Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Indivina 2 Mg/ 5 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları » Cinsiyet Hormonları ve Genital Sistem » Progestogen Estrogen Kombinasyonları » Progestogenler ve Estrogenler, Sabit Kombinasyonlar

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

İNDİVİNA 2 mg / 5mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİEtkin madde:

Bir tablet; etken madde olarak 2 mg östradiol valerat, 5 mg medroksiprogesteron asetat içerir.

Yardımcı maddeler:

Bir tablet; yardımcı madde olarak 79.5 mg laktoz monohidrat içerir.
Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

£ 3. FARMASÖTİK FORMU

Tablet.
Beyaz, hemen hemen beyaz tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik cndikasyonlar

İNDİVİNA tablet;
Östrojen eksikliği semptomlarına yönelik olarak
- Menopozdan 3 yıl süre geçmiş hastalarda hormon replasman tedavisi amacı ile
- Osteoporoza yönelik onaylanmış ilaçları tolere edemeyen ya da bu ilaçların kontrendikeolduğu hastalarda osteoporoz tedavisi için kullanılır.
- 65 yaş üstü hastalarda deneyimler sınırlıdır.
İNDİVİNA bir kontraseptif değildir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

İNDİVİNA; sürekli hormon yerine koyma amaçlı bir preparat olduğundan; 28 gün boyunca günde 1 tablet olmak üzere sürekli kullanılır. Tabletin her gün aynı saatlerde almması önerilir.
28 günlük tedaviden sonra ara (ilaçsız dönem) gerekli değildir. 28 günlük kullanım ile siklik menstruel kanama olması beklenmemektedir.
Menopoz sonrası hastalar tedaviye hemen başlayabilir.
Daha önce hormon replasman tedavisi (HRT) almayan veya sürekli kombine HRT tedavisinden geçiş yapanlarda İNDİVİNA tedavisi herhangi uygun bir günde başlanabilir.
l
Siklik veya ardışık HRT tedavisinden geçiş yapanlarda tedaviye bir önceki siklusun tamamlanmasını takip eden gün başlanmalıdır.
Tedaviye INDIVINA 1 mg / 2.5 mg tabletle başlanması tavsiye edilir. Daha sonra, hastanın tedaviye verdiği klinik cevaba bağlı olarak ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre doz ayarıyapılabilir.
Ara kanamaları önlemek için genellikle 2.5 mg medroksiprogesteron asetat (MPA) yeterlidir. Fakat ara kanama başlamışsa ve devam ediyorsa ve endometriyal bir anomali yoksa, dozaj 5mg'a (INDIVINA 1 mg/5 mg tablet) çıkartılabilir.
Estrojen eksikliği semptomlarını gidermeye 1 mg östradiol valerat (E

2Uygulama şekli

Ağızdan alınır

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği

• Eğer karaciğer fonksiyon değerlerinde, anormal yükselmeler, kolestatik ikter vetromboembolik işaretler görülürse, tedaviye son verilmelidir.
• Böbrek fonksiyon bozukluk lar mda,östrojen negatif etki göstereceğinden
kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşm üstü kadınlardaki tedavi deneyimi sınırlıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Bilinen, şüphelenilen veya geçmişteki meme kanseri
- Bilinen veya şüphelenilen östrojene bağımlı malign tümörler (örneğin, endometriumkanseri)
- Tanı konmamış genital kanama
Tedavi edilmemiş endometriyal hiperplazi
Önceki idiyopatik veya mevcut venöz tromboemboli [derin ven trombozu (DVT), pulmoner emboli]
- Bilinen trombofilik bozukluklar (protein C, protein S veya antitrombin eksikliği, bkzbölüm 4.4)
- Aktif veya yakın zamandaki arteriyel tromboembolik hastalık (ör, angina, miyokardinfarktüsü)
- Akut ve kronik karaciğer hastalıkları, hamileliğe bağlı ikter ve hepatoz, Dubin Johnsonve Rotor's hastalıkları
- Etkin maddelere veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlık
Porfiri
Hamilelik
Laktasyon
Serebrovasküler bozukluklar Orak hücre anemisiHamilelik herpesiHamilelikte artan otosklerozEndometriozis.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

Hormon replasman tedavisine yalnızca yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiği durumlarda ve yarar/risk oranının titizlikle değerlendirilmesinden sonra başlanmalıdır.
Erken menopozda deneyimler sınırlıdır.

Tıbbi değerlendirme/izleme


HRT'ye başlanması ya da tedaviye devam kararından önce hastanın kişisel ve ailesel tıbbi hikayesi alınmalıdır. Bu bilgiler, kontrendikasyonlar ve önlemler, fizik muayeneye (pelvis vememeyi de kapsayan) yön vermelidir.
Tedavi sırasında, periyodik kontrollerin sıklık ve mahiyeti hastaya göre belirlenir. Hastalara memelerde farkedecekleri hangi değişiklikleri doktor ya da hemşireye bildirmeleri gerektiğiaçıklanmalıdır (Bkz. meme kanseri). Bireysel klinik gereksinime göre, mamografiyi de içerenincelemeler geçerli yöntemler uyarmca yapılmalıdır.
Yakın gözetim gerektiren durumlar:
İNDİVİNA tedavisi sırasında aşağıdaki rahatsızlıkların nüksedebileceği veya alevlenebileceği hesaba katılmalıdır:
- Leiomyoma (uterus fİbroidi) veya endometriozisTromboembolik bozukluk risk faktörü veya hikayesi
- Östrojene bağımlı tümör risk faktörü, örneğin birinci derece akrabada meme kanseri
- Hipertansiyon
- Karaciğer bozuklukları (ör, adenom)
- Vasküler tutulumu olan veya olmayan diabetes mellitus
- Kolelitiazis
- Migren veya (şiddetli) başağrısıSistemik lupus eritematozus
- Endometriyal hiperplazi hikayesi
- Epilepsi
- AstımOtoskleroz
Tedavinin acilen kesilmesini gerektiren durumlar:
Herhangi bir kontrendikasyon durumunda ve aşağıdakilerin varlığında tedavi kesilmelidir: sarılık veya karaciğer fonksiyonunda bozulma
- kan basmcmda anlamlı artış
- yeni başlayan migren tipi başağrısı
- gebelik
Endometriyal hiperplazi ve kanser:
Uterusu olan kadınlarda östrojeniıı tek başına uzun süre kullanılmasıyla endometriyal hiperplazi ve karsinom riski artmaktadır. Tek başına östrojen kullananlarda,kullanmayanlara göre, östrojen dozu ve tedavi süresine bağlı olarak endometriyalkanser riski 2-12 kat arasında artış göstermektedir (bakınız kısım 4.8). Tedaviyisonlandırdıktan sonra bu risk en az 10 yıl daha artmış olarak kalabilir.
Histerektomi yapılmamış kadınlarda ayda veya 28 günlük sürede en az 12 gün boyunca progesteron veya sürekli kombine östrojen-progesteron tedavisi eklenmesi tek başınaöstrojen içeren HRT ile oluşan artan riski azaltmaktadır.
- Tedavinin başlangıcında ara kanama ve nokta şeklinde kanama oluşabilir. Ara kanama veya nokta şeklinde kanama, tedaviden bir süre sonra oluşuyorsa veya tedavikesildikten sonra devam ediyorsa, endometriyal kanser riskini ortadan kaldırmak içinşekilde endometriyal biyopsi ile neden araştırılmalıdır.
Meme Kanseri
Tüm kanıtlar, kombine östrojen-progesteron veya tek başına östrojen içeren HRT alan kadınlarda bile HRT alım süresine bağlı olarak meme kanseri riskinde artış olduğunubelirtmektedir.
Kombine östrojen-progesteron tedavisi
Randomize plasebo kontrollü bir çalışmada (WHI) ve epidemiyolojik çalışmalarda. HRT tedavisi olarak kombine östrojen-progesteron kombinasyonu alan kadınlardayaklaşık 3 sene içinde belirgin olan meme kanseri riskinde artış bulguları tutarlıdır.
Tek başına östrojen tedavisi
\VHI çalışmasında, tek başına östrojen tedavisi uygulanan histerektomi yapılmış kadınlarda meme kanseri riskinde bir artış gözlenmemiştir. Gözlemsel çalışmalarınbüyük kısmı, östrojen progesteron kombinasyonu kullananlarda bulunan sonuçlardanbüyük oranda daha düşük meme kanserinde küçük de olsa bir artış bildirmiştir (bakınızkışını 4.8).
Bu artmış risk birkaç yıl içinde belirgin olmakta fakat tedaviyi sonlandırdırmayı takiben birkaç yıl içinde (en fazla 5 yıl) başlangıç düzeyine geri dönmektedir.
Özellikle östrojen progesteron kombine tedavisi içeren HRT, meme kanserinin radyolojik tanısını olumsuz etkileyecek şekilde mamografik görüntülerde yoğunluğu artırır.
Venöz tromboembolizm
HRT. derin venöz tromboz veya pulmoner emboli gibi venöz tromboembolizm (VTE) gelişmesi riskinin 1,3-3 kat artması ile ilİşkilendirilmektedir.
Bilinen trombofılik durumları olan hastalarda artmış VTE riski vardır ve HRT bu riski artırabilir. Bu yüzden, bu hastalarda HRT konlrendikedir (bakınız kısım 4.3)
Venöz tromboembolizm için genellikle tanımlanmış risk faktörleri, östrojen kullanımı, ileri yaş. majör cerrahi, uzun süre hareketsizlik. obesite (VKİ>30 kg/'nr)-gebelik/postparlum dönem ve siste m ik lupııs eritematozus'tur. Venöztromboembolizmde variköz velilerin muhtemel rolü üzerinde konsensüs yoktur.
- Tüm postoperatif hastalarda, cerrahi sonrası venöz tromboembolizmi önlemek için profilaktik yöntemlerin uygulanmasına azami dikkat edilmelidir. Cerrahi sonrasıuzamış hareketsizliğin olabileceği durumlarda, mümkünse 4-6 hafta öncesinde geçiciolarak tedavinin kesilmesi düşünülmeli ve hasta hareket edene kadar tedavibaşlatılmamahdır.
Kendisinde VTE hikayesi olmayıp, fakat birinci derece akrabalarında genç yaşta tromboz hikayesi olan kadınlarda dikkatli bir danışma sonrası tarama önerilebilir(trombofilik bozuklukların yalnızca belli bir kısmı tarama ile belirlenmektedir).
Aile bireylerinde tromboz ile seyreden bir trombofılik bozukluk varsa veya bozukluk şiddetli ise (örn. antitrombin, protein S. protein C eksiklikleri veya bunlarınkombinasyonu). HRT kontrcndikcdir.
Kronik antikoagülaıı tedavisi alan kadınlarda HRT tedavisinin yarar-riski açısından dikkatli bir değerlendirme yapılması gerekir.
Tedavi başlamasını takiben venöz tromboembolizm gelişirse tedavi sonlandırılmalıdır. Hastalar potansiyel tromboembolik semptomları (bacakta ağrılı şişlik, göğüste ani ağrı,dispne) gözlemlerse hemen doktoruna başvurmalıdır.
Koroner arter hastalığı (KAH)
Randomize klinik çalışmalarda. KAH olan veya olmayan kadınlarda sürekli kombine östrojen-progesteroıı veya tek başına östrojen kullanımı ile miyokard infarktüsündenkorunma üzerine herhangi bir kanıt yoktur.
Kombine östrojen-progesteıon tedavisi
Kombine östrojen- progesteron HRT kullanımı sırasında KAH relatİf riski hafifçe artmaktadır. KAH başlangıç mutlak riski, yüksek oranda yaşa bağlı olduğundan, menopoza yakın sağlıklıkadınlarda östrojen-progesteron kullanımına bağlı KAH ekstra vaka sayısı çok düşük olupilerleyen yaşla birlikte artmaktadır.
Tek başına östrojen
Randomize kontrollü çalışmalar, tek başına östrojen kullanan histerektomi olmuş kadınlarda KAH riskinde herhangi bir artış saptamam ıştır.
İnme
Kombine Östrojen-progesteron tedavisi ve tek başına östrojen tedavisi ile iskemik inme riskinin 1,5 kata varan oranda arttığı gösterilmiştir. Relatif risk, menopozu takibenyaş veya süre ile değişmemektedir. Fakat, başlangıç riski yüksek oranda yaşa bağlıolduğundan. HRT kullanan kadınlarda tüm risk yaşla birlikte artmaktadır (bakınız kısım4.8)"
Över kanseri
Över kanseri meme kanserinden çok daha azdır. Uzun süreli (en az 5-10 vıl) olarak yalnızca Östrojen içeren HRT ürünlerini kullanmak ile över kanserinde hafif risk artışı arasında birilişki bulmuştur. \VHI çalışması dahil bazı çalışmalar, uzun süreli kombine HRT kullanımı ilebenzer veya hafifçe daha düşük bir risk olabileceğini belirtmektedir.
Diğer rahatsızlıklar:
Östrojenler sıvı tutulmasına neden olabilir, bu nedenle kalp veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar dikkatlice gözlenmelidir. Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalar yakındangözlenmelidir, zira İNDİVİNA'daki etkin maddelerin dolaşımdaki düzeyinin artmasıbeklenmektedir.
Hipertrigliseridemisi olan kadınlar HRT sırasında yakından izlenmelidir. Zira bu durumda östrojen tedavisinin nadir de olsa pankreatite yol açan aşırı trigliserid yükselmesi olgularıbildirilmiştir.
Östrojenler tiroid bağlayıcı globulini (TBG) artırarak, proteine bağlı iyodür (PBI), T4 düzeyleri (kolon- veya radio-immunoassay ile) veya T3 düzeyleri (radio-immunoassay ile) ile ölçülendolaşımdaki total tiroid hormonunu artırır. 13'ün reçine içine alımı (uptake) azalır ki bu TBGyükselmesini anlatır. Serbest T4 ve serbest T3 konsantrasyonları değişmez. Serumda kortikoidbağlayıcı globulin (CBG), seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) gibi diğer bağlayıcıproteinler de yükselerek, dolaşımdaki sırasıyla kortikosteroidlerin ve seks steroidlerinindüzeylerini artırır. Serbest veya biyolojik olarak aktif hormon konsantrasyonlarıdeğişmemektedir. Diğer plazma proteinleri artabilir (angiotensinojen/renin substratı, alfa-I-antitripsin, seruloplazmin).
Sigara içmek tromboz riskini arttırır.
Epilepsi, astım, hipertansiyon, kalp ve böbrek fonksiyon bozukluklarında, diyabet ve hipertiroidizm gibi endokrin düzensizliklerinde, ödem ve migren ile ilgili semptomlarda vedepresyon geçirmiş olanlarda, östrojen negatif etki göstereceğinden kullanılmamalıdır.
Kognitif fonksiyonda iyileşme konusunda kesin bir kanıt yoktur. WHI çalışmasmda 65 yaşmdan sonra sürekli kombine konjuge östrojen ve medroksiprogesteron asetat başlayankadınlarda muhtemel demans riskinde artışa ait kanıt mevcuttur. Bu bulguların daha gençpostmenopozal kadınlara veya diğer HRT ürünlerine uygulanıp uygulanmayacağıbilinmemektedir
Bir tablet 79.5 mg Laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Antikonvülsanlar (fenobarbital, fenitoin, karbamazepin) ve antibiyotikler (rifampisin) gibi spesifik olarak sitokrom P450 enzimini stimüle ettiği bilinen ilaçlarla birlikte kullanımındaöstrojen ve progesteronun metabolizması artabilir.
Tiroid ve karaciğer fonksiyon testleri ile koagülasyon testlerini etkileyebilir.
Güçlü inhibitörler olarak bilinmelerine rağmen, ritonavir ve nelfinavirin, steroid hormonlar ile birlikte kullanıldıklar ında indükleyici özellikler sergilerler. S t John's wort (Sarı kantaron=

Hypericum perforatum)

içeren bitkisel preparatlar östrojenlerin ve progestagenlerinmetabolizmasını indükleyebilir.
Klinik olarak östrojenlerin ve progestagenlerin metabolizmasındaki artış, etkinin azalmasına ve uterus kanama profilinin değişmesine yol açabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi X'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Kontraseptif amaçla kullanımı yoktur. Bugüne kadar yapılmış epidemiyolojik çalışmaların çoğunda; östrodiol valerat ve medroksiprogesteron asetat ile oluşan istem dışı fÖtal maruziyet,teratojenik veya fötotoksik etkiye yol açmıştır. İnsanlara yönelik potansiyel riskbilinmemektedir.
İNDİVİNA gebelik döneminde kontrendikedir (bkz. kısım 4.3).

Gebelik dönemi

Gebelik döneminde kullanılmamalıdır. İNDİVİNA kullanımı sırasında gebelik oluşursa tedavi hemen kesilmelidir.

Laktasyon dönemi

Östrodiol valerat ve medroksiprogesteron asetatın insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Östrodiol valerat ve medroksiprogesteron asetatm süt ileatılmasına yönelik fızikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniylememedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. İNDİVİNA emzirme dönemindekullanı lmamal ıd ır.

Üreme yeteneği /Fertilite

İnsanda üreme yeteneği/fertiliteye etkisi bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında reproduktif toksisite gözlenmiştir. İnsanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etki gözlenmemiştir.

4.8. istenmeyen etkiler

Advers etkiler daha sıklıkla tedavinin ilk aylarında oluşur. Tedavi edilen hastalarda advers etki bildiren hastaların genel oranı %15-20'dir. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve tedavinindevamı sırasında azalmaktadır. Baş ağrısı ve meme hassasiyeti klinik çalışmalarda hastaların% 10'undan fazlasmda gözükmektedir.
Östrodiol valerat ve medroksiprogesteron asetat ile gözlenen yan etkiler, vücut sistemlerinde aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır, çok yaygm (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygınolmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
İyi huylu ve kötü huylu ııcoplaznıalar
Bilinmiyor: göğüs kanseri, endomelriyal lıiperplazi. endomctriyal kanser

Kan ve lenf sistemi hastalıktan

Yaygın olmayan: antikoagülasyon faktörlerinde değişiklikler

Metabolizma ve beslenme hastalıklan

Yaygın: kilo artışı/azalması

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: libido değişiklikleri anksiyete ve depresyonu da içeren duygu durum değişiklikleri Yaygın olmayan: ruh hali değişmesi

Sinir sistemi hastalıklan

Yaygm: baş ağrısı
Yaygm olmayan: migren, sersemlik

Göz hastalıktan

Yaygm olmayan: görme bozuklukları

Vasküler hastalıkları

Yaygm olmayan: kan basmcı artışı Seyrek: venöz tromboemboliBilinmiyor: Pulmoner emboli

Gastrointestinal hastalıklan

Yaygm: bulantı, karın ağrısı
Yaygm olmayan: hazımsızlık, kusma, gaz, safra kesesi hastalığı, safra taşı

Hepato-biliyer hastalıkları

Yaygm olmayan: serum karaciğer enzim konsantrasyonlarında değişiklikler

Deri ve derialtı doku hastalıklan

Bilinmiyor: Alopesi, hirsutizm, döküntü,kaşıntı
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın olmayan: bacak krampları

Üreme sistemi ve meme hastalıklan:

Yaygm: meme hassasiyeti, meme büyümesi, ara kanama, uterus fibroidlerinin büyümesi Yaygm olmayan: vajinal kandidiazis

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklan

Yaygm: Ödem, yorgunluk
Çok sayıda epidemiyolojik çalışma ve randomize plasebo kontrollü çalışmanın (WHI) ışığında, HRT kullanan veya daha önceden kullanmış olanlarda HRT kullanım süresinin uzaması ilememe kanseri riski artmaktadır.
Östrojen/progestagen tedavisi ile bildirilmiş olan diğer advers reaksiyonlar:
- Deri ve deri altı dokusu rahatsızlıkları: kloasma, eritema multiforme, eritema nodosum, vasküler purpura.
65 yaş üzeri kişilerde olası demans
- Pankreatit
- Över kanseri

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Östrojenin aşırı dozu bulantı, baş ağrısı ve kanama yapabilir. Aşırı doz östrojen ve progesteronun küçük çocuklarda kullanılması ile ilgili ciddi hasta etkileri belirtilmemiştir.Tedavi gerekirse semptomatik olabilir. Yüksek dozda medroksiprogesteron asetatm istenmeyenciddi etkileri gözlenmemiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Proiestoienler ve Östrojenler (sabit kombinasyonlar)
ATC Kodu: G03FA12
Sentetik 17(3-östradiol olan östradiol valerat, kimyasal ve biyolojik olarak endojen insan östradiolünün aynısıdır. Menopozal kadınlarda östrojen eksikliğinde kullanılır ve menopozalsemptomları hafifletir. Östrojen menopoz veya overektomi sonrası gözlenen kemik kaybınıönler, Östradiol valerat etkisini östrojen duyarlı dokularda spesifik sitoplazmik reseptörlerebağlanarak gösterir.
Medroksiprogesteron asetat, doğal progesteronun 17-a-hidroksi-6 metilprogesteron türevidir. Medroksiprogesteron asetat endometriyum üzerinde proliferatif fazı sekretuvar fazadeğiştirerek ve progestin spesifik reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.
Östrojenler, endometriyumun büyümesini uyardığından, östrojen kullanımı endometriyal hiperplazi ve kanser riskini artırmaktadır. Medroksiprogesteron asetatm tedaviye ilaveedilmesinin amacı, bu olası etkiyi dengelemektir. Histerektomi yapılmamış kadınlardaprogesteron ilavesi östrojen ile uyarılmış endometriyal hiperplazi riskini azaltır fakat ortadankaldırmaz.

Klinik bilgi

• Kanama vakaları ve östrojen yetersizliği semptomlarının hafifletilmesiMenopozal semptomların hafifletilmesi tedavinin ilk haftalarmda meydana gelir
1 mg östradiol valerat alan hastaların %9rinde ve 2 mg östradiol valerat alan hastaların %80'inde 10-12 aylık tedavi sonrası amenore gözlendi. Ara kanama ya da lekelenme tedavininilk 3 aymda 1 mg östradiol valerat alan kadınların yaklaşık %41'inde ve 2 mg östradiol valeratalan kadınların %5rinde gözlenmekteydi. Tedavinin 10-12. aylarında bu oranlar 1 mgöstradiol valerat için

%9

ve 2 mg östradiol valerat için %20 idi.
• Osteoporozun önlenmesi
Menopoz kemik döngüsünde artış ve kemik kütlesinde azalmayla ilişkilidir. Östrojenin kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkisi doz bağımlıdır. Koruma tedavi devam ettiği süreceetkindir. HRT'nin kesilmesi sonrası kemik kütlesi, tedavi uygulanmamış kadmlardakine yakınoranda kaybolur.
Milyon kadın çalışmasında, HRT'nin yalnız veya progesteron ile kombine olarak sağlıklı kadınlarda kalça, vertebra ve diğer osteoporotik kırıkların riskinde azalma gösterdiğibelirtilmiştir.

5.2. Farm akokin etik özellikler

Emilim:

Östradiol valerat oral uygulama sonrası iyi emilir ve hızlı şekilde östradiol'e hidrolize olur. Östradiol 4-6 saat içinde maksimum plazma düzeylerine ulaşır, lmg dozdan sonra Cmaksyaklaşık 166 pmol/1, ve 2 mg dozdan sonra ise 308 pmol/L'dir. Medroksiprogesteron asetat,gastrointestinal kanaldan iyi absorbe edilir. İNDİVİNA uygulanmasını takiben MPAmaksimum plazma konsantrasyonuna 2,9 saatte ulaşır.

Dağılım:

Östradiol dolaşımda, seks hormonu bağlayıcı globulinlere ve albumine bağlı olarak bulunur. Medroksiprogesteron asetat %70 oranında plazma proteinlerine bağlanır.

Bivotransformasvon:

Serbest östradiol karaciğerde metabolize edilerek, kısmen daha az aktif olan östron olan östrojenlere çevrilir. Medroksiprogesteron asetat karaciğerde metabolizeedilir.

Eliminasvon:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

w



Östradiol ve medroksiprogesteron asetat ile yapılmış hayvan çalışmaları, beklenen östrojenik ve gestajenik etkiler göstermiştir. Her iki bileşik üreme toksisite çalışmalarında advers etkileresebep olmuştur. Aslında, östradiol embriyotoksik etkiler gösterdi ve erkek fetuslarınfeminizasyonuna sebep oldu. Medroksiprogesteron. erkek letuslarda embriyotoksik etkilergösterdi ve antiandrojenik etkilere sebep olurken, dişi fetuslarda maskulinizasyona neden oldu.Bu verilerin insana uygulaması ile ilişkisi bilinmemektedir (bakınız kısım 4.6). Diğer prekliniketkilerden ötürü, östradiol valerat ve medroksiprogesteron asetatın toksisite profilleri iyibilinmekte ve KÜB'ün diğer bölümlerinde tartışılan ve genel olarak hormon replasmantedavisine uygulananların ötesinde insanlarda özel bir risk oluşmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Mısır nişastasıJelatin
Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü6.4. Saklamaya yönelik Özel tedbirler

30°C,nin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır..

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

28 tabletlik blister ambalajlarda sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No,4 34467
Maslak / Sarıyer / İSTANBUL Tel: 0212 366 84 00Faks: 0212 276 20 20

8. RUHSAT NUMARASI

123/76

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.12.2007 Ruhsat yenileme tarihi:

#10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

II

İlaç Bilgileri

Indivina 2 Mg/ 5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Östradiol Valerat, Medroksiprogesteron Asetat

Atc Kodu: G03FA12

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Indivina 2 Mg/5 Mg 28 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.