Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Myrza % 0.1 Göz Damlası, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

MYRZA %0.1 Göz Damlası, Süspansiyon Steril

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her 1 ml'sinde;

Etkin madde:

1 mg

Nepafenak

Yardımcı maddeler :

Benzalkonyum klorür (%50'lik) 0,1 mg/ml

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Göz damlası, süspansiyon

Açık sarı veya hafif turuncu tekdüze süspansiyon.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MYRZA aşağıdaki durumlarda endikedir:

- Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi

- Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskininazaltılması (bkz. Bölüm 5.1)

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yaşlılar dahil yetişkinlerde kullanımı:


Ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavisi için, doz etkilenen gözün/gözlerin konjunktival keselerine, katarakt ameliyatından 1 gün önce günde 3 kez 1 damla MYRZA başlanır, ameliyat günüve doktor tarafından belirtildiği takdirde ameliyattan sonra 21 güne kadar devam edilir. Ameliyattan30-120 dakika önce ilave bir damla damlatılmalıdır.

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması için, doz etkilenen gözün/gözlerin konjunktival keselerine katarakt ameliyatından 1 gün önce günde 3 kez1 damla MYRZA başlanır, ameliyat günü ve doktor tarafından belirtildiği takdirde ameliyattan sonra60 güne kadar devam edilir. Ameliyattan 30-120 dakika önce ilave bir damla damlatılmalıdır.

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalamaları konusunda hastalar bilgilendirilmelidir.

Eğer tek bir topikal oftalmik tıbbi üründen daha fazlası kullanılıyorsa, ilaçlar en az 5 dakika aralıkla uygulanmalıdır. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.

Eğer bir doz atlanmışsa, normal rutine dönmek için en kısa zamanda 1 damla damlatılmalıdır. Atlanan 1 dozu tamamlamak için 2 doz damlatılmamalıdır.

Damlalık ucunu ve çözeltiyi kontaminasyondan korumak için göz kapaklarına, etrafına veya diğer yerlere değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığında şişe sıkıca kapatılmış olaraktutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Nepafenak karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Nepafenak esas olarak biyotransformasyonla elimine edilir ve topikal oküler uygulamadan sonra sistemik etkiyemaruz kalma çok düşüktür. Bu hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmez.

Pediyatrik popülasyon:

Nepafenak'ın, çocuklarda güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir. MYRZA'nın bu endikasyonlarda pediyatrik popülasyonda kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Erişkinlerle aynı kullanıma sahiptir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye, içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birisine veya diğer nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlara (NSAİİ) karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Diğer NSAİİ'ler gibi MYRZA da asetilsalisilik asit veya diğer NSAİİ'lerle tetiklenen astım atakları, ürtikeri, veya akut riniti olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Enjekte edilmez. Hastalarınızı MYRZA'yı yutmamaları konusunda uyarınız.

Hastalarınızı MYRZA tedavisi boyunca güneş ışığından kaçınmaları konusunda uyarınız.

NSAİİ'lerin topikal kullanımı keratit ile sonuçlanabilir. Bazı hassas hastalarda, topikal NSAİİ'lerin devamlı kullanımı sonucu epitelyal bozulma, korneal incelme, korneal erozyon, korneal ülserasyonveya korneal delinme oluşabilir. Bu olaylar görüşü tehdit edici olabilir. Korneal epitel bozulması olanhastalar MYRZA kullanımını derhal kesmelidir ve korneal sağlık açısından yakın takibe alınmalıdır.

Topikal NSAİİ'ler iyileşmeyi yavaşlatabilir veya geciktirebilir. Topikal kortikosteroidlerin de iyileşmeyi yavaşlattığı veya geciktirdiği bilinmektedir. Topikal NSAİİ'lerin ve topikal steroidlerinbirlikte kullanımı iyileşme problemleri ile ilgili potansiyeli arttırır.

Topikal NSAİİ'lerle pazarlama sonrası deneyime göre hastalara komplike oküler cerrahiler, korneal denervasyon, korneal epitelyal kusurlar, diabetes mellitus, oküler yüzey hastalıkları (örn. kuru gözsendromu), romatoid artrit veya kısa bir zaman diliminde tekrarlanan göz cerrahileri görmeyi tehditedici olabilen korneal istenmeyen etkilerin oluşma riskini arttırabilir. Topikal NSAİİ'ler bu hastalardadikkatle kullanılmalıdır. Uzun süre topikal NSAİİ'lerin kullanılması hastalarda korneal istenmeyenetkilerin ciddiyetini ve görülmesi riskini arttırabilir.

Oftalmik NSAİİ'lerin oküler dokularda oküler cerrahi ile bağlantılı kanamada artmaya sebep olabildiğine (gözün ön kamarasında kan toplanması dahil) dair raporlar bulunmaktadır. Kanamaeğilimi olduğu bilinen veya kanama zamanını uzatan diğer tıbbi ürünleri kullanan hastalarda MYRZAdikkatle kullanılmalıdır.

MYRZA iritasyona ve yumuşak kontakt lenslerde renk kaybına sebep olduğu bilinen benzalkonyum klorür içerir. İlaveten katarakt ameliyatını takip eden postoperatif periyotta kontakt lens takılmasıtavsiye edilmez. Bu yüzden MYRZA ile tedavi süresince kontakt lens takılmamalıdır.

Benzalkonyum klorür oftalmik ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucu olup noktasal keratopatiye ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yol açtığı rapor edilmiştir. MYRZA'nınbenzalkonyum klorür içermesi nedeniyle sık ve uzun süreli kullanımlarda yakın takip yapılmasıistenir.

Benzalkonyum klorür, gözde iritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkarınız ve lensi takmak için en azından 15 dakikabekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

Akut oküler bir infeksiyon antiinflamatuvar ilaçların topikal kullanımı ile maskelenebilir. NSAİİ'ler antimikrobiyel özellik içermez. Oküler infeksiyon durumunda anti infektiflerle kullanılmasma dikkatedilmelidir.

Çapraz hassasiyet:


Nepafenak'ın asetil salisilik asit, fenilasetik asit türevleri ve diğer NSAİİ'lerle çapraz hassasiyet potansiyeli vardır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn vitro

çalışmalar diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve protein bağlama etkileşimleri ihtimalinin çok düşük olduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.2). Topikal NSAİİ'lerin ve topikal steroidlerin birliktekullanımı iyileşmeyi yavaşlatabilir. MYRZA'nın kanama zamanını uzatan ilaçlarla birlikte kullanımıhemoraji riskini artırabilir.

MYRZA ve prostaglandin analoglarının eş zamanlı kullanımına ilişkin oldukça sınırlı veri bulunmaktadır. Etki mekanizmaları dikkate alındığında bu tıbbi ürünlerin eş zamanlı kullanımıtavsiye edilmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C, 3.trimesterde D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğum kontrolü kullanmayan, çocuk sahibi olma potansiyeli sahip kadınlar MYRZA kullanmamalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda nepafenak kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlarda yürütülen çalışmalar üreme toksisitesini göstermiştir (bkz., Bölüm 5.3). İnsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir.MYRZA ile tedaviden sonra sistemik etkinin ihmal edilebilir düzeyde olması beklendiğinden gebelikesnasındaki risk düşük olarak kabul edilir. Ancak prostaglandin sentezinin inhibisyonu nedeniylegebelik ve / veya embriyonal/fetal gelişim ve / veya doğum ve / veya postnatal gelişim olumsuzetkilenebileceğinden gebelik esnasında kullanılması tavsiye edilmez.

Laktasyon dönemi

Nepafenak'ın topikal oftalmik verilişinden sonra insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları oral yolla alınan nepafenak'ın sıçan sütüne geçtiğini göstermektedir. Emzirenkadınların nepafenak'a sistemik maruziyeti ihmal edilebilir düzeyde olduğundan dolayı emzirilençocuklar üzerinde hiçbir etki beklenmemektedir. MYRZA laktasyon döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

MYRZA'nın insandaki üreme yeteneği üzerindeki etkisine dair yeterli veri yoktur. Sıçanlarda, insandaki oküler dozun 2500 katından fazla dozla yapılan çalışmalarda, anlamlı bir fertilite etkisigörülmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir göz damlasında olduğu gibi geçici görme bulanıklığı veya diğer görsel rahatsızlıklar araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra görmede bulanıklık meydanagelmişse hastalar araç veya makine kullanmadan önce görüşünün netleşmesi için beklemelidirler.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıda yer alan istenmeyen etkiler tedaviye bağlı olarak değerlendirilmiştir ve aşağıdaki şekilde sınıflandırılmışlardır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan ( >1/1.000 ila<1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (-<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler en şiddetliden en azşiddetliye doğru bir sırayla sunulmaktadır. Bu advers reaksiyonlar klinik çalışmalardan ve pazarlamasonrası raporlardan elde edilmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Aşırı duyarlılık

Sinir sistemi hastalıkları

Seyrek: Sersemlik, baş dönmesi Bilinmiyor: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Keratit, gözde yabancı cisim hissi, göz kapağı kenarında çapaklanma, punktat keratit, korneal epitel defekti

Seyrek: İritis, koroidal efüzyon, korneal birikimler, gözde ağrı, oküler rahatsızlık, kuru göz, blefarit, göz kaşıntısı, göz akıntısı, alerjik konjonktivit, gözyaşı artışı, gözde irritasyon, konjonktival hiperemiBilinmiyor: ülseratif keratit, korneada incelme, iyileşme bozukluğu (korneada), korneal perforasyon,korneal opasite, korneal skar, görme keskinliğinde azalma, gözde şişme, bulanık görme

Vasküler hastalıkları

Bilinmeyen: Kan basıncında artış

Gastrointestinal hastalıkları

Seyrek: Bulantı Bilinmiyor: Kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Cutis laxa (kalınlaşma sonucu kıvrımlar halinde sarkma gösteren deri), alerjik dermatit Diyabetik Hastalar

209 hastayı içeren iki klinik çalışmada, diyabetli hastalar, katarakt ameliyatı sonrası maküler ödemi önlemek üzere 60 gün ya da daha uzun süre boyunca nepafenak tedavisine maruz kalmıştır. En sıkbildirilen advers reaksiyon hastaların %3'ünde meydana gelen ve yaygın sıklık kategorisine girenpunktat keratittir. Bildirilen diğer advers reaksiyonlar hastaların sırasıyla %1 ve %0,5'inde meydanagelen korneal epitel kusuru ve alerjik dermatit olup, her iki advers reaksiyon da yaygın olmayan sıklıkkategorisindedir.

Seçilmiş advers olayların tanımı

Nepafenak'ın diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi sonrası maküler ödemin önlenmesi için uzun dönem kullanımına ilişkin klinik çalışma deneyimi sınırlıdır. Diyabetik hastalarda oküler adversreaksiyonlar genel popülasyondan daha yüksek sıklıkta meydana gelebilir (bkz. Bölüm 4.4.).

Korneal epitelde bozulma olduğunun kanıtı olan hastalarda MYRZA kullanımı hemen kesilmeli ve kornea sağlığı için yakından gözlenmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

Nepafenak ile pazarlama sonrası deneyimlerden, raporlanan vakalarda korneal epitel defekt/bozukluk tanımlanmıştır. Bu vakaların ciddiyeti korneal epitelyumun epitel bütünlüğündeki ciddi olmayanetkilerden, görüşü yeniden kazanmak için cerrahi girişimlerin ve/veya medikal tedavinin gerektiğidaha ciddi vakalara kadar çeşitlenmektedir.

Topikal NSAİİ'lerle pazarlama sonrası deneyim, komplike oküler cerrahileri, korneal denervasyon (sinir kesilmesi), korneal epitel defektleri, diabetes mellitus'u, oküler yüzey hastalıkları (örn. kurugöz sendromu), romatoid artriti veya kısa zaman aralıklarıyla tekrarlanmış oküler cerrahisi olanhastalara görüşü tehdit edici olabilen korneal istenmeyen etkilerin artma riski olabileceğinigöstermektedir. Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi sonrası maküler ödemin önlenmesi içinnepafenak reçete edildiğinde, herhangi bir ilave risk faktörünün varlığı, öngörülen yarar/risk oranıntekrar değerlendirilmesine ve hasta izlem sıklığının arttırılmasına neden olabilir.

Pediyatrik popülasyon

MYRZA'nın, çocuklarda güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)' ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr:[email protected] aşımı ve tedavisi

Oftalmik yolla veya kazara ağız yoluyla alınması halinde doz aşımı nedeniyle toksik etki oluşması beklenmez.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

ATC kodu: S01BC10

Farmakoterapötik grup: Nonsteroidal Anti-İnflamatuvar İlaçlar

Etki mekanizması


Nepafenak nonsteroidal antiinflamatuvar ve analjezik bir ön ilaçtır. Topikal oküler dozlamanın ardından, nepafenak korneaya penetre olur ve oküler doku hidrolazları ile nonsteroidalantiinflamatuvar bir ilaç olan amfenak'a çevrilir. Amfenak; prostaglandin üretimi için gerekli birenzim olan prostaglandin H sentaz'ın (siklooksijenaz) etkisini inhibe eder.

Sekonder farmakoloji

Tavşanlarda, nepafenak'ın PGE2 sentezinin baskılanması yanı sıra kan-retina bariyerindeki bozulmayı inhibe ettiği gösterilmiştir.

Ex vivo

olarak; bir tek topikal oküler doz nepafenak'ıniris/siliyer cisimde (%85-%95) ve retina/ koroidde (%55) prostaglandin sentezini sırasıyla 6 ila 4saate kadar inhibe ettiği gösterilmiştir.

Farmakodinamik etkiler


Hidrolitik çevrilmenin büyük kısmı dokunun kanlanma derecesine uygun olarak sırasıyla retina/koroid, iris/siliyer cisim ve korneada olmaktadır.

Klinik çalışma sonuçları nepafenak göz damlasının göz içi basıncı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

Klinik etkiler


Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi.

Üç temel çalışma, katarakt cerrahisi geçiren hastalarda ameliyat sonrası ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavisinde plasebo ve/veya ketorolak trometamol ile karşılaştırıldığında günde 3 doznepafenak'ın etkililik ve güvenliliğini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu çalışmalarda, tedaviameliyattan bir gün önce başlamış, ameliyat günü ve ameliyat sonrası 2-4 haftaya kadar devametmiştir. Buna ilaveten, hemen hemen tüm hastalar her bir klinik çalışma alanındaki klinikuygulamaya göre antibiyotikler ile profilaktik amaçla tedavi edilmiştir.

Çift-kör randomize plasebo kontrollü iki çalışmada nepafenak ile tedavi edilen hastalarda erken postoperatif periyottan tedavinin sonuna dek plasebo ile tedavi edilmiş olanlardan anlamlı olarak dahaaz inflamasyon (aköz hücreler ve flare) bulunmuştur.

Çift-kör, randomize, plasebo ve aktif kontrollü bir çalışmada, nepafenak ile tedavi edilen hastalarda plasebo ile tedavi edilenlere nazaran anlamlı şekilde daha az inflamasyon bulunmuştur. Ayrıcanepafenak inflamasyonu ve oküler ağrıyı azaltmada ketorolak 5 mg/ml'ye üstün değildir, amadamlatmadan sonra anlamlı şekilde daha rahatlatıcıdır.

Nepafenak ile tedavi edilen hastaların anlamlı olarak daha yüksek bölümü plasebo grubuna göre katarakt cerrahisini takiben hiç oküler ağrı yaşamadıklarını belirtmişlerdir.

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması. Nepafenak'ın katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması içingüvenlilik ve etkiliğini değerlendirmek üzere dört çalışma (iki çalışma diyabetik hastalarda ve ikiçalışma diyabetik olmayan hastalarda) yürütülmüştür. Bu çalışmalarda, tedavi ameliyattan bir günönce başlamış, ameliyat günü ve ameliyat sonrası 90 güne kadar devam etmiştir.

Çift-kör, randomize, plasebo kontrollü diyabetik retinopati hastalarında yürütülen bir çalışmada, maküler ödem gelişimi nepafenak ile tedavi edilen hastalar (%3,2) ile karşılaştırıldığında plasebogrubunda (%16,7) anlamlı olarak daha yüksektir. Nepafenak ile tedavi edilen hastalarlakarşılaştırıldığında (%5,6) plasebo ile tedavi edilen hastaların büyük bir yüzdesinde (%11,5), 7günden 90 güne kadar 5 harften daha fazlasının en iyi düzeltilmiş görme keskinliğinde (BCVA) düşüşgözlemlenmiştir. Plasebo alan hastalar ile karşılaştırıldığında (%41,9) nepafenak ile tedavi edenhastaların daha büyük kısmı (%56,8) en iyi düzeltilmiş görme keskinliğinde (BCVA) 15 harflikdüzelme göstermişlerdir; sırasıyla %56,8 ve %41,9, p=0,019.

Nepafenak ile yapılan klinik çalışmalarla katarakt cerrahisi geçiren diabetik hastalarda postoperatif ağrı ve enflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilme etkisi ile postoperatif maküler ödem riskininazaltıldığı gösterilmiştir.

Pediyatrik popülasyon


Nepafenak pediyatrik popülasyonlarda çalışılmamıştır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Her iki göze günde 3 kez nepafenak göz damlalarının uygulanmasını takiben, gönüllülerin çoğunda dozdan sırasıyla 2 ve 3 saat sonra düşük ancak ölçülebilir miktarda plazma nepafenak ve amfenakkonsantrasyonları gözlenmiştir. Nepafenak ve amfenak için ortalama kararlı durum plazma Cmaksdeğeri oküler uygulamayı takiben sırasıyla 0,310 ± 0,104 ng/ml ve 0,422 ± 0,121 ng/ml'dir.

Dağılım:


Amfenak serum albumin proteinlerine karşı yüksek afinite gösterir. İn vitro sıçan albümini, insan albümini ve insan serumuna yüzde bağlanma sırasıyla %98,4, %95,4 ve %99,1'dir.

Sıçanlarda yürütülen çalışmalar radyoaktif işaretli etkin madde ile ilişkili materyallerin tekli ve çoklu oral 14C-nepafenak dozlarını takiben vücutta kapsamlı olarak dağıldığını göstermektedir.

Tavşanlarda yürütülen çalışmalar topikal uygulanan nepafenak'ın gözün önünden gözün arka kısımlarına (retina ve koroid) bölgesel olarak dağıldığını göstermiştir.

Biyotransformasyon:


Nepafenak intraoküler hidrolazlar aracılığıyla nispeten hızlı bir şekilde amfenaka biyoaktivasyona uğrar. Ardından, amfenak glukuronid konjugatı oluşumuna yol açan aromatik halka hidroksilasyonudahil daha polar metabolitlere kapsamlı olarak metabolize edilir. B-glukuronidaz hidrolizi öncesi vesonrası radyokromatografik analizler, amfenak haricinde tüm metabolitlerin glukuronid konjugatlarıformunda olduğunu göstermiştir. Amfenak plazmadaki başlıca metabolit olup, toplam plazmaradyoaktivitesinin yaklaşık %13'ünü temsil eder. İkinci en yaygın plazma metaboliti 5-hidroksinepafenak olarak tanımlanmıştır ve Cmaks değerinde toplam radyoaktivitenin yaklaşık %9'unu temsileder.

Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler: Nepafenak ve amfenak 3000 ng/ml'ye varan konsantrasyonlarda insan sitokrom P450 (CYP1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4) metabolik aktivitelerinden hiçbiriniinhibe etmez. Bu nedenle eşzamanlı olarak uygulanan tıbbi ürünlerin CYP aracılı metabolizmasınıiçeren etkileşimler olası değildir. Protein bağlanmasının aracılık ettiği etkileşimler de olası değildir.

Eliminasyon:


14C-nepafenakın sağlıklı gönüllülere oral yolla uygulanmasını takiben, idrarla atılımın radyoaktif atılımlar için başlıca yol olduğu bulunmuş olup, dozun yaklaşık %85'ini temsil ederken, fekal atılım%6'sını temsil etmiştir. Nepafenak ve amfenak idrarda ölçülebilir değildir.

Katarakt ameliyatı geçirmiş 25 hastada tek bir nepafenak dozunu takiben, göz sıvısı konsantrasyonları dozdan 15, 30, 45 ve 60 dakika sonra ölçülmüştür. Maksimum ortalama göz sıvısı konsantrasyonları1. saat zaman noktasında ölçülmüştür (nepafenak 177 ng/ml, amfenak 44,8 ng/ml). Bu bulgular hızlıkorneal penetrasyona işaret etmektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler mevcut güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmalarına dayanarak insanlar için özel bir tehlikeye yol açmadığını göstermektedir.

Nepafenak uzun dönem karsinojenite çalışmaları ile değerlendirilmemiştir.

Sıçanlarda yapılan üreme çalışmaları 10 mg/kg'dan büyük veya eşit olan maternal toksik dozlarda distosi, post implantasyon kaybında artış, fetus ağırlıklarında ve gelişimlerinde azalma ve fetus canlıkalımında azalma gelişmiştir. Hamile tavşanlarda, annede düşük seviyede toksik etki oluşturan30mg/kg'lık doz, yavrularda malformasyon görülme sıklığını istatistiksel olarak anlamlı bir düzeydearttırmaktadır.

Klinik dışı çalışmalarda fertilite, gelişim ve üreme toksisitesi etkileri yalnızca maksimum insan maruziyetini yeterli derecede aştığı düşünülen maruziyet derecelerinde gözlenmiştir; bu da klinikkullanım açısından anlamlılığın düşük olduğuna işaret etmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür (%50'lik)

Disodyum edetat Sodyum klorürTiloksapolMannitolKarbomer

Hidroklorik asit (%37'lik) (pH ayarı için)

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Ürün açıldıktan sonra 25°C'nin altındaki 4 hafta kullanılır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, 5 ml'lik şeffaf LDPE şişe, şeffaf LDPE damlalık ve beyaz güvenlik halkalı HDPE kapak ile birlikte sunulur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Kullanmadan önce çalkalayınız.

Şişe açıldıktan sonra kontaminasyondan sakınılmalı ve şişenin ucu hiçbir yere değdirilmemelidir. Kullanıldıktan sonra kapağı kapatılmalıdır.

Şişe açıldıktan 4 hafta sonra kullanılmadan kalan kısım varsa atılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No: 4 34467 Maslak /Sarıyer/ İSTANBULTel: 0212 366 84 00Faks: 0212 276 20 20

8. RUHSAT NUMARASI

2023/550

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 26.12.2023 Ruhsat yenileme tarihi :

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Myrza % 0.1 Göz Damlası, Süspansiyon

Etken Maddesi: Nepafenak

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.