Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lablol 100 Mg/20 Ml Iv Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LABLOL® 100 mg/20 ml i.v. enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMSSSEtkin madde:

Her bir ampul (20 ml);

Labetalol HCl.........................................100 mg

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit (pH ayarlayıcı)...................(k.m.)

Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti Renksiz, berrak çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

LABLOL® aşağıdakilerin tedavisinde endikedir:

1. Kan basıncınm hızlıca kontrol altına alınmasının gerekli olduğu gebelikteki şiddetlihipertansiyon da dahil olmak üzere şiddetli hipertansiyon

2. Hipotansif tekniğin endike olduğu anestezide (örneğin feokromositoma ameliyatında)

3. Akut miyokard enfarktüs sonrası hipertansif ataklar.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler

LABLOL® hastanede yatmakta olan hastalarda intravenöz kullanım amaçlıdır. Şiddetli hipertansiyonda intravenöz labetalol dozundan sonra ulaşılan plazma konsantrasyonları, ilacınoral uygulamasının ardından ulaşılan konsantrasyonlardan önemli oranda daha yüksektir veşiddetli hastalığı kontrol altına almak için gerekli daha büyük oranda alfa-adrenoreseptörblokajı sağlar. Bu nedenle, hastalar ilacı mutlaka supin pozisyonda ya da sol yana yatmışdurumdayken almalıdır. İntravenöz labetalol uygulaması yapıldıktan sonraki üç saat içerisindeaşırı postüral hipotansiyon oluşabileceğinden, hastayı dik konuma getirmekten kaçınılmalıdır.

Bolus enjeksiyon

Hipertansif ensefalopatide olduğu gibi kan basıncını hızlı bir şekilde azaltmak gerekli ise, en az bir dakikalık bir sürede intravenöz enjeksiyon yoluyla 50 mg labetalol hidroklorür dozuverilmelidir. Gerektiği takdirde, başarılı bir yanıt alınana kadar 50 mg'lık dozlar beş dakikalıkaralıklarla tekrarlanabilir. Toplam doz 200 mg'ı aşmamalıdır. Bolus enjeksiyon sonrasında,maksimum etki genellikle beş dakika içerisinde görülür ve etki süresinin uzunluğu genelliklealtı saat civarındadır, ancak on sekiz saati de bulabilir.

İntravenöz infüzyon

Labetalol uygulamanın alternatif bir yöntemi de, iki ampulün (200 mg) içeriğini, sodyum klorür ve dekstroz enjeksiyon BP ya da %5 dekstroz intravenöz infüzyon BP ile 200 ml'ye seyrelterekyapılan bir çözeltiyi, intravenöz infüzyon yoluyla vermektir. Ortaya çıkan infüzyon çözeltisi1mg/ml labetalol hidroklorür içerir. Bu çözeltinin dozajı kolaylaştırmak için 50 ml'lik kademelibüret takılı bir pediyatrik set kullanılarak uygulanması gerekir.

Gebelik hipertansiyonunda

İnfüzyon saatte 20 mg hızında başlanarak, kan basıncında başarılı bir azalma elde edilinceye veya saatte 160 mg'lık bir doza ulaşılıncaya kadar her otuz dakikada bir iki katına çıkarılabilir.Nadiren daha yüksek dozlar gerekli olabilir.

Akut miyokard infarktüs sonrası hipertansif ataklarda:

İnfüzyon saatte 15 mg olarak başlatılmalı ve kan basıncı kontrolüne bağlı olarak kademeli bir şekilde saatte maksimum 120 mg'a çıkarılmalıdır.

Diğer nedenlere bağlı hipertansiyonda:

Labetalol hidroklorürün infüzyon hızı başarılı bir yanıt elde edilinceye kadar dakikada 2 mg (2 ml infüzyon çözeltisi) civarında olmalıdır; daha sonra infüzyon durdurulmalıdır. Etkili dozgenellikle hipertansiyonun şiddetine bağlı olarak 50-200 mg aralığındadır. Birçok hastada 200mg'ın üzerinde uygulamak gereksizdir, ancak özellikle feokromositoma bulunan olgularda dahabüyük dozlar gerekli olabilir. İnfüzyon hızı doktorun isteğine bağlı olarak yanıta göreayarlanabilir. İnfüzyon işlemi sırasında kan basıncı ve kalp atım hızı takip edilmelidir.

Enjeksiyondan sonra ve infüzyon sırasında kalp atım hızının izlenmesi istenir. Birçok hastada kalp atım hızında küçük bir düşüş görülür; ciddi bradikardi nadir görülür, ancak bu durumintravenöz yoldan 1-2 mg atropin enjekte ederek kontrol edilebilir. Özellikle bilinen herhangibir rahatsızlığı olan hastalarda solunum fonksiyonu izlenmelidir.

LABLOL®, halen beta-blokörler dahil başka hipotansif ilaç kullanmakta olan ve hipertansiyonu kontrol altına alınamamış olan hastalara yan etki gözlenmeden uygulanmıştır.

Hipotansif anestezide:

İndüksiyon standart ilaçlarla (örn., tiyopental sodyum) yapılmalı, anestezi nitröz oksit ve halotanlı veya halotansız oksijen ile sağlanmalıdır. Önerilen LABLOL® başlangıç dozu yaşa vehastanın durumuna bağlı olarak intravenöz yoldan 10-20 mg'dır. Halotanın kontrendike olduğuhastalara genellikle daha yüksek bir labetalol hidroklorür (25-30 mg) başlangıç dozu gereklidir.Beş dakika sonra başarılı bir hipotansiyon sağlanamazsa, arzu edilen kan basıncı düzeyineulaşılana kadar 5-10 mg'lık artışlar uygulanmalıdır.

Halotan ve labetalol sinerjik olarak etki gösterir, bu yüzden kan basıncında büyük düşüşlere neden olabileceğinden halotan konsantrasyonu %1-1,5'i geçmemelidir.

LABLOL® uygulaması sonrasında kan basıncı halotan konsantrasyonunu değiştirerek ve/veya masanın eğimini ayarlayarak hızlı ve kolay bir şekilde ayarlanabilir. 20-25 mg labetalolhidroklorürün ardından ortalama hipotansiyon süresi elli dakikadır.

LABLOL® ile oluşturulan hipotansiyon 0,6 mg atropin ve halotanın kesilmesiyle kolayca tersine çevrilebilir.

Asiste ya da kontrollü ventilasyon gerektiğinde tübokürarin ve panküronyum kullamlabilir. Aralıklı Pozitif Basınçlı Ventilasyonu (APBV) (Intermittan Positive Pressure Ventilation -IPPV) labetalol ve/veya halotandan kaynaklanan hipotansiyonu daha da artırabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda, bileşimin farmakokinetik profiline göre daha düşük doz kullanılması gerekebilir.

Karaciğer yetmezliği:

Bileşimin farmakokinetik profiline göre daha düşük doz kullanılması gerekebilir.

Karaciğer fonksiyonu bozukluğu bulunan hastalarda, bu hastalar labetalolü normal hastalara göre daha yavaş metabolize ettikleri için labetalol kullanılırken özellikle dikkat edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklardaki güvenilirliği ve etkililiği hakkında yeterli çalışma yapılmamıştır. Kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılara düşük bir dozaj ile başlayarak dikkatli bir tedavi uygulanmalıdır, ancak tolerabilite yaşlılarda genellikle iyidir.

Solunum disfonksiyonu bulunan hastalar:

Özellikle bilinen fonksiyon bozuklukları olan hastalarda, solunum fonksiyonu gözlemlenmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya Bölüm 6.1'de belirtilen yardımcı maddelerden birine karşı aşırı duyarlılık. Kor pulmonaleKardiyojenik şok

Kontrolsüz, yeni başlayan veya dijitallere dirençli kalp yetmezliği Hipotansiyon

İkinci derece ve üçüncü derece kalp blokajı Bradikardi (< 45-50 atım/dakika),

MAO inhibitörleri veya verapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal blokörleri ile eşzamanlı kullanım

Astım veya hırıltılı solunum öyküsü

Periferik vazokonstriksiyon düşük kalp debisine işaret ediyorsa LABLOL®, akut miyokard infarktüsü sonrasındaki hipertansif krizlerde tansiyonun kontrollü olarak düşürülmesindekullanılmamalıdır.

Akut miyokard infarktüsü

Sinoatriyal blok içeren hasta sinüs sendromu

Prinzmetal anjina

• Metabolik asidoz

• Ciddi periferik dolaşım bozuklukları

• Tedavi edilmemiş feokromositoma

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Beta-adrenoseptör blokörlerin kullanımına bağlı deri döküntüsü ve/veya göz kuruluğu bildirilmiştir. Bildirilen insidans düşüktür ve çoğu olguda tedavi kesildiğinde semptomlarortadan yok olmuştur. Böyle herhangi bir reaksiyon başka türlü açıklanmadığı sürece ilacınkademeli olarak kesilmesi düşünülmelidir.

Tamsulosin ile tedavi edilen veya geçmişte tamsulosin ile tedavi edilmiş bazı hastalarda katarakt ameliyatları sırasında intraoperatif gevşek iris sendromu (IFIS, Horner sendromununbir varyasyonu) görülmüştür. Diğer alfa-1-blokerler kullanılırken de IFIS bildirilmiş olup,sınıfsal etki olasılığı göz ardı edilemez. IFIS, katarakt ameliyatları sırasında daha yüksekkomplikasyon olasılığına yol açabileceğinden, göz hekiminin alfa-1-blokerlerin halihazırdaveya geçmişte kullanılıp kullanılmadığı konusunda bilgilendirilmesi gerekir.

Labetalol tedavisi ile seyrek olarak ciddi hepatoselüler hasar bildirilmiştir. Hepatik hasar genellikle tersine çevrilebilir ve gerek kısa, gerekse uzun süreli tedaviden sonra görülmüştür.Karaciğer fonksiyon bozukluğunun ilk belirtileri ortaya çıktığında gerekli laboratuvarparametreleri kontrol edilmelidir. Karaciğer hasarına dair laboratuvar bulgusu olmasıdurumunda veya hastanın sarılık olması durumunda labetalol tedavisi durdurulmalı ve yenidenbaşlanmamalıdır.

Negatif inotropik etkiler nedeniyle kardiyak rezervleri yeterli olmayan hastalarda özel dikkat gösterilmesi ve labetalol tedavisine başlamadan önce kalp yetmezliğinin kontrol altına alınmasıgerekmektedir.

Özellikle iskemik kalp hastalığı bulunan hastalar labetalol tedavisini aniden kesmemeli/bırakmamalıdır. Dozaj kademeli olarak, yani 1-2 hafta içinde, gerektiğinde aynıanda anjina pektorisin alevlenmesini önleyecek şekilde replasman tedavisine başlayarakazaltılmalıdır. Buna ek olarak, hipertansiyon ve aritmi gelişebilir.

Anestezi gerektiren hastalarda labetalol tedavisini kesmeye gerek yoktur, ancak anestezi uzmanı bilgilendirilmeli ve hastaya indüksiyon öncesinde intravenöz atropin verilmelidir.Anestezi sırasında labetalol ani kanamaya verilen telafi edici fizyolojik yanıtları (taşikardi vevazokonstriksiyon) gölgeleyebilir. Bu nedenle kan kaybına ve kan hacminin korunmasına özeldikkat gösterilmek zorundadır. Ameliyat öncesinde beta-blokajın kesilmesi durumundatedaviye en az 24 saat ara verilmesi gerekir. Miyokard enfarktüsüne neden olan anestetikajanlardan (örn., siklopropan, trikloroetilen) kaçınmak gerekir. Labetalol, halotanın hipotansifetkilerini artırabilir.

Periferik dolaşım bozuklukları (Raynaud hastalığı veya sendromu, intermittan klodikasyon) bulunan hastalarda kötüleşme görülebileceğinden bu hastalıklarda, beta-blokörler büyük birdikkatle kullanılmalıdır.

Beta-blokörler bradikardi yaratabilir. Nabzın dinlenme halinde dakikada 50-55 atımın altına düşmesi ve hastanın bradikardi ile ilişkili semptomlar yaşaması durumunda dozajın azaltılmasıgerekir.

Belirgin kardiyak-seçiciliği olan beta-blokörler bile alternatif bir tedavisi olduğu sürece, astım hastaları veya başka obstrüktif akciğer hastalığı öyküsü bulunan hastalarda kullanılmamalıdır.Bu tür olgularda bronkospazm oluşturma riski göz önünde bulundurulmalı ve gerekli önlemleralınmalıdır. Bronkospazmın labetalol kullanımından sonra olması durumunda bir beta2-agonistile inhalasyon yoluyla, örn. salbutamol (dozun astımda normalde kullanılan dozdan yüksekolması gerekebilir) ile ve gerekirse 1 mg intravenöz atropin ile tedavi edilebilir.

İletim süresi üzerinde negatif etkileri nedeni ile beta-blokörler birinci derece kalp bloğu bulunan hastalara çok dikkatli bir şekilde verilmelidir. Böbrek ve karaciğer bozukluğu olan hastalarda,bileşimin farmakokinetik profiline göre daha düşük doz kullanılması gerekebilir. Yaşlılaradüşük bir dozaj ile başlayarak dikkatli bir tedavi uygulanmalıdır, ancak tolerabilite yaşlılardagenellikle iyidir.

Psoriyazis öyküsü olan hastalar beta-blokörleri ancak çok dikkatli bir değerlendirme sonrasında almalıdır.

Anafilaktik reaksiyon riski: Beta-blokör alırken, çok çeşitli alerjenlere karşı şiddetli anafilaktik reaksiyon öyküsü olan hastalar kazara, tanı amaçlı ya da tedavi amaçlı yeniden yüklemeleredaha fazla reaksiyon gösterebilir. Bu tür hastalar alerjik reaksiyonu tedavi etmek için verilennormal epinefrin dozlarına yanıt vermeyebilir.

Feokromositoma durumunda ancak alfa reseptörleri bloke edildikten sonra kullanılmalıdır.

Labetalol alan hastalar adrenalin tedavisine ihtiyaç duyarsa, labetalol ve adrenalinin eşzamanlı olarak verilmesi bradikardi ve hipertansiyona yol açabileceğinden adrenalin düşük dozdaverilmelidir (Bkz: Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Kullanma talimatında "Solunumunuzu kötüleştirebileceğinden, hırıltılı solunum veya astım öykünüz olması halinde LABLOL kullanmayın." ifadesi yer alacaktır.

Bu tıbbi ürün her 20 ml dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez.”

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Labetalolün aşağıdaki etkin maddelerle eşzamanlı kullanımı önerilmez:

• Verapamil ve daha az boyutta diltiazem gibi kalsiyum antagonistlerinin kontraktilite veatriyo-ventriküler iletim üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.

• Beta-blokörler ile bağlantılı olarak kullanılan dijitalis glikozitleri atriyoventriküler iletimsüresini uzatabilir.

• Klonidin: Beta-blokörler rebound hipertansiyon riskini artırır. Klonidin, propranolol gibiseçici-olmayan beta-blokörler ile birlikte kullanıldığında klonidin tedavisine beta blokörtedavisi kesildikten sonra bir süre daha devam edilmelidir.

• Monoaminoksidaz inhibitörleri (MOA-B inhibitörleri hariç).

Labetalolün aşağıdaki etkin maddeler ile kullanımında dikkatli olunmalıdır:

• Sınıf I antiaritmik ilaçlar (örn., disopiramid, kinidin) ve amiodaron atriyal iletim süresiüzerinde potansiyasyon gösterebilir ve negatif inotropik etki yaratabilir.

• İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar özellikle seçici-olmayan beta-blokörlerin kan şekerinidüşürücü etkisini artırabilir. Beta-blokaj, hipoglisemi belirtilerinin (taşikardi) ortayaçıkmasını önleyebilir.

• Anestezik ilaçlar refleks taşikardinin hafiflemesine neden olup, hipotansiyon riskiniartırabilir. Beta-blokajın devam etmesi indüksiyon ve entübasyon sırasında aritmi riskiniazaltır. Hasta beta-blokör alıyorsa anestezi uzmanına bilgi verilmesi gerekir. En iyisisiklopropan ve trikloretilen gibi miyokard depresyonuna neden olan anestezik ajanlardankaçınmaktır.

• Simetidin, hidralazin ve alkol labetalolün biyoyararlanımını artırabilir.

• Çeşitli farklı ilaçlar ya da ilaç sınıfları labetalolün hipotansif etkilerini artırabilir: ADEinhibitörleri; anjiyotensin-II antagonistleri; aldeslökin, alprostadil; anksiyolitikler;hipnotikler; moksisilit; diüretikler; alfa-blokörler.

• Çeşitli farklı ilaçlar ya da ilaç sınıfları labetalolün hipotansif etkilerini yok edebilir:NSAİİ'ler, kortikosteroidler; östrojenler; progesteronlar.

Labetalol ile aşağıdaki etkin maddeleri kullanırken uyarıları dikkate alınız:

• Kalsiyum antagonistleri: Nifedipin gibi dihidropiridin türevleri. Hipotansiyon riskiniartırabilir. Gizli kalp yetersizliği bulunan hastalarda beta-blokör tedavisi kalp yetmezliğineyol açabilir.

• Prostaglandin sentetazı inhibe eden ilaçlar beta-blokörlerin hipotansif etkisini azaltabilir.

• Sempatomimetik ajanlar beta-adrenerjik blokörlerin etkisini yok edebilir.

• Trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar, fenotiazinler veya diğer antihipertansif ajanlarlabetalolün kan basıncını düşürücü etkisini artırabilir. Eşzamanlı trisiklik antidepresankullanımı tremor insidansını artırabilir.

• Labetalolün metaiyodobenzilguanidin (MIBG) radyoizotoplarının alımını azalttığı veyanlış negatif test olasılığını artırabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle MIBG sintigrafisibulgularını yorumlarken dikkat edilmesi gerekir. MIBG sintigrafisinden en az birkaç günönce labetalolü kesip, yerine diğer beta veya alfa blokörlerden verilmesine dikkat edilmesigerekir.

• Meflokin veya kinin gibi sıtma ilaçları bradikardi riskini artırabilir.

• Ergo türevleri periferik vazokonstriksiyon riskini artırabilir.

• Tropisetron ventriküler aritmi riskini artırabilir.

• Labetalol, katekolaminlerin laboratuvar testleri ile etkileşebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Bölüm 4.2' de "Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler" bölümüne bakınız.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

LABLOL®'un çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü üzerinde etkisi

için çalışma bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

LABLOL® için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (Bkz. Bölüm 5.3.).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Hayvanlarda teratojenik etkiler gösterilmemesine rağmen, labetalol, olası yararı olası risklerinden ağır bastığı takdirde sadece gebeliğin ilk üç aylık döneminde kullanılmalıdır.

Labetalol plasenta bariyerini geçer; bu nedenle, fetus ve yeni doğanda alfa- ve beta-adrenoseptör blokajına bağlı bazı sonuçların ortaya çıkma olasılığı akılda tutulmalıdır. Perinatal ve neonatal solunum sıkıntısı (bradikardi, hipotansiyon, solunum depresyonu, hipoglisemi,hipotermi) seyrek olarak bildirilmiştir. Bazen bu semptomlar doğumdan bir iki gün sonragelişmiştir. Destekleyici önlemlere (örn., intravenöz sıvı ve glikoz) verilen yanıt genellikleçabuk olur, ancak özellikle uzatılmış intravenöz labetalol kullanımı sonrasında şiddetli pre-eklampsi ile iyileşme daha yavaş olabilir. Bu durum prematüre bebeklerde karaciğermetabolizmasının azalması ile ilişkili olabilir.

Beta-blokörler plasental perfüzyonu azaltarak, intrauterin fetal ölüme, immatür ve prematür doğuma neden olabilir. Yeni doğanda doğum-sonrası dönemde kalp ve akciğerkomplikasyonları riskinde artış görülür. Labetalol ile intrauterin ve yenidoğan ölümleribildirilmiştir, ancak bu durumdan başka ilaçlar (örn., vazodilatörler, solunum depresanları) vepre-eklampsi, intrauterin büyüme geriliği ve prematürite sorumlu tutulmuştur. Bu tür klinikdeneyimler gereksiz yere uzun süre yüksek dozda labetalol kullanımına, doğumungeciktirilmesine ve eşzamanlı hidralazin verilmesine karşı uyarıda bulunmaktadır.

Laktasyon dönemi

Labetalol anne sütüne geçer (maternal dozun yaklaşık %0.004'ü). LABLOL®'un terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde memedeki çocuk üzerinde etkiye nedenolabilecek ölçüde süt ile atılmaktadır. Emzirilen yeni doğanlarda sebebi bilinmeyen yan etkiler(ani bebek ölümü, ishal, hipoglisemi) çok seyrek olarak bildirilmiştir.

LABETALOL emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Emzirme döneminde uygulanması zorunlu ise bebek sütten kesilmelidir.

Meme başı ağrısı ve meme başında Raynaud fenomeni bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

Üreme yeteneği / Fertilite

LABLOL®'un üreme yeteneği/fertilite üzerine etkisi ile ilgili bilgi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu ilacın araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisi ile ilgili yapılmış çalışma yoktur. Araç veya makine kullanırken ara sıra baş dönmesi veya yorgunluk olabileceği göz önündebulundurulmalıdır. Özellikle tedavi başlangıcında ve alkolle bağlantılı olarak normalden dahaönce yorgunluk belirtileri görülebilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Labetalol enjeksiyon genellikle çok iyi tolere edilmiştir. LABLOL uygulandıktan sonra üç saat içinde hastalara, ayakta durmasına veya dik pozisyonda oturmasına izin verilirse, aşırı postüralhipotansiyon oluşabilir.

Bu sıklıklar aşağıda tanımlanmıştır: Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila < 1/1.000) ve çok seyrek (< 1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

işareti olan yan etkilerin çoğu geçicidir ve tedavinin ilk birkaç haftasında görülür.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Hastalıkla bağlantılı olmayan pozitif ANA (anti-nükleer antikor) testi, özellikle renal potasyum atılımında bozukluk olan hastalarda hiperkalemi, trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Alerjik cilt lezyonları (ekzantem), aşırı duyarlılık (döküntü, pruritus)

Çok seyrek: İlaç ateşi, anjiyoödem Bilinmiyor: Alerjik alveolit, alerjik hepatit

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Hipoglisemi, hipoglisemi semptomlarının maskelenmesi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Letarji #

Yaygın olmayan: Depresif ruh hali #

Çok seyrek: Uyku bozukluğu ve kabuslar Bilinmiyor: Halüsinasyonlar, psikoz, konfüzyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş dönmesi #, baş ağrısı #, yorgunluk#

Çok seyrek: Tremor (gebelik sırasında yapılan hipertansiyon tedavisinde), tat alma bozukluğu

Göz hastalıkları

Seyrek: Göz kuruluğu Bilinmiyor: Görme bozukluğu

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: Konjestif kalp yetmezliği Seyrek: Kardiyak aritmileri (örn: Bradikardi)

Çok seyrek: Kalp bloğu

Bilinmiyor: AV ileti bozuklukları, SA-Blok, kalp yetmezliğinin oluşması veya kötüleşmesi, stenokardi, kalp krizi, EKG'de değişiklik, hipotansiyon

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Ortostatik hipotansiyon #

Hastanın, enjeksiyondan sonra 3 saat içerisinde kalkması durumunda şiddetli ortostatik hipotansiyon beklenmelidir.

Çok seyrek: Raynaud's fenomeni, ayak bileği ödemi

Bilinmiyor: Soğuk veya siyanotik ekstremiteler, periferik dolaşım bozukluklarının kötüleşmesi, var olan intermittent klaudikasyonda artış, ekstremitelerin parestezi

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Nazal konjezyon #

Yaygın olmayan: Bronkospazm (astımı veya astım hikayesi olan hastalarda)

Bilinmiyor: Nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, astım krizi, interstisyel akciğer hastalığı

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı

Yaygın olmayan: Kusma, epigastrik ağrı, obstipasyon, diyare, ağız kuruluğu

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın: Yüksek karaciğer fonksiyon değerleri

Çok seyrek: Hepatit, sarılık (hepatoselüler ve kolestatik), karaciğer nekrozu

Semptomlar labetalolün bırakılmasından sonra genellikle gerilemektedir. Çok nadir durumlarda labetalol bırakıldıktan sonra da devam edebilmektedir. Semptomlar, hem kısa hem de uzunsüreli tedavi sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda labetalol tedavisi derhalkesilmeli ve daha sonraki bir zamanda da kesinlikle yeniden başlatılmamalıdır.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Geri döndürülebilir, liken türü cilt döküntüsü, genellikle geçici olan kafa derisinde karıncalanma hissi, birkaç hastada tedavi başlangıcında oluşabilir.

Yaygın olmayan: Terleme #

Çok seyrek: Sistemik lupus eritematozus

Bilinmiyor: Ciltte kızarıklık, sedef hastalığının alevlenmesi

Beta reseptör blokörleri sedef hastalığını tetikleyebilmekte, bu hastalığın semptomlarını kötüleştirebilmekte veya psöriaziform ekzanteme yol açabilmektedir. Cilt lezyonlarınıngörülmesine kadar geçen tedavi süresi birkaç haftadan yıllara kadar değişiklikgösterebilmektedir.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Kas krampları Çok seyrek: Toksik miyopati

Bilinmiyor: Myastenia gravisin şiddetlenmesi, eklemlerde ödem

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: İdrar yapma bozuklukları

Çok seyrek: Akut idrar retansiyonu Bilinmiyor: Acil idrara çıkma hissi

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Ejakülasyon bozuklukları, erektil disfonksiyon Bilinmiyor: Meme ucu ağrısı, meme ucunda Raynaud fenomeni

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Dispne

Bilinmiyor: Geri dönüşümlü alopesi

Labetalol aniden bırakılırsa baş ağrısı, göğüs ağrısı, genel bir huzursuzluk hali veya can sıkıntısı, nefes darlığı, terleme, tremor, taşikardi ve kardiyak aritmileri görülebilmektedir(rebound etki).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]: tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz Aşımı Belirtileri

Doz aşımı semptomları bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm ve akut kardiyak yetersizliktir. Doz Aşımı Tedavisi

Doz aşımı veya aşırı duyarlılık durumu sonrasında hasta yakın takip altında tutulmalı ve bir yoğun bakım ünitesinde tedavi görmelidir. Yapay solunum gerekli olabilir. Bradikardi veyayoğun vagal ataklar atropin veya metilatropin uygulayarak tedavi edilmelidir. Hipotansiyon veşok plazma/plazma muadilleri ve gerektiğinde katekolaminler ile tedavi edilmelidir. Beta-blokör etkisi, istenen etki elde edilinceye kadar yaklaşık 5 mcg/dk'lık bir dozda başlananizoprenalin hidroklorür veya yaklaşık 2,5 mcg/dk'lık bir doz ile başlanan dobutamin ile yavaşintravenöz uygulama ile yok edilebilir. Bu uygulama ile istenen etki elde edilemezse, intravenözyoldan 8-10 mg glukagon uygulanması düşünülebilir. Gerekirse, enjeksiyon bir saat içindetekrarlanmalı, ardından gerekirse iv infüzyon yoluyla 1-3 mg/saat glukagon verilmelidir.Kalsiyum iyonları kullanımı veya kalp pili kullanımı da düşünülebilir.

Labetalolün oral yoldan yoğun doz aşımı sonrasında oligürik renal yetmezlik bildirilmiştir. Bir olguda kan basıncını artırmak için dopamin kullanılması böbrek yetmezliğini ağırlaştırmışolabilir.

Labetalol doz aşımında klinik önemi olabilecek membran stabilize edici etkiye sahiptir. Hemodiyaliz %1'in altında labetalol hidroklorürü dolaşımdan uzaklaştırır.

Ortaya çıkabilecek bir bronkospazm, beta-2-sempatomimetik aerosol veya teofilin verilerek kontrol altına alınabilir, bradikardinin iyileştirilmesi için ise 0,25 - 3 mg atropin intravenözyolla uygulanmalıdır.

5.

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Kardiyovasküler sistem, beta blokör ajanlar, alfa ve beta

blokör ilaçlar

ATC kodu: C07AG01

Labetalol, alfa ve beta reseptörleri bloke edici özelliklere sahip bir izomer karışımı olup tansiyonun hızla düşürülmesi için çok uygundur. İntravenöz yolla verilmesi, salt betareseptörleri bloke edici etkinin aksine, periferik vasküler direncin ve dolayısıyla da tansiyonunakut olarak düşürülmesine neden olur (alfa reseptör blokajı). Eşzamanlı beta reseptör blokajıile refleks taşikardi büyük ölçüde baskılanır. Organlara normal kan akışı devam eder vekardiyovasküler fonksiyonların adaptasyon gücü değişmez.

Kalp debisi sakin durumda olup orta şiddette bir egzersizde anlamlı derecede düşmemiştir. Fiziksel stres sırasındaki sistolik kan basıncı yükselmeleri azalmış olup diyastolik basınçtakideğişiklikler ise esasen normaldir. Bu etkilerin hipertansif hastalara yararı vardır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim ve Dağılım:


İntravenöz uygulamadan yaklaşık 5 dakika sonra maksimum etkiye ulaşılır. Ortalama etki süresi 6 saattir.

İntravenöz uygulamada ilk geçiş metabolizması olmaması nedeniyle biyoyararlanım oranı oral uygulamaya göre 4-5 kat daha yüksek olup buna bağlı olarak kan değerleri de eşdeğer bir oraldoz ile karşılaştırıldığında daha yüksektir. Görünür dağılım hacmi 10 ±2 l/kg, plazmaproteinine bağlanma oranı ise yaklaşık %50 seviyesindedir.

Hayvan çalışmalarında, kan-beyin bariyerinin önemsiz miktarlarda aşıldığı saptanmıştır.

Biyotransformasyon:


Labetalol çoğunlukla karaciğerde metabolize edilir ve inaktif glukuronik asit konjugatı olarak elimine edilir.

Eliminasyon:


Atılım %55-60 oranında (aktif olarak uygulanan dozun maksimum %5'i) renal yolla, kalanı ise safra yoluyla aracılığıyla gerçekleşir. Plazma eliminasyon yarı-ömrü yaklaşık 4 saattir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


İntravenöz uygulamaya yönelik bir bilgi bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçan ve köpekler üzerinde yapılan uzun süreli çalışmalarda labetalol, terapötik dozun çok üzerindeki dozlarda klinik olarak anlamlı toksisite oluşturmamıştır.

Sıçan veya tavşanlarda teratojenite bulgularına rastlanmamıştır. Erkek sıçanlarda görülen fertilite azalması, genel adrenoreseptör blokajı nedeniyle inhibe edilmiş ejakülasyonabağlanabilir.

Labetalol, bakteri veya mayalarda veya fare ve sıçanlardaki dominant letal testlerde mutajenisite bulgusu göstermemiştir.

Labetalol farelerde ve sıçanlarda uzun süreli çalışmalarda karsinojenite bulgusu göstermemiştir.

Labetalol enjeksiyon, yıllarca klinik uygulamada kullanıldığından dolayı klinik öncesi güvenlilik verileri uygulanabilir değildir ve insandaki etkileri iyi bilinmektedir.

6.FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

%2 Seyreltik hidroklorik asit (pH ayarı için)

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

LABLOL®'un sodyum bikarbonat enjeksiyonu BP %4,2 (a/h) ile geçimsiz olduğu gösterilmiştir.

Temel infüzyon çözeltisi olarak glukoz, sodyum klorür, potasyum klorür ve laktat içeren çözeltiler kullanılabilir.

Sadece yeni hazırlanmış çözeltiler kullanılmalıdır.

Labetalol enjeksiyonu, aşağıda yer alan intravenöz infüzyon sıvıları ile geçimlidir:

• % 5 dekstroz BP

• % 0,18 sodyum klorür ve % 4 dekstroz BP

Ürün, seyreltici olarak sodyum klorür ve dekstroz enjeksiyon BP, %5 dekstroz intravenöz BP çözeltileri ile 25°C'de 24 saat fiziksel ve kimyasal olarak stabildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Kullanılmayan çözeltiler hazırlandıktan 24 saat sonra atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

İçeriği ışıktan korumak için orijinal ambalajında saklayın. Partiküler madde ve renk değişimi görülen ürünler kullanılmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

20 ml renksiz Tip I cam ampul, 5 ampul

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"' ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ali Raif İlaç Sanayi A.Ş.

Yeşilce Mahallesi Doğa Sokak No:434418 Kağıthane/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2018/526

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.09.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Lablol 100 Mg/20 Ml Iv Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Labetalol Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.