Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Requip Xl 4mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

REQUIP XL 4 mg uzatılmış salımlı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her tablet, 4 mg ropinirole eşdeğer 4,56 mg ropinirol hidroklorür içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat: 44,04 mg (inek sütünden elde edilir.)

Gün batımı sarısı FCF, alüminyum lak (E110): 1,24 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Uzatılmış salımlı tablet.

Açık kahverengi, kapsül şeklinde, film kaplı tabletlerdir. Tabletlerin bir yüzünde “GS”, diğer yüzünde “WXG” baskısı vardır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

REQUIP XL aşağıdaki durumlarda Parkinson hastalığının tedavisinde endikedir:

• Levodopa başlanmasını geciktirmek için monoterapi olarak başlangıç tedavisinde

• Hastalık seyri boyunca, levodopanın etkisi azaldığında veya tutarsız hale geldiğinde veterapötik etkide dalgalanmalar meydana geldiğinde (“doz sonu” veya “on-off” tipdalgalanmalar) levodopa ile kombinasyon halinde

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Yetişkinler:

Etkililik ve tolerabiliteye göre bireysel doz ayarlaması önerilmektedir.

Başlangıç titrasyonu:


Ropinirol uzatılmış salımlı tabletin başlangıç dozu ilk hafta için günde bir kere 2 mg'dır; doz, ikinci haftadan itibaren günde bir kere 4 mg'a yükseltilmelidir. Ropinirol uzatılmış salımlıtablet için günde bir kere 4 mg dozda terapötik yanıt görülebilir.

Terapötik rejim:


Hastalarda tedavi, semptomatik kontrol sağlayan en düşük ropinirol uzatılmış salımlı tablet dozu ile sürdürülmelidir.

Günde bir kere 4 mg ropinirol uzatılmış salımlı tablet dozu ile yeterli semptomatik kontrolün sağlanamadığı veya sürdürülemediği durumlarda, günlük doz haftalık olarak veya daha uzunbir süre aralığında 2 mg artırılarak, günde bir kez 8 mg ropinirol uzatılmış salımlı tabletdozuna yükseltilebilir.

Günde bir kere 8 mg ropinirol uzatılmış salımlı tablet dozu ile halen yeterli semptomatik kontrol sağlanamazsa veya sürdürülemezse, günlük doz iki haftalık veya daha uzun zamanintervaliyle 2 mg ila 4 mg'lık artışlarla yükseltilebilir. Ropinirol uzatılmış salımlı tabletinmaksimum günlük dozu 24 mg'dır.

Ropinirol uzatılmış salımlı tabletin mevcut en yüksek etkinlik gücünden faydalanmak için, gereken doza ulaşmayı sağlayacak en az sayıda ropinirol uzatılmış salımlı tabletin hastalarareçete edilmesi önerilmektedir.

Tedavi bir gün veya daha uzun süre kesilirse, doz titrasyonu ile yeniden başlanması düşünülmelidir (yukarıya bakınız).

REQUIP XL uzatılmış salımlı tablet levodopaya ek olarak uygulandığında, klinik yanıta bağlı olarak levodopa dozunun aşamalı olarak azaltılması mümkün olabilir. Klinik çalışmalarda,REQUIP XL uzatılmış salımlı tableti eşzamanlı olarak alan hastalarda levodopa dozu yaklaşık%30 oranında aşamalı olarak azaltılmıştır. Levodopa ile kombinasyon halinde REQUIP XLuzatılmış salımlı tablet alan ilerlemiş Parkinson hastalığı olan hastalarda, REQUIP XLuzatılmış salımlı tablet için yapılan başlangıç titrasyonu sırasında diskineziler görülebilir.Klinik çalışmalarda levodopa dozunun azaltılmasının diskinezilerde düzelme sağlayabileceğigösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

Başka bir dopamin agonistinden ropinirole geçiş sırasında, ropinirol başlatılmadan önce söz konusu ilacın pazarlama ruhsatı sahibinin ilacı bırakmaya dair kılavuzu takip edilmelidir.

Diğer dopamin agonistleri ile olduğu gibi, ropinorol tedavisini de bir haftalık bir dönemde günlük dozu aşamalı olarak azaltarak sonlandırmak gerekmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

REQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletten REQUIP XL uzatılmış salımlı tablete geçiş:

Hastalar bir gecede REQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletten REQUIP XL uzatılmışsalımlı tabletlere geçebilirler. REQUIP XL uzatılmış salımlı tabletin dozu, hastanın aldığıREQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletin toplam günlük dozunu temel almalıdır. Aşağıdakitablo, REQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletten geçiş yapan hastalar için REQUIP XLuzatılmış salımlı tabletin önerilen dozunu göstermektedir:
REQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletten R
EQUIP XL uzatılmış salımlı tablete geçiş:

REQUIP film kaplı (çabuk salimli) Tablet Toplam günlük doz (mg)

REQUIP XL uzatılmış salımlı Tablet Toplam günlük doz (mg)

0,75-2,25

2

3-4,5

4

6

6

7,5-9

8

12

12

15-18

16

21

20

24

24

REQUIP XL uzatılmış salımlı tablete geçişten sonra doz, terapötik yanıta dayalı olarak ayarlanabilir (bkz. “Başlangıç titrasyonu” ve “Terapötik rejim”).

Uygulama sıklığı ve süresi:

REQUIP XL günlük tek doz şeklinde, her gün aynı saatte alınmalıdır.

Yüksek yağ içerikli yemekler bazı hastalarda EAA ve Cmaks değerlerini iki katına çıkarabilir (bkz. Bölüm 5.2).

Uygulama şekli:

Tabletler bütün olarak yutulmalı, çiğnenmemeli, kırılmamalı ya da bölünmemelidir. REQUIP XL yemeklerle birlikte veya tek başına alınabilir (bkz. Bölüm 5.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif-orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi 30-50 ml/dk) ropinirol klirensinde hiçbir değişiklik gözlenmemesi bu popülasyonda doz ayarlaması yapılmasınıngerekmediğini göstermektedir.

Son evre renal yetmezliği olan hastalarda (hemodiyalizdeki hastalar) ropinirol kullanımına ilişkin bir çalışma bu hastalarda aşağıdaki gibi doz ayarlaması yapılması gerektiğinigöstermiştir:

REQUIP XL için önerilen başlangıç dozu günde bir kez 2 mg'dır. Dozun artırılması tolerabilite ve etkililiğe göre yapılır. Düzenli diyaliz uygulanan hastalarda önerilen en yüksekdoz günde 18 mg'dır. Diyaliz sonrası ek doz uygulaması gerekmez (bkz. Bölüm 5.2).

Şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi <30 ml/dk) olup düzenli diyaliz uygulanmayan hastalarda ropinirol kullanımı araştırılmamıştır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ropinirol kullanımı araştırılmamıştır. Bu hastalarda ropinirol kullanılması önerilmez.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ve adolesanlar:

Ropinirolün 18 yaşın altındaki hastalarda güvenlilik ve etkililiği saptanmamıştır. Bu nedenle, bu yaş grubundaki hastalarda REQUIP XL kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaş ve üzerindeki hastalarda ropinirol klirensi yaklaşık %15 azalmaktadır. Farklı bir doz ayarlaması gerekli olmasa da ropinirol dozu, optimal klinik yanıta göre tolerabilitenin dikkatliizlemiyle bireysel olarak titre edilmelidir.

75 yaş ve üzeri hastalarda tedavi başlangıcı sırasında daha yavaş doz titrasyonu düşünülebilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Ropinirole ve ilacın bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık

• Düzenli hemodiyaliz olmadan şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi<30 ml/dk)

• Karaciğer yetmezliği

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Psikiyatrik veya psikotik bozukluklar:


Majör psikiyatrik veya psikotik bozuklukları olan ya da öyküsünde bu bozukluklar bulunan hastalar, potansiyel faydalar risklerden daha ağır basmadıkça dopamin agonistleri ile tedaviedilmemelidir (bkz. Bölüm 4.5).

Hipotansiyon:


Hipotansiyon riski nedeniyle, özellikle tedavi başlangıcında, ciddi kardiyovasküler hastalığı (özellikle kalp yetmezliği) olan hastalarda kan basıncının takip edilmesi önerilir.

Dürtü kontrol bozuklukları:


Hastalar, dürtü kontrol bozukluklarının gelişimi açısından düzenli olarak takip edilmelidir. Hastalar ve bakıcıları, REQUIP XL dahil olmak üzere dopamin agonistleriyle tedavi edilenhastalarda; alışılmadık kumar oynama dürtüsü, libidoda artış, hiperseksüalite, kompülsifharcama veya alışveriş bağımlılığı, aşırı yeme ve kompülsif yeme dahil olmak üzere dürtükontrol bozukluklarının davranışsal semptomlarının meydana gelebileceği konusundabilgilendirilmelidir. Bu tip semptomlar gelişirse dozun azaltılması/aşamalı olarak bırakılmasıdüşünülmelidir.

Mani:


Mani gelişimi açısından hastalar düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve bakıcıları, REQUIP XL ile tedavi edilen hastalarda dürtü kontrol bozuklukları semptomları ile birlikte veya bunlarolmaksızın mani semptomlarının meydana gelebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Bu tipsemptomlar gelişirse dozun azaltılması/aşamalı olarak bırakılması düşünülmelidir.

Somnolans ve ani başlayan uyku atakları:


Ropinirol, özellikle Parkinson hastalarında, somnolans ve ani başlayan uyku atakları ile ilişkilendirilmiştir. Günlük aktiviteler sırasındaki ani başlayan uyku durumu, bazı vakalardafarkındalık veya uyarı işaretleri olmaksızın, bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Hastalar bukonuda bilgilendirilmeli ve ropinirol tedavisi sırasında araç veya makine kullanırken dikkatliolmaları tavsiye edilmelidir. Somnolans ve/veya ani başlayan uyku atakları deneyimleyenhastalar araç veya makine kullanmaktan kaçınmalıdır. Dozajın düşürülmesi ya da tedavininsonlandırılması düşünülebilir.

Nöroleptik malign sendrom:


Dopaminerjik tedavinin ani bir şekilde geri çekilmesiyle nöroleptik malign sendroma işaret eden semptomlar bildirilmiştir. Dolayısıyla, tedavinin aşamalı olarak bırakılmasıönerilmektedir (bkz. Bölüm 4.2).

Hızlı gastrointestinal geçiş:


REQUIP XL tablet ilacın 24 saat süresince salınması için tasarlanmıştır. Gastrointestinal geçişin hızlı olması halinde ilaç salımının tam olmamasına yol açabilir ve kalan ilaç feçesegeçebilir.

Dopamin agonist geri çekilme sendromu (DAWS):


DAWS, ropinirol dahil olmak üzere dopamin agonistleri ile bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Parkinson hastalığı olan hastalarda tedaviyi bırakmak için ropinirol aşamalı olarakkesilmelidir (bkz. Bölüm 4.2). Sınırlı veriler, dürtü kontrol bozuklukları olan ve günlükyüksek doz ve/veya yüksek kümülatif dozlarda dopamin agonistleri alan hastaların DAWSgelişimi için daha yüksek risk altında olabileceğini düşündürmektedir. Yoksunluksemptomları; apati, kaygı, depresyon, yorgunluk, aşırı terleme, ağrı ve levodopaya yanıtvermemeyi kapsamaktadır. Ropinirolü aşamalı olarak azaltmadan ve kesmeden önce, hastalarpotansiyel yoksunluk semptomları hakkında bilgilendirilmelidir. Tedavinin azaltılması vekesilmesi sırasında hastalar yakından izlenmelidir. Şiddetli ve/veya kalıcı yoksunluksemptomları durumunda, ropinirolün en düşük etkili dozda geçici olarak yeniden uygulanmasıdüşünülebilir.

Halüsinasyonlar:


Halüsinasyonlar, dopamin agonistleri ve levodopa tedavisinin bir yan etkisi olarak bilinmektedir. Hastalara halüsinasyonlar oluşabileceği bildirilmelidir.

REQUIP XL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler:


REQUIP XL laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

REQUIP XL, gün batımı sarısı FCF, alüminyum lak (E110) içerir. Bu nedenle, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Ropinirol ve L-dopa veya domperidon arasında bu ilaçların dozunun ayarlanmasını gerektirecek farmakokinetik bir etkileşim yoktur.

Nöroleptikler ve sulpirid veya metoklopramid gibi diğer santral etkili dopamin antagonistleri ropinirolün etkililiğini azaltabilirler. Bu nedenle, bu ilaçların REQUIP XL ile birliktekullanımından kaçınılmalıdır.

Yüksek doz östrojen ile tedavi edilen hastalarda ropinirolün plazma konsantrasyonlarının arttığı gözlenmiştir. Hormon replasman tedavisi (HRT) alan hastalarda REQUIP XLtedavisine normal şekilde başlanabilir. Bununla birlikte, ropinirol tedavisi sırasında hormonreplasman tedavisi durdurulursa veya başlatılırsa doz ayarlaması gerekli olabilir.

Ropinirol, esas olarak sitokrom P450 enzim CYP1A2 tarafından metabolize edilir. Parkinson hastalarında yapılan bir farmakokinetik çalışmada (günde üç kere, 2 mg ropinirol film kaplı(hızlı salımlı salımlı) tablet dozu), siprofloksasinin potansiyel advers olay riskiyle birlikteropinirolün Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla yaklaşık %60 ve %84 oranında artırdığınıgöstermiştir. Bu nedenle, halen ropinirol alan hastalara CYP1A2 inhibitörü olansiprofloksasin, fluvoksamin veya enoksasin gibi ilaçlara başlandığında veya bu ilaçlarkesildiğinde ropinirol dozunun ayarlanması gerekebilir.

Parkinson hastalarında ropinirol (günde üç kere, 2 mg ropinirol film kaplı (hızlı salımlı) tablet dozu) ve CY^1A2 substratlarından olan teofilin arasındaki farmakokinetik etkileşimçalışmasında, ne teofilin ne de ropinirol farmakokinetiğinde değişiklik görülmemiştir.

Sigara içmenin CYP1A2 metabolizmasını uyardığı bilindiğinden REQUIP XL tedavisi sırasında hastalar sigara içmeyi bırakırsa veya başlarsa doz ayarlaması gerekli olabilir.

K vitamini antagonistleri ve ropinirol kombinasyonu alan hastalarda dengelenmemiş Uluslararası Normalleştirilmiş Oran (INR) vakaları bildirilmiştir. Yakın klinik ve biyolojik(INR) izlem gereklidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Hiçbir etkileşim çalışması yoktur. Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yoktur.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Ropinirolün çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımı ve/veya doğum kontrolü (kontrasepsiyon) üzerinde etkisine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi:

Gebe kadınlarda ropinirol kullanımıyla ilgili yeterli veri yoktur. Ropinirol konsantrasyonları gebelik sırasında kademeli olarak artabilir (bkz. Bölüm 5.2).

Hayvanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda üreme toksisitesi gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. REQUIP XL, hasta için potansiyel yararfetüs için potansiyel riski aşmadığı sürece gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Ropinirol ile bağlantılı maddelerin, emziren sıçanlarda süte geçtiği gösterilmiştir. Ropinirol ve metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirilen bir çocuğunmaruz kalacağı risk dışlanamaz. Laktasyonu inhibe edebileceğinden emziren annelerdeREQUIP XL kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Ropinirolün insan fertilitesi üzerindeki etkilerine yönelik veri mevcut değildir. Sıçanlarda gerçekleştirilen dişi fertilitesi çalışmalarında implantasyon üzerinde etkiler gözlenmiştir (bkz.Bölüm 5.3). Sıçanlarda erkek fertilitesi üzerinde etkiler gözlenmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Ropinirol araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Ropinirol tedavisi sırasında halüsinasyonlar, somnolans ve/veya ani uykuya dalma nöbetleriyaşayan hastalar, bu ani uyku nöbetleri ve/veya somnolans durumları düzelene kadar araçkullanmaktan veya dikkat eksikliğinin kendilerinin ya da diğer kişilerin ciddi yaralanma veyaölüm riskine neden olabileceği aktivitelerden uzak durmaları konusunda uyarılmalıdır (bkz.Bölüm 4.4).

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, sistemik organ sınıflarına ve sıklıklarına göre aşağıda listelenmiştir. Klinik çalışmalarda bildirilen bu istenmeyen etkiler, monoterapi veya levodopaya ek tedavikullanımlarına göre sınıflandırılmıştır.

Sıklıklar; çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ve <1/100), seyrek (>1/10.000 ve <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor) şeklinde tanımlanmıştır.

İstenmeyen etkiler her bir frekans grubu içerisinde azalan ciddiyet sıralamasına göre listelenmiştir.

Klinik çalışma verileri


Parkinson hastalarında bildirilen advers ilaç reaksiyonları

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, REQUIP uzatılmış salımlı veya film kaplı (çabuk salımlı) tabletlerle 24 mg/gün'e kadar olan dozlarda Parkinson hastalığı ile ilgili yapılan klinikçalışmalarda ya da pazarlama sonrası raporlarda bildirilmiştir:


Monoterapide

Levodopaya ek tedavide

Bağışıklık sistemi hastalıkları


Bilinmiyor
Aşırı duyarlılık reaksiyonları (ürtiker, anjiyödem, deridöküntüsü, prurit dahil)
Aşırı duyarlılık reaksiyonları (ürtiker, anjiyödem, deridöküntüsü, prurit dahil)

Psikiyatrik hastalıklar


Yaygın
Halüsinasyon
Halüsinasyon

Konfüzyon
Yaygın olmayan
Deliryum, delüzyon, paranoya dahil psikotikreaksiyonlar (halüsinasyonlardışında)
Deliryum, delüzyon, paranoya dahil psikotikreaksiyonlar (halüsinasyonlardışında)
Bilinmiyor
Dürtü kontrol bozuklukları: REQUIP XL de dahil olmaküzere, dopamin agonistleriyletedavi edilen hastalardapatolojik düzeyde kumaroynama dürtüsü, libidodaartış, hiperseksüalite,kompülsif harcama veyasatın alma, aşırı yeme vekompülsif yeme meydanagelebilir (bkz. Bölüm 4.4).
Dürtü kontrol bozuklukları: REQUIP XL de dahil olmaküzere, dopamin agonistleriyletedavi edilen hastalardapatolojik düzeyde kumaroynama dürtüsü, libidodaartış, hiperseksüalite,kompülsif harcama veyasatın alma, aşırı yeme vekompülsif yeme meydanagelebilir (bkz. Bölüm 4.4).
Mani (bkz. Bölüm 4.4)
Mani (bkz. Bölüm 4.4)
Agresyon*
Agresyon*
Dopamin disregülasyon sendromu
Dopamin disregülasyon sendromu

Sinir sistemi hastalıkları


Çok yaygın

Somnolans

Somnolans**

Senkop

Diskinezi
Yaygın

Sersemlik (vertigo dahil), ani uyku başlangıcı

Sersemlik (vertigo dahil), ani uyku başlangıcı
Yaygın olmayan

Gündüz aşırı somnolans

Gündüz aşırı somnolans

Vasküler hastalıklar


Yaygın

Postüral hipotansiyon, hipotansiyon
Yaygın olmayan

Postüral hipotansiyon, hipotansiyon


Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıklar


Yaygın olmayan
Hıçkırık
Hıçkırık

Gastrointestinal hastalıklar


Çok yaygın
Mide bulantısı
Mide bulantısı****
Yaygın
Konstipasyon, mide yanması
Konstipasyon, mide yanması
Kusma, abdominal ağrı

Hepatobiliyer hastalıklar


Bilinmiyor
Hepatik reaksiyonlar, başlıca karaciğer enzimlerinde artış
Hepatik reaksiyonlar, başlıca karaciğer enzimlerinde artış

Üreme sistemi ve meme hastalıkları



Bilinmiyor
Spontan (kendiliğinden) penis ereksiyonu
Spontan (kendiliğinden) penis ereksiyonu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar


Yaygın
Periferal ödem
Periferal ödem
Bacak ödemi

Bilinmiyor
Dopamin agonist geri çekilme sendromu (apati,anksiyete, depresyon,yorgunluk, terleme ve ağrıdahil)*****
Dopamin agonist geri çekilme sendromu (apati, anksiyete,depresyon, yorgunluk, terleme
ve ağrı dahil)*****
*Agresyon, kompülsif semptomlarla olduğu kadar psikotik reaksiyonlarla da ilişkilendirilmiştir.
**Somnolans, hızlı salımlı ek tedavinin incelendiği klinik çalışmalarda çok yaygın olarak ve uzatılmış salımlı ek tedavinin incelendiği klinik çalışmalarda yaygın olarak bildirilmiştir.***İleri Parkinson hastalığı olan hastalarda ropinirolün başlangıç titrasyonu sırasındadiskineziler meydana gelebilir. Klinik çalışmalarda, levodopa dozunun azaltılmasınındiskineziyi düzeltebileceği gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.2).

****Mide bulantısı, hızlı salımlı ek tedavinin incelendiği klinik çalışmalarda çok yaygın olarak ve uzatılmış salımlı ek tedavinin incelendiği klinik çalışmalarda yaygın olarakbildirilmiştir.

*****Ropinirol de dahil olmak üzere, dopamin agonistleri aşamalı olarak azaltılırken veya kesilirken non-motor advers etkiler ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; Tel: 0 800 314 00 08; Faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Ropinirolün doz aşımı belirtileri genellikle ilacın dopaminerjik aktivitesi ile ilgilidir. Bu belirtiler nöroleptikler veya metoklopramid gibi dopamin antagonistleri ile yapılan uyguntedavi ile hafifletilebilir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antiparkinson ilaçlar/Dopamin agonistleri ATC kodu: N04BC04

Etki mekanizması:


Ropinirol, striatal dopamin reseptörlerini stimüle eden bir non-ergolin D2/D3 dopamin agonistidir.

Parkinson hastalığı nigral striatal sistemde belirgin bir dopamin eksikliğiyle karakterizedir. Ropinirol, striatal dopamin reseptörlerini stimüle ederek bu eksikliği azaltır.

Ropinirol, prolaktin salgısını inhibe etmek üzere hipotalamus ve hipofiz üzerinde etki gösterir.

Klinik etkililik:


Erken fazda Parkinson hastalığı olan 161 hasta üzerinde gerçekleştirilen, monoterapinin uygulandığı 36 haftalık, çift kör, üç dönemlik bir çapraz geçiş çalışması, REQUIP XLuzatılmış salımlı tabletin, birincil sonlanım noktası olan, Birleşik Parkinson HastalığıDerecelendirme Ölçeği (UPDRS) motor skorunda başlangıca göre değişim açısından (UPDRSmotor skorunda 3 puanlık bir eşit etkinlik marjini belirlenmiştir) REQUIP film kaplı (çabuksalımlı) tabletlere göre etkinliğinin daha az olmadığı gösterilmiştir. Çalışma sonlanımnoktasında REQUIP XL uzatılmış salımlı tablet ve REQUIP film kaplı (çabuk salımlı) tabletarasındaki ayarlanmış ortalama farklılık -0,7 puandır (% 95 GA: [-1,51, 0,10], p = 0,0842).

Alternatif tablet formülasyonunun benzer bir dozuna bir gecede geçiş yapıldıktan sonra, advers olay profilinde herhangi bir farklılık belirlenmemiştir ve hastaların %3'ünden azındadoz ayarlaması gerekli olmuştur (Tüm doz ayarlamaları bir doz düzeyinde olan artışlardır.Hiçbir hastada bir doz azaltımı gerekli olmamıştır).

Levodopa alırken optimal olarak kontrol edilemeyen Parkinson hastalığı olan hastalarda REQUIP XL uzatılmış salımlı tablet ile ilgili 24 haftalık, çift kör, plasebo kontrollü, paralelgruplu bir çalışmada, birincil sonlanım noktası olan uyanık "off^' süresinde başlangıca göredeğişim açısından plaseboya göre klinikle uyumlu ve istatistiksel açıdan anlamlı bir üstünlükgösterilmiştir (ayarlanmış ortalama tedavi farklılığı -1,7 saat (95% GA: [-2,34, -1,09]), p<0,0001). Bu, ikincil etkililik parametreleri olan, toplam uyanık "on" süresinde (+1,7 saat (%95 GA: [1,06, 2,33]), p <0,0001) ve rahatsız edici diskineziler olmaksızın toplam uyanık "on"süresinde (+1,5 saat (% 95 GA: [0,85, 2,13]), p <0,0001) başlangıca göre değişim verileri ilede desteklenmiştir. Dikkat çekici bir şekilde, günlük kartı verilerinde veya UPDRSmaddelerinde, rahatsız edici diskinezilerin olduğu uyanık "on" süresinde başlangıca göre birartış olduğuna dair bir belirti gözlenmemiştir.

Kardiyak repolarizasyon üzerinde ropinirolün etkisi ile ilgili bir çalışma:


Günde bir kez 0,5, 1, 2 ve 4 mg ropinirol filmi kaplı (çabuk salımlı) tablet alan erkek ve kadın sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan kapsamlı bir QT çalışması, QT aralığı süresinin, plaseboile karşılaştırıldığında 1 mg dozda en fazla, 3,46 milisaniye (nokta tahmini) artış gösterdiğinibelirlemiştir. Bu en yüksek ortalama etki için tek taraflı %95 güven aralığının üst sınırı 7,5milisaniyeden düşüktür. Daha yüksek dozlarda ropinirolün etkisi sistematik olarakdeğerlendirilmemiştir.

Kapsamlı bir QT çalışmasından elde edilen klinik veriler, 4 mg'a kadar ropinirol dozlarında QT uzaması riskine işaret etmemektedir. 24 mg/gün'e kadar olan dozlarda, kapsamlı bir QTçalışması yapılmadığı için QT uzaması riski olasılık dışı bırakılamaz.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Ropinirolün farmakokinetiği sağlıklı gönüllüler, Parkinson hastaları ve huzursuz bacak sendromu olan hastalar arasında benzerdir.

Emilim:


Ropinirolün biyoyararlanımı yaklaşık %50'dir (%36-57). Oral uygulamayı takiben ropinirol uzatılmış salımlı tabletlerin plazma konsantrasyonları yavaşça yükselir; Cmaks'a ulaşmak içinmedyan süre genellikle 6 ile 10 saat aralığında sağlanır.

Günde bir kere 12 mg REQUIP XL uzatılmış salımlı tablet alan 25 Parkinson hastasında yapılmış bir kararlı durum çalışmasında, EAA'da ortalama %20 artış ve Cmaks'ta ortalama%44 artışla da gösterdiği gibi, yüksek yağ içeren bir öğün ropinirole sistemik maruziyetiarttırmıştır. Tmaks 3 saat gecikmiştir. Diğer yandan bu değişiklikler muhtemelen klinik ileilişkili değildir. (örneğin, advers olay insidansında artış).

Ropinirole sistemik maruziyet, aynı günlük doza dayalı olarak, ropinirol uzatılmış salımlı tablet ve ropinirol film kaplı (çabuk salımlı) tablet için benzerdir.

Dağılım:


Ropinirolün plazma proteinlerine bağlanma oranı düşüktür (%10-40). Yüksek lipofilisitesiyle uyumlu olarak, ropinirol yüksek bir dağılım hacmi sergiler (yaklaşık 7 L/kg).

Biyotransformasyon:


Ropinirol büyük oranda CYP1A2 metabolizması ile temizlenir ve metabolitleri büyük oranda idrar yoluyla atılır. Majör metabolit, dopaminerjik fonksiyonla ilgili hayvan modellerinderopinirolden en az 100 kat daha az potenttir.

Eliminasyon:


Ropinirol sistemik dolaşımdan yaklaşık 6 saatlik bir ortalama eliminasyon yarı ömrüyle temizlenir. Ropinirole sistemik maruziyetteki artış (Cmaks ve EAA

) terapötik doz aralığıyla hemen hemen orantılıdır. Tek ve tekrarlayan oral uygulamaları takiben ropinirolün oral klirensinde değişim gözlenmemiştir. Farmakokinetik parametrelerdegeniş bireyler arası değişkenlik gözlenmiştir. Ropinirol uzatılmış salımlı tabletlerin kararlıdurum uygulamasını takiben, bireyler arası değişkenlik Cmaks için %30 ile %55 ve EAA için%40 ile %70 arasındadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek yetmezliği:


hastalarında ropinirolün

Hafif ve orta şiddetli böbrek bozukluğu olan Parkinson farmakokinetiğinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

Düzenli hemodiyaliz gören son evre böbrek hastalığı olan hastalarda, ropinirolün oral klirensi yaklaşık %30 azalmıştır. SKF-104557 ve SKF-89124 metabolitlerinin oral klirensi desırasıyla yaklaşık %80 ve %60 azalmıştır. Dolayısıyla önerilen maksimum doz, Parkinsonhastalığı olan bu hastalarda 18 mg/gün ile sınırlandırılmıştır (bkz. Bölüm 4.2).

Gebelik:


CYP1A2 aktivitesinde azalma da dahil olmak üzere gebelikteki fizyolojik değişikliklerin, kademeli olarak ropinirolün maternal sistemik maruziyetinde artışa yol açabileceğidüşünülmektedir (bkz. Bölüm 4.6).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Üreme toksisitesi:


Dişi sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen fertilite çalışmalarında, ropinirolün prolaktin düşürücü etkisi nedeniyle implantasyon üzerinde etkiler gözlenmiştir. Prolaktinin insanlardaimplantasyon açısından ana unsur olmadığı dikkate alınmalıdır.

Ropinirolün maternal olarak toksik dozlarda gebe sıçanlara uygulanması, 60 mg/kg/gün'de (sıçanlarda ortalama EAA; Maksimum Önerilen İnsan Dozu'nda (MRHD) en yüksekEAA'nın yaklaşık iki katı) fetal vücut ağırlığını azaltmıştır, 90 mg/kg/gün'de (MRHD'de enyüksek EAA'nın yaklaşık üç katı) fetal ölümleri ve 150 mg/kg/gün'de (MRHD'de en yüksekEAA'nın yaklaşık beş katı) parmak malformasyonlarını arttırmıştır. 120 mg/kg/gün'de(MRHD'de en yüksek EAA'nın yaklaşık dört katı) sıçanda teratojenik etkiler görülmemiştirve 20 mg/kg'da tek başına verildiğinde (MRHD'de ortalama insan Cmax değerinin 9,5 katı)tavşanlarda organogenez sırasında herhangi bir etki görülmemiştir. Diğer yandan, oral L-dopaile kombinasyon halinde tavşanlara uygulanmış 10 mg/kg ropinirol (MRHD'de ortalamainsan Cmax değerinin 4,8 katı), tek başına L-dopa ile karşılaştırıldığında parmakmalformasyonlarının insidansını ve şiddetini arttırmıştır.

Toksikoloji:


Toksikoloji profili büyük oranda ropinirolün farmakolojik aktivitesi tarafından belirlenir: davranışsal değişimler, hipoprolaktinemi, kan basıncı ve kalp hızında azalma, pitozis vesalivasyon. Yalnızca albino sıçanlarda olmak üzere, uzun vadeli bir çalışmada en yüksekdozda (50 mg/kg/gün) retinal dejenerasyon gözlenmiştir ve büyük olasılıkla ışığa artmışmaruziyetle ilişkilidir.

Genotoksisite:


Olağan

in vitroin vivo

test bataryalarında genotoksisite gözlenmemiştir.

Karsinojenisite:


50 mg/kg/gün dozajlara kadar fareler ve sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen iki yıllık çalışmalarda elde edilen bulgulara göre, farelerde karsinojenik etki kanıtı gözlenmemiştir.Sıçanlarda ropinirol ile ilişkili izlenen tek lezyonlar, ropinirolün hipoprolaktinemik etkisindenkaynaklanan Leydig hücresi hiperplazisi ve testiküler adenomdur. Bu lezyonların türe özgübir fenomen oldukları düşünülmektedir ve ropinirolün klinik kullanımı açısından bir tehliketeşkil etmemektedir.

Güvenlilik farmakolojisi:


In vitro6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği:


Hipromelloz

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmiştir.)

Gliserol dibehenat Mannitol

Karmelloz sodyum Hidrojene Hint yağıPovidon (K29-32)

Maltodekstrin Magnezyum stearatSusuz kolloidal silikaSarı demir oksit (E172)

Film kaplama:


Opadry Bronz OY-27207. Bileşimi şu şekildedir:

• Hipromelloz

• Titanyum dioksit (E171 )

• Makrogol 400

• Gün batımı sarısı FCF alüminyum lak (E110)

• İndigo karmin alüminyum lak (E132)

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/Polietilen (PE)/Poliviniliden klorür (PVdC) çocuk emniyetli bastırılarak açılan blister ambalajlarda 28 tablet bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Büyükdere Cad. No.173 1. Levent Plaza B Blok 34394 1. Levent/İstanbulTelefon: 0212 339 44 00Faks: 0212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

128/43

9. ILK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI

İlk ruhsat tarihi: 21.07.2009 Ruhsat yenileme tarihi: 04.12.2014

10. KÜB'ÜN YENILENME TARIHI

İlaç Bilgileri

Requip Xl 4mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Ropinirol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.