Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Croxilex Bid 1000mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUNADI

CROXİLEX®-BID 1000 mg Film Kaplı Tablet

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her bir film tablet, 875 mg amoksisiline eşdeğer amoksisilin tıihidıat ve 125 mg klavulanik asite

eşdeğer potasyum klavulanat (ko-amoksiklav 875/125) içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTIKFORM

Film tablet

Beyaz veya hemen hemen beyaz renkli, cblong, bikonveks, bir yüzü çentikli, biryüzünde “BID 1000” yazılı film kaplı tablet

4. KLINIKÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

CROXILEX, lokal resmi antibiyotik reçeteleme kılavuzları ve duyarlılık verilerine uygun olarak kullanılmalıdır.

CROXlLEX (beta-laktam antibiyotik penisilin ve beta-laktamaz inhibitcrü), genel pratikte ve hastanede sıklıkla görülen bakteriyel patgenlere karşı belirgin derecede geniş aktivite spektrumuna sahip bir antibakteriyel ajandır. Klavulanatınbeta-laktamazı inhibe edici etkisi amoksisilinin etki spektrumunu diğer beta-laktam antibiyotiklere dirençliorganizmaları da içine alacak şekilde genişletir. CROXILEX, aşağıdaki sistemlerde CROXILEX'e düyarlıorganizmaların neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir:

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlan (KBB dahil): Örn. akut bakteriyel sinüzit (uygun tanı ile teşhis edilen), akut otitis media, tekrarlayan tonsilit.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlan: Örn. kronik bronşitin akut alevlenmeleri, (uygun tanı ile teşhis edilen), toplum kökenli pnömoni

Üriner Sistem Enfeksiyonlan: Örn. Sistit, piyelonefrit

Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonlan: Özellikle selülit, hayvan ısırmaları

Kemik ve eklem enfeksiyonlan: Örn. Özellikle osteomiyelit.

Dental enfeksiyonlar: Yaygın selülit ile birlikte şiddetli diş apseleri

Duyarlı organizmalarm listesi Farmakolojik Öz

ellik

leri/Mikrobiyoloji bölüımünde verilmiştir (bkz. Bölüım 5.1).

CROXILEX' e duyarlılık, coğralya ve zamana göre değişecektir. Mevcut ise lokal duyarlılık verilerine danışılmalı ve gerektiğinde mikrobiyolojik örnekleme ve duyarlılık testleri yapılmalıdır.

Antibakteriyel aj anlarm uygun kullanımı hakkında resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2. Pazoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler ve 12 yaş üzeri çocuklar+:

Hafif ve Orta Şiddetli Enfeksiyonlar: Günde 2 kez 625 mg tablet Şiddetli Enfeksiyonlar: Günde 2 kez 1 g tablet

Tedaviye parenteral olarak başlanıp oral olarak devam edilebilir.

Dental enfeksiyonlarda doz (ör. Dentoalveolar abseler)

Yetişkinler ve 12 yaş üzeri çocuklar+: 5 gün günde 2 kez bir Croxilex 625 mg tablet +Croxilex 625 mg ve 1 g tabletleri 12 yaş ve altı çocuklar için uygun değildir.

Uygulama şekli:

Tabletler çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. Eğer gerekirse, yutma kolaylığı sağlaması açısından tabletler ikiye bölünebilir. Iki yarı peşpeşe, beklemeden ve çiğnenmeden yutulur.

Gastrointestinal rahatsızlık potansiyelini en aza indirmek için yemek başlangıcında alınmalıdır. CROXILEX'in abscrpsiyonu yemek başlangıcında alındığında en yüksektir.

Tedavi süresi, tedavi gözden geçirilmeksizin 14 günü aşmamalıdır.

CROXILEX'in bakteriyel enfeksiyonlann kısa süreli tedavisi ve major cerrahi girişimlerde enfeksiyon profilaksisi için intravenöz formu mevcuttur. CROXILEX intravenöz için kullanma talimatına bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek yetmezliği:

Yetişkinler:

CROXILEX 1g tablet sadece glomerüler filtrasyon oranı >30 mL/dak olan hastalarda kullanılmalıdır.

Hafif yetmezlik (kreatinin klerens >30 mL/dak)

Orta şiddette yetmezlik (kreatinin klerens 10-30 mL/dak)
Şiddetli yetmezlik (kreatinin klerens<10 mL/dak)

Doz ayarlamaya gerek yoktur. (Günde 2 kez bir 625 mg tablet veyagünde 2 kez bir 1 g tablet)

Günde 2 kez bir 625 mg tablet. 1g tablet verilmemelidir.

Her 24 saatte bir 625 mg tabletten fazla verilmemelidir.

Hemodiyaliz:

Yetişkinler:

Her 24 saatte 1 kez 500/125 mg'a ek olarak, diyaliz esnasında 1 doz, diyaliz sonunda 1 doz şeklinde uygulanmalıdır (Amoksisilin ve Klavulanik asidin serum konsantrasyonlan düştüğü için).

CROXİLEX 1g tablet sadece kreatinin klerensi 30 mL/dak'dan yüksek olan hastalarda kullanılmalıdır.

Pediyatıik:

Günlük, tek doz olarak verilen popülasyon 15/3.75 mg/kg/gün'dür. Hemodiyalizden önce 15/3.75 mg/kg'lık bir ilave doz uygulanmalıdır. Dolaşımdaki ilaç seviyesini yeniden sağlamak amacıyla hemodiyalizden sonra 15/3.75 mg/kg'lıkbir doz daha verilmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması dikkatli yapılmalı ve hepatik fonksiyonlar belirli aralıklar ile izlenmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

CROXlLEX 12 yaş altı çocuklardaki bakteriyel enfeksiyonlar için süspansiyon şeklinde bulunmaktadır. CROXlLEX süspansiyonlar için kullanma talimatlarına bakınız.

Geriyatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere, penisilinlerden herhangi birine ya da bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

CROXlLEX, diğer beta-laktam ajanlara karşı (örn. sefalosporin, karbapenem veya monobaktam) aşırı duyarlılık hikayesi (örn anafilaksi) olanlarda kontrendikedir.

Geçmişinde amoksisilin/klavulanik asit veya penisilin tedavisine bağlı sarılık/hepatikyetmezlik hikayesi olan hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.8)

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

CROXlLEX ile tedaviye başlanılmadan önce geçmişte penisilin, sefalosporin veya diğer beta-laktam ajanlarına karşı aşırı duyarlılık hikayesi varlığı dikkatlice sorgulanmalıdır.

Penisilin tedavisindeki hastalarda ciddi ve bazen ölümcül aşın duyarlılık reaksiyonlan (anafilaktoid ve şiddetli kütanöz adVers reaksiyonlan içeren) rapor edilmiştir. Aşırı duyarlılık reaksiyonlan, miyokard enfarktüsü ile sonuçlanabilecekciddi bir alerjik reaksiyon olan Kounis sendromuna da ilerleyebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu reaksiyonlann geçmişindepenisiline aşırı duyarlılık hikayesi olan atopik bireylerde görülmesi daha olasıdır (bkz. Kcntrendikasyonlar). İlaca bağlıenterckolit sendromu (DIES) çoğunlukla amoksisilin/klavulanik asit alan çc)cuklanda bildiıilmiştin (bkz. Bölüm 4.8).DIES, alerjik deri veya solunum semptcmla^nm yokluğunda, başlıca semptomu uzun süreli kusma (ilaçuygulamasından 1-4 saat sonra) olan alerjik bir reaksiycndun. Diğer semptomlar karın ağrısı, diyare, lıipctansiycn veyanötrofili ile birlikte lökositozdan oluşabilin. Şoka kadar ilerleyen ciddi vakalar götülmüştür. Bir alerjik reaksiyonmeydana gelirse CROXlLEX tedavisi bırakılmalı ve uygun alternatiftedavi başlatılmalıdın.

Bir enfeksiyonunun amoksisiline duyarlı organıizma/organıizmalara bağlı olduğu kamtlamısa, resmi kılavuzlara göre amoksisilin/klavulanik asitten amoksisiline geçiş göz önünde bulunduıulmalıdın.

CROXlLEX'in bu prezantasyonu, klavulanik asit inhibisyonuna duyarlı beta laktamazların aracılık etmediği beta laktam ajanlaıa diıençli, olası patojenlerin yüksek riski söz konusu ise kullanıma uygun değildir. Bu prezantasyonpenisiline dinençli S. pneumoniae tedavisinde kullamlmamalıdın.

Böbrek fonksiyonunda bozukluk olan veya yüksek dozlar alan hastalarda konvülsiyonlar görülebilin (bkz. Bölüm 4.8.)

Amoksisilin kullanımını takiben görülen kızamık benzeri döküntü enfeksiyöz mononükleoz ile ilişkili olabileceğinden eğer enfeksiyöz mononükleoza ilişkin bir şüphe var ise CROXlLEX tedavisinden kaçınılmalıdın.

Amoksisilin ile eşzamanlı olarak allopurind kullanılması alerjik cilt reaksiyonu olasılığını aıttııabilin.

Uzun süreli kullanım zamanla duyarlı olmayan organizmalann aşırı çoğalmasına neden olabilin.

Tedavinin başında püstüllerle birlikte ateşli bir genel eritemin oluşması akut jeneralize eksantematöz püstülozun (AGEP) bir semptomu dabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu reaksiyon CROXlLEX tedavisinin sonlandınlmasını gerektiıin vedaha sonraki amo

kssilin

kullanımını kontıendike hale getiri'.

Amoksisilin/klavulanik asit kaIaciğeı fonksiyon bozukluğu bulgusu dan hastalarda dikkatle kullanılmalıdın (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.8).

Karaciğeı daylan daha çok erkeklerde ve yaşlı hastalarda bildiıilmiştin ve uzun süreli tedaviyle ilişkili dabilin. Bu olaylar çocuklarda nadinen bildirilmiştir. Tüm popülasyonlarda belirti ve semptomlar, genellikle tedavi sırasında ya datedaviden kısa süre sonra ortaya çıkar ancakbazı vakalarda tedavinin kesilmesinin ardındanbirkaç haftaya kadar belirginhale gelmeyebilir. Bunlar genellikle geri dönüşlüdür. Hepatik olaylar ciddi dabilin ve son derece nadir koşullardaölümler bildiıilmiştin. Bunlar hemen her zaman altta yatan ciddi hastalığı olanlarda ya da eş zamanlı olarak kaıaciğeıüzerinde etkili olma potansiyeli bilinen ilaçları kullananlaıda meydana gelmiştin (bkz. Bölüm 4.8).

Çıkan idrar miktarı azalmış hastalarda, özellikle parenteral tedavide çok seyrek olarak kristalüri (akut böbrek hasarı dahil) görülmüştür. Yüksek doz amoksisilin tedavisi sırasında, amoksisilin kristalürisi olasılığını azaltmak için uygunmiktarda sıvı alınması ve idrar miktannm düzenlenmesi tavsiye edilir.

Mesane kateteıi bulunan hastalarda, kateteıin açıklığı düzenli olarak kcntiDİ edilmelidir, (bkz. Bölüm 4.8 ve 4.9)

Amoksisilin dahil neredeyse tüm antibakteıiyel ajanlarla, antibiyotiğe bağlı kolit bildiıilmiştir ve şiddeti hafiften yaşamı tehdit edici boyuta kadar uzanabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu sebeple, herhangi bir antibiyotik tedavisi sırasında veyasonrasında ishal dan hastalarda bu teşhisin değeriendiıilmesi önemlidir. Antibiyotiğe bağlı kolit gözlendiğinde,CROXlLEX tedavisi derhal kesilmeli, bir dckt^ tarafından değedendirilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Budurumda anti-peristaltik ilaçlar kcn:tıendikedir.

Uzun süreli tedavi sırasında renal, hepatik ve hematopoetik fonksiyon dahil, organ sistem fonksiyonlannda periyodik değedendirme tavsiye edilir.

CROXILEX uygulanan bazı hastalarda kanama zamanında ve pıctıcmbin zamanında uzama (INR değerinde yükselme) bUdirilmiştir. Antikoagülanlar ile birlikte reçete edildiğinde uygun şekilde izlenmesi gerekir, istenilenantikoagülasyon düzeyini sürdürebilmek için oal antikoagülan dozunda ayarlama yapılması gerekebilir (bkz. Bölüm4.5 ve 4.8).

Böbrek yetmezliği olanlarda dozaj, böbrek yetmezliğinin derecesine göre ayarlanmalıdır (bkz. Kullanım Şekli ve Dozu).

Amoksisilinle tedavi sırasında idrarda glukozun arandığı testler yapıldığında, enzimatik glukoz oksidaz yöntemleri kullanılmalıdır, çünkü enzimatik olmayan yöntemlerde yalancı pozitif sonuçlar göıülebilir.

CROXILEX içindeki klavulanik asit varlığı, kırmızı hücre membranlannca IgG ve albüminin spesifik olmayan bağlanmasına neden olarak yalancı pozitif Coombs testine yol açabilir.

Amoksisilin/klavulanik asit alan ve daha sonra Aspergillus enfeksiyonunun bulunmadığı saptanan hastalarda Bio-Rad Laboratuarlan Platelia Aspergillus EIA testi kullanıldığında pozitif test sonuçları bildirilmiştir. Bio-Rad LabcnatuadanPlatelia Aspergillus EIA testi ile Aspergillus- dışı pdisakkaıidleı ve polifuranozlar arasında çapraz reaksiycnlarbildirilmiştir. Bu nedenle amoksisilin/klavulanik asit alan hastalardaki pozitif test sonuçları dikkatli ycnumlanmalı vebaşka tanı yöntemleriyle doğrulanmalıdır.

CROXILEX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler: Bu tıbbi ürünün bir dozunda yer alan sodyum miktarı 1 mmol'den (23 mg) azdır, yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şeküleri

Probenesid


Probenesid ile birlikte kullanım önerilmemektedir. Probenesid amoksisilinin renal tübüler sekıesycnıunu azaltır. Probenesid ile birlikte kullanım amoksisilinin kan seviyelerinde artmaya ve uzamaya neden olabilir, klavulanatı iseetkilemez.

Allopuıinol


Amoksisilin tedavisi esnasında allopuıinol kullanımı alerjik cilt reaksiyonlan olasılığını artırabilir. Allopuıinol ve CROXlLEX'in birlikte kullanımına ait veri yoktur.

Oral kcntiaseplifler


Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi CROXİLEX, barsak florasını etkileyebilir, östrojen reabsoıbsiycnunun azalmasına yol açar ve kombine oral kcmtraseptifleım etkililiğini azaltır.

Oral antikoagülanlar


Oral antikoagülanlar ve penisilin antibiyotikleıi etkileşim raporlan alınmaksızn uygulamada yaygın olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte literatürde asenokurmarol veya varfarinle idame ettirilen ve bir amoksisilin kürü reçeteedilen hastlarda artmış uluslararası normalize oranı (INR) vakaları mevcuttur. Eşzamanlı uygulama gerekli ise,prottuombin zarmanı veya uluslararası normalize orara (INR) amoksisilin ilavesi veya kesilmesi durumundadikkatlice izlenmelidir. Ayrıca, oral antikcagülanla^n dozunda ayarlamalar da gerekli olabilir (bkz. Bölüm 4.4. ve 4.8).

Metotıeksat


Penisilinler metotreksatın atılırmını azaltabilir ve bu da toksisitede potansiyel bir artışa neden olur.

Mikofenolat mofetil


Mikofendat mofetil alan hastalarda, oral amoksisilin artı klavulanik asit başlatılruasını takiben aktif metabolit mikofendik asidin doz öncesi konsantrasyonunda yaklaşık %50'lik bir azalrua bildirilruiştir. Doz öncesi düzeydekideğişim, genel mikofenolik asit maruziyetindeki değişimleri doğru şekilde temsil etmeyebilir. Bu nedenle,mikodenolat mofetil dozunda bir değişiklil normalde klinik greft fonksiyon bozukluğu kanıtı yokluğunda gereklidruayacaktır. Öte yandan, kombinasyon sırasında ve antibiyotik tedavisinden kısa süre sonra yakın klinik takipyürütülmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim çalışması yapılmamıştır. Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategcıisi B'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Diğer antibiyotikleıde de olduğu gibi CROXlLEX, barsak florasını etkileyebilir, östıdjen reabsorpsiyonunun azalmasına yol açar ve kombine oral kontraseptiflerin etkililiğini azaltır. Bu nedenle, ilave doğum kontrol yöntemikullanılması gerekebilir.

Gebelik dönemi:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embıiycnal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemekledir (bkz. Bölüm 5.3).

Gebe kadınlara verilirken dikkatli olunmalıdır.

İnsanlarda gebelik sırasında amoksisilin/klavulanik asit kullanımına ilişkin kısıtlı veriler, artmış konjenilal malformasyonlar riskine işaret etmemektedir.

Preterm, fetal membran yırtılması (pPROM) dan kadınlarda yapılan bir çalışmada, CROXlLEX'in prDfilaktik kullanımımn yeni doğanlarda nekroze enterokolit riskinin artması ile ilişkili olabileceği bildirilmiştir. Doktor tarafındangerekli görülmedikçe gebelik esnasında kullamlmamalıdır.

Laktasyon dönemi

CROXlLEX'im iki etkim maddesi de anne sütüne geçer (klavulanik asitin anne sütü alan sütçocuklan üzerimdeki etkisi ile ilgili herhangi bir bilgi yoktur) Dolayısıyla ame sütüyle beslemem sütçocuklarmda ishal ve mukoz membranlardamantar enfeksiyc^u olasılığı vardır, bu nedenle emzirmenim kesilmesi gerekebilir. Sensitizasycm olasılığı göz önünealınmalıdır. Emzirme döneminde amoksisilin/k

lÜreme yeteneği /Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

CRO

Xl^.EXgililgili4.8. istenmeyen etkiler

En çok bildirilem advers ilaç reaksiyonlan ishal, bulantı ve kusmadır.

CROXİLEX ile yapılan klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası gözetimden elde edilen ve MedDRA system organ smıfma göre ayrılan advers ilaç reaksiyonları aşağıda listelenmektedir.

Diğer istenmeyen etkilere (<1/10.000) ait sıklıklar pazarlama scması veıileıe göre saptanmıştır ve gerçek bir sıklıktam çok rapcrlama oıamrıa dayanmaktadır.

Sıklık sırııflamdırması aşağıdaki gibidir: Çokyaygım >1/10Yaygın >1/100 ve <1/10Yaygın olmayan >1000ve <1/100

Seyıek >1/10.000ve <1/1000 Çok seyrek <1/10.000

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Mukokutanöz kandidiyazis.

Bilinmiyor: Duyarlı olmayan organizmaların aşırı çoğalması

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyıek: Geri dönebilen lökopeni (nötropeni dahil) ve trombositopeni.

Bilinmiyor. Geri dönebilen agranülositoz ve hemolitik anemi. Kanama ve protrombin zamanında uzama (bkz.

Kullanım İçin Özel Uyarılar ve Özel Önlemler).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor. Anjiycnöıotik ödem, anafilaksi, serum hastalığı benzeri sendrom, aşırı

duyarlılık vasküliti.

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, baş ağrısı.

Bilinmiyor; Aseptik menenjit, geri dönüşümlü hiperaktivite ve k(cnvülziycnlar

Kalp hastalıkları

Bilinmiyor; Kounis sendıomu

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın: Diyaıe (yetişkinlerde)

Yaygın:

Diyare, bulantı, kusma, diyare (çocuklarda)

Bulantı sıklıkla yüksek oal dozlar ile ilişkilidir. Gastrointestinal reaksiyonlar görülür ise, CROXILEX yemekle birliktebunlar azaltılabilir.

Yaygın olmayan: Sindirim güçlüğü

Bilinmiyor

Antibiyotiğe bağlı kolit (psödomembranöz kolit ve hemorajik kolit dahil),

Ilaca bağlı enterokolit sendromu (DIES), Akut pankreatit

Siyah tüylü dil (Dildeki papillaların belirginleşip siyah renk alması)

Beta-laktam antibiyotikler ile tedavi edilen hastalarda AST ve/veya ALT değerlerinde orta derecede artış görülür, fakat bunun önemi bilinmemektedir.

Hepato-bilier hastalıklar:

Yaygın olmayan:


Bilinmiyor:

Hepatit ve kolestatik sarılık rapor edilrmiştir, bunlar diğer penisilin ve sefalosporinler ile de bildirilmiştir.

Hepatik olaylar çoğunlukla erkeklerde ve yaşlılarda rapor edilrmiştirve uzun süreli kullanım ile ilişkili olabilir. Bu olaylar çocuklarda nadir olarak rapor edilrmiştir. Belirti ve semptomlar genellikle tedavi sırasındaveya tedavi kesildikten kısabirsüre sonra görülür, ancak bazı durumlarda tedavi kesildikten birkaç hafta sonrasına kadar fark edilmeyebilir. Bunlargenellikle geri dönüşürmlüdür. Hepatik olaylar şiddetli olabilir ve sen derece seyrek olarak ölüm rapor edilrmiştir. Bunlarhemen hemen her zarman altta yatan ciddi bir hastalığı olan ya da aynı anda hepatik yan etki potansiyeline sahip ilaçlarıalan hastalarda görülmüştür.

Deri ve derialtı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan: Ciltte döküntü, kaşıntı ürtiker.

Seyrek: Eritema multiforme.

Bilinmiyor Stevens-Johnson sendromıu, toksik epidermal nekroliz;, bülloz eksfeliyatif dermatit, akut generalize

ekzantemöz püstüller (AGEP)1. Eozinofli ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyenu (DRESS), Linear IgA rahatsızlığı

Eğer herhangi bir aşırı duyarlılık dermatiti görülürse tedavi kesilmelidir.

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Bilinmiyor:

İnterstisyel nefrit, kristalüri (akut renal hasarı da içeren) (bkz. Doz Aşrımı)

Şüpheli advers reaksiyonlann raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılrması ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplannın herhangibir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakevijilans Merkezi(TÜFAM)'nebildirmeleri

gerekmektedir.

([email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Doz asumı semptomlan ve belirtileri


Gastrointeslinal semptomlar ve sıvı ile elektrolit dengesinin bozulması açıkça görülebilir. Gastrointestinal semptomlar semptomatik olarak ve su ile elektrolit dengesine dikkat edilerek tedavi edilebilir.

Böbrek fonsiyonunda bozukluk olan veya yüksek dozlar alan hastalarda konvülsiyonlar görülebilir.

Bazı olgularda, böbrek yetmezliğine yol açan amoksisilin kıistalüıisi görülmüştür (bkz. Bölüm 4.4).

Amoksisilinin ağırlıklı olarak büyük dozlar

ı

nın intravenöz uygulanmasından sonra mesanekateteılerinde çöktüğü bildirilmiştir. Düzenli açıklık kontrolü sürdürülmelidir (bkz. Bölüm4.4)

İntoksikasycn tedavisi


Gastrointestinal semptomlar su/elektıolit dengesine dikkat edilerek semptomatik olarak tedavi edilebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapctik grup: Antibakteriyel; J01CR02-beta-laktamaz inhibitörlerini de içeren penisilin kcmbinasycnlan

Etki mekanizması:


Amoksisilin bakteriyel hücre çeperinin integral yapısal bir bileşeni olan bakteıiyel peptidoglikan biy(:sentetik yolağında bir ya da daha fazla enzimi (sıklıkla penisilin bağlayan proteinler, PBP'ler olarak adlandırılan) inhibe eden yarı sentetikbir penisilindir (beta-laktam antibiyotik). Peptidoglikan sentezinin inhibisycnu hücre çeperinin zayıflamasına yol açar kibunu genellikle hücre lizisi ve ölümü takip eder.

Amoksisilin, dirençli bakteriler taralından üretilen beta-laktamazlar tarafından parçalanmaya duyarlı olduğundan tek başına amoksisilin aktivitesinin spektrumu bu enzimleri üreten organizmalan içermez.

Klavulanik asit yapısal olarak penisilinlerle ilişkili bir beta-laktamdır. Bazı beta-laktamaz enzimlerini inaktive ederek amoksisilinin inaktivasyonunu önler. Tek başına klavulanik asit klinik açıdan faydalı antibakteriyel etki göstermez.

Farmakokinetikler / Farmakodinamik etkiler:

Minimum inhibisycn konsantIasycnu üzerindeki zamanın (T>MİK) amoksisilinin etkililiğinin maj ör belirleyici faktörü olduğu düşünülmektedir.

Direnç mekanizmaları:


Amoksisilin/klavulanik aside karşı direncin iki ana mekanizması şunlardır:
• Kendileri klavulanik asit tarafından inhibe edilmeyen bakteriyel beta-laktamazlar ile inaktivasycn (B, C, D sınıftandahil)

• Penisilin bağlayıcı proteinlerin değişmesi (antibakteriyel aj anın hedefine yönelik afinitesini azaltır.)

Bakterilerin impermeabilitesi veya atım pompası mekanizmaları, özellikle gram-negatifbakterileıde, bakteriyel dirence yol açabilir veya neden olabilir.

Kesim noktaları

Amcksisilin/klavulanik asit için MİK kesim noktalan, Avıupa Antimikrcbiyal Duyarlılık Testi (EUCAST) kesim noktalandır.

Organizma


Duya^lıJliKesim Noktalan (tıgml)


Haemophilus influenzae

< 0.0011


> 21


Moıaxella catarrhalis

< 11


> 11


Staphylococcus

spp.


Dipnotlara bakınz 2a3ab4


Dipnotlara bakımz 2a3ab4


Enterococcus

spp.


<415


> 815


Streptokok grup A, B, C,
G2b'8

(menejit dışındald endikasyonla')


Dipnotlara bakınz 2b


Dipnotlara bakınız 2b


Streptococcus pneumoniae8

< 0.516


> 11-6


Komplike olmayan Uriner Siste


Enfeksiyoniarmda


Enterobaderler


<321


> 321


Gram-negatif Anaeroblar


<41


> 81


Gram-pozitif Anaeroblar (Oostridioides difGicile

dışında)


<41


> 81


Türlerle ilişki olmayan kesim noktalan


<21


> 81


Viridans grubu streptokoklar8


Dipnotlara bakınz 2a9


Dipnotlara bokınız2a'9


Pasteurella multocida

11


11


Burkhdderia pseudomallei

0.0011


8^


1 Duyarlılık testi amacına yönelik olarak, klavulanik asit konsantrasyonu 2 mg/l'ye sabitlenmiştir.

2a Tablodaki kesim noktaları değerleri benzilpenisilin kesim noktalarını temel almaktadır. Duyarlılık çıkarımı benzilpenisiline duyarlılık temelinde yapılır.

2b Streptokok grup A, B, C ve G'nin penisiline duyarlılığı çıkarımında, benzilpenisiline duyarlılık temel alınmaktadır (menenjit dışındaki endikasyonlarda) ama streptokokgrup B için fenoksimetilpenisilin ve izoksazolpenisilin buna istisnadır.

3a Stafilokokların çoğu penisilinaz üretir ve bazıları metisiline dirençlidir. Her iki mekanizma da onları benzilpenisilin, fenoksimetilpenisilin, ampisilin, amoksisilin,piperasilin ve tikarsilin'e dirençli kılar. Testte benzilpenisilin ve sefoksitine duyarlıbulunan stafilokoklar, tüm penisilinlere duyarlı olarak bildirilebilir. Benzilpenisilinedirençli ancak sefoksitine duyarlı olan stafilokoklar, beta-laktamaz inhibitörükombinasyonlarına, izoksazolilpenisilinlere (oksasillin, kloksasilin, dikloksasilin veflukloksasilin) ve nafsiline duyarlıdır. Oral ajanlar için, enfeksiyon bölgesinde yeterlimaruziyetin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Sefoksitine dirençli olan stafilokoklartüm penisilinlere dirençlidir.

3b Koagülaz negatif stafilokokların çoğu penisilinaz üretirler ve bazıları metisiline dirençlidir. Her iki mekanizma da onları benzilpenisilin, fenoksimetilpenisilin,ampisilin, amoksisilin, piperasilin ve tikarsilin'e dirençli kılar. Güncel olarak hiçbir

yöntem, koagülaz negatif stafilokoklarda penisilinaz üretimini güvenilir bir şekilde saptayamamaktadır, ancak yukarıda söz edildiği üzere gibi sefoksitin ile metisilinedirenç saptanabilir.

4 Ampisiline duyarlı

S. saprophyticus

wecA-negatiftir ve ampisilin, amoksisilin vepiperasiline duyarlıdırlar (beta-laktamaz inhibitörlü veya bir beta-laktamaz inhibitörüolmadan).

5 Ampisilin, amoksisilin ve piperasilin duyarlılığı (beta-laktamaz inhibitörlü veya birbeta-laktamaz inhibitörü olmadan) çıkarımı ampisilin temel alınarak yapılabilir.Ampisiline direnç

E. faecalis'teE.faecium'da

yaygındır.

6 Beta-laktam direnç mekanizmalarını dışlamak için oksasilin 1 pg disk tarama testiveya benzilpenisilin MİK testi kullanılmalıdır. Tarama negatif olduğunda (oksasilininhibisyon zonu >20 mm veya benzilpenisilin MİK <0.06 mg/L), klinik kesim noktalarımevcut olan tüm beta-laktam ajanları, daha fazla test yapılmadan duyarlı olarakbildirilebilir.

7 Enterokoklardaki aminopenisilin kesim noktaları, intravenöz uygulamayadayanmaktadır. Oral uygulama sadece üriner sistem enfeksiyonlarında geçerlidir

8

Beta-laktamaz inhıbilörü eklenmesi ek klinik yarar sağlamaz.


9 Benzilpenisilin (MİK veya disk difüzyon), viridans grubu streptokoklarda beta-laktam direncini taramak için kullanılabilir. Tarama negatif olarak kategorize edilenizolatların, klinik kesim noktalarının listelendiği beta-laktam ajanlara duyarlı olduğubildirilebilir. Tarama pozitif olarak


Direnç prevalansı seçili türler için coğpafik açıdan ve zamanla çeşitlüik gösterebilir ve dirence üişkin yerel bügiler özellikle şiddeti en^ksiyonlar tedavi edilirken arzu edilir. Gerektiğinde yerel direnç prevalansı enfeksiyonların enazından bazı tiplerinde ajanın faydasından şüphe edilmesine yol açacak şekilde olduğunda uzman tavsiyesi alınmalıdır.



Genellikle duyarlı türler



Aerobik Gram-podifmikroorsanizmalar

Enteıococcus faecalis Gardnerella vaginalisStaphylococcus auıeus (metisiline duyarlı)^

Koagülaz negatif stafilokoklar (metisiline duyatlı) Streptococcus agalactiaeStreptococcus pneumoniae1

Streptcıcoccus pyogenes ve diğer

beta hemolitik streptokoklar Streptococcus viridans grubu


Aerobik Gram-nesatifmikroorsanizmalar

Capnocytophaga spp.

Eikenella corrodens Haemophilus influenzae2Moraxella catanhalisPasteurella multocida

Anaerobikmikroorsanizmalar



Bacteroides fragilis Fusobacterium nucleatumspp



EdinibnLş direncin bir sorun oluşturabileceği türler



Aerobik Gram-negaüfmakroorganizmalar


Enterococcus faecium

$

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar

Escherichia coliKlebsiella oxytocaKlebsiella pneumoniaeProteus mirabilisProteus vulgaris



Doğası gereği dirençli organizmalar



Aerobik Gram-negatifmikroorganiTmalar


Acinetobacter türleri


Citrobaderfreundii


Enterobacter türleri


Legionellapneumüphila


Morganella mürganii


Providencia türleri


Pseudomonas türleri


Serratia türleri


Stenütrophomünas makophilıa



Diğer mikroorganizmalarChlamydüphilapneumünıiaeChlamydüphil2psitlaciCoxiella burnetiiMycüplasmapneumüniae



$ Edinilmiş direnç mekanizmasının yokluğunda orta düzeyde doğal duyarlılık.

£ Metisiline dirençli tüm stafilokoklar amoksisilin/klavulanik aside dirençlidir.

1 Penisiline dirençli olan

Streptococcus pneumoniae,

amcksisilin/klavulanik asidin bu sunumuyla tedavi edilmemelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

^Bazı AB ülkelerinde duyarlılığı azalmış suşlar, %10 'dan daha ^ yüksek bir sıklıkta bildirilmiştir.5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:


Amoksisilin/Klavulanik asitin her iki bileşeni, hem amoksisilin hem de klavulanik asit, fizyolojikpH'da sulu çözeltilerde tamamen dissosiye olurlar. İki bileşik de oral uygulama sonrası hızla ve iyi absorbe olur.

Amoksisilin/Klavulanik asitin iki bileşeninin farmakokinetikleri birbirine benzer. Oral uygulamadan 1 saat sonra serum doruk seviyelerine ulaşırlar.

Amoksisilin/Klavulanik asitin dozu ikiye katlandığında ulaşılan serum seviyeleri de iki katına çıkar. Klavulanat ve amoksisilinin serum proteinlerine bağlanma oranları düşüktür. Her ikisi de %70 oranında serumda serbest haldebulunur.

Amoksisilin/Klavulanik asitin absorbsiyonu yemek başlangıcında alındığında en yüksektir. Gönüllülere açlık durumunda uygulanan Croxilex 500/125 mg tabletlerin farmakokinetikleri karşılaştırılmış (bileşenlerin ayrı ayrıverilmesi ile) ve aşağıdaki veriler elde edilmiştir

.

Ortalama (±SS) farmakokinetik parametreler
Uygulanan
Doz
Cmaks
Tmaks*
EAA(0-24sı)
T 'A

etkin

madde(ler)

(mg)
(mcg/ml)
(sa)
(mcgsa/ml)
(sa)
Amoksisilin
AMK/KA
875
11,64
1,5
53,5
1,19
875 mg/125 mg

±2,78
(1,0-2,5)
±12,31
±0,21
Klavulanik asit
AMK/KA
125
2,18
1,25
10,16
0,96
875 mg/125 mg

± 0,99
(1,0-2,0)
± 3,04
± 0,12
AMK: Amoksisilin, KA: Klavulanik asit



* Medyan (ortalama)




Amoksisilin/Klavulanik asit uygulaması ile ulaşılan amoksisilin serum kcnsantrasyonlan, eşit doz amoksisilinin yalnız başına oral verilmesi ile elde edilen ile benzer bulunmuştur.

Dağılım:

Toplam plazma klavulanik asitin %25 ve toplam plazma amoksisilinin %18 kadarı proteine bağlanır. Görünürdeki dağılım hacmi amoksisilinde 0.3-0.4 L/kg ve klavulanik asitte 0.2 / L/kg dolayındadır.

İntravenöz uygulamadan sonra safra kesesinde; abdominal dokularda; deri, yağ, kas dokularında; sinoviyal ve peritoneal sıvılarda; safra ve iltihapta hem amoksisilin hem de klavulanik asit bulunmuştur. Amoksisilinin beyinomurilik sıvısına dağılnmı yeterli değildir.

Hayvan çalışmalarında, bileşenlerden herhangi biri için ilaçtan kaynaklanan materyallerle önemli doku tutulumuna ilişkin kanıt yoktur. Penisilinlerin çoğu gibi amoksisilin de anne sütünde saptanabilir. Anne sütünde eser miktardaklavulanik asit de saptanabilmektedir (bkz. Bölüm 4.6).

Hem amoksisilin hem de klavulanik asitin plasenta bariyerini geçtiği gösterilrmiştir (bkz. Bölüm 4.6).

Biyotransfctmasvon:

Amoksisilin kısmen idrarla, başlangıç dozunun yaklaşık %10-25'i oranmdainaktifpenisillcik asit şeklinde atılır. Klavulanik asit insanda geniş oranda 2,5-dihidro-4-(2-hidroksietil)-5-okso-1H-pird-3-karboksilik asit ve1-amino-4-hidroksi-bütan-2-on'a metabolize olarak, idrar ve feçes içinde ve karbondioksit şeklinde hava ile atılır.

Elirminasvon:kssilin

in başlıca elirminasyon yolu böbreklerdir, buna karşılık klavulanik asit hem renal hem de renal olmayan mekanizmalarla atılır.

Amoksisilin/klavulanik asitin ortalama eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık bir saattirve ortalama total klerens sağlıklı kişilerde yaklaşık 25 L/saattir. 250 mg/125 mg ya da 500 mg/125 mg'lık tek bir Croxilex tabletinin uygulammasındansonraki ilk 6 saatte amoksisilinim yaklaşık %60-70'i ve klavulanik asitin yaklaşık %40-65'i idrarla değişikliğeuğrarmadan atılır. Çeşitli çalışmalarda, 24 saatlik bir dönemde amoksisilinim idrarla atılım miktannm %50-85 veklavulanik asitin %o27-60arasında olduğu bulunmuştur. Klavulanik asitte, ilacın embüyükmiktan uygulamadan sonrakiilk 2 saatte atılrmaktadm.

Eşzamanlı probenesid kullanılıması, amoksisilin atılmasını geciktirmekle birlikte klavulanik asitin böbreklendem atılrmasım geciktirmez ( bkz. Bölüm 4.5).

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği


Böbrek işlevinin azalmasıyla doğru orantılı olarak amoksisilin/klavulanik asitin total serum klerensi de azalır. İlaç klenensimdeki azalrma, amoksisilinim daha büyük bir bölümümüm böbrek yoluyla atılması nedeniyle, amoksisilindeklavulanik asitten daha belingimdin. Bu yüzden, böbrek yetmezliğimde dozlar, amoksisilinim fazla birikmesini önlerken,yeterli klavulanik asit düzeylerinim sündürülmesini sağlamalıdm (bkz. Bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği


Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda doz dikkatle belirlenmeli ve karaciğer işlevleri düzenli aralıklarla izlenmelidin.

Yaş

Amoksisilinin eliminasyon yanlanma ömrü 3 aylıktan 2 yaşına kadar olan çocuklarda ve daha büyük çocuklar ile erişkinlerde aynıdır. Çok küçük çocuklarda (preterm yenidoğanlar dahil) yaşamın ilk haftasında uygulama aralığı,böbrek elirminasyon yolunun gelişmemiş olması nedeniyle, günde iki kez uygularmayı aşımamalıdır. Yaşlı hastalardaböbrek işlevlerinde azalma olasılığı daha fazla olduğundan, doz seçirminde dikkalli olunmalıdır ve böbrek işlevininizlenmesi yararlı olabilir.

Cinsivet


Sağlıklı erkek ve kadınlara oral yoldan amoksisilin/klavulanik asit uygulanmasından sonra cinsiyetin amoksisilin ya da klavulanik asitin faımakokinetikleıi üzerinde önemli bir etkisi görülmemiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Amoksisilin, terapötik doz aralığında doğrusal farmakokinetiğe sahiptir.

5.3.Kliniköncesi güvenlüik verileri

Klinik dışı veriler, farmakoloji, genotoksisite ve üreme toksisitesi güvenliliğine yönelik çalışmalar temelinde insanlar açısından özel bir tehlike ortaya koymamıştır.

Köpeklerde amoksisilin/klavulanik asitle yapılan tekrarlanan doz toksisitesi çalışmalarında, gastrik tahriş, kusma ve dilde lenk bozukluğu görülmüştür.

Amoksisilin/Klavulanik asit ya da bileşenleriyle karsinogenesite çalışmaları yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Beher çekirdek tablet:

Sodyum nişasta glikolat Kolloidal silisyum dioksitMiknekristal selülozMagnezyum steaıat

Film kaplama tabakası:

OPADRY Y1-7000 (Hdtomelloz, titanyum dioksit, polietilen glikol)

Polietilen

glik6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Rafömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C altındaki oda sıcaklığında ve kuıu yerde saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

10, 14 ve 20 film tablet içeren Alu-Alu blister ambalajlarda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Oral kullanım içindir.

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği“ ve “Ambalaj Atıklannın Kontrolü Yönetmelikleıi“ ne uygun olarak imha edilmelidin.

7. RUHSAT SAHİBİ

Menarini Sağlık ve İlaç Sanayi Tic. A.Ş.

Maslak Mah. Sümer Sok. No: 4 Maslak Ofiice Building Kat: 7-834485 Maslak, Sanyer/IstanbulTel.: (212) 467 11 11Fax: (212) 467 12 12

8. RUHSAT NUMARASI

198/82

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.12.2001 Ruhsat yenileme talihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİhİ

İlaç Bilgileri

Croxilex Bid 1000mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Amoksisilin Tihidrat+klavulanik Asit

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.