Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Colchicum Dispert 0,5 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

COLCHICUM-DISPERT® 0,5 mg Film Kaplı Tablet

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her bir film kaplı tablet

Kolşisin 0,5 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz Monohidrat (sığır sütünden elde edilmiştir) 47 mg Ponceau 4R Lake0,44 mg

FD&C Yellow #6 Alüminyum Lake 0,54 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Film Kaplı Tablet

Kırmızı renkli, bikonveks, yuvarlak film kaplı tablet

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

COLCHICUM-DISPERT, akut ve kronik gut (damla) hastalığı ve ailevi Akdeniz Hummasının profilaksi ve tedavisinde ve keza Behçet Hastalığı sendromunun tedavisindekullanılır. Bununla birlikte;

Akut veya reküren perikardit tedavisinde,

Kardiyovasküler hastalıkların sekonder korumasında;

• Optimal medikal tedaviye rağmen tekrarlayan kardiyovasküler olaylar yaşayan hastalarda,

• Diğer risk faktörlerinin yeterince kontrol edilemediği hastalarda endikedir.

4.2. Pozoloji ve Uygulama ŞekliPozoloji uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde kullanımı:

Akut gut artrit (ayrıca kalsiyum pirofosfat birikmesi):

Profilaktik olarak (krizlerin sıklığını ve şiddetini azaltmak için sürekli olarak):

Başlangıçta günde bir defa 1 film kaplı tablet kullanılır. Gerekirse doz günde iki defa 1'er film kaplı tablete çıkarılabilir. Hafif şiddetteki durumlarda haftada 1-4 defa 1'er film kaplı tabletkullanımı yeterli olabilir.

Akut atak durumunda:

Tedavi amacıyla ilk belirti ile birlikte 1 veya 2 film kaplı tablet alınır. Daha sonra, ağrı geçinceye kadar veya bulantı, kusma ve diyare oluncaya kadar veya toplam 6 mg'lıkmaksimum doza ulaşılıncaya kadar her 1-2 saatte bir 1'er film kaplı tablet ile devam edilir.Atak geçtiği zaman ilaç alımı durdurulur.

Ailevi Akdeniz Humması ve amiloidoz baskılanmasında:

Profilaktik amaçla: Önce günde 1 defa 1 film kaplı tablet verilir. Gerekiyorsa ve doz tolere edilebiliyorsa günde 2 mg'a kadar toplam doz bölünerek verilebilir. 2 veya 3'e bölünmeksuretiyle toplam 2 mg'a kadar günlük dozlara çıkılabilir. Ancak bu hastalarda profilaktikkolşisinin amiloidozisi önlediği gösterilmiş olduğundan tedavinin bırakılmaması tavsiyeedilmektedir.

Akut atağın baskılanması için: Saatte bir olmak üzere 4 defa 1'er film kaplı tablet ile başlanır. Daha sonra o gün için iki saatte bir 2 defa 1'er film kaplı tablet ile devam edilir. Daha sonra12 saatte bir 1 film kaplı tablet uygulamasıyla iki gün daha tedavi sürdürülür. Bu üç günlüktedavinin herhangi bir anında atak bariz olarak kontrol altına alınmışsa uygulama kesilebilir.

Behçet Hastalığında:

3'e bölerek günlük 1-1,5 mg doz kullanılır.

Akut veya reküren perikardit tedavisinde ve kardiyovasküler hastalıkların sekonder korumasında;

Günde 0,5- 1 mg doz kullanılır.

Uygulama şekli:

Ağızdan uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon yetmezliği (kreatin klerensi 10-50 mL/dak arasında olanlarda) olan erişkinlerde doz:

Profilaktik kullanım için: Günde bir defa 1 film kaplı tablet.

Akut atak tedavisinde: Normal dozun yarısı (günde en fazla 3 mg).

Pediyatrik popülasyon:

Ailevi Akdeniz Hastalığı olan çocuklarda kullanımı:

5 yaşından küçük olanlarda günde bir defa 1 film kaplı tablet; 5 yaş ve daha büyük olan çocuklarda günde iki defa 1'er film kaplı tablet.

Çocuklar büyüdükçe doz ayarlaması gerekebilir.

Not: Tedaviye başladığında 5 yaşından küçük olan çocuklarda, genellikle 7 yaş civarında dozda artış (günde 2 film kaplı tablete artış) gerektiği ve 5 yaşından sonra tedaviye başlanılançocukların ise 12,5 yaş civarında doz artışına ihtiyaç gösterdiği (günde 3 film kaplı tablet)bildirilmektedir.

Diğer endikasyonlar için kolşisinin etkinlik ve güvenliliği bilinmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz belirlenirken dikkatli olunmalıdır.

Kolşisinin, özellikle sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) ve P-glikoprotein (P-gp) inhibitörleri olmak üzere, çeşitli ilaçlarla eşzamanlı tedavisinin, kolşisin toksisitesi riskini arttırdığıgösterilmiştir. Bir hasta orta veya güçlü bir CYP3A4 inhibitörü veya bir P-glikoproteininhibitörü ile eş zamanlı kolşisin kullandıysa, önerilen maksimum oral kolşisin dozuazaltılmalı ve hasta kolşisinin olumsuz etkileri için dikkatle izlenmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Kolşisine ve COLCHICUM-DISPERT'in içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda,

Ciddi renal rahatsızlıkta (kreatinin klerensi 10 mL/dak altında olanlar),

Ciddi hepatik rahatsızlıkta,

Kan diskrazileri olanlarda,

Hemodiyaliz hastalarında (ilaç diyaliz veya kan değişimi ile uzaklaştırılamamaktadır), Gebelikte kullanımı kontrendikedir.

4.4. Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri

Önemli uyarı!

Kolşisinin terapötik aralığının dar olması nedeniyle önerilen maksimum doz aşılmamalıdır. İlaç etkileşimleri göz ardı edilerek de dahil olmak üzere ilacın aşırı doz uygulanması,ölümle sonuçlanan ölümcül, çok ağrılı ve geri dönüşü olmayan bir zehirlenmeye yolaçabilir. Bu KÜB'ün 4.4, 4.5., 4.8 ve 4.9 bölümlerini inceleyin. Bu tıbbi ürün,kullanılmadan önce ve kullanım sonrasında, başkalarının erişemeyeceği bir yerdesaklanmalıdır.


Kolşisin potansiyel olarak toksiktir, bu nedenle gerekli bilgi ve deneyime sahip bir uzman tarafından reçete edilen dozun aşılmaması önemlidir. Kolşisin dar bir terapötik aralığasahiptir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi toksik semptomlar ortaya çıkarsa ilaçuygulaması bırakılmalıdır.

Hastalarda ateş, stomatit, boğaz ağrısı veya uzun süreli kanama gibi kan hücresi diskrazisini işaret eden belirti veya semptomlar gelişirse, kolşisin tedavisi derhal kesilmeli ve hastaya tambir hematolojik inceleme yapılmalıdır.

Aşağıdaki durumlarda kolşisin kullanımına dikkat edilmesi önerilir:

• Karaciğer veya böbrek yetmezliği

• Kardiyovasküler hastalık

• Gastrointestinal hastalıklar

• Yaşlı ve zayıf/güçsüz hastalarda

• Kan sayımlarında anormallik olan hastalar

Kolşisin şiddetli kemik iliği depresyonuna (agranülositoz, aplastik anemi, trombositopeni) neden olabilir. Kan sayımlarındaki değişiklik kademeli olarak görülebildiği gibi çok ani degelişebilir. Özellikle aplastik anemi yüksek bir mortalite oranına sahiptir. Hastalara periyodikolarak kan sayımı kontrollerinin yapılması önemlidir. Cilt anormallikleri (peteşi) meydana

Makrolidler, CYP3A4 inhibitörleri, siklosporin, HIV proteaz inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri ve statinler, kolşisin ile klinik olarak anlamlı etkileşimlere neden olabilir ve bu dakolşisin kaynaklı toksisiteye yol açabilir (bkz. Bölüm 4.5).

Kolşisinin P-gp inhibitörleri ve/veya güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulanması, kolşisine maruziyetin artmasına ve bu durum da, ölümle sonuçlananlar dahil, kolşisinkaynaklı toksisiteye yol açabilecektir. Normal böbrek ve/veya karaciğer fonksiyonuna sahiphastalarda bir P gp inhibitörü veya güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile tedavi gerekiyorsa,kolşisin dozunun azaltılması önerilir (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.5) ve hastalar kolşisinin adversetkileri açısından dikkatle izlenmelidir.

Böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, mümkün olduğunda kolşisin ve P-gp inhibitörleri ve/veya güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin birlikte kullanımındankaçınılmalıdır çünkü bu durumda kolşisine sistemik maruziyeti tahmin etmek ve kontroletmek güç olabilir. Potansiyel aşırı doz riskine rağmen, P-gp inhibitörlerine ve/veya güçlüCYP3A4 inhibitörlerine başlanırken kolşisine devam edilmesinin bir fayda olarak görüldüğüistisnai durumlarda, kolşisin dozunda önemli doz azaltımları yapılmalı ve hastaya dikkatliklinik izleme uygulanmalıdır.

Uzun süreli kolşisin kullanımı, B12 vitamini eksikliği ile ilişkili olabilir.

İnsanlarda spermatogenezi olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır (bkz Bölüm 5.3).

Özellikle maksimum dozlarda mide bulantısı, kusma, diyare, abdominal ağrı meydana gelebilir. Bunlar, özellikle peptik ülser veya spastik kolon mevcudiyetinde tehlikelidir.Standart tedavi alan ve renal fonksiyon yetmezliği nedeniyle kolşisin plazma seviyeleriyüksek olan hastalarda karşılaşılan güçsüzlük halinin nedeni olarak daha çok kolşisinmiyonöropatisi genellikle fark edilmeyip, polimiyoz veya üremik nöropati olarak yanlış teşhiskonulmaktadır. Genellikle proksimal güçsüzlük ve yüksek serum kreatin kinaz seviyelerigörülür, fakat ilacın kesilmesinden 3-4 hafta sonra normale döner.

Kolşisin, ileum mukozasının fonksiyonunu bozarak, vitamin B 12'nin reversibl olarak yetersiz emilimine neden olur.

Akut gut tedavisi için veya ürat düşürücü tedavinin başlangıcında gut atağının profilaksisi için kolşisin kullanılması durumunda:

Hastalar, olası bir hamileliğin potansiyel riski ve izlenecek etkili doğum kontrol önlemleri hakkında dikkatli bir şekilde bilgilendirilmelidir. Kadın hastalar kolşisin tedavisi sırasında vetedavi sonlandırılmasını takip eden en az üç ay boyunca etkili kontrasepsiyon kullanmalıdır(bkz. bölüm 4.6). Erkek hastalar, sperm hücrelerinde olası bir hasarla ilgili endişeleredayanarak (bkz. bölüm 5.3), kolşisin tedavisi sırasında ve tedavinin sonlandırılmasını takipeden en az 6 ay boyunca çocuk sahibi olmamalıdır (bkz. bölüm 4.6).

İdrarda eritrosit (RBC) veya hemoglobin testlerinde yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir.

COLCHICUM-DISPERT laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalarınbu ilacı kullanmamaları gerekir.

COLCHICUM-DISPERT renklendirici madde olarak Ponceau 4R ve FD&C Yellow #6 Alüminyum Lake içermektedir. Bu madde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5. Diğer Tıbbi Ürünler ile Etkileşimler ve Diğer Etkileşim Şekilleri

Diğer ilaçlarla etkileşimlere dair belgelenmiş bilgiler ya yoktur ya da oldukça azdır. Yan etkilerin doğası göz önüne alındığında, kan sayımını etkileyebilecek veya karaciğer ve/veyaböbrek fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek ilaçların birlikte uygulanmasındadikkatli olunması önerilir.

Bununla birlikte simetidin ve tolbutamid gibi etkin maddeler, kolşisin metabolizmasını azaltabilir ve böylece kolşisin plazma seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

Kolşisin hem CYP3A4 hem de transport proteini P-gp için bir substrattır. CYP3A4 veya P-gp inhibitörlerinin varlığında kandaki kolşisin konsantrasyonları artabilir. Makrolidler(klaritromisin ve eritromisin), siklosporin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, HIV proteazinhibitörleri, verapamil ve diltiazem gibi kalsiyum kanalı antagonistlerinin eşzamanlıkullanımı sırasında, ölümcül vakalar dahil, toksisite bildirilmiştir. Azitromisinin kolşisin ilebirlikte uygulanmasının, serum kolşisin düzeylerinin artmasına neden olduğu bildirilmiştir.Azitromisin ile tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden sonra, klinik takip ve potansiyelolarak kolşisin serum düzeylerinin takibi gereklidir (bkz. bölüm 4.4).

Greyfurt suyu, kolşisin plazma seviyelerini artırabilir. Bu nedenle greyfurt suyu kolşisin ile birlikte alınmamalıdır.

Normal böbrek veya karaciğer fonksiyonu olan hastalarda bir P-gp inhibitörü (örn. siklosporin, verapamil veya kinidin) veya güçlü CYP3A4 inhibitörü (örn. ritonavir,atazanavir, indinavir, klaritromisin, telitromisin, itrakonazol veya ketakonazol) ile tedavide,kolşisin dozunun ayarlanması gerekli olabilir. Böbrek veya karaciğer hasarı olan hastalarda butür inhibitörlerin ve kolşisinin eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Siyanokobalaminin (Vitamin B12) geri dönüşümlü malabsorpsiyonu, bağırsak mukozasının değişen bir işlevi tarafından indüklenebilir.

Kolşisin ile statinler, fibratlar, siklosporin veya digoksin kombinasyonu ile miyopati ve rabdomiyoliz riski artar.

Alkol ve kolşisinin bir arada kullanımı, özellikle alkoliklerde gastrointestinal toksisite riskini artırır. Ayrıca alkol kandaki ürik asit konsantrasyonlarını artırır ve profilaktik gut tedavisininetkinliğini azaltabilir.

Fenilbutazonun kolşisin ile eşzamanlı kullanımı lökopeni, trombositopeni veya kemik iliği depresyonu riskini artırabilirken, diğer non-steroidal antiinflamatuar ilaçların kolşisin ileeşzamanlı kullanımı gastrointestinal ülserasyon veya kanama riskini artırabilir.

Antineoplastik, sitolitik ilaçlar veya bumetanid, diazoksit, tiazid grubu diüretikler, etakrinik asit, furosemid, mekamilamin, pirazinamid veya triamteren serum ürik asitkonsantrasyonlarını artırabilir ve profilaktik gut tedavisinin etkinliğini azaltabilir.

Kolşisin, ilaçların neden olduğu kan diskrazilerinin, kemik iliği depresanlarının ve radyasyon tedavisinin neden olduğu kemik iliğini deprese edici etkilerini artırabilir. Birlikte kullanımı,diğer toksik hematolojik etki riskini de artırabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Veri yoktur.

4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

COLCHICUM-DISPERT'in gebelik ve/veya fetüs/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, kolşisin tedavisi sırasında etkili bir doğum kontrolyöntemi kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi:

Hayvan çalışmaları, üreme toksisitesini işaret eder (bkz. bölüm 5.3).

Kolşisin Ailevi Akdeniz Humması tedavisinde kullanıldığında:

Ailevi Akdeniz Humması olan hamile kadınlara ilişkin makul miktarda veri, kolşisinin, malformatif veya feto/neonatal toksisitesine işaret etmemektedir. Ailevi AkdenizHummasının tedavisiz seyri de hamileliği olumsuz etkileyebileceğinden, hamilelik sırasındakolşisin kullanımı potansiyel risklere karşı dikkatle değerlendirilmeli ve klinik olarakgerekliyse ilacın uygulanması düşünülmelidir.

Akut gut tedavisi için veya ürat düşürücü tedavinin başlangıcında gut atağının profilaksisi için kolşisin kullanılması durumunda:

Gut hastalığı olan hamile kadınlarda kolşisin kullanımına ilişkin sınırlı veri bulunmaktadır. Bir önlem olarak, bu hasta popülasyonunda ve etkili kontrasepsiyon kullanmayan çocukdoğurma potansiyeli olan kadınlarda kolşisin kullanımından kaçınılmalıdır ve yalnızca Non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar ve glukokortikoidler dahil diğer tedavi seçeneklerinin geçerliolmadığı durumlarda düşünülmelidir. Kadın hastalar kolşisin tedavisi sırasında ve tedavisonlandırılmasını takip eden en az üç ay boyunca etkili kontrasepsiyon kullanmalıdır (bkz.bölüm 4.4). Yine de bu süre içinde gebelik oluşursa, genetik danışmanlık

Laktasyon dönemi:

Kolşisin ve metabolitleri anne sütüne geçer. Kolşisinin yeni doğan ve küçük çocuklar üzerindeki etkileri hakkında yeterli bilgi yoktur.

Emziren kadınlarda gut hastalığı tedavisinde kullanılmamalıdır.

Ailevi Akdeniz Humması rahatsızlığı olan emziren annelerde, emzirmenin çocuk için yararı ile kolşisinin anne için yararı göz önünde bulundurulup değerlendirilerek ya emzirmeninkesilmesine ya da tedavinin kesilmesine karar verilmelidir.

Üreme yeteneği / fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar kolşisin uygulamasının spermatogenezi olumsuz etkileyebileceğini göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). Erkeklerde nadir görülen geri dönüşümlüoligospermi ve azospermi vakaları literatürden bilinmektedir.

Kolşisin Ailevi Akdeniz Humması tedavisinde kullanıldığında:

Ailevi Akdeniz Humması hastalığının tedavisiz seyri de infertiliteye yol açabileceğinden, kolşisin kullanımı potansiyel risklere karşı dikkatle değerlendirilmeli ve klinik olarakgerekliyse ilacın uygulanması düşünülmelidir.

Akut gut tedavisi için veya ürat düşürücü tedavinin başlangıcında gut atağının profilaksisi için kolşisin kullanılması durumunda:

Erkek hastalar, kolşisin tedavisi sırasında ve tedavinin sonlandırılmasını takip eden en az 6 ay boyunca çocuk sahibi olmamalıdır (bkz. bölüm 4.4). Yine de bu süre içinde gebelik oluşursa,genetik danışmanlık görevlendirilmelidir.

4.7. Araç ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Kolşisinin araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisine ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir. Bununla birlikte uyuşukluk ve baş dönmesi olasılığı dikkate alınmalıdır.

4.8. İstenmeyen Etkiler

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

agranülositoz veya trombositopeni

Seyrek: Kemik iliği depresyonu ve aplastik anemi, kaydedilmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Bilinmiyor: Vitamin B12 eksikliği

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Periferal nevrit, nöropati

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Faringolaringeal ağrı

Gastrointestinal sistem hastalıkları:

Yaygın: Kusma, diyare, abdominal ağrı, mide bulantısı. Yüksek dozlar profus diyare ve gastrointestinal hemorajiye neden olabilir.

Hepatobiliyer hastalıklar:

Bilinmiyor: Alkalin fosfataz ve AST değerlerinde artış, hepatotoksisite

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları:

Bilinmiyor: Alopesi, döküntü, purpura, dermatozlar

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Miyopati, rabdomiyoliz

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Bilinmiyor: Renal hasar

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Bilinmiyor: Amenore, dismenore, oligospremi, azoospermi

Pediyatrik popülasyon:


Pediyatrik hastalarda uzun dönem güvenlilik verileri mevcut değildir.

Şüpheli advers reaksiyonlann raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:

[email protected]. Doz Aşımı ve Tedavisi

Kolşisin dar bir terapötik aralığa sahiptir ve aşırı dozda alınması son derecede toksiktir. Özellikle toksisite riski altındaki hastalar, böbrek veya karaciğer yetmezliği olanlar,gastrointestinal sistem veya kardiyak rahatsızlığı olanlar ve yaşlılardır. Kolşisin doz aşımınıtakiben, tüm hastalar, erken semptomların yokluğunda bile, acil tıbbi değerlendirme için sevkedilmelidir.

Klinik seyir:


Akut doz aşımı belirtileri gecikmiş görülebilir (ortalama 3 saat): mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, hemorajik gastroenterit, hacim azalması, elektrolit anormallikleri, lökositoz, ciddivakalarda hipotansiyon.

Hayatı tehdit eden komplikasyonları olan ikinci faz, ilaç uygulamasından 24 ila 72 saat sonra gelişir: çoklu sistem organ disfonksiyonu, akut böbrek yetmezliği, konfüzyon, koma, asendanperiferik motor ve sensoriyal nöropati, miyokardiyal depresyon, pansitopeni, disritmiler,solunum yetmezliği, tüketim koagülopatisi. Ölüm genellikle solunum depresyonu vekardiyovasküler kollapsın bir sonucu olarak gerçekleşir. Hasta hayatta kalırsa, iyileşmeye,ilacın ilk alımından yaklaşık bir hafta sonra başlayan rebound lökositoz ve geri dönüşümlüalopesi eşlik edebilir.

Tedavi:


Antidot mevcut değildir.

Akut zehirlenmeyi takip eden bir saat içinde gastrik lavaj ile toksinler ortadan kaldırılır.

Vücut ağırlığına göre 0,1 mg/kg'dan fazla ilaç almış yetişkinlerde ve herhangi bir miktarda ilaç almış çocuklarda, sunumdan sonraki 1 saati içinde oral aktif kömür uygulanmasıdüşünülebilir.

Hemodiyalizin etkinliği yoktur (yüksek dağılım hacmi).

Hastane ortamında yakın klinik ve biyolojik izlem yapılır.

Semptomatik ve destekleyici tedavi: Solunumun kontrolü, kan basıncının ve dolaşımın stabil şartlarda tutulması, sıvı ve elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi sağlanır.

Lethal doz büyük ölçüde değişkenlik gösterir (bir dozda 7 - 65 mg), ancak yetişkinler için genellikle yaklaşık 20 mg'dır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:ATC kodu:

M04AC01

Etki mekanizması:


Kolşisinin gut tedavisinde etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.

Ürat kristalleri lökositler tarafından fagosite edilir ve böylece inflamatuar faktörler salınır. Kolşisin bu işleyişleri engeller. Kolşisinin, mikrotübüllerle etkileşimi gibi, diğer özellikleri deetkisine katkıda bulunabilir.

Etkilerin başlangıcı, oral uygulamadan yaklaşık 12 saat sonra görülür ve 1 ila 2 gün sonra maksimuma ulaşır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Kolşisin, oral uygulamadan sonra hızla ve neredeyse tamamen emilir.

Maksimum plazma konsantrasyonlarına genellikle 30 ila 120 dakika sonra ulaşılır.

Dağılım:


Kolşisinin plazma proteinlerine bağlanma oranı ortalama %30'dur. Lökositlerde birikir.

Biyotransformasyon:


Kolşisin kısmen karaciğerde ve daha sonra kısmen safra yoluyla metabolize olur.

Eliminasyon:


Büyük ölçüde (%80) değişmeden ve metabolitler halinde feçesle atılır. %10-20'si idrarla atılır. Plazma yarı ömrü 30-60 dakika ve lökositlerde yaklaşık 60 saattir.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Kolşisin

in vitroin vivo

kromozomal anormallikler gözlenmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, kolşisin kaynaklı mikrotübül oluşumunun bozulmasının mayoz ve mitoz üzerinde bir etkisi olduğunu göstermiştir. Kolşisinmaruziyetinden sonra erkek hayvanlarda sperm sayısında azalma ve anormal morfolojiyesahip sperm hücreleri gösterilmiştir. Bu çalışmalarda kullanılan dozlar, hastalarda kullanımiçin öngörülen dozdan önemli ölçüde daha yüksek olmuştur. Yüksek dozlarda kolşisinfarelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenisiteye ve embriyo toksisitesine neden olabilir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı Maddelerin Listesi

Laktoz Monohidrat Mısır nişastasıTalk

Kollidon VA 64 Magnezyum stearatStearik asit

Opadry II Red 85F250030 Polivinil alkolPolietilen glikolTalk

FD&C Yellow #6 Alüminyum Lake

Ponceau 4R

Titanyumdioksit

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf Ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın Niteliği ve İçeriği

COLCHICUM-DISPERT® 0,5 mg Film Kaplı Tablet, 50 film kaplı tablet içeren blister ambalajda.

6.6. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası ve Diğer Özel Önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Recordati İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Karaağaç Mah. Atatürk Cad.

No:36 Kapaklı / TEKIRDAĞ Tel : 0282 999 16 00

8. RUHSAT NUMARASI

133/10

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 05.12.1983 Ruhsat yenileme tarihi: 12.05.2015

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Colchicum Dispert 0,5 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Kolşisin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.