Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cymevene 500 Mg Iv İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CYMEVENE 500 mg I.V. infüzyonluk çözelti konsantresi için toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:Yardımcı madde(ler):

Yaklaşık 45 mg (2 mEq) sodyum içerir. Yardımcı maddelerin listesi içinBölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASOTİK FORM

I.V. infüzyon için liyofilize toz.

Flakon içinde rengi beyaza yakın bir tozdur. Sulandırma sonrasında görünür partikül içermeyen

renksiz ila açık sarımsı bir çözeltidir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

CYMEVENE 12 yaş ve üzeri adölesanlar ve erişkinlerde aşağıdaki tedavilerde endikedir:

- immün yetersizliği bulunan bireylerdeki sitomegalovirüs (CMV) tedavisinde;

- ilaca bağlı immünosupresyon hastalarında preemptif tedavi kullanılarak CMV hastalığınınönlenmesinde (örneğin, organ nakli veya kanser kemoterapisi sonrasında).

CYMEVENE ayrıca doğumdan itibaren aşağıdaki tedavide endikedir:

- ilaca bağlı immünosupresyon hastalarında evrensel profilaksi kullanılarak CMV hastalığınınönlenmesinde (örneğin, organ nakli veya kanser kemoterapisi sonrasında).

Antiviral ilaçların uygun kullanımına ilişkin resmi kılavuzlar göz önünde bulundurulmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Sitomegalovirüs (CMV) tedavisinde


Normal renal fonksiyona sahip 12 yaş üzeri adölesan ve erişkinler:

- Başlangıç tedavisi: 14 ile 21 gün süreyle her 12 saatte bir, 1 saatten uzun sürecek şekilde,5 mg/kg I.V. infüzyon şeklinde uygulanır.

- İdame tedavisi: Haftada 7 gün, günde bir kez 5 mg/kg veya haftada 5 gün, günde bir kez 6mg/kg, 1 saatten uzun sürecek şekilde, I.V. infüzyon şeklinde uygulanır. İdame tedavisisüresi bireysel olarak belirlenmelidir, yerel tedavi kılavuzları göz önünde bulundurulmalıdır.

Hastalık progresyonunun tedavisi: CMV hastalığının idame tedavisi sırasında veya gansiklovir ile tedavi geri çekildiği için ilerlediği tüm hastalar başlangıç tedavisi rejimikullanılarak yeniden tedavi edilebilir.

Doğumdan <12 yaşına kadar pediyatrik popülasyon:


Halihazırda mevcut olan pediyatrik veriler Bölüm 5.1 ve 5.2'de verilmektedir ancak bir pozoloji önerisi yapılamamaktadır.

Preemptif tedavi kullanılarak CMV hastalığının önlenmesi


Normal renal fonksiyona sahip erişkinler ile 12 yaş ve üzeri pediyatrik popülasyon:


Başlangıç terapisi: Bir saat süren intravenöz infüzyon şeklinde 7-14 gün boyunca her 12 saatte bir verilen 5 mg/kg.

İdame terapisi: Bir saat süren intravenöz infüzyon şeklinde haftada 7 gün günde bir kez verilen 5 mg/kg veya haftada 5 gün günde bir kez verilen 6 mg/kg. İdame tedavisinin süresi CMV hastalığıriskine dayalıdır ve yerel tedavi kılavuzlarına başvurulmalıdır.

Doğumdan <12 yaşına kadar pediyatrik popülasyon:


Halihazırda mevcut olan veriler Bölüm 5.1 ve 5.2'de verilmektedir ancak bir pozoloji önerisi yapılamamaktadır.

Evrensel profilaksi kullanılarak CMV hastalığının önlenmesi


Erişkinler ve 16 yaş üzeri pediyatrik popülasyon:


Bir saat süren intravenöz infüzyon şeklinde haftada 7 gün günde bir kez verilen 5 mg/kg veya haftada 5 gün günde bir kez verilen 6 mg/kg. Süre CMV hastalığı riskine dayalıdır ve yerel tedavikılavuzlarına başvurulmalıdır.

Doğumdan < 16 yaşına kadar pediyatrik popülasyon:


Önerilen günde bir kez bir saatlik intravenöz infüzyon olarak verilen gansiklovir dozu Mosteller VYA formülü kullanılarak elde edilen Vücut Yüzey Alanına (VYA) ve Schwartz formülündenelde edilen kreatinin klirensine (KrKLS) dayalıdır ve aşağıdaki denklemler kullanılarakhesaplanır. Evrensel profilaksinin süresi CMV hastalığı riskine dayalıdır ve bireysel olarakbelirlenmelidir.

Pediyatrik doz (mg) = 3 x VYAx KrKLS (aşağıdaki Mosteller VYA formülüne ve Schwartz Kreatinin Klirensi formülüne bakın).

Hesaplanan Schwartz kreatinin klirensi 150 mL/dk/1,73m 'yi aşarsa, denklemde maksimum 150 mL/dk/1,73m2 değeri kullanılmalıdır:

IBoy (cm) x Kilo (kg)



Mosteller VYA(m^)


3600


k X Boy (cm)



2^ —


Scimartz Kreatinin Klirensi (mLjdakll,73m^)


Serum Kreatinin (mg/dL)



Burada düşük doğum ağırlıklı 1 yaşından küçük hastalar için k = 0,33, 2 yaşından küçük hastalar için 0,45, 2 yaşından 13 yaşına kadar olan erkek çocuklar ve 2 yaşından 16 yaşına kadar olan kızçocuklar için 0,55, ve 13 ila 16 yaşındaki erkek çocuklar için 0,7'dir. 16 yaşından büyük hastalariçin erişkin dozlarına bakınız.

Verilen k değerleri serum kreatinin ölçümü için Jaffe yöntemine dayalıdır ve enzimatik yöntemler kullanıldığında düzeltme gerekli olabilir.

Serum kreatinin düzeylerinin, boy ve kilonun düzenli olarak gözden geçirilmesi ve dozun uygun şekilde değiştirilmesi önerilir.

Uygulama şekli:

CYMEVENE çözeltisinin hazırlanması:

1. Liyofilize CYMEVENE, flakon içine 10 mL enjeksiyonluk su enjekte edilerek enjeksiyoniçin yeniden hazırlanmalıdır. Enjeksiyon için paraben (parahidroksibenzoat) içeren bakteriyostatiksu kullanılmamalıdır. Çünkü parabenler CYMEVENE steril tozu ile uyumsuzdurlar ve çökeltioluşturabilirler.

2. Flakon ilacın çözülmesi için çalkalanmalıdır.

3. Yeniden oluşturulan çözelti içinde partikül bulunup bulunmadığı karışımı hazırlamadanönce kontrol edilmelidir.

4. Flakon içindeki yeniden oluşturulmuş çözelti oda sıcaklığında 12 saat dayanır vebuzdolabında saklanmamalıdır.

İnfüzyon çözeltisinin hazırlanması ve uygulanması:

Hastanın ağırlığına göre hesaplanan uygun doz CYMEVENE flakonundan çekilmeli ve uygun bir infüzyon sıvısına ilave edilmelidir. Rekonstitüye çözeltiye 100 mL çözücü ilave edin. 10mg/mL'den fazla infüzyon konsantrasyonları tavsiye edilmemektedir. Normal fizyolojik serum,sudaki % 5 dekstroz, Ringer veya laktatlı Ringer çözeltisi kimyasal ve fiziksel yöndenCYMEVENE ile uyumlu bulunmuştur.

CYMEVENE başka intravenöz ürünlerle karıştırılmamalıdır.

Gansiklovir 10 mg/mL'yi aşmayan bir konsantrasyonda 1 saat boyunca intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır. Ortaya çıkan aşırı plazma seviyeleri gansiklovirin toksisitesiniartırabileceğinden hızlı veya bolus intravenöz enjeksiyonla uygulanmamalıdır.

İnfüzyon çözeltisi buzdolabında saklanmalı ancak dondurulmamalıdır.

Dikkat - hızlı veya bolus I.V. enjeksiyonla uygulamayınız! CYMEVENE'in toksisitesi aşırı plazma düzeyleri nedeniyle artabilir.

Dikkat - i.m. veya s.c. uygulanmaz. Gansiklovir çözeltilerinin yüksek pH'ı (~11) nedeniyle i.m. ve s.c. enjeksiyonlar ciddi deri tahrişlerine yol açabilirler (bkz. bölüm 4.8).

Önerilen doz, sıklık ve infüzyon hızları aşılmamalıdır.

CYMEVENE infüzyonluk çözelti için tozdur. CYMEVENE sulandırılarak hazırlandıktan sonra renksiz ila hafifçe sarımsı bir çözeltidir ve içerisinde neredeyse hiç görünür partikül bulunmaz.

İnfüzyon tercihen plastik bir kanül yoluyla yeterli kan akışı olan bir damara verilmelidir.

Uygulama öncesinde tıbbi ürünün sulandırılmasına dair talimatlar için, bkz. Bölüm 6.6.

Tıbbi ürün kullanılmadan veya uygulanmadan önce alınacak önlemler:


Gansiklovir insanlarda potansiyel bir teratojen ve kanserojen olarak kabul edildiğinden kullanılırken dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 6.6).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

3 x VYA x KrKLS dozlama algoritması kullanılarak hesaplanan profilaktik bir gansiklovir dozu alan böbrek yetmezliği olan pediyatrik hastalar (doğumdan <16 yaşına kadar) için, bu doz zatenkreatinin klirensi için ayarlanmış olduğundan, daha fazla doz değişikliği gerekli değildir.

Önleyici tedavi ve CMV hastalığının tedavisi için mg/kg vücut ağırlığı bazında tedavi gören böbrek yetmezliği olan 12 yaş ve üzeri hastalarda, mg/kg gansiklovir dozu aşağıdaki tablodagösterildiği gibi kreatinin klirensine göre değiştirilmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

mg/kg doz alan böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamaları:

KrKlLS

Başlangıç dozu

İdame dozu

>70 mL/dak

5,0 mg/kg 12 saatte bir

5,0 mg/kg/gün

50-69 mL/dak

2,5 mg/kg 12 saatte bir

2,5 mg/kg/gün

25-49 mL/dak

2,5 mg/kg/gün

1,25 mg/kg/gün

10-24 mL/dak

1,25 mg/kg/gün

0,625 mg/kg/gün

<10 mL/dak

1,25 mg/kg haftada 3 kere (hemodiyaliz sonrası)

0,625 mg/kg haftada 3 kere (hemodiyaliz sonrası)

Kreatinin klirensi aşağıdaki formül yardımıyla serum kreatinininden hesaplanabilir:

Erkeklerde =

(140-yaşryıll) x (vücut ağırlığı [kgl)


(72) x (0,011 x serum kreatinini [mikromol/L])

Kadınlarda = 0,85 x erkeklerdeki değer

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerildiği için serum kreatinini veya kreatinin-klirens düzeyleri dikkatle izlenmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda CYMEVENE'in etkililiği ve güvenliliği çalışılmamıştır (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda CYMEVENE'in etkililiği ve güvenliliğine dair çalışma yapılmamıştır. Yaşlı hastaların böbrek fonksiyonlarında genellikle azalma olduğu için CYMEVENE yaşlı hastalararenal durumları göz önünde bulundurularak verilmelidir (bkz. Bölüm 5.2).

Diğer:

Ağır lökopeni, nötropeni, anemi, trombositopeni ve pansitopenisi olan hastalar: Tedaviye başlanmadan önce Bölüm 4.4 incelenmelidir.

Gansiklovir tedavisi esnasında kan hücresi sayımında önemli ölçüde düşüş gözlenirse, hematopoetik büyüme faktörleri ile tedavi ve/veya gansiklovir tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm4.4. ve 4.8.).

4.3 Kontrendikasyonlar

CYMEVENE aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• Etkin madde gansiklovire veya valgansiklovire veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcımaddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık.

• Emzirme (bkz. Bölüm 4.6).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Çapraz aşırı duyarlılık


Gansiklovir ile asiklovir ve pensiklovirin kimyasal yapısının benzerliğinden dolayı, bu ilaçlar arasında çapraz aşırı duyarlılık reaksiyonu görülebilir. Bu nedenle asiklovir veya pensiklovire (yada sırasıyla ön ilaçları valasiklovir veya famsiklovire) bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalaraCYMEVENE reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

Mutajenisite, teratojenisite, karsinojenisite, fertilite ve doğum kontrolü


Gansiklovir tedavisinin başlatılmasından önce hastalara fetüs için potansiyel riskler konusunda bilgi verilmelidir. Hayvan çalışmalarında gansiklovirin mutajenik, teratojenik ve karsinojenikolduğu ve fertiliteyi bozduğu tespit edilmiştir. Klinik ve klinik dışı çalışmalara dayanarak,gansiklovirin geçici veya kalıcı olarak insan spermatogenezini engellemesinin olası olduğu gözönünde bulundurulmaktadır (bkz. Bölüm 4.6, 4.8 ve 5.3).

Bu sebeplerle gansiklovir, insanlarda doğum kusurları ve kanserlere neden olma potansiyeline sahip potansiyel bir teratojen ve karsinojen olarak kabul edilmelidir. Bu nedenle çocuk doğurmapotansiyeline sahip kadınlara tedavi sırasında ve sonrasında en az 30 gün boyunca etkili birdoğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir. Erkeklere, kadın partnerlerinin gebelikriski taşımadığı kesin olmadığı sürece tedavi sırasında ve sonrasında en az 90 gün bariyeryöntemiyle korunmaları tavsiye edilmelidir (bkz. Bölüm 4.6, 4.8 ve 5.3).

Gansiklovir kullanımı özellikle pediyatrik popülasyonda uzun vadeli karsinojenisite ve üreme toksisitesi potansiyelinden dolayı aşırı dikkat gerektirir. Tedavinin faydaları her durumda dikkatledeğerlendirilmeli ve risklere açıkça ağır basmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Pediyatrik popülasyonda tedavi ve pozoloji için mevcut tedavi kılavuzlarına danışılmalıdır.

Miyelosupresyon


CYMEVENE önceden mevcut olan hematolojik sitopeni veya ilaçla ilişkili hematolojik sitopeni öyküsü olan hastalarda ve radyoterapi alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Gansiklovir iletedavi edilen hastalarda şiddetli lökopeni, nötropeni, anemi, trombositopeni, pansitopeni ve kemikiliği yetmezliği gözlenmiştir. Mutlak nötrofil sayımı 500 hücre/mcL'den azsa veya trombositsayımı 25.000 hücre/mcL'den azsa veya hemoglobin 8 g/dL'den azsa tedavi başlatılmamalıdır(bkz. Bölüm 4.2 ve 4.8).

Trombosit sayımları dahil tam kan sayımlarının tedavi sırasında izlenmesi önerilmektedir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ve yenidoğanlar ve bebeklerde artırılmış hematolojik takipgerekli olabilir (bkz. Bölüm 4.8). Uygulamanın ilk 14 günü sırasında beyaz kan hücresi sayımının(tercihen diferansiyel test olarak) her ikinci günde yürütülmesi önerilir; düşük başlangıç nötrofildüzeylerine (<1000 nötrofil/mcL) sahip hastalarda, diğer miyelotoksik maddelerle önceki tedavisırasında lökopeni gelişmiş olanlarda ve böbrek bozukluğu olanlarda bu takip günlük olarakyürütülmelidir.

Şiddetli lökopeni, nötropeni, anemi ve/veya trombositopeni görülen hastalar için tedavi esnasında kan hücresi sayımında önemli ölçüde düşüş gözlenirse, hematopoetik büyüme faktörleri ile tedavive/veya gansiklovir tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.8).

Böbrek fonksiyon bozukluğu


Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalar artmış toksisite riski taşır (özellikle hematolojik toksisite). Dozun azaltılması gereklidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Diğer ilaçlarla birlikte kullanım


İmipenem-silastatin ve gansiklovir kullanan hastalarda konvülsiyonlar bildirilmiştir. Gansiklovir, potansiyel faydalar potansiyel risklere ağır basmadığı sürece imipenem- silastatin ile eşzamanlıkullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Miyelosupresif olduğu veya böbrek fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçlar olan gansiklovir ve didanosin ile tedavi edilen hastalar ilave toksisite belirtileri açısından yakından izlenmelidir (bkz.Bölüm 4.5).

Yardımcı maddeler

Bu tıbbi ürün 500 mg doz başına 2 mmol (45 mg) sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakokinetik etkileşimlerProbenesid


Oral gansiklovir ile verilen probenesid, gansiklovirin renal klirensini istatistiksel olarak azaltmış ve klinik olarak anlamlı düzeyde artmış maruziyete yol açmıştır. Bu tip bir etki aynı zamandaintravenöz gansiklovir ve probenesidin eşzamanlı uygulanması sırasında da öngörülmektedir. Bunedenle, probenesid ve CYMEVENE alan hastalar gansiklovir toksisitesi açısından yakındanizlenmelidir.

Didanosin


Didanosin plazma konsantrasyonlarının gansiklovir ile birlikte verildiğinde tutarlı olarak yükseldiği tespit edilmiştir. 5 ve 10 mg/kg/günlük intravenöz dozlarda didanosin EAA'sında %38ile %67 arasında değişen bir artış gözlenmiştir. Gansiklovir konsantrasyonları üzerinde klinikolarak anlamlı bir etki yoktur. Hastalar didanosin toksisitesi açısından yakından izlenmelidir (bkz.Bölüm 4.4).

Diğer antiretroviraller


Sitokrom P450 izoenzimleri gansiklovir farmakokinetiğinde bir rol oynamaz. Sonuç olarak, proteaz inhibitörleri ve non-nükleozid ters transkriptaz inhibitörleri ile farmakokinetiketkileşimler öngörülmemektedir.

Farmakodinamik etkileşimler


imipenem-silastatin


Gansiklovir ve imipenem-silastatini eşzamanlı olarak alan hastalarda konvülsiyonlar bildirilmiştir. Bu ilaçlar, potansiyel faydalar potansiyel risklere ağır basmadığı sürece eşzamanlı olarakkullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Zidovudin


Hem zidovudin hem de gansiklovir nötropeni ve anemiye neden olma potansiyeline sahiptir. Bu ilaçların eşzamanlı uygulanması sırasında farmakodinamik bir etkileşim meydana gelebilir. Bazıhastalar eşzamanlı tedaviyi tam dozda tolere edemeyebilir (bkz. Bölüm 4.4).

Diğer potansiyel ilaç etkileşmeleri


Gansiklovir miyelosupresif veya böbrek bozukluğu ile ilişkili olduğu bilinen diğer ilaçlarla birlikte uygulandığında toksisite artabilir. Bu, anti-enfektif ajanlar (dapson, pentamidin,flusitozin, amfoterisin B, trimetoprim/sülfametoksazol), immunosupresanlar (ör. siklosporin,takrolimus, mikofenolat mofetil), antineoplastik ajanların (ör. vinkristin, vinblastin, doksorubisinve hidroksiüre) yanı sıra nükleozid (zidovudin, stavudin ve didanozin dahil) ve nükleotid

analoglarını (tenofovir, adefovir dahil) içerir. Bu nedenle bu ilaçlar sadece potansiyel faydalar

7

potansiyel risklere ağır basıyorsa gansiklovir ile birlikte kullanım için dikkate alınmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlarda herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonda herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Üreme toksisitesi ve teratojenisite potansiyeli nedeniyle çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlara tedavi sırasında ve ardından en az 30 gün boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemikullanmaları tavsiye edilmelidir. Erkek hastalara, kadın partnerin gebelik riski taşımadığı kesinolmadığı sürece, gansiklovir ile tedavi sırasında ve ardından en az 90 gün boyunca bariyeryöntemi ile korunmaları tavsiye edilmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.3).

Gebelik dönemi

Gansiklovirin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bununla birlikte, gansiklovir insanplasentasından kolayca difüze olur. Hayvan çalışmalarında gansiklovir üreme toksisitesi veteratojenisite ile ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.3). Gansiklovir gerekli olmadıkça(kadının tedavisi için klinik ihtiyaç fetüs için potansiyel teratojenik riske ağır basmadığı sürece)gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Gansiklovirin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak gansiklovirin anne sütüne geçme ve emzirilen bebekte ciddi advers reaksiyonlara neden olma olasılığı gözardı edilemez.Hayvan verileri gansiklovirin emziren sıçanların sütüne geçtiğini göstermektedir. Bu nedenlegansiklovir ile tedavi sırasında emzirme bırakılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Üreme yeteneği/ Fertilite

CMV profilaksisi için 200 güne kadar valgansiklovir alan böbrek transplantlı hastalarla yapılan küçük bir klinik çalışmada, tedavinin sonlanmasından sonra valgansiklovir/gansiklovirin spermyoğunluğu ve motilitesinde azalma ile birlikte spermatogeneze etkisi olduğu görülmüştür. Bu etkigeri dönüşlü olup tahminen valgansiklovir kullanımının kesilmesinden 6 ay sonra ortalama spermyoğunluğu ve motilitesi, tedavi edilmemiş kontrollerde görülen seviyeler ile karşılaştırılabilirseviyeye gelmiştir.

Hayvan çalışmalarında, gansiklovirin erkek ve dişi farelerde fertiliteyi bozmuştur ve klinik olarak uygun kabul edilen dozlarda spermatogenezi engellediği ve farelerde, sıçanlarda ve köpeklerdetestiküler atrofiyi tetiklediği görülmüştür.

Klinik ve klinik dışı çalışmalara dayanarak, gansiklovirin geçici veya kalıcı olarak insan spermatogenezini engellemesinin olası olduğu göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

CYMEVENE araç ve makine kullanımı üzerine ciddi etkileri olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti

Valgansiklovir, gansiklovirin ön-ilacıdır ve valgansiklovir ile ilişkili advers etkilerin gansiklovir ile de meydana gelmesi beklenir. Oral gansiklovir artık mevcut değildir ancak kullanımı ile ilgilirapor edilen advers reaksiyonlar intravenöz gansiklovir kullanımında da beklenir. Bu nedenleadvers ilaç reaksiyonları tablosunda intravenöz veya oral gansiklovir ve/veya valgansikloviradvers reaksiyonları rapor edilmiştir.

Gansiklovir/ valgansiklovir ile tedavi edilen hastalarda en ciddi olan ve en yaygın görülen yan etkiler, nötropeni, anemi ve trombositopeniyi içeren hematolojik yan etkiler olmuştur (bkz.Bölüm 4.4). Diğer yan etkiler aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Advers reaksiyonlar tablosunda sunulan sıklıklar, gansiklovir veya valgansiklovir ile idame tedavisi gören HIV enfekte hastalardan oluşan birleştirilmiş bir popülasyondan (n=1.704)alınmıştır. Agranülositoz, granülositopeni ve anafilaktik reaksiyon için istisna yapılmıştır;bunların sıklıkları pazarlama sonrası deneyimden çıkarılmıştır. Advers reaksiyonlar MedDRAsistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Sıklık kategorileri aşağıdaki standarda göretanımlanmaktadır: çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila< 1/100), seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000) ve çok seyrek (< 1/10.000).

Gansiklovir/valgansiklovirin genel güvenlilik profili, retina dekolmanının sadece sitomegalovirüs retiniti olan HIV hastalarında bildirilmiş olması haricinde, HIV ve transplant popülasyonlarıarasında uyumludur. Ancak belirli reaksiyonların sıklığında bazı farklılıklar bulunmaktadır.İntravenöz gansiklovir, oral valgansiklovir ile karşılaştırıldığında daha düşük ishal riski ileilişkilidir. Ateş, kandida enfeksiyonları, depresyon, şiddetli nötropeni (mutlak nötrofil sayısı<500/mcL) ve deri reaksiyonları, HIV'li hastalarda daha sık bildirilmektedir. Böbrek ve karaciğerfonksiyon bozukluğu ise organ nakli alıcılarında daha sık bildirilmektedir.

Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi


ADR (MedDRA) Sistem Organ Sınıfı

Sıklık Kategorisi

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:


Oral kandidiyazis dahil kandida enfeksiyonları
Çok yaygın
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Sepsis
Yaygın
Grip
İdrar yolu enfeksiyonu
Selülit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:


Nötropeni
Çok yaygın
Anemi
Trombositopeni
Yaygın
Lökopeni
Pansitopeni
Kemik iliği yetmezliği
Yaygın olmayan
Aplastik anemi
Seyrek
Agranülositoz*
Granülositopeni*

Bağışıklık sistemi hastalıkları:


Aşırı duyarlılık
Yaygın
Anafilaktik reaksiyon*
Seyrek

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:


İştah azalması
Çok yaygın
Kilo kaybı
Yaygın

Psikiyatrik hastalıklar:


Depresyon
Yaygın
Konfüzyonel durum

ADR (MedDRA) Sistem Organ Sınıfı

Sıklık Kategorisi

Anksiyete

Ajitasyon
Yaygın olmayan
Psikotik bozukluk
Anormal düşünme
Halüsinasyonlar

Sinir sistemi hastalıkları:


Baş ağrısı
Çok yaygın
İnsomnia
Yaygın
Periferik nöropati
Sersemlik hali
Parestezi
Hipoastezi
Nöbet
Disguzi (tat bozukluğu)
Tremor
Yaygın olmayan

Göz hastalıkları:


Görme bozukluğu
Yaygın
Retina yırtılması
Vitröz uçuşan cisimcikler
Göz ağrısı
Konjunktivit
Maküler ödem

Kulak ve iç kulak hastalıkları:


Kulak ağrısı
Yaygın
Sağırlık
Yaygın olmayan

Kardiyak hastalıklar:


Aritmiler
Yaygın olmayan

Vasküler hastalıklar:



Hipotansiyon
Yaygın

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:


Öksürük
Çok yaygın
Dispne

Gastrointestinal hastalıklar:


İshal
Çok yaygın
Bulantı
Kusma
Karın ağrısı

ADR (MedDRA) Sistem Organ Sınıfı

Sıklık Kategorisi

Dispepsi
Yaygın
Flatulans
Üst karın ağrısı
Kabızlık
Ağız ülserasyonu
Disfaji
Karında şişlik
Pankreatit

Hepatobiliyer hastalıklar:


Kan alkalin fosfataz artışı
Yaygın
Anormal karaciğer fonksiyonu
Aspartat aminotransferaz artışı
Alanin aminotransferaz artışı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:


Dermatit
Çok yaygın
Gece terlemeleri
Yaygın
Kaşıntı
Döküntü
Alopesi
Deri kuruluğu
Yaygın olmayan
Ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları ve bağ doku ve kemik hastalıkları:


Sırt ağrısı
Yaygın
Miyalji
Artralji
Kas spazmları

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:


Böbrek fonksiyon bozukluğu
Yaygın
Renal kreatinin klirensinde azalma
Kan kreatinin artışı
Böbrek yetmezliği
Yaygın olmayan
Hematüri

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:


Erkek infertilitesi
Yaygın olmayan

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:


Ateş
Çok yaygın

ADR (MedDRA) Sistem Organ Sınıfı

Sıklık Kategorisi

Yorgunluk

Enjeksiyon yerinde reaksiyon
Yaygın
Ağrı

Üşüme

Malazi

Asteni

Göğüs ağrısı
Yaygın olmayan

*Bu advers reaksiyonların sıklıkları pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilmiş olup, tüm diğer sıklık kategorileri klinik çalışmalara kaydedilen sıklığı temel almaktadır.

Seçili advers reaksiyonların tanımı


Nötropeni

Nötropeni riski, tedavi öncesindeki nötrofil sayısından öngörülememektedir. Nötropeni genellikle tedaviye başlandıktan sonraki ilk veya ikinci hafta sırasında ve < 200 mg/kg kümülatif dozuuygulandıktan sonra ortaya çıkar. Hücre sayımı genellikle ilaç kesildikten ya da dozu azaltıldıktansonraki 2 ila 5 gün içinde normale döner (bkz. Bölüm 4.4).

Şiddetli nötropeni

Şiddetli nötropeni, valgansiklovir veya oral gansiklovir alan organ transplant hastaları ile karşılaştırıldığında valgansiklovir, oral veya intravenöz gansiklovir (n=1.704) ile idame tedavisialan HIV hastalarında (%14) daha sık bildirilmiştir. Transplant sonrası

100. güne kadar valgansiklovir veya oral gansiklovir alan hastalarda şiddetli nötropeni insidansı sırasıyla %5 ve %3 olurken transplant sonrası 200. güne kadar valgansiklovir alan hastalardaşiddetli nötropeni insidansı %10 olmuştur.

Trombositopeni

Bazal trombosit sayıları düşük olan (< 100.000 /mcL) hastalar trombositopeni geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır. İmmünosupresif ilaçlar ile tedavi nedeniyle iyatrojenikimmünosupresyonu olan hastalar, AIDS'li hastalar ile karşılaştırıldığında trombositopenigeliştirme açısından daha büyük bir riske sahiptir (bkz. Bölüm 4.4). Şiddetli trombositopeni,yaşamı tehdit edici olma potansiyeline sahip kanama ile ilişkili olabilir.

Konvülsiyonlar

İmipenem-silastatin ve gansiklovir alan hastalarda nöbetler bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

Retina dekolmanı

Bu advers reaksiyon sadece CMV retiniti için CYMEVENE ile tedavi edilen HIV hastalarıyla yürütülen çalışmalarda bildirilmiştir.

Enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar

Gansiklovir kullanan hastalarda enjeksiyon yeri reaksiyonları yaygın olarak görülmektedir. Lokal doku irritasyonu riskini azaltmak için CYMEVENE Bölüm 4.2'de önerildiği gibi uygulanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

12 yaşın altındaki çocuklarda gansiklovir ile resmi güvenlilik çalışmaları gerçekleştirilmemiştir fakat gansiklovirin bir ön ilacı olan valgansiklovir ile sahip olunan deneyime dayanılarak, aktifilacın genel güvenlilik profili pediyatrik ve erişkin hastalarda benzerdir. Nötropeni pediyatrikhastalarda daha sık görülür. Ancak pediyatrik popülasyonda nötropeni ile enfeksiyöz adversreaksiyonlar arasında bir korelasyon bulunmamaktadır. Yenidoğanlar veya bebeklerdeki yükseksitopeni riski, bu yaş gruplarında kan sayımlarının dikkatli takibini gerektirmektedir (bkz. Bölüm4.4).

Valgansiklovir ya da gansiklovir ile tedavi edilen HIV/AIDS'li veya semptomatik konjenital CMV enfeksiyonu olan yenidoğanlarda veya bebeklerde sadece sınırlı veri mevcuttur ancakgüvenlilik profilinin, valgansiklovir/gansiklovirin bilinen güvenlilik profili ile uyumlu olduğuizlenimi mevcuttur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr: e-posta:[email protected], tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar


Klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası deneyim sırasında, I.V. gansiklovir ile bazıları ölümcül sonuca sahip doz aşımı raporları alınmıştır. Raporların çoğu ya hiçbir advers olay ile ilişkilideğildir ya da aşağıda listeli advers reaksiyonlardan birini ya da daha fazlasını içermiştir:

- Hematolojik toksisite: pansitopeni, kemik iliği yetmezliği, lökopeni, nötropeni,granülositopeni dahil miyelosupresyon

- Karaciğer toksisitesi: hepatit, karaciğer fonksiyon bozukluğu

- Böbrek toksisitesi: önceden mevcut olan böbrek bozukluğu, akut böbrek yetmezliği,artmış kreatinin görülen bir hastada hematüride kötüleşme

- Gastrointestinal toksisite: karın ağrısı, diyare, kusma

- Nörotoksisite: jeneralize titreme, konvülziyon

Yönetim


Gansiklovir hemodiyaliz ile uzaklaştırılır, bu nedenle hemodiyaliz aşırı gansiklovir dozu alan hastalarda ilaç maruziyetini azaltmada faydalı olabilir (bkz. Bölüm 5.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ilave bilgiler


Böbrek fonksiyon bozukluğu: Aşırı gansiklovir dozunun böbrek bozukluğu olan hastalarda artmış böbrek toksisitesi ile sonuçlanması beklenir (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon


Spesifik bilgiler mevcut değildir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Enfeksiyona karşı kullanılan sistemik ilaçlar/ Sistemik antiviraller/ Direkt etkili antiviraller/ Nükleozit ve nükleotit inhibitörleri (ters transkriptaz inhibitörleri hariç)

ATC kodu: J05AB06

Etki mekanizması:

Gansiklovir,

in vitroin vivo

koşullarda herpes virüslerinin replikasyonunu inhibe eden 2'-deoksiguanozinin sentetik bir analoğudur. Duyarlı insan virüsleri, insan sitomegalovirüsü (HCMV), herpes-simplex virüsü-1 ve -2 (HSV-1 ve HSV-2), insan herpes virüsü 6, -7 ve -8(HHV-6, HHV-7, HHV-8), Epstein-Barr virüsü (EBV), varicella-zoster virüsü (VZV) ve hepatitB virüsünü kapsar. Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu olan hastalarda, klinik çalışmalaretkinlilik değerlendirmesi için sınırlı kalmıştır.

CMV ile enfekte olmuş hücrelerde gansiklovir başlangıçta bir viral protein kinaz olan UL97 tarafından gansiklovir monofosfata fosforile olur. Daha sonra birçok hücresel kinaz aracılığıylagansiklovir trifosfat oluşturmak üzere başka fosforilasyonlar meydana gelir ve gansiklovirtrifosfat hücre içinde yavaşça metabolize olur. Yarı ömürleri sırasıyla 18 saat ve 6 ila 24 saat olanHSV ve HCMV ile enfekte hücrelerde, ekstraselüler gansiklovirin uzaklaştırılmasından sonra buolayların oluştuğu gösterilmiştir. Fosforilasyonun geniş ölçüde viral kinaza bağlı olmasınedeniyle, gansiklovir fosforilasyonu tercihen, virüs ile enfekte hücrelerde oluşmaktadır.Gansiklovirin virüstatik aktivitesi, viral DNA sentezinin şu yolla inhibisy onundankaynaklanmaktadır: a) deoksiguanozin trifosfatın viral DNA polimeraz tarafından DNA ilebütünleştirilmesinin yarışmalı inhibisyonu ve b) gansiklovir trifosfatın viral DNA ilebütünleşmesi ve böylelikle DNA uzamasının sonlanmasına ya da son derece kısıtlanmasına nedenolması.

Antiviral aktivite

Gansiklovirin CMV'ye karşı IC50'si olarak ölçülen

in vitro

antiviral aktivite, 0,08 mcM (0,02 ^g/mL) ile 14 mcM (3,57 ^g/mL) aralığındadır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Viral direnç


Viral direnç olasılığı, tekrarlayan zayıf klinik yanıt görülen veya tedavi sırasında sürekli viral atılım yaşayan hastalarda dikkate alınmalıdır.

Gansiklovire viral direnç, gansiklovir monofosforilasyonundan sorumlu viral kinaz geni (UL97) ve/veya viral polimeraz genindeki (UL54) mutasyonların seleksiyonundan kaynaklanabilir. UL97geninde mutasyon içeren virüsler sadece gansiklovire dirençli iken, UL54 geninde mutasyonlarasahip virüsler gansiklovire dirençli olmakla birlikte aynı zamanda viral polimerazı hedef alandiğer antivirallere çapraz direnç gösterebilirler.

Pediyatrik popülasyon


Prospektif bir çalışmada, HIV veya CMV enfeksiyonlu, immün sistemi önemli ölçüde baskılanmış 36 pediyatrik hasta (6 aylık - 16 yaş) 2 gün boyunca günde 5 mg/kg'lık bir dozda intravenözgansikloviri takiben medyan 32 hafta boyunca oral gansiklovir almıştır. Gansiklovir yetişkinlerdegörülene benzer bir toksisite profili ile etkili olmuştur. Gansiklovir kültür veya polimeraz zincirreaksiyonu ile CMV tespitinde bir azalma ile ilişkilendirilmiştir. Çalışma sırasında gözlenen tekşiddetli advers ilaç reaksiyonu nötropenidir ve çocuklardan hiçbirinde tedavinin kesilmesi

T

gerekmemiş olsa da 4'ünde mutlak nötrofil sayımlarını >400 hücre/mm 'de muhafaza etmek üzere granülosit koloni-stimüle edici faktör (G-CSF) tedavisi gerekmiştir.

Retrospektif bir çalışmada, 122 pediyatrik karaciğer nakli alıcısı (16 günlük - 18 yaş, medyan yaş 2,5) en az 14 gün günde iki kez 5 mg/kg intravenöz gansiklovir almayı takiben preemptif CMVPCR takibinden geçmiştir. Kırk üç hastanın CMV için yüksek risk taşır ve 79'unun rutin risktaşıdığı kabul edilmiştir. Asemptomatik CMV enfeksiyonu PCR ile gönüllülerin %34,4'ündetespit edilmiş olup, rutin riskli alıcılara kıyasla yüksek risklilerde daha olasıdır (%21,8'e karşı%58, 1, p = 0,0001). 12 gönüllüde (%9,8) CMV hastalığı gelişmiştir (4 rutin riskliye karşı 8yüksek riskli, p = 0,03). 3 gönüllüde CMV'nin tespit edilmesinden sonra 6 ay içinde akut retgelişmekle birlikte 13 gönüllüde CMV, reddi takip etmiştir. CMV'ye bağlı ölüm görülmemiştir.Gönüllülerin toplamda %38,5'i ilk ameliyat sonrası profilaksi dışında antiviral ilaçlarkullanmamıştır.

Retrospektif bir analizde, gansiklovirin etkililiği ve güvenliliği 92 pediyatrik böbrek ve/veya karaciğer nakli hastasında (7 aylık - 18 yaş, medyan yaş 9) valgansiklovir ile karşılaştırılmıştır.Tüm çocuklar nakli takiben 2 hafta boyunca günde iki kez 5 mg/kg intravenöz gansikloviralmıştır. 2004'ten önce tedavi edilen çocuklar, o zamanda günde üç kez 1 g/doza kadar oralgansiklovir 30 mg/kg/doz alırken (n=41), 2004'ten sonra tedavi edilen çocuklar günde bir kez 900mg'a kadar valgansiklovir almıştır (n = 51). CMV'nin genel insidansı %16'dır (15/92 hasta).CMV enfeksiyonunun başlangıcına kadar geçen süre her iki grupta da benzerdir.

Randomize, kontrollü bir çalışmada, merkezi sinir sistemi (MSS) tutulumlu semptomatik konjenital CMV hastalığı olan 100 neonatal hasta (<1 aylık) 6 hafta boyunca her 12 saatte bir 6mg/kg intravenöz gansiklovir almış ya da tedavi görmemiştir. Kaydedilen 100 hastadan 42'si tümçalışma kriterlerini karşılamış olup, hem başlangıç hem de 6. ay takip odiometrideğerlendirmelerine sahiptir. Bunlardan 25'i gansiklovir alırken, 17'si tedavi görmemiştir. Yirmibeş gansiklovir alıcısından 21'inde başlangıçtan 6. aya işitme iyileşirken veya normal işitmekorunurken, bu sayı kontrol hastalarında 10/17'dir (sırasıyla %84 ve %59, p=0,06). 7 kontrolhastasına kıyasla gansiklovir alıcılarından hiçbirinde başlangıçtan 6. aya işitmede kötüleşmegörülmemiştir (p< 0,01). Başlangıçtan sonra birinci yıl itibariyle, 5/24 gansiklovir alıcısı ve 13/19kontrol hastasında işitme kötüleşmiştir (p < 0,01). Çalışmanın seyri sırasında 29/46 gansiklovir iletedavi edilen hastada nötropeni görülürken, bu rakam kontrol hastalarında 9/43'dür (p < 0,1).Çalışma sırasında gansiklovir grubunda 3 ve kontrol grubunda 6 olmak üzere toplam 9 ölümmeydana gelmiştir. Hiçbir ölüm çalışma ilacı ile ilişkilendirilmemiştir.

Faz III, randomize, kontrollü bir çalışmada MSS tutulumlu şiddetli semptomatik konjenital CMV'li 100 neonatal hasta (3-33 günlük, medyan yaş 12 gün) ya 6 hafta boyunca günde iki kez 6mg/kg gansiklovir (n=48) almış ya da antiviral tedavi görmemiştir (n= 52). Antiviral tedavialmayanlara kıyasla gansiklovir alan bebeklerde nöro-gelişimsel sonuçlar 6 ve 12. aydaiyileşmiştir. Gansiklovir alıcıları daha az gecikme ve daha normal nörolojik sonuçlara sahipse deçoğu halen 6 haftalık, 6 aylık ve 12 aylık yaşta normal kabul edilebilecek gelişiminden gerikalmıştır. Bu çalışmada güvenlilik değerlendirilmemiştir.

Retrospektif bir çalışmada antiviral tedavinin konjenital CMV enfeksiyonlu bebeklerde (4-34 aylık, ortalama yaş 10, 3±7, 8 ay, medyan yaş 8 ay) geç başlangıçlı işitme kaybı üzerindeki etkisiaraştırılmıştır. Çalışma geç başlangıçlı işitme kaybı gelişen doğumda normal işitmeye sahip 21bebeği içermiştir. Antiviral tedavi aşağıdakilerden oluşmuştur:

- 6 hafta boyunca günlük 5 mg/kg intravenöz gansikloviri takiben 6 hafta boyunca günde iki

kez ardından 1 yaşa kadar günde bir 17 mg/kg valgansiklovir veya

- 12 hafta boyunca günde iki kez ardından 9 ay boyunca günde bir 17 mg/kg oral

valgansiklovir.

Çocuklardan hiçbiri için koklear implant gerekmemiş ve başlangıçta işitme kaybından etkilenen kulakların %83'ünde işitme kaybı iyileşmiştir. Nötropeni bildirilen tek yan etki olup, hiçbirhastada tedavi bırakmayı gerektirmemiştir.

5.2Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Gansiklovirin farmakokinetik özellikleri HIV ve CMV-seropozitif hastalar, AIDS'li ve CMV retinitli hastalar ve solid organ nakli hastalarında değerlendirilmiştir.

Karaciğer transplantı yetişkin hastalarda intravenöz yolla 1 saat boyunca uygulanan 5mg/kg gansiklovir dozu takiben sistemik maruziyet (EAA0-ro) değeri, ortalama 50.6 pg.h/mL (CV% 40)olarak rapor edilmiştir: Bu hasta popülasyonunda, pik plazma konsantrasyonu (Cmax) ortalama12.2 pg/mL (CV% 24) olarak değerlendirilmiştir.

Emilim


CYMEVENE intravenöz infüzyon yoluyla uygulandığı ve direkt olarak sistemik dolaşıma katıldığı için geçerli değildir.

Dağılım


İntravenöz olarak uygulanan gansiklovirin dağılım hacmi vücut ağırlığı ile korelasyon gösterir. Kararlı durum dağılım hacmi 0,54-0,87 L/kg aralığındadır. Plazma proteinine bağlanma 0,5 ve 51^g/mL'lik gansiklovir konsantrasyonlarında %1-%2'dir. Gansiklovir serebrospinal sıvıya girer veburada gözlenen konsantrasyonlar plazma konsantrasyonlarının %24-%67'sine erişir.

Biyotransformasyon


Gansiklovir önemli bir boyutta metabolize edilmez.

Eliminasyon


Gansiklovir baskın olarak glomerüler filtrasyon yoluyla ve değişmemiş gansiklovirin aktif tübüler sekresyonu ile böbrekten elimine edilir. Normal böbrek fonksiyonuna sahip hastalarda intravenözyolla uygulanan gansiklovir dozunun %90'ından fazlası 24 saat içinde idrarda değişmeden gerikazanılır. Ortalama sistemik klirens 2,64±0,38 mL/dakika/kg (N = 15) ile 4,52 ± 2,79mL/dakika/kg (N = 6) arasında değişirken, böbrek klirensi 2,57 ± 0,69 mL/dakika/kg (N = 15) ile3,48 ± 0,68 mL/dakika/kg (N=20) arasında değişir ki bu uygulanan gansiklovirin %90-%101'inetekabül eder. Böbrek fonksiyon bozukluğu olmayan gönüllülerde yarılanma ömürleri 2,73±1,29(N = 6) ile 3,98 ± 1,78 (N = 8) arasında değişmiştir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum


İntravenöz gansiklovir 1,6-5,0 mg/kg aralığında doğrusal bir farmakokinetik sergiler.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar


Gansiklovirin toplam vücut klirensi kreatinin klirensi ile doğrusal korelasyona sahiptir. Hafif, orta şiddette ve şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda 2,1, 1 ve 0,3 mL/dakika/kg'lık ortalamasistemik klirensler gözlenmiştir. Böbrek bozukluğu olan hastalar artmış eliminasyon yarılanmaömrüne sahiptir. Şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda eliminasyon yarılanma ömrü 10 katartmıştır (böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gerekli doz modifikasyonları için bkz.Bölüm 4.2).

Hemodiyalize giren böbrek bozukluğu olan hastalar


Hemodiyaliz, 4 saatlik hemodiyaliz seansı sırasında intravenöz uygulama sonrası plazma gansiklovir konsantrasyonlarını yaklaşık %50 azaltır.

Aralıklı hemodiyaliz sırasında gansiklovir klirensi için tahminler 42-92 mL/dakika arasında değişerek, 3,3-4,5 saatlik intra-diyalitik yarılanma ömrü ile sonuçlanmıştır. Tek bir diyaliz seansısırasında uzaklaştırılan gansiklovir fraksiyonu %50 ile %63 arasında değişmiştir. Kesintisiz

18

diyaliz için gansiklovir klirensi tahminleri daha düşük olmakla birlikte (4,0-29,6 mL/dakika), bir doz aralığında daha fazla gansiklovirin uzaklaştırılması ile sonuçlanmıştır.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalar


Karaciğer bozukluğu olan hastalarda CYMEVENE'nin güvenliliği ve etkililiği araştırılmamıştır. Gansiklovir, böbreklerden atıldığından, karaciğer fonksiyon bozukluğu gansiklovirinfarmakokinetiğini etkilemeyecek olup, spesifik doz önerisi yapılmamaktadır (bkz. Bölüm 4.2).

Pediyatrik Popülasyon


3 aylık ile 16 yaş arası pediyatrik karaciğer (n=18) ve böbrek (n=25) transplantı hastaları üzerinde yürütülmüş olan iki çalışmada I.V. gansiklovirin (200 mg/m2 dozunda) farmakokinetiğiaraştırılmış ve bir popülasyon farmakokinetiği modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Kreatininklirensinin (KrKLS) gansiklovir klirensi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir değişken olduğu,hastanın boyunun ise gansiklovir klirensi, kararlı durum hacmi ve periferik dağılım hacmiaçısından istatistiksel olarak anlamlı bir değişken olduğu tespit edilmiştir. KrKLS ve boy modeledahil edilirken, farklı yaş grupları arasında gansiklovir FK'si açısından söz konusu olan belirginfarklılıklar hesaba katılmıştır ve bu popülasyonlarda yaş, cinsiyet veya organ transplantı tiplerianlamlı eşdeğişkenler olmamıştır. Tablo 1'de yaş grubuna göre hesaplanan farmakokinetikparametreler verilmektedir.

Tablo 1: Böbrek ve karaciğer solid organ transplantı hastalarında vücut yüzey alanına göre uygulanan (200mg/m2) I.V. gansiklovir sonrası medyan değerler (minimum- maksimum)şeklinde ifade edilen farmakokinetik parametreler.


< 6 yaş
6 ila <12 yaş
>12 ila <16 yaş

n=17
n=9
n=17
Kl (L/sa)
4,23 (2,11 - 7,92)
4,03 (1,88 - 7,8)
7,53 (2,89 - 16,8)
Vmerkezi (L)
1,83 (o,45 - 5,05)
6,48 (3,34 - 9,95)
12,1 (3,6 - 18,4)
Vperiferik (L)
5,81 (2,9 - 11,5)
16,4 (11,3 - 20,1)
27 (10,6 - 39,3)
Vss (L) EAA0-24sa (^g.sa/mL)

8,06 (3,35 - 16,6) 24,3 (14,1 - 38,9)

22,1 (14,6 - 30,1)

40,4 (17,7 - 48,6)

37,9 (16,5 - 57,2) 37,6 (19,2 - 80,2)

Cmaks (^g/mL)
12,1 (9,17 - 15)
13,3 (4,73 - 15)
12,4 (4,57 - 30,8)

Ek olarak, yetişkinler için onaylanan dozaj rejimine göre (1 saatlik bir sürede uygulanan 5 mg/kg

I.V. infüzyon) verilen intravenöz gansiklovirin farmakokinetiği, normal böbrek fonksiyonuna sahip olan 9 aylık ile 12 yaş arası bebek ve çocuklardan oluşan küçük bir grupta (n=10, ortalama3,1 yaş) araştırılmıştır. Ortalama EAA0-ro ile 1. günde (n=10) ve EAA0-12 ile 14. günde (n=7)ölçülen maruziyetlerin sırasıyla 19,4 ± 7,1 ve 24,1 ± 14,6 ^g.sa/mL olduğu tespit edilmiştir,karşılık gelen Cmaks değerleri ise 7,59 ± 3,21 ^g/mL (1. Gün) ve 8,31 ± 4,9 ^g/mL (14. Gün)olmuştur. Bu çalışmada kullanılan vücut ağırlığına dayalı doz uygulaması ile daha genç pediyatrikhastalarda daha düşük maruziyet yönünde bir eğilim gözlenmiştir. 5 yaşına kadar olan pediyatrikhastalarda, 1. Günde EAA0-ro (n=7) ve 14. Günde EAA0-12sa (n=4) için elde edilen ortalamadeğerler 17,7 ± 5,5 ve 17,1 ± 7,5 ^g.sa/mL olmuştur.

Valgansiklovirin pediyatrik dozaj algoritmasından türetilen ve vücut yüzey alanına ve böbrek fonksiyonuna dayanan I.V. gansiklovir rejimi (3x VYA x KrKLS), doğumdan 16 yaşına kadarbenzer gansiklovir maruziyetleri ortaya çıkarmaktadır (bkz. Tablo 2).

Tablo 2: 3xVYAxKrKLS dozunda (mg) 1 saatlik infüzyonla verilen gansiklovirle tedavi uygulanan pediyatrik hastalar için simüle edilmiş* Gansiklovir EAA0-24sa (gg • sa/mL) değeri.


<4 aylık
> 4 aylık a < 2 yaş

2 ila < 6

yaş

>6 ila <12 yaş

12 ila < 16

yaş

Tüm

Hastalar

Simüle edilen hasta sayısı
781
384
86
96
126
1473
Medyan
55,6
56,9
54,4
51,3
51,4
55,4
Ortalama
57,1
58,0
55,1
52,6
51,8
56,4
Min
24,9
24,3
16,5
23,9
22,6
16,5
Maks
124,1
133,0
105,7
115,2
94,1
133,0

Hastalar

EAA < 40 gg, sa/mL

89

(%11)

38

(%10)

13

(%15)

23

(%24)

28

(%22)

191

(%13)

Hastalar EAA 40-60gg,sa/mL

398

(%51)

195

(%51)

44

(%51)

41

(%43)

63

(%50)

741

(%50)

Hastalar

EAA >60gg,sa/mL

294

(%38)

151

(%39)

29

(%34)

32

(%33)

35

(%28)

541

(%37)

EAA = plazma konsantrasyonu-zaman eğrisi altındaki alan; VYA = vücut yüzey alanı; KrKLS = kreatinin klirensi; maks = maksimum; min = minimum.

* Simülasyonlar, valide edilmiş bir pediyatrik popülasyon FK modeli ve klinik çalışmalarda valgansiklovir veya gansiklovir tedavisi görmüş olan pediyatrik hastalardan elde edilmişdemografik veriler (n=1473 veri kaydı) kullanılarak gerçekleştirilmiştir

Yaşlılar


65 yaş üzerindeki yetişkinlerde hiçbir çalışma yürütülmemiştir (bkz. Bölüm 4.2).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Gansiklovir, fare lenfoma hücrelerinde mutajenik ve memeli hücrelerinde klastojeniktir. Bu tip bulgular, gansiklovir ile yapılan pozitif fare karsinojenite çalışması ile tutarlıdır. Gansiklovirpotansiyel bir karsinojendir.

Gansiklovir hayvanlarda bozulmuş fertilite ve teratojenisiteye sebep olmaktadır. Terapötik düzeyler altında sistemik gansiklovir maruziyetlerinde aspermatogenezin indüklendiği hayvançalışmaları baz alındığında, gansiklovirin insan spermatogenezinin inhibisyonuna neden olmasımuhtemel kabul edilir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit (pH ayarlaması için) Hidroklorik asit (pH ayarlaması için)

6.2 Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları yokluğunda bu tıbbi ürün Bölüm 6.6'da bahsedilenler dışında diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır. CYMEVENE ile geçimli olmadıklarından ve çökelmeye nedenolacaklarından paraben (para-hidroksibenozatlar) içeren bakteriyostatik enjeksiyonluk sukullanmayınız.

6.3Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Seyreltilmiş flakon 12 saat içinde kullanılmalıdır.

İçinde gansiklovir bulunan infüzyon çözeltisi buzdolabında saklanmalı ve 24 saat içinde kullanılmalıdır. Dondurulmamalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

CYMEVENE 500 mg, I.V. infüzyonluk çözelti konsantresi için toz, kutuda, renksiz Tip I cam flakon 10 mL.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemlerCYMEVENE kullanılırken dikkat gösterilmelidir.

CYMEVENE insanlarda potansiyel teratojen ve karsinojen kabul edildiğinden, elde geçirilmesinde dikkat gösterilmelidir. Flakonlardaki tozun solunmasından veya direkt temasındanve sulandırılmış çözeltinin deri veya muköz membranlarla direkt temasından kaçınılmalıdır.CYMEVENE çözeltileri alkalindir (pH ~11). Bu tip bir temas meydana gelirse sabun ve suylaiyice yıkayınız, gözleri sadece suyla iyice yıkayınız.

Sulandırılmış konsantrenin hazırlanması


Liyofilize CYMEVENE'i sulandırmak üzere aseptik teknik kullanılmalıdır.

1. Geçme başlık kauçuk tıpanın merkezi kısmını açığa çıkarmak üzere çıkarılır. Bir enjektöre10 mL enjeksiyonluk su çekilir, ardından yavaşça iğneyi flakon duvarına doğru tutarak kauçuktıpanın merkezinden enjekte edilir.

CYMEVENE ile geçimsiz olduklarından paraben (para-hidroksibenzoatlar) içeren bakteriyostatik enjeksiyonluk su kullanılmamalıdır.

2. Flakon ürünün tamamen ıslandığından emin olmak üzere nazikçe döndürülmelidir.

3. Flakon berrak bir sulandırılmış çözelti elde etmek üzere birkaç dakika nazikçeçevrilmeli/döndürülmelidir.

4. Sulandırılan çözelti, geçimli çözücü ile seyreltme öncesi ürünün çözeltide olduğundan veesas olarak görünür partikül içermediğinden emin olmak üzere dikkatlice kontrol edilmelidir.

Sulandırılmış CYMEVENE çözeltileri renksiz ila açık sarı arasında değişiklik gösterir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'' ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

CHEPLAPHARM Arzneimittel GmbH, Almanya lisansı ile

AA Danışmanlık Eğitim Organizasyon ve Tıbbi Ürünler Ticaret Ltd Şti. Sancaktepe Mah. 1. Sok. 19/17

34200 Bağcılar - İstanbul Tel: (0 212) 909 04 55

Faks : (0 212) 355 83 26

e-posta: [email protected]

KEP Adresi: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

26.08.2021 - 2021/264

9. İLK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENİLEME TARIHI


İlk ruhsat tarihi: 20.10.1997 Ruhsat Yenileme Tarihi: 20.10.2007

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Cymevene 500 Mg Iv İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi İçin Toz

Etken Maddesi: Gansiklovir

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.