Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vidant Xl 8mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Sinir Sistemi » Parkinson İlaçları » Dopaminerjik İlaçlar » Dopamin Agonistleri » Ropinirol

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VIDANT XL 8 mg uzatılmış salımlı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

8 mg
39.48 mg 73.16 mg

Ropinirol (Ropinirol hidroklorür olarak):

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat:
Mannitol:
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORMU

Uzatılmış salımlı tablet.
Kırmızı renkli, kapsül şeklinde, film kaplı tabletlerdir. Tabletlerin bir yüzünde “GS” diğer yüzünde “5CC” baskısı vardır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

VIDANT XL idiyopatik Parkinson hastalığının tedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Başka bir dopamin agonisti tedavisinden VIDANT XL'ye geçildiğinde, VIDANT XL'ye başlamadan önce kesilen ilacın üreticisinin, ilacın kesilmesine yönelik tavsiyelerineuyulmalıdır.
Etkililik ve tolerabiliteye göre bireysel doz ayarlaması önerilmektedir.
Hastalarda herhangi bir doz seviyesinde günlük aktiviteyi etkileyen somnolans gelişirse doz azaltılmalıdır. Diğer advers olaylar için dozun azaltılmasından sonra daha yavaş kademeli dozartırımının yararlı olduğu gösterilmiştir.
Yetişkinler
Tedaviye başlama
Doz bireysel olarak verilen klinik yanıta bağlı olarak ayarlanmalıdır.
Tavsiye edilen başlangıç dozu bir hafta boyunca, günde 1 kez alınan 2 mg'dır. Tedavinin ilk dört haftası için önerilen titrasyon şeması aşağıdaki tabloda verilmektedir:

Hafta
12 3 4
Toplam günlük doz (mg)
2 4 6 8
Tedavi rejimi:
Yukarıda tarif edilen başlangıç titrasyonu sonrası yeterli semptomatik kontrole ulaşılamaz veya devamlılığı sağlanamazsa günlük doz gerektiğinde her 1 - 2 haftada 4 mg'a kadar olanartışlarla artırılabilir. Doz terapötik yanıta göre ayarlanabilir. Doz günlük maksimum 24 mg'akadar artırılabilir.
24 mg/gün'ün üzerindeki dozların güvenilirliği ve etkinliği tespit edilmemiştir.
VIDANT XL L-dopa'ya ek olarak uygulandığında, birlikte uygulanan L-dopa dozu klinik yanıta göre kademeli olarak azaltılabilir. Klinik çalışmalarda aynı zamanda VIDANT XL alanhastalarda L-dopa dozu kademeli olarak yaklaşık

%

30 azaltılmıştır.
Diğer dopamin agonistlerinde olduğu gibi VIDANT XL, günlük doz kademeli olarak azaltılarak bir haftalık bir süre içinde kesilmelidir.
Eğer tedaviye bir gün ya da daha uzun süre için ara verildiyse doz titrasyonu yapılarak tedaviye yeniden başlanmalıdır (yukarı bakınız).
Çabuk salımlı ropinirol tabletlerden uzatılmış salımlı ropinirol tabletlere geçiş
Hastalar bir gecede çabuk salımlı VIDANT tabletlerden VIDANT XL'ye geçirilebilir. VIDANT XL tablet dozu, alınmakta olan toplam çabuk salımlı VIDANT tablet dozunabağlıdır.
Aşağıdaki tablo çabuk salımlı VIDANT tabletlerden VIDANT XL tabletlere geçiş yapan hastalarda tavsiye edilen dozu göstermektedir.

Alınan toplam günlük çabuk salımlıtablet dozu (mg)

Toplam günlükdozu (mg)g)

0.75 - 2.25
2.0
3.0 - 4.5
4.0
6.0
6.0
7.5 - 9.0
8.0
12.0
12.0
15.0 - 18.0
16.0
21.0
20.0
24.0
24.0
VIDANT XL tabletlere geçtikten sonra doz terapötik yanıta göre ayarlanabilir

(bkz.

Tedaviye başlama, Tedavi rejimi).
VIDANT XL günlük tek doz şeklinde, her gün aynı saatte alınmalıdır.

Uygulama şekli:

Tabletler bütün olarak yutulmalı, çiğnenmemeli, kırılmamak ya da bölünmemelidir. VIDANT XL yemeklerle birlikte veya tek başına alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer bozukluğu

Hafif-orta şiddette böbrek bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi 30 - 50 ml/dk) ropinirol klerensinde hiçbir değişiklik gözlenmemesi bu popülasyonda doz ayarlamasıyapılmasının gerekmediğini göstermektedir.
Şiddetli böbrek bozukluğu (kreatinin klerensi < 30 ml/dk) veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda ropinirol kullanımı araştırılmamıştır. Bu gibi hastalara VIDANT XL uygulanmasıtavsiye edilmemektedir.

Pediyatrik popülasyon ve adolesanlar

Ropinirolün 18 yaş altı hastalarda kullanımı ile ilgili veri yoktur, bu nedenle bu yaş grubundaki hastalarda VIDANT XL kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon

65 yaş üzerindeki hastalarda ropinirol klerensi azalmaktadır, ancak yaşlı hastalarda VIDANT XL dozu normal şekilde titre edilebilir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Ropinirole ve ilacın bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Ropinirolün farmakolojik aktivitesi nedeniyle şiddetli kardiyovasküler hastalığı olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.
Halen ya da geçmişte önemli psikotik bozuklukları olan hastalar ancak, potansiyel faydaları risklerine ağır bastığı takdirde dopamin agonistleriyle tedavi edilmelidir.
Senkop: Zaman zaman bradikardi ile birlikte senkop gelişebilir.
Semptomatik hipotansiyon: Özellikle doz artırımı sırasında semptomatik hipotansiyon (postural/ortostatik hipotansiyon) meydana gelebilir.
Halüsinasyon: VIDANT XL kullanan hastalarda halüsinasyon görülebilir.
Ropinirol dahil dopaminerjik ajanlarla tedavi edilen hastalarda patolojik kumar oynama ve hiperseksüalite gibi kompülsif davranışlar dahil impuls kontrol belirtileri bildirilmiştir.Literatürlerde de tarif edildiği gibi benzer davranışlar esas olarak, özellikle yüksek dozlardadopaminerjik ajanlarla tedavi edilen Parkinson hastalarında bildirilmiştir ve genellikle dozazaltıldığında veya tedavi sona erdirildiğinde geri dönüşümlüdür. Bazı ropinirol vakalarında,kompülsif davranış hikayesi veya aynı zamanda dopaminerjik tedavi gibi diğer faktörlermevcuttur.
VIDANT XL laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdırlar.
VIDANT XL, ihmal edilebilir miktarda mannitol ihtiva eder, mannitole bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nöroleptikler ve sulpirid veya metoklopramid gibi diğer santral etkili dopamin antagonistleri ropinirolün etkililiğini azaltabilirler. Bu nedenle bu ilaçların VIDANT XL ile birliktekullanımından kaçınılmalıdır.
Ropinirol ve L-dopa veya domperidon arasında bu ilaçların dozunun ayarlanmasını gerektirecek farmakokinetik bir etkileşim yoktur. Ropinirol ve yaygın olarak Parkinsonhastalığının tedavisi için kullanılan diğer ilaçlar arasında hiçbir etkileşim görülmemiştir.
Aynı zamanda digoksin verilen Parkinson hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada doz ayarlamasını gerektiren hiçbir etkileşim görülmemiştir.
Ropinirol, esas olarak sitokrom P450 enzim CYP1A2 tarafından metabolize edilir. Parkinson hastalarında yapılan bir farmakokinetik çalışma, siprofloksasinin ropinirolün Cmaks ve EAAdeğerlerini sırasıyla yaklaşık

%%

84 oranında artırdığını göstermiştir. Bu nedenle,halen VIDANT XL alan hastalara CYP1A2 inhibitörü olan siprofloksasin, fluvoksamin veyaenoksasin gibi ilaçlara başlandığında veya bu ilaçlar kesildiğinde VIDANT XL dozununayarlanması gerekebilir.
Parkinson hastalarında ropinirol ve CYP1A2 substratlarından olan teofilin arasındaki farmakokinetik etkileşim çalışmasında, ne teofilin ne de ropinirol farmakokinetiğindedeğişiklik görülmemiştir. Bu nedenle diğer CYP1A2 substratlarıyla birlikte verildiğinderopinirol farmakokinetiğinde değişiklik beklenmemektedir.
Yüksek doz östrojen ile tedavi edilen hastalarda ropinirolün plazma konsantrasyonlarının arttığı gözlenmiştir. Hormon replasman tedavisi (HRT) alan hastalarda VIDANT XLtedavisine normal şekilde başlanabilir. Bununla birlikte, ropinirol tedavisi sırasında hormonreplasman tedavisi durdurulursa veya başlatılırsa doz ayarlaması gerekli olabilir.
Ropinirol ve alkol arasındaki etkileşim potansiyeline ilişkin hiçbir bilgi yoktur. Santral sinir sistemi üzerine etkisi olan diğer ilaçlarda olduğu gibi hastalar, alkol ile birlikte VIDANT XLalımı konusunda uyarılmalıdır.
Sigara içmenin CYP1A2 metabolizmasını indüklediği bilindiğinden VIDANT XL tedavisi sırasında hastalar sigara içmeyi bırakırsa veya başlarsa doz ayarlaması gerekli olabilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi : C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

İnsanlar üzerindeki potansiyel etki bilinmediğinden, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar etkili bir korunma yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi:

Ropinirolün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrasıgelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Kısım 5.3). İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir.
Anneye olan potansiyel faydası fetüse olan potansiyel riskinden ağır basmadıkça VIDANT XL'nin gebelik sırasında kullanımı önerilmemektedir

(bkz.Laktasyon dönemi:

Laktasyonu inhibe edebileceğinden emziren annelerde VIDANT XL kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite:

Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalarında, ropinirolün prolaktin düzeyini düşürerek implantasyonu etkileyebildiği görülmüştür. Ancak kadınlarda implementasyon için esansiyelolan hormon prolaktin değil koryonik gonadotropindir. Erkeklerde fertilite üzerinde hiçbiretkisi görülmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Ropinirolün araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri ile ilgili veri bulunmamaktadır. Hastalar VIDANT XL kullanırken, oluşabilecek somnolans ve baş dönmesi (vertigo dahil)nedeni ile araç ve makine kullanımı konusunda uyarılmalıdır.
Hastalar, başlıca Parkinson hastalarında gözlenen ve gün içinde ortaya çıkan somnolans veya çok nadir görülen, önceden bir belirti olmadan, aniden uykuya dalma konusundabilgilendirilmelidirler

(bkz.4.8 İstenmeyen etkiler

Advers etkiler aşağıdaki tabloda endikasyona göre sıralanmıştır. Ropinirole ait genel güvenilirlik profili, klinik çalışma verileri ve pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilenadvers reaksiyonları kapsamaktadır.
Advers etkiler organ sistemlerine ve sıklıklarına göre listelenmiştir. Sıklıklar, çok yaygın (>1/10 ), yaygın (>1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100), seyrek(>1/10.000 ila < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden tahminedilemiyor) şeklinde tanımlanmıştır.

Parkinson Hastalarında Bildirilen Advers İlaç Reaksiyonları

Aksi gösterilmedikçe aşağıda bulunan veriler çabuk salımlı ve uzatılmış salımlı formülasyonların her ikisi ile gözlenmiştir.


Monoterapi çalışmalarında kullanımPsikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Halüsinasyon

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Somnolans, senkop1
Yaygın: Baş dönmesi (vertigo dahil)

Vasküler bozukluklar

Yaygın olmayan: Postüral hipotansiyon , Hipotansiyon

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygın: Bulantı

11 1 2 Yaygın:Karın ağrısı , kusma , dispepsi , kabızlıkGenel bozukluklar ve uygulama yeri sorunları

Çok yaygın: Periferal ödem (bacaklarda ödem dahil)

Ek tedavi çalışmalarında kullanımPsikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Halüsinasyon, konfüzyon1

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Diskinezi
Yaygın: Somnolans2, baş dönmesi (vertigodahil)

Vasküler bozukluklar

2 2

Yaygın: Postüral hipotansiyon , Hipotansiyon

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın: Bulantı, kabızlık2

eri sorunları


Genel bozukluklar ve uygulamay


Çok yaygın: Periferal ödem2

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygın olmayan: Delüzyon, paranoya ve deliryum dahil psikotik
reaksiyonlar (halüsinasyon dışında). İmpuls kontrol belirtileri, hiperseksüalite dahil libido artışı, patolojikkumar oynama

(bkz.Sinir sistemi bozuklukları

Çok seyrek: Aşırı somnolans, aniden uykuya dalma*
* Diğer dopaminerjik tedavilerde olduğu gibi, pazarlama-sonrası deneyim sırasında, başlıca Parkinson hastalığında çok seyrek olarak aşırı somnolans ve ani uykuya dalma bildirilmiştir.Ani olarak uykuya dalan hastalar uyku bastırmasına direnemezler ve uyandıklarında uykuyadalmadan önceki yorgunluklarını hatırlamayabilirler. Veriler değerlendirildiğinde, tümolguların ilaç dozu azaltıldığında veya kesildiğinde düzeldiği gözlenmiştir. Bu olgularınçoğunda, hastalar birlikte potansiyel sedasyon özellikleri olan ilaçları da kullanmıştır.

Vasküler bozukluklar

Yaygın: Hipotansiyon, postüral hipotansiyon
Diğer dopamin agonistlerinde olduğu gibi ropinirol tedavisi ile de postüral hipotansiyon dahil hipotansiyon gözlenmiştir.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Ropinirolün doz aşımı belirtileri genellikle ilacın dopaminerjik aktivitesi ile ilgilidir. Bu belirtiler nöroleptikler veya metoklopramid gibi dopamin antagonistleri ile yapılan uyguntedavi ile hafifletilebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler:

Farmakoterapötik grup: Dopamin agonistleri ATC Kodu: N04B C04
Etki mekanizması
Ropinirol, D2 ve D3 dopamin reseptör alt tipleri için yüksek bağıl özgünlük ve tam entrensek aktiviteye sahip olan ve D2 veya D4 reseptör alt tiplerine kıyasla D3 reseptör alt tipine dahayüksek afinite ile bağlanan bir non-ergolin dopamin agonistidir.
Parkinson hastalığı nigral striatal sistemde belirgin bir dopamin eksikliğiyle karakterizedir. Ropinirol, striatal dopamin reseptörlerini stimüle ederek bu eksikliği azaltır.
Ropinirolün Parkinson hastalığının tedavisindeki tam etki mekanizması kesin olarak bilinmemekle birlikte beyindeki kaudat-putamen bölgesindeki postsinaptik dopamin D2-tipreseptörlerin uyarılmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu sonuç, ropinirolün çeşitli
deneysel Parkinson modellerinde motor fonksiyonu iyileştirdiğini gösteren çalışmalarla desteklenmektedir.
Farmakodinamik etkiler
Ropinirol, hipotalamus ve hipofize etki ederek prolaktin salgılanmasını inhibe eder.

5.2 Farmakokinetik özellikler:Genel özellikler

Ropinirolün farmakokinetiği sağlıklı gönüllüler, Parkinson hastaları ve huzursuz bacak sendromu olan hastalar arasında benzerdir.

Emilim


Uzatılmış salımlı Ropinirolün oral yoldan alımını takiben, plazma konsantrasyonları yavaşça yükselerek ortalama 6 saat sonra Cmaks seviyesine ulaşılır.
Uzatılmış salımlı ropinirol uygulamasını takiben ropinirol biyoyararlanımı açlık ve tokluk durumunda benzerdir.
Çabuk salımlı ropinirol ile yapılan klinik çalışmalarda, radyoaktif işaretli dozun %88'inden fazlası idrarda tespit edilmiştir ve mutlak biyoyararlanım %45 ila %55 arasında değişmiş olupyaklaşık %50'lik bir ilk geçiş etkisine işaret etmektedir.
Ropinirol, 24 mg/günlük dozlara kadar doğrusal kinetik sergilemiştir VIDANT XL için, ropinirolün kararlı durum konsantrasyonlarına 4 günlük uygulamadan sonra erişilmesibeklenmektedir.
VIDANT XL Uzatılmış Salımlı Tabletlerin, çabuk salımlı tabletlere kıyasla bağıl biyoyararlanımı yaklaşık olarak %100 idi. Parkinson hastaları ile VIDANT XL 8 mgkullanılarak yapılan bir tekrarlı doz çalışmasında, doza göre normalize edilen EAA(0-24) veCmin değerleri VIDANT XL ve çabuk salımlı ropinirol için benzerdi. Doza göre normalizeedilen Cmax değeri çabuk salımlı formülasyona kıyasla VIDANT XL için ortalama %12 dahadüşük olup doruk plazma konsantrasyonlarına erişmek için gereken ortalama zaman 6 ila 10saatti. Yapılan bir tek doz çalışmasında, VIDANT XL sağlıklı gönüllülere tok karnınauygulandığında (yüksek yağ içerikli bir öğünü takiben), aç karnına uygulamaya kıyasla EAAdeğeri yaklaşık %30 ve Cmax değeri yaklaşık %44 yükselmiştir. Parkinson hastaları ile yapılanbir tekrarlı doz çalışmasında, aç karnına yapılan uygulamaya kıyasla gıdalar (yüksek yağiçerikli öğün) EAA değerini yaklaşık %20 ve Cmax değerini yaklaşık %44 artırmış; Tmax ise 3saat gecikmiştir (ortalama gecikme)

(bkz

.pozoloji ve uygulama şekli).

Dağılım


Ropinirol, 7.5 L/kg'lık ortalama dağılım hacmi ile tüm vücutta yaygın şekilde dağılmaktadır (cv = %32). Plazma proteinlerine %40 oranında bağlanır ve kan/plazma oranı 1:1'dir.

Biyotransformasyon


Ropinirol büyük oranda karaciğer tarafından metabolize edilmektedir. Başlıca metabolizma yolakları N-despropilasyon ve etkisiz N-despropil metaboliti ve hidroksi metabolitlerininoluşması için hidroksilasyonu içermektedir. N-despropil metaboliti, karbamil glukuronid,karboksilik asit ve N-despropil hidroksi metabolitlerine dönüştürülmektedir. Ropinirolünhidroksi metaboliti hızla glukuronidasyona maruz kalmaktadır.İn vitro çalışmalar ropinirol
metabolizmasında rolü olan majör sitokrom P450 izoziminin CYP1A2 olduğunu göstermektedir.

Eliminasyon


Ropinirolün hastalara oral yoldan uygulanmasının ardından klerensi 47 L/sa (cv = %45) ve eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 6 saattir. Uygulanan dozun %10'undan daha az bir kısmıidrarda değişmemiş ilaç olarak atılmaktadır. İdrarda bulunan baskın metabolit N-despropilropiniroldür (%40), bunu karboksilik asit metaboliti (%10) ve hidroksi metabolitininglukuronidi (%10) takip etmektedir.
Ropinirolün sistemik maruziyetindeki artış (Cmaks ve EAA) terapötik doz aralığıyla oransal olarak bağlantılıdır. Tek ve tekrarlanan oral uygulamadan sonra ropinirolün oral klerensindedeğişiklik görülmemektedir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek bozukluğu:


Orta şiddetli böbrek bozukluğu olan Parkinson hastalarında ropinirolün farmakokinetiğinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:


Ropinirolün oral klerensi yaşlı hastalarda (65 yaşın üstü) gençlere kıyasla % 30 daha azdır. VIDANT XL dozu klinik yanıta göre bireysel olarak ayarlandığından, yaşlılarda dozayarlaması gerekli değildir.
Klinik Çalışmalar
161 hasta üzerinde yürütülen 36 haftalık, çift kör, üç periyotlu, çapraz tedavi çalışmasında erken faz parkinson hastalığı olan gönüllülerde monoterapi şeklinde alınan uzatılmış salımlıropinirol tabletler ile çabuk salımlı ropinirol tabletler etkinlik ve güvenlik yönündenkarşılaştırılmıştır. Bu üstünlük çalışmasının birincil sonlanma noktası, Birleşik ParkinsonHastalığı Oran Skalası (UPDRS) motor skorunun (3 puan öncelik marjini belirlenmiştir)başlangıca göre değişimindeki tedavi farklılığıdır. Birincil sonlanma noktasında uzatılmışsalımlı ropinirolün, çabuk salımlı ropinirole göre öncelikli olduğu gösterilmiştir. Sonlanmanoktasında uzatılmış salımlı ropinirol ile çabuk salımlı ropinirol arasındaki ayarlanmışortalama fark -0.7 puandır (% 95 Cl: [-1.51, 0.10], p = 0.0842).
Bir gece içinde alternatif bir tablet formülasyonunun benzer dozuna değiştirildikten sonra advers olay profilinin kötüleştiğine dair bir belirti görülmemiştir ve hastaların % 3'ündenazında doz ayarlamasına ihtiyaç duyulmuştur (bir doz düzeyi artırma).
24 haftalık, çift kör, plasebo kontrollü, paralel gruplu çalışmada levadopa ile optimum düzeyde kontrol edilemeyen parkinson hastalarında ek tedavi olarak uzatılmış salımlı ropinirolünetkinliği ve güvenliği değerlendirilmiştir. Uzatılmış salımlı ropinirol alan grup, plasebogrubuna kıyasla birincil sonlanma noktası olan uyanık kalma süresinin “off” başlangıca göredeğişiminde klinik olarak ilişkili ve istatistiksel yönden anlamlı üstünlük sağlamıştır(ayarlanmış ortalama tedavi farkı - 1.7 saat) (% 95 Cl: [-2.34, - 1.09], p< 0.0001).
CGI global gelişim skalasına göre yanıt veren uzatılmış salımlı ropinirol alan hastaların odds oranı plasebo alan hastalara kıyasla 4 kat daha fazladır (PR % 42: IR % 14) (odds oranı 4.4 (%95 Cl: [2.63, 7.20], p<0.001). L-dopa dozu ve “off' zamanında başlangıca göre % 20'lik
azalma olan birleşik sonlanma noktasında yanıt veren uzatılmış salımlı ropinirol alan hastaların odds oranı plasebo grubundaki hastalarda görülenden 4 kat daha fazladır (PR

%%

20)(odds oranı 4.3 (% 95 Cl: [2.73, 6.78], p<0.001). Doz ayarlamasını takiben L-dopa ikamesineihtiyaç duyan uzatılmış salımlı ropinirol alan hastaların odds oranı plasebo grubundakihastalara göre 5 kat daha fazladır (PR % 7: IR % 28) (ihtimal oranı 0.2 (% 95 Cl: [0.09, 0.34],
p<0.001)).
Toplam uyanık kalma süresi (“on”) (1.7 saat, % 95 Cl: [1.06, 2.33], p< 0.0001) ve rahatsız edici diskinezi olmaksızın toplam uyanık kalma süresi (“on”) (1.5 saat, % 95 Cl: [0.85, 2.13],p< 0.0001) gibi ikincil etkinlik parametrelerinin plaseboya kıyasla klinik olarak anlamlı veistatistiksel olarak belirgin derecede üstün olması birincil sonlanma noktası ile ilgili sonuçlarıdesteklemektedir. Daha da önemlisi ne günlük kart verilerinde ne de UPDRS öğelerinderahatsız edici diskinezi ile birlikte uyanık kalma zamanının (“on”) başlangıca göre arttığınadair belirti bulunmamaktadır.
24. haftada araştırılan ürünün ortalama dozu ropinirol PR için 18.8 mg/gün ve plasebo grubu içib 20.0 mg/gün'dür.
VIDANT XL dopaminerjik tedavinin gerekli olduğu hastalarda erken tedavi olarak etkilidir. L-dopa tedavisine ek olarak verildiğinde ropinirol, kronik leva dopa tedavisi ile ilişkili “on veoff” dalgalanmaların ve doz sonu etkilerinin kontrolü dahil olmak üzere, L-dopa etkinliğiniartırır ve günlük L-dopa dozunun azaltılmasını sağlar.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenez, mutajenez
Fare ve sıçanlar üzerinde yapılan ve 2 yıl süren çalışmalarda 50 mg/kg'a kadar dozlar kullanılmıştır. Fareler üzerinde yapılan çalışmada karsinojenik etkilere rastlanmamıştır.Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmada, ilaç ile ilgili görülen tek lezyon ropinirolünhipoprolaktinemik etkisinden dolayı testislerde Leydig hücresi hiperplazisi / adenomudur. Bulezyonlar tür spesifik fenomen olarak görülmüştür ve ropinirolun klinik kullanımı yönündentehlike oluşturmamaktadır.
Yapılan bir seri

in vivoin vitro

testlerde genotoksisite gözlenmemiştir.
Üreme toksikolojisi
Sıçanlar üzerinde yapılan fertilite çalışmalarında, ropinirolün prolaktin düzeyini düşürücü özelliğinden dolayı implantasyon üzerinde etkiler görülmüştür. İnsanlarda koryonikgonadotropin, kadınlardaki implamantasyon için esansiyeldir, prolaktin değildir. Erkekfertilitesi üzerinde hiçbir etkisi görülmemiştir.
Gebe sıçanlara maternal olarak toksik dozlarda uygulanan ropinirol, 60 mg/kg dozunda fötal vücut ağırlığında azalmaya, 90 mg/kg dozunda fötal ölümlerde artışa ve 150 mg/kg dozundada parmaklarda malformasyonlara neden olmuştur. 120 mg/kg dozunda sıçanlar üzerindeteratojenik etki saptanmamıştır ve tavşanlarda gelişim üzerine etki oluştuğuna dair bir belirtiyoktur. Ropinirolün kadınlarda gebelik döneminde kullanımı ile ilgili bir çalışmayapılmamıştır.
Hayvan toksikolojisi ve/veya farmakolojisi
Ropinirol 15 mg/kg (maymun), 20 mg/kg (fare) veya 50 mg/kg (sıçan) dozlarında uygulandığında laboratuar hayvanları üzerinde, ciddi veya geriye dönüşsüz bir toksisiteyeneden olmamıştır. Toksikoloji profili, ilacın esas olarak farmakolojik aktivitesi (davranışdeğişiklikleri, hipoprolaktinemi, kan basıncında ve kalp atım hızında azalma, ptozis ve salyaartışı) ile belirlenmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hipromelloz 2208 Hidrojene hint yağıKarboksimetilselüloz sodyumPovidonMaltodekstrinMagnezyum stearatLaktoz monohidratKolloidal silikon dioksitMannitol (E421)
Sarı demir oksit (E172)
Gliseril behenat Hipromelloz 2910Titanyum dioksit (E171)
Polietilen glikol/makrogol 400 Sarı demir oksit (E172)
Siyah demir oksit (E172)
Kırmızı demir oksit (E172)

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

36 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 oC'nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/PCTFE/Al blister ambalajlarda 28 tablet bulunmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Adı:
Adresi:

Tel. no: Fax. no:

Biovesta İlaçları Limited Şirketi Büyükdere Cad. No.173, l.Levent PlazaB Blok Kat 4 34394 l.Levent/İstanbul212 - 324 27 53212 - 324 27 54

8. RUHSAT NUMARASI

21.07.2009 128/47

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:Ruhsat yenileme tarihi:


10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

12
1
Çabuk salımlı klinik çalışma verileri
2

Uzatılmış salımlı klinik çalışma verileri

İlaç Bilgileri

Vidant Xl 8mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Ropinirol

Atc Kodu: N04BC04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.