Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Selezen 4mg Cigneme Tableti Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » KORTİKOİDLER » Lökotrien Reseptör Antagonistleri » Montelukast Sodyum

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SELEZEN 4 mg çiğneme tableti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİEtkin madde:

Montelukast 4 mg (4.16 mg montelukast sodyum olarak)

Yardımcı maddeler:

Aspartam (E951) 1.6 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORMU

Çiğneme tableti.
Pembe renkli, yuvarlak bikonveks şeklinde tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

SELEZEN 4 mg çiğneme tableti, 2 -5 yaş arası pediyatrik hastalarda persistan astım tedavisi (gündüz ve gece semptomlarının önlenmesi, aspirine duyarlı astım hastalarının tedavisi veegzersizin yol açtığı bronkokonstriksiyonun önlenmesi) için endikedir.
SELEZEN 4 mg çiğneme tableti, 2 -5 yaş arası pediyatrik hastalarda mevsimsel alerjik rinit ve pereniyal alerjik rinit (yıl boyu devam eden) semptomlarının giderilmesi için endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

2-5 yaş arası pediyatrik hastalarda doz günde 1 defa 4 mg çiğneme tabletidir.

2 -5 vas arası pediyatrik hastalarda persistan astım

SELEZEN günde bir kez akşamlan alınmalıdır.

Alerjik rinit


2 -5 yaş arası pediyatrik hastalarda mevsimsel aletjik rinit ve pereniyal aletjik rinit


Aleıjik rinit için SELEZEN günde bir kez alınmalıdır. Uygulama zamanı hastanın
ihtiyaçlanna
göre kişiselleştirilebilir.

2 -5 vas arası pediyatrik hastalarda astım ve alerjik rinit:


Hem astımı hem de alerjik riniti olan hastalar akşamlan günde sadece bir adet 4 mg çiğneme tableti almalıdır.

Uygulama şekli:

Astım parametreleri üzerinde SELEZEN 'in terapötik etkisi bir gün içinde başlar. SELEZEN aç ya da tok kamına alınabilir. Ancak yiyecek ile alınması durumunda, yiyeceklerden 1 saat önceveya 2 saat sonra alınmalıdır. Hastalara, astım kontrol altına alındıktan sonra da, astımınkötüleştiği dönemlerde de SELEZEN almaya devam etmeleri tavsiye edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması yapmaya gerek yoktur (bkz. bölüm 5.2.).

Karaciğer yetmezliği:

Hafıf-orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez (bkz. bölüm
5.2. ).Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalara ilişkin veri yoktur.

Pediyatrik popiilasyon:

SELEZEN'in 6-14 yaş arası astımlı pediyatrik hastalardaki güvenliliği ve etkililiği, yeterli, iyi kontrol edilmiş çalışmalarda ortaya koyulmuştur. Bu yaş grubundaki güvenlilik ve etkililikprofilleri erişkinierdekiyle benzerdir.
SELEZEN'in 2-14 yaş arası pediyatrik hastalarda mevsimsel alerjik rinit tedavisi ve 6 aylık-14 yaş arası pediyatrik hastalarda pereniyal alerjik rinit tedavisindeki etkililiği, 15 yaş ve üzeri alerjik rinitli hastalarda gösterilen etkililiğin ekstrapolasyonu ile ve bu popülasyonlardahastalık seyrinin, patofızyoloj isinin ve ilacın etkisinin bu popülasy onlarda oldukça benzerolduğu varsayımıyla desteklenmektedir.
SELEZEN'in 2-5 yaş arası astımlı pediyatrik hastalardaki güvenliliği yeterli, iyi kontrol edilmiş verilerle gösterilmiştir (bkz. bölüm 4.8.). Bu yaş grubunda SELEZEN'in etkililiği 6yaş ve üzeri astımlı hastalarda gösterilen etkililiğe dayanarak genelleştirilmiştir ve benzerfarmakokinetik verilere ve hastalık seyrinin, patofızyolojisinin ve ilacın etkisinin bupopülasy onlarda oldukça benzer olduğu varsayımına dayanır. Bu yaş grubundaki etkililik 2-5yaş arası hastalarda yürütülen büyük bir iyi kontrol edilmiş güvenlilik çalışmasındakiaraştırma amaçlı etkililik değerlendirmeleriyle desteklenir.
SELEZEN'in 2-14 yaş arası alerjik rinitli hastalardaki güvenliliği 2-14 yaş arası astımlı pediyatrik hastalarda yürütülen çalışmaların verileriyle desteklenmektedir. 2-14 yaş arasımevsimsel aleıjik rinitli pediyatrik hastalarda yürütülen bir güvenlilik çalışması benzergüvenlilik profili göstermiştir (bkz. bölüm 4.8.).

Geriyatrik popiilasyon:

SELEZEN klinik çalışmalarına dahil edilen toplam denek sayısının %3.5'ini 65 yaş ve üzeri kişiler ve %0.4'ünü 75 yaş ve üzeri kişiler oluşturmuştur. Bu kişiler ile daha genç kişilerarasında güvenlilik veya etkililik bakımından genel farklar gözlenmemiş ve bildirilen diğerdeneyimler yaşlı ve genç hastalar arasında yanıtlar yönünden farklar belirlememiştir. Ancakbazı yaşlı kişilerde duyarlılığın artması dışlanamaz.

Diğer astım tedavileriyle birlikte SELEZEN ile tedavi:

inhale kortikosteroidler:

İnhale kortikosteroidlerle ve/veya beta-2 agonistlerle yeterli klinik kontrol sağlanamayan hastalarda gerektiğinde SELEZEN tedavisi ek tedavi olarakkullanılabilir. Gerekli durumlarda inhale kortikosteroidin dozu yavaş yavaş azaltılabilir.Ancak hiçbir zaman steroidler aniden kesilerek SELEZEN ile tedavi başlanmamalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Bu ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşın duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

4.4. özel kullanım uyanları ve önlemleri

Hastalara oral montelukastı akut astım ataklannm tedavisi için hiçbir zaman kullanmamaları ve kendi olağan kurtarıcı ilaçlarını bu amaçla kullanmak üzere kolayca erişebilecekleri bir yerde gözönünde tutmaları gerektiği söylenmelidir.
Akut bir atak yaşandığında kısa etkili inhale bir beta-agonist kullanılmalıdır. Hastalar kısa etkili beta-agonistlerin normalden daha fazla inhalasyonuna ihtiyaç duyduklarında mümkün olan en kısasürede doktorlanna başvurmalıdır.
Montelukast inhale veya oral kortikosteroidler kesilerek bunların yerine anı olarak başlanmamalıdır.
Eş zamanlı olarak montelukast verildiğinde oral kortİkosteroidlerin kesilebileceğini gösteren hiçbir veri yoktur.

Nöropiskiyatrik olaylar


SELEZEN kullanan yetişkin, adölesan ve pediatrik hastalarda nöropsikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Pazarlama sonrası verilerde SELEZEN kullanımı sırasında ajitasyon, saldırgandavranışlar veya düşmanlık hissetme, endişe, depresyon, rüya anormallikleri, halüsinasyonlar,uykusuzluk, huzursuzluk, hareketlilik, uyurgezerlik, intihar düşüncesi ve davranışı (intihargirişimi dahil) ve tremor gibi bozukluklar bildirilmiştir. SELEZEN ile ilgili olarak bildirilenpazarlama sonrası bazı raporların klinik özellikleri ile advers etkiler arasında tutarlı birilişkinin varlığı belirlenmiştir.
Hastalar ve doktorlar nöropsikiyatrik olaylar yönünden dikkatli olmalıdırlar. Hastalar, bu tür değişiklikler ile karşılaşmaları halinde doktorlarım bilgilendirmeleri gerektiği konusundauyarılmalıdır. Doktorlar bu tür durumların ortaya çıkması halinde SELEZEN tedavisinedevam etmek için ilacın riskleri ve yararlarını dikkatlice değerlendirmelidirler (bkz. bölüm4.8.).

Eozinofılik durumlar


Nadir durumlarda, montelukast gibi antiastım ajanlarıyla tedavi edilen hastalar sistemik eozinofıli tablosuyla başvurabilirler; bu tabloya, genellikle sistemik kortikosleroid ilaçlar iletedavi edilen ve Churg-Strauss sendromu adı verilen bir bozuklukla uyumlu vaskülitin kliniközellikleri zamanzaman eşlik edebilir . Bu olaylar her zaman olmamakla birlikte genellikleoral kortikosteroid tedavisinin azaitımı ya da kesilmesi ile ilİşkilendirilmiştir. Lökotrienreseptör antagonistlerinin Churg-Strauss sendromunun ortaya çıkışıyla ilişkili olma olasılığıdışlanamamakta veya ispatlanamamaktadır. Hekimler hastalanndaki eozinofıli, vaskülilikdöküntü, kötüleşen akciğer semptomları, kareliyak komplikasyonlar ve/veya nöropatiye karşıdikkatli olmalıdır. Bu semptomların geliştiği hastalar tekrar değerlendirilmeli ve aldıktantedavi rejimleri gözden geçirilmelidir. Montelukası tedavisi, aspirine duyarlı hastaların aspirinve diğer non-steroid antienflamatuvar ilaçlan almaktan kaçınma gerekliliğini değiştirmez.

Yardımcı madde:


Aspartam:

SELEZEN fenilalanin için bir kaynak içermektedir. 1 adet 4 mg çiğneme tabletinde 0.674 mg'a eşdeğer fenilalanin bulunur. Fenilketonürisi olan hastalar için zararlıolabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Montelukast astım profılaksisinde ve astımın kronik tedavisinde rutin olarak kullanılan diğer tedavilerle birlikte uygulanmış ve istenmeyen reaksiyonlarda belirgin bir artış görülmemiştir.İlaç etkileşim çalışmalarında montelukastın önerilen klinik dozu aşağıdaki ilaçlarınfarmakokinetik özellikleri üzerinde klinik yönden önemli etkilere yol açmamıştır: teofılin,prednizon, prednizolon, oral kontraseptifler (noretindron 1 mg/etinil estradiol 35 mcg),terfenadin, digoksin ve varfarin.
Montelukastın plazma konsantrasyon eğrisi altında kalan alanı (EAA) eş zamanlı olarak fenobarbital uygulanan hastalarda yaklaşık %40 azalmıştır. Montelukast CYP 3A4, 2C8 ve 2C9ilemetabolize edildiğinden, özellikle çocuklara fenitoin, fenobarbital ve rifampisin gibi CYP3A4,2C8 ve 2C9 indükleyicileriyle birlikte montelukast uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

İn vitro

çalışmalar montelukastın CYP 2C8'in güçlü bir inhibitörü olduğunu göstermiştir. Ancak montelukast ve rosiglitazonu (esas olarak CYP 2C8 ile metabolize edilen tıbbi ürünleri temsileden bir araştırma sübstratı) içeren bir klinik ilaç etkileşim çalışmasının verilerimontelukastınCYP 2C8'i in vivo koşullarda inhibe etmediğini göstermiştir. Bu nedenle,montelukastın bu enzim tarafından metabolize edilen tıbbi ürünlerin (örn., paklitaksel,rosiglitazon ve repaglinid) metabolizmasını kaydadeğer biçimde değiştirmesi beklenmez.

İn vitroİn vitro

verilere göre, CYP 2C8'in bilinen diğer inhibitörleri(öm,trimetoprim) ile klinik yönden önemli ilaç etkileşimleri beklenmemektedir. Ayrıca,montelukastın sadece itrakonazol ile birlikte uygulanması montelukastın sistemik maruzkalımında anlamlı artışa yol açmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda üreme yeteneği üzerine etkilerine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim ile ilgili olarak zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir
Mevcut gebelik veritabanlarının sınırlı verileri, tüm dünyada pazarlama sonrası kullanımı sırasında nadiren bildirilen malformasyonlar (örneğin, uzuv defektleri) ile SELEZEN arasındanedensel bir ilişkiyi ortaya koymamaktadır.
SELEZEN gebelik döneminde sadece kesin bir gereklilik olduğuna karar verilirse kullanılabilir.

Laktasyon dönemi

Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar, montelukastın sütle atıldığını göstermektedir (bkz. Bölüm 5.3). Montelukastın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
SELEZEN sadece kesin bir gereklilik olduğuna karar verilirse emzirme döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği (fertilite)

Dişi sıçanlarda yapılan fertilite çalışmalarında montelukastın 200 mg/kg oral dozu (hesaplanan maruz kalım önerilen maksimum günlük oral dozda erişkinlerin EAA'sınınyaklaşık 70 katıydı) fertilite ve fekondite (doğurganlık) göstergelerinde azalmalara yolaçmıştır. 100 mg/kg (hesaplanan maruz kalım önerilen maksimum günlük oral dozdaerişkinlerin EAA'sının yaklaşık 20 katıydı) oral dozda dişilerde fertilite veya fekonditeüzerinde hiçbir etki gözlenmemiştir. Montelukast 800 mg/kg'a (hesaplanan maruz kalımönerilen maksimum günlük oral dozda erişkinlerin EAA'sının yaklaşık 160 katıydı) kadaroral dozlarda erkek sıçanlarda fertilite üzerinde hiçbir etki göstermemiştir.
SELEZEN'in insanlar üzerindeki üreme yeteneğine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Montelukastın hastaların araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemesi beklenmez. Ancak, çok nadir vakalarda uyuşukluk ve baş dönmesi bildirilmiştir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Astımlı hastalarda yapılan klinik çalışmalarda montelukast aşağıdaki şekillerde değerlendirilmiştir:
• 1 Omg film kaplı tabletler 15 yaş ve üstündeki yaklaşık 4000 erişkin hastada
• 5 mg çiğneme tabletleri 6-14 yaş arasındaki 1750 pediyatrik hastada
• 4 mg çiğneme tabletleri 2-5 yaş arasındaki 851 pediyatrik hastada
• 4 mg çiğneme tabletleri 6 ay-5 yaş arasındaki 1038 pediyatrik hastada
Montelukastla tedavi edilen 2-5 yaş arasında pediyatrik astımlı hastalarda (bir 12 haftalık çalışma, n=461 ), (bir 48 haftalık çalışma n=278) yapılan klinik çalışmalarda, plaseboya göredaha yüksekoranda rapor edilen, ilaçla ilişkili, yaygın olarak (> 1/100, <1/10) görülen, adversreaksiyonlar aşağıdaki gibidir:

Gastrointestinal bozuktular

Yaygın:Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın: Susama
Montelukastla tedavi edilen

15 yaş ve üstü (iki 12 haftalık çalışma n=795)Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın: Karın ağrısı
Montelukastla tedavi edilen

6-14 yaş arasındaki pediyatrik8Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı
Klinik çalışmalardaki belirli sayıda hastada yapılan uzun süreli aslım tedavisinde erişkinlerde 2 yıla kadar ve 6-14 yaş arasında pediyatrik hastalarda 12 aya kadar güvenlilik profilideğişmemiştir.
Kümülatif olarak 2-5 yaş arasındaki 502 pediyatrik hasta en az 3 ay boyunca montelukastla tedavi edilmiş, 338 hasta 6 ay veya daha uzun süre ve 534 hasta 12 ay veya daha uzun süretedavi edilmiştir. Bu hastalarda da uzun süreli tedavide güvenlilik profili değişmemiştir.
Pazarlama sonrası deneyim
Pazarlama sonrası kullanımda bildirilen istenmeyen reaksiyonlar Sistem Organ Sınıfı ve spesifik İstenmeyen Olay Terimine göre listelenmektedir. Sıktık Kategorileri, ilgili klinikçalışmalara dayanarak hesaplanmıştır. Sıklık Kategorisi: Her bir İstenmeyen Olay Terimi için,klinik çalışmalar veritabanında bildirilen insidans olarak tanımlanır:
Çok Yaygın (>1/10), Yaygın (>1/100 ila <1/10), Yaygın Olmayan (>1/1000 ila <1/100), Seyrek (>1/10,000 ila <1/1000), Çok seyrek (<1/10,000).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Çok yaygın:Üst solunum yolu infeksiyonu

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Seyrek:Kanama eğiliminde artış

Bağışıklık sistemi hastalıktan:

Yaygın ol m ayan ;Anafl aksiyi içeren aşın duyarlılık reaksiyonlan,
Çok seyrek:Karaciğere eozinofilik infıltrasyon

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın olmayan:Kabuslar dahil rüya anormallikleri, uykusuzluk, iritabilıte, anksiyete, huzursuzluk, agresif davranışı içeren ajitasyon ya da düşmanlık hissetme, depresyon,uyurgezerlik,
Seyrek :Titrem e
Çok seyrek: Halüsinasyonlar, intihar düşüncesi ve davranışı (intihar eğilimi), davranış Değişiklikleri

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan:Baş dönmesi, rehavet, parestezi/hipoestezi, nöbet

Kardiyak hastalıkları:

Seyrek: Çarpıntı

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar:

Yaygın olmayan:Epistaksis
Çok seyrek: Churg-Strauss Sendromu (CSS) (bkz. bölüm4.4.)

Gastrointestinal bozukluklar:

Yaygın:Diyare, bulantı, kusma Yaygın olmayan; Ağız kuruluğu, dispepsi

Hepatobiliyer hastalıklar:

Yaygın: Serum transaminaz (ALT, AST) seviyelerinde yükselme
Çok seyrek: Hepatit (hepaloselüler ve karışık düzenli karaciğer yarasının da dahil olduğu
kolestatik hepatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın; Döküntü
Yaygın olmayan: Morluk, ürtiker, prurit,
Seyrek: Anjiyoödem
Çok seyrek: Eritema nodozum, eritema muttiforme

Kas-iskelet bozukluktan ve bağ doku ve kemik hastalıklan:

Yaygın olmayan:Artralji, kas kramplan dahil miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın: Pireksİ
Yaygın olmayan: Bitkinlik/halsizlik, huzursuzluk, ödem,
Montelukast alan hastalarda Çok Yaygın olarak bildirilen bu istenmeyen olay, klinik çalışmalarda plasebo alan hastalarda da Çok Yaygın olarak bildirilmiştir.
Montelukast alan hastalarda Yaygın olarak bildirilen bu istenmeyen olay, klinik çalışmalarda plasebo alan hastalarda da Yaygın olarak bildirilmiştir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Montelukast doz aşımının tedavisiyle ilgili spesifik bilgi yoktur. Kronik astım çalışmalarında montelukast erişkin hastalara 22 hafta süreyle günde 200 mg'ye kadar dozlarda ve kısa süreliçalışmalarda yaklaşık 1 hafta süreyle günde 900 mg'a kadar dozlarda uygulanmış ve klinikyönden önemli istenmeyen olaylarla karşı 1 aşı 1 mamıştır.
Pazarlama sonrası deneyimde ve montelukast ile yapılan klinik çalışmalarda akut doz aşımı bildirimleri yapılmıştır. Bunlar erişkinlerde ve çocuklarda 1000 mg kadar yüksek dozlanbildiren raporları içermektedir Gözlenen klinik ve laboratuvar bulgulan erişkin ve pediyatrikhastalardaki güvenlilik profiliyle uyumludur Doz aşımı raporlannın büyük kısmında hiçbiristenmeyen olay yoktur. En sık görülen istenmeyen olaylar montelukastın güvenlilikprofiliyle uyumludur ve abdominal ağn, midriyazis, uyku hali, susama, baş ağnsı, kusma vepsikomotor hiperaktiv itedir.
Montelukastın periton diyalizi veya hemodiyalizle uzaklaştınlabildığine ilişkin bilgi yoktur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodmamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Lökotrien reseptör antagonistleri ATC kodu: R03D C03
Sisteinil lökotrienler (LTC4, LTD4, L TE4) mast hücreleri ve eozinofıller dahil olmak üzere çeşitli hücrelerden salınan güçlü enflamatuvar eikosanoİdlerdir. Bu önemli pro-astmatikmediatörler sisteinil lökotrien (CysLT) reseptörlerine bağlanırlar. CysLT tip-I (CysLTl)reseptörü insan solunum yolunda (solunum yolundaki düz kas hücreleri ve solunum yolundakiınakrofajlar) ve diğer pro-enflamatuvar hücrelerde (eozinofıller ve belirli miyeloid kökhücreleri) bulunur.
CysLT'ler astım ve alerjik rinit patofizyolojisiyle ilişkilendirilmiştir. Astımda lökotrienlerin aracılık ettiği etkiler bronkokonstriksiyon, muköz sekresyon, damar geçirgenliği ve eozinofılbirikimini içerir. Alerjik rinitte CysL T'ler alerjen ile karşılaşmadan sonra hem erken hem degeç faz reaksiyon lan nd a burun mukozasından salıverilir ve alerjik rinit semptom lanylailişkilidirler.CysL T'lerin iııtranazal yolla uygulanmasının burun hava yolunda direnci veburun tıkanıklığı semptomlarını artırdığı gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim


Montelukast oral uygulamadan sonra gastrointestinal kanaldan hızla emilir. 4 mg çiğneme tableti pediyatrik hastalarda aç kamına uygulandıktan sonra montelukast ortalama pik plazmakonsantrasyonuna

(CmakS) 2(Tmaks)ks)

ulaşır. Ortalama oral biyoyararlanım %64'dür. Oralbiyoyararlanım ve C^aks sabah alınan standart öğünden etkilenmez. Güvenlilik ve etkinlik, 10mg film tabletin gıdanın alınma zamanından bağımsız olarak uygulandığı klinik çalışmalardagösterilmiştir.
5 mg çiğneme tabletiyle Cmaks'a yetişkinlerde açken uygulamadan 2 saat sonra ulaşılır. Ortalama biyoyararlanım %73 'dür ve standart bir öğünle %63 'e düşer.
4 mg çiğneme tabletiyle

Cmaks'aCmjn daha düşüktür.jn daha düşüktür.

Dağılım


Montelukast plazma proteinlerine %99'dan daha yüksek oranda bağlanır. Montelukastm kararlı durum dağılım hacmi 8-11 litre arasındadır. Radyoizotopla işaretlenmiş montelukastile sıçanlarda yapılan çalışmalar kan-beyin bariyerini minimal olarak geçtiğinigöstermektedir. Ayrıca, radyoizotopla işaretlenmiş materyalin dozdan sonra 24 saattekikonsantrasyonları diğer tüm dokularda minimaldir.

B i votran sfo rm as vo n


Montelukast yaygın şekilde metabolize olur. Terapötik dozlarla yapılan çalışmalarda, montelukast metabolitlerinin plazma konsantrasyonları erişkinlerde ve pediyatrik hastalardakararlı durumda ölçülemeyecek kadar düşüktür.
İnsan karaciğer mikrozomlarımn kullanıldığı

in vitroin vitro

sonuçlara göre, montelukastm terapötik plazmakonsantrasyon lan P450, 3A4, 2C9, 1A2, 2A6, 2C19 veya 2D6 sitokromlarını inhibe etmez.Metabolitlerin montelukastm terapötik etkisine katkısı minimal düzeydedir.

Eliminasvon


Montelukastm plazma klerensi sağlıklı erişkinlerde ortalama 45 ml/dakikadır. Radyoizotopla işaretlenmiş montelukastm oral bir dozundan sonra, radyoaktivitenin %86'sı 5 günlük feçesörneklerinde ve <%0.2'si idrarda saptanmıştır, Montelukastm oral biyoyararlanımrakam 1 arıyla birlikte ele alındığında bu, montelukast ve metabolitlerimn neredeyse sadecesafra yoluyla atıldığını gösterir.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Montelukastm farmakokinetik verileri 50 mg'ye kadar oral dozlarda lineere yakındır. 10 mg montelukastm günde tek doz kullanımı sırasında ana ilaç plazmada çok az miktardabirikmiştir (yaklaşık % 14).

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaslılar:


Yaşlılarda doz ayarlaması gerekmez.

Karaciğer yetmezliği:


Hafıf-orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek bozukluğu olan hastalarda çalışma yapılmamıştır. Montelukast ve metabolitleri safra yoluyla atıldığından, böbrek bozukluğu olan hastalarda doz ayarlamasına ihtiyaç duyulmasıbeklenmez. Ciddi karaciğer yetmezliği (Child-Pugh skoru >9) olan hastalarda montelukasımfarmakokinetiğine ilişkin hiçbir veri yoktur.
Montelukastm yüksek dozları uygulandığında (önerilen yetişkin dozunun 20 ve 60 katı) plazmateofilın konsantrasyonunda azalma gözlenmiştir. Bu etki önerilen günde bir kez 10 mgdozuyla görülmemiştir.

5.3. Klinik öncesi güventilik verileri

Hayvanlardaki toksisite çalışmalarında serum biyokimyasında ALT, glukoz, fosfor ve trigliserid düzeylerinde küçük, geçici değişiklikler görülmüştür. Hayvanlardaki toksisitebulgulan; artmış tükürük salgılanması, gastro in testi nal semptomlar, yumuşak dışkı ve iyondengesizliğidir. Bu olaylar klinik dozajda görülen sistemik maruz kalımın >17 katına yolaçan dozajlarda ortaya çıkmıştır. Maymunlarda istenmeyen etkiler günde 150 mg/kg'danyüksek dozlarda (klinik dozda görülen sistemik maruz kalımın >232 katı) görülmüştür.Hayvan çalışmalarında montelukast klinik sistemik maruz kalımın 24 katından daha fazlasistemik maruz kalımda fertilite veya üreme performansını etkilememiştir. Günde 200 mg/kg(klinik sistemik maruz kalımın >69 katı) dozunu alan sıçanlarda yapılan dişi fertiliteçalışmasında yavruların vücut ağırlığında küçük bir azalma kaydedilmiştir. Tavşanlardayapılan çalışmalarda, klinik dozda görülen klinik sistemik maruz kalımın >24 kat üzerindekisistemik maruz kalımda eş zamanlı incelenen kontrol hayvanlara göre yetersiz kemik gelişimiinsıdansının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sıçanlarda hiçbir anormallik görülmemiştir,Montelukastın hayvanlarda plasentadan geçtiği ve anne sütüne geçtiği gösterilmiştir.
Farelerde ve sıçanlarda 5000 mg/kş'a (test edilen maksimum doz) kadar montelukast sodyum dozlarının (farelerde 15,000 mg/m“ ve sıçanlarda 30,000 mg/m2) tekli oral uygulanmasındansonra hiçbir ölüm gözlenmemiştir. Bu doz, önerilen günlük erişkin insan dozunun (50 kgağırlığındaki hasta baz alınarak) 25,000 katına denktir.
Farelerde günde 500 mg/kg'a kadar (sistemik maruz kalımın yaklaşık >200 katı) montelukast dozlarının UVA, UVB veya görünür ışık spektrumlannda fototoksik olmadığı saptanmıştır.
Montelukast kemirgen türlerinde

in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol
Mikrokristalin selüloz Hidroksipropiİ selüloz (E 463)
Kırmızı demir oksit (E 172)
Kroskarmelloz sodyum Kiraz aromasıAspartam (E 951)
Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında oda sıcaklığında saklayınız. İşıktan ve nemden koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda 28 ve 84 çiğneme tableti içeren Al/Al blister ambalajlarda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"*ne uygun olarak imha edilmelidir.

ıo7. RUHSAT SAHİBİ

TRİPHARMA İLAÇ SANAYİ. VE TİCARET A Ş. Reşıtpaşa Mahallesi Eski Büyükdere Caddesi No.434467 Maslak/Sanyer/ İSTANBULTel: 0212 366 84 00Faks: 0212 276 20 20
8. RUHSAT NUMARASI238/61

9.İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihiRuhsat yenileme tarihi:İO.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Selezen 4mg Cigneme Tableti

Etken Maddesi: Montelukast

Atc Kodu: R03DC03

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.