Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Netildex %0,3+%0,1 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGILERI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

NETİLDEX %0,3 + %0,1 göz damlası, çözelti Steril

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin maddeler:

Her mL'de: 1 mg deksametazona eşdeğer 1,32 mg deksametazon di sodyum fosfat ve 3 mg netilmisine eşdeğer 4,55 mg netilmisin sülfat içerir.

Yardımcı maddeler:

0,05 mg/mL

Benzalkonyum klorür

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Göz damlası, çözelti

Berrak, renksiz ila hafif sarı çözelti

pH: 6,7 - 7,7

Osmolalite: 0,270 - 0,330 Osmol/kg

4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

NETİLDEX, postoperatif olgular dahil, netilmisine duyarlı mikroorganizmaların bulunduğu bakteriyel enfeksiyonun veya bakteriyel enfeksiyon riskinin mevcut olduğu gözün önsegmentindeki inflamatuvar göz hastalıklarının tedavisinde endikedir.

NETİLDEX reçete edilirken antibiyotiklerin uygun kullanımına ilişkin resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yalnızca oftalmik kullanım içindir.

Reçeteye göre veya her bir hasta gözün konjunktiva kesesine günde 4 defa 1 ' er damla damlatılır. Gözyaşı kanalı tıkandığında ya da göz kapakları 2 dakika boyunca kapatıldığında sistemikemilim azalır. Buna bağlı olarak, sistemik yan etkilerde azalma ve lokal aktivitede artışgerçekleşebilir.

Normal tedavi süresi 5 - 14 gün arasında değişebilir.

Uygulama şekli:

Kullanmadan önce ambalajın zedelenmemiş olduğundan emin olunuz.

1. Ellerinizi yıkayın ve rahat bir şekilde oturun.

. ., ,, . Bu belge, güyenli dektronik imza ile imzalanmıştır.. .

2. ıSiseöiffl: ucunu udelmek lisin ksPSğivsilıcakapamajyöaünaeefievirin. «Kapağkcev/irı


3. Başınızı geriye yatırın.

4. Hasta gözünüzün alt göz kapağını parmağınızla nazikçe aşağı çekin.

5. Şişeyi baş aşağı çevirin ve şişenin ucunu gözünüze değmeyecek kadar yaklaştırın. Damlalığınucunu gözünüze veya göz kapağınıza değdirmeyin.

6. Şişeyi yalnız bir damla uygulayacak şekilde nazikçe sıkın ve ardından alt göz kapağınızıserbest bırakın.

7. Gözünüzü kapatın ve hasta gözünüzün buruna bitişik kısmına parmağınızı bastırarak, 2dakika bekleyin.

8. Reçeteye göre, diğer gözünüze de tekrarlayın.

9. Şişenin kapağını kapatın.

BU TıBBI ÜRÜNÜN UYGULANMASıNDAN ÖNCE ALıNACAK ÖNLEMLER


Enfeksiyon riski arttığından, kortikosteroid içeren göz damlalarının kullanımı sırasında kontakt lens takılmamalıdır. Eğer kontakt lens takılıyorsa, göz damlası damlatılmadan önce çıkarılmalıve ancak 15 dakika geçtikten sonra tekrar takılmalıdır (bkz bölüm 4.4). Yüzeyel göz enfeksiyonuveya enflamasyonu sırasında, kontakt lens kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Hatalı kullanım durumunda, göz enfeksiyonuna neden olabilecek bakterilerin göz damlasını kontamine edebileceği hastaya bildirilmelidir. Kontamine göz damlasının kullanımı sonucundaciddi oküler hasar ve ardından görme kaybı gerçekleşebilir.

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanıldığı takdirde, bu ilaçlar en az on dakika arayla uygulanmalıdır. Göz merhemleri son sırada uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

NETİLDEX'in çocuklar ve 18 yaşından küçük adolesanlardaki güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Bu ürün, pediyatrik hastalara yalnızca dikkatli yarar-risk değerlendirmesi ve sıkıtıbbi kontrol altında uygulanmalıdır.

Geriyatik popülasyon:

Yaşlılarda özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere, aminoglikozid antibiyotiklere veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Bu ürün kortikosteroid içerir; dolayısıyla aşağıdaki durumların izlendiği hastalarda kullanımı kontrendikedir:

1) İntraoküler hipertansiyon,

2) Herpetik keratit veya Herpes simpleksten kaynaklanan diğer oküler enfeksiyonlar,

3) Viral kornea ve konjunktiva hastalıkları,

4) Oküler fungal hastalıklar,

5) Mikobakteriyel oküler enfeksiyonlar.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

NETİLDEX yalnızca oftalmik kullanım içindir; oral yoldan kullanılmamalı ve gözün ön kamarasına uygulanmamalıdır.

15 günden uzun süren tedavilerde göz içi basıncı rutin olarak takip edilmelidir.

Uzun süreli kullanım, oküler hipertansiyon/glokoma neden olarak optik sinirde hasara ve görme keskinliği/görme alanlarında defektlere yol açabilir.

Uzun süreli kortikosteroid kullanımı aşağıdaki durumlara neden olabilir:

1) Posteriyor subkapsüler katarakt oluşumu,

2) Yara iyileşmesinde gecikme,

3) Konak yanıtında azalma ve dolayısıyla özellikle fungal veya viral yapıdaki sekonder okülerenfeksiyonlarla ilgili riskte artış.

Akut pürülan göz enfeksiyonlarında kortikosteroid uygulaması enfeksiyonu gizleyebilir veya şiddetlendirebilir. Kornea veya skleranın incelmesine neden olan hastalıklarda, topikalkortikosteroid kullanımıyla perforasyon bildirilmiştir.

Bazı hastalarda topikal yoldan uygulanan aminoglikozidlere karşı duyarlılık gelişebilir. Duyarlılık geliştiği takdirde kullanım bırakılmalıdır.

Bu ürün deksametazon içerir; dolayısıyla glokom tanılı hastalarda dikkatli kullanılmalı ve bu hastalıkla ilgili aile öyküsü olan hastalarda dikkatli şekilde değerlendirilmelidir.

Ritonavir ve kobisistat içeren ürünler dahil olmak üzere CYP3A inhibitörleriyle eşzamanlı tedavinin sistemik yan etki riskini artırması beklenir. Tedavinin faydası, sistemik kortikosteroidyan etkilerinin artan riskine daha ağır basmadığı sürece kombinasyondan kaçınılmalıdır; tedaviyebaşlanırsa hastalar sistemik kortikosteroid yan etkileri açısından izlenmelidir.

Bu ürün, topikal yoldan uygulandığında kornea birikimleri veya kornea opasitesine yol açabilecek fosfatlar içerir. Kornea bozukluğuyla başvuran hastalarda ve hastanın fosfat içeren diğer gözilaçlarıyla birlikte NETİLDEX kullandığı durumlarda dikkatli uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).Birkaç gün içinde anlamlı klinik iyileşme bildirilmediği veya herhangi bir irritasyon ya daduyarlılaşma olayı geliştiği takdirde bu tedavi kesilerek uygun tedavi başlatılmalıdır.

Görme bozukluğu

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı sonucunda görme bozukluğu bildirilebilir. Hasta bulanık görme gibi semptomlar veya diğer görme bozukluklarıyla başvurduğu takdirde katarakt,glokom veya sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımından sonra bildirilen santral serözkoryoretinopati (SSKR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenler açısındandeğerlendirilmek üzere göz hastalıkları uzmanına sevk edilmesi düşünülmelidir.

Kontakt lensler

Çok dozlu kap içindeki NETİLDEX, oftalmik ürünlerde koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılan benzalkonyum klorür içerir. Benzalkonyum klorür yumuşak kontakt lensler tarafındanemilebilir ve kontakt lenslerin rengini değiştirebilir, bu nedenle hastalara göz damlasıuygulanmadan önce kontakt lenslerini çıkarmaları ve damlatıldıktan sonra kontak lensleri tekrartakmadan önce en az 15 dakika beklemeleri söylenmelidir (bkz. Bölüm 4.2)

Benzalkonyum klorürün gözde tahrişe, göz kuruluğu semptomlarına neden olduğu ve gözyaşı filmini ve kornea yüzeyini etkileyebileceği bildirilmiştir. Çok dozlu kap içindeki NETİLDEX,göz kuruluğu yaşayan hastalarda ve korneanın zarar görebileceği hastalarda dikkatlikullanılmalıdır. Sık veya uzun süreli kullanım durumunda ve korneanın tehlikeye girdiğidurumlarda yakın izleme gereklidir. Alternatif olarak, koruyucu içermeyen formu olan tek dozlukkaptaki NETİLDEX kullanılması önerilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

NETİLDEX ile etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Her bileşenle ilgili bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Netilmisin:

Netilmisin göz damlası çözeltisinin kullanımıyla anlamlı ilaç etkileşimi bildirilmemiştir. Potansiyel olarak nefrotoksik ve ototoksik olan diğer antibiyotiklerin eşzamanlı uygulaması(özellikle intrakaviter olmak üzere topikal yoldan olsa bile) bu etkilerle ilgili riski artırabilir.Sisplatin, polimiksin B, kolistin, viomisin, streptomisin, vankomisin, diğer aminoglikozidler vebazı sefalosporinler (sefaloridin) gibi potansiyel olarak nefrotoksik olan diğer maddeler veyaetakrinik asit ve furosemid gibi potent diüretiklerin eşzamanlı veya izleyen uygulamasından sonraböbrek üzerindeki etkilere bağlı olarak bazı aminoglikozidlerin nefrotoksisitesinde potansiyelartış bildirilmiştir.

Bu ilaçların netilmisinle eşzamanlı veya izleyen uygulamasından kaçınılmalıdır.

İn vitro, aminoglikozid ve beta-laktam antibiyotik (penisilin veya sefalosporin) kombinasyonu anlamlı karşılıklı inaktivasyona yol açabilir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda ve böbrek fonksiyonu normal olan bazı hastalarda aminoglikozid antibiyotik ve benzer bir penisilin iki farklı yoldan uygulansa dahi,aminoglikozidin yarılanma ömrü veya plazma düzeylerinde azalma bildirilmiştir.

Deksametazon:

Belge Do

Akut açı kapanmasına yatkınlığı olan hastalarda özellikle atropin ve ilgili bileşikler olmak üzere eşzamanlı antikolinerjik kulll'n'ımirtÖâ|"uiiuff'8üreİi'kortfkosier©id tedavisiyle ilişkili olarak artan

)ogralama Kodu: lZW56SHY3sHY3ZlAxZmxXRG83ZW56ZlAx Belge Takip Adresi:https://www.turkive.gov.tr/saglik-titck-ebvs


göz içi basınç riskiyle ilgili olasılık daha yüksek olabilir.

CYP3A4 inhibitörleri (ritonavir ve kobisistat dahil) deksametazonun klirensini azaltarak daha fazla etkiye ve adrenal supresyon/Cushing sendromuna yol açabilir. Yararları sistemikkortikosteroid yan etkileriyle ilgili risk artışına ağır basmadığı sürece kombinasyondankaçınılmalı ve kombinasyon kullanıldığı takdirde hastalar sistemik kortikosteroid etkileriaçısından izlenmelidir.

Kornea bozukluğuyla başvuran ve fosfat içeren diğer göz ilaçlarıyla birlikte çoklu ilaç kullanan hastalarda kornea birikimleri veya kornea opasitesiyle ilgili risk olasılığı daha yüksek olabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan ve çocuk doğurma potansiyeli bulunankadınlara için herhangi bir özel önlem tanımlanmamıştır.

Gebelik dönemi

Gebelik sürecinde netilmisin güvenliliği ile ilgili klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gebelikte, embriyonal ve post-natal gelişim ve doğuma doğrudan ya dadolaylı bir etki gözlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Gebelik sürecinde deksametazon güvenliliği; hayvan deneylerinde, kortikosteroidlerin fetal rezorpsiyonlara ve yarık damağa neden olduğu gösterilmiştir. Tavşanda kortikosteroidler, fetalrezorpsiyonlara ve baş, kulaklar, uzuvlar ve damağı içeren çoklu anormalliklere neden olmuştur(bkz. Bölüm 5.3).

NETİLDEX sadece yararın riskten yüksek olduğu düşünüldüğünde kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim/ ve-veya/ doğum/ ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Laktasyon dönemi

Oküler kullanımdan sonra deksametazon veya netilmisin ya da metabolitlerinin anne sütüyle atılımıyla ilgili bilgiler yetersizdir.

Yenidoğan/bebekler ile ilgili risk göz ardı edilemez. NETİLDEX emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi hakkında yeterli veri mevcut değildir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NETİLDEX araç ve makine kullanımı üzerinde hafif etki yaratabilir. Göz damlasının damlatılması geçici olarak bulanık görmeye neden olabilir. Hastalar bu durum düzelene kadar araçveya makine kullanmamalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Bildirilen istenmeyen etkiler, aşağıda MedDRA Sistem Organ sınıflandırmasına göre ve aşağıda belirtilen sıklık gruplandırmasıyla listelenmiştir. Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10);yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: oküler aşırı duyarlılık: konjunktival hiperemi, yanma, kaşıntı.

Endokrin hastalıkları:

Bilinmiyor:

- Cushing sendromu,

- adrenal supresyon (bkz. bölüm 4.4).

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor:

- göz içi basınç artışı (yatkın veya glokomatöz hastalarda 15-20 gün topikal kullanımdansonra),

- posteriyor subkapsüler katarakt oluşumu,

- bulanık görme

- Herpes simpleks veya fungal enfeksiyon gelişimi veya kötüleşmesi,

- iyileşme gecikmesi.

Korneal kalsifikasyon, ciddi kornea hasarı gözlenen bazı hastalarda fosfat içeren göz damlalarının kullanımı ile ilişkili olmak üzere çok seyrek olarak rapor edilmiştir.

Benzalkonyum klorürün göz tahrişine, göz kuruluğu semptomlarına neden olduğu ve gözyaşı filmini ve kornea yüzeyini etkileyebileceği bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected];

Tel: 0800t'314g(o@ıi08;Fafcs“03122^18«35''99).

Belge Uoğralama“Kodu: l>W56SHY3SHY3ZlAxZmxXRG83ZW56ZlAx Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı vakası rapor edilmemiştir.

NETİLDEX ambalaj içeriğinin (5 mg deksametazon) tümünün ağızdan alınması halinde istenmeyen etki oluşabilir. Böyle bir durumda acilen doktora başvurulmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antiinflamatuvar ve antiinfektif kombinasyonu, Kortikosteroid ve antiinfektif kombinasyonuATC Kodu: S01CA01

NETİLDEX iki etkin madde içerir: deksametazon ve netilmisin.

Deksametazon:

Etki mekanizması

Deksametazon, belirgin anti-inflamatuvar potens sergileyen (hidrokortizona göre 25 kat daha yüksek) kortikosteroiddir. Tüm kortikosteroidler gibi, ağırlıklı olarak en önemli inflamasyonmediyatörleri olan prostaglandinler ve lökotrienlerin prekürsörü olan araşidonik asidin salınımınıinhibe ederek etki gösterir.

İnflamatuvar göz hastalıklarının tedavisinde deksametazonun etkililiği iyi bilinmektedir. Farmakodinamik etkiler

Kortikosteroidler anti-inflamatuvar etkilerini, vasküler endotel hücresi adezyon moleküllerinin ve sitokin ekspresyonunun baskılanması aracılığıyla gösterir. Bu durum sonucunda pro-inflamatuvarmediyatörlerin ekspresyonu azalır ve dolaşımdaki lökositlerin vasküler endotele adezyonubaskılanır; böylece inflamasyonlu oküler dokulara migrasyonları önlenir.

Diğer bazı steroidlere kıyasla azalan mineralokortikoid aktivitesiyle birlikte belirgin anti-inflamatuvar aktivite gösteren deksametazon en potent anti-inflamatuvar ajanlardan biridir.

Netilmisin:

Etki mekanizması:

Netilmisin potent, geniş spektrumlu, hızlı bakterisidal etkili aminoglikozid antibiyotiktir. Bakteriyel hücreler üzerindeki primer etkisini, 30S ribozomal alt ünitesinde polipeptidbirleşmesini ve sentezini inhibe ederek gösterir. Netilmisin bu kombinasyonda duyarlıbakterilere karşı antibakteriyel koruma sağlar.

Farmakodinamik etkiler

Tablo 1, EUCAST verilerine dayalı olarak, duyarlı organizmaları orta düzeyde duyarlı organizmalardan ve dirençli organizmaları orta düzeyde dirençli organizmalardan ayıran MİKsınır değerlerini göstermektedir.

Direnç prevalansı, seçilen türler için coğrafi olarak ve zamana göre değişebilir ve özellikle şiddetli

BelgeD^swLıl^

/Gersktiğinde,

etkin maddenin en azından bazı enfeksiyon türlerinde kullammınm sorgulanabilir olduğu durumlarda yerel direnç prevalansı ile ilgili uzman tavsiyesi alınmalıdır. Aşağıdaki bilgiler,bakterilerin NETİLDEX içinde yer alan netilmisine duyarlı olup olmayacağına ilişkin olasılıklarhakkında yalnızca yaklaşık bir kılavuz niteliğindedir.

İzolatları duyarlı veya dirençli olarak sınıflandıran sınır değeri tanımları, sistemik olarak uygulanan antibiyotiklerin klinik etkinliğini tahmin etmede yararlıdır. Bununla birlikte,antibiyotik çok yüksek konsantrasyonlarda topikal olarak doğrudan enfeksiyon bölgesineuygulandığında, sınır değeri tanımları geçerli olmayabilir. Sistemik sınır değerlerine göre dirençliolarak sınıflandırılabilecek çoğu izolat aslında başarılı bir şekilde topikal olarak tedavi edilir.

Genel aminoglikozid direncinin görülme sıklığı, bazı Avrupa ülkelerinde tüm stafilokokların %50'sine varabilir.

Tablo 1 Türe İlişkin Klinik MİK Sınır Değerleri (EUCAST 2012)

Mikroorganizma

Klinik MİK Sınır Değerleri (mg/l)

S <

R >

ECOFF

Enterobacteriaceae


2
4
2

Pseudomonas


4
4
4

Acinetobacter


4
4
NR

Staphylococcus


1
1
1

Staphylococcus,

koagülaz negatif
1
1
NR

Enterococcus


IE
IE
NR

Streptococcus A, B, C and G


NR
NR
NR

Streptococcus pneumoniae


NR
NR
NR

Viridans Streptococci


NR
NR
NR

Haemophilus injluenzae


IE
IE
NR

Moraxella catarrhalis


IE
IE
NR

Neisseria gonorrhea


NR
NR
NR

Neisseria meningitidis


NR
NR
NR

Gram-pozitif anaeroblar,

Clostridium dijficile

hariç
NR
NR
NR
Gram-negatif anaeroblar
NR
NR
NR
Türle ilişkisiz sınır değerler
2
4
NR
Not: S = Duyarlı. R = Dirençli. ECOFF = Direncin izlenmesi için ortak epidemiyolojik kesme değeri IE = Söz konusu türün bu ilaçla tedavi için iyi bir hedef olduğuna dairyeterli kanıt yoktur. NR = Bildirilmedi.

İn vitro çalışmalar, netilmisinin yaygın oküler patojenler ve yaygın deri florası bakterilerinin çoğu suşuna karşı aktif olduğunu göstermiştir. Tablo 2'de, genel oküler floranın antibiyotiğekarşı genel duyarlılık düzeyi gösterilerek Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Slovak Cumhuriyeti,İspanya ve Birleşik Krallık'ta toplanan klinik oküler örneklerdeki toplam 767 bakteriyel izolatınnetilmisine duyarlılık düzeyi liste halinde sunulmuştur.

Tablo 2 AB'deki izolatların netilmisine in vitro genel duyarlılık verileri


Duyarlı

Orta

Dirençli

MIK50

MIK9O

Organizma

[n]

[%]

[n]

[%]

[n]

[%]

(M,g/mL)

(M,g/mL)

S.aureus


252

100

0

0

0

0

0.25

0.5

S.aureus(Koagülaz negatif)

302

96.5

10

3.2

1

0.3

0.06

4

S.epidermidis


216

95.6

9

4

1

0.4

0.05

4

S.pneumoniae








4

8

H.influenzae








0.25

0.5

Ps.aeruginosa


39

100

0

0

0

0

4

4

Diğer bilgiler:

Aminoglikozidler (örneğin gentamisin, tobramisin ve netilmisin) arasındaki çapraz direnç, enzim modifikasyonlan adeniltransferaz (ANT) ve asetiltransferazın (ACC) spesifikliğine bağlıdır.Ancak çeşitli modifiye edici enzimlerin farklı spesifikliklerine bağlı olarak çapraz dirençaminoglikozid antibiyotikler arasında değişiklik gösterir. Aminoglikozidlere karşı edinilmişdirencin en yaygın mekanizması, plazmid ve transpozon tarafından kodlanan modifiye edicienzimlerin antibiyotikleri inaktive etmesidir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Deksametazon:

Emilim:


Deksametazon, konjunktiva kesesine damlatıldıktan sonra intraoküler terapötik konsantrasyonlara ulaşır. Kornea ve aköz hümördeki maksimum konsantrasyonlara 1-2 saat içinde ulaşılır.Deksametazonun plazma yarılanma ömrü yaklaşık 3 saattir.

Dağılım:


Topikal oküler NETİLDEX uygulamasından sonra sistemik maruziyet düşüktür.

Ardışık iki gün boyunca her göze günde dört kez bir damla NETİLDEX uygulamasının ardından son topikal dozdan sonra pik plazma deksametazon düzeyleri 220-888 pikogram/mL (ortalama555 ± 217 pg/mL) aralığında değişir.

Metabolizma:


Deksametazon sodyum fosfat uygulamadan sonra hidroliz reaksiyonuna uğrar, gözyaşı tabakası ve korneadaki enzimler tarafından katalize edilir ve kısmen lipitte çözünen deksametazon alkoledönüştürülür.

Atılım:

Deksametazon büyük oranda metabolit olarak elimine edilir.

Netilmisin:

Emilim:


Tüm aminoglikozidler gibi, ^etiâmisin idekiçok idüşfekmdüzeyde lipofiliktir; bu nedenle, topikal

uygulamadan sonra gözün ön kamarasına az penetre olur.

Dağılım:


İnsanlarla yapılan çalışmalar, tek topikal uygulamadan sonra gözyaşındaki netilmisin konsantrasyonunun tipik olarak 5 dakika sonra 256 mikrogram/mL, 10 dakika sonra 182mikrogram/mL, 20 dakika sonra 94 mikrogram/mL ve 1 saat sonra 27 mikrogram/mL olduğunugöstermiştir.

Metabolizma:

Netilmisin, topikal oküler kullanımdan sonra metabolize edilmez.

Atılım:

Diğer aminoglikozid antibiyotikler gibi, netilmisin de ağırlıklı olarak böbrek tarafından değişmeden elimine edilir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı güvenlilik verileri ağırlıklı olarak yayınlanmış bilgilerden elde edilmiştir. Deksametazon

Deksametazonun, altı aya kadar lokal olarak uygulanmasından sonra laboratuvar hayvanlarında (tavşanlar ve sıçanlar) iyi tolere edildiği gösterilmiştir.

Oral uygulamadan sonra çeşitli hayvan türlerinde bulunan deksametazonun toksisite semptomları, adrenokortikosteroid etkileri ile ilişkilidir ve adreno-hipofiz ekseninin değişmesini ve hafifanemiyi içerir.

Laboratuvar hayvanlarının mide, karaciğer, adrenal ve hipofizde bezlerinde, akciğerleri ve dalağında toksisite belirtileri bulunmuştur.

Lokal uygulamayı takiben yapılan çalışmalarda bu durumların çoğu yoktur veya nadirdir.

Mevcut bulgular, glukokortikoidlerin klinik olarak anlamlı genotoksik özelliklerine dair hiçbir belirti vermemektedir.

Hayvan deneylerinde, kortikosteroidlerin fetal rezorpsiyonlara ve yarık damağa neden olduğu gösterilmiştir. Tavşanda kortikosteroidler, fetal rezorpsiyonlara ve baş, kulaklar, uzuvlar vedamağı içeren çoklu anormalliklere neden olmuştur.

Ayrıca intrauterin büyüme inhibisyonu ve merkezi sinir sisteminin gelişiminde fonksiyonel değişiklikler bildirilmiştir.

Netilmisin

Antibiyotik sınıfı olarak aminoglikozidlerin bazılarının geri dönüşümsüz olabilecek anlamlı nefrotoksik ve ototoksik etkilere neden olma potansiyeli taşıdığı bilinmektedir. Netilmisininsıçanlar ve tavşanlarla yapılan fertilite, teratojenisite ve postnatal çalışmaları, özellikle oküleruygulamadan sonra netilmisin toksisitesiyle ilgili anlamlı kanıt sunmamıştır. Tavşanlarla yapılanoküler tolerans çalışmasında, konjonktiva ve kornea düzeyinde ya da fundusta lezyongözlenmemiş ve oküler reflekslerin etkilenmediği görülmüştür.

Sabit kombinasyon belge, güvenil elektronik İmza İle İmzalanmıştır.

Belge Do Kodu: lZW56SHY3SHY3ZlAxZmxXRG83ZW56ZlAx Belge Takip Adresl:https://www.turklye.gov.tr/sagllk-tltck-ebys

Tavşanlarda sabit kombinasyonun incelendiği çalışmalarda, her etkin madde için yukarıda özetlenenlerle benzer bulgular tespit edilmiştir.

Çevresel Risk Değerlendirmesi

Hem deksametazon hem de netilmisin için Öngörülen Çevresel Konsantrasyon (PEC) Yüzey Suyunun hesaplanması, 24 saatlik bir süre içinde bu ilacın maksimum insan dozu olan sekizdamlasına dayanmaktadır.

Her damla 0,05 mg deksametazon ve 0,15 mg netilmisin içerir. Deksametazon ve netilmisin için göz damlasının uygulanmasından kaynaklanan hesaplanan PEC Yüzey Suyu değerleri sırasıyla0,002 mikrogram/L ve 0,006 mikrogram/L'dir. Bu değerler, %5 eylem sınırının (0,01mikrogram/L) altındadır ve bu nedenle normal kullanımda dağıtılan deksametazon ve netilmisinmiktarının su ortamı için bir risk oluşturması olası değildir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum sitrat

Monosodyum fosfat monohidrat Disodyum fosfat dodekahidratBenzalkonyum klorürSaf su

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur.

6.3 Raf ömrü

24 ay

Şişenin ilk açılmasından sonra: 28 gün

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutu içinde kullanma talimatı ile birlikte yoğunluğu düşük polietilen 5 mL'lik beyaz şişe içerisinde bulunur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Geçerli olduğu takdirde kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

SIFI İLAÇ ANONİM ŞİRKETİ

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Poligon Cad. Buyaka 2 Sitesi 3 Blok No: 8C, İç Kapı No:79 Ümraniye, İstanbulTel: 0216 540 43 59Faks: 0216 771 20 95

8. RUHSAT NUMARASI

2021/39

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.08.2008

Ruhsat yenileme tarihi: 08.03.2021

10.

KUB'UN YENILENME TARİHİ



İlaç Bilgileri

Netildex %0,3+%0,1 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Netilmisin, Deksametazon

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.