Naftifinin topikal uygulaması sonucunda akut bir doz aşımı muhtemel değildir ve hayati tehlikeye sebep olan durumların ortaya çıkması beklenmemektedir. Etkin maddenin cilt tarafından emilimiihmal edilebilir derecede düşük olduğundan kutanöz uygulamada EXANAFIN'in sistemikintoksikasyonu beklenmemektedir. lıkla ağızdan alınması durumunda uygun birsemptomatik tedavi uygulanması tavsiye edilir. Bilinen bir antidotu yoktur.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Topikal antifungaller ATC kodu: D01AE22
Naftifin, haricen kullanılan bir antimikotiktir.
Etki mekanizması:
Naftifin'in fungasital etkililiği, membran yapı taşı Ergosterol'ün Naftifin tarafından Skualen epoksidaz enziminin inhibisyonu yoluyla sentezlenmesinin önlenmesine dayanmaktadır. Mantarhücrelerinin büyümesi ve çoğalması bu mekanizma tarafından engellenir.
Etkinlik spektrumu:
Naftifın in vitro olarak aşağıdaki organizmalara karşı fungisidal etkinliğe sahiptir:
-
Trichophyton türleri
- Microsporum türleri
- Epidermophyton floccosum
Naftifin, mayalara
(Candida(AspergillusSporothrix schenckii)
karşı yalnızca orta derecede etkilidir.
Naftifin, antimikotik etkisinin yanı sıra, mantar hastalıklarıyla birlikte sıklıkla ortaya çıkan çeşitli gram pozitif ve gram negatif patojenlere karşı da antibakteriyel etkinliğe sahiptir.
Klinik kullanım sırasında, özellikle kaşıntı olmak üzere inflamatuar belirtilerin hızlı bir şekilde azalmasına yol açan maddeden bağımsız bir anti-inflamatuar etki de gözlenmiştir.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Naftifin hidroklorür sentetik bir allilamin türevidir.
Emilim
:
Naftifin, deriye kolayca penetre olarak, derinin çeşitli tabakalarında uzun süreli antimikotik konsantrasyonlara ulaşır.
Sağlıklı gönüllülerde 3H işaretli naftifin %1 spreyin tek topikal uygulanmasını takiben uygulanan dozun %4.2'si absorbe olmuştur.
Dağılım:
Sağlıklı gönüllülerde uygulanan dozun yaklaşık %6'sının sistemik dolaşıma katıldığı görülmüştür.
Biyotransformasyon
:
İnsanlarda ve laboratuvar hayvanlarında dermal veya oral uygulamayı takiben EXANAFIN'in antifungal bileşeni(E)-N-methyl-N-(1-naftilmetil)-3-fenil-2-propen-1-amin-hidroklorür
(naftifin), kantitatif olarak biyotransformasyona uğrar ve antifungal aktivitesi bulunmayan metabolitleri şeklinde atılır.
Eliminasyon
:
Naftifin ve/veya metabolitleri idrar ve feçesle atılır. Yarılanma süresi yaklaşık 2-3 gündür.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Veri bulunmamaktadır. „ , , .,
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Tek bir oral ve subkutan Naftifin uygulamasından sonra fare, sıçan ve tavşanda yapılan deneylerde belirlenen LD50 değerleri, geniş bölgelerin Naftifin uygulamasından sonra bileinsanların maruz kalabileceği maksimum madde miktarından 1000 kat daha yüksektir. Bu madde,subkronik uygulamada bile sistemik olarak iyi tolere edilir ve herhangi bir spesifik organ hasarınaneden olmaz. Düşük dereceli bir embriyotoksik etki, yalnızca hamile dişi hayvanlar için toksikolan doz aralıklarında gözlenmiştir. Naftifin, gerçekleştirilen in vitro ve in vivo mutajeniteçalışmalarında mutajenik potansiyel göstermemiştir.
Naftifin'in hamilelik veya emzirme döneminde kullanımına ilişkin herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Sağlıklı cilde sahip çalışma katılımcıları üzerinde yapılan Naftifin testlerinde,potansiyel fototoksisite veya fotosensitizasyon için herhangi bir kanıt yoktur.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Propilen glikol
Etanol
Saf su
6.2. Geçimsizlikler
Bildirilmemiştir. EXANAFIN seyreltilmemiş bir şekilde uygulanmalıdır ve etkin madde konsantrasyonunda azalma etkinliğin zayıflamasına neden olabileceğinden ürün diğer topikalformülasyonlarla karıştırılmış bir şekilde uygulanmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Plastik valfli ve plastik valf kapağı olan Tip III amber renkli cam şişe (pump sprey)
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHIBI
Laboratoires Bailleul İlaç San. ve Tic. A.Ş.
İzzet Paşa Mah. Yeni Yol Cad.
Nurol Tower Apt. No: 3/81 Şişli - İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
2023/473
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 30.11.2023 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ