Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Gonapeptyl 0,1 Mg/ml Enjektabl Solüsyon Kısa Ürün Bilgisi

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Hormonal Tedavi İlaçları » Hormonlar » Gonadotropin Salgılatıcı Hormon Analogları » Triptorelin asetat

KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
GONAPEPTYL 0.1 mg/ml enjektabl solüsyon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde: 1 ml'lik enjektör 95.6 mikrogram triptorelin serbest bazına eşdeğer 100 mikrogram triptorelin asetat içerir.
Yardımcı maddeler:
Sodyum klorür 9 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'c bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMEnjeksiyonluk çözelti.
Berrak, renksiz çözelti.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Erkeklerde:


• Tedavi amaçlı: Hormon bağımlı lokal olarak ilerlemiş veya metastatik prostatkanserinin tedavisinde.
• Tam amaçlı: Prostat kanserinin hormon duyarlılığı değerlendirmesinde.

Kadınlarda

:
• Yardımla üreme teknolojileri (ART) için kontrollü över hiperstimülasyonu yapılankadınlarda prematüre luteinize edici hormonun (LH) downregülasyonu ve artışınınönlenmesi.
• Semptomatik uterus miyomlan olan kadınlarda kanama ve ağrı semptomlarınıazaltmak için miyom boyutunun preoperatif olarak küçültülmesi.
• Primer olarak cerrahi tedavi gerektirmeyen şekilde över hormonogenezininbaskılanmasınm endike olduğu zaman laparoskopi ile doğrulanan semptomatikendometriyozis.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Erkeklerde
Prostat kanseri
7 gün boyunca günlük 0.5 mg başlangıç dozu subkütan olarak uygulanır. 8. günden itibaren günde bir kez 0.1 mg uygulanır. Tedavi genellikle uzun sürelidir. Her zaman problemolmadan GnRH analoglanmn diğer uygulama şekillerine geçilebilir.
Kadınlarda
- Prematüre LH ' ın ani yükselmelerinin aşağı doğru düzenlenmesi (regülasyonu) veönlenmesi
GONAPEPTYL ile tedavi infertilite tedavisinde deneyimli olan bir hekimin gözetiminde başlatılmalıdır. Tedavi, erken foliküler fazda (menstrüel siklusun 2. veya 3. günü) veya lutealfazın ortasında (menstrüel siklusun 21-23. günleri veya menstrüasyonun beklenenbaşlangıcından 5-7 gün önce) başlatılabilir. Gonadotropinlerle kontrollü överhiperstimülasyonu GONAPEPTYL tedavisinden yaklaşık 2-4 hafta sonra başlatılmalıdır.Över yamtı (tek başına veya östradiol düzeylerinin ölçümüyle birlikte över ultrasonu dahil)klinik olarak izlenmeli ve buna uygun olarak gonadotropinlerin dozu ayarlanmalıdır. Yeterlisayıda folikül uygun boyuta ulaştığında GONAPEPTYL ve gonadotropinle tedavi durdurulurve son foliküler matürasyonu sağlamak için hCG'nin tek bir enjeksiyonu uygulanır. Eğer 4hatta sonra downregülasyon gerçekleşmezse (östradiol düzeyleri veya değişenendometriyumun ultrasonla belgelenmesi ile belirlenir), GONAPEPTYL tedavisinin kesilmesideğerlendirilmelidir. Tedavinin toplam süresi genellikle 4-7 haftadır. GONAPEPTYL!kullanırken luteal faz desteği sağlanmalıdır. Luteal faz desteği reprodüktif tıbbi merkezinuygulamalarına göre verilmelidir.
- Uterus miyomlan ve endometriyozis
Tedavinin süresi endometriyozisin şiddetinin başlangıç derecesine, klinik belirtilerinin (fonksiyonel ve anatomik) oluşumuna ve tedavi süresince ultrasonografi ile belirlenen uterusmiyomlannın büyüklüklerinin değişimine bağlıdır. Genelde maksimum elde edilebilir sonuç 3ile 4 ay sonra beklenmektedir.
Kemik yoğunluğu üzerindeki olası etkisi göz önünde bulundurulduğunda add-back (geri-ekleme) tedavisi olmaksızın GONAPEPTYL tedavisi 6 ayı geçmemelidir.

Uygulama şekli:

GONAPEPTYL günde bir kez alt karın duvarına subkütan enjeksiyonla uygulanmaktadır. Enjeksiyona karşı aleıjik/psödo-aleıjik herhangi bir reaksiyonun gelişip gelişmediğinden eminolmak için ilk uygulamayı takiben hastanın 30 dakika boyunca medikal gözetim altındatutulması tavsiye edilmektedir. Bu tip reaksiyonların tedavisi için gerekli olan donanım hazırbulunmalıdır. Hasta hipersensitivite belirtisi olabilecek semptomların, bu tip bir reaksiyonunsonuçlarının ve acil medikal müdahale ihtiyacının farkında olduğu sürece sonrakienjeksiyonları kendi kendine uygulayabilir. Lipoatrofiyi önlemek için farklı enjeksiyonbölgeleri seçilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer veya böbrek yetmezliği olan kişilere belirli bir doz önerilmemektedir. Klinik bir çalışma ağır karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalardatriptorelin birikme riskinin düşük olduğunu göstermiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Veri yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Yapılan çalışmalarda geriatrik problemlerin triptorelin kullammmda sınırlama getirmediği gösterilmiştir.
Kullanıma hazır bir şırınganın tüm içeriği subkütan olarak enjekte edilmelidir. Sadece tek kullanımlıktır. Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyal lokal gerekliliklere uygunolarak imha edilmelidir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Genel
- Triptorelin asetat veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılık
- Gonadotropin serbestleştirici hormon (GnRH) veya diğer GnRH analoglanna karşı aşınduyarlılık
Erkeklerde
- Hormona bağlı olmayan prostat kanseri
- Spinal kord basısı veya spinal metastaz bulgusu olan prostat kanserli hastalarda tek tedaviolarak
- Orşiektomiden sonra (Cerrahi kastrasyon durumunda GONAPEPTYL serum testosterondüzeyinde ilave bir azalmaya neden olmaz)
Kadınlarda
- Gebelik veya laktasyon
- Ağır osteoporoz

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel
Triptorelin gonadotropinlerin hipofiz sekresyonunu etkileyen ilaçlarla birlikte kullanıldığında tedbir alınmalı ve hastanın hormonal durumu izlenmelidir.
Böbrek ya da karaciğer yetmezliği olan hastalarda triptorelin ortalama 7-8 saatlik bir terminal yan ömre sahiptir, sağlıklı kişilerde ise bu 3-5 saattir. IVF endikasyonunda uzun sürelimaruziyetine rağmen triptorelinin embriyo transferi sırasında dolaşımda olmasıbeklenmemektedir.
GnRH agonistlerinin kullanılması kemik mineral yoğunluğunun azalmasına sebep olabilir. İlk verilere göre erkeklerde GnRH agonistlerinin bifosfonatlar ile birlikte kullanımı kemikmineral yoğunluğunu azaltabilir. Osteoporoz (örneğin kronik alkol alınması, sigara içmealışkanlığı, kemik mineral yoğunluğunu azaltan antikonvülsanlar ya da kortikoidler gibiilaçlarla uzun dönemli tedavi, ailede osteoporoz geçmişi, beslenme bozukluğu) ile ilave riskfaktörleri olan hastalarda özel dikkat gerekmektedir.
Kemik mineral yoğunluğu kaybı
GnRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral yoğunluğunun 6 aylık tedavi dönemi boyunca ortalama her ay %1 azalmasına neden olabileceği muhtemeldir. Kemik mineralyoğunluğunda her %10Tuk azalma, kırık riskinde 2-3 kez artış ile bağlantılıdır. Mevcutveriye göre kadınların çoğunluğunda kemik yoğunluğu kaybı tedavinin kesilmesinden sonrageri dönüşümlü olabilmektedir.
Osteoporozu olan ya da osteoporoz için risk faktörleri (örneğin kronik alkol alınması, sigara içme alışkanlığı, kemik mineral yoğunluğunu azaltan antikonvülsanlar ya da kortikoidler gibiilaçlarla uzun dönemli tedavi, ailede osteoporoz geçmişi, anoreksiya nevroza gibi beslenmebozukluğu) olan hastalarda özel veri mevcut değildir. Bundan dolayı kemik mineralyoğunluğunda azalma bu hastalarda zararlı olması muhtemeldir. Bu hastalarda triptorelin iletedavi birey bazında düşünülmeli ve eğer tedavinin faydası çok dikkatli bir değerlendirmedensonra riskten daha önemli olursa tedavi başlatılmalıdır. Kemik mineral yoğunluğunuengellemek için önlemler alınmalıdır.
Triptorelin kullanmadan önce hastanın gebe olmadığı doğrulanmalıdır.
Nadiren, GnRH agonistleri ile tedavi, daha önceden bilinmeyen gonadotrop hücre hipofiz adenomun varlığını ortaya çıkarabilir. Bu hastalarda; ani başağnsı, kusma, görme bozukluğuve oftalmopleji ile karakterize olan hipofizer apopleksi gelişebilir.
Depresyon da dahil olmak üzere ruh hali değişimleri kayıt edilmiştir. Depresyonu olduğu bilinen hastalar tedavi süresince yakından takip edilmelidir.
Aktif aleıjik durum belirtileri ya da bilinen aleıjik eğilim geçmişi olan kadın hastalarda özel dikkat gerekmektedir. Ciddi aleıjik durumu olan kadınlarda Gonapeptyl ile tedavi önerilmez.Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, gebeliği önlemek için tedaviden Önce dikkatliceincelenmelidir.
Erkeklerde Prostat kanseri
Hastaların birkaçında serum testosteron düzeyinin başlangıçta kısa süreli artışı hastalığa ait semptomların geçici olarak kötüleşmesi ile ilişkilendirilmiştİr. Bu semptomlardan herhangibirinin kötüleşmesi durumunda hastanın hekime danışması tavsiye edilmelidir. Bu nedenleGONAPEPTYL kullanımı omurilik basısına dair belirtiler gösteren hastalarda dikkatlicedeğerlendirilmeli ve metastazlara bağlı idrar yolu tıkanıklığı ve/veya spinal metastazları olanhastalar başta olmak üzere tedavinin ilk haftalarında hastalara yakın bir tıbbi gözetimyapılmalıdır.
Klinik semptomların şiddetlenmesini önlemek için tedavinin başlangıç evresinde ek olarak uygun bir antiandrojen ajanın uygulanması düşünülmelidir.
Terapötik etkisini kontrol edebilmek için tedavi süresince prostat spesifik antijen (PSA) ve testosteron plazma düzeyleri düzenli olarak takip edilmelidir. Testosteron düzeyleri 1ng/ml'yi aşmamalıdır.
Ayrıca epidemiyolojik verilere dayanarak, hastalarda androjen deprivasyon tedavisi sırasında kardiyovasküler hastalık riskinde artış veya metabolik değişiklikler (glükoz intoleransı,diabetes mellitus vb.) gözlemlenmiştir. Ancak ileriye yönelik verilerde, GnRH analoglan iletedavi ve kardiyovasküler ölüm oranındaki artış arasında herhangi bir bağ kurulamamıştır.Metabolik ve kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan hastalar tedaviye başlanmadan öncedikkatlice değerlendirilmeli ve androjen deprivasyonu tedavisi sırasında yakından takipedilmelidir.
Kadınlarda
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar tedaviden önce dikkatle muayene edilmelidir.
Downregülasyon ve prematüre LH'ın ani yükselmelerinin önlenmesi
ART; çoklu gebelik, gebelik kaybı, ektopik gebelik ve konjenital malformasyon risk artışı ile ilişkilendirilmektedir. Bu riskler kontrollü över hiperstimülasyonunda yardımcı tedavi olarakGONAPEPTYL kullanımında da geçerlidir. Kontrollü över hiperstimülasyonundaGONAPEPTYL kullanımı över hiperstimülasyon sendromu (OHSS) ve över kist riskiniartırabilir.
Över hiperstimülasyon sendromu (OHSS)
OHSS komplike olmayan över büyümesinden farklı bir tıbbi olaydır. OHSS kendisini artan şiddet derecelerinde gösterebilen bir sendromdur. Belirgin över büyümesi, yüksek serum sekssteroidleri ve vasküler permeabilite artışından oluşur. Permeabilite artışı, periton, plevra veender olarak perikard boşluklarında sıvı birikimiyle sonuçlanabilir.
Şiddetli OHSS olgularında şu semptomlar gözlenebilir; abdominal ağrı, abdominal distansiyon, överlerde ileri derecede büyüme, kilo alma, dispne, oligüri ve bulantı, kusma,diyare gibi gastrointestinal semptomlar. Klinik değerlendirmede hipovolemi,hemokonsantrasyon, elektrolit dengesizlikleri, asit, hemoperiton, plevral efüzyon, hidrotoraks,akut pulmoner distres ve tromboembolik olaylar açığa çıkabilir.
Gonadotropin tedavisine karşı alınan aşın över yanıtı, ovülasyonu tetiklemek üzere hCG uygulanmadığı sürece, ender olarak OHSS'ye yol açar. Bu nedenle över hiperstimülasyonudurumımda, hCG uygulamasını durdurmak ve hastaya en az 4 gün süreyle koitustankaçınmasını ya da bariyer yöntemlerini kullanmasını tavsiye etmek akılcı bir yaklaşımolacaktır. OHSS hızla ilerleyebilir (24 saat ile birkaç gün içerisinde) ve ciddi bir tıbbi olayhaline gelebilir, bu nedenle hastalar hCG uygulamasından sonra en az iki hafta süreyleizlenmelidir.
Gebelik gelişmesi durumunda OHSS daha şiddetli olabilir ve daha uzun sürebilir. OHSS en büyük sıklıkla hormon tedavisi bittikten sonra ortaya çıkar ve en yüksek şiddetine tedaviyiizleyen yedi ile on gün civarında ulaşır. OHSS sıklıkla, menstrüasyonun başlamasıyla spontanolarak geriler.
Şiddetli OHSS ortaya çıkarsa, eğer halen devam ediyorsa gonadotropin tedavisi durdurulmalı ve hasta hastaneye yatırılmalı ve istirahatle birlikte elektrolit çözeltilerinin veya kolloidlerinve heparinin intravenöz infüzyonu gibi OHSS'ye spesifik tedavi başlatılmalıdır.
Bu sendrom polikistik över hastalannda daha yüksek bir insidansta ortaya çıkmaktadır. Gonadotropinlerle birlikte GnRH agonistlerinin kullanılması tek başına gonadotropinlerinkullanılmasına göre OHSS riskini arttırabilir.
Över kistleri
GnRH agonistiyle tedavinin başlangıcı süresince över kistleri oluşabilir. Bu kistler genellikle semptom oluşturmazlar ve fonksiyonel değildirler.
Uterus miyomlan ve endometriyozis
Tedavi boyunca menstrüasyon gerçekleşmez. Tedavi sürerken metroraji meydana gelmesi normal değildir (ilk ay dışında) ve plazma östrojen düzeyi doğrulanmalıdır. Bu düzey 50pg/mTden düşük olduğunda olası ilgili organik lezyonlar araştırılmalıdır. Tedavininbırakılmasıyla birlikte över fonksiyonuna kaldığı yerden devam eder, örneğin mensturalkanama en son enjeksiyondan 7-12 hafta sonra yeniden başlayacaktır.
Gonadotropinlerin ilk salıverilmesiyle birlikte ovülasyon başlatılabildiğinden tedavinin birinci ayı süresince hormonal olmayan kontrasepsiyon uygulanmalıdır. Aynca menstrüasyonyeniden başlayana kadar veya başka bir kontrasepsiyon metodu belirlenene kadar sonenjeksiyondan 4 hafta sonra kontrasepsiyon uygulanmalıdır.
Uterus miyomlannın tedavisi süresince uterus ve miyom boyutu örneğin ultrasonografi vasıtasıyla düzenli olarak saptanmalıdır. Miyom dokusunun azalmasına kıyasla uterusboyutunun orantısız bir biçimde hızla küçülmesi nadiren görülse de kanama ve sepsise nedenolur.
Birkaç ayın üstünde GONAPEPTYL tedavisi kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Bu nedenle add-back tedavi olmaksızın uygulama 6 aydan fazla olmamalıdır. Tedavininbırakılmasından sonra kemik kaybı genellikle 6-9 ay içerisinde geri döner. Buna bağlı olarakosteoporoz sebebiyle ek risk faktörleri konusunda hastalara özel bir uyan yapılmalıdır.
GONAPEPTYL tedavisi süresince menstrüasyonun kesilmesi gerektiğinden menstrüasyon düzenli olarak devam ettiği takdirde hasta bu durumu doktoruna bildirmesi yönündebilgilendirilmelidir.
Bu tıbbi ürün her flakonda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; sodyum miktanna bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

GONAPEPTYL'in diğer tıbbi ürünlerle etkileşimi bu endikasyonlar için incelenmemiştir. Histamin salan ürünler dahil yaygın olarak kullanılan tıbbi ürünlerle etkileşim olasılığı gözardı edilemez.
Hiperprolaktinemi indükleyici ilaçlar triptorelin etkililiğini azaltabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelikte kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince yardımlı üreme teknolojisinin (ART) uygulandığı durumlar hariç etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

GONAPEPTYL gebelik döneminde kontrendikedir.
Gebelik süresince triptorelin kullanımına dair çok kısıtlı sayıda veri artmış bir konjenital malformasyon riskine işaret etmemektedir. Ancak geliştirme üzerine olan uzun dönem izlemeçalışmaları oldukça kısıtlıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebeliğe veya fetalgelişime ilişkin doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir, ancak fetaltoksisite ve gecikmiş doğuma dair belirtiler bulunmaktadır. Farmakolojik etkilerinedayanılarak gebelik ve yeni doğan üzerindeki zararlı etkisi göz ardı edilemez veGONAPEPTYL gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Triptorelinin anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirilen infantlarda triptorelinin olası advers reaksiyonlarından dolayı uygulamadan evvel ve uygulama süresinceemzirmeye ara verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Veri yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileriyle ilişkili çalışma yapılmamıştır. Ancak farmakolojik profiline bağlı olarak GONAPEPTYL muhtemelen hastanın araç ve makinekullanma kabiliyeti üzerinde ihmal edilebilir düzeyde etkiye sahiptir ya da GONAPEPTYL'inhiçbir etkisi bulunmamaktadır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Farklı hedef popülasyonlar için güvenlilik bilgileri, endikasyonlara göre ayrı olarak sunulmuştur. Prostat karsinomu olan erkek popülasyonu ile uterus miyomu ve endometriyozisolan kadın popülasyonu için klinik çalışma programında ve pazara sunulduktan sonra eldeedilen kısıtlı veriler nedeniyle güvenlilik bilgileri bu iki hedef popülasyon içinDECAPEPTYL DEPOT 3.75 mg ile sağlanan güvenlilik deneyimlerinden tahmin edilmiştir.
Erkekler
Düşük testosteron düzeyi nedeniyle hastaların %30'unda sıcak basması meydana gelmesi gibi hastaların büyük bölümünde istenmeyen reaksiyonların oluşması beklenir. Erkek hastaların%30-40'ında empotans ve libido azalması beklenir. Tedavinin ilk haftasında testosteronseviyelerindeki normal artış nedeniyle belirtiler ve şikayetler artabilir (Örn. üriner tıkanma,metastazların neden olduğu iskelet ağrısı, spinal kord basısı, kas yorgunluğu ve bacaklardalenfatik ödem). Bazı durumlarda üriner yolun tıkanması böbrek fonksiyonunu azaltabilir.Bacaklarda asteni, parestezi ve zayıflık ile birlikte nörolojik bası gözlenmiştir.
GnRH analoglan ile prostat kanseri tedavisi gören hastalarda çok seyrek olarak intihar düşüncesi ve girişimleri raporlanmıştır.
İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:
7/14
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın: Aşın duyarlılık (kaşıntı, deri döküntüsü, ateş)

Endokrin bozuklukları

Yaygın: Jinekomasti

Metabolizma ve beslenme bozuklukları:

Bilinmiyor: Diabetes mellitus

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Depresif ruh hali, irritabilite

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygın: Baş ağnsı

Kardiyak bozukluklar

Yaygın olmayan: Hipertansiyon

Vaskûler bozukluklar

Yaygın olmayan: Trombo-emboli

Solunum, göğüs ve mediyastinal bozukluklar

Yaygın olmayan: Şiddetli astım

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın: Bulantı
Yaygın olmayan: İştah kaybı, gastralji, ağız kuruması

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın olmayan: Yüzdeki kıllarda azalma, vücut kıllannda dökülme

Kas ve iskelet ile bağdokusu bozukluktan

Çok yaygın: Kemik ağnsı Yaygın: Miyalji, artralji

Böbrek ve üriner sistem bozuklukları

Çok yaygın: Dizüri

Üreme sistemi ve göğüs bozukluklan

Çok yaygın: Empotans, libido azalması Yaygın olmayan: Testiküler atrofi

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Çok yaygın: Sıcak basması
Yaygın: Aşın terleme, yorgunluk, uyku bozukluklan, enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde ağn

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Enzim (LDH, yGT, SGOT, SGPT) düzeylerinde artış, kilo değişimleri GONAPEPTYL kullanımının ardından tromboflebit ve uyku bozukluklan görülebilir.
Hafif düzeyde trabeküler kemik kaybı oluşabilir. Bu durum genellikle tedavi bırakıldıktan sonra 6-9 ay içinde geri döndürülebilirdir (bkz. bölüm 4.4).
Bazı hastalarda baş dönmesi ve tremor görülebilir.
Kadınlar
- Downregülasyon ve prematüre LH'ın ani yükselmelerinin önlenmesi
Klinik çalışmalarda gonadotropinlerin uygulanmasından önce ya da eş zamanlı olarak 0.1 mg/1 mİ GONAPEPTYL ile tedavi sırasında sıklıkla bildirilen advers olaylar (> %2)aşağıdaki tabloda verilmiştir. En sık görülen advers olaylar baş ağnsı (%27), vajinalkanama/lekelenme (%24), kann ağnsı (%15), enjeksiyon bölgesinde inflamasyon (%12) vebulantıdır (%10).
İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplanna aynlmıştır:
Çok yaygm (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygm: Üst solunum yollan enfeksiyonu, farenjit

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Bilinmiyor: Aleıjik reaksiyon

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Baş ağnsı Yaygın: Baş dönmesi

Vasküler bozuktular

Yaygın: Sıcak basması

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygın: Kann ağnsı, bulantı Yaygın: Kusma, abdominal şişkinlik

Kas ve iskelet ile bağdokusu bozukluklan

Yaygın: Sırt ağnsı

Gebelik, pueperiyum ve perinatal durumları

Yaygm: Düşük

Üreme sistemi ve göğüs bozuklukları

Çok yaygın: Vajinal kanama / lekelenme
Yaygın: Pelvik ağrı, över hiperstimülasyon sendromu, dismenore, över kistleri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde inflamasyon
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı / reaksiyon, bitkinlik, grip benzeri hastalık
GONAPEPTYL ile başlangıç tedavisi sırasında yaygın şekilde över kistlerinin oluştuğu bildirilmiştir (%1).
GONAPEPTYL enjeksiyonundan sonra lokal ya da yaygın olmak üzere tek tek aleıjik reaksiyonlar bildirilmiştir.
- Uterus miyomlan ve endometriyozis
Östrojen düzeylerinin düşmesi sonucu hastaların çoğunda, %75-100'ünde bildirilen sıcak basması gibi advers reaksiyonlar oluşması beklenir. Buna ek olarak kadınların % 10'undanfazlasında kanama/lekelenme, terleme, vajinal kuruluk ve disparonia, libido azalması ve ruhhali değişimleri beklenir.
İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın: Aşın duyarlılık (kaşıntı, deri döküntüsü, ateş)

Psikiyatrik bozukluklar

Çok yaygın: Ruh hali değişimleri Yaygın: Depresif ruh hali, irritabilite

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan: Parestezi

Göz bozuklukları

Yaygın olmayan: Görme bozuklukları

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın: Bulantı

Kas ve iskelet ile bağdokusu bozuklukları

Çok yaygın: Kemik ağnsı Yaygın: Miyalji, artraljiYaygın olmayan: Sırt ağnsı

Üreme sistemi ve göğüs bozuklukları

Çok yaygın: Libido azalması, vajinal kanama / lekelenme, vajinal kuruluk, disparonia

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Çok yaygın: Sıcak basması, aşın terleme
Yaygın: Yorgunluk, uyku bozukluklan, enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde ağn

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Enzim (LDH, yGT, SGOT, SGPT) düzeylerinde artış, kolesterol düzeyinde artış
GONAPEPTYL uygulamasından sonra kilo değişimleri bildirilmiştir.
Bazı hastalarda baş dönmesi, tremor ve baş ağnsı görülebilir.
Hafif düzeyde trabeküler kemik kaybı oluşabilir. Bu durum genellikle tedavi bırakıldıktan sonra 6-9 ay içinde geri döndürülebilirdir (bkz. bölüm 4.4).
Tedavi başlangıcında çekilme kanaması oluşabilir. Genel olarak menstruasyon son enjeksiyondan yaklaşık 3 ay sonra tekrar başlar ancak bazı bireylerde daha geç başlayabilir.Östrojen düzeylerinin düşmesi nedeniyle hafif düzeyde trabeküler kemik kaybı oluşabilir.Ancak bu durum genellikle tedavi bırakıldıktan sonra 6-9 ay içinde geri döndürülebilirdir.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda doz aşımı etki süresinin uzamasıyla sonuçlanabilir. Doz aşımı durumunda GONAPEPTYL tedavisi (geçici olarak) kesilmelidir.

S. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Gonadotropin serbestleştirici hormon analoglan ATC kodu: L02AE04
Triptorelin, doğal gonadotropin serbestleştirici hormonun (GnRH) bir sentetik dekapeptid analoğudur. GnRH, hipotalamusta sentezlenen ve gonadotropinler olan LH (luteinize edicihormon) ile FSH'nin (folikül uyarıcı hormon) biyosentezini ve hipofiz tarafından serbestbırakılmasını düzenleyen bir dekapeptiddir. Triptorelin, benzer dozda gonadoreline göre LHve FSH serbest bırakması için hipofizi daha fazla uyarır ve etki süresi daha uzundur. LH veFSH düzeylerindeki artış, başlangıçta erkeklerde serum testosteron konsantrasyonlarının ya dakadınlarda serum östrojen konsantrasyonlarının artmasına neden olacaktır. Kronik olarak birGnRH agonistinin uygulanması hipofiz LH ve FSH serbest bırakılmasının inhibisyonuna yolaçar. Bu inhibisyon, kadınlarda serum östradiol konsantrasyonunun postmenopozal düzeye,erkeklerde ise serum testosteron konsantrasyonunun kastrasyon aralığına düştüğü,steroidogenezde bir azalmaya yani bir hipogonadotropik hipogonadal duruma neden olur.Plazma DHEAS (dihidroepiandrostenedion sülfat) düzeyleri etkilenmez. Terapötik olarak budurum, erkeklerde testosterona duyarlı prostat tümörlerinin büyümesinde bir azalmaya vekadınlarda endometriyoz odaklarının ve östrojene bağımlı uterus miyomlannın azalmasınaneden olur. Uterus mi yo mİ arı açısından tedavinin maksimum yaran anemi olan kadınlarda(hemoglobin 8 g/dl ya da daha düşük) görülmüştür.
GONAPEPTYL'in tam etki süresi belirlenmemiştir ancak hipofiz baskılanması uygulama kesildikten sonra en az 6 gün devam etmektedir.
Hipofizde GONAPEPTYL'e bağlı aşağıya doğru düzenlenme, LH düzeyindeki ani artışı ve bu nedenle prematüre ovülasyon ve/veya foliküler luteinizasyonu önleyebilir. GnRHagonistleri ile aşağı doğru düzenlenmenin kullanılması, siklusun bozulma oranım azaltır veART sikluslannda gebelik oranım arttırır.
GONAPEPTYL'in bırakılmasından sonra dolaşımdaki LH düzeylerinin biraz daha düşmesi ve yaklaşık 2 hafta sonra başlangıçtaki düzeye dönmesi beklenir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:
Farmakokinetik veriler subkütan GONAPEPTYL uygulamasından soma triptorelinin sistemik biyoyararlammının %100'e yakın olduğunu öne sürmektedir.

Dağılım

:
Veri yoktur.

Bivotransformasvon

:
Birincil olarak karaciğer ve böbreklerde daha küçük peptidlere ve aminoasitlere metabolize olur.

Eliminasvon

:
Triptorelinin yan Ömrü yaklaşık 3-5 saattir ve bu özellik triptorelinin 24 saat içinde kaybolduğunu göstermektedir. Triptorelin büyük oranda idrarla atılır.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:


Klinik çalışmalar ağır karaciğer ve böbrek bozukluğu olan hastalarda triptorelin birikme riskinin düşük olduğunu göstermiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Uzun dönem triptorelin uygulanan sıçanlarda hipofiz tümörlerinde artış saptanmıştır. LHRH analoglannın kemirgen hayvanlarda endokrin sistemin insanlardan farklı olarak kemirgenlereözgü düzenlemeye bağlı hipofiz tümörlerine neden olduğu bilinmektedir. Triptorelinininsanlarda hipofiz anormalliklerine ilişkin etkisi bilinmemektedir ve sıçanlardaki gözlemininsanlarda geçerli olduğu kabul edilmemektedir.
Triptorelin teratojenik değildir, ancak sıçanlarda gecikmiş fotal gelişim ve doğuma dair belirtiler bulunmaktadır.
Klinik öncesi veri tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmalarına dayalı özel bir risk ortaya koymamaktadır.

FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Glasiyel asetik asitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmalarının bulunmaması nedeniyle bu ilacın diğer ilaçlarla karıştırılmaması gerekir.

6.3 Raf Ömrü

36 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

2°C - 8°C arasında buzdolabında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır. Orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

İğnesi ve sert iğne kapağı ile birlikte, önceden doldurulmuş kullanıma hazır tek kullanımlık borosilikat tip 1 cam enjektörlerde ambalajlanmış enjeksiyonluk çözelti. Enjektör, polistirenpiston çubuğu ile birlikte bir klorobütil kauçuk tıpayla kapatılmıştır.
GONAPEPTYL aşağıdaki ambalaj boyutunda sunulmaktadır:
1 ml'lik 7 adet kullanıma hazır enjektör

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer Özel önlemler

Özel bir gereklilik bulunmamaktadır. Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının KontrolüYönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ferring İlaç San.ve Tic. Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Nurol Plaza No.255 Kat 13 Maslak 34398 Şişli İstanbul
Tel: (0212) 335 62 00 Faks: (0212) 285 42 74e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

121/7 13/14
İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
9.

İlk ruhsat tarihi: 02.11.2006 Ruhsat yenileme tarihi: 27.07.2012

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Gonapeptyl 0,1 Mg/ml Enjektabl Solüsyon

Etken Maddesi: Triptorelin Asetat

Atc Kodu: L02AE04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.