bu ilk 7gün içinde cinsel birleşme olmuşsa gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır. Ne kadar çoktablet unutulursa ve bu tabletlerin unutulduğu gün hormon içermeyen beyaz film kaplı tabletalım dönemine ne kadar yakınsa gebelik riski o kadar yüksektir.

8-14. gün: Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de, kullanıcı son unuttuğu tableti hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan tabletlerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir.Eğer ilk unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletler hatasız alınmışsa ek yöntemkullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde ya da kadın 1'den fazla tablet unutmuşsa 7 günboyunca ek koruyucu önlemler alınmalıdır.

15-24. gün: Hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet döneminin yaklaşıyor olması nedeniyle güvenilirlikte azalma riski yüksektir. Yine de, tablet alımında ayarlamalar yapılarakkontraseptif korumada azalma önlenebilir. Eğer unutulan tabletten önceki 7 gün boyuncatabletler doğru olarak alındıysa, aşağıdaki iki seçenekten birinin uygulanmasıyla ek birkontraseptif yönteme gerek kalmaz, aksi takdirde bu seçeneklerden ilkinin seçilmesi, ayrıca 7gün boyunca ek önlemler alınması gerekir.

1. Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de, kullanıcı son unuttuğu tableti hatırlarhatırlamaz içmelidir. Kalan hormon içeren açık pembe film kaplı tabletlerini bitene deknormal zamanda kullanmaya devam edebilir. 4 hormon içermeyen beyaz film kaplı tabletatılmalı ve bir sonraki kutuya hemen geçilmelidir. Kullanıcıda ikinci kutunun hormon içerenaçık pembe film kaplı tabletleri bitene kadar bir çekilme kanaması beklenmez. Ancak tabletalındığı günlerde lekelenme veya ara kanama görülebilir.

2. Kullanmakta olduğu kutuyu bırakması önerilebilir. 4 günlük (tableti unuttuğu günler dahil)aradan sonra yeni kutuya başlanır.

Tablet almayı unutan kullanıcıda hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet döneminde beklenen çekilme kanaması görülmezse gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır.

Gastrointestinal rahatsızlıklar durumunda öneriler:

olması durumunda emilim tam olmayabilir ve ek

Şiddetli mide-bağırsak bozuklukları kontraseptif önlemler alınmalıdır.

Eğer açık pembe renkli film kaplı tablet alımını takiben 3-4 saat içinde kusma olursa unutulan tabletler için verilen öneriler (bkz. Tablet alımı unutulduğunda) geçerlidir. Eğer kadın normaltablet alma programını değiştirmek istemezse, gereken ekstra tabletleri başka bir kutudanalmalıdır.

Menstruasyonun öne alınması ya da ertelenmesi:


Menstruasyonu ertelemek için, kullanılan kutudaki hormon içermeyen beyaz film kaplı tabletler alınmaz ve yeni bir YAZZ kutusundaki hormon içeren açık pembe renkli film kaplıtabletlerden almaya devam edilir. Bu uzatma 2. paketteki hormon içeren açık pembe renklifilm kaplı tabletler bitinceye kadar istenildiği kadar sürdürülebilir. Bu süre içinde, arakanaması ya da lekelenme meydana gelebilir. Daha sonra hormon içermeyen beyaz film kaplıtablet döneminden sonra, YAZZ alımına düzenli şekilde devam edilir.

Menstruasyonu haftanın başka bir gününe kaydırmak için, hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet dönemi istenildiği kadar kısaltılabilir. Aralık kısaldıkça, çekilme kanamasımeydana gelmeme ve ikinci paket kullanılırken ara kanaması ya da lekelenme olması riski(menstruasyonu ertelemede olduğu gibi) artar.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

YAZZ, ciddi böbrek yetmezliğinde ya da akut böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır. Ayrıca '4.3 Kontrendikasyonlar ve 5.2 Farmakokinetik özellikler'bölümüne bakınız.

Karaciğer yetmezliği:

YAZZ ağır karaciğer hastalığı durumunda kullanılmamalıdır. Ayrıca '4.3 Kontrendikasyonlar ve 5.2 Farmakokinetik özellikler' bölümüne bakınız.

Pediyatrik popülasyon:

YAZZ yalnızca menarştan sonra endikedir. Doz ayarlamasına gerek olduğunu öneren herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:4.3 Kontrendikasyonlar

KOK'lar aşağıdaki koşulların varlığında kullanılmamalıdır ve ilk kez KOK kullanımı

sırasında bunlardan herhangi biri ortaya çıkacak olursa, tedavi hemen kesilmelidir.

• VTE varlığı veya riski

o Venöz tromboembolizm - mevcut VTE (antikoagülanlarla tedavide) veya öyküsü (örn. derin ven trombozu [DVT] veya pulmoner embolizm [PE])

o Aktif protein C (APC) direnci (Faktör V Leiden dahil), antitrombin III eksikliği, protein C eksikliği, protein S eksikliği gibi VTE için bilinen kalıtımsal veyakazanılmış yatkınlık

o Uzun süreli hareketsizliğe neden olan majör cerrahi müdahale (Bkz. Bölüm 4.4)

o Çoklu risk faktörlerinin varlığından kaynaklanan yüksek VTE riski (Bkz. Bölüm 4.4)

• Arteriyel tromboembolizm (ATE) varlığı veya riski

o Arteriyel tromboembolizmi - mevcut ATE, ATE öyküsü (örn. miyokard infarktüsü) veya prodromal durum (örn. anjina pektoris)

o

Serebrovasküler hastalık - mevcut inme, inme veya prodromal durum öyküsü (örn. geçici iskemik atak, (TIA))

o

Hiperhomosisteinemi ve antifosfolipid antikorlar (antikardiyolipin antikorlar, lupus antikoagülanı) gibi ATE için bilinen kalıtımsal veya kazanılmış yatkınlık

Fokal nörolojik semptomlu migren öyküsü.

o Çoklu risk faktörlerinden kaynaklanan yüksek ATE riski (Bkz. Bölüm 4.4) veya aşağıdaki gibi bir ciddi risk faktörü varlığı:

• vasküler semptomlu diabetes mellitus

• şiddetli hipertansiyon

• şiddetli dislipoproteinemi

• Karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmedikçe, ciddi karaciğer hastalığı varlığı,

• Ağır veya akut böbrek yetmezliği,

• Karaciğer tümörü varlığı veya öyküsü (iyi veya kötü huylu),

• Seks steroidlerinden etkilenen, bilinen veya şüpheli maligniteler (örneğin genital organlarveya memeler)

• Tanı konulmamış vajinal kanama,

• Bilinen gebelik veya gebelik şüphesi

• Etkin ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık hali,

YAZZ, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve dasabuvir, glekaprevir/pibrentasvir veya sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir içeren tıbbi ürünlerle eş zamanlı kullanım içinkontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.5).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uyarılar


Dolaşım bozuklukları ile ilgili advers etkilerin ortaya çıkma riski özellikle 35 yaş üzeri ve sigara içen kadınlarda yüksektir.

Epidemiyolojik çalışmalar, drospirenon içeren kombine oral kontraseptifler (KOK) için VTE riskinin, levonorgesterol içeren KOK'lardan (ikinci jenerasyon olarak bilinen preparatlar)daha fazla olduğunu ve bu riskin desogestrel/gestoden içeren KOK'lar (üçüncü jenerasyonolarak bilinen preparatlar) ile benzer olabileceğini göstermiştir.

Aşağıda belirtilen durum veya risk faktörlerinden herhangi biri varsa, YAZZ'ın uygun olup olmadığı hasta ile tartışılmalıdır.

Bu durumlardan veya risk faktörlerinden herhangi birinin şiddetlenmesi veya ilk defa ortaya çıkması halinde, hastanın YAZZ kullanımının sonlandırılmasının gerekli olup olmadığınınbelirlenmesi için doktoru ile iletişime geçmesi tavsiye edilmelidir.

Şüpheli veya onaylanmış VTE veya ATE durumunda, KHK kullanımı kesilmelidir. Antikoagülan tedaviye başlandığında, antikoagülan tedavinin (kumarin) teratojenisitesinedeniyle, yeterli alternatif kontrasepsiyon başlatılmalıdır.

Dolaşım bozukluklarıVTE riski

KHK kullanan kadınlarda, VTE riski kullanmayanlara göre artar.

Levonorgestrel, norgestimat veya noretisteron içeren ürünler en düşük VTE riski ile ilişkilendirilmiştir.YAZZ gibi diğer ürünlerde ise bu risk iki katına kadar çıkabilir. En düşük VTE riskinesahip olduğu bilinenlerden farklı bir ürünün kullanılması kararı, ancak kadının mevcutrisk faktörlerinin bu riski nasıl etkilediğini ve VTE riskinin bu ilacın kullanımının ilkyılında KHK'lerle ilişkili VTE riskinin en yüksek olduğunu anladığından emin olduktansonra alınmalıdır. Ayrıca KHK kullanımına 4 hafta veya daha uzun süre ara verildiktensonra tekrar başlandığında riskin arttığını gösteren bazı kanıtlar vardır.

KHK kullanmayan ve gebe olmayan kadınlarda, 10.000 kişiden yaklaşık 2'si bir yıllık süre içinde VTE geliştirir. Bununla birlikte, herhangi bir kadında altta yatan risk faktörlerine bağlıolarak söz konusu risk çok daha yüksek olabilir (aşağı bakınız).

Drospirenon içeren KHK kullanan 10.000 kadından 9 ila 12'sinde bir yıl içinde VTE gelişeceği tahmin edilmektedir1; bu oran levonorgestrel içeren KHK kullanan kadınlarda 61civarındadır.

Düşük dozlu KHK'ler ile bir yıldaki VTE sayısı, gebelikte veya postpartum dönemindeki kadınlarda beklenen VTE sayısından düşüktür.

VTE, bu vakaların %1-2'sinde ölümcül olabilir.

Bir yıl içinde her 10.000 kadında görülen VTE vakası sayısı

KHK kullanmayalar (2 vaka)

Levonorgestrel içeren KHK (5-7 vaka)

Drospirenon içeren KHK (9-12 vaka)


1 Bu insidanslar, epidemiyolojik çalışma verilerinin toplamından, levonorgestrel içeren KHK'lara kıyasla farklıürünler için nispi riskler kullanılarak tahmin edilmiştir.

Son derece nadir olarak, KHK kullamcılarmda diğer kan damarlarında (örn. hepatik, mesenterik, böbrek veya retinal toplardamarlar ve atardamarlar) tromboz meydana geldiğirapor edilmiştir.

VTE risk faktörleri

Venöz tromboembolik komplikasyon riski KHK kullamcılarmda özellikle çoklu risk faktörleri olduğunda, ilave risk faktörleri olan kadınlarda ciddi ölçüde artabilir (Bkz. Tablo:VTE Risk faktörleri).

Yüksek venöz tromboz riski oluşturan çoklu risk faktörleri mevcut olan kadında YAZZ kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3). Bir kadın birden fazla risk faktörüne sahipse riskartışı tüm faktörlerin ayrı ayrı toplamından fazla olabilir ve bu durumda toplam VTE riskidikkate alınmalıdır. Fayda ve risk dengesinin negatif olduğu düşünülüyorsa KHK reçeteedilmemelidir (Bkz. Bölüm 4.3).

Tablo: VTE Risk faktörleri

Risk faktörü:

Açıklama

Obezite (vücut kitle indeksi 30 kg/m2'nin üstündeyse)
Vücut kitle indeksi yükseldiğinde risk ciddi ölçüde artar.
Diğer risk faktörleri mevcutsa özellikle dikkate alınmalıdır.
Uzun süreli hareketsizlik, majör cerrahi müdahale, bacaklara vepelvise cerrahi müdahale,nörocerrahi, veya majör travmaNot: 4 saatten fazla hava yoluseyahati dahil geçici hareketsizlikde özellikle diğer risk faktörleri olankadınlarda VTE için bir risk faktörüolabilir.
Bu durumlarda ilacı kesmek (cerrahi müdahale durumunda en az 4 hafta) ve tamamen iyileştikten ikihafta sonrasına kadar devam etmemek önerilir.İstenmeyen gebeliği önlemek için başka birkontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır.
Önceden YAZZ kesilmemişse, antitrombotik tedavi düşünülmelidir.
Pozitif aile geçmişi (ebeveynlerden birinde ya da kardeşte erkenyaşlarda (örn. 50 yaşından genç)VTE görülmüşse.)
Kalıtımsal bir eğilimden şüpheleniliyorsa, KHK kullanımından önce mutlaka bir uzmandan tavsiyealınmalıdır.
VTE ile ilişkili diğer tıbbi durumlar
Kanser, sistemik lupus eritematoz, hemolitik üremik sendrom ve kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları(Crohn hastalığı veya ülseratif kolit) ve orak hücrehastalığı.
İlerleyen yaş
Özellikle 35 yaş üstü

Variköz venlerin ve yüzeysel tromboflebitin venöz tromboembolideki olası rolü konusunda görüş birliği yoktur.

Gebelikte ve özellikle 6 haftalık puerperium periyodunda tromboemboli riskindeki artış dikkate alınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.6).

VTE semptomları (DVT ve PE)

Semptomlar olması halinde, kadınlara acil tıbbi yardım almaları ve sağlık çalışanlarını KHK aldıkları konusunda bilgilendirmeleri tavsiye edilmelidir.

DVT semptomları aşağıdakileri kapsayabilir:

- bacakta/ayakta tek taraflı ya da bacaktaki bir damar boyunca şişme;

- bacakta yalnızca ayakta dururken ya da yürürken hissedilebilen ağrı ya da hassasiyet,

- etkilenen bacakta sıcaklık artışı; bacakta ciltte kırmızılık ya da renk değişmesi.

Pulmoner embolizm (PE) semptomları aşağıdakileri kapsayabilir:

- aniden ortaya çıkan, açıklanamayan nefes darlığı ya da hızlı soluma;

- hemoptizinin eşlik ettiği ani öksürük;

- keskin göğüs ağrısı;

- şiddetli dengesizlik ya da baş dönmesi;

- hızlı veya düzensiz kalp atışı.

Bu semptomlardan bazıları (ör, “nefes darlığı”, “öksürük”) özgün değildir ve daha yaygın ya da daha az şiddetli olaylar (ör, solunum yolu enfeksiyonları) şeklinde yanlış yorumlanabilir.Vasküler oklüzyona ilişkin diğer belirtiler; bir ekstremitedeki ani ağrı, şişme ya da mavi tondahafif renk değişikliği olabilir.

Gözde oklüzyon meydana geldiği takdirde, semptomlar ağrısız bulanık görme ile başlayıp görme kaybına kadar ilerleyebilir. Bazen, görme kaybı aniden meydana gelebilir.

ATE riski

Epidemiyolojik çalışmalarda, KHK kullanımı ATE (miyokard enfarktüsü) veya serebrovasküler olay (ör. geçici iskemik atak, inme) riskinde artışla ilişkilendirilmiştir. ATEölümcül olabilir.

ATE risk faktörleri

Arteriyel tromboembolik komplikasyon veya serebrovaksüler olay riski, risk faktörleri olan KHK kullanıcılarında artar (Bkz. Tablo: ATE Risk faktörleri).

Yüksek arteriyel tromboz riskine maruz bırakan ciddi ya da çoklu ATE risk faktörleri mevcut olan kadında YAZZ kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3). Bir kadında birden fazla riskfaktörü varsa, riskteki artışın ayrı ayrı faktörlerin toplamından daha yüksek olması olasılığıvardır. Bu durumda VTE toplam riski dikkate alınmalıdır. Fayda ve risk dengesinin negatifolduğu düşünülüyorsa, KHK reçete edilmemelidir (Bkz. Bölüm 4.3).

Risk faktörü:

Açıklama

İlerleyen yaş

Özellikle 35 yaş üstü

Sigara

Kadınlar KHK kullanıyorsa sigara içmemeleri tavsiye edilmelidir. 35 yaşın üzerindeki sigara içmeye devameden kadınlarda farklı bir kontrasepsiyon yöntemininkullanılması şiddetle tavsiye edilmelidir.

Hipertansiyon


Obezite (vücut kitle indeksi 30 kg/m2'nin üstündeyse)

Vücut kitle indeksi arttığında risk ciddi ölçüde artar Diğer risk faktörleri mevcutsa özellikle dikkatealınmalıdır

Pozitif aile geçmişi (ebeveynlerden birinde ya da kardeşte erkenyaşlarda (örn. 50 yaşından genç)ATE görülmüşse.)

Kalıtımsal bir eğilimden şüpheleniliyorsa, KHK kullanımından önce mutlaka bir uzmandan tavsiyealınmalıdır.

Migren

KHK kullanımı sırasında migrenin şiddetinde veya sıklığında bir artış (serebrovasküler olay için bir önbelirti olabilir) ilacın hemen kesilmesi için bir nedenolabilir.

Advers vasküler olaylarla ilişkili diğer tıbbi durumlar

Diabetes mellitus, hiperhomosisteinemi, kalp kapak hastalığı ve atriyal fibrilasyon, dislipoproteinemia vesistemik lupus eritematoz.

ATE semptomları

Semptomlar görüldüğünde, en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmaları ve KHK kullandıklarım sağlık uzmanına bildirmek konusunda kadınlar bilgilendirilmelidir.

Serebrovasküler bir olaya ilişkin semptomlar şunlardır:

- yüzde, bacak veya kolda, özellikle vücudun bir tarafında ani hissizlik ya da güçsüzlük;

- ani yürümede güçlük, baş dönmesi, denge ya da koordinasyon kaybı;

- ani konfüzyon, konuşma ya da kavramada güçlük;

- bir ya da her iki gözde ani görme güçlüğü; ani yürüme güçlüğü,

- bilinen nedeni olmayan ani, şiddetli veya uzun süren baş ağrısı;

- bilinç kaybı ya da nöbetin eşlik ettiği ya da tek başına bayılma.

Geçici belirtiler olayın geçici iskemik atak olduğunu göstermektedir.

Miyokard enfarktüsü (MI) semptomları şunları kapsayabilir:

- göğüs, kol ya da göğüs kemiği altında ağrı, rahatsızlık, basınç, ağırlık, sıkışma ya dadolgunluk hissi;

- sırt, çene, boğaz, kol ve mideye yayılan rahatsızlık;

- tokluk hissi, hazımsızlık ya da sıkıştırma hissi;

- terleme, bulantı, kusma ya da baş dönmesi;

- aşırı güçsüzlük, anksiyete, nefes darlığı;

- hızlı veya düzensiz kalp atışı.

Tümörler


Bazı epidemiyolojik çalışmalarda, uzun süreli KOK kullamcılarma yönelik servikal kanser riskinin artması (> 5 yıl) rapor edilmiştir, ancak bu bulgunun cinsel davranışın ve insanpapilloma virüsü (HPV) gibi diğer faktörlerin neden olduğu etkilere ne ölçüde bağlı olduğuhalen bir tartışma konusudur.

54 epidemiyolojik çalışmayı kapsayan bir meta-analiz sonucuna göre halen KOK kullanan kadınlarda meme kanseri teşhis edilmesi bağıl riskinde (bağıl risk = 1,24) hafif bir artışolduğu bildirilmiştir. Bu risk artışı KOK kullanımının kesilmesiyle birlikte 10 yıl içindegöreceli olarak ortadan kalkar. Meme kanseri 40 yaşın altındaki kadınlarda seyrekgörüldüğünden, meme kanserinin halen KOK kullanan veya geçmişte kullanmış kadınlardaartmış olan tanısı genel meme kanseri riskine göre düşüktür. Bu çalışmalar nedensellik içinkanıt sağlamazlar. Bu artmış risk tablosu, KOK kullanıcılarında meme kanserine erken tanıkonması ya da KOK'ların biyolojik etkileri sonucu ortaya çıkabileceği gibi, ikisinin birleşimiile de oluşabilir. Kullanıcılarda saptanan meme kanserleri klinik olarak, hiç kullanmamışlardagörülenden daha az ilerlemiş bulunur.

KOK kullanıcılarında nadir olarak iyi huylu, çok nadiren de habis karaciğer tümörleri gözlemlenmiştir. Çok sınırlı olguda bu tümörler yaşamı tehdit eden batın içi kanamalara yolaçmışlardır. KOK kullanan kadınlarda, şiddetli üst batın ağrısı, karaciğerde büyüme ya dabatın içi kanama bulguları ortaya çıkması durumunda ayırıcı tanıda bir karaciğer tümörü gözönüne alınmalıdır.

Daha yüksek dozda uygulanan KOK'ların (50 ^g etinilestradiol) kullanımı ile endometriyum ve yumurtalık kanseri riski azalır. Bunun daha düşük dozlu KOK'lar için de geçerli olupolmadığı teyit edilmeyi beklemektedir.

Diğer uyarılar


YAZZ'deki progestin bileşeni, potasyum tutucu özellikleri olan bir aldosteron antagonistidir. Çoğu durumda, potasyum düzeylerinde artış beklenmez. Bununla birlikte, klinik birçalışmada, hafif veya orta şiddette böbrek yetmezliği olan ve eş zamanlı olarak potasyumtutucu tıbbi ürünleri kullanan bazı hastalarda, serum potasyum seviyeleri drospirenon alımısırasında anlamlı olmayan hafif bir artış göstermiştir. Bu nedenle, ilk tedavi döngüsünde renalyetmezliği ve önceden tedavi edilmiş üst referans aralığında serum potasyumu olan hastalardave özellikle potasyum tutucu ilaçların eş zamanlı kullanımı sırasında serum potasyumdüzeyinin kontrol edilmesi önerilmektedir.

Ayrıca Bkz. Bölüm 4.5.

Hipertrigliseridemisi olan ya da bu şekilde bir aile öyküsüne sahip bulunan kadınlarda, KOK kullanımıyla pankreatit gelişimi riskinde artış ortaya çıkabilir.

KOK alan kadınların çoğunda kan basıncında hafif artış görüldüğü bildirilmesine rağmen, klinik olarak anlamlı artış enderdir. Drospirenon, antimineralokortikoid etkisinden dolayıdiğer KOK'ları kullanan normal tansiyonlu kadınlarda etinilestradiole bağlı gelişen tansiyonyükselmesini olumlu yönde etkileyebilir. Bununla beraber, KOK kullanımı sırasında ortayaçıkan klinik olarak belirgin bir hipertansiyon gelişiminde, hekimin KOK kullanımını kesmesive hipertansiyon tedavisine başlaması gerekir. Antihipertansif tedavi sırasında normaltansiyon değerlerinin elde edilmesi durumunda, KOK kullanımı tekrar gözden geçirilebilir.

Kolestaza bağlı sarılık ve/veya kaşıntı, safra taşı oluşumu, porfiri, sistemik lupus eritematozus, hemolitik üremik sendrom, Sydenham koresi, herpes gestationis, otosklerozabağlı işitme kaybı gibi durumların gebelik ve KOK kullanımı sırasında ortaya çıktığı ya dakötüleştiği bildirilmişse de, bunların KOK'larla olan ilişkisi kesinlik kazanmamıştır.

Ailesel anjiyoödemi olan kadınlarda eksojen östrojenler anjiyoödem belirtilerinin ortaya çıkmasına veya alevlenmesine yol açabilirler.

Karaciğer fonksiyonlarında görülen akut ve kronik değişiklikler, KOK kullanımının fonksiyon testi değerleri normale dönene dek kesilmesini gerektirebilir. Gebelik sırasında ilkkez ortaya çıkan ya da daha önce seks steroidlerinin kullanıldığı sırada görülmüş olankolestatik sarılığın nüks etmesi KOK kullanımının kesilmesini gerektirir.

KOK'lar periferik insülin direnci ve glukoz toleransı üzerinde etkili olabiliyorsa da, düşük dozlu (<0,05 mg etinilestradiol) KOK kullanan bir diyabetik hastada tedavi rejimindedeğişiklikler yapma gerekliliğini gösteren bir kanıt yoktur. Ancak, KOK kullanan diyabetikkadınlar dikkatle izlenmelidir.

Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve epilepsinin kötüleşmesi KOK kullanımı ile ilişkilendirilmiştir.

Depresif ruh hali ve depresyon, hormonal kontraseptif kullanımının iyi bilinen istenmeyen etkileridir (Bkz. Bölüm 4.8.).

Depresyon ciddi olabilir ve bu durum intihar davranışı ve intihar için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Kadınların, duygudurum değişiklikleri ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonrada dahil olmak üzere depresif belirtiler görülmesi durumunda doktorlarına başvurmalarıönerilir.

Özellikle kloazma gravidarum öyküsü olan kadınlarda daha belirgin olmak üzere kloazma ortaya çıkabilir. Kloazma eğilimi olan kadınlar KOK kullanımı esnasında güneşe çıkmaktanya da ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

Tıbbi muayene/konsültasyon:


Hastanın oral kontraseptif kullanmaya başlamadan önce ve sonrasında düzenli aralıklarla tıbbi öyküsü (aile öyküsünü de içerecek şekilde) değerlendirilmelidir ve gebelik ekarte edilmelidir.Kan basıncı ölçülmeli ve fiziksel muayene kontrendikasyonlar (Bkz. Bölüm 4.3) ile uyarılar(Bkz. Bölüm 4.4) doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. VTE ve ATE semptomları, bilinen riskfaktörleri ve şüpheli tromboz durumunda ne yapılacağı, YAZZ'ın diğer KHK'lara kıyaslariski de dahil olmak üzere venöz ve arteriyel tromboz bilgilerine kadının dikkatini çekmekönemlidir.

Ayrıca kadın, kullanma talimatını dikkatle okuması ve yapılan tavsiyelere uyması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Bu değerlendirmelerin içeriği ve sıklığı ilgili kılavuzlardoğrultusunda olmalı ve kadına özgü şekilde uyarlanmalıdır.

Kullanıcılar oral kontraseptiflerin HIV enfeksiyonları (AIDS) ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.

Azalmış etkinlik:


Kombine oral kontraseptiflerin etkinliği hormon içeren açık pembe film kaplı tablet alımı unutulduğunda (Bkz. Tablet alımı unutulduğunda), hormon içeren açık pembe film kaplıtablet alımı sırasında mide-bağırsak bozuklukları olması halinde (Bkz. Mide-bağırsakbozuklukları durumunda), ya da eş zamanlı ilaç tedavilerinde (Bkz. Bölüm 4.5) azalabilir.

Azalmış siklus kontrolü :


Tüm KOK'larda, özellikle kullanımın ilk aylarında düzensiz kanamalar (lekelenme veya ara kanama) gelişebilir. Bu nedenle herhangi bir düzensiz kanamanın araştırılması yaklaşık 3siklusluk bir adaptasyon süresinden sonra anlamlıdır.

Eğer kanama düzensizliği devam eder veya kanamalar düzenliyken ortaya çıkarsa hormonal olmayan etkenler göz önüne alınmalı ve malignite veya gebeliğin ekarte edilmesi için kürtajında dahil olabileceği uygun tanısal girişimlerde bulunulmalıdır.

Bazı kadınlarda hormon içermeyen beyaz film kaplı tablet alım döneminde çekilme kanaması oluşmayabilir. Eğer KOK, “4.2 Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde belirtilen şekildekullanıldıysa kadının gebe olması beklenmemektedir. Ancak KOK, ilk gerçekleşmeyençekilme kanamasından önce kullanım kurallarına uygun kullanılmadıysa ya da çekilmekanaması iki kez gerçekleşmediyse KOK kullanımına devam etmeden önce gebelik ekarteedilmelidir.

Laktoz:


YAZZ açık pembe renkli film kaplı tabletler, tablet başına 48,18 mg, beyaz film kaplı tabletler ise tablet başına 23,205 mg laktoz monohidrat içermektedir.

Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmaması gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Not: Olası etkileşmeleri belirlemek amacıyla eşzamanlı kullanılacak ilacın prospektüsüne kullanma talimatına bakılmalıdır.

Diğer tıbbi ürünlerin YAZZ ile etkileşimleri:


Mikrozomal enzimleri indükleyen ilaçlar ile arasındaki etkileşimler seks hormonu klirensinde artışa neden olabilir, bu durum da ara kanamalara ve/veya kontraseptif başarısızlığa yolaçabilirler.

Yönetilmesi


Birkaç günlük tedavinin ardından enzim indüksiyonu gözlemlenebilir. En fazla enzim indüksiyonu genellikle birkaç hafta içinde görülür. Enzim indüksiyonu, ilaç tedavisininkesilmesinin ardından 4 hafta kadar sürebilir.

Kısa süreli tedavi


Bu ilaçlardan herhangi biri ile kısa süreli tedavi edilmekte olan kadınlar, KOK dışında geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanmalı ya da başka bir kontrasepsiyon yöntemi seçmelidirler.İlaçlar ile birlikte kullanımları süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyuncabariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Bu eş zamanlı tedavi uygulanan ve bariyer yöntemininkullanıldığı dönem KOK kutusundaki hormon içeren açık pembe film kaplı tabletlerinbitiminden sonra da devam ediyorsa, bir sonraki YAZZ kutusuna hormon içermeyen beyazfilm kaplı tabletleri almadan başlanmalıdır.

Uzun süreli tedavi


Karaciğer enzimini indükleyici etkin maddeler ile uzun süreli tedavi gören kadınlarda, başka bir güvenilir, hormonal olmayan kontrasepsiyon yöntemi önerilmektedir.

Literatürde aşağıdaki etkileşimler bildirilmiştir.

KOK klirensini artıran maddeler (enzimlerin uyarılmasıyla KOK etkililiğinin azalması),

örn.: Fenitoin, bosentan, ritonavir, nevirapine, efavirenz, barbitüratlar, primidon, karbamazepin,rifampisin ve muhtemelen oksakarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin ve sarı kantaron(St John's wort) içeren ürünler.

KOK klirensi üzerine değişken etkilere sahip maddeler;


KOK ile birlikte uygulandığında, HCV inhibitörleri ile olan kombinasyonlar dahil, birçok HIV proteaz inhibitörü ve nükleozid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri kombinasyonu,plazma östrojen veya progesteron konsantrasyonlarını azaltabilmekte ya da artırabilmektedir.Bu değişikliklerin net etkisi, bazı olgularda klinik açıdan anlamlı olabilir.

Bu nedenle, HIV/HCV ilaç tedavisi ile eş zamanlı kullanım için potansiyel etkileşimleri tanımlamak ve bu konuya ilişkin herhangi bir tavsiye edinmek amacıyla kullanma talimatınabakılmalıdır. Herhangi bir süphe olması durumunda, proteaz inhibitörü ya da nükleozidolmayan ters transkriptaz inhibitörleri tedavisi durumunda kadın tarafından ilave bir önleyicikontraseptif metot kullanılmalıdır.

KOK klirensini azaltan maddeler (enzim inhibitörleri):


Enzim inhibitörleri ile potansiyel etkileşimlerin klinik anlamlılığı hala bilinmemektedir. Kuvvetli düzeyde CYP3A4 inhibitörleri ile eş zamanlı kullanım, östrojen veya progesteronveya her ikisinin de plazma konsantrasyonunu artırabilir.

Drospirenon (3 mg/gün) / etinilestradiol (betadeks klatrat olarak) (0,02 mg/gün) kombinasyonunun güçlü CYP3A4 inhibitörü ketakonazol ile 10 gün boyunca birliktealımında drospirenonun ve etinilestradiolün EAA'sı (0-24 saat) sırasıyla 2,7 ve 1,4 katartmıştır.

60 - 120 mg/gün etorikoksib dozlarının 0,035 mg etinilestradiol içeren KHK ile eş zamanlı olarak alındığı takdirde etinilestradiolün plazma konsantrasyonlarını sırasıyla 1,4 - 1,6 katarttırdığı görüllmüştür.

YAZZ^mdiğer tıbbi ürünler üzerine etkisi:


KOK'lar diğer etkin maddelerin metabolizmaları ile etkileşebilmektedir. Buna bağlı olarak plazma ve doku konsantrasyonları artabilir (örn. siklosporin) veya azalabilir (örn. lamotrigin).

Omeprazol, simvastatin veya midazolam kullanan gönüllü kadınlarda yürütülen

in vivo

etkileşim çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, drospirenonun 3 mg'lık dozlarda diğerilaçların sitokrom P450 enzim aracılı metabolizmalarıyla klinik açıdan anlamlı bir etkileşimsergileme olasılığı bulunmamaktadır.

Klinik çalışmalar etinilestradiolun CYP1A2 substratlarının klirensini azalttığını ve plazma konsantrasyonlarının hafif (ör. teofilin) veya orta düzeyde (ör. tizanidin) artmasına nedenolduğunu göstermektedir.

Farmakodinamik etkileşimler


Hepatit C virüsü enfeksiyonları (HCV) için tedavi gören hastalarda, ribavirinli veya ribavirinsiz, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve dasabuvir içeren tıbbi ürünlerle yapılan klinikçalışmalar sırasında, normalin üst sınırının (ULN) 5 katından fazla transaminaz (ALT)yükselmeleri, kombine hormonal kontraseptifler (KHK'lar) gibi etinilestradiol içeren ilaçlarkullanan kadınlarda önemli ölçüde daha sık meydana gelmiştir. Ek olarak,glekaprevir/pibrentasvir veya sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir ile tedavi edilen hastalardada, KHK gibi etinilestradiol içeren ilaçlar kullanan kadınlarda ALT yükselmeleri gözlenmiştir(Bkz. Bölüm 4.3).

Bu nedenle, YAZZ kullanıcıları, bu kombinasyon ilaç rejimleriyle tedaviye başlamadan önce alternatif bir kontrasepsiyon yöntemine (örneğin, sadece progestajenle kontrasepsiyon veyahormonal olmayan yöntemler) geçmelidir. YAZZ, bu kombinasyon ilaç rejimleri ile tedaviyitamamladıktan 2 hafta sonra yeniden başlatılabilir.

Böbrek yetmezliği olmayan hastalarda, drospirenon ve ACE inhibitörlerinin ya da NSAID'lerin eş zamanlı kullanımında serum potasyumu üzerinde önemli bir etkigörülmemiştir. Ancak, aldesteron antagonistleri ya da potasyum tutucu diüretikler ileYAZZ'ın eş zamanlı kullanımı çalışılmamıştır. Bu durumda, ilk tedavi döngüsü sırasındaserum potasyumu test edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).

Diğer etkileşmeler:Laboratuvar testleri:

Kontraseptif steroidlerin kullanılması karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametreleri, kortikosteroid bağlayıcı globulin gibi (taşıyıcı) proteinlerinplazma düzeyleri ve lipid/lipoprotein fraksiyonları, karbonhidrat metabolizması, koagülasyonve fibrinoliz parametreleri gibi bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir.Değişiklikler genellikle normal laboratuvar düzeyleri içinde kalmaktadır. Drospirenon hafifderecedeki antimineralokortikoid etkinliğine bağlı olarak, plazma renin etkinliğinde veplazma aldosteronunda bir artışa neden olur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

YAZZ bir oral kontraseptiftir.

Gebelik dönemi:

YAZZ film kaplı tabletlerin gebelikte kullanımı kontrendikedir. YAZZ kullanımı sırasında gebelik meydana gelmesi durumunda kullanım durdurulmalıdır. Ancak, yaygınepidemiyolojik çalışmalar ne gebeliğinden önce KOK kullanmış olan kadınların çocuklarındadoğumsal kusur riskinde herhangi bir artışı ne de erken gebeliği süresince yanlışlıkla KOKkullanıldığında oluşan bir teratojenik etkiyi göstermemiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve emzirme döneminde istenmeyen etkiler olduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Bu hayvan verilerine dayanarak, aktif bileşiklerinhormonal etkisine bağlı istenmeyen etkiler göz ardı edilemez. Bununla birlikte, gebeliksırasında KOK'larla genel deneyim, insanlarda fiili bir istenmeyen etkiye yönelik kanıt ortayakoymamıştır.

YAZZ'ın gebelikte kullanımına ilişkin veriler, YAZZ'ın gebelik, fötus ya da yenidoğanın sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında sonuçlara varılmasına izin veremeyecek kadarkısıtlıdır. Konu hakkında epidemiyolojik veri henüz mevcut değildir.

YAZZ kullanımına yeniden başlarken postpartum dönem sırasında artan VTE riski dikkate alınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4).

Laktasyon dönemi:

Laktasyon, anne sütünün miktarında azalmaya ve bileşiminde değişikliğe yol açabileceğinden, KOKlar tarafından etkilenebilir. Bu yüzden emziren anne bebeğini süttenkesinceye kadar KOK kullanımı genellikle önerilmemelidir. Kontraseptif steroidler vemetabolitleri küçük miktarlarda anne sütüne geçebilir. Bu miktar bebeği etkileyebilir.

Üreme yeteneği / Fertilite:

YAZZ, bir oral kontraseptiftir. Kullanıldığı sürece fertiliteyi engeller.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma becerileri üzerinde etkisi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. KOK kullanımının araç ve makine kullanma becerileri üzerinde herhangi biretkisi gözlenmemiştir.

4.8 İstenmeyen etkiler

KOK kullanıcılarında görülen ciddi istenmeyen etkiler için ayrıca Bkz. Bölüm 4.4. YAZZ kullanımı sırasında aşağıdaki advers reaksiyonlar bildirilmiştir:

Advers reaksiyonlar, aşağıda sistem-organ sınıfı (MedDRA) ve sıklık derecesine göre listelenmektedir. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmaktadır; çok yaygın (>1/10), yaygın(>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çokseyrek (<1/10.000), bilinmiyor (yalnızca pazarlama sonrası gözetimde tanınan ve sıklığınöngörülemediği ilave advers ilaç reaksiyonları).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Seyrek: Kandidiyaz

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Anemi, trombositemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Alerjik reaksiyon Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık

Endokrin hastalıkları

Seyrek: Endokrin bozukluk

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: İştah artışı, anoreksi, hiperkalemi, hiponatremi

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın: Duygusal değişkenlik

Yaygın olmayan: Depresyon, gerginlik, somnolans

Seyrek: Anorgazmi, uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, parestezi Seyrek: Vertigo, titreme

Göz hastalıkları

Seyrek: Konjonktivit, göz kuruluğu, göz bozukluğu

Kardiyak hastalıkları

Seyrek: Taşikardi

Vasküler hastalıkları

Yaygın olmayan: Migren, Varikoz ven, hipertansiyon

Seyrek: Flebit, vasküler bozukluk, venöz ve arteriyel tromboembolik olaylar**, epistaksis, senkop

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Bulantı

Yaygın olmayan: Karın ağrısı, kusma, dispepsi, şişkinlik, gastrit, diyare

Seyrek: Abdomende genişleme, gastrointestinal bozukluk, gastrointestinal doluluk, hiatus

hernisi, oral kandidiyaz, kabızlık, ağız kuruluğu

Hepato-bilier hastalıkları

Seyrek: Biliyer ağrı, kolesistit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Akne, pruritus (kaşıntı), döküntü

Seyrek: Kloazma, egzema, alopesi, dermatit akneiform, deride kuruluk, eritema nodozum, hipertrikoz, deri bozukluğu, deride çizgilenme, kontakt dermatit, fotosensitif dermatit, derinodülü

Bilinmiyor: Eritema multiforme

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Sırt ağrısı, ekstremitelerde ağrı, kas krampları

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın: Memelerde ağrı, metroraji*, amenore

Yaygın olmayan: Vajinal kandidiyaz, pelvik ağrı, memelerde büyüme, fibrokistik meme, uterin/genital kanama*, genital akıntı, ateş basması, vajinit, menstrüel bozukluk, dismenore,hipomenore, menorrhagia, vajinal kuruluk, şüpheli papanicolaou smear, libido azalmasıSeyrek: Disparöni, vulvovajinit, postkoital kanama, geri çekilme kanaması, memede kist,meme hiperplazisi, memede neoplazma, servikal polip, endometrial atrofi, over kisti,uterusda büyüme

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliskin hastalıklar

Yaygın olmayan: Asteni, terlemede artış, ödem (jeneralize ödem, periferik ödem, yüzde ödem)

Seyrek: Halsizlik

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Vücut ağırlığında artış Seyrek: Vücut ağırlığında azalma

*Kanama düzensizlikleri genellikle tedavinin sürdürülmesiyle ortadan kalkmaktadır.


**Bir grup kombine oral kontraseptifi kapsayan epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen tahmini sıklık. Sıklık, Çok Nadir ile sınırdaydı.


'Venöz ve arteriyel tromboembolik olaylar' aşağıdaki Tıbbi Varlıkları özetler: Periferik derin venöz oklüzyon, tromboz ve emboli/Pulmoner vasküler oklüzyon, tromboz, emboli veenfarktüs/Miyokard enfarktüsü/Kanamalı olarak tanımlanmamış serebral enfarktüs ve inmeSeçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması

KHK kullanan kadınlarda miyokard enfarktüsü, inme, geçici iskemik ataklar, venöz tromboz ve pulmoner emboli dahil olmak üzere arteriyel ve venöz trombotik ve trombo-embolik olayriskinde artış gözlenmiştir, bunlar Bölüm 4.4'te daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

KOK kullanan kadınlarda 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri bölümünde daha ayrıntılı olarak ele alınan aşağıdaki ciddi advers olaylar bildirilmiştir:

• Venöz tromboembolik bozukluklar;

• Arteriyel tromboembolik bozukluklar;

• Hipertansiyon;

• Karaciğer tümörleri;

• KOK kullanımı ile bağlantısı kesin olmayan durumların meydana gelmesi veya kötüleşmesi: Crohn hastalığı, ülseratif kolit, epilepsi, uterus miyomu, porfiri, sistemiklupus eritematozus, herpes gestasyonis, Sydenham koresi, hemolitik üremik sendrom,kolestatik sarılık;

• Kloazma;

• Karaciğer fonksiyonunda akut veya kronik bozulmalar, karaciğer fonksiyonugöstergeleri normale dönene kadar KOK kullanımının durdurulmasını gerektirebilir.

• Kalıtsal anjiyoödemi olan kadınlarda, eksojen östrojenler anjiyoödem semptomlarınıindükleyebilir veya kötüleştirebilir.

Meme kanseri tanısına ilişkin sıklık oral kontraseptif kullanıcıları arasında çok hafif bir artış sergiler. Meme kanseri 40 yaşın altındaki kadınlarda seyrek görüldüğünden söz konusu aşırırakam genel meme kanseri riski bağlamında küçüktür. Bu durumun KOK kullanımıyla nedensonuç ilişkisi bilinmemektedir. Daha fazla bilgi için, Bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 4.4.

Etkileşimler


Ara kanaması ve/veya kontraseptif başarısızlık oral kontraseptiflerin diğer ilaçlarla (enzim indükleyiciler) etkileşimlerinden kaynaklanabilir ('4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler vediğer etkileşim biçimleri' başlığına bakınız).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected] ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

YAZZ hormon içeren açık pembe film kaplı tabletlerin doz aşımı ile ilgili klinik deneyim yoktur. Preklinik çalışmalarda doz aşımına bağlı bildirilen ciddi yan etki yoktur. KOK'larınkullanımı sonucu elde edilen deneyimlere göre YAZZ film kaplı tabletlerin aktif tabletlerininaşırı dozda kullanımında görülebilecek belirtiler, bulantı, kusma ve çekilme kanamasıdır.Çekilme kanaması, ilacı yanlışlıkla almaları halinde kız çocuklarında menarştan önce bilegörülebilir. Antidotu yoktur ve tedavisi semptomatik olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için hormonal kontraseptifler, östrojenler ve progestajenler, fiks kombinasyonlarATC kodu: G03AA12

Yöntem başarısızlığına ilişkin Pearl İndeksi: 0,41 (üst iki yönlü %95 güven limiti: 0,85). Genel Pearl İndeksi (yöntem başarısızlığı + hasta başarısızlığı): 0,80 (üst iki yönlü %95 güvenlimiti: 1,30).

YAZZ'ın kontraseptif etkisi, çeşitli faktörlerin etkileşimine dayanır ve bunlardan en önemlisi ovülasyon inhibisyonu ve endometriyumda değişiklikler şeklinde görülür.

24 günlük bir rejim ve 21 günlük bir rejimde drospirenon 3 mg / etinilestradiol (betadeks klatrat olarak) 0,02 mg'ın karşılaştırıldığı 3 sikluslu ovülasyon inhibisyonu çalışmasında, 24günlük rejim foliküler gelişimin daha fazla bastırılması ile ilişkilendirilmiştir. Tedavinin 3.siklusta kasıtlı olarak uygulanan dozlama hatalarının ardından, 21 günlük rejimdeki kadınlarındaha büyük bir kısmı 24 günlük rejimi alan kadınlara kıyasla kaçış ovülasyonları da dahilolmak üzere over aktivitesi göstermiştir. 24 günlük rejimi alan kadınların %91,8'inde tedavisonrası siklusta over aktivitesi, tedavi öncesi seviyelerine dönmüştür.

YAZZ etinilestradiol ve progesteron drospirenon içeren kombine oral kontraseptiftir. Terapötik dozajda, drospirenon, antiandrojenik ve hafif antimineralokortikoid özellikler degösterir. Östrojen, glukokortikoid ve antiglukortikoid aktivitesi yoktur. Bu da drospirenona,doğal hormon progesterona tıpatıp benzeyen bir farmakolojik profil sağlar.

YAZZ'ın hafif antimineralokortikoid özelliklerinin hafif bir antimineralokortikoid etkiye yol açtığı yönünde klinik çalışmalardan endikasyonlar mevcuttur.

YAZZ'ın orta derecede akne vulgarisli kadınlardaki etkililiği ve güvenliliğini değerlendirmek üzere iki çok merkezli, çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışma yapılmıştır.

Altı ay tedaviden sonra, plaseboya kıyasla, YAZZ enflamatuvar lezyonlarda %15,6 (%33,7'ye karşı %49,3), enflamatuvar olmayan lezyonlarda %18,5 (%22,1'e karşı %40,6) ve toplamlezyon sayılarında %16,5 (%28,1'e karşı %44,6) gibi istatistiksel olarak anlamlı derecededaha fazla azalma ortaya koymuştur. Buna ilaveten, %11,8 gibi daha yüksek oranda gönüllü(%6,8'e karşı %18,6), Araştırmacının Statik Global Değerlendirme (ISGA) ölçeğinde 'net'veya 'hemen hemen net' bir derecelendirme ortaya koymuştur.

5.2 Farmakokinetik özelliklerDrospirenonGenel özellikler

Emilim

:

Oral olarak alınan drospirenon hızla ve hemen hemen tamamen emilir. Tek alımını takiben yaklaşık 1-2 saat sonra yaklaşık 38 ng/mL olan en yüksek etkin madde düzeyine ulaşılır.Biyoyararlılığı yaklaşık % 76-85'dir. Midenin boş olması ile karşılaştırıldığında gıda alımınındrospirenonun biyoyararlılığı üzerine etkisi yoktur.

Dağılım

:

Oral olarak alındıktan sonra serum drospirenon düzeyleri 31 saatlik bir terminal yarılanma ömrü ile azalır. Drospirenon serum albuminine bağlanır, SHBG'e (seks hormonu bağlayıcıglobulin) ya da CBG'ye (kortikoid bağlayıcı globulin) bağlanmaz.

Toplam serum konsantrasyonun yalnızca % 3-5'i bağlanmamış halde bulunur. SHBG'nin

bağlanmasını etkilemez.

etinilestradiole bağlı artışı drospirenonun serum protein Drospirenon'un ortalama dağılım hacmi 3,7 ± 1,2 L/kg'dır.

Biyotransformasyon

:

Oral olarak alınan drospirenon tam olarak metabolizasyona uğrar. Plazmada bulunan ana metabolitler drospirenonun lakton halkasının açılmasıyla oluşan asit formu ve indirgenmeninve bunu takiben sülfatasyonun oluşturduğu 4,5-dihidro-drospirenon-3-sülfattır. Drospirenon,aynı zamanda CYP3A4 tarafından oksidatif metabolizmaya tabidir.

İn vitro

olarak, drospirenon P450 sitokrom enzimleri CYP1A1, CYP2C9, CYP2C19 ve CYP3A4'ü zayıf ila orta düzeyde inhibe edebilir.

Eliminasyon

:

Plazmadan klirens hızı yaklaşık 1,5 + 0,2 mL/dak/kg'dır. Drospirenonun sadece eser miktarı değişmemiş olarak atılır. Metabolitler feçes ve idrar ile 1,2 : 1,4 oranıyla atılır. Metabolitlerinidrar ve feçes ile atılım yarı ömürleri yaklaşık 40 saattir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

:

Drospirenon doğrusal farmakokinetik gösterir.

Kararlı durum koşulları:


Bir tedavi siklusu boyunca, yaklaşık 70 ng/mL'lik serumdaki drospirenonun maksimum kararlı durum konsantrasyonlarına yaklaşık 8 gün tedaviden sonra ulaşılır. Serum drospirenonseviyeleri, terminal yarılanma ömrü ve dozlama aralığı oranının sonucu olarak yaklaşık 3'lükbir faktör ile birikmiştir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği: H

afif düzeyde böbrek bozukluğu (kreatinin klirensi 50-80 mL/dak) olan kadınlar ile böbrek fonksiyonları normal olan (kreatinin klirensi>80 mL/dak) kadınlarınkararlı durum serum drospirenon düzeyleri karşılaştırılabilir sonuçlar vermiştir. Orta derecedeböbrek bozukluğu (kreatinin klirensi 30-50 mL/dak) olan kadınların serum drospirenondüzeyleri böbrek fonksiyonu normal olan kadınlar ile karşılaştırıldığında %37 daha yüksekbulunmuştur. Drospirenon tedavisi tüm gruplar tarafından iyi tolere edilmiştir. Drospirenontedavisi serum potasyum konsantrasyonu üzerine klinik olarak anlamlı bir etkigöstermemiştir.

Karaciğer yetmezliği:

Tek dozlu bir çalışmada, oral klirens (CL/F), karaciğer fonksiyonları normal olanlara kıyasla orta derecede karaciğer bozukluğu olan gönüllülerde yaklaşık %50azalmıştır. Normal hepatik fonksiyona sahip gönüllülerle karşılaştırıldığında Orta derecedehepatik bozukluğu olan gönüllülerde gözlenen drospirenon klirensindeki azalma her iki gruptaserum potasyum konsantrasyonlarında belirgin bir farklılık yaratmamıştır. Diabet varlığı vespironolakton tedavisi (hastanın hiperkalemi eğilimini artıran iki durum) de serum potasyumdüzeylerini normal sınırın üzerine çıkarmamıştır. Sonuç olarak drospirenonun hafif ve ortaderecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda (Child-Pugh B) iyi tolere edildiği söylenebilir.

Etnik gruplar:Genel özellikler

Emilim

:

Oral olarak alınan etinilestradiol hızla ve tamamen emilir. En yüksek serum konsantrasyonu olan yaklaşık 33 pg/mL'ye tek oral alımdan sonra 1-2 saat içerisinde ulaşılır. Karaciğerden ilkgeçiş etkisi ve presistemik konjugasyon sonucu mutlak biyoyararlılığı yaklaşık % 60 kadardır.Etinilestradiol'ün gıda ile birlikte alınmasının incelendiği bireylerin % 25 kadarındabiyoyararlanımının azaldığı gözlenmiştir.

Dağılım

:

Etinilestradiol serumdan iki fazla yaklaşık 24 saatlik bir yarılanma ömrü ile elimine olur. Etinilestradiol serum albuminine yüksek oranda fakat non-spesifik olarak (yaklaşık % 98,5)bağlanır ve SHBG ve CBG'nin serum konsatrasyonlarındaki artışı inhibe eder. Dağılım hacmiyaklaşık 5 L/kg olarak bildirilmiştir.

Biyotransformasyon

:

Etinilestradiol önemli bağırsak ve hepatik ilk geçiş metabolizmasına tabidir ve esas olarak aromatik hidroksilasyon ile metabolize olur. Etinilestradiol ve oksidatif metabolitler öncelikleglukronid veya sülfat ile konjuge olurlar. Etinilestradiolün metabolik klirens oranı yaklaşık 5mL/dak/kg'dır.

İn vitro

etinilestradiol hem CYP2C19, CYP1A1 ve CYP1A2'nin geri döndürülebilir inhibitörü, hem de CYP3A4/5, CYP2C8, ve CYP2J2'nin mekanizma temelli inhibitörüdür.

Eliminasyon

:

Etinilestradiol değişmemiş olarak atılmaz. Yaklaşık 1 günlük yarılanma ömrü olan metabolitler halinde böbrek ve safradan 4:6 oranında atılır. Metabolit atılım yarılanma ömrüyaklaşık 1 gündür.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

:

Etinilestradiol doğrusal farmakokinetik gösterir.

Kararlı durum koşulları:


Kararlı durum koşullarına tedavi siklusunun ikinci yarısında ulaşılır ve serum etinilestradiol seviyeleri yaklaşık 2,0 - 2,3 gibi bir faktörle çoğalır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Laboratuvar hayvanlarında, drospirenon ve etinilestradiolün etkileri bilinen farmakolojik etkiyle ilişkili olanlarla sınırlıdır. Özellikle üreme toksisitesi çalışmaları, hayvanlarda türeözgü olarak değerlendirilen embriyotoksik ve fetotoksik etkiler ortaya çıkarmıştır. YAZZkullanıcılarındaki maruziyetlerin üzerindeki maruziyetlerde, cinsi farklılaşma üzerindekietkiler sıçan fetüslerinde gözlemlenirken, maymunlarda gözlemlenmemiştir. Çevresel riskdeğerlendirme çalışmaları, etinilestradiol ve drospirenonun su ortamı için risk teşkil etmepotansiyeli olduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 6.6).

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Etkin madde içeren tabletler:
Laktoz monohidrat (sığır)

Mısır nişastası Magnezyum stearatHidroksipropilmetil selülozTalk

Titanyum dioksit Kırmızı demir oksit

Etkin madde içermeyen tabletler:
Laktoz monohidrat (sığır)

Mikrokristalin selüloz Magnezyum stearatHidroksipropilmetil selülozTalk

Titanyum dioksit

6.2 Geçimsizlikler

Yoktur.

6.3 Raf ömrü

60 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altında oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

YAZZ, 24+4 tablet ve 3 x (24+4 tablet) şeklinde 84 film kaplı tablet içeren ambalajlarda bulunur.

PVC/Aluminyum blister'de etkin madde içeren 24 adet ve etkin madde içermeyen 4 adet film kaplı tablet.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.

Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye/İstanbul

Tel: (0216) 528 36 00

Faks: (0216) 645 39 50

8. RUHSAT NUMARASI

126/93

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 02.03.2009 Ruhsat yenileme tarihi: 02.03.2014

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

.

/^/.
1

Kullanmayanlar için yaklaşık 2,3 ila 3,6 aralığına karşı levonorgestrel içeren kombine hormonalkonstraseptifler için göreceli riske bağlı olarak yılda 10.000 kadından 5'i ila 7'si aralığının orta noktası

İlaç Bilgileri

Yazz 3 Mg/0,02 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Drospirenon, Etinilestradiol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.