Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cleocin Fosfat 600 Mg/4 Ml Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

UYARI: CLOSTRIDİUM DIFFICILE ILIŞKILI İSHAL

Klindamisin dahil olmak üzere neredeyse tüm antibakteriyel ajanların kullanımında hafif ishalden ölümcül kolit derecesine kadar değişebilen

Clostridium difficileC.difficile'inC.difficile,C. diffıcile'yeC. difficiledeğerlendirme, klinik olarak belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

CLEOCİN® FOSFAT 600 mg/4 mL çözelti

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etken madde:Yardımcı maddeler:

Benzil alkol.....................................36 mg

Disodyum edetat.............................2 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

İntramüsküler ve intravenöz kullanım için steril solüsyon Berrak, renksiz çözelti.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Antibakteriyel. Duyarlı gram-pozitif organizmalar, stafilokoklar (penisilinaz üreten veya üretmeyen), streptokoklar

(Streptococcus faecalisBacteroidesFusobacteriumPropionibacteriumPeptostreptococcus

türleri ve mikroaerofilik streptokoklar gibi duyarlı anaerobikpatojenlerin neden olduğu ciddi enfeksiyonlarda da endikedir.

Klindamisin, kan/beyin bariyerini terapötik olarak etkili olabilecek şekilde geçmez.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Parenteral (İntramüsküler veya intravenöz uygulama) - Bkz. aşağıdaki “Uygulama şekli”

Yetişkinler


Ciddi enfeksiyonlar: 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 600 mg-1,2 g

Daha ciddi enfeksiyonlar: 2, 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 1,2-2,7 g

600 mg'ın üzerindeki dozların tek bir intramusküler enjeksiyon şeklinde uygulanması tavsiye edilmez ve bir saatlik tek bir infüzyonda 1,2 g'dan fazla uygulama önerilmez.

Daha ciddi enfeksiyonlar için bu dozların arttırılması gerekebilir. Hayatı tehdit eden durumlarda yetişkinlerde günde 4.8 g'a kadar varan dozlar intravenöz olarak uygulanmıştır.

Alternatif olarak ilaç, ilk dozun hızlı infüzyon şeklinde uygulanmasından sonra sürekli infüzyon şeklinde verilebilir.

Beta-hemolitik streptokokların neden olduğu enfeksiyonların tedavisine, daha sonraki romatizmal ateş veya glomerülonefrite karşı korunmak için en az 10 gün devam edilmelidir.

Uygulama şekli:

Parenteral (İntramüsküler veya intravenöz uygulama)

CLEOCİN FOSFAT, intramüsküler uygulama için seyreltilmeden kullanılmalıdır. CLEOCİN FOSFAT, intravenöz uygulama öncesinde seyreltilmeli ve en az 10-60 dakikasüreyle infüze edilmelidir.

IV kullanım için seyreltme ve IV infüzyon hızları


İnfüzyon için seyreltilerek hazırlanan solüsyondaki klindamisin konsantrasyonu 18 mg/mL'yi ve infüzyon hızı dakikada 30 mg'ı aşmamalıdır. İnfüzyon hızları aşağıdakitabloda verilmiştir.

Doz

Seyreltici

İnfüzyon süresi

300 mg

50 mL

10 dakika

600 mg

50 mL

20 dakika

900 mg

50-100 mL

30 dakika

1.200 mg

100 mL

40 dakika

Özel popülasyonlara ilikin ek bilgiler:

Özellikle kolit gibi gastrointestinal hastalık öyküsü olan bireylere CLEOCİN FOSFAT reçete ederken dikkatli olunmalıdır.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta düzeyde böbrek/karaciğer yetmezliği olanlarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 4.5 ve 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

Bir aylıktan büyük çocuklar


Ciddi enfeksiyonlar: 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 15-25 mg/kg. Klindamisin, obeziteden bağımsız olarak toplam vücut ağırlığına göre dozlanmalıdır.

Daha ciddi enfeksiyonlar: 3 ya da 4 eşit doz halinde verilmek üzere günde 25-40 mg/kg. Ciddi enfeksiyonlarda, çocuklara vücut ağırlığından bağımsız olarak günde 300 mg'dan azolmayacak şekilde uygulama önerilir.

Geriyatrik popülasyon:

Klindamisin fosfat uygulamasından sonra yarı ömür, dağılım ve klerens hacmi ile emilim derecesi artan yaşla birlikte değişmez. Klinik çalışmalardan elde edilen verilerin analizi,toksisitede yaşa bağlı herhangi bir artış ortaya koymamıştır. Bu nedenle, yaşlı hastalardadozaj gereksinimleri yalnızca yaşa bağlı olarak belirlenmemelidir. Dikkate alınması gerekendiğer faktörler için Bölüm 4.4'de yer alan “Önlemler” kısmına bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

CLEOCİN FOSFAT, klindamisin ya da linkomisine, formülasyondaki herhangi bir bileşene veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine duyarlı olduğubilinenlerde kontrendikedir.

CLEOCİN FOSFAT, benzil alkol içeriği nedeniyle prematüre bebeklere veya yenidoğanlara verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.6).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uyarılar


CLEOCİN FOSFAT benzil alkol içerir (bkz. Bölüm 2). Koruyucu benzil alkol, aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. Benzil alkolün intravenöz uygulaması, yenidoğanlar da dahil olmak üzere pediyatrik hastalarda ciddi advers olaylar ve ölümleilişkilendirilmiştir (“gasping sendromu”). Bu ürünün normal terapötik dozları genellikle“gasping sendromu” ile ilişkili olarak bildirilenden belirgin şekilde daha düşük miktarlardabenzil alkol içerse de, toksisitenin oluşabileceği minimum benzil alkol miktarıbilinmemektedir. Benzil alkol içeren formülasyonlar yenidoğanlarda yalnızca gerekliolduğunda ve başka alternatif bulunmadığında kullanılmalıdır. Prematüre ve düşük doğumağırlıklı yenidoğanların toksisite geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Benzil alkol içerenformülasyonlar gerekli olmadıkça 3 yaşından küçük çocuklarda 1 haftadan fazlakullanılmamalıdır. Tüm kaynaklardan alınan toplam benzil alkol miktarının göz önündebulundurulması önemlidir. Birikme ve toksisite riski (metabolik asidoz) nedeniyle özelliklekaraciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda ve ayrıca hamile veya emziren kadınlardayüksek hacimler dikkatle ve sadece gerektiğinde kullanılmalıdır.

Klindamisin tedavisi alan hastalarda; eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS), Stevens-Johnson sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN) veakut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP) içeren ciddi cilt reaksiyonları gibi şiddetliaşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Eğer hipersensitivite veya ciddi bir ciltreaksiyonu meydana gelirse, klindamisin kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır (bkz.Bölüm 4.3 ve 4.8).

Klindamisin ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır. Bu ilacın kullanımı düşünüldüğünde, klindamisin uygulanması sırasında hatta iki veya üç hafta sonrasında kolitvakaları bildirildiğinden, hekim enfeksiyonun türünü ve diyare potansiyel tehlikesini gözönünde bulundurmalıdır.

Antibakteriyel ajanlarla yapılan tedavi, kolonun normal florasını değiştirerek

Clostridium diffıcile''inClostridium dij^ıcile'inClostridium difficileClostridium diffıcile'ninC. difficile

toksin(ler)inin saptanması da tanıyı kanıtlar.

Antibakteriyel ajanların uygulanmasından sonra diyare görülen hastalarda CDİD teşhisini düşünmek önemlidir. Bu, hafif ila ölümcül kolit arasında değişebilen psödomembranöz kolit(bkz. Bölüm 4.8) dahil olmak üzere kolite ilerleyebilir. Antibiyotik ilişkili diyare veyaantibiyotik ilişkili kolit şüphesi varsa veya tanı konulduysa, klindamisin de dahil olmaküzere antibakteriyel ajanlarla devam eden tedavi sonlandırılmalıdır ve uygun tedaviönlemleri hemen başlatılmalıdır. 7 - 10 gün boyunca günde dört kez 125 mg ila 500 mgvankomisin oral yoldan verildiğinde, dışkı örneklerinde toksinin hızlı bir şekilde kaybolduğuve ishalde klinik iyileşme görüldüğü tespit edilmiştir. Bu durumda peristaltizmi inhibe edenilaçlar kontrendikedir.

C. difjıcile'nin

hipertroksin üreten suşları, morbidite ve mortalite artışına neden olur, bu enfeksiyonlar antimikrobiyal tedaviye dirençli olabildiğinden kolektomi gerektirebilir.Antibiyotik kullanımı sonrası diyare ile başvuran tüm hastalarda CDİD düşünülmelidir.CDİD'nin antibakteriyel ajanların uygulanmasından iki ay sonra ortaya çıktığıbildirildiğinden dikkatli bir tıbbi öykü gereklidir.

Önlemler


Özellikle kolit olmak üzere gastrointestinal hastalık öyküsü olan bireylere CLEOCİN FOSFAT reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

Klindamisin, serebrospinal sıvıya yeterince geçmediğinden, menenjit tedavisinde kullanılmamalıdır.

Uzun süreli tedavilerde, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Bu kontrolün yenidoğanlarda ve infantlarda da yapılması tavsiye edilir. 1 aylıktan küçük bebeklerdegüvenlilik ve uygun dozaj belirlenmemiştir.

Akut böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere nadiren akut böbrek hasarı bildirilmiştir. Önceden böbrek fonksiyon bozukluğu olan veya eşzamanlı nefrotoksik ilaçlar alanhastalarda böbrek fonksiyonunun izlenmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.8)

CLEOCİN FOSFAT tedavisi, duyarlı olmayan organizmaların, özellikle maya mantarlarının aşırı üremesine neden olabilir.

CLEOCİN FOSFAT'ın uzun süreli uygulanması, herhangi bir anti-infektifte olduğu gibi, klindamisine dirençli organizmalara bağlı olarak süperenfeksiyona neden olabilir.

Atopik kişilere CLEOCİN FOSFAT uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

CLEOCİN FOSFAT seyreltilmeden bolus olarak intravenöz yoldan enjekte edilmemeli, bölüm 4.2'de anlatıldığı gibi en az 10-60 dakikada infüze edilmelidir.

Yardımcı madde bilgisi


CLEOCİN FOSFAT, her bir ampulde (2 mL veya 4 mL) 1 mmol'den (23 mg) daha az sodyum içerir; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Klindamisin, diğer nöromusküler blok yapan ilaçların etkisini güçlendirebilecek nöromusküler blok yapıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanan hastalardadikkatli olunmalıdır.

Vitamin K antagonistleri


Bir vitamin K antagonisti (örneğin varfarin, asenokumarol, fluindion) ile birlikte klindamisin tedavisi alan hastalarda koagülasyon test (PT/INR) değerlerinde artış ve/veya kanama artışırapor edilmiştir. Bu yüzden, vitamin K antagonisti ile tedavi edilen hastalarda koagülasyonbelirteçleri sık izlenmelidir.

Klindamisinin CYP3A4 ve CYP3A5 inhibitörleri ile birlikte uygulanması

Klindamisin, ağırlıklı olarak CYP3A4 tarafından ve daha az oranda CYP3A5 ile ana metabolitklindamisin sülfoksit ve minör metabolit N desmetilklindamisine metabolize edilir. Bu nedenleCYP3A4 ve CYP3A5 inhibitörleri klindamisin klerensini azaltabilir ve bu izoenzimlerinindükleyicileri klindamisin klerensini artırabilir. Rifampisin gibi güçlü CYP3A4indükleyicilerinin varlığında etkinlik kaybını izleyiniz.

tn vitroÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerPediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: İlk trimesterde C, ikinci ve üçüncü trimesterde B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Klindamisinin hamile kadınlardaki güvenliliği kanıtlanmadığından, CLEOCİN FOSFAT korunma yöntemi uygulamayan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. CLEOCİN FOSFATkullanan kadınlar uygun bir doğum kontrolü yöntemi uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

Sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan oral ve subkutan reprodüktif toksisite çalışmalarında, maternal toksisiteye neden olan dozlar dışında, klindamisin nedeniyle oluşan bozulmuş fertiliteya da fetüse zarar görülmemiştir. Hayvan reprodüksiyon çalışmaları, insan cevapları konusundaher zaman belirleyici değildir.

Klindamisin insanlarda plasentayı geçer. Çoklu dozlardan sonra amniyotik sıvı konsantrasyonları maternal kan konsantrasyonlarının yaklaşık %30'udur.

CLEOCİN FOSFAT, koruyucu olarak benzil alkol içerir. Benzil alkol plasentadan geçebilir (bkz. Bölüm 4.4).

Gebe kadınlar ile yapılan klinik çalışmalarda, ikinci ve üçüncü trimesterde sistemik olarak uygulanan klindamisin, konjenital abnormalitenin sıklığında artış ile ilişkilendirilmemiştir.CLEOCİN FOSFAT'ın gebeliğin ilk trimesterinde kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollüçalışma yoktur.

Klindamisinin gebelik döneminde kullanımının güvenliliği henüz gösterilmemiştir. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır. Dolayısıyla, CLEOCİN FOSFAT gebelik durumundasadece kesinlikle gerekli ise kullanılmalıdır.

Emzirme dönemi

Oral ve parenteral uygulanan klindamisinin <0,5-3,8 mcg/mL konsantrasyonlarda anne sütüne geçtiği bildirilmiştir. Klindamisin, emzirilen bebeğin gastrointestinal florası üzerinde ishal,dışkıda kan veya döküntü gibi yan etkilere neden olma potansiyeline sahiptir. Emziren birannenin oral veya intravenöz klindamisin kullanması gerekiyorsa, bu durum emzirmenindurdurulması için bir neden değildir. Ancak alternatif bir ilaç tercih edilebilir. Emzirmeningelişimsel ve sağlık açısından yararları ile annenin klindamisine olan klinik ihtiyacı veklindamisinin ya da temel maternal durumun bebeğe olası olumsuz etkileri birliktedeğerlendirilmelidir.

CLEOCİN FOSFAT, koruyucu olarak benzil alkol içerir (bkz. Bölüm 4.4).

Üreme yeteneği/ Fertilite:

Oral olarak tedavi edilen sıçanlarda fertilite testleri sonucunda, üreme ve çiftleşme yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klindamisinin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi yoktur veya etkisi önemsizdir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki liste, klinik çalışmalarda görülen ve pazarlama sonrası sürveyansa göre tanımlanan istenmeyen etkileri içermekte olup sistem organ sınıfına ve sıklığına göre sınıflandırılmıştır.Sıklık şu şekilde tarif edilmiştir: çok yaygın(^ 1/10); yaygın (^ 1/100 ila < 1/10); yaygınolmayan (^1/1.000 ila <1/100); seyrek (^1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.). Her sıklık grubunda istenmeyenetkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmuştur.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Psödomembranöz kolit2,3 Bilinmiyor: Vajinal enfeksiyon1

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Agranülositoz1, lökopeni1, nötropeni1, trombositopeni1, eozinofili

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktoid reaksiyon1, anafilaktik şok1, anafilaktik reaksiyon1, hipersensitivite1

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Disguzi

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kardiyorespiratuar arrest2,4

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Tromboflebit2 Yaygın olmayan: Hipotansiyon2,4

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: İshal, mide bulantısı

Bilinmiyor: Karın ağrısı, kusma, özofagus ülserleri, özofajit

Hepato-bilier hastalıkları

Bilinmiyor: Sarılık1

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Makülopapüler döküntüler

Yaygın olmayan: Eritema multiforme, kaşıntı, ürtiker

Bilinmiyor: Toksik epidermal nekroliz (TEN)1, Stevens-Johnson Sendromu (SJS)1, eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS) 1,akut jeneralize ekzantematözpüstülozis (AGEP)1, eksfoliyatif dermatit1, bülloz dermatit1, morbilliform benzeri ciltdöküntüsü1

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Akut böbrek hasarı3

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın olmayan: Ağrı2, enjeksiyon yeri apsesi2 Bilinmiyor: Enjeksiyon bölgesinde iritasyon2

Araştırmalar

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyon testleri

1 ADR pazarlama sonrası tespit edildi.


2 ADR'ler sadece enjekte edilebilir formülasyonlar için geçerlidir.


3 Bkz. Bölüm 4.4.


4 Çok hızlı intravenöz uygulamayı takiben nadir vakalar bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.2).Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda spesifik tedavi gerekli değildir.

Klindamisinin serumdaki biyolojik yarılanma süresi 2,4 saattir. Hemodiyaliz ya da periton diyalizi klindamisinin kandan uzaklaştırılmasında etkili değildir.

Alerjik bir reaksiyon görülürse, kortikosteroidler, adrenalin ve antihistaminikler dahil acil tedavi önlemleri uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 .Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grup: Sistemik Antibakteriyeller, Makrolidler, Linkozamidler ve

Streptograminler, Linkozamidler ATC Kodu: J01FF01

Etki mekanizması


Klindamisin, gram pozitif aeroblara ve çeşitli anaerobik bakterilere karşı öncelikle bakteriyostatik etkiye sahip olan linkozamid grubu bir antibiyotiktir. Klindamisin, makrolidlerebenzer şekilde bakteri ribozomlarının 50S alt birimine bağlanarak, protein sentezini inhibe eder.Temel olarak bakteriyostatik olmakla birlikte, yüksek konsantrasyonlarda duyarlı suşlara karşıbakterisid etki gösterir. Klindamisin fosfat

in vitroin vivo

hidroliz, bu bileşiği antibakteriyel olarak aktif klindamisine dönüştürür.

Direnç


Klindamisine direnç genellikle, temel olan veya indüklenebilir makrolid-linkozamid-streptogramin B (MLSB) direnç tipi aracılığıyla gerçekleşir.

Kırılma noktaları


Minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) kesme noktaları aşağıdaki gibidir:

EUCAST

Staphylococcv.Streptococci ABCGpneumoniae..

duyarlı < 0,5 dirençli> 0,5Gram pozitif anaeroblar: duyarlı < 4 dirençli> 4Gram negatif anaeroblar: duyarlı < 4 dirençli> 4

PK / PD ilişkisi


Etkililik, bağlanmamış antibiyotiğin, konsantrasyon-zaman eğrisi alanının, patojen minimum efektif konsantrasyonuna (EAA / MİK) oranı ile ilgilidir.

Duyarlılık


Kazanılan direncin prevalansı coğrafi olarak ve seçilen türler için zamanla değişebilir. Özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken, dirençle ilgili yerel bilgiler istenebilir.

Gerekirse, yerel direnç prevalansı en azından bazı enfeksiyon türlerinde ajanın kullanımının sorgulanabilir olması gerektiğinde uzman tavsiyesi alınmalıdır.

Türler

DuyarlıGram-pozitif aeroblar

Staphylococcus aureus

*

Staphylococcus epidermidis Streptococcus pneumoniaStreptococcus pyogenesViridans streptococciAnaeroblar

Bacteriodes fragilis grubu


Prevotella (daha önceden Bacteroides melaninogenicus olarak bilinen) Bifidobacterium spp.


Clostridium perfringens Eubacterium spp.


Fusobacterium spp.


Peptococcus spp.


Peptostreptococcus spp.


Propionibakteri spp.


Veillonella spp.Dirençliler

Clostridia spp.


Enterococci


Enterobacteriaceae


* %50'ye kadar metisiline duyarlı

S. aureus'un,S.aureus'un

(MRSA) %90'ından fazlası klindamisine dedirençlidir ve MRSA şüphesi varsa duyarlılık testi sonuçlarını beklerken kullanılmamalıdır.

Enterobacteriaceae dahil olmak üzere çoğu gram negatif aerobik bakteri, klindamisine dirençlidir. Klindamisin, linkomisin ile çapraz direnç gösterir.

İn vitro5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel özellikler

Emilim:


Parenteral uygulamayı takiben, biyolojik olarak aktif olmayan klindamisin fosfat, klindamisine hidrolize edilir. 300 mg klindamisin eşdeğeri intramüsküler yolla enjekte edildiğinde, üç saatiçinde ortalama 6 mikrogram/mL'lik bir doruk plazma konsantrasyonu elde edilir; 600 mg dozise 9 mikrogram/mL'lik bir pik konsantrasyonunu verir. Çocuklarda, doruk konsantrasyonunabir saat içinde ulaşılabilir. Aynı dozlar intravenöz olarak verildiğinde, infüzyonun sonundasırasıyla mL başına 7 ve 10 mikrogramlık doruk konsantrasyonları elde edilir.

Dağılım:


Klindamisin, kemik de dahil olmak üzere vücut sıvıları ve dokularında yaygın olarak dağılır, ancak önemli konsantrasyonlarda serebrospinal sıvıya ulaşmaz. Plasentadan fetal dolaşımageçer ve laktasyonda süte geçer. Safrada yüksek konsantrasyonda bulunur.

Biyotransformasyon:


Klindamisin, tahminen karaciğerde, aktif N-demetil ve sülfoksit metabolitlerine ve bazı inaktif metabolitlerine metabolize olur.

Eliminasyon:


Alınan dozun yaklaşık %10'u idrar, %4'ü feçesle aktif ilaç ya da aktif metabolitler şeklinde, kalanı ise inaktif metabolitler şeklinde atılır Atılım yavaştır ve birkaç gün sürer. Diyaliz ilekandan etkili bir şekilde uzaklaştırılamaz. Klindamisin lökosit ve makrofajlarda birikir.Dolaşımda klindamisinin %90'ından fazlası plazma proteinlerine bağlanır. İnsan karaciğeri vebağırsak mikrozomlarındaki

in vitro

çalışmalar; klindamisinin,az miktarda CYP3A5 ağırlıklıolarak ise CYP3A4 tarafından klindamisin sülfoksit ve küçük bir metabolit olan Ndesmetilklindamisin oluşturmak üzere oksitlendiğini göstermiştir. Yarılanma süresi 2 ila 3saattir, ancak prematüre yeni doğanlarda ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalardauzayabilir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Klindamisinin serum konsantrasyonu, dozla doğru orantılı olarak yükselir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Özel bir karakteristik özellik yoktur. Bkz. Bölüm 4.4

Farmakokinetik ilişki

2 ila 18 yaş arası obez pediatrik hastalar ve 18 ila 20 yaş arası obez yetişkinler:


2 ila 18 yaş arasındaki obez pediyatrik hastalarda ve 18 ila 20 yaş arası obez yetişkinlerde farmakokinetik verilerin analizi, klindamisin klerensinin ve toplam vücut ağırlığı ile normalizeedilen dağılım hacminin obeziteden bağımsız olarak karşılaştırılabilir olduğunu göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriÜreme toksisitesi

Sıçanlarda, günde 300 mg/kg'a kadar çıkan dozlarda (insanlar için önerilen mg/m2 esaslı en yüksek dozun yaklaşık 2 katı) yapılan fertilite çalışmalarında, üreme üzerine herhangi bir etkigözlenmemiştir.

Gebelik

Sıçanlarda yapılan oral embriyo-fetal reprodüktif gelişim çalışmalarında ve sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan subkutan reprodüktif toksisite çalışmalarında, maternal toksisite üretendozlarda embriyo-fetal toksisite gözlenmiştir. Sıçanlarda maternal ölüm, hastanın maruziyetinegöre yaklaşık 1'lik bir maruziyet oranı ile meydana gelmiştir. Tavşanlarda, düşükler dahil olmaküzere maternal toksisite, yaklaşık 0,1'lik maruziyet oranında meydana gelmiştir. İmplantasyonsonrası kayıp ve azalmış canlılık dahil olmak üzere embriyo-fetal toksisite, tavşanlarda 0,2maruz kalma oranında meydana gelmiştir.

Karsinojenite

Klindamisinin karsinojenik potansiyelinin değerlendirildiği uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

Mutajenite

Bir sıçan mikro çekirdek testi ve bir Ames Salmonella reversiyon testinin dahil olduğu genotoksisite testleri yapılmıştır. Her iki test de negatif sonuç vermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzil alkol (E1519)

Disodyum edetat Enjeksiyonluk su

Gerektiğinde pH ayarı hidroklorik asit ya da sodyum hidroksit ile yapılmıştır.

6.2. Geçimsizlikler

Klindamisin tuz çözeltilerinin pH değerlerinin düşük olması nedeniyle alkalin preparatları veya düşük pH'da stabil olmayan ilaçlar ile geçimsizlikler beklenebilir. CLEOCİN FOSFAT,aşağıdaki ilaçlar ile fiziksel olarak geçimsizdir: Ampisilin sodyum, fenitoin sodyum,barbitüratlar, aminofilin, kalsiyum glukonat, seftriakson sodyum, siprofloksasin,difenilhidantoin, idarubisin hidroklorür, ranitidin hidroklorür ve magnezyum sülfat.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her mL'sinde 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren 4 mL'lik renksiz tip I cam ampul içeren ambalajlarda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Klindamisin fosfatın aşağıdaki antibiyotikleri içeren %5'lik dekstroz ve sodyum klorür enj eksiyonluk solüsyonlarında en az 24 saat boyunca fiziksel ve kimyasal olarak uyumlu olduğugösterilmiştir: Amikasin sülfat, aztreonam, sefamandol nafat, sefazolin sodyum, sefotaksimsodyum, sefoksitin sodyum, seftazidim sodyum, seftizoksim sodyum, gentamisin sülfat,netilmisin sülfat, piperasilin ve tobramisin.

İlaç karışımlarının uyumları ve stabil kalma süreleri konsantrasyona ve diğer şartlara bağlıdır. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Levent 199 Blok No: 199 İç Kapı No: 106 Şişli / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

223/28

9. ILK RUHSAT TARIHI / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.01.2010 Ruhsat yenileme tarihi: 25.01.2010

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Cleocin Fosfat 600 Mg/4 Ml Çözelti

Etken Maddesi: Klindamisin Fosfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.