Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Femmex 25 Mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar » Hormonal Tedavi İlaçları » Hormon Antagonistleri » Enzim İnhibitörleri » Eksemestan

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FEMMEX 25 mg film tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:Yardımcı maddeler:

Mannitol................................28.5 mg
Sodyum nişasta glikolat..........5.0 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film Tablet
Beyaz, yuvarlak, bikonveks film tablet

4. KLİNİK ÖZELLIKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

Postmenopozal hormon reseptörü pozitif (östrojen ve/veya progesteron reseptörü) olan erken evrede meme kanserli hastalarda 2-3 yıl tamoksifen kullanımı sonrasında toplamhormonal tedavi süresi 5 yıla tamamlanacak süre ile endikedir.
Postmenopozal hormon reseptörü pozitif (östrojen ve/veya progesteron reseptörü) olan ilerlemiş meme kanserli hastaların tedavisinde ve endokrin tedavi sonrası ilerlemişhastalığı olanlarda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji

da uzak

Yetişkin ve yaşlı hastalar Erken evre meme kanseri bulunan postmenopozal dönemdeki kadınlarda FEMMEXtedavisine 5 yıllık yardımcı endokrin tedavi tamamlanıncaya kadar veya lokal yanükse veya diğer memede yeni kanser görülene kadar devam edilmelidir.
gresyon

İlerlemiş meme kanseri bulunan kişilerde FEMMEX tedavisine tümörde proj görülene kadar devam edilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi

Erken evre ve ilerlemiş meme kanserinde FEMMEX'in tavsiye edilen günlüc dozu, tercihen yemeklerden sonra günde bir kez 25 mg'lık bir tablettir.
Günlük doz zamanında alınmazsa, hatırlandığında derhal alınmalıdır; ancak, bu arada bir sonraki dozun vakti yaklaştıysa, atlanan doz telafi edilmemelidir.
Rifampisin veya fenitoin gibi kuvvetli CYP 3A4 indükleyiciler ile FEMMEX alan hastalarda, önerilen doz günde bir kez yemeklerden sonra 50mg FEMMEX'dir.

Uygulama şekli

Sadece ağızdan kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir (Bkz.Kısım 4.4, 5.2).

Pediyatrik popülasyon4.3. Kontrendikasyonlar

Eksemestan, aktif maddeye veya diğer yardımcı maddelere aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda, premenopozal endokrin durumunda ve gebe ya da emziren kadınlardakontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Erken evre meme kanseri bulunan postmenopozal dönemdeki kadınlarda kullanımında, FIDL-kolesteroldeki hafif bir düşüş dışında koagülasyon parametrelplazma lipidlerinde değişiklik olmamıştır. Homosistein seviyelerinde veformasyonu ve kemik resorpsiyon belirteçlerinde belirgin artış gözlenmiştir.Eksemestan, premenopozal endokrin durumda olan kadınlarda kullanılmamalınedenle, klinik olarak uygun görüldüğünde, LH, FSH ve östradiol sevdeğerlendirilmesi ile postmenopozal durum tespit edilmelidir.
Eksemestan kuvvetli bir östrojen düzeyi düşürücü etkin madde olduğundan, kemik yoğunluğunda azalma beklenebilir. Eksemestan ile adjuvan tedavi sırasında, ostolan veya osteoporoz riski olan kadınlarda, tedavi başlangıcında kemikyoğunlukları ölçülmelidir. Eksemestan ile tedavi edilen hastalar dikkatle izle

ekse

mestan ekinde vekemik
dır. Bu iyelerinin

eo

ntn

mineral porozumineraleli ve

gerektiğinde osteoporoz tedavisi başlatılmalıdır.
Eksemestan, karaciğer ya da böbrek hasarı olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
FEMMEX, 10 g'dan daha az mannitol içerdiğinden dozu nedeniyle herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.
FEMMEX, her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; bıf dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Resmi ilaç etkileşimi çalışmaları yürütülmemiştir. İn vitro bulgular, ilacın sitokroin P450 (CYP) 3A4 ve aldoketoredüktazlar (Bkz. Farmakokinetik Özellikleri) tarafındanmetabolize edildiğini ve temel CYP izoenzimlerinin hiçbirini inhibe etmediğinigöstermiştir. Bir klinik farmakokinetik çalışmada, CYP 3A4'ün ketokonazol tarafındanspesifik inhibisyonu eksemestamn farmakokinetiği üzerinde belirgin br etkigöstermemiştir, CYP 3A4 muhtemelen, eksemestamn metabolizmasında minör bir yolağıkatalize etmektedir. Bununla beraber, CYP 3A4'ün bilinen indükleyicilerinin, eksemestanplazma seviyelerinde muhtemel bir düşüş oluşturabilecekleri gözardı edilmemelidir. Güçlübir CYP 3A4 indükleyici olan rifampisin ile yapılan farmakokinetik etkileşim çalış nasında(günlük 600 mg rifampisin ve tek doz 25 mg eksemestan) eksemestan AUC %54, C„%41 düşmüştür. Bu etkileşimin klinik uygunluğu değerlendirilmediğinden, rifampisin,antikonvülzan (örn: fenitoin ve karbamazepin) ve hypericum perforatum (sarı kantaron)içeren bitkisel preparatlar gibi CYP 3A4'ün bilinen indükleyicilerinin birlikte kullanımıeksemestamn etkinliğini azaltabilir.
zamanlı

iğinden,

Eksemestan, CYP 3A4 ile metabolize olan ilaçlarla birlikte dikkatle kullanılmalıdır ve dar bir terapötik aralığa sahiptir. Eksemestamn diğer antikanser ilaçlarla eşkullanımıyla ilgili klinik deneyim yoktur.
Östrojen içeren ilaçlar eksemestamn farmakolojik aktivitesini etkisiz hale getirec^ birlikte uygulanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D'dir.

Gebelik dönemi

Gebelikte eksemestan ile yürütülmüş klinik veri mevcut değildir; gebe kadınlara verilmemelidir çünkü fetusa zarar verebilir.

Premenopozal endokrin durumda olan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Eksemestanın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir; emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi görülmüştür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İlacın kullanımı ile birlikte uyuşukluk, uyku hali, asteni ve baş dönmesi rapor edilmiştir. Bu gibi şikayetlerin oluşması durumunda, taşıt ve makine kullanımı için gereken fizikselve/veya zihinsel yeteneğin bozulabilecegi hususunda hastalar uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Günlük 25 mg'lık standart doz eksemestan ile yürütülen klinik çalışmalarda, ekrhesestan genel olarak iyi tolere edilmiştir, görülen advers olaylar çoğunlukla hafif ve orta şiddetteolmuştur.
Adjuvan tamoksifen tedavisini takiben eksemestan tedavisi alan erken evre meme kanserli hastalarda advers etkiler nedeniyle ilacı bırakma oranı %7.4'tür. En yaygın olarak raporedilen istenmeyen yan etkiler, sıcak basması (%22), artralji (%18) ve yorgunluk (%16)olmuştur.
İlerlemiş meme kanserli hastalarda advers olaylar nedeniyle ilacı bırakma oranı ise %2.8'dır. En yaygın olarak rapor edilen yan etkiler, sıcak basması (%14) ve bulantı (%12)olmuştur.
Advers etkilerin çoğunluğu östrojen yoksunluğunun normal farmakolojik sonucu olarak da yorumlanabilir.
Bildirilen advers etkiler, sistem organ sınıfına ve sıklığa göre (çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000);
çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)) aşağıda listelenmiştir.

Metabolizma ve beslenme bozukluklarıPsikiyatrik bozukluklarSinir sistemi bozukluklarıVasküler bozukluklarGastrointestinal bozukluklar

Çok yaygın: Bulantı
Yaygın: Karın ağrısı, kusma, konstipasyon, dispepsi, diyare

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Çok yaygın: Terlemede artış Yaygın: Döküntü, saç dökülmesi

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik bozuklukları

Çok yaygın: Eklem ve kas-iskelet ağrısı (artralji, daha az sıklıkla ekstremitelerde ağrı, osteoartrit, sırt ağrısı, artrit, miyalji ve eklem sertliği dahildir)
Yaygın: Osteoporoz, kemik kırılması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Çok yaygın: Yorgunluk Yaygın: Ağrı, periferal veya bacakta ödemYaygın olmayan: Asteni

Kan ve lenf sistemi bozuklukları

İlerlemiş meme kanseri olan hastalarda trombositopeni ve lökopeni seyrek olarak raporedilmiştir. Eksemestan kullanan hastaların yaklaşık %20'sinde, özellikle dapa öncelenfopenisi olanlarda, lenfositlerde nadiren bir düşüş görülmüştür.
Ancak bu hastaların ortalama lenfosit değerleri zaman içinde belirgin olarak değişmemiştir ve viral enfeksiyonlarda buna bağlı bir artış gözlenmemiştir. Bu etkiler, erken evre meme
kanserli hastalar ile yapılan çalışmalarda gözlenmemiştir.

Hepato-bilier bozukluklar

Karaciğer enzimleri, bilirubin ve alkalin fosfataz dahil karaciğer fonksiybn test parametrelerinde yükselme gözlenmiştirErken evre meme kanseri çalışmasında (IES), çalışma tedavisi esnasında ve sonrasında 30güne kadar, nedenselliğine bakılmaksızın önceden belirlenmiş advers etkilerin vehastalıkların görülme sıklığı aşağıdaki tablodadır:
Advers etkiler ve hastalıklar
Eksemestan (N = 2249)
Tamoksifen (N
=2279)
Sıcak basması
491 (%21.8)
457 (%20.1)

Yorgunluk
367 (% 16.3)
344 (%15.1)

Baş ağrısı
305 (%13.6)
255 (%11.2)

Uykusuzluk
290 (% 12.9)
204 (%9.0)

Terlemede artış
270 (% 12.0)
242 (% 10.6)

Jinekolojik
235 (%10.5)
340 (%14.9)

Baş dönmesi
224 (%10.0)
200 (%8.8)

Bulantı
200 (%8.9)
208 (%9.1)

Osteoporoz
116 (%5.2)
66 (%2.9)

Vajinaj hemoraji
90 (%4.0)
121 (%5,3)

Başka primer kanser
84 (%3.6)
125 (%5.3)

Kusma
50 (%2.2)
54 (%2.4)

Görme bozukluğu
45 (%2.0)
53 (%2.3)

T romboembolizm
16 (%0.7)
42 (%1.8)

Osteoporotik kemik kırılması
14 (%0.6)
12 (%0.5)

Miyokard enfarktüs
13 (%0.6)
4 (%0,2)

Erken evre meme kanseri çalışmasında, eksemestan ve tamoksifen tedavi g|ııbımda iskemik kardiyak olayların sıklığı sırasıyla %4.5 ve %4.2 olmuştur. Hipertansiyon (%9.9'a
'e karşı

an daha

karşılık

karşı %8.4), miyokard enfarktüsü (%0.6'ya karşı %0.2) ve kalp yetmezliği (%1.
%0.7) dahil münferit kardiyovasküler olaylarda belirgin fark görülmemiştir.
Erken evre meme kanseri çalışmasında, tamoksifenle karşılaştırıldığında eksemes yüksek hiperkolesterolemi insidansıyla ilişkilendirilmiştir (tamoksifende %2.1'eeksemestanda %3.7).
Erken evre meme kanseri açısından düşük risk grubunda yer alan postmenopozal kadınların 24 ay süreyle eksemestan (N=73) veya plasebo (N=73) kullandığı farklı bir çiftkör, randomize çalışmada, eksemestan plazma HDL-kolesterol seviyesinde %7-9'luk birazalma ile ilişkilendirilmişken, plaseboda %1'lik bir artış olmuştur. Eksemestan gıtubundaayrıca apolipoprotein Al'de %5-6'lık bir azalma olmuşken, plaseboda bu değer %0-2'dır.Analiz edilen diğer lipid parametrelerinde (total kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit,apolipoprotein B ve lipoprotein-a) etki, iki tedavi grubunda birbirine benzer olmuştur. Busonuçların klinik anlamı belirgin değildir.
Erken evre meme kanseri çalışmasında, eksemestan grubunda tamoksifen grubun^ oranla hafifçe daha fazla sıklıkta (%0.7'ye karşı %0.1) mide ülseri gözlenmiştir. Eksemestangrubundaki mide ülserli hastaların çoğu, steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlarlaeşzamanlı olarak ve/veya geçmişte tedavi görmüştür.

Pazarlama Sonrası Deneyimler

Pazarlama sonrası deneyimlerde nadiren kolestatik hepatit dahil hepatit Şakaları gözlemlenmiştir.
Advers reaksiyonlar, büyüklüğü tam olarak bilinemeyen bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden, güvenilir bir şekilde sıklıklarını kestirmek veya ilaç kullanımıylaaralarında nedensellik ilişkisi kurmak her zaman mümkün değildir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

a kadar 0 mg'aı tehditihsanlaraere, tekantidotıastanm

60

i


Eksemestan ile yürütülen klinik çalışmalarda, sağlıklı kadın gönüllülere 800 mg tek doz, ilerlemiş meme kanseri olan postmenopozal dönemdeki kadınlara isekadar olan dozlar verildiğinde, bu dozlar iyi tolere edilmiştir. Eksemestanın yaşaııjıeden semptomlarla sonuçlanabilen tek dozu bilinmemektedir, mg/ırr esasına göre itavsiye edilen dozun 2000 ve 4000 katma eşit dozların, sırasıyla sıçanlara ve kopekidoz oraluygulanmasından sonra ölüm görülmüştür. Doz aşımı için spesifik biryoktur ve tedavi semptomatiktir. Yaşam belirtilerinin sık monitorizasyonu veyakın takibini içeren genel destekleyici tedavi yapılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Steroidal aromataz inhibitör; anti-neoplastik ajan ATC Kodu: L02BG06
Eksemestan, yapısal olarak doğal substrat androstenediona benzeyen, geri dönüşünjısüz bir steroid aromataz inhibitörüdür. Postmenopozal kadınlarda östrojenler esas olarak, periferikdokularda androjenlerin aromataz enzimi ile östrojenlere dönüştürülmesiyle oluşur.Aromataz inhibisyonu yoluyla östrojenin azaltılması, hormona bağımlı meme kanseri olanpostmenopozal dönemdeki kadınlar için etkili ve seçici bir tedavidir. Postmenopozalkadınlarda oral yoldan kullanılan eksemestan, 5 mg dozundan itibaren belirgin olarakserum östrojen seviyelerini düşürmekte ve 10-25 mg doz ile maksimum supresyonseviyesine (>%90) ulaşmaktadır. Günde 25 mg doz ile tedavi edilen postmenopozal memekanseri hastalarında, tüm vücut aromatizasyonu %98 düzeyinde azalır.
Özellikle aktivitelirasındaüzerindeİmler deveya
bir artış emelenrindeki
tiroksin

Eksemestan herhangi bir östrojenik veya progestojenik aktiviteye sahip değildir, yüksek dozlarda, muhtemelen 17-hidro türevine bağlı olarak hafif androjenikgözlenmiştir. Günlük çok dozlu çalışmalarda, ACTH uyarılması öncesi veya soyapılan ölçümlerde, eksemestanın kortizol veya aldosteronun adrenal biyosentezi ijfarkedilebilir bir etkisi olmamış ve böylece steroidojenık yolda yer alan diğer enzgöz önüne alındığında seçiciliğini göstenniştir. Bu nedenle glukokortikoi|lmineralokortikoid replasman tedavisi gerekmemektedir
Düşük dozlarda dahi serum LH ve FSH seviyelerinde, doza bağımlı olmayan hafif gözlenmiştir. Bu etki, bu farmakolojik gruptan beklenmekle birlikte, muhitipostmenopozal dönemdeki kadınlarda da hipofız salgısını uyaran östrojen seviyeledüşüş nedeniyle, hipofız seviyesindeki geri bildirimin sonucudur.
Günde 25 mg eksemestanın tiroid fonksiyonu [serbest triidotironin (FT3), serbest (FT4) ve tiroid stimülan hormon (TSH)] üzerinde anlamlı etkisi olmamıştır.

Erken Evre Meme Kanseri Adiuvan Tedavisi


meyen tedavisi3-2 yıl

Çok merkezli, randomize, çift kör bir çalışmada östrojen reseptörü pozitif veya bilin: primer meme kanseri olan 4724 postmenopozal, 2-3 yıl adjuvan tamoksifenaldıktan sonra hastalıksız olan hastalar, 5 yıllık hormon tedavisini tamamlamak içiıjıeksemestan (25 mg/gün) ya da tamoksifene (20-30 mg/gün) randomize edilmiştir.

Ortalama 35 Ay Hasta Takibi


oksifen (nesi ile(DFS,gözlem

Ortalama 27 aylık tedavi ve 35 aylık takip sonrasında sonuçlar, 2-3 yıl adjuvan tar|r tedavisini müteakip eksemestan tedavisinin, tamoksifen tedavisi ile devam edilkarşılaştırıldığında klinik anlamda ve istatistiksel olarak hastalıksız sağkalımjıdisease-free survival) önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Çalışma dönemianalizleri eksemestanın tamoksifen ile karşılaştırıldığında meme kanserinin nüksetme
riskini %31 oranında azalttığını göstermiştir (nispi risk oranı, (hazard ratio, HR) 0.69, p = 0.00003). Nodal durum ya da önceden yapılan kemoterapiden bağımsız olarakeksemestanın tamoksifene üstün olan faydalı DFS etkisi açıkça ortadadır.
Eksemestan kontralateral meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltmış (HR 0.32, p = 0.0034), meme kansersiz sağkalım (HR 0.65, p<0.00001) ve uzak nükssüz sağkalımı (HR0.70, p = 0.00083) önemli ölçüde uzatmıştır. Bu değerlendirmenin yapıldığı anda, ki gruparasındaki hayatta kalma oranı önemli ölçüde farklı değildi (eksemestan grubunda 116,tamoksifen grubunda 137 ölüm, HR0.86, p = 0.23)
Eksemestan tedavisi gören hastalarda, tamoksifen tedavisi görenlere göre ikinci (memede dışındaki) primer kanser insidansı daha düşük olmuştur (%2.2' ye karşı %3.5).

Ortalama 52 Ay Hasta Takibi


Ortalama 30 aylık tedavi ve 52 aylık takip sonrasında sonuçlar, 2-3 yıl adjuvan tamoksifen tedavisini müteakip eksemestan tedavisinin, tamoksifen tedavisi ile devam edilmesi ilekarşılaştırıldığında klinik anlamda ve istatistiksel olarak hastalıksız sağkalım] (DFS,disease-free survival) önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Çalışma dönemi gözlemanalizleri eksemestanın tamoksifen ile karşılaştırıldığında meme kanserinin nüksetmeriskini %24 oranında azalttığını göstermiştir (nispi risk oranı, (hazard ratio, HR) 0.76, p =0.00015). Nodal durum ya da önceden yapılan kemoterapiden bağımsız olarakeksemestanın tamoksifene üstün olan faydalı DFS etkisi açıkça ortadadır.
Eksemestan, kontralateral meme kanseri riskini de önemli oranda azaltmış (HR 0.57, p = 0.04158), meme kansersiz sağkalımı (HR 0.76, p = 0.00041) ve uzak nükssüz sağkalımı(HR 0.83, p = 0.02621) önemli oranda uzatmıştır.
Tüm çalışma grubunda, tamoksifene (262 ölüm) karşı ekmesestan (222 ölüm) lehine ölüm riskinde %15 azalma ile genel sağkalımda artış eğilimi gözlenmiştir. (HR 0.85 [ og-ranktest: p=0.07362]) Östrojen reseptörü pozitif veya bilinmeyen gruptaki hastalarda işe, klinikanlamda ve istatiksel olarak ölüm riskinde %17 anlamlı azalma ile ayarlanmamış genelsağkalım HR'ı 0.83 olmuştur (log-rak test: p=0.04250).
Tüm çalışma grubunda, önceden belirlenmiş prognostik faktörlere (örn: ER durumu, nodal durum, önceden yapılan kemoterapi, HRT ve bisfostonatların kullanımı) göreuyarlandığında, tamoksifen ile karşılaştırıldığında ekmesestanın, %23 oranında istatistikselolarak anlamlı ölçüde ölüm riskini azalttığı gözlemlenmiştir (toplam yaşam süresi genelsağkalım HR 0.77; Wald chi square test: p = 0.0069).
Tüm hastalardaki ve östrojen reseptörü pozitif hastalardaki ana etkinlik sonuçları ajşağıdaki
tabloda özetlenmiştir:

Sonlamın noktaları Popülasyon
Eksemestan Olay/N (%)
Tamoksifen Olay/N (%)
Nispi risk oranı (HR, HazardRatio)(95%CI)
p-değeri*
Hastalıksız Sağkalım a

Tüm hastalar
354/2352 (%15.1)
453/2372 (%19.1)
0.76 (0.67-0.88)
0.00015
ER+ hastalar
289/2023 (% 14.3)
370/2021 (% 18.3)
0.75 (0.65-0.88)
0.00030

Kontralateral meme kanseri


Tüm hastalar
20/2352 (%0.9)
35/2372 (%1.5)
0.57 (0.33-0.99)
0.04158
ER+ hastalar
18/2023 (%0.9)
33/2021 (%1.6)
0.54 (0.30-0.95)
0.03048

Meme kansersiz yaşam süresi b


Tüm hastalar
289/2352 (%12.3)
373/2372 (%15.7)
0.76 (0.65-0.89)
0.00041
ER+ hastalar
232/2023 (%11.5)
305/2021 (% 15.1)
0.73 (0.62-0.87)
0.00038

Uzakta nükssüz sağkalım c


Tüm hastalar
248/2352 (%10.5)
297/2372 (%12.5)
0.83 (0.70-0.98)
0.02621
ER+ hastalar
194/2023 (%9.6)
242/2021 (%12.0)
0.78 (0.65-0.95)
0.01123

Genel sağkalım d


Tüm hastalar
222/2352 (%9.4)
262/2372 (%11.0)
0.85 (0.71-1.02)
0.07362
ER+ hastalar
178/2023 (%8.8)
211/2021 (%10.4)
0.84 (0.68-1.02)
0.07569

* Log-rank test; ER+ hastalar = östrojen reseptörü positif hastalar;
a Lokal ya da uzak nüksün, kontralateral meme kanserinin ya da herhangi bir sebepten ölümün ilk olarak görülmesi anlamındadır.
b Lokal ya da uzak nüksün, kontralateral meme kanserinin ya da meme ki bağlı ölümün ilk olarak görülmesi anlamındadır.
c Uzak nüksün ya da meme kanserine bağlı ölümün ilk olarak görülmesi anlamında^ d Herhangi bir sebepten ölümün olması anlamındadır.
Bir kemik alt-grup çalışmasında,2-3 yıl tamoksifen tedavisinden sonra FEMMEX kullanan kadınlarda kemik mineral yoğunluğunda orta düzeyde azalma görülmüştür.
Çalışmanın tamamında, 30 aylık tedavi periyodunda kırık tedavisi FEMMEX hastalarda tamoksifen kullanan hastalara oranla daha yüksek oranda çıkmıştır%4.5 ve %3.3, p = 0.038).
Bir endometriyal alt-grup çalışmasında, 2 yıllık tedavi sonrasında FEMMEX hastalarda endometriyal kalınlığın ortalama %33 oranında azaldığı görülmüştiiır:karşın tamoksifen kullanan hastalarda dikkate değer bir değişim görülrp

anserıne

ır.

kullanan rası ile

(sı:


pullanan ; bunaemiştir,

başlangıcında endometriyal kalınlaşma bildirilen hastaların %54'ünde FEMMEX tedavisi ile endometrial kafınlık normale dönmüştür (< 5 mm).

İleri Evre Meme Kanseri Tedavisi


Randomize eşleme ile yürütülen kontrollü bir klinik çalışmada, tamoksifenin ya adjüvan ya da birinci basamak olarak kullanıldığı, tedavi sırasında veya sonrasında hastalığı ilerlemişpostmenopozal meme kanserli hastalarda, megestrol asetat ile yapılan standart hormonaltedavi ile karşılaştırıldığında, günde 25 mg eksemestan tedavisinin, Sağkalımı,Progresyona Kadar Geçen Süreyi (Time to Progression: TTP), Tedavinin BaşarısızOlmasına Kadar Geçen Süreyi (Time to Treatment Failure: TTF) istatistikse} olarakanlamlı ölçüde arttırdığı görülmüştür.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim


FEMMEX film tabletin oral alimini takiben, eksemestan hızla emilir. Gastrointestinal sistemden absorbe edilen doz oranı yüksektir. İnsanlardaki mutlak biyoyararlanımıbilinmiyorsa da, yaygın bir ilk geçiş etkisiyle birlikte sınırlı düzeyde olması beklenir.Benzer bir etki, sıçan ve köpeklerde %5'lik bir mutlak biyoyararlılıkla sonuçlanmıştır. 25mg'lık tek bir dozu takiben, 17 ng/ml'lik doruk plazma düzeylerine 2 sadt sonraulaşılmıştır. Yiyecekle birlikte alınması biyoyararlanımı yaklaşık %40 artırır.

Dağılım


yaklaşık Plazmastan ve

Eksemestanın dağılım hacmi, oral bıyoyararlanım için düzeltilmemiş olarak 20000 L'dir. Kinetiği doğrusaldır ve terminal eliminasyon yarı ömrü 24 saattir,proteinlerine bağlanma oranı %90'dır ve konsantrasyondan bağımsızdır. Eksemmetabolitleri kırmızı kan hücrelerine bağlanmazlar.
Tekrarlanan dozlardan sonra, eksemestan ile beklenmeyen bir birikim görülmez.

Biyotransformasyon


Eksemestan, 6. pozisyondaki metilen kısmının CYP 3A4 ile oksidasyonu ve/veya 17-keto grubunun aldoketoredüktazla redüksiyonun ardından konjügasyon ile metabolize olur.Eksemestanın klerensi, oral biyoyararlanım için düzeltilmemiş olarak yaklaşık 500L/saat'tir.

Eliminasyon


Metabolitleri inaktiftir ya da aromatazı inhibisyonları ana bileşikten daha azdır.
İdrarla değişmeden atılan miktar dozun %0.1 ila %1'idir. Bir hafta içinde idrar ve feçesle eşit miktarlarda (%40) l4C-işaretli eksemestan elimine edilir.

Hastalardaki karakteristik özellikler Yaş

Eksemestana sistemik maruz kalma ile yaş arasında anlamlı bir korjelasyon gözlenmemiştir.

Böbrek yetmezliği

maruz
estanın

Ciddi böbrek hasarı olan hastalarda (CLcr<30 ml/dak) eksemestana alınan sistemik kalma, sağlıklı gönüllülere kıyasla 2 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Eksemgüvenlilik profili göz önüne alındığında, doz ayarlamasına gerek olmadığı görülür.

Karaciğer yetmezliği

kalma, göz

o fili

Orta derecede ya da ciddi karaciğer hasarı olan hastalarda eksemestana maruz sağlıklı gönüllülere kıyasla 2-3 kat daha yüksektir. Eksemestanın güvenlilik prıönüne alındığında, doz ayarlamasına gerek olmadığı görülür.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri Akut toksisite

Eksemestanın akut oral toksisitesı düşüktür, kemirgenlerde LD 0 >2000 tug/kg köpeklerde bileşenin 1000 mg/kg'a kadar olan dozları tolere edilmiştir.

Kronik toksisite

Tekrarlanan dozlarda yapılan toksisite çalışmalarında, 1 yıllık tedavi sonund^ etkinin olmadığı seviye sıçanlarda 50 mg/kg/gün ve köpeklerde 30 mg/kg/gün'çalışmalarda, insanda 25 mg/gün maruziyetinin 3 ila 6 katı sistematik maruziedilmiştir. Test edilen bütün türlerde ve her iki cinsiyette, üreme sistemi ve eklendiğiorganlarda eksemestanın farmakolojik aktıvıtesine bağlı etkiler olmuştur,toksikolojık etkiler (karaciğer, böbrek ve merkezi sinir sistemi üzerinde) sadece mıinsan maruziyet seviyelerinin üstündeki aşırı değerlerde görülmüştür ve klinik oönemi yoktur.

Toksikolojik çalışmalar

Sıçanlarda ve köpeklerde yapılan tekrarlanan-doz toksisite çalışmalarında, üreme ve yardımcı organlar üzerindeki etkisi gibi bulgular eksemestanın farmakolojik aktdayandırılabilir. Diğer toksikolojik etkiler (karaciğer, böbrek ya da merkezi sinirüzerinde), klinik kullanımla az ilgili olan, maksimum insan maruziyet düzeyini

'dır ve

toksik dür. Buelderıne aitDiğerksimumarak bir

iyet

sistemi
vitesine
sistemi

yeterince

, sıçan müştür.in vivo

eylerinde
:ır.
tümör çalışmaasında,(fcoplazmeyen buektedir,da artışpozundaektedir,olarak

aşmış olduğu düşünülen maruziyet durumlarında gözlenmiştir.

Mutajenite

Eksemestanın bakterilerde (Ames testi), V79 Çin hamsteri hücrelerinde hepatositlerinde veya fare mikronükleus tayininde genotoksik olmadığı görüEksemestanın in vitro olarak lenfositlerde klastojenik olmasına rağmen, ikiçalışmada klastojenik bulunmamıştır.

Üreme toksikolojisi

Eksemestan, insanlarda 25 mg/gün doz ile elde edilene benzer sistemik yanıt düzı sıçanlar ve tavşanlarda embriyotoksik bulunmuştur. Teratojenite belirtisine rastlanmamış!:

Karsinojenite

İki yıllık yapılan bir karsinojenite çalışmasında, dişi sıçanlarda tedaviye bağl^ gözlenmemiştir. Erkek sıçanlarda kronik nefropatiye bağlı erken ölüm nedeniyle,92. haftada sonlandırılmıştır. Farelerde yapılan iki yıllık bir karsinojenite çalışıji;orta ve yüksek dozlarla (150 ve 450 mg/kg/gün) her iki cinste de hepatik nsıklığında artış gözlenmiştir. Farelerde gözlenen ancak klinik çalışmalarda gözleniri'bulgunun, hepatik mikrozomal enzimlerin indüksiyonuyla ilişkili olduğu düşünülmYüksek dozda (450 mg/kg/gün) erkek farelerde renal tübül adenom sıklığındakaydedilmiştir. Bu değişimin, türe ve cinsiyete özgü olduğu ve insan terapötikolduğundan 63 kat daha fazla doza manız kalındığında oluştuğu düşünülürGözlenen bu etkilerin hiçbirinin, hastaların eksemestan ile tedavisinde klinikanlamlı olmadığı düşünülmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz Mannitol
Hidroksipropilmetilselüloz Sodyum nişasta glikolatKrospovidonPolisorbat 80Kolloidal silikon dioksitMagnezyum stearatPolivinil alkol
Titanyum dioksit
Polietilen glikol 3350/Makrogol
Talk

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir farmasötik geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Opak PVC/PVDC- Alüminyum folyo blister

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yöneitmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edil melidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.
Halkalı Merkez Mah. Basın Ekpres Cad. 343003 No:l
Küçükçekmece/İSTANBUL

Tel

: 0212 692 92 92
Faks: 0212 697 00 24

8. RUHSAT NUMARASI

254/47

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 22.11.2013 Son yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

14/14

İlaç Bilgileri

Femmex 25 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Eksemestan

Atc Kodu: L02BG06

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Femmex 25 Mg 30 Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.