Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Urografin %76 Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

UROGRAFI^ % 76 enjeksiyon ve infüzyon için çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin maddeler:

1 mL çözeltide 100 mg sodyum amidotrizoat ve 660 mg meglumin amidotrizoat içerir.

Yardımcı maddeler:

Herbir mL çözelti 0.1 mg sodyum kalsiyum edetat içerir.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Çözelti (enjeksiyon ve infüzyon için)

Berrak, partikül içermeyen çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

• İntravenöz

(i.v.)

ve retrograd urografi

• Ayrıca tüm anjiografik tetkikler ve artrografi dahil olmak üzere intraoperatif kolanjiografi,endoskopik retrograd kolanjiyopankreatikografi (ERCP), siyalografi, fistulografi,histerosalpingografi ve diğer muayene yöntemleri için de uygundur.

UROGRAFIN , miyelografi, ventrikülografi ya da sisternografi'de olası nörotoksik yan etkilerden dolayı kullanılmaz.4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi :

İntravasküler kullanım için dozaj

Kontrast maddenin intravasküler uygulanması mümkünse hasta yatar durumdayken yapılmalıdır. Uygulamadan sonra hasta en az yarım saat gözlem altında tutulmalıdır çünküreaksiyonların çoğu bu süre içinde ortaya çıkar.

Doz, hastanın yaşına, ağırlığına, kalp debisine ve genel durumuna bağlı olarak değişebilir. Belirgin kardiyovasküler veya renal yetmezlik şikayetleri olan ve genel durumu kötü olanhastalarda, kontrast madde dozu mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır. Bu hastaların renalfonksiyonlarının incelemeden sonraki en az 3 gün süresince izlenmesi tavsiye edilir.

Ayrı enjeksiyonlar arasında, interstisyel sıvının damar yatağına geçmesi sonucu yükselmiş olan serum ozmolalitesini normale getirmesi için organizmaya yeterli zaman tanınmalıdır. Bununiçin, uygun hidrasyon yapılmış hastalar için 10-15 dakikalık bir süre gereklidir. Erişkinlerdetotal dozun 300-350 mL'yi aşmasını gerektiren özel durumlar olduğunda ilave su ve gerekiyorise elektrolitler de verilmelidir.

Önerilen dozlar İntravenöz Ürografi

Enjeksiyon: UROGRAFIN

i.v.

ürografi için uygundur.

Genellikle 20 mL/dak.'lık bir enjeksiyon hızı ile uygulanır. Kalp yetmezliği olan hastalara, eğer 100 mL veya daha fazla hacimde uygulanacak ise, uygulamanın en az 20-30 dakikadayapılması önerilir.

Yetişkinler

UROGRAFIN'in dozu 20 mL'dir. Dozun 50 mL'ye yükseltilmesi, tanısal verimi orantılı olarak artırmaktadır. Özel endikasyonlar için gerek duyulduğunda, dozu daha da artırmakmümkündür.

Film çekme zamanları

En iyi böbrek parenkimi görüntüsü, kontrast maddenin uygulanmasının hemen sonunda çekilen filmlerle sağlanmaktadır. Böbrek pelvisi ve üriner yolun görüntülenmesi için ilk film, kontrastmadde enjeksiyondan 3-5 dak. sonra, ikinci film ise 10 - 12 dak. sonra çekilir. Genç hastalariçin erken, yaşlı hastalar için ise geç zamanlı film çekimi seçilmelidir.

Yeni doğanlarda, süt çocukları ile küçük çocuklarda ilk filmin enjeksiyondan hemen sonra 2 dakika içinde çekilmesi önerilir. Yeterince kontrast alınamaması, daha geç zamanlı filmlerigerekli kılabilir.

İnfüzyon

Yetişkinler ve adölesanlar: UROGRAFIN 100 mL'lik şişe. Genel olarak infüzyon zamanının 5 dakikanın altında ve 10 dakikanın üzerinde olmaması gerekir.

Kalp yetmezliği olan hastalar için 20-30 dakikalık infüzyon süresi gereklidir.

Kompresyon, yenidoğanlarda ve infantlarda her zaman; çocuklarda, adölesanlarda ve erişkinlerde ise yüksek miktarda kontrast madde verilmesi durumlarında, artmış diürez drenajınobstrükte olması halinde yüksek basınç ile fornikslerde rüptüre yol açabileceği için,kontrendikedir. Bununla birlikte, organik dolum defektlerinin fonksiyonel olanlardan ayırtedilebilmesi amacı ile infüzyonun bitmesinden 10 dakika sonra kompresyon uygulanabilir.

Film çekme zamanları

İlk film infüzyonun bitimine doğru çekilmelidir. Sonraki filmler, takip eden 20 dakika içinde veya ekskretuvar bozukluk durumlarında daha sonra da çekilebilirler.

Anjiyografi

UROGRAFIN anjiyografik tetkikler için de uygundur. UROGRAFIN, aortografi, anjiyokardiyografi, koroner arteriyografi gibi özellikle, yüksek iyot konsantrasyonu gerektirenanjiyografik tetkikler için tercih edilir. Doz, klinik probleme, inceleme tekniğine ve incelenenvasküler bölgenin özelliğine ve hacmine bağlıdır.

Vücut boşluklarına uygulanması

Kontrast maddenin, artrografi, histerosalpingografi ve özellikle ERCP enjeksiyonları esnasında floroskopi ile monitorize edilmesi gerekir.

Retrograd ürografi

Yaklaşık %30'luk çözelti

(spesifik klinik sorun ve hastaya bağlı olarak 5-20 mL 1:1 oranında serum fizyolojik ile seyreltilmiş UROGRAFIN %76)

retrograd ürografi içingenellikle yeterlidir.
Düşük sıcaklık uyarımına bağlı üreteral spazmlardan kaçınmak için kontrast ortamının vücut sıcaklığına ulaşana kadar ısıtılması tavsiye edilir.

Uygulama şekli:

Beslenme önerileri

Abdominal anjiografi ve ürografide, bağırsakların fekal materyalden ve gazdan armdmlması diagnostik verimi artırır. İncelemeden önceki iki gün, hasta, özellikle fasulye, nohut, mercimekgibi gaz yapan besinlerden, salatalardan, meyvelerden, siyah ve taze ekmekten ve her türlüpişmemiş sebzeden uzak durmalıdır. İncelemeden önceki gün saat 18.00'den itibaren hasta hiçbir şey yememelidir. Ayrıca, gece bir laksatif uygulamak uygun olabilir. Buna rağmen yenidoğanlarda, süt çocuklarında ve küçük çocuklarda incelemeden önce uzun süre aç bırakılma velaksatif uygulanması kontrendikedir.

Hidrasyon

İntravasküler kontrast madde verilmeden önce ve sonra yeterli hidrasyon sağlanmalıdır. Bu özellikle multipl miyelomlu, nefropatisi olan diabetes mellituslu, poliürili, oligürili,hiperürisemili hastalar için olduğu gibi, yeni doğanlar, süt çocukları, küçük çocuklar ve yaşlıhastalar için de geçerlidir. Su ve elektrolit dengesi bozuklukları incelemeden öncedüzeltilmelidir.

Anksiyete

Belirgin heyecan durumu, anksiyete ve ağrı, yan etki riskini arttırabilir veya kontrast maddeye bağlı reaksiyonları şiddetlendirebilir. Bu hastalara bir sedatif verilebilir.

Ön test

Herhangi bir öngörü değeri olmadığından, az miktarda kontrast maddenin test dozu kullanılarak sensitivite testi yapılması önerilmez. Ayrıca, test dozu da kendi başına ciddi ve hatta fatalhipersensitivite reaksiyonlarına neden olabilir.

Kullanımdan önce ısıtma

Kullanımdan önce vücut sıcaklığına ısıtılan kontrast madde daha iyi tolere edilir ve azalan viskozite nedeniyle daha kolay enjekte edilir. Bir ısıtıcı kullanılarak, inceleme gününde gerekliolacağı hesaplanan miktar kadar şişe 37°C'ye kadar ısıtılmalıdır. Güneş ışınındankorunduğunda, daha uzun süreli ısıtmaların da kimyasal saflığı değiştirmediği gösterilmiştir.Ancak bu süre üç ayı aşmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Veri yoktur. Böbrek fonksiyon değerleri normale dönene dek kontrast madde uygulaması ertelenmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Ciddi böbrek yetmezliğinin yanısıra aynı zamanda ciddi karaciğer yetmezliği durumu da varsa, kontrast maddenin vücuttan atılması ciddi anlamda gecikebilir vehemodiyaliz gerekli olabilir.

Pediyatrik popülasyon:

1 yaşın altındaki çocuklar ve özellikle yenidoğanlar elektrolit dengesizliğine ve hemodinamik değişikliklere çok hassastır. Verilen kontrast madde miktarı, radyolojik işlemin teknikperformansı ve hastanın durumu hususunda dikkatli olunmalıdır.

Tam olgunlaşmamış nefronun ultrafiltratı fizyolojik olarak konsantre etme yeteneğinin henüz zayıf olması, UROGRAFIN 'in relatif olarak yüksek dozlarına gereksinim doğurmaktadır.

1 yaşa kadar

1 - 2 yaş

2 -6 yaş

6 - 12 yaş

12 yaş üzerinde


7 - 10 mL 10 - 12 mL12 - 15 mL15 - 20 mLerişkin dozu


Geriyatrik popülasyon:4.3. Kontrendikasyonlar

• Manifest hipertiroidizm,

• Dekompanse kalp yetmezliği,

• Histerosalpingografi için gebelik veya pelvis boşluğunun akut iltihabi süreçleri,

• ERCP için akut pankreatit,

• İyot içeren kontrast maddeye karşı kanıtlanmış ya da muhtemel hipersensitivitedekontrendikedir.

UROGRAFIN, nörotoksik semptomları (ağrı, konvülsiyonlar ve sıklıkla ölüm ile sonlanan koma) provoke edebileceği için miyelografi, ventrikülografi ve sisternografi tetkiklerindekullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Takip eden uyarı ve önlemler her türlü uygulama için geçerli olmasına rağmen, bahsedilen riskler intravasküler uygulamalarda daha yüksektir.

Aşırı duyarlılık

UROGRAFIN gibi radyo-kontrast maddelerin kullanımından sonra bazen alerjiye benzer hipersensitivite reaksiyonları gözlemlenmiştir (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler). Bu reaksiyonlargenellikle hafif solunum zorluğu, cilt kızarması (eritem), ürtiker, kaşıntı veya fasiyal ödem gibibelirgin ve ciddi olmayan respiratuvar ya da kutanöz semptomlar şeklinde belirir. Anjio -ödem, subglottik ödem, bronkospazm ve alerjik şok gibi ciddi olaylar olasıdır. Genellikle bureaksiyonlar kontrast maddenin verilmesinden sonraki bir saat içinde meydana gelirler. Fakatseyrek olguda gecikmiş reaksiyonlar da görülebilir (saatler - günler sonra).
Aşırı duyarlı hastalar veya iyotlu kontrast maddelere karşı önceden reaksiyon gösterenlerin ciddi bir reaksiyon ile karşılaşma olasılıkları daha fazladır.
Kontrast madde enjeksiyonundan önce, hastaya alerji (deniz ürünleri alerjisi, saman nezlesi, ürtiker gibi), radyografik maddelere veya iyoda duyarlılık ile bronşiyal astım öyküsüsorulmalıdır; bu durumdaki hastalarda bildirilen advers ilaç reaksiyon insidansı daha yüksekolduğundan, antihistaminikler ve/veya glukokortikoidler ile premedikasyon düşünülmelidir.Bronşiyal astımlı hastalar, bronkospazm veya hipersensitivite reaksiyonu açısından özelliklerisk altındadır.

Hipersensitivite reaksiyonları, beta bloker kullanan hastalarda özellikle bronşiyal astım varlığında ağırlaşabilir. Bundan başka, beta bloker kullanan hastaların, hipersensitivitereaksiyonlarının beta agonistler ile standart tedavisine dirençli olabileceği göz önünealınmalıdır.

Şayet hipersensitivite reaksiyonları görülürse (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler ) hemen kontrast madde uygulaması kesilir ve -şayet gerekliyse- venöz yoldan spesifik tedaviye başlanmalıdır.Bu nedenle intravenöz kontrast madde uygulamaları için damar içine yerleştirilen fleksibl

kanüllerin kullanılması önerilir. Acil durumlarda hemen karşı müdahalede bulunabilmek için, uygun ilaçlar, endotrakeal tüp ve bir respiratör el altında bulundurulmalıdır.

Tiroid disfonksiyonu

İyotlu kontrast maddeler tiroid fonksiyonunu engelleyebilir, şiddetlendirebilir veya hipertiroidi ve tireotoksik krizi indükleyebilir; bu nedenle, özellikle bilinen veya şüphelenilen hipertiroidi yada guatr bulunan hastalarda dikkatli bir risk-yarar değerlendirmesi yapılmalıdır.

Bilinen veya şüphelenilen hipertiroidi bulunan hastalara UROGRAFIN uygulanmadan önce tiroid fonksiyonlarıyla ilgili test yapılması ve/veya önleyici tireostatik ilaç kullanımıdüşünülebilir.

Aşırı iyot maruziyeti tedavi gerektirebilen hipotiroidiye yol açabileceği için, gebelik sırasında anne üzerinden veya neonatal dönemde UROGRAFIN maruziyeti olan yenidoğanlarda, özellikleerken doğan bebeklerde, tiroid fonksiyonlarının izlenmesi önerilir.

Kardiyovasküler hastalıklar

Özellikle kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi ciddi kalp hastalığı olan hastalarda şiddetli reaksiyon riski daha fazladır.

Yaşlılar

Yaşlılarda sık görülen vasküler patoloji ve nörolojik bozukluklar nedeni ile iyotlu kontrast maddelere karşı aşırı reaksiyon riski artmaktadır.

Sağlık durumunun çok kötü olması

Genel durumu çok kötü olan hastalarda tetkik gereksiniminin dikkatle gözden geçirilmesi gerekebilir.

İntravasküler Kullanım Böbrek yetmezliği

Geçici böbrek yetmezliği çok seyrek olguda görülebilir. Kontrast madde uygulamasını takip eden akut böbrek yetmezliğine karşı koruyucu önlemler şunları içerir:

Renal hastalık anamnezi, önceden var olan böbrek yetmezliği, daha önce de kontrast madde uygulamasından sonra böbrek yetmezliği, diabetik nefropati, volüm kaybı, multipl miyelom,yaşın 60'dan büyük olması, ilerlemiş vasküler hastalık, paraproteinemi, şiddetli ve kronikhipertansiyon, gut, tekrarlayan ve yüksek dozlar almak zorunda olan hastalar gibi yüksek risklihastaların tanınması.

Kontrast madde verilmeden önce risk altındaki hastalarda yeterli hidrasyon sağlanmalı, tercihen intravasküler infüzyon, tetkik öncesi ve sonrasında ve kontrast madde böbrekler tarafındantemizlenene kadar devam etmelidir.

Kontrast madde temizlenene kadar böbrekler üzerinde ilave yük yaratacak nefrotoksik ilaçlar, oral kolesistografik ajanlar, arteryel klempler, renal arter anjioplastisi ve majör cerrahi gibigirişimlerden kaçınmak gerekmektedir.

Yeni bir kontrastlı inceleme, renal fonksiyon, inceleme öncesi değerlere dönene kadar ertelenmelidir.

İyotlu kontrast madde, dializ işlemi sırasında temizlendiğinden, dializdeki hastalar radyolojik girişimler için kontrast madde alabilirler.

Metformin tedavisi

Renal olarak atılan intravasküler radyo-kontrast maddelerin kullanımı böbrek fonksiyonlarında geçici bozulmalara neden olabilir. Bu da biguanid kullanan hastalarda laktik asidozlasonuçlanabilir.

Bir önlem olarak, biguanidler uygulamadan 48 saat önce kesilmeli, uygulamadan sonra da en az 48 saat kullanılmamalıdır ve ancak normal renal fonksiyon yerine geldikten sonra yenidenbaşlanmalıdır.

Kardiyovasküler hastalıklar

Kapak hastalıkları ve pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda kontrast madde verilmesi belirgin hemodinamik değişikliklere yol açabilir. Daha önceden kalp hastalığı olanlarda veyaşlı hastalarda, iskemik EKG değişikliklerini ve majör aritmileri de içeren reaksiyonlar dahasıktır.

Kalp yetmezliği olan hastalarda kontrast maddenin intravasküler enjeksiyonu pulmoner ödeme neden olabilir.

Merkezi sinir sistemi (MSS) bozuklukları

Akut serebral enfarktı, akut intrakraniyal hemoraji ve kan beyin bariyeri hasarı oluşturan başka hastalıkları, serebral ödemi veya akut demiyelinizasyonu olan hastalarda kontrast maddeninintravasküler tatbikinde özellikle dikkatli olunması gerekmektedir. İntrakranial tümörler veyametastazlar ve epilepsi öyküsü iyotlu kontrast madde verilmesinden sonra konvülsif atakinsidansını arttırabilir. Kontrast madde uygulanması serebrovasküler hastalıklara, intrakranialtümörlere veya metastazlara, dejeneratif ve enflamatuvar patolojilere bağlı nörolojiksemptomları arttırabilir. Kontrast maddenin intraarteryel enjeksiyonu vazospazma ve serebraliskemik fenomenlere neden olabilir. Semptomatik serebrovasküler hastalıkları olanların, yenifelçlilerin ve sık geçici iskemik atak geçiren hastaların nörolojik komplikasyon riski dahafazladır.

Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu

Şiddetli renal yetmezlikte, şiddetli hepatik fonksiyon bozukluğu da mevcut ise kontrast maddenin vücuttan atılması ciddi olarak gecikebilir ve bu durum muhtemelen hemodiyalizgerektirir.

Miyelom ve paraproteinemi

Miyelom ve paraproteinemi kontrast madde uygulanmasını takip eden böbrek bozuklukları oluşmasını kolaylaştırabilir. Yeterli hidrasyon zorunludur.

Feokromositoma

Feokromositomalı hastalarda intravasküler kontrast madde uygulamasını takiben ciddi (bazen kontrol edilemez derecede) hipertansif krizler gelişebilir. Bu hastalarda alfa adrenerjik reseptörblokerleri ile premedikasyon önerilir.

Otoimmun bozukluğu olan hastalar

Önceden otoimmun bozukluğu olan hastalarda şiddetli vaskülit veya Stevens-Johnson benzeri sendrom olguları bildirilmiştir.

Miyastenia Gravis

İyotlu kontrast madde uygulanması miyastenia gravis semptomlarını arttırabilir.

Alkolizm

Akut veya kronik alkolizm kan-beyin bariyeri permeabilitesini arttırabilir. Bu da kontrast maddenin serebral dokuya geçişini kolaylaştırarak, muhtemel MSS reaksiyonlarına yol açar.Nöbet eşiğinin düşmüş olma olasılığı nedeniyle de alkoliklerde ve ilaç bağımlılarında dadikkatli davranılmalıdır.

Koagülasyon

İyonik iyotlu kontrast maddeler, kan koagülasyonunu

in vitro

olarak noniyonik kontrast maddelerden daha güçlü inhibe ederler. Bununla birlikte vasküler kateterizasyon uygulayantıbbi personelin tromboembolik olayların gelişimi için kontrast maddelerin yanısıra işleminsüresi, enjeksiyon sayısı, kateter ve şırınga materyali, altta yatan hastalık durumu ve birlikteuygulanan diğer medikasyon gibi birçok faktörün etkili olduğunu akılda tutmaları gerekir. Bunedenle vasküler kateterizasyon uygulayan kişinin belirtilen faktörlere dikkat etmesi veuygulamaya bağlı tromboz ve embolizm riskini minimize etmek için anjiyografi tekniğine,kateterin işlem süresince sık olarak serum fizyolojik ile irrige edilmesine (mümkün iseheparinli olarak) ve işlemin süresinin mümkün olduğunca kısa tutulmasına azami özengöstermesi gerekir.

Plastik şırıngaların cam şırıngaların yerine kullanılmasının

in vitro

koagülasyon olasılığını azalttığı ancak tamamen gidermediği bildirilmiştir.

Homosistinürili hastalarda tromboz ve embolizm riskinin artmış olması nedeniyle dikkatli olunması önerilir.

Vücut boşluklarında kullanım

Histerosalpingografi uygulamadan önce gebeliğin ekarte edilmiş olması gerekir. Safra kanalının veya salpinkslerin enflamasyonu, kolanjiyografi, ERCP veya histerosalpingografiuygulamalarını takiben reaksiyon riskini artırır.

UROGRAFIN her dozunda (20 mL'lik) 72.58 mg (veya 3.16 mmol) sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İnterlökin kullanan hastalarda kontrast maddelere karşı gecikmiş reaksiyonların (ateş, kızarıklık, grip benzeri semptomlar, eklem ağrısı ve kaşıntı gibi) prevalansı daha yüksektir.

Diagnostik testler ile etkileşim

Böbrek yolu ile itrah edilen iyot içerikli radyo-kontrast ilaçların uygulanmasından sonra, tiroid hastalıklarının tanısı için kullanılan radyoizotopların tiroid dokusu tarafından tutulumunun ikihafta ve bazen daha uzun süre azalacağı göz önünde tutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:

Gebelik kategorisi D'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

UROGRAFIN'in doğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi olup olmadığına dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi:

UROGRAFIN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Meglumin veya sodyum amidotrizoat ile yapılan reprodüktif toksikolojik çalışmalar, UROGRAFIN'in gebelik

sırasında yanlışlıkla kullanımım takiben teratojenik veya başka embriyotoksik potansiyeline yönelik belirti ortaya koymamaktadır.

Gebe hastalarda kontrast maddelerin kullanımmın güvenli olduğu yeteri kadar gösterilmemiştir. Bu neden ile mümkünse gebelik sırasında radyasyon uygulamasından kaçınılmalı ve kontrastmaddeli veya kontrastsız X-ışını incelemesinin faydaları, olası riskleri ile dikkatlekarşılaştırılmalıdır.

Laktasyon dönemi:

UROGRAFIN gibi renal olarak elimine edilen kontrast maddeler, anne sütüne çok az miktarlarda geçerler. Sınırlı veriler, anneye diatrizoik asid tuzları uygulanmasının, emzirilençocuğa risk oluşturma olasılığının düşük olduğunu göstermektedir.

Üreme yeteneği / Fertilite:

Veri yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bütün iyotlu kontrast maddelerde olduğu gibi, intravasküler uygulamadan sonra seyrek vakada araç ve makine kullanımını bozması muhtemel olan gecikmiş reaksiyon olasılığı vardır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Advers reaksiyonlar, aşağıda sistem-organ sınıfı (MedDRA) ve sıklık derecesine göre listelenmektedir. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmaktadır; çok yaygın (>1/10), yaygın(>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çokseyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

İntravasküler kullanım

İyotlu kontrast madde kullanımı ile bağlantılı yan etkiler genellikle hafif-orta şiddetli ve geçici karakterlidir. Bununla birlikte, şiddetli ve hayatı tehdit edici reaksiyonlar, hatta ölümbildirilmiştir. İyonik kontrast madde alan hastalarda bildirilen advers ilaç reaksiyonu görülmeprevalansı % 12'den, buna karşılık non-iyonik kontrast madde uygulanan hastalarda % 3'denfazladır.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Hafif anjioödem, konjunktivit, öksürme, kaşıntı, rinit, hapşırma ve ürtiker Kullanılan miktardan ve kullanım yolundan bağımsız olarak ortaya çıkan bu reaksiyonlar,şokun başlangıç aşamasının ilk belirtileri olabilir. Kontrast madde uygulaması hemen kesilmelive -şayet gerekliyse- venöz yolla spesifik tedaviye başlanmalıdır (bkz. 4.4. Özel kullanımuyarıları ve önlemleri)

Yaygın olmayan: Hipotansiyon, bronkospazm, larinks spazmı veya ödemi sık olmayarak görülebilir. Acil tedavi gerektiren şiddetli reaksiyonlar, bilinç kaybına varması mümkünperiferik vazodilatasyon ve bunu takip eden hipotansiyon, refleks taşikardi, dispne, ajitasyon,konfüzyon ve siyanozun eşlik ettiği dolaşım reaksiyonu olarak ortaya çıkabilir.

Seyrek: Gecikmiş kontrast madde reaksiyonları (bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri), çoğunlukla hafif ve genellikle deri reaksiyonları şeklinde ortaya çıkan sistemikhipersensitivite.

Bununla birlikte şiddetli hipersensitivite reaksiyonu olasılığı tamamen göz ardı edilemez.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Ağrı

Yaygın olmayan: Serebral anjiyografide ve arteriyel dolaşım ile kontrast maddenin beyine yüksek konsantrasyonlarda ulaştığı diğer işlemlerde baş dönmesi, sersemlik hali ve baş ağrısı,ajitasyon veya konfüzyon, amnezi, konuşma, görme ve işitme bozukluğu, konvülsiyonlar,tremor, parezi/parestezi, fotofobi, geçici körlük, koma ve somnolans gibi geçici nörolojikkomplikasyonlar eşlik edebilir. İnmeye neden olan ciddi, izole vakalarda ölümcültromboembolik olaylar nadir durumlarda bildirilmiştir.

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kalp hızı, kan basıncı, kalp ritmi ve fonksiyonunda klinik açıdan anlamlı geçici bozukluklar, kardiyak arrest

Seyrek: Acil tedavi gerektiren şiddetli reaksiyonlar, bilinç kaybına varması mümkün periferik vazodilatasyon ve bunu takip eden hipotansiyon, refleks taşikardi, dispne, ajitasyon, konfüzyonve siyanozun eşlik ettiği dolaşım reaksiyonu, miyokard enfarktüsüne neden olan cidditromboembolik olaylar

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Solunum hızında geçici düzensizlik, dispne, solunum güçlüğü ve öksürük Seyrek: Solunum arresti ve pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Mide bulantısı, kusma Yaygın olmayan: Abdominal ağrı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Hafif anjioödem, vazodilatasyonun eşlik ettiği ani kızarıklık reaksiyonları, ürtiker, kaşıntı ve eritem

Seyrek: Mukokutanöz sendromlar (ör: Stevens-Johnson veya Lyell sendromu)

UROGRAFIN de dahil kontrast maddelerin damar dışına çıkması lokal ağrıya ve ödeme neden olur fakat genellikle sekel bırakmadan düzelir.

Böbrek ve idrar hastalıkları

Seyrek: Böbrek hasarı, renal yetmezlik

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: Isınma hissi, baş ağrısı, lokal ağrı (periferik anjiyografi uygulanmasında)
Yaygın olmayan: Fenalık hissi, üşüme veya terleme, vazovagal reaksiyonlar, tromboflebit, venöz tromboz

Seyrek: Vücut sıcaklığı değişimleri ve tükürük bezlerinin şişmesi Çok seyrek: Enflamasyon ve doku nekrozu

Vücut boşluklarında kullanım
Vücut boşluklarına uygulanmasıyla ortaya çıkabilecek reaksiyonlar seyrektir. Uygulama alanından yavaş emilime ve öncelikle difüzyon kontrollü süreçlerle bütün organizmayadağılımına bağlı olarak bu reaksiyonların çoğunluğu uygulamadan saatler sonra ortaya çıkar.ERCP'yi takiben amilaz düzeylerinde bir miktar artış görülmesi sıktır. ERCP'yi takip edenasiner opaklaşmanın ERCP sonrası gelişen pankreatit riski ile ilgili olduğu gösterilmiştir. Nadirolguda nekrotizan pankreatit bildirilmiştir.

Histerosalpingografi ile bağlantılı vazovagal reaksiyonlar sık değildir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0800 314 00 08; fax: 0312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda kaza sonucu intravasküler aşırı doz hallerinde infüzyon ile su ve elektrolit kayıpları karşılanmalıdır. Renal fonksiyon takip eden en az 3 gün boyunca izlenmelidir.

Gerekli olduğunda, hastanın sistemlerinden kontrast madde yükünü elimine etmek için hemodiyaliz kullanılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İyotlu, suda çözülebilir, nefrotropik, yüksek osmolar X-ray kontrast madde

ATC kodu: V08AA01

UROGRA^IN'in kontrast veren etken maddeleri, X-ışınlarını absorbe eden iyodun kimyasal stabil bağlı bulunduğu amido (dia-) trizoik asidin tuzlarıdır. UROGRAFIN'in enjektablsolüsyonunun fiziksel ve kimyasal özellikleri aşağıdaki gibidir:

UROGRAFIN
Iyot konsantrasyonu (mg/mL)

370

Osmolalite (osm/kg H2O) 37°C de

2,10

Viskosite (mPas)


20°C de

18,5

37°C de

8,9

Dansite (g/mL)


20°C de

1,418

37°C de

1,411

pH değeri

6-7

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:

Uygulanabilir değildir.

Dağılım:


İntravenöz enjeksiyondan sonra plazma proteinlerine bağlanma oranı % 10'dan azdır.

1 mL UROGRAFIN %60 / kg/ vücut ağırlığı intravenöz bolus enjeksiyonundan 5 dakika sonra 2- 3 g iyot / litre plazmaya karşılık gelen bir konsantrasyon beklenebilir. 3 saatlik sürede, kanseviyeleri ilk 30 dakika içinde görece hızlı bir şekilde düşer, takiben yarılanma ömrü 1-2 saattir.Amidotrizoik asit eritrositlere penetre olmaz ve intravasküler uygulama sonrasında hücre dışıalanda çok çabuk dağılır. Bunun yanında sağlam kan-beyin engelini aşamamaktadır ve ancakminimal bir miktarda anne sütüne geçmektedir.

Biyotransformasyon

:

Herhangi bir metabolit gösterilememiştir.

Eliminasyon

:

Diagnostik amaçlar için tavsiye edilen dozlarda amidotrizoik asit glomerüler filtrasyona uğrar. Enjeksiyonu takiben verilen dozun %15'i kimyasal bir değişikliğe uğramadan 30 dakika içinde,%50'yi aşan miktarı ise 3 saat içinde idrar ile itrah edilir.

Klinik kullanımda geçerli olan dozaj sahası dahilindeki dozlarda UROGRAFIN'in dağılımı ve eliminasyonuna yönelik kinetik veriler değişmemektedir. Dozun iki misline yükseltilmesi ya dayarı yarıya düşürülmesi, belirli bir zaman dilimi içinde meydana gelen kan seviyesine veelimine edilen kontrast madde miktarına aynı oranlarda yansımaktadır. Ancak 2 misli bir dozunkullanımında ozmotik diürez de artacağından, kontrast maddenin idrardaki konsantrasyonu aynıoranda artmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Renal fonksiyon bozukluğunda amidotrizoat ekstrarenal olarak karaciğer yolu ile, ancak belirgin şekilde daha az oranda olmak üzere elimine edilir. Renal kontrast maddeekstrakorporal hemodializ yoluyla kolayca vücuttan uzaklaştırılabilir. Dokulardan eliminasyonuygulama yerinden bağımsız olarak kısa bir sürede tamamlanır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sistemik toksisite

Hayvanlardaki akut toksisite çalışmalarından elde edilen sonuçlar UROGRAFIN kullanımını takiben akut intoksikasyon riskinin olmadığını göstermektedir.

Tekrarlanan günlük intravenöz uygulamayı takiben meglumin- veya sodyum amidotrizoat ile yapılan deneysel sistemik tolerans çalışmalarında, insanlarda tek bir diagnostik uygulamayaters hiçbir bulgu bulunmamıştır.

Genotoksik potansiyel, tümorigenisite

Genotoksisite ile ilgili çalışmalarda amidotrizoatların ne

in vivoin vitro'da

mutagenik etkileri gözlenmemiştir. Tümorigenisite çalışmaları yapılmamıştır.

Genotoksik etkilerinin olmaması, metabolik stabilitesi, farmakokinetiği, amidotrizoatın hızlı büyüyen dokularda toksik etkisinin olmaması ve sadece tek doz uygulandığı göz önüne alınırsa,insanlarda belirgin tümörijenik etki riski bulunmamaktadır.

Lokal tolerans ve kontakt-hassaslaştırıcı etki potansiyeli

UROGRAFIN kullanılarak yapılan lokal intramüsküler irritasyon çalışması dışında, UROGRAFIN'in lokal toleransına ilişkin hayvanlar üzerinde hiçbir deneysel çalışmayapılmamıştır. Ancak, meglumin amidotrizoat ile, paravenöz, intraperitonal, intravenöz veFallop tüplerine uygulamayı takiben lokal tolerans çalışmaları yürütülmüştür. Dahası, sistemiktolerans çalışmalarında, meglumin amidotrizoat ve sodyum amidotrizoatın mükerrer intravenözuygulamayı takiben uygulamanın yapıldığı bölgeler incelenmiştir.

Bu çalışmalar, insanlarda kan damarlarında, mukoza ve seröz membranlarda advers lokal etki beklenmesi hakkında hiçbir bulgu vermemektedir. İnadvertan paravasküler uygulamadan sonrahafif şiddette lokal intolerans reaksiyonları oluşabilir.

Hayvanlarda yapılan kontakt-hassaslaştırıcı etki ile ilgili çalışmalar, amidotrizoatın hassaslaştırıcılık potansiyeli olduğuna dair bir bulgu vermemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum kalsiyum edetat Enjeksiyon için su

6.2. Geçimsizlikler

Kontrast madde olası geçimsizliğe engel olmak için başka bir ilaç ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf Ömrü

60 ay.

Ambalajın ilk açılışından sonra bir gün içinde tüketilmeli ve artık kalan madde atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Işıktan ve iyonize radyasyondan korunmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Plastik muhafazlı, plastik kapaklı metal kapişonlu renksiz cam şişe, 50 mL ve 100 mL

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Gözlem

UROGRAFIN berrak, renksiz - solgun sarı kullanıma hazır bir solüsyon olarak hazırlanmıştır. Ciddi renk bozukluklarında, içerisinde partiküllü materyel bulunduğunda ve taşıyıcı kaphasarlarında kontrast madde kullanılmamalıdır.

İşlem
İnceleme öncesine kadar kontrast madde şırıngaya çekilmemeli veya infüzyon şişesine infüzyon seti takılmamalıdır.

Solüsyonun içine kapaktan büyük miktarda mikropartikül geçişini önlemek için, lastik kapak bir kereden fazla delinmemelidir. Kapağı delmek ve kontrast maddeyi çekmek için uzun uçluve en çok 18 G çaplı kanüllerin kullanılması önerilir (Nocore - Admix gibi yandan delikliçekme için yapılmış kanüller özellikle uygundur ).

Bir inceleme seansında kullanılmayan kontrast madde solüsyonları atılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.

Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye - İstanbulTel:(0216) 528 36 00

Faks: (0216) 645 39 50

8. RUHSAT NUMARASI

94/34

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 29.03.1994 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ-

İlaç Bilgileri

Urografin %76 Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Çözelti

Etken Maddesi: Sodyum Amidotrizoat, Meglumin Amidotrizoat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.