Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Migele 20 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

MİGELE 20 mg film kaplı tablet

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Eletriptan hidrobromür 24,23 mg

(20 mg eletriptana eşdeğer)

Yardımcı madde:

Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı) 23,98 mg Sunset sarısı alüminyum lak (E110)0,15 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Film kaplı tablet.

Turuncu renkli, bir yüzü 20 baskılı, yuvarlak, konveks film kaplı tablet.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Yetişkinlerde auralı veya aurasız migrenin baş ağrısı fazının akut tedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

MİGELE, migren ağrılarının başlangıcında mümkün olduğu kadar çabuk alınmalıdır, fakat migren atağı süresince daha sonraki bir dönemde alındığında da etkili olur.

Aura fazında alındığında eletriptanın migren ağrısını önlediği gösterilmemiştir, dolayısıyla MİGELE sadece migrenin baş ağrısı fazında alınmalıdır.

MİGELE profilaktik amaçla kullanılmamalıdır.

Yetişkinler (18-65 yaş):

Tavsiye edilen başlangıç dozu 40 mg'dır.

Baş ağrısı 24 saat içerisinde yeniden başlarsa: Eğer başlangıç dozuna cevap oluştuktan sonra baş ağrısı 24 saat içerisinde yeniden ortaya çıkarsa, aynı güçte ek bir doz eletriptan alınmasının nükstedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Eğer ikinci bir doza ihtiyaç duyuluyorsa, bu doz ilk dozunalımını takip eden 2 saat içerisinde alınmamalıdır.

Eğer cevap alınamazsa: İlk dozun alımını takiben 2 saat içerisinde hasta bir cevap alamıyorsa, aynı atak için ikinci bir doz alınmamalıdır.,.Çünkü klinik araştırmalar bu ikinci dozun etkinliğini

* Bu Delge, güvenli ^ektroniK imza ile ımzaranmıştıt.^

Belge Do

40 mg doz ile yapılan uygulamada yeterli etki alınamayan hastalar (örneğin iyi tolerabilite ve 3 ataktan 2'sine yanıt almamama), müteakip migren atağında 80 mg'lık doz ile etkin bir şekildetedavi edilebilirler (bkz. Bölüm 5.1 Farmakodinamik Özellikler). 24 saat içerisinde ikinci bir 80mg doz alınmamalıdır.

Maksimum günlük doz 80 mg'ı geçmemelidir.

Uygulama şekli:

Tabletler su ile bütün olarak yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek bozukluğunda eletriptanın kan basıncı üzerine olan etkisi arttığı için (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri), hafif ve orta dereceli böbrek bozukluğuolan hastalarda 20 mg'lık başlangıç dozu önerilir. Maksimum günlük doz 40 mg'ı geçmemelidir.Ciddi böbrek bozukluğu olan hastalarda MİGELE kontrendikedir.

Karaciğer yetmezliği:Pediyatrik popülasyon:

Gelişme ve büyüme çağındaki çocuklarda (12-17 yaş): Eletriptanın bu popülasyondaki etkililiği belirtilmemiştir ve dolayısı ile bu yaş grubunda kullanımı tavsiye edilmez.

Çocuklar (6-11 yaş): Çocuklarda eletriptanın güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Dolayısı ile bu yaş grubunda MİGELE'nin kullanımı tavsiye edilmez (bkz. Bölüm 5.2 FarmakokinetikÖzellikler).

Geriyatrik popülasyon:

Klinik çalışmalarda 65 yaş üzeri hastaların sayısının az olması nedeniyle,bu hastalarda eletriptanın güvenliliği veetkililiği sistematikolarak

değerlendirilmemiştir. Dolayısıyla yaşlı hastalarda MİGELE kullanımı tavsiye edilmez.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Eletriptan hidrobromüre ve preparatın bileşiminde bulunan diğer bileşenlere karşı aşırıduyarlılığı olanlar,

- Ciddi karaciğer bozukluğu veya ciddi böbrek bozukluğu olan hastalar.

- Orta derecede şiddetli veya şiddetli hipertansiyonu olan ya da tedavi edilmeyen hafifhipertansiyonu olan hastalar,

- İskemik kalp hastalıkları (anjina pektoris, geçirilmiş miyokard enfarktüsü veya teyit edilmişsessiz iskemi) dahil teyit edilmiş koroner kalp hastalığı olan hastalar. Koroner arter vazospazmı(Prinzmetal anjinası) olan veya iskemik kalp hastalığının objektif veya subjektif semptomlarıolan hastalar,

- Belirgin aritmisi veya kalp yetmezliği olanlar,

- Periferik vasküler hastalığı olanlar,

- Geçmişinde serebrovasküler olay (SVO) veya geçici iskemik atak (GİA) olan hastalar,

- Eletriptan tedavisinden 24 saat önce veya sonra uygulanan ergotamin veya ergotamin türevleri(metiserjit dahil) (bkz. B^ölümv4'}5 leDrairimt^bimüraffleF- ile etkileşimler ve diğer etkileşim

- Eletriptan ile birlikte diğer 5-HT1 reseptör agonistlerinin uygulanması,

- Eletriptan; hemiplejik, oftalmoplejik veya baziler migren tedavisinde kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Eletriptan güçlü CYP3A4 inhibitörleri [(örneğin ketokonazol, itrakonazol, eritromisin, klaritromisin, josamisin ve proteaz inhibitörleri (ritonavir, indinavir ve nelfinavir)] ile birliktekullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5 Diğer Tıbbi Ürünler ile Etkileşimler ve Diğer EtkileşimŞekilleri).

Eletriptan sadece kesin bir migren teşhisi konulduğunda kullanılmalıdır. Eletriptan; hemiplejik, oftalmoplejik veya baziler migren tedavisinde kontrendikedir.

Eletriptan serebrovasküler vazokonstrüksiyonun zararlı olabileceği olası ciddi bir durum (anevrizma yırtılması, inme) ile bağlantılı olabilecek atipik baş ağrılarının tedavisi içinkullanılmamalıdır.

Eletriptan göğüs ağrısı, sıkışması gibi, şiddetli olabilen ve boğaza doğru yayılabilen geçici semptomlara neden olabilir (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyen Etkiler). Bu tür semptomların iskemikkalp rahatsızlığını düşündürdüğü durumlarda, başka bir doz alınmamalı ve gerekli değerlendirmeyapılmalıdır.

Kalp yetmezliği olan hastalar


Tanımlanmamış kardiyak hastalığı olabilecek hastalarda veya koroner arter hastalığı riski taşıyan hastalarda (örneğin hipertansiyonlu, diyabetli hastalar, sigara içenler, nikotin sübstitüsyon tedavisigörenler, 40 yaşın üzerindeki erkekler, menopoz sonrası dönemde bulunan kadınlar ve ailesindekoroner arter hastalığı hikayesi bulunanlar) eletriptan, bir ön değerlendirme yapılmaksızınverilmemelidir. Kardiyak değerlendirmeler kardiyak hastalığı olan tüm hastaları tanımlamayabilirve çok nadir vakalarda 5-HT1 agonistlerinin uygulandığında, altta yatan kardiyovasküler hastalığıolmayan kişilerde ciddi kardiyak olaylar meydana gelmiştir. Koroner arter hastalığı olanhastalarda MİGELE uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar)

5-HT1 reseptör agonistleri, koroner vazospazm ile ilişkilendirilmiştir. Nadir vakalarda, 5-HT1 reseptör agonistleri ile miyokard iskemisi veya miyokard enfarktüsü bildirilmiştir.

Triptanlar ve St. John's wort (Hypericum perforatum) içeren bitkisel preparatların birlikte kullanımı sırasında istenmeyen etkiler daha sık görülebilir.

Klinik doz aralığında, 60 mg veya daha yüksek dozda eletriptan uygulaması ile kan basıncında hafif ve geçici artışlar gözlenmiştir. Fakat bu artışlar klinik araştırma programlarında kliniksonuçlar ile ilişkilendirilmemiştir. Yaşlı ve böbrek bozukluğu olan vakalarda bu etki dahabelirgindir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda ortalama maksimum sistolik kan basıncı artışı 1417 mmHg (normal 3 mmHg) aralığında ve ortalama maksimum diastolik kan basıncı artışı da 1421 mmHg (normal 4 mmHg) aralığında olmuştur. Sistolik kan basıncında ortalama maksimumartış, genç yetişkinlerde 13 mmHg iken, yaşlı hastalarda 23 mmHg olmuştur (plasebo 8 mmHg).

Aşırı İlaç Kullanımına Bağlı Baş Ağrısı:


Baş ağrısı için herhangi bir ağrı kesicinin uzun süre kullanılması, baş ağrısını kötüleştirebilir. Bu durum yaşanırsa veya şüphelenilirse, tıbbi tavsiye alınmalı ve tedavi kesilmelidir. Baş ağrısıilaçlarının düzenli kullanımına rağmen (veya bu nedenle), sık sık veya günlük baş ağrısı olanhastalarda Aşırı İlaç Kullanımına Bağlı Baş Ağrısı tanısından şüphelenilmelidir. ¦tr/saglik-titck-ebys

Serotonin Sendromu


Triptanların, Serotonin Noradrenalin Geri Alım İnhibitörleri (SNRİ) veya Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRİ) grubu ilaçlar ile eş zamanlı kullamlmasım takiben serotonin sendromu(değişen mental durum, otonomik instabilite ve nöromüsküler anormallikler dahil) bildirilmiştir.Bu reaksiyonlar ciddi olabilir. Eletriptanın, bir SSRİ veya SNRİ ile eş zamanlı kullanımı klinikolarak gerekliyse; özellikle tedavinin başlangıcında, doz artışlarında veya başka bir serotonerjikilaç ilavesi durumunda hasta dikkatle izlenmelidir. (bkz. Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ileetkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri)

Bu ilaç laktoz içermektedir. Hastada nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz galaktoz malabsorbsiyon problemi varsa, hasta bu ilacı kullanmamalıdır.

Bu ilaç alerjik reaksiyona sebep olabilecek maddesini içermektedir.


'Sunset sarısı FCF alüminyum lak” yardımcı

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer ilaçların eletriptan üzerine etkisi:

Eletriptanın pivot klinik araştırmalarında, beta-blokerler, trisiklik antidepresanlar, SSRİ'ler ve flunarizin ile etkileşimine dair bir kanıt bildirilmemiştir, fakat bu ilaçlarla ilgili resmi kliniketkileşim çalışma verisi mevcut değildir (propranolol haricinde, aşağıya bakınız).

Klinik çalışmaların popülasyon farmakokinetik analizleri, beta-blokerler, trisiklik antidepresanlar, SSRİ'ler, östrojen esaslı hormon replasman tedavileri, östrojen içeren oral kontraseptifler vekalsiyum kanal blokerlerinin, eletriptanın farmakokinetik özellikleri üzerinde etkisinin olasıolmadığını göstermiştir (bkz. serotonerjik ilaçlarla etkileşim).

Eletriptan MAO'nun bir substratı değildir, dolayısı ile MAO inhibitörleri ile eletriptan arasında farmakokinetik bir etkileşim beklenmez. Bu nedenle bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Propranolol (160 mg), verapamil (480 mg) ve flukonazol (100mg) ile yapılan klinik çalışmalarda, eletriptanın Cmaks'ı sırasıyla 1,1; 2,2 ve 1,4 kat artmıştır. Eletriptanın EAA'sındaki artış isesırasıyla 1,3; 2,7 ve 2,0 kat olmuştur. Bu etkiler klinik olarak anlamlı kabul edilmemiştir, çünküeletriptanın tek başına uygulanmasına kıyasla kan basıncında veya advers etkilerde bu durumaeşlik eden bir artış görülmemiştir

Spesifik ve güçlü CYP3A4 inhibitörleri olan eritromisin (1000 mg) ve ketokonazol (400 mg) ile yapılan klinik çalışmalarda, eletriptanın Cmaks'ında sırasıyla 2 kat ve 2,7 kat ve EAA'sındasırasıyla 3,6 kat ve 5,9 kat olmak üzere belirgin artışlar gözlenmiştir. Bu artmış yararlanıma,eritromisin için; eletriptanın t1/2'sinin 4,6 saatten 7,1 saate çıkışı, ketokonazol için ise t1/2'nin4,8'den 8,3 saate çıkışı eşlik etmiştir (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler). Dolayısıylaeletriptan, ketokonazol, itrakonazol, eritromisin, klaritromisin, josamisin ve proteaz inhibitörleri(örneğin: ritonavir, indinavir ve nelfinavir) gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birliktekullanılmamalıdır.

Eletriptan uygulamasından 1 ve 2 saat sonra oral kafein/ergotamin uygulanan klinik çalışmalarda, kan basıncında bu iki ilacın farmakolojisine bağlı olarak tahmin edilebilir, minör fakat aditifartışlar gözlenmiştir. Dolayısı ile, ergotamin içeren veya ergo tipi ilaçların (örneğin,dihidroergotamin), eletriptanb

4

l^,mıödank§offirftki ii24zâa^ıştiffinde uygulanmaması tavsiye edilir.

Belge Do


en az 24 saat geçmelidir.

Eletriptanın diğer ilaçlar üzerine etkisi:

Klinik dozlarda (ve ilgili konsantrasyonlarda) eletriptanın, CYP3A4 ilaç metabolize edici enzimleri dahil sitokrom P450 enzimlerini inhibe ettiği veya indüklediğine dair

in vitroinvivo

kanıt yoktur, dolayısı ile eletriptanın bu enzimler aracılığı ile yürütülen klinik açıdan önemliilaç etkileşmelerine yol açması beklenmez.

Serotonerjik ilaçlarla etkileşim:

SSRİ veya SNRİ grubu ilaçlar ile triptanların kullanımını takiben, serotonin sendromu (değişen mental durum, otonomik instabilite ve nöromüsküler anormallikler dahil) ile uyan semptomlarasahip hastaların tarif edildiği bildirimler olmuştur (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları veönlemleri).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler mevcut değildir

Pediyatrik popülasyon:

Böllüm 4.2'de “Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler” bölümüne bakınız.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda eletriptanın güvenliliği saptanmamıştır. Hayvan deneyleri, gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum ve postnatal gelişim açısından direkt veya indirekt bir zarargöstermemektedir. Eletriptan, gebelik döneminde sadece açıkça gerekli olduğu durumdakullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Eletriptan insan sütüne geçer. 8 kadına 80 mg'lık tek bir doz verilerek yapılan çalışmada, 24 saat sonra sütte bulunan ortalama toplam eletriptan miktarı dozun % 0,02'sidir. Buna rağmen emzirenkadınlarda eletriptan uygulamasında dikkat edilmelidir. Çocuğun ilaca maruz kalması tedavidensonraki 24 saatte emzirmeden kaçınarak en aza indirgenebilir.

Üreme yeteneği /Fertilite

Sıçanlarda 50, 100 ve 200 mg/kg/gün dozları ile yürütülen bir fertilite ve erken embriyojenik gelişim çalışmasında, her 3 dozla da dişi başına ortalama sarı cisimcik (corpus luteum) sayısındaistatistiksel olarak anlamlı bir azalma meydana gelmiş, her bir dişideki ortalama implant veyaşayabilir fetüs sayısının azalması ile sonuçlanmıştır. Bu, eletriptanın ovülasyonu kısmen inhibeettiği fikrini vermektedir. Kadınlarda fertilite üzerinde başka bir etkisi yoktur. Erkeklerde fertiliteüzerine bir etkisi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

, . , .Bu belge, güvenli elektroııik İmza İle İmzalanmıştır., .ı • •

Belge DcE^rpafi, laTafe ^emakigeiu^aaffia s^gnegi üzegi^Şafârtaflgrsçedevetk^ye .fahıptıSk-M^rep veya

eletriptan ile tedavi, bazı hastalarda uyuklamaya veya sersemliğe yol açabilir. Hastalara

atakları sırasında ve MİGELE kullanımım takiben, araba kullanma gibi karmaşık işleri yaparken dikkatli olmaları tavsiye edilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Eletriptan, klinik araştırmalarda bir veya iki doz eletriptan 20, 40 ve 80 mg alan 5000'den fazla hastaya uygulanmıştır. En yaygın olarak gözlenen yan etkiler; halsizlik, uyku hali, sersemlik vebulantıdır. 20, 40 ve 80 mg'ın kullanıldığı randomize klinik çalışmalarda advers olaylarıninsidansının doza bağımlı oluşuyla ilgili bir trend gösterilmiştir.

Klinik çalışmalarda terapötik dozlar ile tedavi edilen hastalarda bildirilen adver reaksiyonlar (>%1 sıklıkta ve plasebodan daha sık) aşağıda listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Y aygın : F arenjit ve rinit

Seyrek : Solunum yolu enfeksiyonu

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Seyrek : Lenfadenopati

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın olmayan : Anoreksi

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın olmayan : Anormal düşünce, ajitasyon, konfüzyon, depersonalizasyon, öfori, depresyon, uykusuzluk

Seyrek : Duygudurum değişikliği

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın

Yaygın olmayan

: Somnolans, baş ağrısı, baş dönmesi, karıncalanma veya anormal his, hipertoni, hipoestezi ve miyasteni

: Tremor, hiperestezi, ataksi, hipokinezi, konuşma bozukluğu, stupor ve tat almada değişiklik

Göz hastalıkları:

Yaygın olmayan Seyrek

: Anormal görme, göz ağrısı, fotofobi ve lakrimasyon bozukluğu : Konjonktivit

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Yaygın : Vertigo

Yaygın olmayan : Kulak ağrısı, kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar:

Yaygın : Çarpıntı ve taşikardi

Seyrek : Bradikardi


Vasküler hastalıklar:

Yüz kızarması
Periferik vasküler bozukluk
Şok

Yaygın

Yaygın olmayan Seyrek

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar:

Yaygın :Boğazda daralma hissi

Yaygın olmayan : Dispne, solunum bozukluğu ve esneme

Seyrek :Astım ve ses değişikliği

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın : Abdominal ağrı, mide bulantısı, ağız kuruluğu, dispepsi

Yaygın olmayan : Diyare ve glossit

Seyrek : Konstipasyon, özofajit, dil ödemi ve geğirme

Hepato-biliyer hastalıklar:

Seyrek :Hiperbilirubinemi, AST değerinde yükselme

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın :Terleme

Yaygın olmayan : Kaşıntı ve deri döküntüsü

Seyrek :Deri bozuklukları ve ürtiker

Kas-iskelet hastalıkları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın

Yaygın olmayan Seyrek

Sırt ağrısı, miyalji Artralji, artroz ve kemik ağrısıArtrit, miyopati ve seyirme

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Yaygın olmayan : Sık idrara çıkma, idrar yolu bozukluğu ve poliüri

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Seyrek : Meme ağrısı ve menoraji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın : Ateş basması, asteni, göğüs semptomları (ağrı, sıkışma, baskı), ürperme ve

ağrı

Yaygın olmayan : Keyifsizlik, yüz ödemi, susama, ödem ve periferik ödem

Sınıf olarak 5-HT1 agonistleri ile bildirilen advers etkiler göz önüne alındığında, eletriptan ile yaygın olarak görülen advers etkiler tipiktir.

Pazarlama sonrası deneyimde aşağıdaki istenmeyen etkiler bildirilmiştir:

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Anjiyoödem de dahil olmak üzere bazıları ciddi olabilen alerjik reaksiyonlar.

Sinir sistemi hastalıkları:

Serotonin sendromu, seyrek olarak senkop, serebrovasküler olay

Vasküler hastalıklar:

Hipertansiyon

Kardiyak hastalıklar:

Miyokardiyal iskemi veya enfarktüs, koroner arter spazmı

Gastrointestinal hastalıklar:IB/ID

agonistleri ile de görülebildiği gibi seyrek olarak iskemik kolit bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz Aşımı ve tedavisi

Tek bir 120 mg'lık doz alan ve belirgin yan etki görülmeyen vakalar vardır. Fakat bu sınıfın farmakolojisine bağlı olarak doz aşımında hipertansiyon veya diğer daha ciddi kardiyovaskülersemptomlar meydana gelebilir.

Doz aşımı vakalarında, standart destekleyici tedbirler alınmalıdır. Eletriptanın eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 4 saattir ve dolayısı ile doz aşımı durumlarında, hastaların gözlenmesi vegenel destekleyici tedavinin sürdürülmesi en az 20 saat veya belirti ve semptomlar sürdüğümüddetçe devam etmelidir.

Eletriptanın serum konsantrasyonları üzerinde hemodiyaliz ve periton diyalizinin nasıl bir etkiye sahip olduğu bilinmemektedir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grup: Selektif serotonin (5-HT1) reseptör agonistleri ATC kodu: N02CC06

Etki Mekanizması:

Eletriptan, vasküler 5-HT1B ve nöronal 5-HT1D reseptörlerinin güçlü ve selektif (seçici) agonistidir. Eletriptan ayrıca 5-HT1F reseptörlerine kuvvetli afinite gösterir ki bu da anti-migrenetki mekanizmasına katkıda bulunabilir. Eletriptanın insan rekombinant 5-HT1A, 5-HT2B, 5-HT1E ve 5- HT7 reseptörlerine orta derecede bir afinitesi vardır.

Klinik Etkililik ve Güvenlilik

Migrenin akut tedavisinde eletriptanın etkililiği ve güvenliliği, 6000'in üzerinde (tüm tedavi gruplarında) hastanın dahil olduğu 10 plasebo kontrollü çalışmada 20 ila 80 mg dozlarındadeğerlendirilmiştir.

Baş ağrısında düzelme oral uygulamayı takiben 30 dakika gibi kısa bir sürede meydana gelmiştir. Uygulamadan 2 saat sonra baş ağrısı yanıtı oranları (örneğin, orta veya ciddi derecedeki başağrısının hafif dereceye inmesi ya da tamamen geçmesi); 80 mg için % 59-77, 40 mg için % 5465, 20 mg için % 47-54 ve plasebo için % 19-40 olmuştur. Eletriptan, aynı zamanda migrene eşlikeden kusma, bulantı, fotofobi ve fonofobi gibi semptomların tedavisinde de etkilidir.

80 mg'a kadar tavsiye edilen doz titrasyonu önerisi, sadece istatistiksel olarak anlamlı bir

gösteren açık etiketli uzun dönem çalışmalardan ve kısa dönem çift kör bir çalışmadan elde edilmiştir.

Eletriptan, menstrüel kaynaklı migren tedavisinde etkindir. Eletriptan aura fazında alınırsa, migren baş ağrısını önlediği gösterilmemiştir. Dolayısı ile eletriptan sadece migrenin baş ağrısı fazısırasında alınmalıdır.

Böbrek bozukluğu olan hastalarda yapılan plasebo kontrollü olmayan farmakokinetik bir çalışmada, eletriptan 80 mg kullanımından sonra, normal gönüllülere kıyasla kan basıncında dahafazla artış kaydedilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Bu durumherhangi bir farmakokinetik değişim ile açıklanamamaktadır ve dolayısıyla böbrek bozukluğu olanhastalarda eletriptana karşı oluşan spesifik bir farmakodinamik yanıtı temsil edebilir.

5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Eletriptan oral uygulamayı takiben gastrointestinal kanaldan hızlı ve iyi bir şekilde (en az % 81) emilir. Kadınlarda ve erkeklerde mutlak oral biyoyararlanımı yaklaşık % 50'dir. Ortalama Tmaksoral uygulamadan yaklaşık 1,5 saat sonra oluşur. Klinik doz aralığında (20-80 mg) doğrusalfarmakokinetik gösterilmiştir.

Yüksek oranda yağ içeren yiyeceklerle beraber oral uygulamada, eletriptanın eğri altındaki alanı (EAA) ve Cmaks'ı yaklaşık % 20-30 oranında artmıştır. Migren nöbeti sırasında oral uygulamayıtakiben EAA yaklaşık % 30 azalmış ve Tmaks 2,8 saate yükselmiştir.

Dağılım:


IV uygulamayı takiben, eletriptanın dağılım hacmi 138 L'dir. Bu değer, dokulara dağılımı belirtir. Eletriptan proteinlere orta derecede bağlanır (yaklaşık % 85).

Biyotransformasyon:


In vitroin vitro

çalışmalar, bu enzimin metabolizmadaküçük bir etkisi olduğunu göstermektedir.

14C ile işaretlenmiş eletriptan uygulamasını takiben plazma radyoaktivitesine belirgin bir şekilde iştirak eden, dolaşımda bulunan iki major metabolit tanımlanmıştır. N-oksidasyonu ile oluşanmetabolit hayvan

in vitroin vitro

modellerinde eletriptana benzer aktivite göstermiştir. Plazmadaüçüncü bir radyoaktivite alanı resmen tanımlanmamıştır; fakat bunun idrar ve feçesle atıldığıgözlemlenmiş olan hidroksillenmiş metabolitlerin bir karışımından kaynaklanması muhtemeldir.N-demetillenmiş aktif metabolitlerin plazma konsantrasyonları, ana ilacın yalnızca % 10-20'sikadardır ve bu yüzden eletriptanın terapötik etkinliğine belirgin bir katkılarının olmasıbeklenmemektedir.

Eliminasyon:


Eletriptanın ortalama total piazmagkleBensirdV iuygulam

ayA

.takiben 36 L/saat (plazma yarılanma Belge Dq@mçüyafc^^aşi^54(^aat)ı t^i9©raEuyguiam;iyptakibenB0rtat^a'r®n:aiıfeierensti'iyaktaşıfeii,'9iE/saaftir.

Non- renal klerens total klerensin yaklaşık %90'nı oluşturur. Bu da eletriptanın primer olarak metabolizma ile elimine edildiğini gösterir.

Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum:


5-7 gün boyunca tekrarlanan dozlar (günde 3 defa 20 mg) sonucunda, eletriptanın farmakokinetiği doğrusal kalmış ve birikim tahmin edilebilmiştir. Daha yüksek (günde 3 defa 40 mg ve günde ikidefa 80 mg) çoklu dozlarda 7gün sonunda ilaç birikimi, tahmin edilenden fazla olmuştur (yaklaşık% 40).

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet:

Klinik farmakolojik çalışmaların meta analizleri ve klinik araştırma verilerinin popülasyon farmakokinetik analizleri, cinsiyetin eletriptanın plazma konsantrasyonuna belirgin biretkisi olmadığını gösterir.

Yaşlılar (65 yaş üstü):

Yaşlılarda (65-93) daha genç yetişkinlere göre, istatistiksel olarak belirgin bir yarılanma ömrü artışına (yaklaşık 4,4 saatten 5,7 saate) bağlı istatistiksel olarak belirginolmayan bir klerens azalması (% 16) olmaktadır.

Adolesanlar (12-17 yaş):

Ataklar arasında doz uygulanan adolesan migren hastalarında, eletriptanın (40-80 mg) farmakokinetiği sağlıklı yetişkinlerdekine benzemektedir.

Çocuklar (6-11 yaş):

Eletriptanın klerensi çocuklarda adolesanlara göre değişmez. Bununla birlikte; çocuklarda dağılım hacmi daha az olduğu için, aynı doz ile yetişkinlerde beklenendendaha yüksek plazma seviyeleri görülür.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan vakalarda (Child-Pugh A ve B) istatistiksel olarak belirgin bir EAA (% 34) ve yarılanma ömrü artışı görülmüştür. Cmaks'ta az bir yükselme (% 18)vardır. Yararlanımdaki bu küçük değişim, klinik açıdan anlamlı olarak değerlendirilmez.

Böbrek yetmezliği:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenite ve üreme toksisitesi konvansiyonel çalışmalarına dayanarak oluşturulan klinik öncesi veriler, insanlar içinbir tehlike göstermemektedir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz

Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı)

Kroskarmelloz sodyum Magnezyum stearatHipromelloz

Titanyum dioksit Bu belge

Triasetin

FD&C sari no.6/sunset sarısı FCF alüminyum lak (E110)

Kinolin sarısı alüminyum lak

6.2. Geçimsizlikler

Mevcut değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Orijinal ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

3 ve 6 film kaplı tablet içeren, PVC/PE/PVDC (250 ^m/ 25 ^m/ 90 g/m^) Opak/ Alüminyum Folyo (20 ^m) blister ambalajlarda bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ali Raif İlaç San. A.Ş.

Kağıthane / İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2023/343

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 28.08.2023 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Migele 20 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Eletriptan Hidrobromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.