Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Somavert 20 Mg Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon ve Çözücü Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SOMAVERT® 20 mg enjeksiyonluk çözelti için toz içeren flakon ve çözücü Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

20 mg

Pegvisomant

Sulandırıldıktan sonra 1 ml çözelti 20 mg pegvisomant içerir.

(Pegvisomant, rekombinant DNA teknolojisiyle

Escherichia coliYardımcı maddeler:

Sodyum Fosfat Dibazik, Susuz 1,04 mg

Sodyum Fosfat, Monobazik (Monohidrat) 0,36 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

SOMAVERT, enjeksiyonluk çözelti için toz içeren flakon ve çözücü içerir.

Toz, beyaz ile hafif kırık beyaz arası bir renktedir. Ürünün çözücüsü olan enjeksiyonluk su berrak ve renksizdir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

SOMAVERT, cerrahi ve/veya radyasyon terapisi ve/veya diğer tıbbi tedavilere yetersiz yanıt veren veya bu tedavilerin etkili veya uygun olmadığı hastalarda akromegalinin tedavisi içinendikedir. Tedavinin amacı, serum IGF-I seviyelerini normale çevirmektir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Tedavi, akromegali tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor denetiminde başlatılmalıdır.

Doktor gözetiminde 80 mg SOMAVERT yükleme dozu subkutan olarak uygulanmalıdır. Bunu takiben 10 mg SOMAVERT 1 ml çözücü içinde seyreltilerek subkutan enjeksiyonlar halindegünlük olarak uygulanmalıdır.

Doz ayarlamalarında serum IGF-I değerleri baz alınmalıdır. Serum IGF-I konsantrasyonları her dört veya altı haftada bir ölçülmelidir ve serum IGF-I konsantrasyonunun yaşa göre ayarlanmışnormal aralık içerisindeki seviyesini ve optimal terapötik yanıtı korumak için uygun dozayarlamaları 5 mg/gün'lük artışlar ile yapılmalıdır.

SOMAVERT'e başlamadan önce karaciğer enzimlerinin başlangıç seviyelerinin değerlendirilmesi

SOMAVERT'e başlamadan önce hastalar karaciğer testlerinin (LT) [serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), serum toplam bilirubin (TBIL) vealkalin fosfataz (ALP)] başlangıç seviyeleri açısından değerlendirilmelidir. Başlangıç LTdeğerlerine ve SOMAVERT tedavisi sırasında gözlemlenen LT değerleri baz alınarakSOMAVERT tedavisi ile ilgili öneriler için bölüm 4.4 özel kullanım uyarılar ve önlemleribölümündeki Tablo A'ya bakınız.

Maksimum doz 30 mg/gündür.

Farklı dozaj rejimleri için aşağıdaki formlar mevcuttur:

SOMAVERT 10 mg, 15 mg ve 20 mg.

Uygulama şekli

SOMAVERT subkutan enjeksiyon olarak uygulanmalıdır.

Her seferinde farklı enjeksiyon yeri seçilerek lipohipertrofi önlenebilir.

Ürünün uygulama öncesi sulandırılması ile ilgili talimatlar için 6.6'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Karaciğer/böbrek yetmezliği:

SOMAVERT'in böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalardaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

SOMAVERT'in 0 yaşından 17 yaşa kadar olan çocuklarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılık

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Büyüme hormonu salgılayan tümörler


Büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezi tümörleri bazen genişleyerek ciddi komplikasyonlara (örn. görme alanı ile ilgili bozukluklar) neden olabileceğinden tüm hastaların dikkatli birşekilde takip edilmesi gereklidir. Eğer tümörlerde genişleme ile ilgili bir kanıta rastlanırsaalternatif tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.

Serum IGF-1 izlenmesi


SOMAVERT büyüme hormonunun potent bir antagonistidir. Serum büyüme hormonu değerleri artmış olmasına rağmen bu ilacın uygulaması sonucunda büyüme hormonu eksikliğidurumu ortaya çıkabilir. Serum IGF-I konsantrasyonları takip edilmeli ve SOMAVERTdozunun ayarlanmasıyla IGF-1 konsantrasyonu yaşa göre belirlenmiş normal aralıktatutulmalıdır.

AST/ALT yükselmesi


SOMAVERT'e başlamadan önce hastalar karaciğer testlerinin (LT) [serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), serum toplam bilirubin (TBIL) vealkalin fosfataz (ALP)] başlangıç seviyeleri açısından değerlendirilmelidir.

Daha önce somatostatin analoğu ile tedavi öyküsü veya ALT ve AST yükselmesi olan hastalarda obstrüktif safra yolu hastalığına dair kanıtlar ekarte edilmelidir. Karaciğerhastalığının bulguları devam ederse SOMAVERT uygulaması sonlandırılmalıdır.

Başlangıç LT değerleri baz alınarak SOMAVERT tedavisine başlanması ve SOMAVERT tedavisi sırasındaki karaciğer testlerinin izlenmesi ile ilgili öneriler için Tablo A'ya bakınız.

Tablo A: Başlangıç LT değerleri baz alınarak SOMAVERT tedavisine başlanması ve SOMAVERT tedavisi sırasındaki karaciğer testlerinin periyodik izlenmesi ile ilgiliöneriler

Başlangıç LT değerleri

Öneriler

Normal

• SOMAVERT ile tedavi edilebilir.

• SOMAVERT ile tedavinin ilk 6 ayında serum ALTve AST konsantrasyonları 4-6 haftalık aralıklarlaveya hepatiti düşündürücü semptomlar sergileyenhastalarda herhangi bir zamanda izlenmelidir.

Artmış, fakat < 3x ULN

• SOMAVERT ile tedavi edilebilir; fakat tedavi başlangıcından itibaren en az 1 yıl boyunca LTdeğerleri aylık olarak izlenmelidir. 1. yıldan sonratakip yıllık olarak devam edilmelidir.

>3xULN

• Hastanın karaciğer fonksiyon bozukluğunu kapsamlıbir tetkik ile belirlenene kadar SOMAVERT iletedavi etmeyiniz.

• Somastotin analogları ile tedavi öyküsü olan hastalarbaşta olmak üzere kolelithiasis veyakoledokolithiyazis var olup olmadığı araştırılmalıdır.

• Tetkikler baz alınarak tedaviye SOMAVERT ilebaşlanması değerlendirilmelidir.

• Eğer karar tedavi yönünde ise LT değerleri ve kliniksemptomlar yakinen takip edilmelidir.

Kısaltmalar: ALT = alanin aminotransferaz; AST = aspartat transaminaz; LT = karaciğer testi; ULN = Normalin üst limiti.

Eğer bir hastada LT artışı gelişirse veya SOMAVERT kullanımı sırasında karaciğer bozukluğu belirti veya bulguları görülürse aşağıdaki hasta yönetimi önerilmektedir (Tablo B).

Tablo B. SOMAVERT tedavisi sırasında anormal karaciğer test sonuçları için klinik öneriler

LT değerleri ve klinik belirti/ bulguları

Öneriler

Artmış, fakat <3x ULN

• SOMAVERT ile tedavi edilebilir; fakat artışın devam edip etmediğini belirlemek için LT değerleri aylık olarakizlenmelidir.

>3x ULN fakat <5x ULN (hepatit veya diğer karaciğer hasarı belirtiveya bulguları olmadan veya serumTBIL değerinde artış)

• Eğer karaciğer fonksiyon bozukluğu yoksaSOMAVERT ile tedavi edilebilir; fakat artışın devamedip etmediğini belirlemek için LT değerleri haftalıkolarak izlenmelidir (aşağıya bakınız).

• Karaciğer fonksiyon bozukluğu için alternatif nedenleribelirlemek için kapsamlı bir karaciğer tetkikiyapılmalıdır.

En az 5x ULN veya serum TBIL artışı ile ilişkili en az 3x ULNdeğerinde transaminaz artışı(hepatit veya diğer karaciğer hasarıbelirti veya bulguları olsun yadaolmasın)

• Derhal SOMAVERT kullanımını durdurunuz.

• Serum değerlerinin normale dönüp dönmediğini vezamanı belirlemek için bir seri LT'nin de dahil olduğukapsamlı karaciğer tetkikleri yapınız.

• LT değerleri normale dönerse (karaciğer fonksiyonbozukluğunun alternatif bir nedeninin bulunupbulunmadığına bakılmaksızın), sık sık LT takibi yaparakSOMAVERT ile tedavinin yeniden başlatılmasınıdikkatli olarak düşününüz.

Hepatit veya diğer karaciğer hasarını işaret eden belirti vebulgular (örn., sarılık, bilirübinüri,yorgunluk, bulantı, kusma, sağ üstkadran ağrısı, assit, açıklanamayanödem, kolaylıkla morarma)

• Hemen kapsamlı bir karaciğer tetkiki gerçekleştiriniz.

• Eğer karaciğer hasarı doğrulanmış ise ilaç kullanımıdurdurulmalıdır.

Hipoglisemi


İnsülin veya oral hipoglisemik ilaçlarla tedavi edilen diyabetik hastalarda SOMAVERT ile yapılan bir çalışma, bu popülasyonda hipoglisemi riskini ortaya koymuştur. Bundan dolayı,diabetes mellitusu olan akromegalik hastalarda insülinin veya hipoglisemik ilaçların dozlarınınazaltılması gerekebilir (bkz. bölüm 4.5).

Fertilitenin iyileştirilmesi


Hastanın klinik durumunun iyiye gitmesi ile sonuçlanan IGF-I konsantrasyonundaki düşüşün terapötik faydaları potansiyel olarak kadın hastaların fertilitesinde de iyileşme sağlayabilir (bkz.bölüm 4.6).

Gebelik


Akromegali kontrolü hamilelik sırasında daha iyiye gidebilir. SOMAVERT gebelik döneminde önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.6). Hamilelik sırasında SOMAVERT kullanılmışsa IGF-Idüzeyleri yakından takip edilmelidir. IGF-I seviyelerine göre doz ayarlaması (bkz. bölüm 4.2)yapılması gerekebilir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”.

Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari isim ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Somatostatin analoglarıyla tedaviye devam edilip edilmeyeceği düşünülmelidir. Akromegali tedavisinde diğer ürünlerle kombine haldeSOMAVERT kullanımı kapsamlı olarak araştırılmamıştır.

SOMAVERT'in insülin duyarlılığı üzerindeki etkilerinden ötürü insülin veya oral hipoglisemik tıbbi ürünleri alan hastalarda bu etkin maddelerin dozunun azaltılması gerekebilir (bkz. bölüm4.4).

SOMAVERT'in büyüme hormonu ile belirgin yapısal benzerliğe sahip olması, mevcut ticari büyüme hormonu tayinlerinde çapraz reaksiyon vermesine neden olur.

Terapötik olarak etkili dozlarda SOMAVERT'in serum konsantrasyonlarının, akromegali hastalarında gözlenen gerçek serum büyüme hormonu seviyelerinden genellikle 100 ila 1000kat daha yüksek olmasından dolayı, ticari olarak mevcut büyüme hormonu tayinleri, gerçekbüyüme hormonu seviyelerini olduğundan fazla gösterecektir. Bu nedenle, SOMAVERTtedavisi, bu ölçümlerden elde edilen serum büyüme hormonu konsantrasyonlarına dayanarakizlenmemelidir veya ayarlanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Veri mevcut değildir.

Karaciğer/böbrek yetmezliği:

Veri mevcut değildir.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hastalara gerektiği takdirde uygun doğum kontrol yöntemi kullanmaları önerilmelidir (bkz. bölüm 4.4).

Gebelik dönemi

SOMAVERT'in gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili sınırlı sayıda veri mevcuttur.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/ doğum/ ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm5.3.). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

SOMAVERT'in gebelik döneminde ve doğum kontrol yöntemi kullanmayan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımı önerilmemektedir.

Hamilelik sırasında SOMAVERT kullanılmışsa IGF-I düzeyleri (özellikle ilk 3 aylık dönemde) yakından takip edilmelidir. Hamilelik döneminde doz ayarlaması yapılması gerekebilir (bkz.bölüm 4.4).

Laktasyon dönemi

SOMAVERT'in anne sütüne geçişi hayvanlar üzerinde incelenmemiştir. SOMAVERT'in insan sütüne geçişi konusunda fikir vermek açısından klinik veriler çok kısıtlıdır (bildirilen bir vaka).Bundan dolayı emziren kadınlarda SOMAVERT kullanılmamalıdır. Ancak SOMAVERTkesilirse emzirmeye devam edilebilir. Bu karar, SOMAVERT tedavisinin anneye faydası veanne sütünün çocuğa faydası göz önünde bulundurularak verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

SOMAVERT için fertilite ile ilgili klinik veri bulunmamaktadır.

Hastanın klinik durumunun iyiye gitmesi ile sonuçlanan IGF-I konsantrasyonundaki düşüşün terapötik faydaları potansiyel olarak kadın hastaların fertilitesinde de iyileşme sağlayabilir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanım becerisi ile ilgili çalışma yapılmamıştır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki liste SOMAVERT klinik çalışmalarında görülen istenmeyen reaksiyonları içermektedir.

Klinik çalışmalarda SOMAVERT ile tedavi edilen hastalarda (n=550), advers reaksiyonların çoğu hafif ila orta şiddettedir, süreleri kısıtlıdır ve tedavinin kesilmesini gerektirmemişlerdir.

Klinik çalışmalarda SOMAVERT ile tedavi edilen akromegali hastalarının yüzde >10 kadarında ortaya çıkan, en yaygın bildirilen advers reaksiyonlar baş ağrısı (%25), artralji (%16)ve diyaredir (%13).

Advers reaksiyonlar aşağıdaki kategorilere göre sıralanmaktadır:

Aşağıdaki liste klinik çalışmalarda görülen ve spontan olarak bildirilen istenmeyen etkileri içermekte olup sistem organ sınıfına ve sıklığına göre sınıflandırılmıştır (çok yaygın (> 1/10),yaygın (> 1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila<1/1.000) çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan : Trombositopeni, lökopeni, lökositoz, kanama eğilimi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan : Hipersensitivite reaksiyonlarıb

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın :Hiperkolesterolemi,hiperglisemi, hipoglisemi, kilo alma

Yaygın olmayan : Hipertrigliseridemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın :Normal olmayan rüyalar

Yaygın olmayan :Panik atak, kısa dönemli hafıza kaybı, apati, konfüzyon, uyku bozukluğu, libido artışıBilinmiyor:Asabiyet

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan

Göz hastalıkları

Yaygın
Yaygın olmayan

Baş ağrısı

Somnolans, tremor, baş dönmesi, hipoestezi Narkolepsi, migren, disguzi

: Gözde ağrı : Astenopi

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan : Meniere hastalığı

Kardiyak hastalıklar

: Periferik ödem

Yaygın

Vasküler hastalıklar

Yaygın : Hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın : Dispne

Bilinmiyor : Laringospazmb

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın : Diyare

Yaygın : Kusma, konstipasyon, bulantı, abdominal distansiyon, dispepsi, gaz

Yaygın olmayan :Hemoroid, aşırı tükürük sekresyonu, ağız kuruluğu, diş hastalığı

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın :Normal olmayan karaciğer fonksiyon test sonuçları (örneğin

transaminaz yüksekliği) (bölüm 4.4' e bakınız)

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın : Aşırı terleme, kontüzyon, pirürit^, döküntüb

Yaygın olmayan :Yüzde ödem, ciltte kuruluk, morarma eğiliminde artma, gece terlemeleri, eritemb, ürtikerbBilinmiyor: Anjiyoödemb

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok yaygın : Artralji

Yaygın : Miyalji, artrit

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın : Hematüri

Yaygın olmayan : Proteinüri, poliüri, renal fonksiyon bozukluğu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın
Yaygın olmayan

:Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu, (enjeksiyon bölgesi aşırı duyarlılığı dahil), enjeksiyon yerinde morarma ya da kanama, enjeksiyon bölgesihipertrofisi, (örneğin lipohipertrofi)a, grip benzeri rahatsızlık, yorgunluk,asteni, pireksi

: İyi hissetmeme, yetersiz iyileşme, açlık

a Aşağıda yer alan ilave bilgilere bakınız. b Hipersensitivite reaksiyonu ile ilişkili istenmeyen etkiler

Seçilen yan etkilerın tanımı

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarının çoğu lokalize eritem ve sızı ile karakterizedir ve SOMAVERT tedavisine devam edilirken lokal semptomatik tedavi ile kendiliğindengeçmektedir. Lipohipertrofi dahil enjeksiyon bölgesinde hipertrofi oluşumu gözlenmiştir.

SOMAVERT ile tedavi edilen hastaların %16,9'unda düşük titreli izole anti-büyüme hormonu antikorları gelişmiştir. Bu antikorların klinik anlamlılığı bilinmemektedir.

Anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonları da içeren sistemik hipersensitivite reaksiyonları, laringospazm, anjiyoödem, genel cilt reaksiyonları (döküntü, eritem, prurit, ürtiker) pazarlamasonrası kullanımda raporlanmıştır. Bazı hastaların hastaneye yatırılması gerekmiştir. Tekraruygulamada semptomlar tüm hastalarda tekrar oluşmamıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

SOMAVERT doz aşımı ile ilgili deneyimler kısıtlıdır. Rapor edilen bir akut doz aşımı vakasında, 80 mg/gün 7 gün boyunca uygulanmıştır ve hastanın halsizlik ve ağız kuruluğu birazartmıştır. Tedavinin kesilmesini takip eden haftada şu advers reaksiyonlar gözlenmiştir:insomnia, halsizlik artışı, periferal ödem, tremor ve kilo alma. Tedavinin kesilmesinden 2 haftasonra lökositoz ve enjeksiyon yerinde ve ven ponksiyon bölgelerinde orta dereceli kanamagözlenmiştir ve bu etkilerin muhtemelen SOMAVERT ile ilişkili olduğu düşünülmüştür.

Aşırı doz olgularında, SOMAVERT uygulaması kesilmeli ve IGF-I seviyeleri normal aralığa veya bu seviyenin üzerine gelene dek tedaviye yeniden başlanmamalıdır.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer ön hipofiz lobu hormonları ve analogları ATC kodu: H01AX01

Etki mekanizması

Pegvisomant genetik olarak büyüme hormonu reseptör antagonistine modifiye edilen insan büyüme hormonu analoğudur. Pegvisomant, hücre yüzeylerinde büyüme hormonureseptörlerine bağlanır ve buralarda büyüme hormonunun bağlanmasını engeller ve böylecehücre içi büyüme hormonu sinyal iletimini bozar. Pegvisomant, GH reseptörü için oldukçaseçicidir ve prolaktin dahil diğer sitokin reseptörleriyle, çapraz reaksiyon vermez.

Farmakodinamik etkiler

Pegvisomant ile büyüme hormonunun etkisinin inhibisyonu, insülin benzeri büyüme faktörü-I (IGF-I)' in, ayrıca büyüme hormonuna duyarlı serbest IGF-I, IGF bağlayan protein-3 (IGFBP-3) ve aside dayanıksız IGF-I alt-ünitesi (ALS) gibi diğer serum proteinlerininkonsantrasyonlarında azalma ile sonuçlanır.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Akromegalik hastalar (n=112) plasebo ve pegvisomantın karşılaştırıldığı 12 haftalık, randomize, çift kör, çok merkezli bir çalışmada tedavi edilmişlerdir. SOMAVERT tedavisiuygulanan grupta ortalama IGF-I (p<0,0001), serbest IGF-I (p<0,05), IGFBP-3 (p<0,05) veALS'de (p<0,05) başlangıçtan sonraki tüm vizitlerde doz bağımlı bir şekilde, istatistiksel olarakanlamlı düşüşler görülmüştür. Çalışma sonunda (12. hafta) plasebo, 10 mg/gün, 15 mg/gün yada 20 mg/gün SOMAVERT ile tedavi edilen deneklerin sırasıyla %9,7, %38,5, %75 ve %82kadarında serum IGF-I normalleşmiştir.

Plasebo ile karşılaştırılan tüm doz gruplarında toplam bulgu ve belirti skorlarındaki iyileşme açısından plasebodan (p<0,05) istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir.

38 akromegalik denekten oluşan bir grup, her gün pegvisomant dozunun uygulandığı en az 12 ay (ortalama=55 hafta) boyunca uzun dönemli, açık etiketli, doz titrasyonlu bir kohortçalışmada izlenmiştir. Bu kohorttaki ortalama IGF-I konsantrasyonu pegvisomant ile 917ng/mL'den 299 ng/mL'ye düşerken %92 kadarında normal (yaşa uygun) IGF-I konsantrasyonusağlanmıştır.

Farklı çalışmalarda ve Acrostudy'de, pegvisomantın yüksek oranda hastada (%70'ten fazla) IGF-1 seviyelerini normalleştirdiğini ve plazma açlık glükoz (FPG) ile plazma açlık insülin(FPI) seviyelerini belirgin şekilde azalttığını göstermektedir.

Pegvisomant ayrıca insülin duyarlılığını artırır, bu muhtemelen dokulardaki özellikle karaciğer, yağ dokusu, böbrekler ve iskelet kasları üzerindeki GH reseptörlerinin bloklanmasındankaynaklanır, böylece GH'nin insülin sinyali, lipoliz ve glukoneogenez üzerindeki zararlı etkisiniortadan kaldırır. Fakat bu etkilerin mekanizması kesin olarak bilinmemektedir. Diyabeti olanAkromegali hastalarında insülin dozlarının veya hipoglisemik ilaçların azaltılması gerekebilir(bkz. bölüm 4.4 ve 4.5).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Derialtına uygulamayı takiben pegvisomant emilimi uzun ve yavaştır, doruk serum pegvisomant konsantrasyonlarına, genellikle uygulamadan 33 ila 77 saat sonrasına kadarulaşılamaz. Derialtına uygulanan dozun ortalama emilimi intravenöz uygulanan doza göre%57'dir.

Dağılım:


Pegvisomantın görünür dağılım hacmi göreceli olarak küçüktür (7-12 L).

Biyotransformasyon:


Pegvisomant metabolizması çalışılmamıştır.

Eliminasyon:


Çoklu dozları takiben pegvisomantın ortalama toplam vücut sistemik klirensinin, 10 ila 20 mg/gün arasında değişen subkutan dozlar için 28 ml / saat olduğu tahmin edilmektedir.Pegvisomatın renal klirensi göz ardı edilebilir ve toplam vücut kliresinin %1'inden az olarakhesaplanmıştır. Pegvisomant tekli ya da çoklu dozların ardından genel olarak tahmini 74-172saat aralığındaki ortalama yarılanma ömrü ile, serumdan yavaşça elimine edilebilir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Derialtına tek doz pegvisomant uygulamasından sonra 10, 15, 20 mg'lık artan dozlarda doğrusallık gözlenmemiştir. Popülasyon farmakokinetiği çalışmalarında kararlı halde yaklaşıkolarak lineer farmakokinetik gözlemlenmiştir. İki uzun dönemli çalışmada 10-15-20 mg günlükdoz alan 145 hastadan elde edilen verilere göre ortalama pegvisomant serum konsantrasyonları(±SD) sırasıyla 8.800 ± 6.300ng/mL, 13.200 ± 8.000 ng/mL, 15.600 ± 10.300 ng/mL olaraksaptanmıştır.

Pegvisomant farmakokinetiği normal sağlıklı gönüllüler ve akromegali hastalarında benzerdir ancak zayıf kişilere nazaran daha ağır olan kişilerde pegvisomantın toplam vücut klirensi dahayüksek olmaya meyillidir; dolayısıyla daha yüksek dozda pegvisomant gerekebilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçan ve maymunlarda tekrarlanan doz toksisitesi çalışmalarına dayanılarak klinik dışı veriler insanlar için herhangi bir özel risk göstermemiştir. Bununla birlikte, maymunlardaki belirginfarmakolojik yanıttan ötürü, terapötik dozlar alan hastalarda erişilenden daha yüksek sistemikmaruziyetler çalışılmamıştır.

Günlük 30 mg doz uygulanan iki uzun dönemli çalışmadaki, ortalama plazma konsantrasyonlarına dayanarak insan maruziyetinin üç katına eşit maruziyet düzeylerindeyapılan sıçan karsinojenite çalışmalarında, erkeklerde enjeksiyon bölgelerinde fibrozis vehistiositik inflamasyon ile ilişkili malign fibröz histiositoma gözlemlenmiştir. İnsanlar için buyanıtın önemi şu an için bilinmemektedir. Enjeksiyon bölgesi tümörlerinin insidansındaki artışbüyük olasılıkla irritasyon ve sıçanın tekrarlayan subkutan enjeksiyona karşı geliştirdiği aşırıduyarlılıktan dolayı görülmüştür.

Hamile tavşanlarda 1,3 ve 10 mg/kg/gün SOMAVERT dozları subkutan uygulanarak erken embryonik gelişim ve embryo- fetal gelişim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Organogenezsırasında SOMAVERT uygulaması ile ilişkili teratojenik etkilere dair herhangi bir kanıtarastlanmamıştır. 10 mg/kg/gün dozunda (vücut yüzey alanı baz alınarak hesaplandığında insanauygulanan maksimum terapötik dozun 6 katı) her iki çalışmada da implantasyon sonrası kayıpinsidansında artış görülmüştür. Herhangi bir fertilite çalışması yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesiToz:

Glisin (E640)

Mannitol (E421)

Sodyum fosfat dibazik susuz (E339)

Sodyum fosfat monobazik monohidrat (E339)

Çözücü:

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün bölüm 6.6'da belirtilenler dışındaki hiçbir tıbbi ürünle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

Sulandırıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Toz içeren flakonları buzdolabında (2°C - 8°C) ve ışıktan korumak için ambalajında saklayınız. Dondurmayınız.

SOMAVERT toz içeren flakonların bulunduğu kutular, maksimum 25°C' ye kadar oda sıcaklığında bir sefere mahsus olmak üzere 30 güne kadar saklanabilir. Son kullanma tarihinigün/ay/yıl olarak kutuya yazınız (buzdolabından çıkarıldığı tarihten itibaren 30 güne kadar).Flakonlar ışıktan korunmalıdır ve tekrar buzdolabına konmamalıdır. Flakonlar, oda sıcaklığındasaklamaya başlandıktan sonraki 30 gün içinde veya kutu üzerinde yazılı olan son kullanmatarihine kadar (hangisi daha erken ise) kullanılmaması durumunda atılmalıdır.

Sulandırıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır.

Enjeksiyonluk su içeren kullanıma hazır şırıngayı 30°C altında veya buzdolabında (2°C - 8°C) saklayınız. Dondurmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

20 mg pegvisomant içeren 30 adet tıpalı (klorobutil kauçuk) Tip I cam flakon ve 1 ml çözücü (enjeksiyonluk su) içeren 30 adet piston tıpalı (bromobutil kauçuk) ve ucu kapaklı (bromobutilkauçuk) kullanıma hazır enjektör (Tip 1 borosilikat cam) ve 30 adet güvenlik iğnesi

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Enjeksiyonu uygulamak için kullanılan enjektör ve güvenlik iğnesi ürün ile birlikte sağlanır.

Güvenlik iğnesini yerleştirmeden önce enjektör kapağı kullanıma hazır enjektörden ayrılmalıdır. Bu işlem koparılarak yapılır. Enjektör sızıntıyı önlemek için dik tutulmalıdır veenjektörün ucunun herhangi bir şeyle temasına izin verilmemelidir.

Toz, 1 mL çözücü kullanılarak sulandırılmalıdır. Enjektörden çözücü eklenirken flakon ve enjektör aşağıdaki diagramda gösterilen bir açı ile tutulmalıdır.

Çözücüyü toz flakonuna ekleyiniz. Köpük oluşumu olasılığını engellemek için çözücü flakonun içine yavaşça boşaltılmalıdır. Köpük oluşursa ürün kullanılamaz hale gelir. Yavaş, dairesel birhareketle tozu nazikçe eritiniz. Hızla çalkalamayınız, çünkü çalkalama etkin maddenindenatürasyonuna neden olabilir.

Sulandırıldıktan sonra, sulandırılmış çözelti dış partiküller (veya herhangi bir yabancı partikül) veya fiziksel görünümde herhangi bir değişiklik açısından görsel olarak uygulamadan önceincelenmelidir. Bunlardan birinin gözlenmesi durumunda, ürün atılmalıdır.

Çözülmüş SOMAVERT'i çekmeden önce enjektör flakona yerleştirilmiş şekildeyken flakonu ters çeviriniz ve aşağıdaki diagramda gösterildiği gibi tıpadaki boşluğun görülebildiğindenemin olunuz.

İğneyi flakondan çıkarmadan yavaşçaaşağıya çekin

1



E-_



İğnenin ucu sıvı içinde en alt seviyede olacak şekilde iğneyi aşağı çekiniz. Ürünü flakondan çekmek için yavaşça enjektördeki pistonu geri çekiniz. Enjektörde hava görülürse, baloncuklarıüste çıkarmak için enjektörün gövdesine hafifçe vurunuz ve sonrasında nazikçe baloncuklarıenjektörün dışına itiniz.

Enjektör ve iğneyi atmadan önce iğne koruyucusunu iğnenin üzerinde yerleştiriniz ve yerine oturduğundan emin olunuz. Enjektör ve iğne bir daha asla kullanılmamalıdır.

Tek kullanım içindir. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”'lerine uygun olarakimha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Levent 199 Blok No: 199 İç Kapı No: 106 Şişli / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

121/41

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

19.12.2006

29.12.2015

İlk ruhsat tarihi:

Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Somavert 20 Mg Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon ve Çözücü

Etken Maddesi: Pegvisomant

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.