Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Inferject 500 Mg/10 Ml İ.v. Enjeksiyon/infüzyon İçin Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonlarıTÜFAM'a bildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasılraporlanır?

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

INFERJECT 500 mg/10 mL i.v. enjeksiyon/infüzyon için çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

1 mL çözelti, demir karboksimaltoz formunda 50 mg demir içerir.

Her 10 mL'lik flakon, demir karboksimaltoz formunda 500 mg demir içerir.

Yardımcı maddeler:

1 mL'de;

Sodyum hidroksit 0,24 mmol (5,5 mg sodyum)

Her 10 mL'lik flakon, 2,4 mmol sodyum hidroksit (55 mg sodyum) içerir.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyon/infüzyon için çözelti.

INFERJECT, koyu kahverengi, şeffaf olmayan, sulu bir çözeltidir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

INFERJECT, aşağıda verilen durumlarda görülen demir eksikliğinin tedavisinde endikedir:

• Gastrointestinal sistemden demir emiliminin bozulduğu durumlarda gelişen demir eksikliği anemisinde,

Aktif gastrointestinal kanaması olan hastalarda gelişen demir eksikliği anemisinde,

Total veya subtotal gastrektomili hastalarda gelişen demir eksikliği anemisinde,

Oral demir tedavisini tolere edemeyen demir eksikliği anemisi olgularında,

Oral demir tedavisine dirençli demir eksikliği anemisinde,

Hızlı bir şekilde demir sağlanması için klinik ihtiyacın olduğu durumlarda,

Eritropoetin (EPO) tedavisi alan diyalize bağımlı olan veya olmayan kronik böbrek yetmezliği hastalarında demir eksikliği varlığında,

• Amerikan New York Kalp Birliği (NYHA)'nin evrelemesine göre Evre II ve üzeri kalp yetmezliği olan hastalarda, demir eksikliği (ferritin < 100 mcg/L) ve demir eksikliğianemisi durumlarında endikedir.

INFERJECT gebeliğin ilk 3 aylık döneminde önerilmemelidir. Gebeliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık döneminde ise hekimin zorunlu bulduğu hallerde kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji:

İNFERJECT uygulanması sırasında ve her bir uygulamayı takiben, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının semptomları ve belirtileri açısından hastalar dikkatlice takip edilmelidir.

INFERJECT sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. HerINFERJECT uygulamasını takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısındangözlenmelidir (bkz. bölüm 4.4).

INFERJECT pozolojisi basamaklı yaklaşım ile takip edilir: (1) kişisel demir ihtiyacının belirlenmesi, (2) demir dozunun hesaplanması ve uygulanması, (3) demir verilmesi sonrasıdeğerlendirmeler. Bu basamaklar aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır:

1. basamak: Kişisel demir ihtiyacının belirlenmesiINFERJECT ile toplam demir ihtiyacının belirlenmesi için kişisel demir ihtiyacı kişinin vücutağırlığı ve hemoglobin (Hb) düzeyine göre belirlenir (bkz. Tablo 1) Toplam demir ihtiyacınıkarşılamak için 2 doz gerekebilir, maksimum kişisel demir dozları için Basamak 2'ye bakın.

Tablo 1:ToplamDemir gereksiniminin belirlenmesi


Hb

Vücut ağırlığı

g/dL

mmol/L

<35 kg

35- <70 kg

>70 kg

<10

<6,2

30 mg/kg vücut ağırlığı

1500 mg

2000 mg

10- <14

6,2- <8,7

15 mg/kg vücut ağırlığı

1000 mg

1500 mg

>14

>8,7

15 mg/kg vücut ağırlığı

500 mg

500 mg

2. basamak: Maksimum kişisel demir dozunun hesaplanması ve uygulanmasıYukarıda tabloda belirlenen toplam demir gereksinimini baz alarak, INFERJECT uygundozları aşağıdaki noktaları gözeterek verilmelidir:

14 yaş ve üzeri yetişkinler ve adolesanlar


Tek bir İNFERJECT uygulaması aşağıdakileri aşmamalıdır;

• 15 mg/kg vücut ağırlığını (intravenöz enjeksiyonla uygulamada) veya 20 mg/kg vücutağırlığını (intravenöz infüzyon ile uygulamada)

• 1.000 mg demiri (20 mL INFERJECT)


Haftada maksimum önerilen kümülatif İNFERJECT dozu 1.000 mg demirdir (20 mL İNFERJECT). Toplam demir ihtiyacı fazla ise ek doz uygulaması ilk dozdan en az 7 günsonra yapılmalıdır.

1 ila 13 yaş arası çocuklar ve ergenler


Tek bir INFERJECT uygulaması aşağıdakileri aşmamalıdır:

• 15 mg demir/kg vücut ağırlığı

• 750 mg demir (15 mL İNFERJECT)

İNFERJECT'in önerilen maksimum haftalık kümülatif dozu haftada 750 mg demirdir (15 mL İNFERJECT). Toplam demir ihtiyacı fazla ise ek doz uygulaması ilk dozdan en az 7 günsonra yapılmalıdır.

3. basamak: Demir verilmesi sonrası değerlendirmelerHer hastanın durumuna göre hekim tarafından hasta tekrar değerlendirilmelidir. Eritropoez vedemir kullanımına yeterince zaman vermek amacı ile Hb düzeyi en son İNFERJECTuygulamasını takiben 4 hafta geçmeden değerlendirilmemelidir. Daha fazla demire ihtiyaçdurumunda, demir gereksinimi yeniden hesaplanmalıdır. (1. Basamak)

Uygulama şekli:

İNFERJECT yalnızca intravenöz yolla uygulanmalıdır:

• enjeksiyon ile,

• infüzyon ile veya,

• hemodiyaliz esnasında diyalizörün venöz kısmına direk olarak sulandırmadan.İNFERJECT subkutan veya intramuskuler yolla uygulanmamalıdır.

İntravenöz enjeksiyon


İNFERJECT sulandırmaksızın intravenöz enjeksiyonla verilebilir. 14 yaş ve üzeri erişkinlerde ve ergenlerde, tek seferde verilecek maksimum doz 15 mg/kg vücut ağırlığı olup, toplam1.000 mg demiri geçmemelidir. 1-13 yaş arası çocuklarda tek seferde uygulanacak maksimumdoz 15 mg/kg vücut ağırlığı olup, toplam doz 750 mg demiri geçmemelidir. Uygulama hızıtablo 2'de gösterilmektedir.

Tablo 2: İNFERJECT intravenöz enjeksiyon uygulama hızı


İNFERJECT

Demir

Minimum uygulama süresi

2 ila 4 mL

100 ila 200 mg

Minimum uygulama süresi yoktur

>4 ila 10 mL

>200 ila 500 mg

100 mg demir/dakika

>10 ila 20 mL

> 500 ila 1000 mg

15 dakika

İntravenöz infüzyon


İNFERJECT, sulandırılması gereken durumlarda intravenöz infüzyon ile uygulanabilir. 14 yaş ve üzeri erişkinlerde ve ergenlerde, tek seferde verilecek maksimum doz 20 mg/kg vücutağırlığı olup, toplam 1.000 mg demiri geçmemelidir. 1-13 yaş arası çocuklarda tek seferdeuygulanacak maksimum doz ,15 mg/kg .vücut ağırlığı olup, toplam doz 750 mg demiri

^ ^ ^öu Delge, güvefflı eT^tromk imza ıl^ımzafanmışıırr'^^


geçmemelidir.


INFERJECT, infüzyonla uygulandığında, tablo 3'de belirtildiği gibi yalnızca steril %0,9 sodyum klorür çözeltisiyle seyreltilmelidir.

Not: Stabiliteyle ilgili nedenlerle, İN^ERJECT 2 mg demir/ mL'den daha düşük konsantrasyonda seyreltilmemelidir (ferrik karboksimaltoz solüsyonu volümü hariç). Tıbbiürünün uygulamadan önce seyreltilmesine ilişkin daha fazla talimat için Bölüm 6.6'yabakınız.

Tablo 3: İNFERJECT İntravenöz infüzyon ^ seyreltme planı


İNFERJECT

Demir

Steril %0,9 sodyum klorür çözeltisinin maksimummiktarı

Minimum uygulama süresi

2 ila 4 mL

100 ila 200 mg

50 mL

Minimum uygulama süresiyoktur

>4 ila 10 mL

> 200 ila 500 mg

100 mL

6 dakika

>10 ila 20 mL

> 500 ila 1000 mg

250 mL

15 dakika

Uygulama süresince oral demir alımı kesilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:1 yaşından küçük çocuklar:

İNFERJECT'in etkililiği ve güvenliliği 1 yaşın altındaki çocuklarda araştırılmamıştır. Bu nedenle İNFERJECT'in bu yaş grubundaki çocuklarda kullanılması önerilmez.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği

Karaciğer hastalarında İNFERJECT, ancak çok gerekli olduğunda yarar/risk

değerlendirmesinden sonra kullanılmalıdır.

Hemodiyalize bağımlı kronik böbrek hastalığı olan 14 yaş ve üstü yetişkinler ve ergenlerde günde maksimum tek doz 200 mg demir aşılmamalıdır.

Hemodiyaliz gerektiren kronik böbrek hastalığı olan 1 ila 13 yaş arası çocuklarda İNFERJECT'in etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle İNFERJECT'inhemodiyaliz gerektiren kronik böbrek hastalığı olan 1 ila 13 yaş arası çocuklarda kullanılmasıönerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda İNFERJECT kullanımı sırasında özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur, yetişkinlerde olduğu gibi normal doz uygulanmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

İNFERJECT kullanımı aşağıda belirtilen durumlarda kontrendikedir:

• Ferrik karboksimaltoz kompleksine ya da İNFERJECT'e ya da Bölüm 6.1'de listelenen bileşenlerinden herhangi birine karşı gelişen aşırı duyarlılık,

• Diğer parenteral demir preparatlarına karşı bilinen aşırı duyarlılık,

• Demir eksikliğinden kaynaklanmayan anemi, örneğin diğer mikrositik anemiler

^ İ5U Derge, guvenn ^eKffonık imza ne ımgâlanmıştir.

E

• Aşırı demir yüklenmesini ya da demir kullanımından kaynaklanan rahatsızlıkları gösteren kanıtlar olması

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Duyarlılık reaksiyonları


Parenteral olarak uygulanan demir ilaçları, ciddi ve potansiyel fatal anafilaktik aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olabilir. Parenteral demir komplekslerinin önceden sorunsuz seyredendozlarından sonra da aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Kounis sendromuna ilerleyenhipersensitivite reaksiyonları (miyokard enfarktüsüne neden olabilen akut alerjik koronerarteriyospazm, bkz. Bölüm 4.8) bildirilmiştir.

Şiddetli astım, egzama veya diğer atopik alerji öyküsü ile ilaç alerjisi olduğu bilinen hastalarda risk artmaktadır. İmmun sistem hastalıkları ya da inflamasyon durumlarında (örn.sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) parenteral demir komplekslerine karşı aşırıduyarlılık reaksiyonlarında da artış olmaktadır.

İNFERJECT sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. HerİNFERJECT uygulamasını takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısındangözlemlenmelidir. Uygulama esnasında aşırı duyarlılık reaksiyonları veya intolerans belirtilerimeydana gelirse tedavi hemen durdurulmalıdır. Akut anafilaktik reaksiyonları yönetmek için,kalp-solunum resüsitasyon araçları ve 1:1000 enjektabl/adrenalin çözeltisini de içerenmalzemeler hazır bulundurulmaldır. Gerekli olduğu durumlarda, antihistaminikler ve/veyakortikosteroidler ek tedavi olarak verilebilir.

Hipofosfatemik osteomalazi


Tedavi sonrası osteomalaziye ve cerrahi dahil klinik müdahale gerektiren kırıklara yol açan semptomatik hipofosfatemi olguları bildirilmiştir. Miyalji ve kemik ağrılarının eşlik ettiğigittikçe artan yorgunluk yaşayan hastaların tıbbi destek talep etmeleri gerekmektedir. Yüksekdozlarda çok sayıda tedavi alan veya uzun süreli tedavi uygulanan ve hipofosfatemi açısındanrisk faktörleri taşıyan hastaların serum fosfat düzeyleri izlenmelidir. Dirençli hipofosfatemiolgularında, ferrik karboksimaltoz tedavisi gözden geçirilmelidir.

Karaciğer veya böbrek yetmezliği


Karaciğer işlev bozukluğu bulunan hastalarda, parenteral demir yalnızca dikkatli bir yarar/risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Parenteral demir aşırı demir yüklenmesinintetikleyici ve kötüleştirici bir faktör olduğu karaciğer işlev bozukluğu hastalarında, özellikleKütanöz Porfiri Tarda (PCT) vakalarında kullanılmamalıdır. Aşırı demir yüklenmesiniönlemek için demir statüsünün dikkatle izlenmesi tavsiye edilir.

Kronik böbrek yetmezliğine bağlı hemodiyaliz hastalarında tek seferde 200 mg'dan daha fazla demir uygulamalarına ait güvenlik verileri bulunmamaktadır.

Enfeksiyon


Akut veya kronik enfeksiyon, astım, egzema ya da atopik alerji vakalarında parenteral demir kullanırken dikkatli olunmalıdır. Devam eden bakteriyemisi bulunan hastalarda İNFERJECTuygulamasının durdurulması tavsiye edilir. Kronik enfeksiyonlu hastalarda, eritropoiezinbaskılandığı da hesaba katılarak bir yarar/risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

Ekstravazasyon


INFERJECT uygulanırken paravenöz sızıntıyı önlemek için önlem alınmalıdır. Uygulama bölgesinde INFERJECT'in paravenöz sızıntısı derinin tahriş olmasına ve rengininkahverengiye dönüşmesine yol açar. Paravenöz sızıntı durumunda, İNFERJECT uygulamasıhemen durdurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon


Çocuklarda demir içeren ürünlerin yanlışlıkla alınması ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.

Yardımcı maddeler


Bu tıbbi ürün her 10 mL'lik flakonda 55 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer tüm parenteral demir preparatlarında olduğu gibi, İNFERJECT, oral demir preparatlarıyla birlikte kullanıldığında oral demir absorbsiyonunu azaltabilir. Bu nedenle oraldemir tedavisine İNFERJECT uygulaması bittikten en erken 5 gün sonra başlanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

• Bu gebelik kategorisine rağmen hekim, gebenin ilacı kullanıp kullanmamasıkonusundaki nihai kararını; gebelik haftasına, gebenin var olan/tespit edilen hastalığınave diğer özelliklerine göre ayrıntılı yarar-risk değerlendirmesi yaparak vermelidir.

• Risk kategorileri ilacın gebelikteki potansiyel riski konusunda sağlık personeline yardımcı olmakla birlikte, hekimin değerlendirmesi esastır.


Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda İNFERJECT kullanımıyla ilgili veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm 5.1). Bu nedenle gebelik sırasında kullanılmadan önce, dikkatli bir yarar/risk değerlendirilmesiyapılmalıve açık bir biçimde gerekli değilse gebelik sırasındaİNFERJECT

kullanılmamalıdır.

Hamileliğin ilk trimesterinde ortaya çıkan demir eksikliği anemisi, birçok vakada oral demir ile tedavi edilebilir. İNFERJECT'in fetüs ve anne için olan potansiyel riskine karşılık yararyönü ağır bastığı değerlendirilirse, tedavi ikinci ya da üçüncü trimester ile sınırlandırılmalıdır.

Parenteral demirlerin uygulanmasını takiben fetal bradikardi oluşabilir. Genellikle geçicidir ve annede aşırı duyarlılık reaksiyonunun bir sonucudur. Doğmamış bebek, parenteraldemirlerin hamile kadınlara intravenöz uygulanması sırasında dikkatle izlenmelidir.

Hayvanlardan elde edilen veriler, İNFERJECT'ten alınan demirin plasenta bariyerini geçebildiğini ve ilacın hamilelikte kullanımının fetüsün iskelet gelişimini etkileyebileceğinigöstermektedir.

Laktasyon dönemi

Klinik çalışmalar, İNFERJECT'ten insan sütüne demir transferinin ihmal edilebilir düzeyde (< %1) olduğunu göstermiştir. Emziren kadınlardan elde edilen sınırlı miktardaki veriler esasalındığında, İNFERJECT'in emzirilen çocuk için bir risk teşkil etmesi çok zayıf bir olasılıktır.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsanlar üzerinde ya da klinik dışı üreyebilirlik çalışmalarından elde edilmiş veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmalarında İNFERJECT tedavisinden sonra üreme yeteneğininetkilenmediği gösterilmiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İNFERJECT'in araç ve makine kullanma kabiliyeti üzerinde olumsuz etki olasılığı çok zayıftır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Aşağıda bildirilen advers etkiler İNFERJECT alan 9000'den fazla kişinin (1 ila 17 yaş arası >100 çocuk ve ergen dahil) katıldığı klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrasıbildirilenlerden oluşmaktadır.

En sık bildirilen advers etki bulantı (vakaların %3,2'sinde) olup, bunu enjeksiyon/infüzyon yeri reaksiyonları, hipofosfatemi, baş ağrısı, ateş basması, sersemlik ve hipertansiyon takipetmektedir. Enjeksiyon/infüzyon yeri reaksiyonları, yaygın olmayan veya seyrek bazı yanetkileri içermektedir.

En ciddi advers reaksiyon anafilaktik reaksiyondur (seyrek); ölümcül vakalar gözlenmiştir (bkz Bölüm 4.4).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipersentivite Seyrek: anafilaktik olaylar

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Hipofosfatemi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi

Yaygın olmayan: Parestezi, tat alma duyusunda bozulma Bilinmiyor: Bilinç kaybı1

Psikiyatrik hastalıkları

Seyrek: Anksiyete2

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Taşikardi Bilinmiyor: Kounis sendromu1

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Ateş basması, hipertansiyon Yaygın olmayan: HipotansiyonSeyrek: Flebit, senkop2, presenkop2

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın olmayan: Dispne Seyrek: Bronkospazm2

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Mide bulantısı

Yaygın olmayan: Kusma, dispepsi, abdominal ağrı, kabızlık, ishal Seyrek: Flatulans

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kaşıntı, ürtiker, eritem, döküntü3

Seyrek: Anjioödem2, solukluk2, vücudun uygulama bölgesi dışındaki diğer bölgelerinde cilt rengi değişikliği2Bilinmiyor: Yüz ödemi1

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Miyalji, sırt ağrısı, artralji, ekstremite ağrısı, kas spazmları Bilinmiyor: Hipofosfatemik osteomalazi1

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları4

Yaygın olmayan: Pireksi, bitkinlik, titreme, göğüs ağrısı, periferal ödem, keyifsizlik

Seyrek: İnfluenza benzeri hastalık (başlangıçları birkaç saat ile birkaç gün arasında

değişebilir)2

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Alanin aminotransferaz artışı, aspartat aminotransferaz artışı, gama-glutamiltransferaz artışı, kan laktat dehidrojenaz artışı, kan alkalin fosfataz artışı

1 Seyrek olduğu tahmin edilen, yalnızca pazarlama sonrasında bildirilen advers ilaçreaksiyonları.

2 Pazarlama sonrası dönemde bildirilen advers reaksiyonlar klinik çalışmalarda da gözlenmiştir.

3 Aşağıdaki terimleri ifade etmektedir:

Döküntü (yaygın olmayan), eritematöz döküntü, -jeneralize döküntü, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, pruritik döküntü (hepsi seyrek)

4 Aşağıdaki terimleri ifade etmektedir, fakat bunlarla sınırlı değildir:

Enjeksiyon/infüzyon yerinde -ağrı, -hematom, -renk değişikliği, -ekstravazasyon, -iritasyon, -reaksiyon (hepsi yaygın olmayan), -parestezi (seyrek)

Pediatrik popülasyon

1 ila 17 yaş arası çocuklar ve ergenler için güvenlik profili, yetişkinlerinkiyle karşılaştırılabilir. 7 klinik çalışmada 110 pediyatrik hasta INFERJECT almış ve hiçbir ciddiyan etki bildirilmemiştir. Bildirilen ciddi olmayan yan etkiler şunlardır: hipofosfatemi (n = 5),ürtiker (n = 5), enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları (n = 4), karın ağrısı (n = 2), kızarma(n = 2), baş ağrısı (n=2), ateş (n=2), karaciğer enzimlerinde yükselme (n=2) ve döküntü (n=2).Kabızlık, gastrit, hipertansiyon, kaşıntı ve susama sadece bir kez rapor edildi.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonların raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;e-posta:[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İNFERJECT'in, demir açığını kapatmak için gereken miktardan daha fazla miktarda uygulanması, depolama bölgelerinde demir birikimine ve sonuç olarak da hemosideroza yolaçabilir. Serum ferritin ve transferrin doygunluğu (TSAT) gibi demir parametrelerininizlenmesi, demir birikimini teşhis etmede yardımcı olabilir. Eğer demir birikimi söz konusuolursa bir demir şelatörünün kullanılması düşünülebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antianemik preparatlar, Trivalan demir, parenteral demir preparatları ATC Kodu: B03AC

İNFERJECT enjeksiyonluk/infüzyonluk solüsyon kolloidal bir ferrik karboksimaltoz solüsyonudur.

Kompleks, vücuttaki demir transportu yapan ve depolayan proteinler (sırasıyla transferrin ve ferritin) için kullanılabilir demiri kontrollü biçimde sağlamak üzere tasarlanmıştır.Eritrositlerin radyoaktif-işaretli ferrik karboksimaltoz'dan 59Fe kullanımının, dozdan sonraki24. günde, demir eksikliği olanlarda %91-99 arasında ve renal anemili hastalarda %61-84arasında değiştiğini gösterdi. İNFERJECT tedavisi, retikülosit sayısında, serum ferritin


e bir artışa neden olur.

;ı:https://www.turkiye.gov.tr/sagl]


sevi


Q3>


lAxZmxXSHY3S3küaklUS3kO


Belge Takıp Adresı:https


lye.ğov.tr/saglik-titck-ebys



Klinik etkinlik ve güvenlilik


INFERJECT'in terapötik etkililik ve güvenliliği, demir eksikliğini düzeltmek amacıyla intravenöz demir tedavisine gereksinim duyulan farklı terapötik gruplarda çalışılmıştır. Anaçalışmalar aşağıda detaylı olarak anlatılmaktadır.

KardiyolojiKronik kalp yetmezliği


Confirm-HF çalışması, kronik kalp yetmezliği ve demir eksikliği olan hastalarda 52 haftalık tedavi boyunca İNFERJECT (n=150) ve plaseboyu (n=151) karşılaştıran çift-kör, randomize,2-kollu çalışma idi. 1. gün ve 6. haftada (tamamlama fazı), hastalar tarama esnasındakibaşlangıç Hb ve vücut ağırlığına göre basitleştirilmiş doz şeması kullanılarak İNFERJECT(bkz Bölüm 4.2), plasebo aldılar veya herhangi bir doz verilmedi. 12, 24 ve 36. haftalarda(idame fazı), serum ferritin<100 ng/mL veya 100-300 ng/mL ve TSAT<%20 ise İNFERJECT(500 mg demir) veya plasebo aldılar. İNFERJECT'in plaseboya karşı tedavideki etkisi; primerdeğerlendirme kriteri olan başlangıca göre 24. haftada 6 dakika yürüme testinde değişiklik ilegösterildi (33 ± 11 metre, p=0,002). Bu etki 52. haftaya kadar devam etti (36 ± 11 metre,

p<0,001).

EFFECT-HF çalışması, kronik kalp yetmezliği ve demir eksikliği olan hastalarda 24 haftalık tedavi süresi için İNFERJECT (n = 86) ile standart bakımı (n = 86) karşılaştıran açık etiketli(kör son nokta değerlendirmesi ile), randomize, 2 kollu bir çalışma idi. 1. günde ve 6. haftada(düzeltme aşaması), hastalar tarama sırasında temel Hb ve vücut ağırlığı (bkz. Bölüm 4.2)veya standart bakım kullanılarak basitleştirilmiş bir dozaj şemasına göre İNFERJECT aldılar.12. haftada (idame fazı), hastalar serum ferritin <100 ng/ mL veya 100 ila 300 ng/ mL veTSAT <%20 ise İNFERJECT (500 mg demir) veya standart bakım almıştır. İNFERJECT'instandart bakıma göre tedavi faydası, ağırlık ayarlı tepe VO2'deki başlangıçtan 24. Haftaya (LSOrtalama 1.04 ± 0.44, p = 0.02) değişimin birincil etkililik son noktasıyla gösterilmiştir.

Nefroloji


Hemodiyalize-bağımlı kronik böbrek hastalığı


VIT-IV-CL-015 çalışması, hemodiyalize giren demir eksikliği anemisi olan hastalarda İNFERJECT (n=97) ile demir sukrozu (n=86) karşılaştıran açık etiketli, randomize, paralelgrup çalışması idi. Hastalar her seferinde 200 mg'lık tek dozlarda haftada 2-3 kezİNFERJECT veya oral demir sukroz aldılar (ortalama İNFERJECT kümülatif dozu: 1700mg). Primer değerlendirme kriteri 4. haftada Hb değerinde başlangıç değerine göre en az 1g/dL'lik artış olarak tanımlanmıştır. 4. haftada, İNFERJECT ile tedaviye hastaların %44,1'iyanıt verirken (Hb artışı >1g/dL), demir sukroz grubunda yanıt verme oranı %35,3 idi(p=0,2254).

Diyalize-bağımlı olmayan kronik böbrek hastalığı


1VIT04004 çalışması, İNFERJECT (n=147) ile oral demiri (n=103) etkililik ve güvenlilik açısından karşılaştıran açık etiketli, randomize, aktif kontrol çalışması idi. İNFERJECTgrubundaki hastalar başlangıçta 1000 mg demir ve 14 ile 28. günlerde ise TSAT<%30 veferritin<500 ng/mL ise 500 mg demir aldılar. Oral demir grubundaki hastalar başlangıçtan 56.güne kadar günde 3 kez 65 mg ferröz sülfat aldılar. Hastalar 56. güne kadar takip edildiler.Primer etkililik kriteri, başlangıç ile çalışma sonuna veya uygulama zamanına kadar olanherhangi bir dönemde Hb değerlerinde >1g/dL artış sağlayan hasta oranı idi. Primer etkililikkriterine ulaşan hasta oranı İNFERJECT grubunda %60,54 ve oral demir alan grupta ise%34,7 idi (p<0,001). 56. güne kadar hemoglobin değerlerindeki ortalama değişim

Belge DoN^RJEuCT\^Su)bufidax1 .g/İLl^^fSridrtrub^4ll!,rgdEı:İdpis(p=0,t0r34y,.%9r5saGA-tPc,0e07s)

Gastroenterologinflamatuvar barsak hastalığı


VIT-IV-CL-008 çalışması inflamatuvar barsak hastalığı (IBH) olan hastalarda demir eksikliği anemisini azaltmak için INFERJECT ile oral ferröz sülfatı karşılaştıran randomize, açıketiketli bir çalışma idi. Hastalar kişisel olarak hesaplanan demir dozuna (Ganzoni formülünegöre) ulaşana kadar (ortalama kümülatif demir dozu: 1490 mg) haftada tek seferde 1000 mg'akadar İNFERJECT (n=111) veya 12 hafta boyunca günde 2 kez 100 mg demir sülfat (n=49)aldılar. Hb düzeyinde başlangıç değerine göre 12. haftada ortalama artış İNFERJECTgrubunda 3,83 g/dL iken oral demir grubunda 3,75 g/dL idi (p=0,8016).

FER-IBD-07-COR çalışması, hafif IBH olan hastalarda İNFERJECT ile demir sükrozun etkililiğini karşılaştıran randomize, açık etiketli bir çalışma idi. İNFERJECT alan hastalarbaşlangıç Hb ve vücut ağırlığına göre hesaplanan basit doz şeması ile (bkz. Bölüm 4.2) her birseferde 1000 mg'a varan dozlarda demir alırken, demir sukroz grubu Ganzoni formülükullanarak bireysel olarak hesaplanan kümülatif demir dozunu, her bir seferde 200 mg olacakşekilde toplam doza ulaşana kadar aldılar. Hastalar 12 hafta boyunca takip edildiler. 12.haftada İNFERJECT alan hastaların %65,8'i (n=240, ortalama kümülatif doz 1,414 mg) vedemir sükroz alan hastaların %53,6'sı (n=235, ortalama kümülatif doz 1,207 mg, p=0,004)tedaviye yanıt verdiler (Hb değerinde > 2g/dL artış olarak tanımlandı). 12. haftadaİNFERJECT alan hastaların %83,8'inde ve demir sükroz alan hastaların %75,9'unda >2g/dL'lik bir Hb artışı elde edildi veya normal sınırlar içindeydi (p=0,019).

Kadın sağlığıPost-partum


VIT-IV-CL-009 çalışması post partum anemisi olan kadınlarda İNFERJECT (n=227) ile ferröz sülfatın (n=117) etkililiğini karşılaştıran randomize, açık etiketli bir çalışma idi.İNFERJECT alan hastalar kişisel olarak hesaplanan kümülatif doza (Ganzoni fomülüne göre)ulaşana kadar her bir seferde 1000 mg'a varan dozlarda demir alırken, ferröz sülfat grubu 12hafta boyunca her gün günde 2 kez 100 mg demir aldılar. Hastalar 12 hafta boyunca takipedildi. Hb düzeylerinde başlangıç değerinden 12. hafta değerine ortalama artış İNFERJECTgrubunda 3,37 g/dL iken (n=179, ortalama kümülatif doz:1,347 mg), ferröz sülfat grubunda3,29 g /dL idi (n=89). İki grup arasında fark yoktu.

Gebelik


İntravenöz demir preparatları, gebelikte kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Hem anne hem de fetus için yarar/risk değerlendirmesi sonrası İNFERJECT tedavisi yalnızca 2. ve3. dönem ile sınırlı olmalıdır (bkz Bölüm 4.6).

2. ve 3. trimesterdeki demir eksikliği anemisi olan gebe kadınlarda 12 hafta boyunca İNFERJECT (n=121) ve oral ferröz sülfatı (n=115) karşılaştıran randomize, açık etiketli FER-ASAP-2009-01 çalışmasından gelen gebe kadınlarda sınırlı veri mevcuttur. Taramada ölçülenmevcut Hb ve vücut ağırlıklarına göre hastalar toplam 1000 mg veya 1500 mg demir olacakşekilde İNFERJECT (ortalama kümülatif doz:1029 mg demir) veya 12 hafta boyunca her güngünde 2 kez 100 mg demir aldılar. Tedaviye bağlı advers olay insidansı İNFERJECT veyaoral demir alan grupta benzerdi (İNFERJECT kolunda %11,4 ve oral demir kolunda %15,3).En sık bildirilen tedavi ile ilişkili advers olaylar bulantı, üst karın ağrısı ve baş ağrısı idi.Yenidoğan Apgar skorları ve yenidoğan demir parametreleri 2 tedavi kolunda da benzerdi.

Yetişkinlerde gerçekleştirilen 4 çalışmaya 14 yaş ve üzeri ergenler dahil edilmiştir. Ayrıca, demir eksikliği anemisi olan 1 ila 17 yaş arası çocuk ve ergenlerde pediatrik çalışmalaryapılmıştır. Demir eksikliği anemisinin en yaygın etiyolojileri, gastrointestinal hastalıklar(örneğin, inflamatuar barsak hastalığı,

Helicobacter pylori

gastriti, çölyak hastalığı) ve ağıruterus kanamasıydı.

Prospektif bir farmakokinetik/farmakodinamik faz 2 çalışmasında (1VIT13036), ortanca yaşı 9,8 olan (aralık: 1,5-17,5 yıl) 35 çocuk, tek doz INFERJECT 7,5 mg demir/kg vücut ağırlığı(n = 16) veya INFERJECT 15 mg demir/kg vücut ağırlığı (n = 19), maksimum 750 mg demirdozunda uygulanmıştır. Hb, ferritin ve TSAT doza bağlı olarak artmıştır. Enjeksiyondansonraki 35. günde, Hb'deki ortalama (SD) artış İNFERJECT 7,5 mg demir/kg ile 1,9 (1,38)g/dL ve İNFERJECT 15 mg demir/kg ile 2,8 (1,15) g/dL olmuştur. Ayrıca bkz. Bölüm 4.8.

Prospektif, açık etiketli, paralel gruplu bir faz 3 çalışmasında (1VIT17044), İN^ERJECT'in etkililiği ve güvenliliği oral demir tedavisiyle karşılaştırıldı. Medyan yaşları 14,5 olan (1 ila17 yaş arası) 40 çocuk, 7 günlük aralıklarla 2 doz İNFERJECT 15 mg demir/kg vücut ağırlığı(maksimum tek doz 750 mg) ve medyan yaşları 14.0 olan (aralık:1 ila 17) 39 çocuk 28 günboyunca oral demir sülfat ile tedavi edilmiştir. Hem İNFERJECT hem de oral demir sülfattedavisinden sonra Hb'de benzer bir artış gözlendi. Başlangıçtan 35. güne kadar Hb'deki artış(LS Ortalama [%95 GA]), İNFERJECT'ten sonra 2,22 [1,69, 2,75] g/dL ve oral demirsülfattan sonra 1,92 [1,43, 2,41] g/dL idi. Toplamda, intravenöz demir grubundaki hastaların%87,5'i çalışmanın sonunda>1 g/dL Hb artışı sağladı. Demir depolarının yenilenmesininölçümünde kullanılan ferritin ve TSAT artışı; oral demir sülfat tedavisi ile kıyaslandığında,İNFERJECT tedavisi sonrasında daha yüksekti: ferritinde ki artış başlangıç değerinden gün35'e dek, İNFERJECT'i takiben 132,1 ng/mL (LS Ortalaması [%95CI]) [105,44, 158,76] veoral demir sülfatı takiben 11,0 ng/mL [-15,62, 37,65] idi. TSAT'taki karşılık gelen artışsırasıyla % 24,3 [19,19, 29,41] ve % 8,7 [3,70, 13,63] idi. Ayrıca bkz. Bölüm 4.8.

Yerine koyma sonrası ferritin izlemi

Yerine koymadan 2-4 hafta sonra ferritin değerlerinde hızlı düşme ve takiben daha yavaş düşme olduğunu gösteren VIT-IV-CL-008 çalışmasından gelen sınırlı veri mevcuttur.Çalışmanın 12 haftalık izlemi süresince ortalama ferritin değerleri tedavinin tekrardüşünüleceği düzeylere düşmedi. Bu yüzden, yerine koyma tedavisini takiben 4 haftadan önceölçülen ferritin değerleri erken gözükmesine rağmen, mevcut veriler ferritinin tekrar ne zamanölçülmesi geretkiğine dair optimal zamanı açıkça göstermemektedir. Bu yüzden sonrakideğerlendirmelerin hekim tarafından hastanın bireysel durumuna göre yapılmasıönerilmektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

İNFERJECT yalnızca intravenöz yoldan uygulanmalıdır.

Emilim:

İntravenöz yapıldığı için geçerli değildir.
klaşık 3 litre).

KOaKrUSSkO ^ Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Dağılım:

Demir eksikliği hastalarına 100 ila 1.000 mg demir içeren tek doz İNFERJECT'in uygulanmasının ardından, uygulamadan sırasıyla 15 dakika ila 1,21 saat sonra 37 mcg/ mL ila333 mcg/ mL maksimum demir seviyeleri elde edilmiştir. Santral dağılım hacmi, plazma

ı!ls„dgğru4aBıayi'al^


Biyotransformasyon:

Pozitron emisyon tomografisi (PET) kullanılarak, INFERJECT'le verilen 59Fe ve 52Fe'nin kandan hızla elimine edildiği, kemik iliğine transfer olduğunu vekaraciğerde ve dalakta depolandığı gösterilmiştir.

Eliminasyon:

Demir, enjeksiyon veya infüzyonun ardından, plazmadan hızla temizlenir. Yaklaşık yarılanma ömrü 7 ila 12 saat, ortalama kalma süresi (MRT) 11 ila 18 saatarasındadır. Demirin renal eliminasyonu ihmal edilebilir düzeydedir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:Hastalardaki karakteristik özellikler:

İNFERJECT'in farmakokinetiği gönüllülerde, demir eksikliği anemisi olanlarda (renal anemili hastalar da dahil) araştırılmıştır. Başka hasta popülasyonlarında bugüne kadar özelçalışma yapılmamıştır. Ancak bu hastalarda da farmakokinetiğin farklı olmasıbeklenmemektedir.

Pediatrik popülasyon

İNFERJECT'in 15 mg demir/kg dozundaki farmakokinetik özellikleri, demir eksikliği olan erişkin hastalardakine benzerdi. Serum demiri, 7,5 mg demir/kg veya 15 mg demir/kg tekdozdan sonra doza orantılı olarak yükseldi. 15 mg demir/kg vücut ağırlığı (maksimum 750mg) tek doz INFERJECT'ten sonra, 1.12 saat sonra 310 mcg/mL'lik ortalama maksimumtoplam serum demir değerleri ölçülmüştür. Terminal yarı ömür 9,8 saatti ve popülasyonfarmakokinetik analizi tarafından tahmin edilen dağılım hacmi 0,42 ila 3,14 L idi. Modeledayalı simülasyonlara göre, pediatrik denekler, yetişkinler ile karşılaştırıldığında daha düşükbir sistemik maruz kalma eğilimindedir (yaş grubuna göre medyan: 3.340 mcg^h/mL (1 ila 2yaş), 4.110 mcg^h/mL (3 ila 12 yaş), 4.740 mcg^h/mL (13 ila 17 yaş), 8.864 mcg^h/mL /mL(yetişkinler)).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Emniyet farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisiteye ilişkin geleneksel çalışmalar temelinde, klinik-öncesi veriler ilacın insanlar için herhangi bir özel tehlikesiniortaya koymamıştır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, INFERJECT'ten salınan demirinplasenta bariyerini geçtiğini ve sütle atıldığını göstermektedir. Demir yüklenmiş hayvanlarkullanılarak yapılan üreme toksisitesi çalışmalarında, INFERJECT fetüste küçük çaplı iskeletanomalileriyle ilişkili etkiler göstermiştir. Ratlarda yapılmış fertilite çalışmasında, erkek veyadişi hayvanlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. HayvanlardaİNFERJECT'in karsinojenik potansiyelini değerlendirme amaçlı herhangi bir uzun-süreliçalışma yapılmamıştır. Ilacın alerjik veya immünotoksik potansiyeli bulunduğunu gösterenherhangi bir kanıt elde edilmemiştir. Kontrollü bir

in-vivo

test, İNFERJECT'in anti-dekstranantikorlarla çapraz reaktivitesi olmadığını göstermiştir. Intravenöz uygulamanın ardındanlokal tahriş ya da intolerans gözlemlenmemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit (pH seviyesini ayarlamak için)

Hidroklorik asit (pH seviyesini ayarlamak için)

Enjeksiy onluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün, Bölüm 6.6'da belirtilenler hariç, başka tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır. Polietilen ve cam haricindeki kaplarla ürünün geçimliliği bilinmemektedir.

6.3. Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

Kap ilk açıldıktan sonraki raf ömrü:


Mikrobiyolojik açıdan bakıldığında, parenteral uygulama preparatları hemen kullanılmalıdır.

Steril %0,9 sodyum klorür çözeltisiyle seyreltme işleminden sonraki raf ömrü:


Mikrobiyolojik açıdan bakıldığında, parenteral uygulama preparatları, steril %0,9 sodyum klorür çözeltisiyle seyreltildikten sonra hemen kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Ürünü orijinal ambalajında saklayınız.

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Soğutmayınız ve dondurmayınız.

Seyreltme veya tıbbi ürünün ilk kez açılmasından sonraki saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Bromobutil lastik tıpalı ve alüminyum kapaklı Tip I cam flakon içerisinde 10 mlL çözelti.

1 ve 5 flakonluk ambalajlarda sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanmadan önce flakonları herhangi bir tortu ya da hasar olup olmadığını tespit etmek için görsel olarak denetleyiniz. Sadece, tortusuz ve homojen çözelti içeren flakonları kullanınız.

Her INFERJECT flakonunun yalnızca tek kullanımı öngörülmüştür. Kullanılmamış ürünler ya da atık maddeler tekrar kullanılmamalıdır.

INFERJECT, yalnızca steril %0,9 sodyum klorür çözeltisiyle karıştırılmalıdır. Diğer intravenöz seyrelti çözeltileri ve terapötik ajanlar kullanılmamalıdır, zira çökelme ve/veyaetkileşim potansiyeli bulunmaktadır. Seyreltme işlemine ilişkin talimatlar için Bölüm 4.2'ye

bakınız.

Belge Do

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


Kullanılmamış olan ürünler veya atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 34467 Maslak/S arıy er/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2022/801

9. İLK RUHSAT/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 26.12.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Inferject 500 Mg/10 Ml İ.v. Enjeksiyon/infüzyon İçin Çözelti

Etken Maddesi: Demir Karboksimaltoz

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.