Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Methergin Draje Kısa Ürün Bilgisi

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları » Diğer Jinekolojik İlaçlar » Oksitosik İlaçlar » Ergot Alkaloidleri » Metilergometrin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

METHERGİN draje

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde :

Metilergometrin hidrojen maleat 0.125 mg

Yardımcı maddeler:

METHERGİN drajeler 40.925 mg laktoz içerir.
Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Draje
Kahverengi, yuvarlak, bikonveks drajeler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

• Düşük, sezaryen ameliyatı ve doğum sonrasında uterus atonisine veyasubinvolüsyonuna bağlı uterus kanamasının önlenmesi ve tedavisinde,
• Tam bir obstretrik gözetim altındayken ön-omuzun çıkışını takiben doğumunikinci evresinde,
• Tamamlanmamış düşükte, uterus içeriğinin dışarı atılmasını çabuklaştırmada,löşi retansiyonunda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Subinvolüsyon, löşi retansiyonu, doğum ve düşük sonrası uterus kanamaları: METHERGİN'in tavsiye edilen dozu oral olarak, gerekirse günde 3 defaya kadar 1-2draje (0.125 mg ile 0.25 mg ) ve genellikle 5 güne kadar.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer yetmezliği bulunması durumunda dikkatli kullanılmalıdır (bkz., Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

4.3. Kontrendikasyonlar

• Gebelik;
• Doğumun ilk evresi, doğumun ikinci evresinde ön omuzun görünmesinden önce(METHERGİN doğum indüksiyonu ya da hızlandırılması için kullanılamaz);
• Ciddi hipertansiyon;
Pre-eklampsi ve eklampsi;
• Oklüzif vasküler hastalıklar (iskemik kalp hastalığı dahil);
• Sepsis;
• Ergot alkaloidlerine veya formülasyondaki bileşenlerden herhangi birine karşıaşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel uygulama önerileri:
METHERGİN, makat gelişi ve diğer anormal prezantasyonlarda bebeğin doğumu tamamlanmadan ve çoklu doğumda son bebek doğumu gerçekleşmeden önceverilmemelidir.
Doğumun üçüncü evresindeki her türlü girişim doğum uzmanı gözetiminde gerçekleştirilmelidir.
Hipertansiyon ve hepatik ya da renal fonksiyon bozukluğu:
Hafif veya orta dereceli hipertansiyonda (ağır hipertansiyonda kontrendikedir), karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.
Koroner arter hastalığı:
Koroner arter hastalığı olan veya koroner arter hastalığı açısından risk faktörlerine sahip (örn., sigara kullanma, obezite, diyabet, yüksek kolesterol) hastalar, metilergometrin ileindüklenen vazospazm ile ilişkili miyokard iskemisi ve enfarktüsü gelişimine dahaduyarlı olabilir (bkz., Bölüm 4.8 Istenmeyen etkiler).
İlaç kullanım hataları:
Yenidoğan bebeklerde kaza sonucu uygulamalar ve doz aşımına bağlı, solunum depresyonu, konvülziyonlar, siyanoz, oligüri gibi semptomlar bildirilmiştir. Tedavisemptomatik olmalıdır; şiddetli vakalarda solunum desteği ve kardiyovasküler destekgerekmiştir. Yeterli tedavi yokluğunda ölümcül vakalar bildirilmiştir (bkz., Bölüm 4.9Doz aşımı ve tedavisi).
Etkileşimler:
Ergot alkaloidleri sitokrom p450 (CYP)3A4 substratlarıdır. METHERGİN' in, makrolid antibiyotikler (örn., troleandomisin, eritromisin, klaritromisin), HIV proteaz veya terstranskriptaz inhibitörleri (örn., ritonavir, indinavir, nelfinavir, delavirdin) veya azol anti-fungalleri (örn., ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol) gibi potent CYP3A4 inhibitörleriile eşzamanlı kullanımından, metilergometrine artmış maruziyet ve ergot toksisitesi ilesonuçlanabileceğinden (ekstremiteler ve diğer dokularda vazospazm ve iskemi)kaçınılmalıdır (bkz., Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşimşekilleri).
Lohusalık döneminde METHERGİN'in bromokriptin veya prostaglandinlerle eşzamanlı kullanımı önerilmemektedir (bkz., Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğeretkileşim şekilleri).
METHERGİN daha az potent CYP3A4 inhibitörleri (örn., simetidin, delavirdin, greyfurt suyu, kinupristin, dalfopristin) veya vazokonstriktör/vazopressör etkileri olan triptanlar(5HT

IB/ID

reseptör agonistleri), sempatomimetikler, diğer ergot alkaloidleri veya beta-blokerler gibi ilaçlarla birlikte kullanıldığında dikkat gösterilmelidir (bkz., Bölüm 4.5Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
METHERGİN drajeler laktoz içermektedir. Bu nedenle, nadir kalıtsal galaktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu ya da ciddi laktoz yetersizliği problemleriolan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Ergot alkaloidleri CYP3A4 substratlarıdır.

Eşzamanlı kullanımın önerilmediği durumlar CYP3A4 inhibitörleri

Metilergometrin ve ergot zehirlenmesine (vazospazm ve ekstremiteler ve diğer dokularda iskemi) neden olabileceğinden, METHERGİN'in makrolid antibiyotikler (örn.troleandomisin, eritromisin, klaritromisin), HIV proteaz veya revers transkriptazinhibitörleri (örn. ritonavir, indinavir, nelfinavir, delavirdine) veya azol antifungaller(örn. ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol) gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birliktekullanımından kaçınılmalıdır (bkz., Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Bromokriptin

Lohusalık döneminde bromokriptin ile METHERGİN'in birlikte uygulanması, metilergometrin diğer ergot alkaloidlerin vazokonstriktör etkisini artırabileceğindenönerilmemektedir (bkz., Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Prostaglandinler

Prostaglandinler (örn., sulproston, dinoproston, mizoprostol) miyometriyumun kasılmasını kolaylaştırır. METHERGİN prostaglandinlerin uterus üzerindeki etkisiniartırabilir ve tam tersi durum da görülebilir. Bu ilaçların eşzamanlı kullanımıönerilmemektedir (bkz., Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Dikkate alınması gereken etkileşimlerDaha az potent CYP3A4 inhibitörleri

METHERGİN, daha az güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle beraber kullanıldığında, metilergometrine artmış maruziyetle sonuçlanabileceğinden (örn., simetidin, delavirdin,greyfurt suyu, kinupristin, dalfopristin) dikkat gösterilmelidir.

Vazokonstriktörler, triptanlar, sempatomimetikler ve diğer ergot alkaloidleri

METHERGİN, diğer vazokonstriktörler veya diğer ergot alkaloidleri ile beraber kullanılırken dikkat edilmelidir. METHERGİN, triptanlar (5HTıB/ıD reseptöragonistleri), sempatomimetikler (lokal anesteziklerdekiler dahil) veya diğer ergotalkaloidleri gibi diğer ilaçların vazokonstriktör/vazopresör etkilerini artırabilir (bkz.,Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Beta-blokerler

METHERGİN beta-blokerleri ile eşzamanlı olarak kullanılırken dikkat gösterilmelidir. Beta-blokerler ile eşzamanlı uygulama ergot alkaloidlerin vazokonstriktif etkisiniartırabilir (bkz., Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Anestetikler

Halotan ve metoksifluran gibi anestezikler METHERGİN'in oksitosik potansiyelini azaltabilir. (bkz., Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli)

CYP3A4 indükleyicileri

Güçlü CYP3A4 indükleyicileri olan ilaçların (örn., nevirapin, rifampisin) METHERGİN'in farmakolojik etkisini azaltması olasıdır.

Gliseril trinitrat ve diğer antianjinal ilaçlar

Metilergometrinin vazokonstriksiyon sağlayarak gliseril trinitrat ve diğer antianjinal ilaçların etkisini azaltması beklenebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrollü klinik çalışmalar yürütülmemiştir, ancak METHERGİN'nin farmakokinetik/farmokodinamik profiline dayalı olarakbozulmuş karaciğer veya böbrek fonksiyon varlığında dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Geçerli değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Geçerli değildir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel Tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

METHERGİN doğumun üçüncü evresinin etkin kontrolüne yöneliktir (plasentanın ayrılmasının sağlanmasına ve kan kaybının azaltılmasına yardımcı olarak) [bkz., Bölüm
4.1. Terapötik endikasyonlar]
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar uygun bir doğum kontrol yöntemi uygulamalı, eğer hamile kalmaya karar verirlerse hekimlerine danışmalıdır.METHERGİN'in doğum kontrol yöntemleri ile bilinen bir etkileşimine ilişkin bilgiyoktur.

Gebelik dönemi

Gebelik, embriyonel / fetal gelişim, doğum / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere deneysel hayvan çalışmaları yürütülmemiştir. İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir.
METHERGİN'in, güçlü uterotonik etkisi nedeni ile, gebelikte kullanımı kontrendikedir.

Laktasyon dönemi

METHERGİN'in anne sütü salgısını azalttığı ve anne sütüne geçtiği (bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler) bildirilmiştir. Emziren kadınların ilacı bir kaç gün kullanmasıile emzirilen bebeklerde zehirlenme görüldüğüne dair izole bildirimler vardır. Bubebeklerde kan basıncı yükselmesi, bradikardi veya taşikardi, kusma, ishal, huzursuzluk,konvülsiyon semptomlarından biri ya da birkaçı gözlemlenmiş ve ilacın kesilmesi ileortadan kalkmıştır. Çocuğa yan etki olasılığı ve süt salgısının azalması nedeni ileMETHERGİN'in emzirme sırasında kullanımı önerilmez. Kadınlar METHERGİN iletedavi sırasında ve son dozun uygulanmasını takiben en azından 12 saat boyuncaemzirmemelidir. Bu periyot sırasında salgılanan süt atılmalıdır.

Üreme yeteneği (fertilite)

METHERGİN'in fertilite üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Metilergometrin ile fertilite ve üreme toksisitesi üzerine standart hayvan çalışmaları yapılmamıştır.
Potent uterotonik aktiviteye sahip olduğundan gebelikte METHERGİN kullanımı kontrendikedir. Bu nedenle gebelik sırasında METHERGİN kullanılmamalıdır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Metilergometrin baş dönmesine ve konvülsiyonlara neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers reaksiyonlar, MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem organ sınıfı içinde; advers reaksiyonlardan en sık olanı ilk yazılacak şekilde, sıklığa göresıralanmıştır. Her bir sıklık gruplandırması içinde advers olaylar azalan ciddiyetlerinegöre sıralanmıştır. Ayrıca, her bir advers ilaç reaksiyonu için tekabül eden sıklıkkategorisi, şu dönüşümü temel almaktadır (CIOMS III): çok yaygın (>1/10); yaygın(>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100); seyrek (>1/10,000, <1/1,000); çokseyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyonlar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı
Yaygın olmayan: Sersemlik hissi (baş dönmesi) ve konvülsiyonlar Çok seyrek: Halüsinasyonlar

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Çok seyrek: Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Göğüs ağrısı
Seyrek: Bradikardi, taşikardi, çarpıntılar
Çok seyrek: Miyokard enfarktüsü, koroner arteriospazm

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Hipertansiyon
Yaygın olmayan: Hipotansiyon
Seyrek: Vazokonstriksiyon, vazospazm, arteriyel spazm
Çok seyrek: Tromboflebit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Çok seyrek: Nazal konjestiyon

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Kusma, Bulantı Çok seyrek: Diyare

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Deri döküntüleri Yaygın olmayan: Terleme artışı

Kas-iskelet bozuklukları ve bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok seyrek: Kas spazmları

Gebelik, puerperiyum durumları ve perinatal hastalıkları

Yaygın: Karın ağrısı (uterus kasılmaları sonucunda)

Pazarlama sonrası spontan raporlar ve literatür vakalarından advers ilaç reaksiyonları (sıklığı bilinmeyen)

METHERGİN ile pazarlama sonrası deneyimden spontan vaka raporları ve literatür vakaları aracılığıyla aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları alınmıştır. Bu reaksiyonlarbüyüklüğü belirsiz bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklarınıgüvenilir bir şekilde hesaplamak mümkün değildir, bu nedenle bilinmiyor olaraksınıflandırılmıştır. Advers ilaç reaksiyonları MedDRA'da sistem organ sınıfına görelistelenmiştir. Her bir sistem organ sınıfı içinde, advers ilaç reaksiyonları azalanciddiyetlerine göre sunulmaktadır.

Sinir sistemi hastalıkları

Serebrovasküler olay, parestezi.

Kardiyak hastalıklar

Ventriküler fibrilasyon, ventriküler taşikardi, angina pektoris, atriyoventriküler blok.

4.9. Doz aşımı ve tedavisiSemptomlar

Bulantı, kusma; hipertansiyon ya da hipotansiyon; ekstremitelerde uyuşma, karıncalanma ve ağrı (iskemi nedeniyle), solunum depresyonu; konvülsiyonlar, koma.

Tedavi

Yüksek dozda aktif kömür uygulanarak oral olarak alınan ilacın atılması sağlanır.
Kardiyovasküler ve solunum sistemleri yakından izlenerek semptomatik tedavi uygulanır.
Sedasyon gerekmesi halinde benzodiazepinler uygulanabilir.
Ciddi arteriyospazm durumunda sodyum nitroprussid, fentolamin ya da dihidralazin gibi vazodilatörler uygulanmalıdır. Koroner konstriksiyon durumunda uygun antianginal(örn. nitratlar) tedavi uygulanmalıdır.

İlaç kullanım hataları

Yenidoğan bebeklerde kaza sonucu uygulamalar ve doz aşımına bağlı solunum depresyonu, konvülsiyonlar, siyanoz, oligüri gibi semptomlar bildirilmiştir. Tedavisemptomatik olmalıdır; şiddetli vakalarda solunum desteği ve kardiyovasküler destekgerekmiştir. Yeterli tedavi yokluğunda ölümcül vakalar bildirilmiştir (bkz., Bölüm 4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oksitosikler (Ergot Alkaloidleri)
ATC kodu: G02AB01
Doğal bir alkaloid olan ergometrinin yarı sentetik türevi olan metilergometrin güçlü ve spesifik bir uterotoniktir. Uterusun düz kasına doğrudan etki ederek bazal tonusu, ritmikkasılmaların sıklık ve şiddetini arttırır. Diğer ergot alkaloidleri ile karşılaştırıldığındakardiyovasküler ve merkezi sinir sistemi üzerine etkilerinin daha zayıf olduğu görülür.Metilergometrinin güçlü ve seçici oksitosik etkisi serotoninerjik, dopaminerjik ve a-adrenerjik reseptörlere kısmi agonist ve antagonist spesifik etki sonucudur. Bununlaberaber, vazokonstriktör komplikasyon olasılığı tamamen dışlanamaz (bkz. Bölüm 4.8.İstenmeyen etkiler).

5.2. Farmakokinetik özellikler

METHERGİN'in etkisi oral uygulamadan 5-10 dakika sonra başlar ve 4-6 saat sürer.

Emilim:


Sağlıklı, aç kadın gönüllülerde yapılan çalışmalar 0.2 mg METHERGİN tabletin oral emiliminin oldukça hızlı ve ortalama doruk plazma konsantrasyonuna (Cmaks) 3243 ±1308 pg/ml ulaşma süresinin 1.12 ± 0.82 saat (tmaks) olduğunu göstermiştir. Tabletinbiyoyararlanımı oral uygulanan

i.m.

solüsyon ile aynı ve 0.1, 0.2 ve 0.4 mguygulanmasında doz ile orantılı idi. METHERGİN tablet ile süren tedavide, doğumsonrası kadınlarda gastrointestinal emilimin geciktiği (tmaks yaklaşık 3 saat)gözlemlenmiştir.

Dağılım:


Sağlıklı kadın gönüllülerde dağılım hacmi 56.1 ± 17.0 l/kg dır. İlacın kan-beyin engelini alıp aşmadığı bilinmemektedir.

Biyotransformasyon:


Metergometrin başlıca karaciğerde metabolize olur. İnsandaki metabolik yolak araştırılmamıştır.

İn vitro

çalışmalarda fenil halkasının N-demetilasyon vehidroksilasyona uğradığını gösterilmiştir.

Eliminasyon:


Sağlıklı kadın gönüllülerde, oral uygulamayı takiben, plazmadan klerens saatte 14.4 ± 4.5 litre, ortalama eliminasyon yarılanma-ömrü 3.29 ± 1.31 saattir. Erkek gönüllülerdeyapılan bir çalışmada oral dozun sadece %3'ünün ana ilaç olarak idrarla atıldığıgösterilmiştir. İlaç başlıca safra ile dışkıdan atılır. Metilergometrin aynı zamanda annesütüyle de atılır. 250 mikrogram metilergometrin tekli oral uygulamasından 1 saat sonra,süt / plazma konsantrasyon oranı 0.18 ± 0.03'dür. Metilergometrinin sütteki yarılanmaömrünün 2.3±0.3 saat olduğu bildirilmiştir.

Doğrusallık /Doğrusal Olmayan Durum:


Tabletin biyoyararlanımı oral yolla verilen

i.m.5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Metilergometrinin genotoksik potansiyeli belirlenmemiştir. Metilergometrinin karsinojenik potansiyelini değerlendiren çalışmalar yapılmamıştır. Metilergometrin ilefertilite ve üreme toksisitesi üzerine standart hayvan çalışmaları yürütülmemiştir.
Tek oral uygulama sonrası saptanan LD50 değerleri, fare ve sıçanda, 140 ve 93 mg/kg idi.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesiÇekirdek:

Maleik asit Stearik asitJelatinTalk
Mısır nişastası Laktoz

Kaplama:

Kırmızı demir oksit (E172)
Kolloidal silika susuz Akasya kurutma spreyiTalkSukroz

Parlatma:

Setilpalmitat atomize Talk

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25oC altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/PVDC blister

6.6. Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygunolarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novartis Ürünleri 34912 Kurtköy - İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

183/34

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 29 Temmuz 1997
Son yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

04.10.2013

9/9

İlaç Bilgileri

Methergin Draje

Etken Maddesi: Metilergometrin Hidrojen Maleat

Atc Kodu: G02AB01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Methergin 125 Mg 20 Draje
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.