Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cefobid 2 G Im/iv Flakon Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » 3. Kuşak Sefalosporinler » Sulbaktam sodyum + sefoperazon sodyum

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CEFOBID 2 g IM/IV flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Sefoperazon Sodyum Kristalin Steril 2.223 g*
* %96.70 Sefoperazon (anhidroz serbest asit) potans üzerinden hesaplanmıştır.
%7.5 dolum fazlalığı içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı madde yoktur.

3. FARMASÖTİK FORM

Kas içi (IM) ve damar içi (IV) enjektabl toz içeren flakon.
Beyaz veya hafif sarımsı toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Monoterapi:
CEFOBID, duyarlı organizmaların meydana getirdiği aşağıda görülen enfeksiyonların tedavisinde endikedir:
- Solunum yolları enfeksiyonları (üst ve alt)
- İdrar yolu enfeksiyonları (üst ve alt)
- Peritonit, kolesistit, kolanjit ve diğer karın boşluğu enfeksiyonları
- Septisemi
- Menenjit
- Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları
- Kemik ve eklem enfeksiyonları
- İnflamatuar pelvik hastalık, endometrit, gonore ve diğer gjenital yolenfeksiyonları
Profilaksi:
CEFOBID, abdominal, jinekolojik, kardiyovasküler ve ortopedik cerrahi müdahale uygulanan hastalarda post operatif enfeksiyonlara karşı profilaktik olarakkullanılabilir.
Kombine tedavi:
Enfeksiyonların çoğu, geniş etki spektrumundan ötürü, tek başına CEFOBID ile yeterli şekilde tedavi edilebilir. Bununla beraber, kombine tedavi endikasyonu mevcutsa,CEFOBID diğer antibiyotiklerle beraber kullanılabilir.
Şayet aynı zamanda bir aminoglikozid kullanılacaksa, tedavi süresince renal fonksiyonlar kontrol edilmelidir (bkz. bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 6.2Geçimsizlikler).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji

Yetişkinler


Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, CEFOBID'in mutad yetişkin günlük dozu 2 ile 4 g'dır ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlardauygulanır.
Şiddetli enfeksiyonlarda, günlük total doz 8 g'a kadar yükseltilebilir ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlar halinde verilir. Günde 12 g, 8 saatte bir eşit bölünmüşdozlarla uygulanmıştır. Eşit olarak bölünmüş günde 16 g'a kadar dozlarınkomplikasyon görülmeden verildiği bildirilmiştir. Duyarlılık testleri neticeleri belliolmadan tedaviye başlanabilir.
Komplikasyonsuz gonokoksik üretrit için tavsiye edilen doz 500 mg'lık tek bir IM enjeksiyondur.
İlaç derin, kas içi olarak gluteus maximus veya ön uyluk bölgesi büyük kas kütlelerine zerk edilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresiYetişkinler ve çocuklar


Aralıklı intravenöz infüzyon için, CEFOBID'in 1 g'lık flakonlarının her biri 20-100 ml uygun steril intravenöz solüsyonla seyreltilmeli ve 15 dakika ile 1 saat süre zarfındainfüze edilmelidir. Şayet enjeksiyon için steril su tercih edilmiş ise flakona 20 ml'denfazla konulmamalıdır.
Sürekli intravenöz infüzyon için, CEFOBID'in beher gramı 5 ml enjeksiyonluk steril suda veya enjeksiyonluk bakteriostatik suda çözülmeli ve uygun intravenöz seyrelticiilave edilmelidir.
Direkt intravenöz enjeksiyon her uygulama için maksimum CEFOBID dozu erişkinlerde 2 g ve çocuklarda 50 mg/kg olmalıdır. İlaç, nihai konsantrasyonu 100mg/ml olmak üzere uygun bir çözücüde eritildikten sonra en az üç ila beş dakikalık birsürede verilmelidir.
Cerrahi müdahalelerde antibiyotik proflaksisinde ameliyattan 30-90 dakika önce bir veya iki gram IV uygulanmalıdır. Bu doz 12 saatte bir uygulanabilirse de, vakalarınçoğunda 24 saatten daha uzun süre uygulama gerekmez. Enfeksiyon ihtimalininyüksek olduğu (örn. kolo-rektal cerrahi) veya enfeksiyon oluşmasının zararlı olduğuözellikle bilinen ameliyatlarda (örn. açık kalp cerrahisi veya prostetik artroplasti)CEFOBID'in profilaktik uygulamasına ameliyat bitiminden itibaren 72 saat devamedilebilir.
Intramüsküler enjeksiyon için, 2 g CEFOBID 8 ml enjeksiyonluk steril suda çözülür ve derin intramüsküler enjeksiyon uygulanır. Acıyı önlemek için, CEFOBID'e %2lidokain katılabilir. Bunun için, ilk adım olarak, 5.2 mg enjeksiyonluk su (ikimaddenin geçimsizliğinden dolayı) CEFOBID'e ilave edilir ve ardından 1.8 ml %2lidokain eklenir (son hacim 8 ml).

Uygulama şekli:

Damar (IV) veya kas içine (IM) uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Böbrekle atılma CEFOBID'in ana itrah yolu olmadığı için böbrek yetmezliği olan hastalarda günde 2-4 g'lık mutad dozlar uygulandığında doz ayarlanmasına gerekyoktur. Glomerüler filtrasyon hızı 18 ml/dakika'nın altında olan veya serum kreatininseviyesi 3.5 mg/dl'nin üstünde olan hastalarda maksimum CEFOBID dozu günde 4 golmalıdır.
Hemodiyaliz sırasında CEFOBID serum yarı ömrü hafifçe azalır. Bu sebepten dozlar, diyaliz periyodunu takip edecek şekilde ayarlanmalıdır.

Karaciğer ve böbrek yetmezliği

Ciddi safra yolları obstrüksiyonu, ciddi karaciğer hastalığı veya eşlik eden renal bozukluğu olan kişilerde serum sefoperazon konsantrasyonları izlenmeli ve gereğinegöre doz ayarlaması yapılmalıdır. Bu vakalarda serum konsantrasyonları yakındantakip edilemiyorsa günlük doz 2 g'ı aşmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon (1 ay-11 yaş):

Sefoperazon, bebek ve çocuklarda bölünmüş dozlar halinde her 8 ila 12 saatte bir, günde 50-200 mg/kg olacak şekilde uygulanmalıdır. Maksimum doz günde 12 g'ıgeçmemelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Mevcut değil.

4.3. Kontrendikasyonlar

Sefoperazon sodyuma ve/veya diğer sefalosporinlere alerjisi olduğu bilinenlerde ve K vitamini uygulaması kontrendike olan hastalarda (özellikle kanamaya eğilimi olan)CEFOBID kontrendikedir. Penisilinlere duyarlı hastalarda, çapraz alerji oluşmasımümkündür.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırı duyarlılık
CEFOBID tedavisine başlamadan önce, hastanın geçmişinde Sefalosporin, penisilin ve diğer ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı iyice soruşturularak tespitedilmelidir. Penisiline hassas kişilere, bu ilaç, ihtiyatlı şekilde verilmelidir.Antibiyotikler, herhangi formda alerjisi olan hastalara, özellikle ilaç alerjisi olanlaraihtiyatla verilmelidir.
Alerjik bir reaksiyon ortaya çıktığı takdirde ilaç kesilmeli ve gerekli tedavi başlatılmalıdır. Ciddi anaflaktoid reaksiyonlar derhal adrenalin ile acil tedaviyigerektirir. Endikasyona göre oksijen, intravenöz steroidler ve intübasyon dahilhavayolunu açık tutma önlemleri uygulanmalıdır.
Karaciğer yetmezliğinde kullanım
CEFOBID, yoğun olarak safra ile atılır. Karaciğer hastalığı ve/veya safra yolları obstrüksiyonu olan kişilerde CEFOBID'in serum yarı ömrü genellikle uzar ve idrarlaitrahı artar. Şiddetli hepatik disfonksiyon mevcudiyetinde bile, safrada terapötikkonsantrasyonlar elde edilir ve ilacın yarı ömründe yalnızca 2-4 misli bir artmagörülür (bkz. bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).
Şiddetli biliyer obstrüksiyon, şiddetli karaciğer hastalığı veya bunlarla birlikte renal disfonksiyon mevcutsa doz modifikasyonu gerekebilir.
Hem hepatik disfonksiyon, hem de birlikte renal bozukluk olan kişilerde CEFOBID serum konsantrasyonları kontrol edilmeli ve gerektiği şekilde doz ayarlanmalıdır. Buvakalarda serum konsantrasyonları yakından takip edilemiyorsa günlük doz 2 g'ıaşmamalıdır.
Hemodiyaliz sırasında CEFOBID serum yarı ömrü hafifçe azalır. Bu sebepten dozlar, diyaliz periyodunu takip edecek şekilde ayarlanmalıdır.
Genel
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, CEFOBID ile tedavi edilen hastaların birkaçında vitamin K eksikliği görülmüştür. Mekanizması, büyük bir ihtimalle, normalde buvitamini sentez eden barsak florasının baskılanmasına bağlanmıştır. Bu riske en çokmaruz kalanlar, yeterli beslenemeyen, malabsorbsiyon durumu gösteren (örn: kistikfibrosis) veya uzun süreli intravenöz beslenmede olan hastalardır. Bu hastalardaprotrombin zamanı kontrol edilmeli ve gerekli ise vitamin K verilmelidir.
Diğer antibiyotiklerle de olduğu gibi, uzun süre CEFOBID uygulanması, duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesine yol açabilir. Tedavi süresince hastalardikkatle gözlenmelidir.
Diğer herhangi bir güçlü sistemik ajanda olduğu gibi, uzun süreli tedavi sırasında organ sistem disfonksiyonlarının periyodik olarak kontrol edilmesi önerilmektedir. Bu,renal, hepatik ve hemopoetik sistemleri kapsar. Bu durum, özellikle infantlardaönemlidir.

Clostridium difficileC. Difficile'nin

aşırıçoğalmasını sağlayacak şekilde kolonun normal florasını değiştirmektedir.

C.difficile,C.difficile'in

aşırı toksin üreten suşları, artmış morbidite ve mortaliteye sebep olur; bu enfeksiyonlarantimikrobiyal terapiye refrakter olabilirler ve kolektomiye gereksinim duyabilirler.CDAD antibiyotik kullanan tüm diyare hastalarında dikkate alınmalıdır. CDAD'nınantibakteriyel ajanların verilişinden 2 ay sonra ortaya çıktığı rapor edildiği içinmedikal hikayeye dikkat edilmelidir.
Bebeklerde kullanım
Sefoperazon bebeklerde etkin bir şekilde kullanılır. Prematür ve yeni doğanlarda kapsamlı olarak çalışılmamıştır. Bu nedenle, tedavi gören prematüre çocuklarda veyeni doğanlarda tedaviye başlamadan önce yarar ve potansiyel riskler iyice tartılarakkarar verilmelidir (bkz. bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri)
Kernikterus olan yeni doğanlarda CEFOBID bilirubini, plazma proteinine bağlanma yerlerinden ayırmaz.
Bu tıbbi ürün sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CEFOBID tedavisi süresince ve son dozdan 5 gün sonrasına kadar alkol alan kişilerde disülfiram benzeri reaksiyon (kızarma, terleme, baş ağrısı ve taşikardi) bildirilmiştir.Bu nedenle, sefoperazon tedavisi süresince ve son dozdan 5 gün sonrasına kadar alkoltüketiminden kaçınılmalıdır. Oral veya parenteral yoldan suni beslenme gerekenhastalarda etanol içeren solüsyonlar kullanılmamalıdır.
Sefoperazon ile birlikte yüksek dozlarda heparin ve oral koagülanların uygulanması durumunda koagülasyon parametreleri düzenli ve sık aralıklarla takip edilmelidir.
Aminoglikozidler ile birlikte sefalosporinlerin uygulanması ile nefrotoksik reaksiyonlar meydana geldiğinden, renal fonksiyon takip edilmelidir. Aminoglikozidile kombinasyon tedavisi uygulanacak ise, bu iki ilaç fiziksel geçimsizlikleri nedeniylebirlikte uygulanmamalıdır (bkz. bölüm 4.1 Endikasyonlar ve 6.2 Geçimsizlikler)
CEFOBID ile furosemidin birlikte uygulanmasıyla renal fonksiyonlarda bozulma gözlenmemesine rağmen, sefalosporinler ve güçlü etkili salüretik ilaçların birliktekullanılmasının renal fonksiyonlarda bozulmaya yol açabileceği akılda tutulmalıdır.

İlaç ve laboratuar testleri arasında etkileşme

Fehling veya Benedict solüsyonları ile idrarda glukoz için yanıltıcı pozitif reaksiyon görülebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve tam kontrollü bir çalışma yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan üreme deneyleri insanların vereceği cevaplar için her zaman doğrubir gösterge olmadığından, bu ilaç, hamilelik döneminde yalnız kesinlikle ihtiyaçvarsa kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Sefoperazon çok az miktarlarda anne sütü ile atılmaktadır. Anne sütüne az miktarda geçmesine rağmen emziren annelere CEFOBİD uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Fare, sıçan ve maymunlarda, insan dozlarının 10 misline kadar çıkan dozlarla yapılan üreme çalışmalarında CEFOBID'e bağlı hiç bir fertilite bozukluğu veya fetüs üzerindezararlı etki belirtisi görülmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sefoperazon ile mevcut klinik deneyime göre, hastanın araç ve makine kullanma kabiliyetini bozması beklenmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir:
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan ( > 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor: eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Bilinmeyen :Psödomembranöz kolit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın Yaygın

Seyrek
Bilinmeyen

:Eozinofili
:Nötropeni (uzun süreli uygulama ile ilişkili ve geriye dönüşümlüdür),nötrofil sayısında azalma, pozitif Coombs
testi, hemoglobinde azalma, hematokritte azalma :Hipoprotrombinemi:Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın : Aşırı duyarlılık
Bilinmeyen : Anaflaktik reaksiyon (anafilaktik şok dahil)

Vasküler hastalıkları

Bilinmeyen :Hemoraji

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın :Diyare
Yaygın olmayan :Bulantı, kusma

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın :Alanin aminotransferazda artış, aspartataminotransferazdaartış,
alkalin fosfatazda artış Bilinmeyen:Sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın :Makülopapüler deri döküntüleri, ürtiker
Bilinmeyen :Toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnsonsendromu, kaşıntı

Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmeyen :BUN ve serum kreatininde artış (geçici)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın :Enjeksiyon yerinde ağrı
Yaygın olmayan :Ateş, kateter infüzyon bölgesinde flebit
Bilinmeyen : Baş ağrısı, soğukluk hissi
Aşırı duyarlılık
Bu reaksiyonlar, daha çok alerji hikayesi olanlarda, özellikle penisilin alerjisi olan hastalarda görülmüştür.
Hepato-biliyer bozukluklar
SGOT, SGPT ve alkalin fosfataz seviyelerinde geçici bir artış gözlenmiştir.
Gastrointestinal hastalıklar: Bunların çoğu hafif veya orta şiddettedir. Bütün vakalarda, bu semptomlar semptomatik tedaviye cevap vermiş veya tedavininkesilmesiyle ortadan kalkmıştır.
Lokal reaksiyonlar
CEFOBID, intramüsküler uygulamadan sonra çok iyi tolere edilir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sefoperazon sodyumun akut toksisitesi üzerine sınırlı bilgi mevcuttur. İlacın aşırı doz kullanımında, temel olarak ilaç ile ilgili yan etkilerin uzantısı olan belirtiler meydanagetireceği beklenmektedir. P-Laktam antibiyotiklerin BOS'da yüksek konsantrasyondabulunmasının nörolojik etkilere yol açabileceği gerçeği ve nöbete yol açma potansiyeligöz önünde tutulmalıdır. Sefoperazon dolaşımdan hemodiyaliz ileuzaklaştırıldığından, doz aşımı böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda meydanagelirse, bu prosedürler ilacın vücuttan eliminasyonunu kolaylaştırabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grubu: Sefalosporin (3. kuşak )
ATC Kodu: J01DD12
Etki mekanizması:
Sefoperazon, bakteri hücre duvarının sentezini inhibe ederek bakterisidal etki gösteren yarı-sentetik geniş spektrumlu bir sefalosporindir. Diğer tüm sefalosporinler gibi hücrereseptörlerine ( penisilin bağlayan proteinler) bağlanarak ve transpeptidaz reaksiyonuinhibe ederek, selektif olarak peptidoglikan sentezi bloke edilir.
CEFOBID,

in vitro

olarak, klinik yönden önemli çok çeşitli organizmalara karşı etkilidir ve bir çok beta laktamazların degradasyonuna karşı dirençlidir.
Sefoperazon

in vitro

olarak duyarlı Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı konstanstrasyona bağlı olarak hızlı bakterisidal etki gösterir. Enfekte hayvanmodellerinde, EAA/MIK ve Cmaks değerleri etkililiği belirleyen FK/FD faktörleridir.
Duyarlı organizmalar arasında şunlar vardır:
Gram pozitif organizmalar:

Staphylococcus aureusStaphylococcus epidermidis


StreptococcuspneumoniaeDiplococcuspneumoniae)


Streptococcuspyogenes

(Grup A beta-hemolitik streptokok)

Streptococcus agalactiae

(Grup B beta-hemolitik streptokok)

Streptococcusfaecalis (enterococcus)


Beta-hemolitik streptokoklar


Gram negatif organizmalar:

Escherichia coli KlebsiellaEnterobacterCitrobacterHaemophilus influenzaeProteus mirabilisProteus vulgaris


Morganella morganiiProteus morganii

)

Providencia rettgeriProteus rettgeri

)

Providencia

türleri

Serratia(S. marcescens

dahil)

SalmonellaShigella

türleri

Pseudomonas aeruginosaPseudomonas'lar


Acinetobacter calcoaceticus

'un bazı suşları

Neisseria gonorrhoeae


Neisseria meningitidis


Bordetella pertussis


Yersinia enterocolitica


Anaerobik Organizmalar:
Gram pozitif ve gram negatif koklar (

PeptococcusPeptostreptococcusVeillonella

türleri dahil).
Gram pozitif basiller (

ClostridiaEubacteriumLactobacillus

türleri dahil).
Gram negatif basiller (

FusobacteriumBacteroides fragilisBacteroides5.2. Farmakokinetik özellikleriGenel özellikler

Emilim:


Tek doz CEFOBID yüksek serum, safra ve idrar seviyeleri oluşturur. Tablo 1'de sağlıklı gönüllü kişilerde, 1, 2, 3 veya 4 g ilacın 15 dakika süre ile sabit hızdaki tek birintravenöz infüzyonu, ya da 1 veya 2 g ilacın bir defada intramüskülerenjeksiyonundan sonra oluşan CEFOBID serum konsantrasyonları görülmektedir.Probenecid'in CEFOBID serum konsantrasyonları üzerine hiç bir etkisi yoktur.
TABLO 1. SEFOPERAZON SERUM KONSANTRASYONLARI

Ortalama Serum Konsantrasyonları (mcg/ml)


Doz/veriliş
yolu
0*
0.5
s
1 s
2 s
4 s
8 s
12 s
1 g IV
153
114
73
38
16
4
0.5
2 g IV
252
153
114
70
32
8
2
3 g IV
340
210
142
89
41
9
2
4 g IV
506
325
251
161
71
19
6
1 g IM
32**
52
65
57
33
7
1
2 g IM
40**
69
93
97
58
14
4
* İnfüzyon sonu 0 saat olmak üzere uygulama sonrası saatler ** Enjeksiyondan 15 dakika sonra elde edilen değerler

Dağılım

:
CEFOBID, test edilen bütün vücut sıvı ve dokularında terapötik seviyelere erişir. Bunlar arasında asit sıvısı ve serebrospinal (menenj enflamasyonu olan hastaların)sıvısı, idrar, safra ve safrakesesi duvarı, balgam ve akciğer, bademcik ve sinüs mükozmembranı, atrial apendaj, böbrek, üreter, prostat ve testis, uterus ve Fallop tüpleri,kemik, göbek kordonu kanı ve amniotik sıvı da bulunur.
Intravenöz ve intramüsküler uygulamanın ardından plazma konsantrasyonlarında doz orantılı artış görülmüştür. Intramüsküler uygulamanın ardından 1 -2 saat içinde plazmapik seviyelerine ulaşılır. Sefoperazon plazma proteinlerine %90 oranında bağlanır,dağılım hacmi 0.15 l/kg vücut ağırlığıdır. Serebrospinal sıvıda (özellikle menenjitlihastalarda), peritonal sıvıda, balgamda, safrada, idrar, tonsillalar, sinüs muközmembranda, kardiyak kasında, akciğerlerde, safra kesesi duvarında, böbreklerde,prostatta, testisde, uterusta, fallopi tüplerinde, kemiklerde terapötikkonsantrasyonlarda görülür. Sefoperazon plasentayı geçerek terapötikkonsantrasyonlarda kordon kanı ve amniyon sıvısında görülür.

Biyotransformasyon:


Sefoperazonun %1'den daha az kısmı ise metabolize edilir.

Eliminasyon:


CEFOBID safra ve idrar ile atılır. Maksimum safra konsantrasyonları, ilacın uygulanmasından bir ila üç saat içinde elde edilir ve aynı andaki serumkonsantrasyonlarının 100 katına kadar yükselebilir. Biliyer yol obstrüksiyonuolmayan hastalarda 2 g intravenöz bolus enjeksiyonundan sonra CEFOBID'in safrakonsantrasyonları 30 dakika içinde 66 microgram/ml'den 3 saat sonra 6000microgram/ml'ye kadar değişir.
Renal fonksiyonu normal kişilerde değişik uygulama yolları ve dozlardan sonra, 12 saatlik sürede CEFOBID'in ortalama

%

20-30'u idrarda bulunur. 2 g'lık dozun 15dakikada infüzyonundan sonra 2200 microgram/ml'yi aşan doruk idrarkonsantrasyonları elde edilmiştir. 2 g intramüsküler enjeksiyondan sonra ise takriben1000 microgram/ml'lik doruk idrar konsantrasyonları elde edilmiştir.
Normal kişilerde, CEFOBID'in mükerrer kullanımına bağlı olarak bir birikim meydana gelmemiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

:
Mevcut değil.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer Yetmezliği:


Karaciğer disfonksiyonu olan kişilerde, serum yarı ömrü uzar, idrarla itrahı artar. Hem karaciğer, hem böbrek yetmezliği olan kişilerde ise CEFOBID, serumda birikebilir.

Böbrek Yetmezliği:


Normal kişilerde ve böbrek yetmezliği olan hastalarda doruk serum konsantrasyonları, EAA (eğri altı alanları) ve serum yarı ömrü aynıdır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Test edilen bütün dozlarda sefoperazon puberte öncesi sıçanların testislerinde advers etkiler meydana getirmiştir. Ortalama yetişkin insan dozunun takriben 16 katı olan1000 mg/kg/gün dozunun subkutan uygulanması; testis ağırlığında azalma,spermatojenezde duraklama, azalmış germinal hücre miktarı sertoli hücresitoplazmasında vakuol teşekkülü ile sonuçlanmıştır. Lezyonların şiddeti 100 mg -1000 mg/kg/gün sınırları içinde doza bağımlı kalmıştır; düşük doz spermatositlerdeönemsiz bir azalmaya neden olmuştur. Yetişkin sıçanlarda bu etki görülmemiştir. Enyüksek doz seviyeleri haricinde tüm dozlarda lezyonlar histolojik olarak reversibl idi.Bununla beraber bu çalışmalar, sıçanlarda çoğalma fonksiyonlarının müteakipgelişmesini değerlendirmemiştir. Bu bulguların insanlarla olan ilgisi bilinmemektedir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde yoktur.

6.2. Geçimsizlikler

Aminogli kozidl er
CEFOBID ve aminoglikozid solüsyonları direkt olarak karıştırılmamalıdır, çünkü aralarında fiziki bir geçimsizlik mevcuttur. Eğer CEFOBID ile bir aminoglikozidinkombinasyon halinde verilmesi gerekiyorsa (bkz. bölüm 4.1 Endikasyonlar) bu,birbirini takip eden intermittan intravenöz infüzyonlar halinde gerçekleştirilebilir.Bunun için ayrı bir sekonder intravenöz tüp kullanılmalı ve esas intravenöz tüp iki dozarasında uygun bir sulandırıcı ile yeterli derecede irrige edilmelidir. CEFOBID'inaminoglikozidden önce uygulanması tavsiye edilir.

6.3. Raf ömrü

Aşağıdaki parenteral sulandırıcılar ve yaklaşık sefoperazon konsantrasyonlar, belirtilen şartlar altında, gösterilen zaman süreleri için stabil CEFOBID solüsyonlarısağlar. Kontrollü oda sıcaklığında (15° - 25° C) yaklaşık 24 saat konsantrasyonlar(belirtilen zaman süresinde kullanılmamış solüsyon miktarları atılmalıdır).
Çözeltiler
Yaklaşık konsantrasyonlar
Bakteriostatik su (enjeksiyona mahsus)
300 mg/ml
%5 Dekstroz solüsyonu
2 mg - 50 mg/ml
%5 Dekstroz ve Laktatlı Ringer solüsyonu
2 mg - 50 mg/ml
%5 Dekstroz ve % 0.9 Sodyum klorür sol.
2 mg - 50 mg/ml
%5 Dekstroz ve % 0.2 Sodyum klorür sol.
2 mg - 50 mg/ml
%10 Dekstroz sol.
2 mg - 50 mg/ml
Laktatlı Ringer sol.
2 mg/ml
%0.5 Lidokain hidroklorür sol.
300 mg/ml
%0.9 Sodyum klorür sol.
2 mg -300 mg/ml
Normosol M ve % 5 Dekstroz sol.
2 mg - 50 mg/ml
Normosol R
2 mg - 50 mg/ml
Steril su (enjeksiyona mahsus)
300 mg/ml
Sulandırılmış CEFOBID solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında buzdolabında ( 2° - 8° C ) yaklaşık 5gün muhafaza edilebilirler.
Çözeltiler
Yaklaşık konsantrasyonlar
Bakteriostatik su ( enjeksiyona mahsus )
300 mg/ml
% 5 Dekstroz solüsyonu
2 mg - 50 mg/ml
% 5 Dekstroz ve % 0.9 Sodyum klorür sol.
2mg - 50 mg/ml
% 5 Dekstroz ve % 0.2 Sodyum klorür sol.
2 mg - 50 mg/ml
Laktatlı Ringer solüsyon
2 mg/ml
% 0.5 Lidokain hidroklorür sol.
300 mg/ml
% 0.9 Sodyum klorür sol.
2 mg - 300 mg/ml
Normosol M ve % 5 Dekstroz sol.
2 mg - 50 mg/ml
Normosol R
2 mg - 50 mg/ml
Steril su ( enjeksiyona mahsus )
300 mg/ml

Sulandırılmış CEFOBID solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında buzlukta ( -20° ila - 10° C ) yaklaşık 3hafta muhafaza edilebilirler.
Çözeltiler
Yaklaşık konsantrasyonlar
% 5 Dekstroz sol.
50 mg/ml
% 5 Dekstroz ve % 0.9 Sodyum klorür sol.
2 mg/ml
% 5 Dekstroz ve % 0.2 Sodyum klorür sol.
5 Hafta
2 mg/ml
% 0.9 Sodyum klorür sol.
300 mg/ml
Steril su ( enjeksiyona mahsus )
300 mg/ml
Sulandırılmış CEFOBID solüsyonları cam veya plastik enjektörlerde ya da cam veya fleksibl plastik parenteral solüsyon kaplarında muhafaza edilebilirler.
Donmuş solüsyonlar kullanılmadan önce oda ısısında eritilmelidir. Eritildikten sonra kullanılmayan bölüm atılmalıdır. Tekrar dondurulmamalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Flakonlar 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Sulandırılmış çözelti 15°C-25°C'nin arasında 24 saat, buzdolabındasaklandığında (2°C - 8°C) 5 gün stabildir. Çözündürüldükten sonra ışıktan korunmasıgerekmemektedir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Her CEFOBID 1g flakonu, 1 g kristalize sodyum sefoperazon ihtiva eder. Steril ve apirojendir.
Her bir çözücü ampulde 20 mL enjeksiyonluk su bulunur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Intravenöz Uygulama
CEFOBID steril toz flakonları başlangıçta, aşağıda Tablo 1'de sıralanan intravenöz tatbikata uygun sulandırma solüsyonlarının herhangi biri ile ve sefoperazonun gramıbaşına en az 2,8 ml eklenerek sulandırılabilir. Sulandırmada kolaylık için 1 gCEFOBID başına 5 ml uygun solüsyon kullanılması önerilir.
Tablo 1 Başlangıç sulandırması için solüsyonlar
%5 Dekstroz solüsyonu
%5 Dekstroz ve

%

0,9 Sodyum klorür solüsyonu %5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür solüsyonu% 10 Dekstroz solüsyonu

%

0,9 Sodyum klorür solüsyonu Normosol M ve % 5 Dekstroz solüsyonuNormosol R
Steril su ( enjeksiyona mahsus )
Bu şekilde elde edilen çözeltinin tümü daha sonra intravenöz infüzyon için Tablo 2'deki mayilerden herhangi biri ile tekrar sulandırılmalıdır:
Tablo 2 İntravenöz infüzyon sıvıları
% 5 Dekstroz solüsyonu % 5 Dekstroz ve Laktatlı Ringer solüsyonu% 5 Dekstroz ve % 0,9 Sodyum klorür solüsyonu% 5 Dekstroz ve % 0,2 Sodyum klorür solüsyonu% 10 Dekstroz solüsyonuLaktatlı Ringer solüsyonu% 0,9 Sodyum Klorür solüsyonuNormosol M ve %5 Dekstroz solüsyonuNormosol R
İntramusküler uygulama
İntramusküler enjeksiyon için solüsyonlar enjeksiyona mahsus steril su veya enjeksiyona mahsus Bakteriostatik su ile hazırlanabilir. 250 mg/ml'den daha yüksekkonsantrasyonlar verilecekse bir lidokain solüsyonu kullanılmalıdır. Bu solüsyonlar,yaklaşık % 0,5 Lidokain hidroklorür solüsyonu verecek şekilde, enjeksiyonamahsus steril su ve % 2 lik Lidokain hidroklorür solüsyonu karışımı kullanılarakhazırlanmalıdır. Şu şekilde iki basamaklı bir sulandırma sistemi önerilir: Önce gereklimiktarda enjeksiyona mahsus steril su eklenerek CEFOBID toz tamamen eriyenekadar çalkalanır. Sonra gerekli miktar % 2 Lidokain eklenerek karıştırılır.

Nihai sefoperazon konsantrasyonu
1.Basamak steril suhacmi
2.Basamak % 2'lik lidokain hacmi
Enjektöre çekilebilen hacim1
0.5 g flk
250 mg/ml
1.3 ml
0.4 ml
2.0 ml

333 mg/ml
0.9 ml
0.3 ml
1.5 ml
1.0 g flk
250 mg/ml
2.6 ml
0.9 ml
4.0 ml

333 mg/ml
1.8 ml
0.6 ml
3.0 ml
2.0 g flk
250 mg/ml
5.2 ml
1.8 ml
8.0 ml

333 mg/ml
3.7 ml
1.2 ml
6.0 ml
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygunolarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfızer İlaçları Ltd. Şti.
34347 Ortaköy-İSTANBUL Tel : 0 212 310 70 00Faks : 0 212 310 70 58

8. RUHSAT NUMARASI

153/18

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.07.1990 Ruhsat yenileme tarihi: 13.07.2010

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ

14
1
Yukarıda gösterilen hacimlerin çekilip enjekte edilebilmesine yeterli fazlalık mevcuttur.
İlaç derin, kas içi olarak gluteus maximus veya ön uyluk bölgesi büyük kas kütlelerine zerk edilmelidir.

İlaç Bilgileri

Cefobid 2 G Im/iv Flakon

Etken Maddesi: Sefoperazon Sodyum

Atc Kodu: J01DD12

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Cefobid 2 G Im/iv Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.