Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Kolsin 0,5 Mg Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

KOLSİN 0.5 mg kaplı tablet

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her bir kaplı tablet Kolşisin0,5 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz (sığır sütü kaynaklı) 50,0 mg Ponceau 4R0,005 mg

Şeker (sükroz) 61,000 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Kaplı tablet

Kırmızı renkli yuvarlak kaplı tabletler halindedir.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

KOLSİN, akut ve kronik gut (damla) hastalığı ve ailevi Akdeniz Ateşinin (FMF) profilaksi ve tedavisinde ve keza Behçet Hastalığı tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte;

Akut veya reküren perikardit tedavisinde,

Kardiyovasküler hastalıkların sekonder korumasında;

• Optimal medikal tedaviye rağmen tekrarlayan kardiyovasküler olaylar yaşayan hastalarda,

• Diğer risk faktörlerinin yeterince kontrol edilemediği hastalarda endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde kullanımı:

Akut gut artrit (ayrıca kalsiyum pirofosfat birikmesi):

Profilaktik olarak (krizlerin sıklığını ve şiddetini azaltmak için sürekli olarak): Başlangıçta günde bir defa 1 kaplı tablet kullanılır. Gerekirse doz günde iki defa l'er kaplı tableteçıkarılabilir. Hafif şiddetteki durumlarda haftada 1-4 defa l'er kaplı tablet kullanımı yeterliolabilir.

Akut atak durumunda:

Başlangıçta 1 mg (2 tablet), ardından 1 saat sonra 0,5 mg (1 tablet). 12 saat boyunca başka tablet alınmamalıdır.

Kronik gut artriti hastalarında; ürat düşürücü tedavi (ÜDT) veya ürikosürik ilaçla tedaviye başlama sırasında kolşisin ile gut atağı profilaksisi (günde iki kez 0,5 mg) akut alevlenme sıklığıve şiddetinin yanı sıra rekürren alevlenme olasılığını azaltmıştır. Klinik verilere dayalı olarak,tedavi 6 aya kadar devam edebilir. Tedavi süresi, alevlenme sıklığı, gut hastalığı süresi, tofüsvarlığı ve büyüklüğü gibi faktörler değerlendirilip kararlaştırılmalıdır.

Ailevi Akdeniz Ateşi ve amiloidoz baskılanmasında:

Profilaktik amaçla: Önce günde 1 defa 1 kaplı tablet verilir. Gerekiyorsa ve doz tolere edilebiliyorsa günde 2 mg'a kadar toplam doz bölünerek verilebilir. 2 veya 3'e bölünmeksuretiyle toplam 2 mg'a kadar günlük dozlara çıkılabilir. Ancak bu hastalarda profilaktikkolşisinin amiloidozu önlediği gösterilmiş olduğundan tedavinin bırakılmaması tavsiyeedilmektedir.

Kolşisin, Ailevi Akdeniz Ateşi ve amiloidoz ilişkili ataklarının önlenmesinde çok etkilidir. Başlangıç dozu, 5 yaşından küçük çocuklar için <0,5 mg/gün (eğer tabletler 0,6 mg içeriyorsa<0,6 mg/gün), 5 ila 10 yaş arası çocuklar için 0,5-1,0 mg/gün (eğer tabletler 0,6 mg içeriyorsa

1,2 mg/gün), 10 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için 1,0-1,5 mg/gün (eğer tabletler 0,6mg içeriyorsa 1,8 mg/gün)'dür. Daha önceden bu komplikasyonlara sahip olan (örneğinamiloidoz) veya daha yüksek hastalık aktivitesine sahip hastalarda, daha yüksek dozlarbaşlatılabilir.

Behçet Hastalığında:

Günde 2 veya 3 kez 1 tablet olarak kullanılır.

Akut veya reküren perikardit tedavisinde ve kardiyovasküler hastalıkların sekonder korumasında;

Günde 0,5- 1 mg doz kullanılır.

Uygulama şekli:

Ağızdan uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon yetmezliği (kreatin klerensi 10-50 mL/dk arasında olanlarda) olan erişkinlerde doz:

Profilaktik kullanım için: Günde bir defa 1 kaplı tablet (Akut gut artriti alevlenmesi, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı).

Akut atak tedavisinde: Normal dozun yarısı (günde en fazla 3 mg) (Akut gut atağı durumu, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı alevlenmesi).

Böbrek yetmezliğinde doz ayarlama:Gut Alevlenmeleri

Gut Alevlenmeleri için Profilaksi:

Hafif (tahmini kreatinin klirensi Clcr 50-80 mL / dak) ile orta (Clcr 30-50 mL / dak) böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerininprofilaksisi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir, ancak hastalar kolşisinin yanetkileri için yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetli bozukluğu olan (Clcr 30 mL/dakaltında olan) hastalarda başlangıç dozu günde 0,25 mg olmalıdır ve dozdaki herhangi bir artışyakın takip ile yapılmalıdır. Diyalize giren hastalarda gut alevlenmelerinin profilaksisi için,

başlangıç dozları, yakındaneizl,enerekıha€tâda

iM

ekezıQ»25mg verilmelidir.

Belge Do


Gut Alevlenmeleri için Tedavi:

Hafif (tahmini kreatinin klirensi Clcr 50-80 mL / dak) ile orta (Clcr 30-50 mL / dak) böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerininprofilaksisi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir,ancak hastalar kolşisinin yanetkileri için yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetli bozukluğu (Clcr 30 mL/dak altındaolan) olan hastalarda, gut alevlenmelerinin tedavisi için dozun ayarlanması gerekmemeklebirlikte, bir tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazla tekrarlanmamalıdır. Tekrarlanan kürlergerektiren gut alevlenmeleri olan hastalar için alternatif tedaviye dikkat edilmelidir. Diyalizegiren hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için önerilen toplam doz 0,5 mg'lık tek bir doza(1 tablet) düşürülmelidir. Bu hastalar için tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazlatekrarlanmamalıdır.

Profilaksi için KOLSİN alan böbrek yetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin KOLSİN ile tedavisi önerilmemektedir.

FMF:

Orta ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda ve diyalize giren hastalarda dozlama yapılırken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar için doz azaltılmalıdır. Hafif (Clcr 50 - 80 mL /dak) ve orta (Clcr 30 - 50 mL / dak) böbrek yetmezliği olan hastalar, KOLSİN'in yan etkileriaçısından yakından izlenmelidir. Doz azaltımı gerekli olabilir. Şiddetli böbrek yetmezliği olanhastalar için (Clcr 30 mL / dakikadan az), 0,25 mg / gün ile başlayın; dozda herhangi bir artış,kolşisinin yan etkileri açısından hasta uygun şekilde izlenerek yapılmalıdır. Diyalize girenhastalar için önerilen toplam başlangıç dozu günde 0,25 mg (yarım tablet) olmalıdır. Yakınizleme ile dozlama artırılabilir. Dozdaki herhangi bir artış, kolşisinin yan etkileri açısındanhasta yeterli şekilde izlenerek yapılmalıdır.

Karaciğer Yetmezliğinde Doz Ayarlama:Gut Alevlenmeleri

Gut Alevlenmeleri için Profilaksi:

Hafif ila orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin profilaksisi için önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir,ancak hastalar kolşisinin yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Şiddetli karaciğeryetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin profilaksisi için doz azaltımı düşünülmelidir.

Gut Alevlenmeleri için Tedavi:

Hafif ila orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için, önerilen dozun ayarlanması gerekli değildir,ancak hastalar kolşisinin yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Bununla birlikte, şiddetlibozukluğu olan hastalarda gut alevlenmelerinin tedavisi için dozun ayarlanması gerekmez,ancak bir tedavi kürü 2 haftada bir defadan fazla tekrarlanmamalıdır.Gut alevlenmelerinintedavisi için tekrarlanan kürler gerektiren bu hastalar için alternatif tedaviye dikkat edilmelidir.

Profilaksi için KOLSİN alan böbrek yetmezliği olan hastalarda gut alevlenmelerinin KOLSİN ile tedavisi önerilmemektedir.

FMF:

Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar, kolşisinin yan etkileri açısından yakından izlenmelidir. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltımıdüşünülmelidir.

Belge DoPediyatrikQ3NRZW56ZmxXM0FyBelge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı olan çocuklarda kullanımı:

5 yaşından küçük olanlarda günde bir defa 1 kaplı tablet; 5 yaş ve daha büyük olan çocuklarda günde iki defa l'er kaplı tablet.

Çocuklar büyüdükçe doz ayarlaması gerekebilir.

Not: Tedaviye başladığında 5 yaşından küçük olan çocuklarda, genellikle 7 yaş civarında dozda artış (günde 2 kaplı tablete artış) gerektiği; ve 5 yaşından sonra tedaviye başlanılan çocuklarınise 12,5 yaş civarında doz artışına ihtiyaç gösterdiği (günde 3 kaplı tablet) bildirilmektedir.

Diğer endikasyonlar için kolşisinin etkinlik ve güvenliliği bilinmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz belirlenirken dikkatli olunmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Kolşisine ve KOLSİN'in içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırıduyarlılığı olanlarda

• Kan diskrazisi (bir çeşit kan hastalığı) olanlarda

• Gebelikte

• Emziren ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda

• Ciddi renal rahatsızlıkta (kreatinin klerensi 10mL/dk altında olanlar)

• Ciddi hepatik rahatsızlıkta

• Diyaliz ya da kan değişimi ile uzaklaştırılamayan hemodiyaliz hastalarında

• P-glikoprotein (P-gp) ya da kuvvetli bir CYP3A4 inhibitörü kullanan, böbrek veya hepatikrahatsızlığı olan hastalarda (Bölüm 4.5'e bakınız)

kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Kolşisin potansiyel olarak toksiktir, bu nedenle gerekli bilgi ve deneyime sahip bir doktor tarafından reçete edilen dozun aşılmaması önemlidir.

Kolşisin dar bir terapötik pencereye sahiptir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi semptomlar ortaya çıkarsa tedavinin kesilmesi gereklidir.

Kolşisin, şiddetli kemik iliği baskılanmasına (agranülositoz, aplastik anemi, trombositopeni) neden olabilir. Kan sayımlarındaki değişiklik, kademeli veya çok ani olabilir. Özellikle aplastikanemi, yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Kan sayımının düzenli olarak kontrol edilmesiönemlidir.

Hastalarda ateş, stomatit, boğaz ağrısı, uzun süreli kanama, morarma veya cilt bozuklukları gibi kan hücresi diskrazisini gösterebilecek belirti veya semptomlar gelişirse, kolşisin tedavisiderhal kesilmesi ve hemen tam hematolojik inceleme yapılması gereklidir.

Standart tedavi alan ve renal fonksiyon yetmezliği nedeniyle kolşisin plazma seviyeleri yüksek olan hastalarda nadiren karşılaşılan güçsüzlük halinin nedeni olarak daha çok kolşisinmiyonöropatisi genellikle fark edilmeyip, polimiyoz veya üremik nöropati olarak yanlış teşhiskonulmaktadır. GenelliklebeprofcsimaksüçsMzlükinvaaryÖksek serum kreatin kinaz seviyelerigörülür, fakat ilacın kesilmesinden 3 - 4 hafta sonra normale döner. Hafif ila orta dereceli renal

yetmezliği olan hastalarda doz azaltılmalıdır (Bölüm 4.2 - Pozoloji ve uygulama şekli'ne bakınız).

Aşağıdaki durumlarda dikkatli olunması önerilir:

• Karaciğer veya böbrek yetmezliğinde

• Kalp-damar hastalığında

• Gastrointestinal bozukluklarda

• Yaşlı ve güçten düşmüş hastalarda

• Kan sayımı anormallikleri olan hastalarda

Karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalar kolşisinin yan etkileri açısından dikkatle izlenmelidir (bkz. Bölüm 5.2).

P-gp inhibitörleri ve/veya orta veya güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulama, kolşisin maruziyetini artıracak ve bu da ölümler dahil kolşisin kaynaklı toksisiteye yol açabilecektir.Normal böbrek ve karaciğer fonksiyonu olan hastalarda bir P-gp inhibitörü veya orta veya güçlüCYP3A4 inhibitörü ile tedavi gerekiyorsa, kolşisin dozunun azaltılması veya kolşisintedavisinin kesilmesi önerilir (bkz. bölüm 4.5).

Kolşisin, ileum mukozasının fonksiyonunu bozarak, vitamin B12'nin reversibl olarak yetersiz emilimine neden olur.

KOLSİN laktoz (sığır sütü kaynaklı) ve şeker (sükroz) içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, fruktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyonproblemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

KOLSİN renklendirici madde olarak Ponceau 4R içermektedir. Bu madde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Kolşisin, hem CYP3A4 inhbitörü için hem de taşıma proteini olan P-gp için bir substrattır. CYP3A4 veya P-gp inhibitörlerinin varlığında kandaki kolşisin konsantrasyonu artar.Makrolidler (klaritromisin ve eritromisin), siklosporin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol,HIV proteaz inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri (verapamil, diltiazem ve disülfiram) gibiCYP3A4 veya P-gp inhibitörlerinin eşzamanlı kullanımı sırasında ölümcül vakalar dahil olmaküzere toksisite bildirilmiştir. bkz. bölüm 4.4).

Kolşisin, hepatik ve renal yetmezliği olan ve P-glikoprotein inhibitörü ilaç (siklosporin, verapamil ya da kinidin) ya da güçlü CYP3A4 inihibitörü ilaç (ritonavir, atazanavir, indinavir,klaritromisin, telitromisin, itrakonazol, ketokonazol gibi) kullanan hastalarda kontrendikedir.

Normal böbrek veya karaciğer fonksiyonuna sahip hastalarda, bir P-gp inhibitörü veya güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile tedavi gerekiyorsa, kolşisin dozunun azaltılması veya kolşisintedavisinin kesilmesi önerilir (bkz. bölüm 4.4).

Bir P-gp inhibitörü ve/veya güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile birlikte uygulandığında kolşisin dozajının 4 kat azaltılması önerilir. Orta derecede bir CYP3A4 inhibitörü ile birlikteuygulandığında kolşisin dlflzaj,nın2i featt.asaltıifflasıâflsri^ir..

Belge Do


Güçlü ve orta derecede CYP3A4 inhibitörleri ve ayrıca P-gp inhibitörleri ile gerçekleştirilen

in vivo

çalışmalardan elde edilen etkileşim sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Tek doz 0,6 mg kolşisin

Denek

Kolşisinin farmakokinetik

Doz azaltma için

olmadan veya birlikte

sayısı

parametrelerindeki %

kılavuz



değişim





Cmax
AUC0-t

Güçlü CYP3A4 inhibitörleri




4-kat




Akut gut rejimi 3
Klaritromisin 7 gün
N=23
297
339
günden daha erken
boyunca günde iki kez



olmamak üzere
250 mg



tekrarlanmalıdır.
Ketokonazol 5 gün boyunca günde iki kez200 mg
N=24
190
287

Ritonavir 5 gün boyunca günde iki kez 100 mg
N=18
267
345

Orta CYP3A4




2-kat

inhibitörleri




Akut gut rejimi en geç 3
Verapamil ER 240 mg 5
N=24
130
188
gün içinde
gün boyunca



tekrarlanmalıdır.
Diltiazem ER 240 mg 7 gün boyunca
N=20
129
177

Greyfurt suyu 4 gün boyunca günde iki kez240 ml
N=21
93
95

Güçlü P-gp inhibitörleri



4-kat
Siklosporin 100 mg tek doz
N=23
324
317
Akut gut rejimi 3 günden daha erkenolmamak üzeretekrarlanmalıdır.

Yan etkiler göz önünde bulundurulduğunda, kan sayımını etkileyebilecek veya karaciğer ve/veya böbrek fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek ilaçların birlikteuygulanmasında dikkatli olunması önerilir.

Ayrıca, simetidin ve tolbutamid gibi etkin maddeler kolşisin metabolizmasını azaltır ve bu durumda kolşisin plazma seviyeleri yükselir.

Greyfurt suyu, kolşisin plazma seviyelerini artırabilir. Bu nedenle greyfurt suyu kolşisin ile birlikte alınmamalıdır.

Siyanokobalamin (B12 vitamini) geri dönüşümlü malabsorpsiyonu, bağırsak mukozasının değişen bir işlevi tarafından indüklenebilir.

Kolşisinin, statinler, fibratlar, siklosporin veya digoksin kombinasyonu ile miyopati ve rabdomiyoliz riski artar.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Veri yoktur.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Gebelik dönemi:

Kolşisin

in vitroin vivo

genotoksiktir ve hayvan çalışmalarında teratojeniktir (bkz. bölüm

5.3) . Bu nedenle kolşisin gebelikte kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi:

Kolşisin anne sütüne geçer. Emziren kadınlarda kolşisin kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm

4.3) .

Üreme yeteneği / fertilite

Hayvanlarda kolşisin uygulaması doğurganlıkta önemli azalmalara neden olur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Kolşisinin araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisine ilişkin herhangi bir ayrıntı mevcut değildir. Bununla birlikte, uyuşukluk ve baş dönmesi olasılığı dikkate alınmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Kolşisinin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler arasında en sık görülenler gastrointestinal kanalla ve antimiyotik etkisiyle ilgilidir.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi haslalıkJagı^enii elektronik imza ile imzalanmıştır.

Belge DoSinir sistemi hastalıkları:

Seyrek: Periferal nevrit, nöropati

Gastrointestinal sistem hastalıkları:

Yaygın: Kusma, diyare, abdominal ağrı, mide bulantısı Bilinmiyor: Gastrointestinal hemoraji

Hepatobiliyer hastalıklar:

Bilinmiyor: Hepatotoksisite

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları:

Bilinmiyor: Alopesi, döküntü

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Miyopati ve rabdomiyoliz

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Bilinmiyor: Renal hasar

Üreme sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Azospermi, amenore, dismenore, oligospermi

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Kolşisin dar bir terapötik pencereye sahiptir ve yüksek dozda aşırı derecede toksiktir. Toksisite riski altındaki hastalar özellikle böbrek veya karaciğer yetmezliği olan, gastrointestinal veyakalp hastalığı olan hastalar ve çok yaşlı hastalardır.

Kolşisinin doz aşımını takiben, semptomlar olmasa bile tüm hastalar acil tıbbi değerlendirme için sevk edilmelidir.

Klinik:


Akut doz aşımı belirtileri gecikebilir (ortalama 3 saat): mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, hemorajik gastroenterit, hacim azalması, elektrolit anormallikleri, lökositoz, şiddetli vakalardahipotansiyon. İkinci faz olan ve hayatı tehdit eden komplikasyonlar, ilaç uygulamasından 24 ila72 saat sonra gelişir: multisistem organ disfonksiyonu, akut böbrek yetmezliği, konfüzyon,koma, asendan periferik motor ve duyusal nöropati, miyokardiyal depresyon, pansitopeni,aritmiler, solunum yetmezliği, tüketim koagülopatisi. Ölüm genellikle solunum depresyonu vekardiyovasküler kollapsın bir sonucudur. Sağ kalan hastalarda, akut doz aşımından yaklaşık 1hafta sonra alopesi, rebound lökositoz ve stomatit ortaya çıkabilir.

Tedavisi: gu belge

Antidot mevcut değildir.

Akut zehirlenmeden sonraki bir saat içinde gastrik lavaj ile toksinler ortadan kaldırılmalıdır. Vücut ağırlığının kg'ı başına 0,1 mg'dan fazla kolşisin alan yetişkinlerde ve herhangi birmiktarda kolşisin alan çocuklarda uygulamadan sonraki 1 saat içinde gastrik lavaj olarak oralaktif kömür düşünülür.

Hemodiyalizin etkinliği (yüksek görünür dağılım hacmi) yoktur.

Hastane ortamında yakın klinik ve biyolojik izlem gerçekleştirilmelidir.

Semptomatik ve destekleyici tedavi: Solunumun kontrolü, kan basıncının ve dolaşımın korunması, sıvı ve elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi.

Yetişkinler için ölümcül doz oranı (7-65 mg tek doz) büyük ölçüde değişkendir, ancak genellikle yaklaşık olarak 20 mg'dır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antigut ilaçlar, ürik asit metabolizmasına etkisiz preparatlar ATC Kodu: M04AC01

AGREE (Acute Gut Flare Receiving Colchicine Assessment) çalışmasında, düşük ve yüksek doz kolşisin, plasebo kontrollü randomize bir tasarım kullanılarak karşılaştırılmıştır. Yüksekdoz uzun süreli kolşisin rejimi (6 saatte toplam 4,8 mg) plasebo ile ve düşük doz kısaltılmışrejimle (1 saatte toplam 1,8 mg, yani 1,2 mg ardından 1 saatte 0,6 mg) karşılaştırılmıştır. Heriki kolşisin rejiminin; yüksek doz grubunda %32,7, düşük doz grubunda %37,8 ve plasebogrubunda (plaseboya karşı sırasıyla P=0,034 ve P=0,005) %15,5 yanıt ile plasebodan önemliölçüde daha etkili çıktığı gözlenmiştir. Birincil 24 saat sonundaki sonuçlar, erken akut gutalevlenmesi için yüksek doz kolşisine kıyasla etkinlik kaybı olmaksızın düşük doz kolşisininüstün güvenliğini gösterir (alevlenme başlangıcından sonraki 12 saat içinde kendi kendineuygulanır). Bu çalışmada gerçekleştirilen farmakokinetik analiz, sağlıklı gönüllülerdeuygulamadan yaklaşık 12 saat sonra kolşisin plazma konsantrasyonunun önemli ölçüdeazaldığını göstermiştir.

Kronik gut artriti için allopurinolün başlatılması sırasında kolşisin profilaksisi (günde iki kez 0,6 mg), akut alevlenmelerin sıklığını ve şiddetini azaltmıştır ve tekrarlayan alevlenmeolasılığını azaltmıştır. Klinik verilere göre tedaviye 6 ay kadar devam edilebilir. Alevlenmeprofilaksisini daha fazla değerlendirmek için 6 aya kadar, 6 aydan sonra ve daha sonrakizamanlarda gerçekleştirilen prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Gut tedavisinde kolşisinin etki mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Kolşisin, granülositlerin iltihaplı bölgeye göçünü engelleyerek, ürat kristallerine verilen inflamatuvaryanıta karşı etki gösterdiği düşünülmektedir. Kolşisinin mikrotübüllerle etkileşimi gibi diğerözellikleri de tedavide katkıda bulunabilir. Etki başlangıcı, oral uygulamadan yaklaşık 12 saatsonradır ve 1 ila 2 gün sonra maksimumdur.

Kolşisin, akut gut şikayetlerinin giderilmesinde ve nüksün önlenmesinde kullanılmaktadır.

Bu etkinin nedeni kolşisinin lökosit motilitesini, fagositozu ve laktik asit üretimini azaltması

ile izah edilmektedir. gu belge

İlk dozu takiben 12 saat içerisinde akut gut artrit tedavisinde etki göstermeye başlar ve ağrı ve şişlik azalır. Semptomlar genellikle 48 - 72 saat sonra kaybolur.

Kolşisin ayrıca ürat düşürücü tedavi (ÜDT) veya ürikozürik ajanlarla tedavinin ilk birkaç ayında görülen akut atakları önlemek ve nüks profilaksisi için de kullanılmaktadır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Kolşisin, oral uygulamadan sonra hızla ve neredeyse tamamen emilir. Doruk plazma konsantrasyonlarına genellikle 30 ila 120 dakika sonra ulaşılır. Terminal yarı ömrü 3 ila 10saattir.

Dağılım:


Plazma proteinlerine % 30 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


Karaciğerde kısmen deasetile olur ve değişmemiş ilaç ve metabolitleri halinde safrayla atılır ve bağırsaklardan tekrar emilir.

Eliminasyon:


Kolşisin büyük ölçüde (%80) değişmeden ve metabolitler halinde feçesle, %10 - 20 kadarı da idrarla atılır. Karaciğer yetmezliği olanlarda renal atılım daha fazladır.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği


Kolşisin, sağlıklı deneklerde idrarla önemli ölçüde atılır. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kolşisin klirensi azalır. Diyalize giren son dönem böbrek hastalığı olan hastalardakolşisinin toplam vücut klirensi %75 oranında azalmıştır.

Böbrek yetmezliğinin kolşisinin farmakokinetiği üzerindeki etkisi, ailevi Akdeniz ateşi (AAA) olan, böbrek yetmezliği olan (n=4) ve olmayan (n=5) 5 kadın ve 4 erkek hastalarda yapılan birçalışmada değerlendirilmiştir. Ortalama yaş 30'du (19-42 yıl). Böbrek yetmezliği olan 5hastanın hepsinde biyopsi ile kanıtlanmış amiloidoz vardı; 4'ü rutin hemodiyalizdeydi ve 1'indeserum kreatinin CL'si 15 ml/dk idi. Bu nedenle ciddi böbrek yetmezliğine sahip olaraksınıflandırılabilirler. 500 mikrogram alan sirozlu 1 denek dışında deneklere 1 mg kolşisinverildi. Normal böbrek fonksiyonu olanlarla karşılaştırıldığında böbrek yetmezliği olanhastalarda kolşisin CL'de 4 kat azalma gözlendi (0,168 ± 0,063 l/sa/kg ve 0,727 ± 0,110 l/sa/kg).Terminal yarılanma ömrü, şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar için 18.8 ± 1.2 saat venormal böbrek fonksiyonu olanlar için 4.4 ±1.0 saat idi. Dağılım hacmi gruplar arasındabenzerdi. Sirozlu hasta, normal böbrek fonksiyonu olan deneklere kıyasla 10 kat daha düşükCL'ye sahipti.

Pediyatrik popülasyon gy belge

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Genotoksisite

Bir çalışmada, bir bakteri testi, kolşisinin hafif bir mutajenik etkiye sahip olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, diğer iki bakteri testi ve Drosophila

melanogastef de

yapılan bir test,kolşisinin mutajenik olmadığı bulunmuştur.

Testler, kolşisinin kromozomal anormallikleri ve mikronükleusları indüklediğini ve bir miktar DNA hasarına neden olduğunu göstermiştir.

Teratoj enite

Hayvanlar üzerinde yapılan testler kolşisinin teratojenik olduğunu göstermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Her bir çekirdek kaplı tablet :

Laktoz (sığır sütü kaynaklı)

Mısır nişastası PrimojelPonceau 4RTalk

Mg-stearat

Seker kaplama tabakası:

Şeker (sükroz)

Arap zamkı Talk

Titandioksit Ponceau 4REwaks

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır

Bu ürün ve/veya ambalajı herhangi bir bozukluk içeriyorsa kullanılmamalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

60 kaplı tabletlik blister ambalajlarda.

Belge Do6n6 I®eşertTıKbi®rüBöen3anakal'»K^^^ddelerin imhâsrvetdiğcrözeyönlemter-titek-ebys

Özel bir kullanma talimatı yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Menarini Sağlık ve İlaç Sanayi Tic. A.Ş.

Maslak Mah. Sümer Sok. No: 4 Maslak Office Building Kat: 7-834485 Maslak, Sarıyer/İstanbulTel.: (212) 467 11 11Fax: (212) 467 12 12

8. RUHSAT NUMARASI

123/30

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 18.02.1976 Ruhsat yenileme tarihi : 06.10.2007

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Belge Doama Kodu: 1ZW56Q3NRZ1 AxZW56Q3NRZW56ZmxXM0Fy Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

İlaç Bilgileri

Kolsin 0,5 Mg Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Kolşisin

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Kolsin 0,5 Mg Kaplı Tablet - KUB
  • Kolsin 0,5 Mg Kaplı Tablet - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Kolsin 0,5 Mg 60 Draje
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.