KISA URUN BILGISI
Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
VPRIV 400 ünite infüzyonluk çözelti hazırlamak için toz Steril
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Bir flakon 400 Ünite* velagluseraz alfa** ihtiva eder.
Sulandırıldıktan sonra çözeltinin 1 mL'si 100 Ünite velagluseraz alfa ihtiva eder.
*Enzim ünitesi, dakikada ve 37°C sıcaklıkta 1 mikromol p-nitrofenil P-D-glukopiranozidi p-nitrofenole dönüştürmek için gerekli enzim miktarı olarak tanımlanır.
**Rekombinant DNA teknolojisi ile HT-1080 insan fibroblast hücre hattında elde edilir.
Yardımcı madde(ler):
Sodyum sitrat dihidrat (E331) 155,36 mg
Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
İnfüzyonluk çözelti için toz.
Beyaz ila beyazımsı toz.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
VPRIV, tip 1 Gaucher hastalığı olan hastalarda uzun dönem enzim replasman tedavisi (ERT) için endikedir. Ayrıca, kronik nöronopatik tip 3 Gaucher hastalığı olan ve bu hastalığınnörolojik belirtileri dışında aşağıdaki durumların bir ya da daha fazlasını klinik olarak anlamlışekilde gösterenlerin uzun dönem ERT tedavisinde endikedir:
• demir eksikliği gibi nedenlerin dışlandığı anemi
• trombositopeni
• D vitamini eksikliği gibi nedenlerin dışlandığı kemik hastalığı
• splenomegali ve/veya hepatomegali
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
VPRIV tedavisi, Gaucher hastalığı olan hastaların tedavisinde deneyimli bir hekim gözetiminde yapılmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
:
Önerilen doz, iki haftada bir uygulanan 60 Ünite/kg'dir.
Doz ayarlaması, tedavinin amacına ulaşmasına ve idamesine göre hastaya özgü olabilir. Klinik çalışmalarda iki haftada bir 15 ila 60 Ünite/kg'lik arasında değişen dozlar değerlendirilmiştir.60 Ünite/kg'nin üzerindeki dozlar çalışılmamıştır.
Uygulama şekli:
Yalnızca intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır.
İntravenöz infüzyon süresi 60 dakikadır.
0,2 veya 0,22 mikrometrelik filtre ile uygulanmalıdır.
Yalnızca en az üç doz infüzyon uygulanan ve aynı zamanda tedaviyi iyi tolere eden hastalarda bir sağlık çalışanının gözetimi altında evde uygulanabilir. Velagluseraz alfa uygulanırken acildurumlar için yeterli şekilde eğitilmiş personel dahil uygun tıbbi destek hazırbulundurulmalıdır. Eğer anafilaktik veya diğer akut reaksiyonlar meydana gelirse, derhalinfüzyon kesilmeli ve uygun tıbbi tedavi başlatılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).
Uygulama öncesinde tıbbi ürünün sulandırılması ve seyreltilmesine ilişkin talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği:
Velagluseraz alfanın mevcut bilinen farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri göz önüne alındığında, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerilmemektedir.(bkz.Bölüm 5.2).
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalar (>65 yaş), diğer erişkin hastalar ile aynı doz aralığında tedavi edilebilir (15 ila 60 Ünite/kg). Ayrıntılı bilgi için Bölüm 5.1'e bakınız.
Pediyatrik popülasyon:
Klinik çalışmalar sırasında velagluseraz alfa ile tedavi edilen 94 hastanın 20'si (%21) pediyatrik ve adolesan yaş aralığında idi (4 ila 17 yaş). Güvenlilik ve etkililik profilleri, pediyatrik veerişkin hastalarda benzerdi. Ayrıntılı bilgi için Bölüm 5.1'e bakınız.
4.3 Kontrendikasyonlar
Etkin maddeye veya 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı şiddetli alerjik reaksiyonu olan hastalarda kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
İzlenebilirlik:
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
Hipersensitivite:
Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimde, anafilaksi ile tutarlı semptomlar dahil, hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Hipersensitivite reaksiyonları çoğunlukla infüzyonsonrası 12 saat içinde meydana gelir.
En sık raporlanan hipersensitivite semptomları bulantı, döküntü, dispne, sırt ağrısı, göğüste rahatsızlık (göğüste sıkışma dahil), ürtiker, artralji ve baş ağrısını içermektedir.
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyonlar:
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyon, velagluseraz alfa infüzyonuna başlanmasından sonra 24 saat içinde meydana gelen herhangi bir advers reaksiyon olarak tanımlanır.
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyonlar (İİR), klinik çalışmalarda tedavi edilen hastalarda en sık gözlenen advers reaksiyonlardır. İİR sıklıkla hipersensitivite reaksiyonu olarak görülür. En sıkraporlanan hipersensitivite reaksiyonları bulantı, döküntü, dispne, sırt ağrısı, göğüste rahatsızlık(göğüste sıkışma dahil), ürtiker, artralji ve baş ağrısını içermektedir. Klinik çalışma hastalarındave pazarlama sonrası deneyimde, anafilaksi ile tutarlı semptomlar raporlanmıştır.Hipersensitivite ile ilişkili semptomlar haricindeki İİR'ler halsizlik, baş dönmesi, pireksi,hipertansiyon, kaşıntı, bulanık görme veya kusmadır. Daha önce tedavi edilmemiş hastalarda,infüzyon ile ilişkili reaksiyonların büyük bir çoğunluğu tedavinin ilk 6 ayında gözlenmiştir.
Hipersensitivite reaksiyonları dahil infüzyon ile ilişkili reaksiyonlardan korunma ve yönetimi
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyonların tedavisi, reaksiyonun şiddetine göre yapılmalı ve infüzyonhızının yavaşlatılması, antihistaminikler, antipiretik ve/veya kortikosteroid gibi tıbbi ürünlerintedavisini ve/veya tedavinin sonlandırılması ve infüzyon süresini artırarak tedaviye devamedilmesini içermelidir.
Anafilaksi dâhil hipersensitivite reaksiyonlarına ilişkin risk nedeniyle, velagluseraz alfa uygulanırken acil durumlar için yeterli şekilde eğitilmiş personel dahil uygun tıbbi destek hazırbulundurulmalıdır. Eğer anafilaktik veya diğer akut reaksiyonlar meydana gelirse, klinik veyaev ortamında, derhal infüzyon kesilmeli ve uygun tıbbi tedavi başlatılmalıdır. Evde uygulananve anafilaksi geliştiren hastalar için tedaviye klinik ortamda devam edilmesideğerlendirilmelidir.
Velagluseraz alfa veya diğer enzim replasman tedavisine hipersensitivite semptomları gösteren hastalarda tedaviye dikkatle yaklaşılmalıdır.
Antihistaminikler ve/veya kortikosteroidler ile yapılan ön tedavi, semptomatik tedavinin gerekli olduğu durumlarda müteakip reaksiyonların gelişmesini önleyebilir.
İmmünojenisite:
Antikorlar, velagluseraz alfa kullanımı ile ortaya çıkan tedaviye bağlı reaksiyonların gelişmesinde rol oynayabilir. Bu ilişkiyi daha ileri değerlendirmek için, şiddetli infüzyon ileilişkili reaksiyonlarda ve etki eksikliği veya kaybı durumunda, hastalarda antikor varlığı testedilmeli ve sonuçlar firmaya bildirilmelidir.
Pazarlama ruhsatına yönelik klinik çalışmalarda, 94 hastanın 1'inde (%1) velagluseraz alfaya karşı IgG sınıfı antikor gelişmiştir. Bu tek olguda, antikorların
in vitro
test ile nötralizan olduğubulunmuştur.
Hastaların hiçbirinde velagluseraz alfaya karşı IgE antikoru gelişmemiştir.
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyon bildirilmemiştir.
Pazarlama sonrası fazı
Pazarlama sonrası bir genişletme çalışması sırasında, bir hastada VPRIV'e karşı IgG antikorları gelişmiştir. Buna ek olarak, pazarlama sonrası birkaç pozitif nötralizan antikor olayı ve etkikaybı bildirilmiştir.
Sodyum içeriği:
Bu ilacın her bir flakonu 12,15 mg sodyum ihtiva eder. Bu miktar, bir yetişkin için WHO tarafından önerilen günlük maksimum sodyum alımı olan 2 g'ın %0,6'sına eşittir. Bu, kontrollüsodyum (tuz) diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Gaucher hastalığı olan ve gebe kalan hastalarda hastalık aktivitesi gebelik ve lohusalık döneminde artış gösterebilir. Hamile kalmayı düşünen Gaucher hastalığı bulunan kadınlar içinrisk-fayda değerlendirmesi gereklidir. Tedavinin kişiselleştirilmesi için gebelik ve Gaucherhastalığının klinik belirtileri yakından takip edilmelidir.
Gebelik dönemi
Gebe kadınlarda velagluseraz alfanın kullanımına ilişkin veri kısıtlıdır veya mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğumsonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir. Velagluseraz alfa, gebe kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Tedavinin kişiselleştirilmesi için gebelik ve Gaucher hastalığının klinik belirtileri yakından takip edilmelidir.
Laktasyon dönemi
Velagluseraz alfa veya metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Velagluseraz, insan sütündeki normal bir bileşen olan beta-glikoserebrosidazın sentetik bir formudur. Bu enzimin diğer formlarıyla yapılan çalışmalarda,enzimin anne sütündeki düzeylerinin çok düşük olduğu görülmüştür. Emzirmenin çocuk içinyararı ve tedavinin kadın için yararı göz önünde bulundurularak, emzirmeyi bırakmak veyaVPRIV tedavisini bırakmak/tedaviden kaçınmak arasında bir karar verilmelidir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Hayvan çalışmalarında fertilitenin bozulduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler
VPRIV'in araç ve makine kullanımı üzerine bir etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.
4.8 İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
Klinik çalışmalarda hastalarda gelişen en ciddi advers reaksiyonlar, hipersensitivite reaksiyonları idi (%2,1).
En sık gözlenen advers reaksiyonlar, infüzyon ile ilişkili reaksiyonlardı (%39,4). En sık gözlenen infüzyon ile ilişkili reaksiyonlar şunlardı: Baş ağrısı, baş dönmesi, hipotansiyon,hipertansiyon, bulantı, halsizlik/bitkinlik ve pireksi/vücut ısısında artış (ayrıntılı bilgi için bkz.Bölüm 4.4). Tedavinin sonlandırılmasına yol açan tek advers olay, infüzyon ile ilişkilireaksiyon idi.
Advers reaksiyonların tablo halinde listesi
Tip 1 Gaucher hastalığı olanlarda bildirilen advers reaksiyonlar, Tablo 1'de listelenmektedir. Bilgiler, MedDRA konvansiyonu uyarınca, sistem organ sınıfına ve görülme sıklığına göreverilmektedir. Görülme sıklığı çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan(> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak verilmektedir. Her görülme sıklığıgruplamasında, advers reaksiyonlar azalan şiddet sırasıyla bildirilmektedir.
Tablo 1: Tip 1 Gaucher hastalığı olanlarda VPRIV kullanımı ile ilişkili olarak bildirilen advers reaksiyonlar.
Sistem organ sınıfı |
Advers reaksiyon |
|
Çok yaygın |
Yaygın |
Yaygın Olmayan |
Bağışıklık sistemi hastalıkları
|
|
Hipersensitivite reaksiyonları(alerjik dermatit veanafilaktik*/anafilaktoidreaksiyonlar)
|
|
Sinir sistemi hastalıkları
|
Baş ağrısı, baş dönmesi
|
|
|
Göz hastalıkları
|
|
|
Bulanık görme*
|
Kardiyak hastalıkları
|
|
Taşikardi
|
|
Vasküler hastalıkları
|
|
Hipertansiyon, hipotansiyon, cilttekızarma (flushing)
|
|
Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıkları
|
|
Dispne*
|
|
Gastrointestinal
hastalıklar
|
Abdominal ağrı / üst abdominal ağrı
|
Bulantı
|
Kusma*
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
|
|
Döküntü, ürtiker, kaşıntı*
|
|
Kas-iskelet bozukluklar, bağdoku ve kemikhastalıkları
|
Kemik ağrısı, artralji, sırt ağrısı
|
|
|
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar
|
İnfüzyon ile ilişkili reaksiyon,halsizlik/bitkinlik,pireksi/vücutsıcaklığında artış
|
Göğüste rahatsızlık*
|
|
Araştırmalar
|
|
Aktive parsiyel tromboplastinzamanında uzama,nötralizan antikorpozitifliği
|
|
|
*Pazarlama sonrası raporlardan alınan advers reaksiyonlar
|
Seçili advers reaksiyonların tanımıKusma
Bazı vakalarda kusma ciddi ve şiddetli olabilir. Kusma en çok, infüzyon sırasında ve infüzyondan 24 saat sonrasına kadar meydana gelir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerPediyatrik popülasyon:
Klinik çalışmalarda VPRIV'in 4 ila 17 yaşındaki çocuk ve adolesanlardaki güvenlilik profili, erişkinlerde gözlenen güvenlilik profili ile benzerdi.
Geriyatrik popülasyon:
Klinik çalışmalarda VPRIV'in 65 yaş ve üzeri hastalardaki güvenlilik profili, erişkinlerde gözlenen güvenlilik profili ile benzerdi.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir
Velagluseraz alfanın doz aşımına ilişkin sınırlı bilgi mevcuttur. Doz aşımı bildiren vakaların çoğunda, herhangi bir ilave advers olay gözlenmemiştir. Bununla birlikte, kaza eseri veyakasıtlı aşırı doz durumunda, hastalar dikkatle izlenmelidir ve tedavi semptomatik vedestekleyici olmalıdır. Mevcut panzehir bulunmamaktadır. Klinik çalışmalarda kullanılanmaksimum velagluseraz alfa dozu 60 Ünite/kg'dir (bakınız Bölüm 4.4).
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik Özellikler
Farmakoterapötik grup: Diğer sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri - Enzimler,
ATC kodu: A16AB10.
Gaucher hastalığı, lizozomal enzim beta-glukoserebrozidaz eksikliğine yol açan, GBA genindeki mutasyonların neden olduğu otozomal resesif bir bozukluktur. Bu enzimatik eksiklik,başta makrofajlarda glukoserebrozid birikimine yol açar ve köpük hücre veya “Gaucher hücre”sayısını artırır. Bu lizozomal depo hastalığında (LDH) klinik özellikler, Gaucher hücrelerininkaraciğer, dalak, kemik iliği, iskelet ve akciğerlere dağılması ile kendini gösterir.Glukoserebrozidin karaciğer ve dalakta birikmesi, organomegaliye yol açar. Kemik tutulumusonucunda iskelet anormallikleri ve deformiteleri ve kemik ağrısı krizleri meydana gelir. Kemikiliğinde birikme ve dalak sekestrasyonu da klinik olarak anlamlı anemi ve trombositopeniye yolaçar.
VPRIV'in etkin maddesi, insan hücre hattında gen aktivasyon teknolojisi ile üretilen velagluseraz alfadır. Velagluseraz alfa, bir glikoproteindir. Monomer yaklaşık 63 kDa olup, 497aminoasitten oluşur ve insanda doğal olarak bulunan glukoserebrozidaz enziminin aminoasitsekansı ile aynıdır. Potansiyel olarak 5 tane N-bağlantılı glikozilasyon bölgesi mevcuttur;bunların dördü doludur. Enzimin, mannoz reseptörü aracılığıyla fagositik hücreler içine alımınıkolaylaştırmak için, velagluseraz alfa, yüksek mannoz tip glikanlar ihtiva edecek şekildeüretilmiştir.
Velagluseraz alfa, glukoserebrozid hidrolizini lizozomdaki glukoza ve seramide katalize eden beta-glukoserebrozidazı takviye eder veya yerine geçer, bu sayede biriken glukoserebrozidmiktarını azaltır ve Gaucher hastalığının patofizyolojisini düzeltir. Velagluseraz alfa, tip 1Gaucher hastalığı olanlarda hemoglobin konsantrasyonunu ve trombosit sayısını artırır vekaraciğer ve dalak hacmini azaltır.
025EXT ve 034 çalışmalarında, hastalara evde tedavi önerildi. 025EXT çalışmasında, 10 hastanın 7'sine 60 aylık tedavi boyunca en az bir kere evde tedavi verildi. 034 çalışmasında ise,40 hastanın 25'ine 12 aylık tedavi boyunca en az bir kere evde tedavi verildi.
Klinik etkililik ve güvenlilik:
Daha önce tedavi edilmemiş hastalarda yapılan çalışmalar
Çalışma 025; daha önce ERT tedavisi verilmemiş (çalışmaya katılmadan en az 12 ay öncesine kadar ERT ile tedavi edilmemiş olmak) 12 erişkin (>18 yaş) hastanın katıldığı, 9 aylık, açıketiketli bir çalışmaydı. Velagluseraz alfa, başlangıçta ilk üç hastada doz artırılarak verildi (15,30, 60 Ünite/kg) ve geri kalan 9 hasta 60 Ünite/kg dozda tedaviye başladı.
Üç ay kadar kısa bir süre içerisinde hemoglobin konsantrasyonu ve trombosit sayısında başlangıca kıyasla klinik olarak anlamlı iyileşmeler görüldü ve tedaviye başladıktan hem 6 ayhem de 9 ay sonra karaciğer ve dalak hacminde iyileşme izlendi.
Çalışma 025'i tamamlayan 10 hasta açık etiketli uzatma çalışmasına alındı (025EXT); 8'i çalışmayı tamamladı. Velagluseraz alfa ile minimum 12 ay devam eden tedaviyi takiben, tip 1Gaucher hastalığı için “1 yıllık” ERT tedavi hedefinin 4'ünden en az 2'sine ulaştıktan sonratüm hastalarda doz kademeli bir şekilde 60 Ünite/kg'den 30 Ünite/kg'ye düşürüldü. Hastalara84 aya (7 yıl) kadar iki haftada bir 30 ila 60 Ünite/kg (medyan doz 35 Ünite/kg) dozunda tedaviverildi. Hemoglobin konsantrasyonunda ve trombosit sayısında iyileşme ve karaciğer ve dalakhacminde azalma şeklinde gözlenen sürdürülebilir klinik aktivitenin, tedavi süresince devamettiği tespit edildi.
57. ay itibariyle, 8 hastanın 8'inde MRI taraması ile değerlendirildiği üzere, lomber omurilik Kemik İliği Yükü (KİY) skorunda en az 2 puanlık düşüş elde edildi. Sırasıyla 24. ayda (0,4;%95 GA 0,1; 0,7) ve 33. ayda (0,4; %95 GA 0,2; 0,6) ortalama lomber omurilik ve femoralboyun kemiği mineral dansitesi (KMY) Z skorlarında, başlangıca kıyasla, iyileşme izlendi.Yedi yıllık tedavinin ardından, Z skorlarında başlangıca kıyasla görülen ortalama artış lomberomurilik için 0,7 (%95 GA 0,4; 1), femoral boyun için 0.5 (%95 GA 0,2; 0,7) idi. Hastalarınhiçbiri, başlangıca kıyasla, daha şiddetli kemik dansitesi DSÖ sınıflandırmasına dahil edilmedi.
Çalışma 032; daha önce ERT tedavisi verilmemiş (çalışmaya katılmadan en az 30 ay öncesine kadar ERT ile tedavi edilmemiş olmak) 4 yaş ve üzeri 25 hastanın kaydedildiği 12 aylık,randomize, çift kör, paralel gruplu bir etkililik çalışmasıydı. Çalışmaya Gaucher hastalığı ileilişkili anemi ve trombositopeni veya organomegali saptanan hastalar dahil edildi. Hastalar ikihaftada bir 45 Ünite/kg (N=13) veya 60 Ünite/kg (N=12) Velagluseraz alfa almak üzererandomize edildi.
İki haftada bir IV olarak 60 Ünite/kg dozda verilen velagluseraz alfa, ortalama hemoglobin konsantrasyonunda (+2,4 g/dL) ve trombosit sayısında (+50,9x109/L) başlangıca kıyasla klinikolarak anlamlı bir artış sağladı. Ayrıca, karaciğer hacmini normalin 1 ,46 katından 1 ,22 katına(ortalama düşüş %17) ve dalak hacmini normalin 14 katından 5,75 katına (ortalama düşüş %50)düşürdü. 45 Ünite/kg grubunda hemoglobin konsantrasyonunda (+2,4 g/dL) ve trombositsayısında (%40,9x109/L) başlangıca kıyasla anlamlı artış gözlendi. Karaciğer hacmi normalin1,4 katından 1,24 katına (ortalama düşüş %6) ve dalak hacmi normalin 14,5 katından 9,5 katına(ortalama düşüş %40) düştü.
Çalışma 039; daha önce ERT tedavisi verilmemiş (çalışmaya katılmadan en az 12 ay öncesine kadar ERT ile tedavi edilmemiş olmak) 4 yaş ve üzeri 34 hastanın kaydedildiği 9 aylık,randomize, çift kör, noninferiorite, aktif karşılaştırmalı (imigluseraz) kontrollü, paralel gruplubir etkililik çalışmasıydı. Çalışmaya Gaucher hastalığı ile ilişkili anemi ve trombositopeni veyaorganomegali saptanan hastalar dahil edildi. Hastalar iki haftada bir 60 Ünite/kg velagluserazalfaya (N=17) veya 60 Ünite/kg (N=17) imigluseraza randomize edildi.
Dokuz aylık velagluseraz alfa tedavisini takiben, başlangıca kıyasla hemoglobin konsantrasyonlarında görülen ortalama mutlak artış 1,624 g/dL (±0,233 Standart Hata) idi.Hemoglobin konsantrasyonundaki bu artış, klinik ve istatistiksel olarak imigluserazınaşağısında değildi (9. ayda başlangıca kıyasla ortalama tedavi farkı [velagluseraz alfa-imigluseraz]: 0,135 g/dL). 9 aylık velagluseraz alfa tedavisinden sonra velagluseraz alfa veimigluseraz grupları arasında trombosit sayısı ve karaciğer ve dalak hacimlerinde görülendeğişiklikler ve ilk hemoglobin yanıtına kadar geçen süre (başlangıca kıyasla 1 g/dL'lik artışolarak tanımlandı) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi.
İmigluseraz tedavisinden VPRIV tedavisine geçen hastalarda yapılan çalışma
Çalışma 034; minimum 30 ardışık ay boyunca 15 ila 60 Ünite/kg dozda imigluseraz tedavisiverilmiş 4 yaş ve üzeri 40 hastanın kaydedildiği, 12 aylık, açık etiketli bir güvenlilikçalışmasıydı. Çalışmaya katılmadan önce en az 6 ay stabil dozda imigluseraz tedavisi verilenhastalar dahil edildi. Velagluseraz alfa tedavisi, imigluseraz tedavi dozu ile aynı Ünite/kg dozdave rejimde verildi. Hemoglobin konsantrasyonu ve trombosit sayısı, hastanın imigluseraztedavisinin sonu olarak tanımlanan başlangıca kıyasla görülen değişiklik ile değerlendirildi.
İmigluseraz tedavisinden velagluseraz alfaya geçen hastalarda, hemoglobin konsantrasyonu ve trombosit sayısı, 12 aylık tedavi süresince terapötik düzeyde sürdürüldü.
Çalışma 058, daha önce imigluseraz tedavisi verilmiş 205 hasta ve daha önce tedavi verilmemiş 6 hasta dahil toplam 211 hastanın katıldığı açık etiketli, klinik güvenlilik çalışmasıydı ve 57hasta, 65 yaş ve üzeriydi (56/57 hasta imigluseraz tedavisinden velagluseraz alfa tedavisinegeçirildi). İmigluseraz tedavisinden geçiş yapan hastalara, 15 ila 60 Ünite/kg dozundaimigluseraz ile aynı Ünite/kg dozunda iki haftada bir velagluseraz alfa infüzyonu uygulandı.<15 Ünite/kg imigluseraz dozundan geçiş yapan hastalar, 15 Ünite/kg velagluseraz alfa iletedavi edildi.
Daha önce imigluseraz ile tedavi edilen hastalara uygulanan velagluseraz alfa infüzyon sayısı medyan 8 idi; medyan tedavi süresi ise 15,1 hafta idi. Bu hastalarda güvenlilik profili, diğerklinik çalışmalarında gözlenen profil ile benzerdi. 163 hastanın yalnızca 1'inde çalışmasırasında antivelagluseraz alfa antikoru gelişti.
Daha önce imigluseraz ile tedavi edilen hastalarda ortalama hemoglobin konsantrasyonu ve trombosit sayısı, çalışma süresince devam etti ve referans aralığında korundu.
044 Uzatma Çalışması
032, 034 ve 039 nolu çalışmalara katılan toplam 95 hasta (73 erişkin ve 22 pediyatrik), açık etiketli uzatma çalışmasına alındı ve velagluseraz alfa ile tedavi edildi. Bu hastaların 57'si dahaönce tedavi edilmemiş hastalardan oluşuyordu. Hastaların tümüne en az 2 yıl ERT verildi veortalama 4,5 yıl süreyle (min. 2,3 yıl; maksimum 5,8 yıl) takip gerçekleştirildi.
Bu çalışmada, 24 aylık tedavi sonrasında daha önce tedavi edilmemiş hastalarda hemoglobin konsantrasyonu, trombosit sayısı, karaciğer hacmi ve dalak hacmi değerlendirildi. Sonuçlar,Tablo 2'de gösterilmektedir.
Tablo 2: 24. ayda elde edilen sonuçlar - Başlangıca kıyasla görülen değişiklik Çalışma 044 ITT popülasyonu
Klinik Parametreler |
Genelgrubu (N=39)
Başlangıca kıyasla görülen ortalamadeğişiklik (%95GA) |
9 ay boyunca imigluseraz vetakiben 15 ayboyunca
velagluseraz alfa ile tedavi edilenhastalar (N=16)
Başlangıca kıyasla görülen ortalamadeğişiklik (%95GA) |
Uzun dönem imigluseraztedavisinden
velagluseraz alfaya geçiş yapan hastalar(N=38)
Başlangıca kıyasla görülen ortalamadeğişiklik (%95GA) |
Hemoglobin konsantrasyonu (g/dL)
|
2,75
(2,28, 3,22)
|
2
(1,25, 2,75)
|
-0,05
(-0,34, 0,25)
|
Trombosit sayısı (x 109/L)
|
87,85
(72,69, 103)
|
160,94
(117,22, 204,66)
|
9,03
(-2,6, 20,66)
|
Normalleştirilmiş karaciğer hacmi* (%VA)
|
-1,21
(-1,5, - 0,91)
|
-1,69
(-2,16, -1,21)
|
-0,03
(-0,1, 0,05)
|
Normalleştirilmiş dalak hacmi* (%VA)§
|
-2,66
(-3,5, - 1,82)
|
-3,63
(-7,25, -0,02)
|
-0,11
(-0,19, -0,03)
|
§Splenektomi yapılan hastalar hariç tutuldu. Yukarıdaki 3 grupta N=30, 6 ve 34.
*Karaciğer ve dalak hacmi, vücut ağırlığı yüzdesi olarak normalleştirildi. Normal dalak, vücut ağırlığının %0,2'si olarak tanımlandı; normal karaciğer, vücut ağırlığının %2,5'i olarak tanımlandı.Not: Eksik veriler için veri girişi yapıldı.
Bu çalışmada KMY, lomber omurilik ve femoral boynun ikili X ışını absorptiometrisi kullanılarak değerlendirildi. Daha önce tedavi edilmemiş ve velagluseraz alfa ile tedavi edilen31 erişkin hastada, ortalama lomber omurilik KMY Z skoru başlangıçta -1,820 (%95 GA: -2,21,-1,43) idi ve velagluseraz alfa tedavisinin 24. ayında 0,62 oranında (%95 GA: 0,39, 0,84) arttı.Benzer sonuçlar, 9 ay imigluserazı takiben 15 ay velagluseraz alfa ile tedavi edilen daha öncetedavi edilmemiş hastalarda da elde edildi. Uzun dönem imigluserazdan velagluseraz alfayageçiş yapan hastalarda, lomber omurga KMY 24. ayda korundu. Buna karşılık, femur boynuKMY değerlerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi.
Çocuklarda, 4 ila 17 yaş aralığındaki pediyatrik hastalarda ortalama boy Z skorunda artış, genel olarak daha önce tedavi edilmemiş popülasyonda 60 aylık tedavi ile elde edildi. Bu davelagluseraz alfanın doğrusal büyüme üzerinde yararlı bir tedavi etkisi olduğunugöstermektedir. 9 aylık imigluserazı takiben velagluseraz alfa verilen çocuklarda da 48 aysüreyle benzer tedavi etkileri görüldü. Çalışma 034'te uzun dönem imigluserazdan velagluserazalfaya geçiş yapan çocuklarda ortalama boy Z skoru başlangıçta daha yüksekti ve ortalama boyZ skorları zaman içerisinde stabil kaldı.
Hemoglobin, trombosit sayısı, organ hacimleri, kemik mineral dansitesi ve boy üzerindeki bu tedavi etkileri, çalışma sonuna kadar korundu.
Japonya'da gerçekleştirilen Faz III klinik çalışma
Açık etiketli çalışma, 51 hafta (12 ay) boyunca iki haftada bir intravenöz uygulama yapılan 11 ila 39 yaşlarındaki Gaucher hastalığı olan altı (2 yetişkin ve 2 pediyatrik Tip 1 ve 2pediyatrik tip 3 hasta) Japon hastada yürütülmüştür. Tüm hastaların ardışık en az 12 ayboyunca imigluseraz tedavisi ve çalışmadan önceki 3 ay içerisinde 15-60 U/kg aralığındasabit doz almış olmaları gerekiyordu.
Hemoglobin konsantrasyonu, trombosit sayısı, karaciğer hacmi ve dalak hacmi üzerindeki etkilerin devam ettiği gözlemlendi. 51. haftada başlangıca göre medyan değişiklik (min,maks) hemoglobin için -0,05 (-0,7, 1,0) g/dL, trombosit için -6.2 (-12, 64) x 103/mcgL,normalize karaciğer hacmi için vücut ağırlığının % 0,01'i (-0,1,0,3) ve normalize dalakhacmi için vücut ağırlığının % 0,01'i (0,0, 0,1) olmuştur.
Japonya'da Faz III uzatma çalışması
Ana çalışmadaki altı hastadan iki yetişkin ve üç pediyatrik hasta (tip 1 Gaucher hastalığı olan 2 yetişkin ve 1 pediyatrik hasta ve tip 3 Gaucher hastalığı olan olan 2 pediatrik hasta) uzatmaçalışmasına alındı. İki haftada bir intravenöz infüzyonlar, 63-78 hafta boyunca 51,5 ila 60,7ünite/kg arasındaki ortalama dozlarda uygulandı. 24 ay boyunca hemoglobin seviyeleri vetrombosit sayıları genel olarak korundu ve normalize karaciğer ve dalak hacimleri sabit kaldı.Yetişkin hastaların toplam Kemik İliği Yükü (KİY) skorları çalışma sırasında anlamlı ölçüdedeğişmedi ve KİY Z skorları 24 ay boyunca temelde değişmedi. Veriler, velagluseraz alfanıniyi tolere edildiğini ve imigluserazdan (velagluseraza) geçişin ardından 2 yıl boyunca JaponGaucher hastalarında klinik stabiliteyi koruduğunu göstermektedir.
GOS Kayıt-Tip 3 Gaucher Hastalığı
Gaucher Sonuç Anketi (GOS), Gaucher hastalığı (GH) tipi veya tedavi durumu ne olursa olsun, doğrulanmış GH tanısı olan hastalar için 2010 yılında kurulmuş, hastalığa özeluluslararası bir veri tabanıdır. Ekim 2015 itibariyle, 26'sı tip 3 Gaucher hastalığı (GH3)olarak rapor edilen1002 hasta kaydedilmiştir. Bilinen tedavi durumu olan 21 hastadan 13'üherhangi bir zamanda velagluseraz alfa almıştır. Velagluseraz alfa alan 13 hasta için tedavi,20 doz girişinin 12'sinde (%60) iki haftada bir <60 U/kg (medyan 52 U/kg, aralık 15-60 U/kg)ve sekiz (%40) girişte >60 U/kg (medyan 90 U/kg, aralık 69-120 U/kg) verildi. Bu analizedahil edilen GH3'lü 26 hastadaki sistemik GH parametreleri genellikle hafifti, hemoglobinkonsantrasyonları ve trombosit sayıları hemen hemen tüm hastalar için normal aralıktaydı veşiddetli hepatomegali veya splenomegali bildirilmemiştir. Bu bulgular, GOSgirişinden öncealınan GH'na özgü tedavilerin etkilerinin göstergesi olabilir.
Çalışma 402
Çalışma 402, tedaviye duyarlı 21 yetişkin tip 1 Gaucher hastalığına sahip denek üzerinde VPRIV'in kemikle ilgili patoloji üzerindeki etkisini değerlendiren bir Faz IV, açık etiketli,tek kol çalışmasıydı. Başlangıçta yaş ortalaması 46 yıl olan ve başlangıçtaki ortalama(SD) BMD Z-skoru -1.93 (0.876) olan 16 denekte temel etkililik analizi yapıldı.
Bu çalışmada, temel etkililik sonlanım noktası, DXA yöntemi ile ölçülen LS BMD Z-skorundaki 24 aylık değişiklikti. Temel etkililik sonlanım noktası için pozitif bir eğilim gözlendi [LS BMD Z-skoru değişikliği başlangıçtan 24. aya ortalama (SD) 0.17 (0.394),%95 CI -0.04, 0.38; ancak etki istatistiksel olarak anlamlı değildi (p-değeri 0.1077).VPRIV'in LS BMD Z-skoru üzerinde 1 yıl sonra anlamlı bir etkisi görülmedi.
İkincil sonlanım noktaları [ITT popülasyonu: OC (gözlemlenen vakalar)] aşağıdaki Tablo 3'te görüldü ve önceki çalışmalarla uyumluydu.
Tablo 3: SHP-GCB-402 çalışmasındaki ikincil sonlanım noktaları - Başlangıç ortalama (SD), başlangıçtan 24. aya ortalama değişiklik, %95 GA
Klinik parametreler |
Başlangıç ortalama |
Başlangıçtan 24. aya ortalama |
|
(SD) |
değişiklik [%95 GA] |
Kemik iliği yükü (BMB) skoru
|
7.8 (2.61)
|
-3.0
|
(n=13)
|
[-4.4; -1.6]
|
Hemoglobin konsantrasyonu
|
13.1 (1.30)
|
0.90
|
(g/dL) (n=18)
|
[0.29; 1.51]
|
Trombosit sayımı (x 109/L)
|
135.3 (47.94)
|
69.16
|
(n=16)
|
[40.67; 97.64]
|
Normalize karaciğer hacmi
|
2.8 (0.59)
|
-0.45
|
(%BW) (n=15)
|
|
[-0.67; -0.22]
|
Normalize dalak hacmi
|
1.0 (0.86)
|
-0.56
|
(%BW) (n=15)
|
[-0.97; -0.15]
|
GA = güven aralğı; SS = standard sapma
|
Güvenlilik profili önceki çalışmalardan elde edilen verilerle de uyumlu olup, herhangi yeni bir sinyal gözlenmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
4 ila 17 yaş aralığında ilacın kullanımı, erişkin ve pediyatrik hastaların [20/94; (%21)] yer aldığı kontrollü çalışma verilerine dayanmaktadır. İlacın güvenlilik ve etkililik profilleri, pediyatrikve erişkin hastalarda benzerdir. Bu çalışmalara 2 yaş ve üzeri hastalar dahil edilmiş olup, ilacıngüvenlilik ve etkililik profillerinin 2 yaş altı hastalarda benzer olması beklenmektedir. Ancak,4 yaş altı çocuklara ilişkin veri mevcut değildir. Boy üzerindeki etki, Çalışma 044'tedeğerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1.,
044 Uzatma Çalışması).
HGT-GCB-068
Faz I/II HGT-GCB-068 çalışması, tip 3 Gaucher hastalığı olan, daha önce tedavi edilmemiş çocuk ve adolesanlarda velagluseraz alfa ERT'nin etkililik ve güvenliliğini araştırmak içinyapıldı. Bu, tip 3 Gaucher hastalığı tanısı doğrulanmış 2 ila 17 yaş aralığındaki 6 hastada, 12ay boyunca iki haftada bir intravenöz infüzyonla 60 Ünite/kg velagluseraz alfa'nın uygulandığıçok merkezli, açık etiketli bir çalışmaydı.
Bu küçük çalışmada, tip 3 Gaucher hastalarında intravenöz velagluseraz alfa'nın nörolojik olmayan etkililik bulguları ve güvenlilik profili, tip 1 Gaucher hastalarında gözlemlenensonuçlar ile tutarlıydı. Bu çalışmada, bir hasta hariç, tip 3 Gaucher hastalığının nörolojikbulgularında anlamlı bir iyileşme görülmedi.
Avrupa İlaç Ajansı, tip 2 Gaucher hastalığı olan ve VPRIV ile yapılan çalışmalara dahil edilen tüm pediyatrik popülasyonda, çalışma sonuçlarının sunulması yükümlülüğünden vazgeçti(pediatrik kullanıma ilişkin bilgi için bölüm 4.2'ye bakınız).
5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:
Tip 1 Gaucher hastalığı olan kadın ve erkek hastalar arasında belirgin bir farmakokinetik fark gözlenmedi.
Farmakokinetik çalışmalardaki gönüllülerin hiçbiri farmakokinetik değerlendirme günlerinde anti-velagluseraz alfa antikoru için pozitif sonuç vermemiştir. Bu nedenle, antikor yanıtınınvelagluseraz alfanın farmakokinetik profili üzerindeki etkisini değerlendirmek mümkünolmamıştır.
Emilim:
Velagluseraz alfa serum konsantrasyonları, 60 dakikalık infüzyonun ilk 20 dakikasında hızlıca yükseldi ve Cmaks'a tipik olarak infüzyona başladıktan 40 ila 60 dakika içerisinde ulaşıldı.İnfüzyonun bitmesinin ardından, velagluseraz alfa serum konsantrasyonları monofazik veyabifazik olarak hızlıca düştü, 15, 30, 45, 60 Ünite/kg dozları için ortalama t1/2 5 ila 12 dakikaaralığındaydı.
60 dakikada bir 48,8 ila 60 U/kg velagluseraz alfa intravenöz infüzyonundan sonra, 11 ila 39 yaşları arasındaki altı Japon hastada (2 yetişkin ve 2 pediyatrik Tip 1 ve 2 pediyatrik tip 3hasta) serum velagluseraz alfa konsantrasyonu, IV-infüzyondan önce veya sonra Cmaks'aulaştı. Velagluseraz alfanın eliminasyon profili monofazik bulunmuştur. Başlangıç, 25. haftave 51. haftadaki farmakokinetik profiller aşağıdaki gibidir:
Hafta |
Sayı |
Tmaks
|
Cmaks
|
EAAQ_^ |
T1/2
|
CL |
Vss
|
min |
mcg/mL |
min
mcg/mL |
min |
mL/min/kg |
mL/kg |
1
|
6
|
47±10
(40-60)
|
7,4±3,3
(4,4-13,3)
|
440±236
(259-880)
|
10.6±3.2
(7,3-14,8)
|
4.0±1.4
(1,8-5,8)
|
54±17
(34-73)
|
25
|
6
|
48±17
(20-65)
|
7.4±4.1
(3,5-14,8)
|
448±249
(212-896)
|
10.1±2.3
(7,8-14,0)
|
4.0±1.5
(1,7-6,1)
|
63±9
(47-71)
|
51
|
6
|
48±12
(40-65)
|
8.0±4.3
(3,7-16,0)
|
489±288
(206
1012)
|
9.6±2.0
(7,3-12,4)
|
3,9±1,7
(1,6-6,1)
|
51±9
(38-61)
|
|
Ortalama ± Standart sapma (Min-Maks) |
Dağılım:
Velagluseraz alfanın farmakokinetik profili yaklaşık olarak doğrusaldı (yani birinci dereceden) ve Cmaks ve EAA 15 ila 60 Ünite/kg aralığında yaklaşık olarak dozla orantılı olarak arttı.Dağılımın kararlı durum hacmi, vücut ağırlığının yaklaşık %10'u idi. Velagluseraz alfanınserumdan yüksek klirensi (ortalama 6,7 ila 7,6 mL/dk/kg), mannoz reseptörler ile velagluserazalfanın makrofajlara hızlı alımı ile tutarlıydı.
Biyotransformasyon:
Farmakokinetik çalışmalardaki hastaların hiçbirinde, farmakokinetik değerlendirme günlerinde anti-velagluseraz alfa antikoru pozitif bulunmadı. Bu nedenle, antikor yanıtının velagluserazalfanın farmakokinetik profili üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi mümkün değildir.
Eliminasyon:
Velagluseraz alfa klirensinin pediyatrik hastalardaki aralığı (N=7, yaş aralığı 4 ila 17 yaş), erişkin hastalardaki klirens aralığı (N=15, yaş aralığı 19 ila 62 yaş) içerisindeydi.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Velagluseraz alfanın farmakokinetik profili yaklaşık olarak doğrusaldı (yani birinci dereceden).
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik dışı veriler güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi ve üreme ve gelişim toksisitesine ilişkin konvansiyonel çalışmalara göre, insanlar için özel bir risk teşkil etmediğinigöstermektedir (bkz. Bölüm 4.6).
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Sukroz
Sodyum sitrat dihidrat (E331)
Sitrik asit monohidrat (E330)
Polisorbat 20
6.2 Geçimsizlikler
Geçimlilik çalışmalarının olmaması durumunda, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünler ile birlikte karıştırılmamalıdır.
6.3 Raf ömrü
36 ay.
İnfüzyon çözeltisinin sulandırılarak hazırlanması ve seyreltilmesi:
Kimyasal ve fiziksel kullanım stabilitesi, 2°C-8°C'de 24 saat süreyle güneş ışığından korunarak sağlanır.
Mikrobiyolojik açıdan, bu tıbbi ürün derhal kullanılmalıdır. Derhal kullanılmadığında, kullanıma hazır muhafaza süresi ve koşulları kullanıcının sorumluluğunda olup, 2°C-8°C'de 24saati aşmamalıdır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C).
Dondurmayınız.
Flakonu ışıktan korumak için dış ambalajının içinde muhafaza ediniz.
Tıbbi ürünün sulandırılarak hazırlanması ve seyreltilmesinden sonra saklama koşulları için, Bölüm 6.3'e bakınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Toz şeklinde 400 Ünite velagluseraz alfa ihtiva eden tıpalı (flororesin kaplı butil kauçuk), tek parça contalı ve geçme kapaklı 20 mL'lik flakon (tip I cam).
1, 5 ve 25'lik flakonluk ambalaj büyüklükleri vardır. Tüm ambalaj büyüklükleripazarlanmayabilir.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
VPRIV sulandırılarak hazırlama ve seyreltme gerektirir ve yalnızca intravenöz infüzyon şeklinde uygulanması amaçlanmıştır. VPRIV, yalnızca tek kullanımlıktır ve 0,2 veya 0,22mikrometrelik filtre ile uygulanır.
Aseptik teknik kullanılmalıdır.
VPRIV aşağıdaki şekilde hazırlanmalıdır:
1. Sulandırılarak hazırlanacak flakon sayısı, hastanın kilosuna ve reçete edilen doza görebelirlenir.
2. Gerekli flakonlar buzdolabından çıkarılır. Her 400 Ünitelik flakon, 4,3 mL'lik sterilenjeksiyonluk su ile sulandırılır.
3. Sulandırılarak hazırlama aşamasında flakonlar nazikçe karıştırılır. Çalkalanmaz. Herflakon 4 mL'lik çekilebilir hacim ihtiva eder (100 Ünite/mL).
4. Daha ileri seyreltme işleminden önce, flakonlardaki çözelti göz ile kontrol edilir; çözeltiberrak ila hafif opelesan ve renksiz olmalıdır; çözeltinin renginin değişmesi veyayabancı bir partikül ihtiva etmesi durumunda kullanılmaz.
5. Tıbbi ürünün hesaplanan hacmi uygun sayıdaki flakondan çekilir ve gerekli olan toplammiktar 9 mg/mL'lik (%0,9) sodyum klorür infüzyon çözeltisinin 100 mL'sindeseyreltilir. Seyreltilmiş solüsyon nazikçe karıştırılır. Çalkalanmaz. İnfüzyona,sulandırma zamanından sonra 24 saat içerisinde başlanmalıdır.
ve
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHIBI
Takeda İlaç Sağlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şişli/İSTANBUL
8. RUHSAT NUMARASI
2019/401
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
18.08.2019
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ