Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mycobutin 150 Mg Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MYCOBUTIN® 150 mg kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Rifabutin.................150 mg

Yardımcı maddeler:

Sodyum lauril sülfat..................12 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3.

4.

4.1.

4.2.

FARMASOTİK FORM

Kapsül.

Viyole toz içeren kırmızı-kahverengi, kendinden kilitli sert jelatin kapsül, No. 0

KLİNİK ÖZELLİKLER Terapötik endikasyonlar

MYCOBUTIN;

• CD4 sayımları 75 / mcl'ye eşit ya da daha düşük olan, bağışıklık sistemleri baskılanmışhastalarda

M. avium intrasellüler

kompleks (MAC) enfeksiyonlarının profilaksisinde

• AIDS'li hastalarda yaygın semptomatik

Mycobacterium avium

enfeksiyonu tedavisinde

• Kronik rezistan ve yeni teşhis edilmiş pulmoner tüberküloz tedavisinde endikedir.

Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler

MYCOBUTIN ile tek ilaç tedavisi uygulandığında


Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda MAC enfeksiyonunun profilaksisinde: günde 300 mg (2 kapsül)

MYCOBUTIN ile kombine tedavi uygulandığında


Non-tüberküloz mikobakteriyel hastalıkta: Negatif kültürler elde edildikten sonra 6 aya kadar günde 450-600 mg (3-4 kapsül)

MAC tedavisi: MYCOBUTIN klaritromisin ile birlikte verildiğinde; MYCOBUTIN dozu tedavinin ilk ayından sonra 300 mg'a düşürülmelidir ( bkz. bölüm 4.4 Özel kullanımuyarıları ve önlemleri ve 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).Pulmoner tüberkülozda: 6-9 ay süreyle günde 150 mg (1 kapsül) veya negatif balgamkültürü elde edildikten sonra tedavi en az 6 ay daha bu şekilde sürdürülür. Bu doz daha önceantitüberküloz ilaçlar ile tedavi edilmiş hastalarda günde 300-450 mg/gün'e yükseltilmelidir.

Uygulama şekli:

Ağızdan alınır.

MYCOBUTIN, genellikle günde bir defa, öğünlere bağımlı olmaksızın, günün herhangi bir saatinde tek doz şeklinde oral olarak alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Şiddetli böbrek bozukluğu mevcudiyetinde (kreatinin klerensi 30 ml/dakika'nın altında) dozun %50 oranında düşürülmesi gerekir. Hafif-orta derecedeki böbrek bozukluğu herhangibir doz ayarlanmasını gerektirmez.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Hafif derecede karaciğer bozukluğu herhangi bir doz ayarlamasını gerektirmez.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda MYCOBUTIN kullanımı ile ilgili yeterli veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda doz ayarlamasına ilişkin spesifik bir öneri mevcut değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Rifabutine ya da diğer rifamisinlere (örneğin; rifampisin) veya Bölüm 6.1'de listelenmiş yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalardakontrendikedir.

Gebe ve emziren kadınlarda ve çocuklarda klinik deneyimin yetersiz olması nedeniyle, MYCOBUTIN bu hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

MYCOBUTIN idrara, deriye ve vücut salgılarına kırmızı-turuncu bir renk verebilir. İlacın kullanımı süresince yumuşak kontakt lensler kalıcı olarak boyanabilir, bu yüzdentakılmamalıdır.

Mikobakteriyel enfeksiyonların tedavisinde genelde kabul edilen kriterler gereği, MYCOBUTIN, her zaman, rifamisin grubu dışındaki diğer antimikobakteriyel ilaçlarlabirlikte verilmelidir. Pulmoner tüberküloz veya diğer mikobakterilerin neden olduğu aktifbir hastalık olmadığından emin olmak için, hastalar MYCOBUTIN profilaksisinebaşlamadan önce değerlendirilmelidir.

Tedavi süresince düzenli aralıklarla lökosit ile trombosit sayımının yapılması ve karaciğer enzimlerinin izlenmesi önerilir.

MAC enfeksiyonuna karşı profilaksinin hastanın yaşamı boyunca sürdürülmesi gerekebilir. MAC tedavisinde MYCOBUTIN'in klaritromisin ile birlikte kullanılması durumunda,MYCOBUTIN plazma konsantrasyonunda artış olacağından, MYCOBUTIN dozunundüşürülmesi önerilir ( bkz. bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.5 Diğer tıbbi ürünlerile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). MYCOBUTIN ile birlikte, klaritromisin (veyadiğer makrolidler) ve/veya flukonazol (ve benzer bileşikler) kullanılıyorsa, meydanagelebilecek üveit olasılığına karşı hastalar yakından takip edilmelidir. Üveittenşüphelenildiği takdirde, hasta bir göz hekimine gönderilmelidir, hatta gerek görüldüğündeMYCOBUTIN ile tedaviye ara verilmelidir (bkz. bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler ve 4.5 Diğertıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). MYCOBUTIN ile ilişkili üveit,diğer oküler HIV komplikasyonlarından ayırt edilmelidir.

HIV proteaz inhibitörleri, CYP450 3A4'ün katıldığı metabolizmanın inhibitörleri veya substratları gibi etki gösterir. Proteaz inhibitörleri ve rifabutin arasındaki önemli ilaç-ilaçetkileşiminden dolayı birlikte kullanımları, hasta ve hastanın özel ilaç profilinin genel olarakdeğerlendirilmesine bağlı olmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Rifabutin, bir CYP450 3A indükleyicidir. Bu nedenle, bictegravir, rilpivirin veya doravirin dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, antiretroviral ürünlerle birlikte uygulanması,virolojik yanıtın kaybına ve olası direnç gelişimine yol açabilecek antiretrovirallerin plazmakonsantrasyonlarında beklenen azalma nedeniyle önerilmez (bkz. bölüm 4.5).

Daha fazla öneri için lütfen antiretrovirallerin en güncel Kısa Ürün Bilgisi'ne bakınız veya spesifik üreticisine başvurunuz.

Rifabutin dahil neredeyse tüm antibakteriyel ajanların kullanımıyla ilgili olarak

Clostridium difficileC.difficile'nin

aşırı çoğalmasına neden olur.

C. difficile,C.difficile'nin

hipertoksin üreten suşları, morbiditenin ve mortalitenin artmasına neden olur.CDAD, antibiyotik kullanımından sonra ishal olan tüm hastalarda düşünülmelidir.Antibakteriyel ajanların uygulanmasından iki ay sonra CDAD görüldüğü rapor edildiğinden,tıbbi hikayeye dikkat edilmesi şarttır.

Anti-tüberküloz ilaçların kullanımıyla Stevens Johnson sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN), eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS) veakut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP) gibi ciddi kutanöz advers reaksiyonlar(SCAR'lar) bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Hastalarda deri döküntüsü gelişirse, yakındanizlenmeli ve lezyonlar ilerlerse şüpheli ilaç(lar) kesilmelidir. Aynı anda birden fazla anti-tüberküloz ilacı reçete edildiğinden spesifik ilacı belirlemek zordur. Spesifik olarak, çoksistemi etkileyen ve potansiyel yaşamı tehdit eden bir SCAR olan DRESS için, ilksemptomların başlama süresi uzayabilir. DRESS klinik bir tanıdır ve klinik görünümü, kararvermenin temeli olmaya devam etmektedir. Sendromun mortalitesi ve iç organ tutulumu(örn. karaciğer, kemik iliği veya böbrek) nedeniyle şüpheli ilacın erken bırakılmasıönemlidir.

MYCOBUTIN her kapsülde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Rifabutinin, sitokrom P450 3A (CYP450 3A) alt grubu enzimlerini indüklediği ve bu nedenle bu alt gruba ait enzimler tarafından metabolize edilen ilaçların farmakokinetikdavranışını etkileyebileceği gösterilmiştir. MYCOBUTIN ile birlikte kullanıldıklarında builaçların dozunun artırılması gerekebilir.

Benzer şekilde, MYCOBUTIN analjezikler, antikoagülanlar, kortikosteroidler, siklosporin, digitalis (digoksinin dışında), oral hipoglisemikler, narkotikler, fenitoin ve kinidinaktivitesini azaltabilir.

Klinik çalışmalar, MYCOBUTIN'in, didanozin (DDI) ve izoniazidin (izoniazid için istenmeyen etkiler kısmına bakınız) farmakokinetiğini etkilemediğini göstermiştir. Bubulgular doğrultusunda, etambutol, teofilin, sülfanomidler, pirazinamid ve zalsitabin (DDC)ile anlamlı etkileşim beklenmemektedir.

P-aminosalisilik asidin rifamisinlerin GI absorpsiyonunu engellediği gösterildiği için, MYCOBUTIN ile birlikte uygulanacağı zaman 8 - 12 saat aralıkla verilmeleriönerilmektedir.

Aşağıdaki tabloda, rifabutin ve eşzamanlı uygulanan ilaçlar üzerinde eşzamanlı uygulamanın olası etkileri ve risk/yarar değerlendirmesine dair detaylar yer almaktadır.

Birlikte

uygulanan ilaçlar

Rifabutin

üzerindeki

etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

ANTİRETROVİRALLER

Amprenavir
2,9 kat t EAA,2,2 kat t
Cmaks
Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.
Amprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozunun %50azaltılması önerilmektedir. Adversreaksiyonlar için izlemenin artırılmasıgerekli görülmektedir.
Bictegravir

Veri

yoktur.

EAA İ38% Cmin İ56%Cmax |20%

Araştırılmamış olmasına rağmen, rifabutinin Biktarvy(bictegravir/emtrisitabin/tenofoviralafenamid) ile birlikte uygulanması,bictegravirde bildirilen azalmaya ekolarak tenofovir alafenamidde beklenenbir azalma nedeniyle önerilmemektedir.
Doravirin

Veri

yoktur.

EAA'da 50% i C24'te 68% i
Cmax da
Eşzamanlı kullanım gerekliyse, doravirin içeren ürünün Kısa ÜrünBilgisi'nde belirtildiği gibi doravirindozunu artırın.

Fosamprenavir/

ritonavir

%64 t EAA *
%35 t EAA ve %36 t Cmaks, Çukur bitişdüzeyinde (Ctrough)etki yoktur (amprenavir)
Fosamprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozajında enaz %75 azaltma (gün aşırı veya haftadaüç defa 150 mg'a kadar) önerilmektedir.
İndinavir
EAA'da %173 t

Cmaks ta %

134 t

EAA'da %34 i Cmaks ta % 25 i
Rifabutin ve indinavir birlikte kullanıldığında rifabutinin standartdozunun yarıya düşürülmesi veindinavirin her 8 saatte 1000 mg'aarttırılması önerilmektedir.
Lopinavir/ritonavir
5,7 kat t EAA,3,4 kat t
Cmaks*

Lopinavir kinetiğinde anlamlı bir değişiklikyoktur.

Rifabutinin normal 300 mg/gün dozajında en az %75 azaltmaönerilmektedir (yani, gün aşırı veyahaftada üç defa 150 mg'lık maksimumdoz). Advers reaksiyonlar için izlemeninartırılması gerekli görülmektedir.Rifabutin dozunun daha da azaltılmasıgerekebilir.
Sakinavir

Veri

yoktur.

EAA'da %40 i

Rilpivirin

Veri

yoktur.

EAA'da 42% 1 Cmin'de 48% 1Cmax'ta 31%

-i-


Araştırılmamış olmasına rağmen, rifabutinin Odefsey (rilpivirin/tenofoviralafenamid/emtrisitabin) ile birlikteuygulanması, rilpivirinde bildirilenazalmaya ek olarak tenofoviralafenamidde beklenen bir azalmanedeniyle önerilmemektedir.
Ritonavir
EAA'da 4 kat artış,
Cmaks ta 2,5
kat artış
Veri yoktur.
Rifabutin konsantrasyonundaki bu çok katlı artış ve sonraki yan etki riskinedeniyle, rifabutin ve bir proteazinhibitörünün eşzamanlı kullanılmasıgereken hastalarda diğer proteazinhibitörlerinin kullanılması göz önündebulundurulmalıdır.
Tipranavir/ritonavir
2,9 kat t EAA,
1,7 kat t
Cmaks

Tipranavir kinetiğinde anlamlı bir değişiklikyoktur.

Rifabutin için terapötik ilaç izlemesi yapılması önerilmektedir.
Tipranavir ile rifabutinin birlikte kullanılması rifabutin ve onunmetabolitinin konsantrasyonunuartırabilir. Rifabutin dozunu % 75azaltın (örneğin devam eden günlerde150 mg) ve izlemi artırın.
Zidovudin
Kinetikte anlamlı birdeğişiklikyoktur.
Cmaks ve EAA da yaklaşık %32 i
Kontrollü büyük bir klinik çalışma, bu değişikliklerin klinik ilgisininolmadığını göstermiştir.

ANTIFUNGALLER


Flukonazol

EAA'da %82 t


Kararlı durum plazma konsantrasyonlarındaanlamlı bir değişiklik

yoktur.

_

İtrakonazol

Veri

yoktur.


Cmaks ve EAA'da %70 ila %75 azalma


Bir vaka raporu, itrakonazol varlığında rifabutin serum düzeylerinde bir artışolduğunu göstermektedir.

Posakonazol

%31 t

Cmaks,

%72 t EAA


%43 I Cmaks, %49 I EAA


Posakonazol ve rifabutinin birlikte kullanımı rifabutin plazmakonsantrasyonunu artırır, posakonazolplazma konsantrasyonunu azaltır.Rifabutin ve posakonazolün birliktekullanımından, hastaya sağlayacağıyarar riskten fazla olmadığı sürecekaçınılmalıdır. Bununla birlikte,eşzamanlı uygulama gerekliyse, anigelişen mantar enfeksiyonlarınınyakından izlenmesi ve ayrıca artanrifabutin plazma konsantrasyonlarınabağlı advers reaksiyonların (örn. üveit,lökopeni) sık sık izlenmesi önerilir.

Vorikonazol

%195 t

Cmaks,

%331 t EAA**


Rifabutin (günde 300 mg), günde iki kez 200mg vorikonazol içinCmaks ve EAAdüzeylerini sırasıyla%69 ve %78düşürmüştür.Rifabutinle birlikteuygulama sırasında,günde iki kez 350 mgvorikonazol için Cmaksve EAA düzeyleri,günde iki defa tekbaşına uygulanan 200mg vorikonazolünsırasıyla %96'sı ve%68'i olmuştur. Gündeiki kez tek başınauygulanan 200 mgvorikonazole kıyaslagünde iki kez 400 mgvorikonazol dozundaCmaks ve EAA sırasıyla%104 ve %87 dahayüksek olmuştur.

Yararın riske göre ağır basması durumunda, vorikonazol idame dozu 12saatte bir intravenöz 5 mg/kg dozunaveya 12 saatte bir oral yoldan 200mg'dan 350 mg'a (40 kg'ın altındakihastalarda 12 saatte bir oral yoldan 100mg'dan 200 mg'a) çıkarılırsa, rifabutinvorikonazolle birlikte uygulanabilir.Rifabutin, vorikonazol ile birlikteuygulandığında tam kan sayımlarının verifabutin advers olaylarının (örn. üveit)dikkatle izlenmesi önerilmektedir.

Ketokonazol/

mikonazol

Veri

yoktur.

Veri yoktur.

Cyt P450IIIA aktivitesini rekabetçi şekilde inhibe eden ketokonazol gibibirlikte uygulanan ilaçlar, rifabutinindolaşımdaki ilaç düzeyleriniyükseltebilir.

ANTİ-PCP(Pneumocystis cariniipnömonisi)

Dapson

Veri

yoktur.

EAA'da yaklaşık %27 ila %40 azalma
HIV ile enfekte hastalarda yapılmış çalışma (hızlı ve yavaş asetilatörler).

Sulfametoksazol-

Trimetoprim

Cmaks ve

EAA'da anlamlı birdeğişiklikyoktur

EAA'da yaklaşık %15 ila %20 azalma
Başka bir çalışmada, yalnızca trimetoprim için (sulfametoksazol içindeğil) EAA'da %14

11

görülmüştür fakat klinik olarak anlamlıbulunmamıştır.

ANTİ-MAC(Mycobacterium avium intrasellülerkompleksi)

Azitromisin
FK
etkileşim
yoktur.
FK etkileşim yoktur.

Klaritromisin
EAA'da yaklaşık%77 t
EAA'da yaklaşık %50 azalma
HIV ile enfekte hastalarda yapılmış çalışma.

DİĞER

Metadon

Veri

yoktur.

Anlamlı bir etki yoktur
EAA temel alındığında rifabutinin metadon pik düzeyleri veya sistemikmaruziyet üzerinde belirgin bir etkisiyoktur. Rifabutin kinetiğideğerlendirilmemiştir.

Oral

Kontraseptifler

Veri

yoktur.

Veri yoktur.
Rifabutin ile eş zamanlı tedavi sırasında kontraseptif koruma yeterli olmayabilir,bu nedenle hastalara diğerkontrasepsiyon yöntemlerinikullanmaları önerilmelidir.
Takrolimus

Veri

yoktur.

Veri yoktur.
Rifabutin, takrolimus kan düzeylerini düşürür.

EAA - Zamana karşı konsantrasyon eğrisinin altında kalan alan

Cmaks - Maksimum serum konsantrasyonu

* - İlaç artı aktif metabolit

** - günde iki kez 400 mg dozunda vorikonazol

|: Artış , |: Düşüş

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon:

Mevcut değil.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MYCOBUTIN oral kontraseptiflerle etkileşim gösterebilir (bkz. Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

MYCOBUTIN tedavisi sırasında oral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden hastalara diğer kontrasepsiyon yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

MYCOBUTIN için gebelikte maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler bakımındanyeterizdir (bkz kısım 5.3)

Gebe veya emziren kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmamaktadır. Günde 200 mg/kg dozuna kadar (önerilen günlük insan dozunun 40 katı)doz düzeyleri kullanılarak rifabutin verilen sıçanlarda ve tavşanlarda üreme çalışmalarıyapılmıştır. İki türde de teratojenisite görülmemiştir. 20 mg/kg/gün dozu verilen sıçanlardafetal viyabilitede düşüş görülmüştür.

Sıçanlarda, 40 mg/kg/gün (önerilen günlük insan dozunun 8 katı) dozunda rifabutin fetal iskelet varyantlarında artışa yol açmıştır. Tavşanlarda, 80 mg/kg/gün (önerilen günlük insandozunun 16 katı) dozunda rifabutin maternotoksisiteye ve fetal iskelet anormalliklerindeartışa yol açmıştır.

Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teratojenik olmadığı görülse dahi, gebe kadınlarda veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN gebe kadınlara uygulanmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teratojenik olmadığı görülse dahi, veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN çocuk emziren kadınlara uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Tüm üreme çalışmalarında, etkinin olmadığı düzey 40-50 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hiçbir dozda teratojenik etki görülmemiştir. Yüksek doz düzeylerinde doğurganlık ve fetalgelişimde görülen değişiklikler, üreme organlarındaki lezyonlarla ve bileşiğin annelerüzerindeki toksik etkisiyle ilgilidir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MYCOBUTIN'in araba ya da makine kullanma yeteneği üzerinde bir etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Bağışıklık sistemleri yeterli ya da baskılanmış, tüberkülozlu ve non-tüberküloz mikobakteriozisli hastalarda, çok sayıda ilacın birlikte kullanımı durumunda, MYCOBUTINtolerabilitesi, uzun süreli çalışmalar ile 600 mg'a kadar çıkan günlük dozlarda incelenmiştir.

MYCOBUTIN, bu çalışmalarda, genellikle, diğer ilaçlarla kombine edilerek uygulandığından, ilaç-yan etki ilişkisini kesin olarak belirlemek mümkün olmamıştır.Yalnızca birkaç vakada tedavinin kesilmesi gerekmiştir. Klinik araştırmalar veya pazarlamasonrası gözlem ile belirlenen advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfına göre aşağıdakisıklıklara göre listelenmiştir.

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000) ve bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: LökopeniYaygın: Anemi

Yaygın olmayan: Pansitopeni, agranülositoz, lenfopeni, granülositopeni, nötropeni, lökosit sayısında azalma, nötrofil sayısında azalma, trombositopeni, platelet sayısında azalma

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Döküntü

Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık, bronkospazm, eozinofili

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Üveit, korneal birikim

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı Yaygın olmayan: Kusma

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın olmayan: Sarılık, karaciğer enzimlerinin artışı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Ciltte renk bozulması

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji Yaygın olmayan: Artralji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Pireksi

Diğer antibiyotikler ile görülen semptomlar; ateş, döküntü ve nadiren eozinofili, bronkospazm ve şok gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Sınırlı sayıdaderide renk değişikliği bildirilmiştir. Yüksek dozlarda rifabutin ile yalancı sarılık (normalplazma bilirubini ile deride sarı renk) rapor edilmiştir.

Şok ve

Clostridium difficile

koliti bu farmakolojik sınıfın zorunlu istenmeyen yan etkileridir; iki olay da rifabutinin klinik çalışmalarında veya spontane raporlarında gözlenmemiştir.

Aynı sınıftaki diğer antibiyotiklerle anafilaktik şok meydana gelmiştir.

Ayrıca, reversibl olan hafif ile şiddetli derecede uveit görülmüştür. MAC profilaksisi mono tedavisinde, 300 mg MYCOBUTIN verildiğinde bu risk çok düşüktür, ancak MACtedavisinde, klaritromisin (veya diğer makrolidler) ile MYCOBUTIN kullanıldığında riskartar (bkz 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Flukonazolun (ve benzer bileşikler)üveit riskini artırmada olası rolü henüz bilinmemektedir. MAC profilaksisinde uygulanançoklu ilaç rejiminin bir parçası gereği MYCOBUTIN verilen bazı HIV-pozitif pediyatrikhastalarda yapılan rutin oftalmolojik incelemeler sırasında korneada birikmelererastlanılmıştır. Bu değişiklikler çok önemsiz, hatta transparan, asemptomatik periferal vemerkezi kornea birikmeleri olup görmede bir bozukluk meydana getirmez. Uzun sürelitedavi sonrası asemptomatik kornea opasitesi rapor edilmiştir. Grip benzeri sendrom, dispneile göğüste baskı veya ağrı ve nadiren hepatit ve hemoliz rapor edilmiştir.

Anti-tüberküloz ilaç SCAR'ları

Anti-tüberküloz ilaç kullanımı, eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonunun (DRESS) yanı sıra SJS, TEN ve AGEP gibi diğer SCAR'ların ortayaçıkmasına neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

9. Doz aşımı ve tedavisi

Mide yıkanmalı ve diüretik tedavisi uygulanmalıdır. Destekleyici tedavi ile semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Tüberküloz tedavisi için ilaçlar, Antibiyotikler ATC kodu: J04AB04

MYCOBUTIN (rifabutin), özellikle atipik ve ilaçlara dirençli mikobakterileri de içeren aside dayanıklı basiller üzerinde etkinlik gösteren, geniş spektrumlu, yarı-sentetik ansamisingrubu bir antibiyotiktir.

Rifabutinin prokaryotik organizmaların

(Escherichia coliBacillus subtilis)M. tuberculosis

DNA'sıiçerisine timidinin geçişini önler. Hatta bu durum DNA sentezini de inhibe ettiğini ortayakoymaktadır ki, bu da rifabutinin, rifampisine karşı direnç gösteren organizmalara karşıetkinliğini açıklayabilmektedir.

Rifabutinin,

M. tuberculosis'ınin vitro,in vitroM.tuberculosis

suşlarının üçte bir ile yarısı arasında bir oranının rifabutine hassas olduğunugöstermiştir ki bu bulgu, iki antibiyotik arasında tam olarak çapraz direncin bulunmadığınıbelirtmektedir.

M. tuberculosis'ınin vivoin vitro

bulgulara paralel olarak, rifampisine kıyasla 10 kat daha yüksektir.

Bağışıklık sistemlerinde yetmezlik oluşturulmuş farelerde,

M. Avium intrasellülerinvitroin vivo5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İnsanda, rifabutin hızla emilir ve maksimum plazma konsantrasyonuna, oral yolla uygulandıktan yaklaşık 2-4 saat sonra ulaşır. 300, 450 ve 600 mg'lık tek dozların sağlıklıgönüllülere uygulanmasından sonra, rifabutinin farmakokinetiği lineer bir özellik gösterir.Bu dozlarda, Cmaks 0.4-0.7 mikrogram/ml arasındadır.

Dağılım:


Uygulamadan yaklaşık 30 saat sonra,

M. tuberculosis'e

ilişkin minimal inhibitör konsantrasyon (MIC) değerinin üzerinde bir plazma düzeyi elde edilir. Rifabutin,hayvanların, beyin hariç, değişik organlarında yaygın bir dağılım gösterir. Özellikle de,dozlamadan 24 saat sonrasına kadar insan akciğer dokusunda ölçülen konsantrasyonlarplazma düzeylerinden yaklaşık 5-10 kat daha yüksek bulunmuştur.

İnsandaki doku konsantrasyonları, akciğer parankiması, safra kesesi ve barsak duvarlarındaki plazma düzeylerinden birkaç kat daha yüksektir.

İntrasellüler / ekstrasellüler konsantrasyon oranının, her ikisi de insandan elde edilen nötrofillerde 9, monositlerde 15 değerinde bulunması, rifabutinin intrasellüler dağılımınınçok yüksek olduğunun göstergesidir.

Biyotransformasyon:


Rifabutinin intrasellüler konsantrasyonunun yüksek oluşu, mikobakteriler gibi intrasellüler patojenlere karşı gösterdiği etkinliğin büyük ölçüde temel nedenidir.

Tespit edilen 5 metaboliti arasında 25 O-diasetil türevi ile 31-hidroksil türevi en önemlileridir. 25 O-diasetil türevi ana ilaca eşdeğer antibakteriyal etkiye sahiptir.Rifabutinin yarılanma ömrü (t1/2 P) insanda yaklaşık 35-40 saattir.

Eliminasyon:


Rifabutin ve metabolitlerinin atılımı başlıca idrar yolu ile olur.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Data mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Toksikoloji

Rifabutinin klinik öncesi güvenlilik çalışmaları, kemirgenlerde ve maymunlarda iyi bir güvenlilik marjı ortaya koymaktadır. 5 g/kg dozuna kadar tekli oral doz verilen sıçanlarda ve2 ve 4 g/kg dozu verilen beagle köpeği ve sinomolgus maymunlarında rifabutinin akut oraltoksisitesi düşük olmuştur ve mortalite görülmemiştir. Farelerde oral LD50 erkekler için 4.8g/kg, dişiler içinse 3.3 g/kg'dır. Tekrarlı doz çalışmalarında, hedef organlar yalnızca insantedavisi için önerilen dozlarla elde edilenden yüksek kan düzeylerine yol açan dozlardabelirlenmiştir. Fare, sıçan ve maymunlarda ana hedef organlar karaciğer, mide, gonadlar vedaha düşük bir derecede eritrositlerdir. Rifabutinin

in vitroin vivo

testlerde genotoksikolmadığı görülmüştür.

Karsinojenite / Mutajenite

Maksimum tolere edilen dozda iki yıla kadar tedavi edilen fare veya sıçanlarda karsinojenik etki görülmemiştir.

Rifabutin herhangi bir teratojenik, mutajenik veya karsinojenik potansiyel göstermemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz Sodyum lauril sülfatMagnezyum stearat (E572)

Silika jel

Titanyum dioksit (E171)

Kırmızı demiroksit (E172)

Jelatin

Ürün, sığır ve/veya domuz kaynaklı jelatin hammaddesi içermektedir.

6.2. Geçimsizlikler6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, şeffaf PVC/Al folyo blister ambalajlarda 30 kapsül

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Levent 199 Blok No: 199 İç Kapı No: 106 Şişli / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

106/25

9.

10.

ILK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI

İlk ruhsat tarihi: 20.07.1999

Ruhsat yenileme tarihi: 14.02.2005-16.10.2009

KUB'UN YENILENME TARIHI

İlaç Bilgileri

Mycobutin 150 Mg Kapsül

Etken Maddesi: Rifabutin

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Mycobutin 150 Mg Kapsül - KUB
  • Mycobutin 150 Mg Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.