Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lastacaft %0,25 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonlarıTÜFAM'a bildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasılraporlanır?

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

LASTACAFT® %0,25 göz damlası, çözelti Steril

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her 1 mL'de etkin madde olarak 2,5 mg alkaftadin içerir.

Yardımcı maddeler:

1 mL çözeltide;

Benzalkonyum klorür 0,05 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Steril göz damlası.

Açık sarı, berrak çözelti

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

LASTACAFT®, alerjik konjonktivite bağlı kaşıntının önlenmesi için endike olan bir H1 histamin reseptörü antagonistidir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Her bir göze günde bir kez bir damla damlatılır.

Uygulama şekli:

Yalnız oftalmik kullanım içindir, göze damlatılarak kullanılır.

Hastalar damlalık ucuna dokunulmasının çözeltiyi kontamine edebileceği konusunda uyarılmalıdırlar (Bkz.Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Kullanılmadığı zamanlarda şişe sıkıca kapalı tutulmalıdır. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 28 gün içerisinde kullanılmalıdır.

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, her biri en az 5 dakika arayla uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği

LASTACAFT®'m böbrek veya karaciğer yetmezliğinde etkinlik ve güvenliliğine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır.

Pediatrik popülasyon:

2 yaş altı pediatrik hastalarda etkinlik ve güvenliliğine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı ve genç gönüllüler arasında, güvenlilik ya da etkililik açısından herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Yaşlılar için herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

LASTACAFT®, alkaftadine ya da ürün içeriğindeki herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Göz Yaralanması ve Kontaminasyon Potansiyeli


Göz yaralanmalarını ve damlalık ucunun ve çözeltinin kontaminasyonunu minimuma indirmek için, şişenin damlalık ucunun göz kapaklarıyla ya da çevre alanlarla temasettirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığı zamanlarda şişe sıkıca kapalı tutulmalıdır.Çözelti renk değiştirir veya bulanıklaşırsa kullanmayınız.

Kontakt Lens Kullanımı


Hastalara gözlerinde kızarma varsa kontakt lens takmamaları konusunda uyarılmalıdır.

LASTACAFT®, kontakt lens kullanımına bağlı gelişen irritasyonun tedavisinde kullanılmamalıdır.

Göz irritasyonuna neden olabilir.

LASTACAFT®, kontakt lens takılıyken damlatılmamalıdır. LASTACAFT® damlatılmadan önce kontakt lensler çıkarılmalıdır. LASTACAFT® içeriğindeki koruyucu (benzalkonyumklorür) kontakt lensler tarafından emilebilir. Lensler, LASTACAFT® uygulamasından 15dakika sonra yeniden takılabilir. Benzalkonyum klorürün, yumuşak kontakt lenslerinrenklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, her biri en az 5 dakika arayla uygulanmalıdır. Alkaftadin ile yapılan spesifik ilaç etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlarda yapılan ilaç etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediatrik popülasyon:

Pediatrik hastalarda yapılan etkileşim çalışmaları ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi B'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı ile ilgili bir uyarı bulunmamaktadır. Alkaftadin gözdamlasının hamile kadınlarda kullanımıyla ilgili olarak sınırlı veri bulunmaktadır.

Gebelik dönemi

Gebelik Kategorisi B'dir.

Gebe kadınlarda ilaçla ilgili bir riski bildirmek için LASTACAFT® ile yapılmış yeterli ve iyi kontrollü bir çalışma yoktur. Gebe kadınlarda alkaftadin göz damlalarının kullanımı ile ilgilisınırlı veri vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim /doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkilerolduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3).

Sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan embriyofetal çalışmalarda, organogenez döneminde alkaftadinin oral uygulaması, klinik olarak ilgili dozlarda maternal veya embriyofetal toksisiteyaratmamıştır.

Fetüs ve anne için potansiyel risk konusunda hamile kadınlara tavsiyede bulunulmalıdır. LASTACAFT® hamilelik sırasında yalnızca potansiyel faydanın, fetüs ve annede potansiyelriskine ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır. Endike popülasyon için majör doğumkusurları ve düşük yapma riski bilinmemektedir. Bununla birlikte, A.B.D. genelpopülasyonundaki klinik olarak bilinen gebeliklerde majör doğum kusuru riski %2 ila 4 vedüşük riski %15 ila 20'dir.

Hayvan Çalışmaları

Sıçanlarda, organogenez döneminde (gebelik günleri 6-16) 5, 20 veya 40 mg/kg/gün alkaftadin oral uygulaması, 40 mg/kg dozları maternal ölüme neden olmuştur. Maternaltoksisite için hiçbir yan etki gözlemlenmeyen seviye (AEGS) 20 mg/kg/gün'dür (EAA (Eğrialtında kalan alan) esas alındığında önerilen maksimum insan oftalmik dozundan [ÖMİOD]230 kat daha yüksek bir maruziyet). 20 mg/kg'lık bir doza kadar embriyofetal yan etkigörülmemiştir.

Tavşanlarda, organogenez dönemindeki (gebelik günleri 6-18) 10, 40 veya 80 mg/kg/gün alkaftadin oral uygulamasında 80 mg/kg/gün dozuna kadar maternal toksisiteye veyaembriyofetal yan etkilere neden olmamıştır. (EAA esas alındığında ÖMİOD 'dekinden 8819kat daha yüksek bir maruziyet)

Sıçanlara gebeliğin 6. gününden doğum sonrası 20. gününe kadar uygulanan 20 ve 30 mg/kg/gün alkaftadin oral dozları, daha düşük yavru ağırlıkların oluşmasına neden olmuştur.5 mg/kg/gün'e kadar olan dozlarda anne veya yavru sıçanlarda hiçbir yan etki gözlenmemiştir.(mg/m^ esas alındığında ÖMİOD'dekinden 286 kat daha yüksek bir doz)

Laktasyon dönemi

Bu ilacın insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık açısından yararlarının yanı sıra annenin LASTACAFT®'a yönelik klinik ihtiyacı veLASTACAFT®'ın emzirilen bebek üzerindeki olası olumsuz etkileri de dikkate alınmalıdır.Emziren annelere uygulanırken yarar/ risk gözetilerek dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Alkaftadinin 20 mg/kg/gün'e kadar oral dozlarda (insanlar için tavsiye edilen oküler dozdaki plazma maruziyetinin yaklaşık 230 katı) erkek ya da dişi sıçanların fertilitesi üzerindeherhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır (Bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilikverileri).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LASTACAFT®, uygulamayı takiben görmede geçici bulanıklığa ve /veya araç veya makine kullanma yeteneğini azaltan sersemliğe neden olabilir. Araç veya makine kullanmadan öncebu belirtiler geçinceye kadar beklenmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Gözde alerji, yüzde şişme ve alerjik dermatit belirtileri ve bulguları dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı

Bilinmiyor: Somnolans

Göz hastalıkları:

Yaygın: Damlatma sonrasında gözde irritasyon, yanma ve/veya batma hissi, gözde kızarma ve gözde kaşıntı.

Bilinmiyor: Konjonktivit, gözde akıntı, gözde şişlik, göz kapağında eritem, göz kapağında ödem, lakrimasyon artışı, bulanık görme, görmede değişiklikler

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:

Yaygın: Nazofaranjit

Şüpheli Advers Reaksiyonların Raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)' ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Herhangi bir doz aşımı vakası bildirilmemiş olmakla birlikte oküler uygulamayı takiben görülmesi beklenmemektedir. Doz aşımı oluşursa semptomatik ve destekleyici tedaviuygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler; dekonjestanlar ve antialerjikler, diğer antialerjikler ATC kodu: S01GX11

Alkaftadin, bir H1 histamin reseptörü antagonistidir ve mast hücrelerinden histamin salıverilmesini inhibe eder. Kemotakside azalma olduğu ve eozinofil aktivasyonunu inhibeettiği de gösterilmiştir.

Klinik etkinlik, konjonktival alerjen provokasyonu (CAC) çalışmalarında değerlendirilmiştir. Oküler alerjen provokasyonu ile indüklenen alerjik konjonktiviti olan hastalardaLASTACAFT® uygulanmasından sonraki hem 3 dakika hem de 16 saat, plasebodan dahaetkili olduğu görülmüştür.

LASTACAFT®'ın güvenliliği, 909 gönüllüde 6 haftalık sürede gerçekleştirilen randomize bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

%0,25'lik alkaftadin oftalmik çözeltinin, bilateral topikal oküler uygulamasını takibenalkaftadinin ortalama plazma Cmaks değeri yaklaşık 60 pg/mL olmuş ve medyan Tmaks değerine15 dakikada ulaşmıştır. Doz uygulamasından 3 saat sonra alkaftadinin plazmakonsantrasyonları miktar tayin alt limitinin (10 pg/mL) altında bulunmuştur. Dozuygulamasından 1 saat sonra aktif metabolit karboksilik asit ortalama Cmaks değeri 3 ng/mLolarak bulunmuştur. Karboksilik asit metabolitinin plazma konsantrasyonları dozuygulamasından 12 saat sonra miktar tayin alt limitinin (100 pg/mL) altında bulunmuştur.Günlük topikal oküler uygulamayı takiben alkaftadinin ya da aktif metabolitin sistemikbirikiminde ya da plazma düzeyinde değişiklik olduğuna dair herhangi bir göstergesaptanmamıştır.

Dağılım:


Alkaftadinin ve aktif metabolitin proteinlere bağlanma oranı sırasıyla %39,2 ve %62,7'dir.

Metabolizma(Biyotransformasyon)


Alkaftadin, CYP450 dışı sitozolik enzimler aracılığıyla aktif karboksilik asit metabolitine metabolize olur.

İn vitro

çalışmalarda ne alkaftadinin ne de karboksilik asit metabolitinin,majör CYP450 enzimleri tarafından katalizlenen reaksiyonları önemli ölçüde inhibe etmediğigösterilmiştir.

Atılım(Eliminasyon)


Topikal oküler uygulamayı takiben karboksilik asit metabolitinin eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 2 saattir. Alkaftadinin oral yolla uygulanmasını takiben elde edilen verileregöre, karboksilik asit metaboliti büyük oranda idrarla, değişikliğe uğramadan atılmaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum hakkında veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Farklı hasta gruplarında bilinen önemli bir farmakokinetik değişiklik yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriKarsinojenisite, Mutajenisite, Fertilite bozukluğu

Karsinogenez


Alkaftadinin karsinoojenik potansiyeli uzun süreli hayvan çalışmalarında değerlendirilmemiştir.

Mutagenez


Ames testiyle, fare lenfoma tayiniyle ya da fare mikronukleus tayiniyle mutajenik veya genotoksik etki gözlenmemiştir.

Doğurganlığın azalması


Alkaftadinin 20 mg/kg/gün'e kadar oral dozlarda (insanlar için tavsiye edilen oküler dozdaki plazma maruziyetinin yaklaşık 230 katı) erkek ya da dişi sıçanların fertilitesi üzerindeherhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum fosfat monobazik monohidrat,

Edetat disodyum dihidrat,

Benzalkonyum klorür,

Sodyum klorür,

Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit, (pH ayarı için)

Saf su.

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 28 gün içerisinde kullanılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

LASTACAFT®, beyaz polistiren kapaklı, 3 mL çözelti içeren 5 mL'lik beyaz renkli opak, düşük yoğunluklu polietilen şişede sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne” uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

AbbVie Tıbbi İlaçlar San. ve Tic. Ltd. Şti.

Barbaros Mah. Begonya Sk. Nidakule Ataşehir Batı Blok No: 1 İç Kapı No: 33

Ataşehir/İstanbul

Tel: 0216 633 23 00 Faks: 0216 425 85 39

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2019/198

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 02.04.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Lastacaft %0,25 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Alkaftadin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.