Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zoladex 3.6 mg depot (subkutan implant) Kısa Ürün Bilgisi

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Hormonal Tedavi İlaçları » Hormonlar » Gonadotropin Salgılatıcı Hormon Analogları » Goserelin

İGSABİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ZOLADEX 3.6 mg Depot

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

Etkin madde:

3.6 mg gosereline eşdeğer goserelin asetat içerir.
Yardımcı maddeler için 6. T e bakmız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kontrollü salınan, subkütan implant

için0 4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

(i) Prostat Kanseri;

Hormonal müdehaleye uygun prostat kanserinde aşağıdaki durumlarda endikedir (aynca bkz. Bölüm 5.1):
- Zoladex'in cerrahi kastrasyon ile karşılaştınlabilir sağkalım faydası gösterdiği metastatik prostat kanserinin tedavisinde.
- Zoladex'in; cerrahi kastrasyona alternatif olarak, anti-androjene kıyasla karşılaştınlabilir sağkalım faydalan gösterdiği lokal ileri prostat kanserinin tedavisinde.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, yüksek riskli lokalize hastalığı olan prostat kanseri hastalannda veya lokal ileri prostat kanseri hastalannda radyoterapiye adjuvan tedavi olarak.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, yüksek riskli lokalize W hastalığı olan prostat kanseri hastalannda veya lokal ileri prostat kanseri hastalannda
radyoterapi öncesi neo-adjuvan tedavi olarak.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, hastalık progresyon riski yüksek, lokal ileri prostat kanseri hastalannda radikal prostatektomiye adjuvan tedavi olarak.

(ii) Meme Kanseri:

Hormonal müdahaleye uygun premenopozal ve perimenopozal kadınlarda ilerlemiş meme kanserinin tedavisinde kullanılır.
(İÜ) Zoladex 3.6 mg; erken evre meme kanseri olan, östrojen reseptörü (ER) pozitif, pre/perimenopozal kadmlann standart tedavisinde yer alan kemoterapiye alternatif olarak endikedir.

(iv) Endometriyozis:

Endometriyozis tedavisinde Zoladex, ağn da dahil olmak üzere semptomlan hafifletir ve endometriyal lezyonlann sayı ve büyüklüklerini azaltır.
(v)

Endometriyumun İnceltiİmesi:

Zoladex, endometriyal ablasyon veya rezeksiyon öncesinde uterin endometriyumun incel ti İmesinde endikedir.

(vi) Uterin fibroidler:

Fibroidleri olan anemik hastalann cerrahi öncesinde hematolojik olarak iyileştirilmesinde, demir tedavisiyle birlikte kullanılır

(vii) Yardımlı Üreme Tekniklerine Kullanım:

Süperovulasyona hazırlık aşamasında hipofizin baskılanmasında kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: Yetişkinler:

3.6 mg depo ZOLADEX implant her 28 günde bir uygulanır.
Endometriyozis yalnızca altı aylık dönem boyunca tedavi edilmelidir; çünkü halihazırda daha uzun tedavi dönemlerine ait klinik veri mevcut değildir. Kemik mineral dansite kaybı ile ilgili endişeler nedeniyle ardışık tedavi kürleri uygulanmamalıdır. Endometriyozis tedavisi amacıyla ZOLADEX kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin (her gün östrojen ve progesteron ilaç verilmesinin) kemik mineral dansite kaybını ve vazomotor semptomları azalttığı gösterilmiştir.
Endometriyumun inceltilmesinde kullanımı:
Dört ya da sekiz haftalık tedavi. Büyük uteruslu hastalar için ya da cerrahi girişimlerde esnek zamanlamaya olanak sağlanması amacıyla ikinci bir depo gerekli olabilir
Miyomlan nedeniyle anemik olan kadınlarda kullanımı;
Ameliyattan önceki üç aya kadar takviye demirle birlikte ZOLADEX uygulanabilir.
Yardımlı üreme:
ZOLADEX hipofiz bezinin down regülasyonu için uygulanır ve down regülasyon serum estradiol düzeylerinin erken foliküler fazda gözlenenlere (yaklaşık 150 pmol/L) benzer olması şeklinde tanımlanır. Bu genellikle 7 ila 21 gün arasında sürmektedir.
Down regülasyona ulaşıldığında, gonadotropin ile süperovülasyon (kontrollü över stimülasyonu) başlatılır. Depo agonisti ile ulaşılan down regülasyon daha tutarlı olup, bu durum bazı vakalarda gonadotropin için gerekliliğin artmış olabileceğine işaret eder. Foliküler gelişimin uygun bir evresinde gonadotropin durdurulur ve ovülasyonun indüklenmesi için insan koriyonik gonadotropini (hCG) uygulanır. Her bir kliniğin normal uygulamasına göre tedavi takibi, oosit edinimi ve fertilizasyon teknikleri gerçekleştirilir.

Uygulama yolu :

ZOLADEX ön abdominal duvara cilt altına enjekte edilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon :

ZOLADEX'in çocuklarda kullanımı endike değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
ZOLADEX'in doğru uygulanabilmesi için kullanım kartına bakmız.

4.3 Kontrendikasyonlar

ZOLADEX'e, bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine veya diğer LHRH analoglanna aşın duyarlılığı olduğu bilinen hastalara ZOLADEX verilmemelidir.
ZOLADEX gebelikte veya laktasyonda kullanılmamalıdır (Bölüm 4.6 bkz.),

4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

ZOLADEX, çocuklarda güvenilirliği ve etkisi saptanmadığından, bu grup hastada kullanılmamalıdır.

Erkekler

Üretere ait tıkanma ve omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda ZOLADEX kullanımı dikkatli yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. Eğer omurilikte sıkışma veya üretere ait bir tıkanma nedeniyle böbrek yetmezliği varsa veya gelişirse, bu komplikasyonlann spesifik standart tedavileri uygulanmalıdır.
LHRH analog tedavisinin başlangıcında anti-androjen kullanılması düşünülmelidir. Bu şekilde serum testosteron düzeyindeki başlangıç yükselmesinin olası sekellerinin engellendiği bildirilmiştir.
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erkeklerde başlangıç verilerine göre, bisfosfonatm bir LHRH agonisti ile kombine kullanımı kemik mineral kaybını azaltabilir. Bazı risk faktör gruplan içinde olan hastalar (örn., kronik alkol bağımlısı, sigara içen, uzun süreli antikonvülzan veya kortikosteroid tedavisi almış, ailesinde osteoporoz geçmişi olan) için osteoporoza karşı dikkatli olunmalıdır.
Depresyon dahil ruh hali değişiklikleri bildirilmiştir. Bilinen depresyonu ve hipertansiyonu olan hastalar dikkatle izlenmelidir.
LHRH agonistlerini kullanan erkeklerde glukoz toleransında bir azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrol kaybı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple kan glukoz düzeyinin izlenmesi gerekir. Diabetus melitus ve kardiyovasküler olaylarda artışa neden olabilir.

Kadınlar

Meme kanseri endikasvonu

Düşük kemik mineral dansitesi:
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erken meme kanserinin iki yıl süren tedavisini takiben, ortalama kemik mineral dansite kaybı femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde sırasıyla %6.2 ve %11.5'tir. Bu kaybın, sınırlı verilere dayanmış olmasına karşın, tedavi siz geçen bir yılda femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde başlangıç değerine göre sırasıyla %3.4 ve %6.4 geri kazanım ile kısmen geri dönüşümlü olduğu gösterilmiştir. Kadınlarda mevcut verilere göre tedavinin kesilmesi ile hastalann çoğunda kemik kaybının dönüşümü gözlenir.
Başlangıç verilerine göre meme kanseri olan hastalarda ZOLADEX'in tamoksifen ile kombine kullammı kemik mineral kaybını azaltabilir.

Benign endikasvonlar

Kemik mineral dansite kaybı :
LHRH agonistlerinin kullanılması altı aylık tedavi dönemi sırasında kemik mineral dansitesinde ayda ortalama %l'lik azalmaya neden olabilir. Kemik mineral dansitesindeki her %10'luk azalma kmk riskinde yaklaşık iki ila üç katlık bir artışla ilişkilidir. Kadınlarda mevcut verilere göre tedavinin kesilmesi ile hastalann çoğunda kemik kaybının dönüşümü gözlenir.
Endometriyozis tedavisi amacıyla ZOLADEX kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin kemik mineral dansite kaybını ve vazomotor semptomlan azalttığı gösterilmiştir.
Osteoporoz tanısı konmuş veya osteoporoz açısından risk faktör gruplan içinde olan hastalar (örn., kronik alkol bağımlısı, sigara içen, kemik mineral dansitesini azaltan ilaçlarla uzun süreli tedavi almış, Örneğin antikonvülzanlar veya kortikosteroidler, ailesinde osteoporoz geçmişi olan, malnütrisyon, örneğin anoreksiya nervosa) için spesifik veriler mevcut değildir. Bu hastalarda kemik mineral dansitesindeki azalma daha zararlı olabileceğinden, ZOLADEX ile tedavi bireysel olarak dikkate alınmalı ve sadece dikkatli bir değerlendirmeden sonra tedavinin yararlan, risklerine ağır bastığında başlatılmalıdır. Kemik mineral dansitesindeki kaybı önlemek için ilave önlemler düşünülmelidir.

Çekilme kanaması


ZOLADEX ile tedavinin başlangıcında bazı kadınlarda değişken sürelerde ve yoğunlukta vajinal kanama ortaya çıkabilir. Vajinal kanama genellikle tedaviye başladıktan sonraki ilk ayda görülür. Bu tür kanamalar muhtemelen Östrojen azalmasından kaynaklanmaktadır ve spontan olarak kesilmesi beklenir. Kanama devam ederse, nedeni araştınimalıdır.
ZOLADEX ile selim jinekolojik durumlarda tedavinin altı ayı aştığı durumlardaki etkisi ile ilgili herhangi bir klinik veri mevcut değildir.
ZOLADEX uterusun servikal direncini artırabilir. Bunun sonucunda da serviks dilatasyonu zorlaşabilir.
ZOLADEX, Yardımlı Üreme programının bir parçası olarak sadece bu alanda deneyimli olan uzmanlann gözetiminde uygulanır.
Diğer LHRH agonistierinde olduğu gibi ZOLADEX'in de gonadotropinle birlikte kullanılmasına, över hiperstimulasyon sendromunun (OHSS) eşlik edebileceği bildirilmiştir. OHSS gelişme riski yüksek olan kadınlar, stimulasyon siklusu sırasında dikkatle izlenmelidir. Eğer OHSS riski mevcutsa, gerekiyorsa insan koriyonik gonadotropin (hCG) tedavisi durdurulmalıdır.
Polikistik över sendromu olan hastalarda foliküler evre uzayabileceğinden, ZOLADEX'in yardımlı üremede dikkatle uygulanması önerilir.
Doğurganlık çağındaki kadınlar ZOLADEX ile tedavi sırasında ve ZOLADEX ile tedavinin bırakılmasını takiben menstrüasyonlan yeniden düzene girene kadar hormonal olmayan doğum kontrolü yöntemleri kullanmalıdır.
Bilinen depresyonu ve hipertansiyonu olan hastalar dikkatle izlenmelidir.
Zoladex tedavisi antidoping testlerinde pozitif reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bilinmiyor.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) (bakınız SDP Ek >1)

Üreme potansiyeli olan kadınlann tedaviye başlamadan önce gebe olmadıklan kanıtlanmalıdır. Terapi süresince hormonal olmayan bir kontrasepsiyon yöntemi uygulanmalı ve adet kanaması yeniden başlayıncaya kadar devam edilmelidir.
Yardımlı Üreme programında ZOLADEX kullanılmadan önce kadının gebe olma olasılığının kesin olarak ortadan kaldıniması gerekir. Bu gibi vakalarda klinik veriler sınırlıdır ama elimizde bulunan kanıtlar ZOLADEX ile daha sonra oosit gelişmesiyle veya gebelikte alınacak sonuçla ilgili anormallikler arasında bir sebep sonuç ilişkisinin mevcut olmadığı izlenimini vermektedir.

Gebelik dönemi

Teorik anlamda gebelik esnasında LHRH agonistlerin kullanılmasıyla düşük veya fetal anomali riskinin bulunması nedeni ile, ZOLADEX gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

ZOLADEX emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ZOLADEX'in araç ve makina kullanma yeteneğini azalttığına dair herhangi bir kanıt yoktur.

4.8 İstenmeyen etkiler

ZOLADEX klinik çahşmalan ve pazarlama sonrası kaynaklardan elde edilen raporlar baz alındığında advers ilaç reaksiyonlan için aşağıdaki sıklık kategorileri hesaplanmıştır.
(çok yaygın >1/10; yaygın >1/100, <1/10; yaygın olmayan >1/1.000, <1/100; seyrek >1/10.000, <1/1.000; çok seyrek <1/10.000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)).

Erkekler


Benign, malign ve belirtilmemiş tümörler (kistler ve polipler dahil)

Çok seyrek : Hipofiz tümörü

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan : İlaç aşın duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon

Endokrin bozuklukları

Çok seyrek : Hipofiz bezinde kanama

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Yaygın : Bozulmuş glukoz toleransı ^

Psikiyatrik bozukluklar

Çok yaygın : Libido azalması

^


Çok seyrek : Psikotik bozukluklar Bilinmiyor : Değişen ruh hali, depresyon

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygın : Parestezi, omurilikte kompresyon

Kardiyak bozukluklar

Yaygın : Kalp yetmezliği

\^


Vasküler bozukluklar

Çok yaygın : Sıcak basması Yaygın : Anormal kan basıncı

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Çok yaygın : Aşın terleme ^
Yaygın : Döküntü**
Bilinmiyor: Alopesi

^


Kas iskelet, bağ doku ve kemik bozuklukları

Yaygın : Kemik ağnsı ^
Yaygın olmayan : Artralji

Renal ve üriner sistem bozuklukları

Yaygın olmayan : Üreterik tıkanma

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Çok yaygın : Erektil disfonksiyon Yaygın : Jinekomasti
Yaygın olmayan : Memelerde hassasiyet

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi koşulları:

Yaygın : Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Tetkikler

Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bölüm 4.4 bkz.), kilo alma

Kadınlar


Benign, malign ve belirtilmemiş tümörler (kistler ve polipler dahil)

Çok seyrek: Hipofiz tümörü Bilinmiyor: Miyom dejenerasyonu

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan: İlaç aşın duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon

Endokrin bozuklukları

Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Yaygın olmayan: Hiperkalsemi

Psikiyatrik bozukluklar

Çok yaygın: Libido azalması ^
Yaygın: Değişen ruh hali, depresyon Çok seyrek: Psikotik bozukluklar

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygın: Parestezi, baş ağnsı

Vasküler bozukluklar

Çok yaygın: Sıcak basması ^
Yaygın: Anormal kan basıncı

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Çok yaygın: Aşın terleme ^
Yaygın: Döküntü alopesi ®

Kas iskelet, bağ doku ve kemik bozuklukları

Yaygın: Artralji

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Çok yaygın: Vulvovajinal kuruluk, meme büyümesi
Se>rek: Över kistleri, över hiperstimulasyon sendromu (gonadotropinlerle birlikte
kullanılırsa)
Bilinmiyor: Çekilme kanaması (Bölüm 4.4 bkz.)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi koşulları

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonlan

Tetkikler

Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bölüm

4.4

bkz.), kilo alma
^ LHRH agonisti alan erkeklerde glukoz toleransında azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrolün bozulması olarak ortaya çıkar.
^ Bunlar çok nadiren tedavinin kesilmesini gerektiren farmakolojik etkilerdir.
Bu hipertansiyon veya hipotansiyon olarak ortaya çıkabilir, ZOLADEX alan hastalarda ara sıra gözlenmiştir. Değişiklikler genelde kısa sürelidir ve tedavi devam ettiği sürece ya da tedavi bırakıldığında azalır. Nadiren, böyle vakalarda ZOLADEX tedavisinin kesilmesi de dahil olmak üzere tıbbi destek gerekir.

^

Bunlar genellikle hafiftir, sıklıkla tedavi kesilmeden düzelir.
^ Başlangıçta prostat kanseri olan hastalarda kemik ağniannda geçici bir artış gözlenebilir, semptomatik olarak kontrol edilebilir.

^

Prostat kanseri tedavisinde kullanılan LHRH agonistlerinin farmako-epidemiyolojik çalışmasında gözlenmiştir. Anti-androjenlerle birlikte kullanıldığında risk artabilir.
® Saç dökülmesi, benign koşullar için tedavi gören daha genç hastalar da dahil olmak üzere, kadınlarda rapor edilmiştir. Bu genellikle hafiftir fakat ara sıra ağır olabilir.
^ Özellikle vücut tüylerinin dökülmesi, azalan androjen düzeylerinin beklenen bir etkisidir.

Pazarlama sonrası deneyim

Az sayıdaki vakada kan sayımında değişiklikler, hepatik disfonksiyon, pulmoner embolizm ve interstisyel pnömoni ZOLADEX kullanımına bağlı olarak bildirilmiştir.
GnRH analoglan ile prostat kanseri tedavisi gören hastalarda çok seyrek olarak intihar düşüncesi ve girişimleri raporlanmıştır.
Ek olarak, benign jinekolojik endikasyonlar için tedavi gören kadınlarda aşağıda verilen advers ilaç reaksiyonlan bildirilmiştir:
Akne, vücut tüylerinde değişiklik, deride kuruluk, kilo artışı, serum kolestrolünde artış, vajinit, vajinal akıntı, sinirlilik, uyku bozukluğu, yorgunluk, periferik ödem, miyalji, baldırlarda kramp, bulantı, kusma, diyare, konstipasyon, abdominal rahatsızlıklar, ses değişimleri.
Metastaz yapmış meme kanseri olan hastalarda tedavinin başlangıcında nadiren hiperkalsemi gelişmiştir, Hiperkalsemiyi işaret eden semptomların (örn., susama) varlığında, hiperkalsemi göz ardı edilmelidir.
LHRH analoglan ile tedavi esnasında bazı kadınlar, menopoza girebilirler ve tedavinin kesilmesinden sonra nadiren yeniden adet kanaması görmeyebilirler. Bu durumun ZOLADEX tedavisinin bir etkisi mi ya da kendi jinekolojik durumlannın bir yansıması mı olduğu bilinmemektedir.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda doz aşımı ile ilgili sınırlı deneyim vardır. ZOLADEX'in kazara erkenden yeniden uygulanması veya yüksek dozda verilmesi durumlarında klinik olarak ilişkili herhangi bir yan etki görülmemiştir. Hayvan testlerinde ZOLADEX'in yüksek dozlarda uygulanması ile görülen cinsiyet hormonlan konsantrasyonlan ile üreme sistemi üzerindeki terapötik etkileri dışmda bir etki tespit edilmemiştir. Aşın dozda kullanıldığı durumda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

ATC kodu : L02AE03
Farmakoterapötik grubu : LHRH sentetik analogu
ZOLADEX, (D-Ser(But)^ Azgly'^ LHRH), LHRH'un sentetik bir analoğudur. ZOLADEX kronik uygulamada hipofiz LH sekresyon inhibisyonuna neden olarak, erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu düşürür. Bu etki, tedavinin kesilmesi sonrasında geriye dönebilir. İlk başta diğer LHRH agonistlerinde görüldüğü gibi, ZOLADEX erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu geçici olarak yükseltebilir.
ZOLADEX ile tedavinin başlangıcında bazı kadınlarda değişken sürelerde ve yoğunlukta vajinal kanama ortaya çıkabilir. Bu tür kanamalar muhtemelen östrojen azalmasından kaynaklanmaktadır ve spontan olarak kesilmesi beklenir.
Erkeklerde ilk depo enjeksiyondan 21 gün sonra, testosteron konsantrasyonu kastrasyon düzeylerine düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece baskılama devam eder. Bu inhibisyon prostat tümöründe gerileme ve hastalann çoğunluğunda semptomatik iyileşme sağlar.
Metastatik prostat kanseri olan hastalann tedavisinde ZOLADEX, karşılaştırmalı klinik çalışmalarda cerrahi kastrasyon ile elde edilen sağkalım sonuçlanna benzer sonuçlar göstermiştir.
Kastrasyon ile bikalutamid 150 mg monoterapinin (ağırlıklı olarak ZOLADEX formunda) karşılaştınldığı 2 randomize kontrollü klinik çalışmanın kombine analizinde, bikalutamid ile tedavi edilen hastalar ile kastrasyon ile tedavi edilen lokal ileri evre prostat kanseri olan hastalar arasında genel sağkalımda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (tehlike oram = 1.05 [GA 0.81 ila 1.36]). Buna karşılık, iki tedavinin eşdeğerliliği istatistiksel olarak sonuçlandınlamamıştır.
Karşılaştırmalı çalışmalarda ZOLADEX'in, yüksek riskli lokalize (T1-T2 ve PSA değeri en az 10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7) veya lokal ileri evre (T3-T4) prostat kanseri olan hastalarda radyoterapiyle birlikte adjuvan tedavi olarak kullanıldığı zaman hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımda artış sağladığı gösterilmiştir. Adjuvan tedavinin optimum süresi henüz belirlenmemiştir; karşılaştırmalı bir çalışmada 3 yıllık adjuvan ZOLADEX tedavisinin tek başına radyoterapi ile karşılaştınldığmda sağkalımda anlamlı bir artış sağladığı gösterilmiştir. Radyoterapi öncesi neo-adjuvan ZOLADEX'in yüksek riskli lokalize veya lokal ileri evre prostat kanseri olan hastalarda hastalıksız sağkalımda artış sağladığı ortaya koyulmuştur.

3



Prostatektomi sonrasında ekstraprostatik tümör yayılımı olduğu saptanan hastalarda adjuvan ZOLADEX hastalıksız sağkahm sürelerinde düzelme sağlayabilmekte; ancak hastalarda cerrahi girişim anında nodal tutulum bulgusu olmaması durumunda sağkalımda anlamlı bir düzelme görülmemektedir. Patolojik olarak evrelendirilmiş lokal ileri evre hastalığı olan hastalara, neo-adjuvan ZOLADEX tedavisi düşünülmeden önce hastalann PSA değeri en az 10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7 gibi ilave risk faktörleri olmalıdır. Radikal prostatektomi öncesinde neo-adjuvan ZOLADEX kullanımının klinik sonuçlarda düzelme sağladığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Kadınlarda, ilk enjeksiyondan 21 gün sonra, serum estradiol konsantrasyonu düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece, menopoz sonrası kadınlarda tespit edilen düzeylere benzer düzeyde baskılı olarak kalır. Bu baskılama hormona bağımlı meme kanseri, endometriyozis, uterus miyomlanna cevap ve över içindeki foliküler gelişimin supresyonu ile ilişkilidir. Endometriyal incelme sonucu hastalann büjâik çoğunluğunda amenoreye neden olur.
LHRH analoglan ile tedavi esnasında bazı kadınlar menopoza girebilirler ve tedavinin bitiminden sonra nadiren yeniden adet kanaması görmeyebilirler.
Zoladex'in demir ile kombinasyon halinde amenoreyi indüklediği ve fıbroidli anemik kadınlarda hemoglobin konsantrasyonunu ve ilgili hematolojik parametreleri arttırdığı gösterilmiştir. Kombinasyon, tek başına demir tedavisi ile ulaşılandan ortalama Ig/dL fazla bir hemoglobin konsantrasyonu oluşturmuştur.

5.2 Farmakokinetik Özellikler

Emilim:


ZOLADEX'in biyoyararlanımı hemen hemen tamdır. Dört haftada bir yapılan uygulama, dokularda herhangi bir birikme olmadan etkili konsantrasyonun muhafaza edilmesini sağlar.

Dağılım:


ZOLADEX proteine zayıf olarak bağlanır.

Bivotransformasvon:


Hepatik yolla metabolize olur.

Eliminasvon:


Böbrek fonksiyonu normal kişilerde serum eliminasyon yanlanma ömrü 2 ile 4 saat arasındadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda yanlanma ömrü uzar. Ayda bir defa verilen böyle bir depo formülü için bu değişmenin etkisi minimumdur. Bu nedenle böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda doz değişimine ihtiyaç duyulmaz.

Karaci ger vetmezli ği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ilacın farmakokinetiğinde herhangi önemli bir farklılık yoktur.
5.3

Klinik öncesi güvenilirlik verileri



ZOLADEX'in uzun dönemde tekrarlayan dozlanndan sonra erkek farelerde iyi huylu hipofiz tümör oluşma sıklığmda artma tesbit edilmiştir. Bu bulgu cerrahi kastrasyondan sonra görülen bulgulara benzemekle birlikte, insanlarla herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır.
Farelere insanlara uygulanan miktann katlan tekrarlayan dozlar şeklinde verildiğinde, pankreatik adacıklarda hücre hiperplazisi ve bu türlerde spontan lezyonlar olarak da rapor edilmiş olan midenin pilorik bölgesinde selim proliferasyon durumlan ile kendini belli eden, sindirim sisteminin bazı bölgelerinde histolojik değişmeler oluşmuştur. Bu bulgulann klinik geçerliliği bilinmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Laktid/glikolit kopolimeri

6.2 Geçimsizlikler

Bilinmiyor.

6.3 Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında (oda sıcaklığında) saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Tek kullanımlık enjektörde (Safe System Syringe) tek dozluk bir depo ürün içerir. Enjektör aluminyum folyo ile lamine edilmiş bir poşet içindedir.Poşet içinde silika jel ve nem emici kapsül bulunur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer Özel önlemler

Kullanım kartında belirtilen şekilde kullanılır. Poşet sadece uygulamayı yapacak kişi tarafından açılmalıdır. Poşet açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Poşet açılmış ve hasar görmüşse kullanılmamalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ:

AstraZeneca İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Yapı Kredi Plaza B Blok Kat 4, Levent - İstanbul.
Tel.: 0212 317 2300 Fax: 0212 3172405

8. RUHSAT NUMARASI(LARl)

21.03.2000-107/61

U



9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

İlk ruhsat tarihi: 21.03.2000 Ruhsat yenileme tarihi: 16.02.2011

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Zoladex 3.6 mg depot (subkutan implant)

Etken Maddesi: Goserelin asetat

Atc Kodu: L02AE03

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.