Sinir Sistemi » Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) » NONNARKOTİK ANALJEZİKLER » Anilidler » Parasetamol
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
TERMACET Plus Süspansiyon 250 mg / 5 mİ
2.
KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
EtUİn Madde: Bir ölçek (5 nıl), 250 mg parasetamol içeıii'.
Yardımcı maddeler:
Metil paraben E218 5 mg / 5 mi
Sorbıtol çözeltisi
%i
5 mi
Şeker 2125 mg/5 ıııl
Propilen glikol 250 mg / 5 iril
Sunset YelIow El 10 0,125 mg / 5 mİ
Diğer yardımcı maddeler içiıı 6 1' e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Süspansiyon
Portakal sarısı, portakal kokulu, homojen görünüşlü süspansiyon,
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4,1. Tempöfİk eudikasyonlar
IJafif vc orta şiddetli ağrılar ile ateşin semptomatik tedavisinde endikedir.
4.2J
kozoloji ve uygulama şekli
PozoİDji/Uyguluma sıklığı ve süresi:
12 vasin altındaki çocuklar:
6-12 yaş arası:mg
parasetamol) Her doz arasında 4 saat veya daha uzuıı aralıklar bırakılarak günde 4 ke'/ tekrarlanabilir.
A
Maksimum günlük doz:
40 ml Termacct Plus (2 g parasetamol)
12 vasin iizerindakiler ve yetişkinler:
Tablet yutmada güçlük çeken yetişkinler için tavsiye edilir.
Optimum parasetamol dozu 500 tng-1 g arasındadır (10-20 ml; 2-4 ölçek), günlük maksimum doz 4 g parasetamolü aşmamak kaydıyla, bu doz her 4 saatte bir tekrarlanabilir.
Alkol alan kişilerde hepatoksisite riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2 gramı aşmaması gerekir.
Hekim önerisi olmadan 3 ardışık günden daha uzun kullanılmamalıdır.
Uygulama şekli:
Ora) olarak uygulanır,
Termacet Plus'ıu koyu kıvamı ilacın kaşıktan dökülmesini önler ve daha kolay uygulanmasın» sağlar.
Kullanmadan öncc çok iyi çalkalanmalıdır.
Termacet Plus sulandırılmadan kullanılır. Hekim Termacet Plus'ın seyreltilmesini önerdiği takdirde» yerine Termacet Süspansiyon “Bebek ve Çocuk İçin” kullanılmalıdır.
özel popUla&yonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child Pugh kategorisi >9) olan hastalarda kontreııdikedir. Hafif ve oıta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda doktor önerisi ile dikkatli kullanılmalıdır.
Böbrek yetmezliği:
Orta şiddetli ve şiddetli böbrek yetmezliğinde dikkatli kullanılmalıdır.
Pediyatrik popiilusyoıır
Altı yaşın altındaki çocuklar ve bebekler için Termacet Süspansiyon “Bebek ve Çocuklar İçin” kullanılmalıdır
Geriyatrik popülasyon:
Sağlıklı, hareketli yaşlılarda normal yetişkin dozu uygundur, fakat zayıf, hareketsiz yaşlılarda doz vc dozlam sıklığı azaltılmalıdır* (
Bkz
. Faımakokinetik özellikler).
4.3. Kontrcndikasyonlar
Tcnnacet Plus, paıasetamol veya bileşenlerinden herhangi birine aşırı duyarlılık ve şiddetli karaciğer (Child Pugh kategorisi >9) ve böbrek yetmezliğinde koııtrendikedir.
4.4, Özel kullanım uyarıları ve önlemleri:
Anemisi olanlar, akciğer hastaları, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanıl mal tdır. Önceden mcvcul lıepatik hastalığı bulunan hastalar için, yüksek dozda veya uzun süreli tedaviler esnasında periyodik aralıklarla karaciğer fonksiyon tetkikleri yapmak gerekebilir Böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <10 m l/dakika) halinde, doktorun paraselamol kullanımının yarar/risk oranını dikkatle değerlendirmesi geı^ekir.
Doz ayarlaması yapılmalı ve hasta kesintisi/, izlenmelidir.
Kronik kullanımda rutin günlük dozlarda ve akut yüksek dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir.
Hepatotoksisite riskinden ötlirü, paraselamol* tavsiye edilenden daha yüksek dozlarda ya da daha uzun süreli alınmamalıdır, Hafif veya orta şiddetle karaciğcr yetmezliği (Child-Pugh kalegorisi< 9) olan hastalar parasetamollt dikkatli kullanmalıdırlar.
Terapütik dozlarda parasetamol uygulaması sırasında serum alanin aminotramferaz (ALT) dli/.eyi yükselebilir.
Terapölik dozlarda parasetamol ile hepatik oksidatif stresi artıran ve hepatik glutatyon rezervini azaltan ilaçların eşzamanlı kullanımı, alkolizm, sepsis veya diabetes mcllitııs gibi çeşitli durumlar hepatik toksisite riskinde artışa yol açabilir.
Yüksek dozlarda parasetamoltin uzun stlreü kullanılması böbrek hasarına neden olabilir
Genelde, özellikte diğer analjeziklerle kombinasyon halinde kesintisiz paıasetamol kullanılması, kalıcı böbrek başarma ve böbrek yetmezliği riskine (analjezik ııefropatisi) yol açabilir.
Gilbeıl sendromu olatı hastaların parasetamol kullanması, sarılık gibi klinik semptomlara ve daha belirgin hiperbtlirubmemiye neden olabilir. Bundan dolayı* bu hastalar parasetamolü dikkatli kullanmalıdırlar
Orta düzeyde alkol ile birlikte eşzamanlı parasetamol alınması, karaciğer toksisftesı riskinde bir artışa yol açabilir, Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır,
Paraselamol içeren diğer ilaçların TERMACET Plus ile eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.
3-5 gün içinde yeni semptomların oluşması ya da ağrının ve/veya ateşin azalmaması halinde, hastaların paraselamol kullanmaya son vermesi ve bir doktora danışması önerilir.
TERMACET PLUS'ın içeriğinde 5 mg metil paıaben bulunmaktadır, Alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet vcıcbiliı.
TERMACET PLUS'ın içeriğinde 2000 mg sorbİtol bulunmaktadır. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
TERMACET PLUS'ın içeriğinde 2125 mg şeker bulunmaktadır. Nadir kalıtımsal fiuktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sııkraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
TERMACET PLUS'm içeriğinde 250 mg pıopilcn glikol bulunmaktadır. Alkol benzeri semptomlara neden olabilir.
İçeriğinde 0.125 mg sunset yellow El 10 bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
4.5, Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri: Diğer İlaçlar ile birlikte kullanımı
Propantelin gibi mide boşalmasını yavaşlatan ilaçlar, parasetamolün yavaş emilmesine ve dolayısıyla parasetamolün etkisinin daha geç ortaya çıkmasına neden olabilir.
Metoklopramid gibi mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar, parasetamolün daha hızlı emilmesine ve dolayısıyla parasetamolün etkisinin daha hızlı başlamasına neden olabilir.
Bazı hipnotikler ve antiepıleptik ilaçlar (glutetimid, fenobarbital, fenitoin, karbamazepin, vb.) veya rifampisin gibi karaciğerde hepatik mikrox.omal enzim indüksiyonuna sebep olan ilaçların tek başına kullanıldığında zaraısız olan parasetamol dozlarıyla eşzamanlı kullanımı karaciğer hasarına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi halinde, teıapütik dozlarda bile parasetamol alınması da karaciğer hasarına neden olabilir.
Parasetamolün kloramfenikol ile kombinasyon halinde kullanılması, kloramfenikolün yarılanma ömrünü uzatabilir vc dolayısıyla bu ilacın toksisİte riskini artırabilir.
Parasetamol (veya metabolitleri), K vitamine bağımlı koagülasyon faktörü sentezinde rai oynayan enzimler ile etkileşir, Parasetamol ile varfarin veya kuınarin türevleri arasındaki etkileşimler, “uluslararası normalleştirilmiş oıan" (International Narmalizcd Ralio, INR) değerinde bir artışa ve kanama riskinde bir artışa neden olabilir. Bundan dolayı, oral antikoagulan kullanan hastalar, tıbbi denetim vc kontrol olmadan uzun süreli parasetamol kullanmamalıdır,
5-hidıoksitriptûmin (serotoniıı) tip 3 reseptör antagonistleri olan tıopisctron ve granisetroıı, farmakodinamik etkileşim ile parasetamolün analjezik etkisini tamamen baskılayabilir.
Parasetamol ve azidotimidin (AZT-zidovııdin) eşzamanlı kullanılması nfltropeııi eğilimini artırır, Bu nedenle tıbbi tavsiye olmadıça, parasetamol AZT ile birlikte alınmamalıdır.
Birden fozla ağu kcsiciyle kombinasyon tedavisinden kaçuııİması önerilmektedir. Bunun hastaya ekstra bir fayda sağladığım gösteren çok az kanıt vardır vc genelde istenmeyen etkilerde artışa yol açmaktadır,
Parasetamol emilim hızı metoklopramid ya da domperidon ile artabilir ve kolestiramin ile azalabilir.
St, John's Woıt (Hypericum perforatum - sarı kantaron) parasetamolün kan düzeylerini azaltabilir.
Besinler ile birlikte alındığında parasetamolün emilim hızı azalabilir.
4,6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye Gebelikte kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğunı kontrolü (Kontrascpsiyon)
Parasctamol için, gebeliklerde maıuz kalmaya ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar 1)/,erinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyona! / fbtal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
Yine de çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Gebelik dönemi
TERMACE'Pİn gebelikte kullanım güveni il iği belirlenmemiştir. Patosetamol plasentadan geçer ve matemal konsantrasyona benzer bir fbtal konsantrasyona ulaşır, Bununla beraber» parasetamolün teıupötik dozlarının kısa süreli olarak anne tarafuıdun alınması insanda teratojenik etkilerle ilişkili bulunmamıştır.
Laktasyon dönemi
Parasctamol anne sütüne geçer (650 mg oral do/,un
% V
inden azı), Ancak, emziren amıe tarafından tempötik dozlarda kıı Manı imasının bebekle bir risk oluşturması beklenmez.
tireme yeteneği / Fertilite
Hayvanlarda yapılan kronik toksisİte araştırmalarında parasetamolün testiküier atrofıye neden olduğu ve spermatogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir^ insanlarda fertikte üzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamakladır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Dazı hastalarda parasctamol kullanımına bağlı olarak baş dönmesi veya somolans görülebilir. Parasetamol kullanan hastaların uyanık kalmalarını gerektiren faaliyetler sırasında dikkatli olmaları gerekmektedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalarda vc pazarlama sonrası yapılan araştırmalarda rapor edilen advers etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre listelenmiştir.
Çok yaygın £1/10); yaygın (>l/100 ila <1/10); yaygın olmayan {>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000)» bilinmiyor (eldeki verilerlerden hareketle tahmin edilemiyor)
Enfeksiyonlar ve enfestasy onlar
Yaygın: Enfeksiyon
(%
2.9)
Kan ve lenf sistemi hastalıklar ı/buzu kİ ukları
Çok seyrek: Agrauülosito/., trombositopeni (izole bildirimler)
5
Bağışıklık sistemi hastalıkla n/bozuldukları
Seyrek: Eıupsiyon, uıtiker
Sıklık bilinmiyor: Bıonkospazm
1, anafilaktik sok, alerji testi pozitif
2, immuıı itombositopeni
3
Çok seyrek: Lyell sendromıı, Stcvcns Johnson seııdromu (izole bildirimler)
Sinir sistemi hastalıkları/bozuklukları
Yaygın: Baş ağrısı(% 5.1), baş dönmcsi(% 3.58), uyuklama (% 6.97), paıestezi (% 5.4)
Kutak vc iç kulak hastalıkları/bozuklukları
Yaygın olmayan: Denge bozukluğu (% 1)
Vüskiilcrlıastal rklar/bozu kİ u kİ ar
Çok seyrek: Purpura
Solunum, goğtis bozuklukları ve mediyastindi hastalıklar/bozukluklar
Yaygın: Üst solunum yolları enfeksiyonu (% 2,7}
Gastroiııtestınal hastalıklar
Yaygın: Bulantı (% 2.3), diyare
(%(%
2.3), flatulans (% 2.3), karın ağrısı (% 3.9), konstipasyon (% 3.9), kusma (% 7.8)
Yaygın olmayan: Gastıointestinal kanama
(%
0.13)
HepatobiJiyer hastalıklar/bozukluklar
Çok yaygın: ALT üst sınırın üstünde (% 17,4)
Yaygın: ALT üst sınırın 1.5 katı
(%
4.2)
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları/bozuklukları;
Bilinmiyor: Prasetamolün tcrapötik dozlarım takıbcıı neftotoksik etkileri yaygın değildir.
Uzun süreli uygulamada papiller nekroz bildirilmiştir.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar/bozukluklar
Yaygın: Yüz ödemi {% 4.5)
Yaygın olmayan: Peri ferik ödem (% 1)
Çok seyrek: Ateş, Asteni
Cerrahi ve tıbbi prosedürler
Yaygın olmayan: Post-toıısillcktomi kanaması (% 0.5)
Yaygın: Post-eksü aksiyon kanaması
(%
3.3).
***İmmün trornbositopeni: Parasetamol ve parasetamol sülfat varlığında antikorlar trombositlerın GPIIb/IIIa vc GPlb/IX/V reseptörlerine bağlanır, Parasetamol tedavisinin kesilmesi parasetamolün plascbo ve nonsteroidal antünflamatuvar Üaçlai' ile karşılaştırıldığı 2000 hastayı kapsayan bir literatür taramasında parasetamol ile plasebo arasında istenmeyen etkilerin sıklığı ve tedaviyi bırakma yönünden bir fark görülmemiştir. Parasetamol ile nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçların karşılaştırıldığı 2100 hastayı kapsayan ikinci bir literatür taramasında parasetamol grubunda ilacın etkisinin yetersiz olması nedeniyle tedaviyi bırakma daha sık gözlenmiştir. Parasetamol tedavisi gören her 10 hastadan biri tedaviyi yarıda kesmiş, ayrıca her 15 hastadan biri ilacın etkisini yetersiz bulduğu için tedaviyi kesmiştir. NSAlt'lar ile karşılaştırıldığında istenmeyen etkiler nedeni ile tedaviyi bırakma oram daha düşüktür. Klinik laboratuar değerlendirmeleri klinik araştırmalarda terapotik dozlarda kullanılan parasetamolün istenmeyen etkileri ve laboratuar değerlerindeki değişmeler plasebonunkilcndcn farksız bulunmuştur. Karaciğer fonksiyonu ile ilgili biyokimyasal değerlerdeki değişmeler ilacın toksik dozlarda alındığını gösterir. İlaç toksik dozlarda almmışsa aspartat aminotransferaz (AST) ve al anin uıninotıasferaz (ALT) 24 saat içinde yükselmeye başlar ve 72 saat sonra doruğa erişir. Bunlardan herhangi birinin 1000 Ünitenin üstüne yükselmesi hepalotoksisite için tanımlayıcıdır. Bunların yaıu sıra bilirııbin ve kreatinin yükselir, glukoz düşer. Arteriyel pll'nın 7.30' un at ima düşmesi, kreatininin 3.4 mg/dL'ııin üstüne çıkması, protrombin zamanının 100 saniyeden fazla uzaması ve serum laktat düzeyinin
3.5 milimol/L
1nin üstüne çıkması prognozun İyi olmadığını gösteren belirlilerdir. Parasetamolün adveıs ve toksik etkilerine karşı cinsiyet, ırk, boy, ağırlık, yaşam şekli ve yerine bağlı duyarlılık farkları bildirilmemiştir.
Bunların dışında parasetamolün toksik etkilerine kaışt duyarlılığı aitti ran risk faktörleri ilaç etkileşimleri bölümlerinde yer almaktadır. (Bkz. 4.5.)
6 yaşından küçük çocuklar, parasetamolün toksik etkilerine daha az duyarlıdır. Bunda glutatyon rezervlerinin ve detoksifikasyon hızının yüksek olmasının rolü olduğu ileri sürülmüştür.
4.9 Doz Aşımı ve Tedavisi
Yetişkinlerde 10 gram üzerinde kullanılması halinde toksisİte olasılığı vardır. Dahası, aşırı dozun zararı sirotik olmayan alkolik karaciğcr hastalığı olanlarda daha büyüktür. Çocuklarda aşırı dozu takiben gelişen karaciğcr hasarı göreceli olarak daha seyrektir. Karaciğer hücrc hasarı İle birlikte parasetamol aşırı dozajında normal erişkinlerde 2 saat civarında olan parasetamol yarılanma ömrü genellikle 4 saate veya daha uzun sürelere uzar.
,4C-aıniııopirinden sonra
J4CC
>2
atılımında azalma bildirilmiştir. Bu plazma parasetamol konsantrasyonu veya yanlanma ömrü veya konvansıyonel karaciğer fonksiyon testi Ölçümlerine nazaran parasetamol aşırı dozajı ile karaciğer hücre hasarı arasındaki ilişkiyi daha iyi gösterir,
Parasetamol e bağlı fulminant karaciğcr yetmezliğini takiben gelişen akut tübüler nekrozdan dolayı böbrek yetmezliği oluşabilir. Bununla beraber, bunun insi dan sı başka nedenlerden dolayı fulminant karaciğer yetmezliği olan hastalarla karşılaştırıldığında bu grup hastalarda daha sık değildir, Seyrek olarak, ilaç aldıktan 2-10 gün soma, sadece minimal karaciğer toksisitesine karşın renal tübüler nekroz oluşabilir. Aşırı dozda parasetamol airrnş bir hastada kronik alkol aliminin akut pankreatit gelişmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Akut aşın doza ilaveten, paraselamol ün günlük aşın miktarlarda altınından sonra karaciğcr hasarı vc ncfrotoksık etkiler bildirilmiştir.
Semptom ve belirliler:
Solgunluk, anoreksi, bulantı ve kusma parasetamol doz aşımının sık görülen erken semptomlarıdır. Hepatık nekroz parasetamol doz aşımının, dozla ilişkili komplikasyonudur. Hepatik enzimler yükselebilir ve protrombin zamanı 12 ile 48 saat içiııde uzar, fakat klinik semptomlar ilacın alimini takiben 1 ila 6 gün içinde belirgin otamayabilir.
Tedavi:
Hastayı gecikmiş hepatoksisiteye karşı koıumuk için parasetamol aşırı dozajı hemeıı tedavi edilmelidir. Bıınun için» absoıbsiyonu azaltmayı (gastrik lavaj veya aktif kömür) takiben intravenöz N-asetilsistein veya oral met i on in vermek gerekir Eğer hasta kusuyorsa veya aktif kömür ile kenjugasyon yapılmışsa melionin kullanılmamalıdır. Doruk plazma parasetamol konsantrasyonları aşırı dozu takiben 4 saale kadar gecikebilir. Bu nedenle, lıepatoksisite riskini belirlemek için plazma parasetamol düzeyleri ilaç alımından en az 4 saat sonrasına kadar Ölçülmelidir. Ek tedavi (ilave oıal mettonin veya intravenöz N-asetilsistein) kan parasetamol içeriği ve ilaç alımından beri geçen süre ışığı altında değerlendirilmelidir.
Hepatik enzim indükleyici ilaçlar alan hastalarda* uzun süredir alkol bağımlısı olanlarda veya kronik olarak beslenme eksikliği olanlarda N-asetılsİsteİn ile tedavi eşiğinin
%
30-50 düşürülmesi Önerilir, çünkü bu hastalar parasetamolün toksık etkilerine karşı daha duyarlı olabilirler. Parasetamol doz aşımını takiben gelişebilecek fulminant karaciğcr yetmezliği tedavisi uzmanlık gerektirir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ 5>l. Fantıakodinamik Özellikleri
ATC KOD: N02BE01 Farmakoterapotik grup: Analjezik
Parasetamol, analjezik vc antipiretik bir ajandır. Parasetamolün terapötik etkilerinin, sıklooksijenaz enziminin inhibisyonu sonucu prostaglaııdin sentezinin inhİbisyonuna bağh olduğu düşünülmektedir. Parasctaınoltin periferik siklooksıjenaza oranla santral siklooksijenaz üzerine daha etkili inhibitör olduğunu gösteren kanıtlar vardır. Parasetamolün analjezik ve antipiretik özellikleri vardır fakat sadccc zayıf anti-enflamatuvar özellikler gösterir. Bu durum, cnflamatuvar dokuların diğer dokulara oranla daha yüksek seviyelerde hücresel peroksidler içermesi vc bu hücıescl pcroksidlcrin parasetamolün siklooksijenaz inhibisyonunıı önlemesiyle açıklanabilir.
5.2. Farmakokiııetik Özellikler
Emilim
Paraselamolim absorpsiyonu başlıca ince barsaklardan pasif transfer ile olur. Gastrik boşalma, otal uygulanan parasetamol absorpsiyonu için hız sınırlayıcı bir basamaktır- Doruk plazma parasetamol konsantrasyonu formülasyona bağlı olarak genellikte otal uygulamadan sonra 30 İla 90 dakika arasında meydana gelir. Parasetamol değişken bir oranda ilk geçiş metabol i /masına uğradığı için o rai uygulamadan sonra sistemik dolaşımda lam olarak bulunmaz. Erişkinlerde oral biyoyararlamınmın, uygulanan parasetamol miktarına bağlı olduğu görülmektedir. Oral biyoyaraılamm 500 mg'lık dozdan sonra
%
63 iken, 1 veya 2 g (tablet formu) dozundan soııra yaklaşık % 90'a yükselir.
Dafcılım
Parasetamol birçok vücut sıvısına eşit miktarda dağılır; tahmini dağılım hacmi 0.95 1/kg'dır, Terapötik dozları takiben parasetamol plazma proteinlerine önemli oranda bağlanma/. Çocuklardaki dağılım kinetiği (Vd/F) crişkinlerdekine benzerdir.
B iyotransrormas von
Teıapötik dozlardan soııra parasetamoltin plazma yarılanma ömrü 1.5-2.5 saattir. Parasetamol karaciğerde metabolize olur. İdrarla atılan majör metaboliti glukoronid vc sülfat konjugatıdtr. Uygulanan paıasetamolün
%
10 kadarı minör bir yolla sitokrom P-450 karma fonksiyonlu oksidaz sistemi (başlıca CYP2E1 ve CYP3A4) ile reaktif bir metaboiit olan asetamidokinona dönüşür. Bu metabolit luzla İndirgenmiş glutatyon İle koııjuge olur vc sistem ve merkaptiirik asit konjugatlaıı şeklinde atılır. Büyük miktarlarda parasetamol alındığında bepalik glutatyon azalabilir ve vital hepatoselüler makromoleküilerine kovalan olarak bağlanan hepatosit asetamidokinoııun aşırı birikmesine yol açar, Bu da doz aşımı durumunda görülebilen hepatik nekroza yol açaı.
Çocuklarda (3-10 yaş) ve yeni doğanlarda (0-2 gün) parasetamoliln başlıca metaboliti parasetamol sülfattır.
Eliminasvon:
Tek dozu (1000 mg i v.) takiben paraselamol ün total vücut klerensi yaklaşık 5 ml/dak/kg'dır. Purasetamolün renal klcrensi idrar akış hızma bağlıdır, fakat pITya bağlı değildir. Uygulanan ilacın % 4*ten daha azı değişmemiş paraselamol halinde atılır. Sağlıklı bireylerde terapötik dozıııı yaklaşık % 85-95 *i 24 .saal içinde idrar ile atılır. Paıasetamolün tolal eliminasyon hızı açısından çocuklarla erişkinler arasında yaşla ilişkili bir farklılık yoktur,
Doğrusallık ve Doğrusal Olmayan Durtım:
Reaktif parasetamol metabol illerinin karaciğer hücre proteinlerine bağlanması, hepatoselüler hasara sebep olur. Terapötik dozlarda, bu metabolitler, glutatyon taralından bağlanır vc nontoksik konjugatlar oluştururlar. Ancak masif doz aşımı halinde, karaciğerin (glutatyon oluşumunu kolaylaştıran ve teşvik eden) SH-donörleri deposu tükenir; ilacın toksik metabolitlcri karaciğere birikir ve karaciğer hücre nekrozu gelişir ve bu da, karaciğer fonksiyonunda bozulmaya ve giderek hepatik komaya kadar ilerler.
Pozolojiye uygun kullanıldığında farmakokinetiği doğrusaldır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Renal yetmezlikte farmakokinetik
: 2-8 saatler arasında ortalama plazma yanlanma ömrü normal ve böbrek yetmezliği olan hastalarda aynıdır* fakat 8-24 saatler arasında böbrek yetmezliğinde eliminasyon hızı azalır. Kronik renai yetmeklikte glukumnid ve sülfat konjugatlarında belirgin birikme olur. Ana bilediğin kısıtlı ıejenerasy onuyla kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda biriken parasetamol konjugatlarında bir miktar ekstra eliminasyon oluşabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde parasctamol doz aralıklarım uzatmak tavsiye edilir. Hemodiyalizde parasetamol pla/ma düzeyleri azalabileceğindcn teraptflik kan düzeylerini korumak için ilave parasctamol dozları gerekebilir.
Hepatik yetmezlikte farmakokinetik%
75). Bununla beraber, yarılanma ömrünün uzamasının klinik önemi açık değildir; çünkü karaciğer hastalığı olan hastalarda ilaç birikmesi ve hepatoksisite olduğu kanıtlanmamış ve glutatyon konjugasyomı azalmamıştır. Kronik stabil karaciğer hastalığı olan 20 hastaya 13 gün günde 4 g parasctamol verilmesi karaciğer fonksiyonunda bozulmaya yol açmamıştır. Ilafıf kaıaciğcı* hastalığında önerilen dozlarda alındığında parasetamoltin zararlı olduğu kanıtlanmamıştır. Bununla beraber, şiddetli karaciğer hastalığında plazma parasetamol yarılanma ömrü Önemli derecede uzamıştır.
Yaslılarda farmakokinetik%
84) vc parasctamol klei'ensiniıı zayıf, hareketsiz ve yaşlı hastalarda sağlıklı genç kişilere nazaran azaldığım (yaklaşık % 47) düşündüren kanıtlar vardır.
Çocuklarda farmakokinetik
: Çalışmalar 0-2 gün arasındaki yeni doğanlarda ve 3-10 yaş arasındaki çocuklarda parasetamol majör metabolitinin parasetamol sülfat olduğunu göstermiştir. Yetişkinlerde ve 12 yaş ve üzeri çocuklardaki veriler, majör metabolitin glukcronid konjugatı olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, paıasetamolün genel eliminasyon hızında veya idrara geçen toplam ilaç miktarında yaşa ilişkin önemli farklılıklar yoktur.
5.3 Klinik öncesi güvenliltk verileri
Parasctamol erişkin sıçanlarda oral uygulama ardından lıafıf toksisite saptanmıştır. Yavru sıçanlarda ısc hepatik enzim sisteminin olgunlaşmamış olması nedeniyle daha toksik bulunmuştur. Akııt toksİsile belirtileri kusmaya neden olmuştur. Kronik uygulamada kilo artışında azalma, diürez* asidüri ve dehidratasyon ve enfeksiyona duyarlılık gibi etkiler gözlenmiştir.
Sıçanlarda, hepatoloksik doz düzeyinde potansiyel bir genotoksısUe gözlenmiş ve bu bulgu doğrudan bir DNA hasarı olarak değil, hepatotoksisita/mıyelotoksisitenin dolaylı bir sonucu olarak açıklanmıştır.
İnsanlarda kapsamlı kullanımdan sonra embiiyotoksik veya teratojenik riskte bir artış gözlenmemiştir. Parasetamol ham i J elik dönemlerinde dc sıklıkla alınmakta olııp, gerek hamileliğin seyri gerekse doğmamış çocuk üzerinde herhangi bir olumsuz etki görülmemiştir.
Hayvanlarda yapılan kronik toksisite araştırmalarında paıasetamoJün testiküler atrofıyc neden olduğu ve spermatogenezt inhıbe ettiği bildirilmiştir,
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı Maddelerin Listesi
Avicel RC 591
Ksantaıı Zamkı
Metil Paraben (Nipagin M)
TrisodyumSitrat Di hidrat Sitrik Asit (Anhidr)
Sorbitol Solüsyonu % 70 Şeker (Kristal)
Propileıı Glikol Polisorbat 80 (Tween 80)
Spaıı 60
Sunset Ycllow E 110 (FDC No-6)
Portakal esansı (74016-71)
Dtivonİ
2
C Su
6.2 Geçimlilikler
Geçerli değildir,
6.3 Raf Ömrü
24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
30
ûC
lniıı altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Kullanmadan önce çok iyi çalkalanmalıdır.
Tcrmacct Plus sulandırılmadan kullanılır.
6*5 Ambalajın Niteliği ve içeriği
Ambalajı, karton kutuda ve 100 ml ve 150 ml 'lik şişelerde, 5 mlTık
3/ı vc
Vt
işaretli kûşık ölçekle beraber,
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel ünlemler Kullanılmamış iirönler ya da artık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"
1 Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının kontrolü Yönetmelikleri
,,ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
TOPRAK İLAÇ ve KlM. MAD, SAN. ve TİC. A.Ş.
Toprak Çenter, Ihlamur Yıldız Cad. No: 10, 34353
Beşiktaş / İSTANBUL
Tel: 0 212 326 30 97 Faks: 0 212 236 87 29
8. RUHSAT NUMARASI
184/49
9. İLK RUHSAT TARİHt / RUHSAT YENİLEME TARİHİ İlk Ruhsat Tarihi: 01.09.1997
Ruhsat Yenileme Tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
1
Qronkospazm: Ascti İsal isilik aside duyarlı astımlı hastaların % 20
rsiııde görülür.
2
Parasctamol ile oıal provokasyon testi: Paıasetamolle ilişkili alerjik semptomları (erüpsiyon, ürtiker, anafilaksi) olan hastaların %15.5'unda pozitiftir.
3
6