Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cernevit Iv Ve Im Kullanim İçin Liyofilize Multiv... Kısa Ürün Bilgisi

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Vitamin İlaçları

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CERNEVIT intramusküler ve intravenöz kullanım için liyofılize multivitamin

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin maddeler:

Her flakonda:
Vitamin A (Retinol palmitat olarak) 3500 IU
Vitamin D3 (Kolekalsiferol) 220 IU
Vitamin E (Alfa-tokoferol; 10.2 mg DL alfa-tokoferol olarak) 11.2 IU
Vitamin C (Askorbik asit) 125 mg
Vitamin Bı (Tiamin; 5.8 mg Kokarboksilaz tetrahidrat olarak) 3.51 mg
Vitamin B2 (Riboflavin; 5.67 mg Riboflavin sodyum fosfat dihidrat) 4.14 mg
Vitamin Bg (Piridoksin; 5.5 mg Piridoksin hidroklorür olarak) 4.53 mg
Vitamin B12 (Siyanokobalamin) 0.006 mg
Folik asit 0.414 mg
Pantotenik asit (16.15 mg Dekspantenol olarak) 17.25 mg
D-Biotin 0.069 mg
Nikotinamid 46 mg

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit ym
Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Sulandırıldıktan sonra intravenöz ve intramusküler uygulama için liyofılize toz.
Steril, apirojen.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Erişkin ve 11 yaşından büyük çocukların günlük ihtiyaçlarına uygun olarak, oral alımın kontrendike veya yetersiz olduğu (yetersiz beslenme, gastrointestinal malabsorbsiyon,parenteral beslenme v.b) veya mümkün olmadığı durumlarda intravenöz yoldan vitaminuygulaması gerektiğinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler ve 11 yaş üstündeki çocuklarda günlük doz 1 flakondur.
Artmış besin gereksinimi olan özel durumlarda (ciddi yanıklar v.b.) günlük 2-3 flakon gibi yüksek dozlar kullanılabilir.

Uygulama şekli:

İntravenöz ya da intramusküler yoldan kullanılır.
İntravenöz kullanım:
- Bir enjektörle flakon içerisine 5 mL enjeksiyonluk su uygulanır. Flakon, homojen kanşım
sağlamak amacıyla nazikçe çalkalanır.
- Daha sonra yavaş intravenöz enjeksiyon şeklinde (en az 10 dakikada) uygulanabildiği gibi,izotonik sodyum klorür veya dekstroz çözeltileri içinde infüzyonla da uygulanabilir.
- CERNEVIT, karbonhidrat, lipid, amino asit, elektrolit ve eser element içeren parenteralbeslenme karışımlarına eklenerek de uygulanabilir.
İntramusküler kullanım:
- Liyofılize flakon içerisindeki preparat 2.5 mİ enjeksiyonluk su ile sulandırılır.
- Uygulamanın derin intramusküler yapılması önerilir.
Uygulamayla ilgili ayrıntılar için ayrıca bölüm 6.6'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Bu popülasyona özel gerçekleştirilen bir çalışma bulunmadığından, bu hasta grubu için özel bir dozaj önerisi bulunmamaktadır. Böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda yağda çözünenvitamin düzeyleri izlenmelidir ve glikokolik asit içerdiğinden sanlığı olanlardakullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği olanlarda doz: hepatik sanlığı olan veya laboratuvar değerlerine göre belirgin kolestazı olan hastalarda tekrarlayan dozlarda ve uzun süreli uygulamalarda hepatikfonksiyonlann dikkatle takip edilmesi ve dozun buna göre ayarlanması gereklidir (Bkz. Bölüm
4.4 Özel kullanım uyanlan ve önlemleri).

Pediyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, erişkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır. Bu popülasyonda11 yaşın altındaki kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, erişkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Bileşimindeki maddelere karşı aşın duyarlık
- Tiamin (vitamin Bı) entoleransı
- 11 yaş altı çocuklar
CERNEVIT hipervitaminöz varlığında kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

- Bileşiminde A vitamini içerdiğinden, A vitamini içeren diğer preparatlarla birlikteuygulandığında, uygulanan toplam doz hesaplanmalıdır.
- CERNEVIT K vitamini içermez. K vitamini gerektiğinde ayrı olarak uygulanmalıdır.
- İntravenöz bolus uygulama sırasında, birkaç hastada enflamatuar enterolit gelişimiylebirlikte orta düzeyde ve sadece SGPT transaminazında yükselme gözlenmiştir. Transaminazseviyesindeki artış, uygulamanın kesilmesiyle hızlı bir şekilde düşer. Bu hastalardatransaminaz düzeylerinin takip edilmesi önerilir.
- CERNEVIT glikokolik asit içerdiğinden hepatik sanlığı olan veya laboratuvar değerlerinegöre belirgin kolestazı olan hastalarda tekrarlayan dozlarda ve uzun süreli uygulamalardahepatik fonksiyonlann dikkatle takip edilmesi gereklidir.
- Preparat sulandırıldıktan sonra oda sıcaklığında, ışıktan korunmuş şekilde 6 saat süreyleetkinliğini kaybetmez; sulandırıldıktan sonra 6 saatten fazla süreyle oda sıcaklığındasaklanmamalıdır.
- CERNEVIT bileşimindeki folik asit, mevcut bir pemisiyöz anemi durumunumaskeleyebilir.
- CERNEVIT'in üretim sürecinde ph'sını 5.9 yapacak şekilde hidroklorik asit veya sodyumhidroksit eklenir. Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)!dan daha az sodyum ihtivaeder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

- L-Dopa'nın dekarboksilasyonu B6 vitaminine bağlı bir enzim aracılığıyla gerçekleştiğinden,B6 vitamini (piridoksin) L-Dopa'nın etkinliğini azaltabilir. Bu etkileşimi engellemek içintedaviye karbidopa gibi bir dopa dekarboksilat inhibitörü eklenebilir.
- Folik asit fenobarbital, fenitoin ve primidon gibi bazı antiepileptiklerin metabolizasyonlannıarttırabilir. Folik asit ile birlikte kullanılan antiepileptiklerin plazma konsantrasyonlanizlenmeli ve gerekirse dozları ayarlanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C
CERNEVIT'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Bilinen olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Vitaminler günlük gereksinim miktarları doğrultusunda alınabilir. Ancak CERNEVIT'in içerdiği miktarlarda günlük dozla hayvanlarda ya da gebe kadınlarda gerçekleştirilmişkontrollü bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle CERNEVIT hamilelik sırasında açık vekesin gereksinim varsa (anneye olası yararı, fetusa olası zararından fazlaysa) kullanılmalıdır.
CERNEVIT A vitamini içermektedir. Normal beslenme sırasında A vitamini gereksinimleri karşılanır. Gebelikte, yüksek dozda (günde 10.000 IU üzeri) kullanıldığında teratojeniteriskini arttırdığını gösteren bazı veriler bulunmaktadır. Gebeliği ilk trimesterinde ve gebekalmayı planlayan kadınlarda günlük 10.000 IU'den yüksek dozlar kullanılmamalıdır. Budurum özellikle A vitamini açısından yüksek değerli karaciğer vb gıdaları tüketenlerdedikkate alınmalıdır.

Laktasyon dönemi

Vitaminlerin sütle salgılandığı bilindiğinden ve çocukta aşın doza yol açma riskinden dolayı, emzirmekte olan annelerde CERNEVIT kullanılması önerilmez.

Üreme yeteneği / Fertilite

Bilinen olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.

4.8 İstenmeyen etkiler

Advers ilaç reaksiyonlarının sıklık sınıflandırması şu şekildedir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000),çok seyrek, izole raporlar dahil (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).
B[ vitaminine karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Alerjik reaksiyonlar
Çok seyrek: Anafilaktik şok.
Ayrıca bazı vakalarda intravenöz bolus enjeksiyon sırasında SGPT transaminazında yükselme görülebilir (Bakınız bölüm 4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).
İntramusküler enjeksiyon bölgesinde ağn riski bulunmaktadır. İntramusküler enjeksiyonda ağnya sebep olmamak için uygulamanın derin intramusküler olarak ya da intravenözenjeksiyonla yapılması önerilir (Bakınız bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Uzun süreli ve yüksek doz uygulamalannda A hipervitaminozu ve D hipervitaminozu (hiperkalsemi ile ilgili) semptomları gelişebilir.
Akut A hipervitaminozunun klinik belirtileri arasında gastrointestinal bozukluklar, baş ağnsı, intrakranial hipertansiyon (bebeklerde gergin fontanel şeklinde anlaşılır), papil ödemi,psikiyatrik bozukluklar, iritabilite, konvülsiyonlar, gecikmiş generalize deskuamasyon yer alır
Kronik A hipervitaminozunun (A vitamini eksikliği olmayan vakalarda, uzun süreli ve yüksek dozlarda uygulama sırasında zehirlenme riski) klinik belirtileri arasında ise intrakranialhipertansiyon, uzun kemiklerin kortikal hiperosteozisi ve erken epifız füzyonu bulunmaktadır.Kronik vakalarda tanı genellikle ekstremitelerde ağrılı ve hassas cilt altı şişliklerinbulunmasıyla konulur. Röntgende, ulna, fıbula, klavikula ve kostalarda diafızde periostkalınlaşması görülür.
Doz aşımı halinde uygulamaya hemen son verilmeli, hasta değerlendirilmeli, uygun laboratuvar testleri yapılmalıdır.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:

İntravenöz çözelti eklentileri, vitaminler

ATC kodu:

B05XC
CERNEVIT®, steril enjeksiyonluk su ile sulandırıldıktan sonra parenteral yoldan kullanıma uygun liyofılize bir multivitamin preparatıdır.
Preparatın asiditesi, sulandırıldıktan sonra pH'ı 5.9 olacak şekilde sodyum hidroksit ve hidroklorik asitle ayarlanmıştır.
CERNEVIT bileşimindeki vitaminler vücutta birçok metabolik süreç için az miktarlarda gerekli olan organik maddelerdir. Vücutta hiç sentezlenmezler veya yetersiz ve çok azmiktarda sentezlenirler.
Vitaminler suda çözünen ve yağda çözünenler olarak sınıflandırılabilirler:
- A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir.
- Biotin, folik asit, niasin, pantotenik asit, Bı, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile C vitamini ise sudaçözünen vitaminler olarak sınıflandırılır.
Vitamin eksiklikleri genellikle diyetle yetersiz alım sonrası veya hamilelik gibi artmış ihtiyaç sonrası gelişebileceği gibi emilim, kullanım veya atılım gibi metabolizma bozukluklarınıngörüldüğü hastalıklar sırasında da (kronik alkolizm, hipertiroidizm, kaşeksi, ağır hastalıklarveya yaralanmalar gibi) gelişebilir.
Vitamin preparatlan, klinik olarak spesifik vitamin eksikliklerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilir.
Bir vitamin eksikliği olduğunda genellikle diğer vitamin eksiklikleri (klinik veya subklinik olarak) eşlik eder. Bu yüzden, multivitamin preparatlannın kullanımı bu hastalarda faydalıolabilir.
Yüksek miktarlarda vitamin kullanımı, birçok hastalıkta önerilmektedir. Fakat bu kullanımın yaran hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Suda çözünen vitaminlerin fazla miktarlardaalınımı, idrarla atılmalan sebebiyle çok az etkiye sahiptir. Yağda çözünen vitaminlerin fazlamiktarlarda alınımı ise vücutta birikmelerinden dolayı tehlikelidir.
Suda çözünen vitaminler özelikle ışığa maruz kalan çözeltilerde olmak üzere seyreltildiklerinde degrade olmaya eğilimlidirler. Vitaminlerin beslenme kanşımlarına ilavesiinfuzyondan hemen önce yapılmalıdır. Kanşım hazırlandıktan sonra genellikle 24 saatiçerisinde kullanılmalı ve ışıktan korunmalıdırlar.
A vitamini:
- Vücutta 3 şekilde bulunur: retinol, retinoik asit ve retinal.
- A vitamininin fizyolojik görevleri karışıktır: hücre proliferasyonu ve diferansiyasyonunda,görme ve üreme fonksiyonlarında ve steroid metabolizmasında görev alır.
D vitamini:
- Fosfor ve kalsiyum homeostazisinde rol alır.
- Barsak, kemikler ve böbrekteki spesifik transport mekanizmalarını stimüle eder ve serumkalsiyum, fosfor seviyelerini arttırır.
- D vitamininin başlıca etkileri şunlardır:
o Kalsiyum ve fosforun bağırsaktan aktif transportunun stimülasyonu o Kalsiyum ve fosforun kemikten resorpsiyonlannın stimülasyonuo Kalsiyumun renal reabsorbsiyonunun stimülasyonu.
E vitamini:
- Temel fonksiyonu bir antioksidan olarak hücresel metabolizmada bazı temel moleküllerinoksidasyondan korunması ve hücre membranlannın stabilizasyonudur.
- A vitaminini ve karotenleri oksidasyondan korur.
- Eritrositlerdeki hemoglobulin molekülünün “hem" bölümünün sentezinin düzenlenmesinde
rol alır.
Bı vitamini (tiamin):
- Vücutta az miktarda depo halde bulunur.
- Oksidatif dekarboksilasyon reaksiyonlarında koenzim olarak görev alır.
- Enerji metabolizmasındaki reaksiyonlar için gereklidir.
- Aktif şekli olan tiamin-pirofosfat (TPP) karbonhidrat metabolizması ve nöral iletimde görevalır.
B2 vitamini (riboflavin):
- Fosforilasyona uğrayarak, bazı enzimlerin prostetik grubu olan flavin monoükleotid (FMN)ve flavin adenin dinüklotid (FAD) isimli iki fosfor esterinin ouşumuna yol açar. Buflavoproteinlerin, değişik substratlann degradasyonunda önemli görevleri vardır.
- Hücresel enerji üreten enzimatik reaksiyonlarda görev ahr (Krebs döngüsü, solunum zinciri,yağ asitlerinin ve pürin metabolizmasr).
Niasin (nikotinik asit):
- Aktif şekli; nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfat(NADP) isimli iki koenzimdir.
- Bu iki koenzim hidrojen alrcrsr ve vericisi görevi görürler. Karbonhidratların, lipidlerin veproteinlerin sentez ve degradasyonunda görev alırlar.
B5 vitamini (pantotenik asit):
- Koenzim-A'nın bileşiminde yer alır. Özellikle şeker, yağ asitleri ve steroidlerin sentez vedegradasyon reaksiyonları olmak üzere birçok metabolik reaksiyonda görev alır.
B6 vitamini:
- Birçok metabolik reaksiyonda görev alır.
- Aminoasitlerin metabolizmasında bir koenzim olarak dekarboksilasyon, transminasyon,deaminasyon ve transsülfırasyon reaksiyonları için gereklidir.
Biotin:
- Karbonhidratların, lipidlerin ve proteinlerin ara metabolizmalarında önemli göreve sahiptir.
- Karboksilasyon reaksiyonlarında önemli göreve sahiptir.
- Pürin, pirimidin ve bazı amino asitlerin (lösin, omitin, sitrülin, methiyonin v.b.) metabolizmasında görev alır.
Folik asit:
- Tek başına biyolojik aktiviteye sahip değildir. Biyolojik aktif şekli indirgenmiş şeklidir.
- Folik asidin indirgenmiş şekli olan tetrahidrofolik asit, serin ve histidin metabolizmasının sonucunda oluşan monokarbonat gruplarının transferinde görev alan folikkoenzimlerin tümünün ortak bir substratıdır.
- Metiyonin, pürin ve nükleik asitlerin sentezinde görev alır.
- B12 vitamini pirimidinlerin ve DNA'nın sentezi için gereklidir.
C vitamini:
- Biyolojik fonksiyonları tam olarak henüz anlaşılamamıştır.
- Hidrojen iyonlarının transferine ve intraselüler oksidasyon-redüksiyon potansiyelinindüzenlenmesine katkıda bulunur.
- Amino asit, kolajen, ilaçların mikrozomal metabolizması, adrenerjik hormonların üretimi vemetabolizması ve folat metabolizması için gereklidir.
- Ayrıca bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasında ve antikorsentezinde görev alır.

5.2 Farmakokinetik özellikler

CERNEVIT'in farmakokinetik özellikleri, bileşimindeki 12 vitaminin özellikleriyle aynıdır.

Genel özellikler:

Emdim:


Ürün intravenöz yoldan verildiği için uygulanabilir değildir.

Dağılım:


• A vitamini:
A vitamini plazmada spesifik bir al-globuline (retinol-bağlayan protein) bağlı durumda dolaşır.
Normal şartlarda vücutta yaklaşık 2 yıla kadar vücut gereksinimlerini karşılamaya yetecek miktarlarda A vitamini depolanmıştır. A vitamini esas olarak retinil palmitat olarak, azmiktarlarda ise retinol ve retinal olarak karaciğerde depolanır. Karaciğer dışında daha azmiktarlarda olmak üzere böbrek, akciğer, adrenal, retina ve intraperitoneal yağ dokusundaretinil palmitat olarak dağılır.
Plasentadan kolayca geçemez; süte dağılır.
• D3 vitamini (kolekalsiferol):
Benzer kimyasal yapıya sahip kimyasal maddeler olan ve topluca D vitamini olarak adlandırılan D vitaminlerinin metabolitleri arasında alfakalsidiol (1-hidroksikolekalsiferol), kalsitriol (1,25-dihidroksikolekalsiferol), kolekalsiferol (vitamin

D3),(D3

vitamini) içerir.
CERNEVIT bileşimindeki kolekalsiferol karaciğerde 25-hidroksikolekalsiferole metabolize olduktan sonra böbreklerde hidroksile edilerek, en aktif D vitamini formuolarak kabul edilen kalsitriole (1,25-dihidroksikolekalsiferol) dönüşür.
D3 vitamini metabolitleri plazmada spesifik plazma proteinlerle taşınır ve plazmadaki terapötik etkinliklerini yaklaşık 3-5 gün devam ettirirler.
Plasentadan geçer; süte dağılır.
• E vitamini (alfa-tokoferol):
Hızla tüm dokulara dağılır ve yağ dokusunda depolanır.
E vitamini plasentadan geçer; süte dağılır.
• C vitamini (askorbik asit):
Vücudun sulu kompartmanlanna dağılır. Adrenal kortekste, lökositlerde, trombositlerde ve hipofiz bezinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.
• Bı vitamini (tiamin):
Tiamin, en yüksek konsantrasyonları karaciğer, beyin, böbrekler ve kalp dokusunda olmak üzere tüm dokularda yaygın olarak dağılıma uğrar. Alınan miktarları günlükgereksinimden fazla olduğunda dokulardaki düzeyi normalin 2-3 katı fazla olur.
• B2 vitamini (riboflavin):
Plazmada proteinlere bağlanma oranı %60'dır. Plazma proteinlerine riboflavin 5-fosfat (flavin mononükleotid [FMN]) ve flavin adenin dinükleotid (FAD) olarak bağlanır.Riboflavin aralarında gastrointestinal mukoza hücreleri, eritrositler ve karaciğer dokusuolmak üzere bir çok dokuda FMN ve FAD olarak yaygın bir şekilde dağılıma uğrar.Riboflavin yalnızca retina dokusunda serbest olarak depolanır; karaciğer, dalak, böbreklerve kalpte esas olarak FAD şeklinde kısıtlı bir depolanması vardır.
Riboflavin plasentadan geçer; süte dağılır.
• B6 vitamini (piridoksin):
B6 vitamini piridoksin, piridoksal ve piridoksamin şeklinde bir çok yiyecekte bulunan ve
suda eriyebilen bir B kompleks vitaminidir. Gıdalarla alman B& vitamininin bu formları insan vücudunda tiriptofan gibi bazı amino asitlerin metabolizması ile karbonhidrat velipid metabolizmasının, hem molekülüyle bir inhibitör nörotransmitter olan GABA'nınsentezinde esansiyel ko-enzimler olan piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfata dönüşür.CERNEVIT'in bileşiminde bulunan piridoksin hidroklorür plazmada proteinlerebağlanmaz. Esas olarak karaciğerde ve daha az olarak kas ve beyin dokusunda depolanır.
• B12 vitamini (siyanokobalamin):
B12 vitamini kobalt içeren B grubundan bir vitamindir. Siyanokobalamin ve hidroksikobalamin B12 vitamininin sentetik formlarıdır.
B12 vitamini karaciğere, kemik iliğine ve diğer dokulara dağılır.
B12 vitamini plasentadan geçer; süte dağılır.
• B9 vitamini (folik asit):
Folatın serumda normal düzeyleri yaklaşık 5 ila 15 ng/ml; beyin-omurilik sıvısındaki normal düzeyleriyse yaklaşık 16 ila 21 ng/mL'dir.
• B5 vitamini (pantotenik asit):
Tüm dokulara konsantrasyonu 2 ila 45 mcg/g olacak şekilde dağılır.
• Bg vitamini (biotin):
Biotin plazmada serbest olarak ya da proteinlere bağlı olarak bulunur; esas olarak karaciğerde depolanır.
• Nikotinamid:
Aynı zamanda niasin amid olarak da bilinen nikotinamid, B3 vitaminin (niasin) amididir. Nikotinamid B vitaminleri grubundan suda çözünen bir vitamindir. İnsan vücudundaniasin nikotinamide dönüşür ve bu nedenle vitamin işlevleri açısından her ikisi de aynışekilde iş görür. Ancak nikotinamid niasinle aynı farmakolojik ve toksik etkilere sahipdeğildir ve erişkinlerde günlük 3 g'dan yüksek dozlarda karaciğere toksik etkileri olabilsede kolesterolü düşürmez veya yüz/boyunda kızarmaya (flushing) neden olmaz.

Bivotransformasyon:


• A vitamini:
Oral yoldan alınan retinol esterleri gastrointestinal lümende pankreas enzimlerince hidrolize edilir.
Retinol glukuronik asitle konjuge olur; P-glukuronid enterohepatik sirkülasyona girerek okside olur ve retinal ile retinoik aside dönüşür.
Retinoik asit dekarboksilasyona uğrar ve glukronik asitle ileri konjugasyona uğrar.
Retinol re-esterifıye olarak esas olarak retinil palmitata dönüşür.
• D3 vitamini (kolekalsiferol):
CERNEVIT bileşimindeki kolekalsiferol karaciğerde 25-hidroksikolekalsiferole metabolize olduktan sonra böbreklerde hidroksile edilerek, en aktif D vitamini formuolarak kabul edilen kalsitriole (1,25-dihidroksikolekalsiferol) dönüşür.
Kalsitriolün değişik derecelerde D vitamini etkinliğinde bulunan bir çok metaboliti olduğu belirlenmiştir. Bu metabolitler şunlardır: la, 25-dihidroksi-24-okzo-kolekalsiferol; la, 23,25-trihidroksi-24-okzo-kolekalsiferol; la, 24R, 25-trihidroksikolekalsiferol; la, 25R-dihydroxycholecalciferol-26, 23S-lactone; la, 25S, 26-trihidroksikolekalsiferol; la, 25-dihidroksi-23- okzo-kolekalsiferol; la, 25R, 26-trihidroksi-23- okzo-kolekalsiferol ve la-hidroksi-23-karboksil-24, 25, 26, 27-tetranorkolekalsiferol.
• E vitamini (alfa-tokoferol):
Esas olarak karaciğerde olmak üzere tokoferonik asidin glukoronidlerine ve bunun y-laktonuna yoğun biçimde metabolize olur.
• C vitamini (askorbik asit):
C vitamini, noradrenalin ve kamitinin biyosentezi, peptit hormonların amitlenmesi ve
tirozin metabolizmasında rol oynayan mono-oksigenaz ya da di-oksigenaz etkinliği olan enzimlerle etkileşerek elektron alıp verir. Bu nedenle gerçek bir metabolizasyondanbahsedilemez. Metaboliti sayılabilecek olan dehidro-askorbat, oksalik asit, 2-O-metilaskorbat ve 2-ketoaskorbitol de vücuttan idrarla atılır.
• Bı vitamini (tiamin):
Tiamin, plazmada ATP alarak tiamin pirofosfat (ko-karboksilaz) koenzimine hızla metabolize olur.
• B2 vitamini (riboflavin):
Gastrointestinal mukoza hücrelerinde, eritrositlerde ve karaciğerde fosforilasyona uğrayarak riboflavin 5-fosfata (flavin mononükleotid [FMN]) dönüşür; karaciğerde oluşanFMN ise yine karaciğerde flavin adenin dinükleotide (FAD) dönüşür.
• B6 vitamini (piridoksin):
Piridoksin karaciğerde metabolize olarak 4-piridoksik asit metabolitine dönüşür.
• B12 vitamini (siyanokobalamin):
• B9 vitamini (folik asit):
Folik asit karaciğerde 7,8-dihidrofolik aside daha sonra da 5,6,7,8-tetrahidrofolik aside dönüşür.
• B5 vitamini (pantotenik asit):
• Bg vitamini (biotin)
• Nikotinamid:
Hücrelerde niasin, nikotinamide çok benzer yollarla nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfata (NADP) dönüşür. NAD+ and NADP+bir dizi oksidasyon-redüksiyon enzim reaksiyonunda koenzim olarak rol oynar.

Eliminasyon:


• A vitamini:
Retinal, retinoik asit ve diğer suda eriyebilen metabolitler idrar ve feçesle atılır.
Retinoik asit esas olarak safra eliminasyonuyla feçes ile atılır.
Değişikliğe uğramamış retinol genel olarak idrarla atılmamaktadır.
• D3 vitamini (kolekalsiferol):
Kalsitriolün serumdaki eliminasyon yarılanma süresi 9-10 saattir.
D vitaminleri böbreklerden elimine edilerek idrarla ve safra yoluyla elimine edilerek feçesle atılırlar.
• E vitamini (alfa-tokoferol):
E vitamini esas olarak safra yoluyla elimine edilerek feçesle atılır.
İdrarla atılımı da vardır.
• C vitamini (askorbik asit):
Askorbik asitin ortalama yanlanma süresinin 16 ila 20 gün kadar olduğuna inanılmaktadır.
C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan idrarla atılır. Askorbik asidin böbreklerden atılım için eşik plazma değerlerinin 0.8 ila 1.4 mg/dl arasında olduğudüşünülür. Bu düzeylerin üzerindeki vitamin C böbreklerden süzülerek atılır.
• Bı vitamini (tiamin):
Tiaminin fazlası idrarla atılır.
• Bı vitamini (riboflavin):
B12 vitamininin oral ya da IM enjeksiyonu sonrası yarılanma süresi yaklaşık 66 ila 84 dakikadır. Uygulanan bir dozun %9 kadarı değişmeden atılır; kalanın nasıl elimineedildiği bilinmemektedir.
• B6 vitamini (piridoksin):
Plazma yanlanma süresi 15 ila 20 gün kadardır.
Esas olarak idrarla 4-piridoksik asit metaboliti şeklinde atılır.
• B12 vitamini (siyanokobalamin):
B[2 vitaminin %50 ila %98'i idarla atılır.
• B9 vitamini (folik asit):
Folik asitin %90'a kadar olan büyük bölümü idrarla ve az miktarlarda feçesle elimine edilir.
• B5 vitamini (pantotenik asit):
Yaklaşık %70'i idrarla atılır.
• Bg vitamini (biotin):
Biotin esas olarak idrarla değişmeden atılır.
• Nikotinamid

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Bu konu ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karekteristik özellikler

• A vitamini:
Pnömoni ve kronik nefritli hastalarda, değişikliğe uğramamış retinol da idrarla atılabilir.
• D3 vitamini (kolekalsiferol):
Nefritik sendromu olan ya da hemodiyaliz gören hastalarda serum D vitamini düzeyleri düşer ve dışardan alınan D vitaminlerinin plazmada en yüksek düzeylerine ulaşma zamanıuzar.
• B2 vitamini (riboflavin):
Hemodiyalizle eliminasyonu, böbreklerden normal yolla atılımından daha yavaştır. Yenidoğan bebeklerde üriner eliminasyon daha yavaş olmasına rağmen, atılan toplammiktar infantlardakiyle aynıdır.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(Ier)

Uzun süreli parenteral beslenme sırasında CERNEVIT alan hastalarda A, D ve E vitaminlerinin plazma konsantrasyonları normal düzeylerine gelir ve bu şekilde normalsınırlan içinde idame eder.

5.3 Klinik öncesi güveniilik verileri

CERNEVIT ile klinik öncesi güveniilik çalışması yapılmamıştır.
CERNEVIT bileşimindeki her bir vitaminle yapılan güveniilik çalışmalarında, insanlarda kullanımda olası bir potansiyel riske ilişkin bulgu bulunmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Glisin
Glikokolik asit Soya lesitini
Sodyum hidroksit (pH ayarı için) Hidroklorik asit (pH ayarı için)

6.2. Geçimsizlikler

Aynı uygulama setinden birlikte uygulanacak ilaçlarla geçimliliği önceden değerlendirilmelidir. Birlikte kullanılacak ilaçların bir geçimsizliğe yol açmadığını belirlemekyönünden karışımın berrak olmasına dikkat edilmeli ve bu konuda birlikte uygulanacak ürününKısa Ürün Bilgisi'ne bakılmalıdır.

6.3 Raf ömrü

36 ay.
CERNEVIT sulandırıldıktan sonra oda sıcaklığında, ışıktan korunmuş şekilde 6 saat süreyle ve buzdolabında 24 saat süreyle etkinliğini kaybetmemesine rağmen, mümkün olan en kısa süredekullanılması önerilir.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan korunmuş olarak saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her bir karton kutu 10 veya 4 adet tip-I kahverengi cam flakon içerir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller '"Tıbbi Ürünlerin Kontrolü” yönetmeliği ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü” yönetmeliğine uygun olarak imha edilmelidir.
Flakonlar tek kullanımlıktır.

Kısmen kullanılmış flakonlar saklanmamalı,

yerel düzenlemeler doğrultusunda atılmalıdır.
“Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde anlatıldığı gibi sulandırıldıktan sonra intravenöz yoldan yavaş infüzyonla kullanılması önerilir.
İntramusküler uygulama yapılacaksa, uygulamanın derine yapılması önerilir.
İzotonik sodyum klorür veya dekstroz çözeltileri içinde infüzyonla uygulanacaksa kullanım öncesi son karışım kontrol edilmelidir. Yalnızca berrak ve partikülsüz ürünler kullanılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Adı

Adresi


Tel

Faks


Üreticiler


Eczacıbaşı Baxter Hastane Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Cendere Yolu Pırnal Keçeli Bahçesi 34390 Ayazağa-İSTANBUL(0212)329 62 00(0212) 289 92 75
: CLINTEC PARENTERAL S.A.
Zone Industrielle d'Amilly
45203 MONTARGIS CEDEX FRANSA
veya
BAXTER S.A.
Bd. R. Branquart 80, B-7860 LESSINES, BELÇİKA

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

115/68

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.02.2004 Ruhsat yenileme tarihi: 13.02.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Cernevit Iv Ve Im Kullanim İçin Liyofilize Multiv...

Etken Maddesi: Multivitamin

Atc Kodu: A11BA

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.